EWF en HRA zou je misschien grofweg nog tegen elkaar weg kunnen strepen. Maar trek de huursubsidie weg en honderdduizenden huishoudens zitten in de problemen.quote:Op zondag 10 januari 2021 12:05 schreef blomke het volgende:
[..]
Zou het een oplossing zijn om al die zaken af te bouwen? Incl. EWF??
Voor heel veel.quote:Op zondag 10 januari 2021 12:02 schreef potjecreme het volgende:
Voor een aantal is kopen echt wel goedkoper ook met de bijkomende kosten.
Je negeert alleen als risico's die aan het bezit van een woning zitten. Dat zijn risico's die een bank wel degelijk mee moet nemen omdat ze graag hun geld terug zien. In het andere "straf-huizenbezitters" topic heeft iemand al wat van deze risico's onder elkaar gezet.quote:Op zondag 10 januari 2021 12:02 schreef potjecreme het volgende:
Ik word verdrietig van mensen die de hoge huren verdedigen en mensen die niet zien dat de hypotheek voorwaarden niet meer voldoende voldoen. Studeren betekent voor veel een schuld maken en aan de andere kant werden de regels strenger.
Voor een aantal is kopen echt wel goedkoper ook met de bijkomende kosten. Is dat echt zo moeilijk te begrijpen.
Dat begrijp ik, maar de categorie die ze hier vergelijken kiest er zelf voor om te blijven huren voor die prijs (kom maar met de shitstorm). Je kiest er zelf voor om in een omgeving te gaan wonen met veel particuliere verhuurders. Man als ik naar de bedragen kijk in jaar 1, daar kan je in het noorden en het oosten best iets moois van kopen. Ja, ik heb dat ook gedaan. Nee ik werk niet in die regio. Dat zijn keuzes die mensen maken. Als je in een periode van 31 jaar bij zo een startpositie niet ergens iets koopt, dan zou ik de keuzes gedurende mijn leven heroverwegen. Maarja, wie ben ik.quote:Op zondag 10 januari 2021 12:26 schreef Heph844 het volgende:
Uiteraard zijn de kosten voor een koopwoning meer dan enkel de hypotheeklasten. Neem je die mee dan hebben de startende huurder en de startende koper ongeveer dezelfde lasten. Het punt is echter dat als de eerste paar jaar achter de rug zijn, de kloof steeds groter wordt.
[ afbeelding ]
Klopt, het is een kwestie van de stap te durven maken. Maar sociaal/gesubsidieerd huren "is ook wel makkelijk". Gek hè, dat je dan na 20 jaar terugkijkend zegt: "had ik maar gekocht".quote:Op zondag 10 januari 2021 12:35 schreef investeerdertje het volgende:
Dat begrijp ik, maar de categorie die ze hier vergelijken kiest er zelf voor om te blijven huren voor die prijs (kom maar met de shitstorm). Je kiest er zelf voor om in een omgeving te gaan wonen met veel particuliere verhuurders. Man als ik naar de bedragen kijk in jaar 1, daar kan je in het noorden en het oosten best iets moois van kopen. Ja, ik heb dat ook gedaan. Nee ik werk niet in die regio. Dat zijn keuzes die mensen maken. Als je in een periode van 31 jaar bij zo een startpositie niet ergens iets koopt, dan zou ik de keuzes gedurende mijn leven heroverwegen.
Ik vind het dan weer bijzonder hoe sterk de neiging is om systeemfouten af te wentelen op de eigen verantwoordelijkheid van burgers.quote:Op zondag 10 januari 2021 12:35 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Dat begrijp ik, maar de categorie die ze hier vergelijken kiest er zelf voor om te blijven huren voor die prijs (kom maar met de shitstorm). Je kiest er zelf voor om in een omgeving te gaan wonen met veel particuliere verhuurders. Man als ik naar de bedragen kijk in jaar 1, daar kan je in het noorden en het oosten best iets moois van kopen. Ja, ik heb dat ook gedaan. Nee ik werk niet in die regio. Dat zijn keuzes die mensen maken. Als je in een periode van 31 jaar bij zo een startpositie niet ergens iets koopt, dan zou ik de keuzes gedurende mijn leven heroverwegen. Maarja, wie ben ik.
Tja, de burger is er voor de overheid, niet andersom.quote:Op zondag 10 januari 2021 12:59 schreef Heph844 het volgende:
Ik vind het dan weer bijzonder hoe sterk de neiging is om systeemfouten af te wentelen op de eigen verantwoordelijkheid van burgers.
Dus als je de 2.000 per maand niet meer kan betalen, dan is dit alleen een probleem als je huurt en niet als je gekocht hebt?quote:Op zondag 10 januari 2021 12:08 schreef Dimachaerus het volgende:
[..]
Ik lees zulke opmerkingen wel vaker en ik vind dit type gedachtegang echt zo bizar.
Als je je huis niet verkocht krijgt heb je alsnog gewoon een dak boven je hoofd. En je hebt pas verlies als je verkoopt. De huizenprijzen hebben altijd een opwaartse momentum gekend, muv hier en daar wat tijdelijke dips.
Als je je huur niet kan betalen beland je gewoon op straat, maar de gevolgen zijn minimaal hoor![]()
.
Wat is dit voor een gekke reactie? Dit laat zien dat je eigenlijk helemaal geen verstand hebt over dit onderwerp.quote:Op zondag 10 januari 2021 13:09 schreef opgebaarde het volgende:
[..]
Dus als je de 2.000 per maand niet meer kan betalen, dan is dit alleen een probleem als je huurt en niet als je gekocht hebt?
Ik ben t wel met jouw![]()
eens
![]()
quote:Op woensdag 9 december 2020 11:23 schreef Dimachaerus het volgende:
Het risico als huurder is hoger dan risico als koper. Je hebt elk jaar te maken met stijgende huurprijzen. Als je uitgaat van een jaarlijkse huurstijging van 2,5% dan betaalt iemand met een huur van 900 euro na 10 jaar 1152 euro! M.a.w. het risico als huurder is dat je na x-aantal jaren je huur niet meer kan betalen en uit je woning wordt getrapt. Risico als koper? Je kan je huis niet meer verkopen, boeiend.
Je wilde gewoon veel te graag iets debiels in mijn posting zien omquote:Op zondag 10 januari 2021 13:27 schreef Dimachaerus het volgende:
[..]
Wat is dit voor een gekke reactie? Dit laat zien dat je eigenlijk helemaal geen verstand hebt over dit onderwerp.
Ik heb geen zin om hier verder op in te gaan op een copy-pasta na dan van een post die ik al een keer eerder had gedaan.
[..]
De woningen die gebouwd hadden kunnen worden hadden de meesten toch niet gewild want "ik heb al een appartement"(huur) of "ik heb nu al een tuintje"(huur). Dat zie ik zelfs hier in de provincie als rare gedachte.quote:Op zondag 10 januari 2021 12:59 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Ik vind het dan weer bijzonder hoe sterk de neiging is om systeemfouten af te wentelen op de eigen verantwoordelijkheid van burgers.
Tuurlijk kan je aan de andere kant van het land best een woning vinden die je wel kan betalen. Moet je wel weg van de plek waar je werkt, waar je familie woont, waar je je sociale netwerk hebt of waar de school van je kinderen staat.
Ik benader het onderwerp vanuit macro-economisch oogpunt. Jij bent aan het storypicken op micro-economisch niveau. Ik kan daar niks mee. In elk scenario kan je wel een groep mensen eruit halen die slecht uit het verhaal komen.quote:Op zondag 10 januari 2021 13:33 schreef opgebaarde het volgende:
[..]
Je wilde gewoon veel te graag iets debiels in mijn posting zien om![]()
te posten, allleen je hebt gewoon helemaal verkeerd gelezen. Zo simpel is het.
Nav je quote die je erbij haalt. Dat het voor een huurder oneerlijk is, ben ik gewoon met je eens. En helemaal omdat iemand na dertig jaar nog steeds huur moet betalen en de woningbezitter wellicht de hypotheek al volledig heeft afgelost.
Dat iemand zijn woning niet kan verkopen, geeft soms enorme problemen, zeker als de portemonnee de maandlasten niet kan dragen. Dat jij dat niet snapt is echt een beetje gek.
Persoon A en B kunnen de maandlasten niet meer dragen. Persoon A huurt, B gekocht.
Persoon A zegt huur op, staat op straat
Persoon B zet woning te koop, krijgt het niet verkocht en zijn schuld neemt elke maand toe. Totdat hij genoeg geld heeft om een eventuele restwoningschuld te financieren en daarna is hij óók dakloos.
Geen idee waarom A het in dit geval zwaarder heeft. Ik zou het prettig vinden als je dit toch probeert uit te leggen zonder denigrerende emoticons
De koper draagt schuld, risico op zijn woning en is verantwoordelijk voor onderhoud. Maar de potverterende huurder moet met minder verantwoordelijkheden wel exact hetzelfde bezit verwerven 'want hij betaald ook geld'quote:Op zondag 10 januari 2021 13:33 schreef opgebaarde het volgende:
[..]
Dat het voor een huurder oneerlijk is, ben ik gewoon met je eens. En helemaal omdat iemand na dertig jaar nog steeds huur moet betalen en de woningbezitter wellicht de hypotheek al volledig heeft afgelost.
Alleen negeer jij in je macro economische aspect compleet dat huren ook privileges bezit, net als kopen. Ook dat in die "paar dipjes" in de huizenprijzen juist veel mensen hun woning hebben moeten verkopen en restschulden over hebben gehouden.quote:Op zondag 10 januari 2021 13:43 schreef Dimachaerus het volgende:
[..]
Ik benader het onderwerp vanuit macro-economisch oogpunt. Jij bent aan het storypicken op micro-economisch niveau. Ik kan daar niks mee. In elk scenario kan je wel een groep mensen eruit halen die slecht uit het verhaal komen.
Over het algemeen zijn de woonlasten veel lager bij een koopwoning vs dezelfde woning huren. Bij huur zit ook onderhoud inbegrepen , een woning eigenaar kan schilderen uitstellen of zelf doen, om maar een voorbeeld te geven. Noodzakelijk onderhoud zijn de kosten niet (cv beurt 50e per jaar).quote:Op zondag 10 januari 2021 13:33 schreef opgebaarde het volgende:
[..]
Je wilde gewoon veel te graag iets debiels in mijn posting zien om![]()
te posten, allleen je hebt gewoon helemaal verkeerd gelezen. Zo simpel is het.
Nav je quote die je erbij haalt. Dat het voor een huurder oneerlijk is, ben ik gewoon met je eens. En helemaal omdat iemand na dertig jaar nog steeds huur moet betalen en de woningbezitter wellicht de hypotheek al volledig heeft afgelost.
Dat iemand zijn woning niet kan verkopen, geeft soms enorme problemen, zeker als de portemonnee de maandlasten niet kan dragen. Dat jij dat niet snapt is echt een beetje gek.
Persoon A en B kunnen de maandlasten niet meer dragen. Persoon A huurt, B gekocht.
Persoon A zegt huur op, staat op straat
Persoon B zet woning te koop, krijgt het niet verkocht en zijn schuld neemt elke maand toe. Totdat hij genoeg geld heeft om een eventuele restwoningschuld te financieren en daarna is hij óók dakloos.
Geen idee waarom A het in dit geval zwaarder heeft. Ik zou het prettig vinden als je dit toch probeert uit te leggen zonder denigrerende emoticons
Je buitenschilderwerk is niet noodzakelijk? Succes met je nieuwe kozijnen betalenquote:Op zondag 10 januari 2021 14:13 schreef Sport_Life het volgende:
[..]
Over het algemeen zijn de woonlasten veel lager bij een koopwoning vs dezelfde woning huren. Bij huur zit ook onderhoud inbegrepen , een woning eigenaar kan schilderen uitstellen of zelf doen, om maar een voorbeeld te geven. Noodzakelijk onderhoud zijn de kosten niet (cv beurt 50e per jaar).
Dus in die zin begrijp ik hem wel, een huurder komt eerder in de financiële problemen dan een koper.
Maar we zijn allemaal een beetje angstig geworden van de SBS6 programma's waarbij mensen door hun bank het huis uit werden gezet. De oorzaak was dat mensen zonder overwaarde een bruiloft, auto, keuken etc gingen financieren. Als vervolgens de relatie eindigt en een enkel salaris is niet voldoende om de bruiloft + nieuwe keuken + auto + woning te financieren zegt de bank ga jij maar huren want je bent niet capabel genoeg om een woning in bezit te hebben.
Om die mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen is meer dan 100% financiering niet toegestaan en aflossen wordt ontmoedigd door geen hra meer te krijgen op dat deel(nieuwe hypotheken).
Nee hoor.quote:Op zondag 10 januari 2021 13:59 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Alleen negeer jij in je macro economische aspect compleet dat huren ook privileges bezit, net als kopen. Ook dat in die "paar dipjes" in de huizenprijzen juist veel mensen hun woning hebben moeten verkopen en restschulden over hebben gehouden.
Wat natuurlijk wel kan is in jaren waarin men verwacht boven het heffingsvrij vermogen uit te komen extra af te lossen of de hypotheekrente alvast een halfjaar vooruit betalen. Deze mogelijkheden tot belastingontwijking heeft een huurder niet.quote:Op zondag 10 januari 2021 00:14 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
"Buiten de belasting om" is ook zo een leuke. Maar we vergeten even alle kosten die bij het liquide maken van overwaarde hoort
Zeker, die druppel op de gloeiende plaat kan je zeker toepassen. De huurder betaald de eigendoms belastingen voor de woning dan weer niet.quote:Op zondag 10 januari 2021 14:58 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Wat natuurlijk wel kan is in jaren waarin men verwacht boven het heffingsvrij vermogen uit te komen extra af te lossen of de hypotheekrente alvast een halfjaar vooruit betalen. Deze mogelijkheden tot belastingontwijking heeft een huurder niet.
Ik post iets, jij reageert met o.a.quote:Op zondag 10 januari 2021 13:43 schreef Dimachaerus het volgende:
[..]
Ik benader het onderwerp vanuit macro-economisch oogpunt. Jij bent aan het storypicken op micro-economisch niveau. Ik kan daar niks mee. In elk scenario kan je wel een groep mensen eruit halen die slecht uit het verhaal komen.
Ik heb niet verkeerd gelezen. Jij kiest je verhaaltjes zo uit zodat ze altijd jouw stelling ondersteunen. Ik kan daar niet anders op reageren dan 'quote:Op zondag 10 januari 2021 15:17 schreef opgebaarde het volgende:
[..]
Ik post iets, jij reageert met o.a.![]()
omdat je verkeerd gelezen hebt en nu zitten wij ineens op een ander niveau zonder duiding.
quote:Sneu figuur
Ow omdat de koper iets lagere maandlasten heeft en kan bezuinigen op onderhoud, komt hij/zij minder snel in de problemen.quote:Op zondag 10 januari 2021 14:13 schreef Sport_Life het volgende:
[..]
Over het algemeen zijn de woonlasten veel lager bij een koopwoning vs dezelfde woning huren. Bij huur zit ook onderhoud inbegrepen , een woning eigenaar kan schilderen uitstellen of zelf doen, om maar een voorbeeld te geven. Noodzakelijk onderhoud zijn de kosten niet (cv beurt 50e per jaar).
Dus in die zin begrijp ik hem wel, een huurder komt eerder in de financiële problemen dan een koper.
Knip
Dit was de originele post:quote:Op zondag 10 januari 2021 15:23 schreef Dimachaerus het volgende:
[..]
Ik heb niet verkeerd gelezen. Jij kiest je verhaaltjes zo uit zodat ze altijd jouw stelling ondersteunen. Ik kan daar niet anders op reageren dan ''
[..]
Is dit serieus een gek verhaaltje?quote:Daarnaast, als je koopt, zit je er dertig jaar aan vast. Zeker als je je huis niet verkocht krijgt zonder verlies....
Als je huurt, zit je er maximaal 1 jaar aan vast en daarna is de huur per maand opzegbaar. Dus kan je de huur niet meer betalen, zijn de gevolgen minimaal
Als het alternatief dakloos is, zeker.quote:Op zondag 10 januari 2021 15:28 schreef opgebaarde het volgende:
[..]
Ow omdat de koper iets lagere maandlasten heeft en kan bezuinigen op onderhoud, komt hij/zij minder snel in de problemen.
Ah ok, das waar, fair point
Dat zit niet in de huur?quote:Op zondag 10 januari 2021 15:04 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Zeker, die druppel op de gloeiende plaat kan je zeker toepassen. De huurder betaald de eigendoms belastingen voor de woning dan weer niet.
Afhankelijk van welke huur je pakt, alleen het ging mij om de te eenvoudige vergelijking die gemaakt word. Ik stel ook niet dat een huurder minder vermogen op zal bouwen overigens, ik agreer op de andere aannamesquote:
Nee.quote:Op zondag 10 januari 2021 15:34 schreef opgebaarde het volgende:
[..]
Dit was de originele post:
[..]
Is dit serieus een gek verhaaltje?
Jij stelt dat de gevolgen minimaal zijn in het geval dat je als huurder de huur niet meer kan betalen.quote:Ik geef alleen aan waarom een bank niet akkoord gaat bij maandlasten X terwijl de maandelijkse al te betalen huur veel hoger is dan bedrag X.
Dit onderbouwt mijn stelling? Welke stelling?
Jij reageert over de verkoper die niet verkocht krijgt (maar dak boven zijn hoofd heeft) en de huurder die zijn maandlasten niet kan betalen. Dat zijn twee totaal verschillende niet te vergelijken situaties.
Graag, ajbquote:Op zondag 10 januari 2021 15:42 schreef Dimachaerus het volgende:
[..]
Nee.
[..]
Jij stelt dat de gevolgen minimaal zijn in het geval dat je als huurder de huur niet meer kan betalen.
Daar ben ik het niet mee eens en dat heb ik onderbouwd.
Vervolgens kom jij met storypicking aan zetten om je stelling te ondersteunen en je gelijk te halen.
Ik zou nu op basis van jouw eerdere situatieschets het verhaal zo kunnen aanpassen dat ik weer 'gelijk' heb.
Je hebt natuurlijk wel een punt. Wat wordt er uit de huur betaalt?quote:
Denk dat dit voordeel vooral van belang is bij het vergelijken van huur- en koperslasten. Fraaie manier om het uit te leggen: “de huur is het maximale bedrag dat je per maand kwijt bent aan onderdak. De hypotheeklasten zijn het minimale wat dit je die maand kost.”quote:Op zondag 10 januari 2021 18:59 schreef blomke het volgende:
[..]
Je hebt natuurlijk wel een punt. Wat wordt er uit de huur betaalt?
Veel genoemd voordeel van huren is: "je betaalt het onderhoud niet". Onderhoud wordt betaald door de woningbouwvereniging bijvoorbeeld. En waar haalt die z'n geld vandaan? Via de huur van de huurder. Zo kan je talloze zaken noemen, die indirect toch door de huurder worden betaald.
Je bent er vooral van ontzorgt. Maar ook is het onderhoud door schaalvoordeel goedkoper. Als ik als lid van m'n VvE m'n ramen wilde laten lappen was ik duurder uit dan wanneer we het allemaal deden. Het verschil alleen waar ik op doelde was dat een huurder het niet *naast* zijn woonlasten betaaldquote:Op zondag 10 januari 2021 18:59 schreef blomke het volgende:
[..]
Je hebt natuurlijk wel een punt. Wat wordt er uit de huur betaalt?
Veel genoemd voordeel van huren is: "je betaalt het onderhoud niet". Onderhoud wordt betaald door de woningbouwvereniging bijvoorbeeld. En waar haalt die z'n geld vandaan? Via de huur van de huurder. Zo kan je talloze zaken noemen, die indirect toch door de huurder worden betaald.
De meeste ontslagen moeten nog vallen. De mensen die hun baan kwijt zijn, zijn veelal flexwerkers. De mensen die nog aan de beurt komen zijn mensen met een vasr contact.quote:Op maandag 12 oktober 2020 11:25 schreef Zoete_Piraat het volgende:
[..]
Crisis is al begonnen hoor. Vele ontslagen hebben al plaatsgevonden of zullen nog komen.
[..]
Helderquote:Volgens het meest recente onderzoek van het CBS uit 2019 geven huurders zo'n 38 procent van hun besteedbare inkomen uit aan huur, kopers zijn gemiddeld 29 procent kwijt aan hun huis.
[...]
Toch rekent het CBS die kosten niet mee in de inflatie. Net als andere statistiekbureaus ziet het een koopwoning namelijk niet als iets wat we consumeren, maar als een investering.
Niet alleen de aankoopkosten van een huis rekent het statistiekbureau niet mee, ook de hypotheekkosten zitten niet in het 'mandje' van goederen en diensten waarvan de prijzen bijgehouden worden om stijgingen te meten.
Dat heeft ook te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank. Die kijkt naar hoe hard de prijzen in Europa stijgen, de Europese inflatie, om te bepalen in welke mate ze de economie stimuleert. Bij een hogere inflatie zal de ECB eerder de rente verhogen.
Hogere rente leidt tegelijk ook tot hogere kosten om een hypotheek af te sluiten. Als je die hogere kosten dan weer meetelt in de inflatie, gaat de inflatie omhoog. Waardoor de centrale bank de rente weer zou verhogen. Dat zou zichzelf steeds verder versterken en niet meer te beheersen zijn. De hypotheekkosten zomaar meetellen in de inflatie zou voor de ECB tot problemen leiden.
quote:Kopers hebben gemiddeld maar keus uit twee huizen. "Nooit eerder kende Nederland een krappere bestaande koopwoningmarkt", zegt de NVM.
Dat is alleen zo als de prijzen blijven stijgen. Het is geen natuurwet. Wel is het een wijdverbreid misverstand wat altijd weer na-gepapegaaid wordt.quote:Op zondag 10 januari 2021 22:55 schreef Zandstrand het volgende:
Wat je natuurlijk ook niet moet vergeten is dat je met een koopwoning ook vermogen opbouwt.
Nee, dat is ook zo als je je hypotheek gewoon aflost.quote:Op vrijdag 15 januari 2021 20:21 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dat is alleen zo als de prijzen blijven stijgen. Het is geen natuurwet. Wel is het een wijdverbreid misverstand wat altijd weer na-gepapegaaid wordt.
Zolang de gemiddelde inflatie boven nul blijft zullen ook de gemiddelde huizenprijzen blijven stijgen. De inflatie zorgt ervoor dat een gemiddelde aankoopprijs van nu over 30 jaar goedkoop lijkt.quote:Op vrijdag 15 januari 2021 20:21 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dat is alleen zo als de prijzen blijven stijgen. Het is geen natuurwet. Wel is het een wijdverbreid misverstand wat altijd weer na-gepapegaaid wordt.
Tuurlijk bouw je wel vermogen op in je hypotheek.quote:Op vrijdag 15 januari 2021 20:21 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dat is alleen zo als de prijzen blijven stijgen. Het is geen natuurwet. Wel is het een wijdverbreid misverstand wat altijd weer na-gepapegaaid wordt.
Dit zeggen, terwijl we in de grootste daling zitten van de afgelopen 8 jaarquote:Op vrijdag 15 januari 2021 21:00 schreef osodevo het volgende:
Die huisjesmelkers vragen natuurlijk altijd het maximale.Waarom worden die niet eens aangepakt? Zo krijg je nooit een normale vrije sector.
Dat komt doordat de expats wegblijven.quote:Op vrijdag 15 januari 2021 22:12 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:
[..]
Dit zeggen, terwijl we in de grootste daling zitten van de afgelopen 8 jaar
https://www.nu.nl/economi(...)or-in-acht-jaar.html
Maakt het jou ook nog iets uit waar het door komt? Als je minder hoeft te betalen hoef je minder te betalen. Mooi toch?quote:Op vrijdag 15 januari 2021 22:30 schreef osodevo het volgende:
[..]
Dat komt doordat de expats wegblijven.
Nog steeds zijn mensen een groot deel van hun inkomen kwijt aan huur. Dan kom je eigenlijk nauwelijks nog aan sparen toe terwijl je een mooi inkomen hebt.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |