abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  Moderator woensdag 15 september 2021 @ 22:27:00 #1
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201376723


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.

Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
pi_201376905
Hier is het ook herfst, al het hele jaar.
Some CGI & Games stuff.
pi_201381460
las net een verhaal dat iemand Apple aan wilde klagen omdat zijn zonnepanelen niet op het zuiden stonden gericht, hij had zijn Apple kompas gebruikt :D
Some CGI & Games stuff.
pi_201385107
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 21:46 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
Daarom ook meer doen dan matig isoleren.
Mijn warmtepomp heeft sinds de laatste isolatie is toegevoegd nog zo'n 2500 kWh nodig per jaar. Dat is inclusief warmwater bereiding. Betreft een hoekwoning uit 1902.

Binnenkort verhuizen we naar een jaren 70 woning (2/1-kap) met dubbel zoveel woonoppervlakte. Helaas nog met gas, maar dat gaan we binnenkort natuurlijk aanpakken. En we laten direct zonnepanelen op het dak van de woning leggen. Voor het platte dak van de garage bestellen we een dhz pakket zonnepanelen en sedum matten.
Ja ik spreek je nog wel weer met veel meer oppervlakte en meer buitenmuren. ;)

Nee, wij hebben alles al gedaan, dikke vloer isolatie, dikke dakisolatie (vlg norm), spouwmuursiolatie, geïsoleerde kunststof kozijnen met HR++ glas. Nieuw buitendeuren HR++ met tochtwering.
Maar is puur gebruik, veel douchen, veel verwarming (hele dagen 22,5C) en zomers vaak koelen.
Kom je zo op een totaalgebruik van tussen de 6-9000 kWh/jaar
Vakman pur sang
pi_201385153
Vorig jaar verbruik 8600 kwh :') van april tot april.
Teruggeleverd 6200 kwh.
Vakman pur sang
pi_201385881
quote:
0s.gif Op donderdag 16 september 2021 10:48 schreef JDx het volgende:
las net een verhaal dat iemand Apple aan wilde klagen omdat zijn zonnepanelen niet op het zuiden stonden gericht, hij had zijn Apple kompas gebruikt :D
Die gebruik ik ook altijd :D maar als je niet weet hoe een kompas werkt is het lastig natuurlijk.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201388312
Sinds vandaag ook duurzaam hier! De panelen liggen erop, 19*355 vol op het zuiden, ben benieuwd wat de productie wordt komend jaar. Helaas heb ik wel een flinke boom op mijn oprit, dus dat zorgt voor flink wat ochtend schaduw. Denk ik dat we die in het voorjaar maar eens flink terug gaan snoeien.

Nu alleen de erker nog afmaken en het huis begint redelijk af te raken :)[ Bericht 0% gewijzigd door koentjuh18 op 16-09-2021 20:36:06 ]
pi_201389102
quote:
0s.gif Op donderdag 16 september 2021 19:41 schreef koentjuh18 het volgende:
Sinds vandaag ook duurzaam hier! De panelen liggen erop, 19*355 vol op het zuiden, ben benieuwd wat de productie wordt komend jaar. Helaas heb ik wel een flinke boom op mijn oprit, dus dat zorgt voor flink wat ochtend schaduw. Denk ik dat we die in het voorjaar maar eens flink terug gaan snoeien.

Nu alleen de erker nog afmaken en het huis begint redelijk af te raken :)

[ afbeelding ][/URL]
En in de avond nog wat schaduw van de dakkapel vrees ik.
pi_201389366
quote:
0s.gif Op donderdag 16 september 2021 19:41 schreef koentjuh18 het volgende:
19*355 vol op het zuiden, ben benieuwd wat de productie wordt komend jaar.
[ afbeelding ][/URL]
7.000 KwH... give or take ?
pi_201389601
quote:
0s.gif Op donderdag 16 september 2021 20:15 schreef qajariaq het volgende:

[..]
En in de avond nog wat schaduw van de dakkapel vrees ik.
Klopt. Achteraf had dat ene paneel nog wel iets naar rechts gekund, maar het ook wil ook wat, nu liggen ze mooi symmetrisch. Ben er tevreden mee, door het zwarte dak valt het allemaal gelukkig ook niet zo op.

Hopelijk doet het ook nog wat tegen de warmte op zolder. Op een goede zonnige dag straalt dat tegen einde van de dag gewoon gigantisch door de isolatie heen de kamer in.
pi_201394691
quote:
1s.gif Op donderdag 16 september 2021 15:14 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Ja ik spreek je nog wel weer met veel meer oppervlakte en meer buitenmuren. ;)

Nee, wij hebben alles al gedaan, dikke vloer isolatie, dikke dakisolatie (vlg norm), spouwmuursiolatie, geïsoleerde kunststof kozijnen met HR++ glas. Nieuw buitendeuren HR++ met tochtwering.
Maar is puur gebruik, veel douchen, veel verwarming (hele dagen 22,5C) en zomers vaak koelen.
Kom je zo op een totaalgebruik van tussen de 6-9000 kWh/jaar
Dan zou toch die verwarming wel veel schelen, ik heb niet zo'n groot huis en het is hier bijna altijd 19,5 of warmer binnen met een grote raampartij op het zuiden, als ik moe of ziek ben wil ik het wel warmer, maar meestal prima.

Ze zeggen toch dat een paar graden lager al enorm veel scheelt?

quote:
1s.gif Op donderdag 16 september 2021 19:41 schreef koentjuh18 het volgende:
Helaas heb ik wel een flinke boom op mijn oprit, dus dat zorgt voor flink wat ochtend schaduw. Denk ik dat we die in het voorjaar maar eens flink terug gaan snoeien.
Nu alvast gif erop >:)
Some CGI & Games stuff.
pi_201395883
quote:
0s.gif Op donderdag 16 september 2021 20:29 schreef namliam het volgende:

[..]
7.000 KwH... give or take ?
Meer dan 100%, met schaduw, nee dat denk ik niet.
6400 zal redelijk gemiddeld zijn.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201410562
Zit ook te kijken naar panelen aan de gevel (recht op het zuiden), wordt dit in de meeste gevallen goedgekeurd?

Kom ook gedrochten als dit tegen

Some CGI & Games stuff.
pi_201410609
Lekkere wandisolatie ook gelijk :D
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201412855
Goedgekeurd? Ik hoop het niet.
Laat die handjes wapperen!
pi_201413265
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 10:04 schreef JDx het volgende:
Zit ook te kijken naar panelen aan de gevel (recht op het zuiden), wordt dit in de meeste gevallen goedgekeurd?

Kom ook gedrochten als dit tegen

[ afbeelding ]
Alleen als het een monument is, of er een bepaalde richtlijn van de gemeente in jou straat is, dan mag het niet.
Maar dan mag je ook meestal gaan panelen aan de straatkant plaatsen.

Vooral oudere steden met authentieke woningen in bepaalde straten zou het dus niet mogen.

Verder is het rendement bijzonder laag te noemen. De eigenaar van waar ik werk heeft het ook gedaan, maar het rendement is bij vlakke montage (dus 90 graden helling) tussen de 50-60%.
Als je ze op frames monteert met een helling van 15 graden t.o.v. de gevel, zou het rendement al stukken beter zijn. Dan zit je op een hoek van 75 graden. Mooier is nog frames van 40-45 graden. Zoals dit:


Maar dat betekent dat wanneer je meerdere rijen plaatst je minsten een meter afstand moet houden tussen de panelen (en dan nog krijg je schaduw in de zomer).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201414062
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 10:04 schreef JDx het volgende:
Zit ook te kijken naar panelen aan de gevel (recht op het zuiden), wordt dit in de meeste gevallen goedgekeurd?

Kom ook gedrochten als dit tegen

[ afbeelding ]
Zo’n woonwijk moet je sowieso platgooien en opnieuw beginnen… man man man
pi_201414493
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 10:04 schreef JDx het volgende:
Zit ook te kijken naar panelen aan de gevel (recht op het zuiden), wordt dit in de meeste gevallen goedgekeurd?

Kom ook gedrochten als dit tegen

[ afbeelding ]
Hier had je toch heel simpel het hele dak vol kunnen leggen met een oost-west opstelling. Had toch echt heel wat netter geweest. Sowieso als die drie panelen naast de ramen er op een rij onder waren geplaatst was het toch veel netter geweest.
pi_201415035
Het was ff zoeken, maar ze zijn inmiddels wel van de gevel af en er liggen nu panelen op het platte dak

https://goo.gl/maps/MXzo6j1cLE9mFUWQA
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator zaterdag 18 september 2021 @ 17:17:57 #20
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201415162
Is er eigenlijk online een programma waarmee je een leg plan kunt maken waardoor je kunt zien wat mogelijkheden zijn met een bepaald dak ?
pi_201416762
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 17:17 schreef Vonkenboer het volgende:
Is er eigenlijk online een programma waarmee je een leg plan kunt maken waardoor je kunt zien wat mogelijkheden zijn met een bepaald dak ?
Jazeker.
Met de zonnestand, voorspelde opbrengst, via Google Earth ziet die alle schaduwplekken.
Vakman pur sang
pi_201416767
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 17:06 schreef bambino het volgende:
Het was ff zoeken, maar ze zijn inmiddels wel van de gevel af en er liggen nu panelen op het platte dak

https://goo.gl/maps/MXzo6j1cLE9mFUWQA
Ik dacht zozo, fanatieke bespaarders, maar dan een GMC Yukon ofzo op de oprit :')

We zijn van het gas, maar onze auto rijdt 1 op 3 :D
Some CGI & Games stuff.
pi_201416904
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 15:20 schreef Underdoggy het volgende:

[..]
Zo’n woonwijk moet je sowieso platgooien en opnieuw beginnen… man man man
Wat is daar mis mee :9

Ik dacht aan zoiets, niet nu, maar in de toekomst, maar dus om 13:30 al deels schaduw en 50-60% is wel brak dan.

quote:
Dit is echt heel lelijk haha, doet me denken aan zoiets.[ Bericht 16% gewijzigd door JDx op 18-09-2021 19:52:07 ]
Some CGI & Games stuff.
  Moderator zaterdag 18 september 2021 @ 20:01:22 #24
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201417141
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 september 2021 19:31 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Jazeker.
Met de zonnestand, voorspelde opbrengst, via Google Earth ziet die alle schaduwplekken.
Bedoel je de website zonneatlas ? Ik was meer op zoek naar iets waar je kunt opgeven van ik heb een dakvlak x bij x groot en dit is georienteerd op bijvoorbeeld het zuiden wat past daar op in wat voor opstelling..
pi_201417181
quote:
1s.gif Op donderdag 16 september 2021 19:41 schreef koentjuh18 het volgende:
Sinds vandaag ook duurzaam hier! De panelen liggen erop, 19*355 vol op het zuiden, ben benieuwd wat de productie wordt komend jaar…..
:O 19 x 355 x 90%= 6000 kwh
Was dat nou zo moeilijk :?
pi_201417493
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 20:01 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Bedoel je de website zonneatlas ? Ik was meer op zoek naar iets waar je kunt opgeven van ik heb een dakvlak x bij x groot en dit is georienteerd op bijvoorbeeld het zuiden wat past daar op in wat voor opstelling..
https://valentin-software.com/en/products/pvsol/#release-notes
Vakman pur sang
pi_201417886
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 20:01 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Bedoel je de website zonneatlas ? Ik was meer op zoek naar iets waar je kunt opgeven van ik heb een dakvlak x bij x groot en dit is georienteerd op bijvoorbeeld het zuiden wat past daar op in wat voor opstelling..
Volgens mij doen ze vrij moelijk over dat soort dingen omdat ze graag je gegevens willen, zo'n systeem kost best wel veel moeite om te bouwen en dat dan vrijblijvend aanbieden levert niet direct wat op.

Volgens mij kom je met het een kleine berekening al vrij ver, wil niet zeggen dat ieder dak anders is, maar je kan meer ruimte, andere hoek, andere opstelling, op 1 vierkant dak van xM2 heb je al 2x2x2x5 mogelijkheden?

Wil je maximaal aantal, maximale opbrengst per paneel, salderen meerekenen of niet... etc... oud collega begint al over zijn hele zuid opstelling omzetten naar oost/west als salderen wegvalt.
Some CGI & Games stuff.
pi_201419580
quote:
6s.gif Op zaterdag 18 september 2021 20:05 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]
:O 19 x 355 x 90%= 6000 kwh
Was dat nou zo moeilijk :?
Tja, soms zit er een beetje verschil tussen wat de leverancier voorrekent en wat het in werkelijkheid is.

Dat is niet zo moeilijk inderdaad
  Moderator zaterdag 18 september 2021 @ 22:13:16 #29
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_201419610
29,2 kWh vandaag. Lekker.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
pi_201421010
Ondertussen hebben we de nodige aanbiedingen gehad, sommige aanbiedingen ook nog met warmtepomp. We wachten op nog 1 offerte en dan gaan we er werk van maken. Hopelijk begin volgend jaar dus laten installeren ^O^.
Resistance is futile.
pi_201423267
Laatste dagen lekker weer rond de 30+. Beetje bufferen voor komende maanden.

Na de vakantie de warmtepomp weer aan slingeren.
Laat die handjes wapperen!
  zondag 19 september 2021 @ 08:44:54 #32
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_201423280
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 22:13 schreef CoolGuy het volgende:
29,2 kWh vandaag. Lekker.
Hier gisteren exact hetzelfde :D
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_201425768
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 17:17 schreef Vonkenboer het volgende:
Is er eigenlijk online een programma waarmee je een leg plan kunt maken waardoor je kunt zien wat mogelijkheden zijn met een bepaald dak ?
SolarEdge designer werkt aardig goed. Zeker als je de exacte maten van een dak weet.
Ik neem de maten vaak van het programma aan (dus satelliet beeld en dan overtrekken).

Maar door de satelliet hoek, kan het zijn dat het scheef is.
Met name de nok zit nooit op de juiste plek.
Dus ik teken een woning van boven in (bijna altijd rechthoek) en pak dan zelf het midden voor de nok.
Daarna in 3d de helling van het dak. Ook dit is wat gokwerk maar je komt aardig in de richting.
Dan kan je nog pijpjes en dakkapel intekenen etc en daarna panelen er over heen trekken om te zien wat kan.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_201425892
Ik heb een vraag. Ik heb zonnepanelen, en een app die de omvormer uitleest. Daarnaast heb ik een P1 meter op de slimme meter in de gruppokast.

Nu zit er een verschil tussen wat beide meters zeggen dat er opgewekt wordt. De app voor de omvormer zegt bv 1150 watt, en de app van de P1 meter geeft dan 1000 aan (voorbeeld, maar het verschil klopt wel).

Wat is nu de juiste? En hoe komt dat?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201425903
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 12:56 schreef vogeltjesdans het volgende:
Ik heb een vraag. Ik heb zonnepanelen, en een app die de omvormer uitleest. Daarnaast heb ik een P1 meter op de slimme meter in de gruppokast.

Nu zit er een verschil tussen wat beide meters zeggen dat er opgewekt wordt. De app voor de omvormer zegt bv 1150 watt, en de app van de P1 meter geeft dan 1000 aan.

Wat is nu de juiste?
Das toch logisch, denk eens na…

Hint: is wat je opwekt ook per definitie wat je terugleverd?
Vakman pur sang
pi_201425909
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 12:57 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Das toch logisch, denk eens na… :9
Het is zondag, dus gisteren was het zaterdag, wat denk je hoe ik me voel? :')
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201425927
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 12:57 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Das toch logisch, denk eens na…

Hint: is wat je opwekt ook per definitie wat je terugleverd?
Ja want waar gaat de stroom anders naartoe?

Ik heb het over pure opwek hè. Eigen verbruik buiten beschouwing gelaten. Das nu iets van 30 watt.
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
  Moderator zondag 19 september 2021 @ 13:03:11 #38
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201425952
quote:
Even naar gekeken; qua mogelijkheden gaat dat wel weer heel ver.
Had gedacht dat bedrijven die draag systemen voor montage van zonnepanelen op een plat dak verkopen wel een soort van online wizard hadden waar ik die data uit kon halen. Ik hoef in dit stadium niet te weten wat de opbrengst zou zijn oid. bij welke omstandigheden :).

Wil alleen eens weten of het voor dat platte dak interesant kan zijn.
En nou niet direct zeggen dat ieder plat dak waar geen zonnepaneel op ligt; compleet waardeloos is :+ .

quote:
0s.gif Op zaterdag 18 september 2021 20:49 schreef JDx het volgende:

[..]
Volgens mij doen ze vrij moelijk over dat soort dingen omdat ze graag je gegevens willen, zo'n systeem kost best wel veel moeite om te bouwen en dat dan vrijblijvend aanbieden levert niet direct wat op.

Volgens mij kom je met het een kleine berekening al vrij ver, wil niet zeggen dat ieder dak anders is, maar je kan meer ruimte, andere hoek, andere opstelling, op 1 vierkant dak van xM2 heb je al 2x2x2x5 mogelijkheden?

Wil je maximaal aantal, maximale opbrengst per paneel, salderen meerekenen of niet... etc... oud collega begint al over zijn hele zuid opstelling omzetten naar oost/west als salderen wegvalt.
Tuurlijk snap ik dat zo'n systeem ontzettend veel geld kost, maar websites als zonneatlas geven een heel erg vertekend beeld. Die ziet op mijn dak mogelijkheden; waar er in de praktijk helemaal geen mogelijkheden zijn.
De meeste bedrijven die ik in het verleden aan heb geschreven en die op afstand met google earth of met behulp van zonneatlas een offerte kunnen maken komen dan ook gewoon met suggesties die in de praktijk niet kunnen.

Of de offertes vallen zo hoog uit, dat ik denk van dan is het voor hun schijnbaar compleet niet interesant voor hun om tijd te besteden aan het maken van kloppende offerte voor deze relatief kleine installatie :W

Ik zou gewoon eens voor mijzelf willen weten, wat er op een bepaalde plek past en wat zoiets oplevert.
Het geld bij een bank parkeren rendeert ook niet echt meer zullen we maar zeggen.

quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 12:45 schreef bambino het volgende:
SolarEdge designer werkt aardig goed
Helaas heb ik daar geen account voor ;) ^O^
pi_201425982
Trouwens mijn panelen geven minder aan dat ze opwekken, ook al staat nu de zon er vol op. Slechts 1500 ipv 3x300=1800 :?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
  Moderator zondag 19 september 2021 @ 13:10:57 #40
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_201426014
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:07 schreef vogeltjesdans het volgende:
Trouwens mijn panelen geven minder aan dat ze opwekken, ook al staat nu de zon er vol op. Slechts 1500 ipv 3x300=1800 :?
Kan mij indenken dat de zonkracht ansich zo midden september al veel minder geworden is.
pi_201426034
Zijn er eigenlijk nog geen verticale panelen waar elk paneel uit losse gekantelde paneeltjes bestaat?

Oh nee dan zit je weer met schaduwtjes, nou een micro oost-west opstelling op zuid dan? :P
Some CGI & Games stuff.
pi_201426038
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 13:10 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Kan mij indenken dat de zonkracht ansich zo midden september al veel minder geworden is.
Weet je ook waarom mijn twee meters verschillende waardes aangeven?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201426046
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:13 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Weet je ook waarom mijn twee meters verschillende waardes aangeven?
Welke 2 meters? Waarom heb je 2 meters? En wat geven ze aan.

Ik heb de zon er nu vol op, 1,85kW van de maximale 2,4kW.
Some CGI & Games stuff.
pi_201426226
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 12:56 schreef vogeltjesdans het volgende:
Ik heb een vraag. Ik heb zonnepanelen, en een app die de omvormer uitleest. Daarnaast heb ik een P1 meter op de slimme meter in de gruppokast.

Nu zit er een verschil tussen wat beide meters zeggen dat er opgewekt wordt. De app voor de omvormer zegt bv 1150 watt, en de app van de P1 meter geeft dan 1000 aan (voorbeeld, maar het verschil klopt wel).

Wat is nu de juiste? En hoe komt dat?
Dit is de situatie dus :)
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201426278
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:32 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Dit is de situatie dus :)
De stroom die je direct verbruikt gaat niet via je meter. Je T meterding is je teruglevering, niet je opwek, je opwek zie je alleen op je omvormer
pi_201426349
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:00 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Ja want waar gaat de stroom anders naartoe?

Ik heb het over pure opwek hè. Eigen verbruik buiten beschouwing gelaten. Das nu iets van 30 watt.
Je weet niet wat je eigen verbruik is. Wat je opwekt en tegelijkertijd verbruikt gaat helemaal niet “door” je KWH meter, vandaar het verschil.
Vakman pur sang
pi_201426397
quote:
0s.gif Op zondag 19 september 2021 13:12 schreef JDx het volgende:
Zijn er eigenlijk nog geen verticale panelen waar elk paneel uit losse gekantelde paneeltjes bestaat?

Oh nee dan zit je weer met schaduwtjes, nou een micro oost-west opstelling op zuid dan? :P


[ Bericht 1% gewijzigd door JDx op 19-09-2021 13:54:59 ]
Some CGI & Games stuff.
pi_201427378
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:43 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Je weet niet wat je eigen verbruik is. Wat je opwekt en tegelijkertijd verbruikt gaat helemaal niet “door” je KWH meter, vandaar het verschil.
Dat geeft een P1 meter dus wel aan. Daarbij is mijn sluipverbruik op een doorsnee dag zo'n 30 watt, en is het verschil tussen wat de omvormer aangeeft en wat de P1 meter aangeeft zo'n 150-200 watt. Daarom snap ik het niet.

Ik denk dat de P1 meter de juiste hoeveelheid doorgeeft, want die is echt tot op de 10 watt nauwkeurig, en dat de omvormer wat te rooskleurig is ingeregeld door de leverancier?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201427592
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 13:37 schreef Doedezemaar het volgende:

[..]
De stroom die je direct verbruikt gaat niet via je meter. Je T meterding is je teruglevering, niet je opwek, je opwek zie je alleen op je omvormer
Huh.

Alles wat ik verbruik, en alles wat ik opwek, wordt beide door die meter geregistreerd. Ook door de netbeheerder, anders kunnen ze toch de salderingsgrens niet vaststellen?

Maar ff vraagje, want nu snap ik het misschien verkeerd. Volgens mij zijn opwek en verbruik twee van elkaar gescheiden stromen. Die op het eind van het jaar weliswaar met elkaar verrekend worden, maar technisch niet met elkaar in verbinding staan.

Maar wat jij dus zegt, is dat een deel van de stroom technisch gezien mijn huis helemaal niet verlaat? En dat mijn huis dus in de zomer overdag prima stand alone kan draaien?

Dan zou je een voor de netbeheerder een soort van onzichtbaar verbruik moeten zijn (opwek - verbruik). Dan gaat elke wietboer toch zonnepanelen aanleggen?
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_201427893
quote:
1s.gif Op zondag 19 september 2021 15:27 schreef vogeltjesdans het volgende:

[..]
Huh.

Alles wat ik verbruik, en alles wat ik opwek, wordt beide door die meter geregistreerd. Ook door de netbeheerder, anders kunnen ze toch de salderingsgrens niet vaststellen?

Maar ff vraagje, want nu snap ik het misschien verkeerd. Volgens mij zijn opwek en verbruik twee van elkaar gescheiden stromen. Die op het eind van het jaar weliswaar met elkaar verrekend worden, maar technisch niet met elkaar in verbinding staan.

Maar wat jij dus zegt, is dat een deel van de stroom technisch gezien mijn huis helemaal niet verlaat? En dat mijn huis dus in de zomer overdag prima stand alone kan draaien?

Dan zou je een voor de netbeheerder een soort van onzichtbaar verbruik moeten zijn (opwek - verbruik). Dan gaat elke wietboer toch zonnepanelen aanleggen?
Je begint het te snappen.
Tuurlijk kan dat. Een omvormer kan ook rechtstreeks je wietlampen aanzetten.
Vakman pur sang
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')