Ik kan hier zo ontzettend boos van worden, om meerdere redenen.quote:Met een Kader diploma ga je later veel minder geld verdienen dan met een VMBO-T diploma.
Ik ben zo'n havo/vwo docent, met ervaring op een brede school (van bbk tot gym), maar dit herken ik i.i.g. niet. Hoe "weet" jij dit?quote:Op zaterdag 26 november 2022 11:12 schreef Mickytjuh het volgende:
Ik werk op een VMBO school, waar we redelijk wat doorstromers van het HAVO krijgen.
Officieel zijn we 1 school, maar we opereren onder verschillende namen, en de docenten werken meestal ook maar op een van de twee vestigingen.
Nu wist ik al dat de leraren op het HAVO ons als minderwaardig zien, omdat wij "maar" op het VMBO lesgeven...
Wordt dit op meer scholen ervaren?
Van collega's die daar gewerkt hebben en MisterMickytjuh die daar de IT zaken regelt weer ik hoe ze over ons praten.quote:Op zaterdag 26 november 2022 12:01 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ik ben zo'n havo/vwo docent, met ervaring op een brede school (van bbk tot gym), maar dit herken ik i.i.g. niet. Hoe "weet" jij dit?
Volgens mij werk je op mijn school.quote:Op zaterdag 26 november 2022 11:12 schreef Mickytjuh het volgende:
Ik werk op een VMBO school, waar we redelijk wat doorstromers van het HAVO krijgen.
Officieel zijn we 1 school, maar we opereren onder verschillende namen, en de docenten werken meestal ook maar op een van de twee vestigingen.
Nu wist ik al dat de leraren op het HAVO ons als minderwaardig zien, omdat wij "maar" op het VMBO lesgeven (ik nodig ze uit twee weken mijn lessen te draaien, dan wil ik even weten van ze of ze ons nog altijd als minderwaardig zien), maar ik ben er dus ook achter gekomen dat die leraren daar echt totaal geen idee hebben van het VMBO en het MBO.
Ik heb dit jaar een groep van 7 ex-Havisten, die niet naar VMBO-T zijn gegaan, maar direct naar de kaderberoepsgerichte leerweg, omdat ze al wisten dat ze in de PIE richting wilde gaan werken. Wij moedigen dit als VMBO school overigens aan.
Maar docenten op het HAVO hebben dus serieus deze leerlingen er van proberen te weerhouden, met een hele bijzondere reden:
[..]
Ik kan hier zo ontzettend boos van worden, om meerdere redenen.
• Kader en VMBO-T geven allebei toegang tot dezelfde vervolg opleiding,
• Met Kader is het makkelijker om BBL te gaan doen, oftewel, meteen te gaan werken
• Opklimmen kan altijd nog
• De gemiddelde PIE-uitstromer gaat meer verdienen dan ik als docent
Wordt dit op meer scholen ervaren?
Bijzonder. Voor mij dus totaal niet herkenbaar.quote:Op zaterdag 26 november 2022 12:08 schreef Mickytjuh het volgende:
[..]
Van collega's die daar gewerkt hebben en MisterMickytjuh die daar de IT zaken regelt weer ik hoe ze over ons praten.
Van de leerlingen en zorgcoördinator weet ik hoe ze tegen leerlingen spreken.
Heel herkenbaar, en vormt één van de redenen waarom ik ermee gestopt ben. De pedagogische component is naar mijn mening zelfs zo groot, dat het in de regel eerder een handicap dan een voordeel is dat je als academisch geschoold docent voor de klas staat (vakinhoudelijke kwaliteit is simpelweg een heel stuk minder relevant). Wat Baba-O-Rily zegt klopt volgens mij helemaal: je moet het echt voor de leerlingen doen, om die te leren kennen in alle soorten en maten en proberen die te begeleiden naar zelfstandigheid. Dat zit hem nauwelijks in het cognitieve of metacognitieve, maar nagenoeg uitsluitend in het zorgverlenende (de taal a la ‘handleidingen leren kennen’ duidt daar ook op). Om het zo uit te drukken: als je pedagogisch gezien een 10 bent, didactisch een 6 of 7, maar vakinhoudelijk misschien slechts een 4 of 5, kun je prima meedraaien in het voortgezet onderwijs.quote:Op zaterdag 12 november 2022 16:54 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Nee, dat wil ik ook niet. Ik vind het ook leuk om in de belevingswereld van pubers mee te gaan, om ze te coachen naar een vervolgopleiding, ze uit te leggen wat het nut van het vak is, een stukje metacognitie mee te geven, etc.. Maar ik vind de zelfredzaamheid van veel kinderen wel een dingetje. M.a.w.: ik vind de pedagogische component te groot. Ik betrap me er steeds vaker op dat ik denk "als je niet wil, dan ga je maar naar de fabriek". Helaas is dat geen optie meer tegenwoordig
Ik skip altijd zoveel mogelijk vergaderingen, gewoonweg omdat ze een enorme verspilling van iedereens tijd zijn.quote:Op vrijdag 9 december 2022 16:59 schreef Janneke141 het volgende:
Er komen weer rapportbesprekingen aan.
De theorie: iedereen is aanwezig, ook als een rapportvergadering op je vrije dag valt.
De praktijk: "Ik zit met de kinderen" is voldoende om niet te hoeven komen, en enkele oudgedienden die in de laatste jaren voor hun pensioen zitten nemen niet eens meer de moeite om zich überhaupt af te melden.
Ik ben er altijd. Ik heb ten eerste geen kinderen, ten tweede ben ik redelijk plichtsgetrouw en tot slot (als belangrijkste) erger ik me groen en geel aan vergaderingen die met een incompleet team gevoerd worden. En dat zijn er de meeste, vooral in de bovenbouw.
Ben ik nu een enorme zeur als ik daar genoeg van heb en me ook maar ga afmelden voor de vergadering op mijn vrije dag? Het is nogal oneerlijk dat sommige mensen nooit hoeven te komen op hun vrije dag en anderen er wel altijd zijn.
Ja, een band met ze opbouwen. Maar dat is als invaller bijna niet te doen.quote:Op vrijdag 9 december 2022 19:55 schreef la_perle_rouge het volgende:
Wie weet hoe je deze kinderen iets leert?
Ik vind dus dat scholen dit soort problematiek teveel bij docenten neerlegt. Ik had eerder dit jaar te maken met een soortgelijke situatie (een havo-3 klas), en heb daarvoor bedankt. Sorry, maar daarvoor ben ik niet de aangewezen persoon. En als een school niet de ondersteuning geeft (lees: regels en stevige consequenties voor dit soort gedrag) dan wil ik daar niet in meezwemmen.quote:Op vrijdag 9 december 2022 19:55 schreef la_perle_rouge het volgende:
Ik vang de lessen op van een collega die al een paar weken ziek is. Ik werk nu dus meer dan fulltime, maar je kan de examenkandidaten ook niet weken laten “vrij zwemmen”, De leerlingen kennen mij al, want ik werk op school en in de meeste klassen is het geen probleem.
Maar wat moet ik met VMBO?
Ik vervang de fossiele les tijd-snelheid met Sven Kramer en de OS door de meer recente successen van Max Verstappen, inclusief een samenvatting van Abu Dhabi… mèēëh, Max is echt teringlelijk. Wij kijken dat niet, wat boeit dat!
Ik haal bij wat opgaven over bloed en bloedsomloop extra gegevens, 80 mL bloed per kg, 1,6 microgram plastic per milliliter bloed uit een recent krantenbericht om globaal te berekenen hoeveel gram plastic zij zelf bevatten, het hele metrieke stelsel doornemen inclusief de microgrammen, plaatjes uit body world bij het gegeven uit het wiskundeboek dat alle aders en slagaders tezamen een lengte va 100000 km hebben, gooit iemand het papier en haar boek door de klas « hier hoef ik niet aan mee te doen, ik zit hier voor wiskunde, niet voor biologie ».
Afstanden en loop-fietssnelheid uit het boek op de Belgische Kempen vervang ik door afstandmeten.nl in onze eigen woonplaats en directe omgeving.
Bij lichtjaar haal ik de nieuwe telescoop erbij en een video over een stel mensen die ons zonnestel op schaal, echt op schaal, in de woestijn bouwen.
Ik probeer van alles om het én aanschouwelijk, en betrekking hebbend op de maatschappij en hen zelf en levendig te maken, maar ik moet per leerling per uur 30 keer zeggen dat de telefoon in de tas moet. Pak je een telefoon af, heb je een opstand.
Wie weet hoe je deze kinderen iets leert?
Ik weet nu waarom mijn collega zo ziek is, als dit zo moet, laat ik dat VMBO stikken, zoeken ze lekker zelf uit hoe ze slagen. Ik ben driedubbel veel tijd kwijt aan voorbereiding en kom steeds zwaar gedeprimeerd uit die lessen. Krijg midden in mijn uitleg op de gekste momenten de idiootste vragen: bent u eigenlijk wel wiskundelerares? Bent u gelovig? Hoeveel kinderen heeft u? Wanneer komt meneer De J. terug? Kunt u ook niet ziek worden? Hebt u al Covid gehad? Mogen we op het grote scherm voetbal kijken? Waarom niet, op andere scholen mag dat wel?
En nooit spullen bij zich: heeft u een pen, ik heb geen geo, mijn rekenmachine is leeg, mag ik een blaadje, ik heb geen schrift, kan ik uw boek even lenen, kunt u geen kopie maken!
Nee. Dat moet je doen. Als je niet aan jezelf denkt, doet niemand het.quote:Op vrijdag 9 december 2022 16:59 schreef Janneke141 het volgende:
Ben ik nu een enorme zeur als ik daar genoeg van heb en me ook maar ga afmelden voor de vergadering op mijn vrije dag? Het is nogal oneerlijk dat sommige mensen nooit hoeven te komen op hun vrije dag en anderen er wel altijd zijn.
Tijdens rapportvergaderingen kunnen wel degelijk zinvolle zaken naar boven komen. Een gezamenlijk plan van aanpak maken voor leerlingen. Een leerling die opeens bij meerdere docenten storend gedrag vertoont. Overleggen of een leerling wel op het juiste niveau zit? Hoe functioneert de klas als groep? Als je "zo veel mogelijk vergaderingen skipt", ben je wel die collega die anderen (zoals bijvoorbeeld de mentor van een klas) in de steek laat. Wacht maar eens als je zélf mentor bent, en je zit daar met 2 van de 12 collega's die les aan jouw klas geven...quote:Op vrijdag 9 december 2022 19:47 schreef Kaneelstokje het volgende:
Ik skip altijd zoveel mogelijk vergaderingen, gewoonweg omdat ze een enorme verspilling van iedereens tijd zijn.
Een rapportvergadering wordt toch niks nieuws gezegd? Iedereen weet toch hoe iedere leerling ervoor staat?
Ik neem aan dat je nog nooit eerder aan VMBO les hebt gegeven. Tenminste, zo spat het wel van je relaas af. Als je als vervanger of nieuwe docent bij het VMBO binnen valt, zijn de leerlingen nieuwsgierig. Ze willen weten wie er voor de klas staat, ze willen weten wie jij bent. Daarom krijg je ook vragen als "bent u getrouwd?" in het midden van je uitleg. Door een band met ze op te bouwen, gaan ze echt wel aan het werk en nemen ze ook hun spullen mee. Maar het staat nu eenmaal niet bovenaan hun prioriteitenlijstje, dat is waar. En als invaller is dat lastig - dat weet ik ook. Het is lovenswaardig dat je zoveel toeters en bellen uit de kast trekt om het interessant te maken - en dat is ook echt goed van je. Maar de leerlingen zijn - op dit moment - alleen maar bezig met wie jij bent.quote:Op vrijdag 9 december 2022 19:55 schreef la_perle_rouge het volgende:
Maar wat moet ik met VMBO?
Ik probeer van alles om het én aanschouwelijk, en betrekking hebbend op de maatschappij en hen zelf en levendig te maken, maar ik moet per leerling per uur 30 keer zeggen dat de telefoon in de tas moet. Pak je een telefoon af, heb je een opstand.
Wie weet hoe je deze kinderen iets leert?
Ik weet nu waarom mijn collega zo ziek is, als dit zo moet, laat ik dat VMBO stikken, zoeken ze lekker zelf uit hoe ze slagen. Ik ben driedubbel veel tijd kwijt aan voorbereiding en kom steeds zwaar gedeprimeerd uit die lessen. Krijg midden in mijn uitleg op de gekste momenten de idiootste vragen: bent u eigenlijk wel wiskundelerares? Bent u gelovig? Hoeveel kinderen heeft u? Wanneer komt meneer De J. terug? Kunt u ook niet ziek worden? Hebt u al Covid gehad? Mogen we op het grote scherm voetbal kijken? Waarom niet, op andere scholen mag dat wel?
En nooit spullen bij zich: heeft u een pen, ik heb geen geo, mijn rekenmachine is leeg, mag ik een blaadje, ik heb geen schrift, kan ik uw boek even lenen, kunt u geen kopie maken!
Toch hoort dat óók bij het vak. Nieuwe docenten (en dan vooral de millennial-docenten) komen een school binnen, verwachten dat het binnen 3 weken helemaal op rolletjes loopt - want anders is het onderwijs niet leuk, ligt het aan alles en iedereen, is het te zwaar en vertrekken ze weer. Nee, het onderwijs en lesgeven is een VAK dat je moet leren, dat je onder de knie moet krijgen na veel, heel veel vlieguren voor de klas draaien. Dat heb je niet binnen een maand in de vingers, wat sommigen dan wel denken. Situaties meemaken, zodat je weet hoe je die bij een volgende keer moet aanpakken. Leren dat je niet met een kanon op een mug moet schieten en dat onrust vaak door de docent zélf wordt veroorzaakt. Een band op bouwen met je leerlingen.quote:Op zaterdag 10 december 2022 10:30 schreef Haushofer het volgende:
Ik vind dus dat scholen dit soort problematiek teveel bij docenten neerlegt. Ik had eerder dit jaar te maken met een soortgelijke situatie (een havo-3 klas), en heb daarvoor bedankt. Sorry, maar daarvoor ben ik niet de aangewezen persoon. En als een school niet de ondersteuning geeft (lees: regels en stevige consequenties voor dit soort gedrag) dan wil ik daar niet in meezwemmen.
Ja, dat hoor ik vaker. Een belangrijke reden voor mij om te overwegen om te stoppen.quote:Op zaterdag 17 december 2022 17:33 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Toch hoort dat óók bij het vak. Nieuwe docenten (en dan vooral de millennial-docenten) komen een school binnen, verwachten dat het binnen 3 weken helemaal op rolletjes loopt - want anders is het onderwijs niet leuk, ligt het aan alles en iedereen, is het te zwaar en vertrekken ze weer. Nee, het onderwijs en lesgeven is een VAK dat je moet leren, dat je onder de knie moet krijgen na veel, heel veel vlieguren voor de klas draaien. Dat heb je niet binnen een maand in de vingers, wat sommigen dan wel denken. Situaties meemaken, zodat je weet hoe je die bij een volgende keer moet aanpakken. Leren dat je niet met een kanon op een mug moet schieten en dat onrust vaak door de docent zélf wordt veroorzaakt. Een band op bouwen met je leerlingen.
Jij bent verantwoordelijk voor het klassenmanagement in een klas. Met goed lesgeven (goede uitleg, goede pedagogische truukjes, goede band met je klas) bereik je dat. En ja, natuurlijk zullen er soms leerlingen tussen zitten die niet meteen functioneren, maar daar heb je dan eventuele strafmaatregelen, een goed gesprek, of teamleider voor.
Als dat pas bij een rapportvergadering naar voren komt, dan faal je mi.quote:Op zaterdag 17 december 2022 17:33 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Tijdens rapportvergaderingen kunnen wel degelijk zinvolle zaken naar boven komen. Een gezamenlijk plan van aanpak maken voor leerlingen. Een leerling die opeens bij meerdere docenten storend gedrag vertoont. Overleggen of een leerling wel op het juiste niveau zit? Hoe functioneert de klas als groep? Als je "zo veel mogelijk vergaderingen skipt", ben je wel die collega die anderen (zoals bijvoorbeeld de mentor van een klas) in de steek laat. Wacht maar eens als je zélf mentor bent, en je zit daar met 2 van de 12 collega's die les aan jouw klas geven...
Ik sta nu 46 jaar voor de klas, voor klassen. Ik ben begonnen op een LOM-school, heb zowel de cursussen Speciaal Onderwijs als een diploma Remedial Teacher, heb bij de Vliegende Brigade op allerhande scholen en de Taalschool lesgegeven aan kinderen van gastarbeiders en Vietnamese vluchtelingen, ik heb les gegeven op een CBB, een instituut dat begin jaren ‘90 van de vorige eeuw is opgeheven, aan volwassenen van 25 jaar en ouder van allerlei nationaliteiten, ook de Nederlandse. Ik heb analfabeten leren lezen en computerles gegeven van Wordstar, via WordPerfect tot Word, van Dbase III en Iv tot Access, van Lotus tot Excell, eerst via het CBB in de Bedrijfssimulatie, later via een detacheringsbedrijf bij allerlei bedrijven. Toen de computerbubbel barste en het bedrijf failliet ging heb ik in 2002 mijn wiskundebevoegdheid gehaald en - jawel- óók 3 of 4 jaar aan het VMBO lesgegeven. Maar toen waren er nog geen mobieltjes in de klas.quote:Op zaterdag 17 december 2022 17:33 schreef Baba-O-Riley het volgende:
[..]
Ik neem aan dat je nog nooit eerder aan VMBO les hebt gegeven. Tenminste, zo spat het wel van je relaas af. Als je als vervanger of nieuwe docent bij het VMBO binnen valt, zijn de leerlingen nieuwsgierig. Ze willen weten wie er voor de klas staat, ze willen weten wie jij bent. Daarom krijg je ook vragen als "bent u getrouwd?" in het midden van je uitleg. Door een band met ze op te bouwen, gaan ze echt wel aan het werk en nemen ze ook hun spullen mee. Maar het staat nu eenmaal niet bovenaan hun prioriteitenlijstje, dat is waar. En als invaller is dat lastig - dat weet ik ook. Het is lovenswaardig dat je zoveel toeters en bellen uit de kast trekt om het interessant te maken - en dat is ook echt goed van je. Maar de leerlingen zijn - op dit moment - alleen maar bezig met wie jij bent.
[..]
Toch hoort dat óók bij het vak. Nieuwe docenten (en dan vooral de millennial-docenten) komen een school binnen, verwachten dat het binnen 3 weken helemaal op rolletjes loopt - want anders is het onderwijs niet leuk, ligt het aan alles en iedereen, is het te zwaar en vertrekken ze weer. Nee, het onderwijs en lesgeven is een VAK dat je moet leren, dat je onder de knie moet krijgen na veel, heel veel vlieguren voor de klas draaien. Dat heb je niet binnen een maand in de vingers, wat sommigen dan wel denken. Situaties meemaken, zodat je weet hoe je die bij een volgende keer moet aanpakken. Leren dat je niet met een kanon op een mug moet schieten en dat onrust vaak door de docent zélf wordt veroorzaakt. Een band op bouwen met je leerlingen.
Jij bent verantwoordelijk voor het klassenmanagement in een klas. Met goed lesgeven (goede uitleg, goede pedagogische truukjes, goede band met je klas) bereik je dat. En ja, natuurlijk zullen er soms leerlingen tussen zitten die niet meteen functioneren, maar daar heb je dan eventuele strafmaatregelen, een goed gesprek, of teamleider voor.
Dat is heel indrukwekkend.quote:Op zondag 18 december 2022 12:08 schreef la_perle_rouge het volgende:
Ik sta nu 46 jaar voor de klas, voor klassen. Ik ben begonnen op een LOM-school, heb zowel de cursussen Speciaal Onderwijs als een diploma Remedial Teacher, heb bij de Vliegende Brigade op allerhande scholen en de Taalschool lesgegeven aan kinderen van gastarbeiders en Vietnamese vluchtelingen, ik heb les gegeven op een CBB, een instituut dat begin jaren ‘90 van de vorige eeuw is opgeheven, aan volwassenen van 25 jaar en ouder van allerlei nationaliteiten, ook de Nederlandse. Ik heb analfabeten leren lezen en computerles gegeven van Wordstar, via WordPerfect tot Word, van Dbase III en Iv tot Access, van Lotus tot Excell, eerst via het CBB in de Bedrijfssimulatie, later via een detacheringsbedrijf bij allerlei bedrijven. Toen de computerbubbel barste en het bedrijf failliet ging heb ik in 2002 mijn wiskundebevoegdheid gehaald en - jawel- óók 3 of 4 jaar aan het VMBO lesgegeven. Maar toen waren er nog geen mobieltjes in de klas.
De laatste 14 jaar heb ik inderdaad een luxe leven gehad met examenklassen VWO en HAVO , computerlessen en bijlessen..
Die uitspraak was niet op jou gericht.quote:Dus kom mij niet aan boord met « nieuwe docenten, vooral millenniumdocenten die verwachten dat alles op rolletjes loopt. » Ik sta vlak voor mijn pensioen en heb mijn hele volwassen leven les gegeven, aan de leeftijden van 4 tot 50, aan meer nationaliteiten dan ik me kan herinneren, met allerhande ervaringen, van traumatische oorlogsherinneringen, seksueel geweld tot « Gelukkig niets aan de hand ».
Ik heb met mijn collega’s de gewed dat er binnen 5 jaar een soort kluisjes voor mobiele telefoons bij de deur komen. Wsl van overheidswege verplicht. De mobiele telefoon is een te grote afleider en de negatieve invloed op het leerrendement is te groot.quote:Op zaterdag 10 december 2022 10:30 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ik vind dus dat scholen dit soort problematiek teveel bij docenten neerlegt. Ik had eerder dit jaar te maken met een soortgelijke situatie (een havo-3 klas), en heb daarvoor bedankt. Sorry, maar daarvoor ben ik niet de aangewezen persoon. En als een school niet de ondersteuning geeft (lees: regels en stevige consequenties voor dit soort gedrag) dan wil ik daar niet in meezwemmen.
Laten we dat dus maar niet doen.quote:Op zondag 18 december 2022 15:41 schreef la_perle_rouge het volgende:
Wsl van overheidswege verplicht.
quote:Op zondag 18 december 2022 15:41 schreef la_perle_rouge het volgende:
[..]
Ik heb met mijn collega’s de gewed dat er binnen 5 jaar een soort kluisjes voor mobiele telefoons bij de deur komen. Wsl van overheidswege verplicht. De mobiele telefoon is een te grote afleider en de negatieve invloed op het leerrendement is te groot.
In verschillende landen komen ze de school al niet meer in. Ik zal het niet meer meemaken als docent, maar de weddenschap loopt.
quote:Op zondag 18 december 2022 16:04 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Laten we dat dus maar niet doen.
Arjen Lubach is het met mij eens en heeft de discussie weer opgeschud. Het Ministerie is nu ook wakker, daar luisteren ze niet naar leraren, maar wel naar Lubach!quote:Op zondag 18 december 2022 18:13 schreef la_perle_rouge het volgende:
https://www.education.gou(...)et-les-colleges-7334
On verra!
quote:Op donderdag 26 januari 2023 15:02 schreef BlackLining het volgende:
Ja, meteen doorvoerenik vind (als ex-docent) de leerprestaties nog wel het minst belangrijk. Het aanleren van sociale vaardigheden, daar is de middelbare school voor. Diep treurig, hele kuddes leerlingen verzonken in hun telefoon.
Maakt pauzesurveillance wel weer makkelijker
Ja, en je kunt in zo'n geval als docent het beste duidelijk zijn. Als jij er niets van zegt, doen zijn/haar klasgenoten het wellicht en dat zal een stuk minder prettig zijn. Je hoeft dan niet te zeggen 'je stinkt', maar je kunt vragen of hij weleens deo gebruikt en je mag best zeggen dat hij een sterke lichaamsgeur heeft. Soms hebben mensen het zelf niet in de gaten en zijn ze blij dat ze erop geattendeerd worden.quote:Op vrijdag 10 februari 2023 13:15 schreef DjVero het volgende:
Hoe zeg je - subtiel - dat leerlingen stinken? Ik beschuldigde er een collega van, maar bleek dat die jongen vlak daarvoor naast die collega had gezetenHet is echt zo'n vieze penetrante zweetgeur. Serieuze vraag trouwens, want je wilt een leerling ook niet kwetsen natuurlijk. Moet je er wel iets van zeggen?
Schrijf het op zijn toetsblaadje bij de volgende toets.quote:Op vrijdag 10 februari 2023 13:15 schreef DjVero het volgende:
Hoe zeg je - subtiel - dat leerlingen stinken? Ik beschuldigde er een collega van, maar bleek dat die jongen vlak daarvoor naast die collega had gezetenHet is echt zo'n vieze penetrante zweetgeur. Serieuze vraag trouwens, want je wilt een leerling ook niet kwetsen natuurlijk. Moet je er wel iets van zeggen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |