abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_185648573
Orkaan eist tientallen levens in zuidelijk Afrika

De orkaan Idai, die donderdag in zuidelijk Afrika aan land ging, heeft tientallen levens geëist in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Het is de zwaarste orkaan in de regio in meer dan tien jaar.



Voordat de orkaan de kust van Mozambique bereikte, waren er al enorme overstromingen ontstaan door zware regenval. Het water zakt nauwelijks weg in de grond, die keihard is na de droogte van de afgelopen jaren. In Mozambique en Malawi vielen door de overstromingen de afgelopen week meer dan honderd doden.

De orkaan kwam daar donderdag en gisteren nog eens overheen. Een compleet beeld van de slachtoffers en verwoestingen ontbreekt nog, maar er wordt gesproken van zeker 19 doden in het midden van Mozambique en 24 doden in het zwaar getroffen zuidoosten van Zimbabwe.

Helikopters van de Zimbabwaanse luchtmacht proberen mensen te redden, maar dat gaat moeilijk doordat het nog hard waait.

Grote gebieden zitten zonder stroom, onder meer de havenstad Beira in Mozambique, waar 500.000 mensen wonen. Ook Zuid-Afrika kampt met uitval doordat de stroomtoevoer uit Mozambique is stilgevallen.



https://nos.nl/artikel/22(...)uidelijk-afrika.html
pi_185648641



[ Bericht 35% gewijzigd door #ANONIEM op 16-03-2019 13:01:26 ]
pi_185648813


[ Bericht 20% gewijzigd door #ANONIEM op 16-03-2019 13:18:20 ]
pi_185659398
Minstens honderd doden door tropische storm in zuidelijk Afrika


In zuidelijk Afrika heeft hevig noodweer de afgelopen week aan al minstens honderd mensen het leven gekost. Donderdag kwam cycloon Idai in Mozambique aan land, waarna de storm over Malawi raasde en vrijdag in Zimbabwe aankwam. Ook worden in deze landen tientallen mensen vermist.

In het zuidoosten van Zimbabwe vielen zaterdag zeker 24 doden en worden er nog ongeveer 40 mensen vermist. Ook zijn er tientallen huizen en meerdere bruggen weggevaagd.

Voorafgaand aan de cycloon kampten de landen in zuidelijk Afrika met grote overstromingen, die aan tientallen mensen het leven hebben gekost. Tienduizenden mensen zijn ontheemd geraakt. Ook is de stroom op veel plekken uitgevallen. Er zijn windsnelheden gemeten tot 170 kilometer per uur.

De verschillende autoriteiten van de landen verwachten dat het dodental nog hoger zal oplopen. Het exacte dodental per land is niet bekend, omdat veel gebieden niet toegankelijk zijn en er veel mensen worden vermist.

Mozambique is in het verleden vaker slachtoffer geweest van tropische stormen. In 2000 vielen er 350 doden en raakten 650.000 mensen ontheemd door cycloon Eline.

https://www.nu.nl/buitenl(...)uidelijk-afrika.html
  Moderator maandag 18 maart 2019 @ 08:51:14 #5
8781 crew  Frutsel
  Moderator maandag 18 maart 2019 @ 09:00:09 #6
8781 crew  Frutsel
  Moderator maandag 18 maart 2019 @ 09:00:54 #7
8781 crew  Frutsel
pi_185683760
Opmerkelijk pad... :{

  Moderator maandag 18 maart 2019 @ 15:56:55 #8
8781 crew  Frutsel
pi_185692790
BNONews twitterde op maandag 18-03-2019 om 15:56:06 BREAKING: Death toll from Cyclone Idai could reach 1,000, Mozambique President Nyusi says - REU reageer retweet
  Moderator dinsdag 19 maart 2019 @ 18:15:10 #9
8781 crew  Frutsel
pi_185718591
https://nos.nl/artikel/22(...)-ramp-uitgroeit.html

Kan maar zo een van de grootste natuurrampen van Afrika worden
  Moderator dinsdag 19 maart 2019 @ 20:29:07 #10
8781 crew  Frutsel
  Moderator woensdag 20 maart 2019 @ 08:31:28 #11
8781 crew  Frutsel
pi_185741143
Honderdduizenden mensen ontheemd door cycloon Idai in Zuidoost-Afrika


De verwoestende cycloon Idai die vorige week over Zuidoost-Afrika raasde, heeft tot een enorme ravage geleid. Hulporganisatie UNICEF meldt woensdag dat in Mozambique meer dan 900.000 mensen, onder wie 460.000 kinderen, zijn getroffen door de natuurramp.

Volgens het Rode Kruis zijn minstens 400.000 mensen hun huis kwijtgeraakt door de cycloon. De hulporganisatie waarschuwt voor een humanitaire ramp.

President Filipe Nyusi van Mozambique maakte dinsdag bekend dat meer dan tweehonderd mensen zijn omgekomen door het natuurgeweld. Dat dodental zal de komende dagen naar alle waarschijnlijkheid verder oplopen, aangezien reddingswerkers nog steeds lichamen vinden. Woensdag kondigde hij drie dagen van nationale rouw af.

In buurland Zimbabwe staat het officiële dodental op 98 mensen, maar zijn honderden mensen als vermist opgegeven. De storm trok ook over Malawi waar volgens de Verenigde Naties 920.000 mensen werden getroffen. Over eventuele slachtoffers in dat land is echter weinig bekend.

Een oude vrouw in Zimbabwe wast haar overgebleven kleren in een modderplas. (Foto: AFP)

In het kielzog van de cycloon volgde zware regenval
Naarmate de cycloon verder landinwaarts trok, nam de storm in kracht af, maar dit werd gevolgd door hevige regenval in het weekend. Ook de komende dagen blijft het regenen.

Met name de Mozambikaanse havenstad Beira, waar de cycloon vorige week donderdag aan land kwam, is zwaar getroffen. Grote delen van de stad, die een half miljoen inwoners heeft, zijn volgens het Rode Kruis totaal verwoest. Daarnaast zijn hele dorpen overstroomd.

Volgens de hulporganisatie staat het water op verschillende plekken metershoog. Hulpverleners redden mensen die op daken en in bomen zijn geklommen.

Daarnaast zijn communicatielijnen weggevallen en wegen weggevaagd. "Sommige getroffen gemeenschappen zijn niet bereikbaar", aldus de internationale federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen IFRC.

Drones brengen rampgebied in kaart
Volgens UNICEF is er een tekort aan alle basisvoorzieningen voor mensen die hun overstroomde huizen zijn ontvlucht. Meteen na de ramp zijn UNICEF en het Rode Kruis daarom gestart met het uitdelen van hulpgoederen om uitbraken van ziekten als cholera, tyfus en malaria te voorkomen.

Ook worden onder meer muskietennetten, waterzuiveringstabletten, medicijnen en hygiënepakketten uitgedeeld. Daarnaast probeert UNICEF kinderen zo snel mogelijk weer toegang tot onderwijs te geven.

Om de regering te helpen om de situatie beter in kaart te brengen, vliegt UNICEF met drones over de getroffen gebieden.

Zeker kinderen zijn "enorm kwetsbaar in de chaos van de overstromingen", zegt hoofd kinderbescherming bij UNICEF, Edith Morch-Binnema. Volgens haar zijn kinderen in Mozambique gescheiden geraakt van hun ouders en doet de hulporganisatie er alles aan om die kinderen weer terug te brengen bij hun families.

"Want we weten dat in dit soort situaties de risico's op kinderhandel en geweld tegen kinderen enorm zijn", aldus Morch-Binnema.

Europese Unie maakt noodfonds vrij van 3,5 miljoen euro
De Europese Unie maakte dinsdag bekend 3,5 miljoen euro uit te geven aan noodhulp voor Mozambique, Zimbabwe en Malawi.

Dat geld is onder meer bedoeld voor noodopvang, hygiëne, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg. Ook de Verenigde Arabische Emiraten hebben steun toegezegd.

https://www.nu.nl/buitenl(...)zuidoost-afrika.html
pi_185780902
Dodental overstroming zuidelijk Afrika stijgt naar 500


Het dodental in Mozambique, Malawi en Zimbabwe als gevolg van de orkaan Idai en de daaropvolgende overstromingen, is opgelopen tot boven de 500. Er wordt gevreesd dat daar nog honderden doden bijkomen, als duidelijk wordt hoeveel meer slachtoffers er zijn gevallen in compleet ondergelopen dorpen en grotere plaatsen.

Een week geleden trok de orkaan Idai vanaf de Indische Oceaan zuidelijk Afrika in. Dat ging gepaard met vloedgolven van zes meter hoog en lang aanhoudend noodweer. Rivieren traden buiten hun oevers. Er is een modderzee in het binnenland ontstaan van meer dan 3000 vierkante kilometer, in een gebied dat vele dorpen en stadjes telde.

De weg die Mozambique met Zimbabwe verbindt, in de woorden van correspondent Bram Vermeulen "de levensader van zuidelijk Afrika", is op veel plaatsen vernield en wordt omringd door ondergelopen gebied. Mensen die voor de modder op de vlucht zijn geslagen, kamperen nu langs de weg.

Volgens de VN hebben in Mozambique 400.000 mensen hun huis moeten verlaten. Reddingswerkers werken non-stop in de ondergelopen regio om mensen van daken en heuvels en uit bomen te halen en naar droger gebied te brengen. Ze hebben de grootste moeite om de getroffen dorpelingen te bereiken, aangezien wegen en waterwegen moeilijk begaanbaar zijn.

In Malawi zijn meer dan 920.000 mensen gevlucht voor het water, meldt de VN-organisatie Wereldvoedselprogramma. Zimbabwe schat in dat zeker 200.000 gedupeerden de komende maanden afhankelijk zijn van voedselhulp. President Mnangagwa heeft voor zaterdag en zondag twee dagen van rouw afgekondigd.


https://amp.nos.nl/artike(...)stijgt-naar-500.html
pi_185801845
Cholera breekt uit in door cycloon getroffen Mozambique


De besmettelijke infectieziekte cholera is uitgebroken in de stad Beira in Mozambique, heeft het Internationale Rode Kruis vrijdag gemeld. De havenstad werd op 15 maart zwaar getroffen door cycloon Idai.

"Er is groeiende angst voor uitbraken onder hulporganisaties ter plaatse. Er zijn al gevallen van cholera gemeld in Beira, naast een stijgend aantal malaria-infecties onder mensen die door de overstromingen in de val zitten", liet het Rode Kruis weten in een verklaring.

Idai eiste het leven aan zeker 242 mensen in Mozambique, 259 in Zimbabwe en 56 in Malawi. Honderden worden nog vermist en honderdduizenden mensen raakten dakloos.

De tropische storm ging gepaard met zware regenval, die overstromingen veroorzaakte. De VN schat dat 1,7 miljoen mensen direct te maken krijgen met de gevolgen van Idai.

Zwaar besmettelijk cholera kan binnen uren doden
Cholera wordt verspreid via water en voedsel die besmet zijn geraakt door uitwerpselen. Uitbraken van de ziekte kunnen snel groeien in situaties waarin er geen werkende sanitaire voorzieningen zijn.

De ziekte leidt tot ernstige diarree en uitdroging en kan al binnen enkele uren dodelijk zijn.

https://www.nu.nl/buitenl(...)ffen-mozambique.html
pi_185836533
Tien dagen na orkaan Idai is het dodental in zuidelijk Afrika opgelopen tot boven de 750. In de getroffen gebieden in Mozambique, Zimbabwe en Malawi zijn hulpverleners druk bezig met het herstellen van elektriciteit en andere voorzieningen.

Het dodental kan nog verder oplopen, waarschuwt de Mozambikaanse minister van Milieu Celso Correia. Mogelijk worden de komende dagen nog meer lichamen gevonden, nu het waterpeil daalt in de overstroomde gebieden. In Mozambique zijn tot dusver 460 doden geteld, in Zimbabwe 259 en in Malawi 56.

Uitbraak ziektes dreigt

Hulporganisaties doen er alles aan om een uitbraak van cholera te voorkomen. Hoewel er nog geen gevallen van de ziekte bekend zijn, houdt de minister rekening met een epidemie vanwege het vele vervuilde water. In de zwaar getroffen havenstad Beira heeft de overheid een medisch centrum opgezet.

Een andere bedreiging is malaria. Door het vele water planten de muggen die de ziekte verspreiden zich sneller voort.

In Beira en omgeving slapen duizenden mensen slapen in opvangcentra. Het Rode Kruis heeft twee veldhospitalen richting Mozambique gestuurd, waarin zorg kan worden geboden aan zo'n 250.000 mensen.

Enorm meer in binnenland

Op de meeste plekken in Beira werken de belangrijkste voorzieningen weer. De lokale overheid is er druk bezig met het wegpompen van water. Er is weer schoon drinkwater en de haven en spoorweg zijn weer geopend.

Door de enorme hoeveelheden neerslag is in het binnenland bij Beira een meer ontstaan met een omtrek van 125 kilometer, in een gebied waar voorheen honderdduizenden mensen woonden.

Het Wereldvoedselprogramma heeft de ramp ingeschaald in de hoogste categorie, waartoe ook crises in landen als Jemen, Syrië en Zuid-Sudan worden gerekend. Het Rode Kruis heeft gironummer 7244 opengesteld voor hulp aan de slachtoffers in de getroffen gebieden in zuidelijk Afrika.

https://nos.nl/artikel/22(...)-vreest-ziektes.html
  Moderator vrijdag 29 maart 2019 @ 13:03:09 #17
8781 crew  Frutsel
pi_185914236


quote:
Hoe Idai de dodelijkste cycloon van Afrika werd

Cycloon Idai heeft aan al bijna zevenhonderd mensen het leven gekost in Zuidoost-Afrika, maar dit aantal loopt naar verwachting nog flink op. Hoe kon Idai uitgroeien tot de mogelijk dodelijkste storm die het zuidelijk halfrond ooit heeft getroffen?

De omvang van de ramp in het kort
Officieel dodental ligt op 686
3,15 miljoen mensen getroffen
UNICEF: Kwart miljoen kinderen alleen al in Mozambique hebben dringend hulp nodig
Rode Kruis: 483.000 ontheemd door Idai
Cholera uitgebroken in Mozambique
De tropische storm Idai ontstond op 4 maart in Straat Mozambique, een zeestraat van ongeveer 1.500 kilometer lang en in breedte variërend tussen de 420 en 1.000 kilometer, die tussen Madagaskar en het Afrikaanse vasteland ligt.

Cyclonen komen vaker voor in de Indische Oceaan en ontstaan gebruikelijk ver weg van de kust, maar dit was dus niet het geval bij Idai.

De storm kwam rond 5 maart voor het eerst aan land in Mozambique, waarna hij verder trok naar Malawi. Vervolgens boog Idai weer af naar zee, waar hij in kracht toenam en op 11 maart de omvang van een cycloon bereikte.
Idai zeer verwoestend voor cycloon van categorie 3
Idai kwam op 15 maart voor de tweede keer als een cycloon van de categorie 3 aan land in Mozambique en trok vervolgens, verzwakt, verder naar Zimbabwe.

De World Meteorological Organization (WMO), de overkoepelende organisatie van de Verenigde Naties (VN) die gespecialiseerd is op het gebied van weer, klimaat en water, noemde het "een van de ergste natuurrampen op het zuidelijke halfrond".

"Idai was qua windsnelheden niet de sterkste cycloon ooit, maar stuwde de zee wel tot 4 meter hoog op. Bovendien is er ontzettend veel neerslag gevallen in het gebied", vertelt Micha Werner, die als associate professor in waterbeheer aan IHE Delft verbonden is en werkzaam is bij onderzoeksinstituut Deltares.

'Regen is op één plek blijven hangen'
In Mozambique is de afgelopen twee weken lokaal meer dan 600 millimeter regen gevallen, blijkt uit metingen van het Emergency Response Coordination Centre (ERCC). Ter vergelijking: in Nederland valt er in een jaar ongeveer 800 millimeter. Gemiddeld valt er in het regenseizoen in Mozambique maandelijks ongeveer 200 à 300 millimeter regen.

"Een cycloon gaat altijd gepaard met veel regenval, maar nu is het op één plek blijven hangen", legt Werner uit. "De cycloon heeft als het ware stationair gedraaid." Het gebied rond de steden Beira en Chimoio, waar de meeste neerslag is gevallen, is een laaglandgebied dat is ingesloten tussen zee en bergen.

Door overstromingen zijn er 'inlandse oceanen' ontstaan. De zone waarin dit het geval is, wordt geschat op 3.000 vierkante kilometer. Vooral in Mozambique is een groot gebied ondergelopen. Door het land stromen meerdere rivieren vanuit buurlanden stroomafwaarts naar zee.

De stad Beira, waar meer dan een half miljoen mensen wonen, is het zwaarst getroffen. "De stad ligt aan een soort delta, waar twee rivieren bij elkaar komen. De omliggende regio is een belangrijk agrarisch gebied en is heel vlak", legt Werner uit. "Het is een soort Nederland."

Ondanks waarschuwingen zijn mensen niet gevlucht
De meteorologische weerdienst van Mozambique (INAM) heeft wel degelijk een waarschuwing afgegeven toen de storm zich ontwikkelde op zee. Op 11 maart riep de regering mensen op om bedreigde gebieden te verlaten, maar tot grote evacuaties kwam het niet.

De communicatiemiddelen en waarschuwingssystemen in het land werken nog niet optimaal. Veel arme mensen zullen de berichten niet hebben ontvangen. "En waar moet je heen? Mensen hebben niet zo een-twee-drie hun hebben en houwen bij elkaar", vult Werner aan.

Werner, die Mozambique meerdere keren heeft bezocht voor zijn werk, beaamt dat de mechanismen nog niet overal operationeel zijn. Ook zijn de dijken, veelal aangelegd door oud-kolonisator Portugal, niet overal goed onderhouden. "Daar komt nog bij dat de regionale waterschappen niet voldoende capaciteit en middelen hebben voor het uitvoeren van het waterbeheer."

Niet veel budget voor noodhulp beschikbaar in Mozambique
Begin 2018 ontving de Mozambikaanse regering van internationale donoren ongeveer 18,3 miljoen euro voor de twee volgende jaren. Dit rampenplan is de belangrijkste bron van financiering voor reacties op natuurrampen en is specifiek bedoeld voor reddingsoperaties in de eerste 72 uur na een ramp.

Mozambique had de afgelopen jaren daarnaast met een economische crisis te maken. Ook hebben een aantal landen de financiële steun aan het land stopgezet in 2016, toen bleek dat de Mozambikaanse regering corrupt met leningen omging.

Mensen die het minste hebben, zijn alles kwijtgeraakt'
De stad Beira ligt in een laaggelegen gebied, maar een paar meter boven zeeniveau. "Juist de armste inwoners zijn het zwaarst getroffen", vertelt Werner. "Deze mensen wonen vaak in krottenwijkachtige huizen en die liggen op de slechtste plekken in de stad, zoals de laagst gelegen gebieden."

"De huizen van deze mensen zijn ook niet zo stevig. De situatie is te vergelijken met die van Haïti", aldus Werner. Daar richtte orkaan Matthew enorme ravage aan, omdat de bebouwing er niet tegen bestand was.

Op dit moment is het water aan het dalen in Mozambique en Zimbabwe, waardoor de enorme ravage van de ramp pas goed zichtbaar wordt. Naar verwachting zullen veel mensen verdronken zijn. Verschillende internationale hulporganisaties zijn naar het getroffen gebied afgereisd om slachtoffers te helpen.
pi_185919909
Cholera grijpt om zich heen in Mozambique

De ziekte cholera breidt zich in rap tempo uit in Mozambique. In de havenstad Beira, die twee weken geleden getroffen werd door orkaan Idai, zijn nu 138 besmettingsgevallen geregistreerd.

Het werkelijke aantal besmettingen ligt mogelijk stukken hoger. Woensdag, toen de eerste gevallen van cholera bekend werden,hadden al 2700 mensen acute diarree. Dat is een belangrijk symptoom van de ziekte die wordt overgebracht door vervuild water of besmet voedsel.

Orkaan Idai trok een spoor van verwoesting door Mozambique, Zimbabwe en Malawi. De storm en daaropvolgende overstromingen hebben vele honderden levens gekost. Voor cholera werd al gevreesd, omdat de ziekte gedijt in vochtige gebieden met slechte drinkwater- en sanitaire voorzieningen.

Veel gebieden in Mozambique en Zimbabwe zijn nog steeds overstroomd of onbereikbaar door water. Dat verhoogt de kans op een verdere verspreiding van cholera en compliceert de behandeling van de ziekte.

Vaccins
Er zijn nog geen officiële choleradoden geregistreerd, maar volgens een Mozambikaanse minister zijn in ieder geval twee mensen die leden aan symptomen van cholera buiten het ziekenhuis gestorven.

De Wereldgezondheidsorganisatie laat weten dat er maandag 900.000 doses cholera-vaccins aankomen in Mozambique. Vorig jaar was er ook een cholera-uitbraak in Mozambique. Toen raakten 2000 mensen besmet.

https://nos.nl/artikel/22(...)n-in-mozambique.html
  Moderator maandag 1 april 2019 @ 09:43:05 #19
8781 crew  Frutsel
pi_185965543
quote:
Humanitaire ramp vanwege tropische cycloon Idai

Delen van Mozambique, Malawi en Zimbabwe zijn verwoest door de tropische cycloon Idai. Honderdduizenden mensen zijn getroffen. Artsen zonder Grenzen en vele andere organisaties zijn met meerdere noodhulpteams aanwezig, maar de problemen zijn groot.

Al twee weken lang in nood
Op 16 maart, ruim twee weken geleden dus, schreven we al over tropische orkaan Idai. De orkaan trok de dag ervoor rond middernacht het land op met hevige regenval, windsnelheden van 150 km/uur terwijl hoge golven op de kust beukten. Idai trok daarna verder over het land. De wind nam snel af, maar de regenval bleef extreem zwaar. Er zijn regio's waar meer dan 600 mm in ongeveer 48 uur tijd is gevallen. In Nederland valt dat in 9 maanden! Een ongekende hoeveelheid. Gemiddeld is er tussen de 200 en 400 mm gevallen.

Inmiddels zijn we dus 16 dagen verder. Hoewel velen hun best doen hulp te bieden, is het getroffen gebied ontzettend groot en moeilijk toegankelijk. Bruggen en wegen zijn vaak verwoest en meerdere regio's zijn alleen bereikbaar via helikopter of te voet.

Grootschalige hulpoperatie

Artsen zonder Grenzen meldt: "Ons eerste vliegtuig is afgelopen week geland met aan boord medicijnen, medische materialen en materiaal voor basis water- en sanitatiewerkzaamheden. In onze opslagcentra in Brussel en Dubai stellen we op dit moment grote ladingen noodhulpgoederen samen. Minstens twee vrachtvliegtuigen komen dit weekend aan in Mozambique met medische en niet-medische hulpgoederen. We bereiden ons nog verder voor op een omvangrijke hulpoperatie van Artsen zonder Grenzen in het rampgebied in de drie getroffen landen."

Het Rode kruis is uiteraard ook actief: "Vooral Beira is zwaar getroffen. 90% van de stad is beschadigd of verwoest. Zo’n 483.000 mensen raken hun huis kwijt door de ramp. Het water staat op verschillende plekken meters hoog. Hele huizen, telefoonpalen en bomen staan compleet onder water. “Dit is de grootste ramp in de recente geschiedenis van Mozambique”, zegt Jamie LeSeur, die de hulpoperatie van het internationale Rode Kruis leidt in het land."

UNICEF-hulpverleenster Jolanda van Westering werkt voor UNICEF in Zimbabwe en beschrijft de urgentie van de situatie. "Heel dringend zijn medicijnen, waterzuiveringstabletten en ontwormingsmiddelen, maar ook proteïnerepen en vitamine A. Vooral de jonge kinderen raken namelijk snel verzwakt en kunnen dan alsnog overlijden. Maar traumahulp is even belangrijk”, zegt Jolanda.

Malawi: 59 doden, 677 gewonden en ongeveer 87.000 die in noodvoorzieningen slapen

Zimbabwe: 181 doden, 330 mensen vermist en ongeveer 22.000 mensen zonder huis

Mozambique: 446 doden, 1,8 miljoen mensen zijn getroffen

Hulp is nodig
Alle hulporganisaties smeken om geld. Alleen met voldoende geld kan snel en kwalitatief goed actie ondernomen worden. Mocht je willen helpen, kijk dan hoe je geld kunt overmaken naar de organisatie waar jij veel vertrouwen in hebt. Vele zijn er actief, voor het gemak hebben we er twee hier al met een link voor je klaar staan
pi_186068695
Aantal doden als gevolg van cycloon Idai inmiddels op 843

Het dodental na de cycloon Idai, die drie weken geleden Mozambique, Zimbabwe en Malawi trof, is opgelopen tot 843. Het merendeel van de slachtoffers viel in Mozambique, melden de autoriteiten en de Verenigde Naties. Zo'n negentienhonderd mensen raakten gewond.

Idai kwam op 15 maart voor de tweede keer als een cycloon van de categorie 3 aan land in Mozambique en trok vervolgens, verzwakt, verder naar Zimbabwe.

De World Meteorological Organization (WMO), de overkoepelende organisatie van de Verenigde Naties (VN) die gespecialiseerd is op het gebied van weer, klimaat en water, noemde het "een van de ergste natuurrampen op het zuidelijke halfrond".

"Idai was qua windsnelheden niet de sterkste cycloon ooit, maar stuwde de zee wel tot 4 meter hoog op. Bovendien is er ontzettend veel neerslag gevallen in het gebied", vertelt Micha Werner, die als associate professor in waterbeheer aan IHE Delft verbonden is en werkzaam is bij onderzoeksinstituut Deltares.

In Mozambique werden ruim 112.000 woningen verwoest of beschadigd. Ruim 700.000 hectare landbouwgrond is overstroomd. Over Zimbabwe en Malawi zijn dergelijke cijfers niet bekend.

Cholera uitgebroken in Mozambique
In Mozambique is er in de nasleep van de cycloon ook een uitbraak van cholera. Volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO is het aantal patiënten in het Afrikaanse land inmiddels toegenomen tot 1.052. Zaterdag werd nog gesproken van 271 besmettingsgevallen.

Inmiddels is volgens de WHO ook het eerste sterftegeval als direct gevolg van de cholera-uitbraak een feit. Eerder overleden twee mensen aan de gevolgen van uitdroging en diarree, de symptomen van cholera.

Vooral in de stad Beira zijn veel mensen besmet geraakt nadat de havenstad twee weken geleden werd getroffen door cycloon Idai. Tienduizenden mensen verblijven sindsdien in opvangkampen, waar de watervoorzieningen en hygiëne slecht zijn.

https://www.nu.nl/buitenl(...)nmiddels-op-843.html
  Moderator woensdag 24 april 2019 @ 14:14:41 #21
8781 crew  Frutsel
pi_186397331
quote:
Cyclone-ravaged Mozambique braces for strengthening Tropical Storm Kenneth


A new tropical threat in the southern Indian Ocean may bring life-threatening weather to parts of Mozambique and Tanzania later this week.

Kenneth underwent additional strengthening on Wednesday, and has been rated a severe tropical storm by Meteo France, the French national meteorological service.

A moderate tropical storm is equal to a tropical storm in the Atlantic and East Pacific oceans and contains sustained winds of 89-117 km/h (55-72 mph).

Prior to reaching the eastern Africa coastline, Kenneth brought heavy rainfall to parts of Madagascar from Monday into Wednesday.

Locations from Ambanja and Antisiranana to Andapa and Antalaha had drenching downpours and localized flooding. Rainfall totals of 50-100 mm (2-4 inches) were common with 300 mm (12 inches) reported in Sambava.

Mayotte and Comoros will be the next locations at risk for significant impacts from Kenneth.

The heaviest rainfall is expected from Wednesday into Wednesday night.

Mayotte may dodge the worst conditions as the strengthening storm tracks north of the island, bringing 25-75 mm (1-3 inches) of rainfall and gusty winds.

Comoros will endure a longer period of stormy weather as Kenneth may strengthen into a tropical cyclone or intense tropical cyclone, producing 75-150 mm (3-6 inches) of rainfall and damaging winds. Wind gusts up to 130 km/h (80 mph) will be possible across the islands.
pi_186423851
Mozambique weer getroffen door orkaan, zwaarste uit Afrikaanse geschiedenis

Mozambique krijgt zes weken na de verwoestende orkaan Idai waarschijnlijk opnieuw te maken met een natuurramp. Orkaan Kenneth, de zwaarste orkaan die Afrika ooit heeft getroffen sinds het begin van de metingen, heeft de noordoostkust van het land bereikt. Ook het zuiden van Tanzania zal door de storm worden getroffen.

De orkaan is in 24 uur tijd in kracht toegenomen van categorie 1 naar categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson, de één na hoogste categorie. Mogelijk krijgt de oostkust windstoten tot 200 kilometer per uur te verwerken, meldt de VN. In een gebied waar 70.000 mensen wonen, dreigen overstromingen.

Kenneth zal in kracht afnemen naarmate de orkaan de noordoostkust van het land nadert, is de voorspelling. Vervolgens trekt de orkaan boven land naar het zuidwesten en zuiden en neemt sterk in kracht af.

Tot zondagmiddag zal er naar verwachting 300 tot 350 millimeter regen vallen in de oostelijke stad Pemba, en zelfs meer dan 1300 mm in Macomia. Ter vergelijking: in Nederland valt jaarlijks 800 mm regen.

Afgelopen nacht trok Kenneth over de Comoren, een eilandengroep ten noordoosten van Mozambique. Daar richtte de orkaan veel schade aan: drie mensen kwamen om het leven. Op meerdere plaatsen waren stroomstoringen, werden bomen uit de grond gerukt en werden huizen en infrastructuur vernield. Er werden windstoten gemeten tot 140 kilometer per uur.

Idai
Aan de andere kant van Mozambique, in het zuidoosten, en in de buurlanden Zimbabwe en Malawi zijn ze nog aan het bijkomen van orkaan Idai van vorige maand. Door de storm en daaropvolgende overstromingen kwamen meer dan duizend mensen om het leven. Vele tienduizenden raakten hun huis kwijt. Het toen getroffen gebied ligt duizenden kilometers van de regio waar orkaan Kenneth nu is aangekomen.

Tot overmaat van ramp greep de ziekte cholera na het natuurgeweld om zich heen in het straatarme Mozambique. De ziekte gedijt in vochtige gebieden met slechte drinkwater- en sanitaire voorzieningen. Vermoedelijk zijn duizenden mensen getroffen.

Waar Mozambique gemiddeld met 1 à 2 orkanen per jaar te maken krijgt met een kracht van maximaal categorie 2, krijgt het land nu binnen zes weken tijd twee orkanen van categorie 4 te verwerken.

https://nos.nl/artikel/22(...)se-geschiedenis.html
pi_186423902
Wat een ellende...

  Moderator donderdag 25 april 2019 @ 20:25:41 #24
8781 crew  Frutsel
pi_186423985
1000 mm water kan er gaan vallen
pi_186424010
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2019 20:25 schreef Frutsel het volgende:
1000 mm water kan er gaan vallen
Zelfde scenario als de vorige. Deze blijft ook wat hangen net boven land....daardoor idd zoveel neerslag :{
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')