abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  Moderator dinsdag 8 september 2020 @ 15:31:58 #1
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_194953886Welkom! Hier alweer het volgende deel in de reeks Hurricane Season! Alle informatie over het ontstaan van (nieuwe) orkanen, tyfoons en cyclonen in 2020 vind je hier. En natuurlijk volgen we ze allemaal op de voet! Voor zowel de Atlantische, Indische als Pacifische stormen kan je hier terecht!

Algemene Info
Met de term 'Hurricane Season' bedoelden we in eerste instantie de periode van 1 juni tot en met 30 november. Deze periode wordt in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico gezien als het Atlantische orkaanseizoen. Echter komen deze gewelddadige stormen overal in de wereld voor maar met name grote delen van Azië, de VS, landen rondom de Golf van Mexico en de Cariben worden jaarlijks zwaar getroffen. Deze allesverwoestende stormen richten voor miljarden euro's schade en eisen jaarlijks soms duizenden slachtoffers en maken tienduizenden daklozen. In het westelijke deel van de wereld noemen we deze stormen 'orkanen' of 'hurricanes'. In Azië of Australië worden ze vaak 'cyclonen' of 'tyfoons' genoemd.

In de laatste jaren zijn Tropische Stormen, Orkanen en Cyclonen meer en meer in de media gekomen en het lijkt daardoor ook alsof ze meer en meer slachtoffers maken. Ook wordt gesuggereerd dat door de opwarming van de aarde deze stormen nog intensiever en dodelijker worden. Door de opkomst van Social Media zoals Instagram, Facebook en Twitter kan je soms realtime stormchasers of lokale nieuwszenders volgen waardoor je voor je gevoel nog dichter bij of in een orkaan zit.

Bekende orkanen
Via Youtube, Discovery of History Channel kan je historische documentaires terugvinden over de zwaarste, duurste en dodelijkste orkanen uit onze geschiedenis. Enkele voorbeelden daarvan zijn Gilbert (1988), Andrew (1992), Floyd (1999), Katrina (2005), Sidr (2007), Nargis (2008), Haiyan (2013, Patricia (2015) en Meranti of Matthew uit 2016.

In 2017 trof orkaan Harvey Texas en hield orkaan Irma o.a. huis op St. Maarten en Puerto Rico. Harvey heeft voor bijna 200 miljard dollar aan schade aangericht en is daarmee de 'duurste' orkaan ooit.

In 2018 waren het vooral Florence and Michael die het westelijk deel van de wereld troffen terwijl in Azië het met name tyfoon Mangkhut was die veel slachtoffers maakte. In 2019

In 2019 was het vooral orkaan Dorian die eind augustus/begin september de media aandacht opeiste. Dorian groeide uit tot monsterorkaan van 5e categorie en vooral de Bahama's werden zwaar getroffen. De dodelijkste storm van 2019 was veruit orkaan Idai die vanuit de Indische Oceaan de oostkust van Afrika teisterde. Meer dan 1300 mensen kwamen om het leven. De meeste slachtoffers vielen in Zimbabwe en Mozambique.

Dodelijke orkanen
Jaarlijks vallen honderden of duizenden slachtoffers in Azië, Afrika, de Cariben en Centraal- en Noord-Amerika. Men gaat er vanuit dat de dodelijkste orkaan ooit in 1970 plaatsvond. Toen trof orkaan Bhola India en naar schattingen zijn toen 300.000 tot 500.000 mensen omgekomen.

In 2008 trof cycloon Nargis onder andere Myanmar, Burma, Sri Lanka, Laos, India en Bangladesh. Volgens officiële statistieken kwamen er toen 140.000 mensen om het leven maar men vermoed dat het er veel meer waren. Mogelijk wel 500.000 tot 1.000.000.

In 2013 was orkaan Haiyan één van de krachtigste orkanen ooit. Ruim tien miljoen mensen in de Filipijnen werden er door getroffen waarvan meer dan 650000 dakloos werden. Het aantal dodelijke slachtoffers liep op tot ver boven de 5000.

Elk jaar zie je ook weer in de jaaroverzichten van WKN wel één of meerdere zware en/of dodelijke orkanen voorbij komen.

Hoewel het Atlantische seizoen pas officieel in juni begint zijn er op andere plekken in de wereld zeker meer orkanen te vinden in de komende maanden. We zullen ook deze dus zeker gaan bespreken. Bij zeer zware orkanen zullen er ook extra topics mogelijk zijn om deze afzonderlijk te bespreken. Dus schroom niet en maak vooral een extra topic voor een orkaan die jij de moeite waard vindt!

Let op: Orkanen zijn absoluut niet te vergelijken met tornado's! Die verwarring bestaat nog wel eens. Meer over tornado's en het ontstaan daarvan vind je onder andere hier: WKN / [ACTUEEL] Tornado's in de VS #26 Into the Alley & HIGH RISK-alert

Orkanen: Hoe ontstaan ze eigenlijk?
Op de site van Wikipedia kan je in het Nederlands nalezen hoe ze ontstaan en wat de belangrijkste energiebron is voor hun verwoestende kracht: het warme zeewater. Enkele interessante filmpjes over het ontstaan (en de ontwikkeling van) een orkaan zijn deze:


Andere links naar het ontstaan van orkaan:
Nasa: How do Hurricanes form?
Nederlandse SchoolTV - Wat is een orkaan?
Engelse BBC - About Hurricanes
LiveScience - Where Hurricanes form
How hurricanes like Michael form

Indeling, Kracht en Stormvloed
De stormen worden ingedeeld op 'categorie'. Vaak zijn het eerst tropische depressies die uitgroeien tot tropische stormen. Deze tropische stormen winnen verder aan kracht en krijgen dan de orkaanstatus (Hurricanes/Tyfoons) Ze worden ingedeeld op windsnelheden via de Saffir-Simpson Schaal. Vanaf categorie 3 krijgen de orkanen de stempel 'zware orkaan' oftewel (Major Hurricane). (In Azië & Australië werken ze met een andere schaal dan in het westen)

Tropische Depressie: windsnelheden van 38 tot 61 km/u
Tropische Storm: windsnelheden van 62 tot 118 km/u
Orkaan 1e categorie: windsnelheden van 119 tot 153 km/u en een stormvloed van 1 tot 1,5 meter boven normaal
Orkaan 2e categorie: windsnelheden van 154 tot 177 km/u en een stormvloed van 1,5 tot 2,5 meter boven normaal
Orkaan 3e categorie: windsnelheden van 178 tot 209 km/u en een stormvloed van 2,5 tot 3,7 meter boven normaal
Orkaan 4e categorie: windsnelheden van 210-249 km/u en een stormvloed van 3,8 tot 5,5 meter boven normaal
Orkaan 5e categorie: windsnelheden > 250 km/u en een stormvloed van meer dan 5,5 meter boven normaalVoorbeelden van tropische stormen en (zware) orkanen


Stormvloed/Stormsurge
Door de enorme windkracht van een orkaan wordt het zeewater opgestuwd. Dit zeewater wordt als het ware vooruit geblazen, voor de storm uit. Hoe zwaarder de orkaan des te meer zeewater vooruit wordt geduwd. Deze opstuwing noemen we de stormvloed.(Engelse term die veelal gebruikt wordt is 'stormsurge'. De stormvloed wordt dan ook gemeten bovenop de reguliere golfslag. Je kan het enigszins vergelijken met een muur van water die vooruit wordt geduwd en die wereldwijd voor kustprovincies voor grote problemen kunnen zorgen.


Meer over storm surge:
Oceanservice NOAA Stormsturge en Stormtide
Geology.com What is a stormsurge
Stormsurge - how and when?
Weather or Not - what is a stormsurge?

Waait het nou echt zo hard bij zo'n orkaan? En die stormvloed, is dat nou echt zo erg?

Schade
De Saffir-Simpson schaal zoals hierboven geeft echter ook de omvang van de schade weer. En die stijgt exponentieel. Een cat.2 orkaan geeft 10x zoveel schade dan een cat.1 Een cat 3 zelfs 50x, een cat 4 zelfs 250x en een categorie 5 orkaan doet 500 x zoveel schade dan een categorie 1 orkaan.

Onderstaand schema geeft aan waar ter wereld orkanen voorkomen


Waarom hebben orkanen eigenlijk namen?
De Tropische Depressies worden overal ter wereld in de gaten gehouden en zodra de depressies uitgroeien tot orkaan of cycloon, wordt er een naam aan de storm gegeven. Sinds 1950 krijgen ze namen op alfabetische volgorde (met uitzondering van de letters Q, U, X, Y en Z). Mocht een orkaan vernietigend hebben huisgehouden zoals Floyd, Gilbert en bijv. Katrina, dan zal die naam worden vervangen. Soms komt het ook voor dat alle letters van het alfabet gebruikt zijn in één seizoen (zoals 2005), dan zal een volgende storm Alpha gaan heten, gevolgd door Beta etc etc.

De namen van de Atlantische orkanen voor de komende jaren zijn als volgt


Mochten in één jaar de namen niet toereikend zijn (zoals 2005) dan gaan ze het Griekse Alfabet af.Ook aan de westkust van de VS en Mexico komen orkanen voor. (De oost-Pacifische orkanen) Verder zijn er dan nog de stormen in het noordwesten, midden en zuiden van de Pacific.Vooral de stormen in het noordwesten komen vaak in het nieuws omdat ze Japan, de Filipijnen, Taiwan en China vaak teisteren, maar ook geheel Zuidoost-Azië kunnen treffen. Ook in de Indische oceaan komen ze voor, daar zijn vaak Bangladesh en Myanmar aan de beurt, maar soms ook India, Pakistan of zelfs Oman. Tevens komen orkanen voor aan de oostkust van Afrika, met name voor de kust van Madagascar.

Meer informatie over de namen van alle orkanen vind je hier.

Leuk hoor allemaal, maar wanneer zijn die orkaanseizoenen dan precies?
ATLANTISCHE OCEAAN: 1 juni t/m 30 november, met pieken eind augustus en september
NOORD OOST PACIFIC:Begin mei t/m begin november, met piek in augustus/september
NOORD WEST PACIFIC: Begin juli t/m eind november, maar eigenlijk hele jaar door activiteit.
NOORD INDISCHE OCEAAN: april t/m december met pieken in mei en november
ZUID INDISCHE + WEST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober t/m mei met pieken in februari en april
ZUID WEST PACIFIC + OOST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober tot eind april met piek in februari.

Over het algemeen is Mei de rustigste maand en September de zwaarste.

Zijn ze ook wel eens buiten die maanden? Ja hoor
Lijst met stormen buiten het seizoen om. Waarvan de meesten voorkwamen in Mei.bron

En? Zijn er al verwachtingen en/of voorspellingen voor het Atlantische seizoen in 2020?

Eind december kwam al de eerste verwachting voor 2020 naar buiten. Zoals gebruikelijk kwamen onderzoekers van Colorado State University als eerste met hun bevindingen naar buiten. Zij geven echter slechts 10% kans voor een rustiger seizoen dan gebruikelijk. 45% kans dat het een gemiddeld seizoen wordt en 45% kans dat het een zwaarder seizoen dan gemiddeld zal worden. Al met al lijkt dat er op dat er weinig 'rust' aan zit te komen voor gebieden die de laatste jaren flink getroffen zijn. Veel zal afhangen van het zogenaamde "El Nino" verschijnsel. Dat dat lastig te voorspellen is bleek vorig jaar wel toen El Nino in Augustus ineens uitdoofde tegen alle verwachtingen in.

In Maart en April 2020 zullen verbeterde voorspellingen naar buiten komen en dan moeten we maar zien wat daar van uit gaat komen.

Veelal zien we stormen ver van te voren aankomen. Echter is hun uiteindelijke kracht en richting vaak nog erg onzeker. Het Amerikaanse Hurricane Centre heeft daar onderstaande video over gemaakt

Meer informatie is er ook te vinden op de Wiki-pagina voor het Atlantisch Orkaanseizoen 2020

Laatste topic van 2019
WKN / Hurricane Season 2019: Riding into the storms

Oude delen van Hurricane Season vind je hier:
Topicreeks: Hurricane Season

Enkele handige links en overig nuttig leesvoer

1. National Hurricane Centre
2. Carribean Storm Network
3. Hurricanezone
4. Hurricane Track
5. Website met satelietbeelden van de Caribbean en de rest van Amerika
6. Intellicast: Geavanceerde satellietfoto's en gifs van aktuele stormen
7. Tropical Weather Underground
8. Weather.org - Stormwatch
9. Wikipedia Hurricanes/Tyfonen in het algemeen
10. Alle stormen ter wereld van de laatste jaren in overzicht
11. Severe Worldweather
12. Orkanensite in de Filipijnen
13. Cyclocane.com
14. Tropical Tidbits
15. Tropische weersite omgeving Australië
16. Mooie site over Orkanen aan de VS kusten
17. Website van NASA over Hurricanes
18. Windfinder - Windrapporten wereldwijd
19. Storm2k - Amerikaans weerforum
20. Earth Nullschool - actuele windstromen gezien vanuit de ruimte
21. Actual wind shear Atlantic Ocean
22. Tropical Storm Risk worldwide

Opmerkelijke en historische orkanen
-- Hurricane Patricia 2015
-- Cyclone Bhola 1970
-- Typhoon Nina 1975
-- Hurricane Kenna 2002
-- Hurricane Pauline 1997
-- Hurricane Iniki 1992
-- Great Galveston Hurricane 1900
-- Hurricane Ike 2008
-- Great Hurricane of 1780
-- Hurricane Andrew 1992
-- Hurricane Katrina 2005
-- Typhoon Meranti 2016
-- Cyclone Nargis 2008
-- Tyfoon Haiyan 2013
-- Bangladesh Cyclone 1991
-- Hurricane Sandy 2012
-- Hurricane Matthew 2016
-- Hurricane Wilma 2005
-- Hurricane Harvey 2017
-- Hurricane Irma 2017
-- Hurricane Maria 2017
-- Hurricane Florence 2018
-- Hurricane Michael 2018
-- Tyfoon Mangkhut 2018
-- Hurricane Dorian 2019

Atlantische Orkaanseizoenen uit de oude doos
-- Hurricane Season 2020 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2019 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2018 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2017 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2016 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2015 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2014 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2013 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2012 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2011 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2010 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2009 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2008 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2007 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2006 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2005 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2004 - Wikipedia

Actuele Weerradar in Golf van Mexico


Satellietfoto voor de westkust van Afrika


[ Bericht 1% gewijzigd door Frutsel op 21-09-2020 16:56:22 ]
  Moderator dinsdag 8 september 2020 @ 15:32:14 #2
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_194953891
twitter
pi_194954185
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 september 2020 15:32 schreef Momo het volgende:
[ twitter ]
Sally ligt ook zuidelijker als ze de kust van Afrika afkomt in tegenstelling tot Paulette en Rene.
pi_194956812
Sally zou wel eens de Dorian van dit jaar kunnen worden, de modellen geven ongeveer dezelfde route. Veel te vroeg om met zekerheid te zeggen natuurlijk, maar wel een om in de gaten te houden.
“If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so.”
  woensdag 9 september 2020 @ 00:05:22 #5
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_194963578
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 september 2020 17:52 schreef Wegenbouwer het volgende:
Sally zou wel eens de Dorian van dit jaar kunnen worden, de modellen geven ongeveer dezelfde route. Veel te vroeg om met zekerheid te zeggen natuurlijk, maar wel een om in de gaten te houden.
Dat was toch de orkaan die heel lang boven de eilanden bleef hangen?
Water towers can fly! :D
pi_194964877
quote:
84s.gif Op woensdag 9 september 2020 00:05 schreef Nikonlover het volgende:

[..]

Dat was toch de orkaan die heel lang boven de eilanden bleef hangen?
De Bahama´s met name. Tevens de zwaarste Atlantische orkaan ooit gemeten.

Hier met duidelijk stadium effect in het oog _O_
  woensdag 9 september 2020 @ 18:22:21 #7
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194975101
Het is de vraag wat dit systeem gaat doen. Vooralsnog geen landfall, maar is nog ver weg. Kan een blokkade worden, waardoor deze nog verder richting de oostkust trekt.[ Bericht 4% gewijzigd door aloa op 10-09-2020 11:20:12 ]
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  donderdag 10 september 2020 @ 11:19:25 #8
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194983760
GFS laat het gebied (wat nu nog boven Afrika ligt) meer richting de oostkust koersen. Maar is nog lang niet zeker hoe en wat dit systeem gaat doen. Lijkt wel een major te gaan worden.
94257
478969
I'm here to turn up the volume
pi_194986025
Dit moet wel een record zijn: 5 invests (een X staat nog niet eens op de kaart, boven Afrika, dat oranje gebied) en 2 stormen.

“If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so.”
  vrijdag 11 september 2020 @ 06:45:25 #10
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194996289
Bermuda krijgt waarschijnlijk te maken met Paulette.
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  vrijdag 11 september 2020 @ 15:12:28 #11
233102 cherrycoke
smiling wickedly in the dark
pi_195003782
Gengar can pass through dimensions and appear almost anywhere. Since Gengar absorbs any warmth around it, the temperature suddenly drops wherever it appears.
  vrijdag 11 september 2020 @ 17:44:54 #12
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195006767
Categorie 3 voor Bermuda. Paulette...

94257
478969
I'm here to turn up the volume
  vrijdag 11 september 2020 @ 19:04:12 #13
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195007928
Water towers can fly! :D
  vrijdag 11 september 2020 @ 22:51:27 #14
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195012411
twitter
Water towers can fly! :D
  zaterdag 12 september 2020 @ 09:30:12 #15
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
  zaterdag 12 september 2020 @ 14:18:28 #16
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195020267
Sally (nu nog Nineteen) gaat landfall maken in ongeveer hetzelfde gebied als Laura.
94257
478969
I'm here to turn up the volume
pi_195021669
Zo kijkend naar radar- en satellietbeelden lijkt het erop dat het oude centrum van TD19 dood is en het nieuwe oog zo ergens boven dat schiereilandje in het zuid-westen van Florida of anders boven de Keys zit nu. Verwacht een verplaatsing van de cone zuidwaards in de volgende update.

[ Bericht 13% gewijzigd door Wegenbouwer op 12-09-2020 16:17:45 ]
“If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so.”
  zaterdag 12 september 2020 @ 17:51:27 #18
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195023672
94257
478969
I'm here to turn up the volume
pi_195027085
HWRF geeft in de laatste run Sally als een Major (950 mb) bij New Orleans in de buurt dinsdagochtend vroeg.
“If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so.”
  zondag 13 september 2020 @ 08:55:36 #20
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195032818
En daar is Sally.

94257
478969
I'm here to turn up the volume
  Moderator zondag 13 september 2020 @ 14:27:40 #21
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_195037814
twitter
  zondag 13 september 2020 @ 22:30:07 #22
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
  zondag 13 september 2020 @ 23:28:31 #23
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195049547
Ik maak mij zorgen om Bermuda :'( :'( :'( :'(
Water towers can fly! :D
  Moderator zondag 13 september 2020 @ 23:29:49 #24
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_195049561
quote:
84s.gif Op zondag 13 september 2020 23:28 schreef Nikonlover het volgende:
Ik maak mij zorgen om Bermuda :'( :'( :'( :'(
Vanwege systeem 20?
  zondag 13 september 2020 @ 23:32:41 #25
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195049588
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 23:29 schreef Momo het volgende:

[..]

Vanwege systeem 20?
Nee Paulette :'(
Water towers can fly! :D
pi_195053620
En daar is Teddy..Verwachting is dat het een "major hurricane" wordt :)
pi_195056106
quote:
84s.gif Op zondag 13 september 2020 23:28 schreef Nikonlover het volgende:
Ik maak mij zorgen om Bermuda :'( :'( :'( :'(


Bermuda... :X :P
  maandag 14 september 2020 @ 14:34:36 #29
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195056161
quote:
0s.gif Op maandag 14 september 2020 14:31 schreef Frutsel het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Bermuda... :X :P
Precies in t oog
Water towers can fly! :D
pi_195057021
In Bermuda eten ze orkanen als ontbijt, daar hoef je je geen zorgen over te maken,. Humberto vorig jaar kwam ook binnen als een cat.3 en zorgde alleen voor wat schade.
“If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so.”
pi_195057467
Inmiddels hebben we ook Tropische Storm Vicky op de menukaart staan, zal vermoedelijk vandaag of morgen een upgrade krijgen

Het oude record van een storm met de letter V dateert uit 2005
Destijds was Vince de nieuwe recordhouder om vanaf 9 oktober (!!!) op de kaart te staan
Dat record is dus met bijna een maand verpulverd...

[ Bericht 8% gewijzigd door Frutsel op 14-09-2020 16:29:27 ]
pi_195057820


ongekend :o
laatste keer was in 1971
  maandag 14 september 2020 @ 16:58:42 #33
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195058042
quote:
0s.gif Op maandag 14 september 2020 16:14 schreef Frutsel het volgende:
Inmiddels hebben we ook Tropische Storm Vicky op de menukaart staan, zal vermoedelijk vandaag of morgen een upgrade krijgen

Het oude record van een storm met de letter V dateert uit 2005
Destijds was Vince de nieuwe recordhouder om vanaf 9 oktober (!!!) op de kaart te staan
Dat record is dus met bijna een maand verpulverd...
Absurd!!!

94257
478969
I'm here to turn up the volume
pi_195058138
Hopelijk is het Griekse alfabet lang genoeg. :7
“If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so.”
  maandag 14 september 2020 @ 17:09:36 #35
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195058179
quote:
0s.gif Op maandag 14 september 2020 17:06 schreef Wegenbouwer het volgende:
Hopelijk is het Griekse alfabet lang genoeg. :7
2005 ging door tot Zeta. Ik ben benieuwd wat dit jaar gaat doen.
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  maandag 14 september 2020 @ 18:57:50 #36
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195059654
quote:
3s.gif Op maandag 14 september 2020 17:09 schreef aloa het volgende:

[..]

2005 ging door tot Zeta. Ik ben benieuwd wat dit jaar gaat doen.
Tot wanneer loopt het seizoen? T/m november dacht ik toch?
Water towers can fly! :D
  maandag 14 september 2020 @ 19:24:37 #37
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195060031
quote:
84s.gif Op maandag 14 september 2020 18:57 schreef Nikonlover het volgende:

[..]

Tot wanneer loopt het seizoen? T/m november dacht ik toch?
Tot eind december ook. En volgens mij telt januari ook nog mee (wat het geval was met Zeta in 2005).
94257
478969
I'm here to turn up the volume
pi_195060068
quote:
84s.gif Op maandag 14 september 2020 18:57 schreef Nikonlover het volgende:

[..]

Tot wanneer loopt het seizoen? T/m november dacht ik toch?
Officieel 30 november (zie OP) maar kan daarna nog wel een TS komen.

Uit Griekse alfabet lieten ze toen in 20p05 wel heel wat letters weg.
Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon en Zeta hebben ze toen gebruikt.
  maandag 14 september 2020 @ 19:28:34 #39
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195060072
Officiële Seizoen is idd van 1 juni t/m 30 november, met pieken eind augustus en september
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  maandag 14 september 2020 @ 21:54:51 #40
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195062895
quote:
3s.gif Op maandag 14 september 2020 19:24 schreef aloa het volgende:

[..]

Tot eind december ook. En volgens mij telt januari ook nog mee (wat het geval was met Zeta in 2005).
quote:
1s.gif Op maandag 14 september 2020 19:28 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Officieel 30 november (zie OP) maar kan daarna nog wel een TS komen.

Uit Griekse alfabet lieten ze toen in 20p05 wel heel wat letters weg.
Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon en Zeta hebben ze toen gebruikt.
Thnx!!!

En wat als het Griekse alfabet op is? :T
Water towers can fly! :D
  maandag 14 september 2020 @ 21:58:52 #41
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195062974
quote:
84s.gif Op maandag 14 september 2020 21:54 schreef Nikonlover het volgende:

[..]

[..]

Thnx!!!

En wat als het Griekse alfabet op is? :T
Dat vroeg ik me ook al af...

Deze namen kan ik vinden.

94257
478969
I'm here to turn up the volume
pi_195063138
quote:
84s.gif Op maandag 14 september 2020 21:54 schreef Nikonlover het volgende:

[..]


[..]

Thnx!!!

En wat als het Griekse alfabet op is? :T
Dat gaat vermoedelijk niet gebeuren. Weliswaar is Zeta de zesde in de rij maar er zijn meer namen beschikbaar. Ze gaan dan door met Eta, Theta, Iota, Kappa, Lam en nog een stuk of wat.
  maandag 14 september 2020 @ 22:12:22 #43
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195063240
quote:
1s.gif Op maandag 14 september 2020 22:06 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Dat gaat vermoedelijk niet gebeuren. Weliswaar is Zeta de zesde in de rij maar er zijn meer namen beschikbaar. Ze gaan dan door met Eta, Theta, Iota, Kappa, Lam en nog een stuk of wat.
Oke, je denkt automatisch dat Zeta de laatste is in het alfabet :P

94257
478969
I'm here to turn up the volume
  Moderator maandag 14 september 2020 @ 22:22:14 #44
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_195063429
twitter
  maandag 14 september 2020 @ 22:35:58 #45
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195063772
quote:
3s.gif Op maandag 14 september 2020 22:12 schreef aloa het volgende:

[..]

Oke, je denkt automatisch dat Zeta de laatste is in het alfabet :P

[ afbeelding ]
:s) :P
Water towers can fly! :D
  Moderator maandag 14 september 2020 @ 22:48:33 #46
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_195064009
Sally is al cat 2 op dit moment
  dinsdag 15 september 2020 @ 07:22:51 #47
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195066155

Gaat dat oranje gebiedje Wilfred worden? :)
Water towers can fly! :D
  dinsdag 15 september 2020 @ 07:24:44 #48
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195066162
Mag deze ook in dit topic? :T

twitter
Water towers can fly! :D
  dinsdag 15 september 2020 @ 18:33:14 #49
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195075706
twitter
Water towers can fly! :D
  dinsdag 15 september 2020 @ 18:40:19 #50
194233 Friday12
Gaaaaaaaaaaap!
pi_195075805
Hoe is het met Sally op het moment?
  woensdag 16 september 2020 @ 10:38:34 #51
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195084945
Teddy gaat een zware worden :o

twitter
Water towers can fly! :D
  Moderator woensdag 16 september 2020 @ 10:41:00 #52
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_195084976
quote:
84s.gif Op woensdag 16 september 2020 10:38 schreef Nikonlover het volgende:
Teddy gaat een zware worden :o

[ twitter ]
Maar gelukkig komt hij bijna niet in de buurt van land
  woensdag 16 september 2020 @ 10:46:15 #53
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195085062
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 10:41 schreef Momo het volgende:

[..]

Maar gelukkig komt hij bijna niet in de buurt van land
Dat is wel een meevaller ja. Al is het wel kut voor Bermuda. Die zijn eergisteren al getroffen door Paulette.
Water towers can fly! :D
  Moderator woensdag 16 september 2020 @ 16:05:09 #54
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_195091378
twitter
pi_195109038
Teddy wordt in elk geval de volgende "major"... ziet er nu al indrukwekkend uit
pi_195109064
twitter
  donderdag 17 september 2020 @ 22:27:56 #57
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195118862
Die laatste orkaan van dit alfabet kan weleens een hele vervelende worden. Blijft nogal hangen voor de zuidkust van de VS. Wat voor wederom veel neerslag zal gaan zorgen...
94257
478969
I'm here to turn up the volume
pi_195122537


Teddy (category 4) op weg naar Bermuda

[ Bericht 4% gewijzigd door Frutsel op 18-09-2020 09:59:03 ]
pi_195122605
Wilfred en Alpha in de maak... het gaat maar door...

pi_195122720
Alsof het een lopende band werk is
  Moderator vrijdag 18 september 2020 @ 09:47:30 #61
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_195123674
Toch hebben ze geluk dat er nog geen cat 5 landfall heeft gemaakt met al die hurricanes.
pi_195123809
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 09:47 schreef Momo het volgende:
Toch hebben ze geluk dat er nog geen cat 5 landfall heeft gemaakt met al die hurricanes.
Een category 5 landfall hurricane (in de VS) is vrij uitzonderlijk hoor...zijn er maar vier van

Michael (2018) en Andrew (1992) zijn de meest recente....

Sowieso zijn er niet veel category 5 orkanen in het Atlantische basin. Recordjaar 2005 telde er maar liefst vier.
2007 had er twee en van 2008 tot 2015 was er niet één te vinden. Sinds 2016 elk jaar één
pi_195126193
ICON heeft er zin in met dat systeem wat nu in de Golf van Mexico rondhangt (mogelijk Wilfred)

pi_195126233
GEM heeft er ook zin in :D

  vrijdag 18 september 2020 @ 13:36:05 #65
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195127780
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 12:19 schreef Frutsel het volgende:
GEM heeft er ook zin in :D

[ afbeelding ]
Stuiterbal _O-
Water towers can fly! :D
pi_195129528
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 12:17 schreef Frutsel het volgende:
ICON heeft er zin in met dat systeem wat nu in de Golf van Mexico rondhangt (mogelijk Wilfred)

[ afbeelding ]
Holy shit _O_ De hele kustlijn even flattenen.
  vrijdag 18 september 2020 @ 15:39:38 #67
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195130464
twitter
Water towers can fly! :D
  Moderator vrijdag 18 september 2020 @ 16:45:18 #68
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_195131676
twitter
  vrijdag 18 september 2020 @ 16:46:40 #69
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195131701
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 16:45 schreef Momo het volgende:
[ twitter ]
Wilfred :)
Water towers can fly! :D
  vrijdag 18 september 2020 @ 17:04:18 #70
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195131979
Dat ding in de golf van mexico gaat de eerste griekse naam worden :)

twitter
Water towers can fly! :D
  vrijdag 18 september 2020 @ 17:29:07 #71
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_195132484
quote:
84s.gif Op vrijdag 18 september 2020 17:04 schreef Nikonlover het volgende:
Dat ding in de golf van mexico gaat de eerste griekse naam worden :)

[ twitter ]
twitter


Zijn er dit jaar wel veel, maar valt gelukkig relatief gezien nog mee met de landfall van zware exemplaren
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
  vrijdag 18 september 2020 @ 17:33:37 #72
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195132544
quote:
84s.gif Op vrijdag 18 september 2020 17:04 schreef Nikonlover het volgende:
Dat ding in de golf van mexico gaat de eerste griekse naam worden :)

[ twitter ]
Even niet volgen en Wilfred is er ook al.

Bizar jaar dit. :o
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  vrijdag 18 september 2020 @ 17:35:07 #73
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195132563
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 17:29 schreef INViCTuS het volgende:

[..]

[ twitter ]

Zijn er dit jaar wel veel, maar valt gelukkig relatief gezien nog mee met de landfall van zware exemplaren
Beter gaat SpaceX snel alles vastsnoeren.
Water towers can fly! :D
  vrijdag 18 september 2020 @ 17:35:37 #74
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195132570
quote:
3s.gif Op vrijdag 18 september 2020 17:33 schreef aloa het volgende:

[..]

Even niet volgen en Wilfred is er ook al.

Bizar jaar dit. :o
En het seizoen is nog niet voorbij....
Water towers can fly! :D
  vrijdag 18 september 2020 @ 17:36:21 #75
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_195132577
quote:
3s.gif Op vrijdag 18 september 2020 17:33 schreef aloa het volgende:

[..]

Even niet volgen en Wilfred is er ook al.

Bizar jaar dit. :o
Teddy is zelfs een Cat. 4teddy vanuit de ruimte:
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
  vrijdag 18 september 2020 @ 17:40:45 #76
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195132640
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 17:36 schreef INViCTuS het volgende:

[..]

Teddy is zelfs een Cat. 4

[ afbeelding ]

teddy vanuit de ruimte:
[ afbeelding ]
Teddy is wel mooi :@
Water towers can fly! :D
  vrijdag 18 september 2020 @ 17:45:34 #77
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195132711
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 17:36 schreef INViCTuS het volgende:

[..]

Teddy is zelfs een Cat. 4

[ afbeelding ]

teddy vanuit de ruimte:
[ afbeelding ]
Die trekt door naar Nova Scotia....

94257
478969
I'm here to turn up the volume
  vrijdag 18 september 2020 @ 17:47:09 #78
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_195132732
quote:
3s.gif Op vrijdag 18 september 2020 17:45 schreef aloa het volgende:

[..]

Die trekt door naar Nova Scotia....

[ afbeelding ]
geen verlenging van de nazomer hier ;)
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
  vrijdag 18 september 2020 @ 18:28:08 #79
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195133277
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 17:29 schreef INViCTuS het volgende:

[..]

[ twitter ]

Zijn er dit jaar wel veel, maar valt gelukkig relatief gezien nog mee met de landfall van zware exemplaren
Fout! Dat ding bij portugal is Alpha geworden. Die in de golf gaat Beta worden :)

twitter
Water towers can fly! :D
  vrijdag 18 september 2020 @ 18:50:02 #80
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195133543
Misschien komt Alpha wel naar ons? Een apart topic voor deze storm?

twitter
Water towers can fly! :D
  vrijdag 18 september 2020 @ 18:53:41 #81
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195133601
twitter
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  vrijdag 18 september 2020 @ 20:12:26 #82
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195135367
quote:
3s.gif Op vrijdag 18 september 2020 18:53 schreef aloa het volgende:
[ twitter ]
Ik was hier ook wel verbaasd over ja toen ik de cone zag. Ik dacht dat hij vanuit Portugal de oversteek zou maken ri Amerika, net als de stormen die vanaf Afrika komen.
Water towers can fly! :D
  vrijdag 18 september 2020 @ 20:18:36 #83
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195135468
:T

Water towers can fly! :D
  vrijdag 18 september 2020 @ 20:20:18 #84
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195135493
quote:
84s.gif Op vrijdag 18 september 2020 20:12 schreef Nikonlover het volgende:

[..]

Ik was hier ook wel verbaasd over ja toen ik de cone zag. Ik dacht dat hij vanuit Portugal de oversteek zou maken ri Amerika, net als de stormen die vanaf Afrika komen.
Deze is wel apart idd.
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  vrijdag 18 september 2020 @ 23:00:41 #85
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195138956
En daar is Beta!

twitter
Water towers can fly! :D
  vrijdag 18 september 2020 @ 23:02:08 #86
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195138990
Wat als een orkaan met Griekse naam enorm verwoestend is. Schrappen ze die naam dan ook? En wat komt er dan voor in de plaats?
Water towers can fly! :D
pi_195145341
quote:
84s.gif Op vrijdag 18 september 2020 23:02 schreef Nikonlover het volgende:
Wat als een orkaan met Griekse naam enorm verwoestend is. Schrappen ze die naam dan ook? En wat komt er dan voor in de plaats?
Nederlandse namen zoals Henk en Ingrid.
Drugs are good mkay?
  zaterdag 19 september 2020 @ 13:34:45 #88
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195145587
quote:
84s.gif Op vrijdag 18 september 2020 23:02 schreef Nikonlover het volgende:
Wat als een orkaan met Griekse naam enorm verwoestend is. Schrappen ze die naam dan ook? En wat komt er dan voor in de plaats?
Lijkt mij wel. Geen idee wat er dan voor in de plaats komt (als dat al nodig is).
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  Moderator zondag 20 september 2020 @ 21:15:39 #89
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
  zondag 20 september 2020 @ 22:35:05 #90
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195171334
twitter
Water towers can fly! :D
  maandag 21 september 2020 @ 11:47:23 #91
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195176676
Het lijkt weer rustiger :) We hebben Gamma nog steeds niet gezien :)
Water towers can fly! :D
pi_195176711
Ligt nog een 60% gebied wat zou kunnenMaar ik denk dat we nog even moeten wachten op de volgende trein die van de Afrikaanse kust kan komen

Edit: Lange termijn wijst op enige activiteit begin oktober.
pi_195214637
Vooralsnog hinten de modellen op 7-8 oktober... vanuit Zud Amerika de Caribbean in om dan rond 7-8 oktober in de Golf van Mexico te liggen...
Maar zien hoe dat uitpakt, is nog een eind weg.
pi_195217003


quote:
Mainland Portugal hit by its first (sub)tropical cyclone on record

Subtropical Storm "Alpha" -- the 22nd named storm of the 2020 Atlantic hurricane season and the earliest 22nd Atlantic named storm on record -- made landfall near central Portugal at 18:30 UTC on September 18, just 2 hours after its formation. Alpha is the first tropical or subtropical cyclone on record to strike mainland Portugal and the third to make landfall in mainland Europe.

Alpha had maximum sustained winds of 85 km/h (50 mph) at the time of landfall and minimum central pressure of 996 hPa. This made it the first (sub)tropical cyclone on record to make landfall in mainland Portugal.

After making landfall, alpha quickly weakened as it headed further into the Iberian Peninsula, becoming a remnant low at 03:00 UTC on September 19.

Orange warnings for high winds and heavy rainfall were issued for Coimbra and Leiria districts ahead of the landfall.

Although Alpha was a small storm, with tropical-storm-force winds extending outward up to 55 km (35 miles) from the center, it managed to cause widespread power outages, down hundreds of trees, and damage dozens of dozens of buildings and vehicles.

In addition, at least two tornadoes were reported in Beja and Palmela.

Some cities reported extreme flash flooding and powerful winds.

In total, authorities said there were 203 reports of fallen trees, 174 reports of minor flooding, 88 structures damaged, and 82 roads blocked by debris.

Most of the damage reports came from the Leira District (143), followed by 135 reports from the Lisbon District.
  zaterdag 26 september 2020 @ 15:46:01 #95
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195268422
quote:
0s.gif Op woensdag 23 september 2020 12:08 schreef Frutsel het volgende:
Vooralsnog hinten de modellen op 7-8 oktober... vanuit Zud Amerika de Caribbean in om dan rond 7-8 oktober in de Golf van Mexico te liggen...

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Maar zien hoe dat uitpakt, is nog een eind weg.
Weer bij Mississippi en Alabama -O-
Water towers can fly! :D
pi_195279458
Blijft toch wonderbaarlijk hoe het dan opeens weer helemaal stilvalt.
pi_195326187
pi_195342106
50% gebied is inmiddels 60%

iets verder op d e oceaan ligt trouwens een andere clusterVolgens mij is dat de cluster die de meeste modellen rond 7-8-9 oktober in de Golf laten komen
pi_195342117
deze dus

  Moderator vrijdag 2 oktober 2020 @ 09:13:52 #100
8781 crew  Frutsel
pi_195380529


80% voor het voorste gebied nu
  vrijdag 2 oktober 2020 @ 23:18:41 #101
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195396937
twitter
Water towers can fly! :D
  Moderator zaterdag 3 oktober 2020 @ 14:26:14 #102
8781 crew  Frutsel
pi_195405465
Inmiddels tropische storm GAMMA in de Golf van Mexico
  zondag 4 oktober 2020 @ 22:53:26 #103
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195434727
twitter
Water towers can fly! :D
  maandag 5 oktober 2020 @ 23:23:48 #104
385501 Starhopper
LIKE AL MIJN POSTS!
pi_195456937
twitter
Water towers can fly! :D
  Moderator dinsdag 6 oktober 2020 @ 08:56:01 #105
8781 crew  Frutsel
pi_195460494


Game on!

Dat de Deltawerken maar snel beginnen daar
  Moderator dinsdag 6 oktober 2020 @ 11:11:37 #106
8781 crew  Frutsel
  dinsdag 6 oktober 2020 @ 12:45:51 #107
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_195463532
Toch nog een beste orkaan
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
  Moderator dinsdag 6 oktober 2020 @ 13:05:47 #108
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_195463867
  dinsdag 6 oktober 2020 @ 17:25:40 #109
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_195468148
Delta is nu al een cat4 orkaan schijnbaar. Sinds een aantal minuten.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  dinsdag 6 oktober 2020 @ 17:52:44 #110
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_195468760
Gaat snel
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
  dinsdag 6 oktober 2020 @ 20:18:52 #111
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_195472022
twitter


twitter
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
  Moderator maandag 12 oktober 2020 @ 12:39:49 #112
8781 crew  Frutsel
pi_195586185


Next!!
pi_195589221
De GFS laat em inderdaad flink ontwikkelen. Over een dag of 10. :P

“If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so.”
  woensdag 14 oktober 2020 @ 20:55:19 #114
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195641904
Het is nog niet gebeurd. Al wordt het zeker wel minder, maar er lijkt nog wel wat te gaan gebeuren in het Caribisch gebied. Even afwachten nog.
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  zondag 18 oktober 2020 @ 10:43:25 #115
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195708500
80% nu boven de Atlantische oceaan. HWRF laat dit systeem uitgroeien tot een cat1 / cat2.

94257
478969
I'm here to turn up the volume
  maandag 19 oktober 2020 @ 16:58:35 #116
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195731939
Daar was Epsilon.

94257
478969
I'm here to turn up the volume
  dinsdag 20 oktober 2020 @ 18:30:42 #117
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195751474
Epsilon boven de Atlantische oceaan.

94257
478969
I'm here to turn up the volume
  woensdag 21 oktober 2020 @ 17:43:06 #118
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195769525
Epsilon nu met oog. Kerndruk nu 972 mb (vergelijkbaar met cat 2).

94257
478969
I'm here to turn up the volume
  zondag 25 oktober 2020 @ 13:22:18 #119
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195843673
Met Zeta evenaart orkaanseizoen recordjaar 2005

De tropische storm Zeta, die in de buurt van Cuba is ontstaan, is de 27ste storm met een naam van dit orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan. Daarmee evenaart 2020 het recordjaar 2005, ruim een maand voordat het seizoen afloopt op 30 november.

Zeta beweegt langzaam door de Caribische Zee tussen Cuba en Midden-Amerika. In de loop van volgende week trekt de storm naar verwachting de Golf van Mexico in en schampt daarbij Cuba en het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Ondertussen trekt een andere orkaan, Epsilon, verder de Atlantische Oceaan op.

Dit orkaanseizoen was al opmerkelijk omdat na de storm Wilfred de namen voor stormen op waren. Voor slechts de tweede keer in de geschiedenis gingen meteorologen daarom over op letters van het Griekse alfabet, te beginnen met Alfa op 18 september.

Minder onstuimig
2020 is tot nu toe wel veel minder onstuimig dan 2005. Toen groeiden veertien stormen uit tot orkanen, waarvan zelfs drie de hoogste categorie haalden, beide een ongekend aantal.

Dit jaar waren er nog maar tien orkanen. Die richtten bovendien veel minder schade aan dan in 2005: dat seizoen kende bijvoorbeeld de orkaan Katrina, die veel verwoesting veroorzaakte in New Orleans.

Gemiddeld komen er dertien stormen met een naam voor in een seizoen. De kans dat ook de Griekse letters opraken is klein, er zijn nog achttien over, met Èta als de eerstvolgende.

https://nos.nl/artikel/23(...)recordjaar-2005.html
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  zondag 25 oktober 2020 @ 13:23:13 #120
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195843704
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  zondag 25 oktober 2020 @ 13:30:40 #121
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195843878
Epsilon trekt richting Europa. Kerndruk kan nog dalen tot 940 mb.

94257
478969
I'm here to turn up the volume
  dinsdag 27 oktober 2020 @ 10:53:17 #122
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195880783
Zeta duikt straks de Golf van Mexico in. Hier zal de orkaanstatus weer gehaald worden.

quote:
1. Tropical storm conditions will continue in portions of the
northern Yucatan Peninsula of Mexico through this morning. Heavy
rainfall is expected across the Yucatan Peninsula, the Cayman
Islands, and western Cuba today, which could lead to flash flooding
in urban areas.

2. Hurricane conditions and life-threatening storm surge are
expected along portions of the northern Gulf Coast by late
Wednesday, and Storm Surge and Hurricane Warnings are in effect.
Residents in the watch areas should follow any advice given by
local officials.

3. Between tonight and Thursday, heavy rainfall is expected from
portions of the central U.S. Gulf Coast into the southern
Appalachians, and Mid-Atlantic States near and in advance of Zeta.
This rainfall will lead to flash, urban, small stream, and minor
river flooding.
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  woensdag 28 oktober 2020 @ 13:04:28 #123
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195903139
94257
478969
I'm here to turn up the volume
  donderdag 29 oktober 2020 @ 20:41:18 #124
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195932998
De Filipijnen lijkt een categorie 4 te krijgen. 1 dag na volle maan.
94257
478969
I'm here to turn up the volume
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')