Je vraagt wel heel specifiek naar zonnepanelen, vast wetende dat batterijen eigenlijk de ondingen zijn waar ik vooral op doelde. En zoals je zelf al zegt: silicium is ook niet bepaald het makkelijkste spul om mee te werken.quote:Op zondag 16 januari 2022 17:11 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Ben benieuwd: welke productieprocessen zijn volgens jou zo vervuilend wanneer we het over zonnepanelen hebben? Het zuiveren van het silicium kost vooral energie, en dan heb je nog een beetje zilver en koper nodig maar dat zijn maar heel kleine hoeveelheden. Blijft over het aluminium frame van het paneel.
Weet jij iets dat ik niet weet? Mis ik iets?
quote:Op zondag 16 januari 2022 16:59 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Het is alleen altijd dat de felle voorstanders van batterijen en zonnepanelen, zoals de xpompompomx meneer op FOK!, compleet voorbij gaan aan hoe de gebruiken grondstoffen als erts uit de grond gehaald worden, hoe de grondstoffen uit het erts worden gehaald en hoe het daarna verwerkt wordt tot een bruikbaar product. Want dat zijn juist nogal vervuilende processen.
Zo vervuilend zijn moderne batterijoplossingen niet: https://www.voordewereldv(...)erij-van-de-toekomstquote:Op zondag 16 januari 2022 17:19 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Je vraagt wel heel specifiek naar zonnepanelen, vast wetende dat batterijen eigenlijk de ondingen zijn waar ik vooral op doelde. En zoals je zelf al zegt: silicium is ook niet bepaald het makkelijkste spul om mee te werken.
Jij noemt ze heel specifiek.quote:Op zondag 16 januari 2022 17:19 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Je vraagt wel heel specifiek naar zonnepanelen,
De ontwikkelingen staan ook op dat gebied niet stil. En waarom zijn het ondingen?quote:vast wetende dat batterijen eigenlijk de ondingen zijn waar ik vooral op doelde.
Kost alleen maar wat energie, en zodra dat ding ligt te zonnebaden wordt dat vrij rap dubbel en dwars terugverdiend.quote:En zoals je zelf al zegt: silicium is ook niet bepaald het makkelijkste spul om mee te werken.
Voorlopig wordt nog niets van dat in de echte wereld gebruikt. Er zijn zo veel mooie uitvindingen die alle bestaande technieken dik overklassen, maar helaas is het vrij lastig om die ook grootschalig aan de man te krijgen.quote:Op zondag 16 januari 2022 18:28 schreef Hanca het volgende:
[..]
Zo vervuilend zijn moderne batterijoplossingen niet: https://www.voordewereldv(...)erij-van-de-toekomst
https://www.solarpremiump(...)n-opgewekte-energie/
https://tweakers.net/nieu(...)talen-of-kobalt.html
https://www.circulaironde(...)gieopslag-water-zout
In Frankrijk hadden ze toch een experimentele neergezet? Is daar enig nieuws over?quote:Op zondag 16 januari 2022 20:05 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Voorlopig wordt nog niets van dat in de echte wereld gebruikt. Er zijn zo veel mooie uitvindingen die alle bestaande technieken dik overklassen, maar helaas is het vrij lastig om die ook grootschalig aan de man te krijgen.
En ik vind het echt ontzettend triest dat we na al die jaren nog steeds geen werkende fusiereactor hebben, terwijl we al weet ik veel hoe lang weten dat het heel goed mogelijk is.
Er worden echt al wel zoutwaterbatterijen gebruikt:quote:Op zondag 16 januari 2022 20:05 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Voorlopig wordt nog niets van dat in de echte wereld gebruikt. Er zijn zo veel mooie uitvindingen die alle bestaande technieken dik overklassen, maar helaas is het vrij lastig om die ook grootschalig aan de man te krijgen.
En ik vind het echt ontzettend triest dat we na al die jaren nog steeds geen werkende fusiereactor hebben, terwijl we al weet ik veel hoe lang weten dat het heel goed mogelijk is.
Resultaat is dat minder mensen zonnepanelen gaan nemen, want tenzij je die batterijen gratis gaat weggeven wordt de investering te groot om een redelijke terugverdientijd te hebben van de completen installatie.quote:Op zondag 16 januari 2022 22:02 schreef Hanca het volgende:
[..]
We moeten zo snel mogelijk stoppen met de zeer vreemde salderingsregelingen en gewoon een forse subsidie op zulke batterijen geven.
Eerste testen rond 2025, 10 jaar later echt produceren. Maar dan ook nog steeds op test-niveau. Wordt nooit een echte productie reactor.quote:Op zondag 16 januari 2022 20:44 schreef DarkwingDuck het volgende:
[..]
In Frankrijk hadden ze toch een experimentele neergezet? Is daar enig nieuws over?
Onzin vanwege het grote verschil tussen winter en zomer. In de 4 zomermaanden wek je 4* zoveel op als de 4 wintermaanden. Zie onderstaande link met een mooi plaatje qua opbrengsten in de UK.quote:Op zondag 16 januari 2022 22:02 schreef Hanca het volgende:
[..]
Er worden echt al wel zoutwaterbatterijen gebruikt:
https://www.thuisbatterijen.com/greenrock/
https://bluesky-energy.be/greenrock-thuisbatterij-zonnepanelen
De greenrock batterij is 100% recyclebaar en gewoon milieuvriendelijk.
We moeten zo snel mogelijk stoppen met de zeer vreemde salderingsregelingen en gewoon een forse subsidie op zulke batterijen geven.
Nederland is het enige land met een salderingsregeling. In België doen ze wat ik zeg (forse subsidie op batterijen, geen salderingsregeling) en daar zijn de batterijen nauwelijks aan te slepen.quote:Op zondag 16 januari 2022 22:20 schreef DarkwingDuck het volgende:
[..]
Resultaat is dat minder mensen zonnepanelen gaan nemen, want tenzij je die batterijen gratis gaat weggeven wordt de investering te groot om een redelijke terugverdientijd te hebben van de completen installatie.
Als er een hele slechte maatregel is die de verduurzaming zwaar af remt, en daarmee de klimaatdoelen nog onrealistischer maakt, dan moet je de salderingsregeling lekker snel afbreken.
Bovendien is de oplossing die je voor ogen hebt nogal groot. Betwijfel of veel mensen dat überhaupt wel willen.
Ik heb dan ook nooit gezegd dat je dan 100% met je stroom uit zonnepanelen toe kunt. Maar je komt met batterijen wel een heel eind.quote:Op maandag 17 januari 2022 07:08 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Onzin vanwege het grote verschil tussen winter en zomer. In de 4 zomermaanden wek je 4* zoveel op als de 4 wintermaanden. Zie onderstaande link met een mooi plaatje qua opbrengsten in de UK.
https://www.withouthotair.com/c6/page_38.shtml
Die grote schommeling opwekking in het jaar ga jij niet met je batterijtjes oplossen.
Ik heb een berekening laten zien hoe ver ik kom met mijn huidige situatie (volgens experts heb je 3 dagen opslagcapaciteit nodig, dat zou in mijn geval dus 11kwh zijn, maar ik heb batterijen laten zien die daar ver overheen gaan).quote:Op maandag 17 januari 2022 08:44 schreef Basp1 het volgende:
Hanca je roept wel veel. Laat ons hier dan maar eens een berekening zien hoe ver je komt met die accus.
Waarbij we ervan uitgaan dat er ook met stroom verwarmt wordt. Dus minimaal 6000 kwh verbruik in die 4 wintermaanden.
Groen gas is vergisten van reststoffen uit de landbouw, bijvoorbeeld. Dat levert gas op. Die reststoffen hebben we toch, dan kunnen we daar het beste gewoon gebruik van maken.quote:Op maandag 17 januari 2022 09:09 schreef Basp1 het volgende:
3 dagen opslag capaciteit van 11 kwh. Hoeveel vierkante meter zonnecellen heb je dan in de winter nodig en hoeveel surplus lever je daardoor in de zomer?
Groen gas net zoiets als safe sex zonder condoom?
Buurtwarmtepompen klinkt leuk om lagere temperaturen te verhogen maar waar de exajoules aan warmte vandaan gaan komen blijft weer in het ongewis in dat artikel.
De politiek schreeuwt wat en weten geen concrete oplossingen van problemen die men aan het creeren is.
En hoeveel groengas is er beschikbaar voor onze 17 miljoenen inwoners. Het klinkt altijd mooi maar zet vaak geen zoden aan de dijk als het weer eens 1% blijkt te zijn van het huidige standaard gas.quote:Op maandag 17 januari 2022 09:12 schreef Hanca het volgende:
[..]
Groen gas is vergisten van reststoffen uit de landbouw, bijvoorbeeld. Dat levert gas op. Die reststoffen hebben we toch, dan kunnen we daar het beste gewoon gebruik van maken.
Kortom: jij roept maar wat, maar alle al zeer lang bestaande oplossingen die ik in dit topic post lijken nieuw voor je. Echt verdiepen heb je dus nooit gedaan. Jij blijft maar halsstarrig aan 'warmtepomp gekoppeld aan zonnepanelen' denken, buurtwarmtepomp aan elektriciteit uit wind op zee is bijvoorbeeld al veel logischer. Vergeet de thuiswarmtepomp, die komt er alleen in dure nieuwbouw en voor afgelegen huizen.
De cijfers die ik geef (3 dagen volledige batterij of er wordt ook wel gerekend met 5 dagen 80% uit de batterij) komen gewoon uit de praktijk in België, waar batterijen inmiddels standaard zijn bij zonnepanelen.quote:Op maandag 17 januari 2022 09:38 schreef Basp1 het volgende:
[..]
En hoeveel groengas is er beschikbaar voor onze 17 miljoenen inwoners. Het klinkt altijd mooi maar zet vaak geen zoden aan de dijk als het weer eens 1% blijkt te zijn van het huidige standaard gas.
Hoeveel windmolens moeten er geplaatst worden en dan nog blijven we met de fluctuatie van de opbrengsten zitten die veel meer uitgemiddeld moeten worden.
Tot nu toe heb ik van de referenties die jij hier neerzet geen concrete cijfers gezien. De links die ik hier neer zet bevatten practische berekingen.
Ik zou het op prijs stellen als je dan ook eens met wat cijfers komt bij deze politiek wel gevallige uitspraken die hier herhaald worden.
Dat laatste is onzin. Ze zijn er nog niet zo heel lang mee bezig en voor veel mensen is de investering te groot ondanks subsidies.quote:Op maandag 17 januari 2022 09:47 schreef Hanca het volgende:
[..]
De cijfers die ik geef (3 dagen volledige batterij of er wordt ook wel gerekend met 5 dagen 80% uit de batterij) komen gewoon uit de praktijk in België, waar batterijen inmiddels standaard zijn bij zonnepanelen.
Ik heb mijn huis bijna volledig geïsoleerd, van de 10000 euro die ik hoop te krijgen uit het groningenbudget komen er zonnepanelen en misschien ook wel gelijk een batterij (ik wil in elk geval een omvormer waar een batterij aan kan). Dan is het thuis op orde. Volledig van het gas af kan namelijk pas als er ook iets anders (buurtwarmtepomp, warmtenet) ligt, niet eerder. Misschien dat er ooit nog wel een zonneboiler komt, maar de kans dat er ooit een persoonlijke warmtepomp komt lijkt me klein en is volgens de overheid ook helemaal niet direct de bedoeling.quote:Op maandag 17 januari 2022 09:50 schreef DarkwingDuck het volgende:
[..]
Dat laatste is onzin. Ze zijn er nog niet zo heel lang mee bezig en voor veel mensen is de investering te groot ondanks subsidies.
Ga het eerst zelf thuis maar eens op orde brengen en kom dan maar terug met verhalen hoe het zo goed en goedkoop mogelijk kan.
Als je huis volledig geïsoleerd is kan je als je wil nu al van het gas af hoor, je hoeft echt niet te wachten op een warmtenet wat wellicht nooit komt, sowieso wil je daar niet afhankelijk van zijn. Tip: koop je full electric warmtepomp in Duitsland daar is het een stuk goedkoper.quote:Op maandag 17 januari 2022 09:54 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ik heb mijn huis bijna volledig geïsoleerd, van de 10000 euro die ik hoop te krijgen uit het groningenbudget komen er zonnepanelen en misschien ook wel gelijk een batterij (ik wil in elk geval een omvormer waar een batterij aan kan). Dan is het thuis op orde. Volledig van het gas af kan namelijk pas als er ook iets anders (buurtwarmtepomp, warmtenet) ligt, niet eerder. Misschien dat er ooit nog wel een zonneboiler komt, maar de kans dat er ooit een persoonlijke warmtepomp komt lijkt me klein en is volgens de overheid ook helemaal niet direct de bedoeling.
Een warmtepomp kan ik niet betalen en mijn buurtgenoten ook niet. Een warmtepomp heeft de waarde van bijna 10% van de aanschafwaarde van mijn huis en die moet dan elke 15 jaar worden vervangen, dat gaat hem niet worden. En dat weet de gemeente, deze wijk werd dan ook genoemd als wijk waar ze iets voor moeten regelen.quote:Op maandag 17 januari 2022 09:58 schreef DarkwingDuck het volgende:
[..]
Als je huis volledig geïsoleerd is kan je als je wil nu al van het gas af hoor, je hoeft echt niet te wachten op een warmtenet wat wellicht nooit komt, sowieso wil je daar niet afhankelijk van zijn. Tip: koop je full electric warmtepomp in Duitsland daar is het een stuk goedkoper.
Dat wordt dan wachten he. We hebben hier een kruispunt waarvan de gemeente, de provincie en het Rijk al 20+ jaar weten dat ze er iets voor moeten regelen.quote:Op maandag 17 januari 2022 10:00 schreef Hanca het volgende:
[..]
Een warmtepomp kan ik niet betalen en mijn buurtgenoten ook niet. Een warmtepomp heeft de waarde van bijna 10% van de aanschafwaarde van mijn huis en die moet dan elke 15 jaar worden vervangen, dat gaat hem niet worden. En dat weet de gemeente, deze wijk werd dan ook genoemd als wijk waar ze iets voor moeten regelen.
Hybride hoeft toch niet zo duur te zijn? Ik neem aan dat je huis duurder is dan 50.000 euro.quote:Op maandag 17 januari 2022 10:00 schreef Hanca het volgende:
[..]
Een warmtepomp kan ik niet betalen en mijn buurtgenoten ook niet. Een warmtepomp heeft de waarde van bijna 10% van de aanschafwaarde van mijn huis en die moet dan elke 15 jaar worden vervangen, dat gaat hem niet worden. En dat weet de gemeente, deze wijk werd dan ook genoemd als wijk waar ze iets voor moeten regelen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |