Er wordt hier een boel informatie gedeeld die niet klopt.
Wolven doden voor de lol/sport/spel/etc.
Nee, wolven doden uit instinct, net als de meeste andere predatoren dat zullen doen als ze zich in een afgesloten ruimte bevinden met veel prooidieren die niet weg kunnen. Dat zie je gebeuren bij leeuwen, luipaarden, hyaenas (de dieren waar ik de meeste ervaring mee heb), maar ook bij vossen, marters, hermelijnen etc in een kippenhok bijv.
Honden zijn de oplossing:
Honden kunnen inderdaad effectief vee beschermen tegen, maar die hondenn zijn duur, en kunnen niet 1-2-3 ingezet worden, ze moeten getraind worden. De rassen die hierbij gebruikt worden zijn erg trouw en beschermend naar de groep waar ze mee opgroeien. Is dat een gezin, dan kunnen het goede (maar wel erg beschermende) huisdieren zijn. Maar groeien ze op met een kudde vee, dan zijn het geen huisdieren. Je kunt ze niet af en toe even meenemen naar een kudde om de kudde te beschermen als er een wolf in de buurt is. En ik zou me flink zorgen maken over het reeele risico dat ze wandelaars aanvallen. Eigenlijk moet je dan voor een omheining zorgen waar de honden niet uit kunnen. Of er moet constant iemand bij zijn om de hond tot orde te brengen. In sommige gevallen kunnen honden een oplossing zijn, voor herders die los met de schapen lopen bijv, maar voor meer dan 95% van de schapenhouders is het geen praktische oplossing.
Wolven veranderen ecosystemen:
Het bekende Yellowstone verhaal. Een mooi verhaal, wat gretig aftrek vindt. Maar wetenschappelijk rammelt het behoorlijk. Er worden heel veel causale conclusies getrokken op basis van minimaal bewijs. Maar het klinkt logisch dus mensen geloven het. Ik wil ook weer niet zeggen dat het niet zo is, wolven zijn een onderdeel van het systeem, en hebben er dus ook wel invloed op. Alleen kunnen die invloeden veel kleiner en diverser zijn dan men je probeert te laten geloven.
Wolven kunnen de populaties moeflons/herten/reeen/zwijnen wel/niet in toom houden of uitroeien:
Wolven kunnen zeker wel populaties moeflons uitroeien. Op de noordelijke Veluwe is dat al gebeurd. Moeflons kwamen nooit voor in Nederland, en zijn afhankelijk van rostwanden om aan predatoren als wolven te ontkomen. Aangezien er weinig rotswanden in Nederland zijn, zijn ze dus een makkelijke prooi voor wolven. Dieren die hier ook van nature voorkomen zijn beter uitgerust om wolven te vermijden, of, als populatie, met wolvenpredatie om te gaan.
Er zijn dermate veel zwijnen en herten op de Veluwe dat zelfs als er wrs meer dan 100 wolven zouden lopen, er nog genoeg wild voor ze te eten zou zijn op dit moment. Alleen zullen er niet meer dan 100 wolven op de Veluwe komen, aangezien ze dan elkaar met hun territoria in de weg gaan zitten.
Maar afgezien van de directe predatie, hebben wolven ook flink invloed op de voortplanting van de prooidieren. Door de aanwezigheid van de wolven zullen de dieren hun gedrag aanpassen (er is een phd student op dit moment dergelijk onderzoek aan het doen, al ben ik van mening dat dat niet op de meest effectieve manier gedaan wordt helaas). De dieren moeten op andere tijden en in andere gebieden gaan foerageren waardoor minder voedsel en voedsel van mindere kwaliteit binnen krijgen. Ze moeten vaker alerter zijn waardoor ze minder tijd hebben om te grazen (vooral bij ruminants een probleem), de stresslevels gaan omhoog etc. Dit alles heeft invloed op de algehele conditie van de dieren, waardoor gaat het aantal jongen wat geboren wordt omlaag gaat. Op dit moment zijn er naar mening van de beheerders veel te veel herten en zwijnen op de Veluwe. Die zorgen voor veel schade. Vraatschade in akkers, maar ook in bossen (jonge bomen hebben geen kans), en in het verkeer. Jagers lukt het niet om de populaties in toom te houden.
Er is geen ruimte/te weinig ongerepte natuur etc:
Wolven hebben geen ongerepte natuur nodig, dat hebben ze al vaak genoeg bewezen. Als er maar voldoende prooi is (en in de ogen van wolven zijn schapen ook prooi als het moet), en als er maar niet teveel wolven omkomen in het verkeer. De vraag of er 'ruimte' is, is meer een vraag aan ons dan aan de wolf. Zijn wij bereid enige impact van wolven te tolereren? Kunnen wij, als samenleving, onze angst tov wolven overwinnen? Men vreest wat men niet kent, en de angst voor wolven zit diep bij veel mensen. Die zijn toch opgegroeid met het roodkapje sprookje. En wolven waren altijd een ver van hun bed verhaal, dus hebben ze er nooit echt over gedacht. En nu ineens staat er een echt wolf op de stoep, terwijl de laatste keer dat ze echt iets over de wolf lazen, het een sprookje was waarin een wolf mensen opat.
Wolven zijn gevaarlijk voor de mens:
Kan een wolf een mens aanvallen en verwonden of zelfs doden? Dat kan zeker, als kleinere honden dat kunnen, dan kunnen wolven dat ook. Maar wolven zijn erg schuw van mensen, en, als wild dier, zijn ze erg voorzichtig. Raken ze gewond, dan is het vrijwel altijd einde verhaal. Dus ze zullen situaties die potentieel gevaarlijk zijn zoveel mogelijk uit de weg gaan. En ontmoetingen met mensen zijn gevaarlijk. Verzorgers in dierentuinen kunnen zonder problemen de wolvenverblijven instappen. De wolven vluchten dan zo ver mogelijk naar het andere einde van het verblijf. Ik heb verzorgers wel eens horen vertellen hoe ze dat deden bij nieuwe stagelopers. Die gaven ze dan een emmer vlees, en vertelden de stagiair dat ie de wolven moest voeren. "Hoe dan?". Gewoon, deur open, naar binnen lopen, en het vlees her en der neerleggen. De stagiares dachten dat dat een geintje was, niet dus.
In Nederland lopen een paar duizend wilde zwijnen rond. De meeste mensen zien dat niet als een gevaar. Men weet wel dat ze gevaarlijk kunnen zijn, zeker een zeug met biggen, maar men gaat er niet tegen protesteren. Hier in Engeland zijn geen wilde wilde zwijnen. Toen een paar jaar geleden een groep wilde zwijnen uit een omheining ontsnapte werd er van alles in het werk gesteld om ze te vangen, want die beesten waren super gevaarlijk, en men maakte zich ernstig zorgen over de veiligheid van wandelaars. Het is maar net wat je gewend bent.
Wolven zorgen voor natuurlijk evenwicht:
Vaak denken mensen dat 'natuurlijk evenwicht' een soort stabiele situatie is waarin er weinig verandert in de aantallen dieren en planten, de vegetatie hetzelfde blijft en de balans hetzelfde blijft. Dat is niet zo. Er is wel een gemiddelde, maar de natuur kan flink uitslaan rond dat gemiddelde, en slaat eigenlijk constant uit in meer of mindere mate. Na het uitslaan zal een populatie zich weer richting een bepaalde situatie bewegen, maar ook dat kan veranderen. Na het instorten van de kabeljauw standen in Canada door overbevissing, dacht men dat de kabeljauw wel terug zou komen als men stopte met vissen. Dat is niet gebeurd, tientallen jaren later is er nog steeds nauwelijks kabeljauw in die wateren. Wel zijn er nu veel meer kreeften, en dat is lucratiever voor de visserij.
Dichterbij, heb je met mastjaren veel nakomelingen van de zwijnen bijv. Er zullen dan veel meer zwijnen geboren worden dan er door wolven opgegeten kunnen worden. Het zal wel een positief effect hebben op het aantal jonge wolven wat overleefd, waardoor de wolven populatie ook groeit, maar een stuk minder. Als er vervolgens een paar jaar zijn met weinig eikels en beukennooitjes, en er veel minder biggen geboren worden, terwijl er meer wolven zijn, dan kunnen de wolven wel ineens een flinke invloed op de zwijnenpopulatie hebben, en de zwijnenpopulatie kan crashen.
De vraag of er plek is voor wolven in Nederland is niet zozeer een biologische vraag, het is meer een sociaal en politiek vraagstuk over wat wij, als samenleving, bereid zijn van impact te tolereren. Er zijn verschillende maatregelen om vee te beschermen (honden, fladry, hekken met meerdere stroomdraden, netten op stroom etc), maar daarmee haal je niet de angst voor wolven weg, en voorkom je ook niet alle predatie van schapen (en kalveren en veulens). En hoeveel moeite moet een (hobby)boer doen om zijn vee te beschermen, en hoeveel moet hij daarbij geholpen worden? Er zijn verschillende programmas met subsidie om boeren te helpen hun vee tegen wolven te beschermen. Maar die programmas geven geregeld aan dat er maar heel weinig interesse is in hun hulp helaas. Ook worden dergelijke programmas vaak pas door de lokale/regionale overheden opgezeg nadat er geregeld schapen zijn gegrepen door wolven. En dan hebben er dus al een of meer boeren schade, en heeft ook de wolf al een flinke knauw in zijn reputatie te pakken.
De meeste schade wordt veroorzaakt door trekkende wolven (al lijkt er ook een notoire gesettlede wolf in NL te zijn nu), en voor trekkende wolven is het lastiger te voorspellen waar en wanneer ze opduiken.
Een andere strategie, die nog weinig genoemd wordt, om schade door wolven te voorkomen, is het nulstandbeleid verder te herzien. Hierin is vastgelegd dat de doelstand voor edelherten en zwijnen buiten de Veluwe in Nederland 0 is. Duiken ze op, dan worden ze afgeschoten was het beleid. Hier wordt al minder strikt mee omgegaan. Op verschillende plekken in Brabant en vooral de grensregio met Duitsland duiken zwijnen op en die worden niet meer onmiddellijk afgeschoten. Een tactiek zou kunnen zijn om die populaties, en de populaties reeen en hazen (door minder te jagen) toe te laten nemen, er voor te zorgen dat er meer wild te eten is voor wolven, waardoor trekkende wolven zich ook minder vaak op schapen richten. Dat zal niet alle schapen aanvallen elimineren, maar mogelijk wel reduceren, en een nadeel is is dat die herten, reeen en zwijnen ook weer schade aanrichten, en die zwijnen mogelijk African swine flu binnen brengen vanuit Duitsland. Overigens wijst onderzoek ook uit dat verspreiding ziektes een stuk beter in toom gehouden kan worden als er predatoren zijn.
Ik hoop dat de discussie over wolven in Nederland niet afdrijft tot een polarisatie zoals je die in de VS ziet. Waar de mensen die met wolven leven, wolven vaak haten, en de wolven ook zien als symbool voor de stadsmensen, federale overheid, democraten en dus hun eigen republikeinse, boeren identiteit. Je ziet helaas al wel duidelijk dat sommige politieke partijen het over die schijf proberen te spelen in Nederland.