abonnement Unibet Coolblue
  Moderator woensdag 15 september 2021 @ 22:27:00 #1
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201376723


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.

Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
pi_201376905
Hier is het ook herfst, al het hele jaar.
pi_201381460
las net een verhaal dat iemand Apple aan wilde klagen omdat zijn zonnepanelen niet op het zuiden stonden gericht, hij had zijn Apple kompas gebruikt :D
pi_201385107
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 21:46 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
Daarom ook meer doen dan matig isoleren.
Mijn warmtepomp heeft sinds de laatste isolatie is toegevoegd nog zo'n 2500 kWh nodig per jaar. Dat is inclusief warmwater bereiding. Betreft een hoekwoning uit 1902.

Binnenkort verhuizen we naar een jaren 70 woning (2/1-kap) met dubbel zoveel woonoppervlakte. Helaas nog met gas, maar dat gaan we binnenkort natuurlijk aanpakken. En we laten direct zonnepanelen op het dak van de woning leggen. Voor het platte dak van de garage bestellen we een dhz pakket zonnepanelen en sedum matten.
Ja ik spreek je nog wel weer met veel meer oppervlakte en meer buitenmuren. ;)

Nee, wij hebben alles al gedaan, dikke vloer isolatie, dikke dakisolatie (vlg norm), spouwmuursiolatie, geïsoleerde kunststof kozijnen met HR++ glas. Nieuw buitendeuren HR++ met tochtwering.
Maar is puur gebruik, veel douchen, veel verwarming (hele dagen 22,5C) en zomers vaak koelen.
Kom je zo op een totaalgebruik van tussen de 6-9000 kWh/jaar
Vakman pur sang
pi_201385153
Vorig jaar verbruik 8600 kwh :') van april tot april.
Teruggeleverd 6200 kwh.
Vakman pur sang
pi_201385881
quote:
0s.gif Op donderdag 16 september 2021 10:48 schreef JDx het volgende:
las net een verhaal dat iemand Apple aan wilde klagen omdat zijn zonnepanelen niet op het zuiden stonden gericht, hij had zijn Apple kompas gebruikt :D
Die gebruik ik ook altijd :D maar als je niet weet hoe een kompas werkt is het lastig natuurlijk.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201388312
Sinds vandaag ook duurzaam hier! De panelen liggen erop, 19*355 vol op het zuiden, ben benieuwd wat de productie wordt komend jaar. Helaas heb ik wel een flinke boom op mijn oprit, dus dat zorgt voor flink wat ochtend schaduw. Denk ik dat we die in het voorjaar maar eens flink terug gaan snoeien.

Nu alleen de erker nog afmaken en het huis begint redelijk af te raken :)



[ Bericht 0% gewijzigd door koentjuh18 op 16-09-2021 20:36:06 ]
pi_201389102
quote:
0s.gif Op donderdag 16 september 2021 19:41 schreef koentjuh18 het volgende:
Sinds vandaag ook duurzaam hier! De panelen liggen erop, 19*355 vol op het zuiden, ben benieuwd wat de productie wordt komend jaar. Helaas heb ik wel een flinke boom op mijn oprit, dus dat zorgt voor flink wat ochtend schaduw. Denk ik dat we die in het voorjaar maar eens flink terug gaan snoeien.

Nu alleen de erker nog afmaken en het huis begint redelijk af te raken :)

[ afbeelding ][/URL]
En in de avond nog wat schaduw van de dakkapel vrees ik.
pi_201389366
quote:
0s.gif Op donderdag 16 september 2021 19:41 schreef koentjuh18 het volgende:
19*355 vol op het zuiden, ben benieuwd wat de productie wordt komend jaar.
[ afbeelding ][/URL]
7.000 KwH... give or take ?
pi_201389601
quote:
0s.gif Op donderdag 16 september 2021 20:15 schreef qajariaq het volgende:

[..]
En in de avond nog wat schaduw van de dakkapel vrees ik.
Klopt. Achteraf had dat ene paneel nog wel iets naar rechts gekund, maar het ook wil ook wat, nu liggen ze mooi symmetrisch. Ben er tevreden mee, door het zwarte dak valt het allemaal gelukkig ook niet zo op.

Hopelijk doet het ook nog wat tegen de warmte op zolder. Op een goede zonnige dag straalt dat tegen einde van de dag gewoon gigantisch door de isolatie heen de kamer in.
pi_201394691
quote:
1s.gif Op donderdag 16 september 2021 15:14 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Ja ik spreek je nog wel weer met veel meer oppervlakte en meer buitenmuren. ;)

Nee, wij hebben alles al gedaan, dikke vloer isolatie, dikke dakisolatie (vlg norm), spouwmuursiolatie, geïsoleerde kunststof kozijnen met HR++ glas. Nieuw buitendeuren HR++ met tochtwering.
Maar is puur gebruik, veel douchen, veel verwarming (hele dagen 22,5C) en zomers vaak koelen.
Kom je zo op een totaalgebruik van tussen de 6-9000 kWh/jaar
Dan zou toch die verwarming wel veel schelen, ik heb niet zo'n groot huis en het is hier bijna altijd 19,5 of warmer binnen met een grote raampartij op het zuiden, als ik moe of ziek ben wil ik het wel warmer, maar meestal prima.

Ze zeggen toch dat een paar graden lager al enorm veel scheelt?

quote:
1s.gif Op donderdag 16 september 2021 19:41 schreef koentjuh18 het volgende:
Helaas heb ik wel een flinke boom op mijn oprit, dus dat zorgt voor flink wat ochtend schaduw. Denk ik dat we die in het voorjaar maar eens flink terug gaan snoeien.
Nu alvast gif erop >:)
pi_201395883
quote:
0s.gif Op donderdag 16 september 2021 20:29 schreef namliam het volgende:

[..]
7.000 KwH... give or take ?
Meer dan 100%, met schaduw, nee dat denk ik niet.
6400 zal redelijk gemiddeld zijn.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201410562
Zit ook te kijken naar panelen aan de gevel (recht op het zuiden), wordt dit in de meeste gevallen goedgekeurd?

Kom ook gedrochten als dit tegen

pi_201410609
Lekkere wandisolatie ook gelijk :D
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201412855
Goedgekeurd? Ik hoop het niet.
Laat die handjes wapperen!
pi_201413265
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 10:04 schreef JDx het volgende:
Zit ook te kijken naar panelen aan de gevel (recht op het zuiden), wordt dit in de meeste gevallen goedgekeurd?

Kom ook gedrochten als dit tegen

[ afbeelding ]
Alleen als het een monument is, of er een bepaalde richtlijn van de gemeente in jou straat is, dan mag het niet.
Maar dan mag je ook meestal gaan panelen aan de straatkant plaatsen.

Vooral oudere steden met authentieke woningen in bepaalde straten zou het dus niet mogen.

Verder is het rendement bijzonder laag te noemen. De eigenaar van waar ik werk heeft het ook gedaan, maar het rendement is bij vlakke montage (dus 90 graden helling) tussen de 50-60%.
Als je ze op frames monteert met een helling van 15 graden t.o.v. de gevel, zou het rendement al stukken beter zijn. Dan zit je op een hoek van 75 graden. Mooier is nog frames van 40-45 graden. Zoals dit:


Maar dat betekent dat wanneer je meerdere rijen plaatst je minsten een meter afstand moet houden tussen de panelen (en dan nog krijg je schaduw in de zomer).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201414062
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 10:04 schreef JDx het volgende:
Zit ook te kijken naar panelen aan de gevel (recht op het zuiden), wordt dit in de meeste gevallen goedgekeurd?

Kom ook gedrochten als dit tegen

[ afbeelding ]
Zo’n woonwijk moet je sowieso platgooien en opnieuw beginnen… man man man
pi_201414493
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 10:04 schreef JDx het volgende:
Zit ook te kijken naar panelen aan de gevel (recht op het zuiden), wordt dit in de meeste gevallen goedgekeurd?

Kom ook gedrochten als dit tegen

[ afbeelding ]
Hier had je toch heel simpel het hele dak vol kunnen leggen met een oost-west opstelling. Had toch echt heel wat netter geweest. Sowieso als die drie panelen naast de ramen er op een rij onder waren geplaatst was het toch veel netter geweest.
pi_201415035
Het was ff zoeken, maar ze zijn inmiddels wel van de gevel af en er liggen nu panelen op het platte dak

https://goo.gl/maps/MXzo6j1cLE9mFUWQA
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator zaterdag 18 september 2021 @ 17:17:57 #20
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201415162
Is er eigenlijk online een programma waarmee je een leg plan kunt maken waardoor je kunt zien wat mogelijkheden zijn met een bepaald dak ?
pi_201416762
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 17:17 schreef Vonkenboer het volgende:
Is er eigenlijk online een programma waarmee je een leg plan kunt maken waardoor je kunt zien wat mogelijkheden zijn met een bepaald dak ?
Jazeker.
Met de zonnestand, voorspelde opbrengst, via Google Earth ziet die alle schaduwplekken.
Vakman pur sang
pi_201416767
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 17:06 schreef bambino het volgende:
Het was ff zoeken, maar ze zijn inmiddels wel van de gevel af en er liggen nu panelen op het platte dak

https://goo.gl/maps/MXzo6j1cLE9mFUWQA
Ik dacht zozo, fanatieke bespaarders, maar dan een GMC Yukon ofzo op de oprit :')

We zijn van het gas, maar onze auto rijdt 1 op 3 :D
pi_201416904
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 15:20 schreef Underdoggy het volgende:

[..]
Zo’n woonwijk moet je sowieso platgooien en opnieuw beginnen… man man man
Wat is daar mis mee :9

Ik dacht aan zoiets, niet nu, maar in de toekomst, maar dus om 13:30 al deels schaduw en 50-60% is wel brak dan.





quote:
Dit is echt heel lelijk haha, doet me denken aan zoiets.



[ Bericht 16% gewijzigd door JDx op 18-09-2021 19:52:07 ]
  Moderator zaterdag 18 september 2021 @ 20:01:22 #24
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201417141
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 september 2021 19:31 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Jazeker.
Met de zonnestand, voorspelde opbrengst, via Google Earth ziet die alle schaduwplekken.
Bedoel je de website zonneatlas ? Ik was meer op zoek naar iets waar je kunt opgeven van ik heb een dakvlak x bij x groot en dit is georienteerd op bijvoorbeeld het zuiden wat past daar op in wat voor opstelling..
pi_201417181
quote:
1s.gif Op donderdag 16 september 2021 19:41 schreef koentjuh18 het volgende:
Sinds vandaag ook duurzaam hier! De panelen liggen erop, 19*355 vol op het zuiden, ben benieuwd wat de productie wordt komend jaar…..
:O 19 x 355 x 90%= 6000 kwh
Was dat nou zo moeilijk :?
pi_201417493
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 20:01 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Bedoel je de website zonneatlas ? Ik was meer op zoek naar iets waar je kunt opgeven van ik heb een dakvlak x bij x groot en dit is georienteerd op bijvoorbeeld het zuiden wat past daar op in wat voor opstelling..
https://valentin-software.com/en/products/pvsol/#release-notes
Vakman pur sang
pi_201417886
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 20:01 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Bedoel je de website zonneatlas ? Ik was meer op zoek naar iets waar je kunt opgeven van ik heb een dakvlak x bij x groot en dit is georienteerd op bijvoorbeeld het zuiden wat past daar op in wat voor opstelling..
Volgens mij doen ze vrij moelijk over dat soort dingen omdat ze graag je gegevens willen, zo'n systeem kost best wel veel moeite om te bouwen en dat dan vrijblijvend aanbieden levert niet direct wat op.

Volgens mij kom je met het een kleine berekening al vrij ver, wil niet zeggen dat ieder dak anders is, maar je kan meer ruimte, andere hoek, andere opstelling, op 1 vierkant dak van xM2 heb je al 2x2x2x5 mogelijkheden?

Wil je maximaal aantal, maximale opbrengst per paneel, salderen meerekenen of niet... etc... oud collega begint al over zijn hele zuid opstelling omzetten naar oost/west als salderen wegvalt.
pi_201419580
quote:
6s.gif Op zaterdag 18 september 2021 20:05 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]
:O 19 x 355 x 90%= 6000 kwh
Was dat nou zo moeilijk :?
Tja, soms zit er een beetje verschil tussen wat de leverancier voorrekent en wat het in werkelijkheid is.

Dat is niet zo moeilijk inderdaad
  Moderator zaterdag 18 september 2021 @ 22:13:16 #29
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_201419610
29,2 kWh vandaag. Lekker.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_201421010
Ondertussen hebben we de nodige aanbiedingen gehad, sommige aanbiedingen ook nog met warmtepomp. We wachten op nog 1 offerte en dan gaan we er werk van maken. Hopelijk begin volgend jaar dus laten installeren ^O^.
Resistance is futile.
pi_201423267
Laatste dagen lekker weer rond de 30+. Beetje bufferen voor komende maanden.

Na de vakantie de warmtepomp weer aan slingeren.
Laat die handjes wapperen!
  zondag 19 september 2021 @ 08:44:54 #32
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201423280
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 22:13 schreef CoolGuy het volgende:
29,2 kWh vandaag. Lekker.
Hier gisteren exact hetzelfde :D
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201425768
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 17:17 schreef Vonkenboer het volgende:
Is er eigenlijk online een programma waarmee je een leg plan kunt maken waardoor je kunt zien wat mogelijkheden zijn met een bepaald dak ?
SolarEdge designer werkt aardig goed. Zeker als je de exacte maten van een dak weet.
Ik neem de maten vaak van het programma aan (dus satelliet beeld en dan overtrekken).

Maar door de satelliet hoek, kan het zijn dat het scheef is.
Met name de nok zit nooit op de juiste plek.
Dus ik teken een woning van boven in (bijna altijd rechthoek) en pak dan zelf het midden voor de nok.
Daarna in 3d de helling van het dak. Ook dit is wat gokwerk maar je komt aardig in de richting.
Dan kan je nog pijpjes en dakkapel intekenen etc en daarna panelen er over heen trekken om te zien wat kan.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 12:56:36 #34
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201425892
Ik heb een vraag. Ik heb zonnepanelen, en een app die de omvormer uitleest. Daarnaast heb ik een P1 meter op de slimme meter in de gruppokast.

Nu zit er een verschil tussen wat beide meters zeggen dat er opgewekt wordt. De app voor de omvormer zegt bv 1150 watt, en de app van de P1 meter geeft dan 1000 aan (voorbeeld, maar het verschil klopt wel).

Wat is nu de juiste? En hoe komt dat?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201425903
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 12:56 schreef vogeltjesdans het volgende:
Ik heb een vraag. Ik heb zonnepanelen, en een app die de omvormer uitleest. Daarnaast heb ik een P1 meter op de slimme meter in de gruppokast.

Nu zit er een verschil tussen wat beide meters zeggen dat er opgewekt wordt. De app voor de omvormer zegt bv 1150 watt, en de app van de P1 meter geeft dan 1000 aan.

Wat is nu de juiste?
Das toch logisch, denk eens na…

Hint: is wat je opwekt ook per definitie wat je terugleverd?
Vakman pur sang
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 12:58:27 #36
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201425909
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 12:57 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Das toch logisch, denk eens na… :9
Het is zondag, dus gisteren was het zaterdag, wat denk je hoe ik me voel? :')
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 13:00:00 #37
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201425927
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 12:57 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Das toch logisch, denk eens na…

Hint: is wat je opwekt ook per definitie wat je terugleverd?
Ja want waar gaat de stroom anders naartoe?

Ik heb het over pure opwek hè. Eigen verbruik buiten beschouwing gelaten. Das nu iets van 30 watt.
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
  Moderator zondag 19 september 2021 @ 13:03:11 #38
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201425952
quote:
Even naar gekeken; qua mogelijkheden gaat dat wel weer heel ver.
Had gedacht dat bedrijven die draag systemen voor montage van zonnepanelen op een plat dak verkopen wel een soort van online wizard hadden waar ik die data uit kon halen. Ik hoef in dit stadium niet te weten wat de opbrengst zou zijn oid. bij welke omstandigheden :).

Wil alleen eens weten of het voor dat platte dak interesant kan zijn.
En nou niet direct zeggen dat ieder plat dak waar geen zonnepaneel op ligt; compleet waardeloos is :+ .

quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 20:49 schreef JDx het volgende:

[..]
Volgens mij doen ze vrij moelijk over dat soort dingen omdat ze graag je gegevens willen, zo'n systeem kost best wel veel moeite om te bouwen en dat dan vrijblijvend aanbieden levert niet direct wat op.

Volgens mij kom je met het een kleine berekening al vrij ver, wil niet zeggen dat ieder dak anders is, maar je kan meer ruimte, andere hoek, andere opstelling, op 1 vierkant dak van xM2 heb je al 2x2x2x5 mogelijkheden?

Wil je maximaal aantal, maximale opbrengst per paneel, salderen meerekenen of niet... etc... oud collega begint al over zijn hele zuid opstelling omzetten naar oost/west als salderen wegvalt.
Tuurlijk snap ik dat zo'n systeem ontzettend veel geld kost, maar websites als zonneatlas geven een heel erg vertekend beeld. Die ziet op mijn dak mogelijkheden; waar er in de praktijk helemaal geen mogelijkheden zijn.
De meeste bedrijven die ik in het verleden aan heb geschreven en die op afstand met google earth of met behulp van zonneatlas een offerte kunnen maken komen dan ook gewoon met suggesties die in de praktijk niet kunnen.

Of de offertes vallen zo hoog uit, dat ik denk van dan is het voor hun schijnbaar compleet niet interesant voor hun om tijd te besteden aan het maken van kloppende offerte voor deze relatief kleine installatie :W

Ik zou gewoon eens voor mijzelf willen weten, wat er op een bepaalde plek past en wat zoiets oplevert.
Het geld bij een bank parkeren rendeert ook niet echt meer zullen we maar zeggen.

quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 12:45 schreef bambino het volgende:
SolarEdge designer werkt aardig goed
Helaas heb ik daar geen account voor ;) ^O^
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 13:07:05 #39
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201425982
Trouwens mijn panelen geven minder aan dat ze opwekken, ook al staat nu de zon er vol op. Slechts 1500 ipv 3x300=1800 :?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
  Moderator zondag 19 september 2021 @ 13:10:57 #40
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201426014
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:07 schreef vogeltjesdans het volgende:
Trouwens mijn panelen geven minder aan dat ze opwekken, ook al staat nu de zon er vol op. Slechts 1500 ipv 3x300=1800 :?
Kan mij indenken dat de zonkracht ansich zo midden september al veel minder geworden is.
pi_201426034
Zijn er eigenlijk nog geen verticale panelen waar elk paneel uit losse gekantelde paneeltjes bestaat?

Oh nee dan zit je weer met schaduwtjes, nou een micro oost-west opstelling op zuid dan? :P
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 13:13:39 #42
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201426038
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 13:10 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Kan mij indenken dat de zonkracht ansich zo midden september al veel minder geworden is.
Weet je ook waarom mijn twee meters verschillende waardes aangeven?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201426046
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:13 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Weet je ook waarom mijn twee meters verschillende waardes aangeven?
Welke 2 meters? Waarom heb je 2 meters? En wat geven ze aan.

Ik heb de zon er nu vol op, 1,85kW van de maximale 2,4kW.
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 13:32:41 #44
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201426226
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 12:56 schreef vogeltjesdans het volgende:
Ik heb een vraag. Ik heb zonnepanelen, en een app die de omvormer uitleest. Daarnaast heb ik een P1 meter op de slimme meter in de gruppokast.

Nu zit er een verschil tussen wat beide meters zeggen dat er opgewekt wordt. De app voor de omvormer zegt bv 1150 watt, en de app van de P1 meter geeft dan 1000 aan (voorbeeld, maar het verschil klopt wel).

Wat is nu de juiste? En hoe komt dat?
Dit is de situatie dus :)
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201426278
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:32 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Dit is de situatie dus :)
De stroom die je direct verbruikt gaat niet via je meter. Je T meterding is je teruglevering, niet je opwek, je opwek zie je alleen op je omvormer
pi_201426349
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:00 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Ja want waar gaat de stroom anders naartoe?

Ik heb het over pure opwek hè. Eigen verbruik buiten beschouwing gelaten. Das nu iets van 30 watt.
Je weet niet wat je eigen verbruik is. Wat je opwekt en tegelijkertijd verbruikt gaat helemaal niet “door” je KWH meter, vandaar het verschil.
Vakman pur sang
pi_201426397
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 13:12 schreef JDx het volgende:
Zijn er eigenlijk nog geen verticale panelen waar elk paneel uit losse gekantelde paneeltjes bestaat?

Oh nee dan zit je weer met schaduwtjes, nou een micro oost-west opstelling op zuid dan? :P


[ Bericht 1% gewijzigd door JDx op 19-09-2021 13:54:59 ]
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 15:15:09 #48
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201427378
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:43 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Je weet niet wat je eigen verbruik is. Wat je opwekt en tegelijkertijd verbruikt gaat helemaal niet “door” je KWH meter, vandaar het verschil.
Dat geeft een P1 meter dus wel aan. Daarbij is mijn sluipverbruik op een doorsnee dag zo'n 30 watt, en is het verschil tussen wat de omvormer aangeeft en wat de P1 meter aangeeft zo'n 150-200 watt. Daarom snap ik het niet.

Ik denk dat de P1 meter de juiste hoeveelheid doorgeeft, want die is echt tot op de 10 watt nauwkeurig, en dat de omvormer wat te rooskleurig is ingeregeld door de leverancier?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 15:27:14 #49
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201427592
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:37 schreef Doedezemaar het volgende:

[..]
De stroom die je direct verbruikt gaat niet via je meter. Je T meterding is je teruglevering, niet je opwek, je opwek zie je alleen op je omvormer
Huh.

Alles wat ik verbruik, en alles wat ik opwek, wordt beide door die meter geregistreerd. Ook door de netbeheerder, anders kunnen ze toch de salderingsgrens niet vaststellen?

Maar ff vraagje, want nu snap ik het misschien verkeerd. Volgens mij zijn opwek en verbruik twee van elkaar gescheiden stromen. Die op het eind van het jaar weliswaar met elkaar verrekend worden, maar technisch niet met elkaar in verbinding staan.

Maar wat jij dus zegt, is dat een deel van de stroom technisch gezien mijn huis helemaal niet verlaat? En dat mijn huis dus in de zomer overdag prima stand alone kan draaien?

Dan zou je een voor de netbeheerder een soort van onzichtbaar verbruik moeten zijn (opwek - verbruik). Dan gaat elke wietboer toch zonnepanelen aanleggen?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201427893
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 15:27 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Huh.

Alles wat ik verbruik, en alles wat ik opwek, wordt beide door die meter geregistreerd. Ook door de netbeheerder, anders kunnen ze toch de salderingsgrens niet vaststellen?

Maar ff vraagje, want nu snap ik het misschien verkeerd. Volgens mij zijn opwek en verbruik twee van elkaar gescheiden stromen. Die op het eind van het jaar weliswaar met elkaar verrekend worden, maar technisch niet met elkaar in verbinding staan.

Maar wat jij dus zegt, is dat een deel van de stroom technisch gezien mijn huis helemaal niet verlaat? En dat mijn huis dus in de zomer overdag prima stand alone kan draaien?

Dan zou je een voor de netbeheerder een soort van onzichtbaar verbruik moeten zijn (opwek - verbruik). Dan gaat elke wietboer toch zonnepanelen aanleggen?
Je begint het te snappen.
Tuurlijk kan dat. Een omvormer kan ook rechtstreeks je wietlampen aanzetten.
Vakman pur sang
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 16:11:34 #51
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201428266
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 15:48 schreef Lospedrosa het volgende:
Maar wat jij dus zegt, is dat een deel van de stroom technisch gezien mijn huis helemaal niet verlaat? En dat mijn huis dus in de zomer overdag prima stand alone kan draaien?
Dit was nog even mijn vraag want ik dacht dus serieus dan ik bv 1500 per dag verbruik, en daarnaast via een aparte stroom bv 2000 per dag opwek.

Want als ik geen 1500 per dag verbruik, hoe weet de energieboer dan dat mijn salderingsgrens 1500 is?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201428290
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 16:11 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Dit was nog even mijn vraag want ik dacht dus serieus dan ik bv 1500 per dag verbruik, en daarnaast via een aparte stroom bv 2000 per dag opwek.

Want als ik geen 1500 per dag verbruik, hoe weet de energieboer dan dat mijn salderingsgrens 1500 is?
Die ziet alleen wat je opneemt of terugdrukt in het net. Niet wat je zelf opsoupeert.

M.a.w. Die ziet exact dat wat je P1 meting ook aangeeft.
Vakman pur sang
  Grootste baggeraar 2022 zondag 19 september 2021 @ 16:14:01 #53
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_201428318
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 15:48 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Je begint het te snappen.
Tuurlijk kan dat. Een omvormer kan ook rechtstreeks je wietlampen aanzetten.
Dus er is of import, of export, maar niet langs twee stromen tegelijk?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201428740
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 16:14 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Dus er is of import, of export, maar niet langs twee stromen tegelijk?
?
Vakman pur sang
pi_201428938
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 16:14 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Dus er is of import, of export, maar niet langs twee stromen tegelijk?
Het gaat allemaal door maar een draadje (of eigenlijk twee) Dus er gaat of stroom je huis in of het gaat er uit. De ene meter meet alleen als er stroom binnenkomt en de andere meter als het er uit gaat en jij dus meer opwekt dan je op dat moment kan gebruiken. OK, je hebt ook nog normaal en daltarief maar we gaan het niet nog lastiger maken.

Als jij dus opwekt gaat alleen de stroom naar buiten die je niet zelf gebruikt. Wat vaak gebeurt is dat jij opwekt maar even twee minuten de waterkoker aanzet waardoor er kort dus stroom naar binnen moet. Dan geeft de meter aan dat je binnen dat kwartier -dacht ik- zowel gebruikt hebt als opgewekt.
pi_201429336
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 16:14 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Dus er is of import, of export, maar niet langs twee stromen tegelijk?
Nee. Zie het als een waterleiding in combinatie met regenwater wat zo schoon is dat je het ook als drinkwater kunt gebruiken.

Jij gebruikt in huis water. Als het regent, gebruik je regenwater wat via je dak je waterleidingen in stroomt. Regent het heel hard, dan stroomt er meer water je leidingen in dan dat je op dat moment zelf nodig hebt. Het regenwater wat je zelf niet gebruikt stroomt dan 'het net' in en de teller voor terugleveren gaat draaien.

Vervolgens stopt het een paar uur later met regenen. Jij gebruikt nog steeds water. Dit water komt nu uit het net. De teller voor levering gaat lopen.

Op de jaarrekening wordt teruglevering van levering afgetrokken. Dat is het salderen.

De meter op de omvormer meet hoeveel regenwater daadwerkelijk vanaf je dak de waterleidingen in is gegaan. Een deel daarvan gebruik je direct zelf en dat 'ziet' de netbeheerder niet.

*natuurkundig is een stroom water heel wat anders dan elektriciteit. Maar een vertaling naar water maakt heel veel eigenschappen van elektriciteit heel inzichtelijk.
pi_201431767
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 13:03 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Even naar gekeken; qua mogelijkheden gaat dat wel weer heel ver.
Had gedacht dat bedrijven die draag systemen voor montage van zonnepanelen op een plat dak verkopen wel een soort van online wizard hadden waar ik die data uit kon halen. Ik hoef in dit stadium niet te weten wat de opbrengst zou zijn oid. bij welke omstandigheden :).

Wil alleen eens weten of het voor dat platte dak interesant kan zijn.
En nou niet direct zeggen dat ieder plat dak waar geen zonnepaneel op ligt; compleet waardeloos is :+ .
[..]
Tuurlijk snap ik dat zo'n systeem ontzettend veel geld kost, maar websites als zonneatlas geven een heel erg vertekend beeld. Die ziet op mijn dak mogelijkheden; waar er in de praktijk helemaal geen mogelijkheden zijn.
De meeste bedrijven die ik in het verleden aan heb geschreven en die op afstand met google earth of met behulp van zonneatlas een offerte kunnen maken komen dan ook gewoon met suggesties die in de praktijk niet kunnen.

Of de offertes vallen zo hoog uit, dat ik denk van dan is het voor hun schijnbaar compleet niet interesant voor hun om tijd te besteden aan het maken van kloppende offerte voor deze relatief kleine installatie :W

Ik zou gewoon eens voor mijzelf willen weten, wat er op een bepaalde plek past en wat zoiets oplevert.
Het geld bij een bank parkeren rendeert ook niet echt meer zullen we maar zeggen.
[..]
Helaas heb ik daar geen account voor ;) ^O^
Als het alleen om 1 keer gaat voor jou woning wil ik dat best een keer intekenen :)
Moet je me ff pm sturen met adres en wensen
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201432328
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 15:27 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Huh.

Alles wat ik verbruik, en alles wat ik opwek, wordt beide door die meter geregistreerd. Ook door de netbeheerder, anders kunnen ze toch de salderingsgrens niet vaststellen?

Maar ff vraagje, want nu snap ik het misschien verkeerd. Volgens mij zijn opwek en verbruik twee van elkaar gescheiden stromen. Die op het eind van het jaar weliswaar met elkaar verrekend worden, maar technisch niet met elkaar in verbinding staan.

Maar wat jij dus zegt, is dat een deel van de stroom technisch gezien mijn huis helemaal niet verlaat? En dat mijn huis dus in de zomer overdag prima stand alone kan draaien?

Dan zou je een voor de netbeheerder een soort van onzichtbaar verbruik moeten zijn (opwek - verbruik). Dan gaat elke wietboer toch zonnepanelen aanleggen?


Zo toch? Pas als je huisgebruik vol zit, gaat het via de meterkast (MK) door de meter (m).

Dat saldeer je met wat er uit de meter (m) komt. Dikke Snipping tool paint he 8-)

Maar je wiet shizzle moet ook 's nachts warm blijven, dus dan gaat je verbruik sick omhoog.
pi_201438460
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 21:02 schreef JDx het volgende:

[..]
[ afbeelding ]

Zo toch? Pas als je huisgebruik vol zit, gaat het via de meterkast (MK) door de meter (m).

Dat saldeer je met wat er uit de meter (m) komt. Dikke Snipping tool paint he 8-)

Maar je wiet shizzle moet ook 's nachts warm blijven, dus dan gaat je verbruik sick omhoog.
Ja dat klopt, al is het wel heel iets complexer dan dit :D Maar in grote lijn is dit hoe het werkt.

Er zitten nog wat haken en ogen aan wanneer er 3-fase is (en nog erger met 1 fase omvormer op 3 fase aansluiting). Maar dan nog blijft dit principe hetzelfde.

Opwek -> verbruik in huis -> restant gaat naar het net (tekort koop je van het net).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201451043
Graag jullie expertise: ik ben mij aan het oriënteren op zonnepanelen en heb nu twee offertes liggen incl montage.
Beiden adviseren 9 panelen, graag hoor ik iets over kwaliteit en prijsniveau

So lease:
9x Zonnepaneel - van Canadian Solar - HiKu CS3L-365MS (SE) . Totaal
vermogen: 3.285 Wattpiek (365 Wp/paneel).
9x Optimizer - van het merk/type: SolarEdge - P401.
1x Omvormer - van het merk/type: SolarEdge - SE3000H.
Totaal: 4700 euro incl BTW

Energie wonen
9 Panelen E.ON Aura 360 Black EONAJM360B
1 Omvormer Solar Edge SE 3000H en 9 optimizers
9 Montagesysteem Clickfit pannendak portrait
Totaal 5100 euro incl BTW
pi_201451205
Dat valt me wel wat tegen, ik had verwacht dat er steeds efficiëntere panelen zouden komen, maar ze lijken qua prijs ook gewoon duurder.

Dus kocht toen 8x 300Wp, dat je nu voor hetzelfde geld 8x 360Wp zou kopen.

Je betaalt nog even veel per Wp zeg maar. Met SolarEdge enzo zit je op zich wel goed, prima spul.

Volgens mij had ik begin 2019: 8x 300 = 2400 a 3500 euro (1,45)
Jij hebt nu eind 2021: 9x 360 = 3240 a 4700 euro (1,45)

Edit: het was 3500 ex. btw toen, allebei 1 optimizer, maar dan alsnog per Wp wel iets goedkoper geworden.

[ Bericht 10% gewijzigd door JDx op 21-09-2021 09:28:06 ]
pi_201451909
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 09:08 schreef bami_haar het volgende:
Graag jullie expertise: ik ben mij aan het oriënteren op zonnepanelen en heb nu twee offertes liggen incl montage.
Beiden adviseren 9 panelen, graag hoor ik iets over kwaliteit en prijsniveau

So lease:
9x Zonnepaneel - van Canadian Solar - HiKu CS3L-365MS (SE) . Totaal
vermogen: 3.285 Wattpiek (365 Wp/paneel).
9x Optimizer - van het merk/type: SolarEdge - P401.
1x Omvormer - van het merk/type: SolarEdge - SE3000H.
Totaal: 4700 euro incl BTW

Energie wonen
9 Panelen E.ON Aura 360 Black EONAJM360B
1 Omvormer Solar Edge SE 3000H en 9 optimizers
9 Montagesysteem Clickfit pannendak portrait
Totaal 5100 euro incl BTW
Ik ken E.ON Aura panelen niet, dus daar kan ik niet veel over zeggen.
Canadian is echter een prima merk, dat paneel is eigenlijk wat het gros van de markt gebruikt (qua techniek).
Daarbij hebben ze 5wp meer vermogen en zijn ze 400 euro goedkoper.
Dus die keuze is snel gemaakt lijkt me.

Nu zijn ze zeker niet de goedkoopste, maar echt duur is het ook niet.
Met solaredge is 1 euro per wattpiek ex btw haalbaar bij grotere systemen, bij 9 panelen kom je daar altijd boven.
Offerte 1 is 3285wp voor 3884 euro ex. btw. Dus 1.18 euro per wattpiek ex. btw.

Offerte 2 is 3240wp voor 4214 euro ex. btw. Dus 1.30 euro per wattpiek ex. btw.

Als ik dezelfde offerte bij ons maak (wij gebruiken 385wp panelen, die ook een paar cm groter zijn) kom ik op 3717 euro ex. btw.
9x385wp = 3465wp
Is 1.07 euro per wattpiek.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201452202
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 09:20 schreef JDx het volgende:
Dat valt me wel wat tegen, ik had verwacht dat er steeds efficiëntere panelen zouden komen, maar ze lijken qua prijs ook gewoon duurder.

Dus kocht toen 8x 300Wp, dat je nu voor hetzelfde geld 8x 360Wp zou kopen.

Je betaalt nog even veel per Wp zeg maar. Met SolarEdge enzo zit je op zich wel goed, prima spul.

Volgens mij had ik begin 2019: 8x 300 = 2400 a 3500 euro (1,45)
Jij hebt nu eind 2021: 9x 360 = 3240 a 4700 euro (1,45)

Edit: het was 3500 ex. btw toen, allebei 1 optimizer, maar dan alsnog per Wp wel iets goedkoper geworden.
We zitten ook in een tijd van grondstof schaarste, hoge transportkosten en energieprijzen, wat dat betreft vallen de prijzen van panelen me nog best mee.

Ik verwacht over 1,5 jaar wel een daling maar dan kan je ook weer 1,5 jaar korter salderen, dus wat dat betreft is nu leggen het meest voordelig.
pi_201456296
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 10:53 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
We zitten ook in een tijd van grondstof schaarste, hoge transportkosten en energieprijzen, wat dat betreft vallen de prijzen van panelen me nog best mee.

Ik verwacht over 1,5 jaar wel een daling maar dan kan je ook weer 1,5 jaar korter salderen, dus wat dat betreft is nu leggen het meest voordelig.
Ach ja, gewoon opmaken die stroom, diepvries overdag open laten staan ;)

Ze krijgen geen kW van me voor die 6 cent :9
pi_201466407
Ik heb via het Energieloket van onze regio ook een offerte opgevraagd voor zonnepanelen. Kan iemand met me meekijken of dit een goede offerte is?
Ik zit in het energiebesparingsweteldje, maar weet verder vrij weinig van zonnepanelen af. :s)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
We krijgen ook nog een offerte voor 12 panelen. Ons eigen verbruik is zo rond 3700-4000, het doel is niet een nul op de meter woning.
Protège moi de mes désirs.
pi_201466585
quote:
1s.gif Op woensdag 22 september 2021 10:35 schreef arvensis het volgende:
Ik heb via het Energieloket van onze regio ook een offerte opgevraagd voor zonnepanelen. Kan iemand met me meekijken of dit een goede offerte is?
Ik zit in het energiebesparingsweteldje, maar weet verder vrij weinig van zonnepanelen af. :s)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
We krijgen ook nog een offerte voor 12 panelen. Ons eigen verbruik is zo rond 3700-4000, het doel is niet een nul op de meter woning.
Qua offerte weinig mis mee, denk ik.
Qua prijs zou het wel wat dichter bij de ¤4000 excl. BTW moeten komen.
¤1,18 / Wp excl. BTW is nog iets aan de hoge kant.

Aan de andere kant weet ik niet hoe het nu met materiaalkosten in deze sector zit, alles lijkt duurder.
@bambino weet dat wss beter als ervaringsdeskundige
pi_201466664
Ik heb een SMA omvormer en ik zie dat SMA omvormers heel goed samen kunnen met de LG Chem Resu batterij, en dat die heel betaalbaar is.

Maar iedere combi die ik daarvan zie, is met een andere SMA omvormer dan die wij hebben, wij hebben de SMA Tripower 6.0

Weet iemand of die ook met de LG Chem Resu te koppelen is?
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201466950
quote:
0s.gif Op woensdag 22 september 2021 10:53 schreef Leandra het volgende:
Ik heb een SMA omvormer en ik zie dat SMA omvormers heel goed samen kunnen met de LG Chem Resu batterij, en dat die heel betaalbaar is.

Maar iedere combi die ik daarvan zie, is met een andere SMA omvormer dan die wij hebben, wij hebben de SMA Tripower 6.0

Weet iemand of die ook met de LG Chem Resu te koppelen is?
Is voor nu nog niet interessant toch?

Uitgaande van de 6,5kWh uitvoering die zo'n ¤3600 excl. installatie kost:

- stel dat je qua opbrengst 8 maanden per jaar de accu kan vullen en legen
- 240 dagen x 6,5kWh = 1560kWh en dat keer ¤0,26 = ¤405,60 opbrengst per jaar
- die 1560kWh terug leveren levert zo'n ¤0,09 per kWh op, dus ¤140,40 per jaar
- dan heb je het over ¤405,60 - ¤140,40 = ¤265,2 per jaar

Dan ben je alleen voor het apparaat zelf zo'n 13,57 jaar bezig om het terug te verdienen, er vanuit gaande dat:
- installatiekosten ¤0 zijn
- je ook echt iedere dag van die 8 maanden 6,5kWh overschot hebt en dat kan opgebruiken
- je dat niet kan salderen

Ik wacht tot zo'n oplossing rond de ¤150 per kWh opslag zit en salderen is afgebouwd, dan is er echt wel een goed verdienmodel voor.

Is dit een antwoord op je vraag? Nee :+
pi_201467249
quote:
1s.gif Op woensdag 22 september 2021 10:35 schreef arvensis het volgende:
Ik heb via het Energieloket van onze regio ook een offerte opgevraagd voor zonnepanelen. Kan iemand met me meekijken of dit een goede offerte is?
Ik zit in het energiebesparingsweteldje, maar weet verder vrij weinig van zonnepanelen af. :s)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
We krijgen ook nog een offerte voor 12 panelen. Ons eigen verbruik is zo rond 3700-4000, het doel is niet een nul op de meter woning.
Edit:

Dir is de offerte voor 12 panelen na het bezoek aan onze woning
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Protège moi de mes désirs.
pi_201467302
quote:
1s.gif Op woensdag 22 september 2021 11:29 schreef arvensis het volgende:

[..]
Edit:

Dir is de offerte voor 12 panelen na het bezoek aan onze woning
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dat zit dan gelijk alweer in een gunstigere verhouding.

¤1,076 per Wp excl. BTW is best prima denk ik.
pi_201467489
Thanks!
Protège moi de mes désirs.
pi_201467602
quote:
1s.gif Op woensdag 22 september 2021 11:44 schreef arvensis het volgende:
Thanks!
Als je er nog wat af kan krijgen is dat natuurlijk altijd in je voordeel.
Heb je nog andere offertes of ben je verder wel tevreden over deze partij?

(heb een vaste installateur dus zal ook niet snel verder gaan kijken, al kan het mss goedkoper)
pi_201467630
quote:
0s.gif Op woensdag 22 september 2021 11:51 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Als je er nog wat af kan krijgen is dat natuurlijk altijd in je voordeel.
Heb je nog andere offertes of ben je verder wel tevreden over deze partij?

(heb een vaste installateur dus zal ook niet snel verder gaan kijken, al kan het mss goedkoper)
Ik heb deze offerte aangevraagd via het energieloket, ze hebben een collectieve inkoopactie via deze partij. Ik ga er dus stiekem wel vanuit dat dit goed zit.
Ik ben niet zo goed in wat van de prijs afsnoepen, maar ik ga wel nog een of twee andere offertes opvragen.
Protège moi de mes désirs.
pi_201467948
quote:
0s.gif Op woensdag 22 september 2021 11:11 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Is voor nu nog niet interessant toch?

Uitgaande van de 6,5kWh uitvoering die zo'n ¤3600 excl. installatie kost:

- stel dat je qua opbrengst 8 maanden per jaar de accu kan vullen en legen
- 240 dagen x 6,5kWh = 1560kWh en dat keer ¤0,26 = ¤405,60 opbrengst per jaar
- die 1560kWh terug leveren levert zo'n ¤0,09 per kWh op, dus ¤140,40 per jaar
- dan heb je het over ¤405,60 - ¤140,40 = ¤265,2 per jaar

Dan ben je alleen voor het apparaat zelf zo'n 13,57 jaar bezig om het terug te verdienen, er vanuit gaande dat:
- installatiekosten ¤0 zijn
- je ook echt iedere dag van die 8 maanden 6,5kWh overschot hebt en dat kan opgebruiken
- je dat niet kan salderen

Ik wacht tot zo'n oplossing rond de ¤150 per kWh opslag zit en salderen is afgebouwd, dan is er echt wel een goed verdienmodel voor.

Is dit een antwoord op je vraag? Nee :+
Ik had die 10 kWh in gedachten :D
Maar dat verandert het verhaal niet echt natuurlijk ;)

Het is meer een beetje voorbereiden op het moment dat er niet meer gesaldeerd kan worden, want dan moet er echt wel zo'n ding komen te staan (of liggen, of weet ik waar ik die ga plaatsen).
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201467966
quote:
0s.gif Op woensdag 22 september 2021 12:16 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ik had die 10 kWh in gedachten :D
Maar dat verandert het verhaal niet echt natuurlijk ;)

Het is meer een beetje voorbereiden op het moment dat er niet meer gesaldeerd kan worden, want dan moet er echt wel zo'n ding komen te staan (of liggen, of weet ik waar ik die ga plaatsen).
Kan ook best zijn dat je omvormer tegen die tijd al aan vervanging toe is, afhankelijk van de leeftijd van het apparaat.
pi_201467998
quote:
0s.gif Op woensdag 22 september 2021 12:17 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Kan ook best zijn dat je omvormer tegen die tijd al aan vervanging toe is, afhankelijk van de leeftijd van het apparaat.
Nou, mijn hele huis is pas 3 maanden geleden opgeleverd, de zonnepanelen en omvormer zijn dus nog geen half jaar oud.
Ik mag toch hopen dat mijn omvormer niet aan vervanging toe is als het salderen stopt....
Of wel juist, dat het salderen pas stopt als mijn omvormer aan vervanging toe is :+ :7 8-) *)
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201468027
quote:
0s.gif Op woensdag 22 september 2021 12:19 schreef Leandra het volgende:

[..]
Nou, mijn hele huis is pas 3 maanden geleden opgeleverd, de zonnepanelen en omvormer zijn dus nog geen half jaar oud.
Ik mag toch hopen dat mijn omvormer niet aan vervanging toe is als het salderen stopt....
Of wel juist, dat het salderen pas stopt als mijn omvormer aan vervanging toe is :+ :7 8-) *)
Oh ja, dat is nog wel erg vroeg :P

"Aangeboden wegens upgrade: goed functionerende SMA Tripower 6.0 met nog x jaar garantie" is ook nog een optie tzt.
pi_201469412
quote:
0s.gif Op woensdag 22 september 2021 12:20 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Oh ja, dat is nog wel erg vroeg :P

"Aangeboden wegens upgrade: goed functionerende SMA Tripower 6.0 met nog x jaar garantie" is ook nog een optie tzt.
Nah, tegen de tijd dat salderen afgelopen is, en de eerste 3 jaar KOR om zijn (2025) zal er vast wel een betaalbare min of meer plug & play accu zijn :+
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201469746
Wat heb je nodig dan? Ik wek op een goede dag over de hele dag 20KwH en een beetje op.
Dan tussen 8 en 20 zo een beetje, dus 10 of zo kw opslag
Snelle google geeft een prijs van richting de 1.000 euro per kw opslag.... WAT ? nog zo duur?
Nou laat dan voorlopig maar, zijn heel wat keer 20 cnt om dat terug te verdienen :(

Maargoed, opslag heeft nog veel de tijd (en volgens mij veel mogelijkheid) om te verbeteren en uiteindelijk in prijs te dalen voordat e.a. echt noodzakelijk/wenselijk gaat worden.
Nog twee jaar-ish, dan zijn in ieder geval de kosten er uit :)
pi_201469882
quote:
1s.gif Op woensdag 22 september 2021 10:35 schreef arvensis het volgende:
Ik heb via het Energieloket van onze regio ook een offerte opgevraagd voor zonnepanelen. Kan iemand met me meekijken of dit een goede offerte is?
Ik zit in het energiebesparingsweteldje, maar weet verder vrij weinig van zonnepanelen af. :s)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
We krijgen ook nog een offerte voor 12 panelen. Ons eigen verbruik is zo rond 3700-4000, het doel is niet een nul op de meter woning.
Die prijs is niet gek. Zitten iets aan de hoge kant, mede omdat Q-cell nou eenmaal wat duurder is.
Die hebben 25 jaar garantie, maar dat is eigenlijk gebakken lucht.
Zelfs na 5 jaar doet die garantie weinig, want paneel kapot is onmogelijke vervanging (normaal gesproken).
Dat paneel bestaat dan niet meer, dus het enige wat ze kunnen is het paneel vergoeden. Dat kost een hoop tijd en moeite om vanuit dat bedrijf die vergoeding te krijgen, dus wat wij hebben gedaan (toevallig 1 keer gebeurd nu) is simpelweg de inkoopprijs van het paneel vergoed aan de klant.

Bij optimizers is het heel iets makkelijker. Je kan een ander paneel pakken. Maar dat ga je helaas wel (optisch) zien aan het dak. Dus mooi is het zeker niet. Maar goed, dat terzijde.

Wij gebruike Trina 385wp (die geven 12 of 15 jaar garantie meen ik), heel iets meer vermogen voor minder geld.
Ik zit dan ook rond de 4900 incl. btw.
(1,05 euro ex btw per wp).

4000 ex is net niet haalbaar (voor ons althans). Tenzij je echt om de hoek woont, dat scheelt 50 euro en kom ik op 4k ex.
Of montage moet echt heel simpel zijn, dan kom ik daar ook nog wel mee weg.

Wat ik niet snap is de optimizer. Ik weet niet waarom zij de S serie pakken.
Wij gebruiken de P401.
Het grootste verschil wat ik kon vinden is UV bescherming, en een paar hele kleine verschillen. Ze zijn ook 3 euro duurder.
Wellicht dat iemand hier dat eens heeft uitgezocht of gelezen waarom de S serie beter (of niet) is. Ik durf het niet te zeggen.

In de praktijk, voor de klant, kan ik met niet voorstellen dat het merkbaar is.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201469934
quote:
1s.gif Op woensdag 22 september 2021 11:29 schreef arvensis het volgende:

[..]
Edit:

Dir is de offerte voor 12 panelen na het bezoek aan onze woning
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ze zijn de kabels vergeten (van 10 naar 12 :D )

Verder ook hier weer prima prijs. Zelfde opmerkingen als mijn reactie hierboven.
Met 12 zit ik op 4575 ex (en dus 120wp meer) = 0.99 euro ex btw per wp.

Wat me wel nu opvalt is dat ze de 3680 omvormer pakken. Dat is aan de krappe kant aangezien het om 1 dakvlak gaat.
De SE4000 is (schrik niet) 35 euro duurder.

Wij rekenen normaal met 83% dimensionering.
Dus in dit geval, 12 x 375 = 4500W * 83% = 3735W
Gaat het goed? Tuurlijk. Maar hij zal op piekmomenten wel wat aftoppen.
Omdat opstartspanning bij optimizers stukken minder interessant is, kan je (zeker gezien de kleine meerprijs) net zo goed de 4000 pakken.
Bij ons zeker, omdat er nog eens 120Wp meer is (4620wp 83% = 3835W)
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201470111
Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie, @bambino! Ben wel benieuwd waar je zit. Heb je een site? ;)

En de panelen komen zowel aan de voor- als aan de achterzijde, dus ik ga er vanuit dat het dan twee dakvlakken zijn? (Oost/west).
Protège moi de mes désirs.
pi_201470250
quote:
1s.gif Op woensdag 22 september 2021 14:45 schreef arvensis het volgende:
Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie, @:bambino! Ben wel benieuwd waar je zit. Heb je een site? ;)

En de panelen komen zowel aan de voor- als aan de achterzijde, dus ik ga er vanuit dat het dan twee dakvlakken zijn? (Oost/west).
Aah! Dat veranderd de zaak inderdaad. Dan is de 3680 prima (zelfs de 3500 zou dan nog prima zijn, maar ook dat verschil is een tientje of 2).
Er stond letterlijk in de offerte "verschillende dakdelen 1" dus ging er van uit dat het 1 dak was.

Dus dan zal onze prijs ook nog een 35 euro ex zakken.

Wij zitten in Twente. Ik stuur je wel ff pm.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201481692
Even hier bevestiging vragen hoor: wij krijgen volgend jaar op ons nieuwbouwhuis op het schuine dak een paar zonnepanelen vanuit de bouw. Nu kan de installateur er nog 6 (van 325 wp) bijplaatsen voor ¤2800 ex btw. Dat lijkt me wat overpriced.
Ons idee is om tzt het platte dak van de uitbouw en de garage vol te laten leggen (we laten al loze leidingen naar de garage leggen voor een omvormer). Hoi @bambino, tzt neem ik weer contact met je op. Maar nu is mijn vraag eigenlijk: kunnen er dan ook nog 6 op het schuine dak bij de nieuwe installatie? Hoeveel panelen kunnen er op 1 omvormer?
Het nieuwe huis wordt gasloos met een lucht/water warmtepomp en ooit gaan we vast ook nog wel eens over op electrisch rijden, dus we willen veel zonnepanelen.
Het huis met aanbouw en garage komt er ongeveer zo uit te zien (gejat van een ander huis van funda) de uitbouw is bijna 3 meter diep en 5.50 breed, de garage is ruim 3 meter breed en 6 meter diep

[ Bericht 0% gewijzigd door Doedezemaar op 24-09-2021 14:42:05 ]
pi_201497984
Wat een gare zomer zeg, maakt zonnepanelen niet leuker zo.
pi_201499960
Ach ik zou het moeten checken, maar zo beroerd is het ook weer niet. Zonnepanelen is net als beleggen toch iets voor de langere termijn.
Laat die handjes wapperen!
pi_201527115
Waarom denk ik nog steeds als het even lekker weer is: "maar dat mag ook wel voor augustus" :')
  zondag 26 september 2021 @ 15:28:53 #88
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201527746
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 september 2021 14:36 schreef JDx het volgende:
Wat een gare zomer zeg, maakt zonnepanelen niet leuker zo.
September is toch een prima maand zo?
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  Moderator zondag 26 september 2021 @ 15:29:39 #89
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_201527763
quote:
0s.gif Op zondag 26 september 2021 15:28 schreef Leandra het volgende:

[..]
September is toch een prima maand zo?
Ja, hier ook wel, 669 kWh deze maand tot nu toe.
Breitling - Instruments for Professionals
  zondag 26 september 2021 @ 15:34:59 #90
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201527961
quote:
0s.gif Op zondag 26 september 2021 15:29 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ja, hier ook wel, 669 kWh deze maand tot nu toe.
Lopen we mooi gelijk op: 671,730 op dit moment :D
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201531939
174 (vorig jaar 209, jaar ervoor 204), valt mee, nog 4 te gaan.

Denk dat vooral April en Mei nog doordreunen met 280 tegenover 380 vorig jaar.
pi_201540769
quote:
1s.gif Op donderdag 23 september 2021 12:24 schreef Doedezemaar het volgende:
Even hier bevestiging vragen hoor: wij krijgen volgend jaar op ons nieuwbouwhuis op het schuine dak een paar zonnepanelen vanuit de bouw. Nu kan de installateur er nog 6 (van 325 wp) bijplaatsen voor ¤2800 ex btw. Dat lijkt me wat overpriced.
Ons idee is om tzt het platte dak van de uitbouw en de garage vol te laten leggen (we laten al loze leidingen naar de garage leggen voor een omvormer). Hoi @:bambino, tzt neem ik weer contact met je op. Maar nu is mijn vraag eigenlijk: kunnen er dan ook nog 6 op het schuine dak bij de nieuwe installatie? Hoeveel panelen kunnen er op 1 omvormer?
Het nieuwe huis wordt gasloos met een lucht/water warmtepomp en ooit gaan we vast ook nog wel eens over op electrisch rijden, dus we willen veel zonnepanelen.
Het huis met aanbouw en garage komt er ongeveer zo uit te zien (gejat van een ander huis van funda) [ link | afbeelding ] de uitbouw is bijna 3 meter diep en 5.50 breed, de garage is ruim 3 meter breed en 6 meter diep
Die meerprijs is belachelijk. Maar dat zien we bijna altijd bij nieuwbouw. Aannemers willen niks extra doen, zowel, dan betaal je de hoofdprijs. Want alles wat anders is dan normaal, heeft grote kans dat het fout gaat (vergeten wordt of wat dan ook). Maar goed.

Aangezien je geen gas meer hebt zal je elektra verbruik tussen de 5000-8000kWh zitten (hangt sterk af van je normale verbruik, soort woning en gezinssamenstelling).

Dus die paar panelen, is puur voor de epc.

Als het mijn huis was, zou ik die paar panelen eraf halen. Volle set (schuine plus plat) nieuw laten zetten. Dat alles op 1 omvormer. En als er ooit nog een overkapping ofzo in de schuur komt, die paar panelen mooi daar op zetten. Of verkopen op marktplaats.

De omvormer die je krijgt, zal vaak een project omvormer zijn. Budget, groot ingekocht door de partij die het komt leveren dus een mega marge.
Daar kan nooit meer op dan wat je krijgt (misschien 1 of 2).

Het hangt natuurlijk ook af van hoeveel je er nu krijgt.
Krijg je er 8, dan gooi je die natuurlijk niet weg. Krijg je er 2-3, dan zou ik ze weghalen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201541008
We krijgen er volgens de electricien standaard 6 (eerder hoorden we 5). Dus die blijven mooi liggen.

En dan na de oplevering komen er op het platte dak en op de overige ruimte op het schuine dak zoveel mogelijk panelen op een eigen omvormer in de garage. Het boeit mij niet dat de nieuwe panelen niet hetzelfde uiterlijk hebben als die er standaard al op komen. Ik ben trouwens wel blij dat ze bij het ontwerp van het huis er al rekening mee hebben gehouden dat het standaard dakraam aan de voorzijde zit, dat scheelt toch weer ruimte voor zonnepanelen.
pi_201541221
quote:
1s.gif Op maandag 27 september 2021 15:24 schreef Doedezemaar het volgende:
We krijgen er volgens de electricien standaard 6 (eerder hoorden we 5). Dus die blijven mooi liggen.

En dan na de oplevering komen er op het platte dak en op de overige ruimte op het schuine dak zoveel mogelijk panelen op een eigen omvormer in de garage. Het boeit mij niet dat de nieuwe panelen niet hetzelfde uiterlijk hebben als die er standaard al op komen. Ik ben trouwens wel blij dat ze bij het ontwerp van het huis er al rekening mee hebben gehouden dat het standaard dakraam aan de voorzijde zit, dat scheelt toch weer ruimte voor zonnepanelen.
Dat is dan inderdaad de mooiste oplossing.
Afhankelijk van het exacte paneel kan je de ruimte daarna berekenen om te zien wat er nog bij past.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201565589
Vandaag iemand langs gehad voor zonnepanelen, heb bij hem ook voor mijn vorige huis gekocht.

Offerte op papier komt vandaag/morgen in de mail.

Maar even in een notendop 33x 355wp Jinko panelen voor 12000 euro inclusief btw.
Omvormer: solar x3 12.0t

11715 wp liggen op het zuiden. Zou uitkomen op 1,02 per wattpiek. 0,85 ex btw per wattpiek.

Geen slechte deal lijkt mij?

[ Bericht 3% gewijzigd door DaRealDeal op 29-09-2021 15:34:01 ]
pi_201565858
De vraag heb ik hier al eens eerder gesteld maar toen was het nog niet duidelijk wat voor panelen we zouden krijgen.

Wij krijgen bij onze nieuwbouwwoning 9 panelen op het zuidwesten. Als optie bieden ze om extra panelen te nemen a 560 euro inclusief btw/omvormer/arbeid/montage. De extra panelen komen op het zuidoosten.

Tot vandaag was niet duidelijk om wat voor panelen het zou gaan. Net de kopersbegeleider gesproken, hij geeft aan dat we rekening moeten houden met 310 Wp panelen.

Als we 9 extra panelen nemen kost dat ons 4165,- ex btw voor 2790 Wp (1,49 ex btw / Wp).

Doen of niet? De extra panelen gaan er sowieso komen, de vraag is alleen via de aannemer of achteraf.

Andere optie is om het achteraf te laten doen, maar dan krijg je dus 2 aparte systemen met 2 omvormers.
pi_201565924
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 15:28 schreef xaban06 het volgende:
De vraag heb ik hier al eens eerder gesteld maar toen was het nog niet duidelijk wat voor panelen we zouden krijgen.

Wij krijgen bij onze nieuwbouwwoning 9 panelen op het zuidwesten. Als optie bieden ze om extra panelen te nemen a 560 euro inclusief btw/omvormer/arbeid/montage. De extra panelen komen op het zuidoosten.

Tot vandaag was niet duidelijk om wat voor panelen het zou gaan. Net de kopersbegeleider gesproken, hij geeft aan dat we rekening moeten houden met 310 Wp panelen.

Als we 9 extra panelen nemen kost dat ons 4165,- ex btw voor 2790 Wp (1,49 ex btw / Wp).

Doen of niet? De extra panelen gaan er sowieso komen, de vraag is alleen via de aannemer of achteraf.

Andere optie is om het achteraf te laten doen, maar dan krijg je dus 2 aparte systemen met 2 omvormers.
Lijkt mij erg aan de prijs. Ik heb geheel verzorgd negen panelen verdeeld over twee dakvlakken voor 3500 inc BTW. Alleen de stroomkabel heb ik zelf door huis heen gewerkt.

Wat is je bezwaar tegen twee systemen?
pi_201566509
Hey allemaal, even een korte vraag.
Mijn moeder is nu op dit moment bezig met offertes van zonnepanelen. En nu kwam het onderwerp op een hoofdschakelaar in de meterkast.
De ene verkoper zei ja je moet een hoofdschakelaar laten plaatsen, en de andere verkoper zei nee dat is niet nodig.

Dus wat is het nu?

Misschien nuttige info, in de meterkast zitten 2 aardlekschakelaars maar geen hoofdschakelaar.
pi_201566889
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 16:31 schreef tetsuo-shima het volgende:
Hey allemaal, even een korte vraag.
Mijn moeder is nu op dit moment bezig met offertes van zonnepanelen. En nu kwam het onderwerp op een hoofdschakelaar in de meterkast.
De ene verkoper zei ja je moet een hoofdschakelaar laten plaatsen, en de andere verkoper zei nee dat is niet nodig.

Dus wat is het nu?

Misschien nuttige info, in de meterkast zitten 2 aardlekschakelaars maar geen hoofdschakelaar.
Hoofdschakelaar voor wat?

Het is wel gebruikelijk dat je een werkschakelaar dicht bij de omvormer plaatst zodat je hem makkelijk spanningsloos kan maken. In de meterkast kan dat al door de juiste automaat uit te schakelen.
pi_201566899
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 15:35 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Wat is je bezwaar tegen twee systemen?
Ik antwoord even voor mezelf: op zich geen probleem met 2 omvormers, draai ik hier ook mee. Kwam handiger uit voor mijn situatie om meer panelen kwijt te kunnen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')