abonnement Unibet Coolblue
  Moderator woensdag 15 september 2021 @ 22:27:00 #1
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201376723


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.

Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
pi_201376905
Hier is het ook herfst, al het hele jaar.
pi_201381460
las net een verhaal dat iemand Apple aan wilde klagen omdat zijn zonnepanelen niet op het zuiden stonden gericht, hij had zijn Apple kompas gebruikt :D
pi_201385107
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 21:46 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
Daarom ook meer doen dan matig isoleren.
Mijn warmtepomp heeft sinds de laatste isolatie is toegevoegd nog zo'n 2500 kWh nodig per jaar. Dat is inclusief warmwater bereiding. Betreft een hoekwoning uit 1902.

Binnenkort verhuizen we naar een jaren 70 woning (2/1-kap) met dubbel zoveel woonoppervlakte. Helaas nog met gas, maar dat gaan we binnenkort natuurlijk aanpakken. En we laten direct zonnepanelen op het dak van de woning leggen. Voor het platte dak van de garage bestellen we een dhz pakket zonnepanelen en sedum matten.
Ja ik spreek je nog wel weer met veel meer oppervlakte en meer buitenmuren. ;)

Nee, wij hebben alles al gedaan, dikke vloer isolatie, dikke dakisolatie (vlg norm), spouwmuursiolatie, geïsoleerde kunststof kozijnen met HR++ glas. Nieuw buitendeuren HR++ met tochtwering.
Maar is puur gebruik, veel douchen, veel verwarming (hele dagen 22,5C) en zomers vaak koelen.
Kom je zo op een totaalgebruik van tussen de 6-9000 kWh/jaar
Vakman pur sang
pi_201385153
Vorig jaar verbruik 8600 kwh :') van april tot april.
Teruggeleverd 6200 kwh.
Vakman pur sang
pi_201385881
quote:
0s.gif Op donderdag 16 september 2021 10:48 schreef JDx het volgende:
las net een verhaal dat iemand Apple aan wilde klagen omdat zijn zonnepanelen niet op het zuiden stonden gericht, hij had zijn Apple kompas gebruikt :D
Die gebruik ik ook altijd :D maar als je niet weet hoe een kompas werkt is het lastig natuurlijk.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201388312
Sinds vandaag ook duurzaam hier! De panelen liggen erop, 19*355 vol op het zuiden, ben benieuwd wat de productie wordt komend jaar. Helaas heb ik wel een flinke boom op mijn oprit, dus dat zorgt voor flink wat ochtend schaduw. Denk ik dat we die in het voorjaar maar eens flink terug gaan snoeien.

Nu alleen de erker nog afmaken en het huis begint redelijk af te raken :)



[ Bericht 0% gewijzigd door koentjuh18 op 16-09-2021 20:36:06 ]
pi_201389102
quote:
0s.gif Op donderdag 16 september 2021 19:41 schreef koentjuh18 het volgende:
Sinds vandaag ook duurzaam hier! De panelen liggen erop, 19*355 vol op het zuiden, ben benieuwd wat de productie wordt komend jaar. Helaas heb ik wel een flinke boom op mijn oprit, dus dat zorgt voor flink wat ochtend schaduw. Denk ik dat we die in het voorjaar maar eens flink terug gaan snoeien.

Nu alleen de erker nog afmaken en het huis begint redelijk af te raken :)

[ afbeelding ][/URL]
En in de avond nog wat schaduw van de dakkapel vrees ik.
pi_201389366
quote:
0s.gif Op donderdag 16 september 2021 19:41 schreef koentjuh18 het volgende:
19*355 vol op het zuiden, ben benieuwd wat de productie wordt komend jaar.
[ afbeelding ][/URL]
7.000 KwH... give or take ?
pi_201389601
quote:
0s.gif Op donderdag 16 september 2021 20:15 schreef qajariaq het volgende:

[..]
En in de avond nog wat schaduw van de dakkapel vrees ik.
Klopt. Achteraf had dat ene paneel nog wel iets naar rechts gekund, maar het ook wil ook wat, nu liggen ze mooi symmetrisch. Ben er tevreden mee, door het zwarte dak valt het allemaal gelukkig ook niet zo op.

Hopelijk doet het ook nog wat tegen de warmte op zolder. Op een goede zonnige dag straalt dat tegen einde van de dag gewoon gigantisch door de isolatie heen de kamer in.
pi_201394691
quote:
1s.gif Op donderdag 16 september 2021 15:14 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Ja ik spreek je nog wel weer met veel meer oppervlakte en meer buitenmuren. ;)

Nee, wij hebben alles al gedaan, dikke vloer isolatie, dikke dakisolatie (vlg norm), spouwmuursiolatie, geïsoleerde kunststof kozijnen met HR++ glas. Nieuw buitendeuren HR++ met tochtwering.
Maar is puur gebruik, veel douchen, veel verwarming (hele dagen 22,5C) en zomers vaak koelen.
Kom je zo op een totaalgebruik van tussen de 6-9000 kWh/jaar
Dan zou toch die verwarming wel veel schelen, ik heb niet zo'n groot huis en het is hier bijna altijd 19,5 of warmer binnen met een grote raampartij op het zuiden, als ik moe of ziek ben wil ik het wel warmer, maar meestal prima.

Ze zeggen toch dat een paar graden lager al enorm veel scheelt?

quote:
1s.gif Op donderdag 16 september 2021 19:41 schreef koentjuh18 het volgende:
Helaas heb ik wel een flinke boom op mijn oprit, dus dat zorgt voor flink wat ochtend schaduw. Denk ik dat we die in het voorjaar maar eens flink terug gaan snoeien.
Nu alvast gif erop >:)
pi_201395883
quote:
0s.gif Op donderdag 16 september 2021 20:29 schreef namliam het volgende:

[..]
7.000 KwH... give or take ?
Meer dan 100%, met schaduw, nee dat denk ik niet.
6400 zal redelijk gemiddeld zijn.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201410562
Zit ook te kijken naar panelen aan de gevel (recht op het zuiden), wordt dit in de meeste gevallen goedgekeurd?

Kom ook gedrochten als dit tegen

pi_201410609
Lekkere wandisolatie ook gelijk :D
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201412855
Goedgekeurd? Ik hoop het niet.
Laat die handjes wapperen!
pi_201413265
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 10:04 schreef JDx het volgende:
Zit ook te kijken naar panelen aan de gevel (recht op het zuiden), wordt dit in de meeste gevallen goedgekeurd?

Kom ook gedrochten als dit tegen

[ afbeelding ]
Alleen als het een monument is, of er een bepaalde richtlijn van de gemeente in jou straat is, dan mag het niet.
Maar dan mag je ook meestal gaan panelen aan de straatkant plaatsen.

Vooral oudere steden met authentieke woningen in bepaalde straten zou het dus niet mogen.

Verder is het rendement bijzonder laag te noemen. De eigenaar van waar ik werk heeft het ook gedaan, maar het rendement is bij vlakke montage (dus 90 graden helling) tussen de 50-60%.
Als je ze op frames monteert met een helling van 15 graden t.o.v. de gevel, zou het rendement al stukken beter zijn. Dan zit je op een hoek van 75 graden. Mooier is nog frames van 40-45 graden. Zoals dit:


Maar dat betekent dat wanneer je meerdere rijen plaatst je minsten een meter afstand moet houden tussen de panelen (en dan nog krijg je schaduw in de zomer).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201414062
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 10:04 schreef JDx het volgende:
Zit ook te kijken naar panelen aan de gevel (recht op het zuiden), wordt dit in de meeste gevallen goedgekeurd?

Kom ook gedrochten als dit tegen

[ afbeelding ]
Zo’n woonwijk moet je sowieso platgooien en opnieuw beginnen… man man man
pi_201414493
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 10:04 schreef JDx het volgende:
Zit ook te kijken naar panelen aan de gevel (recht op het zuiden), wordt dit in de meeste gevallen goedgekeurd?

Kom ook gedrochten als dit tegen

[ afbeelding ]
Hier had je toch heel simpel het hele dak vol kunnen leggen met een oost-west opstelling. Had toch echt heel wat netter geweest. Sowieso als die drie panelen naast de ramen er op een rij onder waren geplaatst was het toch veel netter geweest.
pi_201415035
Het was ff zoeken, maar ze zijn inmiddels wel van de gevel af en er liggen nu panelen op het platte dak

https://goo.gl/maps/MXzo6j1cLE9mFUWQA
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator zaterdag 18 september 2021 @ 17:17:57 #20
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201415162
Is er eigenlijk online een programma waarmee je een leg plan kunt maken waardoor je kunt zien wat mogelijkheden zijn met een bepaald dak ?
pi_201416762
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 17:17 schreef Vonkenboer het volgende:
Is er eigenlijk online een programma waarmee je een leg plan kunt maken waardoor je kunt zien wat mogelijkheden zijn met een bepaald dak ?
Jazeker.
Met de zonnestand, voorspelde opbrengst, via Google Earth ziet die alle schaduwplekken.
Vakman pur sang
pi_201416767
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 17:06 schreef bambino het volgende:
Het was ff zoeken, maar ze zijn inmiddels wel van de gevel af en er liggen nu panelen op het platte dak

https://goo.gl/maps/MXzo6j1cLE9mFUWQA
Ik dacht zozo, fanatieke bespaarders, maar dan een GMC Yukon ofzo op de oprit :')

We zijn van het gas, maar onze auto rijdt 1 op 3 :D
pi_201416904
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 15:20 schreef Underdoggy het volgende:

[..]
Zo’n woonwijk moet je sowieso platgooien en opnieuw beginnen… man man man
Wat is daar mis mee :9

Ik dacht aan zoiets, niet nu, maar in de toekomst, maar dus om 13:30 al deels schaduw en 50-60% is wel brak dan.





quote:
Dit is echt heel lelijk haha, doet me denken aan zoiets.



[ Bericht 16% gewijzigd door JDx op 18-09-2021 19:52:07 ]
  Moderator zaterdag 18 september 2021 @ 20:01:22 #24
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201417141
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 september 2021 19:31 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Jazeker.
Met de zonnestand, voorspelde opbrengst, via Google Earth ziet die alle schaduwplekken.
Bedoel je de website zonneatlas ? Ik was meer op zoek naar iets waar je kunt opgeven van ik heb een dakvlak x bij x groot en dit is georienteerd op bijvoorbeeld het zuiden wat past daar op in wat voor opstelling..
pi_201417181
quote:
1s.gif Op donderdag 16 september 2021 19:41 schreef koentjuh18 het volgende:
Sinds vandaag ook duurzaam hier! De panelen liggen erop, 19*355 vol op het zuiden, ben benieuwd wat de productie wordt komend jaar…..
:O 19 x 355 x 90%= 6000 kwh
Was dat nou zo moeilijk :?
pi_201417493
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 20:01 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Bedoel je de website zonneatlas ? Ik was meer op zoek naar iets waar je kunt opgeven van ik heb een dakvlak x bij x groot en dit is georienteerd op bijvoorbeeld het zuiden wat past daar op in wat voor opstelling..
https://valentin-software.com/en/products/pvsol/#release-notes
Vakman pur sang
pi_201417886
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 20:01 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Bedoel je de website zonneatlas ? Ik was meer op zoek naar iets waar je kunt opgeven van ik heb een dakvlak x bij x groot en dit is georienteerd op bijvoorbeeld het zuiden wat past daar op in wat voor opstelling..
Volgens mij doen ze vrij moelijk over dat soort dingen omdat ze graag je gegevens willen, zo'n systeem kost best wel veel moeite om te bouwen en dat dan vrijblijvend aanbieden levert niet direct wat op.

Volgens mij kom je met het een kleine berekening al vrij ver, wil niet zeggen dat ieder dak anders is, maar je kan meer ruimte, andere hoek, andere opstelling, op 1 vierkant dak van xM2 heb je al 2x2x2x5 mogelijkheden?

Wil je maximaal aantal, maximale opbrengst per paneel, salderen meerekenen of niet... etc... oud collega begint al over zijn hele zuid opstelling omzetten naar oost/west als salderen wegvalt.
pi_201419580
quote:
6s.gif Op zaterdag 18 september 2021 20:05 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]
:O 19 x 355 x 90%= 6000 kwh
Was dat nou zo moeilijk :?
Tja, soms zit er een beetje verschil tussen wat de leverancier voorrekent en wat het in werkelijkheid is.

Dat is niet zo moeilijk inderdaad
  Moderator zaterdag 18 september 2021 @ 22:13:16 #29
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_201419610
29,2 kWh vandaag. Lekker.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_201421010
Ondertussen hebben we de nodige aanbiedingen gehad, sommige aanbiedingen ook nog met warmtepomp. We wachten op nog 1 offerte en dan gaan we er werk van maken. Hopelijk begin volgend jaar dus laten installeren ^O^.
Resistance is futile.
pi_201423267
Laatste dagen lekker weer rond de 30+. Beetje bufferen voor komende maanden.

Na de vakantie de warmtepomp weer aan slingeren.
Laat die handjes wapperen!
  zondag 19 september 2021 @ 08:44:54 #32
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201423280
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 22:13 schreef CoolGuy het volgende:
29,2 kWh vandaag. Lekker.
Hier gisteren exact hetzelfde :D
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201425768
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 17:17 schreef Vonkenboer het volgende:
Is er eigenlijk online een programma waarmee je een leg plan kunt maken waardoor je kunt zien wat mogelijkheden zijn met een bepaald dak ?
SolarEdge designer werkt aardig goed. Zeker als je de exacte maten van een dak weet.
Ik neem de maten vaak van het programma aan (dus satelliet beeld en dan overtrekken).

Maar door de satelliet hoek, kan het zijn dat het scheef is.
Met name de nok zit nooit op de juiste plek.
Dus ik teken een woning van boven in (bijna altijd rechthoek) en pak dan zelf het midden voor de nok.
Daarna in 3d de helling van het dak. Ook dit is wat gokwerk maar je komt aardig in de richting.
Dan kan je nog pijpjes en dakkapel intekenen etc en daarna panelen er over heen trekken om te zien wat kan.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 12:56:36 #34
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201425892
Ik heb een vraag. Ik heb zonnepanelen, en een app die de omvormer uitleest. Daarnaast heb ik een P1 meter op de slimme meter in de gruppokast.

Nu zit er een verschil tussen wat beide meters zeggen dat er opgewekt wordt. De app voor de omvormer zegt bv 1150 watt, en de app van de P1 meter geeft dan 1000 aan (voorbeeld, maar het verschil klopt wel).

Wat is nu de juiste? En hoe komt dat?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201425903
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 12:56 schreef vogeltjesdans het volgende:
Ik heb een vraag. Ik heb zonnepanelen, en een app die de omvormer uitleest. Daarnaast heb ik een P1 meter op de slimme meter in de gruppokast.

Nu zit er een verschil tussen wat beide meters zeggen dat er opgewekt wordt. De app voor de omvormer zegt bv 1150 watt, en de app van de P1 meter geeft dan 1000 aan.

Wat is nu de juiste?
Das toch logisch, denk eens na…

Hint: is wat je opwekt ook per definitie wat je terugleverd?
Vakman pur sang
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 12:58:27 #36
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201425909
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 12:57 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Das toch logisch, denk eens na… :9
Het is zondag, dus gisteren was het zaterdag, wat denk je hoe ik me voel? :')
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 13:00:00 #37
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201425927
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 12:57 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Das toch logisch, denk eens na…

Hint: is wat je opwekt ook per definitie wat je terugleverd?
Ja want waar gaat de stroom anders naartoe?

Ik heb het over pure opwek hè. Eigen verbruik buiten beschouwing gelaten. Das nu iets van 30 watt.
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
  Moderator zondag 19 september 2021 @ 13:03:11 #38
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201425952
quote:
Even naar gekeken; qua mogelijkheden gaat dat wel weer heel ver.
Had gedacht dat bedrijven die draag systemen voor montage van zonnepanelen op een plat dak verkopen wel een soort van online wizard hadden waar ik die data uit kon halen. Ik hoef in dit stadium niet te weten wat de opbrengst zou zijn oid. bij welke omstandigheden :).

Wil alleen eens weten of het voor dat platte dak interesant kan zijn.
En nou niet direct zeggen dat ieder plat dak waar geen zonnepaneel op ligt; compleet waardeloos is :+ .

quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 20:49 schreef JDx het volgende:

[..]
Volgens mij doen ze vrij moelijk over dat soort dingen omdat ze graag je gegevens willen, zo'n systeem kost best wel veel moeite om te bouwen en dat dan vrijblijvend aanbieden levert niet direct wat op.

Volgens mij kom je met het een kleine berekening al vrij ver, wil niet zeggen dat ieder dak anders is, maar je kan meer ruimte, andere hoek, andere opstelling, op 1 vierkant dak van xM2 heb je al 2x2x2x5 mogelijkheden?

Wil je maximaal aantal, maximale opbrengst per paneel, salderen meerekenen of niet... etc... oud collega begint al over zijn hele zuid opstelling omzetten naar oost/west als salderen wegvalt.
Tuurlijk snap ik dat zo'n systeem ontzettend veel geld kost, maar websites als zonneatlas geven een heel erg vertekend beeld. Die ziet op mijn dak mogelijkheden; waar er in de praktijk helemaal geen mogelijkheden zijn.
De meeste bedrijven die ik in het verleden aan heb geschreven en die op afstand met google earth of met behulp van zonneatlas een offerte kunnen maken komen dan ook gewoon met suggesties die in de praktijk niet kunnen.

Of de offertes vallen zo hoog uit, dat ik denk van dan is het voor hun schijnbaar compleet niet interesant voor hun om tijd te besteden aan het maken van kloppende offerte voor deze relatief kleine installatie :W

Ik zou gewoon eens voor mijzelf willen weten, wat er op een bepaalde plek past en wat zoiets oplevert.
Het geld bij een bank parkeren rendeert ook niet echt meer zullen we maar zeggen.

quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 12:45 schreef bambino het volgende:
SolarEdge designer werkt aardig goed
Helaas heb ik daar geen account voor ;) ^O^
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 13:07:05 #39
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201425982
Trouwens mijn panelen geven minder aan dat ze opwekken, ook al staat nu de zon er vol op. Slechts 1500 ipv 3x300=1800 :?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
  Moderator zondag 19 september 2021 @ 13:10:57 #40
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201426014
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:07 schreef vogeltjesdans het volgende:
Trouwens mijn panelen geven minder aan dat ze opwekken, ook al staat nu de zon er vol op. Slechts 1500 ipv 3x300=1800 :?
Kan mij indenken dat de zonkracht ansich zo midden september al veel minder geworden is.
pi_201426034
Zijn er eigenlijk nog geen verticale panelen waar elk paneel uit losse gekantelde paneeltjes bestaat?

Oh nee dan zit je weer met schaduwtjes, nou een micro oost-west opstelling op zuid dan? :P
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 13:13:39 #42
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201426038
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 13:10 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Kan mij indenken dat de zonkracht ansich zo midden september al veel minder geworden is.
Weet je ook waarom mijn twee meters verschillende waardes aangeven?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201426046
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:13 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Weet je ook waarom mijn twee meters verschillende waardes aangeven?
Welke 2 meters? Waarom heb je 2 meters? En wat geven ze aan.

Ik heb de zon er nu vol op, 1,85kW van de maximale 2,4kW.
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 13:32:41 #44
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201426226
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 12:56 schreef vogeltjesdans het volgende:
Ik heb een vraag. Ik heb zonnepanelen, en een app die de omvormer uitleest. Daarnaast heb ik een P1 meter op de slimme meter in de gruppokast.

Nu zit er een verschil tussen wat beide meters zeggen dat er opgewekt wordt. De app voor de omvormer zegt bv 1150 watt, en de app van de P1 meter geeft dan 1000 aan (voorbeeld, maar het verschil klopt wel).

Wat is nu de juiste? En hoe komt dat?
Dit is de situatie dus :)
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201426278
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:32 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Dit is de situatie dus :)
De stroom die je direct verbruikt gaat niet via je meter. Je T meterding is je teruglevering, niet je opwek, je opwek zie je alleen op je omvormer
pi_201426349
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:00 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Ja want waar gaat de stroom anders naartoe?

Ik heb het over pure opwek hè. Eigen verbruik buiten beschouwing gelaten. Das nu iets van 30 watt.
Je weet niet wat je eigen verbruik is. Wat je opwekt en tegelijkertijd verbruikt gaat helemaal niet “door” je KWH meter, vandaar het verschil.
Vakman pur sang
pi_201426397
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 13:12 schreef JDx het volgende:
Zijn er eigenlijk nog geen verticale panelen waar elk paneel uit losse gekantelde paneeltjes bestaat?

Oh nee dan zit je weer met schaduwtjes, nou een micro oost-west opstelling op zuid dan? :P


[ Bericht 1% gewijzigd door JDx op 19-09-2021 13:54:59 ]
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 15:15:09 #48
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201427378
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:43 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Je weet niet wat je eigen verbruik is. Wat je opwekt en tegelijkertijd verbruikt gaat helemaal niet “door” je KWH meter, vandaar het verschil.
Dat geeft een P1 meter dus wel aan. Daarbij is mijn sluipverbruik op een doorsnee dag zo'n 30 watt, en is het verschil tussen wat de omvormer aangeeft en wat de P1 meter aangeeft zo'n 150-200 watt. Daarom snap ik het niet.

Ik denk dat de P1 meter de juiste hoeveelheid doorgeeft, want die is echt tot op de 10 watt nauwkeurig, en dat de omvormer wat te rooskleurig is ingeregeld door de leverancier?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 15:27:14 #49
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201427592
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:37 schreef Doedezemaar het volgende:

[..]
De stroom die je direct verbruikt gaat niet via je meter. Je T meterding is je teruglevering, niet je opwek, je opwek zie je alleen op je omvormer
Huh.

Alles wat ik verbruik, en alles wat ik opwek, wordt beide door die meter geregistreerd. Ook door de netbeheerder, anders kunnen ze toch de salderingsgrens niet vaststellen?

Maar ff vraagje, want nu snap ik het misschien verkeerd. Volgens mij zijn opwek en verbruik twee van elkaar gescheiden stromen. Die op het eind van het jaar weliswaar met elkaar verrekend worden, maar technisch niet met elkaar in verbinding staan.

Maar wat jij dus zegt, is dat een deel van de stroom technisch gezien mijn huis helemaal niet verlaat? En dat mijn huis dus in de zomer overdag prima stand alone kan draaien?

Dan zou je een voor de netbeheerder een soort van onzichtbaar verbruik moeten zijn (opwek - verbruik). Dan gaat elke wietboer toch zonnepanelen aanleggen?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201427893
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 15:27 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Huh.

Alles wat ik verbruik, en alles wat ik opwek, wordt beide door die meter geregistreerd. Ook door de netbeheerder, anders kunnen ze toch de salderingsgrens niet vaststellen?

Maar ff vraagje, want nu snap ik het misschien verkeerd. Volgens mij zijn opwek en verbruik twee van elkaar gescheiden stromen. Die op het eind van het jaar weliswaar met elkaar verrekend worden, maar technisch niet met elkaar in verbinding staan.

Maar wat jij dus zegt, is dat een deel van de stroom technisch gezien mijn huis helemaal niet verlaat? En dat mijn huis dus in de zomer overdag prima stand alone kan draaien?

Dan zou je een voor de netbeheerder een soort van onzichtbaar verbruik moeten zijn (opwek - verbruik). Dan gaat elke wietboer toch zonnepanelen aanleggen?
Je begint het te snappen.
Tuurlijk kan dat. Een omvormer kan ook rechtstreeks je wietlampen aanzetten.
Vakman pur sang
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 16:11:34 #51
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201428266
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 15:48 schreef Lospedrosa het volgende:
Maar wat jij dus zegt, is dat een deel van de stroom technisch gezien mijn huis helemaal niet verlaat? En dat mijn huis dus in de zomer overdag prima stand alone kan draaien?
Dit was nog even mijn vraag want ik dacht dus serieus dan ik bv 1500 per dag verbruik, en daarnaast via een aparte stroom bv 2000 per dag opwek.

Want als ik geen 1500 per dag verbruik, hoe weet de energieboer dan dat mijn salderingsgrens 1500 is?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201428290
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 16:11 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Dit was nog even mijn vraag want ik dacht dus serieus dan ik bv 1500 per dag verbruik, en daarnaast via een aparte stroom bv 2000 per dag opwek.

Want als ik geen 1500 per dag verbruik, hoe weet de energieboer dan dat mijn salderingsgrens 1500 is?
Die ziet alleen wat je opneemt of terugdrukt in het net. Niet wat je zelf opsoupeert.

M.a.w. Die ziet exact dat wat je P1 meting ook aangeeft.
Vakman pur sang
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 16:14:01 #53
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201428318
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 15:48 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Je begint het te snappen.
Tuurlijk kan dat. Een omvormer kan ook rechtstreeks je wietlampen aanzetten.
Dus er is of import, of export, maar niet langs twee stromen tegelijk?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201428740
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 16:14 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Dus er is of import, of export, maar niet langs twee stromen tegelijk?
?
Vakman pur sang
pi_201428938
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 16:14 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Dus er is of import, of export, maar niet langs twee stromen tegelijk?
Het gaat allemaal door maar een draadje (of eigenlijk twee) Dus er gaat of stroom je huis in of het gaat er uit. De ene meter meet alleen als er stroom binnenkomt en de andere meter als het er uit gaat en jij dus meer opwekt dan je op dat moment kan gebruiken. OK, je hebt ook nog normaal en daltarief maar we gaan het niet nog lastiger maken.

Als jij dus opwekt gaat alleen de stroom naar buiten die je niet zelf gebruikt. Wat vaak gebeurt is dat jij opwekt maar even twee minuten de waterkoker aanzet waardoor er kort dus stroom naar binnen moet. Dan geeft de meter aan dat je binnen dat kwartier -dacht ik- zowel gebruikt hebt als opgewekt.
pi_201429336
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 16:14 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Dus er is of import, of export, maar niet langs twee stromen tegelijk?
Nee. Zie het als een waterleiding in combinatie met regenwater wat zo schoon is dat je het ook als drinkwater kunt gebruiken.

Jij gebruikt in huis water. Als het regent, gebruik je regenwater wat via je dak je waterleidingen in stroomt. Regent het heel hard, dan stroomt er meer water je leidingen in dan dat je op dat moment zelf nodig hebt. Het regenwater wat je zelf niet gebruikt stroomt dan 'het net' in en de teller voor terugleveren gaat draaien.

Vervolgens stopt het een paar uur later met regenen. Jij gebruikt nog steeds water. Dit water komt nu uit het net. De teller voor levering gaat lopen.

Op de jaarrekening wordt teruglevering van levering afgetrokken. Dat is het salderen.

De meter op de omvormer meet hoeveel regenwater daadwerkelijk vanaf je dak de waterleidingen in is gegaan. Een deel daarvan gebruik je direct zelf en dat 'ziet' de netbeheerder niet.

*natuurkundig is een stroom water heel wat anders dan elektriciteit. Maar een vertaling naar water maakt heel veel eigenschappen van elektriciteit heel inzichtelijk.
pi_201431767
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 13:03 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Even naar gekeken; qua mogelijkheden gaat dat wel weer heel ver.
Had gedacht dat bedrijven die draag systemen voor montage van zonnepanelen op een plat dak verkopen wel een soort van online wizard hadden waar ik die data uit kon halen. Ik hoef in dit stadium niet te weten wat de opbrengst zou zijn oid. bij welke omstandigheden :).

Wil alleen eens weten of het voor dat platte dak interesant kan zijn.
En nou niet direct zeggen dat ieder plat dak waar geen zonnepaneel op ligt; compleet waardeloos is :+ .
[..]
Tuurlijk snap ik dat zo'n systeem ontzettend veel geld kost, maar websites als zonneatlas geven een heel erg vertekend beeld. Die ziet op mijn dak mogelijkheden; waar er in de praktijk helemaal geen mogelijkheden zijn.
De meeste bedrijven die ik in het verleden aan heb geschreven en die op afstand met google earth of met behulp van zonneatlas een offerte kunnen maken komen dan ook gewoon met suggesties die in de praktijk niet kunnen.

Of de offertes vallen zo hoog uit, dat ik denk van dan is het voor hun schijnbaar compleet niet interesant voor hun om tijd te besteden aan het maken van kloppende offerte voor deze relatief kleine installatie :W

Ik zou gewoon eens voor mijzelf willen weten, wat er op een bepaalde plek past en wat zoiets oplevert.
Het geld bij een bank parkeren rendeert ook niet echt meer zullen we maar zeggen.
[..]
Helaas heb ik daar geen account voor ;) ^O^
Als het alleen om 1 keer gaat voor jou woning wil ik dat best een keer intekenen :)
Moet je me ff pm sturen met adres en wensen
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201432328
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 15:27 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Huh.

Alles wat ik verbruik, en alles wat ik opwek, wordt beide door die meter geregistreerd. Ook door de netbeheerder, anders kunnen ze toch de salderingsgrens niet vaststellen?

Maar ff vraagje, want nu snap ik het misschien verkeerd. Volgens mij zijn opwek en verbruik twee van elkaar gescheiden stromen. Die op het eind van het jaar weliswaar met elkaar verrekend worden, maar technisch niet met elkaar in verbinding staan.

Maar wat jij dus zegt, is dat een deel van de stroom technisch gezien mijn huis helemaal niet verlaat? En dat mijn huis dus in de zomer overdag prima stand alone kan draaien?

Dan zou je een voor de netbeheerder een soort van onzichtbaar verbruik moeten zijn (opwek - verbruik). Dan gaat elke wietboer toch zonnepanelen aanleggen?


Zo toch? Pas als je huisgebruik vol zit, gaat het via de meterkast (MK) door de meter (m).

Dat saldeer je met wat er uit de meter (m) komt. Dikke Snipping tool paint he 8-)

Maar je wiet shizzle moet ook 's nachts warm blijven, dus dan gaat je verbruik sick omhoog.
pi_201438460
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 21:02 schreef JDx het volgende:

[..]
[ afbeelding ]

Zo toch? Pas als je huisgebruik vol zit, gaat het via de meterkast (MK) door de meter (m).

Dat saldeer je met wat er uit de meter (m) komt. Dikke Snipping tool paint he 8-)

Maar je wiet shizzle moet ook 's nachts warm blijven, dus dan gaat je verbruik sick omhoog.
Ja dat klopt, al is het wel heel iets complexer dan dit :D Maar in grote lijn is dit hoe het werkt.

Er zitten nog wat haken en ogen aan wanneer er 3-fase is (en nog erger met 1 fase omvormer op 3 fase aansluiting). Maar dan nog blijft dit principe hetzelfde.

Opwek -> verbruik in huis -> restant gaat naar het net (tekort koop je van het net).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201451043
Graag jullie expertise: ik ben mij aan het oriënteren op zonnepanelen en heb nu twee offertes liggen incl montage.
Beiden adviseren 9 panelen, graag hoor ik iets over kwaliteit en prijsniveau

So lease:
9x Zonnepaneel - van Canadian Solar - HiKu CS3L-365MS (SE) . Totaal
vermogen: 3.285 Wattpiek (365 Wp/paneel).
9x Optimizer - van het merk/type: SolarEdge - P401.
1x Omvormer - van het merk/type: SolarEdge - SE3000H.
Totaal: 4700 euro incl BTW

Energie wonen
9 Panelen E.ON Aura 360 Black EONAJM360B
1 Omvormer Solar Edge SE 3000H en 9 optimizers
9 Montagesysteem Clickfit pannendak portrait
Totaal 5100 euro incl BTW
pi_201451205
Dat valt me wel wat tegen, ik had verwacht dat er steeds efficiëntere panelen zouden komen, maar ze lijken qua prijs ook gewoon duurder.

Dus kocht toen 8x 300Wp, dat je nu voor hetzelfde geld 8x 360Wp zou kopen.

Je betaalt nog even veel per Wp zeg maar. Met SolarEdge enzo zit je op zich wel goed, prima spul.

Volgens mij had ik begin 2019: 8x 300 = 2400 a 3500 euro (1,45)
Jij hebt nu eind 2021: 9x 360 = 3240 a 4700 euro (1,45)

Edit: het was 3500 ex. btw toen, allebei 1 optimizer, maar dan alsnog per Wp wel iets goedkoper geworden.

[ Bericht 10% gewijzigd door JDx op 21-09-2021 09:28:06 ]
pi_201451909
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 09:08 schreef bami_haar het volgende:
Graag jullie expertise: ik ben mij aan het oriënteren op zonnepanelen en heb nu twee offertes liggen incl montage.
Beiden adviseren 9 panelen, graag hoor ik iets over kwaliteit en prijsniveau

So lease:
9x Zonnepaneel - van Canadian Solar - HiKu CS3L-365MS (SE) . Totaal
vermogen: 3.285 Wattpiek (365 Wp/paneel).
9x Optimizer - van het merk/type: SolarEdge - P401.
1x Omvormer - van het merk/type: SolarEdge - SE3000H.
Totaal: 4700 euro incl BTW

Energie wonen
9 Panelen E.ON Aura 360 Black EONAJM360B
1 Omvormer Solar Edge SE 3000H en 9 optimizers
9 Montagesysteem Clickfit pannendak portrait
Totaal 5100 euro incl BTW
Ik ken E.ON Aura panelen niet, dus daar kan ik niet veel over zeggen.
Canadian is echter een prima merk, dat paneel is eigenlijk wat het gros van de markt gebruikt (qua techniek).
Daarbij hebben ze 5wp meer vermogen en zijn ze 400 euro goedkoper.
Dus die keuze is snel gemaakt lijkt me.

Nu zijn ze zeker niet de goedkoopste, maar echt duur is het ook niet.
Met solaredge is 1 euro per wattpiek ex btw haalbaar bij grotere systemen, bij 9 panelen kom je daar altijd boven.
Offerte 1 is 3285wp voor 3884 euro ex. btw. Dus 1.18 euro per wattpiek ex. btw.

Offerte 2 is 3240wp voor 4214 euro ex. btw. Dus 1.30 euro per wattpiek ex. btw.

Als ik dezelfde offerte bij ons maak (wij gebruiken 385wp panelen, die ook een paar cm groter zijn) kom ik op 3717 euro ex. btw.
9x385wp = 3465wp
Is 1.07 euro per wattpiek.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201452202
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 09:20 schreef JDx het volgende:
Dat valt me wel wat tegen, ik had verwacht dat er steeds efficiëntere panelen zouden komen, maar ze lijken qua prijs ook gewoon duurder.

Dus kocht toen 8x 300Wp, dat je nu voor hetzelfde geld 8x 360Wp zou kopen.

Je betaalt nog even veel per Wp zeg maar. Met SolarEdge enzo zit je op zich wel goed, prima spul.

Volgens mij had ik begin 2019: 8x 300 = 2400 a 3500 euro (1,45)
Jij hebt nu eind 2021: 9x 360 = 3240 a 4700 euro (1,45)

Edit: het was 3500 ex. btw toen, allebei 1 optimizer, maar dan alsnog per Wp wel iets goedkoper geworden.
We zitten ook in een tijd van grondstof schaarste, hoge transportkosten en energieprijzen, wat dat betreft vallen de prijzen van panelen me nog best mee.

Ik verwacht over 1,5 jaar wel een daling maar dan kan je ook weer 1,5 jaar korter salderen, dus wat dat betreft is nu leggen het meest voordelig.
pi_201456296
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 10:53 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
We zitten ook in een tijd van grondstof schaarste, hoge transportkosten en energieprijzen, wat dat betreft vallen de prijzen van panelen me nog best mee.

Ik verwacht over 1,5 jaar wel een daling maar dan kan je ook weer 1,5 jaar korter salderen, dus wat dat betreft is nu leggen het meest voordelig.
Ach ja, gewoon opmaken die stroom, diepvries overdag open laten staan ;)

Ze krijgen geen kW van me voor die 6 cent :9
pi_201466407
Ik heb via het Energieloket van onze regio ook een offerte opgevraagd voor zonnepanelen. Kan iemand met me meekijken of dit een goede offerte is?
Ik zit in het energiebesparingsweteldje, maar weet verder vrij weinig van zonnepanelen af. :s)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
We krijgen ook nog een offerte voor 12 panelen. Ons eigen verbruik is zo rond 3700-4000, het doel is niet een nul op de meter woning.
Protège moi de mes désirs.
pi_201466585
quote:
1s.gif Op woensdag 22 september 2021 10:35 schreef arvensis het volgende:
Ik heb via het Energieloket van onze regio ook een offerte opgevraagd voor zonnepanelen. Kan iemand met me meekijken of dit een goede offerte is?
Ik zit in het energiebesparingsweteldje, maar weet verder vrij weinig van zonnepanelen af. :s)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
We krijgen ook nog een offerte voor 12 panelen. Ons eigen verbruik is zo rond 3700-4000, het doel is niet een nul op de meter woning.
Qua offerte weinig mis mee, denk ik.
Qua prijs zou het wel wat dichter bij de ¤4000 excl. BTW moeten komen.
¤1,18 / Wp excl. BTW is nog iets aan de hoge kant.

Aan de andere kant weet ik niet hoe het nu met materiaalkosten in deze sector zit, alles lijkt duurder.
@bambino weet dat wss beter als ervaringsdeskundige
pi_201466664
Ik heb een SMA omvormer en ik zie dat SMA omvormers heel goed samen kunnen met de LG Chem Resu batterij, en dat die heel betaalbaar is.

Maar iedere combi die ik daarvan zie, is met een andere SMA omvormer dan die wij hebben, wij hebben de SMA Tripower 6.0

Weet iemand of die ook met de LG Chem Resu te koppelen is?
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201466950
quote:
0s.gif Op woensdag 22 september 2021 10:53 schreef Leandra het volgende:
Ik heb een SMA omvormer en ik zie dat SMA omvormers heel goed samen kunnen met de LG Chem Resu batterij, en dat die heel betaalbaar is.

Maar iedere combi die ik daarvan zie, is met een andere SMA omvormer dan die wij hebben, wij hebben de SMA Tripower 6.0

Weet iemand of die ook met de LG Chem Resu te koppelen is?
Is voor nu nog niet interessant toch?

Uitgaande van de 6,5kWh uitvoering die zo'n ¤3600 excl. installatie kost:

- stel dat je qua opbrengst 8 maanden per jaar de accu kan vullen en legen
- 240 dagen x 6,5kWh = 1560kWh en dat keer ¤0,26 = ¤405,60 opbrengst per jaar
- die 1560kWh terug leveren levert zo'n ¤0,09 per kWh op, dus ¤140,40 per jaar
- dan heb je het over ¤405,60 - ¤140,40 = ¤265,2 per jaar

Dan ben je alleen voor het apparaat zelf zo'n 13,57 jaar bezig om het terug te verdienen, er vanuit gaande dat:
- installatiekosten ¤0 zijn
- je ook echt iedere dag van die 8 maanden 6,5kWh overschot hebt en dat kan opgebruiken
- je dat niet kan salderen

Ik wacht tot zo'n oplossing rond de ¤150 per kWh opslag zit en salderen is afgebouwd, dan is er echt wel een goed verdienmodel voor.

Is dit een antwoord op je vraag? Nee :+
pi_201467249
quote:
1s.gif Op woensdag 22 september 2021 10:35 schreef arvensis het volgende:
Ik heb via het Energieloket van onze regio ook een offerte opgevraagd voor zonnepanelen. Kan iemand met me meekijken of dit een goede offerte is?
Ik zit in het energiebesparingsweteldje, maar weet verder vrij weinig van zonnepanelen af. :s)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
We krijgen ook nog een offerte voor 12 panelen. Ons eigen verbruik is zo rond 3700-4000, het doel is niet een nul op de meter woning.
Edit:

Dir is de offerte voor 12 panelen na het bezoek aan onze woning
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Protège moi de mes désirs.
pi_201467302
quote:
1s.gif Op woensdag 22 september 2021 11:29 schreef arvensis het volgende:

[..]
Edit:

Dir is de offerte voor 12 panelen na het bezoek aan onze woning
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dat zit dan gelijk alweer in een gunstigere verhouding.

¤1,076 per Wp excl. BTW is best prima denk ik.
pi_201467489
Thanks!
Protège moi de mes désirs.
pi_201467602
quote:
1s.gif Op woensdag 22 september 2021 11:44 schreef arvensis het volgende:
Thanks!
Als je er nog wat af kan krijgen is dat natuurlijk altijd in je voordeel.
Heb je nog andere offertes of ben je verder wel tevreden over deze partij?

(heb een vaste installateur dus zal ook niet snel verder gaan kijken, al kan het mss goedkoper)
pi_201467630
quote:
0s.gif Op woensdag 22 september 2021 11:51 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Als je er nog wat af kan krijgen is dat natuurlijk altijd in je voordeel.
Heb je nog andere offertes of ben je verder wel tevreden over deze partij?

(heb een vaste installateur dus zal ook niet snel verder gaan kijken, al kan het mss goedkoper)
Ik heb deze offerte aangevraagd via het energieloket, ze hebben een collectieve inkoopactie via deze partij. Ik ga er dus stiekem wel vanuit dat dit goed zit.
Ik ben niet zo goed in wat van de prijs afsnoepen, maar ik ga wel nog een of twee andere offertes opvragen.
Protège moi de mes désirs.
pi_201467948
quote:
0s.gif Op woensdag 22 september 2021 11:11 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Is voor nu nog niet interessant toch?

Uitgaande van de 6,5kWh uitvoering die zo'n ¤3600 excl. installatie kost:

- stel dat je qua opbrengst 8 maanden per jaar de accu kan vullen en legen
- 240 dagen x 6,5kWh = 1560kWh en dat keer ¤0,26 = ¤405,60 opbrengst per jaar
- die 1560kWh terug leveren levert zo'n ¤0,09 per kWh op, dus ¤140,40 per jaar
- dan heb je het over ¤405,60 - ¤140,40 = ¤265,2 per jaar

Dan ben je alleen voor het apparaat zelf zo'n 13,57 jaar bezig om het terug te verdienen, er vanuit gaande dat:
- installatiekosten ¤0 zijn
- je ook echt iedere dag van die 8 maanden 6,5kWh overschot hebt en dat kan opgebruiken
- je dat niet kan salderen

Ik wacht tot zo'n oplossing rond de ¤150 per kWh opslag zit en salderen is afgebouwd, dan is er echt wel een goed verdienmodel voor.

Is dit een antwoord op je vraag? Nee :+
Ik had die 10 kWh in gedachten :D
Maar dat verandert het verhaal niet echt natuurlijk ;)

Het is meer een beetje voorbereiden op het moment dat er niet meer gesaldeerd kan worden, want dan moet er echt wel zo'n ding komen te staan (of liggen, of weet ik waar ik die ga plaatsen).
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201467966
quote:
0s.gif Op woensdag 22 september 2021 12:16 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ik had die 10 kWh in gedachten :D
Maar dat verandert het verhaal niet echt natuurlijk ;)

Het is meer een beetje voorbereiden op het moment dat er niet meer gesaldeerd kan worden, want dan moet er echt wel zo'n ding komen te staan (of liggen, of weet ik waar ik die ga plaatsen).
Kan ook best zijn dat je omvormer tegen die tijd al aan vervanging toe is, afhankelijk van de leeftijd van het apparaat.
pi_201467998
quote:
0s.gif Op woensdag 22 september 2021 12:17 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Kan ook best zijn dat je omvormer tegen die tijd al aan vervanging toe is, afhankelijk van de leeftijd van het apparaat.
Nou, mijn hele huis is pas 3 maanden geleden opgeleverd, de zonnepanelen en omvormer zijn dus nog geen half jaar oud.
Ik mag toch hopen dat mijn omvormer niet aan vervanging toe is als het salderen stopt....
Of wel juist, dat het salderen pas stopt als mijn omvormer aan vervanging toe is :+ :7 8-) *)
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201468027
quote:
0s.gif Op woensdag 22 september 2021 12:19 schreef Leandra het volgende:

[..]
Nou, mijn hele huis is pas 3 maanden geleden opgeleverd, de zonnepanelen en omvormer zijn dus nog geen half jaar oud.
Ik mag toch hopen dat mijn omvormer niet aan vervanging toe is als het salderen stopt....
Of wel juist, dat het salderen pas stopt als mijn omvormer aan vervanging toe is :+ :7 8-) *)
Oh ja, dat is nog wel erg vroeg :P

"Aangeboden wegens upgrade: goed functionerende SMA Tripower 6.0 met nog x jaar garantie" is ook nog een optie tzt.
pi_201469412
quote:
0s.gif Op woensdag 22 september 2021 12:20 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Oh ja, dat is nog wel erg vroeg :P

"Aangeboden wegens upgrade: goed functionerende SMA Tripower 6.0 met nog x jaar garantie" is ook nog een optie tzt.
Nah, tegen de tijd dat salderen afgelopen is, en de eerste 3 jaar KOR om zijn (2025) zal er vast wel een betaalbare min of meer plug & play accu zijn :+
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201469746
Wat heb je nodig dan? Ik wek op een goede dag over de hele dag 20KwH en een beetje op.
Dan tussen 8 en 20 zo een beetje, dus 10 of zo kw opslag
Snelle google geeft een prijs van richting de 1.000 euro per kw opslag.... WAT ? nog zo duur?
Nou laat dan voorlopig maar, zijn heel wat keer 20 cnt om dat terug te verdienen :(

Maargoed, opslag heeft nog veel de tijd (en volgens mij veel mogelijkheid) om te verbeteren en uiteindelijk in prijs te dalen voordat e.a. echt noodzakelijk/wenselijk gaat worden.
Nog twee jaar-ish, dan zijn in ieder geval de kosten er uit :)
pi_201469882
quote:
1s.gif Op woensdag 22 september 2021 10:35 schreef arvensis het volgende:
Ik heb via het Energieloket van onze regio ook een offerte opgevraagd voor zonnepanelen. Kan iemand met me meekijken of dit een goede offerte is?
Ik zit in het energiebesparingsweteldje, maar weet verder vrij weinig van zonnepanelen af. :s)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
We krijgen ook nog een offerte voor 12 panelen. Ons eigen verbruik is zo rond 3700-4000, het doel is niet een nul op de meter woning.
Die prijs is niet gek. Zitten iets aan de hoge kant, mede omdat Q-cell nou eenmaal wat duurder is.
Die hebben 25 jaar garantie, maar dat is eigenlijk gebakken lucht.
Zelfs na 5 jaar doet die garantie weinig, want paneel kapot is onmogelijke vervanging (normaal gesproken).
Dat paneel bestaat dan niet meer, dus het enige wat ze kunnen is het paneel vergoeden. Dat kost een hoop tijd en moeite om vanuit dat bedrijf die vergoeding te krijgen, dus wat wij hebben gedaan (toevallig 1 keer gebeurd nu) is simpelweg de inkoopprijs van het paneel vergoed aan de klant.

Bij optimizers is het heel iets makkelijker. Je kan een ander paneel pakken. Maar dat ga je helaas wel (optisch) zien aan het dak. Dus mooi is het zeker niet. Maar goed, dat terzijde.

Wij gebruike Trina 385wp (die geven 12 of 15 jaar garantie meen ik), heel iets meer vermogen voor minder geld.
Ik zit dan ook rond de 4900 incl. btw.
(1,05 euro ex btw per wp).

4000 ex is net niet haalbaar (voor ons althans). Tenzij je echt om de hoek woont, dat scheelt 50 euro en kom ik op 4k ex.
Of montage moet echt heel simpel zijn, dan kom ik daar ook nog wel mee weg.

Wat ik niet snap is de optimizer. Ik weet niet waarom zij de S serie pakken.
Wij gebruiken de P401.
Het grootste verschil wat ik kon vinden is UV bescherming, en een paar hele kleine verschillen. Ze zijn ook 3 euro duurder.
Wellicht dat iemand hier dat eens heeft uitgezocht of gelezen waarom de S serie beter (of niet) is. Ik durf het niet te zeggen.

In de praktijk, voor de klant, kan ik met niet voorstellen dat het merkbaar is.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201469934
quote:
1s.gif Op woensdag 22 september 2021 11:29 schreef arvensis het volgende:

[..]
Edit:

Dir is de offerte voor 12 panelen na het bezoek aan onze woning
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ze zijn de kabels vergeten (van 10 naar 12 :D )

Verder ook hier weer prima prijs. Zelfde opmerkingen als mijn reactie hierboven.
Met 12 zit ik op 4575 ex (en dus 120wp meer) = 0.99 euro ex btw per wp.

Wat me wel nu opvalt is dat ze de 3680 omvormer pakken. Dat is aan de krappe kant aangezien het om 1 dakvlak gaat.
De SE4000 is (schrik niet) 35 euro duurder.

Wij rekenen normaal met 83% dimensionering.
Dus in dit geval, 12 x 375 = 4500W * 83% = 3735W
Gaat het goed? Tuurlijk. Maar hij zal op piekmomenten wel wat aftoppen.
Omdat opstartspanning bij optimizers stukken minder interessant is, kan je (zeker gezien de kleine meerprijs) net zo goed de 4000 pakken.
Bij ons zeker, omdat er nog eens 120Wp meer is (4620wp 83% = 3835W)
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201470111
Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie, @bambino! Ben wel benieuwd waar je zit. Heb je een site? ;)

En de panelen komen zowel aan de voor- als aan de achterzijde, dus ik ga er vanuit dat het dan twee dakvlakken zijn? (Oost/west).
Protège moi de mes désirs.
pi_201470250
quote:
1s.gif Op woensdag 22 september 2021 14:45 schreef arvensis het volgende:
Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie, @:bambino! Ben wel benieuwd waar je zit. Heb je een site? ;)

En de panelen komen zowel aan de voor- als aan de achterzijde, dus ik ga er vanuit dat het dan twee dakvlakken zijn? (Oost/west).
Aah! Dat veranderd de zaak inderdaad. Dan is de 3680 prima (zelfs de 3500 zou dan nog prima zijn, maar ook dat verschil is een tientje of 2).
Er stond letterlijk in de offerte "verschillende dakdelen 1" dus ging er van uit dat het 1 dak was.

Dus dan zal onze prijs ook nog een 35 euro ex zakken.

Wij zitten in Twente. Ik stuur je wel ff pm.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201481692
Even hier bevestiging vragen hoor: wij krijgen volgend jaar op ons nieuwbouwhuis op het schuine dak een paar zonnepanelen vanuit de bouw. Nu kan de installateur er nog 6 (van 325 wp) bijplaatsen voor ¤2800 ex btw. Dat lijkt me wat overpriced.
Ons idee is om tzt het platte dak van de uitbouw en de garage vol te laten leggen (we laten al loze leidingen naar de garage leggen voor een omvormer). Hoi @bambino, tzt neem ik weer contact met je op. Maar nu is mijn vraag eigenlijk: kunnen er dan ook nog 6 op het schuine dak bij de nieuwe installatie? Hoeveel panelen kunnen er op 1 omvormer?
Het nieuwe huis wordt gasloos met een lucht/water warmtepomp en ooit gaan we vast ook nog wel eens over op electrisch rijden, dus we willen veel zonnepanelen.
Het huis met aanbouw en garage komt er ongeveer zo uit te zien (gejat van een ander huis van funda) de uitbouw is bijna 3 meter diep en 5.50 breed, de garage is ruim 3 meter breed en 6 meter diep

[ Bericht 0% gewijzigd door Doedezemaar op 24-09-2021 14:42:05 ]
pi_201497984
Wat een gare zomer zeg, maakt zonnepanelen niet leuker zo.
pi_201499960
Ach ik zou het moeten checken, maar zo beroerd is het ook weer niet. Zonnepanelen is net als beleggen toch iets voor de langere termijn.
Laat die handjes wapperen!
pi_201527115
Waarom denk ik nog steeds als het even lekker weer is: "maar dat mag ook wel voor augustus" :')
  zondag 26 september 2021 @ 15:28:53 #88
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201527746
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 september 2021 14:36 schreef JDx het volgende:
Wat een gare zomer zeg, maakt zonnepanelen niet leuker zo.
September is toch een prima maand zo?
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  Moderator zondag 26 september 2021 @ 15:29:39 #89
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_201527763
quote:
0s.gif Op zondag 26 september 2021 15:28 schreef Leandra het volgende:

[..]
September is toch een prima maand zo?
Ja, hier ook wel, 669 kWh deze maand tot nu toe.
Breitling - Instruments for Professionals
  zondag 26 september 2021 @ 15:34:59 #90
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201527961
quote:
0s.gif Op zondag 26 september 2021 15:29 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ja, hier ook wel, 669 kWh deze maand tot nu toe.
Lopen we mooi gelijk op: 671,730 op dit moment :D
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201531939
174 (vorig jaar 209, jaar ervoor 204), valt mee, nog 4 te gaan.

Denk dat vooral April en Mei nog doordreunen met 280 tegenover 380 vorig jaar.
pi_201540769
quote:
1s.gif Op donderdag 23 september 2021 12:24 schreef Doedezemaar het volgende:
Even hier bevestiging vragen hoor: wij krijgen volgend jaar op ons nieuwbouwhuis op het schuine dak een paar zonnepanelen vanuit de bouw. Nu kan de installateur er nog 6 (van 325 wp) bijplaatsen voor ¤2800 ex btw. Dat lijkt me wat overpriced.
Ons idee is om tzt het platte dak van de uitbouw en de garage vol te laten leggen (we laten al loze leidingen naar de garage leggen voor een omvormer). Hoi @:bambino, tzt neem ik weer contact met je op. Maar nu is mijn vraag eigenlijk: kunnen er dan ook nog 6 op het schuine dak bij de nieuwe installatie? Hoeveel panelen kunnen er op 1 omvormer?
Het nieuwe huis wordt gasloos met een lucht/water warmtepomp en ooit gaan we vast ook nog wel eens over op electrisch rijden, dus we willen veel zonnepanelen.
Het huis met aanbouw en garage komt er ongeveer zo uit te zien (gejat van een ander huis van funda) [ link | afbeelding ] de uitbouw is bijna 3 meter diep en 5.50 breed, de garage is ruim 3 meter breed en 6 meter diep
Die meerprijs is belachelijk. Maar dat zien we bijna altijd bij nieuwbouw. Aannemers willen niks extra doen, zowel, dan betaal je de hoofdprijs. Want alles wat anders is dan normaal, heeft grote kans dat het fout gaat (vergeten wordt of wat dan ook). Maar goed.

Aangezien je geen gas meer hebt zal je elektra verbruik tussen de 5000-8000kWh zitten (hangt sterk af van je normale verbruik, soort woning en gezinssamenstelling).

Dus die paar panelen, is puur voor de epc.

Als het mijn huis was, zou ik die paar panelen eraf halen. Volle set (schuine plus plat) nieuw laten zetten. Dat alles op 1 omvormer. En als er ooit nog een overkapping ofzo in de schuur komt, die paar panelen mooi daar op zetten. Of verkopen op marktplaats.

De omvormer die je krijgt, zal vaak een project omvormer zijn. Budget, groot ingekocht door de partij die het komt leveren dus een mega marge.
Daar kan nooit meer op dan wat je krijgt (misschien 1 of 2).

Het hangt natuurlijk ook af van hoeveel je er nu krijgt.
Krijg je er 8, dan gooi je die natuurlijk niet weg. Krijg je er 2-3, dan zou ik ze weghalen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201541008
We krijgen er volgens de electricien standaard 6 (eerder hoorden we 5). Dus die blijven mooi liggen.

En dan na de oplevering komen er op het platte dak en op de overige ruimte op het schuine dak zoveel mogelijk panelen op een eigen omvormer in de garage. Het boeit mij niet dat de nieuwe panelen niet hetzelfde uiterlijk hebben als die er standaard al op komen. Ik ben trouwens wel blij dat ze bij het ontwerp van het huis er al rekening mee hebben gehouden dat het standaard dakraam aan de voorzijde zit, dat scheelt toch weer ruimte voor zonnepanelen.
pi_201541221
quote:
1s.gif Op maandag 27 september 2021 15:24 schreef Doedezemaar het volgende:
We krijgen er volgens de electricien standaard 6 (eerder hoorden we 5). Dus die blijven mooi liggen.

En dan na de oplevering komen er op het platte dak en op de overige ruimte op het schuine dak zoveel mogelijk panelen op een eigen omvormer in de garage. Het boeit mij niet dat de nieuwe panelen niet hetzelfde uiterlijk hebben als die er standaard al op komen. Ik ben trouwens wel blij dat ze bij het ontwerp van het huis er al rekening mee hebben gehouden dat het standaard dakraam aan de voorzijde zit, dat scheelt toch weer ruimte voor zonnepanelen.
Dat is dan inderdaad de mooiste oplossing.
Afhankelijk van het exacte paneel kan je de ruimte daarna berekenen om te zien wat er nog bij past.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201565589
Vandaag iemand langs gehad voor zonnepanelen, heb bij hem ook voor mijn vorige huis gekocht.

Offerte op papier komt vandaag/morgen in de mail.

Maar even in een notendop 33x 355wp Jinko panelen voor 12000 euro inclusief btw.
Omvormer: solar x3 12.0t

11715 wp liggen op het zuiden. Zou uitkomen op 1,02 per wattpiek. 0,85 ex btw per wattpiek.

Geen slechte deal lijkt mij?

[ Bericht 3% gewijzigd door DaRealDeal op 29-09-2021 15:34:01 ]
pi_201565858
De vraag heb ik hier al eens eerder gesteld maar toen was het nog niet duidelijk wat voor panelen we zouden krijgen.

Wij krijgen bij onze nieuwbouwwoning 9 panelen op het zuidwesten. Als optie bieden ze om extra panelen te nemen a 560 euro inclusief btw/omvormer/arbeid/montage. De extra panelen komen op het zuidoosten.

Tot vandaag was niet duidelijk om wat voor panelen het zou gaan. Net de kopersbegeleider gesproken, hij geeft aan dat we rekening moeten houden met 310 Wp panelen.

Als we 9 extra panelen nemen kost dat ons 4165,- ex btw voor 2790 Wp (1,49 ex btw / Wp).

Doen of niet? De extra panelen gaan er sowieso komen, de vraag is alleen via de aannemer of achteraf.

Andere optie is om het achteraf te laten doen, maar dan krijg je dus 2 aparte systemen met 2 omvormers.
pi_201565924
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 15:28 schreef xaban06 het volgende:
De vraag heb ik hier al eens eerder gesteld maar toen was het nog niet duidelijk wat voor panelen we zouden krijgen.

Wij krijgen bij onze nieuwbouwwoning 9 panelen op het zuidwesten. Als optie bieden ze om extra panelen te nemen a 560 euro inclusief btw/omvormer/arbeid/montage. De extra panelen komen op het zuidoosten.

Tot vandaag was niet duidelijk om wat voor panelen het zou gaan. Net de kopersbegeleider gesproken, hij geeft aan dat we rekening moeten houden met 310 Wp panelen.

Als we 9 extra panelen nemen kost dat ons 4165,- ex btw voor 2790 Wp (1,49 ex btw / Wp).

Doen of niet? De extra panelen gaan er sowieso komen, de vraag is alleen via de aannemer of achteraf.

Andere optie is om het achteraf te laten doen, maar dan krijg je dus 2 aparte systemen met 2 omvormers.
Lijkt mij erg aan de prijs. Ik heb geheel verzorgd negen panelen verdeeld over twee dakvlakken voor 3500 inc BTW. Alleen de stroomkabel heb ik zelf door huis heen gewerkt.

Wat is je bezwaar tegen twee systemen?
pi_201566509
Hey allemaal, even een korte vraag.
Mijn moeder is nu op dit moment bezig met offertes van zonnepanelen. En nu kwam het onderwerp op een hoofdschakelaar in de meterkast.
De ene verkoper zei ja je moet een hoofdschakelaar laten plaatsen, en de andere verkoper zei nee dat is niet nodig.

Dus wat is het nu?

Misschien nuttige info, in de meterkast zitten 2 aardlekschakelaars maar geen hoofdschakelaar.
pi_201566889
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 16:31 schreef tetsuo-shima het volgende:
Hey allemaal, even een korte vraag.
Mijn moeder is nu op dit moment bezig met offertes van zonnepanelen. En nu kwam het onderwerp op een hoofdschakelaar in de meterkast.
De ene verkoper zei ja je moet een hoofdschakelaar laten plaatsen, en de andere verkoper zei nee dat is niet nodig.

Dus wat is het nu?

Misschien nuttige info, in de meterkast zitten 2 aardlekschakelaars maar geen hoofdschakelaar.
Hoofdschakelaar voor wat?

Het is wel gebruikelijk dat je een werkschakelaar dicht bij de omvormer plaatst zodat je hem makkelijk spanningsloos kan maken. In de meterkast kan dat al door de juiste automaat uit te schakelen.
pi_201566899
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 15:35 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Wat is je bezwaar tegen twee systemen?
Ik antwoord even voor mezelf: op zich geen probleem met 2 omvormers, draai ik hier ook mee. Kwam handiger uit voor mijn situatie om meer panelen kwijt te kunnen.
pi_201567428
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 16:31 schreef tetsuo-shima het volgende:
Hey allemaal, even een korte vraag.
Mijn moeder is nu op dit moment bezig met offertes van zonnepanelen. En nu kwam het onderwerp op een hoofdschakelaar in de meterkast.
De ene verkoper zei ja je moet een hoofdschakelaar laten plaatsen, en de andere verkoper zei nee dat is niet nodig.

Dus wat is het nu?

Misschien nuttige info, in de meterkast zitten 2 aardlekschakelaars maar geen hoofdschakelaar.
Hoofdschakelaar is nu verplicht. In principe moet je die plaatsen bij wijzigingen aan de meterkast.

Het kan ook dat de zonnepaneel boer geen zegelrecht heeft en dat ze daarom willen dat er een hoofdschakelaar zit.
pi_201570032
quote:
1s.gif Op woensdag 29 september 2021 15:05 schreef DaRealDeal het volgende:
Vandaag iemand langs gehad voor zonnepanelen, heb bij hem ook voor mijn vorige huis gekocht.

Offerte op papier komt vandaag/morgen in de mail.

Maar even in een notendop 33x 355wp Jinko panelen voor 12000 euro inclusief btw.
Omvormer: solar x3 12.0t

11715 wp liggen op het zuiden. Zou uitkomen op 1,02 per wattpiek. 0,85 ex btw per wattpiek.

Geen slechte deal lijkt mij?
Geen slechte deal. Maar het kan wel beter moet ik zeggen.

Ik kom met 33x385wp (Trina Solar) op 11.500 incl.btw.
Met Growatt 12K omvormer.
9500 ex.
12705wp
0.90 per wattpiek incl. btw
0.74 per wattpiek ex. btw

Ik zou dus met hetzelfde vermogen op 30 panelen uitkomen.
Dan zit ik op:
9000 ex
10850 inc
11550 wp
0.93 inc
0.77 ex

Scheelt toch 900 euro ex.

Nu moet ik er wel bij zeggen dat deze berekening op afstand 0km is.
Dus andere kant van het land betekent 200 ex erbij. (Wij zitten in Twente). Maar dan nog scheelt het nogal wat.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201574682
quote:
0s.gif Op zondag 26 september 2021 19:32 schreef JDx het volgende:
174 (vorig jaar 209, jaar ervoor 204), valt mee, nog 4 te gaan.

Denk dat vooral April en Mei nog doordreunen met 280 tegenover 380 vorig jaar.
187 en nu op exact 1Wh, nog 17kWh te gaan :')
pi_201574722
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 20:21 schreef bambino het volgende:

[..]
Geen slechte deal. Maar het kan wel beter moet ik zeggen.

Heb jij ook ervaring met VvE's en verzekeringspremies icm zonnepanelen? Ik wil zonnepanelen hier op kantoorpand maar er is een VvE van zo'n 21 gebouwen vanwege het dak en terrein. De opstalverzekering van het hele complex loopt via de VvE. Nu zeggen ze dat de verzekeringspremie omhoog moet omdat ik zonnepanelen wil en dat wordt dan doorberekend aan mij. Kan best allemaal, maar moet dat echt zo duur zijn? Hij gaf een voorbeeld van een VvE waar iemand 96 zonnepanelen plaatste en de premie 2700,- per jaar omhoog ging. Is toch een behoorlijke hap uit je rendement....

Vliegen die dingen zo vaak in de fik dat verzekeringsmaatschappijen dit moeten doen?
Facts don't care about your feelings
pi_201574901
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 15:35 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Lijkt mij erg aan de prijs. Ik heb geheel verzorgd negen panelen verdeeld over twee dakvlakken voor 3500 inc BTW. Alleen de stroomkabel heb ik zelf door huis heen gewerkt.

Wat is je bezwaar tegen twee systemen?
Ik dacht dat de levensduur van een omvormer 10 tot 15 jaar was. Dan zit je dus al gauw aan dubbele kosten voor je omvormer (en arbeid en eventueel onderhoud).
Daarnaast lijkt mij 1 systeem gewoon makkelijker. Ook met het bijhouden van je opbrengst bijvoorbeeld. Ik ging er vanuit dat een omvormer een P1 poort of via SNMP oid uit te lezen zou zijn.

Maar goed, stel ik ga voor een 2e systeem er naast. Wat voor voorbereiding is daarvoor nodig? Dan laat ik dat alvast aan de aannemer doen. Een aparte groep? Of kan ik een 2e omvormer gewoon op dezelfde stopcontact als de 1e huidige omvormer aansluiten?
pi_201575007
quote:
0s.gif Op donderdag 30 september 2021 08:42 schreef xaban06 het volgende:

[..]
Ik dacht dat de levensduur van een omvormer 10 tot 15 jaar was. Dan zit je dus al gauw aan dubbele kosten voor je omvormer (en arbeid en eventueel onderhoud).
Daarnaast lijkt mij 1 systeem gewoon makkelijker. Ook met het bijhouden van je opbrengst bijvoorbeeld. Ik ging er vanuit dat een omvormer een P1 poort of via SNMP oid uit te lezen zou zijn.

Maar goed, stel ik ga voor een 2e systeem er naast. Wat voor voorbereiding is daarvoor nodig? Dan laat ik dat alvast aan de aannemer doen. Een aparte groep? Of kan ik een 2e omvormer gewoon op dezelfde stopcontact als de 1e huidige omvormer aansluiten?
Uitlezen e.d. hoeft niet. Bij mij kan ik de data lezen op de website van de leverancier. Dat geeft enige vertraging en omdat ik opbrengst an sich toch niet kan beïnvloeden is het uitlezen van je P1 poort wel leuk maar dat is meer gericht op inzicht van je netto verbruik dan je opbrengst. Wil je dat live volgen kan ik een youless wel aanbevelen. Ik verwacht dat je daar echter steeds minder naar gaat kijken.

De installatie zal een eigen groep moeten hebben in de groepenkast, maar dat kan je solar leverancier ook wel doen. Het enige waar je beter wel rekening mee kan houden is alvast de draadjes van de locatie naar de meterkast. Of je eventueel ook twee systemen op een groep mag hebben kan @bambino of @Vonkenboer misschien beter vertellen.
pi_201575053
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 20:21 schreef bambino het volgende:

[..]
Geen slechte deal. Maar het kan wel beter moet ik zeggen.

Ik kom met 33x385wp (Trina Solar) op 11.500 incl.btw.
Met Growatt 12K omvormer.
9500 ex.
12705wp
0.90 per wattpiek incl. btw
0.74 per wattpiek ex. btw

Ik zou dus met hetzelfde vermogen op 30 panelen uitkomen.
Dan zit ik op:
9000 ex
10850 inc
11550 wp
0.93 inc
0.77 ex

Scheelt toch 900 euro ex.

Nu moet ik er wel bij zeggen dat deze berekening op afstand 0km is.
Dus andere kant van het land betekent 200 ex erbij. (Wij zitten in Twente). Maar dan nog scheelt het nogal wat.
Dat scheelt idd nog een beetje, maar zijn de Trina solar panelen niet iets groter? 3 rijen lukt bij mij net aan op het dak.

Jullie deden toch ook in warmtepompen? Die zoek ik ook nog 💪
pi_201576534
quote:
0s.gif Op donderdag 30 september 2021 08:42 schreef xaban06 het volgende:

[..]
Ik dacht dat de levensduur van een omvormer 10 tot 15 jaar was. Dan zit je dus al gauw aan dubbele kosten voor je omvormer (en arbeid en eventueel onderhoud).
Daarnaast lijkt mij 1 systeem gewoon makkelijker. Ook met het bijhouden van je opbrengst bijvoorbeeld. Ik ging er vanuit dat een omvormer een P1 poort of via SNMP oid uit te lezen zou zijn.

Maar goed, stel ik ga voor een 2e systeem er naast. Wat voor voorbereiding is daarvoor nodig? Dan laat ik dat alvast aan de aannemer doen. Een aparte groep? Of kan ik een 2e omvormer gewoon op dezelfde stopcontact als de 1e huidige omvormer aansluiten?
Ben ook benieuwd of het straks bij uitbreiden handiger is om een 2e omvormer te nemen of deze te vervangen voor een nieuwe grotere. Kan je de oude eventueel nog verpatsen.

Je zit dan wel met verschillende panelen.
pi_201578906
quote:
0s.gif Op donderdag 30 september 2021 08:57 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]
Dat scheelt idd nog een beetje, maar zijn de Trina solar panelen niet iets groter? 3 rijen lukt bij mij net aan op het dak.

Jullie deden toch ook in warmtepompen? Die zoek ik ook nog 💪
Deze panelen zijn 1,76 bij 1,10. Ik weet niet de afmeting van het andere paneel.

We hebben nog Trina 330, die zijn 1,70 bij 1,00. Zijn iets goedkoper maar dan weet ik niet hoe dat uit komt t.o.v. de al aangeboden prijs. Ik denk dat we alsnog goedkoper zijn per wp.

Warmtepompen doen we idd ook :)
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201578916
quote:
0s.gif Op donderdag 30 september 2021 08:52 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Uitlezen e.d. hoeft niet. Bij mij kan ik de data lezen op de website van de leverancier. Dat geeft enige vertraging en omdat ik opbrengst an sich toch niet kan beïnvloeden is het uitlezen van je P1 poort wel leuk maar dat is meer gericht op inzicht van je netto verbruik dan je opbrengst. Wil je dat live volgen kan ik een youless wel aanbevelen. Ik verwacht dat je daar echter steeds minder naar gaat kijken.

De installatie zal een eigen groep moeten hebben in de groepenkast, maar dat kan je solar leverancier ook wel doen. Het enige waar je beter wel rekening mee kan houden is alvast de draadjes van de locatie naar de meterkast. Of je eventueel ook twee systemen op een groep mag hebben kan @:bambino of @:Vonkenboer misschien beter vertellen.
Elke omvormer heeft zijn eigen groep nodig.
Als je maar 1 kabel wil trekken moet je het met een onderverdeler doen.
Dus zwaardere groep in hoofdmeterkast, dan bij de omvormers een verdeelkastje maken met beide een eigen aardlekautomaat.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201579040
Jammer van deze maand, begon nog wel goed maar laatste 2 weken waren (Gemiddeld) ruk.
Gisteren de slechtste dag sinds maart met 6kWh. Vorige maand ook 2 dagen laag, met 8kWh, en in juli nog een paar dagen onder de 10. In maart was het zelfs 2 keer onder de 5.

Deze maand totaal nu 709, maart was 717.
Op dit moment is het hier nog half zonnig. Dus wellicht dat die 8 er nog bij komen maar de verwachting is vanmiddag buien dus ik denk het niet.

Daarna is het eigenlijk wachten tot eind februari, dan draait alles een jaar en kan ik eindelijk uitzoeken wat we nu verbruiken en opwekken. Nu is het nog gokwerk helaas.

Voorlopig zit ik op 6700kWh (vanaf 24 februari) maar de slechte maanden komen er aan. Ik gok gemiddeld 300-400kWh per maand (okt,nov,dec,jan,feb) dus dat zal 1500-2000 zijn. Het idee was dat ik 8000 zou moeten opwekken, dat lijkt dit jaar te lukken. In een goed jaar zal het over de 9 gaan schat ik.

Verbruik afgelopen maanden beginnend bij augustus:
342
328 (273 + 55 vorige provider)
264
394
691
983
1229
1407
(2020)
1384*
1007*

*toen woonden we er nog niet, dus voornamelijk verbouwing stroom + warmtepomp die al aan het voorverwarmen was.
Dat samen is al 8000kWh vanaf november. Dus oktober moet daar nog bij (en november en half december was nog niet bewonen).

Dus ik schat dat ik iets te kort kom. Dus dan moeten er in de lente nog een paar paneeltjes bij op de schuur :P
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201579081
quote:
0s.gif Op donderdag 30 september 2021 14:39 schreef bambino het volgende:
Dus ik schat dat ik iets te kort kom. Dus dan moeten er in de lente nog een paar paneeltjes bij op de schuur :P
Idd, alvast sparen voor volgende zomer, want ben nu gewend aan 2019 :9
pi_201579795
quote:
0s.gif Op donderdag 30 september 2021 14:39 schreef bambino het volgende:
Jammer van deze maand, begon nog wel goed maar laatste 2 weken waren (Gemiddeld) ruk.
Dat is ongeveer de periode dat onze zonnepanelen liggen _O-
pi_201580061
quote:
0s.gif Op donderdag 30 september 2021 14:26 schreef bambino het volgende:

[..]
Deze panelen zijn 1,76 bij 1,10. Ik weet niet de afmeting van het andere paneel.

We hebben nog Trina 330, die zijn 1,70 bij 1,00. Zijn iets goedkoper maar dan weet ik niet hoe dat uit komt t.o.v. de al aangeboden prijs. Ik denk dat we alsnog goedkoper zijn per wp.

Warmtepompen doen we idd ook :)
Ah ja die bij de huidige offerte zijn ook 1.70 bij 1.00.

Hoelang zijn de levertijden bij jullie voor zonnepanelen en warmtepompen?
pi_201589857
quote:
0s.gif Op donderdag 30 september 2021 16:16 schreef DaRealDeal het volgende:

[..]
Ah ja die bij de huidige offerte zijn ook 1.70 bij 1.00.

Hoelang zijn de levertijden bij jullie voor zonnepanelen en warmtepompen?
Op dit moment rond de 10 weken
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201590595
We hebben misschien een gekke situatie omdat het dat voor een groot deel plat dak is door later geplaatste dakkapellen. Voorste dakkapel is ongeveer het halve dak en de achterste kapel is over de hele breedte dus op het schuine dak voor kunnen ook wel wat panelen.

https://flic.kr/p/2mwgnFV

Alles is 4 jaar geleden via een architect en constucteur gedaan en er ligt een dikkke staalbalk in die volgens de norm etc. berekend is.
Uiteraard heb ik toen niet gevraagd om eventuele extra belasting mee te nemen in de berekening.... |:(
Ik heb de berekening/technische tekening van de contrsucteur en ben niet heel dom maar uit die berekening kan ik geen extra permanente dakbelasting vinden (wel als je er een korte periode op loopt of sneeuw op ligt etc.) Dat is allemaal volgens de norm.
Nu vraag ik me af in hoeverre 5-10 panelen op het platte dak een negagtief effect op de constructie kunnen hebben? Denk aan scheuren/inzakken etc.... door de extra ballast ivm horizontaal plaasten.

Heb een tijdje terug een offerte aangevraagd bij een plaaster die 2 deuren verderop goed en netjes werk geleverd hebben. Die zeggen dat het mogelijk moeten zijn en dat het dak sterk genoeg is als het volgens de norm is gebouwd. Ze hebben niet naar de tekening gekeken maar gaan uit van hun ervaring.

De offerte ziet er wel goed uit alhoewel hij wat aan de prijzige kant is door de omvormers en parallelle plaatsing ivm schaduw en ligging. kom op 1.14 euro per pW uit of 1.23 euro per werkelijk Watt.

https://flic.kr/p/2mwf8pt
https://flic.kr/p/2mwf8pd

Durft en kan iemand hier iets over te zeggen?
Sono bello, sono sano, sono Palermitano!
pi_201598645
@bambino en de overige lezers. Sinds 1 maart heb ik 23 panelen à 335 wp (12 op Zuid en 11 op oost) op onze gasloze nieuwbouwwoning (oplevering februari 21)

Tot nu toe heb ik 5750 kWh opgewekt, 4480 totaal aan het net teruggeleverd en 1270kwh direct verbruikt.

1730 kWh heb ik verbruikt van het net en ik heb 2750 kWh nog over.

Ik denk dat wat ik in een jaar opwek genoeg is om op 0 uit te komen (nu ik nog kan salderen).

Is het handig en verstandig om nog 12 panelen op noord bij te plaatsen voor de toekomst als salderen er niet meer is?

Ik wil eventueel bijleggen op noord zodat mijn directe verbruik omhoog gaat (salderen wordt afgebouwd) en de vergoeding qua teruglevering is nu 16 cent.

Wat is wijsheid, wie heeft er advies?
pi_201599082
Heb de koelers in de kelder waar de server staat omgedraaid en blazen nu warme lucht naar de gang in plaats van naar buiten, scheelt toch weer een beetje gas :9
pi_201600224
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 21:32 schreef ShoNuf het volgende:
@:bambino en de overige lezers. Sinds 1 maart heb ik 23 panelen à 335 wp (12 op Zuid en 11 op oost) op onze gasloze nieuwbouwwoning (oplevering februari 21)

Tot nu toe heb ik 5750 kWh opgewekt, 4480 totaal aan het net teruggeleverd en 1270kwh direct verbruikt.

1730 kWh heb ik verbruikt van het net en ik heb 2750 kWh nog over.

Ik denk dat wat ik in een jaar opwek genoeg is om op 0 uit te komen (nu ik nog kan salderen).

Is het handig en verstandig om nog 12 panelen op noord bij te plaatsen voor de toekomst als salderen er niet meer is?

Ik wil eventueel bijleggen op noord zodat mijn directe verbruik omhoog gaat (salderen wordt afgebouwd) en de vergoeding qua teruglevering is nu 16 cent.

Wat is wijsheid, wie heeft er advies?
Dit is eigenlijk niet een vraag die iemand met kennis kan beantwoorden. Het hangt compleet van jou eigen wensen en portemonnee af.
Als je het geld hebt liggen, leveren die paar panelen meer op dan de 0,00001% rente bij de bank.
Maar is het het echt waard? Tja, waarschijnlijk verdien je het nog net terug voor salderen te ver is afgebouwd.

Maar je hebt nu 2750 over en de winter komt nog. Je heb dit jaar nét de winter gemist. Dus nov-dec-jan-feb moet je nog doorkomen. Ik denk dat je dat wel gaat halen (want nieuwbouw) maar je zult niet heel veel over houden schat ik.

Nog meer opwekken heeft waarschijnlijk niet genoeg zin. Denk ik.
Maar 16 cent voor terugleveren (dus teveel, niet salderen), is ongehoord eigenlijk. Ik ben dan ook wel benieuwd waar je dat krijgt. Want hoogste wat ik wist is 10-11 cent.
Sommige partijen bieden meer voor de 1e 1000kWh ofzo. Maar meer wist ik niet.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201601363
Winter is killing ik ga dan van -20 naar +200 lol.

Euro dan he, over het hele jaar zit (zat) ik op 75 euro, weet niet met de nieuwe prijzen.

Gewoon zo veel mogelijk panelen is mijn advies, je kan stroom altijd gebruiken, zelf of doorverkopen, er komt straks een soort 2e hands markt voor stroom.

Of je pleurt bitcoinminers neer, nu is het ethereum en over 10 jaar pipocoin. Of helemaal geen coin, maar de auto van de buren.

Energie is energie en dat is wat waard.
pi_201601415
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 23:27 schreef bambino het volgende:

[..]
Dit is eigenlijk niet een vraag die iemand met kennis kan beantwoorden. Het hangt compleet van jou eigen wensen en portemonnee af.
Als je het geld hebt liggen, leveren die paar panelen meer op dan de 0,00001% rente bij de bank.
Maar is het het echt waard? Tja, waarschijnlijk verdien je het nog net terug voor salderen te ver is afgebouwd.

Maar je hebt nu 2750 over en de winter komt nog. Je heb dit jaar nét de winter gemist. Dus nov-dec-jan-feb moet je nog doorkomen. Ik denk dat je dat wel gaat halen (want nieuwbouw) maar je zult niet heel veel over houden schat ik.

Nog meer opwekken heeft waarschijnlijk niet genoeg zin. Denk ik.
Maar 16 cent voor terugleveren (dus teveel, niet salderen), is ongehoord eigenlijk. Ik ben dan ook wel benieuwd waar je dat krijgt. Want hoogste wat ik wist is 10-11 cent.
Sommige partijen bieden meer voor de 1e 1000kWh ofzo. Maar meer wist ik niet.
Greenchoice biedt nu 16 cent voor teruglevering, of dit in de toekomst ook zo blijft weet ik natuurlijk niet.

Als salderen voorbij is dan houd ik op goeie dagen ongeveer 40kwh over (¤6,40). Als ik maar genoeg teruglever dan koop ik in de winter dure kWh's terug zodat ik hopelijk op 0 euro's bijbetalen kom.

Dat is eigenlijk mijn gedachtegang.
pi_201601457
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 07:51 schreef ShoNuf het volgende:

[..]
Greenchoice biedt nu 16 cent voor teruglevering, of dit in de toekomst ook zo blijft weet ik natuurlijk niet.

Als salderen voorbij is dan houd ik op goeie dagen ongeveer 40kwh over (¤6,40). Als ik maar genoeg teruglever dan koop ik in de winter dure kWh's terug zodat ik hopelijk op 0 euro's bijbetalen kom.

Dat is eigenlijk mijn gedachtegang.
Maar waar mensen op doelen is dat je na salderen veel te weinig krijgt voor je stroom. Je gaat nu toch ook geen 10.000 euro op de bank zetten met 0,001% rente?

Ik denk dat je je stroom altijd wel beter kwijt kan dan simpelweg terugleveren. Sla het op in je auto voor de nacht bijvoorbeeld als je nog een auto hebt waarmee je niet overdag wil rijden. Vraag me af hoe dat met lease auto's gaat in de toekomst als je die accu's dubbel gaat gebruiken, je rijdt geen kilometer, maar toch gaat je accu achteruit.

Je zou in de toekomst bijna een accuteller verwachten naast je kilometerteller, die ook een rol gaat spelen bij verkoop, zoals dat je bij telefoons verkopen je battery health laat zien.

Prachtige ID4 met slechts en 60.000km op de teller en 80.000kWh NAP!
pi_201601481
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 08:01 schreef JDx het volgende:

[..]
Maar waar mensen op doelen is dat je na salderen veel te weinig krijgt voor je stroom. Je gaat nu toch ook geen 10.000 euro op de bank zetten met 0,001% rente?

Ik denk dat je je stroom altijd wel beter kwijt kan dan simpelweg terugleveren. Sla het op in je auto voor de nacht bijvoorbeeld als je nog een auto hebt waarmee je niet overdag wil rijden. Vraag me af hoe dat met lease auto's gaat in de toekomst als je die accu's dubbel gaat gebruiken, je rijdt geen kilometer, maar toch gaat je accu achteruit.

Je zou in de toekomst bijna een accuteller verwachten naast je kilometerteller, die ook een rol gaat spelen bij verkoop, zoals dat je bij telefoons verkopen je battery health laat zien.

Prachtige ID4 met slechts en 60.000km op de teller en 80.000kWh NAP!
Als de energieprijzen zo hoog blijven als nu, valt het wel mee hoe weinig je voor je niet gesaldeerde, teruggeleverde kWh's krijgt. Ja, natuurlijk vervalt ook met hoge energieprijzen het stuk belastingvoordeel, maar dat is bij een hogere kale prijs minder erg. Zeker wanneer je bedenkt dat een grote PV-installatie in aanschaf relatief gezien goedkoper is (wanneer je 8 panelen laat leggen betaal je significant meer per WattPiek dan wanneer je 16 panelen laat leggen).
pi_201601486
Gewoon kopen kopen kopen, straks gooien ze prijsverhogingen weer op grondstoffen tekorten enzo :9

Zoveel mogelijk, op je schuur, op je auto, op het tuinhuis bij de moestuin, ook gewoon binnen :')
pi_201605761
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 10:19 schreef bambino het volgende:

[..]
Op dit moment rond de 10 weken
Dat valt wel mee, ik zou graag eens bij jullie een offerte willen aanvragen voor een warmtepomp. Ik zit zelf te denken aan een loria 6010 10kwh met extra buffervat. Heb jij een linkje naar een website of iets?

Wil van de stadsverwarming af.
pi_201608792
Heeft iemand nog een visie over hoe de wereld er na het salderen eruit ziet?

Teruglevertarief bij Greenchoice is nu 16 cent per kWh, blijft dit zo of gaat dit omlaag na salderen?

Tja, accu's, gaan die ooit betaalbaar worden en komen er ook grote accu's van bv 100 kWh ofzo?

Ik ben benieuwd naar jullie visie (om zelf ook wat meer visie te krijgen).
pi_201608940
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 20:07 schreef ShoNuf het volgende:
Heeft iemand nog een visie over hoe de wereld er na het salderen eruit ziet?

Teruglevertarief bij Greenchoice is nu 16 cent per kWh, blijft dit zo of gaat dit omlaag na salderen?

Tja, accu's, gaan die ooit betaalbaar worden en komen er ook grote accu's van bv 100 kWh ofzo?

Ik ben benieuwd naar jullie visie (om zelf ook wat meer visie te krijgen).
Of juist omhoog na salderen want de vraag naar echte groene stroom is behoorlijk hoog
Vakman pur sang
pi_201609297
Hoe zich dat gaat ontwikkelen hangt ook af van de gekte op de energiemarkt. Wanneer je nu een contract afsluit voor elektriciteit, dan is de kale prijs per kWh simpelweg 14-16ct. Daarmee is het teruglevertarief van Greenchoice direct verklaard: het is niets bijzonders, gewoon de prijs die tussen klant en leverancier is afgesproken voor een kale kWh, of die nu "in" of "uit" gaat. Zolang er niet met uur/kwartier prijzen gewerkt wordt, verwacht ik dat je bij de meeste leveranciers voor terugleveren hetzelfde kale tarief vergoed krijgt als wat je voor levering moet betalen.
pi_201609346
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 17:49 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Hoofdschakelaar is nu verplicht. In principe moet je die plaatsen bij wijzigingen aan de meterkast.

Het kan ook dat de zonnepaneel boer geen zegelrecht heeft en dat ze daarom willen dat er een hoofdschakelaar zit.
Als je hem op de wasmachinegroep laat plaatsen hoef je geen wijzigingen aan de meterkast te brengen(wat hier dus ook is gebeurd).
pi_201609382
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 20:49 schreef Ivo1985 het volgende:
Hoe zich dat gaat ontwikkelen hangt ook af van de gekte op de energiemarkt. Wanneer je nu een contract afsluit voor elektriciteit, dan is de kale prijs per kWh simpelweg 14-16ct. Daarmee is het teruglevertarief van Greenchoice direct verklaard: het is niets bijzonders, gewoon de prijs die tussen klant en leverancier is afgesproken voor een kale kWh, of die nu "in" of "uit" gaat. Zolang er niet met uur/kwartier prijzen gewerkt wordt, verwacht ik dat je bij de meeste leveranciers voor terugleveren hetzelfde kale tarief vergoed krijgt als wat je voor levering moet betalen.
Ik denk dat energieprijzen variabel gaan worden, precies wat jij aangeeft, het kan per uur of per dagdeel veranderen.

Maar als het salderen helemaal afgelopen is hoe ziet het er dan uit. Wordt er reallife gekeken wat er gebruikt en teruggeleverd wordt of is dat per uur?
pi_201609493
De huidige regelgeving rond de slimme meter is volgens mij ingericht op uitlezen per kwartier als hoogste uitlees-frequentie.

En ja, dat kan betekenen dat een thuis accu of vehicle to grid interessant wordt. Als de zon volop schijnt terwijl er boven de Noordzee een aardig briesje waait, kan overdag de stroomprijs negatief zijn, terwijl je in de daaropvolgende windstille nacht een forse duit moet betalen per kWh.

Dus overdag flink accu's laden om daar je nachtverbruik mee te overbruggen kan lonend worden.
pi_201609581
Je hebt die zonnepanelen toch ooit genomen om onafhankelijk te worden, dan moet je dat gewoon steeds uitbreiden, zoveel mogelijk opslaan of direct gebruiken waar het het waard is.

Zelfde als je het voor het geld deed.

Als je het echt deed voor het milieu, dan maakt salderen niet uit :9
pi_201610028
Ik denk dat ik mijn dak op Noord ook wel vol laat leggen (12 panelen). Ik denk dat ik nog even een paar maandjes wacht totdat ik precies een jaar woon dan een ander energiecontract (op naam van mijn vrouw) en dan de paneeltjes met factuur op naam van mijn vrouw zodat ik de BTW wel terugkrijg (ehh dat mijn vrouw de BTW terugkrijgt).
pi_201610154
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 20:07 schreef ShoNuf het volgende:
Heeft iemand nog een visie over hoe de wereld er na het salderen eruit ziet?

Teruglevertarief bij Greenchoice is nu 16 cent per kWh, blijft dit zo of gaat dit omlaag na salderen?

Tja, accu's, gaan die ooit betaalbaar worden en komen er ook grote accu's van bv 100 kWh ofzo?

Ik ben benieuwd naar jullie visie (om zelf ook wat meer visie te krijgen).
Als een 100 kwh accu in een auto geplaatst kan worden dan kan je die ook in je kruipruimte of garage plaatsen... maar betaalbaar is het tot nu toe niet als je gaat rekenen wat je voordeel ermee is (zou zo'n 10k moeten kosten voor 100 kwh).
Facts don't care about your feelings
pi_201610990
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 21:35 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Als een 100 kwh accu in een auto geplaatst kan worden dan kan je die ook in je kruipruimte of garage plaatsen... maar betaalbaar is het tot nu toe niet als je gaat rekenen wat je voordeel ermee is (zou zo'n 10k moeten kosten voor 100 kwh).
Daarom leaseauto ervoor gebruiken.
pi_201611122
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 22:09 schreef JDx het volgende:

[..]
Daarom leaseauto ervoor gebruiken.
Ja maar die staat toch overdag ook niet thuis?
Facts don't care about your feelings
pi_201611149
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 22:15 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Ja maar die staat toch overdag ook niet thuis?
Dan laadt ie toch op je zaak? 's Avonds gebruiken, tot er nog genoeg in zit om op de zaak te komen.
pi_201611256
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 21:08 schreef JDx het volgende:
Als je het echt deed voor het milieu, dan maakt salderen niet uit :9
Dat gaat alleen op wanneer je een onbeperkte portemonnee hebt.

Bij de meeste mensen zit er een grens aan het budget. Als je het voor het milieu doet, dan is het voor een maximaal resultaat ook wel degelijk van belang om naar de financiële kant van het verhaal te kijken. Een duurzame maatregel uitvoeren die financieel veel besparing oplevert zorgt er namelijk voor dat je sneller kunt sparen voor de volgende duurzame maatregel.
pi_201611269
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 22:16 schreef JDx het volgende:

[..]
Dan laadt ie toch op je zaak? 's Avonds gebruiken, tot er nog genoeg in zit om op de zaak te komen.
Het gaat er toch om dat je overdag, als de zonnepanelen stroom genereren, je er thuis niets mee doet en dus moet terugleveren?
Facts don't care about your feelings
pi_201611345
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 22:15 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Ja maar die staat toch overdag ook niet thuis?
Waar de auto staat is niet zo relevant wanneer met (bijna) realtime beprijzing van elektriciteit de stroom overdag op gunstige momenten gratis is. Als er op de plek waar je auto staat maar een laadpaal beschikbaar is, kun je gratis je accu opladen. En dan 's avonds thuis weer (deels) leeg trekken.
pi_201611585
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 22:23 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
Waar de auto staat is niet zo relevant wanneer met (bijna) realtime beprijzing van elektriciteit de stroom overdag op gunstige momenten gratis is. Als er op de plek waar je auto staat maar een laadpaal beschikbaar is, kun je gratis je accu opladen. En dan 's avonds thuis weer (deels) leeg trekken.
Ja maar hij bedoelt dat dan zijn eigen opgewekte stroom wel verloren gaat.

Dan moet je vrouw ook elektrisch en thuisblijven, koken en schoonmaken en de was doen enzo :9
pi_201611665
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 22:23 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
Waar de auto staat is niet zo relevant wanneer met (bijna) realtime beprijzing van elektriciteit de stroom overdag op gunstige momenten gratis is. Als er op de plek waar je auto staat maar een laadpaal beschikbaar is, kun je gratis je accu opladen. En dan 's avonds thuis weer (deels) leeg trekken.
Wel leuk en interessant. Maar als alle grote bedrijven ook electrisch worden ipv gas of olie gaan gebruiken is er dan ook nog een overschot aan electra in de goeie maanden?

Ik leer hier echt van, dank iedereen.
pi_201613549
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 07:51 schreef ShoNuf het volgende:

[..]
Greenchoice biedt nu 16 cent voor teruglevering, of dit in de toekomst ook zo blijft weet ik natuurlijk niet.

Als salderen voorbij is dan houd ik op goeie dagen ongeveer 40kwh over (¤6,40). Als ik maar genoeg teruglever dan koop ik in de winter dure kWh's terug zodat ik hopelijk op 0 euro's bijbetalen kom.

Dat is eigenlijk mijn gedachtegang.
Huh? 16ct? Ik zie dat nergens staan bij GC.

quote:
Hoge terugleververgoeding bij Greenchoice
Wij zijn trots op onze klanten die de stap hebben gezet naar eigen, groene energie opwekking. Daarom biedt Greenchoice een hogere terugleververgoeding van ¤0,08 voor consumenten. Zo houd je met de salderingsregeling in 2020 een mooi extraatje over. Lever je meer dan 2.000 kilowattuur netto terug? Dan ontvang je over de meeropbrengst een vergoeding tegen je kale leveringstarief. Check de voorwaarden voor teruglevering. Deelnemers van Samen Greenchoice die terugleveren worden beloond met 1250 extra punten.

bron: https://www.greenchoice.nl/zonnepanelen/salderingsregeling/


[ Bericht 34% gewijzigd door Patroon op 03-10-2021 10:03:51 ]
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_201614309
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 09:03 schreef Patroon het volgende:

[..]
Huh? 16ct? Ik zie dat nergens staan bij GC.
[..]

Heel apart, van de week stond er nog 16 cent. Zelf heb ik een contract met teruglever tarief van 11 cent.

Maar goed, teruglevertarief wordt ook vaker aangepast (althans dat is mijn conclusie).
pi_201614361
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 10:29 schreef ShoNuf het volgende:

[..]
Heel apart, van de week stond er nog 16 cent. Zelf heb ik een contract met teruglever tarief van 11 cent.

Maar goed, teruglevertarief wordt ook vaker aangepast (althans dat is mijn conclusie).
Hij post iets over 2020.

Wel beangstigende maandprijzen als ik mijn verbruik invoer bij Greenchoice, bijna 2x zo veel dan wat ik nu betaal, dat worden leuke jaarafrekeningen voor iedereen.

[ Bericht 5% gewijzigd door JDx op 03-10-2021 10:39:21 ]
  Moderator zondag 3 oktober 2021 @ 10:40:18 #146
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201614424
Misschien dat hier meer mensen zitten die weten of dit mag. Gisteren heb ik een installatie in een woonhuis onder ogen gehad, waar men ook zonnepanelen heeft.

De omvormer is op de meterkast (afstand is een meter of acht) aangesloten met een kabel 3x4mm² op een C25 aardlekautomaat van EATON.

Mag je op deze manier een C25 automaat toepassen in een installatie ? :?

Kon niet achterhalen wat de waarde van de hoofdzekering was; wel dat de gebruikte draad doorsnedes in de meterkast zelf niet kloppen.

[ Bericht 6% gewijzigd door Vonkenboer op 03-10-2021 11:32:35 ]
pi_201614958
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 10:40 schreef Vonkenboer het volgende:
Misschien dat hier meer mensen zitten die weten of dit mag. Gisteren heb ik een installatie in een woonhuis onder ogen gehad, waar men ook zonnepanelen heeft.

De omvormer is op de meterkast (afstand is een meter of acht) aangesloten met een kabel 3x4mm² op een C25 aardlekautomaat van EATON.

Mag je op deze manier een C25 automaat toepassen in een installatie ? :?

Kon niet achterhalen wat de waarde van de hoofdzekering was; wel dat de gebruikte draad doorsnedes in de meterkast zelf niet kloppen.
Ik snap sowieso niet waarom die zonnepaneelboeren allemaal C karakteristiek plaatsen... De circuitweerstand moet daar veel lager voor zijn en die word denk ik in 99% van de gevallen niet gemeten.

Verder is het natuurlijk niet selectief, maar dat is in een huisinstallatie sowieso bijna niet te verkrijgen... zeker niet met de zware verbruikers/opwekkers tegenwoordig als laadpalen en zonnepanelen.

Draaddikte voldoet toch wel over zon korte afstand?
pi_201614962
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 10:40 schreef Vonkenboer het volgende:
Misschien dat hier meer mensen zitten die weten of dit mag. Gisteren heb ik een installatie in een woonhuis onder ogen gehad, waar men ook zonnepanelen heeft.

De omvormer is op de meterkast (afstand is een meter of acht) aangesloten met een kabel 3x4mm² op een C25 aardlekautomaat van EATON.

Mag je op deze manier een C25 automaat toepassen in een installatie ? :?

Kon niet achterhalen wat de waarde van de hoofdzekering was; wel dat de gebruikte draad doorsnedes in de meterkast zelf niet kloppen.
Je linkt naar een B25?

Edit:
Ik kan zo niet vinden of C kwaad kan. Het is een tragere zekering, dus ik denk dat dit voor een omvormer slechter is.
Want er bestaat op die manier meer kans dat de omvormer een klap krijgt voor de aardlek springt.

Waar je wel op moet letten is dat het 300mA is, en niet 30mA.
In het verleden gebruikte wij altijd 30mA maar naar mate de jaren vorderde zijn we over gegaan op 300mA omdat we vaak zagen dat een aardlekautomaat van 30 nog wel eens wil klappen zonder dat er iets mis is met de installatie.

Wij gebruiken dus Bxx 300mA
En als je een 1x35A aansluiting hebt kan dat prima een B25 zijn.

[ Bericht 18% gewijzigd door bambino op 03-10-2021 11:32:33 ]
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator zondag 3 oktober 2021 @ 11:38:45 #149
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201615107
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 11:27 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Ik snap sowieso niet waarom die zonnepaneelboeren allemaal C karakteristiek plaatsen... De circuitweerstand moet daar veel lager voor zijn en die word denk ik in 99% van de gevallen niet gemeten.

Verder is het natuurlijk niet selectief, maar dat is in een huisinstallatie sowieso bijna niet te verkrijgen... zeker niet met de zware verbruikers/opwekkers tegenwoordig als laadpalen en zonnepanelen.

Draaddikte voldoet toch wel over zon korte afstand?
Ja, de draaddikte voldoet natuurlijk wel. Al is het wel weer jammer dat ze dit in de meterkast zelf dan weer uit bedraad hebben met dik 10mm²; naar een hoofdschakelaar. Waar van de kWh meter uit maar een 4mm² draad op uit komt.

Geen idee hoe oud of hoe groot de zonnepanelen installatie is, zo op het oog leken mij de gebruikte panelen al wat ouder. Dat zullen de bewoners nog wel kunnen achterhalen denk ik.

quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 11:27 schreef bambino het volgende:
Ik kan zo niet vinden of C kwaad kan. Het is een tragere zekering, dus ik denk dat dit voor een omvormer slechter is.
Want er bestaat op die manier meer kans dat de omvormer een klap krijgt voor de aardlek springt.

Waar je wel op moet letten is dat het 300mA is, en niet 30mA.
In het verleden gebruikte wij altijd 30mA maar naar mate de jaren vorderde zijn we over gegaan op 300mA omdat we vaak zagen dat een aardlekautomaat van 30 nog wel eens wil klappen zonder dat er iets mis is met de installatie.

Wij gebruiken dus Bxx 300mA
En als je een 1x35A aansluiting hebt kan dat prima een B25 zijn.
Geen idee wat daar de hoofdaansluiting is, dat zal wel op de papieren van het energiebedrijf staan.
Even achterhalen dan maar; automaat is een 30mA dus daar moet dan even naar gekeken worden.

Kortom beter vervangen voor een 300mA B25 automaat. ^O^
pi_201615183
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 11:38 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Ja, de draaddikte voldoet natuurlijk wel. Al is het wel weer jammer dat ze dit in de meterkast zelf dan weer uit bedraad hebben met dik 10mm²; naar een hoofdschakelaar. Waar van de kWh meter uit maar een 4mm² draad op uit komt.

Geen idee hoe oud of hoe groot de zonnepanelen installatie is, zo op het oog leken mij de gebruikte panelen al wat ouder. Dat zullen de bewoners nog wel kunnen achterhalen denk ik.
[..]
Geen idee wat daar de hoofdaansluiting is, dat zal wel op de papieren van het energiebedrijf staan.
Even achterhalen dan maar; automaat is een 30mA dus daar moet dan even naar gekeken worden.

Kortom beter vervangen voor een 300mA B25 automaat. ^O^
Als het nu goed gaat, gaat het goed. Het maakt voor de teruglevering niet uit. En voor de veiligheid, hmm ja. Wellicht dat er een scenario denkbaar is dat de omvormer eerder stuk kan gaan door die aardlekautomaat.
En het is geen grote investering, dus ik zou het waarschijnlijk ook gedaan hebben.

Qua kabel dikte snap ik het "probleem" nog niet helemaal.

De kabel die binnenkomt van buiten is 10mm2? Dat lijkt me niet meer dan normaal.
Alles binnen in huis, is 2,5mm2 en in oude huizen zelfs 1,5mm2 (lampen etc boven is niet boeiend).
Omvormer op 4mm2 binnen 10 meter, prima.
Bij grote installaties is dat anders.

De kabels van de hoofdschakelaar naar de groepen, doen ze vaker met de dikkere jongens. Al is 10mm2 wel echt overkill.
6mm2 zie je dan vaker.
Ik heb bij mij in de meterkast volgens mij wel alles met 10, maar het is echt een pokke werk extra om dat te doen. Zelfs met een tang kost dat gewoon een stuk meer moeite.
Omdat ik een stuk 10mm2 kabel over had, hebben we daar stukje van gebruikt. Maar ook alleen voor alle zwaardere delen.
Alle normale groepen hebben 6.
Omvormer, warmtepomp, airco, steamer, krachtgroepen hebben we 10mm2 gebruikt.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator zondag 3 oktober 2021 @ 11:58:31 #151
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201615341
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 11:45 schreef bambino het volgende:
De kabel die binnenkomt van buiten is 10mm2? Dat lijkt me niet meer dan normaal.
Alles binnen in huis, is 2,5mm2 en in oude huizen zelfs 1,5mm2 (lampen etc boven is niet boeiend).
Omvormer op 4mm2 binnen 10 meter, prima.
Bij grote installaties is dat anders.
Vanuit de kWh meter tot de onderkant van de hoofdschakelaar in de meterkast zit 4 mm², van de bovenkant van de hoofdschakelaar tot de groep van de zonnepanelen is dit 10mm² en op die groep van de zonnepanelen is aangesloten met een kabel met 4 mm².

Vanuit de andere hoofdschakelaar (dat klopt ook al niet :X) worden alle normale eindgroepen gevoed met 4mm².
Die tweede hoofdschakelaar is ook gevoed met 4mm².

Ja, je merkt het al hier is best wel wat afgebeund
pi_201615405
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 11:58 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Vanuit de kWh meter tot de onderkant van de hoofdschakelaar in de meterkast zit 4 mm², van de bovenkant van de hoofdschakelaar tot de groep van de zonnepanelen is dit 10mm² en op die groep van de zonnepanelen is aangesloten met een kabel met 4 mm².

Vanuit de andere hoofdschakelaar (dat klopt ook al niet :X) worden alle normale eindgroepen gevoed met 4mm².
Die tweede hoofdschakelaar is ook gevoed met 4mm².

Ja, je merkt het al hier is best wel wat afgebeund
Oke, de kWh meter bedoel je dus "de" meter mee. Van de netbeheerder. (ik heb een kWh meter die mijn omvormer stand meet).
Dus je krijgt 4mm2 binnen van het net. Dat is wat aan de dunne kant DENK ik. Maar zou ik moeten navragen wat nu normaal is.

Een 2e hoofdschakelaar doet hier niks behalve dat je met 1 klik die groepen allemaal uit kan zetten.
Heeft dat een meerwaarde? Nee, tenzij je op vakantie wil en je huis uit wil zetten behalve je zonnepanelen.
Dan kan je ook gewoon de aardlekschakelaar(s) van die groepen ff omhooien, maar goed. Dus die kan gewoon er tussen uit.

Wat betreft voeding vanaf het net, kan je het beste je netbeheerder bellen en vragen wat de richtlijnen zijn. Als je aangeeft dat je een nieuwe meterkast wilt plaatsen dan kunnen zij dit berekenen.

Ik verwacht dat uit de grond naar de meter een dikkere kabel zit (sowieso 3 fase), en dat ze vanaf daar 4mm2 hebben gepakt. Dus kleine klus om dat te vernieuwen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator zondag 3 oktober 2021 @ 12:23:51 #153
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201615668
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 12:03 schreef bambino het volgende:

Een 2e hoofdschakelaar doet hier niks behalve dat je met 1 klik die groepen allemaal uit kan zetten.
Heeft dat een meerwaarde? Nee, tenzij je op vakantie wil en je huis uit wil zetten behalve je zonnepanelen.
Dan kan je ook gewoon de aardlekschakelaar(s) van die groepen ff omhooien, maar goed. Dus die kan gewoon er tussen uit.
Die gaat er in de nieuwe situatie ook tussenuit; men wil ook overstappen naar 3 fase dus daar moet de netbeheerder toch nog bij betrokken worden. Dan zullen ze vast wel het één en ander aanpassen.

Eerst eens achterhalen wat de huidige aansluiting is; of dat nog 25 of al wel 35A is.
Ik vermoed het eerste :)
pi_201616654
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 10:34 schreef JDx het volgende:

[..]
Hij post iets over 2020.

Wel beangstigende maandprijzen als ik mijn verbruik invoer bij Greenchoice, bijna 2x zo veel dan wat ik nu betaal, dat worden leuke jaarafrekeningen voor iedereen.
Wat ik post is de actuele cijfers van greenchoice. Is niet geschreven in 2020. Wil graag zien of die 16ct klopt, want ik heb nog een week om mijn huidige 3 jaar vast te annuleren.

Ik zit al jaren bij Powerpeers en heb vorige week 3 jaar vastgezet met 210 euro bonus (over 3 jaar). Stroomprijs: 26ct en gas 98ct. Wij leveren jaarlijks wel 4000 terug en krijgen 11ct en voor ongeveer 1200kwh krijgen we 15ct (stroom wat direct van ons wordt afgenomen).

Ik heb niet het het idee dat ik ergens anders een betere deal ga krijgen, maar twijfel nog of ik het voor 3 jaar of 1 jaar moet vastzetten.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_201616827
Tip:

https://nl.pepper.com/aan(...)3-greenchoice-210765

86 eurocent kubieke meter gas alleen vandaag nog
pi_201617434
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 13:36 schreef Johannes788 het volgende:
Tip:

https://nl.pepper.com/aan(...)3-greenchoice-210765

86 eurocent kubieke meter gas alleen vandaag nog
Bedankt voor de tip, maar ons gasverbruik van 1100 is per jaar relatief laag en wij leveren wel 4500kwh per jaar terug, dus 11ct of 8ct maakt dan nogal wat uit.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_201618381
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 13:26 schreef Patroon het volgende:

[..]
Wat ik post is de actuele cijfers van greenchoice. Is niet geschreven in 2020. Wil graag zien of die 16ct klopt, want ik heb nog een week om mijn huidige 3 jaar vast te annuleren.

Ik zit al jaren bij Powerpeers en heb vorige week 3 jaar vastgezet met 210 euro bonus (over 3 jaar). Stroomprijs: 26ct en gas 98ct. Wij leveren jaarlijks wel 4000 terug en krijgen 11ct en voor ongeveer 1200kwh krijgen we 15ct (stroom wat direct van ons wordt afgenomen).

Ik heb niet het het idee dat ik ergens anders een betere deal ga krijgen, maar twijfel nog of ik het voor 3 jaar of 1 jaar moet vastzetten.
Stom dat ze het dan nog over 2020 hebben in die tekst, foutje of verouderde tekst aangepast.

Hier hebben ze het wel over 2021 en 8 cent inderdaad.
https://www.greenchoice.nl/groene-stroom-en-gas/winduitnederland/

quote:
Het totaal tarief (incl. btw) is inclusief overheidsheffingen en btw. De overheidsheffingen en netbeheerkosten gelden voor het kalenderjaar 2021. De overheidsheffingen gelden voor een maximaal jaarverbruik van 10.000 kWh stroom en 170.000 m3 gas. Bij een hoger verbruik hoort een ander tarief van de overheidsheffingen en varieert het totaal tarief. De netbeheerkosten kunnen wijzigen per kalenderjaar of tussentijds als de aansluitwaarde van de aansluiting verandert. Deze berekening is gebaseerd op de aansluitingsgrootte van uw woning. De kosten kunnen afwijken van de kosten die o.b.v. het verbruik maandelijks in rekening worden gebracht.

Lever je stroom aan ons terug? Je ontvangt dan tot 2.000 kWh een vergoeding van 8 cent per kWh voor de netto teruglevering. Lever je netto meer terug dan 2.000 kWh dan ontvang je een terugleververgoeding die gelijk is aan het kale leveringstarief.
Dat is na het aanvragen van een offerte.
pi_201619375
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 13:36 schreef Johannes788 het volgende:
Tip:

https://nl.pepper.com/aan(...)3-greenchoice-210765

86 eurocent kubieke meter gas alleen vandaag nog
Maar dan zit je er wel voor drie jaar aan vast.

De huidige prijs is door twee dingen opgedreven. Allereerst door wat politiek gesteggel van Rusland. Hoewel dat slecht in te schatten is zullen ze op een goed moment de prijzen wel weer verlagen anders verkopen ze niet meer.

De tweede prijsopdrijvende factor is de absurd weinige wind dit jaar. Ik heb zelf winddelen en nu het jaar op ruim drie kwart is aangekomen is de productie nog niet eens op de helft van de verwachting voor dit jaar.

De politiek kan je weinig over zeggen maar de wind zal wel weer aantrekken en ga er maar rustig van uit dat de zonnepanelensector de vraag niet kan bijhouden de komende periode.

Ik gok er op dat na een kostbare winter de prijs weer geheel terug gaat naar wat het was.

Maar dat heb ik van de spaarrente ook wel eens gedacht. -O-
pi_201619507
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 16:01 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Maar dan zit je er wel voor drie jaar aan vast.
Voordeel is wel dat je als consument je contract wel kan opbreken en de overstapboete voor lief kan nemen (en soms wordt deze zelfs voor je betaald als je overstapt).
pi_201619556
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 16:08 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Voordeel is wel dat je als consument je contract wel kan opbreken en de overstapboete voor lief kan nemen (en soms wordt deze zelfs voor je betaald als je overstapt).
Er bestaat geen gratis lunch. Maar de zon komt wel gratis op. :)
pi_201619747
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 16:10 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Er bestaat geen gratis lunch. Maar de zon komt wel gratis op. :)
M'n zonnepanelen kunnen dat beamen ;)

Maar wat ik bedoel te zeggen: je kan als consument makkelijker van een contract af dan je energieleverancier.

Resterende looptijd -> Maximale opzegvergoeding per product (stroom - gas)
1,5 jaar -> ¤ 50,- stroom - ¤ 50,- gas
1,5 tot 2 jaar -> ¤ 75,- stroom - ¤ 75,- gas
2 tot 2,5 jaar -> ¤ 100,- stroom - ¤ 100,- gas
meer dan 2,5 jaar -> ¤ 125,- stroom - ¤ 125,- gas

Als je nu redelijk goedkoop een 3-jarig contract kan afsluiten en daarmee honderden Euro's voordeliger uit bent, dan is een boete van ¤100 of ¤200 mss helemaal geen punt als je straks weer naar een voordeliger aanbieder wil overstappen.
pi_201619915
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 16:19 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
M'n zonnepanelen kunnen dat beamen ;)

Maar wat ik bedoel te zeggen: je kan als consument makkelijker van een contract af dan je energieleverancier.

Resterende looptijd -> Maximale opzegvergoeding per product (stroom - gas)
1,5 jaar -> ¤ 50,- stroom - ¤ 50,- gas
1,5 tot 2 jaar -> ¤ 75,- stroom - ¤ 75,- gas
2 tot 2,5 jaar -> ¤ 100,- stroom - ¤ 100,- gas
meer dan 2,5 jaar -> ¤ 125,- stroom - ¤ 125,- gas

Als je nu redelijk goedkoop een 3-jarig contract kan afsluiten en daarmee honderden Euro's voordeliger uit bent, dan is een boete van ¤100 of ¤200 mss helemaal geen punt als je straks weer naar een voordeliger aanbieder wil overstappen.
Dan moet je dus in het voorjaar 200 of 250 euro uit gaan geven om de winter goedkoper door te komen. Laat ik het bij mezelf houden, ik ga dat absoluut nooit bezuinigen in een winter. Je moet wel een behoorlijk hoog verbruik hebben wil dat uit kunnen.

Maar als de prijs langer hoog blijft dan blijkt het wel een juiste gok te zijn geweest...

Maar iets meer on topic: Mijn paneeltjes kunnen de afgelopen dagen mijn verbruik niet meer bijhouden helaas. Vanmorgen stond de meter de hele tijd zelfs op het nulpunt. Op dit moment weet ik weer een 200 - 300 watt terug te leveren. Ook deze dag gaat eindigen met meer gebruik dan terug leveren.
pi_201621728
Ik annuleer mijn 3 jaar contract (binnen 14 dagen) en ga eerst variabel door. Is een risico, maar ik verwacht in het voorjaar goedkoper een contract te kunnen krijgen.
Maar ik kan 't mis hebben...
  Official ESF Kreviewer zondag 3 oktober 2021 @ 17:41:10 #164
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_201621890
Vraagje. Ik heb een huis gekocht met zonnepanelen. Vrij nieuw allemaal, maar heb er geen verstand van.
Oude bewoner ook niet helaas. Nu zie ik een Envoy/Enlighten box staan, en daar is ook een app van.
Via de app kan ik een 'new ownership' doen, maar dan moet ik serienummers invullen en die kan ik nergens vinden.

Iemand enig idee toevallig? Meer info kan ik desgewenst leveren.

(Moet ik dat ding ook op wifi aansluiten? Het nieuwe huis heeft nog geen internet momenteel)
pi_201624479
Na de aanschaf van zonnepanelen moest ik deze aanmelden bij mijn energieleverancier. (via https://www.energieleveren.nl/ )

Dit is alleen na installatie toch, niet na overstappen van energieleverancier weer nodig?
pi_201624496
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 20:26 schreef NicolasJoy het volgende:
Na de aanschaf van zonnepanelen moest ik deze aanmelden bij mijn energieleverancier. (via https://www.energieleveren.nl/ )

Dit is alleen na installatie toch, niet na overstappen van energieleverancier weer nodig?
Nee, 1x is genoeg.

Je meldt ze aan bij de netbeheerder, niet bij je leverancier ;)
pi_201626990
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 12:23 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Die gaat er in de nieuwe situatie ook tussenuit; men wil ook overstappen naar 3 fase dus daar moet de netbeheerder toch nog bij betrokken worden. Dan zullen ze vast wel het één en ander aanpassen.

Eerst eens achterhalen wat de huidige aansluiting is; of dat nog 25 of al wel 35A is.
Ik vermoed het eerste :)
Zijn de aardlekschakelaars wel geschikt voor de totale stroom? 40a aardlekschakelaars voldoen niet als er een 35 ampère hoofdzekering zit en de zonnepanelen nog 25 ampère kunnen invloeden..
  Moderator maandag 4 oktober 2021 @ 06:15:34 #168
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201628087
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 22:41 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Zijn de aardlekschakelaars wel geschikt voor de totale stroom? 40a aardlekschakelaars voldoen niet als er een 35 ampère hoofdzekering zit en de zonnepanelen nog 25 ampère kunnen invloeden..
Ik weet niet wat de waarde van de hoofdzekering is, de aansluitkast van het energiebedrijf is zo'n ouderwetse dichte kast. Dus dat moet ik via de papieren van het energiebedrijf even opzoeken. Dus alle aardlekschakelaars en de hoofdschakelaar moeten dan 63A zijn ?

Dat zouden ze dan ook moeten zijn wanneer er maar een 20 ampère hoofdzekering zou zijn.

Dan is de totale stroom ook 45A ..
pi_201628195
quote:
0s.gif Op maandag 4 oktober 2021 06:15 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Ik weet niet wat de waarde van de hoofdzekering is, de aansluitkast van het energiebedrijf is zo'n ouderwetse dichte kast. Dus dat moet ik via de papieren van het energiebedrijf even opzoeken. Dus alle aardlekschakelaars en de hoofdschakelaar moeten dan 63A zijn ?

Dat zouden ze dan ook moeten zijn wanneer er maar een 20 ampère hoofdzekering zou zijn.

Dan is de totale stroom ook 45A ..
Hoofdschakelaar niet, daar gaat tenslotte nooit meer dan de waarde van de hoofdzekering door heen.

Maar de aardleks inderdaad wel. Word vaak vergeten als er zonnepanelen geplaatst worden..

Je kan ook het hele huis achter een 40 ampère voorbeveiliging zetten. Dan kan er ook nooit meer stroom dan 40 ampère door de aardleks.
  Moderator maandag 4 oktober 2021 @ 09:51:37 #170
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201629276
quote:
0s.gif Op maandag 4 oktober 2021 07:03 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Hoofdschakelaar niet, daar gaat tenslotte nooit meer dan de waarde van de hoofdzekering door heen.

Maar de aardleks inderdaad wel. Word vaak vergeten als er zonnepanelen geplaatst worden..

Je kan ook het hele huis achter een 40 ampère voorbeveiliging zetten. Dan kan er ook nooit meer stroom dan 40 ampère door de aardleks.
Dan moet de bekabeling natuurlijk ook dikker uitgevoerd worden intern.
Dan kan ik beter kijken naar een aparte voorbeveiliging.
pi_201629514
quote:
14s.gif Op zondag 3 oktober 2021 17:41 schreef Kreator het volgende:
Vraagje. Ik heb een huis gekocht met zonnepanelen. Vrij nieuw allemaal, maar heb er geen verstand van.
Oude bewoner ook niet helaas. Nu zie ik een Envoy/Enlighten box staan, en daar is ook een app van.
Via de app kan ik een 'new ownership' doen, maar dan moet ik serienummers invullen en die kan ik nergens vinden.

Iemand enig idee toevallig? Meer info kan ik desgewenst leveren.

(Moet ik dat ding ook op wifi aansluiten? Het nieuwe huis heeft nog geen internet momenteel)
Installateur vragen. Die kan inloggen in dat systeem en extra eigenaar toevoegen. Maar systeem moet uiteindelijk wel verbonden zijn met internet wil je de app kunnen gebruiken.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201630847
quote:
0s.gif Op maandag 4 oktober 2021 10:23 schreef bambino het volgende:

[..]
Installateur vragen. Die kan inloggen in dat systeem en extra eigenaar toevoegen. Maar systeem moet uiteindelijk wel verbonden zijn met internet wil je de app kunnen gebruiken.
Maar voor de werking is geen internet vereist toch?
  Moderator maandag 4 oktober 2021 @ 12:30:25 #173
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201630873
quote:
0s.gif Op maandag 4 oktober 2021 07:03 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Hoofdschakelaar niet, daar gaat tenslotte nooit meer dan de waarde van de hoofdzekering door heen.

Maar de aardleks inderdaad wel. Word vaak vergeten als er zonnepanelen geplaatst worden..

Je kan ook het hele huis achter een 40 ampère voorbeveiliging zetten. Dan kan er ook nooit meer stroom dan 40 ampère door de aardleks.
Dan denk ik dat het in mijn situatie handig is om een 40A automaat te nemen en die direct achter de hoofdschakelaar te zetten. Vanaf die automaat kan ik dan naar de aardlekschakelaars van de gewone eindgroepen.

De pv groep komt dan rechtstreeks achter de hoofdschakelaar. De bedrading in de kast zou dan met 4 mm² voldoende moeten zijn.

Tussen de hoofdschakelaar en de 40A zou dat dan 6 mm² moeten worden.

Klopt mijn gedachten dan ?

@Makrolon
@bambino
@XanderH

[ Bericht 3% gewijzigd door Vonkenboer op 04-10-2021 13:00:59 ]
pi_201630902
Zonnepanelen zijn donderdag geinstalleerd. Nog even wachten op de inlogcode voor mijn SolarEgde systeem om de app te kunnen monitoren.

Ik heb nog een variabel energie/gas contract en durf niet te zeggen wat mijn verbruik gaat zijn dus blijf nog even variabel. Gasprijs staat nu nog op 85 cent.
- Met zuidelijke groet -
  Official ESF Kreviewer maandag 4 oktober 2021 @ 13:11:57 #175
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_201631361
quote:
0s.gif Op maandag 4 oktober 2021 10:23 schreef bambino het volgende:

[..]
Installateur vragen. Die kan inloggen in dat systeem en extra eigenaar toevoegen. Maar systeem moet uiteindelijk wel verbonden zijn met internet wil je de app kunnen gebruiken.
Ga ik dat doen. Dankje.

-was denk ik idd het snelst.

Blijkt bij Coolblue te zijn gekocht. 3600 vermogen in 10 panelen. Geen idee of het goed spul is, maar het is vorig jaar geplaatst voor 6500 euro, als ik de rekening mag geloven.
Als het goed is, gaan ze een account toevoegen.

wellicht nog even een domme vraag, maar ik neem aan dat ze al wel werken verder? Alles is tenslotte gewoon geinstalleerd e.d. We hebben alleen een andere energieleverancier dan de vorige eigenaar.

(ik kan dit natuurlijk ook gewoon navragen bij de energieleverancier)

[ Bericht 31% gewijzigd door Kreator op 04-10-2021 13:44:28 ]
pi_201632041
quote:
14s.gif Op maandag 4 oktober 2021 13:11 schreef Kreator het volgende:

[..]
Ga ik dat doen. Dankje.

-was denk ik idd het snelst.

Blijkt bij Coolblue te zijn gekocht. 3600 vermogen in 10 panelen. Geen idee of het goed spul is, maar het is vorig jaar geplaatst voor 6500 euro, als ik de rekening mag geloven.
Als het goed is, gaan ze een account toevoegen.

wellicht nog even een domme vraag, maar ik neem aan dat ze al wel werken verder? Alles is tenslotte gewoon geinstalleerd e.d. We hebben alleen een andere energieleverancier dan de vorige eigenaar.

(ik kan dit natuurlijk ook gewoon navragen bij de energieleverancier)
Je kan ook even zien wat je elektra meter doet als het zonnetje schijnt.
  Official ESF Kreviewer maandag 4 oktober 2021 @ 15:15:17 #177
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_201632891
quote:
0s.gif Op maandag 4 oktober 2021 14:12 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Je kan ook even zien wat je elektra meter doet als het zonnetje schijnt.
Daar snap ik nog niet alles van. Zijn er 4 geloof ik. Ik ga er eens naar kijken vd week.
pi_201633017
quote:
11s.gif Op maandag 4 oktober 2021 15:15 schreef Kreator het volgende:

[..]
Daar snap ik nog niet alles van. Zijn er 4 geloof ik. Ik ga er eens naar kijken vd week.
Twee meters die aangeven wat je gebruikt en twee die aangeven wat je teruglevert.

Anders kan je op de omvormer ook wel ergens een schermpje vinden om te zien of het iets doet.
pi_201634348
quote:
0s.gif Op maandag 4 oktober 2021 12:27 schreef JDx het volgende:

[..]
Maar voor de werking is geen internet vereist toch?
Correct

quote:
1s.gif Op maandag 4 oktober 2021 12:30 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Dan denk ik dat het in mijn situatie handig is om een 40A automaat te nemen en die direct achter de hoofdschakelaar te zetten. Vanaf die automaat kan ik dan naar de aardlekschakelaars van de gewone eindgroepen.

De pv groep komt dan rechtstreeks achter de hoofdschakelaar. De bedrading in de kast zou dan met 4 mm² voldoende moeten zijn.

Tussen de hoofdschakelaar en de 40A zou dat dan 6 mm² moeten worden.

Klopt mijn gedachten dan ?

@:Makrolon
@:bambino
@:Xanderh
Just in case, de terminologie is incorrect.
Een automaat = groep in de volksmond.

Dus een 40A aardlekautomaat, kan niet op een 40A hoofdzekering (nja, alles kan, maar dat hoort niet).
Een 40A aardlekschakelaar is waarschijnlijk wat je bedoeld, en dat klopt.

Dus je hebt dit:
1x hoofdschakelaar 40A
1x Aardlekschakelaar 40A met maximaal 4 groepen (op 1x35A max 25A officieel max 16A).
(herhalen als je meer dan 4 groepen nodig hebt)
1x Aardlekautomaat 300mA max 25A voor omvormer

quote:
14s.gif Op maandag 4 oktober 2021 13:11 schreef Kreator het volgende:

[..]
Ga ik dat doen. Dankje.

-was denk ik idd het snelst.

Blijkt bij Coolblue te zijn gekocht. 3600 vermogen in 10 panelen. Geen idee of het goed spul is, maar het is vorig jaar geplaatst voor 6500 euro, als ik de rekening mag geloven.
Als het goed is, gaan ze een account toevoegen.

wellicht nog even een domme vraag, maar ik neem aan dat ze al wel werken verder? Alles is tenslotte gewoon geinstalleerd e.d. We hebben alleen een andere energieleverancier dan de vorige eigenaar.

(ik kan dit natuurlijk ook gewoon navragen bij de energieleverancier)
Tenzij de vorige bewoner het bewust uit heeft gezet, werkt het gewoon.

Anders inderdaad op je slimme meter kijken, zit een knop op waarmee je door de info heen kan
Meestal staat er een icoontje op of het terugleveren of kopen is.
Meestal is het
1. verbruik
2. verbruik
3. terug
4. terug

En dan dus dal en hoog tarief (ik weet nooit welke eerst komt).

Maar kans is zeer groot dat het gewoon al aan staat.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201635092
quote:
1s.gif Op maandag 4 oktober 2021 12:30 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Dan denk ik dat het in mijn situatie handig is om een 40A automaat te nemen en die direct achter de hoofdschakelaar te zetten. Vanaf die automaat kan ik dan naar de aardlekschakelaars van de gewone eindgroepen.

De pv groep komt dan rechtstreeks achter de hoofdschakelaar. De bedrading in de kast zou dan met 4 mm² voldoende moeten zijn.

Tussen de hoofdschakelaar en de 40A zou dat dan 6 mm² moeten worden.

Klopt mijn gedachten dan ?

@:Makrolon
@:bambino
@:Xanderh
Klopt! Alleen de bedrading van hs naar voorbeveiliging hoeft niet dikker te zijn, daar kan ten slotte ook nooit meer dan 40 ampère gaan lopen.
pi_201635124
quote:
0s.gif Op maandag 4 oktober 2021 17:21 schreef bambino het volgende:

[..]
Correct
[..]
Just in case, de terminologie is incorrect.
Een automaat = groep in de volksmond.

Dus een 40A aardlekautomaat, kan niet op een 40A hoofdzekering (nja, alles kan, maar dat hoort niet).
Een 40A aardlekschakelaar is waarschijnlijk wat je bedoeld, en dat klopt.

Dus je hebt dit:
1x hoofdschakelaar 40A
1x Aardlekschakelaar 40A met maximaal 4 groepen (op 1x35A max 25A officieel max 16A).
(herhalen als je meer dan 4 groepen nodig hebt)
1x Aardlekautomaat 300mA max 25A voor omvormer
[..]
Tenzij de vorige bewoner het bewust uit heeft gezet, werkt het gewoon.

Anders inderdaad op je slimme meter kijken, zit een knop op waarmee je door de info heen kan
Meestal staat er een icoontje op of het terugleveren of kopen is.
Meestal is het
1. verbruik
2. verbruik
3. terug
4. terug

En dan dus dal en hoog tarief (ik weet nooit welke eerst komt).

Maar kans is zeer groot dat het gewoon al aan staat.
Neehoor, vonkenboer zegt het precies goed.

Dit is ook iets dat vaak verkeerd gaat bij zonnepaneel boeren. Letten jullie daar op? Dat als je in een 1 fase 35 ampère installatie 16 ampère zonnepanelen toevoegd je 63a aardlekschakelaars of een 40 ampère voorbeveiliging moet toevoegen? De standaard aardlekschakelaars in een huis installatie is geschikt tot 40 ampère. En 35 en 16 ampère is 51 ampère. Dan kan er dus teveel stroom door de aardlek gaan lopen.
  maandag 4 oktober 2021 @ 18:21:13 #182
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_201635166
Ik kwam net aanlopen in de straat en de panelen lagen nog vol in de zon. Dat vind ik fijn O+
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
  Moderator maandag 4 oktober 2021 @ 19:09:25 #183
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201635812
quote:
0s.gif Op maandag 4 oktober 2021 18:14 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Klopt! Alleen de bedrading van hs naar voorbeveiliging hoeft niet dikker te zijn, daar kan ten slotte ook nooit meer dan 40 ampère gaan lopen.
Neem aan een 40A automaat met een B-karakteristiek

Maar als ik aftak van de hoofdschakelaar naar de groep van de pv dan zou daar toch +/- 63 A kunnen lopen ?
Puur theoretisch dan ;) dat zou dan 6 mm² moeten zijn.

pi_201635916
quote:
0s.gif Op maandag 4 oktober 2021 19:09 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Neem aan een 40A automaat met een B-karakteristiek

Maar als ik aftak van de hoofdschakelaar naar de groep van de pv dan zou daar toch +/- 63 A kunnen lopen ?
Puur theoretisch dan ;) dat zou dan 6 mm² moeten zijn.

[ afbeelding ]
Wat moet er gebeuren dat daar meer gaat lopen dan de waarde van de automaat? :P bij een sluiting loopt er veel meer en grijpt de beveiliging meteen in, en verder loopt er nooit meer dan waar hij op afgezekerd is.
  Moderator maandag 4 oktober 2021 @ 19:20:51 #185
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201636009
quote:
0s.gif Op maandag 4 oktober 2021 19:15 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Wat moet er gebeuren dat daar meer gaat lopen dan de waarde van de automaat? :P bij een sluiting loopt er veel meer en grijpt de beveiliging meteen in, en verder loopt er nooit meer dan waar hij op afgezekerd is.
25 t/m 32A - 4mm2
40 A - 6 mm2
40 t/m 63 A- 10 mm2

Volgens het boekje van Hager :)
pi_201638463
quote:
0s.gif Op maandag 4 oktober 2021 19:20 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
25 t/m 32A - 4mm2
40 A - 6 mm2
40 t/m 63 A- 10 mm2

Volgens het boekje van Hager :)
Ohh zo, ja dan IDD wel! Maar dan ook alles na die voorbeveiliging toch.

Ik doe sowieso altijd de hele kast met 6 mm2.
pi_201642235
quote:
0s.gif Op maandag 4 oktober 2021 19:09 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Neem aan een 40A automaat met een B-karakteristiek

Maar als ik aftak van de hoofdschakelaar naar de groep van de pv dan zou daar toch +/- 63 A kunnen lopen ?
Puur theoretisch dan ;) dat zou dan 6 mm² moeten zijn.

[ afbeelding ]
Ik heb dit nog nooit gezien. Ik zou ook niet weten wat hier de functie van is.
Een automaat voor je aardlek klinkt mij gek in de oren. Maar ik ben geen elektricien.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201642261
Is het eigenlijk niet raar dat de energieprijzen nu opeens extreem stijgen terwijl we jaren geleden nog niet eens zonnepanelen hadden?

Ook elk jaar dat gezever of we er 1% op vooruit gaan koopkracht blabla en dan met 1 vaste last ga je er al 500 euro per jaar op achteruit :)

Alles moest over op zon maar we lopen nog zwaar achter en even slecht weer en het heeft zogenaamd extreme invloed?
  dinsdag 5 oktober 2021 @ 08:02:25 #189
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201642356
De energieprijzen stijgen omdat de gasprijs stijgt en de prijs van elektriciteit gekoppeld is aan de gasprijs.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201642569
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 08:02 schreef Leandra het volgende:
De energieprijzen stijgen omdat de gasprijs stijgt en de prijs van elektriciteit gekoppeld is aan de gasprijs.
Ja dat snap ik nog, waarom komen overal die dingen naar boven dan vanwege te weinig wind en zon.
pi_201642967
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 08:42 schreef JDx het volgende:

[..]
Ja dat snap ik nog, waarom komen overal die dingen naar boven dan vanwege te weinig wind en zon.
Omdat er extreem weinig wind was dit jaar tot nog toe.

Koude winter en toch al niet heel lage gasprijs, ook daarna nog. Doordat er weinig wind was bleef het gasgebruik hoger dan normaal en zijn dus de reserves niet gevuld.

Wegens enig gesteggel over gasleidingen drijft Rusland de prijs verder op om wat meer druk te zetten op het goed keuren van NS2.

Ja, door extreem minder wind is de gasprijs dus hoger geworden.
pi_201643000
Minder afhankelijk zijn van gas en de natuur dus. Ik zeg massaal over op kolen.
  Moderator dinsdag 5 oktober 2021 @ 09:49:13 #193
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201643137
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 07:29 schreef bambino het volgende:

[..]
Ik heb dit nog nooit gezien. Ik zou ook niet weten wat hier de functie van is.
Een automaat voor je aardlek klinkt mij gek in de oren. Maar ik ben geen elektricien.
Ik heb het gebaseerd op publicaties van ABB en Hager. Bij interesse wil ik die pdf wel delen.

Moet je even via DM je mailadres delen. :)
pi_201643457
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 09:49 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Ik heb het gebaseerd op publicaties van ABB en Hager. Bij interesse wil ik die pdf wel delen.

Moet je even via DM je mailadres delen. :)
Ik hoef het zelf nooit te monteren, maar ik weet zeker dat wij dit nog nooit zo gedaan hebben.

Ook bij het samenstellen van meterkasten kom ik dit nergens tegen. Dus het zal vast voor hele specifieke scenario's zijn. Maar kan met niet voorstellen dat dit de bedoeling is voor een normaal huishouden.

Edit:
Heb onze elektricien ook even gevraagd. Wij hebben dat nog nooit zo gedaan in ieder geval.
Hij gaf aan dat het een extra beveiligingsoptie is voor overspanning. Maar in de praktijk zal de functie (onder normale omstandigheden) nihil zijn. Dat is ook de reden waarom dit nooit standaard gedaan wordt.
Het kán dus wel, en hiermee zeker je af dat er nooit meer ampere getrokken kan worden dan de max van die automaat en dus het amperage niet bij de zonnepanelen opgeteld wordt.

[ Bericht 20% gewijzigd door bambino op 05-10-2021 10:28:26 ]
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201643531
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 08:42 schreef JDx het volgende:

[..]
Ja dat snap ik nog, waarom komen overal die dingen naar boven dan vanwege te weinig wind en zon.
Omdat het een samenhang is van omstandigheden.
1. Gaskraan Groningen nog verder dicht -> Meer gas importeren = duurder
2. Minder wind dit jaar -> dus meer dure energie inkopen
3. Minder zon dit jaar -> zelfde
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201644362
Ik heb sinds eind maart 2020 16 315WP panelen met Enphase micro omvormers op het zuidoosten en heb tot nu toe 7.9 MWh opgewekt.
• 2020 4.1 MWh
• 2021 3.8 MWh tot nu toe
• In de eerste 12 maanden hebben ze 4.7 MWh opgeleverd.

Ik hoor echter weinig mensen over micro omvormers terwijl ik daar uiteindelijk redelijk bewust voor ben gegaan omdat je, in theorie, een keer het vervangen van een omvormer uitspaart. Als ik een keer het vervangen van een omvormer meerekende kwam ik met micro omvormers iets goedkoper uit.
Daarnaast zijn er natuurlijk nog mooie verhalen dat je panelen bij lagere lichtsterkte net iets eerder beginnen met opwekken en net iets langer doorgaan maar dat is denk ik verwaarloosbaar. Verder heb je nog verhalen over stukje veiligheid omdat er geen "zware" kabel van je panelen naar de centrale omvormer gaat.
Veel installateurs konden/wilden echter geen systeem met micro omvormers plaatsen, enige optie was dan optimizers..

Voor mij een beetje mosterd naar de maaltijd maar hoe denk jij hierover @bambino? Ben ik er met open ogen ingetrapt of zijn micro omvormers een prima optie?
Well done is better than well said. - Benjamin Franklin
pi_201646315
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 11:48 schreef Zedi het volgende:
Ik heb sinds eind maart 2020 16 315WP panelen met Enphase micro omvormers op het zuidoosten en heb tot nu toe 7.9 MWh opgewekt.
• 2020 4.1 MWh
• 2021 3.8 MWh tot nu toe
• In de eerste 12 maanden hebben ze 4.7 MWh opgeleverd.

Ik hoor echter weinig mensen over micro omvormers terwijl ik daar uiteindelijk redelijk bewust voor ben gegaan omdat je, in theorie, een keer het vervangen van een omvormer uitspaart. Als ik een keer het vervangen van een omvormer meerekende kwam ik met micro omvormers iets goedkoper uit.
Daarnaast zijn er natuurlijk nog mooie verhalen dat je panelen bij lagere lichtsterkte net iets eerder beginnen met opwekken en net iets langer doorgaan maar dat is denk ik verwaarloosbaar. Verder heb je nog verhalen over stukje veiligheid omdat er geen "zware" kabel van je panelen naar de centrale omvormer gaat.
Veel installateurs konden/wilden echter geen systeem met micro omvormers plaatsen, enige optie was dan optimizers..

Voor mij een beetje mosterd naar de maaltijd maar hoe denk jij hierover @:Bambino? Ben ik er met open ogen ingetrapt of zijn micro omvormers een prima optie?
Zeker een prima optie, alleen duurder. En met de huidige panelen (385wp of hoger) is het lastig. Want zelfs de beste micro kan maar 345W leveren (omvormen).

Als je SolarEdge neemt met optimizers, kan je de garantie ook verlengen van de omvormer tot 25 jaar. Bespaar je die vervanging dus ook, en ben je in totaal nog goedkoper dan met Enphase.

Er zit een punt waar het heel dicht bij elkaar ligt (9 panelen bijvoorbeeld).
Maar bij 36 panelen ligt het enorm ver uit elkaar omdat SolarEdge ook duo optimizers maakt (en dus in 1 keer een stuk goedkoper is).

Van de 100 parallel systemen die wij verkopen is er 1, misschien 2, een Enphase systeem. Rest SolarEdge.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201648575
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 10:19 schreef bambino het volgende:

[..]
Ik hoef het zelf nooit te monteren, maar ik weet zeker dat wij dit nog nooit zo gedaan hebben.

Ook bij het samenstellen van meterkasten kom ik dit nergens tegen. Dus het zal vast voor hele specifieke scenario's zijn. Maar kan met niet voorstellen dat dit de bedoeling is voor een normaal huishouden.

Edit:
Heb onze elektricien ook even gevraagd. Wij hebben dat nog nooit zo gedaan in ieder geval.
Hij gaf aan dat het een extra beveiligingsoptie is voor overspanning. Maar in de praktijk zal de functie (onder normale omstandigheden) nihil zijn. Dat is ook de reden waarom dit nooit standaard gedaan wordt.
Het kán dus wel, en hiermee zeker je af dat er nooit meer ampere getrokken kan worden dan de max van die automaat en dus het amperage niet bij de zonnepanelen opgeteld wordt.

De kans dat het nodig is is klein inderdaad. Maar als je een installatie af wil leveren die aan de norm voldoet (en dat moet je) dan is het wel nodig.
pi_201649078
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 10:19 schreef bambino het volgende:

[..]
Ik hoef het zelf nooit te monteren, maar ik weet zeker dat wij dit nog nooit zo gedaan hebben.

Ook bij het samenstellen van meterkasten kom ik dit nergens tegen. Dus het zal vast voor hele specifieke scenario's zijn. Maar kan met niet voorstellen dat dit de bedoeling is voor een normaal huishouden.

Edit:
Heb onze elektricien ook even gevraagd. Wij hebben dat nog nooit zo gedaan in ieder geval.
Hij gaf aan dat het een extra beveiligingsoptie is voor overspanning. Maar in de praktijk zal de functie (onder normale omstandigheden) nihil zijn. Dat is ook de reden waarom dit nooit standaard gedaan wordt.
Het kán dus wel, en hiermee zeker je af dat er nooit meer ampere getrokken kan worden dan de max van die automaat en dus het amperage niet bij de zonnepanelen opgeteld wordt.

Kwalijke zaak en een duidelijke zonnepanelen boer.
Achter een aardlekschakelaar mag je 4 groepen plaatsen van 16 ampère, bij een volle belasting kan daar dus maximaal 64ampere gaan lopen. Dat is 60% overbelasting :W
En gelijktijdigheid van eindgroepen moet je tegenwoordig zeer voorzichtig mee zijn, auto lader, warmtepomp, wasmachine, elektrisch koken enz enz.
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
  Moderator dinsdag 5 oktober 2021 @ 19:22:12 #200
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201650477
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 17:32 schreef densmee het volgende:

[..]
Kwalijke zaak en een duidelijke zonnepanelen boer.
Achter een aardlekschakelaar mag je 4 groepen plaatsen van 16 ampère, bij een volle belasting kan daar dus maximaal 64ampere gaan lopen. Dat is 60% overbelasting :W
En gelijktijdigheid van eindgroepen moet je tegenwoordig zeer voorzichtig mee zijn, auto lader, warmtepomp, wasmachine, elektrisch koken enz enz.
Ik ben elektricien en wist ook niet helemaal hoe het in elkaar stak; ook ik kan namelijk niet alles weten. Daarom ben ik er ook even ingedoken en heb links en rechts eens wat nagevraagd. En ik dacht laat ik deze conclusie hier delen. ^O^
  dinsdag 5 oktober 2021 @ 19:33:15 #201
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_201650641
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 19:22 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Ik ben elektricien en wist ook niet helemaal hoe het in elkaar stak; ook ik kan namelijk niet alles weten. Daarom ben ik er ook even ingedoken en heb links en rechts eens wat nagevraagd. En ik dacht laat ik deze conclusie hier delen. ^O^
was dat toevallig naar aanleiding van mijn vraag ?

K&W / Groepenkast: verbruikers extra afzekeren
Tot nooit .......
  Moderator dinsdag 5 oktober 2021 @ 20:00:59 #202
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201652468
Zijn er op douchen na sowieso al mensen die nu gas gebruiken hier?

Of red iedereen het voorlopig nog met een warme trui? Of eventueel heel vroeg of laat met de airco erbij?

Heb zelf de (gas)verwarming nog niet aan gehad, wel even de airco geprobeerd op verwarmen, of ie het nog doet hehe, want koelen was niet nodig deze zomer, maar daarna niet meer.
pi_201652492
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 21:37 schreef JDx het volgende:
Zijn er op douchen na sowieso al mensen die nu gas gebruiken hier?

Of red iedereen het voorlopig nog met een warme trui? Of eventueel heel vroeg of laat met de airco erbij?

Heb zelf de (gas)verwarming nog niet aan gehad, wel even de airco geprobeerd op verwarmen, of ie het nog doet hehe, want koelen was niet nodig deze zomer.
Ja nu al een paar dagen. Ik heb geen zin om met 19 graden in de woonkamer te zitten met een dikke trui aan.
Alpha kenny one
pi_201652505
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 21:38 schreef falling_away het volgende:

[..]
Ja nu al een paar dagen. Ik heb geen zin om met 19 graden in de woonkamer te zitten met een dikke trui aan.
Oh, hier is het nog 19,5 maar bij de PC iets warmer haha.
pi_201653703
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 21:37 schreef JDx het volgende:
Zijn er op douchen na sowieso al mensen die nu gas gebruiken hier?

Of red iedereen het voorlopig nog met een warme trui? Of eventueel heel vroeg of laat met de airco erbij?

Heb zelf de (gas)verwarming nog niet aan gehad, wel even de airco geprobeerd op verwarmen, of ie het nog doet hehe, want koelen was niet nodig deze zomer, maar daarna niet meer.
Ja hier is het al een paar dagen nodig hoor..

Ongeisoleerde jaren 30 woning dus die koelt snel af. Over een week komt er iemand kijken voor spouw isolatie
pi_201654667
Hier (nieuwbouw 2021) is het nu (07:00 uur) binnen 21 graden met thermostaat op 20. Overdag stijgt de temperatuur trouwens ook weer naar 22 graden.

Zal mij benieuwen wanneer het zakt naar de 20 graden en de warmtepomp aan de slag moet.
pi_201655302
Ik wil graag met 4 kleine zonnepanelen een opstelling testen aan de gevel (iemand verkoopt wat 2e hands spul), hoe kan je de opbrengst meten per paneel, kan niet als je alleen maar 4 panelen en 1 omvormer hebt he?

Als ik het ga testen met 2 en dan later ze anders plaats heb je geen goede vergelijking.

Wil

\
\ (boven [ ])

en

||
|| (boven >)

proberen, dus gekanteld of oost/west.



alleen dan met 2 losse panelen. Gewoon om te kijken wat het verschil is, gaat om cheap paneeltjes.
pi_201655507
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 21:37 schreef JDx het volgende:
Zijn er op douchen na sowieso al mensen die nu gas gebruiken hier?

Of red iedereen het voorlopig nog met een warme trui? Of eventueel heel vroeg of laat met de airco erbij?

Heb zelf de (gas)verwarming nog niet aan gehad, wel even de airco geprobeerd op verwarmen, of ie het nog doet hehe, want koelen was niet nodig deze zomer, maar daarna niet meer.
Ik red het prima met op de koude momenten bij de start en aan het einde van de dag een vestje en/of dekentje. Nu staat de verwarming in de winter hier sowieso nooit hoog, dus ik zet ‘m nu de eerste weken ook nog niet aan.
pi_201655656
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 21:37 schreef JDx het volgende:
Zijn er op douchen na sowieso al mensen die nu gas gebruiken hier?

Of red iedereen het voorlopig nog met een warme trui? Of eventueel heel vroeg of laat met de airco erbij?

Heb zelf de (gas)verwarming nog niet aan gehad, wel even de airco geprobeerd op verwarmen, of ie het nog doet hehe, want koelen was niet nodig deze zomer, maar daarna niet meer.
1 oktober was bij ons de officiele opening van het stookseizoen.
pi_201655686
quote:
6s.gif Op woensdag 6 oktober 2021 09:10 schreef skrn het volgende:

[..]
1 oktober was bij ons de officiele opening van het stookseizoen.
Nu met 18,5 gaat de lucht/lucht wel aan, tenzij ik ga gamen, dan doet de PC de rest :9
pi_201656951
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 17:32 schreef densmee het volgende:

[..]
Kwalijke zaak en een duidelijke zonnepanelen boer.
Achter een aardlekschakelaar mag je 4 groepen plaatsen van 16 ampère, bij een volle belasting kan daar dus maximaal 64ampere gaan lopen. Dat is 60% overbelasting :W
En gelijktijdigheid van eindgroepen moet je tegenwoordig zeer voorzichtig mee zijn, auto lader, warmtepomp, wasmachine, elektrisch koken enz enz.
Ik vind je reactie wat overdreven. Met onze ervaring durf ik wel te zeggen dat we ons kunnen onderscheiden van de term "zonnepanelen boer".

En wat je zegt klopt, 4 groepen van 16A betekent max 64A. Maar ik ben nog nooit een woning tegengekomen die apparatuur heeft draaien dat ook daadwerkelijk 16A per groep kan trekken.
Als dat wel zo is, moet je dat anders oplossen en verdelen.

Als ik kijk naar mijn meterkast, zou ik met een 3x50A niet genoeg hebben denk ik.
Maar zo werkt het niet.

Ik heb 16 groepen van 16A = 256A maximaal.
Op 4x aardlek van 40A = 160A
Dat is ook 160%
Die 4x40A is nog lang niet alles wat er in de kast zit.
Ik heb nog een 25A 3 fase groep warmtepomp
25A 3 fase aardlekautomaat zonnepanelen
16A krachtgroep naar de tuin, waar weer een meterkast zit met 4 groepen en een krachtgroep (4x16 en 1x16)
16a 1 fase airco aardlekatuomaat
3x16A krachtgroepen achter een 40A aardlek 3 fase

Als je alles vol zou zetten werkt dat natuurlijk niet.

Dus leuk dat je zo rekent. Maar dat werkt in de praktijk niet zo.

Is mijn meterkast 100% volgens de norm, ik weet bijna zeker van niet. Er zal vast iets niet 100% zo de bedoeling zijn.
Het gaat er om of het werkt, of het veilig is, en of je onder de hoofdzekering blijft. En dat is (tot nog toe in ieder geval) zo.

In normale omstandigheden gebruikt niemand volle belasting.
Bij een normale particulier zit er op een aardlek (4 groepen) een kleine woning aan apparatuur.
Lampen, koelkast, vriezer, vaatwasser, oven, wasmachine, droger, afzuigkap, kookplaat.

Zelf als dat allemaal tegelijk aan zou staan, kom je niet aan 64A.


Voor diegene die het leuk vinden:
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201658219
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 17:32 schreef densmee het volgende:

[..]
Kwalijke zaak en een duidelijke zonnepanelen boer.
Achter een aardlekschakelaar mag je 4 groepen plaatsen van 16 ampère, bij een volle belasting kan daar dus maximaal 64ampere gaan lopen. Dat is 60% overbelasting :W
En gelijktijdigheid van eindgroepen moet je tegenwoordig zeer voorzichtig mee zijn, auto lader, warmtepomp, wasmachine, elektrisch koken enz enz.
Dan heb jij nu zeker tranen in je ogen :')



pi_201660224
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 oktober 2021 21:37 schreef JDx het volgende:
Zijn er op douchen na sowieso al mensen die nu gas gebruiken hier?

Of red iedereen het voorlopig nog met een warme trui? Of eventueel heel vroeg of laat met de airco erbij?

Heb zelf de (gas)verwarming nog niet aan gehad, wel even de airco geprobeerd op verwarmen, of ie het nog doet hehe, want koelen was niet nodig deze zomer, maar daarna niet meer.
Sinds anderhalve week merk ik dat de vloer weer wat minder koud is dan de weken ervoor, dus de warmtepomp pruttelt af en toe een beetje.

Gas is er niet om binnenshuis te verbranden.
  woensdag 6 oktober 2021 @ 18:11:10 #215
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_201661383
quote:
0s.gif Op woensdag 6 oktober 2021 13:29 schreef JDx het volgende:

[..]
Dan heb jij nu zeker tranen in je ogen :')

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
dat krijgt ie pas als hij spijkers ziet in plaats van zekeringen.
Tot nooit .......
pi_201661428
quote:
0s.gif Op zondag 3 oktober 2021 09:03 schreef Patroon het volgende:

[..]
Huh? 16ct? Ik zie dat nergens staan bij GC.
[..]

Bij budget energie (via gaslicht.com) is het teruglevertarief:

Dal: 21,2 cent
Hoog: 24,8 cent

Kernion geeft 28,9 cent (hoog en dal tarief) terug.
Dat zijn mooie prijzen.

[ Bericht 4% gewijzigd door ShoNuf op 08-10-2021 13:18:23 ]
pi_201662083
quote:
0s.gif Op woensdag 6 oktober 2021 13:29 schreef JDx het volgende:

[..]
Dan heb jij nu zeker tranen in je ogen :')

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ach ja, ik zou die automatische smeltpatroon vervangen voor een normale, en die aardlekschakelaar voor een 30ma
Voor de rest zijn smeltpatronen altijd nog veiliger dan automaten bij kortsluiting
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_201679055


Vanaf vorige week donderdag hangen mijn zonnepanelen. 15 stuks x 370 WP op de ligging zuid/zuid-oost. Sinds twee dagen heb ik nu bereik via mijn SolarEdge app.

Dit lijkt mij toch niet te kloppen of wel zo op een druilerige dag in oktober? De twee dagen ervoor zat ik op 4/5 kWh.
- Met zuidelijke groet -
  vrijdag 8 oktober 2021 @ 09:52:11 #219
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201679560
Ik had gisteren 32,757 met 21*330 op ZZW.

De 6de was het 19,849
De 5de was het 16,676

Dan kan ochtendzon of middagzon net het verschil maken.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201680159
Oost west opstelling met negen panelen, gemeente Schagen:
5-10 4.2
6-10 6.1
7 10 5.4

3 oktober was wel huilen met slechts 1.5 Kwh maar 4 oktober was het wel leuk met 7.9 Kwh

Vandaag gaat het ook niet erg vlot.
pi_201682635
Ik heb 23 zonnepanelen en heb zojuist een offerte aangevraagd voor nog eens 12 panelen à 380 wp voor op het dak aan de noordkant.

Ik speel nu ongeveer kiet maar de terugleververgoedingen gaan ook steeds hoger worden, zie gaslicht.com en salderen wordt minder, hierdoor hoop ik mijn directe verbruik te verhogen (panelen dan op noord, oost en zuid).
pi_201682703
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 oktober 2021 15:39 schreef ShoNuf het volgende:
Ik heb 23 zonnepanelen en heb zojuist een offerte aangevraagd voor nog eens 12 panelen à 380 wp voor op het dak aan de noordkant.

Ik speel nu ongeveer kiet maar de terugleververgoedingen gaan ook steeds hoger worden, zie gaslicht.com en salderen wordt minder, hierdoor hoop ik mijn directe verbruik te verhogen (panelen dan op noord, oost en zuid).
Ik heb er wel spijt van dat ik niet gelijk wat meer panelen heb laten ophangen, zeker door elektrisch te gaan verwarmen wordt het verbruik toch weer hoger dan ik dacht.

Maar alleen panelen op noord in een offerte en dan ook nog alleen voor de teruglever vergoeding? Dan gok je wel op ontzettend hoge energie prijzen vrees ik.
pi_201682808
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 oktober 2021 15:50 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Ik heb er wel spijt van dat ik niet gelijk wat meer panelen heb laten ophangen, zeker door elektrisch te gaan verwarmen wordt het verbruik toch weer hoger dan ik dacht.

Maar alleen panelen op noord in een offerte en dan ook nog alleen voor de teruglever vergoeding? Dan gok je wel op ontzettend hoge energie prijzen vrees ik.
Kernion geeft nu 28,9 cent per kWh terug. Nu heb ik precies genoeg aan mijn 23 zonnepanelen (warmtepomp).
Als salderen eraf gaat heb ik tekort. Ik wil het nu volleggen zodat ik een overschot opbouw en veel terugkrijg en na salderen hopelijk goed zit.

Als ik 12 panelen op noord laat leggen á 380 wp dan moet dat toch wel 2.100 kWh opwekken?

[ Bericht 3% gewijzigd door ShoNuf op 08-10-2021 16:09:38 ]
  vrijdag 8 oktober 2021 @ 17:33:18 #224
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_201683673
ik heb nog 6 oudere 250wp zonnepanelen.
Ik had me voorgenomen om die te vervangen als er 500wp panelen bestaan.
Met wat schuiven kan ik er dan 8 kwijt.

ik zie dat we nu ruim boven de 400 zitten. Het zit er dus aan te komen.
Tot nooit .......
  vrijdag 8 oktober 2021 @ 17:59:27 #225
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201683932
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 oktober 2021 16:02 schreef ShoNuf het volgende:

[..]
Kernion geeft nu 28,9 cent per kWh terug. Nu heb ik precies genoeg aan mijn 23 zonnepanelen (warmtepomp).
Als salderen eraf gaat heb ik tekort. Ik wil het nu volleggen zodat ik een overschot opbouw en veel terugkrijg en na salderen hopelijk goed zit.

Als ik 12 panelen op noord laat leggen á 380 wp dan moet dat toch wel 2.100 kWh opwekken?

Ja, maar de stroom kost ook 43 - 48 cent per kWh.... dus dat kan alleen maar zolang je nog saldeert en je overschot hebt.
Daarbij is het kernenergie, dat is wat mij betreft een no-go.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201683997
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 oktober 2021 16:02 schreef ShoNuf het volgende:

[..]
Kernion geeft nu 28,9 cent per kWh terug. Nu heb ik precies genoeg aan mijn 23 zonnepanelen (warmtepomp).
Als salderen eraf gaat heb ik tekort. Ik wil het nu volleggen zodat ik een overschot opbouw en veel terugkrijg en na salderen hopelijk goed zit.

Als ik 12 panelen op noord laat leggen á 380 wp dan moet dat toch wel 2.100 kWh opwekken?

Wat Leandra zegt.

Daar boven op is het een nog op te starten bedrijf. Ze moeten nu eerst klanten binnenhalen en die laten ze net zo makkelijk weer vallen als het wel lukt om te overleven maar de kans dat ze over drie maanden failliet zijn is aanzienlijk.

Ze willen inzetten op nucleair. Zon of wind is daar niet compatible mee. Zon en wind is niet altijd voorspelbaar, om aanvullend te zijn daarop moet je iets hebben wat je eenvoudig en vlot aan en uit kan zetten en verder niet al te veel kost als het stil staat. Atoomenergie is niet echt regelbaar, opstoken of juist verminderen kost dagen.

Daarnaast zijn de bouw en operationele kosten heel erg hoog, de brandstof valt wel weer mee in kosten. Dus zal je een dergelijke installatie permanent op vol vermogen willen draaien anders kan het echt niet uit.

Of te wel, ik geloof er geen barst van dat ze die prijs over een half jaar nog geven voor je zonnestroom.
pi_201684040
Die terugleververgoeding zou fijn zijn, huidig contract loopt tot maart 2022.

Minder stroom ga ik niet verbruiken, nu heb ik het geld liggen. Daarnaast als salderen weggaat dan is mijn directe verbruik vd panelen ook weer meer ipv terugleveren en terugkopen wordt het iets minder terugleveren en iets minder terugkopen.

Of is het een rare redenering om het dak op het noorden vol te laten leggen?
pi_201684045
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 oktober 2021 18:14 schreef ShoNuf het volgende:
Die terugleververgoeding zou fijn zijn, huidig contract loopt tot maart 2022.

Minder stroom ga ik niet verbruiken, nu heb ik het geld liggen. Daarnaast als salderen weggaat dan is mijn directe verbruik vd panelen ook weer meer ipv terugleveren en terugkopen wordt het iets minder terugleveren en iets minder terugkopen.

Of is het een rare redenering om het dak op het noorden vol te laten leggen?
Ik zeg niets, heb er hier ook 11 op noord ;)
  vrijdag 8 oktober 2021 @ 20:26:57 #229
61472 Its_Muppet
"Shit Happens"
pi_201685752
Goedenavond allen, nieuwe eigenaar van zonnepanelen hier. 14 stuks LG 370WP High performance zonnepanelen met Enphase Micro omvormers.

Nu zit ik alleen met de situatie dat het Enphase Envoy-S kastje alleen via WPS verbinding met het netwerk zou kunnen maken volgens de monteur. Ik had er een hard hoofd in, mede omdat WPS uit staat bij mij.

Ik heb inmiddels de volledige handleiding gevonden en deze verwijst naar de Enphase installer toolkit App op Android. Hier heb ik echter een username en password voor nodig. Heeft iemand enig idee hoe ik daar aan kom? Voor zover ik nu kan bepalen, zal ik eerst in de configuratie van dat ding moeten komen om de juiste netwerksettings te kunnen configureren. Meestal is er een default username/password, maar die heb ik nog niet kunnen vinden.
I'm only responsible for what I say, not for what you understand.
pi_201691128
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 oktober 2021 18:15 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Ik zeg niets, heb er hier ook 11 op noord ;)
Maar ik neem aan dat jij ze gelijk met de rest heb laten leggen en er niet ook nog een aparte een omvormer voor hoefde aan te schaffen.

Heb je inzicht wat die panelen op het noorden opleveren?

@ShoNuf is gewoon iets van 3000 Euro kwijt voor die set en dat lijkt me slecht terug te verdienen met een rendement van minder dan 40% (?)
pi_201691255
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 09:13 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Maar ik neem aan dat jij ze gelijk met de rest heb laten leggen en er niet ook nog een aparte een omvormer voor hoefde aan te schaffen.

Heb je inzicht wat die panelen op het noorden opleveren?

@:ShoNuf is gewoon iets van 3000 Euro kwijt voor die set en dat lijkt me slecht terug te verdienen met een rendement van minder dan 40% (?)
Ik ga ervan uit dat 12 panelen á 380wp toch wel 2.100 kWh opleveren.

Energieprijzen zijn stijgende en salderen gaat eraf. Nu kan ik nog genieten van de terugleververgoeding en als salderen eraf is dan is het van belang om zoveel opgewekte energie direct te verbruiken. Met panelen op oost, zuid en noord zit ik redelijk goed.

Wat ik dan overhoud, verkoop ik (goedkoop) aan de energieleverancier en wat ik nodig heb op slechte dagen koop ik (duur) terug.

Doordat ik dan meer opwek dan dat ik gebruik hoop ik dat mijn energierekening redelijk op ¤0 blijft hangen.

Het geld heb ik liggen en wordt niet gebruikt vandaar dat het voor mij (denk ik) interessant is om het toch te doen. De komende 10 jaar woon ik hier nog wel (het is nieuwbouw, oplevering was februari 2021).

Ik denk dat het een goeie investering is.

@bambino, heb ik gelijk (of niet).
pi_201691924
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 09:13 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Maar ik neem aan dat jij ze gelijk met de rest heb laten leggen en er niet ook nog een aparte een omvormer voor hoefde aan te schaffen.

Heb je inzicht wat die panelen op het noorden opleveren?

@:ShoNuf is gewoon iets van 3000 Euro kwijt voor die set en dat lijkt me slecht terug te verdienen met een rendement van minder dan 40% (?)
Ze doen hier 50 tot 55% op het noorden.
pi_201694717
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 10:49 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Ze doen hier 50 tot 55% op het noorden.
Valt me mee. Als mijn panelen in de schaduw verdwijnen dan zakt het rendement wel wat verder in.
pi_201695139
Even nieuwsgierig, hoeveel procent van jullie beste dag halen jullie op een dag als gister?

Ik vind t bij mij wat tegen vallen namelijk, heb m'n panelen er pas net op liggen dus weet niet of het aan de korte dagen ligt..

Had gister 16 kWh met 14x240wp nw op plat dak en 18x240wp west op een schuin dak.

Ook wel wat last van schaduw en t zijn natuurlijk oudere panelen dus die zullen het vermogen niet helemaal meer halen wellicht.
pi_201695188
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 16:47 schreef Makrolon het volgende:
Even nieuwsgierig, hoeveel procent van jullie beste dag halen jullie op een dag als gister?

Ik vind t bij mij wat tegen vallen namelijk, heb m'n panelen er pas net op liggen dus weet niet of het aan de korte dagen ligt..

Had gister 16 kWh met 14x240wp nw op plat dak en 18x240wp west op een schuin dak.

Ook wel wat last van schaduw en t zijn natuurlijk oudere panelen dus die zullen het vermogen niet helemaal meer halen wellicht.
Ik had gisteren 21,2 kWh met 23 panelen à 335 wp (12 op zuid en 11 op oost). Het ligt er sinds 1 maart en mijn beste dag was 50,0 kWh.
pi_201695192
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 16:47 schreef Makrolon het volgende:
Even nieuwsgierig, hoeveel procent van jullie beste dag halen jullie op een dag als gister?

Ik vind t bij mij wat tegen vallen namelijk, heb m'n panelen er pas net op liggen dus weet niet of het aan de korte dagen ligt..

Had gister 16 kWh met 14x240wp nw op plat dak en 18x240wp west op een schuin dak.

Ook wel wat last van schaduw en t zijn natuurlijk oudere panelen dus die zullen het vermogen niet helemaal meer halen wellicht.
Gisteren had ik ruim 60% van de maximale dagopbrengst ooit
pi_201695226
Oh dan heb ik geen reden tot klagen denk ik zo. :)

Van t voorjaar komen er nog 10 van 240wp bij op oost. Dan moet ik toch leuk wat kunnen over houden per jaar.
pi_201695479
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 16:47 schreef Makrolon het volgende:
Even nieuwsgierig, hoeveel procent van jullie beste dag halen jullie op een dag als gister?

Gister, de dag van Alkmaars ontzet was slechts 5.4 kwh en de beste dag tot nog toe was 17 juli met 17.1 kwh. Panelen sinds begin juni.

Kennelijk zakt het bij mij sneller dan gemiddeld door wat schaduw of het weer was hier iets minder mooi.
pi_201695716
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 09:30 schreef ShoNuf het volgende:

[..]
Ik ga ervan uit dat 12 panelen á 380wp toch wel 2.100 kWh opleveren.

Energieprijzen zijn stijgende en salderen gaat eraf. Nu kan ik nog genieten van de terugleververgoeding en als salderen eraf is dan is het van belang om zoveel opgewekte energie direct te verbruiken. Met panelen op oost, zuid en noord zit ik redelijk goed.

Wat ik dan overhoud, verkoop ik (goedkoop) aan de energieleverancier en wat ik nodig heb op slechte dagen koop ik (duur) terug.

Doordat ik dan meer opwek dan dat ik gebruik hoop ik dat mijn energierekening redelijk op ¤0 blijft hangen.

Het geld heb ik liggen en wordt niet gebruikt vandaar dat het voor mij (denk ik) interessant is om het toch te doen. De komende 10 jaar woon ik hier nog wel (het is nieuwbouw, oplevering was februari 2021).

Ik denk dat het een goeie investering is.

@:bambino, heb ik gelijk (of niet).
Gemiddeld wekken 2 kanten 75% op. Zuid is meestal 95% dus dat betekent noord 55%. Dat is gemiddeld.
12*380*.55 = 2500kWh per jaar.
Als je je stroom over hebt, en dus verkoopt, krijg je max 11 cent.
275 euro per jaar.
Investering 3000 is dus 10.9 jaar.

Stroomprijzen stijgen wel, maar wat de prijs gaat doen voor teruglevering weet niemand.

Slechte investering? Nee. Want er is niks waar je op in kan zetten wat gegarandeerd 10% per jaar oplevert.
Kan het beter? Ja, op een beter dak natuurlijk. Maar dat heb je al vol.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201696096
De toekomst voorspellen is toch onmogelijk.
De kosten van het leggen van de panelen ben je na een jaar alweer vergeten, de opbrengst heb je nog >25 jaar.
pi_201696151
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 18:52 schreef TheFreshPrince het volgende:
De toekomst voorspellen is toch onmogelijk.
De kosten van het leggen van de panelen ben je na een jaar alweer vergeten, de opbrengst heb je nog >25 jaar.
Zonder meer waar als je het geld ruim over hebt...

Echter in mijn geval denk ik niet nog 25 jaar (in dit huis) te leven dus is mijn horizon iets korter. Ook als het geld je buffer is en niet echt over dan kan je beter een iets kortere tvt ambiëren lijkt mij.

Is er ooit onderzocht wat je panelen nog voor (meer)waarde hebben als je het huis ooit verkoopt?

Maar het is wel een inflatie vaste investering dus altijd doen.

Ondanks dat ik meer het geplaatst dan ik verwachte te gebruiken heb ik er spijt van niet iets meer overdreven te hebben en het hele dak vol te gooien. Ooit komt die auto er ook natuurlijk en dat is een energieslurper waar geen vol dak tegen op kan.
pi_201696186
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 19:00 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Ooit komt die auto er ook natuurlijk en dat is een energieslurper waar geen vol dak tegen op kan.
Ligt eraan hoeveel je rijdt en hoeveel panelen je hebt ;)

Van het overschot (minimaal 7500kWh) dat ik hier heb kan je 41.250km per jaar elektrisch rijden.

1 paneel redelijk optimaal op zuid is zo'n 1.750km per jaar.

edit: groter probleem is als je wel EV wil rijden maar geen eigen oprit hebt, dan ben je toch overgeleverd aan de tarieven van de laadpalen in je wijk

edit2: vrienden van me wonen in Hilversum, recht tegenover het station, ik moest ongeveer naar de Stieltjeslaan rijden om parkeerruimte te vinden dus ik vraag me af hoe gemeenten dit gaan invullen, hier op het Friese platteland is het natuurlijk geen probleem

[ Bericht 3% gewijzigd door TheFreshPrince op 09-10-2021 19:16:10 ]
pi_201696303
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 19:04 schreef TheFreshPrince het volgende:
1 paneel redelijk optimaal op zuid is zo'n 1.750km per jaar.

Maar een stuk of tien panelen redelijk zuid EXTRA kunnen de meeste mensen niet kwijt hoor. Net even gekeken maar hier zou het ook ophouden met naast de vijf op oost nog vijf erbij . West heb ik er vier en daar kan niets bij tenzij je heel veel schaduw accepteert.

Kortom, het gemiddelde rijtjes huis is met twintig panelen over twee dakvlakken echt wel vol.(oost-west of noord-zuid) Dat komt dan neer op naar schatting iets van 4000 kwh per jaar. Dan blijft er niet hel veel over om van te rijden vrees ik.
pi_201696436
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 19:20 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Maar een stuk of tien panelen redelijk zuid EXTRA kunnen de meeste mensen niet kwijt hoor. Net even gekeken maar hier zou het ook ophouden met naast de vijf op oost nog vijf erbij . West heb ik er vier en daar kan niets bij tenzij je heel veel schaduw accepteert.

Kortom, het gemiddelde rijtjes huis is met twintig panelen over twee dakvlakken echt wel vol.(oost-west of noord-zuid) Dat komt dan neer op naar schatting iets van 4000 kwh per jaar. Dan blijft er niet hel veel over om van te rijden vrees ik.
Nee, dat is soms best lastig.

Komt nog bij dat sommige daken in nieuwbouwwijken nu bijzondere vormen krijgen (om niet saai te zijn), wat ook niet echt helpt voor de bruikbare ruimte.
  zaterdag 9 oktober 2021 @ 19:41:18 #245
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201696437
Best so far (sinds 29 april) was 1 juni met 46,590
Gisteren was het 36,566 (vandaag 32,391).

21*330 wp ZZW 45°, geen schaduw.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201696604
Allemaal nog wel aardig onder de max gelukkig :p

Nog een vraagje, wat doet t met het rendement van een omvormer als je m zeg max op z'n halve of 2/3e vermogen laat draaien? Word dat merkbaar slechter of valt dat mee?
pi_201696747
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 20:05 schreef Makrolon het volgende:
Allemaal nog wel aardig onder de max gelukkig :p

Nog een vraagje, wat doet t met het rendement van een omvormer als je m zeg max op z'n halve of 2/3e vermogen laat draaien? Word dat merkbaar slechter of valt dat mee?
Zal meevallen denk ik. Een te laag voltage door te weinig panelen in een string geeft vaak een paar % minder rendement.
En stel dat je maar 1 van de 2 strings benut op een wat zwaardere, dan zal die ene string gewoon maximaal draaien.

Iedere omvormer heeft normaal in de datasheet wel informatie met wat er minimaal en maximaal toegestaan is, vaak ook wel met een curve voor het ingangsvoltage vs rendement.

Als je SolarEdge hebt, heb je ook nog eens een datasheet voor de optimizers die je kiest, wel handig om ook op dat vlak aan de minimumeisen te voldoen omdat je anders kans hebt dat de omvormer niet (of heel laat) opstart.

Ik neem aan dat je het plan hebt om een omvormer "op de groei" te monteren?
pi_201698489
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 18:02 schreef bambino het volgende:

[..]
Gemiddeld wekken 2 kanten 75% op. Zuid is meestal 95% dus dat betekent noord 55%. Dat is gemiddeld.
12*380*.55 = 2500kWh per jaar.
Als je je stroom over hebt, en dus verkoopt, krijg je max 11 cent.
275 euro per jaar.
Investering 3000 is dus 10.9 jaar.

Stroomprijzen stijgen wel, maar wat de prijs gaat doen voor teruglevering weet niemand.

Slechte investering? Nee. Want er is niks waar je op in kan zetten wat gegarandeerd 10% per jaar oplevert.
Kan het beter? Ja, op een beter dak natuurlijk. Maar dat heb je al vol.
Toch nog een vraag. Mijn buurman geeft aan dat hij volgend jaar (toch wel) een dakkapel op zijn dak wilt hebben.

Het dak ligt op het noorden. Het dakkapel komt aan het westen. Dan krijg ik toch schaduw of valt dat wel mee, hellup!
pi_201698669
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 22:39 schreef ShoNuf het volgende:

[..]
Toch nog een vraag. Mijn buurman geeft aan dat hij volgend jaar (toch wel) een dakkapel op zijn dak wilt hebben.

Het dak ligt op het noorden. Het dakkapel komt aan het westen. Dan krijg ik toch schaduw of valt dat wel mee, hellup!
Hangt er vanaf hoe ver de dakkapel vanaf de panelen is en hoe groot hij is.

Ik heb hier panelen bijna strak tegen mijn dakkapellen (op zuid) liggen en dat kost wel flink wat opbrengst (30 tot 45%) op een zonnige dag als vandaag. Heb SolarEdge dus de string heeft er geen last van, alleen de panelen die in de schaduw liggen.

Op dagen met bewolking is het verschil veel kleiner, 10 tot 20% ongeveer.
pi_201701777
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 22:51 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Hangt er vanaf hoe ver de dakkapel vanaf de panelen is en hoe groot hij is.

Ik heb hier panelen bijna strak tegen mijn dakkapellen (op zuid) liggen en dat kost wel flink wat opbrengst (30 tot 45%) op een zonnige dag als vandaag. Heb SolarEdge dus de string heeft er geen last van, alleen de panelen die in de schaduw liggen.

Op dagen met bewolking is het verschil veel kleiner, 10 tot 20% ongeveer.
Als ik het laat plaatsen kan ik te zijner tijd nog een paar tigo's bijplaatsen, toch?
pi_201702508
quote:
1s.gif Op zondag 10 oktober 2021 10:29 schreef ShoNuf het volgende:

[..]
Als ik het laat plaatsen kan ik te zijner tijd nog een paar tigo's bijplaatsen, toch?
Ook een optie.
  Moderator maandag 11 oktober 2021 @ 20:18:09 #252
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201720459
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 11:52 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

In het kader; ik denk wel dat jij het antwoord weet ;)

Bij een dak van 2,25 hoog; 3.60m breed en 5.50m lang.
Wat is dan de zone waarin je geen zonnepanelen mag leggen ?

Mijn overbuurman komt met de vraag of dat interesant is om wat op te leggen; geen idee verder maar kan mij voorstellen dat je zonnepanelen niet tot aan de rand van het dak mag komen :+

Of verschild dat ook weer per montagesysteem ?
pi_201721332
quote:
0s.gif Op maandag 11 oktober 2021 20:18 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
In het kader; ik denk wel dat jij het antwoord weet ;)

Bij een dak van 2,25 hoog; 3.60m breed en 5.50m lang.
Wat is dan de zone waarin je geen zonnepanelen mag leggen ?

Mijn overbuurman komt met de vraag of dat interesant is om wat op te leggen; geen idee verder maar kan mij voorstellen dat je zonnepanelen niet tot aan de rand van het dak mag komen :+

Of verschild dat ook weer per montagesysteem ?
20 cm van de nok en dakranden. Gaat over windgevoeligheid.
pi_201770901
Ik heb nu een offerte binnen:
12 panelen Trina 380
Omvormer Growatt type MIC 3300
Clickfit EVO montagemateriaal

Plaatsing is op noord, prijs is ¤3.500 ex BTW, inclusief montage.

@bambino en de rest, is het een knappe offerte?
  vrijdag 15 oktober 2021 @ 23:14:15 #255
277627 Seven.
We are Borg.
pi_201772929
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 oktober 2021 21:21 schreef ShoNuf het volgende:
Ik heb nu een offerte binnen:
12 panelen Trina 380
Omvormer Growatt type MIC 3300
Clickfit EVO montagemateriaal

Plaatsing is op noord, prijs is ¤3.500 ex BTW, inclusief montage.

@:bambino en de rest, is het een knappe offerte?
Verwachte opbrengst?
Resistance is futile.
pi_201773027
quote:
7s.gif Op vrijdag 15 oktober 2021 23:14 schreef Seven. het volgende:

[..]
Verwachte opbrengst?
12 x 380 x 0,55 = 2.508 kwh
pi_201815173
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 oktober 2021 21:21 schreef ShoNuf het volgende:
Ik heb nu een offerte binnen:
12 panelen Trina 380
Omvormer Growatt type MIC 3300
Clickfit EVO montagemateriaal

Plaatsing is op noord, prijs is ¤3.500 ex BTW, inclusief montage.

@:bambino en de rest, is het een knappe offerte?
Zonder nu zelf nog iets te rekenen is het 0.767 euro per wattpiek ex.
Ik denk, dat ik daar niet aan kom.

<inkloppen>

Ik kom op 12x385wp 4620wp voor 3560 ex.
Maar, dat is met 0 transport. Dus alleen als je heel vlakbij woont.
Laten we zeggen 1 uur rijden, dan is het 3660 ex.
0.792 per wattpiek ex.

Dus ja, dat is een goede offerte.
Het enige wat ik anders zou doen is de omvormer.
De MIC serie is de serie met 1MPP.
En je zet 4560WP op een 3300 omvormer. Wat niet heel gek is omdat het noord is, maar toch is dat best ver overgedimensioneerd.
Nu zit hier een logica achter. Er zullen niet veel momenten zijn waarop de panelen meer dan 3300W gaan doen, die zijn er wel overigens. Dus die momenten ga je aftoppen.
Een omvormer werkt het beste als hij goed vol zit. Dus op alle andere momenten (wanneer je nu dus vaak 2500-3300W opwekt) zal het rendement goed zijn.
Een 3300 omvormer zal percentueel gezien vaker in zijn bovenste 80% werken en daar zijn betere rendement uithalen. Dat streep je dan weer weg tegen het aftoppen (wat dus 100% verlies is).

Ook kijk je nu naar de string. Je zet 12 panelen in 1 string. Maar dat kan de MIC aan.

Ik zou als verkopen de 3600 MIN aangeboden hebben (die zit ook in mijn prijs).
Die is (schrik niet) 63 euro ex duurder. Heeft 2MPP's.

Advies is max 4290W op de 3300 MIN en 5040W op de 3600 MIC.
Daarbij heeft de MIC 98,2% rendement en de MIN 97.6%
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201816213
Vraagje m.b.t. de mySolarEdge app en site.

Kan een installateur nog onderscheid maken m.b.t. welke informatie een klant (systeemeigenaar) kan/mag inzien?
pi_201816672
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 oktober 2021 10:30 schreef bambino het volgende:

[..]
Zonder nu zelf nog iets te rekenen is het 0.767 euro per wattpiek ex.
Ik denk, dat ik daar niet aan kom.

<inkloppen>

Ik kom op 12x385wp 4620wp voor 3560 ex.
Maar, dat is met 0 transport. Dus alleen als je heel vlakbij woont.
Laten we zeggen 1 uur rijden, dan is het 3660 ex.
0.792 per wattpiek ex.

Dus ja, dat is een goede offerte.
Het enige wat ik anders zou doen is de omvormer.
De MIC serie is de serie met 1MPP.
En je zet 4560WP op een 3300 omvormer. Wat niet heel gek is omdat het noord is, maar toch is dat best ver overgedimensioneerd.
Nu zit hier een logica achter. Er zullen niet veel momenten zijn waarop de panelen meer dan 3300W gaan doen, die zijn er wel overigens. Dus die momenten ga je aftoppen.
Een omvormer werkt het beste als hij goed vol zit. Dus op alle andere momenten (wanneer je nu dus vaak 2500-3300W opwekt) zal het rendement goed zijn.
Een 3300 omvormer zal percentueel gezien vaker in zijn bovenste 80% werken en daar zijn betere rendement uithalen. Dat streep je dan weer weg tegen het aftoppen (wat dus 100% verlies is).

Ook kijk je nu naar de string. Je zet 12 panelen in 1 string. Maar dat kan de MIC aan.

Ik zou als verkopen de 3600 MIN aangeboden hebben (die zit ook in mijn prijs).
Die is (schrik niet) 63 euro ex duurder. Heeft 2MPP's.

Advies is max 4290W op de 3300 MIN en 5040W op de 3600 MIC.
Daarbij heeft de MIC 98,2% rendement en de MIN 97.6%
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Deze offerte komt van de installateur die mijn zuid en oostkant ook gelegd heeft (begin dit jaar).

Hij adviseerde deze omvormer omdat het een laag opstart voltage had (als ik het goed onthouden had, 80 volt versus 100 volt).

Dit bedrijf is gewoon lokaal (15 minuutjes rijden) en heeft blijkbaar standaard goeie prijzen.
pi_201818154
Ben ik hier de enige met een omvormer van het merk Solis? Met een i dus :)

Ik heb totaal geen vergelijk of het een goede is of dat ik me iets heb laten aansmeren.

Het ding is in ieder geval stil en het werkt. Monitoren kan alleen via de website van de fabrikant, vind ik een beetje vreemd maar het zal verder mijn anus oxideren dat iemand in China of waar dan ook kan meekijken of bij mij de zon schijnt. Het uitlezen kan ik niet echt real time noemen, er zit minimaal enkele minuten vertraging is en soms is er geen connectie.

Soms heb ik het idee dat ie wat laat op gang komt en wat snel stopt. Dan ben ik al wakker en het is echt wel licht maar nog geen productie. Vanmorgen was het na elf uur voor het lijntje van de nul af kwam, het was dan ook niet echt vrolijk weer maar ik heb wel erger meegemaakt.
pi_201828329
quote:
14s.gif Op dinsdag 19 oktober 2021 11:57 schreef Horsemen het volgende:
Vraagje m.b.t. de mySolarEdge app en site.

Kan een installateur nog onderscheid maken m.b.t. welke informatie een klant (systeemeigenaar) kan/mag inzien?
Zeker kan dat.
Dit zijn de opties.

Volledige toegang Functie geeft de systeemeigenaar toegang tot de tabs Dashboard, Layout, Grafieken, Rapporten en Alarmmeldingen.

Dashboard & Layout Functie geeft de systeemeigenaar toegang tot de Dashboard en Layout tabs

Dashboard Functie geeft de systeemeigenaar enkel toegang tot de Dashboard tabs

Wij geven onze klanten altijd "Volledige toegang".
Daarbij moet ik wel zeggen dat de term niet helemaal terecht is. Want wij kunnen nog een stuk meer dan de klant.
Een van de zaken die we wel eens gevraagd krijgen is het toevoegen van andere gebruikers, en de API key.
Daarnaast kunnen wij de layout aanpassen, omvormers verwijderen en toevoegen, pairen op afstand, scherm van de omvormer (ook als er geen display is) inzien met live info, etc.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201828362
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 oktober 2021 12:36 schreef ShoNuf het volgende:

[..]
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Deze offerte komt van de installateur die mijn zuid en oostkant ook gelegd heeft (begin dit jaar).

Hij adviseerde deze omvormer omdat het een laag opstart voltage had (als ik het goed onthouden had, 80 volt versus 100 volt).

Dit bedrijf is gewoon lokaal (15 minuutjes rijden) en heeft blijkbaar standaard goeie prijzen.
80 en 100 is correct. Ook afsluitspanning is verschillend, 65 en 80 volt respectievelijk.
Maar de winst in dat kleine stukje is minimaal.
Ik verwacht dat de 3600 MIN iets meer zal doen op jaarbasis. Als is het verschil niet heel groot.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201828395
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 oktober 2021 15:06 schreef qajariaq het volgende:
Ben ik hier de enige met een omvormer van het merk Solis? Met een i dus :)

Ik heb totaal geen vergelijk of het een goede is of dat ik me iets heb laten aansmeren.

Het ding is in ieder geval stil en het werkt. Monitoren kan alleen via de website van de fabrikant, vind ik een beetje vreemd maar het zal verder mijn anus oxideren dat iemand in China of waar dan ook kan meekijken of bij mij de zon schijnt. Het uitlezen kan ik niet echt real time noemen, er zit minimaal enkele minuten vertraging is en soms is er geen connectie.

Soms heb ik het idee dat ie wat laat op gang komt en wat snel stopt. Dan ben ik al wakker en het is echt wel licht maar nog geen productie. Vanmorgen was het na elf uur voor het lijntje van de nul af kwam, het was dan ook niet echt vrolijk weer maar ik heb wel erger meegemaakt.
Hier wellicht wel. Ik kom ze ook weinig tegen. Is gewoon een simpele budget omvormer.
Real time is overigens niks. Zijn weinig omvormer die echt live zijn. Meeste omvormer geven om de x minuten data door.

Opstarten is te meten. Als je ziet dat hij nog uit staat terwijl er in jouw ogen genoeg licht is. Dan trek je de string kabels er uit, spanningsmeter er op, en zie je welk voltage er is.

In de datasheet kan je zien wat de benodigde spanning is om op te starten.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Official ESF Kreviewer woensdag 20 oktober 2021 @ 15:24:02 #264
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_201832331
Hoi,

na een paar weken mailen met Coolblue heb ik de gegevens gekregen om in te loggen in de zonnepanelen van ons nieuwe huis. Ik heb er dus alleen 0,0 uitleg bij gekregen.
(bestaand huis, vorig jaar zonnepanelen op gekomen, sinds deze maand hebben wij het gekocht)

Is dit normale opbrengst voor 10 panelen? (ik begrijp dat dit plaatje wellicht niet alles zegt, vraag dan gerust iets).

  Moderator woensdag 20 oktober 2021 @ 15:33:58 #265
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_201832464
quote:
7s.gif Op woensdag 20 oktober 2021 15:24 schreef Kreator het volgende:
Hoi,

na een paar weken mailen met Coolblue heb ik de gegevens gekregen om in te loggen in de zonnepanelen van ons nieuwe huis. Ik heb er dus alleen 0,0 uitleg bij gekregen.
(bestaand huis, vorig jaar zonnepanelen op gekomen, sinds deze maand hebben wij het gekocht)

Is dit normale opbrengst voor 10 panelen? (ik begrijp dat dit plaatje wellicht niet alles zegt, vraag dan gerust iets).

[ afbeelding ]
Ik denk dat informatie over wat voor panelen het zijn, welke hoek ze liggen, in welke richting ze liggen, ook wel handig kunnen zijn om hier antwoord op te geven. Grof gezegd zou ik (maar ik ben een leek, er zijn mensen hier die dit veel beter kunnen beantwoorden) zeggen dat het redelijk normaal is. Ik heb grofweg 3x zoveel panelen en ook grofweg 3x zoveel opbrengst voor oktober.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_201833173
quote:
7s.gif Op woensdag 20 oktober 2021 15:24 schreef Kreator het volgende:
Hoi,

na een paar weken mailen met Coolblue heb ik de gegevens gekregen om in te loggen in de zonnepanelen van ons nieuwe huis. Ik heb er dus alleen 0,0 uitleg bij gekregen.
(bestaand huis, vorig jaar zonnepanelen op gekomen, sinds deze maand hebben wij het gekocht)

Is dit normale opbrengst voor 10 panelen? (ik begrijp dat dit plaatje wellicht niet alles zegt, vraag dan gerust iets).

[ afbeelding ]
Komt redelijk overeen met wat ik zie voor oktober, alleen zijn mijn toppen wat minder en de dalen ook. Maar ik heb dan ook een oost west opstelling. Jij heb ws wel iets meer panelen, je opbrengst is hoger dan de mijne.
  Official ESF Kreviewer woensdag 20 oktober 2021 @ 18:26:39 #267
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_201834486
quote:
0s.gif Op woensdag 20 oktober 2021 15:33 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ik denk dat informatie over wat voor panelen het zijn, welke hoek ze liggen, in welke richting ze liggen, ook wel handig kunnen zijn om hier antwoord op te geven. Grof gezegd zou ik (maar ik ben een leek, er zijn mensen hier die dit veel beter kunnen beantwoorden) zeggen dat het redelijk normaal is. Ik heb grofweg 3x zoveel panelen en ook grofweg 3x zoveel opbrengst voor oktober.
Welke panelen het zijn weet ik nog niet. Liggen in een hoek van tien graden op een plat dak op het zuiden.
  Official ESF Kreviewer woensdag 20 oktober 2021 @ 19:05:09 #268
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_201835032
Dit zijn ze:

10x REC 365AA White zonnepanelen.

pi_201843512
Ik vind je top-producties laag. Het zijn 10 panelen op het zuiden, 10 x 365Wp? De mindere dagen zijn wat mij betreft wel in lijn der verwachting.

Ik heb 14 x 320wp, en haalde op bijvoorbeeld 9 oktober nog 21 kWh productie.
  Official ESF Kreviewer donderdag 21 oktober 2021 @ 10:59:05 #270
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_201843702
quote:
2s.gif Op donderdag 21 oktober 2021 10:42 schreef skrn het volgende:
Ik vind je top-producties laag. Het zijn 10 panelen op het zuiden, 10 x 365Wp? De mindere dagen zijn wat mij betreft wel in lijn der verwachting.

Ik heb 14 x 320wp, en haalde op bijvoorbeeld 9 oktober nog 21 kWh productie.
Dat staat wel in de offerte, maar in de app kan ik nergens terugvinden welke panelen het precies zijn. Weet ook niet of ik dat kan zien als ik het dak op ga, maar ik denk wel dat de offerte overeenkomt met het geleverde, dus idd die 10x 365Wp.
thx voor je vergelijking. Ik ga het eens een tijdje monitoren.
pi_201852535
Teruglevertarief is bijna 32 cent en het lage tarief is 21 cent bij Engie via United Consumers (via independer.nl)

Terugverdientijd wordt echt steeds korter!
pi_201861268
wij hebben in 2017 en constructie laten maken voor de plaatsing een dakkapel aan de voor en achterzijde van ons huis. Nu wil ik hier zonnepanelen op plaatsen (max. 8) dus gok op 8*50 kilo panelen plus ballast dus 200 kilo permante belasting op het dak van
De zonnepaneel plaatsers doen er redelijk laconiek over omdat als je erop kan lopen zonder doorzakken het wel goed zal gaan.....

Nu is alles via een aannnemer en constructeur berekend volgens de NEN normen 1990-1999 belastingtypes CC1/RC1.

Kozijnen zijn dragend en er ligt een stalen balk over de hele breedte ongeveer 6 meter waar de houten balken in liggen die zijn ongeveer 3 meter in lengte .
Zie de afbeelding van de constructie. Ik heb de berekening erbij gedaan maar kom niet verder dan dat er sowieso 0.56 kN/M2 sneeuw op kan maar dat is volgens de normering.
stalen balk is HE 180 B. 4 slapers van 96*221 balklaag 59*159 gordingen 59*171







Ik kom er geen wijs uit of dit stevig genoeg zal zijn en heb geen zin in scheuren of erger op zolder. Is dit erg lastig opnieuw te berekenen of in te schatten?
Sono bello, sono sano, sono Palermitano!
pi_201861814
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 oktober 2021 14:33 schreef ser het volgende:
wij hebben in 2017 en constructie laten maken voor de plaatsing een dakkapel aan de voor en achterzijde van ons huis. Nu wil ik hier zonnepanelen op plaatsen (max. 8) dus gok op 8*50 kilo panelen plus ballast dus 200 kilo permante belasting op het dak van
De zonnepaneel plaatsers doen er redelijk laconiek over omdat als je erop kan lopen zonder doorzakken het wel goed zal gaan.....

Nu is alles via een aannnemer en constructeur berekend volgens de NEN normen 1990-1999 belastingtypes CC1/RC1.

Kozijnen zijn dragend en er ligt een stalen balk over de hele breedte ongeveer 6 meter waar de houten balken in liggen die zijn ongeveer 3 meter in lengte .
Zie de afbeelding van de constructie. Ik heb de berekening erbij gedaan maar kom niet verder dan dat er sowieso 0.56 kN/M2 sneeuw op kan maar dat is volgens de normering.
stalen balk is HE 180 B. 4 slapers van 96*221 balklaag 59*159 gordingen 59*171

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Ik kom er geen wijs uit of dit stevig genoeg zal zijn en heb geen zin in scheuren of erger op zolder. Is dit erg lastig opnieuw te berekenen of in te schatten?
Voor een constructeur is dat niet lastig, waarschijnlijk wordt er amper aan gerekend en kunnen ze dat op ervaring wel zeggen als je de constructietekening aan levert. Het maakt overigens wel uit en de zonnepaneel plaatser weet niet waar ze het over hebben. In de meeste gevallen zal er niets aan de hand zijn omdat een dak uitgerekend wordt op een combinatie van vaste en variabele belasting zodat het dak bijvoorbeeld ook een pak sneeuw kan hebben. Maar als je gewicht toe voegt en dat pak sneeuw ligt er ook een keer dan is het dak daar niet op berekent. Meestal gaat dit goed omdat er in balklagen en gordingen veel overcapaciteit zit, simpelweg omdat er standaard profielen gebruikt worden die groter zijn dan strikt noodzakelijk. Maar stel nu dat het net op een unity check van 1 uit komt ofwel de constructie voldoet precies aan de normering, dan is er veel minder marge. Overigens zal het dan meestal alsnog goed gaan omdat er gerekend wordt met veiligheidsfactoren in de berekening maar dan voldoet het volgens de regels niet meer.

Conclusie: bijna altijd gaat dit goed maar als je het zeker wilt weten en geen gezeik met je opstalverzekering wil krijgen als het mis gaat moet je een constructeur bellen.
pi_201862667
@Faraday01 bedankt vond de verschillende aanbieders wel erg makkelijk reageren mbt de dakbelasting. Heb de architect gevraagd maar die zegt dat de constructeur voor de herberkening op zijn eigen tekening 400 euro vraagt! Dan wordt de terugverdientijd wel een jaar of 2 langer......

Denk ook wel dat het goed gaat zie hier heel veel panelen op dakkappellen de laatste tijd. Misschien zal ik daar eens aanbellen. Maar wil eigenlijk het goed en zeker hebben omdat ik geen zin heb om een dak op de begane grond te vinden......
Sono bello, sono sano, sono Palermitano!
pi_201869675
quote:
0s.gif Op donderdag 21 oktober 2021 21:43 schreef ShoNuf het volgende:
Teruglevertarief is bijna 32 cent en het lage tarief is 21 cent bij Engie via United Consumers (via independer.nl)

Terugverdientijd wordt echt steeds korter!
Niemand hier een mening over? Gaat de terugleververgoeding stijgen of is dit het hoogste punt?

Terugverdientijd voor panelen in string op zuid, oost of west is zo korter dan drie jaar.
pi_201869898
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 oktober 2021 07:55 schreef ShoNuf het volgende:

[..]
Niemand hier een mening over? Gaat de terugleververgoeding stijgen of is dit het hoogste punt?

Terugverdientijd voor panelen in string op zuid, oost of west is zo korter dan drie jaar.
Zolang we nog salderen vind ik teruglever vergoeding niet zo heel belangrijk. Net als de meeste mensen heb ik het aantal panelen berekend op mijn jaarverbruik. Aangezien je dus in een jaar ongeveer opmaakt wat je produceert maakt de teruglever vergoeding minder spannend.

Dat het niet handig is snap ik nu ook wel. In de praktijk ga je steeds meer elektra gebruiken, bijvoorbeeld verwarmen via een airco of dat er een auto komt die aan het lijntje gehouden wil worden. Dus heb ik er na een paar maanden al spijt van niet het hele dak vol gepropt te hebben. Maar ja, centjes...

Als salderen minder wordt of verdwijnt dan wordt die vergoeding wel echt interessant, tegen die tijd ga ik wel eens kijken. Echter een bedrijf wat drie keer betaald dan een ander zal vast wel ergens kleine lettertjes hebben.
  zaterdag 23 oktober 2021 @ 09:42:24 #277
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_201870076
Ik ben nu ook al een aantal bedrijven tegen gekomen die normaal verbruik alleen tegen normaal opwek willen weg strepen en dal verbruik alleen tegen dal opwek. Ipv alles op één hoop.

De eco stand van mijn warmtepomp is vooral ‘s nachts aan het werk en mijn dal verbruik is daarom het grootst tegen een hoge normaal opwek.

Kleine lettertjes lezen is belangrijk.
Ik heb je lief mijn hele leven
  zaterdag 23 oktober 2021 @ 23:25:38 #278
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_201879236
Ik heb m'n jaarafrekening gehad en die was 35 euro totaal. Sure, het was geen heel koude winter en geen heel hete zomer, maar wow. Zonnepanelen zijn echt een genot.
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
  zondag 24 oktober 2021 @ 13:40:32 #279
47047 Herkauwer
een dag niet gehuppeld .......
pi_201883897
Ik heb dit topic gescand en gekozen voor de luie optie door gewoon te vragen :@

Ik heb in mijn achtertuin een schuur staan op een aparte 16A groep. Kan ik hier gewoon een 3K 1 fase omvormer op aansluiten en nog steeds gewoon stroom gebruiken in de schuur? Ik ben van plan om zonnepanelen en windturbine aan te sluiten.

Dit leek mij gewoon een mooie combinatie. Op het huis zelf liggen al panelen, kan ik deze omvormer in de schuur er gewoon bijprikken? Het aansluiten gaat me allemaal wel lukken, de vraag is of het ook echt zo op deze manier kan?
Zonnepanelen 28 * 290 = 8120 Wp - W - 11° hellingshoek
  Moderator zondag 24 oktober 2021 @ 13:50:08 #280
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201884000
quote:
0s.gif Op zondag 24 oktober 2021 13:40 schreef Herkauwer het volgende:
Ik heb dit topic gescand en gekozen voor de luie optie door gewoon te vragen :@

Ik heb in mijn achtertuin een schuur staan op een aparte 16A groep. Kan ik hier gewoon een 3K 1 fase omvormer op aansluiten en nog steeds gewoon stroom gebruiken in de schuur? Ik ben van plan om zonnepanelen en windturbine aan te sluiten.

Dit leek mij gewoon een mooie combinatie. Op het huis zelf liggen al panelen, kan ik deze omvormer in de schuur er gewoon bijprikken? Het aansluiten gaat me allemaal wel lukken, de vraag is of het ook echt zo op deze manier kan?
Zonnepanelen dienen altijd aangesloten te worden op een eigen eindgroep in de meterkast. :)
pi_201884039
quote:
0s.gif Op zondag 24 oktober 2021 13:40 schreef Herkauwer het volgende:
Ik heb dit topic gescand en gekozen voor de luie optie door gewoon te vragen :@

Ik heb in mijn achtertuin een schuur staan op een aparte 16A groep. Kan ik hier gewoon een 3K 1 fase omvormer op aansluiten en nog steeds gewoon stroom gebruiken in de schuur? Ik ben van plan om zonnepanelen en windturbine aan te sluiten.

Dit leek mij gewoon een mooie combinatie. Op het huis zelf liggen al panelen, kan ik deze omvormer in de schuur er gewoon bijprikken? Het aansluiten gaat me allemaal wel lukken, de vraag is of het ook echt zo op deze manier kan?
Om nog in te haken op de windturbine: er is voor kleine windturbines geen verdienmodel.
Dus als je dat doet, besef dan dat het vooral "hobby" zal zijn.
  Moderator zondag 24 oktober 2021 @ 13:55:11 #282
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_201884058
quote:
0s.gif Op zondag 24 oktober 2021 13:50 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Zonnepanelen dienen altijd aangesloten te worden op een eigen eindgroep in de meterkast. :)
Met het risico dat ik iets enorm doms zeg tegen een elektricien als totale stroom-nitwit zijnde...maar klopt dit wel? Want in mijn vorige huis zaten die panelen op de groep van de droger erbij. Er was dan wel zo'n apart kastje bij de omvormer, maar in de meterkast zaten ze niet op een 'eigen eindgroep', lijkt me dan? :)
Breitling - Instruments for Professionals
  zondag 24 oktober 2021 @ 13:57:53 #283
47047 Herkauwer
een dag niet gehuppeld .......
pi_201884081
quote:
0s.gif Op zondag 24 oktober 2021 13:53 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Om nog in te haken op de windturbine: er is voor kleine windturbines geen verdienmodel.
Dus als je dat doet, besef dan dat het vooral "hobby" zal zijn.
Dat was ook de intentie! Lijkt me gewoon leuk. Zo'n 400 - 600 watt windturbine

quote:
0s.gif Op zondag 24 oktober 2021 13:50 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Zonnepanelen dienen altijd aangesloten te worden op een eigen eindgroep in de meterkast. :)
Dus als ik geen stroom verbruik in de schuur is het een eigen eindgroep! O-)

Wat is daar de reden voor?
Zonnepanelen 28 * 290 = 8120 Wp - W - 11° hellingshoek
  Moderator zondag 24 oktober 2021 @ 13:58:45 #284
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201884087
quote:
0s.gif Op zondag 24 oktober 2021 13:55 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Met het risico dat ik iets enorm doms zeg tegen een elektricien als totale stroom-nitwit zijnde...maar klopt dit wel? Want in mijn vorige huis zaten die panelen op de groep van de droger erbij. Er was dan wel zo'n apart kastje bij de omvormer, maar in de meterkast zaten ze niet op een 'eigen eindgroep', lijkt me dan? :)
https://www.zonvoorjou.nu/zonne-stroom-en-de-meterkast/

*edit*

Denk dat dit verhaal duidelijker is : https://www.elektramat.nl(...)bxsAkd0aAgUwEALw_wcB

Dan heeft men zo'n verdeler geplaatst. Daar sluit je dan weer direct bijvoorbeeld je wasmachine of wasdroger op aan. Een wasdroger of wasmachine zit doorgaans op zijn eigen eindgroep.

Dit legt het in een notendop uit; wat een pv verdeler is en hoe dat dan in zijn werk gaat :)

Het is niet de bedoeling dat je dan daar weer je hele schuur mee gaat voeden.

@Herkauwer

[ Bericht 9% gewijzigd door Vonkenboer op 24-10-2021 14:05:32 ]
  zondag 24 oktober 2021 @ 14:01:57 #285
47047 Herkauwer
een dag niet gehuppeld .......
pi_201884105
quote:
0s.gif Op zondag 24 oktober 2021 13:58 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
https://www.zonvoorjou.nu/zonne-stroom-en-de-meterkast/

Dit legt het in een notendop uit; wat een pv verdeler is en hoe dat dan in zijn werk gaat :)
Dus een PV verdeler er tussen en ik kan gaan. Zolang er tussen de meterkast en de PV verdeler geen apparatuur zit.

Toevoeging na edit van Vonkenboer. Ik denk dat een wasmachine meer stroom verbruikt van mijn schuur, maar ik snap je punt. Ik ga eens nadenken of ik een extra kabel kan trekken.
Zonnepanelen 28 * 290 = 8120 Wp - W - 11° hellingshoek
  Moderator zondag 24 oktober 2021 @ 14:04:01 #286
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_201884118
quote:
0s.gif Op zondag 24 oktober 2021 13:58 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
https://www.zonvoorjou.nu/zonne-stroom-en-de-meterkast/

Dan heeft men zo'n verdeler geplaatst. Daar sluit je dan weer direct bijvoorbeeld je wasmachine of wasdroger op aan. Een wasdroger of wasmachine zit doorgaans op zijn eigen eindgroep.

Dit legt het in een notendop uit; wat een pv verdeler is en hoe dat dan in zijn werk gaat :)

Het is niet de bedoeling dat je dan daar weer je hele schuur mee gaat voeden.

@:Herkauwer
Ik haakte al af naar de eerste paar regels. Maar goed, ik heb geen gelijk dus, wat ook wel te verwachten viel in dit geval natuurlijk :P
Breitling - Instruments for Professionals
  zondag 24 oktober 2021 @ 14:17:47 #287
47047 Herkauwer
een dag niet gehuppeld .......
pi_201884257
Bedankt voor het snelle en duidelijke antwoord @Vonkenboer. Precies wat ik nodig had. Gaat een klus worden om een kabel te trekken, maar wellicht dat het toch ga proberen. Zeker aangezien ik eigenlijk alles zelf kan doen, behalve de nieuwe groep monteren in de meterkast.
Zonnepanelen 28 * 290 = 8120 Wp - W - 11° hellingshoek
pi_201896822
Hoe is dat anders dan wat er in de meterkast gebeurt dan? Ik had nl hetzelfde idee. Ik pak de kabel van de meterkast naar de schuur, hang daar een klein 2e meterkastje op met 2 groepen. 1 voor de schuur en 1 voor ca 8 panelen die ik op de carport wil zetten.

Aangezien mijn meterkast bij de voordeur zit en ik geen kruipruimte heb zou ik dus een sleuf moeten hakken door mijn woonkamer of het plafond moeten slopen, beide zijn eigenlijk geen optie......
pi_201897447
quote:
14s.gif Op zondag 24 oktober 2021 14:01 schreef Herkauwer het volgende:

[..]
Dus een PV verdeler er tussen en ik kan gaan. Zolang er tussen de meterkast en de PV verdeler geen apparatuur zit.

Toevoeging na edit van Vonkenboer. Ik denk dat een wasmachine meer stroom verbruikt van mijn schuur, maar ik snap je punt. Ik ga eens nadenken of ik een extra kabel kan trekken.
Het ligt aan de dikte van je kabel naar de schuur.
Als die dik genoeg is, kan je in de meterkast een zwaardere groep zetten, in de schuur een verdeelkast, en in die verdeelkast een groep voor PV en voor de schuur.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Official ESF Kreviewer maandag 25 oktober 2021 @ 16:11:29 #290
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_201899098
Het is een trieste dag voor zonnepanelen. 1.7kWh
pi_201900249
quote:
9s.gif Op maandag 25 oktober 2021 16:11 schreef Kreator het volgende:
Het is een trieste dag voor zonnepanelen. 1.7kWh
6kWh, ook niet om over naar huis te schrijven...
pi_201900384
quote:
9s.gif Op maandag 25 oktober 2021 16:11 schreef Kreator het volgende:
Het is een trieste dag voor zonnepanelen. 1.7kWh
Ik had nog ergens een half uurtje flauwe zon en dat geeft dan bijna 4 kWh
pi_201900394
quote:
0s.gif Op maandag 25 oktober 2021 18:09 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
Ik had nog ergens een half uurtje flauwe zon en dat geeft dan bijna 4 kWh
Met >25 panelen moet dat idd lukken :P
pi_201900406
quote:
0s.gif Op maandag 25 oktober 2021 18:10 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Met >25 panelen moet dat idd lukken :P
14 panelen ;)
pi_201900410
quote:
0s.gif Op maandag 25 oktober 2021 18:11 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
14 panelen ;)
Dan lukt dat niet :P

Ruwweg: 14 x 300 x 0,5 = 2,1kWh

edit: of je bedoelde 4kW, dat lukt wel
pi_201900430
quote:
0s.gif Op maandag 25 oktober 2021 18:11 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Dan lukt dat niet :P
Van kwart over 1 tot half 4 ongeveer 0,8 kW met 1 piek van ongeveer 1,8 kW rond 2 uur. Misschien gewoon iets minder zware bewolking hier?
pi_201900440
quote:
0s.gif Op maandag 25 oktober 2021 18:13 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
Van kwart over 1 tot half 4 ongeveer 0,8 kW met 1 piek van ongeveer 1,8 kW rond 2 uur. Misschien gewoon iets minder zware bewolking hier?
Je had het over "4kWh in een half uur" :P
Dus ik ging er vanuit dat je >25 panelen had.
pi_201900445
quote:
0s.gif Op maandag 25 oktober 2021 18:14 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Je had het over "4kWh in een half uur" :P
Dus ik ging er vanuit dat je >25 panelen had.
Nee 4 kWh over de dag , was het maar zo'n feest

En dat was dan half uurtje flauwe zon, rest van de dag grijs
pi_201900453
quote:
0s.gif Op maandag 25 oktober 2021 18:15 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
Nee 4 kWh over de dag , was het maar zo'n feest
Details :+
pi_201903819
quote:
0s.gif Op zondag 24 oktober 2021 13:58 schreef Vonkenboer het volgende:

Het is niet de bedoeling dat je dan daar weer je hele schuur mee gaat voeden.

@:Herkauwer
Waarom niet?
Als het allemaal via de verdeler loopt en normaal heb je ook maar 1 groep voor de hele schuur, dan kan dat toch prima?
Eerst denken, dan typen
  maandag 25 oktober 2021 @ 23:15:00 #301
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201904288
Hier ook 4 kWh over de hele dag :')
Gelukkig 34,6 gisteren... wat een verschil.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  Moderator dinsdag 26 oktober 2021 @ 07:35:00 #302
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201905432
quote:
0s.gif Op maandag 25 oktober 2021 22:35 schreef Piger het volgende:

[..]
Waarom niet?
Als het allemaal via de verdeler loopt en normaal heb je ook maar 1 groep voor de hele schuur, dan kan dat toch prima?
Dat staat hier boven toch allemaal al een keer beschreven ? :?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')