abonnement Unibet Coolblue
  maandag 22 februari 2021 @ 10:11:32 #151
248156 Rockiejj
Who's your daddy?
pi_198142871
quote:
0s.gif Op maandag 22 februari 2021 10:07 schreef Sorella het volgende:

[..]

Ik heb ze even opgezocht, wat een leuk beestje, het zijn geen zonneaanbidders :)

http://www.muskusschildpadden.nl/ Hier staat veel informatie op.

Foto is altijd leuk :)
Jaa super leuk, zal hem vandaag eens proberen op de gevoelige plaat te zetten, hij is enorm nieuwsgierig altijd dus ik denk dat dat wel moet lukken!
Diep inspirerende quote
- "bekend" persoon
pi_198143589
quote:
0s.gif Op zondag 21 februari 2021 21:27 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Dat verdampen kan voor de zomer wel een ding zijn. Mijn bak heb ik na twee dagen weer dicht gemaakt van boven want mn ruiten waren beslagen, dat was te veel dus. Als ik 20 liter per dag er in druppel dan zal dat wel los lopen.

Afvoer heb ik al in de bak zitten als overloop. Op het gewenste waterniveau heb ik een extra gaatje (2mm) geboord en als dat onvoldoende is dan zit daar boven een groter gaatje of nog iets hoger de volle 32 mm. Zolang ik thuis ben maak ik me geen zorgen en voor ik weer langer van huis mag van de corona dan draait het al zo lang dat ik er ook wel vertrouwen in heb. Misschien is het wel een idee er ook een vlotter op te zetten voor als de hele afvoer mocht blokkeren. Ga ik eens naar zoeken.
BTW, ik heb ook gelijk een kraan vlak boven de bak gemaakt, ik moest ff in bochten wringen om de leiding daar te krijgen maar het maakt een en ander wel erg makkelijk.

Door continu te wisselen gebruik je wel iets meer water maar daar staat tegenover dat gemiddeld je water schoner is. Vergelijk het met je slaapkamerraam altijd op een kiertje of eens per week een uurtje open zetten.
[..]

Dat is voor mij ook de directe aanleiding. Na een waterwissel daalde de temperatuur wel een graad of vier vijf en moest ik er bijna een halve dag extra verwarming bij hangen om het weer een beetje normaal te krijgen.

En eh, ik wil wel een beetje blijven spelen.

https://www.gardena.com/n(...)vellering/966960701/
Die heb ik besteld, instelbaar vanaf een liter per uur, dat is in mijn geval rond de 20% per week. Het enige is dat ik creatief moet doen om het aan mijn kraan te verbinden. Maar goed, daar verzin ik wel iets op, De Gardena methode geeft heel veel tussenstukken dus duur en rommelig.
Interessant... :)


Al staat de bak waar ik dit plan mee had naast de badkamer ben ik er nooit aan begonnen omdat het constructief teveel impact heeft om de afvoer en waterleiding bij de bak te krijgen. Al had ik alles wel mooi weg kunnen werken achter de kast waar de onderfilter instaat.

Ik heb toen wel wat gezocht naar de geschikte materialen.. En dan kom je met plaatstgebrek natuurlijk eerder op het kleinere spul uit. Zo kun je op Ebay etc.met zoeken naar Floater Switch wel het een en ander vinden in verscillende kunstof en RVS uitvoeringen.
https://www.ebay.com/itm/(...)047675.c101195.m1851
Dit zijn dan magneetschakelaars die dan weer via een relais een magneetklep in de leiding aansturen.
https://www.ebay.com/sch/(...)water+valve&_sacat=0

Ben je beetje thuis in elektrotechniek kun je het zelfs met timers regelen...

Omdat ik bij deze bak met een onderbouw sump filter werk, werk ik dus ook met overlopen. Maar ben nooit een fan geweest van gaten boren in het aquarium ivm permanente beschadiging die nooitmeer onzichtbaar te repareren is. DUs heb ik gekozen voor de overloop sifon. Die zijn wel te koop maar erg duur, dus heb ik mijn eigen ontwerp gemaakt en gebouwd. Kleinere modellen zodat ik er meer dan 1 in dit geval 2 dus over de bak kan verdelen en zo ook een betere stroonverdeling creeër.

Het werkingsprincipe is heel simple volgens de wet van communicerende vaten en ze zijn uiterst betrouwbaar.
Redelijk gemakkelijk en goedkoop te maken.

Dit kun je naar believen zo groot en klein maken als je maar wil of nodig hebt. De 16mm sifonpijp in de tekening is niet verlijmd en kan dus hoger of lager gezet worden om water niveau te reguleren.


Het voordeel is wanneer je 2 of kleinere verdeeld en eentje stopt om welke reden dan ook zullen de andere het overnemen en compenseren. Maar bij mij loopt het al jaren en is nog nooit voorgekomen. De filter korfjes houden klein vuil tegen en zullen niet verstoppen.

Ze hangen zo dus links en rechts aan de bak naar een gezammelijke verzamelpijp.




Die hier in de onderbouw filter uitloopt.


In deze filter staat dus de pomp, die water geeft aan de bak en dat water loopt over de sifons weer terug naar het filter. Het voordeel is er hangt niets anders in de bak dan de overlopen en de pomp uitloop. De verwarming en pomp etc. zit allemaal verborgen in de onderfilter.

Het bijkomend voordeel is het water niveau in de bak zelf blijft altijd onveranderd, zolang de pomp loopt stijgt het en zakt het nooit. Dit gebeurd in de sump... En hier had ik toen graag mijn Automatisch vulsysteem willen inbouwen.. Heb de mogelijkheden theoretisch wel uitgewerkt maar bouwtechnisch er vanaf gezien omdat ik geen zin had om de badkamer daarvoor te moeten verbouwen. :)

Maar mijn tip is wel, zou je dit willen, overweeg dan een open onderbouw sump filter. Dan heeft het visueel absoluut geen impact en stop je alles in de kast onder de bak. en zoals je ziet is gaten boren eigenlijk ook helemaal niet nodig. ^O^ Als dan, doe je dit ook in de sump, bv een overloop, dat zie je toch niet als de kast dicht is.

Waar je in dit soort systemen wel rekening mee moet houden is watervolumes, zoals hoeveel stroomt terug naar de filter als de pomp stopt. En hoeveel water pomp je max naar de bak als de afvoer stopt maar de pomp niet.
Dit is een eenvouding rekensommetje en dimensie aanpassing zodat visa versa elkaar nooit kunnen laten overlopen. Dit moet dus in sync zijn.

Een goed doordacht ontwerp werkt 100% feilloos zonder veel omkijk. Althans voor mij wel, dit bakkie loopt al jaartje of 6, de foto's zijn ook al paar jaar oud... Uiteraard veranderd dit concept een beetje wanneer je gebruik gaat maken van extra mechanisch en elektrisch vul opties, extra toeters en bellen vergen regelmatig en meer onderhoud.

[ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 22-02-2021 11:34:17 ]
pi_198638629
ik voeg co2 toe aan mijn aquarium. nu heb ik gemerkt dat mijn elektrische klep warm wordt. ik weet niet of dit zo hoort of dat het pas is gebeurd en de klep stuk is. wie weet of die kleppen warm horen te worden
pi_198639472
quote:
0s.gif Op maandag 22 maart 2021 19:35 schreef r2d22 het volgende:
ik voeg co2 toe aan mijn aquarium. nu heb ik gemerkt dat mijn elektrische klep warm wordt. ik weet niet of dit zo hoort of dat het pas is gebeurd en de klep stuk is. wie weet of die kleppen warm horen te worden
Die kunnen inderdaad redelijk warm worden, met name de alia expres versie. Gewoon aanzien hoe lang ie het volhoud, soms blijft het best lang werken terwijl je het nauwelijks vast kan houden.

Je kan proberen er een soort koelplaatje tegen te klemmen, dan blijft ie wat koeler.
pi_198640149
Ik ben niet zo'n fan van hevels. Dan liever een gat in de bodem.

We hebben hier iets te vaak gehad dat na een stroomuitval de hevel niet startte en de pomp vrolijk de inhoud van de sump naar boven pompte, waarna het aquarium overstroomde. Als je gewoon een gat in je bodem hebt, heb je geen hevel nodig.
Maar sowieso heb ik voor zoetwater een voorkeur voor canisters.

Een osmolator werkt uitstekend om het waterniveau op peil te houden, maar die wordt vooral op zeewaterbakken toegepast, omdat door verdamping het zoutgehalte stijgt. Ze zijn dan ook vrij prijzig.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_201865001
Mede aquarium fans.. Afgelopen week is mijn Betta naar bijna twee jaar het spektakelstuk van mijn bak geweest te zijn, overleden.

Ik heb inmiddels een nieuwe Betta die flink actief is en zich goed laat zien, leuk dus!. Maar sinds vandaag lijkt hij een stuk vin te missen.. Ik ben een beetje bang voor vinrot maar vermoed zelf meer dat ie mot heeft gehad met één van de vrouwtjes.

Op deze foto is het redelijk te zien dat het middelste gedeelte van de staartvin afgeknipt lijkt te zijn. Ik heb zelf nooit vinrot in de bak gehad dus vind het moeilijk in te schatten.

Mss dat iemand van jullie meer kan zeggen..

Mijn blog over o.a. leven met OCD (dwang) | https://mdj-stek.nl
pi_202197358
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 oktober 2021 20:00 schreef MatthijsDJ het volgende:
Mede aquarium fans.. Afgelopen week is mijn Betta naar bijna twee jaar het spektakelstuk van mijn bak geweest te zijn, overleden.

Ik heb inmiddels een nieuwe Betta die flink actief is en zich goed laat zien, leuk dus!. Maar sinds vandaag lijkt hij een stuk vin te missen.. Ik ben een beetje bang voor vinrot maar vermoed zelf meer dat ie mot heeft gehad met één van de vrouwtjes.

Op deze foto is het redelijk te zien dat het middelste gedeelte van de staartvin afgeknipt lijkt te zijn. Ik heb zelf nooit vinrot in de bak gehad dus vind het moeilijk in te schatten.

Mss dat iemand van jullie meer kan zeggen..

[ afbeelding ]
Hier wordt er alles over verteld... :)
https://bettasource.com/betta-fish-fin-loss-vs-fin-rot/

Is het vinrot dan kun je er in de EU geen medicatie meer voor krijgen op de vrije markt. Want vinrot is een bacteriële/schimmel infectie die alleen met antibiotica te behandelen is. Dit krijg je in de EU alleen nog maar bij de dierenarts en die mag het niet zomaar verkopen zonder eerst zelf de diagnose en noodzaak vast te stellen. Dat wordt dus duur grapje met een visje naar de dokter.

Met beetje geluk kun je het bestellen in de USA zoiets als Seachem Kanaplex (Kanamycin) daar mag dit wel nog. Of je het dan ook geleverd krijgt is de vraag. Immers de verzender is verplicht om op het poststuk de inhoud te vermelden. Komt het door de handen van een oplettende douane die de kleine lettertjes leest. Dan krijg je geen Kanaplex op de deurmat maar een bekeuring omdat illegaal importeren van antibiotica inmiddels strafbaar feit is.

Beter en doordachter voor je vissen zorgen om zoiets te voorkomen is een goedkopere optie met minder rompslomp. ^O^
pi_202204067
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 november 2021 08:13 schreef Watuntrik het volgende:

[..]
Hier wordt er alles over verteld... :)
https://bettasource.com/betta-fish-fin-loss-vs-fin-rot/

Is het vinrot dan kun je er in de EU geen medicatie meer voor krijgen op de vrije markt. Want vinrot is een bacteriële/schimmel infectie die alleen met antibiotica te behandelen is. Dit krijg je in de EU alleen nog maar bij de dierenarts en die mag het niet zomaar verkopen zonder eerst zelf de diagnose en noodzaak vast te stellen. Dat wordt dus duur grapje met een visje naar de dokter.

Met beetje geluk kun je het bestellen in de USA zoiets als Seachem Kanaplex (Kanamycin) daar mag dit wel nog. Of je het dan ook geleverd krijgt is de vraag. Immers de verzender is verplicht om op het poststuk de inhoud te vermelden. Komt het door de handen van een oplettende douane die de kleine lettertjes leest. Dan krijg je geen Kanaplex op de deurmat maar een bekeuring omdat illegaal importeren van antibiotica inmiddels strafbaar feit is.

Beter en doordachter voor je vissen zorgen om zoiets te voorkomen is een goedkopere optie met minder rompslomp. ^O^
Was uiteindelijk geen vinrot, was dus echt door mot met het dominante vrouwtje.. Had al voor wat meer tegengas gezorgd door wat flinkere dames erbij te zetten.. Daar zijn er nu ook al twee door vermoord door haar.

Dus voorlopig geen vrouwtjes meer erbij totdat ze het leven laat.

Vin is overigens netjes weer aangegroeid.
Mijn blog over o.a. leven met OCD (dwang) | https://mdj-stek.nl
pi_204645123
Maar weer eens een update. Beide bakken draaien mooi, wel heb ik in de grote bak de laatste tijd wat garnaalsterfte. Er liggen er altijd wel 1 of 2 dood en dat is wat zonde.

Waterwaarden zijn prima, vissen doen het goed.

Nu merk ik wel dat de Maleisische trompet slakken het de laatste tijd goed beginnen te doen. Ik had er 2 jaar geleden maar 2 stuks van maar momenteel zie ik tientallen kleintjes tussen het grind. En ik kan me voorstellen dat dat nogal wat calcium vergt.

Mijn idee / theorie: zou het kunnen dat er te weinig calcium overblijft voor de garnalen en dat ze bijvoorbeeld dood gaan na het vervellen?

Ik kan eventueel wel wat calciumpoeder maken uit eierschalen.

Ben benieuwd naar jullie theorie...
pi_204645928
Als de waterwaardes goed zijn zonder dat je daar met chemicaliën op zit te sturen dan lijkt het mij niet logisch dat er gebrek aan Ca is. Dat zou toch ook invloed op Ph en hardheid hebben lijkt mij?. Dit is brainstormen zonder diepere kennis van de materie.

Dode vis of garnaal vind ik nooit, voor ik ze zie zijn ze al geconsumeerd.
pi_204645963
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 mei 2022 15:10 schreef qajariaq het volgende:
Als de waterwaardes goed zijn zonder dat je daar met chemicaliën op zit te sturen dan lijkt het mij niet logisch dat er gebrek aan Ca is. Dat zou toch ook invloed op Ph en hardheid hebben lijkt mij?. Dit is brainstormen zonder diepere kennis van de materie.

Dode vis of garnaal vind ik nooit, voor ik ze zie zijn ze al geconsumeerd.
Het leven van een aquarist is niet zo eenvoudig, je kan moeilijk met je zieke garnaal naar de dierenarts.
En verder heb ik ook maar basis scheikunde en natuurkunde, dus ik roei met de riemen die ik heb ;)

Ik hou het wel even in de gaten, helaas waren het een paar mooie grote exemplaren (vrouwtjes) die het loodje legden.
pi_204646000
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 mei 2022 15:16 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Het leven van een aquarist is niet zo eenvoudig, je kan moeilijk met je zieke garnaal naar de dierenarts.
En verder heb ik ook maar basis scheikunde en natuurkunde, dus ik roei met de riemen die ik heb ;)

Ik hou het wel even in de gaten, helaas waren het een paar mooie grote exemplaren (vrouwtjes) die het loodje legden.
Stel je vraag anders op aquaforum of zo. Voor zover daar nog mensen met kennis zitten. Ik kom daar niet meer maar ben ook niet zo fanatiek bezig met mn bak.
pi_204899233
Gisteren besloten om mijn schooltje Corydora Panda's te vervangen door Corydora Corydoras paleatus.

De uitval onder de pinda's was aanmerkelijk hoger dan bij mijn andere vissen. Reden nooit kunnen vinden, totdat ik via Google op verschillende topicstarter tegenkwam waar mensen tegen hetzelfde probleem aan liepen. De Panda lijkt gewoon heel zwak geworden te zijn door over kweek.

De paleatus zien er iig wel een stuk steviger uit en waren ook veel vriendelijker geprijst.
Mijn blog over o.a. leven met OCD (dwang) | https://mdj-stek.nl
pi_206636250
Ik had een uurtje terug gevoerd en er lagen nog wat tabletten op de bodem waar wat garnalen en cory's op aan het grazen waren.

Opeens zag ik wel een heel vreemdsoortige garnaal rare bewegingen maken.

Heb bleek een jonge corydoras te zijn _O-

Toch knap, in een bak waar 7 honinggoerami's, garnalen, slakken, tetra's en andere visjes zwemmen, is het deze vis gelukt om niet opgegeten te worden en voldoende voedsel te vinden om te overleven.

Helaas was het nog te donker in de bak om te zien wat voor cory het is maar vermoedelijk een sterbai.
pi_206652423
Bij iedere beweging schuilt hij maar heb toch iets wat op een foto lijkt :P

pi_206772856
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 mei 2022 13:11 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik kan eventueel wel wat calciumpoeder maken uit eierschalen.

Ben benieuwd naar jullie theorie...
Beter laat dan nooit... :)

Eierschaal bevat inderdaad veel kalk, een samenstelling van Calciumcarbonaat en vormt Calciet. Echter Calciet is onder normale omstandigheden erg stabiel en dus redelijk slecht oplosbaar in water en dit gaat dan ook tergend langzaam.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Calciet

Een betere en snellere optie is Sepia schelp, die inktvisschelpjes die vogelhouders in de vogelkooi hangen. Ook dit is een Carbonaatmineraal maar dan in een andere samenstelling en Aragoniet. In de scheikunde een Metastabiel polymorf van Calciet. Het is dan als schelp wel harder van structuur dan eierschaal maar het lost iets sneller op in water. Gebroken koraal is ook zoiets verkrijgbaar als Crushed Coral en daarom populair onder garnalenhouders. Kun je in het substraat verwerken of in het filter.

https://acquariofilia.org(...)arium/?cn-reloaded=1

Vandaar ook dat het grondwater uit gebieden met zacht kalksteen (mergel) een zeer hoge hardheidsgraad heeft. Dit gesteende is een sediment uit klei en kleine kalkskeletjes van schelpdiertjes. Dus eigenlijk hoef je het niet echt te kopen, maak een uitstapje naar Limburg / Maastricht en omstreken. Daar vind je mergel bij de vleet wat eigenlijk niet echt mergel is maar er op lijkt. Het is een heel zacht kalksteen bomvol met kalk en beetje klei. Je kunt het zo oprapen en paar brokjes in de rugzak meenemen. Dit thuis dan fijnstampen en in je substraat verwerken.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mergel_(sedimentologie)
pi_206993123
Inmiddels zie ik meer kleine corydoras in 3 verschillende formaten en in totaal nooit meer dan 2 tegelijk gezien, dus het aantal is wat lastig in te schatten.

De kleinste is hooguit 1 tot 1,5cm lang en vliegt snel door de bak. Dit formaat is groot genoeg om niet meer opgegeten te worden.

De grootste is inmiddels al goed herkenbaar als Sterbai en zal zo'n 2 tot 2,5cm zijn nu. Deze ligt ook al regelmatig met de grote cory's te chillen.

De Sterbai hebben de smaak te pakken blijkbaar ;)
pi_207433194
Inmiddels al 5 jonge cory's gezien, 3 generaties en nog regelmatig eitjes maar de overlevingskans is niet zo groot.

Zag net ook een klein zwart bolletje liggen naast het aquarium. Iets wat je makkelijk over het hoofd kan zien.
Het bleek een zebraslak.

Er lagen een paar druppels water naast dus hij kan er nooit erg lang gelegen hebben.
Teruggedaan in de bak en na een kwartiertje zag ik dat hij alweer tegen het glas geplakt zat.

Het is de kleinste en ook de enige die het gelukt is om te ontsnappen, de kier (voor kabels) is te klein voor de grotere zebraslakken.
pi_207437641
Had vroeger een aquarium, maar allemaal even geen tijd meer voor.
maar dit is een leuk kanaal om te volgen, als tip:

https://www.youtube.com/c/MDFishTanks
Do what you love, love what you do!
pi_207437656
quote:
0s.gif Op donderdag 5 januari 2023 23:18 schreef kree het volgende:
Had vroeger een aquarium, maar allemaal even geen tijd meer voor.
maar dit is een leuk kanaal om te volgen, als tip:

https://www.youtube.com/c/MDFishTanks
Ja, leuk kanaal.
Ik volgde 'm al toen hij nog in z'n tuinschuurtje bezig was met bakken :)
En toen een groter tuinschuurtje...
En toen een verdieping in/boven een bedrijfspand.
En toen..

That escalated quickly :P
pi_207437685
quote:
0s.gif Op donderdag 5 januari 2023 23:19 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Ja, leuk kanaal.
Ik volgde 'm al toen hij nog in z'n tuinschuurtje bezig was met bakken :)
En toen een groter tuinschuurtje...
En toen een verdieping in/boven een bedrijfspand.
En toen..

That escalated quickly :P
vond die laatste van die spugende vissen wel aardig, heb die wel eens ergens in een dierentuin gezien enzo :)
Do what you love, love what you do!
pi_207437721
quote:
0s.gif Op donderdag 5 januari 2023 23:21 schreef kree het volgende:

[..]
vond die laatste van die spugende vissen wel aardig, heb die wel eens ergens in een dierentuin gezien enzo :)
Lama gekruist met een goudvis ;)
pi_207441215
Zijn hier mensen met een zee aquarium?

wij hebben een ruime tijd een "gewoon" aquarium gehad van 240 liter. Nu gaat we verhuizen en krijgen we een perfect plekje voor een grotere bak (+/- 500 liter). We twijfelen of we een nieuwe uitdaging gaan starten, een zee aquarium :Y De aanschaf kosten zijn niet zo belangrijk, vaste kosten willen we wel graag eerst meer zicht op krijgen. Heeft iemand een grove schatting voor vaste uitgaven bij zee aquarium tov "normaal"? of zit het hem met name in de aanschafkosten?
hardcoholic
pi_207449619
Wat een toeval dat jullie het over MDFishtank hebben terwijl ik hier kom om een videolink te plaatsen!
Ik ken zijn kanaal en hij is echt sympathiek. Maar ik dacht ook weleens aan hem (we put a piece of wood here, yes that's fine) toen ik deze video zag over aquascaping.


Heeft eigenlijk best veel overeenkomsten met schilderkunst. Of eigenlijk met veel kunstvormen in het algemeen.

Ik heb zelf geen aquarium, maar ben wel geïnteresseerd in vissen. Helaas zijn er niet zoveel goede video's over wilde vissen te vinden zoals onderstaande


pi_207452466
Ik denk dat als je bekende duikstekken opzoekt en op youtube zoekt naar bijvoorbeeld diving ss Thistlegorm of duiken Dahab je veel video's tegen komt. Diving Grevelingen, of Oosterschelde, Zeelandbrug kan je ook nog verbazen.
Anders op vis namen. Zoek eens op Snotolf, Sepia Oosterschelde etc etc. Je gaat het vinden.

Verder raad ik je aan bij Decathlon zo'n masker te kopen. En eens naar de Grevelingen te rijden. Of gewoon bij de natuurplas in de buurt, zeker in het voor jaar erg gaaf met de snoeken die wat hoger zwemmen om op alle jonge visjes te jagen.

Ook nog een tip, in België staat een duik en snorkel put, gevuld met oa Malawi chicliden.
pi_207452506
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 januari 2023 22:27 schreef nomina het volgende:
Wat een toeval dat jullie het over MDFishtank hebben terwijl ik hier kom om een videolink te plaatsen!
Ik ken zijn kanaal en hij is echt sympathiek. Maar ik dacht ook weleens aan hem (we put a piece of wood here, yes that's fine) toen ik deze video zag over aquascaping.


Heeft eigenlijk best veel overeenkomsten met schilderkunst. Of eigenlijk met veel kunstvormen in het algemeen.

Ik heb zelf geen aquarium, maar ben wel geïnteresseerd in vissen. Helaas zijn er niet zoveel goede video's over wilde vissen te vinden zoals onderstaande


Ja die van MD fishtanks doet het leuk, en ook leuk om naar te kijken elke keer.
Nu had ik vroeger een aquarium wel. En zelfs nog een tijdje een stuk of 15 bijgehouden in een verzorgingshuis als bijbaantje. toen was ik btw 14 ofzo hoor.

Maar het is een kunst eigenlijk gewoon wel, het scaping gedeelte lig. Ok helaas moet je het erna ook bijhouden.
Speel al jaren met de gedachte van moet ik weer eens een aquarium nemen nu ik daar inmiddels wel mogelijkheden voor heb. Maar het ontbreekt me aan tijd, alleen al als ik hier dan achter de tuin in kijk en alles zie wat ik daaraan nog moet doen :D
Do what you love, love what you do!
pi_207466309
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 januari 2023 02:46 schreef kree het volgende:

[..]
Ja die van MD fishtanks doet het leuk, en ook leuk om naar te kijken elke keer.
Nu had ik vroeger een aquarium wel. En zelfs nog een tijdje een stuk of 15 bijgehouden in een verzorgingshuis als bijbaantje. toen was ik btw 14 ofzo hoor.

Maar het is een kunst eigenlijk gewoon wel, het scaping gedeelte lig. Ok helaas moet je het erna ook bijhouden.
Speel al jaren met de gedachte van moet ik weer eens een aquarium nemen nu ik daar inmiddels wel mogelijkheden voor heb. Maar het ontbreekt me aan tijd, alleen al als ik hier dan achter de tuin in kijk en alles zie wat ik daaraan nog moet doen :D
De tijd is een keuze, ik vindt dit soort scapes mooi en knap, maar wil het zelf echt niet.

Ik koos altijd voor veel steen, wat harde trage groeiers als Anubias. Nu heb ik gekozen voor veel hout, en nog steeds Anubias, met wat andere planten. Snoeien doe ik 2 ker per jaar, en de rest van het onderhoud kost mij een half uur per week.
pi_207466392
Ik heb vorige jaar besloten dat er eindelijk weer een echt aquarium zou moeten komen. Ik had een Juwel 60 met wat wildvang tetra's en mooi koppel cichliden, en een te grote algeneter. Alles weggedaan en een 30cm garnalen bakje gestart met veel te veel Anubia planten er in

Deze moesten in de 120cm komen om toch wat groen tussen de Malawi te hebben. En toen kwam Putin. Daardoor stoken wij weinig in huis en zou het aquarium dus erg veel aan elektra kwijt zijn. Ws zo'n 100 per maand. Het prijs plafond biedt ook nog geen oplossing want wij gaan daar qua elektra al boven uit. Dus nog maar even wachten.
pi_207466547
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2023 10:13 schreef Nico987 het volgende:


Deze moesten in de 120cm komen om toch wat groen tussen de Malawi te hebben. En toen kwam Putin. Daardoor stoken wij weinig in huis en zou het aquarium dus erg veel aan elektra kwijt zijn. Ws zo'n 100 per maand. Het prijs plafond biedt ook nog geen oplossing want wij gaan daar qua elektra al boven uit. Dus nog maar even wachten.
Zijn er geen koud water aquaria te maken?
  Moderator zondag 8 januari 2023 @ 10:40:28 #180
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_207466709
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2023 10:13 schreef Nico987 het volgende:
Ik heb vorige jaar besloten dat er eindelijk weer een echt aquarium zou moeten komen. Ik had een Juwel 60 met wat wildvang tetra's en mooi koppel cichliden, en een te grote algeneter. Alles weggedaan en een 30cm garnalen bakje gestart met veel te veel Anubia planten er in

Deze moesten in de 120cm komen om toch wat groen tussen de Malawi te hebben. En toen kwam Putin. Daardoor stoken wij weinig in huis en zou het aquarium dus erg veel aan elektra kwijt zijn. Ws zo'n 100 per maand. Het prijs plafond biedt ook nog geen oplossing want wij gaan daar qua elektra al boven uit. Dus nog maar even wachten.
Opzich vind ik het stroomverbruik van het aquarium best wel meevallen, nu moet ik eerlijk bekennen dat hier in mijn 240 liter bak bijna alle verlichting als led uitgevoerd is en ik geen vissen hou die op een hoge temperatuur gehouden moeten worden.

Als ik kijk na ons hele standby verbruik in huis kijk; dat is dus alle apparatuur die 24/7 aanstaat waaronder het aquarium dan is dat verbruik net iets meer dan 100 watt. En tuurlijk is dat een gemiddelde waarde en zal vast af en toe de verwarming wel eens aanspringen.

Maar het valt mij qua elektrisch verbruik nog wel mee.
pi_207467138
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2023 10:27 schreef Basp1 het volgende:

[..]
Zijn er geen koud water aquaria te maken?
Veel vissoorten en zeker garnalen doen het nog prima bij kamertemperatuur of iets lager.
Het vergt wat puzzelwerk.

Mijn 70 liter garnalenbak heeft alleen een pompje voor het bodemfilter en LED-verlichting.
Het stroomverbruik is daardoor te verwaarlozen.
In de hal waar hij staat wordt het niet kouder dan 16 graden en tot nu toe levert dat geen problemen op, de garnalen en planten doen het prima.

M'n grotere bak (met vissen en garnalen) heb ik op 23 tot 24 graden. Dat is maar iets boven de kamertemperatuur dus ook dat kost niet heel veel energie. En in de zomer is het daar warmer dus dan gaat de verwarming van het aquarium sowieso niet aan.
pi_207468035
Mijn verwarming is 100 Watt, ik wil de bak rond 20 graden houden en dat lukt wel. Ergens tussen de 700 en 800 liter. Wel bodem en zijkanten geïsoleerd natuurlijk.

Pompen en verlichting gaan wel steeds stuk. Irritant en het kost ook elke keer weer. Soms denk ik dat ik die bak maar opdoek en er iets anders van maak.

Ben van het gas af en overweeg nu om de cv-pomp als aquariumpomp in te gaan zetten. Moet alleen even zien wat voor materialen daarin verwerkt zijn.
pi_207469701
Koud water aquaria zijn zeker te maken, maar Malawi hebben echt wat warmte nodig.

De stroom verbruik hangt nogal af van de temperatuur in de ruimte. Wij hebben een oud huis, dat wij voor 90% stoken met een houtkachel, dus als wij thuis zijn is het tussen de 21 en 23 graden in huis. In de nacht koelt het af, en dat duurt dan tot we weer thuis zijn. Mijn stroom verbruik zal dus een stuk hoger zijn als bij een modernhuis met vloerverwarming waarbij de temperatuur redelijk constant blijft.
pi_207554750
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2023 14:21 schreef Nico987 het volgende:
Koud water aquaria zijn zeker te maken,
Zeker weten... :) Ik heb er 2... Maar moet wel erbij vermelden dat ik 1 bak 5 jaar met verwarming en extra verlichting laten ingroeien om een sterke en voldoende plantenmassa te kweken. Nu staat die bak al aantal jaar koud zonder verwarming en houd zich perfect. Hij staat ook onder een lichtkoepel als een indoor vijver aquarium dat nu alleen op daglicht draait. Zitten een 10tal baby goudvisjes in uit eigen tuin die vorig jaar geboren zijn.

Dit is het, bijna elke zomer met bloemen.






Cryptocorine (Waterkelk) bloemen,


en of Anubias bloemen


Dus eigenlijk een foefel koud water bak, die 5 jaar goed in laten groeien is wel een must voor dit succes met alleen voldoende daglicht. De zon dus... _O_

Koud beginnen wordt moeilijk voor de planten en dan moet je echt met licht (grote lampen) gaan knallen. Maar dan heb je nog een nadeel, veel licht bij lange periode koude temperatuur werkt elkaar weer tegen, constante temperatuur >20°C temperatuur heb je nodig als evenwicht verhouding van plantmetabolisme en energievoorziening(lichtcyclus).

[ Bericht 3% gewijzigd door Watuntrik op 14-01-2023 16:02:27 ]
pi_207555407
foutje bedankt... :@
pi_207667810
quote:
Mooie video BTW, George Farmer de host van de video is ook de stichter (eigenaar) van Engelands grootste en volgens velen "Including me" de beste meest uitgebreide forum en kennis database, over Aquarium en Aquatische planten ter wereld. Zeer veel kundige en getalenteerde aqaurium liefhebbers en ook professionele wetenschappers als actieve leden van over de gehele wereld.

"United Kingdom Aquatic Plant Society" - "UKAPS"
https://ukaps.org/

P.s.
Al zal dit misschien niet de ideale plek zijn voor de gemiddelde FOK leden. Niet alleen FOK maar de gemiddelde Nederlandse forum mentaliteit. :) I.i.g. waar men hier nog wat toleranter is met in anonimiteit elkaars vragen en of antwoorden afbranden en afzeiken wordt daar niet getolereert. Moderatie is zeer strak en strikt afgestemd op elkaar met fatsoen en respect te benaderen ook al ben je het oneens. Zolang je dit kunt, mag je alles bespreken en vragen en is het beslist een forum voor jou.

Heb je geen respect voor deze policy houd je van provoceren, 'Flamen' met elkaar voor bullshitter uit te maken worden reacties snel verwijderd met de vraag je gedraging aan te passen of elders te gaan fucken. ^O^ Misschien dat er daarom niet zo heel erg veel Nederlandse leden bij dit forum actief zijn.
pi_207745384
Een paar dagen terug een Fibaro Z-Wave stekker tussen het element in m'n 180 liter gezet.
Het kost per dag zo'n 0,53kWh aan stroom om de bak op 23,5 tot 24 graden te houden.
De temperatuur in de keuken, waar de bak staat, is overdag 20,5 graden en 's nachts 20 graden.

In de zomer zal het element niet zoveel doen, dus reken op zo'n 9 maanden x 30 x 0.53 = 143kWh stroom per jaar.

Volgende week hang ik de verlichting er aan.

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 28-01-2023 15:25:12 ]
pi_207748229
Vandaag m'n halfjaarlijkse onderhoud gedaan aan de 70 liter "Blue Pearl" garnalenbak.

Het water was op zich nog steeds prima qua waarden maar door de tannines van hout en bladeren was het wel erg geelbruin geworden.

Tevens wat grote brokken drakensteen uit de bak gehaald en 2 planten verplaatst die de afgelopen jaren gegroeid zijn en daardoor wat te dicht op elkaar stonden.

Het krioelt van de kleine garnalen, zo op het oog zeker 100 kleintjes die enkele mm lang zijn.
Voeren doe ik ongeveer 1x in de week (meestal in tabletvorm, eigenlijk voor bodemvissen als de cory), soms vergeet ik het ook wel.
Plantvoeding geef ik in deze bak sowieso niet maar het is ook niet nodig.
Deze bak is echt zo onderhoudsarm als het maar kan, bodemfilter helpt daar ook bij.
Het enige onderhoud het afgelopen jaar was een paar keer water bijvullen, wat eendenkroos eruit scheppen en nu dus 1/3e verversen.
Na het verversen krijg je meestal weer extra vervellingen en kort daarna veel zwangere garnalen.

In de grotere 180 liter zijn nu zeker 7 nieuwe baby cory's te tellen.
Garnalen zijn er helaas niet zoveel meer, teveel concurrentie van de slakken en vissen denk ik.
Maar ook deze bak doet het prima.
pi_208397793
Ik heb een Nano 20 liter aquarium gekocht voor garnalen.

Dacht garnalen, das leuker dan vissen. Blijkt dat allemaal een stuk complexer te zijn :')

Bak draait nu een weekje in, ben benieuwd.
Hell To The Liars
pi_208424338
quote:
0s.gif Op woensdag 15 maart 2023 22:26 schreef Droopie het volgende:
Ik heb een Nano 20 liter aquarium gekocht voor garnalen.

Dacht garnalen, das leuker dan vissen. Blijkt dat allemaal een stuk complexer te zijn :')

Bak draait nu een weekje in, ben benieuwd.
Valt wel mee hoor, in mijn beleving zijn garnalen niet echt lastiger dan vissen. Gewoon niet te veel voeren en ook wat minder grondig schoonmaken. Het enige nadeel is dat je bakje klein is, daardoor variëren temperatuur en watersamenstelling wat snel en dat maakt het wel lastiger. Oja, koper kunnen garnalen ook niet tegen dus niets van koper in je water of leidingen. Kraanwater kan wel uit koperen buis, dat water is nog zo neutraal dat koper er niet in oplost.
  vrijdag 17 maart 2023 @ 16:35:07 #193
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_208424478
Ligt eraan wat voor garnalen. Vuurgarnalen zijn een makkie. Japonica is al wat lastiger geloof ik.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  vrijdag 17 maart 2023 @ 17:52:08 #194
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_208425250
Een paar weken geleden mijn 60 liter bakje lek, alles in de koelbox en de volgende dag per direct een ander aquarium gehaald, een SuperFish Start 100, een extra lamp gehaald (Retroled Color) en een TC420 (uiteraard voor weinig te krijgen op Ali) aangeschaft voor de aansturing van de verlichting. Nieuw kastje eronder en ben dik tevreden. Nu nog even de alg explosie aanpakken door met de verlichting (TC420) te spelen.
pi_208438322
quote:
2s.gif Op vrijdag 17 maart 2023 16:35 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Ligt eraan wat voor garnalen. Vuurgarnalen zijn een makkie. Japonica is al wat lastiger geloof ik.
Japonica kweken is nauwelijks te doen als amateur maar het houden is niet lastiger dan guppen of zo.
pi_208506669
Ik denk nog niet eens aan kweken, heb gisteren 5 visjes en 5 chrystal red garnalen gehaald.

Ze zien er mooi uit en houden van verstoppen.
Hell To The Liars
pi_208513297
Wat voor visjes heb je gehaald

Kweken van garnalen is niet moeilijk, enige wat je moet doen is voorkomen dat ze in je filter gaan. En je water in goede conditie blijft.

Ik zal je afraden om er nog andere soorten bij te zetten, want ze krijgen na komenlinge met allerlei kruisingen, en die zijn in de meeste gevallen wildkleur, bruin grijs.

Ik zou er ook gewoon veel meer ineens plaatsen dan 5, garnalen vervuilen de bak niet, ze ruimen meer op dan ze vervuilen, daar kun je er prima 20 van in een kleine bak hebben. Dan zullen ze veel minder verstopt zitten.
pi_208513424
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 maart 2023 01:27 schreef Nico987 het volgende:
Wat voor visjes heb je gehaald

Kweken van garnalen is niet moeilijk, enige wat je moet doen is voorkomen dat ze in je filter gaan. En je water in goede conditie blijft.

Ik zal je afraden om er nog andere soorten bij te zetten, want ze krijgen na komenlinge met allerlei kruisingen, en die zijn in de meeste gevallen wildkleur, bruin grijs.

Ik zou er ook gewoon veel meer ineens plaatsen dan 5, garnalen vervuilen de bak niet, ze ruimen meer op dan ze vervuilen, daar kun je er prima 20 van in een kleine bak hebben. Dan zullen ze veel minder verstopt zitten.
Iets met galaxy, ze zijn groen.
Wat ik eigenlijk voor het mooie niet had moeten doen voor het kleureffect.
Maar ze zijn echt cool groen :)

Eten garnalen ook visvoer wat niet opgegeten is.
Maar idd, thanks voor de tip.
Ik ga er morgen nog een paar halen en dan dezelfde garnalen.

Dan kijk ik gelijk wat de latijnse naam van de visjes is.
Hell To The Liars
pi_208515778
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 maart 2023 02:47 schreef Droopie het volgende:

[..]
Iets met galaxy, ze zijn groen.
Wat ik eigenlijk voor het mooie niet had moeten doen voor het kleureffect.
Maar ze zijn echt cool groen :)

Eten garnalen ook visvoer wat niet opgegeten is.
Maar idd, thanks voor de tip.
Ik ga er morgen nog een paar halen en dan dezelfde garnalen.

Dan kijk ik gelijk wat de latijnse naam van de visjes is.
De grootste bedreiging voor garnalen zijn die andere visjes. Zorg voor veel schuilplaats in de vorm van mos b.v.

Verder willen garnalen in scholen leven dus is een stuk of tien wel het minimum en als je met uitval rekening houdt dan nog wat meer. Helaas zijn die beesten bij de reguliere handel redelijk onbetaalbaar. Maar eens je bak op gang is fokt het zichzelf wel.

Als voer inderdaad gewoon visvoer, een wafer erbij en zo nu en dan wat groente afval wat je eerst blancheert. De puntjes van sperziebonen, een stukje broccoli of een schijfje komkommer. Alleen niet stelselmatig overvoeren natuurlijk.
pi_208516485
Af en toe een klein stukje wortel uit blik of pot (is al gekookt en zacht) vinden ze ook heerlijk.
Haal na maximaal 12 uren het restant uit de bak zodat je water niet vervuilt.

Hier zie je de wortel niet eens meer, zoveel garnalen zitten er binnen 10 minuten op.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')