Misset Horecaquote:Jozua Jaring (eigenaar) en Bas Averdijk (maitre sommelier) van het sterrenrestaurant Ratatouille in Haarlem starten samen Brasserie Bruis in het voormalige Petossi.
Jozua Jaring
Jaring was al in gesprek over een andere locatie toen zijn bevriende collega Bart van Berkel aangaf te willen stoppen met Petossi en een koper te zoeken. ‘Dat was even schakelen, maar een vriend help je natuurlijk altijd. We waren snel uit de voorwaarden en per 1 september gaan we bouwen aan Brasserie Bruis’, vertelt Jaring.
De naam ‘Bruis’ staat voor het bruisend concept dat Averdijk en Jaring ervan willen maken. ‘Denk daarbij aan de Klepel, Rijsel of Scheepskameel in Amsterdam, zoiets is er nog niet bij ons in Haarlem. Niet te moeilijk, gewoon lekkere gerechten a la carte met een mooie fles wijn erbij en natuurlijk starten met een glaasje bruisend.’
Averdijk en Jaring zijn allebei voor 50% eigenaar. Het restaurant zal zo’n 50 couverts hebben. Naar een deel van het personeel waaronder een chefkok wordt nog gezocht. Averdijk zal wel als een soort ‘vliegende keep’ een aantal avonden bij de nieuwe zaak (deels) gaan optreden, terwijl Jaring wel de sparringpartner voor de nieuwe chef zal zijn. Opening vanaf oktober.
Ik zal het hem eens vragen als we binnenkort weer een keer bij hem in Ratatouille gaan eten.quote:
Dat Michelin kan je toch steeds minder serieus nemen, sterren toevoegen als Restaurants nauwelijks open zijn geweestquote:Op dinsdag 14 september 2021 14:41 schreef golfer het volgende:
Restaurant Noma in Kopenhagen van René Redzepi heeft – eindelijk – haar derde ster van Michelin ontvangen.
Het restaurant werd lang gezien als het beste restaurant ter wereld en stond al vier keer bovenaan de prestigieuze lijst van de 50 Best Restaurants. Toch kreeg Noma van Michelin ‘slechts’ twee sterren. Tot nu toe.
‘Het schijnbaar onmogelijk is toch gebeurd’, schrijft het restaurant op Instagram. ‘Voor ons bevestigt dit dat Kopenhagen een van beste restaurantsteden ter wereld is.’
[ afbeelding ]
Michelin presenteerde maandag 13 september haar Nordic Guide. Daarin staat Noma voor het eerst met drie sterren genoteerd. Ook krijgt het restaurant – net als driesterrenrestaurant Maaemo in Oslo – een groene ster voor de inzet voor duurzame gastronomie.
‘Ik ben met stomheid geslagen’, zei René Redzepi, mede-eigenaar en chef-kok van Noma, bij de bekendmaking. ‘Ik ben oprecht volledig verrast en ik voel iets wat ik nooit eerder heb gevoeld. Dit is de beloning voor 14 jaar wachten. We hadden geduld, maar op een bepaald punt dachten we dat het misschien nooit zou gebeuren.’
Noma opende in 2003 de deuren en kreeg in 2005 de eerste ster van Michelin, in 2007 gevolgd door de tweede ster.
In 2010, 2011, 2012 en 2014 werd Noma door Restaurant Magazine uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld met een eerste plek in de prestigieuze World’s 50 Best Restaurants.
In 2016 kreeg voor het eerst een restaurant in Scandinavië drie sterren, maar die eer was weggelegd voor Maeemo in Oslo en voor stadsgenoot van Noma Geranium.
Datzelfde jaar sloot Redzepi tijdelijk de deuren van Noma (en veilde het interieur) om eind 2017 op een andere plek in Kopenhagen Noma 2.0 te openen. Dat restaurant kreeg begin 2019 meteen weer twee sterren van Michelin. Nu is daar eindelijk ook die felbegeerde derde ster bij.
In de huidige ranglijst van World’s 50 Best Restaurants (ook wel bekend als de St. Pellegrinolijst, naar de hoofdsponsor) staat Noma op plek twee, achter het Franse Mirazur. In 2020 werd René Redzepi uitgeroepen tot beste chef ter wereld bij de Best Chef Awards. Hiermee lijkt de status van allerbeste restaurant ter wereld weer binnen handbereik.
Als ik ergens 2 of 3x geweest ben heb ik genoeg gezien en gegeten om een oordeel te kunnen vellen.quote:Op dinsdag 14 september 2021 15:01 schreef Tarado het volgende:
Dat Michelin kan je toch steeds minder serieus nemen, sterren toevoegen als Restaurants nauwelijks open zijn geweest
Ze zijn echt wel goed genoeg maar om nu een ster erbij te geven (na 14 jaar) terwijl ze pas in juni weer open zijn slaat nergens op.quote:Op dinsdag 14 september 2021 15:28 schreef golfer het volgende:
[..]
Als ik ergens 2 of 3x geweest ben heb ik genoeg gezien en gegeten om een oordeel te kunnen vellen.
Waarom zou een getrainde Michelin-proever dat niet ook kunnen?
Ik neem aan dat ze hun bezoekervaringen van voorgaande bezoeken van voor de lockdown ook laten meewegen.quote:Op dinsdag 14 september 2021 15:33 schreef Tarado het volgende:
Ze zijn echt wel goed genoeg maar om nu een ster erbij te geven (na 14 jaar) terwijl ze pas in juni weer open zijn slaat nergens op.
hoe dan ook, stond al op de bucket list, zal er niet goedkoper op wordenquote:Op dinsdag 14 september 2021 15:42 schreef golfer het volgende:
[..]
Ik neem aan dat ze hun bezoekervaringen van voorgaande bezoeken van voor de lockdown ook laten meewegen.
quote:Iers franchiseconcept Freshly Chopped naar Nederland; primeur voor Leiden
Leiden krijgt in het eerste kwartaal van dit jaar de eerste Nederlandse vestiging van Freshly Chopped. In dit fastserviceconcept uit Ierland draait het om sla en salades, verse groenten, dressings en toppings, die worden geserveerd in een bowl, als sandwich of in een wrap. Masterfranchiser is Fresh Food Fast Company.
Eigenaar Hans Wingender van Fresh Food Fast Company heeft ruim twintig jaar ervaring in de fastservice. ‘Ik ben verantwoordelijk geweest voor de groei van KFC in Noord-Europa, maar heb er op een gegeven moment voor gekozen voor mezelf te beginnen en op zoek te gaan naar een relevant merk dat ik zou kunnen introduceren in in ieder geval Nederland.’
Lees ook
Saladebar Sla wil verder groeien en zoekt franchisenemers
In de komende jaren willen de ondernemers Jop en Nina het aantal vestigingen sterk uitbreiden binnen Europa, met als start de zoektocht naar franchisenemers door heel Nederland.
‘Next level fastfood’
Dat merk is Freshly Chopped geworden. ‘Opgericht in Ierland en voor mij next level op het gebied van fastfood’, aldus Wingender. ‘Het is de gezonde tak van fast service en heel relevant. Het voldoet aan de wensen van de consument. Die wil weten of het product en de omgeving veilig zijn, waar de producten vandaan komen en er op ieder moment van de dag snel toegang tot hebben.’
Geen suikers en e-nummers
Een ander sterk punt is volgens Wingerder de beleving. ‘Door het choppen van de salades, daar komt de naam vandaan, is er veel te zien en te ruiken. Het interieur krijgt frisse kleuren die de versheid benadrukken en we maken het warm en gezellig.’
Gasten kiezen zelf hoe ze hun bestelling willen. ‘Basis zijn de salades, die je naar eigen wens aanvult met een verscheidenheid aan toppings. We serveren ze in een bowl of een wrap, of als sandwich bijvoorbeeld. Verder op het menu smoothies en andere gezonde dranken zonder suikers en e-nummers. Frisdrank staat dus niet op de kaart.’
Ambities in zes landen
Fresh Food Fast Company heeft als masterfranchiser de rechten gekocht voor de opening van vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Zweden. ‘We beginnen op de Stationsweg in Leiden, waar eind februari of begin maart de eerste locatie opent. We kunnen nog geen startdatum noemen, omdat we afhankelijk zijn van de leveringen en dat is door corona allemaal flink vertraagd.’
Wingerder noemt Leiden een perfecte locatie om te starten. ‘Het is vlakbij het station, er passeren veel fietsers, op loopafstand werken 18.000 mensen en 100.000 mensen wonen op vijf minuten fietsen met een elektrische fiets. Het zal ons veel inzichten opleveren als het gaat om toekomstige locaties.’
Drie company stores
Over die uitbreiding gesproken: voor de zomer zijn er drie company stores en daarna wil Fresh Food Fast Company uitbreiden door middel van franchising. ‘Het is een franchiseformule, maar de eerste drie locaties exploiteren we in eigen beheer. Met uiteindelijk internationale uitbreiding als doelstelling.’
https://www.decafekrant.nl/jopen-komt-met-eigen-horecaconceptquote:Jopen, Nederlands grootste onafhankelijke craft brouwerij, komt met een eigen horecaconcept. Samen met TBMarkus, een van de partijen achter onder andere Mooie Boules, wil het biermerk plekken creëren waar craft bier en craft culture een podium krijgen. In 2026 willen zij samen tien grote locaties geopend hebben in de top 10 grote steden van Nederland. De horecagelegenheden moeten toegankelijk worden voor een breed publiek en een sterke lokale voetafdruk krijgen. De partijen zijn al in gesprek met een aantal locaties maar staan open voor nieuwe suggesties. Jopen wil dit jaar nog de eerste realiseren.
Experimenteren en nieuwe smaken
Ieder jaar brouwt Jopen tientallen nieuwe bieren, die soms in exclusieve oplages worden gemaakt. De biermaker startte ooit in de ‘Jopenkerk’ in Haarlem. Hoewel dit altijd het kloppende hart zal blijven, wil het bedrijf nu een volgende stap zetten. Als aanvoerder van de Nederlandse craft brouwers, heeft Jopen zich ten doel gesteld ‘craft culture’ aan te jagen en mensen te inspireren om zich open te stellen voor nieuwe ervaringen. De tien nieuwe locaties geven letterlijk een nieuwe dimensie aan deze missie.
Lokale elementen
Het nieuwe horecaconcept weerspiegelt Jopen’s nieuwsgierige DNA en voorliefde voor uitgesproken smaak: naast talloze bieren (ook van lokale en internationale spelers), is er volop ruimte voor vertier, eten, dansen, kunst en optredens. De gelegenheden worden ruim opgezet en krijgen vernieuwende elementen, waar beleving en het ontdekken van nieuwe smaken centraal staan. Alle locaties krijgen hetzelfde basisconcept, maar hebben daarnaast ook een eigen, lokaal gezicht. Zo zal er eten uit de buurt op het menu staan en worden lokale artiesten geboekt.
Na een eerste verkennende periode gaan Jopen en TBMarkus samen deze ambitie realiseren. Lydian Zoetman, commercieel directeur van Jopen: “Voor Jopen is geen idee, smaak, ingrediënt of brouwmethode te gek. We hebben een biertje voor iedereen, of je nou op zoek bent naar een verrassend pils of juist de meest gefreakte smaak. Onze nieuwe locaties zullen daarom volledig gericht worden op de persoonlijke ervaring die hoort bij craft bier. We willen plekken creëren waar mensen een kant van zichzelf ontdekken die ze nog niet kenden.”
Boudewijn Siliakus, TBMarkus: “Horeca draait om mensen gelukkig maken. Dit nieuwe concept heeft alles in zich om precies dat te doen, met goed eten, nieuwe ervaringen en natuurlijk het lekkerste bier. We kijken er enorm naar uit om deze plekken de komende jaren in heel Nederland op te zetten.”
Locaties
De craft brouwer wil dit jaar de eerste gelegenheid openen en is al in gesprek met de eerste locaties. Daarnaast zoekt het nog een aantal andere geschikte plekken. Deze moeten in ieder geval voldoen aan een aantal basiseisen: gelegen in een van de top 10 grote Nederlandse steden, een oppervlakte minimaal 500 vierkante meter, een hoog plafond, terrasvergunning en ligging op een A-locatie of in een opkomende wijk met een ‘rafelrand’. Jopen roept pandeigenaren en andere partijen die zulke locaties kennen op om zich bij de bierbrouwer te melden.
https://www.foodclicks.nl(...)uk-bali-op-de-kaart/quote:Formulenieuws - Loetje’s Biefstuk Bali 0.0. is de naam van de plantaardige biefstuk, die restaurantketen Loetje vanaf woensdag op de kaart heeft staan. De plantaardige variant wordt vooralsnog alleen geserveerd in een vijftal restaurants: Amsterdam Zuidas, Ouderkerk aan de Amstel, Nijmegen, Rotterdam centrum en Eindhoven. Maar voor het einde van het jaar zal de plantaardige biefstuk in alle Loetje-restaurants beschikbaar zijn.
Biefstuk Bali 0.0 is gemaakt van New Meat van Redefine Meat een plantaardig product dat grote gelijkenis vertoont met echte biefstuk. Volgens Sandra van Halderen, CEO van Restaurant Company Europe (RCE) waartoe Loetje behoort, komt de plantaardige biefstuk dichtbij de biefstuk waarom de keten zo bekend is. Zowel in structuur, smaak en geur. Met de introductie van de plantaardige variant kunnen nu ook niet vleeseters terecht bij de restaurantketen.
Nee hoor, gaat prima samenquote:Op maandag 5 september 2022 17:51 schreef NoCigar het volgende:
In Leende, op fietsafstand van Heeze waar ze Tribeca helemaal kapot gaan maken.
Wordt zometeen nog uitgezonden.quote:Op maandag 16 januari 2023 17:45 schreef borisz het volgende:
Noma gaat Dicht. 1vandaag had een item over dat Nederlandse chefs aan het denken zijn gezet.
https://eenvandaag.avrotr(...)heeft-geen-controle/
Sobecki denkt er zelf anders over:quote:Op maandag 6 februari 2023 15:40 schreef golfer het volgende:
Bron: Misset Horeca
Restaurant Tribeca** in Heeze sluit een half jaar de deuren. Eigenaren Jan en Claudia Sobecki willen de zaak flink uitbreiden en ook de indeling van het pand veranderen. Tijdens de verbouwing willen ze een pop-up restaurant openen om de brigade aan het werk te houden.
Een deel van de tuin inleveren om het restaurant te vergroten en de keuken verplaatsen naar het hart van het bedrijf en open maken. Dat is in een notendop wat Jan en Claudia Sobecki willen met de grootscheepse verbouwing van Tribeca** in Heeze die eraan zit te komen dit jaar. Om die uit te kunnen voeren gaat Tribeca een half jaar dicht.
Wat comcreet de plannen zijn, hoeveel hij gaat investeren en wanneer Tribeca precies dicht gaat, is niet bekend. Sobecki wil (nog) niet uitweiden over de plannen. Een bron dicht bij het tweesterrenrestaurant zegt meer te weten.
Aan de achterzijde van de zaak in Heeze ligt een tuin. Maar omwille van overlast voor omwonenden kan daar niet worden gedineerd. Daarmee zijn het dure meters, die Sobecki nu deels bij het restaurant wil trekken door de zaak naar achteren uit te bouwen. Ook wordt de keuken verplaatst. Dat is nu een afgesloten ruimte aan de voorzijde van het pand. In de plannen is het een open keuken in het hart van het restaurant. Of het aantal couverts toeneemt, is nog niet duidelijk.
Vanwege de grondige verbouwing gaat Tribeca ongeveer een half jaar dicht. In die periode wil Sobecki zijn brigade aan het werk houden door op verschillende plekken in Noord-Brabant (en mogelijk ook daarbuiten) als pop-up restaurant te openen. Hoe dat er precies uit gaat zien en waar het pop-up restaurant komt, is nog niet bekend.
Ik heb het net gelezen, wat een artikel joh.Aan de ene kant vind ik het eerlijk en verfrissend, maar er bekruipt mij ook een gevoel dat ik het een beetje zuur artikel vind. (net als 3 kwart van de gerechten schijnbaarquote:Op woensdag 1 maart 2023 12:02 schreef NoCigar het volgende:
In het verlengde van het nieuws over de sluiting van Noma deze recensie als troost voor al diegenen die daar nooit zullen eten. De gast wordt misschien iets teveel uitgedaagd, en ook de sfeer zoals hier beschreven lijkt me in ieder geval niet erg fijn. Wel zeer vermakelijk.
“By dish 13 — a saffron ice-cream dish that pulled off the remarkable feat of tasting simultaneously like Play-Doh and nothing at all (“Not a fan of saffron?” we were asked. “No, not a fan of ice cream that tastes like Barbie’s legs,” I wanted to scream)”
https://www.thetimes.co.u(...)b1c1ad19b1603596e526
Een beetje bashen doet het het altijd goed voor de clicks, het is natuurlijk wel grappig dat deze guru op culinair gebied gaat stoppen omdat hij z'n personeel niet meer kan uitbuiten, werd tijd.quote:Op donderdag 2 maart 2023 11:28 schreef Xlarge het volgende:
[..]
Ik heb het net gelezen, wat een artikel joh.Aan de ene kant vind ik het eerlijk en verfrissend, maar er bekruipt mij ook een gevoel dat ik het een beetje zuur artikel vind. (net als 3 kwart van de gerechten schijnbaarOver the next three hours we sat through a total of 15 dishes, three quarters of them cold and almost all of which tasted of vinegar )
Het kan toch niet zo zijn, dat dit een breed gedeelde mening is ? Noma zal toch niet voor niets de titels hebben gekregen, denk ik dan .
Maar zoals mijn oude wijze oma vroeger al zei : Smaken verschillen
Ik ben het wel met je eens hoor, maar de universele lofzang in combinatie met de sektarische reacties, de hoge prijzen en het 'snooty' personeel (dat blijkbaar zelf uitgebuit wordt: een mooi voorbeeld van happiness in slavery), verdienen wel wat tegengeluid.quote:Op donderdag 2 maart 2023 11:28 schreef Xlarge het volgende:
[..]
Ik heb het net gelezen, wat een artikel joh.Aan de ene kant vind ik het eerlijk en verfrissend, maar er bekruipt mij ook een gevoel dat ik het een beetje zuur artikel vind. (net als 3 kwart van de gerechten schijnbaarOver the next three hours we sat through a total of 15 dishes, three quarters of them cold and almost all of which tasted of vinegar )
Het kan toch niet zo zijn, dat dit een breed gedeelde mening is ? Noma zal toch niet voor niets de titels hebben gekregen, denk ik dan .
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |