FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Ongekende energiecrisis aanstaande? #21
patrickt37dinsdag 20 september 2022 @ 22:56
Duitsland

Experts waarschuwen voor mega black-out in de winter

SPOILER
Uit angst voor een gastekort in de winter zoeken Duitsers naar alternatieven. De handel ervaart momenteel een extreme run op elektronische verwarmingsapparaten. Maar het gebruik kan leiden tot enorme problemen met de stroomvoorziening. Hele elektriciteitsnetten kunnen uitvallen. Experts waarschuwen al voor een mega black-out.

Lopen we risico op een extreme stroomstoring door elektrische kachels?
Met een elektrische kachel zijn consumenten onafhankelijk van gas, maar de apparaten zijn echte stroomvreters. Hoe meer mensen ze gebruiken, hoe groter het risico dat het elektriciteitsnet instort. "We moeten oppassen dat we niet in een grootschalige black-outsituatie terechtkomen", waarschuwt Martin Kleimaier, hoofd van de afdeling Opwekking en Opslag van Elektrische Energie in de VDE Vereniging tegen de "Tagesspiegel".

Een black-out is een middellange tot langdurige totale uitval van de stroomvoorziening. Dan zal noch de verlichting, het internet, het gsm-netwerk noch het verkeer werken. Zelfs de watertoevoer kan uitvallen door een stroomstoring.” Het probleem is dat als het netwerk uitvalt, de luchtverhitters aangesloten blijven en ingeschakeld blijven. Als je als netbeheerder dan voorzichtig huishoudens weer aanzet, gaan de zekeringen door meteen", zei Klaimeier tegen de "Tagesspiegel".
https://www.news.de/wirts(...)es-in-deutschland/1/
https://m.bild.de/bild-pl(...)4882.bildMobile.html

Bepaalde industrieën zullen stilgelegd worden, waaronder bepaalde voedingsindustrien.
Tevens worden er gymzalen ingericht om mensen te kunnen warmhouden in de winter

(video in link!)
https://www.npostart.nl/n(...)al&utm_source=tvblik

Stroomopslag tegen stroomtekorten-geen capaciteit
SPOILER
Mogelijke oplossing: energieopslag. Er zijn veel ideeën voor veilige opslag om energiekloven in hernieuwbare energie te overbruggen: energiecentrales met pompopslag, waterstofopslag, gigantische batterijen.

Alleen: Al deze technologieën bestaan ​​- of helemaal niet - alleen op kleine schaal: "Vandaag de dag hebben we een opslagcapaciteit van 40 gigawattuur in Duitsland. Met deze 40 gigawattuur zouden we Duitsland tussen de 30 en 60 minuten kunnen bevoorraden."
https://www.zdf.de/verbra(...)eale-gefahr-100.html
Mogelijk geen kerstverlichting en kerstmarkten meer in bv Berlijn om energie te besparen.

https://m.tagesspiegel.de(...)ttps%3A%2F%2Ft.co%2F

Duitsers mogen eigen zwembad niet meer verwarmen met gas , meldt de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck.
Verder komt er een „stookcontrole” en moeten burgers warmtepompen die niet meer efficiënt werken vervangen.

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20220721_95070101

Een tweet uit Nederland:

twitter


Berekening bij Budget Energie, bij gemiddeld gebruik 2 persoons huishouden, hoekhuis en thuis werkend: 7053,95 euro per jaar

https://i.ibb.co/Kw3mQyh/Screenshot-20220804-144521.png

Heden:
IMG-20220825-191842.jpg

Spanje

Alle gebouwen in de publieke sector, maar ook warenhuizen, bioscopen, werkplaatsen, hotels, treinstations, restaurants en luchthavens mogen in de toekomst hun panden koelen tot maar 27 graden in de zomer en verwarmen tot maximaal 19 graden in de winter. Dat is besloten tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering in Madrid.
Particulieren worden aangemoedigd om de lichten uit te doen en de jaloezieën omlaag te brengen. De Spaanse regering heeft ambtenaren aangemoedigd om meer thuis te werken.
De Spaanse premier Pedro Sanchez stelde vorige week voor dat ministers, ambtenaren en werknemers uit de privésector tijdens de hete zomermaanden geen stropdassen meer dragen

Mevrouw Ribera zei dat de maatregelen zouden duren tot november 2023

https://www.abc.net.au/ne(...)strictions/101293886

https://www.watson.ch/int(...)n-wegen-energiekrise

Frankrijk
Winkels met airconditioning hebben te horen gekregen dat ze hun deuren gesloten moeten houden, anders riskeren ze een boete van 750 euro. Ook buitencafés en barterrassen mogen niet verwarmd of gekoeld worden. Een verbod op lichtreclame tussen 01.00 uur en 06.00 uur is ook uitgebreid tot het hele land.

https://www.euronews.com/(...)lackouts-this-winter

twitter


Oostenrijk

Op dit moment wordt er alleen maar nagedacht over waar en hoe in extreme gevallen energie bespaard kan worden, omdat veel locaties afhankelijk zouden zijn van de gasvoorziening. Sterker nog, er wordt ook gesproken over een soort afstandsonderwijs. Als het niet meer mogelijk is om alle klaslokalen te verwarmen, kunnen leerlingen in andere klassen of in de gymzaal samen - en desnoods digitaal - les krijgen.

Wiener Neustadt en Wenen zijn van plan om de verlichting in openbare gebouwen (gedeeltelijk) uit te schakelen. Ook het onderwerp schijnwerpers in stadions wordt momenteel besproken. In kleinere gemeenschappen zouden straten nu kunnen worden uitgerust met bewegingsdetectoren. Volgens de Vereniging van Steden wordt er al gewerkt aan een uitgebreide ombouw naar LED-lampen. Ook wordt gedacht aan het terugdringen van de temperatuur in gebouwen en het beperken van warm water.

https://www.diepresse.com(...)den-energie-lockdown

Zwitserland

Mogelijke stillegging van de skiliften in Zwitserland


Na twee lastige jaren in de wintersportindustrie, lijkt er een andere dreiging te zijn die een ‘normaal’ skiseizoen lastig kan maken. Voor een mogelijke energiecrisis, waar heel Europa zich op voorbereidt, wordt ook in Zwitserland gevreesd. Om goed voorbereid te zijn is het land aan het werken aan een noodplan, waarbij complete stillegging van de skiliften als mogelijkheid wordt voorgehouden. Een rampzalige mogelijkheid voor de toeristische sector, die grote gevolgen met zich meedraagt.

https://skiinformatie.nl/(...)ten-een-mogelijkheid

België

De vraag naar brandhout explodeert. De aanhoudende energiecrisis doet ook Limburgers naar alternatieven voor gas en stookolie zoeken om hun woonst te verwarmen. En dan kom je uit bij brandhout en pellets. En door de houtkoorts, gaat ook díe prijs - van dát hout - mee de hoogte in. Goedkoop stoken zit er komende winter dus niet in, ook niet met hout. (zie video in link!)

https://www.tvl.be/nieuws(...)energiecrisis-141726

twitter


UK
In het VK verwacht 70% van de pubs dat ze deze winter failliet gaan door de energiekosten.

https://www.theguardian.c(...)er-energy-costs-soar

Fish and chips-winkels worden met "uitsterven" bedreigd door stijgende kosten.
https://www.bbc.com/news/uk-england-somerset-62650572


Britse voedings- en drankensector slaat alarm over CO₂-tekort terwijl fabriek productie stopzet.
De fabriek in Teesside is goed voor een derde van de Britse gasvoorraden die worden gebruikt in tal van industrieën en in ziekenhuizen.
https://www.theguardian.c(...)uction-energy-prices

Nederland

Drie energiebedrijven verlagen terugleververgoeding zonnepanelen naar 9 cent


Drie Nederlandse energiemaatschappijen verlagen vanaf begin september de terugleververgoeding die klanten met zonnepanelen ontvangen. Eneco, Oxxio en Woonenergie vergoeden dan nog maar 9 cent per kWh (was 0,56 bij Eneco).


.....
patrickt37dinsdag 20 september 2022 @ 22:59
https://solarmagazine.nl/(...)n-cijfers-op-een-rij

Hier wordt aangegeven dat elke Nederlandse consument dezelfde prijs gaat betalen. Hoe zit dat met diegene die nog een vast contract hebben? Zijn die ook de sigaar?

"Vanaf 1 januari 2023 betaalt iedere Nederlandse consument voor de eerste 2.400 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kubieke meter gas hetzelfde bedrag. Welk bedrag dit exact wordt, is nog niet bekend. Het kabinet denkt aan een prijs van 70 eurocent per kilowattuur stroom en maximaal 1,50 euro per kuub gas.

Mocht de ontwikkeling van de prijs voor elektriciteit of gas meevallen voor vaststelling van het plafond later deze maand, kunnen de plafonds nog worden verlaagd. Het prijsplafond voor gas wordt maximaal verlaagd tot 1,20 per kuub gas.
"
Claudia_xdinsdag 20 september 2022 @ 23:09
Welke leverancier saldeert nog per jaar? Afgaande op twitterberichten gaat mijn leverancier over van salderen op de jaarnota naar salderen per maand.

@CoolGuy, bij welke leverancier zit jij?
Speekselklierdinsdag 20 september 2022 @ 23:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:09 schreef Claudia_x het volgende:
Welke leverancier saldeert nog per jaar? Afgaande op twitterberichten gaat mijn leverancier over van salderen op de jaarnota naar salderen per maand.

@:coolguy, bij welke leverancier zit jij?
Allemaal, salderen per maand mag ook niet.
Claudia_xdinsdag 20 september 2022 @ 23:14
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:10 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Allemaal, salderen per maand mag ook niet.
Van ACM Consuwijzer: “Wij vinden dat salderen per jaar moet. Maar op dit moment (augustus 2022) zijn de regels niet duidelijk genoeg. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat probeert hier zo snel mogelijk duidelijkheid over te geven.”
CoolGuydinsdag 20 september 2022 @ 23:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:09 schreef Claudia_x het volgende:
Welke leverancier saldeert nog per jaar? Afgaande op twitterberichten gaat mijn leverancier over van salderen op de jaarnota naar salderen per maand.

@:coolguy, bij welke leverancier zit jij?
Engie.

Ik weet dat er bedrijven zijn die per maand salderen maar dat zijn niet de grote namen dacht ik?
raptorixdinsdag 20 september 2022 @ 23:18
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 september 2022 22:59 schreef patrickt37 het volgende:
https://solarmagazine.nl/(...)n-cijfers-op-een-rij

Hier wordt aangegeven dat elke Nederlandse consument dezelfde prijs gaat betalen. Hoe zit dat met diegene die nog een vast contract hebben? Zijn die ook de sigaar?

"Vanaf 1 januari 2023 betaalt iedere Nederlandse consument voor de eerste 2.400 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kubieke meter gas hetzelfde bedrag. Welk bedrag dit exact wordt, is nog niet bekend. Het kabinet denkt aan een prijs van 70 eurocent per kilowattuur stroom en maximaal 1,50 euro per kuub gas.

Mocht de ontwikkeling van de prijs voor elektriciteit of gas meevallen voor vaststelling van het plafond later deze maand, kunnen de plafonds nog worden verlaagd. Het prijsplafond voor gas wordt maximaal verlaagd tot 1,20 per kuub gas.
"
Voor vaste contracten veranderd er niets.
RedFever007dinsdag 20 september 2022 @ 23:18
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 september 2022 22:59 schreef patrickt37 het volgende:
https://solarmagazine.nl/(...)n-cijfers-op-een-rij

Hier wordt aangegeven dat elke Nederlandse consument dezelfde prijs gaat betalen. Hoe zit dat met diegene die nog een vast contract hebben? Zijn die ook de sigaar?

"Vanaf 1 januari 2023 betaalt iedere Nederlandse consument voor de eerste 2.400 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kubieke meter gas hetzelfde bedrag. Welk bedrag dit exact wordt, is nog niet bekend. Het kabinet denkt aan een prijs van 70 eurocent per kilowattuur stroom en maximaal 1,50 euro per kuub gas.

Mocht de ontwikkeling van de prijs voor elektriciteit of gas meevallen voor vaststelling van het plafond later deze maand, kunnen de plafonds nog worden verlaagd. Het prijsplafond voor gas wordt maximaal verlaagd tot 1,20 per kuub gas.
"
Nee natuurlijk niet, zou een mooie boel worden :')

Mensen met vast contract onder de maximale bedragen hebben gewoon geluk en betalen voor alle energie hun lagere contract prijs. Mensen met vast boven de max prijs ook, die betalen tot aan de limieten lagere prijs. Daarboven marktprijs.
RedFever007dinsdag 20 september 2022 @ 23:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:09 schreef Claudia_x het volgende:
Welke leverancier saldeert nog per jaar? Afgaande op twitterberichten gaat mijn leverancier over van salderen op de jaarnota naar salderen per maand.

@:coolguy, bij welke leverancier zit jij?
Welke is dat? Salderen per maand mag namelijk helemaal niet :{

En is bovendien zeer ongunstig voor jou
Isdatzodinsdag 20 september 2022 @ 23:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:09 schreef Claudia_x het volgende:
Welke leverancier saldeert nog per jaar? Afgaande op twitterberichten gaat mijn leverancier over van salderen op de jaarnota naar salderen per maand.

@:coolguy, bij welke leverancier zit jij?
Om mijn kWh-tjes te cashen recent overgestapt van Eneco naar Vandebron. Die salderen per contractjaar. Tegen de tijd dat ik mijn winterverbruik weg kan salderen eens kijken wat dan qua TLV de meest aantrekkelijke optie is.

Vandebron is sowieso een partij die op alle (duurzaamheids)aspecten goed scoort.
raptorixdinsdag 20 september 2022 @ 23:22
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:18 schreef RedFever007 het volgende:

[..]
Nee natuurlijk niet, zou een mooie boel worden :')

Mensen met vast contract onder de maximale bedragen hebben gewoon geluk en betalen voor alle energie hun lagere contract prijs. Mensen met vast boven de max prijs ook, die betalen tot aan de limieten lagere prijs. Daarboven marktprijs.
Heeft niets met geluk te maken, toen ik in Oktober mijn contract voor 3 jaar verlengde hadden ze dat bedrag gewoon op de termijnmarkt kunnen betalen om dat aan te kopen, als een maatschappij dat niet doet is hun eigen risico en vind ik ook niet interessant, net zoals ik het niet interessant vind dat ik mijn hypotheek rente 10 jaar vast zet op 1.2 procent. Als die rente nu 50% is, dan is het jammer voor de verlener, maar dan had die dat niet moeten aanbieden.
0ne_of_the_fewdinsdag 20 september 2022 @ 23:23
Als Jetten zegt dat goedkoop gas/energie nooit meer terugkomt dan bedoeld hij toch gewoon dat wat hem betreft de overheid daar de komende jaren op gaat sturen? Omdat hij ziet dat mensen onder druk van problemen wel in beweging komt.

Ik vraag het mij af of het hem gaat lukken. Na de oliecrisis dachten ze ook dat het over was. En toen zat er niet eens stiekeme dwang achter
raptorixdinsdag 20 september 2022 @ 23:25
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:23 schreef 0ne_of_the_few het volgende:
Als Jetten zegt dat goedkoop gas/energie nooit meer terugkomt dan bedoeld hij toch gewoon dat wat hem betreft de overheid daar de komende jaren op gaat sturen? Omdat hij ziet dat mensen onder druk van problemen wel in beweging komt.

Ik vraag het mij af of het hem gaat lukken. Na de oliecrisis dachten ze ook dat het over was. En toen zat er niet eens stiekeme dwang achter
Laat ik zo zeggen, als je over 2 jaar nog steeds 4000 kuub stookt in je jaren 30 huis, dan is de kans groot dat de overheid het niet meer gaat betalen, en gezien de reacties wat ik her en der lees zijn dat er nogal wat. Wel een kast van een huis kopen, en dan huilen dat ze geen geld hebben voor isolatie.
Speekselklierdinsdag 20 september 2022 @ 23:26
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:20 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Om mijn kWh-tjes te cashen recent overgestapt van Eneco naar Vandebron. Die salderen per contractjaar.
Waarom moet je dan overstappen?
Eneco:
Terugleververgoeding
3.1 Wekt u zelf stroom op, bijvoorbeeld met zonnepanelen? U kunt
deze stroom direct gebruiken. De stroom die u niet direct gebruikt,
levert u via uw aansluiting terug aan het openbare net. Dit heet
teruglevering. Gebruikt u op een bepaald moment meer stroom
dan u kunt opwekken, dan gebruikt u stroom uit het openbare net.
De door u teruggeleverde en verbruikte hoeveelheid stroom mag
u op jaarbasis tegen elkaar wegstrepen
. Dat noemen we salderen.
U mag bij ons altijd salderen tot uw eigen gebruik, maar om te
kunnen salderen moet u wel uw zonnepanelen op energieleveren.
nl hebben aangemeld. U betaalt dus alleen uw netto verbruik per
jaar. Saldering gebeurt via de jaarnota. Bij saldering geldt voor de
teruggeleverde stroom precies hetzelfde tarief als dat u betaalt
voor de levering van stroom per eenheid kWh (inclusief btw, opslag
duurzame energie en energiebelasting, exclusief vaste leverings￾kosten).
0ne_of_the_fewdinsdag 20 september 2022 @ 23:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:25 schreef raptorix het volgende:

[..]
Laat ik zo zeggen, als je over 2 jaar nog steeds 4000 kuub stookt in je jaren 30 huis, dan is de kans groot dat de overheid het niet meer gaat betalen, en gezien de reacties wat ik her en der lees zijn dat er nogal wat. Wel een kast van een huis kopen, en dan huilen dat ze geen geld hebben voor isolatie.
Dan deed je voor deze crisis ook al iets niet goed idd. Ik vind het sowieso vrij storend dat al die hunters van de huizenmarkt met dikke winsten maximaal zitten te lenen met maximale maandlasten en nu in de problemen komen de gevolgen van hun keuzes op de rest afwentelen. De cap zoals nu bedacht is voor de korte termijn denk ik prima en moeten dit soort prikkels even buiten beschouwing blijven. Als dit maar niet betekent dat risico van op deze manier vermogen op te bouwen steeds op belastingbetaler wordt afgewenteld. De niet afgeloste aflossingsvrije hypotheken van mensen die over ca 10 jaar in de problemen komen zie je ook al weer op algemene middelen afgewenteld worden.

Tegelijkertijd vind ik het toontje van Jetten stuitend irritant. Ook zijn opmerking over hoge maandlasten voor hem niet erg zijn want hij zit niet 'in de zielige categorie' slaat de plank mis. Dat dedain. Alsof hij blij is dat hij de komende jaren mensen lekker kan dwingen via de portomonee en er zelf geen last van heeft.
patrickt37dinsdag 20 september 2022 @ 23:39
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:18 schreef RedFever007 het volgende:

[..]
Nee natuurlijk niet, zou een mooie boel worden :')

Mensen met vast contract onder de maximale bedragen hebben gewoon geluk en betalen voor alle energie hun lagere contract prijs. Mensen met vast boven de max prijs ook, die betalen tot aan de limieten lagere prijs. Daarboven marktprijs.
Je bent heel stellig in je uitspraak. Heb je hiervoor ook een bron?
Isdatzodinsdag 20 september 2022 @ 23:40
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:26 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Waarom moet je dan overstappen?
Omdat Eneco de terugleververgoeding van 61 naar 9 cent heeft teruggebracht, en ik op jaarbasis ruim meer dan het dubbele van mijn eigen verbruik opwek. Niet overstappen zou betekenen dat ik de kWh-tjes die ik tegen 61 opgewekt heb in de winter (deels) verbruik, om ze in het voorjaar weer voor 9 cent te gaan opwekken. Dan cash ik het opgebouwde saldo liever tegen 61 cent, en kijk ik in het voorjaar wanneer ik mijn winterverbruik weg kan strepen wel weer wat dan de opties zijn.
Malavitadinsdag 20 september 2022 @ 23:51
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:39 schreef patrickt37 het volgende:

[..]
Je bent heel stellig in je uitspraak. Heb je hiervoor ook een bron?
contractuele verplichtingen denk ik zo.
RedFever007dinsdag 20 september 2022 @ 23:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:22 schreef raptorix het volgende:

[..]
Heeft niets met geluk te maken, toen ik in Oktober mijn contract voor 3 jaar verlengde hadden ze dat bedrag gewoon op de termijnmarkt kunnen betalen om dat aan te kopen, als een maatschappij dat niet doet is hun eigen risico en vind ik ook niet interessant, net zoals ik het niet interessant vind dat ik mijn hypotheek rente 10 jaar vast zet op 1.2 procent. Als die rente nu 50% is, dan is het jammer voor de verlener, maar dan had die dat niet moeten aanbieden.
Eens hoor :) ik bedoel, degene die het contract afgesloten heeft als klant heeft "geluk" in de zin dat hij kan genieten van lage tarieven.

Zelfde met hypotheken: twee jaar geleden kon je voor 1% een hypotheek nemen, nu niet meer. Dus degene die toen een hypotheek namen, hebben nu mazzel.

Als de hypotheekrente over 5 jaar op 12% staat zegt men ook, " mensen die nu 4% betalen hadden vijf jaar geleden mazzel".

RedFever007dinsdag 20 september 2022 @ 23:52
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:39 schreef patrickt37 het volgende:

[..]
Je bent heel stellig in je uitspraak. Heb je hiervoor ook een bron?
Nee maar het zou toch werkelijk van de zotte zijn dat mensen die nu 1 euro voor een kuub gas betalen straks 1,50 zouden moeten betalen? In welk universum is dat gerechtvaardigd? 8)7
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 00:03
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:52 schreef RedFever007 het volgende:

[..]
Nee maar het zou toch werkelijk van de zotte zijn dat mensen die nu 1 euro voor een kuub gas betalen straks 1,50 zouden moeten betalen? In welk universum is dat gerechtvaardigd? 8)7
Mensen met een vast contract hoeven dat niet, maar mensen met een variabel contract en nu minder betalen dan dat moeten dat dalijk gaan betalen denk ik ja. Niet omdat de overheid dat oplegt maar omdat energiebedrijven nu denken nou prima, dan gaan we dat aan iedereen vragen want het wordt toch wel betaald.

Is gunstig voor de mensen waarvan de prijzen hoger zijn, en vervelend voor de mensen die lager zitten. Die energiebedrijven hebben maar oog voor 1 ding en dat is winstmaximalisatie. Want het maakt niet uit dat mensen in de problemen komen.

En het zou mij niet verbazen als dat heel 2023 duurt. Want zo lang duurt die regeling immers. Dan kan men wle naïef denken dat dat naar beneden gaat als de prijzen zakken, maar die gaan nu niet zakken vermoed ik.
wporwoensdag 21 september 2022 @ 00:06
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:39 schreef patrickt37 het volgende:

[..]
Je bent heel stellig in je uitspraak. Heb je hiervoor ook een bron?
Die bron heet gezond verstand. Een plafond is iets waar je tegenaan kan stoten, maar waar je ook onder kan blijven. Anders heet het geen plafond :p
capriciawoensdag 21 september 2022 @ 00:14
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 00:03 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Mensen met een vast contract hoeven dat niet, maar mensen met een variabel contract en nu minder betalen dan dat moeten dat dalijk gaan betalen denk ik ja. Niet omdat de overheid dat oplegt maar omdat energiebedrijven nu denken nou prima, dan gaan we dat aan iedereen vragen want het wordt toch wel betaald.

Is gunstig voor de mensen waarvan de prijzen hoger zijn, en vervelend voor de mensen die lager zitten. Die energiebedrijven hebben maar oog voor 1 ding en dat is winstmaximalisatie. Want het maakt niet uit dat mensen in de problemen komen.

En het zou mij niet verbazen als dat heel 2023 duurt. Want zo lang duurt die regeling immers. Dan kan men wle naïef denken dat dat naar beneden gaat als de prijzen zakken, maar die gaan nu niet zakken vermoed ik.
Even los van dat contract-verhaal, maar in zijn algemeen:
Ik moet het nog allemaal nalezen als de details naar buiten komen.
Voorlopig vallen mij een paar zaken op.

Volgens mij is die pricecap van toepassing op wat de energieleverancier maximaal aan de consument mag doorberekenen (voor dat eerste gedeelte van het verbruik).
Het verschil tussen het daadwerkelijke commerciële tarief en die pricecap, gaat de overheid betalen. Aan de energieleverancier.

Iedere energieleverancier staat het echter vrij om zijn prijzen te verhogen.
Dus: 1. We schuiven miljarden gemeenschapsgeld door naar de energieleveranciers.

2. De energieprijzen bovenop die pricecap (dus wat je extra verbruikt) zullen niet snel verlaagd gaan worden (want overstappen loont minder). Eerder verhoogd worden. Winstmaximalisatie.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 00:20
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 00:14 schreef capricia het volgende:

[..]
Even los van dat contract-verhaal, maar in zijn algemeen:
Ik moet het nog allemaal nalezen als de details naar buiten komen.
Voorlopig vallen mij een paar zaken op.

Volgens mij is die pricecap van toepassing op wat de energieleverancier maximaal aan de consument mag doorberekenen (voor dat eerste gedeelte van het verbruik).
Het verschil tussen het daadwerkelijke commerciële tarief en die pricecap, gaat de overheid betalen. Aan de energieleverancier.

Iedere energieleverancier staat het echter vrij om zijn prijzen te verhogen.
Dus: 1. We schuiven miljarden gemeenschapsgeld door naar de energieleveranciers.

2. De energieprijzen bovenop die pricecap (dus wat je extra verbruikt) zullen niet snel verlaagd gaan worden (want overstappen loont minder). Eerder verhoogd worden. Winstmaximalisatie.
Juist.

Het probleem is dat grotere gezinnen niet gaan uitkomen met die hoeveelheden. Die mensen moeten allemaal douchen en de kleding moet gewassen en en en. Dus die mensen gaan hoe dan ook in de problemen komen.
capriciawoensdag 21 september 2022 @ 00:25
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 00:20 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Juist.

Het probleem is dat grotere gezinnen niet gaan uitkomen met die hoeveelheden. Die mensen moeten allemaal douchen en de kleding moet gewassen en en en. Dus die mensen gaan hoe dan ook in de problemen komen.
Eens.

Weet jij of die extreme winsten van die energiemaatschappijen nog afgeroomd gaan worden zoals bij de windfall tax? Dat was hier niet mogelijk, was mijn laatste info. Andere landen doen dat namelijk wel.

Want dit is rechtstreeks gemeenschapsgeld schuiven van staatskas naar nog meer winst voor het energiebedrijf.

Vind deze constructie heel bedenkelijk. En ik vraag me af of mensen dit wel zien.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 00:27
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 00:25 schreef capricia het volgende:

[..]
Eens.

Weet jij of die extreme winsten van die energiemaatschappijen nog afgeroomd gaan worden zoals bij de windfall tax? Dat was hier niet mogelijk, was mijn laatste info. Andere landen doen dat namelijk wel.

Want dit is rechtstreeks gemeenschapsgeld schuiven van staatskas naar nog meer winst voor het energiebedrijf.

Vind het heel bedenkelijk.
Van wat ik begreep het gemiddelde van de winstover de laatste 3 jaar +20% ofzo en alles daarboven qua winst wordt belast. Maar geen idee met hoeveel en of dat nog steeds gaat gebeuren.

Weet jij iets over die max 180 euro per MWh voor producenten van groene stroom?
capriciawoensdag 21 september 2022 @ 00:29
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 00:27 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Van wat ik begreep het gemiddelde van de winstover de laatste 3 jaar +20% ofzo en alles daarboven qua winst wordt belast. Maar geen idee met hoeveel en of dat nog steeds gaat gebeuren.

Weet jij iets over die max 180 euro per MWh voor producenten van groene stroom?
Nee. Weet ik helaas niets van. Wel een of ander EU ding, maar dat was vrijblijvend.
Edit: is een voorstel.

https://www.vleva.eu/nl/e(...)gende-energieprijzen

[ Bericht 7% gewijzigd door capricia op 21-09-2022 00:34:40 ]
Lurfwoensdag 21 september 2022 @ 03:21
Het stoort me dat het prijsplafond weer als zo’n halve maatregel gebracht wordt waarvan je maar moet afwachten hoe het uitpakt. De duivel zit in de details zoals hier ook blijkt, en juist over de details is nog geen zekerheid, maar er wordt wel stellig beweerd dat het voor iedereen gunstig uitpakt. Net als bij elke subsidie kun je ervan uitgaan dat het ook hier uiteindelijk vooral de leveranciers zijn die profiteren, ten koste van de burgers.

Ik snap ook die tarieven niet, vooral de verhouding tussen stroom en gas. Voor dit allemaal begon was een kuub gas ongeveer vier keer zo duur als een kilowattuur stroom (inclusief belasting). Dat wordt nu twee keer. Dan loont van het gas af gaan dus in veel gevallen niet meer terwijl de businesscase met de oude tarieven al niet heel sterk was, zoals destijds rondom het energieakkoord bleek. En de voorgestelde plafonds maken dat nog erger. Ze kunnen dan beter een plafond voor gas en elektra samen hanteren naar energetische inhoud, zodat het neutraal uitpak qua gebruiksmix en verduurzaming niet ontmoedigd wordt.
Xlargewoensdag 21 september 2022 @ 06:31
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 03:21 schreef Lurf het volgende:
.

Ik snap ook die tarieven niet, vooral de verhouding tussen stroom en gas. Voor dit allemaal begon was een kuub gas ongeveer vier keer zo duur als een kilowattuur stroom (inclusief belasting). Dat wordt nu twee keer.
Hier stond ik ook van te kijken, op zich vind ik het een aardig plan.

Maar met 1.50 per kuub gas, en 70 cent per KwH zijn de verhoudingen toch zoek ?
Ik zou dan 50 % meer gaan betalen voor gas , en 400 procent meer voor stroom, vergeleken met mijn "oude"contract.
core2duowoensdag 21 september 2022 @ 06:45
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 00:20 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Juist.

Het probleem is dat grotere gezinnen niet gaan uitkomen met die hoeveelheden. Die mensen moeten allemaal douchen en de kleding moet gewassen en en en. Dus die mensen gaan hoe dan ook in de problemen komen.
Dat zou je inderdaad denken maar dat vraag ik me nog af.
Zie: https://www.nu.nl/klimaat(...)en-blijft-lonen.html

Een energie-expert schrijft:
"Ik denk juist dat we de grootste energiebesparing ooit gaan zien. Hele families kunnen daaraan meedoen: hoe zorgen we dat we allemaal onder die grens van 1.200 kuub gas komen? Dat wordt een fantastische wedstrijd. Juist ook omdat het haalbaar is."

Kortom, Nederland gaat de wereld redden! De bespaarobsessie begint zo wel zorgelijke vormen aan te nemen.
patrickt37woensdag 21 september 2022 @ 06:46
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:18 schreef RedFever007 het volgende:

[..]
Nee natuurlijk niet, zou een mooie boel worden :')

Mensen met vast contract onder de maximale bedragen hebben gewoon geluk en betalen voor alle energie hun lagere contract prijs. Mensen met vast boven de max prijs ook, die betalen tot aan de limieten lagere prijs. Daarboven marktprijs.
Je bent heel stellig in je uitspraak. Heb je hiervoor ook een bron?
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:51 schreef Malavita het volgende:

[..]
contractuele verplichtingen denk ik zo.
Er zijn ook mensen met een contractuele verplichting om per m³ gas 3,35 te betalen. Die gaan ook 1,50 betalen.
patrickt37woensdag 21 september 2022 @ 06:47
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 00:06 schreef wpor het volgende:

[..]
Die bron heet gezond verstand. Een plafond is iets waar je tegenaan kan stoten, maar waar je ook onder kan blijven. Anders heet het geen plafond :p
In het artikel staat juist dat iedereen 1,50/0,70 gaat betalen.
ascowoensdag 21 september 2022 @ 06:51
Vanmorgen de accu op 72% en voor het eerst eens de verwarming via de airco aangezet. Warm binnen no time.
Totaal verbruik nu 1.1 kw. Als de zon zo weer gaat schijnen zal de accu weer voor de middag op 100% staan.
Totaal stroomverbruik van het net sinds installatie 19 panelen en 10 kw accu (10 juni): 0 kw. _O_

Laat de winter maar komen. ^O^
Malavitawoensdag 21 september 2022 @ 07:25
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 06:46 schreef patrickt37 het volgende:

[..]
Je bent heel stellig in je uitspraak. Heb je hiervoor ook een bron?
[..]
Er zijn ook mensen met een contractuele verplichting om per m³ gas 3,35 te betalen. Die gaan ook 1,50 betalen.
joh.
Resistorwoensdag 21 september 2022 @ 07:29
Blijkbaar zijn ze echt bang voor een overbelasting van het stroomnet en maken ze daarom het gas nog even 'goedkoop' om mensen van een warmtepomp en inductiekookplaat af te houden.

Ik heb niets aan dit plafond met mijn 250m³ gasverbruik en 3600KWh stroom.
lilywoensdag 21 september 2022 @ 07:34
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 06:47 schreef patrickt37 het volgende:

[..]
In het artikel staat juist dat iedereen 1,50/0,70 gaat betalen.
Er staat: maximaal
Confettiwoensdag 21 september 2022 @ 07:35
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 07:29 schreef Resistor het volgende:
Blijkbaar zijn ze echt bang voor een overbelasting van het stroomnet en maken ze daarom het gas nog even 'goedkoop' om mensen van een warmtepomp en inductiekookplaat af te houden.

Ik heb niets aan dit plafond met mijn 250m³ gasverbruik en 3600KWh stroom.
Dan overschat je de politiek. Dat zijn een stel domoren die alleen achter stemmen aan zitten. Er zit totaal geen doordacht meesterplan achter. Dat zie je ook aan de manier waarop het tot stand kwam.
Godshandwoensdag 21 september 2022 @ 07:38
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 07:29 schreef Resistor het volgende:
Blijkbaar zijn ze echt bang voor een overbelasting van het stroomnet en maken ze daarom het gas nog even 'goedkoop' om mensen van een warmtepomp en inductiekookplaat af te houden.

Ik heb niets aan dit plafond met mijn 250m³ gasverbruik en 3600KWh stroom.
250 m3 gas verbruik? Woon je in een fabriekshal ofzo? :')
Arceewoensdag 21 september 2022 @ 07:40
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 03:21 schreef Lurf het volgende:
Het stoort me dat het prijsplafond weer als zo’n halve maatregel gebracht wordt waarvan je maar moet afwachten hoe het uitpakt.
Ja, wat mij vooral stoort is dat het zogenaamd op 1 november in gaat. Yeah, right. Mensen die nu 3,00 euro per m3 betalen voor gas betalen dat in november en december ook nog gewoon. :{w

Pas op 1 januari wordt dat 1,50 euro per m3, maar dan zijn de koude maanden al een eind onderweg.
Nielschwoensdag 21 september 2022 @ 07:45
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 07:38 schreef Godshand het volgende:

[..]
250 m3 gas verbruik? Woon je in een fabriekshal ofzo? :')
250 is niet veel he. Vrij normaal verbruik lijkt me voor iemand met een (hybride) warmtepomp.
patrickt37woensdag 21 september 2022 @ 08:16
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 06:47 schreef patrickt37 het volgende:

[..]
In het artikel staat juist dat iedereen 1,50/0,70 gaat betalen.
Dan lees je verkeerd.
Vanaf 1 januari 2023 betaalt iedere Nederlandse consument voor de eerste 2.400 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kubieke meter gas hetzelfde bedrag. Welk bedrag dit exact wordt, is nog niet bekend. Het kabinet denkt aan een prijs van 70 eurocent per kilowattuur stroom en maximaal 1,50 euro per kuub gas.
Lienekienwoensdag 21 september 2022 @ 08:23
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 08:16 schreef patrickt37 het volgende:

[..]
Dan lees je verkeerd.
Vanaf 1 januari 2023 betaalt iedere Nederlandse consument voor de eerste 2.400 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kubieke meter gas hetzelfde bedrag. Welk bedrag dit exact wordt, is nog niet bekend. Het kabinet denkt aan een prijs van 70 eurocent per kilowattuur stroom en maximaal 1,50 euro per kuub gas.
Dan staat het verkeerd in het artikel.
core2duowoensdag 21 september 2022 @ 08:29
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:23 schreef 0ne_of_the_few het volgende:
Als Jetten zegt dat goedkoop gas/energie nooit meer terugkomt dan bedoeld hij toch gewoon dat wat hem betreft de overheid daar de komende jaren op gaat sturen? Omdat hij ziet dat mensen onder druk van problemen wel in beweging komt.

Ik vraag het mij af of het hem gaat lukken. Na de oliecrisis dachten ze ook dat het over was. En toen zat er niet eens stiekeme dwang achter
Ja, door de energiebelasting te verhogen als de gasprijzen weer dalen. Jetten is er alles aan gelegen dat zoveel mogelijk mensen enkel het basiscomfort genieten en ook in de toekomst besparen. Zuinigheid is een kernwaarde in Nederland.

Dan kan Jetten weer scoren in Europa dat Nederland X procent minder energiegebruik heeft gerealiseerd. We zijn op dit punt nu al het braafste jongetje van de klas.
hunterrnlwoensdag 21 september 2022 @ 08:33
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 08:16 schreef patrickt37 het volgende:

[..]
Dan lees je verkeerd.
Vanaf 1 januari 2023 betaalt iedere Nederlandse consument voor de eerste 2.400 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kubieke meter gas hetzelfde bedrag. Welk bedrag dit exact wordt, is nog niet bekend. Het kabinet denkt aan een prijs van 70 eurocent per kilowattuur stroom en maximaal 1,50 euro per kuub gas.
70 Cent ? Dat is 21 cent meer dan van ons variable contract nu. Met andere woorden de mensen die nu laag zitten worden naar boven getrokken om de mensen met een hoge tarief naar beneden te halen. Om daarmee de klappen van het gas op te vangen (voor de energiemaatschappijen).
Drekkoningwoensdag 21 september 2022 @ 08:46
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 08:33 schreef hunterrnl het volgende:

[..]
70 Cent ? Dat is 21 cent meer dan van ons variable contract nu. Met andere woorden de mensen die nu laag zitten worden naar boven getrokken om de mensen met een hoge tarief naar beneden te halen. Om daarmee de klappen van het gas op te vangen (voor de energiemaatschappijen).
49 cent op een variabel contract? Waar zit je dan?

En het is een prijsplafond, geen prijsvaststelling.
sjorsie1982woensdag 21 september 2022 @ 08:49
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 07:29 schreef Resistor het volgende:
Blijkbaar zijn ze echt bang voor een overbelasting van het stroomnet en maken ze daarom het gas nog even 'goedkoop' om mensen van een warmtepomp en inductiekookplaat af te houden.

Ik heb niets aan dit plafond met mijn 250m³ gasverbruik en 3600KWh stroom.
Tennet zal er wel achter zitten zodat elektrische kacheltjes op marktplaats gedumpt worden.
RedFever007woensdag 21 september 2022 @ 08:55
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 08:33 schreef hunterrnl het volgende:

[..]
70 Cent ? Dat is 21 cent meer dan van ons variable contract nu. Met andere woorden de mensen die nu laag zitten worden naar boven getrokken om de mensen met een hoge tarief naar beneden te halen. Om daarmee de klappen van het gas op te vangen (voor de energiemaatschappijen).
ik kan het mij echt niet voorstellen!

}:| Communistisch Nederland komt wel erg dichtbij zo :X
lilywoensdag 21 september 2022 @ 09:09
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 08:55 schreef RedFever007 het volgende:

[..]
ik kan het mij echt niet voorstellen!

}:| Communistisch Nederland komt wel erg dichtbij zo :X
Dat klopt ook niet.
Er staat: iedere Nederlandse consument betaalt dat bedrag maximaal. Dat laatste woord is nogal belangrijk. Net als het woord: plafond.
BertVwoensdag 21 september 2022 @ 09:10
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 09:09 schreef lily het volgende:

[..]
Dat klopt ook niet.
Er staat: iedere Nederlandse consument betaalt dat bedrag maximaal. Dat laatste woord is nogal belangrijk. Net als het woord: plafond.
theoretisch maximaal, in de praktijk is dat gewoon het bedrag.
De huidige variabele tarieven liggen daar al zo ver boven.
greenchoice: 3,44 gas nu.

Een beetje communistisch werkt niet. Ik voorspel dat de energiemaatschappijen nu gewoon verder los gaan boven dat plafond.
Straatcommando.woensdag 21 september 2022 @ 09:11
Ben benieuwd hoe snel en hoe dit ingevoerd wordt. Gisteren meterstanden doorgegeven, toevallig kwam gisteren ook het nieuws hier over naar buiten en vandaag voor een vierde keer dit jaar "toevallig" weer een mail dat de tarieven stijgen. Bijna 3.4 de kuub :x komt op mij opportunistisch over.
patrickt37woensdag 21 september 2022 @ 09:17
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 09:09 schreef lily het volgende:

[..]
Dat klopt ook niet.
Er staat: iedere Nederlandse consument betaalt dat bedrag maximaal. Dat laatste woord is nogal belangrijk. Net als het woord: plafond.
Zeg maar waar maximaal staat in mijn artikel
RedFever007woensdag 21 september 2022 @ 09:29
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 09:10 schreef BertV het volgende:

[..]
theoretisch maximaal, in de praktijk is dat gewoon het bedrag.
De huidige variabele tarieven liggen daar al zo ver boven.
greenchoice: 3,44 gas nu.

Een beetje communistisch werkt niet. Ik voorspel dat de energiemaatschappijen nu gewoon verder los gaan boven dat plafond.
het is zoals @CoolGuy en @capricia al aangeven een enorme fuck u richting de consument.

De regering compenseert de energiebedrijven boven die ¤0,70/¤1.50, voor energiebedrijven dus geen enkele motivatie om lagere prijzen te vragen, er wordt toch wel betaald. Sterker nog: de prijs laten dalen tot onder de genoemde bedragen zou een sigaar uit eigen doos voor de energietoko's zijn want dan verdienen ze zeker niets.

Ik weet even niet wat een kWh stroom variabel nu kost maar dat zal hoe dan ook (stel dat het er nu onder zit) naar de 0.70 gaan bewegen en waarschijnlijk ver daarboven uitkomen. Voor de energiemaatschappijen is alles gratis geld verstrekt door Den Haag.

Goeie lobby!

Vandaar dat ze ook zo snel en welwillend waren in een prijsplafond afspreken

[ Bericht 3% gewijzigd door RedFever007 op 21-09-2022 09:37:23 ]
patrickt37woensdag 21 september 2022 @ 09:33
Eneco zet belofte Rob Jetten onder hoogspanning

BNNVARA: Eneco zet belofte Rob Jetten onder hoogspanning - Joop.
https://www.bnnvara.nl/jo(...)n-onder-hoogspanning
hunterrnlwoensdag 21 september 2022 @ 09:35
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 08:46 schreef Drekkoning het volgende:

[..]
49 cent op een variabel contract? Waar zit je dan?

En het is een prijsplafond, geen prijsvaststelling.
Altijd al variabel gehad de afgelopen jaren bij 1 van de grote drie.

Moet terug komen op men woorden. 49 cent is van twee maanden geleden. Is helaas al een tikkie hoger geworden.

[ Bericht 8% gewijzigd door hunterrnl op 21-09-2022 09:42:46 ]
RedFever007woensdag 21 september 2022 @ 09:39
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 09:33 schreef patrickt37 het volgende:
Eneco zet belofte Rob Jetten onder hoogspanning

BNNVARA: Eneco zet belofte Rob Jetten onder hoogspanning - Joop.
https://www.bnnvara.nl/jo(...)n-onder-hoogspanning
Die Mitsubishi bash _O-

Dan kunnen we Siemens, Krupp, Dr Oetker ook wel cancellen voor hun rol in WOII :')
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 09:46
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 09:29 schreef RedFever007 het volgende:

[..]
het is zoals @:coolguy en @:capricia al aangeven een enorme fuck u richting de consument.

De regering compenseert de energiebedrijven boven die ¤0,70/¤1.50, voor energiebedrijven dus geen enkele motivatie om lagere prijzen te vragen, er wordt toch wel betaald. Sterker nog: de prijs laten dalen tot onder de genoemde bedragen zou een sigaar uit eigen doos voor de energietoko's zijn want dan verdienen ze zeker niets.

Ik weet even niet wat een kWh stroom variabel nu kost maar dat zal hoe dan ook (stel dat het er nu onder zit) naar de 0.70 gaan bewegen en waarschijnlijk ver daarboven uitkomen. Voor de energiemaatschappijen is alles gratis geld verstrekt door Den Haag.

Goeie lobby!

Vandaar dat ze ook zo snel en welwillend waren in een prijsplafond afspreken
Ik weet niet of het een fuck u is. Ik denk dat de regering in paniek is, hier nu mee komt, daar maar half over nagedacht heeft (want hoe kan dat ook in een paar dagen dat ze dit opgetuigd hebben) en nu denken dat de markt eerlijk is en de energiebedrijven eerlijk zijn.

Nou, die zijn niet eerlijk. Die gaan voor winst. Dat is logisch, want het is een bedrijf. Maar die gaan niet denken 'mee werken met de mensen die onze klanten zijn in deze uitzonderlijke situatie'. Die zien de mogelijkheden in dit plan van de overheid en gaan daar uiteraard in mee, want de overwinst na het eerste cadeau van 20% is dermate hoog dat ik het ook niet erg zou vinden om daar 33% van af te moeten geven als compensatie of hoe ze het ook noemen, als ik die overige 67% alsnog mag houden. 8)7

Dus die bedrijven zien 'gerechtvaardigd' die 67% op hun afkomen, oftewel, hoe hoger de overwinst, hoe groter die 67% is, hoe fijner het is voor hun. Dus in 2023 gaan die prijzen imho niet zakken. Maar aangezien deze regeling vooralsnog alleen voor 2023 geldt, en als dat zo blijft, dan gaan aan het eind van 2023 de prijzen ineens magisch weer naar beneden.

Want de prijzen voor groene stroom zijn helemaal niet gestegen qua kostprijs. Ze worden gewoon veel hoger verkocht. Daarom ook die cap van 180 euro per MWh, maar alle bedrijven die afgelopen jaren over mekaar heen vielen om te roepen hoe groen ze waren, gaan nu toch ineens toevallig gas nodig hebben bij de productie want immers, als je gas gebruikt om stroom te produceren geldt die cap van 180 euro niet, en dus mag je meer vragen.

We worden gewoon allemaal genaaid, maar ik betwijfel of de regering dit voorzien heeft. Ik denk dat dit een mogelijkheid is voor de energiebedrijven, dat zij die ook zien én dat ze dat gaan uitbuiten, waardoor de maatregel door de overheid zijn doel voorbij schiet.
Hexagonwoensdag 21 september 2022 @ 09:59
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 09:33 schreef patrickt37 het volgende:
Eneco zet belofte Rob Jetten onder hoogspanning

BNNVARA: Eneco zet belofte Rob Jetten onder hoogspanning - Joop.
https://www.bnnvara.nl/jo(...)n-onder-hoogspanning
Oudbakken nieuws man
weetjewel5woensdag 21 september 2022 @ 10:00
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 09:59 schreef Hexagon het volgende:

[..]
Oudbakken nieuws man
Brood bakken op 120 graden.
RedFever007woensdag 21 september 2022 @ 10:02
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 09:46 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ik weet niet of het een fuck u is. Ik denk dat de regering in paniek is, hier nu mee komt, daar maar half over nagedacht heeft (want hoe kan dat ook in een paar dagen dat ze dit opgetuigd hebben) en nu denken dat de markt eerlijk is en de energiebedrijven eerlijk zijn.
<>

We worden gewoon allemaal genaaid, maar ik betwijfel of de regering dit voorzien heeft. Ik denk dat dit een mogelijkheid is voor de energiebedrijven, dat zij die ook zien én dat ze dat gaan uitbuiten, waardoor de maatregel door de overheid zijn doel voorbij schiet.
De "fuck u" die ik bedoel is inderdaad wat jij schetst namelijk dat uiteindelijk iedereen via belastingen meebetaald aan deze regeling. In die zin wordt linksom of rechtsom geld doorgesluisd naar de Eneco's en Essents van deze wereld. Althans dat is mijn voorspelling.
Resistorwoensdag 21 september 2022 @ 10:03
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 07:38 schreef Godshand het volgende:

[..]
250 m3 gas verbruik? Woon je in een fabriekshal ofzo? :')
Per jaar.

En ik heb gewoon een cv, kook op gas en douche redelijk lang.
lilywoensdag 21 september 2022 @ 10:16
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 09:17 schreef patrickt37 het volgende:

[..]
Zeg maar waar maximaal staat in mijn artikel
Vanaf 1 januari 2023 betaalt iedere Nederlandse consument voor de eerste 2.400 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kubieke meter gas hetzelfde bedrag. Welk bedrag dit exact wordt, is nog niet bekend. Het kabinet denkt aan een prijs van 70 eurocent per kilowattuur stroom en maximaal 1,50 euro per kuub gas.
franske19woensdag 21 september 2022 @ 10:22
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 10:16 schreef lily het volgende:

[..]
Vanaf 1 januari 2023 betaalt iedere Nederlandse consument voor de eerste 2.400 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kubieke meter gas hetzelfde bedrag. Welk bedrag dit exact wordt, is nog niet bekend. Het kabinet denkt aan een prijs van 70 eurocent per kilowattuur stroom en maximaal 1,50 euro per kuub gas.
Het is een vrijbrief om iedereen die een variabel contract heeft op die maximale tarieven te zetten. Per 1 januari kun je een brief verwachten met de nieuwe tarieven die op of net onder dat maximum zitten. Het is vrij naïef om te denken dat het niet gaat gebeuren.
lilywoensdag 21 september 2022 @ 10:32
Ik heb nog dik 2 jaar een contract. Ik zal niet de enige zijn.
EenAndereWegwoensdag 21 september 2022 @ 10:33
Per 1 januari max 1.50 euro gas. Wat betalen we per 1 november dan?
RedFever007woensdag 21 september 2022 @ 10:36
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 10:33 schreef EenAndereWeg het volgende:
Per 1 januari max 1.50 euro gas. Wat betalen we per 1 november dan?
4.50 echt fantastisch!
EenAndereWegwoensdag 21 september 2022 @ 10:44
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 10:36 schreef RedFever007 het volgende:

[..]
4.50 echt fantastisch!
Ik dacht dat de regel per 1 november inging.

https://www.ad.nl/politie(...)te-betalen~a588e4d9/
patrickt37woensdag 21 september 2022 @ 11:28
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 10:16 schreef lily het volgende:

[..]
Vanaf 1 januari 2023 betaalt iedere Nederlandse consument voor de eerste 2.400 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kubieke meter gas hetzelfde bedrag. Welk bedrag dit exact wordt, is nog niet bekend. Het kabinet denkt aan een prijs van 70 eurocent per kilowattuur stroom en maximaal 1,50 euro per kuub gas.
Iedere consument betaalt dezelfde prijs..... Daar lees je dan gewoon overheen?
#ANONIEMwoensdag 21 september 2022 @ 11:30
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:28 schreef patrickt37 het volgende:

[..]
Iedere consument betaalt dezelfde prijs..... Daar lees je dan gewoon overheen?
Dat is dus in ieder geval niet het geval. De journalist heeft dat wellicht onduidelijk opgeschreven.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 11:32
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:30 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Dat is dus in ieder geval niet het geval. De journalist heeft dat wellicht onduidelijk opgeschreven.
Nee, maar wel iedereen die variabel heeft? want ik vind het ook onduidelijk. Dus stel klant A betaald nu variabel 50 ct, die gaat dus naar 70ct, en klant B die variabel 90ct heeft gaat ook naar 70ct? Dat is hoe ik het snap.
TAmaruwoensdag 21 september 2022 @ 11:35
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 10:44 schreef EenAndereWeg het volgende:

[..]
Ik dacht dat de regel per 1 november inging.

https://www.ad.nl/politie(...)te-betalen~a588e4d9/

Volgens mij staat er ook in het artikel dat de prijs vanaf 1 januari geldt maar dat het voorschot dan al vanaf 1 november omlaag kan omdat de rekening dan natuurlijk later veel lager uitvalt. Dus de datum van november is alleen interessant voor mensen die echt moeite hebben om rond te komen vanwege de energierekening.
#ANONIEMwoensdag 21 september 2022 @ 11:35
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:32 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Nee, maar wel iedereen die variabel heeft? want ik vind het ook onduidelijk. Dus stel klant A betaald nu variabel 50 ct, die gaat dus naar 70ct, en klant B die variabel 90ct heeft gaat ook naar 70ct? Dat is hoe ik het snap.
Er is afgesproken dan dat de overheid alles boven de 70 cent voor haar rekening neemt. Meer niet. De discussie wat dat doet met het prijsbeleid van energiebedrijven zullen we maar niet opnieuw doen ;)

Voor de gasprijzen is het duidelijk, want bijna iedereen met variabele tarieven zit al boven die 1,50. Dus gaat iedereen met variabele tarieven ook 1,50 betalen tot 1200 kuub. Bij stroom zit een gedeelte van de klanten onder het plafond, dus daar komt denk ik de verwarring vandaan.
EenAndereWegwoensdag 21 september 2022 @ 11:38
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:35 schreef TAmaru het volgende:

[..]
Volgens mij staat er ook in het artikel dat de prijs vanaf 1 januari geldt maar dat het voorschot dan al vanaf 1 november omlaag kan omdat de rekening dan natuurlijk later veel lager uitvalt. Dus de datum van november is alleen interessant voor mensen die echt moeite hebben om rond te komen vanwege de energierekening.
Mijn nieuwe variabele contract ging per 1 januari in. Ben benieuwd.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 11:38
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:35 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Er is afgesproken dan dat de overheid alles boven de 70 cent voor haar rekening neemt. Meer niet. De discussie wat dat doet met het prijsbeleid van energiebedrijven zullen we maar niet opnieuw doen ;)

Voor de gasprijzen is het duidelijk, want bijna iedereen met variabele tarieven zit al boven die 1,50. Dus gaat iedereen met variabele tarieven ook 1,50 betalen tot 1200 kuub. Bij stroom zit een gedeelte van de klanten onder het plafond, dus daar komt denk ik de verwarring vandaan.
De verwarring komt imho vanwege dat daar staat dat IEDERE nederlandse consument hetzelfde betaald, namelijk 70ct. Oftewel, OOK de mensen die nu variabel zitten op 40ct.
#ANONIEMwoensdag 21 september 2022 @ 11:40
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:38 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
De verwarring komt imho vanwege dat daar staat dat IEDERE nederlandse consument hetzelfde betaald, namelijk 70ct. Oftewel, OOK de mensen die nu variabel zitten op 40ct.
Ja, dat is onduidelijk opgeschreven door Solarmagazine.nl
Dannywoensdag 21 september 2022 @ 11:45
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 10:36 schreef RedFever007 het volgende:

[..]
4.50 echt fantastisch!
Bij Essent gaan gas en elektra per 1 oktober al omhoog. Bij Essent staan verder weinig duidelijke tarieven online, maar het zal niet veel verschillen met Eneco, die deze tarieven nu al hanteert:
b29c7580255c4afd52d9a0609e169016.png

¤ 4,63 per m3 gas
¤ 1,03 per kWh

Compleet gestoord.

Wat nog veel erger is; ik heb een 100% groene stroom contract bij Essent. Dat betekent dat er NUL wordt gewonnen door gasverbranding. Er is dus geen enkele reden dat stroom zo duur zou moeten zijn. Maar nee, blijkbaar betaal je voor goedkoop en duurzaam opgewekte stroom gewoon de prijs voor stroom die wordt opgewekt uit gasverbranding. Woekerwinsten dus.
raptorixwoensdag 21 september 2022 @ 11:47
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:45 schreef Danny het volgende:

[..]
Bij Essent gaan gas en elektra per 1 oktober al omhoog. Bij Essent staan verder weinig duidelijke tarieven online, maar het zal niet veel verschillen met Eneco, die deze tarieven nu al hanteert:
[ afbeelding ]

¤ 4,63 per m3 gas
¤ 1,03 per kWh

Compleet gestoord.
En is dat voor nieuwe klanten of bestaande? Want dat maakt volgens mij nogal een verschil.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 11:48
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:47 schreef raptorix het volgende:

[..]
En is dat voor nieuwe klanten of bestaande? Want dat maakt volgens mij nogal een verschil.
Ik denk dat dat nu niet meer veel gaat uitmaken. Want bestaande klanten kregen trouweklantenkorting of welke bullshitterm ze daar ook maar voor gebruiken. Maar dat gaat nu allemaal vervallen denk ik, want de regering betaald toch wel.
#ANONIEMwoensdag 21 september 2022 @ 11:54
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:45 schreef Danny het volgende:

Wat nog veel erger is; ik heb een 100% groene stroom contract bij Essent. Dat betekent dat er NUL wordt gewonnen door gasverbranding. Er is dus geen enkele reden dat stroom zo duur zou moeten zijn. Maar nee, blijkbaar betaal je voor goedkoop en duurzaam opgewekte stroom gewoon de prijs voor stroom die wordt opgewekt uit gasverbranding. Woekerwinsten dus.
Dat willen ze je graag doen geloven, maar die groene stroom komt net zo goed uit fossiele bronnen. Stroom is stroom, daar zit helemaal geen onderscheid in.

Het enige wat ze bij 'groene stroom' doen is je CO2-verbruik afdekken met groencertificaten. Dat kost ze ongeveer een tientje per huishouden. Het is dus vooral een administratief trucje.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 21-09-2022 11:56:00 ]
lilywoensdag 21 september 2022 @ 11:59
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:28 schreef patrickt37 het volgende:

[..]
Iedere consument betaalt dezelfde prijs..... Daar lees je dan gewoon overheen?
Ik lees daar niet overheen, ik zeg dat het niet klopt. Ik in ieder geval al niet.
raptorixwoensdag 21 september 2022 @ 12:00
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:48 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ik denk dat dat nu niet meer veel gaat uitmaken. Want bestaande klanten kregen trouweklantenkorting of welke bullshitterm ze daar ook maar voor gebruiken. Maar dat gaat nu allemaal vervallen denk ik, want de regering betaald toch wel.
Ook de trouwe klanten betaalden al heel fors meer met de nieuwe tarieven, dat is meer dan de door de overheid gegarandeerde prijs.
raptorixwoensdag 21 september 2022 @ 12:04
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:59 schreef lily het volgende:

[..]
Ik lees daar niet overheen, ik zeg dat het niet klopt. Ik in ieder geval al niet.
Op de website van Vattenfall staat het vrij helder uitgelegd.

quote:
Een prijsplafond houdt in dat je over je basisverbruik een vast tarief betaalt. Dit tarief wordt bepaald door de overheid en is voor iedereen hetzelfde. Verbruik je meer dan het basisverbruik, dan betaal je daarvoor het markttarief. Het prijsplafond zorgt er zo voor dat het basisverbruik voor veel mensen betaalbaarder wordt.
Kortom zit je nu op een variabel tarief daar onder, dan ga je dus over het basisverbruik dat tarief betalen.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 12:04
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:54 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Dat willen ze je graag doen geloven, maar die groene stroom komt net zo goed uit fossiele bronnen. Stroom is stroom, daar zit helemaal geen onderscheid in.

Het enige wat ze bij 'groene stroom' doen is je CO2-verbruik afdekken met groencertificaten. Dat kost ze ongeveer een tientje per huishouden. Het is dus vooral een administratief trucje.
Dat is exact wat ik zeg. Ik heb ook 'groene stroom'. Dat staat in mijn contract, daar adverteren ze mee op hun website, etc.

Maar aangezien de prijs voor groene stroom maar 180 euro per MWh mag kosten, gaat precies dat gekoketteer met 'groene stroom' wegvallen, want dat is dan ook weer een trucje. Gewoon zeggen dat het niet meer groen is, en die hele 180 euro MWh gaat uit het raam.
Kickinalfawoensdag 21 september 2022 @ 12:06
Hoewel het een te begrijpbare korte termijn maatregel is snap ik echt niet waar we nu naartoe willen.

Van het gas af is totaal niet interessant meer met deze stroom en gas prijzen.
Zeker nu het salderen ook nog eens onder druk staat.

Verder is het vooral een sigaar uit eigen doos daar de overheid het verschil gaat bijlappen ipv dit bij de energieleveranciers dit laten te verrekenen met de overige klanten boven de plafond hoeveelheid.

En we doen ook niks aan de potentiële tekorten en zakelijke klanten blijft een issue.

[ Bericht 20% gewijzigd door Kickinalfa op 21-09-2022 12:11:24 ]
#ANONIEMwoensdag 21 september 2022 @ 12:08
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:04 schreef raptorix het volgende:

[..]
Op de website van Vattenfall staat het vrij helder uitgelegd.
[..]
Kortom zit je nu op een variabel tarief daar onder, dan ga je dus over het basisverbruik dat tarief betalen.
Ook Vattenfall kan wel een lesje heldere communicatie gebruiken. Gelukkig zeggen ze het verderop wel goed:

quote:
Het prijsplafond geldt per 1 januari 2023 voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting.

Goed om te weten:

- Het gaat om aansluitingen die stroom en gas leveren op adressen die zijn bedoeld om te wonen, werken of verblijven.
- Het prijsplafond geldt alleen als je tarief hoger is dan de vastgestelde prijs van het prijsplafond.
- Het prijsplafond geldt (nog) niet voor je stadswarmtetarief.


[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-09-2022 12:08:54 ]
Tjackawoensdag 21 september 2022 @ 12:11
mijn broertje heeft blokverwarming. hoe gaan ze dat doen dan. _O- zijn Turkse buren hebben de kachel altijd kanjertje hoog.
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 12:11
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:08 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Ook Vattenfall kan wel een lesje heldere communicatie gebruiken. Gelukkig zeggen ze het verderop wel goed:
[..]

Ik snap niet dat er een misverstand over kan bestaan. Het woord 'plafond' zegt toch genoeg? Het is een maximaal tarief dat je gaat betalen, zoals hier steeds wordt gezegd. Als je huidige tarief lager is, dan ga je niet meer betalen. De vraag is alleen wat voor prikkel energiebedrijven nog hebben om met lage tarieven te rekenen. Je kunt ervan uitgaan dat het voor variabele contracten rap een bodem gaat worden in plaats van een plafond.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 12:15
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:11 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Ik snap niet dat er een misverstand over kan bestaan. Het woord 'plafond' zegt toch genoeg? Het is een maximaal tarief dat je gaat betalen, zoals hier steeds wordt gezegd. Als je huidige tarief lager is, dan ga je niet meer betalen. De vraag is alleen wat voor prikkel energiebedrijven nog hebben om met lage tarieven te rekenen. Je kunt ervan uitgaan dat het voor variabele contracten rap een bodem gaat worden in plaats van een plafond.
Dat is imho exact wat er gaat gebeuren.
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 12:20
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:15 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Dat is imho exact wat er gaat gebeuren.
En dat is met name zuur voor mensen die relatief veel elektriciteit verbruiken. Die gaan vanaf 2400 kWh per jaar de volle mep betalen en door het prijsplafond is dat tarief waarschijnlijk hoger dan het tarief zou zijn geweest zonder prijsplafond.

Een prijsplafond klinkt veel mensen intuïtief aantrekkelijk in de oren, maar als je erover na gaat denken is het een heel schadelijke maatregel die allerlei ongewenste bijwerkingen heeft (zoals de aanschaf van een warmtepomp ontmoedigen).
TAmaruwoensdag 21 september 2022 @ 12:27
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:38 schreef EenAndereWeg het volgende:

[..]
Mijn nieuwe variabele contract ging per 1 januari in. Ben benieuwd.
Mijn nieuwe contract gaat in oktober in en de prijs wordt op 1 januari geloof ik herzien, dus ben ook benieuwd.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 12:28
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:20 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
En dat is met name zuur voor mensen die relatief veel elektriciteit verbruiken. Die gaan vanaf 2400 kWh per jaar de volle mep betalen en door het prijsplafond is dat tarief waarschijnlijk hoger dan het tarief zou zijn geweest zonder prijsplafond.

Een prijsplafond klinkt veel mensen intuïtief aantrekkelijk in de oren, maar als je erover na gaat denken is het een heel schadelijke maatregel die allerlei ongewenste bijwerkingen heeft (zoals de aanschaf van een warmtepomp ontmoedigen).
Nou niet alleen een warmtepomp. Iedereen moest en moet vergroenen, op welke manier dan ook. En vervolgens worden die mensen voorbij gegaan, met de huidige regeling. Kijk, ik ben dan blij dat ik zonnepanelen heb, dus al is de prijs 2 euro per kwh, ik krijg ook 2 euro per kwh terug dus het maakt vooralsnog niet uit.

Maar even los van mij snap ik de situatie denk ik niet goed. De prijs van elektra was en is gebaseerd op de prijs van gas. Dan roept Van der Leyen dat dat losgetrokken dient te worden met als doel dat de prijs van elektra niet langer is gebaseerd van gas.

Dat insinueert dan dat de prijs van elektra lager zou moeten worden als het niet meer afhankelijk is van gas. Maar ik hoor daar niemand meer over. Is dat plan in de vriezer gelegd of wat? Want de prijzen stijgen alleen maar, en de huidige regeling gaat betekenen dat de ondergrens van elektra gewoon 70ct gaat worden voor 2023.

Ik kan het mis hebben hoor, maar ik zou hoogst verrast zijn als in 2023 de prijs onder die 70ct gaat komen. Dan kan er wel geroepen worden dat energiebedrijven gedwongen gaan worden om vaste contracten aan te bieden, maar wie gaat dat doen tegen deze prijzen?
#ANONIEMwoensdag 21 september 2022 @ 12:29
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:20 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
En dat is met name zuur voor mensen die relatief veel elektriciteit verbruiken. Die gaan vanaf 2400 kWh per jaar de volle mep betalen en door het prijsplafond is dat tarief waarschijnlijk hoger dan het tarief zou zijn geweest zonder prijsplafond.

Een prijsplafond klinkt veel mensen intuïtief aantrekkelijk in de oren, maar als je erover na gaat denken is het een heel schadelijke maatregel die allerlei ongewenste bijwerkingen heeft (zoals de aanschaf van een warmtepomp ontmoedigen).
Het is een schadelijke maatregel, maar ook een noodzakelijk kwaad. Ik heb in ieder geval nog geen alternatief gezien die voldoet aan de voorwaarden:
- Mensen met weinig draagkracht de winter doorslepen;
- Praktisch uitvoerbaar zijn

De gekozen kwh-prijs is wel ongelukkig hoog wat mij betreft en liefst wil je nog een regeling toevoegen voor de mensen met stadsverwarming.
TAmaruwoensdag 21 september 2022 @ 12:31
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:38 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
De verwarring komt imho vanwege dat daar staat dat IEDERE nederlandse consument hetzelfde betaald, namelijk 70ct. Oftewel, OOK de mensen die nu variabel zitten op 40ct.
M.i. zou het eigenlijk wel zo moeten zijn. Maar dan kom je ook weer op de discussie over de nationalisering van de energiemarkt. Zelf ben ik fel tegen de privatisering van sectoren als energie, openbaar vervoer en zorg die voor elke Nederlander zijn. Zeker nu is er van die hele energiemarkt niets meer te begrijpen. De gemiddelde Nederlander snapte eerst ook niet hoe ze de beste energieleverancier moesten vinden en heeft daar denk ik ook helemaal geen zin in. De overheid zou ook veel makkelijker kunnen ingrijpen als er één nationaal energiebedrijf is.
patrickt37woensdag 21 september 2022 @ 12:32
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 11:59 schreef lily het volgende:

[..]
Ik lees daar niet overheen, ik zeg dat het niet klopt. Ik in ieder geval al niet.
Maar wat is je bron dan?
Of dikke duim?
raptorixwoensdag 21 september 2022 @ 12:35
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:11 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Ik snap niet dat er een misverstand over kan bestaan. Het woord 'plafond' zegt toch genoeg? Het is een maximaal tarief dat je gaat betalen, zoals hier steeds wordt gezegd. Als je huidige tarief lager is, dan ga je niet meer betalen. De vraag is alleen wat voor prikkel energiebedrijven nog hebben om met lage tarieven te rekenen. Je kunt ervan uitgaan dat het voor variabele contracten rap een bodem gaat worden in plaats van een plafond.
Zo lees ik het niet, mensen met een variabel tarief gaan allemaal dat zelfde tarief betalen, ook als je nu lager zit.
Over dat lager zitten denk ik dat dat niet heel veel uitmaakt, omdat ik me niet kan voorstellen dat er nog variabele contracten zijn waar dat tarief er nu onder duikt.
#ANONIEMwoensdag 21 september 2022 @ 12:39
Positieve noot tussendoor, hoe Nederland als een gek die LNG-capaciteit is gaan opschalen is toch wel weer goed gedaan.
twitter


[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 21-09-2022 12:40:26 ]
capriciawoensdag 21 september 2022 @ 12:40
En dag en nacht tarief gaat hierbij dus ook verdwijnen? Want dat wordt ook hetzelfde. :')

Terwijl je juist veel meer op verspreiding van piek momenten in zou moeten zetten.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 12:40
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:31 schreef TAmaru het volgende:

[..]
M.i. zou het eigenlijk wel zo moeten zijn. Maar dan kom je ook weer op de discussie over de nationalisering van de energiemarkt. Zelf ben ik fel tegen de privatisering van sectoren als energie, openbaar vervoer en zorg die voor elke Nederlander zijn. Zeker nu is er van die hele energiemarkt niets meer te begrijpen. De gemiddelde Nederlander snapte eerst ook niet hoe ze de beste energieleverancier moesten vinden en heeft daar denk ik ook helemaal geen zin in. De overheid zou ook veel makkelijker kunnen ingrijpen als er één nationaal energiebedrijf is.
De gemiddelde nederlander wist dat prima want de gemiddelde nederlander stapte maar al te graag elk jaar over om de 'bonus' binnen te hengelen.
TheFreshPrincewoensdag 21 september 2022 @ 12:42
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:39 schreef Heph844 het volgende:
Positieve noot tussendoor, hoe Nederland als een gek die LNG-capaciteit is gaan opschalen is toch wel weer goed gedaan.
[ twitter ]
Dat kan helpen om te voorkomen dat we in het donker zitten in een strenge winter.
Vraag me wel af wat de betaalde MWh prijs is voor die LNG.
raptorixwoensdag 21 september 2022 @ 12:42
Ik moet zeggen dat het allemaal erg onduidelijk is, maar dat er volgens mij ook nog nergens officieel staat wat het gaat worden.
Ik verwacht dat men ook wel compensatie zal gaan geven voor stadsverwarming.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 12:43
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:40 schreef capricia het volgende:
En dag en nacht tarief gaat hierbij dus ook verdwijnen? Want dat wordt ook hetzelfde. :')

Terwijl je juist veel meer op verspreiding van piek momenten in zou moeten zetten.
Nou, je moet ook nadenken over de besparing van 10% he. Dus iedereen moet over op elektra, want gas moet uitgefaseerd, wat alleen maar kan betekenen dat de elektraconsumptie gaat stijgen, maar we moeten wel besparen op elektra. Het kan niet allemaal, even los van dat mensen dat helemaal niet kunnen betalen. En dan dring je wel mensen nog vanaf 2026 een hybride pomp op die minder gas verbruikt maar wel meer elektra, maar we moeten nog steeds 10% besparen.
Tjackawoensdag 21 september 2022 @ 12:46
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:39 schreef Heph844 het volgende:
Positieve noot tussendoor, hoe Nederland als een gek die LNG-capaciteit is gaan opschalen is toch wel weer goed gedaan.
[ twitter ]
pomp gewoon Groningen leeg
lilywoensdag 21 september 2022 @ 12:47
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:32 schreef patrickt37 het volgende:

[..]
Maar wat is je bron dan?
Of dikke duim?
Vattenfall. Daar loopt mijn contract namelijk.
Voor mij wijzigt er niets tot het einde van de overeengekomen datum.
Tjackawoensdag 21 september 2022 @ 12:47
maak de Groningers miljonair en geef mij een lage gasrekening

als we nu het niet leeg pompen doen we het nooit
sjorsie1982woensdag 21 september 2022 @ 12:48
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:42 schreef raptorix het volgende:
Ik moet zeggen dat het allemaal erg onduidelijk is, maar dat er volgens mij ook nog nergens officieel staat wat het gaat worden.
Ik verwacht dat men ook wel compensatie zal gaan geven voor stadsverwarming.
Daarom heeft speculeren geen zin
raptorixwoensdag 21 september 2022 @ 12:56
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:48 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Daarom heeft speculeren geen zin
Dan is de lol van een forum snel weg ;)
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 12:56
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:40 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
De gemiddelde nederlander wist dat prima want de gemiddelde nederlander stapte maar al te graag elk jaar over om de 'bonus' binnen te hengelen.
Echt stuitend hoe telkens wordt gedaan alsof we collectief dom zijn.

Het grootste voordeel van de komende maatregelen vind ik dat mensen eindelijk gaan merken wat nationalisering van de energiemarkt inhoudt en teweegbrengt. Opdat we niet vergeten.
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 12:59
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:35 schreef raptorix het volgende:

[..]
Zo lees ik het niet, mensen met een variabel tarief gaan allemaal dat zelfde tarief betalen, ook als je nu lager zit.
Over dat lager zitten denk ik dat dat niet heel veel uitmaakt, omdat ik me niet kan voorstellen dat er nog variabele contracten zijn waar dat tarief er nu onder duikt.
Die zijn er nu wel, maar de vraag is of ze er in januari ook nog zijn.
raptorixwoensdag 21 september 2022 @ 13:02
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:56 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Echt stuitend hoe telkens wordt gedaan alsof we collectief dom zijn.

Het grootste voordeel van de komende maatregelen vind ik dat mensen eindelijk gaan merken wat nationalisering van de energiemarkt inhoudt en teweegbrengt. Opdat we niet vergeten.
En dat het liberaliseren van markten waarop sowieso nauwelijks marktwerking plaatsvindt helemaal niks toevoegt, of je maakt het een echte vrije markt, of je houd het lekker nuts. En ja dat zeg ik als Libertarier.
#ANONIEMwoensdag 21 september 2022 @ 13:03
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:42 schreef raptorix het volgende:
Ik moet zeggen dat het allemaal erg onduidelijk is, maar dat er volgens mij ook nog nergens officieel staat wat het gaat worden.
Ik verwacht dat men ook wel compensatie zal gaan geven voor stadsverwarming.
Er is gewoon een kamerbrief gestuurd waarin het beleid vrij volledig wordt uitgelegd. Alleen mensen vinden dat veel te lang om te lezen, dus gaan ze af op vage blogjes of wat de stagiaire van Vattenfall er van maakt :P

Mocht je geinteresseerd zijn:
SPOILER
Geachte voorzitter,

In de Miljoenennota presenteert het kabinet een uitzonderlijk groot pakket aan koopkrachtmaatregelen dat vooral gericht is op het versterken van de inkomenspositie van mensen om de negatieve effecten van de hoge energieprijs te dempen. De recente voorstellen van de Europese Commissie bieden meer ruimte dan voorheen om direct in te grijpen op de energierekening. Dit heeft er toe geleid dat het kabinet in deze brief voorstellen doet voor onder andere het instellen van een tijdelijk prijsplafond voor energie. Deze voorstellen zijn grotendeels in aanvulling op het koopkrachtpakket uit de Miljoenennota, waarbij het kabinet de gereserveerde middelen voor de verlaging energiebelasting in 2023 wil aanwenden voor dit voorstel. Via deze brief informeer ik u daarom in samenhang met de Miljoenennota over deze voorstellen, mede namens de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van Economische Zaken en Klimaat, de ministers voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Klimaat en Energie en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst.

De brief start met het voornemen van dit kabinet tot het instellen van een tijdelijk prijsplafond en de samenwerking met energieleveranciers. Het kabinet is de energieleveranciers erkentelijk voor de constructieve samenwerking om tot uitwerking van dit pakket te komen. Vervolgens leest u op welke manier het kabinet huishoudens wil ondersteunen door het voorkomen van afsluitingen bij ernstige betalingsproblemen deze winter, het bevorderen van vaste energiecontracten, het in 2022 mogelijk maken van het uitkeren van de extra energietoeslag en de inzet van flankerend beleid. Daarnaast worden de mogelijkheden voor een specifieke subsidieregeling voor het energie-intensieve MKB onderzocht. De brief sluit af met een paragraaf over de dekking van de voornemens. Voor de Algemene Financiële Beschouwingen zullen de betrokken ministers met een nadere precisering van de voorstellen komen.

Directie Algemene Financiële en Economische Politiek

Ons kenmerk

Pagina 2 van 13

> Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Pagina 2 van 13

Datum
20 september 2022
Betreft

Tijdelijk tariefplafond
De afgelopen maanden hebben laten zien dat, naast de enorme stijging van de energieprijzen, ook de schommelingen op de energiemarkt ongekend groot zijn. Huishoudens weten daardoor niet waar zij aan toe zijn, mede omdat er momenteel weinig mogelijkheden zijn voor het afsluiten van vaste energiecontracten. Het kabinet wil zekerheid bieden aan huishoudens. Om die reden is er in de Miljoenennota reeds een bedrag gereserveerd voor de uitwerking van gerichte compensatie via de energierekening.

Sinds het voorjaar heeft het kabinet gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van energieleveranciers over de mogelijkheden om de energierekening te verlagen voor een afgebakende groep kwetsbare huishoudens. In die gesprekken is aanvankelijk geconcludeerd dat het in 2023 alleen mogelijk zou zijn om via de energieleveranciers de energierekening met een vast bedrag of een vast bedrag per m3 of kWh te verlagen. Deze zoektocht naar een gerichte compensatie via de energieprijs begon binnen de kaders van de Europese beperkingen voor ingrijpen in de markt. In normale tijden is prijsregulering in een geliberaliseerde energiemarkt alleen toegestaan wanneer deze gericht is op kwetsbare huishoudens. In augustus was de conclusie van deze verkenning dat gerichte compensatie via de energierekening voorlopig niet goed uitvoerbaar is. Met inachtneming van die beperking, hadden zowel kabinet als leveranciers toen een voorkeur voor het verlagen van de energierekening via de Energiebelasting.

De recente voorstellen van de Europese Commissie bieden meer mogelijkheden dan voorheen om in te grijpen in de energiemarkt. In dit licht heeft het kabinet dan ook met interesse kennisgenomen van het voorstel van de Partij van de Arbeid en GroenLinks om een generiek prijsplafond op energie te introduceren. Het kabinet wil een tariefplafond introduceren met een maximumtarief voor elektriciteit en/of gas dat geldt tot een bepaald verbruik. Boven deze grens blijft de marktprijs van toepassing, waardoor de prikkel tot energiebesparing boven de grens intact blijft. Deze eis wordt ook door de Europese Commissie aan een generiek prijsplafond gesteld. Zo’n prijsplafond heeft als voordeel dat het risico op een verdere prijsstijging voor een afgebakend deel van het verbruik niet voor rekening komt van de afnemer, maar voor de overheid. Dit brengt rust voor huishoudens. Een prijsplafond heeft ook nadelen. Ook huishoudens die de hogere lasten kunnen dragen, hebben profijt van het prijsplafond. Daarnaast kan een prijsplafond de prikkel voor energiebesparing beperken, terwijl dit noodzakelijk blijft gegeven de schaarste van gas, de verduurzamingsopgave en om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. De afgelopen dagen hebben alle energieleveranciers bevestigd dat het invoeren van een tijdelijk prijsplafond voor een deel van het energieverbruik van alle huishoudens per 1 januari 2023 ingevoerd kan worden.

Directie Algemene Financiële en Economische Politiek

Ons kenmerk

Pagina 3 van 13

> Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Pagina 3 van 13

Datum
20 september 2022
Betreft

Het kabinet ziet een tijdelijk prijsplafond als een stevige waarborg voor een betaalbare energierekening voor huishoudens. De afgelopen weken heeft het kabinet dan ook met prioriteit de mogelijkheid van een generiek prijsplafond verkend en besproken met energieleveranciers. Conclusie is dat het kabinet voornemens is een tijdelijk prijsplafond voor alle huishoudens en voor een deel van het MKB verder uit te werken en zo snel mogelijk in te voeren. De exacte invoerdatum is afhankelijk van de uitvoeringsmogelijkheden bij de energieleveranciers en de beoogde uitvoerder van een compensatieregeling, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, (RVO). Het kabinet gaat op dit moment uit van invoering per 1 januari 2023. Energieleveranciers hebben daarnaast aangegeven een tussenvariant te kunnen uitvoeren vanaf 1 november. Hierdoor wordt een tariefplafond gesimuleerd, maar dit werkt in de uitvoering bij leveranciers anders. Bij deze tussenvariant wordt er voor de maanden november en december een bedrag ter verlaging van de termijnbedragen verwerkt. Ook dit wordt op korte termijn uitgewerkt. Vanzelfsprekend zal daarbij gekeken worden naar de uitvoerbaarheid in nauw overleg met de energieleveranciers en met beoogd uitvoerder RVO.

De precieze vormgeving van het tijdelijke prijsplafond wordt momenteel nog verder uitgewerkt met de sector. Daarbij zijn variaties denkbaar in de hoogte van het tarief waarop het tijdelijke plafond wordt vastgesteld, tot welk energieverbruik het prijsplafond zal gelden en hoe lang dit plafond in stand blijft. Het kabinet wil de volumegrens zo kiezen dat alle huishoudens met een hoge energieprijs voordeel hebben van het plafond. Daarbij is de inzet dat minimaal de helft van de huishoudens wat betreft verbruik volledig onder het tariefplafond valt als zij blijvend een inzet doen op besparing in hun energieverbruik. Hiertoe stelt het kabinet een volumegrens van 1200m3 voor gas en 2400KWh voor elektriciteit voor. De keuzes en de verdere ontwikkeling van de energieprijzen zullen bepalend zijn voor de kosten van deze maatregel voor de overheid.

Een inschatting van de gemiddelde inkoopprijs voor gas op de groothandelsmarkt voor het jaar 2023 is 1,71 euro (19 september, kwartaalgemiddelde 2023) en voor elektriciteit is dit nu 40 cent per kWh. Daar komen de opslagen zoals de nettarieven, energiebelasting en BTW bovenop en de marge voor de energieleverancier. De inkoopprijs en de opslagen samen vormen het marktarief. De huidige inschatting is dat het markttarief voor huishoudens in 2023 zonder plafond rond de 3 euro per kuub gas uitkomt en de prijs voor elektriciteit iets onder een euro. De markt is echter zeer volatiel. Dit is op dit moment de beste inschatting, maar kan snel veranderen. Huishoudens hebben pas daadwerkelijk zekerheid als het niveau van het prijsplafond is uitgewerkt. Het kabinet denkt voor het markttarief aan een tariefplafond van maximaal 1,50 euro voor gas en

Directie Algemene Financiële en Economische Politiek

Ons kenmerk

Pagina 4 van 13

> Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Pagina 4 van 13

Datum
20 september 2022
Betreft

70 cent voor elektriciteit. Mocht de ontwikkeling van de prijs voor gas of elektriciteit meevallen voor vaststelling van het plafond later deze maand, kunnen de plafonds nog worden verlaagd. Het prijsplafond voor gas wordt maximaal verlaagd tot 1,20 per kuub gas. Onder deze onzekere aannames krijgt een huishouden met een energieprijs volgens verwachting in 2023 en een gebruik rond het gemiddelde of hoger, een korting van 2280 euro per jaar. Maar belangrijker is dat huishoudens de zekerheid hebben over de prijs voor dit energieverbruik.

Hierbij is een belangrijke overweging dat het plafond er niet toe moet leiden dat de verduurzamings- en besparingsprikkel wegvalt. Tevens is relevant dat het tijdelijke prijsplafond zal bestaan naast het koopkrachtpakket ter ondersteuning van lage en middeninkomens. Het plafond dient dus vooral om de resterende onzekerheid te beperken, maar zal niet de gehele stijging van de energieprijzen ongedaan maken. Tot slot moeten energieleveranciers gecompenseerd worden voor de kosten die gemaakt worden bij het uitvoeren van het prijsplafond. Dat vergt een adequate compensatieregeling, om te voorkomen dat leveranciers in financiële problemen komen of worden overgecompenseerd. Dit alles vraagt veel van betrokken partijen bij de uitvoering van dit plan.

Over de verdere uitwerking zal op korte termijn nadere besluitvorming plaatsvinden. Het uitwerken van een tijdelijk prijsplafond heeft voor het kabinet momenteel de hoogste prioriteit. Vanzelfsprekend moet dit in nauw overleg gebeuren met de energieleveranciers en met beoogd uitvoerder RVO. Hiertoe hebben deze partijen allen de bereidheid uitgesproken om samen aan de slag te gaan om de maatregel de komende weken verder vorm te geven en tijdig in de startblokken te zetten om dit strakke tijdpad waar te maken. Binnen twee weken komt het kabinet met een uitgewerkt voorstel. Dan wordt ook gekeken of er aanvullende maatregelen voor Caribisch Nederland nodig zijn.

Niet afsluiten
De combinatie van de maatregelen uit de Miljoenennota en een tijdelijk prijsplafond zullen alle huishoudens gaan merken in hun portemonnee. Desondanks zullen er huishoudens zijn die de komende winter in de knel dreigen te komen door de hogere energieprijzen. Het kabinet wil dat huishoudens deze winterperiode niet worden afgesloten als gevolg van financiële problemen en het daardoor niet kunnen betalen van de energierekening. Daarbij blijft uitsluitend ruimte voor contractopzegging, en daaropvolgend afsluiting door de netbeheerder, in gevallen van fraude, weigering om mee te werken of bij veiligheidsrisico’s. In gesprekken met energieleveranciers kwam naar voren dat deze intentie breed wordt gedeeld. Dit vraagt uiteraard een gezamenlijke verantwoordelijkheid en inspanning op korte termijn vanuit huishoudens, energieleveranciers en de

Directie Algemene Financiële en Economische Politiek

Ons kenmerk

Pagina 5 van 13

> Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Pagina 5 van 13

Datum
20 september 2022
Betreft

overheid.

Daarom werkt het kabinet momenteel aan een afspraak over een tijdelijke verbreding van de situaties waarin energieleveranciers gedurende de komende winterperiode het contract niet mogen opzeggen. Op dit moment mag een energieleverancier bij een kwetsbare consument, bijvoorbeeld met gezondheidsrisico’s en/of een consument die heeft verzocht om schuldhulpverlening, niet het contract opzeggen gedurende de winterperiode (1 oktober – 1 april). Ook zijn enkele inspanningsverplichtingen voor energieleveranciers voorgeschreven, zoals een verplichting tot het leggen van contact met de verbruiker. Voor de periode van 1 oktober 2022 tot 1 april 2023 is het kabinet voornemens om afsluitingen ook in het geval van ernstige betalingsproblemen uit te sluiten, waarbij er een aanvullende inspanningsverplichting voor de leveranciers geldt om een aanbod te doen tot het treffen van een coulante betalingsregeling. Consumenten dienen naast hun recht op bescherming dan ook hun verantwoordelijkheid te nemen door tijdig contact op te nemen met de energieleverancier en waar mogelijk te voldoen aan de energierekening, zo nodig met medewerking aan een aangeboden betalingsregeling of schuldhulpverlening . De minister voor Klimaat en Energie zal bezien of en hoe dit wordt verwerkt in de Regeling afsluitbeleid onder de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet.

De betalingsregeling die getroffen wordt biedt perspectief op het kunnen verhalen van de gemaakte kosten, maar vereist wel dat de energieleverancier gedurende de komende periode meer kosten maakt dan dat er betalingen worden gedaan. Naast bovenstaand uitbreiding van de situaties waarin het contract niet mag worden opgezegd is daarom een vangnet vanuit de overheid aan de energieleveranciers potentieel nodig zodat tijd geboden wordt om de ontstane betalingsachterstand weg te werken en de liquiditeitspositie van de energieleveranciers tussentijds te waarborgen. Het Kabinet zal de komende tijd in overleg met de energieleveranciers uitwerken of en hoe een dergelijke overbruggingsfaciliteit nodig is om de liquiditeitspositie van leveranciers te borgen waarbij ook wordt gekeken naar de effecten van het tariefplafond en het noodfonds. In de uitwerking wil het kabinet er wel zorg voor dragen dat reguliere bedrijfsvoeringrisico’s bij energieleveranciers blijven liggen. Zo nemen kabinet en energieleveranciers beiden hun eigen verantwoordelijkheid om afsluitingen in deze winterperiode te voorkomen.

Het kabinet heeft reeds in de Miljoenennota een bedrag van 50 miljoen euro gereserveerd voor opschaling van de bestaande pilot met een noodfonds. Dit noodfonds is een gezamenlijk initiatief van energieleveranciers en de overheid en wordt gezamenlijk gevuld. Het noodfonds heeft tot doel te voorkomen dat

Directie Algemene Financiële en Economische Politiek

Ons kenmerk

Pagina 6 van 13

> Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Pagina 6 van 13

Datum
20 september 2022
Betreft

kwetsbare huishoudens met een betalingsachterstand grote schulden opbouwen. Opzet van het noodfonds is dat het fonds een deel van de energierekening van kwetsbare huishoudens die met afsluiting worden bedreigd voor maximaal de winterperiode uitkeert aan de energieleveranciers. Concreet betekent dit dat de energieleverancier de mogelijkheden voor maatschappelijk verantwoorde incasso heeft benut. Dit betekent dat de energieleverancier eerst een coulante betalingsregeling heeft aangeboden en gepoogd het huishouden thuis te bereiken. Als deze stappen onvoldoende soelaas bieden, kunnen huishoudens eventueel bij het noodfonds terecht. Huishoudens waarvoor dit niet voldoet, bijvoorbeeld omdat er sprake is van meervoudige schuldenproblematiek, worden doorverwezen naar bestaande schuldhulproutes bij de gemeente.

Inzet van het kabinet is vanzelfsprekend om via verschillende maatregelen uit de Miljoenennota en deze brief te voorkomen dat huishoudens in betalingsproblemen komen en een beroep moeten doen op het noodfonds. Het kabinet realiseert zich namelijk ten zeerste dat betalingsproblemen tot groot persoonlijk leed kunnen leiden. Het beperken van het beroep op het noodfonds is dus primair vanuit burgerperspectief belangrijk. Een noodfonds heeft ook vanuit andere perspectieven nadelen. Zo kan het tot calculerend gedrag bij huishoudens en energieleveranciers leiden, kunnen risico’s op het fonds worden afgewenteld, kan het een aanzuigend effect hebben en moet worden voorkomen dat het leidt tot terugvorderingen bij burgers. Een noodfonds kan bovendien (te) veel vragen van de uitvoering. Het kabinet werkt daarom de komende weken randvoorwaarden uit waaraan moet zijn voldaan om aanspraak te maken op het noodfonds, zodat het noodfonds enkel wordt ingezet als een laatste vangnet voor kwetsbare huishoudens voordat zij verwezen worden naar een schuldhulpverleningstraject en niet als een generieke oplossing. Door de invoering van een tijdelijk prijsplafond wordt de druk op een vangnet minder.

Het kabinet is met leveranciers in gesprek om dit samenhangende pakket verder uit te werken zodat dit zo spoedig mogelijk in werking kan treden. De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en de minister voor Klimaat en Energie houden bij de uitwerking en verkenning de genoemde aandachtspunten bij een noodfonds in het oog en gaan graag met de Kamer in gesprek over de dilemma’s.

Vaste contracten
De afgelopen maanden is het aanbod van vaste energiecontracten vrijwel volledig opgedroogd, waardoor huishoudens gevoeliger zijn geworden voor de marktontwikkelingen bij hun energierekening. Het kabinet hecht eraan dat ook gedurende deze onzekere tijden met hoge prijzen huishoudens duidelijkheid kunnen krijgen over wat hun rekening zal zijn, zodat ze daar ook naar kunnen

Directie Algemene Financiële en Economische Politiek

Ons kenmerk

Pagina 7 van 13

> Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Pagina 7 van 13

Datum
20 september 2022
Betreft

handelen. Daarom heeft de minister voor Klimaat en Energie met de leveranciers afgesproken dat er weer vaste contracten in de markt zullen worden aangeboden in 2023, wanneer de ACM regels omtrent de opzegvergoeding voor vaste contracten vaststelt, die beter aansluiten bij de reële restwaarde van het contract. Zoals door de minister voor Klimaat en Energie toegezegd in het Commissiedebat Gasmarkt en Leveringszekerheid van 15 september, zal hij de Kamer hierover nog nader informeren.

Compensatie energie-intensief MKB en overige sectoren
Niet alleen huishoudens worden geconfronteerd met hoge energierekeningen. Ook veel MKB-ondernemers staan voor onverwacht hoge energielasten en maken zich zorgen over hoe het verder moet met hun bedrijf. Het kabinet onderkent de moeilijke situatie waar deze ondernemers zich in bevinden. Soms kunnen zij deze hogere kosten doorberekenen in hun prijzen. Zo komen de kosten voor een groot deel terug bij de consument, dit zien we in de inflatie. Dit is dan ook de reden dat het kabinet een omvangrijk pakket met koopkracht maatregelen aangekondigd heeft. Toch zijn er ook ondernemers waar dat niet of maar beperkt mogelijk is. Zo hebben sommige ondernemers te maken met langlopende contracten met hun klanten waardoor ze hun prijzen niet kunnen verhogen. Het kabinet wil bedrijven die het nodig hebben daarom helpen met liquiditeitsversterking en verduurzaming. Dat geeft MKB-ers de ruimte zich aan te passen aan de huidige situatie en beter toegerust te zijn op de toekomst.

Het tijdelijke prijsplafond zal ook voor een deel van de ondernemers helpen en afhankelijk van het gebruik een (klein) deel van de prijsstijging dempen. Daarnaast onderzoekt het kabinet de mogelijkheden voor de introductie van een specifieke subsidieregeling voor de energiekosten voor het energie intensieve MKB. Voor de uitvoering van een dergelijke specifieke subsidieregeling is de minister van Economische Zaken en Klimaat in gesprek met energieleveranciers.

Daarnaast stimuleren we investeringen van bedrijven in verduurzaming middels ophoging van diverse instrumenten met het oog op de langere termijn. Concreet geldt dat het kabinet extra middelen beschikbaar stelt voor de Energie-investeringsaftrek (EIA), willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en Milieu-investeringsaftrek (MIA). Tevens heeft het kabinet voor de zomer besloten op korte termijn de Borgstelling MKB-groen te publiceren waarbij financiers een hogere garantie kunnen krijgen dan bij de reguliere BMKB bij de financiering van verduurzaming van het MKB. Ook zorgt het kabinet voor versterking van de liquiditeitspositie bij bedrijven doordat we overheidsgaranties verschaffen op leningen (via de BMKB en de GO). Verder onderzoekt het kabinet in lijn met de motie Amhaouch wat de mogelijkheden zijn om met hogere garantiepercentages te werken bij deze garantieregelingen.

Directie Algemene Financiële en Economische Politiek

Ons kenmerk

Pagina 8 van 13

> Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Pagina 8 van 13

Datum
20 september 2022
Betreft

Flankerend beleid
Naast koopkrachtmaatregelen via de toeslagen en belastingen, bevat de Miljoenennota ook enkele flankerende maatregelen. Om te voorkomen dat mensen in de kou komen te zitten, zet het kabinet, samen met medeoverheden, ook extra in op preventie, het tijdig signaleren van problematische situaties en goede schuldhulpverlening. Hierbij vormt schuldhulpverlening echt het sluitstuk.

Preventie & energiebesparing
De ambitie van alle partijen (kabinet, decentrale overheden, energieleveranciers) is om energiebesparing en verduurzaming te versnellen. De partijen bundelen de krachten om huishoudens van advies over energiebesparing en laagdrempelige energiebesparende maatregelen te voorzien en ze hierbij ook praktisch te ondersteunen, onder meer door de inzet van lokale fixbrigades en energiecoaches. Vroegsignalering en energiebesparing zijn hierbij geen gescheiden trajecten. Samen met energieleveranciers, gemeenten, corporaties en brede coalitie van maatschappelijke organisaties wil het kabinet juist voor de kwetsbare groep huishoudens doen wat voor de winter al kan. Aanvullend verbeteren we de financierings- en subsidiemogelijkheden om verduurzaming verder te versnellen. Zo komt er per 1 november 2022 de mogelijkheid voor huishoudens met een verzamelinkomen tot 45.014 euro om een energiebespaarlening bij het Warmtefonds af te sluiten met 0% rente. Voorts wordt de subsidieregeling voor verhuurders verbreed, zodat ook particuliere verhuurders een prikkel krijgen meer tempo te maken met het vervangen van enkel glas en aanbrengen van spouwmuurisolatie waar dat nog niet is gebeurd. Voor de versnelling van structurele isolatiemaatregelen via het Nationaal Isolatieprogramma maakt het kabinet in de Miljoenennota 300 miljoen euro extra vrij op de begroting van BZK. Ook werkgevers kunnen met een werkgeversbijdrage voor verduurzamingsmaatregelen hun werknemers hierbij actief bijstaan.

Daarnaast voelen de verschillende partijen die betrokken zijn ook de urgentie om huishoudens bewuster te maken van hun energiegebruik en de mogelijkheden die er zijn om energie te besparen. Het kabinet vraagt bedrijven en huishoudens om hun energieverbruik zo veel mogelijk te beperken. In veel gevallen zijn huishoudens en bedrijven daar al mee bezig. Zo wordt in veel woningen en kantoren de thermostaat lager ingesteld. En we zien dat het aantal subsidieaanvragen voor spouwmuurisolatie, warmtepompen en zonneboilers in de afgelopen maanden is verdubbeld. Maar vaak kan er nog meer en is het mogelijk om met relatief kleine ingrepen de maandelijkse energielasten verder te verlagen. Het Rijk is in het voorjaar de campagne ‘Zet ook de knop om’ gestart. Binnenkort start het vervolg van deze campagne. De campagne gaat niet alleen over

Directie Algemene Financiële en Economische Politiek

Ons kenmerk

Pagina 9 van 13

> Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Pagina 9 van 13

Datum
20 september 2022
Betreft

besparen, maar geeft ook meer informatie over waar je terecht kunt bij vragen over het betalen van je energierekening.

Om mensen door te verwijzen naar de juiste hulp zet het kabinet daarnaast de volgende stappen door diverse subsidies een impuls te geven van in totaal 5 miljoen euro. Allereerst ontvangt De Nederlandse Schuldhulp Route (NSR) in 2022 een extra financiële impuls. In samenwerking met SchuldenlabNL, en tal van maatschappelijke partijen, waaronder vrijwilligersorganisaties, zorgt de NSR dat huishoudens meer inzicht krijgen in hun financiële positie. Daarnaast verhoogt de NSR de capaciteit bij de hulplijn 0800-8115 van Geldfit, zodat de hulplijn ook bij veel extra hulpvragen bereikbaar blijft. Daarnaast moeten er voldoende (lokale) vrijwilligers beschikbaar zijn voor mensen die hulp nodig hebben. Vrijwilligers dienen voldoende toegerust te zijn op deze taak. In samenwerking met bijvoorbeeld het Nibud stelt het kabinet daarom een opleidingspakket en toolbox beschikbaar.

Vroegsignalering
Onderdeel van het voorkomen van afsluiting, is het tijdig signaleren van problematische situaties (vroegsignalering). Hiervoor gebruiken energieleveranciers in hun incassoproces de maandelijkse vroegsignalering richting gemeenten op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (zoals die op 1 januari 2021 geldt). Energieleveranciers en gemeenten hebben samen geconcludeerd dat er nog veel winst te behalen is bij het sturen en verwerken van signalen. Energieleveranciers gaan vaker en informatierijkere signalen sturen en gemeenten gaan gerichter interventies plegen. Gemeenten ontvangen in 2022 in totaal 35 miljoen euro aan incidentele middelen om zowel via vroegsignalering als via de bijzondere bijstand gerichte hulp aan te bieden. Deze middelen zijn onderdeel van de ontwerpbegroting 2023 van het Gemeentefonds. Daarnaast stelt het kabinet als onderdeel van de Aanpak geldzorgen, armoede en schulden in de Miljoenennota structureel 40 miljoen euro beschikbaar voor het versterken van de gemeentelijke dienstverlening. Deze middelen zijn onderdeel van de ontwerpbegroting 2023 van SZW. Het kabinet is zowel over de incidentele als de structurele middelen nog met gemeenten in gesprek over de wijze van waarop de middelen worden toegekend en de verdeling van de middelen over gemeenten.

Wanneer de (noodzakelijke) uitgaven van huishoudens het besteedbaar inkomen niet overstijgen, kan bovendien hulp bij budgettering zinvol zijn in ondersteuning van huishoudens met betalingsproblemen. Om die reden worden als onderdeel van de hiervoor genoemde aanpak budgetteringsvraagstukken en ondersteuning verder uitgewerkt. Daarbij wordt de verkenning van afgelopen zomer, waarbij is geïnventariseerd wat er nodig is om een Nationale Budgetservice in te richten,

Directie Algemene Financiële en Economische Politiek

Ons kenmerk

Pagina 10 van 13

> Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Pagina 10 van 13

Datum
20 september 2022
Betreft

benut. De Nationale Budget Service kan gezien worden als een doorontwikkeling van het reeds bestaande Vaste Lasten Pakket. Met een dergelijk pakket worden betalingen voor diverse vaste lasten centraal geregeld, zoals woonlasten, zorgverzekering, energie, water, mobiele telefoon, TV en internet en WA- en inboedelverzekering en weten de deelnemers wat ze de rest van de maand kunnen besteden.

Schuldhulpverlening
Als de preventieve hulp niet toereikend is, moeten mensen met problematische schulden altijd terecht kunnen bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Hulp aan mensen die al in de schuldhulpverlening zitten mag niet worden beëindigd. Daarover bestaat géén discussie. Het kabinet wil deze inzet vastleggen in (bestuurlijke) afspraken met de VNG en NVVK met de strekking: géén enkele schuldregeling wordt opgezegd als mensen door energiekosten niet langer een sluitende begroting hebben. Hierbij hoort ook dat saneringskredieten veel vaker kunnen worden ingezet dan nu het geval is. Het saneringskrediet als onderdeel van een collectieve schuldregeling – waarbij in samenspraak met schuldeisers een groot deel van de schuldenlast wordt kwijtgescholden met een aflosbare restschuld voor de burger - is een zeer effectieve methode om problematische schulden op te lossen. Van belang bij het saneringskrediet is het Waarborgfonds. Dit is een fonds dat het financiële risico afdekt dat gemeenten lopen als mensen hun saneringskrediet niet meer kunnen aflossen. Het kabinet meent dat het Waarborgfonds niet alleen veel beter (vaker) moet worden benut, maar ook breder kan worden ingezet. Er wordt verkend op welke wijze het Waarborgfonds voor die aanvullende doeleinden kan worden ingezet en hoeveel budget hiervoor nodig is. Dit wordt gefinancierd uit een reservering in de ontwerpbegroting van SZW van 75 miljoen euro voor flankerend beleid in 2023. Voor dergelijk maatwerk kunnen gemeenten in 2022 ook de hierboven genoemde incidentele 35 miljoen euro aanvullende middelen voor vroegsignalering en voor bijzondere bijstand. Het kabinet is nog met gemeenten in gesprek over de wijze waarop de middelen worden toegekend en de verdeling van de middelen over gemeenten.

Tot slot is onlangs een kennis- en ondersteuningsprogramma energiearmoede van TNO gestart, waarbij de ministeries van EZK, SZW en BZK en een aantal provincies nauw bij zijn betrokken. Dit programma helpt decentrale overheden en het Rijk om meer inzicht te krijgen in welke aanvullende maatregelen effectief zijn voor welke doelgroep. De cijfermatige onderbouwing voor dit onderzoek komt van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De eerste monitor energiearmoede van het CBS wordt in november verwacht. De minister voor Klimaat en Energie zal deze monitor aan de Tweede Kamer aanbieden. Hiermee wordt ingegaan op de motie-Stoffer/Maatoug (36 064, nr.8).

Directie Algemene Financiële en Economische Politiek

Ons kenmerk

Pagina 11 van 13

> Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Pagina 11 van 13

Datum
20 september 2022
Betreft

Energietoelage in 2022
Het kabinet heeft als prioriteit om mensen met laag inkomen te ondersteunen bij het voldoen aan de energierekening. Hiervoor is onder andere de Wetswijziging eenmalige energietoeslag 2022 tot stand gekomen. De energietoeslag bedraagt voor het jaar 2022 1300 euro voor mensen die leven van 120% van het sociaal minimum. Tijdens de augustusbesluitvorming is besloten om in 2023 nogmaals 1300 euro aan deze doelgroep uit te keren. Dit is opgenomen in de Miljoenennota. Om huishoudens in 2022 nog beter te ondersteunen, bieden we gemeenten de mogelijkheid om 500 euro hiervan al in 2022 uit te keren. Gemeenten hebben onder de huidige wetgeving de tijd om de toeslag tot 1 juli 2023 uit te keren. De begroting voor het Gemeentefonds zal hier op worden aangepast. Van de 1,4 miljard euro voor 2023 is het kabinet voornemens om met een incidentele suppletoire begrotingswet (ISB) 500 miljoen euro naar 2022 te schuiven, waardoor er 900 miljoen euro in 2023 overblijft.

De Rechtbank Gelderland heeft in augustus een uitspraak gedaan over de energietoeslag aan studenten. Als reactie op deze uitspraak blijft het kabinet bij het standpunt dat studenten als groep niet in aanmerking komen voor de categoriale bijzondere bijstand. Hun woonsituatie is zeer divers, wat doorwerkt in de energiekosten. Daarmee ondervinden niet alle studenten in dezelfde mate gevolgen van de stijgende energieprijzen. Dit laat onverlet dat individuele studenten wel in ernstige financiële problemen kunnen komen als gevolg van de stijgende prijzen. Studenten kunnen in die gevallen terecht bij de individuele bijzondere bijstand. Het kabinet stelt een bedrag van 35 miljoen euro beschikbaar voor de uiterste gevallen waarin dit nodig is. Van dit totale bedrag is reeds 15 miljoen euro onderdeel van de ontwerpbegroting van het Gemeentefonds, de overige 20 miljoen euro wordt per ISB 2022 aan het Gemeentefonds toegevoegd. Over de wijze van toekenning en de verdeling van de middelen gaat het kabinet nog in overleg met gemeenten. Uit de uitspraak van de Rechtbank Gelderland volgt dat de individuele bijzondere bijstand dan een redelijk alternatief moet bieden voor de eenmalige energietoeslag. Aangezien de voorwaarden voor de energietoeslag per gemeente kunnen verschillen is niet in algemeen te stellen wat een redelijk alternatief is. Wel is, gezien de diversiteit in woonsituatie, het hebben van een energiecontract op naam een redelijke, aanvullende voorwaarde die gemeenten kunnen stellen. Hiermee wordt voorkomen dat studenten een beroep doen op de toeslag, terwijl ze niet onder de doelgroep vallen. Over de verdere uitwerking hiervan wordt u nader geïnformeerd door de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in samenspraak met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in de reactie op de gestelde Kamervragen en moties betreffende de energietoeslag.

Dekking en budgettaire verwerking

Directie Algemene Financiële en Economische Politiek

Ons kenmerk

Pagina 12 van 13

> Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Pagina 12 van 13

Datum
20 september 2022
Betreft

Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Toch wil het kabinet geen forse rekening neerleggen bij toekomstige generaties. Ook de kosten van de in deze brief genoemde maatregelen, zoals het tijdelijke prijsplafond en de mogelijke maatregelen voor het MKB, zullen worden gedekt. In de Miljoenennota is voor het tijdelijke prijsplafond en het noodfonds al een reservering opgenomen. De exacte kosten zijn vanzelfsprekend zeer afhankelijk van de vormgeving van het tijdelijke prijsplafond en de daadwerkelijke prijsontwikkeling op de energiemarkten gedurende 2023. Hiervoor zal het kabinet in eerste instantie de middelen voor verlaging energiebelasting in 2023 (kosten 5,4 miljard euro) uit de Miljoenennota aanwenden. Dit ligt voor de hand gezien het doel en de doelgroepen vergelijkbaar zijn. De Europese Commissie doet voorstellen voor een inframarginale prijscap waardoor inkomsten kunnen worden afgeroomd en een solidariteitsbijdrage van fossiele energieproducten. De in de Miljoenennota aangekondigde mijnbouwheffing sluit aan bij deze solidariteitsheffing en is al ingezet voor het koopkrachtpakket. Ten aanzien van de inframarginale prijscap heeft het kabinet nog onvoldoende inzicht of, en zo ja hoeveel, deze extra middelen zal opleveren en op welke manier de cap wordt uitgewerkt. Indien de opbrengsten van de hierboven genoemde maatregelen onvoldoende blijken, dan zal de resterende dekkingsopgave voor de maatregelen in deze brief in het voorjaar ingevuld worden.

Om de voorgenomen maatregelen budgettair te verwerken en uit te kunnen voeren dient het kabinet op korte termijn en in samenhang met de uitgewerkte voorstellen de noodzakelijke begrotingswetten in bij de Tweede Kamer voor parlementaire behandeling, te weten incidentele suppletoire begrotingswetten over het begrotingsjaar 2022 en nota’s van wijziging op de ontwerpbegrotingen 2023. Gezien de grote zorgen over de koopkracht en de snelle gewenste invoering van de voorgenomen maatregelen vraagt het kabinet om spoedige parlementaire behandeling van de incidentele suppletoire begrotingswetten 2022.

Een tijdelijk prijsplafond zal als waarborg voor een betaalbare energierekening een waardevolle verbetering van het koopkrachtpakket uit de Miljoenennota zijn. Het biedt rust en zekerheid voor huishoudens. Het voorkomt ook dat er steeds aanvullende losse koopkrachtmaatregelen genomen moeten worden bij sterke prijsschommelingen. Het plafond geeft daarmee ook rust in de besluitvorming. Dat neemt niet weg dat de eerlijke boodschap blijft dat het kabinet niet alle pijn kan wegnemen. We zullen minder te besteden hebben door de hogere energieprijzen. Met het koopkrachtpakket in de Miljoenennota en de aanvullende energiemaatregelen wil het kabinet voorkomen dat mensen in de kou komen te zitten omdat stoken te duur wordt en voorkomen dat gezinnen de keuze moeten maken tussen de energierekening betalen of brood voor het ontbijt kopen.

Directie Algemene Financiële en Economische Politiek

Ons kenmerk

Pagina 13 van 13

> Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Pagina 13 van 13

Datum
20 september 2022
Betreft

Tot slot, de urgentie is groot en snelheid is noodzakelijk. In die tijdsklem wil het kabinet nog steeds de mogelijke zorgvuldigheid betrachten, bijvoorbeeld om de juridische en uitvoeringstechnische consequenties en risico’s in beeld te krijgen. Dit omdat mensen niets hebben aan beloftes die geen stand houden. De gewenste snelheid legt echter forse beperkingen op aan de mate van gerichtheid en complexiteit die uitvoerbaar is. Dat betekent dat er onherroepelijk situaties zullen voorkomen van over- of ondercompensatie. Het kabinet is zich er terdege van bewust dat er voorbeelden zullen ontstaan van bedrijven, huishoudens of mogelijk energieleveranciers die meer compensatie ontvangen dan strikt genomen wenselijk is. Dat risico moeten we in deze situatie bereid zijn te nemen. Het kabinet gaat graag met de Kamer in gesprek over dilemma’s en risico’s en de verdere uitwerking van de voornemens in deze brief. Voor de Algemene Financiële Beschouwingen wil het kabinet met een nadere precisering van de contouren van de aanvullende energiemaatregelen komen.

De minister van Financiën,

Sigrid A.M. Kaag
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 13:04
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:42 schreef raptorix het volgende:
Ik verwacht dat men ook wel compensatie zal gaan geven voor stadsverwarming.
Als ze daaraan beginnen, dan kunnen ze ook meteen kijken naar:
- huishoudens die volledig van het gas af zijn en daardoor meer elektriciteit verbruiken;
- grote gezinnen;
- huishoudens in slecht geïsoleerde woningen.

Ben benieuwd waar het dan eindigt. En eindelijk beginnen de kranten er ook over na te denken: Mooi, zo'n prijsplafond. Maar wat als je een warmtepomp of stadsverwarming hebt?

Dat roept de vraag op of het kabinet daarmee niet de mensen straft die hun huis al hebben verduurzaamd. “Ik kan me voorstellen dat er nog een nadere uitwerking komt”, reageert Puk van Meegeren, energie-expert bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. “Waarbij er bijvoorbeeld een regeling komt dat je meer stroom mag verbruiken als je geen gas verbruikt. Als je als consument geen gasaansluiting meer hebt, is dat een vrij hard criterium.”
capriciawoensdag 21 september 2022 @ 13:05
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:04 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Als ze daaraan beginnen, dan kunnen ze ook meteen kijken naar:
- huishoudens die volledig van het gas af zijn en daardoor meer elektriciteit verbruiken;
- grote gezinnen;
- huishoudens in slecht geïsoleerde woningen.

Ben benieuwd waar het dan eindigt. En eindelijk beginnen de kranten er ook over na te denken: Mooi, zo'n prijsplafond. Maar wat als je een warmtepomp of stadsverwarming hebt?

Dat roept de vraag op of het kabinet daarmee niet de mensen straft die hun huis al hebben verduurzaamd. “Ik kan me voorstellen dat er nog een nadere uitwerking komt”, reageert Puk van Meegeren, energie-expert bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. “Waarbij er bijvoorbeeld een regeling komt dat je meer stroom mag verbruiken als je geen gas verbruikt. Als je als consument geen gasaansluiting meer hebt, is dat een vrij hard criterium.”
Mensen met stadsverwarming hebben geen keuze. Bovendien is die prijs gebaseerd op de gasprijs. En wordt er veelal ook gas gebruikt bij het opwekken van die warmte in de centrale.
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 13:08
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:05 schreef capricia het volgende:

[..]
Mensen met stadsverwarming hebben geen keuze. Bovendien is die prijs gebaseerd op de gasprijs. En wordt er veelal ook gas gebruikt bij het opwekken van die warmte in de centrale.
Mensen die al een warmtepomp hebben, hebben ook geen keuze meer om op gas over te stappen. Bovendien druist het bestraffen van deze mensen in tegen de door het kabinet gestelde voorwaarde dat het prijsplafond geen ontmoediging mag zijn van besparing en verduurzaming.
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 13:09
Ik ben trouwens wel benieuwd hoe het zit met mensen die een hybride warmtepomp hebben. Kunnen die alsnog weer volledig op gas overgaan?
ESF1Gamerwoensdag 21 september 2022 @ 13:10
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:09 schreef Claudia_x het volgende:
Ik ben trouwens wel benieuwd hoe het zit met mensen die een hybride warmtepomp hebben. Kunnen die alsnog weer volledig op gas overgaan?
Ik heb zo'n ding en nee. Gasverbruik laag en scheelt in de kosten.De woningbouwvereniging zal ook niet blij zijn als ik volledig op gas ga.
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 13:12
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:10 schreef ESF1Gamer het volgende:

[..]
Ik heb zo'n ding en nee. Gasverbruik laag en scheelt in de kosten.De woningbouwvereniging zal ook niet blij zijn als ik volledig op gas ga.
Bedoel je 'nee het kan niet' of 'nee dat wil ik niet'?
capriciawoensdag 21 september 2022 @ 13:12
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:09 schreef Claudia_x het volgende:
Ik ben trouwens wel benieuwd hoe het zit met mensen die een hybride warmtepomp hebben. Kunnen die alsnog weer volledig op gas overgaan?
Ik snap niet dat ze alles niet naar kWh omrekenen en daarmee aan de slag gaan. Ongeacht welk systeem je hebt.
raptorixwoensdag 21 september 2022 @ 13:13
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:04 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Als ze daaraan beginnen, dan kunnen ze ook meteen kijken naar:
- huishoudens die volledig van het gas af zijn en daardoor meer elektriciteit verbruiken;
- grote gezinnen;
- huishoudens in slecht geïsoleerde woningen.

Ben benieuwd waar het dan eindigt. En eindelijk beginnen de kranten er ook over na te denken: Mooi, zo'n prijsplafond. Maar wat als je een warmtepomp of stadsverwarming hebt?

Dat roept de vraag op of het kabinet daarmee niet de mensen straft die hun huis al hebben verduurzaamd. “Ik kan me voorstellen dat er nog een nadere uitwerking komt”, reageert Puk van Meegeren, energie-expert bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. “Waarbij er bijvoorbeeld een regeling komt dat je meer stroom mag verbruiken als je geen gas verbruikt. Als je als consument geen gasaansluiting meer hebt, is dat een vrij hard criterium.”
Het probleem is dat sommige dingen vrij lastig zijn, met name zaken als gezins grote, dan moet je systemen gaan koppelen en dat gaat je niet lukken binnen 18 maanden. Daarnaast zit de energiemarkt vrij lastig in elkaar omdat je gescheiden contracten kunt hebben bij verschillende leveranciers. Wat ook nog een lastige is is dat mensen meerdere contracten bij 1 leverancier hebben, boekhoudkundig moet daar ook nog een oplossing voor worden gevonden bij de Maatschappijen, ik heb hier zelf bij Vattenfall veel mee te maken gehad toen we de nieuwe mobile app bouwden hoeveel soorten contracten je wel niet hebt, dat gaat nog een hele strijd worden om dit op korte termijn te fixen.
ESF1Gamerwoensdag 21 september 2022 @ 13:14
quote:
5s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:12 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Bedoel je 'nee het kan niet' of 'nee dat wil ik niet'?
Beide. Gasprijs is hoog vergeleken met elektraprijs. Dus met een hybride warmtepomp ben je al voordeliger uit dan volledig gas.
Isdatzowoensdag 21 september 2022 @ 13:15
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:04 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Als ze daaraan beginnen, dan kunnen ze ook meteen kijken naar:
- huishoudens die volledig van het gas af zijn en daardoor meer elektriciteit verbruiken;
- grote gezinnen;
- huishoudens in slecht geïsoleerde woningen.

Ben benieuwd waar het dan eindigt. En eindelijk beginnen de kranten er ook over na te denken: Mooi, zo'n prijsplafond. Maar wat als je een warmtepomp of stadsverwarming hebt?

Dat roept de vraag op of het kabinet daarmee niet de mensen straft die hun huis al hebben verduurzaamd. “Ik kan me voorstellen dat er nog een nadere uitwerking komt”, reageert Puk van Meegeren, energie-expert bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. “Waarbij er bijvoorbeeld een regeling komt dat je meer stroom mag verbruiken als je geen gas verbruikt. Als je als consument geen gasaansluiting meer hebt, is dat een vrij hard criterium.”
En zo kan je de boel oneindig complex maken en is het nog steeds geen eerlijk systeem. Ja, heel goed idee zo'n prijsplafond.

Toch grappig hoe problemen echt structureel alleen maar groter worden wanneer het kabinet ze probeert op te lossen. Maar dat zelf inzien ho maar :') .
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 13:15
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:13 schreef raptorix het volgende:

[..]
Het probleem is dat sommige dingen vrij lastig zijn, met name zaken als gezins grote, dan moet je systemen gaan koppelen en dat gaat je niet lukken binnen 18 maanden. Daarnaast zit de energiemarkt vrij lastig in elkaar omdat je gescheiden contracten kunt hebben bij verschillende leveranciers. Wat ook nog een lastige is is dat mensen meerdere contracten bij 1 leverancier hebben, boekhoudkundig moet daar ook nog een oplossing voor worden gevonden bij de Maatschappijen, ik heb hier zelf bij Vattenfall veel mee te maken gehad toen we de nieuwe mobile app bouwden hoeveel soorten contracten je wel niet hebt, dat gaat nog een hele strijd worden om dit op korte termijn te fixen.
Ja, ik geloof onmiddellijk dat dat ingewikkeld is! Dat maakt ook dat je liever geen uitzonderingen wil.
sjorsie1982woensdag 21 september 2022 @ 13:15
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:09 schreef Claudia_x het volgende:
Ik ben trouwens wel benieuwd hoe het zit met mensen die een hybride warmtepomp hebben. Kunnen die alsnog weer volledig op gas overgaan?
Kan dat door de hybride uit te zetten?
#ANONIEMwoensdag 21 september 2022 @ 13:15
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:08 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Mensen die al een warmtepomp hebben, hebben ook geen keuze meer om op gas over te stappen. Bovendien druist het bestraffen van deze mensen in tegen de door het kabinet gestelde voorwaarde dat het prijsplafond geen ontmoediging mag zijn van besparing en verduurzaming.
Iedereen met een warmtepomp die ik ken heeft zonnepanelen en is financieel gezond. Die hebben eerst van de overheid subsidie gekregen op hun zonnepanelen, vervolgens geprofiteerd van de salderingsregeling van de overheid, subsidie ontvangen van de overheid op isolatie en vervolgens subsidie ontvangen van de overheid op hun warmtepomp. En als klap op de vuurpijl worden ze (vanwege het salderen) nauwelijks geraakt door de energieprijzen.

Daar zullen ongetwijfeld ook uitzonderingen op zijn hoor, maar ik zie mensen op Twitter zich weer in een slachtofferpositie wurmen waar ze écht geen recht op hebben.
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 13:17
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:15 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Kan dat door de hybride uit te zetten?
Geen idee, want ik weet niet hoe dat werkt met een hybride warmtepomp. Ik zou denken: ik zet 'em uit en laat de cv-ketel al het werk doen. Het zou aantrekkelijk zijn als het technisch mogelijk is en als je ermee zo handig mogelijk tussen de plafonds door kunt laveren.
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 13:22
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:15 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Iedereen met een warmtepomp die ik ken heeft zonnepanelen en is financieel gezond. Die hebben eerst van de overheid subsidie gekregen op hun zonnepanelen, vervolgens geprofiteerd van de salderingsregeling van de overheid, subsidie ontvangen van de overheid op isolatie en vervolgens subsidie ontvangen van de overheid op hun warmtepomp. En als klap op de vuurpijl worden ze (vanwege het salderen) nauwelijks geraakt door de energieprijzen.

Daar zullen ongetwijfeld ook uitzonderingen op zijn hoor, maar ik zie mensen op Twitter zich weer in een slachtofferpositie wurmen waar ze écht geen recht op hebben.
Mijn buren, gepensioneerd, doen al jaren braaf aan verduurzaming. Ze hebben zonnepanelen maar die zijn verouderd en zijn niet genoeg om te compenseren voor de nieuwe warmtepomp. Die gaan met hun goede gedrag wel in de problemen komen en hebben geen mogelijkheden om hun inkomen te vergroten. Ik weet niet hoe groot die groep is, maar het beoogde prijsplafond is én onrechtvaardig voor hen én gewoon een ontzettend onhandige ontmoediging van de aanschaf van een warmtepomp. Ik kan me niet voorstellen dat dat laatste goed valt bij partijen als D66 en GroenLinks.
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 13:23
Toevallig gaat het bij de Algemene Beschouwingen net hierover (Sophie Hermans is aan het woord).
Bosbeetlewoensdag 21 september 2022 @ 13:23
Ik dacht dat de energiekosten verhoging voornamelijk in de gasprijs zat. Zie je wel weer hoeveel ik me er in verdiept heb. :o
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 13:25
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:15 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Iedereen met een warmtepomp die ik ken heeft zonnepanelen en is financieel gezond. Die hebben eerst van de overheid subsidie gekregen op hun zonnepanelen, vervolgens geprofiteerd van de salderingsregeling van de overheid, subsidie ontvangen van de overheid op isolatie en vervolgens subsidie ontvangen van de overheid op hun warmtepomp. En als klap op de vuurpijl worden ze (vanwege het salderen) nauwelijks geraakt door de energieprijzen.

Daar zullen ongetwijfeld ook uitzonderingen op zijn hoor, maar ik zie mensen op Twitter zich weer in een slachtofferpositie wurmen waar ze écht geen recht op hebben.
Ja? Je komt nooit in nieuwbouwwijken (of renovatie) met sociale huur?
Die hebben ook een warmtepomp en met wat mazzel 3 excuuspaneeltjes, bij lange na niet voldoende om het verbruik van de warmtepomp te dekken.
En omdat het sociale huur is hebben ze vaak ook nog eens de panelen en diverse afvoerpijpjes zo geplaatst dat het dak niet optimaal benut kan worden, als het al binnen de financiële ruimte van de bewoners ligt extra panelen en een andere omvormer te plaatsen, en de woningstichting er ook mee akkoord is.

Hier: sociale huur, het is al een godswonder dat de panelen aan de kant liggen waar de zon er het langst op schijnt:

FIvlogeWUAM0gfI?format=jpg&name=900x900

Bij die aan de overkant zit het ietsje beter qua dakraampjes en warmtepomp en afvoerpijpjes:

FIvlpGJXoAE8qQ-?format=jpg&name=900x900
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 13:26
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:25 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ja? Je komt nooit in nieuwbouwwijken (of renovatie) met sociale huur?
Die hebben ook een warmtepomp en met wat mazzel 3 excuuspaneeltjes, bij lange na niet voldoende om het verbruik van de warmtepomp te dekken.
En omdat het sociale huur is hebben ze vaak ook nog eens de panelen en diverse afvoerpijpjes zo geplaatst dat het dak niet optimaal benut kan worden, als het al binnen de financiële ruimte van de bewoners ligt extra panelen en een andere omvormer te plaatsen, en de woningstichting er ook mee akkoord is.
En een warmtepomp verbruikt ontzettend veel energie. Ik stel me zo voor dat niet veel woningen mogelijkheden hebben om zonnepanelen te plaatsen die met elkaar genoeg capaciteit hebben. Wij hebben het waarschijnlijk net en alleen omdat we een grote garage hebben.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 13:26
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:15 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Iedereen met een warmtepomp die ik ken heeft zonnepanelen en is financieel gezond. Die hebben eerst van de overheid subsidie gekregen op hun zonnepanelen, vervolgens geprofiteerd van de salderingsregeling van de overheid, subsidie ontvangen van de overheid op isolatie en vervolgens subsidie ontvangen van de overheid op hun warmtepomp. En als klap op de vuurpijl worden ze (vanwege het salderen) nauwelijks geraakt door de energieprijzen.

Daar zullen ongetwijfeld ook uitzonderingen op zijn hoor, maar ik zie mensen op Twitter zich weer in een slachtofferpositie wurmen waar ze écht geen recht op hebben.
Maar hebben ook wel 40 tot 50k euro uitgegeven voor een (grond)warmtepomp en nog duizenden euro's voor zonnepanelen, die iemand anders die geen warmtepomp heeft niet heeft uitgegeven.

Maar het klopt, het maakt voor mij geen fluit uit, want salderen. En als ik het tegen de volle mep moet betalen is er voor mij alsnog niets aan de hand. Ik doe het liever niet, maar als het moet dan kan het. Ik zit niet in de situatie dat ik er voor moet kiezen om de verwarming uit te laten, ook niet als ik het volledig moet betalen.

Maar dat is natuurlijk niet wat het doel was, het doel was om veel geld uit te geven om daar verderop voordeel van te hebben. Goed, dingen veranderen.

Ik zit de laatste anderhalf uur op NPO1 de debatten te kijken, en dit hele verhaal komt uitvoerig aan bod. Want het is dus al wel duidelijk dat er nu deze groepen niet geholpen worden, etc. Er is vooral nog heel veel onduidelijk, blijkt wel uit het debat.
#ANONIEMwoensdag 21 september 2022 @ 13:30
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:22 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Mijn buren, gepensioneerd, doen al jaren braaf aan verduurzaming. Ze hebben zonnepanelen maar die zijn verouderd en zijn niet genoeg om te compenseren voor de nieuwe warmtepomp. Die gaan met hun goede gedrag wel in de problemen komen en hebben geen mogelijkheden om hun inkomen te vergroten. Ik weet niet hoe groot die groep is, maar het beoogde prijsplafond is én onrechtvaardig voor hen én gewoon een ontzettend onhandige ontmoediging van de aanschaf van een warmtepomp. Ik kan me niet voorstellen dat dat laatste goed valt bij partijen als D66 en GroenLinks.
Zouden die problemen kleiner zijn bij niet ingrijpen in de markt waar jij (als ik je goed begrijp) voor pleit?

Je buren profiteren ook, maar wel minder dan anderen. Dat is zuur, maar daartegenover staat dat ze goed en verstandig geprofiteerd hebben van eerdere subsidies en overheidsregelingen.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 13:32
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:30 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Zouden die problemen kleiner zijn bij niet ingrijpen in de markt waar jij (als ik je goed begrijp) voor pleit?

Je buren profiteren ook, maar wel minder dan anderen. Dat is zuur, maar daartegenover staat dat ze goed en verstandig geprofiteerd hebben van eerdere subsidies en overheidsregelingen.
Nee, die hebben minstens 25k meer uitgegeven dan iemand anders die daar geen gebruik van maakte, los van subsidies.
#ANONIEMwoensdag 21 september 2022 @ 13:34
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:25 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ja? Je komt nooit in nieuwbouwwijken (of renovatie) met sociale huur?
Die hebben ook een warmtepomp en met wat mazzel 3 excuuspaneeltjes, bij lange na niet voldoende om het verbruik van de warmtepomp te dekken.
En omdat het sociale huur is hebben ze vaak ook nog eens de panelen en diverse afvoerpijpjes zo geplaatst dat het dak niet optimaal benut kan worden, als het al binnen de financiële ruimte van de bewoners ligt extra panelen en een andere omvormer te plaatsen, en de woningstichting er ook mee akkoord is.

Hier: sociale huur, het is al een godswonder dat de panelen aan de kant liggen waar de zon er het langst op schijnt:

[ afbeelding ]

Bij die aan de overkant zit het ietsje beter qua dakraampjes en warmtepomp en afvoerpijpjes:

[ afbeelding ]

Dat is wel een goed punt inderdaad. Mijn schoonzusje woont in zo’n sociale huurwoning, maar die zijn echt wel top geïsoleerd hoor. Niet alleen warmtepomp en zonnepanelen, maar ook triple glas, balansventilatie, enorme spouwmuren etc. Maar zou kunnen dat er huizen zijn waar dat anders is.

Anyway, ik betoog ook niet dat het een perfecte maatregel is. Wel dat ik nog geen beter alternatief heb gehoord en dat niets doen al helemaal ondoenlijk is.
#ANONIEMwoensdag 21 september 2022 @ 13:35
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:32 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Nee, die hebben minstens 25k meer uitgegeven dan iemand anders die daar geen gebruik van maakte, los van subsidies.
Dat is een verstandige beslissing geweest en gaan ze gewoon terugverdienen. Deze winter worden andere burgers alleen ook even gesubsidieerd.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-09-2022 13:36:04 ]
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 13:37
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:30 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Zouden die problemen kleiner zijn bij niet ingrijpen in de markt waar jij (als ik je goed begrijp) voor pleit?

Je buren profiteren ook, maar wel minder dan anderen. Dat is zuur, maar daartegenover staat dat ze goed en verstandig geprofiteerd hebben van eerdere subsidies en overheidsregelingen.
Ze hebben nauwelijks geprofiteerd van subsidies. Die subsidies wegen in geen enkel opzicht op tegen de enorme investeringen die ze hebben gedaan (uit ideologische motieven overigens, want ze geven écht om het milieu).

En inderdaad, de acute problemen zouden niet kleiner zijn met de door mij gewenste koers. Maar de langetermijnproblemen zouden wel veel minder groot en ontwrichtend zijn. Dit is het slechtste van twee scenario's: op lange termijn rampzalig en op korte termijn voor veel huishoudens onrechtvaardig en schadelijk.

Mensen zijn bovendien niet dom. Ze hebben het heel goed door als ze worden benadeeld door bepaalde maatregelen. Loont het niet om wat langer te werken? Dan doen mensen het niet. Loont het niet om een warmtepomp te nemen? Dan doen mensen het niet. En intussen zitten we als maatschappij met personeelstekorten en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Ik heb liever een overheid die het op lange termijn goed met mij voorheeft dan alleen de komende winter.
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 13:37
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:26 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
En een warmtepomp verbruikt ontzettend veel energie. Ik stel me zo voor dat niet veel woningen mogelijkheden hebben om zonnepanelen te plaatsen die met elkaar genoeg capaciteit hebben. Wij hebben het waarschijnlijk net en alleen omdat we een grote garage hebben.
Mwah, met nieuwbouw valt het mee, maar dan moet je wel nadenken over de positie van de warmtepomp, het dakraam, de diverse afvoerpijpjes en de zonnepanelen.
Ik heb de vorige post even aangevuld met foto's van nieuwbouw sociale huur, aan de ene kant kun je er nog wel een paar panelen bij leggen aan de zonkant, maar ook niet optimaal, aan de kant die op de eerste foto het dichtstbij is is het dramatisch: Warmtepomp, dakraam, afvoerpijpje, en nog 5 zonnepanelen op de gunstigste kant.
Daar waar ze dat prima beter hadden kunnen doen, jammer dan dat die "schoorsteen" met warmtepomp erin dan aan de voorkant komt, idem voor het dakraam en de andere afvoerpijpjes.
Dan had het ene dakvlak helemaal vol kunnen liggen en dan kom je een heel eind.

Maar je ziet, zeker met de nieuwbouw die nu nog gebouwd wordt maar al veel eerder ontworpen is, dat men die warmtepomp en zonnepanelen er maar een beetje bijgefrot heeft want het moet, maar echt nadenken over het gunstigste ontwerp was er niet bij.

Bij ons gaat het ruimschoots trouwens, zelfs ons energieverbruik het eerste jaar, waarin de warmtepomp naar ik vermoed veel harder heeft moeten werken, want het huis was door en door nat, de opbrengst van de zonnepanelen is meer dan ons totale energieverbruik inclusief warmtepomp.
Maar goed, nieuwbouw, grondgebonden warmtepomp en ik heb de aannemer heel goed duidelijk gemaakt dat er nog geen afvoerpijpje op het dakvlak met de zonnepanelen mocht komen.
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 13:39
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:34 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Dat is wel een goed punt inderdaad. Mijn schoonzusje woont in zo’n sociale huurwoning, maar die zijn echt wel top geïsoleerd hoor. Niet alleen warmtepomp en zonnepanelen, maar ook triple glas, balansventilatie, enorme spouwmuren etc. Maar zou kunnen dat er huizen zijn waar dat anders is.

Anyway, ik betoog ook niet dat het een perfecte maatregel is. Wel dat ik nog geen beter alternatief heb gehoord en dat niets doen al helemaal ondoenlijk is.
Punt is dat die ongeacht het isolatieniveau (waarbij triple glas echt wel een uitzondering is), ook gewoon een hoop stroom verbruiken om het huis en het water te verwarmen en ze met geen mogelijkheid onder dat plafond van 2.400 kWh stroom blijven.
RedFever007woensdag 21 september 2022 @ 13:41
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:26 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
En een warmtepomp verbruikt ontzettend veel energie. Ik stel me zo voor dat niet veel woningen mogelijkheden hebben om zonnepanelen te plaatsen die met elkaar genoeg capaciteit hebben. Wij hebben het waarschijnlijk net en alleen omdat we een grote garage hebben.
daarbij als de saldering straks weg is heb je in de winter enorme kosten. Het overschot aan energie in de zomer heb je dan niks meer aan omdat je toch niets meer kunt wegstrepen
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 13:43
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:37 schreef Leandra het volgende:

Maar goed, nieuwbouw, grondgebonden warmtepomp en ik heb de aannemer heel goed duidelijk gemaakt dat er nog geen afvoerpijpje op het dakvlak met de zonnepanelen mocht komen.
Nieuwbouw is sowieso al minder interessant voor de overheid, want ze kunnen het eenvoudigweg verbieden om nieuwe huizen te bouwen die afhankelijk zijn van gas. Bestaande woningen aan alternatieve energievoorziening krijgen is de grote uitdaging.
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 13:44
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:41 schreef RedFever007 het volgende:

[..]
daarbij als de saldering straks weg is heb je in de winter enorme kosten. Het overschot aan energie in de zomer heb je dan niks meer aan omdat je toch niets meer kunt wegstrepen
True.
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 13:44
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:43 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Nieuwbouw is sowieso al minder interessant voor de overheid, want ze kunnen het eenvoudigweg verbieden om nieuwe huizen te bouwen die afhankelijk zijn van gas. Bestaande woningen aan alternatieve energievoorziening krijgen is de grote uitdaging.
Dat is al verboden.
Als de aanvraag omgevingsvergunning op 1 juli 2018 of later is ingediend mag er al niet meer op gas worden aangesloten.

Daarom zijn er ook geen subsidies meer voor warmtepompen (en andere zaken) bij nieuwbouw, ook niet als je maatregelen neemt die tot gevolg hebben dat een huis energiezuiniger is dan het bouwbesluit of BENG.
#ANONIEMwoensdag 21 september 2022 @ 13:47
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:37 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

En inderdaad, de acute problemen zouden niet kleiner zijn met de door mij gewenste koers. Maar de langetermijnproblemen zouden wel veel minder groot en ontwrichtend zijn. Dit is het slechtste van twee scenario's: op lange termijn rampzalig en op korte termijn voor veel huishoudens onrechtvaardig en schadelijk.

Mensen zijn bovendien niet dom. Ze hebben het heel goed door als ze worden benadeeld door bepaalde maatregelen. Loont het niet om wat langer te werken? Dan doen mensen het niet. Loont het niet om een warmtepomp te nemen? Dan doen mensen het niet. En intussen zitten we als maatschappij met personeelstekorten en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Ik heb liever een overheid die het op lange termijn goed met mij voorheeft dan alleen de komende winter.
Gezinnen die failliet gaan zijn ook ontwrichtend voor een samenleving, met langdurige negatieve effecten. Het is makkelijk om de negatieve effecten van deze maatregel te benoemen, maar de negatieve effecten van ‘niets doen’ te negeren.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-09-2022 13:48:04 ]
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 13:47
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:41 schreef RedFever007 het volgende:

[..]
daarbij als de saldering straks weg is heb je in de winter enorme kosten. Het overschot aan energie in de zomer heb je dan niks meer aan omdat je toch niets meer kunt wegstrepen
Ik hoop echt dat de accu's dan een beetje betaalbaar zijn.

En tegen die tijd hopelijk een kapschuur in de tuin met een oost-west dak, dan gooi ik dat ook vol met panelen, en een accu :D
Misschien die kapschuur maar onderkelderen en daar wat accu's plaatsen ofzo :+
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 13:49
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:44 schreef Leandra het volgende:

[..]
Dat is al verboden.
Als de aanvraag omgevingsvergunning op 1 juli 2018 of later is ingediend mag er al niet meer op gas worden aangesloten.
Precies. En dan te bedenken dat de aanschaf van zonnepanelen steeds minder aantrekkelijk gaat worden naarmate de afschaffing van de salderingsregeling dichterbij komt. Het wordt op die manier steeds minder waarschijnlijk dat mensen nog een warmtepomp willen kopen. Over een jaar kan dit weer anders zijn, als het prijsplafond afloopt. Als de gasprijzen weer uit de hand gaan lopen, hebben mensen die prikkel wel weer. Maar ja, dan zijn er ook weer veel huishoudens met enorme problemen die steun nodig hebben (bijv. in de vorm van een prijsplafond).

Gaan we echt over een jaar van dat plafond af zijn?
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 13:49
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:41 schreef RedFever007 het volgende:

[..]
daarbij als de saldering straks weg is heb je in de winter enorme kosten. Het overschot aan energie in de zomer heb je dan niks meer aan omdat je toch niets meer kunt wegstrepen
Bij normale prijzen is dat dus niet zo. Maar we hebben momenteel geen normale prijzen. Want, als ik mezelf als voorbeeld neem, dan zie ik dat ik in totaal 7000 kwh verbruik grofweg, op een jaar. 2000 kwh komen rechtstreeks van mijn zonnepanelen, dus dat ziet Engie niet. Blijft over 5000 kwh, op een heel jaar, voor álles. Dus niet alleen de warmtepomp, maar ook de TV, koelkast, etc, gewoon alles.

Als ik 21ct betaal per kwh, dan betaal ik dus per jaar 1.050 euro aan energie. Dat komt neer op 87,50 euro per maand. Dat gaat dus nergens over. Maar als je de elektraprijs 4x hoger gooit, dan wordt het al een ander verhaal. Dan kan ik het nog steeds prima betalen, maar liever doe ik dat niet, want dan heb ik minder geld om in de maand uit te geven.

Let wel; daarom zeg ik, voor mij is er geen probleem. Het is hoogstens wat minder leuk, maar ik kom niet in de situatie dat ik er voor moet kiezen om het ding uit te laten omdat ik het simpelweg niet kan betalen. Maar om daar te komen moet je wel hele hoge investeringen doen, wat aangemoedigd wordt door de overheid, want minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, waar we van af willen, om vervolgens te zeggen 'ja hoge stroomprijzen'.

Natuurlijk doen we nu allemaal paniekvoetbal, want je weet niet wat over een jaar de energieprijzen zijn, blabla, maar het is natuurlijk een beetje krom.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 13:52
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:47 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ik hoop echt dat de accu's dan een beetje betaalbaar zijn.

En tegen die tijd hopelijk een kapschuur in de tuin met een oost-west dak, dan gooi ik dat ook vol met panelen, en een accu :D
Misschien die kapschuur maar onderkelderen en daar wat accu's plaatsen ofzo :+
Nou, die accu's gaan wel interessant worden, want ik zie dat ik het grootste deel van het jaar tussen de 2 a 3 kwh verbruik per nacht. Als je een accu van 5 kwh hebt die je daarvoor voor kunt inzetten kun je die nachten opvangen. Als je 3 kwh per nacht verbruikt tegen 70ct per kwh is dat per nacht 2,40 euro.

Die 2.40 betaal je dus niet als je een accu hebt voor die nachten, Daarnaast trek je die 3 kwh ook niet uit het stopontact, dus wordt je totaalverbruik aan energie ook lager, want die accu wordt gewoon het grootste deel van het jaar gewoon opgeladen door je panelen.
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 13:54
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:47 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Gezinnen die failliet gaan zijn ook ontwrichtend voor een samenleving, met langdurige negatieve effecten. Het is makkelijk om de negatieve effecten van deze maatregel te benoemen, maar de negatieve effecten van ‘niets doen’ te negeren.
En dat kun je ook omdraaien. Helaas is daar nu nauwelijks aandacht voor in de politiek en pers. Dat vind ik kwalijk: wees eerlijk over de negatieve gevolgen van een prijsplafond. We krijgen een eenzijdig verhaal te horen en dat zou best wat alarmbellen mogen doen afgaan. Het gaat steeds over hoe het prijsplafond er precies uitziet, niet of het überhaupt een legitiem middel is.

[ Bericht 3% gewijzigd door Claudia_x op 21-09-2022 13:59:35 ]
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 13:55
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:49 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Precies. En dan te bedenken dat de aanschaf van zonnepanelen steeds minder aantrekkelijk gaat worden naarmate de afschaffing van de salderingsregeling dichterbij komt. Het wordt op die manier steeds minder waarschijnlijk dat mensen nog een warmtepomp willen kopen. Over een jaar kan dit weer anders zijn, als het prijsplafond afloopt. Als de gasprijzen weer uit de hand gaan lopen, hebben mensen die prikkel wel weer. Maar ja, dan zijn er ook weer veel huishoudens met enorme problemen die steun nodig hebben (bijv. in de vorm van een prijsplafond).

Gaan we echt over een jaar van dat plafond af zijn?
Ja idd, ze moeten heel goed uitkijken dat ze de compensatie niet zo inrichten dat het voor mensen helemaal niet meer aantrekkelijk is om nog over een energietransitie na te denken.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 13:56
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:55 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ja idd, ze moeten heel goed uitkijken dat ze de compensatie niet zo inrichten dat het voor mensen helemaal niet meer aantrekkelijk is om nog over een energietransitie na te denken.
Dit is waar ze het in het debat over hebben. Omtzigt (dacht ik) had net een terecht punt, dat de KOSTprijs van de energiebedrijven gecompenseerd moet worden, maar niet over de rug van mensen 1,5 euro per kuub gas bij wijze van te verdienen.
icecreamfarmer_NLwoensdag 21 september 2022 @ 14:04
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:12 schreef capricia het volgende:

[..]
Ik snap niet dat ze alles niet naar kWh omrekenen en daarmee aan de slag gaan. Ongeacht welk systeem je hebt.
Zover ik gelezen heb gaan ze gewoon een hogere teruggave op de energiebelasting invoeren. Dat is het makkelijkste en geldt voor alle huishoudens.

Anders zou ik ook niet weten hoe je het gaat doen. Zo stimuleer je toch besparingen maar zorg je er ook voor dat niet half Nederland in de schulden beland.

Tevens is het dan gelijk voor iedereen met en zonder panelen, pompen, etc.

[ Bericht 15% gewijzigd door icecreamfarmer_NL op 21-09-2022 14:19:17 ]
weetjewel5woensdag 21 september 2022 @ 14:10
twitter
RapaNuiwoensdag 21 september 2022 @ 14:13
Uit het geheel van de berichtgeving / Prinsjesdag etc. heb ik begrepen dat het prijsplafond (1,50 per kuub en 0,70 per kWh) voor basisenergie (tot 1200 kuub en tot 2400 kWh), inhoudt dat tegen vooroorlogse prijzen energie zal worden verkocht aan huishoudens.

Het is dus de bedoeling dat de oude prijzen van vóór het uitbreken van de oorlog in Oekraïne weer worden gehanteerd. Tot een maximum van 1,50 per kuub en 0,70 per kWh.

Boven de 1200 kuub en 24 kWh zullen de marktprijzen blijven gelden.

M.a.w.: iedereen goed opzoeken wat je in jan/feb 2022 per kuub en per kWh betaalde.
En goed in de gaten houden wanneer jouw energieprovider de maatregel hanteert; dat zou uiterlijk per 1 jan 2023 moeten zijn.
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 14:20
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 14:13 schreef RapaNui het volgende:
Uit het geheel van de berichtgeving / Prinsjesdag etc. heb ik begrepen dat het prijsplafond (1,50 per kuub en 0,70 per kWh) voor basisenergie (tot 1200 kuub en tot 2400 kWh), inhoudt dat tegen vooroorlogse prijzen energie zal worden verkocht aan huishoudens.

Het is dus de bedoeling dat de oude prijzen van vóór het uitbreken van de oorlog in Oekraïne weer worden gehanteerd. Tot een maximum van 1,50 per kuub en 0,70 per kWh.

Boven de 1200 kuub en 24 kWh zullen de marktprijzen blijven gelden.

M.a.w.: iedereen goed opzoeken wat je in jan/feb 2022 per kuub en per kWh betaalde.
En goed in de gaten houden wanneer jouw energieprovider de maatregel hanteert; dat zou uiterlijk per 1 jan 2023 moeten zijn.
Wat je in januari 2022 aan energie per kWh of m³ betaalde hoeft natuurlijk niet de marktprijs van januari 2022 te zijn geweest.
Als je in juni 2019 een 3-jarig contract afsloot is de kans groot dat je in januari 2022 minder per kWh en m³ betaalde dan de marktprijs van januari 2022.

Plus, als je dan nu een andere energieleverancier hebt, dan zou die de 2018 prijzen van een concurrent moeten hanteren? Die wellicht zelfs lager zijn dan ze zelf in juni 2018 hanteerden?

Dit gaat niet over wat je zelf in januari 2022 betaalde aan energie, dit gaat om de marktprijs in januari 2022.
RapaNuiwoensdag 21 september 2022 @ 14:25
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 14:20 schreef Leandra het volgende:

[..]
Wat je in januari 2022 aan energie per kWh of m³ betaalde hoeft natuurlijk niet de marktprijs van januari 2022 te zijn geweest.
Als je in juni 2019 een 3-jarig contract afsloot is de kans groot dat je in januari 2022 minder per kWh en m³ betaalde dan de marktprijs van januari 2022.

Plus, als je dan nu een andere energieleverancier hebt, dan zou die de 2018 prijzen van een concurrent moeten hanteren? Die wellicht zelfs lager zijn dan ze zelf in juni 2018 hanteerden?
Want de marktprijs van jan/feb heeft zich geuit in de consumenten tarieven van destijds.

Dit gaat niet over wat je zelf in januari 2022 betaalde aan energie, dit gaat om de marktprijs in januari 2022.
Wie in de tussentijd van provider is gewisseld, zit in een "aparte" situatie.

Maar wie bij dezelfde provider is gebleven, betaalt straks toch wat die in jan/feb betaalde? (Tot dat gestelde maximum dus)
Want de marktprijzen van jan/feb uiten zich in de tarieven
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 14:28
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 14:25 schreef RapaNui het volgende:

[..]
Wie in de tussentijd van provider is gewisseld, zit in een "aparte" situatie.

Maar wie bij dezelfde provider is gebleven, betaalt straks toch wat die in jan/feb betaalde? (Tot dat gestelde maximum dus)
Nou nee, als je contract afliep na januari 2022 dan kun je niet verwachten dat ze nu gaan doen alsof je nog een contract met 2018 tarieven hebt, want dat is wat jij omschrijft.
Alleen als je in januari 2022 een contract voor onbepaalde tijd hebt betaalde je in januari 2022 het tarief waar ze nu ook weer op zouden moeten aftoppen, maar ik verwacht niet dat ze dat op die manier gaan doen, of van de energieleveranciers verwachten, dat zou ook intens omslachtig zijn.
BertVwoensdag 21 september 2022 @ 14:30
De volgende situaties zijn voor mij nog onduidelijk;

a. je hebt nog een lopend contract van (bijv.) nog 1 jaar met 0,70ct per m3
b. je hebt onlangs zelf een contract afgesloten van 1 jaar met 2,25ct per m3

Ga je dan in beide gevallen naar 1,50 tot 1200m3 of blijft het contract geldig?
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 14:32
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 14:30 schreef BertV het volgende:
De volgende situaties zijn voor mij nog onduidelijk;

a. je hebt nog een lopend contract van (bijv.) nog 1 jaar met 0,70ct per m3
b. je hebt onlangs zelf een contract afgesloten van 1 jaar met 2,25ct per m3

Ga je dan in beide gevallen naar 1,50 tot 1200m3 of blijft het contract geldig?
Dat zou bizar zijn als je contract dan opgebroken zou worden.

Ik denk:
a. je hebt nog een lopend contract van (bijv.) nog 1 jaar met ¤0,70ct per m3 --> je blijft ¤ 0,70 per m³ betalen.
b. je hebt onlangs zelf een contract afgesloten van 1 jaar met ¤ 2,25ct per m3 --> je betaalt ¤ 1,50 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas en voor alle kuubs gas daarboven betaal je ¤ 2,25 per m³

Je betaalt nooit 0,70 cent of 2,25 cent.... dat zou immers 7 cent of 22,5 cent voor zijn voor 10 m³.... ;)
BertVwoensdag 21 september 2022 @ 14:34
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 14:32 schreef Leandra het volgende:

[..]
Dat zou bizar zijn als je contract dan opgebroken zou worden.
Ja, inderdaad... maar waarom het ene contract wel openbreken en het andere niet?
Dan dokt de overheid omdat jij hebt bevestigd "2,25 voor een jaar is prima".
(ik had die persoon kunnen zijn hoor :P )
#ANONIEMwoensdag 21 september 2022 @ 14:34
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 14:13 schreef RapaNui het volgende:
Uit het geheel van de berichtgeving / Prinsjesdag etc. heb ik begrepen dat het prijsplafond (1,50 per kuub en 0,70 per kWh) voor basisenergie (tot 1200 kuub en tot 2400 kWh), inhoudt dat tegen vooroorlogse prijzen energie zal worden verkocht aan huishoudens.

Het is dus de bedoeling dat de oude prijzen van vóór het uitbreken van de oorlog in Oekraïne weer worden gehanteerd. Tot een maximum van 1,50 per kuub en 0,70 per kWh.

Die ‘vooroorlogse prijzen’ was een losse kreet in de onderhandelingen. Uiteindelijk zijn ze uitgekomen op die 1,50 voor gas en 0,70 voor stroom. Dat geldt voor iedereen als maximumprijs (tot 1200 kuub en 2400 kWh). Meer is het niet, wat je persoonlijk betaalde voor de oorlog kan je buiten beschouwing laten.

Het is nog wel mogelijk dat ze dat plafond nog wat laten zakken, maar ook dan geldt het voor iedereen en is het niet persoonsafhankelijk.

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 21-09-2022 14:36:48 ]
hangtimewoensdag 21 september 2022 @ 14:37
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 14:30 schreef BertV het volgende:
De volgende situaties zijn voor mij nog onduidelijk;

a. je hebt nog een lopend contract van (bijv.) nog 1 jaar met 0,70ct per m3
b. je hebt onlangs zelf een contract afgesloten van 1 jaar met 2,25ct per m3

Ga je dan in beide gevallen naar 1,50 tot 1200m3 of blijft het contract geldig?
Alleen in geval B uiteraard
hangtimewoensdag 21 september 2022 @ 14:39
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 14:34 schreef BertV het volgende:

[..]
Ja, inderdaad... maar waarom het ene contract wel openbreken en het andere niet?
Dan dokt de overheid omdat jij hebt bevestigd "2,25 voor een jaar is prima".
(ik had die persoon kunnen zijn hoor :P )
Omdat je geen andere keus had, iedereen zou goedkoper kiezen als dat mogelijk zou zijn.
Ben je net verhuisd, kun je simpelweg geen contract kiezen goedkoper dan 3.50 euro per m3 ...
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 14:40
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 14:34 schreef BertV het volgende:

[..]
Ja, inderdaad... maar waarom het ene contract wel openbreken en het andere niet?
Dan dokt de overheid omdat jij hebt bevestigd "2,25 voor een jaar is prima".
(ik had die persoon kunnen zijn hoor :P )
Mwah, je kon niet echt anders dan "ja dat is prima" kiezen bij ¤ 2,25..... het was niet zo dat er echt lagere tarieven waren of aan zouden komen de afgelopen paar maanden.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 14:42
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 14:39 schreef hangtime het volgende:

[..]
Omdat je geen andere keus had, iedereen zou goedkoper kiezen als dat mogelijk zou zijn.
Ben je net verhuisd, kun je simpelweg geen contract kiezen goedkoper dan 3.50 euro per m3 ...
Je kunt gewoon je contract meenemen hoor.
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 14:54
Als ze dit doorvoeren door simpelweg voor alle particulieren de vermindering energiebelasting nog meer te verhogen, en dan puur op basis van die gemiddelden van 1.200 m³ en 2.400 kWh, dan worden mensen iig gemotiveerd zo zuinig mogelijk te doen, en maakt het ook niet uit of ze all electric zijn of stadsverwarming of gas hebben.

Dus ik denk op basis van de gasbadkuip berekenen wat bij 1.200 m³ het verbruik in november, december, januari, februari, maart en april is, dan kijken wat die maanden de marktprijzen zijn en op basis daarvan de vermindering energiebelasting aanpassen.
Dat kan idem met stroom en een verbruik van 2.400 kWh per jaar.

Dan krijgt iedereen hetzelfde extra terug blijven mensen lekker gemotiveerd zo min mogelijk te gebruiken, en kunnen ze er met een beetje mazzel aan "verdienen" als ze echt zuinig zijn.
hangtimewoensdag 21 september 2022 @ 14:57
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 14:42 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Je kunt gewoon je contract meenemen hoor.
Niet altijd, ik ken mensen die tijdelijk bij hun ouders gaan wonen omdat het nieuwbouw huis pas 2 maanden later af is bijvoorbeeld.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 14:59
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 14:57 schreef hangtime het volgende:

[..]
Niet altijd, ik ken mensen die tijdelijk bij hun ouders gaan wonen omdat het nieuwbouw huis pas 2 maanden later af is bijvoorbeeld.
Dat is een andere situatie, maar als jij verhuist en gewoon de sleutel hebt van je huis, komende vanaf je vorige woning, dan kun je gewoon je contract meenemen en dús kun je wel degelijk kiezen want je kiest dan je oude contract in plaats van een nieuw contract tegen modelcontractprijzen, dat is wél wat je zei. Je had de beperking van jouw voorbeeld er niet in, je stelde gewoon dat het niet goedkoper kon, en dat is niet waar.
hangtimewoensdag 21 september 2022 @ 15:07
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 14:59 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Dat is een andere situatie, maar als jij verhuist en gewoon de sleutel hebt van je huis, komende vanaf je vorige woning, dan kun je gewoon je contract meenemen en dús kun je wel degelijk kiezen want je kiest dan je oude contract in plaats van een nieuw contract tegen modelcontractprijzen, dat is wél wat je zei. Je had de beperking van jouw voorbeeld er niet in, je stelde gewoon dat het niet goedkoper kon, en dat is niet waar.
Je kan ook gewoon op jezelf gaan wonen, in dat geval klopt mijn voorbeeld wel ;)
Of terug naar Nederland gemigreerd.
Niemand kiest voor een duurder contract, lijkt me logisch toch.

Ik had er ook niet bijgezet dat je daarvoor al een energiecontract had, als we dan toch gaan mierenneuken ;)
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 15:26
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 15:07 schreef hangtime het volgende:

[..]
Je kan ook gewoon op jezelf gaan wonen, in dat geval klopt mijn voorbeeld wel ;)
Of terug naar Nederland gemigreerd.
Niemand kiest voor een duurder contract, lijkt me logisch toch.

Ik had er ook niet bijgezet dat je daarvoor al een energiecontract had, als we dan toch gaan mierenneuken ;)
Nee, je stelde dat als je net bent verhuisd dat je dan geen contract kunt kiezen goedkoper dan 3.50 euro per m3.

Dat verhuizen specificeerde je niet verder, en zet daar een algemene stelling neer die niet klopt zonder het verder in context te plaatsen.
RapaNuiwoensdag 21 september 2022 @ 15:31
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 14:28 schreef Leandra het volgende:

[..]
Nou nee, als je contract afliep na januari 2022 dan kun je niet verwachten dat ze nu gaan doen alsof je nog een contract met 2018 tarieven hebt, want dat is wat jij omschrijft.
Alleen als je in januari 2022 een contract voor onbepaalde tijd hebt betaalde je in januari 2022 het tarief waar ze nu ook weer op zouden moeten aftoppen, maar ik verwacht niet dat ze dat op die manier gaan doen, of van de energieleveranciers verwachten, dat zou ook intens omslachtig zijn.
Vetgedrukt: dat bedoel ik ook niet.

Ik bedoel: wie sinds jan/feb 2022 een lopend en variabel contract heeft behoyden bij dezelfde provider, zou met ingang van de nieuwe maatregel terug moeten naar de tarieven van jan/feb. Voor de basisenergie bij diezelfde provider.

Wie echter van provider is gewisseld, zit in een heel apart schuitje.
Kickinalfawoensdag 21 september 2022 @ 15:39
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:20 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
En dat is met name zuur voor mensen die relatief veel elektriciteit verbruiken. Die gaan vanaf 2400 kWh per jaar de volle mep betalen en door het prijsplafond is dat tarief waarschijnlijk hoger dan het tarief zou zijn geweest zonder prijsplafond.

Een prijsplafond klinkt veel mensen intuïtief aantrekkelijk in de oren, maar als je erover na gaat denken is het een heel schadelijke maatregel die allerlei ongewenste bijwerkingen heeft (zoals de aanschaf van een warmtepomp ontmoedigen).
Wat denk ik in het achterhoofd speelt is dat in de winter er juist minder duurzame energie is.
Zolang we dat probleem niet oplossen/duurzaam energie opslaan blijf je met het issue zitten dat we juist in winter volop gas en kolen verbranden.
capriciawoensdag 21 september 2022 @ 15:40
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 12:20 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
En dat is met name zuur voor mensen die relatief veel elektriciteit verbruiken. Die gaan vanaf 2400 kWh per jaar de volle mep betalen en door het prijsplafond is dat tarief waarschijnlijk hoger dan het tarief zou zijn geweest zonder prijsplafond.

Een prijsplafond klinkt veel mensen intuïtief aantrekkelijk in de oren, maar als je erover na gaat denken is het een heel schadelijke maatregel die allerlei ongewenste bijwerkingen heeft (zoals de aanschaf van een warmtepomp ontmoedigen).
Ja. Ik ben ook niet echt gecharmeerd van deze oplossing.
trein2000woensdag 21 september 2022 @ 15:44
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 15:40 schreef capricia het volgende:

[..]
Ja. Ik ben ook niet echt gecharmeerd van deze oplossing.
Ik wel. Het is een noodzakelijke crisismaatregel. Verre van perfect, maar wel de minst slechte.
capriciawoensdag 21 september 2022 @ 15:47
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 15:44 schreef trein2000 het volgende:

[..]
Ik wel. Het is een noodzakelijke crisismaatregel. Verre van perfect, maar wel de minst slechte.
Nee hoor.
Beter hadden ze alles naar kWh kunnen omrekenen, ook gas. Dat was eerlijker geweest. Dan kun je het inzetten voor gas, electriciteit, stadsverwarming en warmtepomp.
trein2000woensdag 21 september 2022 @ 15:48
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 15:47 schreef capricia het volgende:

[..]
Nee hoor.
Beter hadden ze alles naar kWh kunnen omrekenen, ook gas. Dat was eerlijker geweest. Dan kun je het inzetten voor gas, electriciteit, stadsverwarming en warmtepomp.
Tot dat iemand een andere leverancier heeft voor stroom en gas, dat gaat toch administratief helemaal in de soep lopen.
capriciawoensdag 21 september 2022 @ 15:50
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 15:48 schreef trein2000 het volgende:

[..]
Tot dat iemand een andere leverancier heeft voor stroom en gas, dat gaat toch administratief helemaal in de soep lopen.
Hoezo?
Je kunt gewoon van m3 naar kWh (en terug) omrekenen hoor. Verandert niets voor mensen met een gasaansluiting.
trein2000woensdag 21 september 2022 @ 15:56
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 15:50 schreef capricia het volgende:

[..]
Hoezo?
Je kunt gewoon van m3 naar kWh (en terug) omrekenen hoor. Verandert niets voor mensen met een gasaansluiting.
Maar moet leverancier A dan met leverancier B gaan communiceren over het verbruik of hoe zie je dat voor je? Dat gaat toch niet op korte termijn?
inslagenreuringwoensdag 21 september 2022 @ 15:56
Deze maatregel is broodnodig anders belanden er dik 1 miljoen Nederlanders deze winter nog in de goot.

Leuk zo'n "milieuvriendelijke klimaatadaptieve" warmtepomp, maar de meeste mensen moeten toch vreten van de winter.
trein2000woensdag 21 september 2022 @ 16:01
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 15:56 schreef inslagenreuring het volgende:
Deze maatregel is broodnodig anders belanden er dik 1 miljoen Nederlanders deze winter nog in de goot.

Leuk zo'n "milieuvriendelijke klimaatadaptieve" warmtepomp, maar de meeste mensen moeten toch vreten van de winter.
Dit is wel heel plat geformuleerd maar daar komt het wel op neer ja. Ik heb ook echt de indruk dat de bovenlaag niet door heeft hoe hard dit voor de onderkant en lagere middenklasse aankomt.
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 16:16
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:01 schreef trein2000 het volgende:

[..]
Dit is wel heel plat geformuleerd maar daar komt het wel op neer ja. Ik heb ook echt de indruk dat de bovenlaag niet door heeft hoe hard dit voor de onderkant en lagere middenklasse aankomt.
Ik heb het idee dat veel mensen niet willen snappen dat deze arbitrair gekozen waarden met wat kleine tweaks minder mensen buiten de boot zouden laten vallen.

Waaronder juist ook mensen die het wel hard nodig hebben. Toch lullig als je als minima net in een huis zit met een warmtepomp en anderhalf zonnepaneel omdat er anders geen vergunning af zou zijn gegeven en je nu enerzijds een nog steeds hoog tarief betaalt over het eerste deel en aan de goden bent overgeleverd ten aanzien van rest.

En dan maar te zwijgen over de buurman die net 15 euro teveel verdient om die 1.300 euro te krijgen.
raptorixwoensdag 21 september 2022 @ 16:17
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 14:13 schreef RapaNui het volgende:
Uit het geheel van de berichtgeving / Prinsjesdag etc. heb ik begrepen dat het prijsplafond (1,50 per kuub en 0,70 per kWh) voor basisenergie (tot 1200 kuub en tot 2400 kWh), inhoudt dat tegen vooroorlogse prijzen energie zal worden verkocht aan huishoudens.

Het is dus de bedoeling dat de oude prijzen van vóór het uitbreken van de oorlog in Oekraïne weer worden gehanteerd. Tot een maximum van 1,50 per kuub en 0,70 per kWh.

Boven de 1200 kuub en 24 kWh zullen de marktprijzen blijven gelden.

M.a.w.: iedereen goed opzoeken wat je in jan/feb 2022 per kuub en per kWh betaalde.
En goed in de gaten houden wanneer jouw energieprovider de maatregel hanteert; dat zou uiterlijk per 1 jan 2023 moeten zijn.
Ik denk dat het heel simpel is:
-Je hebt een contract voor lagere prijzen dan het plafond, dan veranderd er niets, dat blijft gewoon staan.
-Je hebt een vast contract met hogere prijzen dan het plafond, dan betaal je over het eerste deel gewoon de bodemprijs, en daarboven wat je gewoon contractueel hebt afgesproken.
-Je hebt geen vast contract, idem, maar dan is het gebruik erover over de marktconforme prijs, dat zal dan ergens voor gas rond de 4 euro het kuub liggen.
trein2000woensdag 21 september 2022 @ 16:18
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:16 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Ik heb het idee dat veel mensen niet willen snappen dat deze arbitrair gekozen waarden met wat kleine tweaks minder mensen buiten de boot zouden laten vallen.
Ik snap dat wel, maar het moet ook simpel blijven. We kunnen het ook met voorschotsystematiek doen, verrekenen achteraf. En dan noemen we het meteen een toeslag. Maar dat lijkt me ook niet zo wenselijk.
quote:
Waaronder juist ook mensen die het wel hard nodig hebben. Toch lullig als je als minima net in een huis zit met een warmtepomp en anderhalf zonnepaneel omdat er anders geen vergunning af zou zijn gegeven en je nu enerzijds een nog steeds hoog tarief betaalt over het eerste deel en aan de goden bent overgeleverd ten aanzien van rest.
Ik mag hopen dat er voor schrijnende gevallen iets mogelijk blijft.
quote:
En dan maar te zwijgen over de buurman die net 15 euro teveel verdient om die 1.300 euro te krijgen.
Dat is nu ondervangen.
raptorixwoensdag 21 september 2022 @ 16:20
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:16 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Ik heb het idee dat veel mensen niet willen snappen dat deze arbitrair gekozen waarden met wat kleine tweaks minder mensen buiten de boot zouden laten vallen.

Waaronder juist ook mensen die het wel hard nodig hebben. Toch lullig als je als minima net in een huis zit met een warmtepomp en anderhalf zonnepaneel omdat er anders geen vergunning af zou zijn gegeven en je nu enerzijds een nog steeds hoog tarief betaalt over het eerste deel en aan de goden bent overgeleverd ten aanzien van rest.

En dan maar te zwijgen over de buurman die net 15 euro teveel verdient om die 1.300 euro te krijgen.
Dat heb ik al eerder geschreven, je kunt persoonlijke omstandigheden niet verwerken bij de Energieleverancier, daarnaast kunnen minima nog steeds bij de gemeentes aankloppen als er persoonlijke nood speelt, volgens mij is al aangegeven dat hier geld voor beschikbaar is.
raptorixwoensdag 21 september 2022 @ 16:21
Daarnaast zijn er ook omgekeerde gevallen, als je nu een minima bent, en je woon in een huurhuis met energie inclusief, dan krijg je ook gewoon die 1300 euro, net zoals een heleboel daklozen.
stinkiewoensdag 21 september 2022 @ 16:22
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 13:49 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Bij normale prijzen is dat dus niet zo. Maar we hebben momenteel geen normale prijzen. Want, als ik mezelf als voorbeeld neem, dan zie ik dat ik in totaal 7000 kwh verbruik grofweg, op een jaar. 2000 kwh komen rechtstreeks van mijn zonnepanelen, dus dat ziet Engie niet. Blijft over 5000 kwh, op een heel jaar, voor álles. Dus niet alleen de warmtepomp, maar ook de TV, koelkast, etc, gewoon alles.

Als ik 21ct betaal per kwh, dan betaal ik dus per jaar 1.050 euro aan energie. Dat komt neer op 87,50 euro per maand. Dat gaat dus nergens over. Maar als je de elektraprijs 4x hoger gooit, dan wordt het al een ander verhaal. Dan kan ik het nog steeds prima betalen, maar liever doe ik dat niet, want dan heb ik minder geld om in de maand uit te geven.

Let wel; daarom zeg ik, voor mij is er geen probleem. Het is hoogstens wat minder leuk, maar ik kom niet in de situatie dat ik er voor moet kiezen om het ding uit te laten omdat ik het simpelweg niet kan betalen. Maar om daar te komen moet je wel hele hoge investeringen doen, wat aangemoedigd wordt door de overheid, want minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, waar we van af willen, om vervolgens te zeggen 'ja hoge stroomprijzen'.

Natuurlijk doen we nu allemaal paniekvoetbal, want je weet niet wat over een jaar de energieprijzen zijn, blabla, maar het is natuurlijk een beetje krom.
Engie ziet dat natuurlijk wel met een slimme meter straks. En er gaat ook een moment komen dat er echt wel per maand/week/dag gesaldeerd worden. Dan is sowieso iedereen met alleen panelen op het zuiden de pineut (ik dus, mijn dak loopt maar 1 kant schuin: zuidelijk :') ) en wordt het intersanter om de panelen zo te leggen dat je opwekt op de dure momenten, dus ochtend en avond.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 16:23
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:22 schreef stinkie het volgende:

[..]
Engie ziet dat natuurlijk wel met een slimme meter straks. En er gaat ook een moment komen dat er echt wel per maand/week/dag gesaldeerd worden. Dan is sowieso iedereen met alleen panelen op het zuiden de pineut (ik dus, mijn dak loopt maar 1 kant schuin: zuidelijk :') ) en wordt het intersanter om de panelen zo te leggen dat je opwekt op de dure momenten, dus ochtend en avond.
Die saldering heeft helemaal niets te maken met de kwh's die ik DIRECT zelf verbruik. Die worden niét gezien door Engie, want die kwh's gaan niet door de meter. Dat is verbruik dat direct naar mijn eigen huis gaat zónder dat het door de meter gaat, want als ze dat wisten, dan was de jaarafrekening ook anders geweest.
raptorixwoensdag 21 september 2022 @ 16:26
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:22 schreef stinkie het volgende:

[..]
Engie ziet dat natuurlijk wel met een slimme meter straks. En er gaat ook een moment komen dat er echt wel per maand/week/dag gesaldeerd worden. Dan is sowieso iedereen met alleen panelen op het zuiden de pineut (ik dus, mijn dak loopt maar 1 kant schuin: zuidelijk :') ) en wordt het intersanter om de panelen zo te leggen dat je opwekt op de dure momenten, dus ochtend en avond.
Het lijkt me niet meer dan normaal om bij de opwek een differentiatie in prijs te maken, sterker nog dat is zelfs zeer wenselijk, al was het maar omdat het we daarmee ook het probleem oplossen op overcapaciteit op het netwerk.
stinkiewoensdag 21 september 2022 @ 16:28
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:23 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Die saldering heeft helemaal niets te maken met de kwh's die ik DIRECT zelf verbruik. Die worden niét gezien door Engie, want die kwh's gaan niet door de meter. Dat is verbruik dat direct naar mijn eigen huis gaat zónder dat het door de meter gaat, want als ze dat wisten, dan was de jaarafrekening ook anders geweest.
Zien ze dat niet dan? Ik dacht dat jhuist die slimme meter alles meette :? My bad

(ergens wel logisch ook, mijn meter ziet daar ook niks van en alles werkt hier prima)
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 16:28
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:21 schreef raptorix het volgende:
Daarnaast zijn er ook omgekeerde gevallen, als je nu een minima bent, en je woon in een huurhuis met energie inclusief, dan krijg je ook gewoon die 1300 euro, net zoals een heleboel daklozen.
Ook daaruit blijkt alleen maar dat helikoptergeld eigenlijk zelden een goed idee is en bovendien alleen maar de inflatie aanwakkert.

Het is simpelweg een slechte zet. En een zet die in allerijl is genomen omdat de EU aan heeft gedrongen hierop, aangezien de EU er momenteel alles aan is gelegen om te voorkomen dat inwoners van de EU zich gaan afvragen of een land van buiten de EU, waarvan je ook hoopt dat het nooit bij de EU komt (tenzij er echt extreem veel gaat veranderen in dat land) het wel waard is om ruim 1.000 miljard euro aan te verpissen. En dat is een lage schatting.

Die gas en elektra rekening die de consument kreeg was niet het grootste probleem. Het was het meest zichtbare probleem. Er is helemaal niets opgelost. Het is net als Nederlandse gezondheidszorg. Als je ergens last van hebt, dan krijg je 5 minuten aandacht van de huisarts en een pijnstiller.

Op hoop van zegen!
raptorixwoensdag 21 september 2022 @ 16:30
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:28 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Ook daaruit blijkt alleen maar dat helikoptergeld eigenlijk zelden een goed idee is en bovendien alleen maar de inflatie aanwakkert.

Het is simpelweg een slechte zet. En een zet die in allerijl is genomen omdat de EU aan heeft gedrongen hierop, aangezien de EU er momenteel alles aan is gelegen om te voorkomen dat inwoners van de EU zich gaan afvragen of een land van buiten de EU, waarvan je ook hoopt dat het nooit bij de EU komt (tenzij er echt extreem veel gaat veranderen in dat land) het wel waard is om ruim 1.000 miljard euro aan te verpissen. En dat is een lage schatting.

Die gas en elektra rekening die de consument kreeg was niet het grootste probleem. Het was het meest zichtbare probleem. Er is helemaal niets opgelost. Het is net als Nederlandse gezondheidszorg. Als je ergens last van hebt, dan krijg je 5 minuten aandacht van de huisarts en een pijnstiller.

Op hoop van zegen!
Niet helemaal helikoptergeld is juist vaak een prima middel omdat mensen het op korte termijn uitgeven.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 16:31
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:28 schreef stinkie het volgende:

[..]
Zien ze dat niet dan? Ik dacht dat jhuist die slimme meter alles meette :? My bad

(ergens wel logisch ook, mijn meter ziet daar ook niks van en alles werkt hier prima)
Nee.

Stel dat jij op enig moment, laten we zeggen in een uur, 2 kW aan het produceren bent, EN dat je dat teruglevert. Dan ziet Engie of welke maatschappij dan ook dat de teruglevering in dat uur opgelopen is met 2 kW.

Maar stel nou, dat jij in dat uur je wasmachine had aangezet, en dat die wasmachine in dat uur 1 kWh vraag. Wat je dan NETTO terug levert, dus door de meter gaat, is 1 kW vermogen, een uur lang. Maar Engie weet niet dat jij in jouw huis de wasmachine hebt aangezet, en die weet ook niet wat op dat moment de totale productie is die gaande is in dat uur.

Zij weten niet of jij 1, 2, 5, of nog meer kW aan vermogen aan het leveren bent op dat moment EN ze weten niet of jij iets in huis aan hebt staan, dus ze weten ook niet welk deel van de totale opwek op dat moment terug geleverd wordt.
SacreCoeurwoensdag 21 september 2022 @ 16:32
Ben ik de enige die 2400 wat ze met een natte vinger hebben genomen voor elektra echt heel weinig vind? Dat is toch het gemiddelde voor één a twee personen?

Ik betaal nu 37 cent op variabel en heb mijn nota's van voorgaande jaren bekeken en wij verbruiken tussen de 35 en 4500 per jaar en zoveel bijzonders doen wij niet eens. Maar die 37 cent zal ook wel snel over zijn.

Ons gas zit wel ver binnen de 1200.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 16:33
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:32 schreef SacreCoeur het volgende:
Ben ik de enige die 2400 wat ze met een natte vinger hebben genomen voor elektra echt heel weinig vind? Dat is toch het gemiddelde voor één a twee personen?

Ik betaal nu 37 cent op variabel en heb mijn nota's van voorgaande jaren bekeken en wij verbruiken tussen de 35 en 4500 per jaar en zoveel bijzonders doen wij niet eens. Maar die 37 cent zal ook wel snel over zijn.

Ons gas zit wel ver binnen de 1200.
Dat is vanmiddag in de debatten ook gezegd. Het gemiddelde ligt namelijk een stuk hoger dan dat, te weten iets van 3300 kwh en 1500 m3, dus dat het al vreemd is dat ze een lager gemiddelde dan dat nemen.
Tijger_mwoensdag 21 september 2022 @ 16:36
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:28 schreef stinkie het volgende:

[..]
Zien ze dat niet dan? Ik dacht dat jhuist die slimme meter alles meette :? My bad

(ergens wel logisch ook, mijn meter ziet daar ook niks van en alles werkt hier prima)
Bij mij zien ze dat wel degelijk, op mijn meter wordt mijn verbruik aangegeven en, apart, de stroom die ik opwek. Alleen als je een accu er tussen zou zetten kan je voorkomen dat ze jouw verbruik niet zien vziw.
icecreamfarmer_NLwoensdag 21 september 2022 @ 16:36
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:33 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Dat is vanmiddag in de debatten ook gezegd. Het gemiddelde ligt namelijk een stuk hoger dan dat, te weten iets van 3300 kwh en 1500 m3, dus dat het al vreemd is dat ze een lager gemiddelde dan dat nemen.
nee het zijn gemiddelden per huishouden die in 2021 zijn uitgerekend. Punt is dat er heel veel 1 persoonshuishoudens zijn.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 16:37
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:36 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]
nee het zijn gemiddelden per huishouden die in 2021 zijn uitgerekend. Punt is dat er heel veel 1 persoonshuishoudens zijn.
Ik herhaal hier wat (ik dacht Omtzigt) letterlijk zei. Hij snapte niet dat er gesproken werd over die gemiddelden terwijl de realiteit een stuk(je) hoger lag.
icecreamfarmer_NLwoensdag 21 september 2022 @ 16:38
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:37 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ik herhaal hier wat (ik dacht Omtzigt) letterlijk zei. Hij snapte niet dat er gesproken werd over die gemiddelden terwijl de realiteit een stuk(je) hoger lag.
Dan moet hij zijn stukken lezen en onderzoek doen. Het is werkelijk waar de eerste hit op google.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 16:39
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:36 schreef Tijger_m het volgende:

[..]
Bij mij zien ze dat wel degelijk, op mijn meter wordt mijn verbruik aangegeven en, apart, de stroom die ik opwek. Alleen als je een accu er tussen zou zetten kan je voorkomen dat ze jouw verbruik niet zien vziw.
Dat is niet wat ik zeg. Als ik vandaag tegen Engie zeg (want dat zien ze) dat ik 18 kWh heb TERUG geleverd, dan is dat een feit. Maar zij zien niet dat ik er 22 heb opgewekt, en dat er dús 4 kwh opgesoupeerd is door direct verbruik in mijn eigen huis.

Dat zien ze gewoon niet. Wat zij zien is netto, maar ze weten bruto getal niet dus ze weten ook niet wat mijn huis zelf verbruikt heeft.
SacreCoeurwoensdag 21 september 2022 @ 16:42
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:38 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]
Dan moet hij zijn stukken lezen en onderzoek doen. Het is werkelijk waar de eerste hit op google.
Dus ze blijven echt serieus bij de 2400?

Ik kan beter uitkering trekken per 2023 volgens mij.
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 16:42
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:39 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Dat is niet wat ik zeg. Als ik vandaag tegen Engie zeg (want dat zien ze) dat ik 18 kWh heb TERUG geleverd, dan is dat een feit. Maar zij zien niet dat ik er 22 heb opgewekt, en dat er dús 4 kwh opgesoupeerd is door direct verbruik in mijn eigen huis.

Dat zien ze gewoon niet. Wat zij zien is netto, maar ze weten bruto getal niet dus ze weten ook niet wat mijn huis zelf verbruikt heeft.
Klopt.
De leverancier en netwerkbeheerder zien niet wat je opwekt, ze zien alleen wat je teruglevert.

Vandaag zonnetje, twee 60 graden wassen in de wasmachine en droger gehad, en waarschijnlijk toch de hele dag teruggeleverd.
Alleen wel minder dan wanneer ik die wassen niet gedaan had terwijl de zon scheen.
icecreamfarmer_NLwoensdag 21 september 2022 @ 16:43
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:42 schreef SacreCoeur het volgende:

[..]
Dus ze blijven echt serieus bij de 2400?

Ik kan beter uitkering trekken per 2023 volgens mij.
Als ik de stukken via de rijksoverheid lees lijkt het gewoon om een verhoging van de energiebelasting te gaan en profiteert iedereen.

Die verhoging zal wel op die waarden gebaseerd worden.
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 16:44
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:42 schreef Leandra het volgende:

[..]
Klopt.
De leverancier en netwerkbeheerder zien niet wat je opwekt, ze zien alleen wat je teruglevert.

Vandaag zonnetje, twee 60 graden wassen in de wasmachine en droger gehad, en waarschijnlijk toch de hele dag teruggeleverd.
Alleen wel minder dan wanneer ik die wassen niet gedaan had terwijl de zon scheen.
Dat is dus exact waar de leverancier geen inzicht in heeft.
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 16:47
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:37 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ik herhaal hier wat (ik dacht Omtzigt) letterlijk zei. Hij snapte niet dat er gesproken werd over die gemiddelden terwijl de realiteit een stuk(je) hoger lag.
Zijn achterban zit nog bij de relatief grote gezinnen natuurlijk, terwijl de genoemde gemiddelden lager zijn dan het verbruik van een tweepersoons huishouden in een hoekwoning, met een tussenwoning red je het (gemiddeld) net met die 1.200 m³

https://www.nibud.nl/onderwerpen/uitgaven/kosten-energie-water/
SacreCoeurwoensdag 21 september 2022 @ 16:48
Krijgen de minima mensen eigenlijk de 1300 + een plafond? Of is het nu alleen plafond?
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 16:49
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:47 schreef Leandra het volgende:

[..]
Zijn achterban zit nog bij de relatief grote gezinnen natuurlijk, terwijl de genoemde gemiddelden lager zijn dan het verbruik van een tweepersoons huishouden in een hoekwoning, met een tussenwoning red je het (gemiddeld) net met die 1.200 m³

https://www.nibud.nl/onderwerpen/uitgaven/kosten-energie-water/
Ik denk ook niet dat die 1200 m3 zo veel te laag geschat zijn. Want de verwarming aan is de verwarming aan, of er nou 1 persoon in huis is of 5, die hebben het allemaal dan warm. Maar die mensen moeten ook de wasmachine aan, en en en. En ze moeten ook allemaal douchen, dus ik denk dat zo'n gezin niet uitkomt met 1200, maar goed, ik denk dat 't 'm vooral zit in de elektra, want daar gaat die 2400 zeer zeker niet toereikend zijn.

Bij een 1 persoons huishouden denk ik wel.
lilywoensdag 21 september 2022 @ 17:10
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:47 schreef Leandra het volgende:

[..]
Zijn achterban zit nog bij de relatief grote gezinnen natuurlijk, terwijl de genoemde gemiddelden lager zijn dan het verbruik van een tweepersoons huishouden in een hoekwoning, met een tussenwoning red je het (gemiddeld) net met die 1.200 m³

https://www.nibud.nl/onderwerpen/uitgaven/kosten-energie-water/
Wij zitten met ons vijven (vrijstaand) inderdaad iets boven de 2.050 voor gas.
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 17:16
20220921-Emanol-Eigen-Verbruik-21916-220916.png 20220921-Emanol-Inkoop-210916-220916.png
Plaatjes zijn klikbaar.

Op het linker plaatje zie je dat wij van 16-09-2021 tot 16-09-22 een verbruik hebben van 6.623,76 kWh, onze zonnepanelen hebben in diezelfde periode 8.091,43 kWh opgeleverd.
Op het rechter plaatje zie je de inkoop (dus wat door de energieleverancier aan ons geleverd is) en teruglevering (wat wij aan de energieleverancier geleverd hebben), dan zie je dat we in de daluren 2.926,56 kWh hebben afgenomen en tijdens hoogtarief 1.765,85 kWh, in totaal dus 4.692.41 kWh van de energieleverancier ontvangen.
We hebben teruggeleverd in de daluren 1.912,33 kWh en tijdens het hoogtarief 4.247,75 kWh, in totaal dus 6.160.08 kWh teruggeleverd.

Maar we hadden 8.091,43 opgewekt, dus we hebben het verschil tussen opgewekt (8.091,43) en teruggeleverd (6.160,08) direct verbruikt zonder dat de energieleverancier of netwerkbeheerder daar iets van weet.
In ons geval is dat dus 8.091,43 - 6.160,08 = 1.931,35 kWh.

Tel ik die weer op bij die 4.692,41 kWh die we ingekocht hebben dan wordt dat:
4.692,41 + 1.931,35 = 6.623,76 en zijn we dus weer rond ;)
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 17:17
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 17:10 schreef lily het volgende:

[..]
Wij zitten met ons vijven (vrijstaand) inderdaad iets boven de 2.050 voor gas.
Dat vind ik nog heel netjes, want jullie hebben een relatief oud huis toch?
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 17:19
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:30 schreef raptorix het volgende:

[..]
Niet helemaal helikoptergeld is juist vaak een prima middel omdat mensen het op korte termijn uitgeven.
Dat is juist waarom het de inflatie versterkt.
torentjewoensdag 21 september 2022 @ 17:21
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:48 schreef SacreCoeur het volgende:
Krijgen de minima mensen eigenlijk de 1300 + een plafond? Of is het nu alleen plafond?
Waarom wil jij dat weten? Is het volgens jou teveel voor de minimuminkomens?
lilywoensdag 21 september 2022 @ 17:21
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 17:17 schreef Leandra het volgende:

[..]
Dat vind ik nog heel netjes, want jullie hebben een relatief oud huis toch?
Ja, 1932, en groot en heel vrijstaand (weersinvloeden hebben goed vat erop). Veel ramen. Maar wel wat zaken verbeterd eind vorig jaar (en meer gebruik gemaakt van de airco om te verwarmen dus electriciteit is wel omhoog gegaan).
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 17:21
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:32 schreef SacreCoeur het volgende:
Ben ik de enige die 2400 wat ze met een natte vinger hebben genomen voor elektra echt heel weinig vind? Dat is toch het gemiddelde voor één a twee personen?

Ik betaal nu 37 cent op variabel en heb mijn nota's van voorgaande jaren bekeken en wij verbruiken tussen de 35 en 4500 per jaar en zoveel bijzonders doen wij niet eens. Maar die 37 cent zal ook wel snel over zijn.

Ons gas zit wel ver binnen de 1200.
Het is het gemiddelde in Nederland van een gezin. En ja, de regeling is zo dat deze heel fijn uitpakt voor alleenstaanden en heel kut voor als een gezin bent en je 12 kinderen hebt.

Nou is het op zich wel zo dat alleenstaanden het doorgaans financieel ook wat zwaarder hebben. Dus dat deel kan ik nog begrijpen.
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 17:22
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:33 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Dat is vanmiddag in de debatten ook gezegd. Het gemiddelde ligt namelijk een stuk hoger dan dat, te weten iets van 3300 kwh en 1500 m3, dus dat het al vreemd is dat ze een lager gemiddelde dan dat nemen.
Maar het gemiddelde ligt helemaal niet hoger. Of Milieu Centraal heeft daar jarenlang over gelogen.
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 17:25
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:43 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]
Als ik de stukken via de rijksoverheid lees lijkt het gewoon om een verhoging van de energiebelasting te gaan en profiteert iedereen.

Die verhoging zal wel op die waarden gebaseerd worden.
Je bedoelt een verhoging van de teruggaaf energiebelasting hoop ik?
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 17:25
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:48 schreef SacreCoeur het volgende:
Krijgen de minima mensen eigenlijk de 1300 + een plafond? Of is het nu alleen plafond?
Plafond + 1.300 + 10% meer inkomen. Het is een flink nivellerend pakket.
monkyyywoensdag 21 september 2022 @ 17:27
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 16:48 schreef SacreCoeur het volgende:
Krijgen de minima mensen eigenlijk de 1300 + een plafond? Of is het nu alleen plafond?
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 17:25 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Plafond + 1.300 + 10% meer inkomen. Het is een flink nivellerend pakket.
+ ¤400 zorgtoeslag
+ ¤200 huurtoeslag
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 17:29
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 17:21 schreef torentje het volgende:

[..]
Waarom wil jij dat weten? Is het volgens jou teveel voor de minimuminkomens?
Alles bij elkaar hebben we wel heel veel compensatie gekregen. Ze gaan er daarmee op vooruit. En dat is niet het probleem. Het probleem is dat de rekening weer eens bij de middenklasse komt. Want die tientallen miljarden moeten ooit gewoon een keer worden betaald.

Kaag zei: we moeten er rekening mee houden dat we allemaal wat armer worden. Maar nu is het, iedereen armer, behalve de minima, die krijgen een boost ten koste van de grootste groep in Nederland.

Vind ik persoonlijk geen goed idee.
torentjewoensdag 21 september 2022 @ 17:39
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 17:29 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Alles bij elkaar hebben we wel heel veel compensatie gekregen. Ze gaan er daarmee op vooruit. En dat is niet het probleem. Het probleem is dat de rekening weer eens bij de middenklasse komt. Want die tientallen miljarden moeten ooit gewoon een keer worden betaald.

Kaag zei: we moeten er rekening mee houden dat we allemaal wat armer worden. Maar nu is het, iedereen armer, behalve de minima, die krijgen een boost ten koste van de grootste groep in Nederland.

Vind ik persoonlijk geen goed idee.
Ik zie dat dat toch maar een paar waterdruppels zijn op roodgloeiende ovenplaten. Iedereen even arm of even rijk is toch een prima zaak om naar te streven?
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 17:44
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 17:21 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Het is het gemiddelde in Nederland van een gezin. En ja, de regeling is zo dat deze heel fijn uitpakt voor alleenstaanden en heel kut voor als een gezin bent en je 12 kinderen hebt.

Nou is het op zich wel zo dat alleenstaanden het doorgaans financieel ook wat zwaarder hebben. Dus dat deel kan ik nog begrijpen.
Nee het is niet het gemiddelde in NL van een gezin het is het gemiddelde van de NL huishoudens.
En omdat er relatief veel eenpersoons huishoudens zijn, kom je er als gezin (ook al heb je maar 1 kind) eigenlijk altijd tekort aan.
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 17:47
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 17:29 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Alles bij elkaar hebben we wel heel veel compensatie gekregen. Ze gaan er daarmee op vooruit. En dat is niet het probleem. Het probleem is dat de rekening weer eens bij de middenklasse komt. Want die tientallen miljarden moeten ooit gewoon een keer worden betaald.

Kaag zei: we moeten er rekening mee houden dat we allemaal wat armer worden. Maar nu is het, iedereen armer, behalve de minima, die krijgen een boost ten koste van de grootste groep in Nederland.

Vind ik persoonlijk geen goed idee.
Die minima wonen gemiddeld waarschijnlijk in slechter geïsoleerde huizen (want meestal sociale huur) en hebben ook nog eens niet de mogelijkheid hun woning te verbeteren, het is niet hun woning en ze hebben de middelen niet.
Dus ja, dat die minima een paar schepjes extra krijgen vind ik niet zo'n probleem.

Ik hoef iig niet te ruilen met een minimumloner in een doorwaaiwoning van de woningstichting.
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 17:51
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 17:39 schreef torentje het volgende:

[..]
Ik zie dat dat toch maar een paar waterdruppels zijn op roodgloeiende ovenplaten. Iedereen even arm of even rijk is toch een prima zaak om naar te streven?
Nee, ze zijn er fors op vooruit gegaan.

En iedereen even arm is gewoon een waanzinnig slecht idee.
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 17:53
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 17:44 schreef Leandra het volgende:

[..]
Nee het is niet het gemiddelde in NL van een gezin het is het gemiddelde van de NL huishoudens.
En omdat er relatief veel eenpersoons huishoudens zijn, kom je er als gezin (ook al heb je maar 1 kind) eigenlijk altijd tekort aan.
Dat bedoelde ik te zeggen.
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 17:54
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 17:51 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Nee, ze zijn er fors op vooruit gegaan.

En iedereen even arm is gewoon een waanzinnig slecht idee.
Eens dat het een slecht idee is dat iedereen even arm moet zijn, maar ik vind wel dat je in een welvarend westers land de armste groep niet hoeft te laten stikken.
Die moeten ook gewoon fatsoenlijk kunnen leven en eten. Dat heet beschaving.
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 17:54
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 17:47 schreef Leandra het volgende:

[..]
Die minima wonen gemiddeld waarschijnlijk in slechter geïsoleerde huizen (want meestal sociale huur) en hebben ook nog eens niet de mogelijkheid hun woning te verbeteren, het is niet hun woning en ze hebben de middelen niet.
Dus ja, dat die minima een paar schepjes extra krijgen vind ik niet zo'n probleem.

Ik hoef iig niet te ruilen met een minimumloner in een doorwaaiwoning van de woningstichting.
Het gemiddelde label van een corporatiewoning is B. Het is echt absoluut niet waar dat de minima allemaal in doortochtwoningen wonen.
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 17:56
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 17:54 schreef Leandra het volgende:

[..]
Eens dat het een slecht idee is dat iedereen even arm moet zijn, maar ik vind wel dat je in een welvarend westers land de armste groep niet hoeft te laten stikken.
Die moeten ook gewoon fatsoenlijk kunnen leven en eten. Dat heet beschaving.
Met dat laatste ben ik het gewoon eens. Ik denk alleen dat de overheid door veel te laat echt na te denken over wat er moet gebeuren ineens de bocht is uitgevlogen.

De middenklasse heeft het niet noodzakelijk veel beter. Ik snap dat het verleidelijk is om te kijken naar de rijken die nu met een tandje minder moeten, maar er is een grote groep mensen die overal net naast grijpt die nu langzamerhand voor de kat zijn kut aan het werken is.

Dat is gewoon een slechte zaak.
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 18:00
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 17:54 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Het gemiddelde label van een corporatiewoning is B. Het is echt absoluut niet waar dat de minima allemaal in doortochtwoningen wonen.
Nee, maar heel veel wel.
Ook daar gaat weer op dat het gemiddelde van B vooral komt door de nieuwbouw, nieuwbouw die relatief duur is voor een sociale huurwoning en waar je met een minimuminkomen soms niet eens op mag reageren, want passend toewijzen.

schema-passend-toewijzen-entree-2022.jpg?width=657&height=503.06100795755964

[ Bericht 7% gewijzigd door Leandra op 21-09-2022 18:07:26 ]
torentjewoensdag 21 september 2022 @ 18:01
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 17:51 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Nee, ze zijn er fors op vooruit gegaan.

En iedereen even arm is gewoon een waanzinnig slecht idee.
Dan is de kloof tussen ons veel te groot om een brug naar elkaar te kunnen slaan. Er is geen verbinding.
icecreamfarmer_NLwoensdag 21 september 2022 @ 18:09
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 17:25 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Je bedoelt een verhoging van de teruggaaf energiebelasting hoop ik?
Ja.
deedeeteewoensdag 21 september 2022 @ 18:10
De middenstand heeft ook problemen....
Volgens mij zit mijn warme bakker al in de problemen, haalde er vandaag een stokbrood dat veel dunner was dan normaal was en waar normaal de kost soort van openbarst zaten nu gewoon lijnen waar niks mee gebeurd was. Zag er dus zeer slecht gerezen uit en de korst was in no time zacht.
De volgende x laat ik het daar mooi liggen als het er weer zo slecht uit ziet. Ik wil er best meer voor betalen maar wil geen slecht gebakken brood. Ik ga altijd speciaal naar deze bakker voor stokbrood omdat die het beste stokbrood bakt hier in de stad.
Slayagewoensdag 21 september 2022 @ 18:48
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 18:10 schreef deedeetee het volgende:
De middenstand heeft ook problemen....
Volgens mij zit mijn warme bakker al in de problemen, haalde er vandaag een stokbrood dat veel dunner was dan normaal was en waar normaal de kost soort van openbarst zaten nu gewoon lijnen waar niks mee gebeurd was. Zag er dus zeer slecht gerezen uit en de korst was in no time zacht.
De volgende x laat ik het daar mooi liggen als het er weer zo slecht uit ziet. Ik wil er best meer voor betalen maar wil geen slecht gebakken brood. Ik ga altijd speciaal naar deze bakker voor stokbrood omdat die het beste stokbrood bakt hier in de stad.
De bakker waar ik kom heeft twee van zij. Drie vestigingen in Den Haag moeten sluiten. Heb mazzel dat de mijne nog open is. Sprak de eigenaar gisteren toen ik oranje tompoezen ging halen, terwijl er normaal gesproken altijd personeel staat . Hij zei dat ze ook hun bakkerij noodgedwongen moesten sluiten, dat de curator heel moeilijk deed, maar dat ie wel hoopvol is om snel een nieuwe doorstart te maken met alle vestigingen.
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 18:50
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 18:01 schreef torentje het volgende:

[..]
Dan is de kloof tussen ons veel te groot om een brug naar elkaar te kunnen slaan. Er is geen verbinding.
Er is bij jou geen realisme. Dat is wat anders.
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 18:51
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 18:10 schreef deedeetee het volgende:
De middenstand heeft ook problemen....
Volgens mij zit mijn warme bakker al in de problemen, haalde er vandaag een stokbrood dat veel dunner was dan normaal was en waar normaal de kost soort van openbarst zaten nu gewoon lijnen waar niks mee gebeurd was. Zag er dus zeer slecht gerezen uit en de korst was in no time zacht.
De volgende x laat ik het daar mooi liggen als het er weer zo slecht uit ziet. Ik wil er best meer voor betalen maar wil geen slecht gebakken brood. Ik ga altijd speciaal naar deze bakker voor stokbrood omdat die het beste stokbrood bakt hier in de stad.
Oven op 120?
torentjewoensdag 21 september 2022 @ 18:57
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 18:50 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Er is bij jou geen realisme. Dat is wat anders.
Waarom doe jij afsluiten met een persoonlijke aanval? Zodat ik verplicht ben om ook persoonlijk te worden?
Leandrawoensdag 21 september 2022 @ 19:16
Deze is wel toepasselijk als het gaat om "eerlijk verdelen".

https://www.instagram.com/p/Civph0kpZxd/?igshid=MDJmNzVkMjY=
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 19:31
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 18:57 schreef torentje het volgende:

[..]
Waarom doe jij afsluiten met een persoonlijke aanval? Zodat ik verplicht ben om ook persoonlijk te worden?
Het is helemaal geen persoonlijke aanval, maar een aanval op wat jij hier steeds naar voren brengen. Recent ook weer dat je vond dat iemand iets van ¤ 1.500 per week vrij moest kunnen besteden om een normaal leven te kunnen leiden. Pin me niet vast op het bedrag, al was het volgens mij nog veel meer. Maar dat is echt compleet losgeslagen van de realiteit.
Arceewoensdag 21 september 2022 @ 19:50
twitter


Precies dit inderdaad!
lilywoensdag 21 september 2022 @ 20:11
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 19:50 schreef Arcee het volgende:
[ twitter ]

Precies dit inderdaad!
Ik heb ergens gelezen dat de energiemaatschappijen ook voor de laatste 2 maanden de (overige) rekening naar de overheid kan sturen.
Maar goed; ook dit is nog allemaal niet duidelijk.
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 20:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2022 23:15 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Engie.

Ik weet dat er bedrijven zijn die per maand salderen maar dat zijn niet de grote namen dacht ik?
Hierop terugkomend: ik zit bij Greenchoice en daar staat nu op de website:

Greenchoice saldeert op jaarbasis. Bij slimme meters salderen we op basis van de slimme meterstanden per tariefperiode. Dit betekent dat als een klant twee verschillende tarieven heeft gehad gedurende een jaar (bijvoorbeeld bij een variabel contract), de eerste helft van het jaar het totale verbruik + teruglevering gesaldeerd wordt tegen het geldende tarief van het eerste halfjaar. De tweede helft van het jaar wordt het totale verbruik + teruglevering gesaldeerd tegen het geldende tarief van het tweede halfjaar.

Dan is het bij een variabel contract dus niet meer aantrekkelijk om bij Greenchoice te blijven als je zonnepanelen hebt.
lilywoensdag 21 september 2022 @ 20:27
Mijn rekening wordt iig hoger.
Ik heb een vast contract en straks geen belasting korting meer. Bummer.
tessssssssswoensdag 21 september 2022 @ 20:35
Wat gebeurt er eigenlijk met dat prijs-plafond plan als de prijzen van stroom en gas nog verder stijgen?

Dus nog veel hoger worden?
lilywoensdag 21 september 2022 @ 20:53
Ook dat is nog niet zeker.
Er staat een tijdelijk plafond. Waarschijnlijk voor het hele jaar. Welke prijs, nog niet bekend.
VEM2012woensdag 21 september 2022 @ 20:58
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 20:03 schreef torentje het volgende:

[..]
Jijzelf hebt geen realiteitszin en hebt nooit honger geleden door het geroof van jouw soort.
Jij hebt de hongerwinter nog wel meegemaakt?

Het zijn precies dit soort volslagen idiote posts waar ik eerder op doelde. :)
TheFreshPrincewoensdag 21 september 2022 @ 21:04
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 20:27 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Hierop terugkomend: ik zit bij Greenchoice en daar staat nu op de website:

Greenchoice saldeert op jaarbasis. Bij slimme meters salderen we op basis van de slimme meterstanden per tariefperiode. Dit betekent dat als een klant twee verschillende tarieven heeft gehad gedurende een jaar (bijvoorbeeld bij een variabel contract), de eerste helft van het jaar het totale verbruik + teruglevering gesaldeerd wordt tegen het geldende tarief van het eerste halfjaar. De tweede helft van het jaar wordt het totale verbruik + teruglevering gesaldeerd tegen het geldende tarief van het tweede halfjaar.

Dan is het bij een variabel contract dus niet meer aantrekkelijk om bij Greenchoice te blijven als je zonnepanelen hebt.
Als het op half jaar gaat en het is van 1 januari t/m 30 juni en 1 juli tot 31 december, dan is er niet zoveel aan de hand als ze het salderen zouden opsplitsen, aangezien je dan aardig wat zonuren in de 1e en 2e helft van dat jaar hebt.

Maar het is voor mij wat onduidelijk wat de praktische invulling is van wat er staat.
Claudia_xwoensdag 21 september 2022 @ 21:14
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 21:04 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Als het op half jaar gaat en het is van 1 januari t/m 30 juni en 1 juli tot 31 december, dan is er niet zoveel aan de hand als ze het salderen zouden opsplitsen, aangezien je dan aardig wat zonuren in de 1e en 2e helft van dat jaar hebt.

Maar het is voor mij wat onduidelijk wat de praktische invulling is van wat er staat.
Op Tweakers wordt het allemaal uitgebreid besproken: Greenchoice jaarrekening saldering incorrect?
CoolGuywoensdag 21 september 2022 @ 21:38
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 20:27 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Hierop terugkomend: ik zit bij Greenchoice en daar staat nu op de website:

Greenchoice saldeert op jaarbasis. Bij slimme meters salderen we op basis van de slimme meterstanden per tariefperiode. Dit betekent dat als een klant twee verschillende tarieven heeft gehad gedurende een jaar (bijvoorbeeld bij een variabel contract), de eerste helft van het jaar het totale verbruik + teruglevering gesaldeerd wordt tegen het geldende tarief van het eerste halfjaar. De tweede helft van het jaar wordt het totale verbruik + teruglevering gesaldeerd tegen het geldende tarief van het tweede halfjaar.

Dan is het bij een variabel contract dus niet meer aantrekkelijk om bij Greenchoice te blijven als je zonnepanelen hebt.
ZO werkt het altijd bij variabele contracten dacht ik? Dat is bij engie variabel ook.
patrickt37woensdag 21 september 2022 @ 22:23
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 18:10 schreef deedeetee het volgende:
De middenstand heeft ook problemen....
Volgens mij zit mijn warme bakker al in de problemen, haalde er vandaag een stokbrood dat veel dunner was dan normaal was en waar normaal de kost soort van openbarst zaten nu gewoon lijnen waar niks mee gebeurd was. Zag er dus zeer slecht gerezen uit en de korst was in no time zacht.
De volgende x laat ik het daar mooi liggen als het er weer zo slecht uit ziet. Ik wil er best meer voor betalen maar wil geen slecht gebakken brood. Ik ga altijd speciaal naar deze bakker voor stokbrood omdat die het beste stokbrood bakt hier in de stad.
De bakker in ons dorp is ervandoor gegaan. Maar dat had een andere reden..... Hij was er achter gekomen dat zijn vrouw met 1 snee meer verdiende dan hij met een heel brood.
TheFreshPrincewoensdag 21 september 2022 @ 23:17
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 22:23 schreef patrickt37 het volgende:

[..]
De bakker in ons dorp is ervandoor gegaan. Maar dat had een andere reden..... Hij was er achter gekomen dat zijn vrouw met 1 snee meer verdiende dan hij met een heel brood.
Geen bun in the oven?
Claudia_xdonderdag 22 september 2022 @ 07:55
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 21:38 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
ZO werkt het altijd bij variabele contracten dacht ik? Dat is bij engie variabel ook.
Ik weet niet hoe het bij andere energieleveranciers zit, maar volgens Tweakers zijn Budget Energie, NLE en
VrijOpNaam de uitzonderingen. Daar hoort Greenchoice nu ook bij, al gaat Greenchoice er op een andere manier mee om. Het is erg schimmig - de teksten op de website spreken elkaar tegen en de medewerkers van de klantenservice geven onduidelijke antwoorden - maar het lijkt erop dat Greenchoice per tariefperiode de kWH's tegen elkaar verrekent, het verschil omzet in euro's en dat meeneemt naar de volgende tariefperiode. Omdat de tarieven in de zomer lager liggen en je dan juist meer teruglevert dan afneemt, is dat voor de consument bijzonder ongunstig. Het betekent dat de essentie van salderen is verdwenen: op de jaarafrekening kWH's tegen elkaar wegstrepen.

We kregen gisteren van Greenchoice een nieuw aanbod: 1,04 euro per kWH voor het normaaltarief. En dus zijn we meteen overgestapt.
VEM2012donderdag 22 september 2022 @ 08:10
quote:
1s.gif Op woensdag 21 september 2022 22:23 schreef patrickt37 het volgende:

[..]
De bakker in ons dorp is ervandoor gegaan. Maar dat had een andere reden..... Hij was er achter gekomen dat zijn vrouw met 1 snee meer verdiende dan hij met een heel brood.
Zo lang ze het maar netjes op de algemene rekening stort. Kan hij lekker met pensioen, waar zijn collega’s failliet gaan. ;)
CoolGuydonderdag 22 september 2022 @ 08:15
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 07:55 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Ik weet niet hoe het bij andere energieleveranciers zit, maar volgens Tweakers zijn Budget Energie, NLE en
VrijOpNaam de uitzonderingen. Daar hoort Greenchoice nu ook bij, al gaat Greenchoice er op een andere manier mee om. Het is erg schimmig - de teksten op de website spreken elkaar tegen en de medewerkers van de klantenservice geven onduidelijke antwoorden - maar het lijkt erop dat Greenchoice per tariefperiode de kWH's tegen elkaar verrekent, het verschil omzet in euro's en dat meeneemt naar de volgende tariefperiode. Omdat de tarieven in de zomer lager liggen en je dan juist meer teruglevert dan afneemt, is dat voor de consument bijzonder ongunstig. Het betekent dat de essentie van salderen is verdwenen: op de jaarafrekening kWH's tegen elkaar wegstrepen.

We kregen gisteren van Greenchoice een nieuw aanbod: 1,04 euro per kWH voor het normaaltarief. En dus zijn we meteen overgestapt.
Oh nee dat is niet wat engie doet. Nee ik doelde dat als je 2 tarieven per jar hebt dat het ene deel tegen tarief A wordt weg gestreept en het andere deel tegen B waarbij A en B de 2 tarieven zijn.

Oftewel, het is daar niet zo dat ze je bv een kwh die in maart is opgewekt en dus minder waard is laten wegstrepen tegen een kwh uit augustus die meer waard is en je dus per saldo nog het verschil in bedrag verschuldigd bent.
torentjedonderdag 22 september 2022 @ 08:21
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2022 20:58 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Jij hebt de hongerwinter nog wel meegemaakt?

Het zijn precies dit soort volslagen idiote posts waar ik eerder op doelde. :)
Ja, ik weet hoe het is om te moeten gaan slapen met een lege maag en de onzekerheid of ik wel of niet de volgende dag iets te eten zou krijgen.. Daarom streef ik naar iedereen even arm. Zodat betweters zoals jou dezelfde pech krijgen.
CoolGuydonderdag 22 september 2022 @ 08:26
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 08:21 schreef torentje het volgende:

[..]
Ja, ik weet hoe het is om te moeten gaan slapen met een lege maag en de onzekerheid of ik wel of niet de volgende dag iets te eten zou krijgen.. Daarom streef ik naar iedereen even arm. Zodat betweters zoals jou dezelfde pech krijgen.
Dat gaat niet gebeuren met een act op een forum.
Claudia_xdonderdag 22 september 2022 @ 08:29
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 08:15 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Oh nee dat is niet wat engie doet. Nee ik doelde dat als je 2 tarieven per jar hebt dat het ene deel tegen tarief A wordt weg gestreept en het andere deel tegen B waarbij A en B de 2 tarieven zijn.

Oftewel, het is daar niet zo dat ze je bv een kwh die in maart is opgewekt en dus minder waard is laten wegstrepen tegen een kwh uit augustus die meer waard is en je dus per saldo nog het verschil in bedrag verschuldigd bent.
Het is in ieder geval iets om alert op te blijven bij alle leveranciers, denk ik. Het is ook zo smerig hoe Greenchoice dit heeft veranderd zonder klanten erover te berichten. Ik stel me zo voor dat hier nog veel gezeur van gaat komen.

Het rammelt ook echt aan alle kanten, hè? Klantenservices zijn moeilijk bereikbaar, websites liggen eruit. Bij Greenchoice is er veel ophef omdat mensen met een vast contract (zoals wij) een veel ongunstiger aanbod kregen dan mensen met een variabel contract, wat indruist tegen het idee dat trouw loont.

Anyhow, wij zijn net op het juiste moment van het gas af. We zouden boven de 1200 kuub gas per jaar zijn gekomen en veel meer kwijt geweest zijn aan energie. Zelfs met prijsplafond hebben we de warmtepomp al snel terugverdiend. Het lijkt dus nog wel te lonen, in ieder geval als je relatief veel gas verbruikt en ook zonnepanelen (bij)plaatst.
CoolGuydonderdag 22 september 2022 @ 08:33
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 08:29 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Het is in ieder geval iets om alert op te blijven bij alle leveranciers, denk ik. Het is ook zo smerig hoe Greenchoice dit heeft veranderd zonder klanten erover te berichten. Ik stel me zo voor dat hier nog veel gezeur van gaat komen.

Het rammelt ook echt aan alle kanten, hè? Klantenservices zijn moeilijk bereikbaar, websites liggen eruit. Bij Greenchoice is er veel ophef omdat mensen met een vast contract (zoals wij) een veel ongunstiger aanbod kregen dan mensen met een variabel contract, wat indruist tegen het idee dat trouw loont.

Anyhow, wij zijn net op het juiste moment van het gas af. We zouden boven de 1200 kuub gas per jaar zijn gekomen en veel meer kwijt geweest zijn aan energie. Zelfs met prijsplafond hebben we de warmtepomp al snel terugverdiend.
De energieleveranciers zijn niet bezig met de klanten helpen maar alleen maar met hoe kunnen we zoveel mogelijk winst uit deze situatie halen. Dat is smerig spel maar, niet onverwacht.

Engie doet dat vooralsnog niet, maar ook die zijn niet roomser dan de Paus natuurlijk. Het erge is dat bij een slechte uitwerking van dit plan, heel 2023 een drama gaat zijn want elke leverancier gaat de grenzen opzoeken om nog wat meer winst te maken, of het legaal is of niet.
VEM2012donderdag 22 september 2022 @ 08:34
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 08:21 schreef torentje het volgende:

[..]
Ja, ik weet hoe het is om te moeten gaan slapen met een lege maag en de onzekerheid of ik wel of niet de volgende dag iets te eten zou krijgen.. Daarom streef ik naar iedereen even arm. Zodat betweters zoals jou dezelfde pech krijgen.
Als je al zo oud bent, dan is de hoop dus wel vervlogen dat het verstand nog met de jaren gaat komen.
VEM2012donderdag 22 september 2022 @ 08:40
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 08:33 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
De energieleveranciers zijn niet bezig met de klanten helpen maar alleen maar met hoe kunnen we zoveel mogelijk winst uit deze situatie halen. Dat is smerig spel maar, niet onverwacht.

Engie doet dat vooralsnog niet, maar ook die zijn niet roomser dan de Paus natuurlijk. Het erge is dat bij een slechte uitwerking van dit plan, heel 2023 een drama gaat zijn want elke leverancier gaat de grenzen opzoeken om nog wat meer winst te maken, of het legaal is of niet.
De reden voor mij om ook met hoge prijzen een vast contract te tekenen is dat ik nog hetzelfde krijg voor teruglevering als ik moet betalen voor elektra. Ik vermoed dat zo het prijsplafond deels gaat worden betaald. Door voor teruglevering alleen nog maar een fooi te geven.

Maar goed, ik snap de bedrijven ook wel. Als het slecht met je gaat noemen we het ook steeds ‘ondernemersrisico’. Ok, je mag soms je belasting uitgesteld betalen. Bij de energierekening noemen we dat (terecht) een onfatsoenlijke maatregel, maar bij ondernemers ‘miljardensteun’.

Alles is een wisselwerking.
torentjedonderdag 22 september 2022 @ 08:42
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 08:26 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Dat gaat niet gebeuren met een act op een forum.
Jijzelf voert een act. Doe je werk maar eens en ban iedereen die op dit forum persoonlijk wordt, zodat er meer zinnige mensen hier gaan reageren.
Claudia_xdonderdag 22 september 2022 @ 08:46
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 08:40 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
De reden voor mij om ook met hoge prijzen een vast contract te tekenen is dat ik nog hetzelfde krijg voor teruglevering als ik moet betalen voor elektra. Ik vermoed dat zo het prijsplafond deels gaat worden betaald. Door voor teruglevering alleen nog maar een fooi te geven.

Maar goed, ik snap de bedrijven ook wel. Als het slecht met je gaat noemen we het ook steeds ‘ondernemersrisico’. Ok, je mag soms je belasting uitgesteld betalen. Bij de energierekening noemen we dat (terecht) een onfatsoenlijke maatregel, maar bij ondernemers ‘miljardensteun’.

Alles is een wisselwerking.
Waar ik me over opwind is onbetrouwbaarheid. Je kunt van consumenten niet verwachten dat ze vele tienduizenden euro's stoppen in het verduurzamen van hun huis en dan ineens de voorwaarden veranderen. Nou ja, je kunt het wel doen, maar niet zonder er een prijs voor te betalen.

Ik heb meer begrip gekregen voor mensen die niet toe willen geven aan de verduurzamingsdwang. Je weet zeker dat je het geld kwijt bent, maar je weet niet wat investeringen je opleveren. Als je het niet ruim hebt, is dat een risico dat je je misschien niet kunt permitteren.
CoolGuydonderdag 22 september 2022 @ 09:04
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 08:42 schreef torentje het volgende:

[..]
Jijzelf voert een act. Doe je werk maar eens en ban iedereen die op dit forum persoonlijk wordt, zodat er meer zinnige mensen hier gaan reageren.
Lijkt me niet handig want dan kun jij niet meer reageren.
christmastsunamidonderdag 22 september 2022 @ 09:14
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 08:46 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Waar ik me over opwind is onbetrouwbaarheid. Je kunt van consumenten niet verwachten dat ze vele tienduizenden euro's stoppen in het verduurzamen van hun huis en dan ineens de voorwaarden veranderen. Nou ja, je kunt het wel doen, maar niet zonder er een prijs voor te betalen.

Ik heb meer begrip gekregen voor mensen die niet toe willen geven aan de verduurzamingsdwang. Je weet zeker dat je het geld kwijt bent, maar je weet niet wat investeringen je opleveren. Als je het niet ruim hebt, is dat een risico dat je je misschien niet kunt permitteren.
Of het kan gewoon niet en want het is een krot. En de verhuurder heeft het laten verpauperen.
torentjedonderdag 22 september 2022 @ 09:15
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 09:04 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Lijkt me niet handig want dan kun jij niet meer reageren.
Dan lees jij selectief want op mijn berichten wordt heel vaak gereageerd met een persoonlijke aanval. Dus niet met waardigheid en respect voor andersdenkenden.
patrickt37donderdag 22 september 2022 @ 09:20
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 08:21 schreef torentje het volgende:

[..]
Ja, ik weet hoe het is om te moeten gaan slapen met een lege maag en de onzekerheid of ik wel of niet de volgende dag iets te eten zou krijgen.. Daarom streef ik naar iedereen even arm. Zodat betweters zoals jou dezelfde pech krijgen.
Herkenbaar. Ook hier moeilijke tijden gehad door scheidings perikelen. Kiezen tussen eten of rekeningen betalen, WSNP en Voedselbank.
Was een zware tijd, maar ook wel weer leerzaam. Je gaat anders naar bepaalde luxe kijken.
CoolGuydonderdag 22 september 2022 @ 09:28
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 09:15 schreef torentje het volgende:

[..]
Dan lees jij selectief want op mijn berichten wordt heel vaak gereageerd met een persoonlijke aanval. Dus niet met waardigheid en respect voor andersdenkenden.
Dat zal wel iets te maken hebben met dat jij andere mensen pech/ellende toewenst.
stinkiedonderdag 22 september 2022 @ 09:30
Kinders, rustig. Het zijn hier niet de ABP
torentjedonderdag 22 september 2022 @ 09:48
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 09:28 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Dat zal wel iets te maken hebben met dat jij andere mensen pech/ellende toewenst.
Mensen die reageren op mij met persoonlijke aanvallen, wensen toch ook dat ik veel pech/ellende krijg oftewel dat de pech langer duurt?
VEM2012donderdag 22 september 2022 @ 09:53
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 08:46 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Waar ik me over opwind is onbetrouwbaarheid. Je kunt van consumenten niet verwachten dat ze vele tienduizenden euro's stoppen in het verduurzamen van hun huis en dan ineens de voorwaarden veranderen. Nou ja, je kunt het wel doen, maar niet zonder er een prijs voor te betalen.

Ik heb meer begrip gekregen voor mensen die niet toe willen geven aan de verduurzamingsdwang. Je weet zeker dat je het geld kwijt bent, maar je weet niet wat investeringen je opleveren. Als je het niet ruim hebt, is dat een risico dat je je misschien niet kunt permitteren.
Helemaal mee eens. Dat nu nota bene gas een voorkeursbehandeling krijgt valt niet uit te leggen.

Het zal ook de vraag naar elektrische auto’s gaan remmen. Duitse autoproducenten zien het ineens somber in las ik gisteren.

Uiteindelijk zal het wel loslopen, maar de groene ambities worden uit de handen van de burger gegrepen en verplaatst naar grote investeerders.

Zou daar wat achter zitten? En is dat dan malicieus, of pure stupiditeit?
VEM2012donderdag 22 september 2022 @ 09:57
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 09:15 schreef torentje het volgende:

[..]
Dan lees jij selectief want op mijn berichten wordt heel vaak gereageerd met een persoonlijke aanval. Dus niet met waardigheid en respect voor andersdenkenden.
Je doet vaak beweringen die niet uitnodigen tot een constructief gesprek. Als je dat wel graag wil, dan zou je ook echt even naar jezelf moeten kijken.
raptorixdonderdag 22 september 2022 @ 09:59
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 08:40 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
De reden voor mij om ook met hoge prijzen een vast contract te tekenen is dat ik nog hetzelfde krijg voor teruglevering als ik moet betalen voor elektra. Ik vermoed dat zo het prijsplafond deels gaat worden betaald. Door voor teruglevering alleen nog maar een fooi te geven.

Maar goed, ik snap de bedrijven ook wel. Als het slecht met je gaat noemen we het ook steeds ‘ondernemersrisico’. Ok, je mag soms je belasting uitgesteld betalen. Bij de energierekening noemen we dat (terecht) een onfatsoenlijke maatregel, maar bij ondernemers ‘miljardensteun’.

Alles is een wisselwerking.
Ik neem aan dat dit gewoon in het contract ston wat je bent aangegaan?
VEM2012donderdag 22 september 2022 @ 10:01
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 09:48 schreef torentje het volgende:

[..]
Mensen die reageren op mij met persoonlijke aanvallen, wensen toch ook dat ik veel pech/ellende krijg oftewel dat de pech langer duurt?
Waar heb ik jou dat ooit toegewenst?

Ik gun je alle geluk van de wereld hoor. Je roept alleen vaak dingen die ik onzinnig vind.
VEM2012donderdag 22 september 2022 @ 10:02
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 09:59 schreef raptorix het volgende:

[..]
Ik neem aan dat dit gewoon in het contract ston wat je bent aangegaan?
In mijn contract staat hetzelfde bedrag voor teruglevering als voor verbruik.
tesssssssssdonderdag 22 september 2022 @ 10:05
quote:
1s.gif Op donderdag 22 september 2022 09:20 schreef patrickt37 het volgende:

[..]
Herkenbaar. Ook hier moeilijke tijden gehad door scheidings perikelen. Kiezen tussen eten of rekeningen betalen, WSNP en Voedselbank.
Was een zware tijd, maar ook wel weer leerzaam. Je gaat anders naar bepaalde luxe kijken.
Je waardeert het meer. Je waardeert meer wat je wel hebt, bedoel ik.
Spablauw214donderdag 22 september 2022 @ 10:55
Nieuwe bedragen ontvangen van Eneco nadat m’n vierjarige contract 1 oktober afloopt. Stroom naar 0,90 (een verzesvoudiging) en gas naar 3,35 (x4).

Stroom boeit me niet want zonnepanelen, maar mensen in mijn omgeving ontvingen van Vattenfall een gastarief van ¤2 per kuub per 1-10.

Dus waar is Eneco mee bezig? Eerst die terugleververgoeding de nek omdraaien en nu bijna 1,5x meer voor gas vragen dan de andere spelers :')

Toch eens zien of overstappen zin heeft. Ik zit al 10 jaar bij Eneco maar ik voel me zwaar genaaid nu.
torentjedonderdag 22 september 2022 @ 10:55
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 09:57 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Je doet vaak beweringen die niet uitnodigen tot een constructief gesprek. Als je dat wel graag wil, dan zou je ook echt even naar jezelf moeten kijken.
Je bent dan toch niet verplicht om met een persoonlijke aanval te reageren, als iemand iets zegt, waarvan jij denkt dat het niet constructief genoeg is voor een gesprek.?
WammesWaggeldonderdag 22 september 2022 @ 10:57
Komt er ook compensatie voor de mensen met stadsverwarming eigenlijk?
icecreamfarmer_NLdonderdag 22 september 2022 @ 11:01
Ik hoor overal dat Vattenfall de tarieven gaat verhogen per 1-10 maar ik heb nog steeds niets van ze gehoord qua tarieven. Ik neem aan dat ze dat toch een maand van te voren moeten melden?
CoolGuydonderdag 22 september 2022 @ 11:01
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 10:57 schreef WammesWaggel het volgende:
Komt er ook compensatie voor de mensen met stadsverwarming eigenlijk?
Nee, die vallen voor nu ook nog buiten de boot. Maar die groepen zijn uiteraard al geïdentificeerd, en ik gok dat daar wel wat voor gaat gebeuren. Ik weet niet hoe of wat, maar ik gok dat daar wel iets voor uit de hoge hoed wordt getoverd.
CoolGuydonderdag 22 september 2022 @ 11:02
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 11:01 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Ik hoor overal dat Vattenfall de tarieven gaat verhogen per 1-10 maar ik heb nog steeds niets van ze gehoord qua tarieven. Ik neem aan dat ze dat toch een maand van te voren moeten melden?
Jaeger85 in WGR / Energietarieven #10
CoolGuydonderdag 22 september 2022 @ 11:06
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 10:57 schreef WammesWaggel het volgende:
Komt er ook compensatie voor de mensen met stadsverwarming eigenlijk?
Uit https://www.nu.nl/politie(...)e-beschouwingen.html

quote:
Klaver (GroenLinks) over details prijsplafond: 'Op deze manier gaat het niet werken'
Gisteren werden er door Kamerleden extra vragen gesteld over het voornemen van het kabinet om een tijdelijk prijsplafond op energie in te voeren. De details waren nog onduidelijk, waardoor er veel zorgen leefden over de uitwerking. Het kabinet heeft deze ochtend meer informatie naar de Kamer gestuurd. "Ik schrik van de uitwerking", zegt Jesse Klaver (GroenLinks). Hij vindt dat te weinig huishoudens er iets aan hebben, de prikkel voor verduurzaming er niet goed in zit en dat er nog geen duidelijkheid is voor bijvoorbeeld mensen met een waterpomp. "Op deze manier gaat het niet werken."

Rutte geeft aan dat er nog ruimte is om verder te praten over de details van het plan. De uitwerking staat nog niet vast en moet komende dagen verder vormgegeven worden. Wel waarschuwt de premier voor de neveneffecten. Hij wil geen "onverantwoord risico nemen met de overheidsfinanciën".
Ik gok dat mensen met stadsverwarming dus ook wel aan bod gaan komen.

Wat ik me wel afvraag trouwens, zijn deze prijzen nu zo hoog omdat ze nog steeds aan gas gekoppeld zijn, of wat is hier nu het verhaal precies? Want ik weet dat men dat los wilde trekken, maar ik weet niet wat daar de status van is, OF dat gaat gebeuren, hoe dan, etc.

Maar de hoge prijs van elektra heeft dan te maken met de hoge prijs van gas nog steeds? Of zijn er andere aanwijsbare redenen? Want een leverancier met een windpark en/of een kerncentrale om stroom te produceren heeft met gas helemaal niets van doen, maar die verdienen hier goud geld aan.

Wordt daar nog over gesproken, over dat lostrekken van die koppeling tussen gas en elektra?
raptorixdonderdag 22 september 2022 @ 11:08
quote:
Waterpomp :')
raptorixdonderdag 22 september 2022 @ 11:11
quote:
1s.gif Op donderdag 22 september 2022 10:55 schreef Spablauw214 het volgende:
Nieuwe bedragen ontvangen van Eneco nadat m’n vierjarige contract 1 oktober afloopt. Stroom naar 0,90 (een verzesvoudiging) en gas naar 3,35 (x4).

Stroom boeit me niet want zonnepanelen, maar mensen in mijn omgeving ontvingen van Vattenfall een gastarief van ¤2 per kuub per 1-10.

Dus waar is Eneco mee bezig? Eerst die terugleververgoeding de nek omdraaien en nu bijna 1,5x meer voor gas vragen dan de andere spelers :')

Toch eens zien of overstappen zin heeft. Ik zit al 10 jaar bij Eneco maar ik voel me zwaar genaaid nu.
Hoeveel gas verbruik je?
Digi2donderdag 22 september 2022 @ 11:16
hunterrnldonderdag 22 september 2022 @ 11:30
Vond dit stukje van jaren geleden wel grappig om te lezen.

https://www.ad.nl/economi(...)niet-nodig~addd65d2/
raptorixdonderdag 22 september 2022 @ 11:54
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 11:30 schreef hunterrnl het volgende:
Vond dit stukje van jaren geleden wel grappig om te lezen.

https://www.ad.nl/economi(...)niet-nodig~addd65d2/
1 uit den oude doos van mij ;)

quote:
0s.gif Op zaterdag 16 oktober 2021 08:59 schreef raptorix het volgende:

[..]
Zelfs met een optimaal geisoleerd huis is korter douchen echt maar van minimale invloed. Wil je echt besparen, ga dan in de winter op vakantie, dat kan je nog eens 10 procent schelen :)
Spablauw214donderdag 22 september 2022 @ 11:57
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 11:11 schreef raptorix het volgende:

[..]
Hoeveel gas verbruik je?
Vorig jaar 1200 m3, dit jaar liggen we op koers voor 1000. Tussenwoning, gezin met 2 kleine kinderen. Dus op zich geen slecht verbruik denk ik.
VEM2012donderdag 22 september 2022 @ 11:58
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 10:55 schreef torentje het volgende:

[..]
Je bent dan toch niet verplicht om met een persoonlijke aanval te reageren, als iemand iets zegt, waarvan jij denkt dat het niet constructief genoeg is voor een gesprek.?
Vind jij het echt een persoonlijke aanval als ik een keer zeg dat wat jij hier oppert weinig met realiteitszin te maken heeft? Ik namelijk niet. Dat is een reactie op wat jij hier schrijft.

Ik heb verder helemaal niets tegen jou hoor. Ik heb alleen momenten dat ik denk dat je zit te trollen. En momenten dat ik denk dat je hulp nodig hebt, maar die hulp heel onhandig vraagt. Maar je blijft welkom hoor.

Als je gehoord wil worden, zou ik uit een ander vaatje gaan tappen. That's all.
VEM2012donderdag 22 september 2022 @ 11:59
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 11:01 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Nee, die vallen voor nu ook nog buiten de boot. Maar die groepen zijn uiteraard al geïdentificeerd, en ik gok dat daar wel wat voor gaat gebeuren. Ik weet niet hoe of wat, maar ik gok dat daar wel iets voor uit de hoge hoed wordt getoverd.
Denk ik ook. Maar omdat die tarieven pas op 1-1 worden vastgesteld hadden ze daar ook meer tijd voor.
Jaeger85donderdag 22 september 2022 @ 12:00
quote:
1s.gif Op donderdag 22 september 2022 10:55 schreef Spablauw214 het volgende:
Nieuwe bedragen ontvangen van Eneco nadat m’n vierjarige contract 1 oktober afloopt. Stroom naar 0,90 (een verzesvoudiging) en gas naar 3,35 (x4).

Stroom boeit me niet want zonnepanelen, maar mensen in mijn omgeving ontvingen van Vattenfall een gastarief van ¤2 per kuub per 1-10.

Dus waar is Eneco mee bezig? Eerst die terugleververgoeding de nek omdraaien en nu bijna 1,5x meer voor gas vragen dan de andere spelers :')

Toch eens zien of overstappen zin heeft. Ik zit al 10 jaar bij Eneco maar ik voel me zwaar genaaid nu.
Wat belachelijk hoog. Essent verhoogt ze bij mij naar 0,5 per kWh en 1,99 per kuub gas.
CoolGuydonderdag 22 september 2022 @ 12:02
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:00 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]
Wat belachelijk hoog. Essent verhoogt ze bij mij naar 0,5 per kWh en 1,99 per kuub gas.
Náár 50 cent per kWh? Interessant. Ik ben benieuwd wat dat op 1 januari 2023 gaat zijn. Ik gok 70 cent.
raptorixdonderdag 22 september 2022 @ 12:02
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 11:57 schreef Spablauw214 het volgende:

[..]
Vorig jaar 1200 m3, dit jaar liggen we op koers voor 1000. Tussenwoning, gezin met 2 kleine kinderen. Dus op zich geen slecht verbruik denk ik.
Dan blijf je dus binnen de marge van het Plafond en valt de schade mee.
Spablauw214donderdag 22 september 2022 @ 12:03
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:00 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]
Wat belachelijk hoog. Essent verhoogt ze bij mij naar 0,5 per kWh en 1,99 per kuub gas.
Eneco is altijd al wel prijzig geweest. Alleen tot nu toe was de mogelijke besparing per jaar altijd iets van ¤60 ofzo, ja daar ga ik niet voor overstappen.

Zoals ik al aangaf al jaren klant, was nog een stuk jonger en vond die duurzaamheidstoestand waarmee ze zich profileren belangrijk, was toen nog lekker idealistisch enzo. Nu weet ik wel beter :')
Spablauw214donderdag 22 september 2022 @ 12:04
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:02 schreef raptorix het volgende:

[..]
Dan blijf je dus binnen de marge van het Plafond en valt de schade mee.
Ja, maar ik heb wel een flink overschot op m’n zonnepanelen (1200 kWh) dus een overstap naar een partij die een hogere terugleververgoeding betaalt kan alsnog interessant zijn.

De verlaging die Eneco heeft doorgevoerd kost me nu dus ¤600 per jaar.
Ebinasdonderdag 22 september 2022 @ 12:09
In dit artikel staat dat Rutte geen prio geeft aan Warmtenet en Warmtepomp, maar aan mkb
https://dvhn.nl/binnenlan(...)-daalt-27941403.html
torentjedonderdag 22 september 2022 @ 12:10
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 11:58 schreef VEM2012 het volgende:

[..]
Vind jij het echt een persoonlijke aanval als ik een keer zeg dat wat jij hier oppert weinig met realiteitszin te maken heeft? Ik namelijk niet. Dat is een reactie op wat jij hier schrijft.

Ik heb verder helemaal niets tegen jou hoor. Ik heb alleen momenten dat ik denk dat je zit te trollen. En momenten dat ik denk dat je hulp nodig hebt, maar die hulp heel onhandig vraagt. Maar je blijft welkom hoor.

Als je gehoord wil worden, zou ik uit een ander vaatje gaan tappen. That's all.
Tja, ik wil iedereen even arm of even rijk, zodat niemand zich hoeft te ergeren aan de regelmatige verhogingen van prijzen voor noodzakelijke producten. Maar dat is iets wat jij niet horen wil.
Spablauw214donderdag 22 september 2022 @ 12:15
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:10 schreef torentje het volgende:

[..]
Tja, ik wil iedereen even arm of even rijk, zodat niemand zich hoeft te ergeren aan de regelmatige verhogingen van prijzen voor noodzakelijke producten. Maar dat is iets wat jij niet horen wil.
Je bent bekend met het communisme en het feit dat een dergelijk systeem nog nooit ergens ter wereld heeft gewerkt?

Dat de welvaart in dit land extreem oneerlijk verdeeld is na 12 jaar VVD daar wil ik wel in meegaan, maar als jij door hard te werken succes bereikt, mag je daar imo best in enige mate van profiteren.
Lurfdonderdag 22 september 2022 @ 12:16
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 11:01 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Ik hoor overal dat Vattenfall de tarieven gaat verhogen per 1-10 maar ik heb nog steeds niets van ze gehoord qua tarieven. Ik neem aan dat ze dat toch een maand van te voren moeten melden?
Het officiële bericht kreeg ik bij de prijsverhoging van juli ook pas een week van tevoren. De nieuwe tarieven staan wel al een tijdje in mijn.vattenfall (online): ik ga naar 34 cent voor stroom en 1,65 voor gas. Best prima eigenlijk, tenzij er de komende week op de valreep nog een nieuwe bijstelling komt natuurlijk.
CoolGuydonderdag 22 september 2022 @ 12:17
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:09 schreef Ebinas het volgende:
In dit artikel staat dat Rutte geen prio geeft aan Warmtenet en Warmtepomp, maar aan mkb
https://dvhn.nl/binnenlan(...)-daalt-27941403.html
Ja, maar even daar aan voorbij gaand. Kijk, als er geen gas is, is er wel nog stroom. Wat er verder in dat artikel staat is dat men niet weet waar men het gas vandaan moet halen. Er is namelijk leveringsonzekerheid. LNG is in demand, maar ook vanuit Azië, oftewel, het gaat niet om déze komende winter, maar net zo makkelijk ook over volgende winter, en die daarna.

LNG gaat het niet op kunnen vangen, en dús zullen die prijzen hoog blijven. Dan kun je ook de stroomprijzen daar aan verbinden en daar hoge kosten aan hebben de niet terecht zijn, en dús als overheden moeten compenseren, of zeggen ,we trekken die 2 los, dan is alleen de prijs van gas nog zo hoog, en dát probleem gaat blijven, dus uiteindelijk moet er iets gebeuren.

Gas krijgen uit andere werelddelen via pijpleidingen gaat voorlopig niet gebeuren, want de realisatie daarvan duurt te lang. Dus tot dat kan zal dit zo blijven. De vraag is of je ook de prijs voor elektra, die daar veel minder mee van doen heeft dan door de huidige koppeling lijkt, ook tot in het einde der tijden wil blijven compenseren, als je het ook los kunt trekken waardoor je daar een stuk minder hoeft te compenseren.
raptorixdonderdag 22 september 2022 @ 12:20
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:04 schreef Spablauw214 het volgende:

[..]
Ja, maar ik heb wel een flink overschot op m’n zonnepanelen (1200 kWh) dus een overstap naar een partij die een hogere terugleververgoeding betaalt kan alsnog interessant zijn.

De verlaging die Eneco heeft doorgevoerd kost me nu dus ¤600 per jaar.
Ik weet niet of er partijen die een gegarandeerd bedrag betalen, anders kan dat wel interessant zijn.
icecreamfarmer_NLdonderdag 22 september 2022 @ 12:22
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:16 schreef Lurf het volgende:

[..]
Het officiële bericht kreeg ik bij de prijsverhoging van juli ook pas een week van tevoren. De nieuwe tarieven staan wel al een tijdje in mijn.vattenfall (online): ik ga naar 34 cent voor stroom en 1,65 voor gas. Best prima eigenlijk, tenzij er de komende week op de valreep nog een nieuwe bijstelling komt natuurlijk.
Het Aparte is dat ik ook nog steeds niets ontvangen heb in de Mijn Vattenfall omgeving.
Bij correspondentie staat alleen de verhoging van 25 juni.
Perrindonderdag 22 september 2022 @ 12:22
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:04 schreef Spablauw214 het volgende:

[..]
Ja, maar ik heb wel een flink overschot op m’n zonnepanelen (1200 kWh) dus een overstap naar een partij die een hogere terugleververgoeding betaalt kan alsnog interessant zijn.

De verlaging die Eneco heeft doorgevoerd kost me nu dus ¤600 per jaar.
Kun je geen deal met de buren sluiten dat je hun levert en zij jou direct betalen?
Spablauw214donderdag 22 september 2022 @ 12:24
quote:
11s.gif Op donderdag 22 september 2022 12:22 schreef Perrin het volgende:

[..]
Kun je geen deal met de buren sluiten dat je hun levert en zij jou direct betalen?
Hoe werkt zoiets?
Spablauw214donderdag 22 september 2022 @ 12:25
Vol
Spablauw214donderdag 22 september 2022 @ 12:25
Voller