Voor wie het nog niet wist gas is heel slecht dus doe het je kinderen niet aan.quote:In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is koken slecht voor de luchtkwaliteit in huis?
In acht minuten wat zilvervliesrijst koken en in een paar minuten wat groente wokken. Deze snelle en gezonde hap is minder gezond dat het klinkt, waarschuwt Piet Jacobs, fijnstofspecialist bij TNO. ,,Bij het bakken en braden komt fijnstof vrij. Zonder een adequate afzuigkap zorgt dat voor hogere fijnstof concentraties dan alle auto’s die voorbijrijden. Ik ben bang dat koken mogelijk schadelijk voor de gezondheid is.”
Ontstekingsreacties
Het punt is dat de gevolgen van fijnstof in de keuken lastig te meten zijn. Wel weten we wat fijnstof van bijvoorbeeld auto’s doet: de extreem kleine deeltjes dringen via de longen het lichaam binnen en veroorzaken ontstekingsreacties. Het ligt niet voor de hand dat fijnstof die ontstaat als vetten in een pan verdampen gezond is. ,,Het is net als met water”, legt Jacobs uit. ,,Drinken is prima. Maar als water in je longen komt, is dat heel vervelend. Vet opeten is prima, maar wat het in onze longen doet, is nog niet bekend.”
Dan is er ook nog bakken op hogere temperaturen, zoals wokken. Dan ontstaan zogenoemde PAKS: kankerverwekkende stoffen. ,,Ik hoop dat mensen inmiddels weten dat je zwart vlees niet moet eten. Maar die stoffen kunnen tijdens het bakken ook in de lucht komen.” Dat maakt dat brood roosteren wel eens ongezonder zou kunnen zijn, dan rustig een stukje vlees bakken. ,,Brood roosteren, zit dicht tegen schroeien aan en veroorzaakt veel fijnstof.”
Elektrisch koken gezonder
Het probleem ontstaat niet alleen ín de pan, maar bij koken op gas ook al onder de pan. ,,Bij koken op gas ontstaan stofstofdioxide en ultrafijnstof. Bij mensen die op gas koken, hebben kinderen 20 procent meer kans op luchtwegklachten, zo blijkt uit TNO-onderzoek. Dat maakt elektrisch koken écht gezonder.”
De ongezonde stoffen kunnen binnen uren blijven hangen. Een afzuigkap werkt alleen goed als die naar buiten afzuigt, maar dat is de helft van de huishoudens niet het geval. ,,Zo’n recirculatiekap is speciaal voor geur”, zegt Jacobs. ,,Fijnstof wordt gewoon weer het huis ingeblazen. Het koolstoffilters vangt wel wat stikstofdioxide af die bij koken op gas ontstaat, maar zo’n filter is na twintig dagen al verzadigd.”
Luchtreinigers
Drie op de vier Nederlanders weet niet dat koken slecht is voor de luchtkwaliteit, blijkt uit onderzoek van luchtreinigerfabrikant Blueair. Toch groeit de markt voor luchtreinigers. ,,De filters van onze luchtreinigers maken gebruik van actieve kool”, legt Alexander Provins van Blueair uit. ,,Actieve kool bestaat uit honderden korrels om geuren, rook en fijnstof uit de binnenlucht te verwijderen, waardoor de lucht in je keuken schoon wordt en fris ruikt.”
De meeste modellen detecteren zelf wanneer de luchtkwaliteit minder wordt en verhogen dan de snelheid. ,,Zo blijft de luchtkwaliteit in huis op peil.” Dankzij de combinatie van een koolstof- en hepafilter, vangen de apparaten dik 99 procent van het fijnstof af.
Vijf tips van TNO
Hoewel Jacobs niet tegen luchtreinigers is, blijft het ‘het paard achter de wagen spannen’. ,,Eerst de binnenlucht verontreinigen, dan pas zuiveren.” Voorkomen en meteen boven het fornuis afvoeren is daarom beter.
1 Stap over op elektrisch koken. Bij voorkeur voor energiezuinige inductie.
2 Voer met de afzuigkap minimaal 300 kuub lucht per uur naar buiten af.
3 Zit je vast aan recirculatie, kies voor een afzuigkap met koolstoffilter en fijnstoffilter. En vervang die op tijd.
4 Heb je geen goede afzuigkap, zet dan tijdens het koken de mechanische afzuiging vol aan. Om 95 procent van de verontreiniging te verwijderen, moet je drie keer het volume verversen. Op de laagste stand duurt dat drie tot zes uur. Op de hoogste stand ruim een uur.
5 Of zet na het koken ramen een kwartiertje tegen elkaar open. Zet dan tijdens het koken één raam op een kier om te voorkomen dat je ‘de pluim onder de afzuigkap wegblaast’.
Het is volgens Jacobs goed dat mensen zelf in actie komen. Recirculatie-afzuigkappen vangen bijvoorbeeld slechts beperkt stikstofoxide af. ,,Stoppen met gas is daarvoor de enige oplossing. Het is mij een raadsel dat dit niet wordt gebruikt als argument om te stoppen met koken op gas.”
Ook pleit hij bij nieuwbouw voor het verhogen van eisen voor mechanische afzuiging. ,,En afvoer naar buiten maken.” Technisch gezien zijn er geen belemmeringen. Zo zijn er zelfs ventilatiesystemen met warmteterugwinning. ,,Die voeren per uur 300 kuub af en zijn fluisterstil.”
Het oordeel
Koken leidt binnen tot hoge concentraties fijnstof. Dat is een groot probleem, omdat weinig mensen dat weten. Recirculatiekappen filteren alleen geurtjes. Een goede luchtreiniger vangt ruim 99 procent van het fijnstof af. Maar niets is opgewassen tegen de gevolgen van koken op gas. Enige oplossing daarvoor is overstappen op inductie.
https://www.ad.nl/koken-e(...)ndoeningen~a71a1b3f/
Dat zijn die van die mensen die hun kinderen ook zonder fietshelm op laten douchen, terwijl we weten hoeveel ongelukken er in de badkamer gebeuren.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 10:39 schreef Nober het volgende:
Zo slecht is koken op gas: kinderen lopen meer risico op luchtwegaandoeningen
[..]
Voor wie het nog niet wist gas is heel slecht dus doe het je kinderen niet aan.
Je bent eigenlijk een misdadiger als je nu nog steeds gas blijft gebruiken.
Daarom ga ik tegenwoordig zo over straat:quote:Op vrijdag 16 juli 2021 10:50 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat zijn die van die mensen die hun kinderen ook zonder fietshelm op laten douchen, terwijl we weten hoeveel ongelukken er in de badkamer gebeuren.
Zo kun je nog altijd teenschurft oplopen van de ander. Zeg maar herpes voor de tenen. Doe Het Je Kinderen Niet Aan!quote:Op vrijdag 16 juli 2021 10:53 schreef RedFever007 het volgende:
[..]
Daarom ga ik tegenwoordig zo over straat:
[ afbeelding ]
Geen risico's! en 1,5 meter!
gasgebruik in Dld is niets nieuwsquote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:02 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:
Bij de titel wist ik overigens al dat het om het hoogmorele AD zou gaan. Gij zult dit, gij zult dat.
En dat terwijl Duitsland nu de transitie maakt naar gas want veilig en schoon.
Klopt ik draag dan ook snowboots, al kun je daar weer schimmel door krijgen ivm onvoldoende frisse luchtquote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:01 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:
[..]
Zo kun je nog altijd teenschurft oplopen van de ander. Zeg maar herpes voor de tenen. Doe Het Je Kinderen Niet Aan!
Brrrrrr inderdaad, AD, wat een walgelijke krant is dat toch met hun woke artikelen en belerende toontje.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:02 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:
Bij de titel wist ik overigens al dat het om het hoogmorele AD zou gaan. Gij zult dit, gij zult dat.
Dat is nu bedacht door het journaille van het AD. Een nieuw gevaar!1!quote:
Gewoon fatsoenlijk ventileren en een normale wasemkap gebruiken ipv zo'n hipster recirculatieding wat alleen maar de geur wegfiltert... Daarnaast is de rook die van het bakvet/ olie afkomt wel een wat groter probleem of je nou op gas of elektrisch kookt, dat maakt geen snars uit.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:01 schreef sjorsie1982 het volgende:
Dit is toch al tientallen jaren bekend? Ik kreeg dit vroeger 35 jaar geleden al op school te horen.
quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:06 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:
Dat is nu bedacht door het journaille van het AD. Een nieuw gevaar!1!
Deugstof...quote:
of het bakken op teflon pannenquote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:07 schreef AchJa het volgende:
[..]
Gewoon fatsoenlijk ventileren en een normale wasemkap gebruiken ipv zo'n hipster recirculatieding wat alleen maar de geur wegfiltert... Daarnaast is de rook die van het bakvet/ olie afkomt wel een wat groter probleem of je nou op gas of elektrisch kookt, dat maakt geen snars uit.
Een fatsoenlijke afzuigkap en het keukenraampje open tijdens het koken en er is niets aan de hand. Dampen van bakvet en olie is veel gevaarlijker inderdaadquote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:07 schreef AchJa het volgende:
[..]
Gewoon fatsoenlijk ventileren en een normale wasemkap gebruiken ipv zo'n hipster recirculatieding wat alleen maar de geur wegfiltert... Daarnaast is de rook die van het bakvet/ olie afkomt wel een wat groter probleem of je nou op gas of elektrisch kookt, dat maakt geen snars uit.
Ik had tot voor kort nog nooit van een recirculatie kap gehoord en ik dacht dat het een grapje was toen ik het las.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:07 schreef AchJa het volgende:
[..]
Gewoon fatsoenlijk ventileren en een normale wasemkap gebruiken ipv zo'n hipster recirculatieding wat alleen maar de geur wegfiltert... Daarnaast is de rook die van het bakvet/ olie afkomt wel een wat groter probleem of je nou op gas of elektrisch kookt, dat maakt geen snars uit.
Hier gaat het dus fout. Het is of en niet enquote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:09 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Een fatsoenlijke afzuigkap en het keukenraampje open tijdens het koken en er is niets aan de hand. Dampen van bakvet en olie is veel gevaarlijker inderdaad![]()
in nieuwbouw defacto verplicht om aan de EPC te voldoen tegenwoordigquote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:09 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ik had tot voor kort nog nooit van een recirculatie kap gehoord en ik dacht dat het een grapje was toen ik het las.
Ik doe het liefst het raampje open EN de afzuigkap aan.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:10 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Hier gaat het dus fout. Het is of en niet en
Volgens mij mag je toch echt zelf weten of je een gat in je gevel boort...quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:11 schreef RedFever007 het volgende:
[..]
in nieuwbouw defacto verplicht om aan de EPC te voldoen tegenwoordig
Dat is niet handig of doe je ook de verwarming aan met de ramen en deuren open?quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:12 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Ik doe het liefst het raampje open EN de afzuigkap aan.
Als je wegzuigt moet je ook aanvoer hebben.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:12 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Dat is niet handig of doe je ook de verwarming aan met de ramen en deuren open?
Mooi is dat he? Huizen potdicht isoleren vanwege de groene klimaatgekte maar dat we daarna allemaal kapot gaan aan een compleet verziekt binnenklimaat is allemaal niet erg...quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:11 schreef RedFever007 het volgende:
in nieuwbouw defacto verplicht om aan de EPC te voldoen tegenwoordig
Dit, je kunt alleen wel de nul op de meter garantie verliezen.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:12 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Volgens mij mag je toch echt zelf weten of je een gat in je gevel boort...
Mijn oudtante kookte tot haar dood (eind '80) nog op petroleum.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:14 schreef LanaMyst het volgende:
Dat geldt uiteraard alleen voor rubbertegel kindertjes.
Kinderen van mensen die al generaties lang op gas koken kunnen daar best tegen.
Gas verbranden levert alleen maar co2 en h2o op, totaal niet schadelijk
Maar die kindertjes kunnen ook al niet meer tegen openhaarden en houtkachels. Dus dit verbaasd me niet.
Nog een wonder dat de kinderen van vroeger uit kolen en olie tijdperk nog in leven zijn.
Hoe doe je dat op de wc?quote:Op vrijdag 16 juli 2021 10:53 schreef RedFever007 het volgende:
[..]
Daarom ga ik tegenwoordig zo over straat:
[ afbeelding ]
Geen risico's! en 1,5 meter!
Excuus, ik meen dat gelezen te hebben elders maar kan het zo niet terugvinden. Probleem is wel dat als jij een nieuwbouw woning koopt vanuit een project, je (mogelijk) niet zomaar gaten mag boren aan de voorkant van je woning t.b.v. een afzuigkap. Dit kan verboden zijn. Dakdoorvoer wordt wel heel erg kostbaar.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:12 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Volgens mij mag je toch echt zelf weten of je een gat in je gevel boort...
man hou er over op! Oxiderend zuurstof verdiend een eigen topic.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:19 schreef Straatcommando. het volgende:
Wist je dat zuurstof oxiderend is?![]()
![]()
we oxideren helemaal kapot!
Het ligt er nogal aan of een huis ventilatieroosters heeft of WTW, in beide gevallen is een EPC min wel te bereiken, je hebt met roosters alleen misschien wat meer zonnepanelen nodigquote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:14 schreef AchJa het volgende:
[..]
Mooi is dat he? Huizen potdicht isoleren vanwege de groene klimaatgekte maar dat we daarna allemaal kapot gaan aan een compleet verziekt binnenklimaat is allemaal niet erg...
En jij weet het natuurlijk beter dan TNO-onderzoek.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:07 schreef AchJa het volgende:
of je nou op gas of elektrisch kookt, dat maakt geen snars uit.
quote:Het probleem ontstaat niet alleen ín de pan, maar bij koken op gas ook al onder de pan. ,,Bij koken op gas ontstaan stofstofdioxide en ultrafijnstof. Bij mensen die op gas koken, hebben kinderen 20 procent meer kans op luchtwegklachten, zo blijkt uit TNO-onderzoek. Dat maakt elektrisch koken écht gezonder.”
Bij een schone gasverbranding heb je gelijk. Echter pannen zijn nooit 100% schoon.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:14 schreef LanaMyst het volgende:
Dat geldt uiteraard alleen voor rubbertegel kindertjes.
Kinderen van mensen die al generaties lang op gas koken kunnen daar best tegen.
Gas verbranden levert alleen maar co2 en h2o op, totaal niet schadelijk
Maar die kindertjes kunnen ook al niet meer tegen openhaarden en houtkachels. Dus dit verbaasd me niet.
Nog een wonder dat de kinderen van vroeger uit kolen en olie tijdperk nog in leven zijn.
Fokkers hebben er altijd meer verstand van.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:23 schreef luxerobots het volgende:
[..]
En jij weet het natuurlijk beter dan TNO-onderzoek.
[..]
Ja, maar daar hebben ze in de kelder vaak nog een kolen- of oliegestookte installatie staan, die vervuilender, ongezonder en onveiliger zijn dan gas.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:02 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:
Bij de titel wist ik overigens al dat het om het hoogmorele AD zou gaan. Gij zult dit, gij zult dat.
En dat terwijl Duitsland nu de transitie maakt naar gas want veilig en schoon.
Waarom mag je geen gat in je gevel boren?quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:18 schreef RedFever007 het volgende:
[..]
Excuus, ik meen dat gelezen te hebben elders maar kan het zo niet terugvinden. Probleem is wel dat als jij een nieuwbouw woning koopt vanuit een project, je (mogelijk) niet zomaar gaten mag boren aan de voorkant van je woning t.b.v. een afzuigkap. Dit kan verboden zijn. Dakdoorvoer wordt wel heel erg kostbaar.
Vandaar "defacto"![]()
maar inderdaad, als je zelf een vrijstaande woning laat bouwen, kan het gewoon lijkt mijal wordt het dan officieel misschien geen nulopmeter meer?
Dat komt vanuit de onderkant van binnendeuren en daarna van ventilatieroosters.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:13 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Als je wegzuigt moet je ook aanvoer hebben.
Ik stopte al ongeveer met lezen toen ik "stofstofdioxide" zag staan...quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:23 schreef luxerobots het volgende:
En jij weet het natuurlijk beter dan TNO-onderzoek.
de Gelderlanderquote:Fijnstofspecialist TNO is duidelijk: ‘In elk huis hoort een fijnstofmeter’
DELFT - ‘Blijf binnen!’, is de boodschap heden ten dage uitgevent wordt. Jammer alleen dat het in huis ook niet altijd zo gezond is, blijkt uit een onderzoek van TNO. Er is echter wat te doen aan een slecht binnenklimaat.
„Dat komt met name door koken en bakken op hogere temperaturen in oliën en vetten’’, zegt Jacobs. „Vooral tussen 18.00 en 20.00 uur ’s avonds is de concentratie fijnstof veel hoger dan buiten. In veel woningen blijft dit ook uren hangen, tot wel 23.00 uur ’s avonds.’’
Leo van Raaij 05-06-20, 19:30 Laatste update: 06-06-20, 08:34
Of het nul op de meter, of zelfs EPC min wordt is vooral afhankelijk van de toegepaste maatregelen, en je kunt het een dus vrij simpel compenseren met het ander, mits... je het systeem zelf niet op z'n kop zet, en als je WTW hebt ipv roosters dan doe je dat met een gat door de muur idd wel.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:18 schreef RedFever007 het volgende:
[..]
Excuus, ik meen dat gelezen te hebben elders maar kan het zo niet terugvinden. Probleem is wel dat als jij een nieuwbouw woning koopt vanuit een project, je (mogelijk) niet zomaar gaten mag boren aan de voorkant van je woning t.b.v. een afzuigkap. Dit kan verboden zijn. Dakdoorvoer wordt wel heel erg kostbaar.
Vandaar "defacto"![]()
maar inderdaad, als je zelf een vrijstaande woning laat bouwen, kan het gewoon lijkt mijal wordt het dan officieel misschien geen nulopmeter meer?
Dat staat ook in het artikel dus dat klopt.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:28 schreef AchJa het volgende:
[..]
Ik stopte al ongeveer met lezen toen ik "stofstofdioxide" zag staan...
Met een fatsoenlijke afzuiging/ ventilatie is er geen reet aan de hand.. En "20% meer kans"... echt he...![]()
Gaan die kinderen wel naar buiten met gasmasker???
Maar goed, als je gewoon ventileert is er geen reet aan de hand, daarbij vraag ik me af waarom dit artikel in de herhaling moet want het kwam me al heel bekend voor:
[..]
de Gelderlander
Koken op Zyklon B geeft echt een werelds smaakje aan het vlees. It's to die for.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:04 schreef RedFever007 het volgende:
[..]
gasgebruik in Dld is niets nieuws
Die laatste alinea is ook hilarisch trouwens:quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:29 schreef sjorsie1982 het volgende:
Dat staat ook in het artikel dus dat klopt.
quote:Het oordeel
Koken leidt binnen tot hoge concentraties fijnstof. Dat is een groot probleem, omdat weinig mensen dat weten. Recirculatiekappen filteren alleen geurtjes. Een goede luchtreiniger vangt ruim 99 procent van het fijnstof af. Maar niets is opgewassen tegen de gevolgen van koken op gas. Enige oplossing daarvoor is overstappen op inductie.
Een beetje lachen om mensen die er verstand van hebben.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:32 schreef AchJa het volgende:
[..]
Die laatste alinea is ook hilarisch trouwens:
[..]![]()
Alsof het Zyklon-B is...
Ja, twee atomen stof en twee atomen zuurstof.quote:
Je moet eens wat minder in dit soort propaganda trappen.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:33 schreef luxerobots het volgende:
Een beetje lachen om mensen die er verstand van hebben.
Jij zou om je gelijk te halen je hoofd nog achter de uitlaatpijp van volkswagen kever hangen.
En dan roepen: ''Zie je wel dat je niet doodgaat!''
Met nieuwe technieken is het mogelijk om zuurstof aan koolstof te binden.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:19 schreef Straatcommando. het volgende:
Wist je dat zuurstof oxiderend is?![]()
![]()
we oxideren helemaal kapot!
Oh, vandaar dat ik een beetje roestig begin te worden in m'n scharnieren.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:20 schreef RedFever007 het volgende:
[..]
man hou er over op! Oxiderend zuurstof verdiend een eigen topic.
Ik heb gehoord dat het ook in het corona vaccin zit waardoor je van binnenuit oxideert![]()
/wappiemode
Beiden.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:51 schreef Alpha0 het volgende:
Ik snap het niet, komt de fijnstof van het verbranden van het gas of door de stofjes die vrijkomen uit de pan?
Stof en zuurstof.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:35 schreef jeroen25 het volgende:
[..]
Ja, twee atomen stof en twee atomen zuurstof.
quote:Op vrijdag 16 juli 2021 10:50 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat zijn die van die mensen die hun kinderen ook zonder fietshelm op laten douchen, terwijl we weten hoeveel ongelukken er in de badkamer gebeuren.
Amersfoort had zo'n wijk met alleen mechanische ventilatie. Zou de lucht schoner maken. Ofso.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:14 schreef AchJa het volgende:
[..]
Mooi is dat he? Huizen potdicht isoleren vanwege de groene klimaatgekte maar dat we daarna allemaal kapot gaan aan een compleet verziekt binnenklimaat is allemaal niet erg...
Yup, Vathorst was dat, heeft Zembla nog een keer een uitzending aan gewijd.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 12:50 schreef Red_85 het volgende:
Amersfoort had zo'n wijk met alleen mechanische ventilatie. Zou de lucht schoner maken. Ofso.
Prompt hadden mensen in die nieuwbouwwijk veel vaker hoofdpijnklachten dan anderen en verving iedereen de kozijnen om wel ramen open te kunnen doen.
Ja, die ja.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 12:53 schreef AchJa het volgende:
[..]
Yup, Vathorst was dat, heeft Zembla nog een keer een uitzending aan gewijd.
Ziek door je eigen huis.
quote:Op vrijdag 16 juli 2021 12:50 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Amersfoort had zo'n wijk met alleen mechanische ventilatie. Zou de lucht schoner maken. Ofso.
Prompt hadden mensen in die nieuwbouwwijk veel vaker hoofdpijnklachten dan anderen en verving iedereen de kozijnen om wel ramen open te kunnen doen.
Fuck me, dat is naar zeg.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 12:53 schreef AchJa het volgende:
[..]
Yup, Vathorst was dat, heeft Zembla nog een keer een uitzending aan gewijd.
Ziek door je eigen huis.
Uiteraard. Maar waarom gaan zij dan niet meteen over op elektrisch?quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:24 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Ja, maar daar hebben ze in de kelder vaak nog een kolen- of oliegestookte installatie staan, die vervuilender, ongezonder en onveiliger zijn dan gas.
Het ligt er maar net aan waar je vandaan komt, of iets schoner of veiliger is.
Iets met infrastructuur en capaciteit of zoiets, dacht ik.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 13:39 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:
[..]
Uiteraard. Maar waarom gaan zij dan niet meteen over op elektrisch?
Naar mij bekend hebben de huizeneigenaren de kozijnen vervangen zodat ze wel ramen hebben die open konden daarna.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 13:04 schreef probeer het volgende:
[..]
[..]
Fuck me, dat is naar zeg.
Weten jullie hoe dat afgelopen is?
Tja, als je alleen de lucht reinigt, zonder verversing, zal het CO2-gehalte omhoog gaan.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 13:59 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Naar mij bekend hebben de huizeneigenaren de kozijnen vervangen zodat ze wel ramen hebben die open konden daarna.
Nee, juist geen mechanische ventilatie maar balansventilatie.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 12:50 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Amersfoort had zo'n wijk met alleen mechanische ventilatie. Zou de lucht schoner maken. Ofso.
Prompt hadden mensen in die nieuwbouwwijk veel vaker hoofdpijnklachten dan anderen en verving iedereen de kozijnen om wel ramen open te kunnen doen.
Die dingen maken een teringherriequote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:09 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ik had tot voor kort nog nooit van een recirculatie kap gehoord en ik dacht dat het een grapje was toen ik het las.
roken is wel slecht, koken weet ik niet,quote:Op vrijdag 16 juli 2021 10:39 schreef Nober het volgende:
Zo slecht is koken op gas: kinderen lopen meer risico op luchtwegaandoeningen
[..]
Voor wie het nog niet wist gas is heel slecht dus doe het je kinderen niet aan.
Je bent eigenlijk een misdadiger als je nu nog steeds gas blijft gebruiken.
Hm ik lees dat een klimaatgoeroe mij verteld hoe ik moet denken over de Duitse transitie naar gas. Namelijk dat het geen transitie naar gas is. Weinig feitelijk. Het is geen transitie naar alleen gas maar aardgas zit wel degelijk in de mix van de nieuwe duurzame energie in Duitsland. Daar waar de infrastructuur het toestaat dus.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 13:51 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Iets met infrastructuur en capaciteit of zoiets, dacht ik.
Een paar jaar geleden hadden ze er nog een item over op tv.
[Edit]
Hier kwam het zo'n beetje op neer
https://www.hier.nu/thema(...)sland-erop-overstapt
https://nl.sodiummedia.co(...)types-of-natural-gasquote:Schoon aardgas (ontdaan van de zwavelwaterstof) is reukloos. Om ervoor te zorgen dat weglekkend gas snel wordt opgemerkt, voegt men er een geurstof aan toe. In Nederland wordt hiervoor 18 mg/m³ tetrahydrothiofeen (THT) toegepast.
Meten is weten!quote:Op vrijdag 16 juli 2021 15:10 schreef Tengano het volgende:
Voor de mensen die geinteresseerd zijn heb ik even een fijnstofmeting cq testje gedaan.
Situaties:
A Fijnstofmeting met het gas uit; (nulmeting)
B Fijnstofmeting met gas aan maar niet brandend (Ook dichtbij gemeten of 5cm afstand)
C Fijnstofmeting met het gas brandend
Metingen zijn verricht iets van 10-15 cm boven de vlam.
Resultaten.
• Er was geen enkel significant verschil te meten tussen situatie A en B. Ergo: er zit geen fijnstof in aardgas.
• Situatie C maakte zelfs dat de meting onder! de mate kwam van de nulmeting en dus iig niet hoger zoals dit artikel meent te beweren. Dat deze waarde omlaag gaat is dat de concentratie van het fijnstof in de lucht kleiner wordt doordat de lucht als gevolg van de warmte van de vlam lager wordt; de lucht zet namelijk uit.
Conclusie: BS artikel; puur om uw medewerking te verkrijgen om uw aardgasvoorziening in te leveren voor electra.
Overigens staan er ook geen enkele meetresultaten in dit artikel die de conclusie of liever gezegd de bewering onderbouwen, en dan kan ook niet.
FYI Heb zelf de nodige ervaring met fijnstof en sensors en heb ik er iets van 10 - 20 in huis.
Hier is nog een heel begrijpelijk artikel over aardgas waarin je kunt zien hoe het is samengesteld en welke toevoeging er is gedaan die maakt dan je aardgas ook kunt ruiken.
[..]
https://nl.sodiummedia.co(...)types-of-natural-gas
quote:
Heel goed. Dankjewel voor je test. Wat balans (pun intended) is hier wel gewenstquote:Op vrijdag 16 juli 2021 15:41 schreef Tengano het volgende:
[..]Ja, ik dacht laat ik gewoon even de proef op de som nemen.
Dat je het maar begrijptquote:Op vrijdag 16 juli 2021 15:04 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:
[..]
Hm ik lees dat een klimaatgoeroe mij verteld hoe ik moet denken over de Duitse transitie naar gas. Namelijk dat het geen transitie naar gas is. Weinig feitelijk. Het is geen transitie naar alleen gas maar aardgas zit wel degelijk in de mix van de nieuwe duurzame energie in Duitsland. Daar waar de infrastructuur het toestaat dus.
Nu ik er zo over nadenk zijn die klimaatdoelstellingen ook niet redelijk. Zo veel % co2 uitstoot ten opzichte van 1990. Tja als je dus in 1990 superveel co2 uitstootte kom je dus weg met een transitie van olie naar gas. Terwijl wij al gas stookte en dus relatief schoon waren. Met als gevolg dat we nu dus helemaal leeggeknepen worden om daarmee nog de laatste minimale uitstoot terug te brengen.
- Wat voor fijnstofmeter heb je?quote:Op vrijdag 16 juli 2021 15:10 schreef Tengano het volgende:
Voor de mensen die geinteresseerd zijn heb ik even een fijnstofmeting cq testje gedaan.
Situaties:
A Fijnstofmeting met het gas uit; (nulmeting)
B Fijnstofmeting met gas aan maar niet brandend (Ook dichtbij gemeten of 5cm afstand)
C Fijnstofmeting met het gas brandend
Metingen zijn verricht iets van 10-15 cm boven de vlam.
Resultaten.
• Er was geen enkel significant verschil te meten tussen situatie A en B. Ergo: er zit geen fijnstof in aardgas.
• Situatie C maakte zelfs dat de meting onder! de mate kwam van de nulmeting en dus iig niet hoger zoals dit artikel meent te beweren. Dat deze waarde omlaag gaat is dat de concentratie van het fijnstof in de lucht kleiner wordt doordat de lucht als gevolg van de warmte van de vlam lager wordt; de lucht zet namelijk uit.
Conclusie: BS artikel; puur om uw medewerking te verkrijgen om uw aardgasvoorziening in te leveren voor electra.
Overigens staan er ook geen enkele meetresultaten in dit artikel die de conclusie of liever gezegd de bewering onderbouwen, en dan kan ook niet.
FYI Heb zelf de nodige ervaring met fijnstof en sensors en heb ik er iets van 10 - 20 in huis.
Hier is nog een heel begrijpelijk artikel over aardgas waarin je kunt zien hoe het is samengesteld en welke toevoeging er is gedaan die maakt dan je aardgas ook kunt ruiken.
[..]
https://nl.sodiummedia.co(...)types-of-natural-gas
https://www.ad.nl/koken-en-eten/koken-zonder-fijnstof~a7ef63d3/quote:Nadere inspectie leerde dat het fijnstof vooral bij het braden van vlees en het wokken van groenten de pan uit rijst. Daarnaast zorgt het koken op gas voor een verhoogde concentratie schadelijke ultrafijnstoffen en stikstofdioxide (NO2), wat volgens TNO kan leiden tot irritatie van ogen, neus en keel.
Ze denken dat het klootjesvolk nog steeds dom en goedgelovig isquote:Op vrijdag 16 juli 2021 15:57 schreef Haags het volgende:
Ah dit wordt dus de manier om iedereen van het gas af te krijgen.
Dat artikel is ook alweer van 2019.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:01 schreef luxerobots het volgende:
[..]
- Wat voor fijnstofmeter heb je?
- Heb je ook gekookt en vlak hierna gemeten?
- Heb je ook vlees gebraden en gewokt en hierna gemeten?
- Heb je ook het percentage stikstofdioxide gemeten?
- Heb jij ook de hoeveelheid ultrafijnstoffen gemeten?
Want ik heb toch het idee dat de professionals het beter weten dan Tengano die ook een testje uitvoert:
[..]
https://www.ad.nl/koken-en-eten/koken-zonder-fijnstof~a7ef63d3/
Met wat professionals onder labaratoriumomstandigheden meten doe ik niet zoveel. Het gaat om het resultaat wat thuis gehaald wordt.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:01 schreef luxerobots het volgende:
Want ik heb toch het idee dat de professionals het beter weten dan Tengano die ook een testje uitvoert:
Waar gaat het over professionals met labaratoriumomstandigheden?quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:09 schreef AchJa het volgende:
[..]
Met wat professionals onder labaratoriumomstandigheden meten doe ik niet zoveel. Het gaat om het resultaat wat thuis gehaald wordt.
https://www.ad.nl/koken-en-eten/koken-zonder-fijnstof~a7ef63d3/quote:Britse onderzoekers kwamen onlangs in het nieuws met een schokkend verhaal: de concentratie van fijnstof die vrijkomt bij het koken blijkt hoger te zijn dan in de straten van Londen. Het bakken, braden en wokken zou in de keuken tot dertien keer meer luchtvervuiling leiden dan in de smerigste straten van de Britse hoofdstad.
TNO registreerde ruim twee jaar geleden al dezelfde resultaten bij een soortgelijk onderzoek. Proefpersonen droegen een paar dagen een rugzak met meetapparatuur om continu fijnstof te meten. Rond etenstijd ving dat systeem opeens heel hoge concentraties op.
Je moet eten ook niet laten aanbranden hè.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:14 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Waar gaat het over professionals met labaratoriumomstandigheden?
En hoezo zou dat minder betrouwbaar zijn dan een anonieme fokker?
Lees anders nog even dat artikel van het AD waarnaar ik verwees:
[..]
https://www.ad.nl/koken-en-eten/koken-zonder-fijnstof~a7ef63d3/
Ik heb idd ervaring met wokken, vlees braden en een gewoon eitje bakken. Dit soort activiteiten levert een gigantische hoeveelheid fijnstof op. En ik zei het al zelfs een simpele tosti maken meet twee sneetjes brood en kaas ertussen in een tosti ijzer creert fijnstof. Vertel ik niet omdat ik dat uit mijn duim zuig maar omdat ik daar allang metingen op uitgevoerd heb. Ik vertel je echt geen sprookjes.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:01 schreef luxerobots het volgende:
[..]
- Wat voor fijnstofmeter heb je?
- Heb je ook gekookt en vlak hierna gemeten?
- Heb je ook vlees gebraden en gewokt en hierna gemeten?
- Heb je ook het percentage stikstofdioxide gemeten?
- Heb jij ook de hoeveelheid ultrafijnstoffen gemeten?
Want ik heb toch het idee dat de professionals het beter weten dan Tengano die ook een testje uitvoert:
[..]
https://www.ad.nl/koken-en-eten/koken-zonder-fijnstof~a7ef63d3/
Als je goed leest zeggen ze hier ook niet dat het door het verbranden van het aardgas komt en dat klopt ook, maar dit is precies wat misleiding is.quote:Nadere inspectie leerde dat het fijnstof vooral bij het braden van vlees en het wokken van groenten de pan uit rijst. Daarnaast zorgt het koken op gas voor een verhoogde concentratie schadelijke ultrafijnstoffen en stikstofdioxide (NO2), wat volgens TNO kan leiden tot irritatie van ogen, neus en keel.
In een perfecte wereld wordt gas volledig verbrand. In de praktijk is de verbranding van gas nooit 100% volledig.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:21 schreef Tengano het volgende:
Het verbranden van gas is een puur chemische reaktie tussen koolwaterstoffen en zuurstof bij een hoge termperatuur. Zoals gezegd geen fijnstof in, en ook geen fijnstof uit. Alleen CO2 en H2O. Stikstof maakt geen onderdeel uit van aardgas, dus ik zou dan ook niet weten hoe dit een output zou moeten zijn van aardgasverbranding, wel van bak en braadactiviteiten; maar dat staat los van je verwarmingsbron.
Gas is inderdaad relatief schoon, vooral als je het vergelijkt met stookolie of die zooi die in tweetaktmotoren gaat.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:27 schreef Tengano het volgende:
En eten hoef je niet te laten 'aanbranden' om fijnstof te produceren. Gewoon zachtjes een eitje laten bakken of een tosti maken is al genoeg. Het gaat echt heel snel en het komt puur vanuit het kook(bak!)proces.
Mocht je op hout of kolen stoken zonder afvoer dan wordt het natuurlijk nog erger. Barbecue; koolverbranding is ook heel heavy qua fijnstofproductie, net als vuurwerk, dat is helemaal verschrikkelijk.
Klopt maar ook koolmonoxide is geen fijnstof. Daarnaast kan koolmonixide alleen maar gecreeerd worden bij te lage temperatuurverbranding en zuurstoftekort. Niet iets waarvan sprake is in je keuken. Dit kan wel in een verwarmingsketel of oude geiser plaatsvinden.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:28 schreef luxerobots het volgende:
[..]
In een perfecte wereld wordt gas volledig verbrand. In de praktijk is de verbranding van gas nooit 100% volledig.
Tijdens een onvolledige verbranding ontstaan koolstofmonoxide en waterdamp. En zoals we allemaal weten is koolstofmonoxide giftig en dus gevaarlijk.
Klopt. Als je gewoon een wok op het vuur zet en daar olie in doet en de vlam aanzet gaat je fijnstofproductie en meting al omhoog. Zeker als er van die blauwe walmen afkomen.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:29 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Gas is inderdaad relatief schoon, vooral als je het vergelijkt met stookolie of die zooi die in tweetaktmotoren gaat.
Koolmonoxide is gasvormig, dus is het geen fijnstof.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:28 schreef luxerobots het volgende:
[..]
In een perfecte wereld wordt gas volledig verbrand. In de praktijk is de verbranding van gas nooit 100% volledig.
Tijdens een onvolledige verbranding ontstaan koolstofmonoxide en waterdamp. En zoals we allemaal weten is koolstofmonoxide giftig en dus gevaarlijk.
Het gaat er om of koken schadelijk is. En ja, koken is schadelijk, vooral bakken en braden.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:32 schreef Makrelis het volgende:
[..]
Koolmonoxide is gasvormig, dus is het geen fijnstof.![]()
Dat zien we vaker hier he, dat mensen zich in bochten gaan wringen door er andere zaken bij te gaan halen om toch maar gelijk te krijgen.
Er komt zeer weinig koolmonoxide vrij bij koken op een gascomfort omdat er volop zuurstof omheen aanwezig is.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:35 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Het gaat er om of koken schadelijk is. En ja, koken is schadelijk, vooral bakken en braden.
Maar zelfs als dat niet gebeurt is koken op gas schadelijk, onder andere door de koolstofmonoxide, maar ook door de ultrafijnstoffen die vrij komen.
Dat zeggen de deskundigen.
En het zijn juist de niet-deskundigen hier die zich in de vreemdste bochten wringen omdat ze dat niet willen horen.
En dan kinderen er weer bij halen... Dan worden ouders natuurlijk helemaal week en kneedbaar!quote:Op vrijdag 16 juli 2021 12:47 schreef Red_85 het volgende:
Right.
Iedereen moet en zal van het gas af dus laten we nu ook maar een bullshit campagne starten dat gas ongezond is.
Mensen die niet enthousiast over fijnstof zijn, kunnen beter hun openhaardkachel of allesbrander de deur uit doen ipv dat ze hun gasfornuis inleveren voor een wenselijk staatskookkapparaat. De hoeveelheid fijnstofproductie die dat oplevert staat in geen enkele! verhouding tot een uurtje koken.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:35 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Het gaat er om of koken schadelijk is. En ja, koken is schadelijk, vooral bakken en braden.
Maar zelfs als dat niet gebeurt is koken op gas schadelijk, onder andere door de koolstofmonoxide, maar ook door de ultrafijnstoffen die vrij komen.
Dat zeggen de deskundigen.
En het zijn juist de niet-deskundigen hier die zich in de vreemdste bochten wringen omdat ze dat niet willen horen.
En vervolgens alle stroom verkopen die opgewekt en beloofd was aan de Wieringermeer aan een datacenter van een multinational.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:39 schreef Bocaj het volgende:
[..]
En dan kinderen er weer bij halen... Dan worden ouders natuurlijk helemaal week en kneedbaar!
Vattenfall is ook zo'n vreselijk energiebedrijf die over kinderen gaat....
Ik heb nooit een openhaardkachel of allesbrander gehad. Wel een gasfornuis, in een ruimte die helaas lastig te ventileren is.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:45 schreef Tengano het volgende:
[..]
Mensen die niet enthousiast over fijnstof zijn, kunnen beter hun openhaardkachel of allesbrander de deur uit doen ipv dat ze hun gasfornuis inleveren voor een wenselijk staatskookkapparaat. De hoeveelheid fijnstofproductie die dat oplevert staat in geen enkele! verhouding tot een uurtje koken.
Je houdt vast van BBQen.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:50 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Ik heb nooit een openhaardkachel of allesbrander gehad. Wel een gasfornuis, in een ruimte die helaas lastig te ventileren is.
Overigens kunnen we altijd wel vergelijkingen treffen, hoe schadelijk is roken wel niet?
Jij hoeft ook geen openhaarkachel of allesbrander te hebben. Als je buren er een hebben of mensen in de buurt, kun je daar qua fijnstof gewoon van meegenieten. Fijnstof zijn deeltjes verbrand of half verbrand materiaal en die zakken door de zwaartekracht uiteindelijk naar beneden. Ze stijgen dus niet op zoals iedereen denkt omdat warme lucht omhoog gaat. Behalve als ze nog worden meegevoerd in de warme verbrandingsstroom.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:50 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Ik heb nooit een openhaardkachel of allesbrander gehad. Wel een gasfornuis, in een ruimte die helaas lastig te ventileren is.
Overigens kunnen we altijd wel vergelijkingen treffen, hoe schadelijk is roken wel niet?
Hoog dit was mijn spreekbeurt-gehalte weer.quote:Koken leidt binnen tot hoge concentraties fijnstof. Dat is een groot probleem, omdat weinig mensen dat weten. Recirculatiekappen filteren alleen geurtjes. Een goede luchtreiniger vangt ruim 99 procent van het fijnstof af. Maar niets is opgewassen tegen de gevolgen van koken op gas. Enige oplossing daarvoor is overstappen op inductie.
Dat weet ik, als m'n benedenburen aan het bbq'en zijn, ligt de volgende dag mijn balkon vol met roetdeeltjes.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:01 schreef Tengano het volgende:
Jij hoeft ook geen openhaarkachel of allesbrander te hebben. Als je buren er een hebben of mensen in de buurt, kun je daar qua fijnstof gewoon van meegenieten. Fijnstof zijn deeltjes verbrand of half verbrand materiaal en die zakken door de zwaartekracht uiteindelijk naar beneden. Ze stijgen dus niet op zoals iedereen denkt omdat warme lucht omhoog gaat. Behalve als ze nog worden meegevoerd in de warme verbrandingsstroom.
Maar wel gezelligquote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:04 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Dat weet ik, als m'n benedenburen aan het bbq'en zijn, ligt de volgende dag mijn balkon vol met roetdeeltjes.
Ook heel praktisch. Met varkensvlees op de bbq kun je prima overlastgevende islamitische bovenburen verdrijvenquote:
Jaja maar dat heeft verder niks met gas te maken he? Dat gaat om het bakken, koken en braden ansich...quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:14 schreef luxerobots het volgende:
Waar gaat het over professionals met labaratoriumomstandigheden?
En hoezo zou dat minder betrouwbaar zijn dan een anonieme fokker?
quote:Britse onderzoekers kwamen onlangs in het nieuws met een schokkend verhaal: de concentratie van fijnstof die vrijkomt bij het koken blijkt hoger te zijn dan in de straten van Londen. Het bakken, braden en wokken zou in de keuken tot dertien keer meer luchtvervuiling leiden dan in de smerigste straten van de Britse hoofdstad.
Ik vind het wel het lekkerste wat er is; varkensvlees op de barbecuequote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:09 schreef Makrelis het volgende:
[..]
Ook heel praktisch. Met varkensvlees op de bbq kun je prima overlastgevende islamitische bovenburen verdrijven
Niets met gas te maken? Je quote weer selectief.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:13 schreef AchJa het volgende:
[..]
Jaja maar dat heeft verder niks met gas te maken he? Dat gaat om het bakken, koken en braden ansich...
[..]
quote:Nadere inspectie leerde dat het fijnstof vooral bij het braden van vlees en het wokken van groenten de pan uit rijst. Daarnaast zorgt het koken op gas voor een verhoogde concentratie schadelijke ultrafijnstoffen en stikstofdioxide (NO2), wat volgens TNO kan leiden tot irritatie van ogen, neus en keel.
Vind je het niet opvallend dat die belangrijke zin niet eens goed loopt:quote:
quote:Nadere inspectie leerde dat het fijnstof vooral bij het braden van vlees en het wokken van groenten de pan uit rijst.
De doelpalen worden al verzet naar CO?quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:35 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Het gaat er om of koken schadelijk is. En ja, koken is schadelijk, vooral bakken en braden.
Maar zelfs als dat niet gebeurt is koken op gas schadelijk, onder andere door de koolstofmonoxide, maar ook door de ultrafijnstoffen die vrij komen.
Dat zeggen de deskundigen.
En het zijn juist de niet-deskundigen hier die zich in de vreemdste bochten wringen omdat ze dat niet willen horen.
Omdat het ook onzin is. Er komt geen fijnstof vrij bij het verbranden van gas, wat is dat voor bullshit?quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:24 schreef luxerobots het volgende:
Jij focust je alleen op de dingen die je wil horen.
Volgens TNO komen er ultrafijnstoffen bij vrij.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:25 schreef AchJa het volgende:
[..]
Omdat het ook onzin is. Er komt geen fijnstof vrij bij het verbranden van gas, wat is dat voor bullshit?
Ja en als je een mondkapje op hebt, zeggen ze ook dat dat jou beschermtquote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:26 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Volgens TNO komen er ultrafijnstoffen bij vrij.
En waar is dit gemeten? Want vuurwerk is iets voor buiten, en gourmetten iets voor binnen (in december althans).quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:31 schreef AchJa het volgende:
Hier elektrisch "koken"....
[ afbeelding ]
Bespaar met dat "gas is slecht" geouwehoer... Zelfs vuurwerk haalt het niet bij een avondje gourmetten.
Een auto op gas is ook altijd vele malen schoner geweest dan een benzine auto en al helemaal schoner dan een dieselauto.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:29 schreef Lospedrosa het volgende:
Onzin zeg. Gas heeft een hele schone verbranding.
Enige wat kanjerverwekkend is is die verbrande teflonlagen.
Als je energie via water, zon of wind weet op te wekken is elektrisch rijden inderdaad schoner.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:38 schreef Tengano het volgende:
[..]
Een auto op gas is ook altijd vele malen schoner geweest dan een benzine auto en al helemaal schoner dan een dieselauto.
Maar ja dat is nu niet meer zo omdat we van het gas afmoeten. Dan hebben we wel eerst een andere waarheid nodigEn er zijn altijd genoeg mensen die in dat soort nieuwe fabeltjes trappen als je het maar goed verpakt en brengt.
Gewoon in de omgeving waar die productie van fijnstof plaatst vindt. Koop gewoon een fijnstofmeter en ga zelf onderzoek doen. Die dingen zijn echt niet zo duur en dan kun je zelf vasstellen dat je beflikkerd wordt.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:37 schreef luxerobots het volgende:
[..]
En waar is dit gemeten? Want vuurwerk is iets voor buiten, en gourmetten iets voor binnen (in december althans).
Waar blijkt dat uit?quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:39 schreef Tengano het volgende:
Gewoon in de omgeving waar die productie van fijnstof plaatst vindt.
Geloof me nou, die eventuele vervuiling van het stoken van aardgas is echt super super nihil als je dat vergelijkt met andere fijnstofbronnen zoals die miljoenen auto's, de tata steel bedrijven en wat dies meer zij.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:39 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Als je energie via water, zon of wind weet op te wekken is elektrisch rijden inderdaad schoner.
Anders kun je het niet meten. Nogmaals koop zelf zo'n ding dan hoef je al die vragen niet te stellen. Jij bent niet op zoek naar informatie, jij hebt wantrouwen waar geen enkele vorm van informatie tegen bestand is. En dus kan ik je niet helpen, welk antwoord ik ook aan je geef, en je kunt niet zeggen dat ik het niet geprobeerd heb.quote:
Gvd...quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:51 schreef Janneke141 het volgende:
Op gas koken is leuk voor buiten op de camping, maar verder wist iedereen met een klein beetje verstand al dat het schadelijk is om in open vuur gas te verbranden in je keuken. Uit een of ander traditie-argument willen mensen niet van het gas af, maar koken op inductie is in alle opzichten beter natuurlijk. Gezonder, efficiënter, veiliger, beter voor het milieu. Wat mij betreft ben je knettergek als je nog gaspitten in je hut hebt.
Dit dus... Het hele binnenklimaat wordt verpest omdat er geen raam meer open kan en iedereen een hipster recirculatie afzuiging moet hebben, het liefst natuurlijk een werkblad afzuiging...quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:44 schreef Tengano het volgende:
Geloof me nou, die eventuele vervuiling van het stoken van aardgas is echt super super nihil als je dat vergelijkt met andere fijnstofbronnen zoals die miljoenen auto's, de tata steel bedrijven en wat dies meer zij.
Zelfs het eitje wat je in je pan bakt produceert waarschijnlijk een duizendvoud aan fijnstof in vergelijking met dat gasvlammetje. Het is niet de moeite en je wordt hier bang gemaakt; en niet zonder reden. Laat je niet gek maken.
Nee, jij reageert op iets waar je geen verstand van hebt. AchJa heeft een plaatje waarop het met vuurwerk wel meevalt, maar waarbij gourmetten echt slecht is qua uitstoot.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:46 schreef Tengano het volgende:
[..]
Anders kun je het niet meten. Nogmaals koop zelf zo'n ding dan hoef je al die vragen niet te stellen. Jij bent niet op zoek naar informatie, jij hebt wantrouwen waar geen enkele vorm van informatie tegen bestand is. En dus kan ik je niet helpen, welk antwoord ik ook aan je geef, en je kunt niet zeggen dat ik het niet geprobeerd heb.
quote:Op vrijdag 16 juli 2021 16:27 schreef Tengano het volgende:
Barbecue; koolverbranding is ook heel heavy qua fijnstofproductie, net als vuurwerk, dat is helemaal verschrikkelijk.
Dus??? Eind dit jaar de klaagtopics vwb vuurwerk maar weer eens openen hoe alle die Fokkers de moord stikken want hoest, hoest, kuch, kuch vuurwerk....quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:58 schreef luxerobots het volgende:
Nee, jij reageert op iets waar je geen verstand van hebt. AchJa heeft een plaatje waarop het met vuurwerk wel meevalt, maar waarbij gourmetten echt slecht is qua uitstoot.
Waarschijnlijk is de meting dus gewoon binnen gedaan, het gourmetstel is dichtbij, dus geeft het een meting met hoge waardes, terwijl het vuurwerk buiten is.
Ik denk dat de journalist een klok klepel verhaal aan het ophangen is...quote:Het probleem ontstaat niet alleen ín de pan, maar bij koken op gas ook al onder de pan. ,,Bij koken op gas ontstaan stofstofdioxide en ultrafijnstof. Bij mensen die op gas koken, hebben kinderen 20 procent meer kans op luchtwegklachten, zo blijkt uit TNO-onderzoek. Dat maakt elektrisch koken écht gezonder.”
NO2 uitstoot door het verkeer is slecht, NO2 afkomstig van het verkeer zorgt voor astma onder 20% van de kinderen. Op gas koken stoot ook een minimale hoeveelheid NO2 uit, dus 20% van de kinderen krijgt astma door het koken op gas...quote:Nergens in Europa zo veel kinderen met astma door uitlaatgassen
Bij één op de vijf kinderen met astma in Nederland is de ziekte gerelateerd aan luchtvervuiling door het verkeer. In geen enkel ander Europees land is dat aantal zo hoog. In de grote steden worden uitlaatgassen verantwoordelijk gehouden voor nog meer astmagevallen bij kinderen.
Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet. De uitstoot van stikstofdioxide (NO2) is volgens de wetenschappers de grote boosdoener voor kinderen met de longziekte. Dat gas komt met name in de lucht via de uitlaten van dieselauto’s en vrachtwagens.
Klopt, er zijn van die modules met een koolfilter en een electrostatische hoogspannings unit erin waarmee je de kook- en verbrandingsdampen kunt reventileren. Dat betekent dat je kookgeuren kunt neutraliseren door de actieve kool. De hoogspanningsunit maakt ozon aan en die breekt de geurdeeltjes af. Actieve kool zorgt voor verdere reductie van geurdeeltjes maar vooral om de ozon weer om te zetten naar zuurstof. Die actieve kool zelf zorgt trouwens voor het creeeren van ultrafijnstof in je leefomgeving en is zeer hinderlijk voor mensen die al problemen met hun luchtwegen hebben. Niet doen dus, ik zou mijn kinderen niet bloot willen stellen aan zo'n ding.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:57 schreef AchJa het volgende:
[..]
Dit dus... Het hele binnenklimaat wordt verpest omdat er geen raam meer open kan en iedereen een hipster recirculatie afzuiging moet hebben, het liefst natuurlijk een werkblad afzuiging...
Maar van alle fijnstof die geproduceerd wordt bij het bakken, braden, grillen, open haard ed. gaan we mekkeren over die 0.0002% "schadelijke" stoffen die van een gasvlam komen... echt he...
Astma is niet hetzelfde als luchtwegklachten.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 18:07 schreef AchJa het volgende:
[..]
Ik denk dat de journalist een klok klepel verhaal aan het ophangen is...
[..]
NO2 uitstoot door het verkeer is slecht, NO2 afkomstig van het verkeer zorgt voor astma onder 20% van de kinderen. Op gas koken stoot ook een minimale hoeveelheid NO2 uit, dus 20% van de kinderen krijgt astma door het koken op gas...
Ik weet niet wat jij thuis hebt staan, maar ik zou dit weekend toch even snel regelenquote:Op vrijdag 16 juli 2021 18:13 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Astma is niet hetzelfde als luchtwegklachten.
Bovendien denk ik dat jij weinig van statistiek snapt.
''Hey 20% dat is even veel!''
Ik snap dat prima, die journalist alleen niet gok ik. Dus bedankt voor het ondersteunen van mijn punt.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 18:13 schreef luxerobots het volgende:
Astma is niet hetzelfde als luchtwegklachten.
Bovendien denk ik dat jij weinig van statistiek snapt.
''Hey 20% dat is even veel!''
Daarnaast heeft actieve kool ook maar een beperkte gebruiksduur.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 18:08 schreef Tengano het volgende:
[..]
Klopt, er zijn van die modules met een koolfilter en een electrostatische hoogspannings unit erin waarmee je de kook- en verbrandingsdampen kunt reventileren. Dat betekent dat je kookgeuren kunt neutraliseren door de actieve kool. De hoogspanningsunit maakt ozon aan en die breekt de geurdeeltjes af. Actieve kool zorgt voor verdere reductie van geurdeeltjes maar vooral om de ozon weer om te zetten naar zuurstof. Die actieve kool zelf zorgt trouwens voor het creeeren van ultrafijnstof in je leefomgeving en is zeer hinderlijk voor mensen die al problemen met hun luchtwegen hebben. Niet doen dus, ik zou mijn kinderen niet bloot willen stellen aan zo'n ding.
Beste is gewoon kook- en bakdampen direct afzuigen naar buiten.
Los daarvan creert het een verhoogde CO2 en waterdamp productie en een zuurstofgebrek als je daarbij niet ventileert plus de hoeveelheid fijnstof blijft oplopen. Echt een heel kwalijke en schadelijke vorm van kookdamp behandeling. Los van het feit dat er voor zo'n flauwekul ding 600 euro uit je zak wordt geklopt. Niet aan beginnen
Fijnstof afvangen doe je niet met een koolfilter en dat kan ook niet. Dus mijn post zorgde mogelijk voor wat verwarring, vandaar dat ik hem weghaalde.quote:
Ik snap het probleem niet. Gewoon de deur openzetten.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 18:28 schreef Tengano het volgende:
[..]
Fijnstof afvangen doe je niet met een koolfilter en dat kan ook niet. Dus mijn post zorgde mogelijk voor wat verwarring, vandaar dat ik hem weghaalde.
Beter inderdaadquote:Op vrijdag 16 juli 2021 18:30 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Ik snap het probleem niet. Gewoon de deur openzetten.
Of niet koken. Alles rauw. Vooral wortelen.quote:
Scheelt ook in je gasrekeningquote:Op vrijdag 16 juli 2021 18:31 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Of niet koken. Alles rauw. Vooral wortelen.
Niet best voor de darmen. Maar in elk geval geen fijnstof.
Mensen gaan tegenwoordig veel eerder dood doordat men mensen een begrafenisstoet heeft aangepraat. Zouden mensen geen begrafenisstoet hebben dan leefden zij eeuwig. Maar dat moet je niet doorvertellen.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 18:18 schreef theunderdog het volgende:
Ik ga nu iets heel schokkends vertellen. En ik vertrouw jullie er dan ook op het niet aan de grote klok te hangen, en zeker niet door te vertellen aan Thijs Elferink. Maar: zelfs de meest consequente fitgirl gaat dood.
Rauwe wortelen zijn top voor je darmen. Vee vezels. Ook veel onverteerbaar. Je krijgt er konijnen keutels van. Maar allemaal heel gezond enzo.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 18:31 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Of niet koken. Alles rauw. Vooral wortelen.
Niet best voor de darmen. Maar in elk geval geen fijnstof.
Mijn god wat een onwetendheid.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:51 schreef Janneke141 het volgende:
Op gas koken is leuk voor buiten op de camping, maar verder wist iedereen met een klein beetje verstand al dat het schadelijk is om in open vuur gas te verbranden in je keuken. Uit een of ander traditie-argument willen mensen niet van het gas af, maar koken op inductie is in alle opzichten beter natuurlijk. Gezonder, efficiënter, veiliger, beter voor het milieu. Wat mij betreft ben je knettergek als je nog gaspitten in je hut hebt.
Het AD-artikel verwijst hiernaar: https://repository.tno.nl(...)b5-abf4-cc5d894aa9c2quote:Op vrijdag 16 juli 2021 23:15 schreef Cockwhale het volgende:
Wie hebben ze betaald om dit onzin stuk naar buiten te brengen? Slinkse manier om mensen van het gas af te halen. DE communicatiestrategie van deze eeuw, angst aanpraten.
dit is 1 van de weinige juiste reacties die ik hier leesquote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:51 schreef Janneke141 het volgende:
Op gas koken is leuk voor buiten op de camping, maar verder wist iedereen met een klein beetje verstand al dat het schadelijk is om in open vuur gas te verbranden in je keuken. Uit een of ander traditie-argument willen mensen niet van het gas af, maar koken op inductie is in alle opzichten beter natuurlijk. Gezonder, efficiënter, veiliger, beter voor het milieu. Wat mij betreft ben je knettergek als je nog gaspitten in je hut hebt.
die paar minuten per dag en dan met de juiste ventilatie vind ik het geen enkel probleemquote:Op vrijdag 16 juli 2021 17:51 schreef Janneke141 het volgende:
Op gas koken is leuk voor buiten op de camping, maar verder wist iedereen met een klein beetje verstand al dat het schadelijk is om in open vuur gas te verbranden in je keuken. Uit een of ander traditie-argument willen mensen niet van het gas af, maar koken op inductie is in alle opzichten beter natuurlijk. Gezonder, efficiënter, veiliger, beter voor het milieu. Wat mij betreft ben je knettergek als je nog gaspitten in je hut hebt.
Daar komt ook gewoon fijnstof bij vrij hoor... Het is niet het gas wat het probleem is het is het spul wat je aan het bakken bent...quote:Op zaterdag 17 juli 2021 10:35 schreef michaelmoore het volgende:
die paar minuten per dag en dan met de juiste ventilatie vind ik het geen enkel probleem
daarnaast heb je de magnetron en oven , airfryer
quote:Bij het gebruik van de airfryer komt ongeveer evenveel fijnstof vrij als bij gebruik van een koekenpan. Zet de heteluchtfriteuse daarom bij gebruik liefst onder de afzuigkap.
Nee.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 20:53 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Rauwe wortelen zijn top voor je darmen. Vee vezels. Ook veel onverteerbaar. Je krijgt er konijnen keutels van. Maar allemaal heel gezond enzo.
Dat denk ik zeker welquote:Op vrijdag 16 juli 2021 20:41 schreef Spanky78 het volgende:
Ongetwijfeld is gas een bron van fijnstof trouwens. Trouwens. De hout kachel van je buren is toch echt slechter
Toch goed dat hier aandacht voor is want vanwege het gemak kiezen veel mensen voor een reciculatiekap terwijl er idd schadelijke stoffen vrijkomen bij verbranding die het huis uit moeten.quote:Op vrijdag 16 juli 2021 11:07 schreef AchJa het volgende:
[..]
Gewoon fatsoenlijk ventileren en een normale wasemkap gebruiken ipv zo'n hipster recirculatieding wat alleen maar de geur wegfiltert... Daarnaast is de rook die van het bakvet/ olie afkomt wel een wat groter probleem of je nou op gas of elektrisch kookt, dat maakt geen snars uit.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |