abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Moderator dinsdag 8 september 2020 @ 15:31:58 #1
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_194953886



Welkom! Hier alweer het volgende deel in de reeks Hurricane Season! Alle informatie over het ontstaan van (nieuwe) orkanen, tyfoons en cyclonen in 2020 vind je hier. En natuurlijk volgen we ze allemaal op de voet! Voor zowel de Atlantische, Indische als Pacifische stormen kan je hier terecht!

Algemene Info
Met de term 'Hurricane Season' bedoelden we in eerste instantie de periode van 1 juni tot en met 30 november. Deze periode wordt in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico gezien als het Atlantische orkaanseizoen. Echter komen deze gewelddadige stormen overal in de wereld voor maar met name grote delen van Azië, de VS, landen rondom de Golf van Mexico en de Cariben worden jaarlijks zwaar getroffen. Deze allesverwoestende stormen richten voor miljarden euro's schade en eisen jaarlijks soms duizenden slachtoffers en maken tienduizenden daklozen. In het westelijke deel van de wereld noemen we deze stormen 'orkanen' of 'hurricanes'. In Azië of Australië worden ze vaak 'cyclonen' of 'tyfoons' genoemd.

In de laatste jaren zijn Tropische Stormen, Orkanen en Cyclonen meer en meer in de media gekomen en het lijkt daardoor ook alsof ze meer en meer slachtoffers maken. Ook wordt gesuggereerd dat door de opwarming van de aarde deze stormen nog intensiever en dodelijker worden. Door de opkomst van Social Media zoals Instagram, Facebook en Twitter kan je soms realtime stormchasers of lokale nieuwszenders volgen waardoor je voor je gevoel nog dichter bij of in een orkaan zit.

Bekende orkanen
Via Youtube, Discovery of History Channel kan je historische documentaires terugvinden over de zwaarste, duurste en dodelijkste orkanen uit onze geschiedenis. Enkele voorbeelden daarvan zijn Gilbert (1988), Andrew (1992), Floyd (1999), Katrina (2005), Sidr (2007), Nargis (2008), Haiyan (2013, Patricia (2015) en Meranti of Matthew uit 2016.

In 2017 trof orkaan Harvey Texas en hield orkaan Irma o.a. huis op St. Maarten en Puerto Rico. Harvey heeft voor bijna 200 miljard dollar aan schade aangericht en is daarmee de 'duurste' orkaan ooit.

In 2018 waren het vooral Florence and Michael die het westelijk deel van de wereld troffen terwijl in Azië het met name tyfoon Mangkhut was die veel slachtoffers maakte. In 2019

In 2019 was het vooral orkaan Dorian die eind augustus/begin september de media aandacht opeiste. Dorian groeide uit tot monsterorkaan van 5e categorie en vooral de Bahama's werden zwaar getroffen. De dodelijkste storm van 2019 was veruit orkaan Idai die vanuit de Indische Oceaan de oostkust van Afrika teisterde. Meer dan 1300 mensen kwamen om het leven. De meeste slachtoffers vielen in Zimbabwe en Mozambique.

Dodelijke orkanen
Jaarlijks vallen honderden of duizenden slachtoffers in Azië, Afrika, de Cariben en Centraal- en Noord-Amerika. Men gaat er vanuit dat de dodelijkste orkaan ooit in 1970 plaatsvond. Toen trof orkaan Bhola India en naar schattingen zijn toen 300.000 tot 500.000 mensen omgekomen.

In 2008 trof cycloon Nargis onder andere Myanmar, Burma, Sri Lanka, Laos, India en Bangladesh. Volgens officiële statistieken kwamen er toen 140.000 mensen om het leven maar men vermoed dat het er veel meer waren. Mogelijk wel 500.000 tot 1.000.000.

In 2013 was orkaan Haiyan één van de krachtigste orkanen ooit. Ruim tien miljoen mensen in de Filipijnen werden er door getroffen waarvan meer dan 650000 dakloos werden. Het aantal dodelijke slachtoffers liep op tot ver boven de 5000.

Elk jaar zie je ook weer in de jaaroverzichten van WKN wel één of meerdere zware en/of dodelijke orkanen voorbij komen.

Hoewel het Atlantische seizoen pas officieel in juni begint zijn er op andere plekken in de wereld zeker meer orkanen te vinden in de komende maanden. We zullen ook deze dus zeker gaan bespreken. Bij zeer zware orkanen zullen er ook extra topics mogelijk zijn om deze afzonderlijk te bespreken. Dus schroom niet en maak vooral een extra topic voor een orkaan die jij de moeite waard vindt!

Let op: Orkanen zijn absoluut niet te vergelijken met tornado's! Die verwarring bestaat nog wel eens. Meer over tornado's en het ontstaan daarvan vind je onder andere hier: WKN / [ACTUEEL] Tornado's in de VS #26 Into the Alley & HIGH RISK-alert

Orkanen: Hoe ontstaan ze eigenlijk?
Op de site van Wikipedia kan je in het Nederlands nalezen hoe ze ontstaan en wat de belangrijkste energiebron is voor hun verwoestende kracht: het warme zeewater. Enkele interessante filmpjes over het ontstaan (en de ontwikkeling van) een orkaan zijn deze:


Andere links naar het ontstaan van orkaan:
Nasa: How do Hurricanes form?
Nederlandse SchoolTV - Wat is een orkaan?
Engelse BBC - About Hurricanes
LiveScience - Where Hurricanes form
How hurricanes like Michael form

Indeling, Kracht en Stormvloed
De stormen worden ingedeeld op 'categorie'. Vaak zijn het eerst tropische depressies die uitgroeien tot tropische stormen. Deze tropische stormen winnen verder aan kracht en krijgen dan de orkaanstatus (Hurricanes/Tyfoons) Ze worden ingedeeld op windsnelheden via de Saffir-Simpson Schaal. Vanaf categorie 3 krijgen de orkanen de stempel 'zware orkaan' oftewel (Major Hurricane). (In Azië & Australië werken ze met een andere schaal dan in het westen)

Tropische Depressie: windsnelheden van 38 tot 61 km/u
Tropische Storm: windsnelheden van 62 tot 118 km/u
Orkaan 1e categorie: windsnelheden van 119 tot 153 km/u en een stormvloed van 1 tot 1,5 meter boven normaal
Orkaan 2e categorie: windsnelheden van 154 tot 177 km/u en een stormvloed van 1,5 tot 2,5 meter boven normaal
Orkaan 3e categorie: windsnelheden van 178 tot 209 km/u en een stormvloed van 2,5 tot 3,7 meter boven normaal
Orkaan 4e categorie: windsnelheden van 210-249 km/u en een stormvloed van 3,8 tot 5,5 meter boven normaal
Orkaan 5e categorie: windsnelheden > 250 km/u en een stormvloed van meer dan 5,5 meter boven normaal



Voorbeelden van tropische stormen en (zware) orkanen


Stormvloed/Stormsurge
Door de enorme windkracht van een orkaan wordt het zeewater opgestuwd. Dit zeewater wordt als het ware vooruit geblazen, voor de storm uit. Hoe zwaarder de orkaan des te meer zeewater vooruit wordt geduwd. Deze opstuwing noemen we de stormvloed.(Engelse term die veelal gebruikt wordt is 'stormsurge'. De stormvloed wordt dan ook gemeten bovenop de reguliere golfslag. Je kan het enigszins vergelijken met een muur van water die vooruit wordt geduwd en die wereldwijd voor kustprovincies voor grote problemen kunnen zorgen.


Meer over storm surge:
Oceanservice NOAA Stormsturge en Stormtide
Geology.com What is a stormsurge
Stormsurge - how and when?
Weather or Not - what is a stormsurge?

Waait het nou echt zo hard bij zo'n orkaan? En die stormvloed, is dat nou echt zo erg?

Schade
De Saffir-Simpson schaal zoals hierboven geeft echter ook de omvang van de schade weer. En die stijgt exponentieel. Een cat.2 orkaan geeft 10x zoveel schade dan een cat.1 Een cat 3 zelfs 50x, een cat 4 zelfs 250x en een categorie 5 orkaan doet 500 x zoveel schade dan een categorie 1 orkaan.

Onderstaand schema geeft aan waar ter wereld orkanen voorkomen


Waarom hebben orkanen eigenlijk namen?
De Tropische Depressies worden overal ter wereld in de gaten gehouden en zodra de depressies uitgroeien tot orkaan of cycloon, wordt er een naam aan de storm gegeven. Sinds 1950 krijgen ze namen op alfabetische volgorde (met uitzondering van de letters Q, U, X, Y en Z). Mocht een orkaan vernietigend hebben huisgehouden zoals Floyd, Gilbert en bijv. Katrina, dan zal die naam worden vervangen. Soms komt het ook voor dat alle letters van het alfabet gebruikt zijn in één seizoen (zoals 2005), dan zal een volgende storm Alpha gaan heten, gevolgd door Beta etc etc.

De namen van de Atlantische orkanen voor de komende jaren zijn als volgt


Mochten in één jaar de namen niet toereikend zijn (zoals 2005) dan gaan ze het Griekse Alfabet af.



Ook aan de westkust van de VS en Mexico komen orkanen voor. (De oost-Pacifische orkanen) Verder zijn er dan nog de stormen in het noordwesten, midden en zuiden van de Pacific.Vooral de stormen in het noordwesten komen vaak in het nieuws omdat ze Japan, de Filipijnen, Taiwan en China vaak teisteren, maar ook geheel Zuidoost-Azië kunnen treffen. Ook in de Indische oceaan komen ze voor, daar zijn vaak Bangladesh en Myanmar aan de beurt, maar soms ook India, Pakistan of zelfs Oman. Tevens komen orkanen voor aan de oostkust van Afrika, met name voor de kust van Madagascar.

Meer informatie over de namen van alle orkanen vind je hier.

Leuk hoor allemaal, maar wanneer zijn die orkaanseizoenen dan precies?
ATLANTISCHE OCEAAN: 1 juni t/m 30 november, met pieken eind augustus en september
NOORD OOST PACIFIC:Begin mei t/m begin november, met piek in augustus/september
NOORD WEST PACIFIC: Begin juli t/m eind november, maar eigenlijk hele jaar door activiteit.
NOORD INDISCHE OCEAAN: april t/m december met pieken in mei en november
ZUID INDISCHE + WEST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober t/m mei met pieken in februari en april
ZUID WEST PACIFIC + OOST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober tot eind april met piek in februari.

Over het algemeen is Mei de rustigste maand en September de zwaarste.

Zijn ze ook wel eens buiten die maanden? Ja hoor
Lijst met stormen buiten het seizoen om. Waarvan de meesten voorkwamen in Mei.



bron

En? Zijn er al verwachtingen en/of voorspellingen voor het Atlantische seizoen in 2020?

Eind december kwam al de eerste verwachting voor 2020 naar buiten. Zoals gebruikelijk kwamen onderzoekers van Colorado State University als eerste met hun bevindingen naar buiten. Zij geven echter slechts 10% kans voor een rustiger seizoen dan gebruikelijk. 45% kans dat het een gemiddeld seizoen wordt en 45% kans dat het een zwaarder seizoen dan gemiddeld zal worden. Al met al lijkt dat er op dat er weinig 'rust' aan zit te komen voor gebieden die de laatste jaren flink getroffen zijn. Veel zal afhangen van het zogenaamde "El Nino" verschijnsel. Dat dat lastig te voorspellen is bleek vorig jaar wel toen El Nino in Augustus ineens uitdoofde tegen alle verwachtingen in.

In Maart en April 2020 zullen verbeterde voorspellingen naar buiten komen en dan moeten we maar zien wat daar van uit gaat komen.

Veelal zien we stormen ver van te voren aankomen. Echter is hun uiteindelijke kracht en richting vaak nog erg onzeker. Het Amerikaanse Hurricane Centre heeft daar onderstaande video over gemaakt

Meer informatie is er ook te vinden op de Wiki-pagina voor het Atlantisch Orkaanseizoen 2020

Laatste topic van 2019
WKN / Hurricane Season 2019: Riding into the storms

Oude delen van Hurricane Season vind je hier:
Topicreeks: Hurricane Season

Enkele handige links en overig nuttig leesvoer

1. National Hurricane Centre
2. Carribean Storm Network
3. Hurricanezone
4. Hurricane Track
5. Website met satelietbeelden van de Caribbean en de rest van Amerika
6. Intellicast: Geavanceerde satellietfoto's en gifs van aktuele stormen
7. Tropical Weather Underground
8. Weather.org - Stormwatch
9. Wikipedia Hurricanes/Tyfonen in het algemeen
10. Alle stormen ter wereld van de laatste jaren in overzicht
11. Severe Worldweather
12. Orkanensite in de Filipijnen
13. Cyclocane.com
14. Tropical Tidbits
15. Tropische weersite omgeving Australië
16. Mooie site over Orkanen aan de VS kusten
17. Website van NASA over Hurricanes
18. Windfinder - Windrapporten wereldwijd
19. Storm2k - Amerikaans weerforum
20. Earth Nullschool - actuele windstromen gezien vanuit de ruimte
21. Actual wind shear Atlantic Ocean
22. Tropical Storm Risk worldwide

Opmerkelijke en historische orkanen
-- Hurricane Patricia 2015
-- Cyclone Bhola 1970
-- Typhoon Nina 1975
-- Hurricane Kenna 2002
-- Hurricane Pauline 1997
-- Hurricane Iniki 1992
-- Great Galveston Hurricane 1900
-- Hurricane Ike 2008
-- Great Hurricane of 1780
-- Hurricane Andrew 1992
-- Hurricane Katrina 2005
-- Typhoon Meranti 2016
-- Cyclone Nargis 2008
-- Tyfoon Haiyan 2013
-- Bangladesh Cyclone 1991
-- Hurricane Sandy 2012
-- Hurricane Matthew 2016
-- Hurricane Wilma 2005
-- Hurricane Harvey 2017
-- Hurricane Irma 2017
-- Hurricane Maria 2017
-- Hurricane Florence 2018
-- Hurricane Michael 2018
-- Tyfoon Mangkhut 2018
-- Hurricane Dorian 2019

Atlantische Orkaanseizoenen uit de oude doos
-- Hurricane Season 2020 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2019 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2018 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2017 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2016 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2015 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2014 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2013 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2012 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2011 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2010 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2009 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2008 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2007 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2006 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2005 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2004 - Wikipedia

Actuele Weerradar in Golf van Mexico






Satellietfoto voor de westkust van Afrika


[ Bericht 1% gewijzigd door Frutsel op 21-09-2020 16:56:22 ]
  Moderator dinsdag 8 september 2020 @ 15:32:14 #2
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_194953891
twitter
pi_194954185
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 september 2020 15:32 schreef Momo het volgende:
[ twitter ]
Sally ligt ook zuidelijker als ze de kust van Afrika afkomt in tegenstelling tot Paulette en Rene.
pi_194956812
Sally zou wel eens de Dorian van dit jaar kunnen worden, de modellen geven ongeveer dezelfde route. Veel te vroeg om met zekerheid te zeggen natuurlijk, maar wel een om in de gaten te houden.
  Jaap van Dissel-award 2022 woensdag 9 september 2020 @ 00:05:22 #5
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_194963578
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 september 2020 17:52 schreef Wegenbouwer het volgende:
Sally zou wel eens de Dorian van dit jaar kunnen worden, de modellen geven ongeveer dezelfde route. Veel te vroeg om met zekerheid te zeggen natuurlijk, maar wel een om in de gaten te houden.
Dat was toch de orkaan die heel lang boven de eilanden bleef hangen?
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
pi_194964877
quote:
84s.gif Op woensdag 9 september 2020 00:05 schreef Nikonlover het volgende:

[..]

Dat was toch de orkaan die heel lang boven de eilanden bleef hangen?
De Bahama´s met name. Tevens de zwaarste Atlantische orkaan ooit gemeten.

Hier met duidelijk stadium effect in het oog _O_
  woensdag 9 september 2020 @ 18:22:21 #7
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194975101
Het is de vraag wat dit systeem gaat doen. Vooralsnog geen landfall, maar is nog ver weg. Kan een blokkade worden, waardoor deze nog verder richting de oostkust trekt.



[ Bericht 4% gewijzigd door aloa op 10-09-2020 11:20:12 ]
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 10 september 2020 @ 11:19:25 #8
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194983760
GFS laat het gebied (wat nu nog boven Afrika ligt) meer richting de oostkust koersen. Maar is nog lang niet zeker hoe en wat dit systeem gaat doen. Lijkt wel een major te gaan worden.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_194986025
Dit moet wel een record zijn: 5 invests (een X staat nog niet eens op de kaart, boven Afrika, dat oranje gebied) en 2 stormen.

  vrijdag 11 september 2020 @ 06:45:25 #10
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194996289
Bermuda krijgt waarschijnlijk te maken met Paulette.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 11 september 2020 @ 15:12:28 #11
233102 cherrycoke
Burdened with glorious purpose
pi_195003782
"Been A Long Journey For You, Hasn't It? Lot Of Running, Lot Of Pain. And You, You're A Flea On The Back Of A Dragon In For One Hell Of A Ride, But You Did Manage To Hang On. I Guess That Counts For Something."
  vrijdag 11 september 2020 @ 17:44:54 #12
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195006767
Categorie 3 voor Bermuda. Paulette...

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Jaap van Dissel-award 2022 vrijdag 11 september 2020 @ 19:04:12 #13
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_195007928
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Jaap van Dissel-award 2022 vrijdag 11 september 2020 @ 22:51:27 #14
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_195012411
twitter
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  zaterdag 12 september 2020 @ 09:30:12 #15
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195016319
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 12 september 2020 @ 14:18:28 #16
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195020267
Sally (nu nog Nineteen) gaat landfall maken in ongeveer hetzelfde gebied als Laura.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_195021669
Zo kijkend naar radar- en satellietbeelden lijkt het erop dat het oude centrum van TD19 dood is en het nieuwe oog zo ergens boven dat schiereilandje in het zuid-westen van Florida of anders boven de Keys zit nu. Verwacht een verplaatsing van de cone zuidwaards in de volgende update.

[ Bericht 13% gewijzigd door Wegenbouwer op 12-09-2020 16:17:45 ]
  zaterdag 12 september 2020 @ 17:51:27 #18
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195023672
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_195027085
HWRF geeft in de laatste run Sally als een Major (950 mb) bij New Orleans in de buurt dinsdagochtend vroeg.
  zondag 13 september 2020 @ 08:55:36 #20
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_195032818
En daar is Sally.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator zondag 13 september 2020 @ 14:27:40 #21
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_195037814
twitter
  Jaap van Dissel-award 2022 zondag 13 september 2020 @ 22:30:07 #22
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_195048657
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Jaap van Dissel-award 2022 zondag 13 september 2020 @ 23:28:31 #23
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_195049547
Ik maak mij zorgen om Bermuda :'( :'( :'( :'(
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Moderator zondag 13 september 2020 @ 23:29:49 #24
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_195049561
quote:
84s.gif Op zondag 13 september 2020 23:28 schreef Nikonlover het volgende:
Ik maak mij zorgen om Bermuda :'( :'( :'( :'(
Vanwege systeem 20?
  Jaap van Dissel-award 2022 zondag 13 september 2020 @ 23:32:41 #25
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_195049588
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2020 23:29 schreef Momo het volgende:

[..]

Vanwege systeem 20?
Nee Paulette :'(
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')