quote:Op donderdag 24 juni 2021 14:41 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Kolen vervoeren is veel efficienter omdat je kolen niet hoeft te maken en elektra wel.
Enkel transport, ja. Maar je moet het ook nog gebruiken. Het lokaal opstoken van gas of olie is vele malen minder efficient dan het doen in een centrale en de elektriciteit transporteren. Onder aan de streep betekent dat gewoon minder uitstoot.quote:Op donderdag 24 juni 2021 15:10 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Niet bepaald. Elektriciteit heeft veel meer transportverliezen dan (aard)gas. Je moet er niet aan denken dat je bij aardgas een transportverlies hebt van 10%, want dan zouden we letterlijk een explosieve situatie hebben![]()
Ja, die stofzuiger-watt-race ging nergens over.quote:Op donderdag 24 juni 2021 10:33 schreef Hamzoef het volgende:
Bekijk het maar positief, hierdoor zullen mensen eerder geneigd zijn te kijken naar duurzamere alternatieven.
Als het niet aan de EU gelegen had, gebruikte we hier nog steeds stofzuigers van 2500 watt, terwijl die van 900 watt met de juiste techniek het ook prima doen.
Jij gaat voorbij aan de gelijktijdigheidsfactor. Je hebt centrales (STEG) met een rendement van 60% maar die zijn erg traag in het op- en afschakelen waardoor het goedkoper is om ze continu te draaien en een eventuele overschot af te blazen. Je hebt centrales die snel kunnen schakelen (WKK), maar een rendement hebben van 30 à 40%. Omdat de vraag niet continu is heb je verliezen die in rooskleurige berekeningen niet meegenomen worden. In de winter heeft een benzine- of dieselmotor een hoger rendement omdat de afgegeven warmte nuttig gebruikt wordt als interieurverwarming. Bij een elektrische auto moet dit uit de accu komen die in de winter toch al een lagere capaciteit heeft door de kou.quote:Op donderdag 24 juni 2021 15:41 schreef TigerXtrm het volgende:
Enkel transport, ja. Maar je moet het ook nog gebruiken. Het lokaal opstoken van gas of olie is vele malen minder efficient dan het doen in een centrale en de elektriciteit transporteren. Onder aan de streep betekent dat gewoon minder uitstoot.
Om die zelfde reden is het ook nog steeds schoner om een elektrische auto op te laden met elektriciteit die is opgewekt in een gas of olie centrale. Een centrale is vele, VELE malen efficiënter in energie opwekken dan een diesel/benzine motor.
Ik denk dat je hier de plank mis slaat.quote:Op donderdag 24 juni 2021 15:16 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Het beleid om van het aardgas af te gaan is sinds 2018. De problemen in Groningen daarentegen waren al decennia bekend.
Dat de transitie pas later flink in gang is gezet voor consumenten doet daar niets aan af.quote:Pas in 1990 begonnen politici in te zien dat niet zozeer het opraken van de energievoorraden een probleem was maar dat het milieu de stijgende vervuiling niet meer aankon. Hierdoor werd het debat over de alternatieve energiebronnen weer aangeslingerd, en daarmee het onderzoek naar de warmtepomp. Dit werd mede gesteund door de stijgende energieprijzen en het bijbehorende financiële voordeel.
Ik ben daar nog niet helemaal van overtuigd. Mede ook omdat je met waterstof niet per se afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.quote:Op donderdag 24 juni 2021 11:25 schreef TheFreshPrince het volgende:
[...]
Nu de waterstofauto overduidelijk niet gaat doorbreken (is ook logisch, kost 3x meer per km) zullen netbeheerders helemaal aan de bak moeten.
Maar dat laden op een duur punt zal een uitzondering zijn terwijl je wel altijd aan dure H2 vast zit. Energetisch is het omzetten van elektra naar H2 en weer terug een regelrechte ramp. H2 kan je ook maken uit aardgas maar daar wilden we nu net van af.quote:Op donderdag 24 juni 2021 17:27 schreef Benger het volgende:
[..]
Ik ben daar nog niet helemaal van overtuigd. Mede ook omdat je met waterstof niet per se afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.
Waterstof kost over het algemeen wel meer, maar als jet het vergelijkt met snelladen bij Ionity dan zijn de kosten vergelijkbaar.
Als je stroom heel duur maakt is waterstof inderdaad even duur.quote:Op donderdag 24 juni 2021 17:27 schreef Benger het volgende:
[..]
Ik ben daar nog niet helemaal van overtuigd. Mede ook omdat je met waterstof niet per se afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.
Waterstof kost over het algemeen wel meer, maar als jet het vergelijkt met snelladen bij Ionity dan zijn de kosten vergelijkbaar.
De Toyota Mirai weegt ~1900 kilo, wat dat betreft is waterstoftechniek ook niet heel licht.quote:Op donderdag 24 juni 2021 17:39 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Maar dat laden op een duur punt zal een uitzondering zijn terwijl je wel altijd aan dure H2 vast zit. Energetisch is het omzetten van elektra naar H2 en weer terug een regelrechte ramp. H2 kan je ook maken uit aardgas maar daar wilden we nu net van af.
Helaas maar H2 gaat het waarschijnlijk niet worden. Het had wel mooi geweest want al die loodzware batterij auto's is eigenlijk ook niet zo prettig voor de veiligheid, het wegenonderhoud en het milieu.
Dan maar op de elektrieke fiets. Die is nog wel redelijk zuinig dacht ik.quote:Op donderdag 24 juni 2021 17:41 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
De Toyota Mirai weegt ~1900 kilo, wat dat betreft is waterstoftechniek ook niet heel licht.
Op zich welquote:Op donderdag 24 juni 2021 17:45 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Dan maar op de elektrieke fiets. Die is nog wel redelijk zuinig dacht ik.
quote:Op donderdag 24 juni 2021 10:50 schreef PiyeReloaded het volgende:
Want alleen in Amsterdam is een energietransitie aan de gang? Dit lijkt mij gewoon slecht netbeheer.
Laat het nou net in A'dam erg slecht gesteld zijn...quote:Op donderdag 24 juni 2021 15:24 schreef Starhopper het volgende:
Als het alleen Amsterdam is maak ik mij daar niet zo druk om.
Ik ben heel benieuwd naar je bron waaruit blijkt dat 'de minister' bang was dat er rond 2030/40 geen behoefte aan gas zou zijn. Om wie gaat het? Het enige wat 20 jaar geleden aangekondigd is, is dat we in de toekomst onze energie uit kernfusie gaan halen. Op dat moment was dat nog geen voldongen feit, dus koffiedik kijken. Vandaag de dag zitten we in het zelfde schuitje.... Het doet me denken aan de periode dat de eerste mens voet op de maan zette. Toen dachten ze dat men rond 2000 vliegend naar het werk ging, à la The Jetsons, in plaats van de auto. Het bleek in 2000 koffiedik kijken te zijn, en nu nog steeds...quote:Op donderdag 24 juni 2021 17:18 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ik denk dat je hier de plank mis slaat.
De eerste aardbeving in Groningen was in 1986 maar daarna is het rustig gebleven tot het fors opvoeren van de productie begin deze eeuw, pas vanaf 2012 zijn er regelmatig bevingen. Die productie moest zo omhoog omdat de minister bang was dat er nog gas in de grond zou zitten als de wereld rond 2030/40 van het gas af zou zijn.
Je draait oorzaak en gevolg dus om. De transitie is al twintig jaar geleden aangekondigd. Tesla heeft al sinds 2008 volledig elektrische auto's op de markt bijvoorbeeld. De 'moderne' warmte pompen dateren al uit 1990, wikipedia:
[..]
Dat de transitie pas later flink in gang is gezet voor consumenten doet daar niets aan af.
Wat moet jij een klote leven hebben met zo'n instelling.quote:Op donderdag 24 juni 2021 18:05 schreef ACT-F het volgende:
Ik hoop oprecht dat elektromobiliteit zo snel mogelijk een opmars maakt, het liefst te snel met alle gevolgen voor het elektriciteitsnet, zodat men met eigen ogen kan zien dat pas op de plaats maken verstandiger is dan een blinde sprong richting een ideologie.
De grote verandering is toch wel dat accu's fors goedkoper geworden zijn door schaalvergroting, efficiëntere productiemethoden en deels ook hogere energiedichtheid.quote:Op donderdag 24 juni 2021 18:05 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Elektromobiliteit bestaat al sinds de uitvinding van de bruikbare elektromotor (daarvoor was het meer een curiositeit wat te weinig kracht had voor praktische toepassingen). Al snel werd duidelijk dat de toepasbaarheid beperkt is omdat accu's een te lage energiedichtheid hebben. De uitvinding van de Li-ion(cobaltoxide) accu ruim 100 jaar geleden heeft daar geen grote verandering in gebracht. Hoewel de Li-iontechniek verbeterd is, is het in het licht van 100 jaar geen schokkende verbetering. Het enige wat Tesla bereikt heeft is het bewieroken van elektromobiliteit met gebruikmaking van bestaande technieken. De elektrische rijder doet meestal hetzelfde, want je gaat niet zo snel je eigen aanschaf afkraken.
Klopt, als er zware industrie was gepland had Liander ook moeten investeren.quote:Op donderdag 24 juni 2021 18:17 schreef Fer het volgende:
Waar het eigenlijk op neerkomt: Liander dacht dat die oude stroomnetten nog wel even meekonden.
Buiksloterham en het Westelijk havengebied zijn oude bedrijfsterreinen met een lage dichtheid en lichte industrie. Veel opslag bedrijven of grote hallen voor opslag en distributie.
Nu komen er hippe woontorens en luxe kantoorgebouwen waar heel mensen achter de computer werken en airco hebben. Uiteraard moet de electrische auto ook geladen worden.
Maar dit heeft weinig te maken met de energie transitie, maar eerder de transitie van oude industrie naar moderne woon/werk gebieden.
Ik heb vernomen een vergrijzend personeelsbestand. Mijn ex-collega uit een heel andere branche werd zonder problemen aangenomen. Mts diploma uit ‘90 en technische ervaring was voldoende.quote:Op donderdag 24 juni 2021 18:21 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Klopt, als er zware industrie was gepland had Liander ook moeten investeren.
Ik zie het probleem ook niet zo, het is toch heel normaal dat je als bedrijf inspringt op de behoefte en investeert. Het is ook niet een investering voor maar 5 of 10 jaar.
Waarom zou het voor netbeheerders ineens een probleem zijn?
Ik lach de ballen uit mijn broek juistquote:Op donderdag 24 juni 2021 18:15 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Wat moet jij een klote leven hebben met zo'n instelling.
Als je gaat wandelen moet je soms een omweg maken, soms een stukje terug en ook wel eens even wachten. Als je bij elke gebeurtenis gaat schreeuwen dat je het doel niet gaat halen en liever thuis was gebleven dan kom je zeker nergens.
C.a. ¤250 per kWh bij een levensduur van 10 tot 15 jaar afhankelijk van de op- en ontlaaddiepte en -cycli. Probeer jezelf maar eens los te koppelen van het elektriciteitsnet en kijk eens wat je aan investeringen moet doen om in alle seizoenen van voldoende energie voorzien te zijn.quote:Op donderdag 24 juni 2021 18:19 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
De grote verandering is toch wel dat accu's fors goedkoper geworden zijn door schaalvergroting, efficiëntere productiemethoden en deels ook hogere energiedichtheid.
Je wuift het toch wel wat te makkelijk weg.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik heb dus ook een MTS diploma uit de jaren '90. Nog steeds geldig om zonder bijscholing op het hoogste niveau (installatieverantwoordelijke) aan laagspanningsnetten te werken. Aan werk geen gebrek.quote:Op donderdag 24 juni 2021 18:28 schreef Fer het volgende:
Ik heb vernomen een vergrijzend personeelsbestand. Mijn ex-collega uit een heel andere branche werd zonder problemen aangenomen. Mts diploma uit ‘90 en technische ervaring was voldoende.
Het is niet dat de wat meer technisch onderlegden dit gisteren pas inzagen ofzo... Hier wordt door de techneuten volgens mij al meer dan 20 jaar voor gewaarschuwd. Maar ja, klimaatneutrale vergezichten deden het natuurlijk veel beter bij de politiek dus de infrastructuur was van ondergeschikt belang. Niet dat er in Den Haag ook maar iemand zit met een beetje technische achtergrond...quote:Op donderdag 24 juni 2021 18:15 schreef qajariaq het volgende:
Wat moet jij een klote leven hebben met zo'n instelling.
Hier MTS begin '90 WTB...quote:Op donderdag 24 juni 2021 18:48 schreef ACT-F het volgende:
Ik heb dus ook een MTS diploma uit de jaren '90. Nog steeds geldig om zonder bijscholing op het hoogste niveau (installatieverantwoordelijke) aan laagspanningsnetten te werken. Aan werk geen gebrek.
Volgens mij hadden we het over EV's.quote:Op donderdag 24 juni 2021 18:45 schreef ACT-F het volgende:
[..]
C.a. ¤250 per kWh bij een levensduur van 10 tot 15 jaar afhankelijk van de op- en ontlaaddiepte en -cycli. Probeer jezelf maar eens los te koppelen van het elektriciteitsnet en kijk eens wat je aan investeringen moet doen om in alle seizoenen van voldoende energie voorzien te zijn.
In geval van mobiele toepassingen is het gewicht en omvang ook relevant. Een groter actieradius betekent meer gewicht wat ook weer energie nodig heeft om verplaatst te worden. Op dat vlak moeten er nog stappen gezet worden voordat we grootschalig elektrisch kunnen rijden. Ik wacht nog steeds met smart op aluminiumaccu's die lithium moet vervangen.quote:Op donderdag 24 juni 2021 19:06 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Volgens mij hadden we het over EV's.
Niet over thuisaccu's en zeker niet over zelfvoorzienend zijn want die rekensom heb ik al eerder gemaakt.
En accu's in EV's beginnen zo langzamerhand richting de $100 per kWh te zakken, dat is toch wel een bijzondere ontwikkeling.
Zitten we wel in hetzelfde gesprek?quote:Op donderdag 24 juni 2021 19:14 schreef ACT-F het volgende:
[..]
In geval van mobiele toepassingen is het gewicht en omvang ook relevant. Een groter actieradius betekent meer gewicht wat ook weer energie nodig heeft om verplaatst te worden. Op dat vlak moeten er nog stappen gezet worden voordat we grootschalig elektrisch kunnen rijden. Ik wacht nog steeds met smart op aluminiumaccu's die lithium moet vervangen.
Ja hoor, toepasbaarheid van bepaalde technieken heeft meerdere aspecten. Prijs is er één van, maar ook het praktische deel. Een voertuig dat naar verhouding te veel accu heeft in zowel gewicht als omvang is niet efficiënt.quote:Op donderdag 24 juni 2021 20:00 schreef TheFreshPrince het volgende:
Zitten we wel in hetzelfde gesprek?
Yep, precies dit. Het is de markt die dit zelf heeft veroorzaakt. Lekker verkopen en omzet maken, zonder na te denken over de gevolgen ervan.quote:Op donderdag 24 juni 2021 10:33 schreef Dries4Ever het volgende:
Het is ook gewoon kut
Overdag massa aan stroom dat het net opvloeit vanwege de zonnepanelen, savonds iedereen zijn elektrische auto de lader om die shit weer terug te halen.
Dat is wachten op problemen
Huh? Tuurlijk wel! En ze WISTEN het ook, maar het kon ze(en kan ze nog steeds) geen donder boeien. Geld! Verkopen! Omzet! Winst! Winst! Dat is het enige wat die lui belangrijk vinden.quote:Op donderdag 24 juni 2021 10:45 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Klopt niemand had dit kunnen voorspellen
Regeren is vooruit zien. Bij de eerste in NL verkochte Tesla konden ze dit al zien aankomen.quote:Op donderdag 24 juni 2021 10:50 schreef PiyeReloaded het volgende:
Want alleen in Amsterdam is een energietransitie aan de gang? Dit lijkt mij gewoon slecht netbeheer.
Als ik de kaarten erbij pak sta ik er ook van te kijken, zeker omdat de nieuwbouwwijk Buiksloterham genoemd wordt. Zo te zien is deze wijk vanaf 2008 gebouwd en gaat de middenspanning keurig naar de gebouwen waardoor het laagspanningsgedeelte betrekkelijk kort is. Dit in tegenstelling tot de oudere woonwijk ernaast die veel meer lengte heeft in het laagspanningsgedeelte. Dus qua ontwerp ziet het er goed uit, maar ik heb geen zicht op kabeldiktes en het actuele verbruik. De eerste problemen ontstaan in de laagspanning, zeker bij grotere lengtes. Ik krijg daarmee het vermoeden dat de krapte hoger in het net zit, in elk geval in de middenspanning, mogelijk zelfs in de hoogspanning. Tja, dan heb je een uitdaging die vooral grotere gebieden kan treffen dan alleen de genoemde wijken. Amsterdoomedquote:Op donderdag 24 juni 2021 18:17 schreef Fer het volgende:
Buiksloterham en het Westelijk havengebied zijn oude bedrijfsterreinen met een lage dichtheid en lichte industrie.
Kan het aan de productie kant zitten?quote:Op donderdag 24 juni 2021 21:32 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Als ik de kaarten erbij pak sta ik er ook van te kijken, zeker omdat de nieuwbouwwijk Buiksloterham genoemd wordt. Zo te zien is deze wijk vanaf 2008 gebouwd en gaat de middenspanning keurig naar de gebouwen waardoor het laagspanningsgedeelte betrekkelijk kort is. Dit in tegenstelling tot de oudere woonwijk ernaast die veel meer lengte heeft in het laagspanningsgedeelte. Dus qua ontwerp ziet het er goed uit, maar ik heb geen zicht op kabeldiktes en het actuele verbruik. De eerste problemen ontstaan in de laagspanning, zeker bij grotere lengtes. Ik krijg daarmee het vermoeden dat de krapte hoger in het net zit, in elk geval in de middenspanning, mogelijk zelfs in de hoogspanning. Tja, dan heb je een uitdaging die vooral grotere gebieden kan treffen dan alleen de genoemde wijken. Amsterdoomed![]()
[ afbeelding ]
Ik sluit het niet uit. In dat geval moeten de klimaatwappies op hun handen gaan zitten of genieten van kaarslichtquote:Op donderdag 24 juni 2021 22:39 schreef Fer het volgende:
[..]
Kan het aan de productie kant zitten?
Kolencentrales aan de Hemweg en Diemen staan uit. Tevens gaan op sommige dagen de gascentrales ook uit en komt de stroom van windmolens langs het IJsselmeer en zonnepanelen.
Dat is wel vaker zo met de mensen die janken over de energietransitie.quote:Op donderdag 24 juni 2021 14:12 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
Ik heb liever dat JIJ naast de kolencentrale woont waar ik mijn huis mee van stroom voorzie.
Toevallig dat die allemaal willen dat uitgerekend jij naast een kolencentrale woont. Dat zegt toch wel iets.quote:Op vrijdag 25 juni 2021 01:29 schreef IkStampOpTacos het volgende:
[..]
Dat is wel vaker zo met de mensen die janken over de energietransitie.
Dat doen ze ook wel, maar wij mogen het betalenquote:Op donderdag 24 juni 2021 20:04 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Yep, precies dit. Het is de markt die dit zelf heeft veroorzaakt. Lekker verkopen en omzet maken, zonder na te denken over de gevolgen ervan.
Ik weet daarom een mooie: ze mogen het ook zelf weer oplossen.
Als de aparte aansluiting die dit vermogen aankan voldoet dan komt die er gewoon. Of denk je dat dit nu op een huis-tuin-keuken aansluiting wordt aangesloten?quote:Op vrijdag 25 juni 2021 06:26 schreef Fer het volgende:
Ben benieuwd wat van Doornick zegt als een bedrijf een dikke aansluiting wil omdat er 60kw zonnepanelen op het dak komen.
Er kunnen echter niet snel genoeg kabels gemaakt worden om dit nog op tijd af te krijgen. De kabelfabrieken hebben niet genoeg productiecapaciteit.quote:Op vrijdag 25 juni 2021 01:46 schreef puddingman het volgende:
Het probleem is niet zo zeer de opwekcapaciteit, stroom kan uit de hele EU komen als het moet. Er ligt fysiek gewoon niet genoeg koper in de grond voor de gigantisch hogere energievraag, en dat wordt alleen maar meer door elektrisch alles dat ons door de politiek wordt opgedrongen.
Er zijn wel technische oplossingen om de reservecapaciteit van kabels te benutten, maar ook dan zit je op max. 40% extra. Ook al koop je daarmee wat tijd, dat lost het probleem bij lange na niet op voor de lange termijn.
De enige oplossing is straten openbreken en kabels trekken. Zo'n beetje allemaal. Goed voor de werkgelegenheid zullen we maar zeggen.
Doe je dat niet, dan worden de kabels vanzelf te heet door de te hoge stromen. Dat kan wat vuurwerk op straat geven, helemaal met gasleidingen in de buurt.
Dit is een probleem waar we al minstens 10 jaar vanaf weten.quote:Op donderdag 24 juni 2021 10:45 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Klopt niemand had dit kunnen voorspellen
100 jaarquote:Op vrijdag 25 juni 2021 10:00 schreef Glazenmaker het volgende:
[..]
Dit is een probleem waar we al minstens 10 jaar vanaf weten.
Waar haal jij je gloeilampen dan?quote:Op donderdag 24 juni 2021 21:35 schreef HeatWave het volgende:
Conspiracymodus.
Mensen vertikken het massaal om aan de spaarlampen etc te gaan, dus rammen we de capaciteit omlaag, besparen of sterven gepeupel!
Hier verkopen ze nog diverse modellen gloeilampen.quote:Op vrijdag 25 juni 2021 10:30 schreef Glazenmaker het volgende:
[..]
Waar haal jij je gloeilampen dan?
Wij wilden tijdens een verbouwing de positie van gas & elektrameter een stukje verplaatsen. Dat wilde Stedin best uitvoeren, maar dan zouden ze ook meteen de hele oprit vanaf de straat opengraven en een nieuwe kabel 4x10mm2 trekken ipv de huidige 4x6 mm2. "Bent u meteen klaar voor de toekomst"quote:Op vrijdag 25 juni 2021 01:46 schreef puddingman het volgende:
Het probleem is niet zo zeer de opwekcapaciteit, stroom kan uit de hele EU komen als het moet. Er ligt fysiek gewoon niet genoeg koper in de grond voor de gigantisch hogere energievraag, en dat wordt alleen maar meer door elektrisch alles dat ons door de politiek wordt opgedrongen.
Er zijn wel technische oplossingen om de reservecapaciteit van kabels te benutten, maar ook dan zit je op max. 40% extra. Ook al koop je daarmee wat tijd, dat lost het probleem bij lange na niet op voor de lange termijn.
De enige oplossing is straten openbreken en kabels trekken. Zo'n beetje allemaal. Goed voor de werkgelegenheid zullen we maar zeggen.
Doe je dat niet, dan worden de kabels vanzelf te heet door de te hoge stromen. Dat kan wat vuurwerk op straat geven, helemaal met gasleidingen in de buurt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |