Nee, zeker niet. Vooral niet als je ventilatielucht uit je afzuigbox gebruikt.quote:Op vrijdag 30 september 2022 21:13 schreef Makrolon het volgende:
[..]
Ik dacht juist dat de cop van een warmtepomp boiler slechter was dan een boilervat op een normale boiler?
Even hierop aanhakend omdat wij ook door het hele huis vloerverwarming hebben: heb jij meerdere thermostaten of maar 1? Ik heb het idee dat het boven minder goed opwarmt omdat het beneden al op temperatuur is en de verwarming dan afslaat boven. Hoe meet jij de temperatuur in alle kamers?quote:Op dinsdag 27 september 2022 20:33 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
In navolging van straks. Ik zie nu op de P1 meter dit:
[ afbeelding ]
De verticale streep om 17.37u is een paar min nadat ik aan dat thermostaatje in de woonkamer had gedraaid. Ik zie op het display op de WP zelf nog steeds niks anders.
Het bovenstaande screenshot is van mijn P1 meter, dus, het totale stroomverbruik van het hele huis op enig moment. De 3 bergen die je vervolgens ziet, vanaf 17.37u heb ik de hele zomer niet gezien toen het thermostaatje op 'blauw' stond.
De 3 pieken worden daarom naar mijn mening veroorzaakt door de warmtepomp, maar wat me een beetje stoort is dat ik niks zie op het display van de pomp zelf. Nu heb ik daar vorig jaar ook helemaal niet op gelet. Volgens de instructies zijn er allerlei symbooltjes die je zou kunnen zien, maar die zie ik allemaal niet op 1 na, maar die stond er sowieso al.
Daar ik overal in huis vloerverwarming heb heb ik geen andere mogelijkheid dan nu ongeveer 24 uur afwachten en kijken wat er met de temperaturen gebeurt. Die in de woonkamer neem ik dan maar niet als leidraad, aangezien we daar grote ramen hebben, dus de temperatuur daar kan met een beetje zon op de ramen al oplopen. Beter is de temperatuur boven op de overloop en in de gang. Die zouden nadrukkelijk moeten stijgen dan.
Stom dat ik vorige winter niet goed opgelet heb op wat daar gebeurde op dat display
Voor de volledigheid even de temperaturen zoals nú gemeten in huis:
[ afbeelding ]
Negeer de temperatuur voor de tuin even he, want dat is buitenAlles behalve tuin zou moeten stijgen. De woonkamer, nogmaals, reken ik even niet mee want als morgen het zonnetje op de ramen zou staan zou die ook al wat naar boven gaan, dus dat is niet de beste graadmeter.
De overige ruimtes zouden dus moeten gaan stijgen.
Ik heb een combinatie van Netatmo weerstation modules en Philips Hue bewegingssensoren, want die doen ook temperatuur onder andere.quote:Op vrijdag 30 september 2022 21:45 schreef MaJo het volgende:
[..]
Even hierop aanhakend omdat wij ook door het hele huis vloerverwarming hebben: heb jij meerdere thermostaten of maar 1? Ik heb het idee dat het boven minder goed opwarmt omdat het beneden al op temperatuur is en de verwarming dan afslaat boven. Hoe meet jij de temperatuur in alle kamers?
Maar waarom dan die warmtemetingen als je het niet kunt beïnvloeden? Zelf ben ik ook wel benieuwd hoe warm het daadwerkelijk is in de kamers, maar vooral om te kijken hoe goed het dus allemaal werkt.quote:Op vrijdag 30 september 2022 22:36 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Ik heb een combinatie van Netatmo weerstation modules en Philips Hue bewegingssensoren, want die doen ook temperatuur onder andere.
Edit; maar 1 thermostaat maar hier wordt alles warm. Dat is NU niet het geval maar weet ik nog van vorige winter toen het koud was.
Omdat het kanquote:Op vrijdag 30 september 2022 22:56 schreef MaJo het volgende:
[..]
Maar waarom dan die warmtemetingen als je het niet kunt beïnvloeden? Zelf ben ik ook wel benieuwd hoe warm het daadwerkelijk is in de kamers, maar vooral om te kijken hoe goed het dus allemaal werkt.
Zou er ook iets met je vloerverwarming aan de hand kunnen zijn als dit nu speelt en vorig jaar niet?
Ik ben ook wel van meten is weten hoorquote:Op vrijdag 30 september 2022 22:59 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Omdat het kan
Nee die doet het prima want ik heb alleen maar vloerverwarming en het wordt overal warmer dus dat werkt. Wat ik bedoelde is dat de vloeren nu niet warm aanvoelen maar ook niet koud/fris. Maar als het zoals vorig jaar echt koud wordt buiten, dán worden de vloeren hier wel warm, dát is wat ik vorig jaar gemerkt heb.
Maar nu is het zo koud nog niet, dus nu worden de vloeren nog niet 'warm'.
Ik ga ook altijd de fout in als ik bij mijn vader de hete kraan opendraai... daar kunnen mijn handen niet onder, terwijl dat thuis wel kan.quote:Op zaterdag 1 oktober 2022 10:00 schreef Claudia_x het volgende:
Wat me trouwens is opgevallen, is dat onze vloer minder warm aanvoelt nu we een warmtepomp hebben en de temperatuur van het water nog wat lager is. Daardoor voel je minder snel dat de verwarming aan is. Maar het verschil met een ijskoude vloer voel ik nog wel.
ik neem ook een aparte warmtepompboiler en een warmtepomp, ook omdat als je warmptepomp warm water maakt, deze je huis niet kan verwarmen.quote:Op vrijdag 30 september 2022 21:06 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Je vangt wel extra subsidie voor een WP boiler en bovendien de COP is (iets) hoger dan een opwekking met je WP.
Verder is het technisch ook wel beter voor je WP deze niet steeds in hoge drukken te jagen voor je warmwater.
Heb veel warmtepompen geleverd met boiler aansluiting maar met de tijd is mijn mening bijgesteld en is een aparte (goede) WP boiler beter.
Nog beter is de wpboiler combineren met een zonnecollector met vacuumbuizen.
Ik vulde net een kruik en die vond ik niet warm genoeg. Het is even aanpassen inderdaad!quote:Op zaterdag 1 oktober 2022 10:13 schreef Leandra het volgende:
[..]
Ik ga ook altijd de fout in als ik bij mijn vader de hete kraan opendraai... daar kunnen mijn handen niet onder, terwijl dat thuis wel kan.
Ergo: het went snel en dan moet je op andere plekken weer uikijken.
Hebben jullie wel voldoende vermogen met dat panasonicje?quote:Op zaterdag 1 oktober 2022 10:00 schreef Claudia_x het volgende:
Wat me trouwens is opgevallen, is dat onze vloer minder warm aanvoelt nu we een warmtepomp hebben en de temperatuur van het water nog wat lager is. Daardoor voel je minder snel dat de verwarming aan is. Maar het verschil met een ijskoude vloer voel ik nog wel.
De warmtepomp heeft een vermogen van 9kW. Ons huis is niet zo groot, met een inhoud van circa 470 m3. Het huis is goed geïsoleerd (nieuwe vloer, nieuwe plafonds, nieuw dak, nieuwe beglazing, spouwmuurisolatie).quote:Op zaterdag 1 oktober 2022 15:55 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Hebben jullie wel voldoende vermogen met dat panasonicje?
Hoe groot is je huis en hoe is deze geissoleerd en hoeveel vermogen is de WP?
Had je een monobloc trouwens?quote:Op zaterdag 1 oktober 2022 18:13 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
De warmtepomp heeft een vermogen van 9kW. Ons huis is niet zo groot, met een inhoud van circa 470 m3. Het huis is goed geïsoleerd (nieuwe vloer, nieuwe plafonds, nieuw dak, nieuwe beglazing, spouwmuurisolatie).
Koevlaas komt van de week langs voor wat aanpassingen. Hopelijk bereikt het warme water dan ook de zolder. Nu merken we dat de aanvoerleiding van de eerste naar de tweede verdieping vanaf een bepaald punt koud wordt. Dat moet wel worden verholpen.
Tot dusver blijft de zolder goed op temperatuur en hoeven we geen kou te lijden.
Monobloc houdt ik niet van icm warmwater.quote:
Denk het niet.quote:Op zaterdag 1 oktober 2022 19:10 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Monobloc houdt ik niet van icm warmwater.
Zit er wel naverwarming op op een elektrische boost?
Als je kijkt naar de aanvoertemperatuur per verdieping dan is dat beneden 26 graden, op de eerste verdieping 24 graden en op de tweede verdieping 22 graden. Het gekke is dat de CV op de tweede verdieping zit dus dan zou het toch eerder andersom moeten zijnquote:Op zaterdag 1 oktober 2022 09:58 schreef Claudia_x het volgende:
@:majo, we hebben hier ook maar één thermostaat en dat werkt prima. Onze woonkamer warmt relatief snel op en daardoor blijven sommige kamers op de verdiepingen wat kouder, maar dat vinden wij prima. Met je aannemer bespreek je het huidige systeem en hoe dat kan worden geoptimaliseerd. Als je aanpassingen wilt waardoor je beter kunt differentiëren, dan zou ik daar een nieuw traject voor beginnen (bij huidige aannemer, bij onderaannemer of bij een ander).
Het kan best zijn dat er iets niet goed zit in het huidige systeem als je merkt dat de vloerverwarming op de verdieping niet zo warm wordt als beneden. Er kan bijvoorbeeld lucht in de leidingen zitten. Hoe beter het beeld is dat je hebt van koudere plekken, hoe meer aanwijzingen de aannemer heeft voor het opsporen van mogelijke problemen. Ik zou dus vooral op onderzoek uitgaan als de verwarming aan staat (aan leidingen voelen, bepalen of specifieke delen van de vloer kouder blijven).
Wij hebben, zo hebben we ontdekt, sinds de installatie van de warmtepomp geen werkende verwarming op zolder. Het is nog niet duidelijk wat het probleem is, maar ontluchten en het opvoeren van de druk heeft nog niet geholpen.
Het is gelukkig gefikst! Het bleek echt iets sufs te zijn, een van de kraantjes stond niet goed openquote:Op donderdag 13 oktober 2022 11:15 schreef Claudia_x het volgende:
En @:majo, hoe gaat het nu met de vloerverwarming? Ik weet dat de (onder-)aannemer langs is geweest om het probleem op te lossen. Werkt alles naar tevredenheid?
Bij ons lijkt het probleem dat de vloerverwarming op zolder niet warm wordt te zijn opgelost door de thermostaat op zolder eruit te halen en de aanvoer van eerste naar tweede verdieping iets af te knijpen.
Dat is zeker een mooie meevallerquote:Op donderdag 13 oktober 2022 15:09 schreef CoolGuy het volgende:
Ik snap er niet zo veel van. Ik heb van de week een goede bekende hier gehad die aan dit soort spullen doet. Die heb ik hier gehad omdat ik op zijn minst op zolder een airco wil, want daar was het afgelopen zomer best warm, ondanks vloerkoeling, en dat zal komen door de luchtvochtigheid, en dié wordt niet afgevoerd door vloerkoeling.
Hoe dan ook, we hadden het over mijn warmtepomp, want die is al oud, en die zal een keer de geest geven. We praten dan over een geothermische warmtepomp. Dus hij had de boeken daarvan in zijn bus liggen, dus even gekeken.
Ik ben altijd uitgegaan van 12k als ik 'm moet vervangen, want dat werd toen tegen me gezegd, maar dát valt even mee. Om te beginnen kostte de pomp waar we naar keken 'maar' 8k. Dan moet ie nog geplaatst worden uiteraard, maar hij heeft ook even de subsidie opgezocht, en die is eventjes 4200 euro voor die pomp, dus dan zou de eigen investering tegen de 6k aan zijn, wat neerkomt op de helft.
Dat is even een dikke meevaller. Als het klopt.
Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Het ene apparaat is het andere niet is en je thermostaat hangt bovendien op een andere plek dan in je vorige huis. Als je thermostaat nu op een plek hangt die relatief snel warm wordt, dan stook je conservatiever en is het elders in huis relatief koud. En dit huis is natuurlijk het andere huis niet. Is het even goed geïsoleerd? Zijn er tochtplekken? De luchtvochtigheid heeft misschien invloed: bij een hoge luchtvochtigheid ervaren mensen 'waterkou'. Ik denk dat je pas conclusies over je nieuwe systeem kunt trekken als je er meer ervaring mee hebt opgedaan.quote:Op donderdag 13 oktober 2022 21:09 schreef MaJo het volgende:
[..]
Het is gelukkig gefikst! Het bleek echt iets sufs te zijn, een van de kraantjes stond niet goed openDus nu werkt het allemaal prima
Wat ik nog wel lastig vind is welke temperatuur je nu aan moet houden. Met 20 graden vind ik het vaak te koud dus dan gaat het naar 21. In ons vorige huis was 20 graden meer dan genoeg en zette we het vaak op 19. Kan dat komen omdat de aanvoertemperatuur lager is (staat nu op 30 graden)?
Ja naja toen ik dit huis kocht wist ik natuurlijk dat dat ding al wat op leeftijd was, dus toen ik hoorde dat het zo'n 12k zou kosten om hem te vervangen heb ik 12k apart gezet wat puur als doel heeft om die pomp te vervangen incl installatie.quote:Op donderdag 13 oktober 2022 21:09 schreef MaJo het volgende:
[..]
Dat is zeker een mooie meevallerIk heb ook het idee dat warmtepompen de laatste jaren stukken goedkoper zijn geworden. Eerst had iedereen het erover dat ze echt onbetaalbaar waren maar de laatste jaren zie ik bedragen waarvan ik denk dat heb je in een paar jaar terugverdiend. Maar dat krijg je natuurlijk ook met van die belachelijke energieprijzen
Mijn idee: maak het allemaal niet moeilijker dan het is.quote:Op donderdag 13 oktober 2022 21:41 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Het ene apparaat is het andere niet is en je thermostaat hangt bovendien op een andere plek dan in je vorige huis. Als je thermostaat nu op een plek hangt die relatief snel warm wordt, dan stook je conservatiever en is het elders in huis relatief koud. En dit huis is natuurlijk het andere huis niet. Is het even goed geïsoleerd? Zijn er tochtplekken? De luchtvochtigheid heeft misschien invloed: bij een hoge luchtvochtigheid ervaren mensen 'waterkou'. Ik denk dat je pas conclusies over je nieuwe systeem kunt trekken als je er meer ervaring mee hebt opgedaan.
- Edit - Wat ik er nog aan toe wil voegen, is dat ik vind dat je dit met de (onder-)aannemer moet kunnen bespreken. Soms is het nodig om wat te experimenteren met inregelen.
Dat sowieso, maar in deze tijd is het wel fijn om te weten dat je systeem optimaal is ingesteld zodat je zo efficiënt mogelijk verwarmt. Je verbruik bijhouden is raadzaam.quote:Op donderdag 13 oktober 2022 22:02 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Mijn idee: maak het allemaal niet moeilijker dan het is.
Vind je 21C behaaglijker, zet hem dan op 21C.
Die opmerking hoor ik veel trouwens. “Mijn oude huis zette ik hem op 20C en nu moet ik op 22C zetten voor hetzelfde comfort”
Nou een oudere thermostaat wijkt zo 2C af van de echte temperatuur of er zit een hysterese in van 1,5K.
Ja das altijd.quote:Op donderdag 13 oktober 2022 22:07 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Dat sowieso, maar in deze tijd is het wel fijn om te weten dat je systeem optimaal is ingesteld zodat je zo efficiënt mogelijk verwarmt. Je verbruik bijhouden is raadzaam.
Ik hou het inderdaad dagelijks bij. Op een dag dat de verwarming de hele dag aan staat zitten we tussen de 3/4 kuub (dus inclusief douchen/bad/koken). Geen idee of dat een beetje ok is met vloerverwarming.quote:Op donderdag 13 oktober 2022 22:07 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Dat sowieso, maar in deze tijd is het wel fijn om te weten dat je systeem optimaal is ingesteld zodat je zo efficiënt mogelijk verwarmt. Je verbruik bijhouden is raadzaam.
Wat bedoel je met pv panelen? Zonnepanelen krijgen we volgende maand. Ik snap alleen niet wat het verband is aangezien de vloerverwarming toch op gas wordt verwarmd, of mis ik iets?quote:Op donderdag 13 oktober 2022 22:09 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja das altijd.
Maar recht is recht en krom is krom.
Wil je efficiënt verwarmen kijk dan goed naar je dagelijkse verbruik grafiek.
Of beter nog zorg voor voldoende pv panelen zet de cv lekker warm en maak je nergens zorgen over.
Euh dit is het warmtepomp topic hè?quote:Op donderdag 13 oktober 2022 23:09 schreef MaJo het volgende:
[..]
Ik hou het inderdaad dagelijks bij. Op een dag dat de verwarming de hele dag aan staat zitten we tussen de 3/4 kuub (dus inclusief douchen/bad/koken). Geen idee of dat een beetje ok is met vloerverwarming.
[..]
Wat bedoel je met pv panelen? Zonnepanelen krijgen we volgende maand. Ik snap alleen niet wat het verband is aangezien de vloerverwarming toch op gas wordt verwarmd, of mis ik iets?
Oh ja sorryquote:Op donderdag 13 oktober 2022 23:14 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Euh dit is het warmtepomp topic hè?
Daarom hebben wij beneden alleen in de hal een radiator laten hangen.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 06:00 schreef laziness het volgende:
Ik vond het in het begin ontzettend wennen de LTV vloerverwarming vs de straling van een radiator. 21gr in dit huis vs 21gr met de radiator in het vorige huis voelt anders. En dat komt denk ik omdat je het niet op voelt warmen.
Het is altijd 21gr. Het huis is zo efficiënt geïsoleerd dat mijn bodem warmtepomp alleen ‘s nachts/‘s ochtends vroeg moet draaien in de winter. Dat zijn de momenten dat je de vloer een beetje warm voelt worden maar de rest van de dag is de vloer best koud. Na 7 jaar ben ik er wel aan gewend maar als ik als een verzopen kat door een plensbui thuis kom mis ik nog wel eens een radiator om tegenaan te kruipen en wat natte spullen op te hangen
Het huis kwam zonder radiatoren en er gaat 20gr of zo doorheenquote:Op vrijdag 14 oktober 2022 09:25 schreef Estate2 het volgende:
[..]
Daarom hebben wij beneden alleen in de hal een radiator laten hangen.
Maar ja als je verwarmingswater echt laag is helpt dat ook niet veel.
Ja, heb je die echt nodig? Ons leek hij overbodig in de inpandige badkamer dus we hebben ‘m laten vervallen, maar ik spreek dus niet uit ervaringquote:Op vrijdag 14 oktober 2022 09:37 schreef laziness het volgende:
[..]
Het huis kwam zonder radiatoren en er gaat 20gr of zo doorheen![]()
We hebben nu ook geen elektrische radiator in de badkamer. Die komt er in een volgend huis wel.
In het huurappartement waar we tijdelijk zaten hing er ook een in de badkamer (elektrisch) maar daarvan hebben we de stekker nooit in het stopcontact gehad.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 09:53 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Ja, heb je die echt nodig? Ons leek hij overbodig in de inpandige badkamer dus we hebben ‘m laten vervallen, maar ik spreek dus niet uit ervaring
Zoals ik hier boven noemde draait de pomp zo weinig dat mijn badkamer niet warm aanvoelt. Dat is één.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 09:53 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Ja, heb je die echt nodig? Ons leek hij overbodig in de inpandige badkamer dus we hebben ‘m laten vervallen, maar ik spreek dus niet uit ervaring
Eens, eens en eens! En ook eens met je observatie dat radiatorwarmte anders voelt dan vloerverwarmingswarmte. Ik vind die trouwens prettiger omdat ik van radiatorwarmte gauw hoofdpijn krijg.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 10:30 schreef laziness het volgende:
[..]
Zoals ik hier boven noemde draait de pomp zo weinig dat mijn badkamer niet warm aanvoelt. Dat is één.
Twee, warme handdoeken![]()
Drie, je kan er nat spul drogen als je zeiknat thuis komt.
Toch wel irritant dat die adviseur niet het verschil tussen kW en kWh weet. Ik moest het echt een paar keer lezen voor ik snapte wat ie wel bedoelde.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 12:20 schreef Claudia_x het volgende:
Nu adviseren we voor deze goed geïsoleerde huizen dus om er bijvoorbeeld in plaats van 24 uur per dag 1 kWh, 8 uur per dag 3 kWh in te stoppen.
Mooi al die vrouwlijke meningen over warmtepompen en ltv. Dan gaat het niet over techniek maar het ‘gevoel’ over de installatie.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 12:23 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Eens, eens en eens! En ook eens met je observatie dat radiatorwarmte anders voelt dan vloerverwarmingswarmte. Ik vind die trouwens prettiger omdat ik van radiatorwarmte gauw hoofdpijn krijg.
Wat zijn 'vrouwelijke meningen' nou weerquote:Op vrijdag 14 oktober 2022 18:21 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Mooi al die vrouwlijke meningen over warmtepompen en ltv. Dan gaat het niet over techniek maar het ‘gevoel’ over de installatie.
Ja, het is een behoorlijk slechte tekst, maar wat vind je van het idee zelf? Oh, ik las over je laatste opmerking heen.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 17:05 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Toch wel irritant dat die adviseur niet het verschil tussen kW en kWh weet. Ik moest het echt een paar keer lezen voor ik snapte wat ie wel bedoelde.
kW is vermogen, kWh is de hoeveelheid energie, in dit geval een uur lang één kW. Wat hij dus bedoelt dat je de zelfde energie in een derde van de tijd in je huis stopt. Wat ie zegt is dat hij er drie keer meer energie in kortere tijd in het huis pompt.
Sorry, niemand zal het iets interesseren maar ik moest het even kwijt. Ik kan slecht tegen deskundigen die kennelijk de basis niet eens snappen. Wat ie bedoeld ben ik het verder wel mee eens trouwens.
Ik heb nu sinds een paar weken een warmtepomp en ik proef duidelijk verschil. Veel comfortabeler.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 18:21 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Mooi al die vrouwlijke meningen over warmtepompen en ltv. Dan gaat het niet over techniek maar het ‘gevoel’ over de installatie.
Klopt, met een vloerverwarming van 35 graden zweet je de tent uit. Bah, veel te warm voor de meeste huizen met een beetje isolatie.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 18:54 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Wat zijn 'vrouwelijke meningen' nou weer. Daarnaast is het vrij logisch dat mensen bij gelijke kamertemperatuur een verschil in comfort ervaren tussen het verwarmen met radiatoren van 60 graden en vloerverwarming van 35 graden.
Ik snap je punt, maar als je ze ook op de plek zet en aansluit ben je helemaal het vrouwtje.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 21:52 schreef Leandra het volgende:
Oh shoot, het updaten van de software van de warmtepomp zal wel niet tot de vrouwendingen horen hè.... strafpunten voor mij dat ik niet gewacht heb tot mijn man thuis is en hij dat kan doen
Ja, want alleen mensen die ook de fysieke aansluiting kunnen regelen mogen er over meepraten?quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 22:14 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ik snap je punt, maar als je ze ook op de plek zet en aansluit ben je helemaal het vrouwtje.
Waar heb je het over?quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 22:15 schreef Leandra het volgende:
[..]
Ja, want alleen mensen die ook de fysieke aansluiting kunnen regelen mogen er over meepraten?
Of stel je die eis alleen maar aan vrouwen?
De ene soort warmte is anders dan de andere soort warmte, ook als het in beide gevallen 21 graden is.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 22:18 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Waar heb je het over?
Ik vond het alleen grappig dat vrouwen meer gevoel hebben, of praten over klimaat in een gevoel.
Mannen zeggen eerder 21C is 21C, vrouwen hebben dan een heel verhaal erbij. En voelen dat ook echt zo denk ik.
Mannen voelen dat nauwlijks itt vrouwen.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 22:20 schreef Leandra het volgende:
[..]
De ene soort warmte is anders dan de andere soort warmte, ook als het in beide gevallen 21 graden is.
Dat heeft geen bal met man/vrouw te maken.
Dat is misschien wel terug te voeren op man-vrouwverschillen: vrouwen hebben het over het algemeen eerder koud dan mannen en hebben daardoor mogelijk meer behoefte aan het comfort van stralingswarmte. Ik snap de opmerking van @Lospedrosa dan ook wel, al vind ik de kwestie niet iets om me om te bescheuren. De overstap op vloerverwarming is nu eenmaal niet een puur technische kwestie maar heeft gevolgen voor hoe je een huis verwarmt en hoe die warmte voelt. Ik vind het logisch om daarbij stil te staan, maar misschien is logica wat meer een vrouwending.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 22:27 schreef qajariaq het volgende:
Ik ben duidelijk geen vrouw of iets wat er op lijkt. Geen idee of je daar onderscheid in kan maken. Ik denk zelf dat het alleen wonen of met een gezin veel meer verschil maakt in de beleving. Wat ze op tweakers de WAF factor noemen.
Bij de overstap van radiatoren naar airco (= luchtverwarming) ervaar ik ook best veel verschil. Door het gebrek aan straling ervaar ik in eerste instantie minder comfort. Als het meubilair en de muren een beetje de ergste kou kwijt zijn voelt het wel weer beter. Oplossing voor mij is in eerste instantie even warmer stoken dan eindtemperatuur en dan zachter zetten. Met de cv vond ik de opwarmfase wel prettig maar dan kroop ik dan ook tegen een radiator aan.
Ik ben ook blij met mijn nieuwe warmtepomp hoor.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 18:21 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Mooi al die vrouwlijke meningen over warmtepompen en ltv. Dan gaat het niet over techniek maar het ‘gevoel’ over de installatie.
Niet de watertemperatuur verlagen lijkt mij.quote:Op maandag 17 oktober 2022 12:38 schreef loveli het volgende:
Toen mijn ma in een revalidatiecentrum lag, stond de thermostaat op 22 graden. Alle mannen hadden het te warm, de vrouwen hadden het koud.
Bij ma thuis staat de thermostaat inmiddels op 23 graden. Nadat ik de watertemperatuur van de CV lager had ingesteld, had ze het weer koud, ondanks 23 graden. Hoofdbrekens hoe ik het daar optimaal krijg.
Moet 'ie weer naar 85 graden?quote:Op maandag 17 oktober 2022 12:44 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Niet de watertemperatuur verlagen lijkt mij.
Dit is precies de reden dat monteurs daar niet aankomen... Dan is er een kand dat ze gebeld worden om weer terug te komen en dat kost een hoop geld
Geen idee, ik zou hem terugzetten naar hoe je ma het goedvond.quote:Op maandag 17 oktober 2022 12:47 schreef loveli het volgende:
[..]
Moet 'ie weer naar 85 graden?
Ketel is door/met pa geïnstalleerd.
Precies dit heb ik! Het is 20 graden in huis maar het voelt gewoon koud aan. Ik heb ook echt koude voeten en dat had ik niet verwacht met vloerverwarmingquote:Op vrijdag 14 oktober 2022 06:00 schreef laziness het volgende:
Ik vond het in het begin ontzettend wennen de LTV vloerverwarming vs de straling van een radiator. 21gr in dit huis vs 21gr met de radiator in het vorige huis voelt anders. En dat komt denk ik omdat je het niet op voelt warmen.
Het is altijd 21gr. Het huis is zo efficiënt geïsoleerd dat mijn bodem warmtepomp alleen ‘s nachts/‘s ochtends vroeg moet draaien in de winter. Dat zijn de momenten dat je de vloer een beetje warm voelt worden maar de rest van de dag is de vloer best koud. Na 7 jaar ben ik er wel aan gewend maar als ik als een verzopen kat door een plensbui thuis kom mis ik nog wel eens een radiator om tegenaan te kruipen en wat natte spullen op te hangen
Dit vind ik wel een interessante. Misschien moeten we de verwarming ook eens lager zetten (zeg 18 graden) en dat het dan echt een keer goed opwarmt. Maar tot nu toe komen we maar niet onder die 20 graden uitquote:Op vrijdag 14 oktober 2022 12:20 schreef Claudia_x het volgende:
Ik las gisteren dit:
Lange tijd adviseerden we bij vloerverwarming om de vloer continu op temperatuur te houden. Bij vloerverwarming in oudere woningen duurde het immers even voordat je huis op temperatuur was. Dan kon je het beste continu stoken.
Tegenwoordig is het bij nieuwbouwwoningen juist beter om dat niet meer te doen en dat heeft alles te maken met de beter geïsoleerde huizen waar we nu in wonen. Kostte het vroeger veel moeite om het huis op temperatuur te krijgen, nu is het precies andersom (sterker nog, door die goede isolatie krijgen we steeds meer behoefte aan koeling).
Zo kan het gebeuren dat het in je huis weliswaar 20°C is, de temperatuur waar de thermostaat om vraagt, maar de vloer toch (gedeeltelijk) koud aanvoelt. Nu adviseren we voor deze goed geïsoleerde huizen dus om er bijvoorbeeld in plaats van 24 uur per dag 1 kWh, 8 uur per dag 3 kWh in te stoppen. Als je ervoor zorgt dat de ruimte kouder is als je er niet bent, kun je dat behaaglijke, warme gevoel creëren als je er wel bent. Bron
Hoepel is ff snel op naar je cv-hoekje! Dit is is warmtepomp-topic!quote:Op maandag 17 oktober 2022 12:47 schreef loveli het volgende:
[..]
Moet 'ie weer naar 85 graden?
Ketel is door/met pa geïnstalleerd.
Ik lurk hier vooral om inzicht te krijgen in wat er voor de toekomst met de CV moet gebeurenquote:Op maandag 17 oktober 2022 12:52 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
Hoepel is ff snel op naar je cv-hoekje! Dit is is warmtepomp-topic!
Ik denk niet dat de aanvoertemperatuuur, mits niet superlaag invloed kan hebben over hoe aangenaam de woonkamer temperatuur is. Mogelijk nog iets met een slecht geisoleerd huis als de warmte blij de ramen blijft gangen.
Oudjes moeten de straling voelen van een radiator cq kachel, net als vroeger, anders is het niet goed.quote:Op maandag 17 oktober 2022 12:47 schreef loveli het volgende:
[..]
Moet 'ie weer naar 85 graden?
Ketel is door/met pa geïnstalleerd.
Bj iemand die oud was en een beetje dementeerde heb ik eens een vloermodel airco geplaatst. Dat scheen super te werken en daar was ze ontzettend tevreden over.quote:Op maandag 17 oktober 2022 13:14 schreef loveli het volgende:
Ik wil niet al te veel off-topic gaan, er spelen wat meer dingen waarom de watertemperatuur omlaag is gezet, veiligheid is er 1 van.
Ja en als ze toch al doof is zal de herrie haar ook niet uitmaken.quote:Op maandag 17 oktober 2022 13:21 schreef Lospedrosa het volgende:
Bj iemand die oud was en een beetje dementeerde heb ik eens een vloermodel airco geplaatst. Dat scheen super te werken en daar was ze ontzettend tevreden over.
Zo’n airco zit laag aan de wand als een radiator en blaast fijne warme lucht.
Een Mitsubishi electric van dat type zit op 21dbA zo goed als onhoorbaar.quote:Op maandag 17 oktober 2022 13:28 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
Ja en als ze toch al doof is zal de herrie haar ook niet uitmaken.
Wat je kan doen is snachts 2 graden omlaag. Dan in de ochtend 1 omhoog en savonds nog 1 omhoog.quote:Op maandag 17 oktober 2022 12:52 schreef MaJo het volgende:
[..]
Precies dit heb ik! Het is 20 graden in huis maar het voelt gewoon koud aan. Ik heb ook echt koude voeten en dat had ik niet verwacht met vloerverwarmingMaar het zit hem inderdaad in de isolatie. Omdat het zo goed op temperatuur blijft slaat de verwarming nauwelijks aan en dat voelt gewoon anders dan wanneer de verwarming 20 graden afgeeft. En dat laatste vind ik eigenlijk wel prettiger
Die radiator mis ik ook wel een beetje. Ik vond het heerlijk om daar op koude dagen tegenaan te gaan zitten en dan lekker op te warmen. Ik had gehoopt dit nu op de vloer te kunnen maar dat is nog niet zo. Wellicht is dat in de winter weer anders. Wij hebben overigens nog een radiator in de badkamer. Dat is een foutje geweest (want vloerverwarming) maar ik ben er eigenlijk wel blij mee. Warme handdoeken
[..]
Dit vind ik wel een interessante. Misschien moeten we de verwarming ook eens lager zetten (zeg 18 graden) en dat het dan echt een keer goed opwarmt. Maar tot nu toe komen we maar niet onder die 20 graden uit
Is het misschien een idee om een vloerverwarmingstopic te openen? Volgens mij bestaat deze niet en is er best vraag naar
Dit gaan we inderdaad vanaf morgen proberenquote:Op maandag 17 oktober 2022 14:00 schreef Fer het volgende:
[..]
Wat je kan doen is snachts 2 graden omlaag. Dan in de ochtend 1 omhoog en savonds nog 1 omhoog.
Ja zo doen wij het ook. Maar ondertussen is de CV nog steeds niet aan geweest, zaterdag was het net onder de twintig gezakt.quote:Op maandag 17 oktober 2022 14:00 schreef Fer het volgende:
[..]
Wat je kan doen is snachts 2 graden omlaag. Dan in de ochtend 1 omhoog en savonds nog 1 omhoog.
Nee joh, trek leeg die subsidiepotquote:Op maandag 17 oktober 2022 15:04 schreef CoolGuy het volgende:
Ik ben er aan het denken om mijn pomp preventief te vervangen. De pomp zit aan zijn economische levensduur. Dat zegt uiteraard helemaal niks, want hij kan nog jaren functioneren. Mijn overwegingen zijn echter de volgende:
1. Ding komt uit China of waar het ook vandaan komt. Daar loop je tegen de chipproblemen aan, Taiwan en wat dat gaat betekenen, dus goedkoper zullen ze voorlopig niet worden.
2. Los van 1, blijft het gas nog een paar jaar duur. Mensen zullen dus meer geneigd zijn te investeren in duurzame(re) oplossingen, dus de vraag zal niet dalen, en samen met schaarste zal de prijs niet lager worden.
3. Rutte heeft al geroepen dat er bezuinigingen aankomen etc, dus subsidies en dergelijke zullen niet hoger worden (gok ik).
4. Als de pomp die ik nu heb kapot gaat, en ik moet dan een nieuwe bestellen, dan zit ik een paar maanden zonder, en dat is lastig.
Het risico is dus dat ik een pomp weg doe die misschien nog wel jaren zal functioneren. Maar, ik denk dat ik, als het andersom mis gaat, ik denk 'had ik maar'. Dan gooi ik liever die eventuele jaren weg zeg maar.
Mis ik hier iets qua redeneren?
Ik ben wel benieuwd hoe anderen hier over jouw punt 4 denken. Ik vind dat namelijk wel een schrikbeeld, dat de warmtepomp ineens aan vervanging toe blijkt te zijn en je dan maanden op een nieuw exemplaar moet wachten. Verwachten jullie dat die leveringsproblemen over niet al te lange tijd verholpen zijn? Zijn er eventuele tijdelijke oplossingen?quote:Op maandag 17 oktober 2022 15:04 schreef CoolGuy het volgende:
Ik ben er aan het denken om mijn pomp preventief te vervangen. De pomp zit aan zijn economische levensduur. Dat zegt uiteraard helemaal niks, want hij kan nog jaren functioneren. Mijn overwegingen zijn echter de volgende:
1. Ding komt uit China of waar het ook vandaan komt. Daar loop je tegen de chipproblemen aan, Taiwan en wat dat gaat betekenen, dus goedkoper zullen ze voorlopig niet worden.
2. Los van 1, blijft het gas nog een paar jaar duur. Mensen zullen dus meer geneigd zijn te investeren in duurzame(re) oplossingen, dus de vraag zal niet dalen, en samen met schaarste zal de prijs niet lager worden.
3. Rutte heeft al geroepen dat er bezuinigingen aankomen etc, dus subsidies en dergelijke zullen niet hoger worden (gok ik).
4. Als de pomp die ik nu heb kapot gaat, en ik moet dan een nieuwe bestellen, dan zit ik een paar maanden zonder, en dat is lastig.
Het risico is dus dat ik een pomp weg doe die misschien nog wel jaren zal functioneren. Maar, ik denk dat ik, als het andersom mis gaat, ik denk 'had ik maar'. Dan gooi ik liever die eventuele jaren weg zeg maar.
Mis ik hier iets qua redeneren?
Ik denk dat op een gegeven moment de problemen met het electrischiteits netwerk zo groot worden dat de subsidie wordt stopgezet.quote:Op dinsdag 18 oktober 2022 07:29 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ik ben wel benieuwd hoe anderen hier over jouw punt 4 denken. Ik vind dat namelijk wel een schrikbeeld, dat de warmtepomp ineens aan vervanging toe blijkt te zijn en je dan maanden op een nieuw exemplaar moet wachten. Verwachten jullie dat die leveringsproblemen over niet al te lange tijd verholpen zijn? Zijn er eventuele tijdelijke oplossingen?
Ik vind het nogal wat om 6k uit te geven als je denkt dat de pomp mogelijk nog jaren meegaat. Wat speelt de grootste rol voor je, de angst dat de subsidie er niet meer is als je aan vervanging toe bent of de leveringsproblemen?
De subsidie zelf loopt toch door tot 2030? En dit jaar is-ie nog verhoogd t/m 2024 om aan de vele aanvragen tegemoet te komen. Ik kan me haast niet voorstellen dat de overheid daarop gaat beknibbelen nu er momentum is om te investeren in verduurzaming van huizen.
Ik vertrouw onze overheid voor geen meter, dus het valt niet uit te sluiten, maar ik vind het tamelijk geruststellend dat de subsidie is verhoogd tot en met 2024. Ik snap ook wel dat je liever voor de veiligste optie gaat, maar ik zou zelf nog een paar jaar aankijken.quote:Op dinsdag 18 oktober 2022 07:37 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ik denk dat op een gegeven moment de problemen met het electrischiteits netwerk zo groot worden dat de subsidie wordt stopgezet.
Das tussen nu en 2024 wel een keer.
De leverproblemen zie ik niet als een probleem, de fabrieken leveren vanaf een week of 2 weer grote aantallen uit (behoudens nieuwe lockdowns)
Kunnen we elkaar de hand doen.quote:Op dinsdag 18 oktober 2022 07:40 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ik vertrouw onze overheid voor geen meter, dus het valt niet uit te sluiten, maar ik vind het tamelijk geruststellend dat de subsidie is verhoogd tot en met 2024. Ik snap ook wel dat je liever voor de veiligste optie gaat, maar ik zou zelf nog een paar jaar aankijken.
Hm ja, daar heb ik geen zicht op. Maar het lijkt me een flater van jewelste als de overheid de bereidwilligheid om van cv-ketels op warmtepompen over te stappen zou remmen. Er is bovendien ook een tekort aan gas.quote:Op dinsdag 18 oktober 2022 07:44 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Kunnen we elkaar de hand doen.
Maar is zo duidelijk, ik werk samen met netbeheerders als Enexis en die zien niet in hoe de warmtepompen allemaal op het net kunnen zonder miljarden investeringen in het net.
Dat laatste gebeurt niet en hoor je niks over dus weer je al wel wat er gaat gebeuren.
Ja, dat zeg ik, de ECONOMISCHE levensduur is voorbij. De technische levensduur nog niet.quote:Op dinsdag 18 oktober 2022 07:45 schreef laziness het volgende:
Het gaat om een bodem warmtepomp toch bij @:CoolGuy? Hoe oud is die dan want die dingen gaan zeker 15 jaar mee?
Volgens mij zijn er veel meer mensen op zoek naar een L/W pomp want goedkoper en makkelijker in een bestaande situatie in te passen.
De grootste rol voor mij zijn de leveringsproblemen. Kijk als ik 5 maanden op zo'n ding moet wachten is dat prima, als mijn huidige nog werkt. Als ik ga bellen omdat deze defect is heb ik 5 maanden lang een probleem. Daar heb ik geen zin in.quote:Op dinsdag 18 oktober 2022 07:29 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ik ben wel benieuwd hoe anderen hier over jouw punt 4 denken. Ik vind dat namelijk wel een schrikbeeld, dat de warmtepomp ineens aan vervanging toe blijkt te zijn en je dan maanden op een nieuw exemplaar moet wachten. Verwachten jullie dat die leveringsproblemen over niet al te lange tijd verholpen zijn? Zijn er eventuele tijdelijke oplossingen?
Ik vind het nogal wat om 6k uit te geven als je denkt dat de pomp mogelijk nog jaren meegaat. Wat speelt de grootste rol voor je, de angst dat de subsidie er niet meer is als je aan vervanging toe bent of de leveringsproblemen?
De subsidie zelf loopt toch door tot 2030? En dit jaar is-ie nog verhoogd t/m 2024 om aan de vele aanvragen tegemoet te komen. Ik kan me haast niet voorstellen dat de overheid daarop gaat beknibbelen nu er momentum is om te investeren in verduurzaming van huizen.
Jij hebt een Nibe toch? Hoezo zou die uit China komen?quote:Op maandag 17 oktober 2022 15:04 schreef CoolGuy het volgende:
Ik ben er aan het denken om mijn pomp preventief te vervangen. De pomp zit aan zijn economische levensduur. Dat zegt uiteraard helemaal niks, want hij kan nog jaren functioneren. Mijn overwegingen zijn echter de volgende:
1. Ding komt uit China of waar het ook vandaan komt. Daar loop je tegen de chipproblemen aan, Taiwan en wat dat gaat betekenen, dus goedkoper zullen ze voorlopig niet worden.
2. Los van 1, blijft het gas nog een paar jaar duur. Mensen zullen dus meer geneigd zijn te investeren in duurzame(re) oplossingen, dus de vraag zal niet dalen, en samen met schaarste zal de prijs niet lager worden.
3. Rutte heeft al geroepen dat er bezuinigingen aankomen etc, dus subsidies en dergelijke zullen niet hoger worden (gok ik).
4. Als de pomp die ik nu heb kapot gaat, en ik moet dan een nieuwe bestellen, dan zit ik een paar maanden zonder, en dat is lastig.
Het risico is dus dat ik een pomp weg doe die misschien nog wel jaren zal functioneren. Maar, ik denk dat ik, als het andersom mis gaat, ik denk 'had ik maar'. Dan gooi ik liever die eventuele jaren weg zeg maar.
Mis ik hier iets qua redeneren?
Een Nibe ja. Ik zeg niet dat ie geproduceerd wordt in China, maar je gaat mij niet vertellen dat daar niet iets in zit wat uit China komt want net als alles uit Oekraïne komt nu, komt ook alles uit China (al is dat laatste wat realistischer).quote:Op dinsdag 18 oktober 2022 09:32 schreef Leandra het volgende:
[..]
Jij hebt een Nibe toch? Hoezo zou die uit China komen?
Nibe is Zweeds, niet dat dat iets aan de chipproblemen verandert, maar goed
Uiteraard, overal zit Chinese meuk in.quote:Op dinsdag 18 oktober 2022 09:36 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Een Nibe ja. Ik zeg niet dat ie geproduceerd wordt in China, maar je gaat mij niet vertellen dat daar niet iets in zit wat uit China komt want net als alles uit Oekraïne komt nu, komt ook alles uit China (al is dat laatste wat realistischer).
Maar deze pomp heb ik in 2030 niet meer.quote:Op dinsdag 18 oktober 2022 09:51 schreef Leandra het volgende:
[..]
Uiteraard, overal zit Chinese meuk in.
Overigens is dat levertijdenverhaal volgens mij vooral een ding van deze tijd omdat iedereen ineens een warmtepomp wil, en dan ook nog eens vooral L/W pompen.
Dat zegt niets over de levertijden in 2025 of 2030.
Als je hem nu vervangt niet neequote:Op dinsdag 18 oktober 2022 09:54 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Maar deze pomp heb ik in 2030 niet meer.
quote:Op dinsdag 18 oktober 2022 10:34 schreef Leandra het volgende:
[..]
Als je hem nu vervangt niet nee
Ik kan niet inschatten hoeveel beter of efficiënter een moderne pomp is ten opzichte van jouw pomp.
Het is natuurlijk wel zo dat het druk wordt voor de lokale installateurs als de ene na de andere het begint op te geven, ongeacht of dat in 2025 of in 2030 is, en dat ben je dan iig voor.
Hoe oud is je warmtepomp eigenlijk?quote:Op dinsdag 18 oktober 2022 10:51 schreef CoolGuy het volgende:
[..]![]()
Een nieuwe is wel efficiënter. Daarnaast gaat mijn huidige pomp als ie aan gaat direct full power terwijl dat niet per sé nodig is. Tel daarbij op dat hij al oud is en de huidige situatie en dan denk ik, wellicht is het geen slecht idee om hem te vervangen.
Vind ik het dan per se leuk om bijna 6k uit te moeten geven? Nee, maar ik vind het nog minder leuk om straks meer uit te moeten geven omdat ze duurder zijn geworden en/of de subsidie naar beneden is gegaan.
Maar, ik zit ook in tweestrijd want iets vervangen wat nog werkt...tja. En als ik nu wist dat ik als ik morgen bel ik deze week nog een vervanger hier heb staan, dan had ik hier niet eens over nagedacht. Maar dat is de realiteit dus niet.
Nibe levert nu weer heel goed, afgelopen week waren er 20 stuks op voorraad. S1255quote:Op dinsdag 18 oktober 2022 09:36 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Een Nibe ja. Ik zeg niet dat ie geproduceerd wordt in China, maar je gaat mij niet vertellen dat daar niet iets in zit wat uit China komt want net als alles uit Oekraïne komt nu, komt ook alles uit China (al is dat laatste wat realistischer).
5 maanden lijkt me nog mee te vallen maar wellicht dat ik zo gewend ben aan horrorverhalen over levertijden dat ik er geen realistisch beeld bij heb.quote:Op donderdag 3 november 2022 10:43 schreef CoolGuy het volgende:
Nou, de eerste offerte is binnen die ik had aangevraagd. 10.4xx euro bruto voor een Daikin, komt netto dan neer op zo'n 6200 euro, maar, levertijd minstens 5 maanden![]()
Ja, hij zegt er wel eerlijk bij dat ie verwacht dat het langer zal duren. Nou ja, prima, want mijn huidige pomp functioneert nog gewoon, maar is aan het eind van zijn opgegeven verwachte levensduur. Kan dus prima nog 2 jaar mee of nog wel langer, maar als ie kapot gaat en ik zit dan 5 maanden of nog langer zonder...dat is niet te doen.quote:Op donderdag 3 november 2022 10:48 schreef Zedi het volgende:
[..]
5 maanden lijkt me nog mee te vallen maar wellicht dat ik zo gewend ben aan horrorverhalen over levertijden dat ik er geen realistisch beeld bij heb.
Als ik een warmtepomp zou willen dan moet ik eigenlijk eerst vloerverwarming aan laten leggen, wellicht toch maar een keer gaan uitzoeken.
De Mitsubishi voor m'n 2e woning heeft 9 tot 12 maand levertijd wss dus 5 maanden klinkt dan best redelijkquote:Op donderdag 3 november 2022 11:13 schreef CoolGuy het volgende:
@:TheFreshPrince doe eens even meedenken?
Mooi. If it ain't broke don't fix it.quote:Op donderdag 3 november 2022 11:07 schreef CoolGuy het volgende:
want mijn huidige pomp functioneert nog gewoon
Mijn huidige pomp heeft een max vermogen van ik dacht 6,5 kW. De pomp uit deze offerte komt in 3 smaken, waarbij dit dan gaat om een met maximaal 6 Kw vermogen. De stap daarboven is er eentje met ik dacht 8 of 9 kW vermogen, en die is maar een paar 100 euro duurder.quote:Op donderdag 3 november 2022 11:15 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
De Mitsubishi voor m'n 2e woning heeft 9 tot 12 maand levertijd wss dus 5 maanden klinkt dan best redelijk
Hij IS al een keer gerepareerd in het jaar dat ik hier nu woon. Natuurlijk is hij wel te repareren, maar de monteur zei een paar maanden geleden van, kijk, dit ding is makeklijk te vervangen, maar als bv je...weet nietmeerwat, stuk gaat, dan ben je een stuk langer aan het wachten.quote:Op donderdag 3 november 2022 11:17 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Mooi. If it ain't broke don't fix it.
Waarom zou je een warmtepomp integraal gaan vervangen wanneer er letterlijk nog he-le-maal niks mis mee is? Het is niet alsof zo'n ding niet te repareren is als iets de geest geeft. Lijkt me nogal geldverspilling.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |