abonnement Unibet Coolblue
pi_184177340



Welkom! Hier alweer het volgende deel in de reeks Hurricane Season! Alle informatie over het ontstaan van (nieuwe) orkanen, tyfoons en cyclonen in 2019 vind je hier. En natuurlijk volgen we ze allemaal op de voet! Voor zowel de Atlantische, Indische als Pacifische stormen kan je hier terecht!

Algemene Info
Met de term 'Hurricane Season' bedoelden we in eerste instantie de periode van 1 juni tot en met 30 november. Deze periode wordt in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico gezien als het Atlantische orkaanseizoen. Echter komen deze gewelddadige stormen overal in de wereld voor maar met name grote delen van Azië, de VS, landen rondom de Golf van Mexico en de Cariben worden jaarlijks zwaar getroffen. Deze allesverwoestende stormen richten voor miljarden euro's schade en eisen jaarlijks soms duizenden slachtoffers en maken tienduizenden daklozen. In het westelijke deel van de wereld noemen we deze stormen 'orkanen' of 'hurricanes'. In Azië of Australië worden ze vaak 'cyclonen' of 'tyfoons' genoemd.

In de laatste jaren zijn Tropische Stormen, Orkanen en Cyclonen meer en meer in de media gekomen en het lijkt daardoor ook alsof ze meer en meer slachtoffers maken. Ook wordt gesuggereerd dat door de opwarming van de aarde deze stormen nog intensiever en dodelijker worden. Door de opkomst van Social Media zoals Facebook of Twitter kan je soms realtime stormchasers of lokale nieuwszenders volgen waardoor je voor je gevoel nog dichter bij of in een orkaan zit.

Via Youtube, Discovery of History Channel kan je historische documentaires terugvinden over de gewelddadigste, duurste en dodelijkste stormen uit de geschiedenis. Enkele voorbeelden daarvan zijn Gilbert (1988), Andrew (1992), Floyd (1999), Katrina (2005), Sidr (2007), Nargis (2008), Haiyan (2013, Patricia (2015) en Meranti of Matthew uit 2016. In 2017 trof orkaan Harvey Texas en hield orkaan Irma o.a. huis op St. Maarten en Puerto Rico. Harvey heeft voor bijna 200 miljard dollar aan schade aangericht en is daarmee de 'duurste' orkaan ooit.
In 2018 waren het vooral Florence and Michael die het westelijk deel van de wereld troffen terwijl in Azië het met name tyfoon Mangkhut was die veel slachtoffers maakte.

Jaarlijks vallen honderden of duizenden slachtoffers in Azië, de Cariben en Centraal- en Noord-Amerika. Men gaat er vanuit dat de dodelijkste orkaan ooit in 1970 plaatsvond. Toen trof orkaan Bhola India en naar schattingen zijn toen 300.000 tot 500.000 mensen omgekomen.

In 2008 trof cycloon Nargis onder andere Myanmar, Burma, Sri Lanka, Laos, India en Bangladesh. Volgens officiële statistieken kwamen er toen 140.000 mensen om het leven maar men vermoed dat het er veel meer waren. Mogelijk wel 500.000 tot 1.000.000.

In 2013 was orkaan Haiyan één van de krachtigste orkanen ooit. Ruim tien miljoen mensen in de Filipijnen werden er door getroffen waarvan meer dan 650000 dakloos werden. Het aantal dodelijke slachtoffers liep op tot ver boven de 5000.

Elk jaar zie je ook weer in de jaaroverzichten van WKN wel één of meerdere dodelijke orkanen voorbij komen.

Hoewel het Atlantische seizoen pas officieel in juni begint zijn er op andere plekken in de wereld zeker meer orkanen te vinden in de komende maanden. We zullen ook deze dus zeker gaan bespreken. Bij zeer zware orkanen zullen er ook extra topics mogelijk zijn om deze afzonderlijk te bespreken. Dus schroom niet en maak vooral een extra topic voor een orkaan die jij de moeite waard vindt!

Let op: Orkanen zijn absoluut niet te vergelijken met tornado's! Die verwarring bestaat nog wel eens. Meer over tornado's en het ontstaan daarvan vind je onder andere hier: WKN / Tornado's in de VS #26 Into the Alley

Orkanen: Hoe ontstaan ze eigenlijk?
Op de site van Wikipedia kan je in het Nederlands nalezen hoe ze ontstaan en wat de belangrijkste energiebron is voor hun verwoestende kracht: het warme zeewater. Enkele interessante filmpjes over het ontstaan (en de ontwikkeling van) een orkaan zijn deze:


Andere links naar het ontstaan van orkaan:
Nasa: How do Hurricanes form?
Nederlandse SchoolTV - Wat is een orkaan?
Engelse BBC - About Hurricanes
LiveScience - Where Hurricanes form
How hurricanes like Michael form

Indeling, Kracht en Stormvloed
De stormen worden ingedeeld op 'categorie'. Vaak zijn het eerst tropische depressies die uitgroeien tot tropische stormen. Deze tropische stormen winnen verder aan kracht en krijgen dan de orkaanstatus (Hurricanes/Tyfoons) Ze worden ingedeeld op windsnelheden via de Saffir-Simpson Schaal. Vanaf categorie 3 krijgen de orkanen de stempel 'zware orkaan' oftewel (Major Hurricane). (In Azië & Australië werken ze met een andere schaal dan in het westen)

Tropische Depressie: windsnelheden van 38 tot 61 km/u
Tropische Storm: windsnelheden van 62 tot 118 km/u
Orkaan 1e categorie: windsnelheden van 119 tot 153 km/u en een stormvloed van 1 tot 1,5 meter boven normaal
Orkaan 2e categorie: windsnelheden van 154 tot 177 km/u en een stormvloed van 1,5 tot 2,5 meter boven normaal
Orkaan 3e categorie: windsnelhden van 178 tot 209 km/u en een stormvloed van 2,5 tot 3,7 meter boven normaal
Orkaan 4e categorie: windsnelheden van 210-249 km/u en een stormvloed van 3,8 tot 5,5 meter boven normaal
Orkaan 5e categorie: windsnelheden > 250 km/u en een stormvloed van meer dan 5,5 meter boven normaal



Voorbeelden van tropische stormen en (zware) orkanen


Stormvloed/Stormsurge
Door de enorme windkracht van een orkaan wordt het zeewater opgestuwd. Dit zeewater wordt als het ware vooruit geblazen, voor de storm uit. Hoe zwaarder de orkaan des te meer zeewater vooruit wordt geduwd. Deze opstuwing noemen we de stormvloed.(Engelse term die veelal gebruikt wordt is 'stormsurge'. De stormvloed wordt dan ook gemeten bovenop de reguliere golfslag. Je kan het enigszins vergelijken met een muur van water die vooruit wordt geduwd en die wereldwijd voor kustprovincies voor grote problemen kunnen zorgen.


Meer over storm surge:
Oceanservice NOAA Stormsturge en Stormtide
Geology.com What is a stormsurge
Stormsurge - how and when?
Weather or Not - what is a stormsurge?

Waait het nou echt zo hard bij zo'n orkaan? En die stormvloed, is dat nou echt zo erg?

Schade
De Saffir-Simpson schaal zoals hierboven geeft echter ook de omvang van de schade weer. En die stijgt exponentieel. Een cat.2 orkaan geeft 10x zoveel schade dan een cat.1 Een cat 3 zelfs 50x, een cat 4 zelfs 250x en een categorie 5 orkaan doet 500 x zoveel schade dan een categorie 1 orkaan.

Onderstaand schema geeft aan waar ter wereld orkanen voorkomen


Waarom hebben orkanen eigenlijk namen?
De Tropische Depressies worden overal ter wereld in de gaten gehouden en zodra de depressies uitgroeien tot orkaan of cycloon, wordt er een naam aan de storm gegeven. Sinds 1950 krijgen ze namen op alfabetische volgorde (met uitzondering van de letters Q, U, X, Y en Z). Mocht een orkaan vernietigend hebben huisgehouden zoals Floyd, Gilbert en bijv. Katrina, dan zal die naam worden vervangen. Soms komt het ook voor dat alle letters van het alfabet gebruikt zijn in één seizoen (zoals 2005), dan zal een volgende storm Alpha gaan heten, gevolgd door Beta etc etc.

De namen van de Atlantische orkanen voor de komende jaren zijn als volgt


Ook aan de westkust van de VS en Mexico komen orkanen voor. (De oost-Pacifische orkanen) Verder zijn er dan nog de stormen in het noordwesten, midden en zuiden van de Pacific.Vooral de stormen in het noordwesten komen vaak in het nieuws omdat ze Japan, de Filipijnen, Taiwan en China vaak teisteren, maar ook geheel Zuidoost-Azië kunnen treffen. Ook in de Indische oceaan komen ze voor, daar zijn vaak Bangladesh en Myanmar aan de beurt, maar soms ook India, Pakistan of zelfs Oman. Tevens komen orkanen voor aan de oostkust van Afrika, met name voor de kust van Madagascar.

Meer informatie over de namen van alle orkanen vind je hier.

Leuk hoor allemaal, maar wanneer zijn die orkaanseizoenen dan precies?
ATLANTISCHE OCEAAN: 1 juni t/m 30 november, met pieken eind augustus en september
NOORD OOST PACIFIC:Begin mei t/m begin november, met piek in augustus/september
NOORD WEST PACIFIC: Begin juli t/m eind november, maar eigenlijk hele jaar door activiteit.
NOORD INDISCHE OCEAAN: april t/m december met pieken in mei en november
ZUID INDISCHE + WEST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober t/m mei met pieken in februari en april
ZUID WEST PACIFIC + OOST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober tot eind april met piek in februari.

Over het algemeen is Mei de rustigste maand en September de zwaarste.

En? Zijn er al verwachtingen en/of voorspellingen voor het Atlantische seizoen in 2019?

Eind december kwam al de eerste verwachting voor 2019 naar buiten. Deze vroege voorspelling gaat er van uit dat de atmosfeer in het Atlantische deel ietwat tot rust gaat komen na 'twee intense jaren' en men acht de kans 65% dat het Atlantische Orkaanseizoen minder heftig dan gemiddeld zal gaan worden. Mogelijk twaalf tropische stormen, vijf daarvan groeien uit tot orkaan en twee daar weer van tot zeer zware orkanen.

In de loop van 2019 zullen nieuwe en betere voorspellingen uitkomen en dan zullen we vanaf juni gaan zien wat daar daadwerkelijk van klopt. Moeder Natuur laat haar niet zomaar in de kaarten kijken :)

Meer informatie is er ook te vinden op de Wiki-pagina voor het Atlantische orkaanseizoen 2019

Laatste topic van 2018
WKN / Hurricane Season 2018: A new dawn

Oude delen van Hurricane Season vind je hier:
Topicreeks: Hurricane Season

Enkele handige links en overig nuttig leesvoer

1. National Hurricane Centre
2. Carribean Storm Network
3. Hurricanezone
4. Hurricane Track
5. Website met satelietbeelden van de Caribbean en de rest van Amerika
6. Intellicast: Geavanceerde satellietfoto's en gifs van aktuele stormen
7. Tropical Weather Underground
8. Weather.org - Stormwatch
9. Wikipedia Hurricanes/Tyfonen in het algemeen
10. Alle stormen ter wereld van de laatste jaren in overzicht
11. Severe Worldweather
12. Orkanensite in de Filipijnen
13. Cyclocane.com
14. Tropical Tidbits
15. Tropische weersite omgeving Australië
16. Mooie site over Orkanen aan de VS kusten
17. Website van NASA over Hurricanes
18. Windfinder - Windrapporten wereldwijd
19. Storm2k - Amerikaans weerforum
20. Earth Nullschool - actuele windstromen gezien vanuit de ruimte
21. Actual wind shear Atlantic Ocean
22. Tropical Storm Risk worldwide

Opmerkelijke en historische orkanen
-- Hurricane Patricia 2015
-- Cyclone Bhola 1970
-- Typhoon Nina 1975
-- Hurricane Kenna 2002
-- Hurricane Pauline 1997
-- Hurricane Iniki 1992
-- Great Galveston Hurricane 1900
-- Hurricane Ike 2008
-- Great Hurricane of 1780
-- Hurricane Andrew 1992
-- Hurricane Katrina 2005
-- Typhoon Meranti 2016
-- Cyclone Nargis 2008
-- Tyfoon Haiyan 2013
-- Bangladesh Cyclone 1991
-- Hurricane Sandy 2012
-- Hurricane Matthew 2016
-- Hurricane Wilma 2005
-- Hurricane Harvey 2017
-- Hurricane Irma 2017
-- Hurricane Maria 2017
-- Hurricane Florence 2018
-- Hurricane Michael 2018
-- Tyfoon Mangkhut 2018

Atlantische Orkaanseizoenen uit de oude doos
-- Hurricane Season 2019 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2018 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2017 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2016 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2015 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2014 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2013 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2012 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2011 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2010 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2009 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2008 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2007 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2006 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2005 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2004 - Wikipedia

Actuele Weerradar in Golf van Mexico







Actuele Water temperatuur.


[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 03-01-2019 11:45:46 ]
pi_184178360


Tropische Storm Pabuk trekt langzaam richting noordwesten na Thailand mogelijk richting Myanmar en/of Bangladesh
  Moderator vrijdag 4 januari 2019 @ 08:41:27 #4
8781 crew  Frutsel
pi_184194159
quote:
Cyclone Penny has intensified to Category 2 strength in the Coral Sea

Tropical Cyclone Penny has intensified to Category 2 strength overnight in the Coral Sea and slowed down significantly.

Bureau of Meteorology Weather Services Manager, Dr Richard Wardle, said the latest advice placed Cyclone Penny approximately 1000km northeast of Townsville and indicated delayed coastal impacts, which we are unlikely to see before Tuesday of next week.

"There are still a range of scenarios possible regarding Cyclone Penny's future track and where it may cross the coast, or indeed if it will cross the coast.

"Some models keep the system well offshore after weakening to a low.

"Of course, we'll be watching the situation closely over the weekend and may issue a Flood Watch if the situation changes," he said. "The most likely scenario is convective rainfall which is typical for this time of year, but only isolated moderate to heavy falls are expected.

"The flood risk will be closely monitored and assessed by our hydrologists, but at this stage a Flood Watch—if required—is more likely to be issued early next week."

Elevated river levels are expected to continue for several days for the following catchments in Queensland's far north:

Eastern Cape: Jacky Jacky Creek, Olive and Pascoe Rivers and Lockhart River.
Western Cape: Jardine, Ducie, Jackson and Skardon, Wenlock Embley and Mission Rivers.

Cyclone Penny
  Moderator dinsdag 8 januari 2019 @ 11:32:23 #5
8781 crew  Frutsel
pi_184276347


quote:
Cyclonic system bringing more heavy rain to northern Queensland

Residents in northern Queensland are being urged to prepare for wild weather and flooding, with ex-Tropical Cyclone Penny expected to dump hundreds of millimetres of rain across coastal communities from Rockhampton to Cairns over the next few days.

The Bureau of Meteorology (BOM) said the tropical low was close to the Queensland coastline, bringing heavy rainfall to Rockhampton and Mackay on Tuesday.

BOM meteorologist Gordon Banks said the system would then move north.

"Certainly Mackay, Proserpine, Hamilton Island [will be affected] — and as we go through the week we'll see places such as Townsville and eventually the north tropical coast also affected, with heavy rainfall moving up there probably through Wednesday and Thursday," Mr Banks said.

"We could be seeing falls over six-hour periods in excess of 150 millimetres."

Mr Banks said flooding was likely in parts of northern Queensland that had already experienced record-breaking rain last month, brought on by ex-Tropical Cyclone Owen.

The heaviest rain fell at Halifax, east of Ingham, which recorded 681 millimetres in 24 hours and broke the 53-year-old national December record.

Further north, the Daintree experienced flooding and landslides, with almost a metre and a half of rainfall recorded during the December period.

"Rivers along the north tropical coast have had quite significant flooding in the last few weeks and the catchments are still saturated," Mr Banks said.

"So heavy rainfall, which could exceed 200 millimetres over relatively short periods, could see those rivers rise very rapidly."
pi_184333569
ForceThirteen twitterde op vrijdag 11-01-2019 om 05:17:18 With the tropics quiet, the north #Pacific shows off a very large and potent extratropical #cyclone near the Aleutian islands, peaking earlier today with a pressure estimate of 937mb https://t.co/01BxokJ1lL reageer retweet
pi_184381110
Tropisch systeem voor de Filipijnen. Kans is aanwezig dat deze voor flink wat neerslag gaat zorgen.

pi_184608291


Riley aan de noordwest kust van Australië. Vermoedelijk geen bedreiging.

Aan de noordoostkust broeit ook wat



gaat mogelijk nog een tropische storm opleveren in de Golf van Carpentaria
pi_184748235
Kans op een orkaan voor Mauritius en Réunion.
Nog ver weg, maar gfs laat een cat5 zien.
pi_184757434
pi_184771587
Invest zorgt voor overstromingen in het noorden van Australië.


WKN / Zware regenval in noorden Australië
  Moderator woensdag 6 februari 2019 @ 09:26:11 #12
8781 crew  Frutsel
  Moderator woensdag 6 februari 2019 @ 09:26:36 #13
8781 crew  Frutsel
pi_184850171
Eilanden lijken gespaard te worden
pi_184858047
pi_184858132
Gelena kan nog een probleem worden voor Mauritius.

pi_184871502
iCyclone twitterde op donderdag 07-02-2019 om 10:48:57 Twin cyclones threaten Rodrigues, a tiny island with 42K residents in the middle of the S Indian Ocean. #FUNANI is likely to miss, but #GELENA may strike the island (or pass very close) Saturday as an intense #cyclone. https://t.co/Re3JfRWDan reageer retweet
pi_184988766
quote:
Tropical Storm Oma upgraded to category 2
Tropical Cyclone Oma has been upgraded to a Category 2 system by Vanuatu's Meteorological Service.

Oma is now about 55km west of Santo and is slowly moving east southeast.

Winds close to the centre are estimated to be 95km/h and gusts of 130km/h are expected.

The number of provinces predicted to bear the brunt of Cyclone Oma has also been extended and now includes Torba, Sanma, Penma and Malampa which have been placed on red alert by the National Disaster Office.

Shefa Province and the capital Port Vila is on Yellow alert meaning it too must be ready to shut down.

The latest cyclone warning said seas would be very rough with heavy to phenomenal swells expected and there was a marine warning in force for the whole of Vanuatu.

Crews of vessels are strongly advised not to go out as high seas are expected for northern and central coastal and open waters.

Schools and businesses are shutting down with people warned to stay at safe at home.

Communications Officer for the National Disaster Management Office, Presley Tari, said with an increasing number of disasters over recent years, most people in Vanuatu were alert all the time and knew what to do.

He said more parts of the country were likely to shut down as the cyclone moves south.

"NDMO is advising everyone to stay alert in their houses. Prepare themselves for the cyclone coming. So we are asking those with the red alert to close down their business and even the schools I think [are] already closed like in the places where the red alert is."

Mr Tari said there were already reports on social media of damaged crops on northern islands from brief wild winds over the weekend ahead of Cyclone Oma.

Head forecaster for Vanuatu's Meteorological Service, Fred Jockley, said people needed to heed messages from the National Disaster Management Office to prepare themselves for the cyclone.

"For those who have not taken the warning seriously, they should start preparing themselves before the system actually comes over if it maintains its track of movement."

Torba Province includes Banks and Torres Islands with a population of around 10,000 people and Sanma is home to 54,000 people mainly living on the islands of Santo and Malo.
Leuke naam :P
pi_185059914
Aparte naam idd.

Oma hangt nu tussen Nieuw Caledonie en Vanuatu eilanden.

pi_185060704
Als het aan EC ligt, dan brengt oma ook nog een bezoek aan Australië .
pi_185080249
Het blijft afwachten wat oma gaat doen. EC stuurt haar richting het westen, maar HWRF gaat meer de andere kant op.

  Moderator dinsdag 19 februari 2019 @ 09:26:04 #21
8781 crew  Frutsel
pi_185099149


De Euro heeft wat leuks in petto voor 92W



Wel erg vroeg of niet?
  dinsdag 19 februari 2019 @ 10:50:02 #22
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_185100731
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2019 09:26 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]

De Euro heeft wat leuks in petto voor 92W

[ afbeelding ]

Wel erg vroeg of niet?
Tegenwoordig is niets meer vroeg of laat of weinig of veel, alles kan.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
pi_185101050
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2019 09:26 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]

De Euro heeft wat leuks in petto voor 92W

[ afbeelding ]

Wel erg vroeg of niet?
Kan daar toch wel het hele jaar door dacht ik? Wel minder kans in de wintermaanden.

HWRF stuurt Oma nu ook naar Australië.
pi_185101515
Alleen GFS stuurt oma nog een andere kant op.

Dit is EC.

pi_185150871
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')