Joh, is dat al weer zo lang geleden....quote:Op dinsdag 15 september 2020 17:13 schreef qajariaq het volgende:
Ik overweeg een bak te maken van ruim twee meter breed. De hoogte wil ik dan iets van 50 cm doen anders kan je niet bij de bodem. De diepte moet ik nog verzinnen, 70 tot 80 cm is wel het maximum anders komt het voor een deur uit.
Een teaser... ik ben benieuwd hoe het eruit ziet.quote:Op vrijdag 25 december 2020 22:17 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Joh, is dat al weer zo lang geleden....
De vak staat er, 220 bij ruim 70 en tegen de 60 hoog. Zelf gebouwd van plywood met epoxy en een ruit van gehard glas. Het bouwen koste tijd, geduld en zo nu en dan best wel angstzweet. 700 liter in je kamer is best wel veel bij een misrekening van de krachten en dat afgezien van de directe kosten...
Maar goed, het draait. Een bodemfilter is het geworden, ongeveer twee derde van de bodem bedekt met plastic van Alie, daarop eerst geotextiel en dan een laag grind in diverse afmetingen, het meeste van de bodem is bedekt zwarte flagstone maar ook wat stukjes fijn grind en zelfs potgrond voor de bodembewoners. Twee kleine pompjes die de inhoud van de bak bijna elk uur kunnen verversen voltooien het filter. Dat lijkt weinig maar het vissenbestand houd ik klein.
Mijn andere twijfel was verwarming, helemaal onverwarmd beperkt je tot goudvis en guppen en van beiden gaat mijn hart niet sneller kloppen. Als verwarming heb ik een 100 watt warmtesnoer van tien meter onder de plastic filterdingetjes liggen. De temperatuur in de bak is 20,5 graden en in die dubbelle bodem is het een halve graad hoger. Lijkt dus prima te werken.
Aanvankelijk een open bovenkant en dat is prachtig maar condens op de ruiten is iets uit mijn jeugd, niet van deze tijd dus alsnog plexiglas afdekking er over heen.
Ik ga stoppen want geen mens wil dit hele verhaal lezen vrees ik. De rest komt zo nodig in stukjes en beetjes nog wel.
Het licht is nu uit. De beplanting is nog erg summier, dat moet nog groeien. Morgen zal ik wat foto's makenquote:Op vrijdag 25 december 2020 22:19 schreef LoaLoa het volgende:
[..]
Een teaser... ik ben benieuwd hoe het eruit ziet.
Filter is nog niet ingedraaid maar de oude pomp blijft er een paar weken bij draaien. en we hebben nog filterstarter spul staanquote:Op zaterdag 26 december 2020 08:22 schreef Jordy-B het volgende:
Heeft hij een deel van de filtermedia overgezet? Of zat er helemaal nog geen filter in?
Mijn oorspronkelijke idee was om langs de achterwand inwendig een smal en hoog bioloog te maken. Door dit topic heb ik toch voor een bodemfilter gekozen. Ik ga het over een jaar of twee wel zien of het de juiste keuze was.quote:Op zaterdag 26 december 2020 07:46 schreef Sorella het volgende:
Manlief is sinds kort met pensioen die heeft bed8 dat hij een binnenfilter in het aquarium wou,
Plywood voorzien van epoxy is redelijk geel.quote:Op zondag 27 december 2020 10:54 schreef Sorella het volgende:
Is het water geel of komt dat door de belichting ?
Bacteriebloei is een beetje foute benaming, de veroorzaker is eigenlijk een complexe samenleving van verschillende organismen, de meeste zijn Infusiediertjes, https://en.wikipedia.org/wiki/Infusoriaquote:Op zondag 27 december 2020 10:54 schreef Sorella het volgende:
bacteriebloei, de ene zegt niets aan doen de ander regelmatig waterwissel
Geel is niet zo'n probleem.quote:Op zondag 27 december 2020 13:49 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Plywood voorzien van epoxy is redelijk geel.
Het water heb ik nog nooit helemaal helder kunnen krijgen, niet dat het heel erg opvalt maar als ik naar de zwarte pompjes achter in de bak kijk zie ik nog steeds iets mist. Waarschijnlijk toch nog van het grind. Mijn hoop is dat de planten dat er uit vangen en anders moet het maar steeds verder verdunnen door waterwissels.
Ik vroeg het me af omdat er geen hout inligt wat die kleur af kan gevenquote:Op zondag 27 december 2020 13:49 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Plywood voorzien van epoxy is redelijk geel.
Het water heb ik nog nooit helemaal helder kunnen krijgen, niet dat het heel erg opvalt maar als ik naar de zwarte pompjes achter in de bak kijk zie ik nog steeds iets mist. Waarschijnlijk toch nog van het grind. Mijn hoop is dat de planten dat er uit vangen en anders moet het maar steeds verder verdunnen door waterwissels.
Dank jequote:Op zondag 27 december 2020 14:01 schreef Watuntrik het volgende:
Leuke bak! Ziet er goed uit...
[..]
Bacteriebloei is een beetje foute benaming, de veroorzaker is eigenlijk een complexe samenleving van verschillende organismen, de meeste zijn Infusiediertjes, https://en.wikipedia.org/wiki/Infusoria
eencellige algen en daarnaast bacteriën. De infusiora eet de algen en de bacteriën. En ze leven allemaal in elk aquarium...
In een voldoende ingedraaid aqaurium leven deze organismen hoofdzakelijk in het substraat, de biofilm en in het filter. In een redelijk nieuw aquarium is het vrij normaal dat het water kan vertroebelen door grote aantallen van deze organismen. Dat heeft er eigenlijk mee te maken dat de waterkolom meer voedsel voor ze bevat dan het nieuwe substraat, de nieuwe filter en er is nog niet voldoende biofilm opgebouwd. Dan hebben ze weinig andere keuze dan zich in de water kolom op te houden en zich daar te voeden en te vermenigvuldigen wat het water troebel maakt. En extra water wisselen heeft dan ook weinig zin, zolang het substraat, de filter en de biofilm nog niet voldoende volwassen zijn blijft dit proces doorgaan.
De beste methode is geen paniek en geduld... Uiteindelijk zullen ze verhuizen, daar waar ze zich het liefst ophouden en dat is vooral in en rond het substraat. In een voldoende en gezond beplant aqaurium is het substraat en de planten dan ook de grootste en beste biologische filter die je hebt. De meeste bacteriën verantwoordelijk voor biologische filtering leven in en rond de plantwortels en ze onderhouden een symbiotische relatie. Dus dat heeft ook zijn tijd nodig om de planten en hun wortelstelsel te laten groeien. Ook de biofilm bestaat uit infusiora, dat is die slijmlaag die zich ontwikkeld op het glas, hout, stenen en overige objecten. Dus in het substraat en in de biofilm van het aquarium zit al 1000 x meer aan die organismen dat in het in verhouding Filtertje.![]()
Die extra filter naast,in of onder een goed volwassen ingegroeid beplant aqaurium is meer voor de waterkolom te polijsten en heeft qua biologisch filtering eigenlijk een ondergeschikte rol. Maar gezien voldoende en gezond beplant nog al een relatieve term is, kun je hem toch maar beter hebben en goed onderhouden.
Er ligt nu beuk, walnoot en eiken bladeren in, ik heb ook vijgenblad maar dat doe ik maar 1 keer per week want de garnalen zijn er weg van, binnen no time zijn alleen de nerven nog maar over.quote:Op zondag 27 december 2020 14:08 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Geel is niet zo'n probleem.
Heb vaak gedroogde bladeren in de bak en dat verkleurt ook wel aardig. De vissen klagen er niet over
Verwende beestjesquote:Op zondag 27 december 2020 14:22 schreef Sorella het volgende:
[..]
Er ligt nu beuk, walnoot en eiken bladeren in, ik heb ook vijgenblad maar dat doe ik maar 1 keer per week want de garnalen zijn er weg van, binnen no time zijn alleen de nerven nog maar over.
Zegt degene die zijn beestjes ook verwendquote:
Wat je doorgaans leest in de aquarium blogs en fora is dat de meeste mensen denken dat hun eigen ervaringen iets universeels moet zijn. Maar dat is het helaas niet...quote:Op zondag 27 december 2020 14:20 schreef Sorella het volgende:
Als je die bacteriën krijgt en je leest met een paar dagen is het verdwenen en na 2 weken zie je nog geen verschil is geduld heel ver te zoeken.
Al die goedkope rommel gaat vroeger of later kapot, maar meestal vroeger. Zou gewoon voor een fatsoenlijk merk aquarium sparen.quote:Op woensdag 3 februari 2021 14:04 schreef Nico987 het volgende:
Hoi
Ik heb een juwel 60 net daar in een juwel bioflow one. Dat draait prima al een tijd. Alleen worden mijn zuignappen steeds erg hard waardoor ze dan niet meer vast blijven zitten. Herkennen mensen dit? Is dit op te lossen? Maakt het verschil of het zwarte of doorzichtige zijn.
Ik wil uiteindelijk ooit een 180 ook met intern filter omdat ik voor extern geen ruimte heb. Dan zit de filter in een behuizing zit het dan ook vast met zuignappen?
Ik heb ongeveer 5 jaar een lido 120 gehad. Daar zat het filterhuis vast gekit. Geen problemen meegehad. Nu heb ik een rio180 sinds oktober en daar zit het ook vast gekit. Ook daar verwacht ik geen problemen mee.quote:Op woensdag 3 februari 2021 14:04 schreef Nico987 het volgende:
Hoi
Ik heb een juwel 60 net daar in een juwel bioflow one. Dat draait prima al een tijd. Alleen worden mijn zuignappen steeds erg hard waardoor ze dan niet meer vast blijven zitten. Herkennen mensen dit? Is dit op te lossen? Maakt het verschil of het zwarte of doorzichtige zijn.
Ik wil uiteindelijk ooit een 180 ook met intern filter omdat ik voor extern geen ruimte heb. Dan zit de filter in een behuizing zit het dan ook vast met zuignappen?
Kan het niet te warm voor je schildpadje zijn en/of te veel licht ?quote:Op donderdag 18 februari 2021 10:28 schreef Rockiejj het volgende:
Ik weet niet of ik het hier moet, mag of kan vragen maar ik probeer het toch. Ik heb een waterschildpad van een paar weken oud, hij is hier nu drie weken en zit tot nu toe alleen maar in het water, klimt soms op een tak die iets uit het water steekt maar komt eigenlijk helemaal niet op z'n platform met zand, warmtelamp en UV lamp. Ik zie ook geen sporen dat hij er 'stiekem' op is geweest als ik er niet ben. Is dit herkenbaar bij anderen?
Er is in NL nog steeds geen exotische dierenwet . Ze zijn al jaren aan het debateren over wat daar op moet staan. Dus als jij een giraf in je tuin wil dan mag dat gewoon. Totdat je buren gaan klagen.quote:Op vrijdag 19 februari 2021 10:57 schreef Sorella het volgende:
[..]
Kan het niet te warm voor je schildpadje zijn en/of te veel licht ?
Hoe groot is de bak waar hij/zij in zit ?
Is het een roodwangschildpad ?
Heb je een foto
P.s. je weet dat deze niet meer gehouden of verhandeld mogen worden ?
De regels van de europese uni gaan toch voor de nederlandse wetgeving heb ik altijd begrepen ?quote:Op vrijdag 19 februari 2021 16:05 schreef Nico987 het volgende:
[..]
Er is in NL nog steeds geen exotische dierenwet . Ze zijn al jaren aan het debateren over wat daar op moet staan. Dus als jij een giraf in je tuin wil dan mag dat gewoon. Totdat je buren gaan klagen.
Dankjewel!..quote:Op zondag 21 februari 2021 09:25 schreef oh-oh het volgende:
@:Watuntrik wat een gave bak die hele grote. Ik heb ook een open bak, met axolotls, die slopen helaas alle beplanting zowat, dus ik heb vooral drijvers, maar ze moeten dan ook nog eens tegen lage temperaturen kunnen.
Gisteren aaaaaaaalles uit de bak gehaald omdat ik een slakkenplaag ontdekte, wss met het gekregen guppengras meegekomen, en bedankt.
Dus ik kan weer helemaal opnieuw beginnen.
Anubias is een Epifietquote:Op zondag 21 februari 2021 09:48 schreef oh-oh het volgende:
Bijkomend probleem is dat ik ook bare bottom heb. Ik heb er wel eens plantenbakken met zand in gehad, dat ging wel ok maar dan heb ik dus planten nodig die koud kunnen ( axolotl's houden niet van water boven de 20 graden) en met lange stelen, dus zoiets als er bij jou helemaal rechts in die grote bak staat zou te gek zijn bv.
Vissen kunnen gelukkig goed tegen wisselende watertemperatuur. Een enorm verschil is natuurlijk wel een issue. Mijn discussen begonnen vaak te paaien na water wisselen. Overigens liet ik wel altijd een pompje meelopen bij verversen en was er bodemverwarming.quote:Op zondag 21 februari 2021 18:44 schreef TheFreshPrince het volgende:
Overigens heb ik vorige week een waterverversingsblunder begaan.
Had zo'n 20% afgetapt, bijgevuld met koud kraanwater.
Ik gebruik al sinds het voorjaar van vorig jaar koud kraanwater omdat m'n warme kraanwater koper bevat (boilervat met koperen spiraal) en m'n garnalen er aan gingen.
Blijkbaar was het water vanwege de vorst zo koud vanwege de vorst dat er gelaagdheid optrad in m'n aquarium waardoor de onderste 20% water in de bak enorm koud was. Koud water is blijkbaar zwaarder en zakt naar onderen, vooral als het temperatuurverschil heel groot is.
Ik kwam er pas achter toen m'n corydoras ineens op hun zijkant lagen te happen en had ook niet direct door wat het was. De rest van de vissen leek nergens last van te hebben.
Toen ik een vermoeden had wat het was ben direct met een kookspatel (je moet wat) het water voorzichtig gaan roeren/mengen en de pomp aangezet om de circulatie op gang te krijgen.
Het is al een week geleden en ze leven allemaal nog, dus het lijkt dat het goed afgelopen is...
Ja, een paar graden is niet erg. De corydoras zijn normaal gek op dat koude water en zwemmen met opzet dwars door de straal van de vulslang.quote:Op zondag 21 februari 2021 18:55 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Vissen kunnen gelukkig goed tegen wisselende watertemperatuur. Een enorm verschil is natuurlijk wel een issue. Mijn discussen begonnen vaak te paaien na water wisselen. Overigens liet ik wel altijd een pompje meelopen bij verversen en was er bodemverwarming.
Een paar graden kouder is voor even voor veel vissen in de natuur ook normaal in de tropen of subtropen.
Ik had nogal een grote bak en gebruikte zo’n gardens sproeier/handdouche pistool. Werkt perfect, ook om de boel wat te mengen en eventueel wat lucht in te brengen.quote:Op zondag 21 februari 2021 19:00 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ja, een paar graden is niet erg. De corydoras zijn normaal gek op dat koude water en zwemmen met opzet dwars door de straal van de vulslang.
Maar dit was een verschil van minimaal 10-15 graden... het kraanwater was echt heel koud vorige week...
Het zag er heel dramatisch uit met de vissen op hun rug en op hun kant, amper bewegend, happend.
Dacht echt dat ik ze vermoord had. Maar gelukkig, na een kwartiertje roeren door de bak begonnen ze weer rechtop te zwemmen.
De pomp aan tijdens het verversen lukt hier niet (ze vallen droog omdat ze bovenin zitten ivm bodemfilter en spray bars) maar mss is een extra pomp voor tijdens het vullen wel een idee.
Persoonlijke ervaringen niet, maar wel heel wat discussies over gelezen en er ooit aan gedacht het zelf ook te doen. Maar het is best een ingrijpende operatie want je zal de bak op de afvoer moeten aansluiten of voldoende ruimte maken om het water op te kunnen vangen en hergebruiken. Heb je die mogelijkheid niet wordt het lastig.quote:Op zondag 21 februari 2021 18:26 schreef qajariaq het volgende:
Heeft iemand ervaring met continu waterwissel, zeg maar een lekkende kraan boven je bak in plaats van elke week een deel water verversen?
Ik heb een topic gestart hoe een 'lekkende kraan' te simuleren. Het aquarium deel van die discussie is hier interessanter.
Dat verdampen kan voor de zomer wel een ding zijn. Mijn bak heb ik na twee dagen weer dicht gemaakt van boven want mn ruiten waren beslagen, dat was te veel dus. Als ik 20 liter per dag er in druppel dan zal dat wel los lopen.quote:Op zondag 21 februari 2021 20:18 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Persoonlijke ervaringen niet, maar wel heel wat discussies over gelezen en er ooit aan gedacht het zelf ook te doen. Maar het is best een ingrijpende operatie want je zal de bak op de afvoer moeten aansluiten of voldoende ruimte maken om het water op te kunnen vangen en hergebruiken. Heb je die mogelijkheid niet wordt het lastig.
Technisch is het niet zo ingewikkeld, het mooist is om dan met een Sump (onderbouw) filter te werken waar ja alles in wegwerkt. Dus een vlotter die het water op pijl houd en een overloop... Het enige waar je dan bij een open bak rekening mee moet houden is dat er ongeveer 1 á 2 liter per dag verdampt. Vul je druppelgewijs alleen maar aan wat verdampt dan gaat je EC stijgen omdat zich dan zouten gaan ophopen.
Als je Engelstalig gaat zoeken met Aquarium Auto Top off dan zul je wel wat Discussies, video's en projecten daar over vinden...
Dat is voor mij ook de directe aanleiding. Na een waterwissel daalde de temperatuur wel een graad of vier vijf en moest ik er bijna een halve dag extra verwarming bij hangen om het weer een beetje normaal te krijgen.quote:Op zondag 21 februari 2021 18:44 schreef TheFreshPrince het volgende:
Had zo'n 20% afgetapt, bijgevuld met koud kraanwater.
De bak is 100x80x70 en het is een muskusschildpad.quote:Op vrijdag 19 februari 2021 10:57 schreef Sorella het volgende:
[..]
Kan het niet te warm voor je schildpadje zijn en/of te veel licht ?
Hoe groot is de bak waar hij/zij in zit ?
Is het een roodwangschildpad ?
Heb je een foto
P.s. je weet dat deze niet meer gehouden of verhandeld mogen worden ?
Ik heb ze even opgezocht, wat een leuk beestje, het zijn geen zonneaanbiddersquote:Op maandag 22 februari 2021 09:55 schreef Rockiejj het volgende:
[..]
De bak is 100x80x70 en het is een muskusschildpad.
Te warm en/of te veel licht denk ik niet, het is ongeveer 35 graden onder de lamp toen ik het de laatste keer had gemeten..
Ik zal even een foto maken!
Jaa super leuk, zal hem vandaag eens proberen op de gevoelige plaat te zetten, hij is enorm nieuwsgierig altijd dus ik denk dat dat wel moet lukken!quote:Op maandag 22 februari 2021 10:07 schreef Sorella het volgende:
[..]
Ik heb ze even opgezocht, wat een leuk beestje, het zijn geen zonneaanbidders![]()
http://www.muskusschildpadden.nl/ Hier staat veel informatie op.
Foto is altijd leuk
Interessant...quote:Op zondag 21 februari 2021 21:27 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Dat verdampen kan voor de zomer wel een ding zijn. Mijn bak heb ik na twee dagen weer dicht gemaakt van boven want mn ruiten waren beslagen, dat was te veel dus. Als ik 20 liter per dag er in druppel dan zal dat wel los lopen.
Afvoer heb ik al in de bak zitten als overloop. Op het gewenste waterniveau heb ik een extra gaatje (2mm) geboord en als dat onvoldoende is dan zit daar boven een groter gaatje of nog iets hoger de volle 32 mm. Zolang ik thuis ben maak ik me geen zorgen en voor ik weer langer van huis mag van de corona dan draait het al zo lang dat ik er ook wel vertrouwen in heb. Misschien is het wel een idee er ook een vlotter op te zetten voor als de hele afvoer mocht blokkeren. Ga ik eens naar zoeken.
BTW, ik heb ook gelijk een kraan vlak boven de bak gemaakt, ik moest ff in bochten wringen om de leiding daar te krijgen maar het maakt een en ander wel erg makkelijk.
Door continu te wisselen gebruik je wel iets meer water maar daar staat tegenover dat gemiddeld je water schoner is. Vergelijk het met je slaapkamerraam altijd op een kiertje of eens per week een uurtje open zetten.
[..]
Dat is voor mij ook de directe aanleiding. Na een waterwissel daalde de temperatuur wel een graad of vier vijf en moest ik er bijna een halve dag extra verwarming bij hangen om het weer een beetje normaal te krijgen.
En eh, ik wil wel een beetje blijven spelen.
https://www.gardena.com/n(...)vellering/966960701/
Die heb ik besteld, instelbaar vanaf een liter per uur, dat is in mijn geval rond de 20% per week. Het enige is dat ik creatief moet doen om het aan mijn kraan te verbinden. Maar goed, daar verzin ik wel iets op, De Gardena methode geeft heel veel tussenstukken dus duur en rommelig.
Die kunnen inderdaad redelijk warm worden, met name de alia expres versie. Gewoon aanzien hoe lang ie het volhoud, soms blijft het best lang werken terwijl je het nauwelijks vast kan houden.quote:Op maandag 22 maart 2021 19:35 schreef r2d22 het volgende:
ik voeg co2 toe aan mijn aquarium. nu heb ik gemerkt dat mijn elektrische klep warm wordt. ik weet niet of dit zo hoort of dat het pas is gebeurd en de klep stuk is. wie weet of die kleppen warm horen te worden
Hier wordt er alles over verteld...quote:Op vrijdag 22 oktober 2021 20:00 schreef MatthijsDJ het volgende:
Mede aquarium fans.. Afgelopen week is mijn Betta naar bijna twee jaar het spektakelstuk van mijn bak geweest te zijn, overleden.
Ik heb inmiddels een nieuwe Betta die flink actief is en zich goed laat zien, leuk dus!. Maar sinds vandaag lijkt hij een stuk vin te missen.. Ik ben een beetje bang voor vinrot maar vermoed zelf meer dat ie mot heeft gehad met één van de vrouwtjes.
Op deze foto is het redelijk te zien dat het middelste gedeelte van de staartvin afgeknipt lijkt te zijn. Ik heb zelf nooit vinrot in de bak gehad dus vind het moeilijk in te schatten.
Mss dat iemand van jullie meer kan zeggen..
[ afbeelding ]
Was uiteindelijk geen vinrot, was dus echt door mot met het dominante vrouwtje.. Had al voor wat meer tegengas gezorgd door wat flinkere dames erbij te zetten.. Daar zijn er nu ook al twee door vermoord door haar.quote:Op dinsdag 16 november 2021 08:13 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Hier wordt er alles over verteld...
https://bettasource.com/betta-fish-fin-loss-vs-fin-rot/
Is het vinrot dan kun je er in de EU geen medicatie meer voor krijgen op de vrije markt. Want vinrot is een bacteriële/schimmel infectie die alleen met antibiotica te behandelen is. Dit krijg je in de EU alleen nog maar bij de dierenarts en die mag het niet zomaar verkopen zonder eerst zelf de diagnose en noodzaak vast te stellen. Dat wordt dus duur grapje met een visje naar de dokter.
Met beetje geluk kun je het bestellen in de USA zoiets als Seachem Kanaplex (Kanamycin) daar mag dit wel nog. Of je het dan ook geleverd krijgt is de vraag. Immers de verzender is verplicht om op het poststuk de inhoud te vermelden. Komt het door de handen van een oplettende douane die de kleine lettertjes leest. Dan krijg je geen Kanaplex op de deurmat maar een bekeuring omdat illegaal importeren van antibiotica inmiddels strafbaar feit is.
Beter en doordachter voor je vissen zorgen om zoiets te voorkomen is een goedkopere optie met minder rompslomp.
Het leven van een aquarist is niet zo eenvoudig, je kan moeilijk met je zieke garnaal naar de dierenarts.quote:Op vrijdag 6 mei 2022 15:10 schreef qajariaq het volgende:
Als de waterwaardes goed zijn zonder dat je daar met chemicaliën op zit te sturen dan lijkt het mij niet logisch dat er gebrek aan Ca is. Dat zou toch ook invloed op Ph en hardheid hebben lijkt mij?. Dit is brainstormen zonder diepere kennis van de materie.
Dode vis of garnaal vind ik nooit, voor ik ze zie zijn ze al geconsumeerd.
Stel je vraag anders op aquaforum of zo. Voor zover daar nog mensen met kennis zitten. Ik kom daar niet meer maar ben ook niet zo fanatiek bezig met mn bak.quote:Op vrijdag 6 mei 2022 15:16 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het leven van een aquarist is niet zo eenvoudig, je kan moeilijk met je zieke garnaal naar de dierenarts.
En verder heb ik ook maar basis scheikunde en natuurkunde, dus ik roei met de riemen die ik heb
Ik hou het wel even in de gaten, helaas waren het een paar mooie grote exemplaren (vrouwtjes) die het loodje legden.
Beter laat dan nooit...quote:Op vrijdag 6 mei 2022 13:11 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik kan eventueel wel wat calciumpoeder maken uit eierschalen.
Ben benieuwd naar jullie theorie...
Ja, leuk kanaal.quote:Op donderdag 5 januari 2023 23:18 schreef kree het volgende:
Had vroeger een aquarium, maar allemaal even geen tijd meer voor.
maar dit is een leuk kanaal om te volgen, als tip:
https://www.youtube.com/c/MDFishTanks
vond die laatste van die spugende vissen wel aardig, heb die wel eens ergens in een dierentuin gezien enzoquote:Op donderdag 5 januari 2023 23:19 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ja, leuk kanaal.
Ik volgde 'm al toen hij nog in z'n tuinschuurtje bezig was met bakken
En toen een groter tuinschuurtje...
En toen een verdieping in/boven een bedrijfspand.
En toen..
That escalated quickly
Lama gekruist met een goudvisquote:Op donderdag 5 januari 2023 23:21 schreef kree het volgende:
[..]
vond die laatste van die spugende vissen wel aardig, heb die wel eens ergens in een dierentuin gezien enzo
Ja die van MD fishtanks doet het leuk, en ook leuk om naar te kijken elke keer.quote:Op vrijdag 6 januari 2023 22:27 schreef nomina het volgende:
Wat een toeval dat jullie het over MDFishtank hebben terwijl ik hier kom om een videolink te plaatsen!
Ik ken zijn kanaal en hij is echt sympathiek. Maar ik dacht ook weleens aan hem (we put a piece of wood here, yes that's fine) toen ik deze video zag over aquascaping.
Heeft eigenlijk best veel overeenkomsten met schilderkunst. Of eigenlijk met veel kunstvormen in het algemeen.
Ik heb zelf geen aquarium, maar ben wel geïnteresseerd in vissen. Helaas zijn er niet zoveel goede video's over wilde vissen te vinden zoals onderstaande
De tijd is een keuze, ik vindt dit soort scapes mooi en knap, maar wil het zelf echt niet.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 02:46 schreef kree het volgende:
[..]
Ja die van MD fishtanks doet het leuk, en ook leuk om naar te kijken elke keer.
Nu had ik vroeger een aquarium wel. En zelfs nog een tijdje een stuk of 15 bijgehouden in een verzorgingshuis als bijbaantje. toen was ik btw 14 ofzo hoor.
Maar het is een kunst eigenlijk gewoon wel, het scaping gedeelte lig. Ok helaas moet je het erna ook bijhouden.
Speel al jaren met de gedachte van moet ik weer eens een aquarium nemen nu ik daar inmiddels wel mogelijkheden voor heb. Maar het ontbreekt me aan tijd, alleen al als ik hier dan achter de tuin in kijk en alles zie wat ik daaraan nog moet doen
Zijn er geen koud water aquaria te maken?quote:Op zondag 8 januari 2023 10:13 schreef Nico987 het volgende:
Deze moesten in de 120cm komen om toch wat groen tussen de Malawi te hebben. En toen kwam Putin. Daardoor stoken wij weinig in huis en zou het aquarium dus erg veel aan elektra kwijt zijn. Ws zo'n 100 per maand. Het prijs plafond biedt ook nog geen oplossing want wij gaan daar qua elektra al boven uit. Dus nog maar even wachten.
Opzich vind ik het stroomverbruik van het aquarium best wel meevallen, nu moet ik eerlijk bekennen dat hier in mijn 240 liter bak bijna alle verlichting als led uitgevoerd is en ik geen vissen hou die op een hoge temperatuur gehouden moeten worden.quote:Op zondag 8 januari 2023 10:13 schreef Nico987 het volgende:
Ik heb vorige jaar besloten dat er eindelijk weer een echt aquarium zou moeten komen. Ik had een Juwel 60 met wat wildvang tetra's en mooi koppel cichliden, en een te grote algeneter. Alles weggedaan en een 30cm garnalen bakje gestart met veel te veel Anubia planten er in
Deze moesten in de 120cm komen om toch wat groen tussen de Malawi te hebben. En toen kwam Putin. Daardoor stoken wij weinig in huis en zou het aquarium dus erg veel aan elektra kwijt zijn. Ws zo'n 100 per maand. Het prijs plafond biedt ook nog geen oplossing want wij gaan daar qua elektra al boven uit. Dus nog maar even wachten.
Veel vissoorten en zeker garnalen doen het nog prima bij kamertemperatuur of iets lager.quote:Op zondag 8 januari 2023 10:27 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Zijn er geen koud water aquaria te maken?
Zeker weten...quote:
Mooie video BTW, George Farmer de host van de video is ook de stichter (eigenaar) van Engelands grootste en volgens velen "Including me" de beste meest uitgebreide forum en kennis database, over Aquarium en Aquatische planten ter wereld. Zeer veel kundige en getalenteerde aqaurium liefhebbers en ook professionele wetenschappers als actieve leden van over de gehele wereld.quote:
Valt wel mee hoor, in mijn beleving zijn garnalen niet echt lastiger dan vissen. Gewoon niet te veel voeren en ook wat minder grondig schoonmaken. Het enige nadeel is dat je bakje klein is, daardoor variëren temperatuur en watersamenstelling wat snel en dat maakt het wel lastiger. Oja, koper kunnen garnalen ook niet tegen dus niets van koper in je water of leidingen. Kraanwater kan wel uit koperen buis, dat water is nog zo neutraal dat koper er niet in oplost.quote:Op woensdag 15 maart 2023 22:26 schreef Droopie het volgende:
Ik heb een Nano 20 liter aquarium gekocht voor garnalen.
Dacht garnalen, das leuker dan vissen. Blijkt dat allemaal een stuk complexer te zijn
Bak draait nu een weekje in, ben benieuwd.
Japonica kweken is nauwelijks te doen als amateur maar het houden is niet lastiger dan guppen of zo.quote:Op vrijdag 17 maart 2023 16:35 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Ligt eraan wat voor garnalen. Vuurgarnalen zijn een makkie. Japonica is al wat lastiger geloof ik.
Iets met galaxy, ze zijn groen.quote:Op vrijdag 24 maart 2023 01:27 schreef Nico987 het volgende:
Wat voor visjes heb je gehaald
Kweken van garnalen is niet moeilijk, enige wat je moet doen is voorkomen dat ze in je filter gaan. En je water in goede conditie blijft.
Ik zal je afraden om er nog andere soorten bij te zetten, want ze krijgen na komenlinge met allerlei kruisingen, en die zijn in de meeste gevallen wildkleur, bruin grijs.
Ik zou er ook gewoon veel meer ineens plaatsen dan 5, garnalen vervuilen de bak niet, ze ruimen meer op dan ze vervuilen, daar kun je er prima 20 van in een kleine bak hebben. Dan zullen ze veel minder verstopt zitten.
De grootste bedreiging voor garnalen zijn die andere visjes. Zorg voor veel schuilplaats in de vorm van mos b.v.quote:Op vrijdag 24 maart 2023 02:47 schreef Droopie het volgende:
[..]
Iets met galaxy, ze zijn groen.
Wat ik eigenlijk voor het mooie niet had moeten doen voor het kleureffect.
Maar ze zijn echt cool groen
Eten garnalen ook visvoer wat niet opgegeten is.
Maar idd, thanks voor de tip.
Ik ga er morgen nog een paar halen en dan dezelfde garnalen.
Dan kijk ik gelijk wat de latijnse naam van de visjes is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |