abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_184177340
registreer om deze reclame te verbergen
ckhinCZ.jpg
oDXkONX.jpg

Welkom! Hier alweer het volgende deel in de reeks Hurricane Season! Alle informatie over het ontstaan van (nieuwe) orkanen, tyfoons en cyclonen in 2019 vind je hier. En natuurlijk volgen we ze allemaal op de voet! Voor zowel de Atlantische, Indische als Pacifische stormen kan je hier terecht!

Algemene Info
Met de term 'Hurricane Season' bedoelden we in eerste instantie de periode van 1 juni tot en met 30 november. Deze periode wordt in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico gezien als het Atlantische orkaanseizoen. Echter komen deze gewelddadige stormen overal in de wereld voor maar met name grote delen van AziŽ, de VS, landen rondom de Golf van Mexico en de Cariben worden jaarlijks zwaar getroffen. Deze allesverwoestende stormen richten voor miljarden euro's schade en eisen jaarlijks soms duizenden slachtoffers en maken tienduizenden daklozen. In het westelijke deel van de wereld noemen we deze stormen 'orkanen' of 'hurricanes'. In AziŽ of AustraliŽ worden ze vaak 'cyclonen' of 'tyfoons' genoemd.

In de laatste jaren zijn Tropische Stormen, Orkanen en Cyclonen meer en meer in de media gekomen en het lijkt daardoor ook alsof ze meer en meer slachtoffers maken. Ook wordt gesuggereerd dat door de opwarming van de aarde deze stormen nog intensiever en dodelijker worden. Door de opkomst van Social Media zoals Facebook of Twitter kan je soms realtime stormchasers of lokale nieuwszenders volgen waardoor je voor je gevoel nog dichter bij of in een orkaan zit.

Via Youtube, Discovery of History Channel kan je historische documentaires terugvinden over de gewelddadigste, duurste en dodelijkste stormen uit de geschiedenis. Enkele voorbeelden daarvan zijn Gilbert (1988), Andrew (1992), Floyd (1999), Katrina (2005), Sidr (2007), Nargis (2008), Haiyan (2013, Patricia (2015) en Meranti of Matthew uit 2016. In 2017 trof orkaan Harvey Texas en hield orkaan Irma o.a. huis op St. Maarten en Puerto Rico. Harvey heeft voor bijna 200 miljard dollar aan schade aangericht en is daarmee de 'duurste' orkaan ooit.
In 2018 waren het vooral Florence and Michael die het westelijk deel van de wereld troffen terwijl in AziŽ het met name tyfoon Mangkhut was die veel slachtoffers maakte.

Jaarlijks vallen honderden of duizenden slachtoffers in AziŽ, de Cariben en Centraal- en Noord-Amerika. Men gaat er vanuit dat de dodelijkste orkaan ooit in 1970 plaatsvond. Toen trof orkaan Bhola India en naar schattingen zijn toen 300.000 tot 500.000 mensen omgekomen.

In 2008 trof cycloon Nargis onder andere Myanmar, Burma, Sri Lanka, Laos, India en Bangladesh. Volgens officiŽle statistieken kwamen er toen 140.000 mensen om het leven maar men vermoed dat het er veel meer waren. Mogelijk wel 500.000 tot 1.000.000.

In 2013 was orkaan Haiyan ťťn van de krachtigste orkanen ooit. Ruim tien miljoen mensen in de Filipijnen werden er door getroffen waarvan meer dan 650000 dakloos werden. Het aantal dodelijke slachtoffers liep op tot ver boven de 5000.

Elk jaar zie je ook weer in de jaaroverzichten van WKN wel ťťn of meerdere dodelijke orkanen voorbij komen.

Hoewel het Atlantische seizoen pas officieel in juni begint zijn er op andere plekken in de wereld zeker meer orkanen te vinden in de komende maanden. We zullen ook deze dus zeker gaan bespreken. Bij zeer zware orkanen zullen er ook extra topics mogelijk zijn om deze afzonderlijk te bespreken. Dus schroom niet en maak vooral een extra topic voor een orkaan die jij de moeite waard vindt!

Let op: Orkanen zijn absoluut niet te vergelijken met tornado's! Die verwarring bestaat nog wel eens. Meer over tornado's en het ontstaan daarvan vind je onder andere hier: WKN / Tornado's in de VS #26 Into the Alley

Orkanen: Hoe ontstaan ze eigenlijk?
Op de site van Wikipedia kan je in het Nederlands nalezen hoe ze ontstaan en wat de belangrijkste energiebron is voor hun verwoestende kracht: het warme zeewater. Enkele interessante filmpjes over het ontstaan (en de ontwikkeling van) een orkaan zijn deze:


Andere links naar het ontstaan van orkaan:
Nasa: How do Hurricanes form?
Nederlandse SchoolTV - Wat is een orkaan?
Engelse BBC - About Hurricanes
LiveScience - Where Hurricanes form
How hurricanes like Michael form

Indeling, Kracht en Stormvloed
De stormen worden ingedeeld op 'categorie'. Vaak zijn het eerst tropische depressies die uitgroeien tot tropische stormen. Deze tropische stormen winnen verder aan kracht en krijgen dan de orkaanstatus (Hurricanes/Tyfoons) Ze worden ingedeeld op windsnelheden via de Saffir-Simpson Schaal. Vanaf categorie 3 krijgen de orkanen de stempel 'zware orkaan' oftewel (Major Hurricane). (In AziŽ & AustraliŽ werken ze met een andere schaal dan in het westen)

Tropische Depressie: windsnelheden van 38 tot 61 km/u
Tropische Storm: windsnelheden van 62 tot 118 km/u
Orkaan 1e categorie: windsnelheden van 119 tot 153 km/u en een stormvloed van 1 tot 1,5 meter boven normaal
Orkaan 2e categorie: windsnelheden van 154 tot 177 km/u en een stormvloed van 1,5 tot 2,5 meter boven normaal
Orkaan 3e categorie: windsnelhden van 178 tot 209 km/u en een stormvloed van 2,5 tot 3,7 meter boven normaal
Orkaan 4e categorie: windsnelheden van 210-249 km/u en een stormvloed van 3,8 tot 5,5 meter boven normaal
Orkaan 5e categorie: windsnelheden > 250 km/u en een stormvloed van meer dan 5,5 meter boven normaal

pcyAUf6.jpg

Voorbeelden van tropische stormen en (zware) orkanen
td6DLfD.jpg

Stormvloed/Stormsurge
Door de enorme windkracht van een orkaan wordt het zeewater opgestuwd. Dit zeewater wordt als het ware vooruit geblazen, voor de storm uit. Hoe zwaarder de orkaan des te meer zeewater vooruit wordt geduwd. Deze opstuwing noemen we de stormvloed.(Engelse term die veelal gebruikt wordt is 'stormsurge'. De stormvloed wordt dan ook gemeten bovenop de reguliere golfslag. Je kan het enigszins vergelijken met een muur van water die vooruit wordt geduwd en die wereldwijd voor kustprovincies voor grote problemen kunnen zorgen.


Meer over storm surge:
Oceanservice NOAA Stormsturge en Stormtide
Geology.com What is a stormsurge
Stormsurge - how and when?
Weather or Not - what is a stormsurge?

Waait het nou echt zo hard bij zo'n orkaan? En die stormvloed, is dat nou echt zo erg?

Schade
De Saffir-Simpson schaal zoals hierboven geeft echter ook de omvang van de schade weer. En die stijgt exponentieel. Een cat.2 orkaan geeft 10x zoveel schade dan een cat.1 Een cat 3 zelfs 50x, een cat 4 zelfs 250x en een categorie 5 orkaan doet 500 x zoveel schade dan een categorie 1 orkaan.

Onderstaand schema geeft aan waar ter wereld orkanen voorkomen
fnm78P3.jpg

Waarom hebben orkanen eigenlijk namen?
De Tropische Depressies worden overal ter wereld in de gaten gehouden en zodra de depressies uitgroeien tot orkaan of cycloon, wordt er een naam aan de storm gegeven. Sinds 1950 krijgen ze namen op alfabetische volgorde (met uitzondering van de letters Q, U, X, Y en Z). Mocht een orkaan vernietigend hebben huisgehouden zoals Floyd, Gilbert en bijv. Katrina, dan zal die naam worden vervangen. Soms komt het ook voor dat alle letters van het alfabet gebruikt zijn in ťťn seizoen (zoals 2005), dan zal een volgende storm Alpha gaan heten, gevolgd door Beta etc etc.

De namen van de Atlantische orkanen voor de komende jaren zijn als volgt
HKYlmZc.png

Ook aan de westkust van de VS en Mexico komen orkanen voor. (De oost-Pacifische orkanen) Verder zijn er dan nog de stormen in het noordwesten, midden en zuiden van de Pacific.Vooral de stormen in het noordwesten komen vaak in het nieuws omdat ze Japan, de Filipijnen, Taiwan en China vaak teisteren, maar ook geheel Zuidoost-AziŽ kunnen treffen. Ook in de Indische oceaan komen ze voor, daar zijn vaak Bangladesh en Myanmar aan de beurt, maar soms ook India, Pakistan of zelfs Oman. Tevens komen orkanen voor aan de oostkust van Afrika, met name voor de kust van Madagascar.

Meer informatie over de namen van alle orkanen vind je hier.

Leuk hoor allemaal, maar wanneer zijn die orkaanseizoenen dan precies?
ATLANTISCHE OCEAAN: 1 juni t/m 30 november, met pieken eind augustus en september
NOORD OOST PACIFIC:Begin mei t/m begin november, met piek in augustus/september
NOORD WEST PACIFIC: Begin juli t/m eind november, maar eigenlijk hele jaar door activiteit.
NOORD INDISCHE OCEAAN: april t/m december met pieken in mei en november
ZUID INDISCHE + WEST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober t/m mei met pieken in februari en april
ZUID WEST PACIFIC + OOST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober tot eind april met piek in februari.

Over het algemeen is Mei de rustigste maand en September de zwaarste.

En? Zijn er al verwachtingen en/of voorspellingen voor het Atlantische seizoen in 2019?

Eind december kwam al de eerste verwachting voor 2019 naar buiten. Deze vroege voorspelling gaat er van uit dat de atmosfeer in het Atlantische deel ietwat tot rust gaat komen na 'twee intense jaren' en men acht de kans 65% dat het Atlantische Orkaanseizoen minder heftig dan gemiddeld zal gaan worden. Mogelijk twaalf tropische stormen, vijf daarvan groeien uit tot orkaan en twee daar weer van tot zeer zware orkanen.

In de loop van 2019 zullen nieuwe en betere voorspellingen uitkomen en dan zullen we vanaf juni gaan zien wat daar daadwerkelijk van klopt. Moeder Natuur laat haar niet zomaar in de kaarten kijken :)

Meer informatie is er ook te vinden op de Wiki-pagina voor het Atlantische orkaanseizoen 2019

Laatste topic van 2018
WKN / Hurricane Season 2018: A new dawn

Oude delen van Hurricane Season vind je hier:
Topicreeks: Hurricane Season

Enkele handige links en overig nuttig leesvoer

1. National Hurricane Centre
2. Carribean Storm Network
3. Hurricanezone
4. Hurricane Track
5. Website met satelietbeelden van de Caribbean en de rest van Amerika
6. Intellicast: Geavanceerde satellietfoto's en gifs van aktuele stormen
7. Tropical Weather Underground
8. Weather.org - Stormwatch
9. Wikipedia Hurricanes/Tyfonen in het algemeen
10. Alle stormen ter wereld van de laatste jaren in overzicht
11. Severe Worldweather
12. Orkanensite in de Filipijnen
13. Cyclocane.com
14. Tropical Tidbits
15. Tropische weersite omgeving AustraliŽ
16. Mooie site over Orkanen aan de VS kusten
17. Website van NASA over Hurricanes
18. Windfinder - Windrapporten wereldwijd
19. Storm2k - Amerikaans weerforum
20. Earth Nullschool - actuele windstromen gezien vanuit de ruimte
21. Actual wind shear Atlantic Ocean
22. Tropical Storm Risk worldwide

Opmerkelijke en historische orkanen
-- Hurricane Patricia 2015
-- Cyclone Bhola 1970
-- Typhoon Nina 1975
-- Hurricane Kenna 2002
-- Hurricane Pauline 1997
-- Hurricane Iniki 1992
-- Great Galveston Hurricane 1900
-- Hurricane Ike 2008
-- Great Hurricane of 1780
-- Hurricane Andrew 1992
-- Hurricane Katrina 2005
-- Typhoon Meranti 2016
-- Cyclone Nargis 2008
-- Tyfoon Haiyan 2013
-- Bangladesh Cyclone 1991
-- Hurricane Sandy 2012
-- Hurricane Matthew 2016
-- Hurricane Wilma 2005
-- Hurricane Harvey 2017
-- Hurricane Irma 2017
-- Hurricane Maria 2017
-- Hurricane Florence 2018
-- Hurricane Michael 2018
-- Tyfoon Mangkhut 2018

Atlantische Orkaanseizoenen uit de oude doos
-- Hurricane Season 2019 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2018 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2017 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2016 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2015 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2014 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2013 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2012 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2011 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2010 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2009 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2008 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2007 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2006 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2005 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2004 - Wikipedia

Actuele Weerradar in Golf van Mexico
GULFIR.JPG


hicbsat.gif

seusa.jpg

Actuele Water temperatuur.
gl_sst.gif

[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 03-01-2019 11:45:46 ]
pi_184178360
mmAtS2J.gif

Tropische Storm Pabuk trekt langzaam richting noordwesten na Thailand mogelijk richting Myanmar en/of Bangladesh
  Moderator vrijdag 4 januari 2019 @ 08:41:27 #4
8781 crew  Frutsel
pi_184194159
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Cyclone Penny has intensified to Category 2 strength in the Coral Sea

Tropical Cyclone Penny has intensified to Category 2 strength overnight in the Coral Sea and slowed down significantly.

Bureau of Meteorology Weather Services Manager, Dr Richard Wardle, said the latest advice placed Cyclone Penny approximately 1000km northeast of Townsville and indicated delayed coastal impacts, which we are unlikely to see before Tuesday of next week.

"There are still a range of scenarios possible regarding Cyclone Penny's future track and where it may cross the coast, or indeed if it will cross the coast.

"Some models keep the system well offshore after weakening to a low.

"Of course, we'll be watching the situation closely over the weekend and may issue a Flood Watch if the situation changes," he said. "The most likely scenario is convective rainfall which is typical for this time of year, but only isolated moderate to heavy falls are expected.

"The flood risk will be closely monitored and assessed by our hydrologists, but at this stage a Flood Watch—if required—is more likely to be issued early next week."

Elevated river levels are expected to continue for several days for the following catchments in Queensland's far north:

Eastern Cape: Jacky Jacky Creek, Olive and Pascoe Rivers and Lockhart River.
Western Cape: Jardine, Ducie, Jackson and Skardon, Wenlock Embley and Mission Rivers.
5dLS4TD.gif
Cyclone Penny
  Moderator dinsdag 8 januari 2019 @ 11:32:23 #5
8781 crew  Frutsel
pi_184276347
KE9eUAo.jpg

quote:
Cyclonic system bringing more heavy rain to northern Queensland

Residents in northern Queensland are being urged to prepare for wild weather and flooding, with ex-Tropical Cyclone Penny expected to dump hundreds of millimetres of rain across coastal communities from Rockhampton to Cairns over the next few days.

The Bureau of Meteorology (BOM) said the tropical low was close to the Queensland coastline, bringing heavy rainfall to Rockhampton and Mackay on Tuesday.

BOM meteorologist Gordon Banks said the system would then move north.

"Certainly Mackay, Proserpine, Hamilton Island [will be affected] — and as we go through the week we'll see places such as Townsville and eventually the north tropical coast also affected, with heavy rainfall moving up there probably through Wednesday and Thursday," Mr Banks said.

"We could be seeing falls over six-hour periods in excess of 150 millimetres."

Mr Banks said flooding was likely in parts of northern Queensland that had already experienced record-breaking rain last month, brought on by ex-Tropical Cyclone Owen.

The heaviest rain fell at Halifax, east of Ingham, which recorded 681 millimetres in 24 hours and broke the 53-year-old national December record.

Further north, the Daintree experienced flooding and landslides, with almost a metre and a half of rainfall recorded during the December period.

"Rivers along the north tropical coast have had quite significant flooding in the last few weeks and the catchments are still saturated," Mr Banks said.

"So heavy rainfall, which could exceed 200 millimetres over relatively short periods, could see those rivers rise very rapidly."
pi_184333569
ForceThirteen twitterde op vrijdag 11-01-2019 om 05:17:18 With the tropics quiet, the north #Pacific shows off a very large and potent extratropical #cyclone near the Aleutian islands, peaking earlier today with a pressure estimate of 937mb https://t.co/01BxokJ1lL reageer retweet
K6H3GBY.jpg
pi_184381110
registreer om deze reclame te verbergen
Tropisch systeem voor de Filipijnen. Kans is aanwezig dat deze voor flink wat neerslag gaat zorgen.

kgyCQVb.png?1
pi_184608291
8DqLF5g.png

Riley aan de noordwest kust van AustraliŽ. Vermoedelijk geen bedreiging.

Aan de noordoostkust broeit ook wat

Bcw5KpR.png

gaat mogelijk nog een tropische storm opleveren in de Golf van Carpentaria
pi_184748235
Kans op een orkaan voor Mauritius en Rťunion.
Nog ver weg, maar gfs laat een cat5 zien.
pi_184757434
QELvNtk.png?1
pi_184771587
Invest zorgt voor overstromingen in het noorden van AustraliŽ.


WKN / Zware regenval in noorden AustraliŽ
  Moderator woensdag 6 februari 2019 @ 09:26:11 #12
8781 crew  Frutsel
  Moderator woensdag 6 februari 2019 @ 09:26:36 #13
8781 crew  Frutsel
pi_184850171
Eilanden lijken gespaard te worden
pi_184858047
DyuV82WXgAINC4B.jpg
pi_184858132
Gelena kan nog een probleem worden voor Mauritius.

2Ikufvy.png?1
pi_184871502
iCyclone twitterde op donderdag 07-02-2019 om 10:48:57 Twin cyclones threaten Rodrigues, a tiny island with 42K residents in the middle of the S Indian Ocean. #FUNANI is likely to miss, but #GELENA may strike the island (or pass very close) Saturday as an intense #cyclone. https://t.co/Re3JfRWDan reageer retweet
pi_184988766
quote:
Tropical Storm Oma upgraded to category 2
Tropical Cyclone Oma has been upgraded to a Category 2 system by Vanuatu's Meteorological Service.

Oma is now about 55km west of Santo and is slowly moving east southeast.

Winds close to the centre are estimated to be 95km/h and gusts of 130km/h are expected.

The number of provinces predicted to bear the brunt of Cyclone Oma has also been extended and now includes Torba, Sanma, Penma and Malampa which have been placed on red alert by the National Disaster Office.

Shefa Province and the capital Port Vila is on Yellow alert meaning it too must be ready to shut down.

The latest cyclone warning said seas would be very rough with heavy to phenomenal swells expected and there was a marine warning in force for the whole of Vanuatu.

Crews of vessels are strongly advised not to go out as high seas are expected for northern and central coastal and open waters.

Schools and businesses are shutting down with people warned to stay at safe at home.

Communications Officer for the National Disaster Management Office, Presley Tari, said with an increasing number of disasters over recent years, most people in Vanuatu were alert all the time and knew what to do.

He said more parts of the country were likely to shut down as the cyclone moves south.

"NDMO is advising everyone to stay alert in their houses. Prepare themselves for the cyclone coming. So we are asking those with the red alert to close down their business and even the schools I think [are] already closed like in the places where the red alert is."

Mr Tari said there were already reports on social media of damaged crops on northern islands from brief wild winds over the weekend ahead of Cyclone Oma.

Head forecaster for Vanuatu's Meteorological Service, Fred Jockley, said people needed to heed messages from the National Disaster Management Office to prepare themselves for the cyclone.

"For those who have not taken the warning seriously, they should start preparing themselves before the system actually comes over if it maintains its track of movement."

Torba Province includes Banks and Torres Islands with a population of around 10,000 people and Sanma is home to 54,000 people mainly living on the islands of Santo and Malo.
Leuke naam :P
pi_185059914
Aparte naam idd.

Oma hangt nu tussen Nieuw Caledonie en Vanuatu eilanden.

CBTv2LL.jpg?1
pi_185060704
Als het aan EC ligt, dan brengt oma ook nog een bezoek aan AustraliŽ .
pi_185080249
Het blijft afwachten wat oma gaat doen. EC stuurt haar richting het westen, maar HWRF gaat meer de andere kant op.

FWpZfDy.gif
  Moderator dinsdag 19 februari 2019 @ 09:26:04 #21
8781 crew  Frutsel
pi_185099149
k218kZ0.jpg

De Euro heeft wat leuks in petto voor 92W

FvwS0iY.png

Wel erg vroeg of niet?
  dinsdag 19 februari 2019 @ 10:50:02 #22
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_185100731
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2019 09:26 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]

De Euro heeft wat leuks in petto voor 92W

[ afbeelding ]

Wel erg vroeg of niet?
Tegenwoordig is niets meer vroeg of laat of weinig of veel, alles kan.
tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! - QotSA || Den Helder || AZ
pi_185101050
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2019 09:26 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]

De Euro heeft wat leuks in petto voor 92W

[ afbeelding ]

Wel erg vroeg of niet?
Kan daar toch wel het hele jaar door dacht ik? Wel minder kans in de wintermaanden.

HWRF stuurt Oma nu ook naar AustraliŽ.
pi_185101515
Alleen GFS stuurt oma nog een andere kant op.

Dit is EC.

xIJLsSE.png?1
pi_185150871
HPP5gBb.jpg?1
pi_185165986
Oog te zien bij WUTIP.
Momenteel een categorie 3 orkaan.

kv0y2l5.jpg?1

z9031N8.gif

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 22-02-2019 10:30:16 ]
pi_185166215
Oma lijkt aan het einde van haar leven.
Maar wie weet heeft ze nog een opleving.
pi_185190291
WUTIP is toegenomen in kracht tot een categorie 4. Ligt nu west van Guam.
pi_185649029
En waarschijnlijk orkaan voor AustraliŽ.

7Ts2sAN.png
pi_185649190
HWRF laat zelfs een categorie 4 zien, als dit systeem in De Golf van Carpentaria terecht komt.

fVKiuIM.png
pi_185664833
Nu al 50 doden door dit systeem.

WKN / Zeker 50 doden in IndonesiŽ door overstromingen

Zal nu naar AustraliŽ trekken.
pi_185664919
HWRF laat nu een cat 5 zien (909 mb) boven De Golf van Carpentaria.
pi_185683314
Tropische storm Trevor


TesoMIt.png
pi_185708739
HWRF laat nu een laagste kerndruk zien van 936 mb. Dan kan het nog een cat 4 worden.
  Moderator woensdag 20 maart 2019 @ 11:40:20 #36
8781 crew  Frutsel
pi_185734332
LzSVq6h.jpg

quote:
Very dangerous Tropical Cyclone "Veronica" forms near Western Australia, prepare now

Tropical Cyclone "Veronica" formed north of Kimberly, Western Australia on March 19, 2019. The low rapidly intensified yesterday and BOM expects it to continue intensifying to a severe category with a severe tropical cyclone and coastal crossing possible for the Pilbara coast over the weekend.

This will be a slow-moving and intense tropical cyclone with significant and prolonged wind, storm surge and flooding impacts.

There is a level of uncertainty in the exact track but communities along the Pilbara coast should begin preparing now for what could be a dangerous period over the weekend, BOM's Senior Meteorologist Andrea Peace said.
TQwMnBK.jpg
CGuqhWN.png
pi_185741459
Mensen worden al geadviseerd om te evacueren.

quote:
Mass evacuations have been triggered for communities from Groote Eylandt down the Gulf of Carpentaria, as Tropical Cyclone Trevor looks to turn into a category four system.

The Bureau of Meteorology is advising Trevor will regain intensity and make landfall in the Northern Territory somewhere between Groote Eylandt and Borroloola later this week.

The weather system is currently crossing Cape York, south of Weipa, in Queensland.

The Bureau of Meteorology's NT manager, Todd Smith, said the weather system would be severe and residents needed to prepare early.

"This is a very serious event. That the cyclone is about to move back into the Gulf of Carpentaria, we have some time for people to act — and the time is now," he said.
  Eindredactie Sport / Forummod woensdag 20 maart 2019 @ 16:48:29 #38
284411 crew  heywoodu
heywoodu
pi_185741646
Groote Eylandt _O_
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_185768126
Florence en Michael komen nooit meer terug als orkaan.

quote:
Never again will another Florence nor Michael devastate and forever alter the lives of those living along the eastern United States coastline in any future Atlantic hurricane seasons, the World Meteorological Organization (WMO) announced this week.

The names of these two catastrophic storms, which wreaked havoc and claimed lives from Florida to Virginia during the 2018 season, have been retired by the WMO’s Region IV Hurricane Committee, which includes the National Oceanic and Atmospheric Administration’s (NOAA) National Hurricane Center.

https://www.accuweather.c(...)-used-again/70007762
  Moderator dinsdag 26 maart 2019 @ 10:29:25 #41
8781 crew  Frutsel
pi_185855699
quote:
Very rare tropical storm near Brazil
TS Iba: Very rare tropical storm forms near the coast of Brazil, the first since 2010 and third ever in recorded history

A rare tropical storm named Iba by the Brazilian Navy Hydrographic Center (BNHC) formed near the coast of Brazil on March 24, 2019. This is the first tropical storm to form in this region since 2010 and third ever in recorded history.

At 16:00 UTC on March 24, Tropical Storm "Iba" had maximum winds of 65 km/h (40 mph) and estimated central pressure 1 008 hPa, according to the BNHC.

Its location at 18:00 was estimated about 354 km (220 miles) E of Sao Mateus and 356 km (221 miles) SE of Porto Seguro. Gradual strengthening and movement toward the SSW are expected over the next 24 hours.

A high surf warning is in effect for areas between Caravelas, Bahia and Vitoria, Espirito Santo, Brazil. Waves from SE/E up to 2.5 m (8.2 feet) are expected (valid until 00:00 UTC, March 26).

GFS forecast model takes Iba SSW over the next two days and then east and far away from the coast.
CIMSS_Satellite twitterde op zondag 24-03-2019 om 19:06:04 1-minute Mesoscale Domain Sector #GOES16 Visible imagery of Tropical Storm #Iba *off the coast of #Brazil* is the most 2019 thing I've seen this week: https://t.co/WuVHNBhyIp https://t.co/it91RP7gLd reageer retweet
  Eindredactie Sport / Forummod dinsdag 26 maart 2019 @ 10:34:23 #42
284411 crew  heywoodu
heywoodu
pi_185855783
Mobiel internet is wat traag dus het zoekt niet zo lekker op de kaart, maar ligt Caraguatatuba tussen die plaatsen die ze noemen?
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
  Moderator donderdag 28 maart 2019 @ 08:49:32 #43
8781 crew  Frutsel
pi_185891914
quote:
Rodrigues Island without power, roads impassable as Tropical Cyclone "Joaninha" moves over

The center of Tropical Cyclone "Joaninha" passed very close to Rodrigues Island, Southwest Indian Ocean on March 26 and 27, 2019, producing strong southerly winds, heavy rain and large swells. This is the 13th named storm and 9th intense tropical cyclone of the record-breaking 2018/19 Southwest Indian Ocean tropical cyclone season.

At 12:00 UTC on March 26, Joaninha's center was located about 159 km (99 miles) E of Port Mathurin, Mauritius. The system had maximum sustained winds near 213 km/h (132 mph) and was moving at 15 km/h (9.3 mph) through an area of warm waters which continued to fuel it.

At closest, it passed just 80 km (50 miles) from the island, bringing prolonged destructive winds and heavy rainfall.

Port Mathurin had wind gusts over 100 km/h (62 mph) for more than 33 hours, with the highest gust of 161 km/h (100 mph).

According to media reports, 408 people have been registered in shelters while strong winds cut electricity throughout the island and made roads impassable.

The island received more than 200 mm (7.87 inches) of rain and more is expected until March 28
  Moderator donderdag 28 maart 2019 @ 08:50:45 #44
8781 crew  Frutsel
pi_185891930
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 maart 2019 10:34 schreef heywoodu het volgende:
Mobiel internet is wat traag dus het zoekt niet zo lekker op de kaart, maar ligt Caraguatatuba tussen die plaatsen die ze noemen?
Te laat gezien sorry.
Volgens mij ligt dat zuidelijker dan waar Iba zat :)
  woensdag 3 april 2019 @ 19:41:25 #45
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_186016947
D3OjpkPXsAEIreX.jpg

accuweather twitterde op woensdag 03-04-2019 om 14:10:31 With this year's 2019 Atlantic Hurricane Season Forecast, we're introducing a new kind of risk map. https://t.co/Sgcqj9OWmS (1/3) https://t.co/9RzKA0b0fX reageer retweet
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83
  vrijdag 5 april 2019 @ 11:01:31 #46
479054 Bugno2
Campeone del Mondo
pi_186046474
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2019 19:41 schreef INViCTuS het volgende:
[ afbeelding ]

accuweather twitterde op woensdag 03-04-2019 om 14:10:31 With this year's 2019 Atlantic Hurricane Season Forecast, we're introducing a new kind of risk map. https://t.co/Sgcqj9OWmS (1/3) https://t.co/9RzKA0b0fX reageer retweet
Meer Golf en East Coast dan Caribbean dus dit jaar. Benieuwd hoe accuraat deze voorspellingen blijken.
  vrijdag 5 april 2019 @ 15:24:42 #47
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_186050071
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2019 11:01 schreef Bugno2 het volgende:

[..]

Meer Golf en East Coast dan Caribbean dus dit jaar. Benieuwd hoe accuraat deze voorspellingen blijken.
Er stonden in de tweets eronder wel bronnen en lappen tekst waar dat allemaal op gebaseerd zou zijn, dus er is wel enige onderbouwing.
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83
  Moderator vrijdag 12 april 2019 @ 10:35:24 #48
8781 crew  Frutsel
pi_186170555
philklotzbach twitterde op donderdag 04-04-2019 om 17:00:01 Seasonal #hurricane forecast from @ColoradoStateU predicts slightly below-average season: 13 named storms, 5 hurricanes & 2 major (Cat 3+, >=111 mph) hurricanes. Primary reason for slightly below-avg forecast is anticipated continuation of weak #ElNino. https://t.co/uxucIf9qQB https://t.co/o0pWt1GUBh reageer retweet
d02eRyf.jpg
  Moderator vrijdag 12 april 2019 @ 10:35:41 #49
8781 crew  Frutsel
pi_186170562
Zal nog wel voor een deel afhangen of El Nino wel of niet doorzet...
pi_186188981
Iets rustiger Atlantisch orkaanseizoen verwacht

Het orkaanseizoen boven de Atlantische Oceaan start 1 juni, maar de eerste verwachtingen van hoe intens het seizoen zal worden zijn inmiddels verschenen. Als de verwachtingen uitkomen dan zal het seizoen iets rustiger dan gemiddeld zijn.

Ieder jaar zijn er een paar instanties in de Verenigde Staten die een verwachting uitgeven voor het orkaanseizoen. Het is een trendverwachting waarin aangeven wordt of het seizoen minder heftig of juist zwaarder wordt dan een gemiddeld seizoen.

2018 was een druk orkaanseizoen. Het seizoen dat loopt van 1 juni tot en met 30 november leverde in 2018 15 stormen met naam op. 8 daarvan bereikte het stadium van orkaan. 2daarvan werden zogenaamde major hurricanes, zware orkanen die minimaal categorie 3 werden. De windsnelheid ligt dan boven 178 km/uur.

2018 kwam na het extreem actieve jaar 2017. Het leverde voor een recordbedrag aan schade op. Ook vielen er veel doden door de verschillende stormen. Er werden 17 stormen van een naam voorzien, 10 daarvan werden een orkaan en maar liefst 6(!) groeiden uit tot een zware orkaan. Het was het jaar van Harvey, Irma en Maria, drie orkanen die heel veel leed en schade veroorzaakten.

Gemiddeld seizoen
Een gemiddeld seizoen levert twaalf stormen met naam op. Zes daarvan worden orkaan, drie bereiken het major hurricane stadium. Een storm krijgt een naam als er windsnelheden van minimaal 63 km/uur worden gemeten boven het Atlantisch bassin. In Nederland spreken we dan van een stormachtige wind, acht op de schaal van Beaufort.

Als het systeem een naam krijgt spreken we van een tropische storm. De storm kan nu doorgroeien of 'instorten'. In het laatste geval hebben we dan een storm met een naam die niet het orkaanstadium heeft bereikt. Groeit de storm wel door en worden er windsnelheden van 119 km/uur gemeten, dan is er sprake van een orkaan. De naam van de orkaan blijft hetzelfde als de naam van de tropische storm.

Accuweather, Colorado State University en TSR
De Colorado State University (CSU) komt ieder jaar met een verwachting voor het aanstaande orkaanseizoen. CSU geeft onder andere college in Natural Sciences en heeft een team dat aan atmosfeermodellen werkt en tropische meteorologie.

Dit jaar verwacht CSU 13 stormen met naam, waarvan er 5 uitgroeien tot orkaan. 2 daarvan worden in deze verwachting zware orkanen.

Accuweather, een groot commercieel weerbedrijf heeft ook zijn verwachting openbaar gemaakt. Zijn gaan voor 12 tot 14 'named storms', waarvan er 5 tot 7 uitgroeien tot orkaan. In deze verwachting worden er 2 tot 4 Major Hurricanes verwacht.

Accuweather gaat dit jaar voor het eerst met een nieuwe orkaanschaal werken. Deze RI-Scale deelt orkanen niet alleen in op basis van wind maar kijkt ook naar de neerslag, stormvloed en economische schade. In een eerder artikel hebben we de RI-Schaal uitgelegd.

TSR (Tropical Storm Risk) maakt voor meerdere oceanen seizoensverwachtingen. Zij brachten in januari al hun eerste verwachting uit voor de Atlantische Oceaan. Begin april werd deze ververst, maar de cijfers zijn niet veranderd. TSR zit op dezelfde lijn als CSU en Accuweather. Er wordt een iets rustiger dan normaal seizoen verwacht. TSR, waar onder andere het University College London deel van uitmaakt, gaat voor 12 stormen met een naam, 5 orkanen en 2 major hurricanes.

https://www.weerplaza.nl/(...)izoen-verwacht/5219/
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')