Isane | donderdag 28 januari 2021 @ 20:37 |
Ambachtelijk consumentenprogramma. Simpele vragen, hilarische antwoorden, wonderlijke televisie. De verslaggevers van de Keuringsdienst vragen zich af wat fabrikanten ze wijs willen maken. Op doodgewone vragen krijgen ze de meest bizarre antwoorden. http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/ | |
golfer | donderdag 28 januari 2021 @ 20:43 |
Nogal wat weerstand bij de producenten tegen vragen of filmen. | |
Isane | donderdag 28 januari 2021 @ 20:43 |
Haha, die man wil gewoon knaken hebben | |
Isane | donderdag 28 januari 2021 @ 20:44 |
Idd simpele verkooppraatjes allemaal | |
NoCigar | donderdag 28 januari 2021 @ 20:50 |
'Ik denk dat ik het daar bij hou'. | |
golfer | donderdag 28 januari 2021 @ 20:52 |
Evaluatie gezondheidsclaim is lopende. Ja,ja...15 jaar in een lade in Brussel. | |
golfer | donderdag 28 januari 2021 @ 20:54 |
Professor Katan. | |
NoCigar | donderdag 28 januari 2021 @ 20:54 |
Wat is die bijenspuug? | |
Blues | donderdag 28 januari 2021 @ 21:06 |
Hetzelfde als een moeraskeutel slikken | |
golfer | woensdag 3 februari 2021 @ 12:06 |
Donderdag: De Keuringsdienst van Waarde neemt de mossel onder de loep. We varen mee met een mosselvisser, die zich eigenlijk liever landbouwer op zee noemt. Alle mosselverwerkers zitten in Zeeland. We mogen op bezoek bij een verwerker die ons een nat pakhuis op de Oosterschelde laat zien. Ook ontvangen we mosselen uit Ierland die gaan worden gespoeld met Oosterscheldewater. Topchef Syrco Bakker maakt een eenvoudig maar heerlijk gerecht voor ons klaar met de mossel. Wat geeft de mossel nou zijn bijzondere smaak? | |
mime_negert | woensdag 3 februari 2021 @ 19:05 |
Hoeveel afleveringen zijn er nu eigenlijk al over de aanleng wijn? | |
golfer | woensdag 3 februari 2021 @ 20:19 |
Hoezo? De komende aflevering gaat over mosselen. Maar je kunt alles op thema terugvinden, ook over wijn: https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/KN_1678993/themas | |
hemarookworst | woensdag 3 februari 2021 @ 21:35 |
Misschien bedoelt hij daar Royal Jelly mee, al is dat geen bijenspuug | |
Van_Poppel | donderdag 4 februari 2021 @ 20:26 |
Mosselen | |
Poefbank | donderdag 4 februari 2021 @ 20:29 |
Lekker man | |
BasEnAad | donderdag 4 februari 2021 @ 20:32 |
Wel mooi om te zien, zo'n schip. | |
NoCigar | donderdag 4 februari 2021 @ 20:35 |
De beste ter wereld. Dat geloof ik al meteen niet. | |
Isane | donderdag 4 februari 2021 @ 20:40 |
Haha dat geluidseffectje bij marijn | |
Van_Poppel | donderdag 4 februari 2021 @ 20:48 |
Ierse mosselen importeren, ze een dag in Zeeuws water laten dobberen en ze daarna als Zeeuwse mosselen verkopen. | |
Poefbank | donderdag 4 februari 2021 @ 20:49 |
Is toch gewoon puur bedrog wat hier gebeurt | |
Van_Poppel | donderdag 4 februari 2021 @ 20:50 |
Volksverlakkerij inderdaad. | |
NoCigar | donderdag 4 februari 2021 @ 20:51 |
Deed die kok nou boter bij de mosselen? Ik zag hem wat klontjes van iets op zijn prutje leggen. | |
Poefbank | donderdag 4 februari 2021 @ 20:52 |
Yes | |
BasEnAad | donderdag 4 februari 2021 @ 20:54 |
Tja, aan de ene kant boeit het niemand wat waar precies die mosselen vandaan komen, maar dan wel klagen als ze oorspronkelijk niet precies uit Zeeland komen. | |
golfer | donderdag 4 februari 2021 @ 20:55 |
Ierse mosselen worden dus niet verkocht als Zeeuwse mosselen, maar als verse mosselen. | |
golfer | donderdag 4 februari 2021 @ 20:56 |
Klopt. Stomen met o.a. boter. Cyrko is een geweldige kok en heeft het vak van Sergio Herman geleerd. | |
derLudolf | donderdag 4 februari 2021 @ 20:57 |
Opzich best eerlijk, want je mag ze dus wel al Zeeuws noemen. | |
NoCigar | donderdag 4 februari 2021 @ 21:08 |
Ah! Nooit aan gedacht en zal ik de volgende keer ook maar eens gaan doen dan. | |
golfer | donderdag 11 februari 2021 @ 12:12 |
Vanavond: De Keuringsdienst van Waarde kreeg een opmerkelijke mail van een kijker. Wasverzachter bevat dierlijk vet. Hoe is dat mogelijk, en vooral: waarom? Vet blijkt hét middel om je was lekker zacht te maken. De verslaggevers duiken de wereld in van slachtafval en onbegrijpelijke ingrediëntenlijsten en komen er achter dat deze vettige grondstof niet het enige opmerkelijke is aan de flessen die onze was zacht maakt en naar bloemetjes doet ruiken. | |
Poefbank | donderdag 11 februari 2021 @ 20:49 |
Gertjan | |
Poefbank | donderdag 11 februari 2021 @ 20:52 |
Ik kan me voorstellen dat een paar vegans nu helemaal gek worden | |
Felagund | donderdag 11 februari 2021 @ 20:54 |
Was dat diegene die de zeepjes liet helpen maken? | |
Poefbank | donderdag 11 februari 2021 @ 20:55 |
De sloagert | |
golfer | donderdag 11 februari 2021 @ 22:04 |
Maar de betreffende dierlijke stof/ingrediënt, gemaakt van slachtafval, is dus niet terug te vinden op de ingrediëntenlijst, dus veganisten (@Candaasje ) weten niet of ze wasverzachters wel of niet mogen gebruiken. | |
Candaasje | donderdag 11 februari 2021 @ 22:07 |
De meeste veganisten gebruiken geen wasverzachter van grotere commerciële merken omdat veganisten ook dierproefvrije producten willen, en daarom vaak liever kiezen voor speciale cruelty-free merken. (Zowel geen dierlijke ingrediënten als dierproefvrij) daar zijn speciale keurmerken voor. Ik gebruik overigens nooit wasverzachter. | |
golfer | donderdag 11 februari 2021 @ 22:12 |
Stoere meid. Lekker harde handdoeken. | |
Candaasje | donderdag 11 februari 2021 @ 22:14 |
Scheelt weer het moeten kopen van scrub-douchegel Ik mis het oprecht niet, wasverzachter. Maar eigenlijk komt het door mijn moeder; zij had ooit gehoord van een monteur dat het slecht was voor de wasmachine, en voor het milieu. Dus ik ben opgegroeid met harde handdoeken. Tevens hou ik niet van sterke parfumluchtjes en moet mijn vriend er vaak van niezen. | |
Piles | donderdag 11 februari 2021 @ 22:22 |
Scheutje schoonmaakazijn ipv wasverzachter. Fractie van de kosten, werkt net zo goed. | |
golfer | donderdag 11 februari 2021 @ 23:10 |
Klopt. Zo doen wij het ook. Plus dat Blues een parfumallergie heeft, dus sowieso nooit iet met geurtjes. Ook altijd alleen Neutral producten. | |
Molo | donderdag 11 februari 2021 @ 23:22 |
Alles in de droger, nog beter Wel idioot dat het niet op de ingrediëntenlijst vermeld staat trouwens bij wasverzachter | |
derLudolf | donderdag 11 februari 2021 @ 23:34 |
Of niets, nog goedkoper. Volgens mij heb ik het nog nooit gemist. | |
derLudolf | donderdag 11 februari 2021 @ 23:35 |
En dan ook alles op 95°C wassen zeker? | |
Molo | donderdag 11 februari 2021 @ 23:39 |
Handdoeken, theedoeken, doekjes en beddengoed wel regelmatig ja. Killlll alle zooi | |
qajariaq | vrijdag 12 februari 2021 @ 09:02 |
Het voordeel van azijn is dat het bacteriën dood maar vooral kalk geen kans geeft. Okselgeel is bacteriën, dat krijg je dus niet door azijn als wasverzachter te gebruiken. Kalk maakt je was iets harder, dat verdwijnt ook wel met buiten drogen of in een droger. Echter slaat kalk ook neer op met name je verwarmingselement. Dat kost energie en je machine gaat minder lang mee. Oja, ik hoor regelmatig dat ik zuur ben maar nooit dat ik (of mijn was) zuur ruikt. | |
icecreamfarmer_NL | maandag 15 februari 2021 @ 16:56 |
Dit idd en beddengoed (en handoeken af en toe) op de 60 graden was. Houdt je machine ook zuiver. | |
djkoelkast | maandag 15 februari 2021 @ 17:04 |
Hier alles biologisch, dus eventuele geur is etherische olie. Ook in Neutral zit nog een heleboel chemisch spul dat je liever niet op je huid hebt. | |
golfer | woensdag 17 februari 2021 @ 14:07 |
Donderdag: De Keuringsdienst heeft weer wat nieuws in de winkels zien liggen: CBD (cannabidiol). Van oliën tot crèmes en van kauwgom tot chocolade. We vragen ons wat het is, maar vooral: wat het doet. Op de verpakkingen zien we niks staan maar online worden er tientallen toepassingen aan deze drie letters toegeschreven. Een wondermiddel. Maar hoort dat wondermiddel wel in de winkel thuis, of zou het toch beter via de apotheek moeten worden verkocht? | |
golfer | donderdag 18 februari 2021 @ 20:39 |
Het is geen medicijn, maar een voedingshulpmiddel. Maar niemand mag zeggen waarvoor of tegen het werkt. | |
qajariaq | donderdag 18 februari 2021 @ 21:33 |
Het helpt toch overal voor. Haarlemmerolie dus. | |
golfer | donderdag 18 februari 2021 @ 22:59 |
En dan ca. 50 euro moeten neertellen voor een minuscuul flesje met een druppelaar. | |
kwakz0r | vrijdag 19 februari 2021 @ 08:07 |
Etherische olie is nou juist iets waar je mee uit moet kijken qua huiduitslag. Klinkt natuurlijk, kan heel heftig uitpakken. | |
qajariaq | vrijdag 19 februari 2021 @ 08:39 |
Bij H&B in de aanbieding voor ¤ 30,99 per 2 flesjes van 10ml 5%. Dat komt dan even neer op ¤ 31.000 per liter of ¤ 37.000 per kg, let op dit is al een aanbieding.. | |
djkoelkast | vrijdag 19 februari 2021 @ 09:06 |
Je moet inderdaad geen pure etherische sinaasappelolie op je huid doen, maar verwerkt in een biologisch wasmiddel, mits je geen allergie hebt, is echt geen enkel probleem. Er bestaat ook geurloos trouwens. Feit blijft dat Neutral en de zijnen vol met chemische bende zit. Ik kan daar niet tegen, tegen biologische wasmiddelen wel. | |
golfer | vrijdag 19 februari 2021 @ 15:24 |
De Keuringsdienst liet verschillende flesjes testen op de hoeveel CBD. Want hoeveel CBD zit er nou eigenlijk daadwerkelijk in? CBD concentratie Neurowetenschapper Matthijs Bossong kijkt al meer dan 10 jaar naar de effecten van CBD op ons brein. In de uitzending bekeek Maarten met Matthijs de CBD concentratie in de flesjes. Wat blijkt? Dit wijkt vaak behoorlijk af van wat er op het label geclaimd wordt. Let op: alle flesjes zijn twee keer gemeten. Hieronder de testresultaten: Holland & Barrett Etiketwaarde: 2,80% Gemeten waarde: 2,64% en 2,61% Kruidvat Etiketwaarde: 2,75% Gemeten waarde: 2,39% en 2,47% Jacob Hooy Etiketwaarde: 5,00% Gemeten waarde: 5,07% en 4,94% Naturel People Etiketwaarde: 4,00% Gemeten waarde: 2,74% en 2,98% Medi Hemp Etiketwaarde: 2,50% Gemeten waarde: 1,56% en 2,41% Cibaday Etiketwaarde: 2,50% Gemeten waarde: 2,84% en 2,86% Lucovitaal Etiketwaarde: 2,80% Gemeten waarde: 1,37% en 1,42% | |
golfer | donderdag 25 februari 2021 @ 14:31 |
Vanavond: Kijkersvragen van verwarde jonge ouders stromen binnen. Als borstvoeding niet kan of lukt, biedt de poedermelk voor in de fles uitkomst. Het schap puilt uit van verpakkingen. Maar wat is, afgezien van de sterk uiteenlopende prijzen, nou het verschil tussen al die flesvoeding? De Keuringsdienst wordt toegelaten in de potdichte wereld van de poeders en neemt een kijkje in een flesvoedingsfabriek, krijgt advies van een lactatiekundige en zoekt uit wat er nou werkelijk te kiezen valt. | |
RolStaart-Beer | donderdag 25 februari 2021 @ 14:33 |
| |
Van_Poppel | donderdag 25 februari 2021 @ 20:48 |
Alleen het maatschepje is anders | |
showtimer | donderdag 25 februari 2021 @ 20:53 |
"Dat weet ik niet zeker hoor." | |
golfer | woensdag 3 maart 2021 @ 17:20 |
Morgen: De Keuringsdienst las een opmerkelijke tekst op de gebruiksaanwijzing van een pan met antiaanbaklaag: als de pan te heet wordt kunnen dampen vrijkomen die gevaarlijk zijn voor vogeltjes. Wat voor dampen zijn dit? En hoe te koken als je vogeltje rondvliegt door de keuken. De verslaggevers duiken in de wereld van stoffen die zo sterk zijn dat alle etensrestjes zo van de pan glijden. Ideaal zou je denken. Helaas is de keerzijde hiervan minder praktisch: als deze stoffen in het milieu komen verdwijnen ze nooit meer. Een zoektocht naar de voor- en nadelen van forever chemicals. | |
Zipportal | woensdag 3 maart 2021 @ 17:38 |
| |
Van_Poppel | donderdag 4 maart 2021 @ 20:37 |
Tja, aangebrand voedsel eten is ook ongezond. | |
PzKpfw | donderdag 4 maart 2021 @ 20:44 |
Morgen allemaal pannen bij het oude ijzer. | |
Van_Poppel | donderdag 4 maart 2021 @ 20:47 |
Ga morgen mijn antiaanbaklaag in ieder geval wel even controleren. In het slechtste geval komt er weer een nieuwe pan met antiaanbaklaag. | |
Van_Poppel | donderdag 4 maart 2021 @ 20:50 |
Dat is niet bakken, maar frituren. | |
Poefbank | donderdag 4 maart 2021 @ 20:50 |
Lekker man, frituren | |
golfer | donderdag 4 maart 2021 @ 20:55 |
Verkoper in de pannenwinkel weet niet hoe een neus-mondkapje te dragen en houdt geen 1,5 meter afstand. | |
golfer | donderdag 4 maart 2021 @ 21:27 |
Mijn 24cm anti-aanbakpan was juist aan vervanging toe en ik heb nu dus deze plaatstalen pan besteld: https://www.knivesandtool(...)pan-24cm-5610-24.htm | |
Joene | donderdag 4 maart 2021 @ 21:34 |
ik doe morgen ook ff rondje koekenpan / hapjespan , heb al een gietijzeren skillet. | |
qajariaq | donderdag 4 maart 2021 @ 22:08 |
Ik heb een paar jaar terug twee grotere keramisch beklede pannen gekocht en dat werkt net zo goed als antiaanbak. Hoef je na gebruik alleen even af te spoelen onder de kraan en kan zo de kast in. Wat ik begreep is dat wel veilig. Heb ook nog geen beschadiging gezien in die pannen. Eieren bakken doe ik in een klein plaatstaal pannetje. Goed inbranden met (arachide)olie en voor het bakken een zonnebloemolie erbij. Heel soms helemaal afschrapen van binnen en van buiten en dan weer opnieuw inbranden. Misschien dat ik ook nog eens een skillet koop. | |
RedFever007 | donderdag 4 maart 2021 @ 22:35 |
Net een paar weken geleden nieuwe Tefal in gebruik genomen Toen viel mij dat trouwens ook op van die vogels die dood kunnen gaan Maar goed, wel ernstig eigenlijk | |
golfer | vrijdag 5 maart 2021 @ 13:23 |
Wordt vanavond al geleverd. Met uitgebreide instructies erbij voor het inbranden ervan. | |
Stansfield | woensdag 10 maart 2021 @ 19:40 |
Ik zit er ook aan te denken een plaatstalen pan te kopen van De Buyer. Maar wat is het verschil tussen de Acier Carbone plus en de Mineral B Element? Behalve dat de Mineral B voorbehandeld is met bijenwas kan ik niet heel veel verschil vinden. Scheelt toch aardig in prijs. 22,50 tegenover 32,95 voor een 24 cm. | |
golfer | woensdag 10 maart 2021 @ 20:12 |
Zal ongetwijfeld nog wel een verschil zijn. Ik ben in ieder geval blij met de Mineral B. | |
djkoelkast | woensdag 10 maart 2021 @ 20:16 |
Ik heb al jaren een Mineral B poffertjespan, echt perfect! | |
Stansfield | woensdag 10 maart 2021 @ 21:05 |
https://www.pannenexpert.(...)n-mineral-b-element/ De verschillen gevonden. Zit dus wel wat verschil tussen vooral in de aanlevering en kans op roest bij aankoop. Dus dat is een keuze of je dat het verschil waard vindt. Ik neig er ook sterk naar om er 2 van te kopen. 24 + 28 cm. | |
golfer | woensdag 10 maart 2021 @ 22:37 |
Waarschuwing:het inbranden walmt en stinkt enorm. | |
Stansfield | donderdag 11 maart 2021 @ 15:28 |
Dat las ik overal ja. De afzuiger op volle kracht helpt daar niet tegen? Las zelfs de tip om het buiten te doen als je een gasstelletje hebt ofzo. | |
golfer | donderdag 11 maart 2021 @ 16:26 |
Dan nog blijf je het ruiken. Wij hadden afzuiger op volle kracht en de keukendeur naar buiten open en de volgende dag stonk het nog steeds. | |
Stansfield | donderdag 11 maart 2021 @ 16:44 |
tnx voor de tip. | |
Poefbank | donderdag 11 maart 2021 @ 17:18 |
Je zou het ook nog in de oven kunnen doen, mits hij uiteraard groot genoeg is. | |
golfer | donderdag 18 maart 2021 @ 13:01 |
Vanavond: Hondenvoer. Geen ras zo exotisch, of er valt wel een zak speciaal voer voor te kopen. Vanzelfsprekend, want heeft de kleine chihuahua niet heel andere eigenschappen dan de goedmoedige labrador? Een dierenarts verbaast zich er wel over en stuurt de Keuringsdienst op pad. Want wat zijn nou die speciale behoeften waarin rashonden moeten worden voorzien? Als de Keuringsdienst deze onder de loep neemt ontdekken ze wel hele nare eigenaardigheden bij de rashonden: hartfalen, gewrichtsproblemen, kortademigheid, huidontstekingen, heupdysplasie. De voederfabrikanten proberen daar een beetje verlichting in te brengen. Waarom? En zijn er geen andere oplossingen? | |
PzKpfw | donderdag 18 maart 2021 @ 21:05 |
Wat een kutwijf, in plaats van inhoudelijk op de vraag in te gaan grijpt ze de mogelijkheid alleen maar aan om bepaalde hondenrassen af te zeiken. | |
golfer | donderdag 18 maart 2021 @ 22:00 |
Je bedoelt die deskundige dierenarts die terecht bij elk veel te ver doorgefokt hondenras aangaf welke ziektes en afwijkingen die hebben? | |
PzKpfw | donderdag 18 maart 2021 @ 22:15 |
Dat was niet het onderwerp van de aflevering, het ging over hondenvoer. Je had op zijn minst verwacht dat ze een kijkje in de fabriek zouden nemen ofzo. | |
golfer | donderdag 18 maart 2021 @ 22:22 |
Maar waarom die dierenarts die er verstand van heeft een kutwijf is werd mij echt niet duidelijk? Uiteindelijk ging het er gewoon over dat het speciale dierenvoer voor die doorgefokte honden niet echt zin heeft. En de PR-man van de dierenvoerfabrikant Royal Canin had daar niet veel weerwoord op. [ Bericht 0% gewijzigd door golfer op 18-03-2021 22:30:40 ] | |
PzKpfw | donderdag 18 maart 2021 @ 22:25 |
Dierenfabrikant? | |
golfer | donderdag 18 maart 2021 @ 22:31 |
Typo. Waarom geef je geen antwoord op de vraag waarom die dierenarts een kutwijf is? | |
PzKpfw | donderdag 18 maart 2021 @ 22:32 |
Dat is mijn mening en die heb ik al toegelicht. Maar ga jij maar lekker dieren fabriceren. | |
qajariaq | vrijdag 19 maart 2021 @ 07:37 |
Ondanks dat ik geen hond heb vond ik het wel een interessante aflevering. Een shot van de machine die speciale vorm geeft was wel leuk geweest maar geeft niet wezenlijk extra info. Dat je ziet dat er een emmertje van het een of ander extra in gaat idem dito. | |
golfer | vrijdag 19 maart 2021 @ 16:28 |
Nog een aanvulling van KvW: In de aflevering van afgelopen donderdag werd duidelijk wat het doorfokken met een hond kan doen. Erfelijke ziektes en aandoeningen zijn hierin geen zeldzaamheid. Maar gelukkig worden er ook verbeteringen doorgevoerd. Met welke hondenrassen heb je eigenlijk kans op pijntjes en klachten? Wat wordt er nu al in gang gezet om het te verbeteren? En hoe weet je wanneer je een gezonde hond koopt? https://www.npo3.nl/deze-(...)Gy-8CsTRq_l4ndnnL2Os | |
golfer | donderdag 25 maart 2021 @ 12:06 |
Vanavond: Vissen met een MSC-keurmerk zijn in principe duurzaam gevangen, maar er is iets vreemds aan de hand met de makreel. De Keuringsdienst ontdekt dat er momenteel makreel in de winkel ligt met én zonder deze certificering. Vissen met een MSC-keurmerk zijn in principe duurzaam gevangen. De certificering zorgt ervoor dat er geen overbevissing voorkomt en er genoeg vis in de zee blijft om het visbestand op peil te houden. De Keuringsdienst van waarde ontdekt dat er iets vreemds aan de hand is met de makreel. Deze vis ligt momenteel in winkel met én zonder MSC-keurmerk. Nader onderzoek wijst uit dat de makreel al twee jaar geleden de MSC-status kwijtraakte. Dat zou dus moeten betekenen dat de MSC-makreel die nu in de supermarkt ligt al voor 2019 gevangen is. En wat gebeurde er de afgelopen twee jaar? Is de makreel inmiddels overbevist of zijn er nieuwe vangstmethoden? De Keuringsdienst stapt aan boord van een trawler - een visserschip dat met enorm grote netten vis binnensleept. | |
NoCigar | donderdag 25 maart 2021 @ 20:34 |
Een varende visverwerkingsfabriek. | |
golfer | donderdag 25 maart 2021 @ 20:47 |
Die keurmeester... | |
Coppi | donderdag 25 maart 2021 @ 20:56 |
Ik koop nooit meer MSC makreel. Ouwe meuk blijkbaar. | |
golfer | donderdag 25 maart 2021 @ 21:04 |
Net zo 'vers' als gisteren gevangen makreel. Alle makreel wordt aan boord gelijk ingevroren. | |
showtimer | donderdag 25 maart 2021 @ 21:12 |
Maar er zal toch wel een maximale termijn bestaan of gehanteerd worden? Jammer dat ze daar niet even op doorvroegen. Momenteel worden er dus blikjes MSC makreel geproduceerd die vervolgens ook weer jaren kunnen liggen, eet je hypothethisch in 2024 duurzame vis uit 2019. | |
Coppi | vrijdag 26 maart 2021 @ 08:22 |
Heb jij liever makreel die 3 weken is ingevroren of makreel die 3 jaar is ingevroren. Met invriezen is helemaal niets mis. Dat houdt de boel juist vers. | |
golfer | vrijdag 26 maart 2021 @ 11:32 |
Maakt qua smaak en 'versheid' helemaal niks uit, als die makreel meteen aan boord is ingevroren en daarna bij -25 in een pakhuis bewaard blijft. | |
Joene | vrijdag 26 maart 2021 @ 12:03 |
meest slechte keurmerk wat er is dat hele msc | |
golfer | woensdag 31 maart 2021 @ 17:29 |
Morgen: De bakker bakt broden van graan, maar er zijn inmiddels steeds meer broden te vinden die de term meergranen meekrijgen. Dat betekent dus dat bakkers tegenwoordig broden met méér graan bakken. De Keuringsdienst van waarde wil weten hoe dit zit en onderzoekt hoeveel meer graan de bakkers dan wel niet in een brood stoppen. Een blik in de supermarkten leert dat brood allang niet meer het enige product is dat meergranen bevat: dit geldt ook voor beschuit, pannenkoeken en tortilla’s. Ook de grote fabrikanten verwerken blijkbaar dus veel meer graan in hun producten. Meer zal wel beter zijn, denkt de consument, maar klopt dat ook? De Keuringsdienst gaat langs bij een ambachtelijke bakker, een molen en een fabriek om alles over meergranen te weten te komen. | |
qajariaq | woensdag 31 maart 2021 @ 17:44 |
Is dit een herhaling? Of heeft een ander programma dit thema al eens uitgediept. Het end van het verhaal is dat meergranen geen volkoren is. | |
golfer | woensdag 31 maart 2021 @ 18:46 |
Voorgaande afleveringen gingen inderdaad ook over (volkoren)brood. https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/KN_1678993/themas | |
golfer | donderdag 1 april 2021 @ 20:37 |
Sinds wanneer wordt mais tot een graan gerekend? | |
Caland | donderdag 1 april 2021 @ 20:46 |
Prima aflevering. | |
qajariaq | donderdag 1 april 2021 @ 20:47 |
Lijnzaad en zonnebloempitten ook al. | |
Caland | donderdag 1 april 2021 @ 20:48 |
Conclusie blijft, altijd, koop gewoon volkoren | |
golfer | donderdag 1 april 2021 @ 20:49 |
Maar dan wel gemaakt van echt volkorenmeel en niet van bruin gekleurd gewoon meel. | |
ThePlaneteer | donderdag 1 april 2021 @ 20:53 |
Dit is idd wel ene beetje herkauwde aflevering ja, maar die mythe blijft hardnekkig. Ook de Waldkorn aflevering ging hier over en was bijna identiek. | |
qajariaq | donderdag 1 april 2021 @ 20:53 |
Volkoren is een beschermde term. Als dat er op staat moet het volkoren zijn. Verder kan de zaak inderdaad bijgekleurd zijn. Ik ga ook gewoon voor volkoren maar als er een volkoren meergranenbrood komt dan ga ik dat testen. Als ik zelf bak dan is het tarwe en rogge maar dan wel volkoren. | |
Felagund | donderdag 1 april 2021 @ 20:54 |
Maar dat mag toch niet volkoren genoemd worden? | |
Poefbank | donderdag 1 april 2021 @ 20:54 |
Maar waar koop je die? De meeste bakkers gebruiken toch al mixen met brood/meelverbeteraars. Hier is het iig moeilijk zoeken. | |
ThePlaneteer | donderdag 1 april 2021 @ 20:54 |
Maar volkoren betekent niet dat het alleen maar volkoren is.. Kan net zo goed 20 procent volkoren zijn en 80 procent tarwebloem. Dus pak wel de lichte 100% volkoren broden. | |
qajariaq | donderdag 1 april 2021 @ 20:55 |
Nee, dat mag nu net niet. Volkoren moet volkoren zijn. | |
ThePlaneteer | donderdag 1 april 2021 @ 20:56 |
Oh is die wet aangepast? Vroeger ging dat ook nog wel eens mis. Edit: Oh en volgend jaar nog een nieuwe broodwet! Het moet er op staan vermeld. Mooi! | |
NoCigar | donderdag 1 april 2021 @ 20:57 |
De wet schrijft voor dat het 100 % moet zijn, dacht ik en lees ik. | |
showtimer | donderdag 1 april 2021 @ 20:58 |
Bij brood wel, als je net als Ersin aan komt zetten met beschuiten en tortilla's wordt het een ander verhaal. | |
ThePlaneteer | donderdag 1 april 2021 @ 20:58 |
Ja ik realiseer me dat die wet enkel voor brood geldt. Dus niet voor beschuit etc waar het nog wel vaak misgaat. | |
Poefbank | donderdag 1 april 2021 @ 20:59 |
100% volkoren is niet te doen. Dan krijg je een brood zo klein en zwaar als een baksteen. 20 a 30% is nog te doen | |
golfer | donderdag 1 april 2021 @ 21:00 |
Er moet in ieder geval op de ingrediëntenlijst volkoren(tarwe)meel staan. | |
NoCigar | donderdag 1 april 2021 @ 21:02 |
Oh, ok, ik zal er eens op letten. | |
NoCigar | donderdag 1 april 2021 @ 21:04 |
Dat ligt dus overal in de winkel. Ik let er op en koop het altijd, geen problemen met bakstenen e.d. | |
Poefbank | donderdag 1 april 2021 @ 21:06 |
Vandaar de additieven die er aan toegevoegd worden. | |
qajariaq | donderdag 1 april 2021 @ 21:10 |
Laat ik zeggen dat dit nieuw voor me is. Ik betwijfel dat ook . Als ik zelf meel koop dan staat er echt 10% volkoren op en daar kan je prima brood van bakken. | |
golfer | woensdag 7 april 2021 @ 13:36 |
Morgen: Wasmachines leven langer met het bekende tabletje, maar geldt dat ook voor mensen? Wel als je de verkopers van waterfilters mag geloven. Want ons Nederlandse kraanwater is veel te hard, en er zit nog veel meer in dat je er liever maar uitfiltert. En het scheelt nog plasticafval ook! Maar hoe hard is ons water eigenlijk? En wordt ons water niet al grondig gefilterd door onze waterleidingbedrijven? Wat weten die waterfilters dan nog uit ons kraanwater te filteren, en weet je zeker dat je dat wel kwijt wilt? Een filterverkoper wil ons dat wel uitleggen en ook hoe het toevoegen van filters plasticafval bespaart. Wat vindt het waterleidingbedrijf van deze huisfiltervlijt? | |
golfer | donderdag 8 april 2021 @ 20:45 |
Nergens voor nodig die thuisfilters. Water is al prima gezuiverd en gefilterd. | |
Kapitein_Schavuit | donderdag 8 april 2021 @ 20:47 |
Importeur windt er geen doekjes om dat het een grote marketingstunt is. | |
golfer | donderdag 8 april 2021 @ 20:54 |
Water wordt dus zelfs slechter door zo'n filter. | |
showtimer | donderdag 8 april 2021 @ 21:01 |
Kennen jullie dan mensen die zoiets gebruiken? Ik dacht dat het over waterontharders zou gaan. | |
golfer | donderdag 8 april 2021 @ 21:04 |
Water wordt dus zelfs slechter door zo'n filter.In Afrika is het wel handig om te hebben. | |
svann | donderdag 8 april 2021 @ 21:49 |
Dan nog zou ik naar een goede buitensportzaak gaan en niet naar een supplementenverkoper. | |
qajariaq | donderdag 8 april 2021 @ 21:53 |
Laats een waterkoker gekocht waar een koolfilter bij zat. Dat filter heb ik in de vullisbak gedaan, komt het gebruikersgemak ook nog ten goede. | |
golfer | donderdag 15 april 2021 @ 14:16 |
Vanavond: Iedere reclamefolder van een supermarkt of drogist staat wekelijks vol schreeuwende acties: het tweede artikel voor een euro, het tweede artikel voor de halve prijs, 50 procent korting of de ultieme actie: 1+1 gratis. De Keuringsdienst van waarde vindt het vreemd dat deze aanbieding - koop 1 artikel, krijg er 1 gratis - voor sommige producten bijna het hele jaar geldt. Hoe kan het dat er van shampoo, wasmiddel of tandpasta bijna altijd een tweede artikel gratis aan de klant wordt meegegeven? Klopt de reguliere prijs niet, of zijn de winkels en fabrikanten eigenlijk gewoon een soort weldoeners die spullen zomaar weggeven. Het onderzoek naar deze 1+1-acties loopt al snel spaak. Zowel de winkeliers als de fabrikanten doen hier enorm geheimzinnig over. | |
icecreamfarmer_NL | donderdag 15 april 2021 @ 14:39 |
Omdat we in NL graag oplicht worden. Al die spullen kosten in Duitsland sowieso de helft van wat ze hier kosten. Daarom laat ik tandpasta en dergelijke altijd uit Duitsland komen. | |
fotostarter | donderdag 15 april 2021 @ 16:49 |
Hier ook. eens in de 3 maanden naar Duitsland voor cosmeticaproducten, was en doucheproducten en drank. Oja, en benzine | |
Van_Poppel | donderdag 15 april 2021 @ 20:26 |
Interessant onderwerp. https://www.ah.nl/product(...)ep-in-zak-erwtensoep Bijna 7 gulden voor een zak soep is idioot duur. Als je de tweede zak gratis krijgt, dan is het nog steeds aan de prijs. | |
Van_Poppel | donderdag 15 april 2021 @ 20:28 |
https://www.ah.nl/product(...)ay-deodorant-anarchy 12 gulden 50 voor een busje deodorant | |
showtimer | donderdag 15 april 2021 @ 20:29 |
Reken je alles nog terug ja? | |
Van_Poppel | donderdag 15 april 2021 @ 20:29 |
Eigenlijk wel | |
BasEnAad | donderdag 15 april 2021 @ 20:31 |
Gierige Gerde de Bespaar Goeroe, maar ze wil niet koopjesjager genoemd worden. | |
Van_Poppel | donderdag 15 april 2021 @ 20:41 |
Beetje flauw om alleen naar de kostprijs van de grondstoffen te kijken. | |
chufi | donderdag 15 april 2021 @ 20:47 |
Maar in Duitsland is alles meer dan de helft goedkoper | |
FlippingCoin | donderdag 15 april 2021 @ 20:48 |
we worden gewoon allemaal fucking hard in onze kont geneukt hier | |
Aventura | donderdag 15 april 2021 @ 20:49 |
Verarscht! | |
FlippingCoin | donderdag 15 april 2021 @ 20:50 |
| |
Tomatenboer | donderdag 15 april 2021 @ 20:51 |
Zo'n fles shampoo kost inclusief arbeid, logistiek, marketing en een beetje marge ook nog steeds geen euro per stuk. Die prijs gaat dus minstens twee keer over de kop voordat de marge voor de supermarkt en de BTW er nog op komt en die voor 3 of 4 euro in de schappen ligt. | |
FlippingCoin | donderdag 15 april 2021 @ 20:52 |
nou dat is wel een beetje onzin, je gaat toch niet maar lukraak deo spuiten omdat je een paar euro minder betaalt | |
showtimer | donderdag 15 april 2021 @ 20:55 |
Dat kwam toch ook aan bod? Bij 1+6 wordt het penibel. | |
NoCigar | donderdag 15 april 2021 @ 20:56 |
Ik keek net naar een folder uit België en die staat ook helemaal vol met 1+1 e.d. Wel ook het Kruidvat. | |
Felagund | donderdag 15 april 2021 @ 20:56 |
Hoeveel is dat in Schellingen of Dukaten? | |
June. | donderdag 15 april 2021 @ 20:56 |
De DM | |
ddx | vrijdag 16 april 2021 @ 00:02 |
Ook niet echt zinnige info/dingen uitgezocht in deze aflevering. Vraag mij bijvoorbeeld af waarom al die winkels hieraan meewerken, je zou toch zeggen dat 1 gewoon die duitse prijzen gaat hanteren dat iedereen dan wel mee moet gaan ? Oftewel iets wat onderling (door fabrikanten?) is afgesproken. | |
NoCigar | vrijdag 16 april 2021 @ 00:56 |
Je had hier een tijdje een Duitse drogist, Schlecker, maar die is sinds 2010 uit Nederland verdwenen lees ik net, en later zijn ze zelfs overal failliet gegaan. Dat was een beetje de Aldi onder de drogisten voor zover ik me herinner. Ik heb geen idee meer of ze echt goedkoop waren, ze hadden wel een goedkope (Aldi-achtige) uitstraling. In die tijd lette ik daar niet zo op denk ik. Maar inderdaad, waarom komt er geen budget-drogist? De trekpleister is gewoon van Kruidvat en zal wel onderdeel van de strategie zijn. | |
Van_Poppel | vrijdag 16 april 2021 @ 08:22 |
Action is in principe ook een goedkope drogist. | |
icecreamfarmer_NL | vrijdag 16 april 2021 @ 08:29 |
Punt is dat NL graag een goede deal willen. Wij zijn blijkbaar gevoeliger voor kortingspercentages dan de Duitsers. hetzelfde zie je ook met bv keukens. Die koop je in Duitsland gewoon voor een normale vaste prijs ipv dat er bij het eerste tegenwoord 50% afgaat. | |
Nober | vrijdag 16 april 2021 @ 10:10 |
2,49 in blik en 800ml een optie? 2 Nivea Men 3,58 Action 3,59 elders (Nee, je krijgt er niet twee gratis bij) [ Bericht 1% gewijzigd door Nober op 16-04-2021 10:23:20 ] | |
hemarookworst | vrijdag 16 april 2021 @ 11:08 |
Dan neem je toch lekker dit https://www.ah.nl/product(...)jkgevulde-erwtensoep | |
qajariaq | vrijdag 16 april 2021 @ 15:14 |
Het hele kromme is dat die zakken waarschijnlijk nog goedkoper zijn voor de handel dan blik, in ieder geval zijn ze lichter en compacter te vervoeren. Maar het is nieuw en daardoor heeft het kennelijk luxere en milieu vriendelijker uitstraling. Dus mag het vreselijk duur zijn voor wat het is. | |
hemarookworst | vrijdag 16 april 2021 @ 15:16 |
Blik lijkt me makkelijker op elkaar te stapelen. Maar eens met dat zogenaamde luxere uitstraling om het duurder te maken | |
BasEnAad | vrijdag 16 april 2021 @ 15:17 |
Supermarktsoep is echt een goudmijntje voor de supermarkten en producenten. Het is vooral water, het product bevat ook relatief weinig calorieën. En wat vermicelli en een verdwaald stukje paprika is niet echt 'rijk gevuld' te noemen. | |
qajariaq | vrijdag 16 april 2021 @ 15:24 |
Blik is zwaar en heb je veel loze ruimte. PI r2 tegen (2r)2 ==> Meer dan 20% ruimte verlies Die pakken leg je om en om in de doos, dan heb je nauwelijks loze ruimte in je doos. | |
djkoelkast | donderdag 22 april 2021 @ 10:49 |
Die heeft ten minste betaalbare biologische douchespullen, zonder synthetische geuren en andere bende | |
GlennQuagmire | donderdag 22 april 2021 @ 11:12 |
Vanavond: | |
golfer | donderdag 22 april 2021 @ 11:38 |
De laatste uitzending van dit seizoen. | |
Nober | donderdag 22 april 2021 @ 14:30 |
Zo verkopen ze ook Shoarma van varkensvlees. Bijzonder. | |
qajariaq | donderdag 22 april 2021 @ 20:40 |
De vegetarische slager had in ieder geval nog het fatsoen iets met de spelling te doen zoals VEGETARISCHE GEROoCKTE SPeCKJES. Die kregen al een proces aan de broek (wat ze wonnen) maar met kalkoen is het kennelijk allemaal heel gewoon om willekeurige namen van andere producten te gebruiken. | |
NoCigar | donderdag 22 april 2021 @ 20:42 |
Kalkoen bacon kon je in de VS overal krijgen als vervanging van varkensbacon. Verder niet over nagedacht destijds, maar het leek me omdat het magerder vlees was. En bij nader inzien misschien ook voor de Joodse en Islamitische klanten. | |
Tourniquet | donderdag 22 april 2021 @ 20:44 |
Kalfskalkoen | |
golfer | donderdag 22 april 2021 @ 20:47 |
Die beesten die in die enorme stal allemaal antwoord gaven op het gekukel van Marijn. | |
Isane | donderdag 22 april 2021 @ 20:52 |
En Ersin die in de doner fabriek een kalkoen nadoet, geniaal. | |
golfer | donderdag 22 april 2021 @ 20:54 |
Suleyman in de döner kebab fabriek met mutsje op het hoofd, maar niks over z'n grote baard. Lekker hygiënisch. | |
Isane | donderdag 22 april 2021 @ 21:14 |
Sommige dingen wil je niet weten | |
Isane | donderdag 29 april 2021 @ 20:29 |
Duidelijk een herhaling | |
golfer | donderdag 9 september 2021 @ 15:04 |
Vanaf vandaag weer nieuwe afleveringen! Ook na zeventien jaar zijn de onderwerpen nog lang niet op voor Keuringsdienst van waarde. Er komen zoveel eigenaardige en opvallende producten bij in de winkels dat de stroom onderwerpen onuitputtelijk blijkt. Dit seizoen gaat het onder meer over koffiemarketing, het IJslandse melkproduct Skyr, kamerplanten, kaas en edelstenen. Maar de reeks begint met boter. Een product dat heus eerder is behandeld, maar dit is net zo’n voorbeeld waarbij er steeds nieuwe varianten opduiken. Vroeger was roomboter zacht en goed smeerbaar, nu blijft het ook buiten de koelkast in veel gevallen kiezelhard. En dat zorgt voor frustratie bij het ontbijt. Is er iets geks aan de hand in de fabrieken of bij de boer? Keurders Marijn Frank en Ersin Kiris openen een onderzoek. | |
golfer | donderdag 9 september 2021 @ 20:50 |
Palmvet dus. | |
fespo | donderdag 9 september 2021 @ 20:56 |
in dat 100% roomboter of is dat die meuk met roomboter op de verpakking, maar bij ingredienten nog steeds de helft olie. wat opzich vreemd is, want volgens mij voegen ze dat toe om roomboter beter smeerbaar te maken, en niet harder. | |
djkoelkast | donderdag 9 september 2021 @ 21:26 |
Niets mis met palmolie, zolang je verantwoord aangeplante palmolie neemt (Rainforest Alliance Certified). Veel dingen zijn veel lekkerder met palmolie. | |
111210 | donderdag 9 september 2021 @ 23:51 |
Tja dat zijn van die certificaten die volgens mij niet te controleren zijn. Zelfde met de cacao industrie en met certificaten voor duurzame vis, het slaat nergens op als het allemaal niet goed gecontroleerd kan worden. | |
June. | vrijdag 10 september 2021 @ 06:33 |
Ik vind het bizar, palmvet aan je koeien geven zodat ze meer vette melk produceren.. Is biologische roomboter dan beter? | |
AnneX | vrijdag 10 september 2021 @ 09:16 |
Over ‘beter’ spreekt men zich niet uit, toch? Alleen de oorzaak van de keiharde pakjes boter. Mij was het nog niet opgevallen, omdat ik lurpak smeer op brood. Boter in de koelkast is huismerk spar of jumbo. Nu vraag ik mij wel af of het gaat met taart bakken en boter en suiker mixen bijv. Al een tijdje niet gedaan. Als ik eraan denk, leg ik de boter de dag tevoren al buiten de koelkast. Wie weetz? @Yinnie ? of andere bakkers: jullie ervaringen? [ Bericht 0% gewijzigd door AnneX op 10-09-2021 13:39:54 ] | |
djkoelkast | vrijdag 10 september 2021 @ 10:05 |
Ik koop sowieos alleen biologische boter en dat is gewoon smeerbaar op kamertemperatuur. | |
Jan_Onderwater | zaterdag 11 september 2021 @ 15:40 |
Interessant te zien hoe dit komt, het bijvoeren van Palmolie/Palmvet, hierdoor veranderd de samenstelling van het melkvet, meer verzadigde vetzuren en minder onverzadigde vetzuren. Jammer dat men meer bezig was met toneelstukjes, deuken in pakjes boter dan met onderzoek en uitleg. Hoeveel veranderd de verhouding, zijn daar gezondheidsaspecten aan, en, waarom de neuk zou je boter willen hebben die hard blijft zodat je hem niet kan smeren of met suiker tot een creme kan slaan voor cakebeslag of botercreme. | |
Jan_Onderwater | zaterdag 11 september 2021 @ 15:42 |
Ik koop meestal Kerrygold, dat is de meest zachte boter die ik ken. Op het moment heb ik andere, ook zacht, want die was afgeprijsd naar 89 cent per pakje, dus 2 dozen gekocht en ingevroren. | |
golfer | donderdag 16 september 2021 @ 12:08 |
Vanavond: De Keuringsdienst van waarde heeft weer een nieuw thema te pakken. Deze week duiken ze in het fenomeen 'bloemen die bij-vriendelijk' genoemd worden. Hett verhaal over de bloemetjes en de bijtjes. We kennen het eigenlijk allemaal wel. Maar wat is er eigenlijk van waar? Want bloemen die bij-vriendelijk zijn. Is dat echt zo of is het gewoon een slimme marketingtruc? | |
Jan_Onderwater | donderdag 16 september 2021 @ 12:34 |
toen in Nieuw Zeeland klaver werd geintroduceeert als eten voor de schapen, stelde men vast dat de NZ bijen geen klaver aanvlogen, moesten ze niet, dus werden er ook Bijen geintroduceert. | |
golfer | donderdag 16 september 2021 @ 12:36 |
Huh? Wat bedoel je? Wel bijen of geen bijen? En wat heeft dat met het item over bloemen te maken? | |
Jan_Onderwater | donderdag 16 september 2021 @ 13:01 |
Dat staat er toch duidelijk. De NZ bijen waren niet gediend van Klaverbloesem, dus moesten er bijen worden geïmporteerd, anders werd de klaver niet bevrucht (Bijen bevruchten bloemen) Dus dat niet alle bloemen bij alle bijen (er zijn meerdere soorten) als voedsel gezien worden. Er zijn bloemensoorten (vraag me even niet welke) die men graag in tuinen zet maar waarmee de bijen hier niets kunnen. Zo komen er bij mij op de lavendel in mijn voortuin heel veel hommels af, en maar 1 bep kleine wilde bijensoort. De bijen van de Imker verderop komen niet op mijn lavendel af, maar wel weer op de wilde inheemse bloemen die ik in de achtertuin heb. Zo heb ik bewust verschillende soorten bloemen in voor en achtertuin staan. Sinds 2 jaar wordt het bos hier in het voorjaar bespoten tegen Eikenprocessierupsen (dat trouwens niet helpt) maar wordt de hoeveelheid hommels gestaag minder. Ergerlijk, hommels zijn namelijk toffe insecten [ Bericht 1% gewijzigd door Jan_Onderwater op 16-09-2021 13:10:49 ] | |
djkoelkast | donderdag 16 september 2021 @ 13:15 |
Wij hebben heel veel hommels in onze oregano, die geven na een jaar ofzo bloemen en daar zijn ze gek op. | |
golfer | donderdag 16 september 2021 @ 13:17 |
Het stond er erg onduidelijk. Lees nog maar eens na. Nu is wat je bedoelde wel duidelijk. | |
icecreamfarmer_NL | donderdag 16 september 2021 @ 13:18 |
Dat dacht ik ook. Ik erger mij hier ook al tijden mateloos aan. | |
Jan_Onderwater | donderdag 16 september 2021 @ 13:18 |
Ik vind het heel leuk wekenlang vele honderden hommels de hele dag heen en weer te zien vliegen. Blijkbaar wordt er veel honing geproduceerd. En hommels zijn itt de bijen van de Imker, wild en een belangrijk deel van het ecosysteem | |
Jan_Onderwater | donderdag 16 september 2021 @ 13:20 |
Ik koop Kerrygold, dat is de meest smeerbare boter die ik ken zonder plantaardige olie. | |
djkoelkast | donderdag 16 september 2021 @ 13:31 |
Biologische boter, zelfs die van het huismerk of Bio+ is altijd zacht bij kamertemperatuur. | |
Piles | donderdag 16 september 2021 @ 20:43 |
Oh oh,hij komt er niet meer uit | |
golfer | donderdag 16 september 2021 @ 21:10 |
Dus bij 60% van de bijvriendelijke planten worden bij-onvrienelijke pesticides gebruikt. | |
Nober | donderdag 16 september 2021 @ 23:33 |
Tis maar dat je als consument een goed gevoel krijgt. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 17 september 2021 @ 09:14 |
Neonicotinoïden zijn rampzalig, werken vreselijk goed als pesticide. | |
Nine. | vrijdag 17 september 2021 @ 12:58 |
Inderdaad. Net zoals veel keurmerken die gewoon door de industrie zélf in het leven geroepen zijn | |
Jan_Onderwater | vrijdag 17 september 2021 @ 13:00 |
Bestaat er eigenlijk al een Keurmerk voor Keurmerken? | |
golfer | donderdag 23 september 2021 @ 12:51 |
Vanavond: Een lekker kopje koffie begint bij het branden van de boon. De roast, zo noemt de connaisseur dat. En daar zijn zoveel soorten van dat het koffiedik kijken is. Van pike tot blond, special tot slow. En dan is er ook nog die roast voor een echt straf bakkie: dark. Maar wat is nou het verschil? De Keuringsdienst roast koffieroast. | |
icecreamfarmer_NL | donderdag 23 september 2021 @ 13:20 |
Serieus want dan koop ik die voortaan. Er mag dus geen palmvet inzitten? | |
djkoelkast | donderdag 23 september 2021 @ 13:25 |
Ja, alleen in de winter mogelijk iets harder, maar dat is normaal, ik heb het net nog op mijn brood gesmeerd en het is boterzacht. | |
Jan_Onderwater | donderdag 23 september 2021 @ 14:08 |
Er zit ook geen palmvet in de boter, het wordt door het voer gedaan | |
djkoelkast | donderdag 23 september 2021 @ 14:55 |
Dat was overigens geen gewone palmolie die ze lieten zien. Het was een onderdeel van palmolie, stearinezuur. Daar maken ze ook zeep en kaarsen van. Het is slechts één vetzuur. Lijkt me niet heel goed op deze manier. Mogelijk hebben ze het nog gehydrogeneerd ook, dan is het stabieler (en zit er transvet in). | |
Jan_Onderwater | donderdag 23 september 2021 @ 14:58 |
Dat is trouwens omdat het anders niet wordt opgenomen in de spijsvertering Als je bv arachideolie zou toevoegen aan het voer, zou dat vrijwel niets opleveren. | |
djkoelkast | donderdag 23 september 2021 @ 15:30 |
Dat is zo, maar zo krijgt palmolie wel opnieuw onterecht een slechte naam. | |
Jan_Onderwater | donderdag 23 september 2021 @ 15:38 |
Mja, maar het ging niet over of Palmolie in het voer slecht is of niet, maar dat het er voor zorgt dat Boter ook buiten de koelkast nogal hard blijft. | |
djkoelkast | donderdag 23 september 2021 @ 16:33 |
Je moet eigenlijk sowieso geen zuivel (en vlees) van de bio-industrie willen. Veel liever klein, lokaal, biologisch en met liefde. Zou het land een stuk beter van worden. | |
golfer | donderdag 23 september 2021 @ 20:39 |
De domheid van de antwoorden aan de telefoon waren weer hilarisch. Met name die over sunroasted uit Colombia. [ Bericht 0% gewijzigd door golfer op 24-09-2021 11:37:37 (typo) ] | |
111210 | donderdag 23 september 2021 @ 22:10 |
Hoezo onterecht, waarom zouden we die zooi in ons eten willen hebben, 10 jaar geleden zat het nergens in en nu in vrijwel al het bewerkte voedsel. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 24 september 2021 @ 08:22 |
Dat is omdat men kunstmatig gehard vet heeft verboden | |
111210 | vrijdag 24 september 2021 @ 08:43 |
In veel producten zit het met name omdat het goedkoop is, waarom zou je roomboter kn koekjes doen als palmvet ook werkt. Ik koop iig geen producten waar die zooi in zit | |
Jan_Onderwater | vrijdag 24 september 2021 @ 08:49 |
Het klopt dat het goedkoper is dan boter, maar in de producten waar het tegenwoordig in zit zat voorheen gehard plantaardig vet. Dat heeft de reden dat de EU steeds minder gehard vet in de producten wil, want zeer ongezond, en omdat het nog goedkoper is dan soya of raapzaad olie | |
djkoelkast | vrijdag 24 september 2021 @ 09:18 |
Omdat palmolie helemaal niet slecht is. Chips gebakken in palmolie (zolang het geen geharde/gehydrogeneerde is) is veel minder slecht voor je dan chips gebakken in zonnebloemolie. En om nog even terug te komen op de uitzending over de bijen: je zag er vrijwel alleen maar hommels | |
djkoelkast | vrijdag 24 september 2021 @ 09:19 |
En dat is onzin, je moet het nu alleen vermelden. Het gebeurt nog steeds. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 24 september 2021 @ 09:24 |
Sorry, ik zie idd dat het alleen maar wordt teruggebracht, alleen Denemarken heeft het verboden | |
djkoelkast | vrijdag 24 september 2021 @ 09:30 |
Dat zouden ze hier ook moeten doen. En dat doen ze echt niet alleen met palmolie hoor, juist ook met vloeibare olie. Geharde vetten (niet hetzelfde als vet dat vast is bij kamertemperatuur zoals kokosolie en palmolie, veel mensen vergissen zich daar in) moet je altijd mijden. Zit bijvoorbeeld nog steeds in Calvé pindakaas. | |
111210 | vrijdag 24 september 2021 @ 11:29 |
Je ziet gelukkig wel steeds vaker 100% pindakaas | |
golfer | vrijdag 24 september 2021 @ 11:38 |
Hoe vonden jullie de aflevering over koffiebranden? | |
Jan_Onderwater | vrijdag 24 september 2021 @ 11:40 |
nog niet gezien | |
golfer | vrijdag 24 september 2021 @ 11:53 |
En de uitzending over insecticides op bij-vriendelijke bloemen? | |
Jan_Onderwater | vrijdag 24 september 2021 @ 11:58 |
Dito | |
Jan_Onderwater | vrijdag 24 september 2021 @ 13:16 |
Wie trouwens denkt dat de gewone gemiddelde supermarkt koffie in NL slecht of belabberd is, moet eens in bv Duitsland of de VS de gewone gemiddelde supermarkt koffie proberen, dan weet je hoe verwend je bent met koffie in NL. | |
djkoelkast | vrijdag 24 september 2021 @ 14:50 |
Vooral vol hommels dus. Ik heb 1 bij gezien, bij die biologische plantenboerin. Wel top trouwens. Koffie brand en melangeer ik zelf. Ik haal rauwe biologische fair trade bonen, ook robusta, veel lekkerder dan alleen arabica als je het mij vraagt. | |
golfer | vrijdag 24 september 2021 @ 14:55 |
Ik heb nu als test voor de Nespressomachine van die lightroasted cups besteld. Zouden dus meer smaak en aroma moeten hebben. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 24 september 2021 @ 15:03 |
Ik koop mijn koffie bij een kleine zelfstandige koffiebrander, gewoon omdat ie lekkere koffie heeft en ik een klein zelfstandig ambachtelijk bedrijf in levensmiddelen de handel gun. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 24 september 2021 @ 19:40 |
Koffie weinig verrassend, marketing bla bla, en goedkope koffie wordt donker gebrand. Bijvriendelijke bloemen hetzelfde, is een verkoop verhaal zaken bij het tuincentrum zijn bespoten, goh, wie had dat nu gedacht. | |
NoCigar | vrijdag 24 september 2021 @ 19:43 |
edit: Verkeerde topic [ Bericht 48% gewijzigd door NoCigar op 24-09-2021 23:37:46 ] | |
Memento-Mori | vrijdag 24 september 2021 @ 23:30 |
Interessant, wij hebben zelf al 2,5 jaar de koffie van wakuli, iedere 4 weken een nieuwe maandelijkse specialty, leuk concept en de koffies bevallen ons erg goed, we serveren 't wel altijd in niet doorzichtige kopjes aan bezoek want anders op voorhand altijd commentaar dat het meer thee lijkt maar iedereen vindt de koffies ook lekker) | |
golfer | zaterdag 25 september 2021 @ 15:01 |
Knurften waar ik lightroasted koffiecups had besteld leveren dus 2 zaken met bonen af. Retour gestuurd en nu dus als proef maar een pakket koffiecups van Wakuli besteld. Met dank aan @Memento-Mori | |
Memento-Mori | zaterdag 25 september 2021 @ 19:54 |
zelf geen ervaring met de cups maar ben benieuwd hoe die gaan bevallen | |
golfer | donderdag 30 september 2021 @ 20:08 |
Cups zijn vandaag binnen gekomen. Eerste 2 koppen koffie bevallen goed. | |
golfer | donderdag 30 september 2021 @ 20:08 |
Zometeen in de KvW: De Emmentaler is met zijn grote gaten een van de bekendste Zwitserse kazen. Al heeft de kaas uit het Zwitserse dal inmiddels meerdere nationaliteiten, zo blijkt in Keuringsdienst van waarde. De kaas wordt bijvoorbeeld ook in Frankrijk en Duitsland geproduceerd. De merknaam Emmental blijkt niet beschermd, waardoor iedereen - waar ook ter wereld - kaas met deze naam mag maken. | |
June. | donderdag 30 september 2021 @ 20:52 |
Cheese Executive Officer | |
golfer | donderdag 30 september 2021 @ 20:59 |
Zoals Betty Koster van 'onze' speciaalkaaszaak L'Amuse al zei: er moet AOP achter staan en hij moet uit Zwitserland komen. | |
Kickinalfa | donderdag 30 september 2021 @ 21:23 |
Wel aardig dat ze het logo van het kaas atelier de ene keer wel blurren en het volgende shot niet | |
Jan_Onderwater | zaterdag 2 oktober 2021 @ 09:14 |
Goh, Emmentaler wordt op meer plekken gemaakt dan alleen Zwitserland, hmmm volgens mij wordt er in Duitsland bijna net zoveel gouda gemaakt als in Nederland | |
Jan_Onderwater | zaterdag 2 oktober 2021 @ 09:19 |
Ik vraag me af waarom Marijn smakeloze kaassticks aan haar kinderen geeft. | |
TjjWester | zaterdag 2 oktober 2021 @ 10:43 |
duh goudse kaas is niet beschermd. | |
Jan_Onderwater | zaterdag 2 oktober 2021 @ 10:48 |
En Emmentaler dus ook niet. | |
golfer | donderdag 7 oktober 2021 @ 14:12 |
Vanavond: De goudpalm, monstera en blauwvaren zouden stuk voor stuk beschikken over luchtzuiverende kwaliteiten. De keuringsdienst neemt de claims onder de loep dat de ene kamerplant beter voor de volksgezondheid is dan de ander. | |
Jan_Onderwater | donderdag 7 oktober 2021 @ 18:44 |
Zelfs de TV programmas worden 100% plantaardig. | |
Van_Poppel | donderdag 7 oktober 2021 @ 20:30 |
Planten die zuurstof opnemen Volgens mij doet iedere plant aan fotosynthese... [ Bericht 19% gewijzigd door Van_Poppel op 07-10-2021 20:38:00 ] | |
Van_Poppel | donderdag 7 oktober 2021 @ 20:32 |
Dit lijkt me echt gebakken lucht. | |
Jan_Onderwater | donderdag 7 oktober 2021 @ 20:50 |
Ja, en als er geen of weinig licht is, nemen planten zuurstof op uit de lucht. [quote]Onder invloed van het zonlicht kunnen bladeren kooldioxide (CO2) en water (H2O) omzetten in glucose (C6H12O6) en zuurstof (O2) (assimilatie of fotosynthese). Tijdens de nacht vindt bij gebrek aan zonlicht enkel het omgekeerde plaats (dissimilatie of ademhaling). Hier wordt glucose dankzij zuurstofgas omgezet in koolstofdioxide en waterdamp. Deze dissimilatie vindt overdag ook plaats, maar dan is de aanmaak van zuurstof door assimilatie groter dan de opname van zuurstof voor dissimilatie. [/quote] Brugklas biologie | |
golfer | donderdag 7 oktober 2021 @ 22:01 |
De claim van die kweker die zogenaamd wetenschappelijk onderbouwd zou zijn werd door de wetenschapper wel heel erg genuanceerd. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 8 oktober 2021 @ 07:29 |
Verbaasde je dat? | |
RedFever007 | vrijdag 8 oktober 2021 @ 21:07 |
Net even teruggekeken. Ik heb genoeg planten staan hier dus wel interessant. De claim van die kweker sloeg uiteraard nergens op. Hoezo wordt dat luchtzuiverende gehalte niet in M3 gemeten ipv M2 Maar goed, dat het vooral marketing is was al wel duidelijk | |
golfer | vrijdag 8 oktober 2021 @ 22:53 |
KvW gaat eigenlijk altijd alleen maar over het doorprikken van marketingclaims. | |
Jan_Onderwater | zaterdag 9 oktober 2021 @ 08:54 |
Er was een tijd dat ze analoogkaas onthulden, cacaoslavernij, lieten zien dat gehakt uit namibie komt, dat drinkwater en bronwater uit dezelfde bron komt... een beetje zagen we weer terug uit de aflevering waaruit bleek dat boter hard blijft door koeien palmvetfracties (Kaarsvet) te voeren. | |
golfer | donderdag 14 oktober 2021 @ 16:19 |
Vanavond: Van puddingbroodjes tot gebak. Tompoezen tot taart. Ze stellen allemaal niets voor, zolang de banketbakker zijn room er niet op heeft gespoten. Banketbakkersroom, welteverstaan. Vroeger de trots van iedere banketbakker. Nu ook te koop in pakjes en zakjes. Voor wie thuis patissier wil spelen. Maar wat is dit gele goedje eigenlijk? De Keuringsdienst komt erachter dat er meerdere wegen naar banketbakkersroom leiden. | |
AnneX | donderdag 14 oktober 2021 @ 16:25 |
Daarmee is toch niks mis?! 😎 | |
golfer | donderdag 14 oktober 2021 @ 16:28 |
Nee, dat is het programma-format. | |
tong80 | donderdag 14 oktober 2021 @ 20:47 |
Leuke uitzending over de bakkersroom. | |
Caland | donderdag 14 oktober 2021 @ 20:50 |
Ik denk eigenlijk dat ik ook nooit echte op heb. Heb die puddingbroodjes ook nooit zo lekker gevonden | |
tong80 | donderdag 14 oktober 2021 @ 20:51 |
Bitterzoete pudding. | |
Tourniquet | donderdag 14 oktober 2021 @ 20:51 |
Cees Holtkamp | |
JanGroen | donderdag 14 oktober 2021 @ 20:52 |
Ik moet zeggen dat ik die glazige gele “banketbakkersroom” uit een pakje nooit lekker heb gevonden. In het dorp verderop zit een bakker die dat spul tussen tompouces stopt. Echt een afknapper als je het mij vraagt. | |
tong80 | donderdag 14 oktober 2021 @ 20:53 |
Hjj doet me aan Derk Sauer denken. | |
kibo | donderdag 14 oktober 2021 @ 20:56 |
Die banketbakker viel toch mooi door de mand. Gedeelde laatste plaats met Dr Oetker | |
Caland | donderdag 14 oktober 2021 @ 20:57 |
Denk dat dan eerder het panel door de mand valt. Niemand herkent gewoon de smaak van het echte spul. Zie het een beetje als filet americain dat hier in de supermarkten ligt | |
kibo | donderdag 14 oktober 2021 @ 21:02 |
Kan zijn. Maar als een overgrote meerderheid van het volk het pakjes spul met water lekkerder vindt, dan ben je wel een beetje sektarisch bezig. Overigens niks mis mee. Ieder z'n meug. | |
golfer | donderdag 14 oktober 2021 @ 21:07 |
Man met missie en liefde voor zijn vak. Roepende in de woestijn, want 90% van zijn collega's gebruiken halffabricaten. | |
kloon_bassie | donderdag 14 oktober 2021 @ 21:16 |
Vond deze aflevering wel erg zwart/wit. De banketbakkersroom tussen tompoucen en in het gebak in de grote supermarkten komt helemaal niet uit een poedermix. Er is nog een tussenweg: industrieel gemaakte banketbakkersroom. Middelgrote bakkers nemen containers van 500-1000 kg met verse room af en verwerken die in hun producten. Uiteraard is dat niet ambachtelijk gemaakt maar het is ook zeker geen poedermix. Hier een (oud) artikel: https://www.evmi.nl/nieuw(...)odservice-breidt-uit | |
JanGroen | donderdag 14 oktober 2021 @ 21:24 |
Schrikbarend elke keer om te zien dat veel mensen niet weten hoe iets smaakt / hoort te smaken. Massaal wordt massa-geproduceerd voedsel gekocht voor spotgoedkope prijzen en mensen zijn dat als “lekker” en “zo hoort het te smaken” gaan zien. Terwijl het de fabrikanten zijn die bepalen wat voor hun gunstig is qua inkoop, hoe het bereid moet worden, of iets lang houdbaar is, enz.. Dat zijn allemaal keuzes geweest die niks meer met het echte product te maken hebben. | |
Blues | donderdag 14 oktober 2021 @ 21:29 |
Die banketbakkersroombereiding die Cees Holtkamp en Rudolf dinges maakten, doet me sterk denken aan de custardvla die ik in de jaren 70 op de spinazieacademie leerde maken. Mét vel Of vermomd als blok beton | |
golfer | donderdag 14 oktober 2021 @ 21:29 |
Ze gebruiken geen verse room meer, daar ging deze uitzending dus over. Industrieel gemaakte 'banketbakkersroom' wordt dus gemaakt zoals die vlaaienbakker voordeed. In grote hoeveelheden uit poeder en water. En een artikel uit 2014 is dus achterhaald. 90% gebruikt poeder en water. | |
Tyr80 | donderdag 14 oktober 2021 @ 21:30 |
Bb room is echt goor. | |
kloon_bassie | donderdag 14 oktober 2021 @ 21:51 |
Nee hoor, misschien moeten ze wat beter onderzoek doen. Ik heb zelf vrij recent nog gewerkt in die industrie en vrijwel al het bakkersroom in tompouces of gebak in de supermarkt komt uit die fabriek van FrieslandCampina en dat is geen poeder. | |
Tourniquet | donderdag 14 oktober 2021 @ 22:18 |
De echte, of de poederversie? | |
golfer | donderdag 14 oktober 2021 @ 22:45 |
Knap dan dat ze dat in die fabriek van echte melk met vanille en eieren in grote hoeveelheden kunnen maken en toch houdbaar kunnen laten zijn. | |
Tyr80 | donderdag 14 oktober 2021 @ 22:51 |
Allebei denk ik? | |
kloon_bassie | donderdag 14 oktober 2021 @ 23:16 |
Zucht… jij bent vast gezellig op feestjes. Tompouces en gebak uit de supermarkt zijn ook helemaal niet zo lang houdbaar. Daarom zei ik al dat deze aflevering erg zwart/wit is. Alsof er niks zit tussen zelf verse room maken en poeders. Dat zit er dus wel, en dat ligt ook in de supermarkt. Beetje makkelijk van KVW. Die man had het verschil tussen poeder en verse room uit de fabriek echt wel geproefd. Nog steeds geen zelfgemaakte maar dat smaakt echt wel anders. | |
djkoelkast | vrijdag 15 oktober 2021 @ 00:10 |
Poedervla "verse room uit de fabriek" noemen Nee, dat is geen verse room. Dat is maizena met suiker (en kleurstof en aroma's). Met aroma's kun je zelfs water lekker laten smaken (dat heeft Spa wel bewezen). | |
kloon_bassie | vrijdag 15 oktober 2021 @ 07:49 |
Oké laat maar, in deze reeks posten blijkbaar vooral de alu hoedjes. Alsof een melkbedrijf room gaat maken van maizena terwijl ze gigantisch veel room uit melk tot hun beschikking hebben… Maar boehoe, alles uit de fabriek is poeder en alles met de hand gemaakt is lekker. Erg bekrompen gedachten. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 15 oktober 2021 @ 08:40 |
Probleem bij houdbaarheid in gegaarde creme is eerder de melk dan de eieren. Heb je ook bij Botercreme, de Franse is met eieren en boter, de Duitse met poederpudding en boter, de laatste word snel zuur, de eerste niet. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 15 oktober 2021 @ 08:41 |
Gebruiken die geen (mais)zetmeel? | |
Jan_Onderwater | vrijdag 15 oktober 2021 @ 08:43 |
Zelfs Holtkamp gebruikt Custardpoeder/Maizena | |
Stipsok | vrijdag 15 oktober 2021 @ 10:14 |
Fout. Ik heb in mijn studententijd (nog niet zoveel jaar geleden) in een fabrieksbakkerij in Bunschoten wat weekendwerk gedaan. Daar maken ze tompoucen en gebak voor de grote supermarktketens en de bekende marktketenbakker. Er wordt inderdaad verse room gebruikt, maar echt niet voor de gele vulling. Verse room wordt nog wel gebruikt voor soesjes, het slagroomtoefje op de tompouce, de slagroom in kersenflappen. Dan wordt er zwitserse room gemaakt: 50% industriele room en 50% banketbakkersroom van poeder. Voor eclairs, roombroodjes, roomcroissants, tompoucen komt er geen echte room aan te pas. Tompoucevulling (dus dat gele spul) is dus wel degelijk gemaakt van poeder en water. Vergelijk bijvoorbeeld maar eens de ingredienten van de supermarkttompoucen en tompouceroompoeder (zoals: https://www.bakeplus.nl/p/damco-tompouceroom-10-kg/968/). Dan zul je zien dat vrijwel alle supermarktketens dit goedje (maar dan niet van Damco, maar een ander merk) in de tompoucen hebben zitten. Bij sommige ingredientenlijsten zul je wel (slag)room tegenkomen, maar dat is dan voor het toefje op de tompouce. Je vreet dus wel degelijk gewoon bladerdeeg met een neproom van water en poeder. Daarom dit keer weer eens een goede aflevering van de Keuringsdienst. Bakkers willen teveel op de supermarkten lijken maar graven daardoor hun eigen graf. De producten die wij in de banketfabriek gebruikten komen van dezelfde groothandel als van de bakkers. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 15 oktober 2021 @ 11:06 |
Ik denk dat dit idd een fout is die veel bakkers maken, en niet alleen in Nederland. Als ik bij een banketbakker kom wil ik ook geen appeltaart uit blikappels en gelei met abrikozensmaak erop. Als ik zie wat bakkers verkopen (en maar gedeeltelijk zelf maken, als ze dat al doen en niet ontdooien) dan kan ik beter diepvriesgebak van Coppenrath kopen. Niets tegen zaken uit de fabriek, er zijn uitstekende, zeer zeer goede fabrieksproducten, en helaas weinig bakkers die hun best doen het beter te doen. Ach ach ach wat geven mensen op van de Appeltaart van Dudoc (ik vind het niet te vreten) die met blikappels wordt gemaakt. Met een toef Spuitslagroom erbij uit de Kidde. [ Bericht 3% gewijzigd door Jan_Onderwater op 15-10-2021 12:39:58 ] | |
djkoelkast | vrijdag 15 oktober 2021 @ 11:47 |
Ook het brood komt bij het gros van de bakkers van bakmixen. Om witbrood te maken heb je bloem, water, gist en zout nodig. Meer niet. De lokale bakker hier die door bijna de hele gemeente wordt geprezen (ik vind het niet te eten) maakt zijn witbrood met: Dit is gewoon witbrood hè! | |
djkoelkast | vrijdag 15 oktober 2021 @ 11:48 |
Maizena = maiszetmeel Custardpoeder = maiszetmeel met suiker, kleurstof en andere toevoegingen | |
Jan_Onderwater | vrijdag 15 oktober 2021 @ 12:34 |
Custardpoeder is (meestal) niet meer dan Maiszetmeel (bevat sulfiet), zout, kleurstoffen (E160a, E160b), aroma. In zijn boek, de banketbakker, gebruik hij custardpoeder btw [ Bericht 4% gewijzigd door Jan_Onderwater op 15-10-2021 13:54:43 ] | |
Jan_Onderwater | vrijdag 15 oktober 2021 @ 12:37 |
Triest niet? En het Oh Zo gezonde chocoladebruine brood dat witbrood met wat zaadjes en vooral gecarameliseerde mout is. | |
Isabeau | vrijdag 15 oktober 2021 @ 13:35 |
Midas Dekkers had ooit een leuk stuk geschreven over 'Brood, daar zit wat in!' en dan met name een heleboel toegevoegde rotzooi Ik ga de uitzending over banketbakkersroom maar eens terug kijken, klinkt interessant. Soms smaakt die room buitengewoon waterig en is het woord room niet waard. Zou dat dan de versie van water + poeder zijn? En appeltaart van Dudok is ook niet te eten. Sowieso bestel ik in geen enkel restaurant meer appeltaart....altijd teleurstellend en heel vaak waterig (dus ontdooid?) En hoe simpel is het wel niet om even een goede appeltaart te bakken, echt super super simpel en goedkoop. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 15 oktober 2021 @ 13:53 |
kost tijd, en dus duur tov een ontdooide diepvries | |
Jan_Onderwater | vrijdag 15 oktober 2021 @ 13:58 |
Die vlaaienbakker is wel eerlijk, maar zijn vlaai heeft weinig met Limburg te maken, een vla(ai) is zonder slagroom en andere opsmuik, dat is een brood of linzer deeg met een vulling zoals rijstebrij, kruisbessen, kersen etc etc. Wat deze fabrikant heeft is multivlaai troep | |
Jan_Onderwater | vrijdag 15 oktober 2021 @ 14:13 |
Heb net de aflevering uitgekeken De échte gele room van Rudolf eindigt onderaan in de smaaktest... Tja, waarom zou je dan je best nog doen. | |
TjjWester | vrijdag 15 oktober 2021 @ 15:03 |
De linzer vlaai is ontzettend populair in limburg. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 15 oktober 2021 @ 15:07 |
is ook erg lekker | |
djkoelkast | vrijdag 15 oktober 2021 @ 17:11 |
Ja da's waardeloos. Met aroma kun je alles lekker maken. Ik koop geen producten met aroma. Ook niet met "natuurlijk" aroma. Tip: uit de supermarkt valt dan zeker 90% van de producten bij voorbaat al af. Zo erg word je genept. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 15 oktober 2021 @ 17:28 |
Ik neem het niet zo nauw als jij, ik vind het ook niet bezwaarlijk in supermarkt producten. Wat mij lichtelijk irriteert is als bakkers (of andere ambachtslieden) ontdooide prefab of afbakproducten verkopen, en klagen over de oh zo gemene supermarkt. als je bij horeca, bakkerij etc groothandels bent herken je maar al te veel. Niet dat het slechte producten zijn, integendeel, er is verdomt goede prefab, maar kom dan niet met je ambachtelijke lulverhaal. Zo ligt bij de meeste visboeren de haring ook schoongemaakt in grote RVS Gamellen, in Polen schoongemaakt en afgepakt. Die kunnen ze ook wmb zelf vreten. Dan kan je nog beter een haring in beschermde atmosfeer bij de aldi kopen. Als ik bij een visboer een haring koop, moet hij deze voor mij schoonmaken zo uit de pekel. Ik vind het prima als een snackbar een blik lostrekt voor een patatje stoofvlees (lekker van paard) maar in een restaurant verwacht ik dat de chef zelf stoofvlees maakt, en geen prefab, maar ik weet dat er veel prefab gebruikt wordt. Cees Holtkamp heeft helemaal gelijk als hij zegt dat je niet de concurrentie aan moet gaan met de supermarkt door dezelfde spullen te verkopen als de supermarkt, maar ja, de meeste mensen vinden het niet alleen lekker, ze vinden het zelfs lekkerder. Ik wou dat ik een euro had voor iedere minkukel die klaagde over zwarte puntjes in de Panna Cotta, vanillepudding of andere gerechten met Vanille. Voor iedere klager die een draadje vond in zijn Paellarijst, Mensen die jammeren over pitjes in het aardbeiensorbet.... | |
djkoelkast | vrijdag 15 oktober 2021 @ 17:34 |
Om die reden ga ik ook bijna niet uit eten, alleen naar tenten waarvan je weet dat het echt zelfgemaakt is (en verantwoord). Anders kan ik het thuis zelf beter en goedkoper. | |
Blues | vrijdag 15 oktober 2021 @ 17:42 |
Ik kon het eerst echt niet geloven. Die smaak is toch veel lekkerder Maar goed. Baby's krijgen tegenwoordig al ipv een korst brood allerlei fancy zoete zg. gezonde babykoekjes en zoete potjes groente ipv zelf groentes koken en pureren. Smaak wordt al jong 'verpest' heb ik het idee. | |
derLudolf | vrijdag 15 oktober 2021 @ 17:43 |
Nou ja en zelfs dat kent dus niet iedereen. Vriend van de familie is "kok" in een zorginstelling. Gedurende de jaren is het steeds minder koken en steeds meer opwarmen en dat vind ie maar niets. De jonge garde (no pun intended) die van de grootkeuken-opleiding komt kan in feite ook niet meer dan opwarmen. Toen er op een dag veel melk bijna over datum was stelde hij voor er dan maar vla van te maken. Z'n jonge collega keek alsof ie water zag branden.
| |
Jan_Onderwater | vrijdag 15 oktober 2021 @ 18:34 |
Als het niet naar Maggi smaakt is het niet lekker. Had jaren geleden een project bij defensie, daar had ik een collega die geen melk meer wilde drinken toen hij hoorde dat dit uit koeienuiers kwam. Tja, en een vinaigrette is 5 delen azijn, flinke schep suiker en 1 deel olie. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 15 oktober 2021 @ 18:38 |
Rick Stein in Frankrijk, bij een oesterkweker, stond een schoolklas Franse kinderen heel opgewonden te wachten om de oesters te proeven. Toen ik dat zag bedacht ik me hoe zou een Nederlandse schoolklas reageren.. | |
JanGroen | zaterdag 16 oktober 2021 @ 18:15 |
De croissants en kaiserbroodjes maken bakker ook niet zelf meer. Die komen met honderden per bestelling diepgevroren van de fabriek. Even oppiepen / “afbakken” en klaar. Bij de supermarkt kun je er dan 4 kopen voor ¤ 1 bij de bakker kost hetzelfde croissantje al ¤ 1,50 per stuk of de kaiserbroodjes 5 voor ¤ 2,95. Is een uitzending geweest van de KvW. | |
JanGroen | zaterdag 16 oktober 2021 @ 18:17 |
En bakers bakken tegenwoordig ook met kant en klare broodmixen van de fabriek. Deze bevatten allemaal stabilisatoren, emulgators, enz. zodat het brood langer vers blijft, minder taai wordt als het 2 dagen in een broodtrommel wordt bewaard op het aanrecht, enz.. | |
derLudolf | zaterdag 16 oktober 2021 @ 18:23 |
De bakker hier maakt wel zelf "stokbrood" en Kaiserbrötchen maakt. Ik haal liever afbak bij de supermarkt | |
ddx | zondag 17 oktober 2021 @ 22:30 |
ze leren het zelfs niet meer op de bakkersschool... | |
blessed19 | zondag 17 oktober 2021 @ 23:09 |
Is cultuur. Verander oester in drop en je hebt het tegenovergestelde verhaal. |