abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_184177340
registreer om deze reclame te verbergen
ckhinCZ.jpg
oDXkONX.jpg

Welkom! Hier alweer het volgende deel in de reeks Hurricane Season! Alle informatie over het ontstaan van (nieuwe) orkanen, tyfoons en cyclonen in 2019 vind je hier. En natuurlijk volgen we ze allemaal op de voet! Voor zowel de Atlantische, Indische als Pacifische stormen kan je hier terecht!

Algemene Info
Met de term 'Hurricane Season' bedoelden we in eerste instantie de periode van 1 juni tot en met 30 november. Deze periode wordt in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico gezien als het Atlantische orkaanseizoen. Echter komen deze gewelddadige stormen overal in de wereld voor maar met name grote delen van AziŽ, de VS, landen rondom de Golf van Mexico en de Cariben worden jaarlijks zwaar getroffen. Deze allesverwoestende stormen richten voor miljarden euro's schade en eisen jaarlijks soms duizenden slachtoffers en maken tienduizenden daklozen. In het westelijke deel van de wereld noemen we deze stormen 'orkanen' of 'hurricanes'. In AziŽ of AustraliŽ worden ze vaak 'cyclonen' of 'tyfoons' genoemd.

In de laatste jaren zijn Tropische Stormen, Orkanen en Cyclonen meer en meer in de media gekomen en het lijkt daardoor ook alsof ze meer en meer slachtoffers maken. Ook wordt gesuggereerd dat door de opwarming van de aarde deze stormen nog intensiever en dodelijker worden. Door de opkomst van Social Media zoals Facebook of Twitter kan je soms realtime stormchasers of lokale nieuwszenders volgen waardoor je voor je gevoel nog dichter bij of in een orkaan zit.

Via Youtube, Discovery of History Channel kan je historische documentaires terugvinden over de gewelddadigste, duurste en dodelijkste stormen uit de geschiedenis. Enkele voorbeelden daarvan zijn Gilbert (1988), Andrew (1992), Floyd (1999), Katrina (2005), Sidr (2007), Nargis (2008), Haiyan (2013, Patricia (2015) en Meranti of Matthew uit 2016. In 2017 trof orkaan Harvey Texas en hield orkaan Irma o.a. huis op St. Maarten en Puerto Rico. Harvey heeft voor bijna 200 miljard dollar aan schade aangericht en is daarmee de 'duurste' orkaan ooit.
In 2018 waren het vooral Florence and Michael die het westelijk deel van de wereld troffen terwijl in AziŽ het met name tyfoon Mangkhut was die veel slachtoffers maakte.

Jaarlijks vallen honderden of duizenden slachtoffers in AziŽ, de Cariben en Centraal- en Noord-Amerika. Men gaat er vanuit dat de dodelijkste orkaan ooit in 1970 plaatsvond. Toen trof orkaan Bhola India en naar schattingen zijn toen 300.000 tot 500.000 mensen omgekomen.

In 2008 trof cycloon Nargis onder andere Myanmar, Burma, Sri Lanka, Laos, India en Bangladesh. Volgens officiŽle statistieken kwamen er toen 140.000 mensen om het leven maar men vermoed dat het er veel meer waren. Mogelijk wel 500.000 tot 1.000.000.

In 2013 was orkaan Haiyan ťťn van de krachtigste orkanen ooit. Ruim tien miljoen mensen in de Filipijnen werden er door getroffen waarvan meer dan 650000 dakloos werden. Het aantal dodelijke slachtoffers liep op tot ver boven de 5000.

Elk jaar zie je ook weer in de jaaroverzichten van WKN wel ťťn of meerdere dodelijke orkanen voorbij komen.

Hoewel het Atlantische seizoen pas officieel in juni begint zijn er op andere plekken in de wereld zeker meer orkanen te vinden in de komende maanden. We zullen ook deze dus zeker gaan bespreken. Bij zeer zware orkanen zullen er ook extra topics mogelijk zijn om deze afzonderlijk te bespreken. Dus schroom niet en maak vooral een extra topic voor een orkaan die jij de moeite waard vindt!

Let op: Orkanen zijn absoluut niet te vergelijken met tornado's! Die verwarring bestaat nog wel eens. Meer over tornado's en het ontstaan daarvan vind je onder andere hier: WKN / Tornado's in de VS #26 Into the Alley

Orkanen: Hoe ontstaan ze eigenlijk?
Op de site van Wikipedia kan je in het Nederlands nalezen hoe ze ontstaan en wat de belangrijkste energiebron is voor hun verwoestende kracht: het warme zeewater. Enkele interessante filmpjes over het ontstaan (en de ontwikkeling van) een orkaan zijn deze:


Andere links naar het ontstaan van orkaan:
Nasa: How do Hurricanes form?
Nederlandse SchoolTV - Wat is een orkaan?
Engelse BBC - About Hurricanes
LiveScience - Where Hurricanes form
How hurricanes like Michael form

Indeling, Kracht en Stormvloed
De stormen worden ingedeeld op 'categorie'. Vaak zijn het eerst tropische depressies die uitgroeien tot tropische stormen. Deze tropische stormen winnen verder aan kracht en krijgen dan de orkaanstatus (Hurricanes/Tyfoons) Ze worden ingedeeld op windsnelheden via de Saffir-Simpson Schaal. Vanaf categorie 3 krijgen de orkanen de stempel 'zware orkaan' oftewel (Major Hurricane). (In AziŽ & AustraliŽ werken ze met een andere schaal dan in het westen)

Tropische Depressie: windsnelheden van 38 tot 61 km/u
Tropische Storm: windsnelheden van 62 tot 118 km/u
Orkaan 1e categorie: windsnelheden van 119 tot 153 km/u en een stormvloed van 1 tot 1,5 meter boven normaal
Orkaan 2e categorie: windsnelheden van 154 tot 177 km/u en een stormvloed van 1,5 tot 2,5 meter boven normaal
Orkaan 3e categorie: windsnelhden van 178 tot 209 km/u en een stormvloed van 2,5 tot 3,7 meter boven normaal
Orkaan 4e categorie: windsnelheden van 210-249 km/u en een stormvloed van 3,8 tot 5,5 meter boven normaal
Orkaan 5e categorie: windsnelheden > 250 km/u en een stormvloed van meer dan 5,5 meter boven normaal

pcyAUf6.jpg

Voorbeelden van tropische stormen en (zware) orkanen
td6DLfD.jpg

Stormvloed/Stormsurge
Door de enorme windkracht van een orkaan wordt het zeewater opgestuwd. Dit zeewater wordt als het ware vooruit geblazen, voor de storm uit. Hoe zwaarder de orkaan des te meer zeewater vooruit wordt geduwd. Deze opstuwing noemen we de stormvloed.(Engelse term die veelal gebruikt wordt is 'stormsurge'. De stormvloed wordt dan ook gemeten bovenop de reguliere golfslag. Je kan het enigszins vergelijken met een muur van water die vooruit wordt geduwd en die wereldwijd voor kustprovincies voor grote problemen kunnen zorgen.


Meer over storm surge:
Oceanservice NOAA Stormsturge en Stormtide
Geology.com What is a stormsurge
Stormsurge - how and when?
Weather or Not - what is a stormsurge?

Waait het nou echt zo hard bij zo'n orkaan? En die stormvloed, is dat nou echt zo erg?

Schade
De Saffir-Simpson schaal zoals hierboven geeft echter ook de omvang van de schade weer. En die stijgt exponentieel. Een cat.2 orkaan geeft 10x zoveel schade dan een cat.1 Een cat 3 zelfs 50x, een cat 4 zelfs 250x en een categorie 5 orkaan doet 500 x zoveel schade dan een categorie 1 orkaan.

Onderstaand schema geeft aan waar ter wereld orkanen voorkomen
fnm78P3.jpg

Waarom hebben orkanen eigenlijk namen?
De Tropische Depressies worden overal ter wereld in de gaten gehouden en zodra de depressies uitgroeien tot orkaan of cycloon, wordt er een naam aan de storm gegeven. Sinds 1950 krijgen ze namen op alfabetische volgorde (met uitzondering van de letters Q, U, X, Y en Z). Mocht een orkaan vernietigend hebben huisgehouden zoals Floyd, Gilbert en bijv. Katrina, dan zal die naam worden vervangen. Soms komt het ook voor dat alle letters van het alfabet gebruikt zijn in ťťn seizoen (zoals 2005), dan zal een volgende storm Alpha gaan heten, gevolgd door Beta etc etc.

De namen van de Atlantische orkanen voor de komende jaren zijn als volgt
HKYlmZc.png

Ook aan de westkust van de VS en Mexico komen orkanen voor. (De oost-Pacifische orkanen) Verder zijn er dan nog de stormen in het noordwesten, midden en zuiden van de Pacific.Vooral de stormen in het noordwesten komen vaak in het nieuws omdat ze Japan, de Filipijnen, Taiwan en China vaak teisteren, maar ook geheel Zuidoost-AziŽ kunnen treffen. Ook in de Indische oceaan komen ze voor, daar zijn vaak Bangladesh en Myanmar aan de beurt, maar soms ook India, Pakistan of zelfs Oman. Tevens komen orkanen voor aan de oostkust van Afrika, met name voor de kust van Madagascar.

Meer informatie over de namen van alle orkanen vind je hier.

Leuk hoor allemaal, maar wanneer zijn die orkaanseizoenen dan precies?
ATLANTISCHE OCEAAN: 1 juni t/m 30 november, met pieken eind augustus en september
NOORD OOST PACIFIC:Begin mei t/m begin november, met piek in augustus/september
NOORD WEST PACIFIC: Begin juli t/m eind november, maar eigenlijk hele jaar door activiteit.
NOORD INDISCHE OCEAAN: april t/m december met pieken in mei en november
ZUID INDISCHE + WEST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober t/m mei met pieken in februari en april
ZUID WEST PACIFIC + OOST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober tot eind april met piek in februari.

Over het algemeen is Mei de rustigste maand en September de zwaarste.

En? Zijn er al verwachtingen en/of voorspellingen voor het Atlantische seizoen in 2019?

Eind december kwam al de eerste verwachting voor 2019 naar buiten. Deze vroege voorspelling gaat er van uit dat de atmosfeer in het Atlantische deel ietwat tot rust gaat komen na 'twee intense jaren' en men acht de kans 65% dat het Atlantische Orkaanseizoen minder heftig dan gemiddeld zal gaan worden. Mogelijk twaalf tropische stormen, vijf daarvan groeien uit tot orkaan en twee daar weer van tot zeer zware orkanen.

In de loop van 2019 zullen nieuwe en betere voorspellingen uitkomen en dan zullen we vanaf juni gaan zien wat daar daadwerkelijk van klopt. Moeder Natuur laat haar niet zomaar in de kaarten kijken :)

Meer informatie is er ook te vinden op de Wiki-pagina voor het Atlantische orkaanseizoen 2019

Laatste topic van 2018
WKN / Hurricane Season 2018: A new dawn

Oude delen van Hurricane Season vind je hier:
Topicreeks: Hurricane Season

Enkele handige links en overig nuttig leesvoer

1. National Hurricane Centre
2. Carribean Storm Network
3. Hurricanezone
4. Hurricane Track
5. Website met satelietbeelden van de Caribbean en de rest van Amerika
6. Intellicast: Geavanceerde satellietfoto's en gifs van aktuele stormen
7. Tropical Weather Underground
8. Weather.org - Stormwatch
9. Wikipedia Hurricanes/Tyfonen in het algemeen
10. Alle stormen ter wereld van de laatste jaren in overzicht
11. Severe Worldweather
12. Orkanensite in de Filipijnen
13. Cyclocane.com
14. Tropical Tidbits
15. Tropische weersite omgeving AustraliŽ
16. Mooie site over Orkanen aan de VS kusten
17. Website van NASA over Hurricanes
18. Windfinder - Windrapporten wereldwijd
19. Storm2k - Amerikaans weerforum
20. Earth Nullschool - actuele windstromen gezien vanuit de ruimte
21. Actual wind shear Atlantic Ocean
22. Tropical Storm Risk worldwide

Opmerkelijke en historische orkanen
-- Hurricane Patricia 2015
-- Cyclone Bhola 1970
-- Typhoon Nina 1975
-- Hurricane Kenna 2002
-- Hurricane Pauline 1997
-- Hurricane Iniki 1992
-- Great Galveston Hurricane 1900
-- Hurricane Ike 2008
-- Great Hurricane of 1780
-- Hurricane Andrew 1992
-- Hurricane Katrina 2005
-- Typhoon Meranti 2016
-- Cyclone Nargis 2008
-- Tyfoon Haiyan 2013
-- Bangladesh Cyclone 1991
-- Hurricane Sandy 2012
-- Hurricane Matthew 2016
-- Hurricane Wilma 2005
-- Hurricane Harvey 2017
-- Hurricane Irma 2017
-- Hurricane Maria 2017
-- Hurricane Florence 2018
-- Hurricane Michael 2018
-- Tyfoon Mangkhut 2018

Atlantische Orkaanseizoenen uit de oude doos
-- Hurricane Season 2019 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2018 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2017 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2016 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2015 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2014 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2013 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2012 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2011 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2010 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2009 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2008 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2007 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2006 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2005 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2004 - Wikipedia

Actuele Weerradar in Golf van Mexico
GULFIR.JPG


hicbsat.gif

seusa.jpg

Actuele Water temperatuur.
gl_sst.gif

[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 03-01-2019 11:45:46 ]
pi_184178360
mmAtS2J.gif

Tropische Storm Pabuk trekt langzaam richting noordwesten na Thailand mogelijk richting Myanmar en/of Bangladesh
  donderdag 3 januari 2019 @ 23:14:37 #3
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
  Moderator vrijdag 4 januari 2019 @ 08:41:27 #4
8781 crew  Frutsel
pi_184194159
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Cyclone Penny has intensified to Category 2 strength in the Coral Sea

Tropical Cyclone Penny has intensified to Category 2 strength overnight in the Coral Sea and slowed down significantly.

Bureau of Meteorology Weather Services Manager, Dr Richard Wardle, said the latest advice placed Cyclone Penny approximately 1000km northeast of Townsville and indicated delayed coastal impacts, which we are unlikely to see before Tuesday of next week.

"There are still a range of scenarios possible regarding Cyclone Penny's future track and where it may cross the coast, or indeed if it will cross the coast.

"Some models keep the system well offshore after weakening to a low.

"Of course, we'll be watching the situation closely over the weekend and may issue a Flood Watch if the situation changes," he said. "The most likely scenario is convective rainfall which is typical for this time of year, but only isolated moderate to heavy falls are expected.

"The flood risk will be closely monitored and assessed by our hydrologists, but at this stage a Flood Watch—if required—is more likely to be issued early next week."

Elevated river levels are expected to continue for several days for the following catchments in Queensland's far north:

Eastern Cape: Jacky Jacky Creek, Olive and Pascoe Rivers and Lockhart River.
Western Cape: Jardine, Ducie, Jackson and Skardon, Wenlock Embley and Mission Rivers.
5dLS4TD.gif
Cyclone Penny
  Moderator dinsdag 8 januari 2019 @ 11:32:23 #5
8781 crew  Frutsel
pi_184276347
KE9eUAo.jpg

quote:
Cyclonic system bringing more heavy rain to northern Queensland

Residents in northern Queensland are being urged to prepare for wild weather and flooding, with ex-Tropical Cyclone Penny expected to dump hundreds of millimetres of rain across coastal communities from Rockhampton to Cairns over the next few days.

The Bureau of Meteorology (BOM) said the tropical low was close to the Queensland coastline, bringing heavy rainfall to Rockhampton and Mackay on Tuesday.

BOM meteorologist Gordon Banks said the system would then move north.

"Certainly Mackay, Proserpine, Hamilton Island [will be affected] — and as we go through the week we'll see places such as Townsville and eventually the north tropical coast also affected, with heavy rainfall moving up there probably through Wednesday and Thursday," Mr Banks said.

"We could be seeing falls over six-hour periods in excess of 150 millimetres."

Mr Banks said flooding was likely in parts of northern Queensland that had already experienced record-breaking rain last month, brought on by ex-Tropical Cyclone Owen.

The heaviest rain fell at Halifax, east of Ingham, which recorded 681 millimetres in 24 hours and broke the 53-year-old national December record.

Further north, the Daintree experienced flooding and landslides, with almost a metre and a half of rainfall recorded during the December period.

"Rivers along the north tropical coast have had quite significant flooding in the last few weeks and the catchments are still saturated," Mr Banks said.

"So heavy rainfall, which could exceed 200 millimetres over relatively short periods, could see those rivers rise very rapidly."
pi_184333569
ForceThirteen twitterde op vrijdag 11-01-2019 om 05:17:18 With the tropics quiet, the north #Pacific shows off a very large and potent extratropical #cyclone near the Aleutian islands, peaking earlier today with a pressure estimate of 937mb https://t.co/01BxokJ1lL reageer retweet
K6H3GBY.jpg
  zondag 13 januari 2019 @ 17:13:44 #7
94257 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_184381110
registreer om deze reclame te verbergen
Tropisch systeem voor de Filipijnen. Kans is aanwezig dat deze voor flink wat neerslag gaat zorgen.

kgyCQVb.png?1
.....
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')