Daar ben ik al minstens 30 jaar niet meer geweest. Zo te lezen is het nog steeds niet veranderd. Toen vond ik het ook een verschrikking.quote:Op maandag 13 juli 2020 16:20 schreef Sunshine1982 het volgende:
Ik heb zelf haast geen vergelijkingmateriaal, maar ik ben wel naar Antwerpen Zoo geweest en dat vond ik vergeleken met Blijdorp echt een aanfluiting. Alles was oud, het stonk in de verblijven, klein,.... Misschien dat ze ondertussen de boel vernieuwd hebben, maar zoniet is dat geen aanrader.
Haha inderdaad. Dochterlief bracht meer tijd door in de speeltuin daar :’)quote:Op maandag 13 juli 2020 16:06 schreef Eightyone het volgende:
Dat is die ene dierentuin waarin ik amper dieren zag toen ik er was. Die hielden zich stuk voor stuk verborgen.
Het voelde meer als een soort van mooi wandelpark.
Ben je al eens in Wildlands (Emmen) geweest? Mooi park, dieren hebben veel ruimte en vertonen niet het gedrag wat jij zegtquote:Op maandag 13 juli 2020 17:11 schreef Candaasje het volgende:
Dierentuinen zijn niet meer van deze tijd.
De enige die wat mij betreft overeind zouden blijven, zijn degenen die dieren uit circussen, dansberen, galberen..etc. een thuis geven. Die dieren kunnen niet meer terug naar de natuur, maar er zou ook niet meer mee gefokt moeten worden.
Ongeveer 70% van de dieren in gevangenschap vertoont stereotype gedrag. Duidend op (ontwikkelende) problemen. En juist dieren geboren in gevangenschap lijken dit vaker te vertonen, mogelijk omdat ze in een 'arme' omgeving opgroeien dan soortgenoten in het wild. Zij hebben juist vaker last van al die hordes mensen door de stress. (Dit leerde ik van mijn ethologie- docenten).
Fokprogramma's hebben verder geen enkel nut als je daardoor vele dieren weer moet afmaken, omdat er in je eigen of in andere dierentuinen geen plek is, en in het wild de leefomgeving juist dramatisch aan het afnemen is of stropers de dienst uitmaken. (Wanneer was de laatste keer dat een dierentuin in NL een dier succesvol heeft uitgezet in het wild?)
Wat educatief betreft: daar zijn andere manieren voor dan naar ijsberende ijsberen te kijken in een betonnen bak die werkelijk niks met hun natuurlijke leefomgeving te maken heeft.
Sommige circussen hebben het al wel begrepen; met 'hologram-dieren'. En deze ontwikkeling is ook wel heel erg gaaf:
https://www.theguardian.c(...)7Hd186acyiXnIjfAaQ-s
Nee, ben ik niet geweest.quote:Op maandag 13 juli 2020 22:25 schreef maryen65 het volgende:
[..]
Ben je al eens in Wildlands (Emmen) geweest? Mooi park, dieren hebben veel ruimte en vertonen niet het gedrag wat jij zegt
Ik ben natuurlijk niet elke dag in het park. Wel lid van Wildlands groep en ik zie dagelijks mooie foto's voorbij komen van IJsberen die spelen in het water, af en toe verwend worden met een blok ijs met iets lekkers er in. Er zijn waarschijnlijk weer 2 Olifanten zwanger, is een nieuw mannetje gekomen die erg zijn best heeft gedaan. Prachtig onderkomen hebben de Olifantenquote:Op maandag 13 juli 2020 22:38 schreef Candaasje het volgende:
[..]
Nee, ben ik niet geweest.
Maar hoe weet je dat zo zeker? Ijsberen die ijsberen zijn echt eernstige vormen van chronische stress. Stereotype gedrag is soms heel subtiel, zeker in begin stadia. Ook niet altijd en overal zichtbaar, zeker niet als je het gedrag van de diersoort niet uitvoerig bestudeerd hebt (wat voor de meesten van ons geldt natuurlijk) .![]()
Nu zal ik niet zeggen dat er geen gradaties zijn in dierentuinen. Artis is afschuwelijk, in Beekse Bergen, Burgers en Blijdorp zijn veel verblijven al wat beter.
Maar mijn bezwaren tegen dierentuinen gaan wat verder dan enkel stereotype gedrag.
Als ze zich zouden gaan richten op de opvang van dieren uit slechtere omstandigheden zou ik er minder/ geen problemen mee hebben. Dan hebben die dieren nog een beter leven. Maar de fokprogramma 's mogen van mij per direct stoppen.
Een individu levenslang in lock down houden en exposeren is naar mijn mening verkeerd.
Juist vanuit Den Haag / Rotterdam is er naast Blijdorp geen andere (mooie) dierentuin in de buurt.quote:Op maandag 13 juli 2020 17:05 schreef MissButterflyy het volgende:
[..]
Het draait toch om meer dan kostendekkend zijn... Het welzijn van de dieren staat voorop.
Dan maar geen dierentuin. We hebben er toch al genoeg in ons landje.
Ze hebben best een breed scala aan dieren. Die ijsberen en pandas consumeren aardig wat kilo's vlees en bamboe in een week. Ik denk dat je aan tientallen kilo's vlees per volwassen ijsbeer per week moet denken.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 00:40 schreef skrn het volgende:
Kan me niet voorstellen dat Blijdorp zou verdwijnen eerlijk gezegd.
Maar ja ondertussen moeten de dieren wel gevoerd worden.
Je zit zo in Amsterdam hoorquote:Op dinsdag 14 juli 2020 00:49 schreef skrn het volgende:
[..]
Juist vanuit Den Haag / Rotterdam is er naast Blijdorp geen andere (mooie) dierentuin in de buurt.
Blijdorp is goed bereikbaar met OV en auto, ga vanuit Rotterdam maar eens naar alternatieven kijken.
Beekse Bergen, Amersfoort, Ouwehands, Burgers Zoo, allemaal ver weg hoor!
Verschil is natuurlijk dat je in Madurodam gewoon het licht uitzet en je personeel de ww in stuurt. De olifanten blijven wel vreten.quote:Op maandag 13 juli 2020 16:13 schreef MichaelScott het volgende:
Lullig, maar ze zullen niet de laatsten zijn. Veel amusement is niet rendabel met de lage bezoekersaantallen die men moet aanhouden door Covid. Verwacht de komende maanden nog wel meer van dit soort berichten van andere dierentuinen, Madurodam, Efteling etc.
[..]
Een minder grote broek aantrekken in deze tijd zou trouwens ook niet verkeerd zijn, zet die plannen maar in de ijskast.
Welke dieren? Artis verbetert juist steeds meer de verblijven van dieren. Olifanten hebben nu een heel groot stuk en kunnen zwemmen, apen die hoog in de bomen kunnen zwieren, alleen de leeuwen hebben heel weinig ruimte maar de verzorger zegt dat leeuwen het grootste deel van de dag slapen dus hebben ze niet zoveel ruimte nodig.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 08:17 schreef Jemoederniet het volgende:
Vorig jaar voor het eerst in Artis geweest. Ben echt geen hardcore dierenrechtenactivist maar wat een trieste boel. Vooral hoe een aantal grote dieren in kleine hokken zitten. En soms zitten ze binnen dan zie je ze helemaal niet. Park ziet er wel netjes uit met mooie grote bomen maar veel dierenverblijven zijn stokoud en versleten. Van mij mogen alle dieren weg, behalve misschien stokstaartjes en cavia's, de vlindertuin en het aquarium.
De leeuwen hadden inderdaad heel weinig ruimte. Olifanten hebben nu meer ruimte maar het blijft raar om zulke enorme beesten midden in de stad te huisvesten. Heeft weinig met hun natuurlijke leefomgeving te maken.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 08:24 schreef Mondkapje het volgende:
[..]
Welke dieren? Artis verbetert juist steeds meer de verblijven van dieren. Olifanten hebben nu een heel groot stuk en kunnen zwemmen, apen die hoog in de bomen kunnen zwieren, alleen de leeuwen hebben heel weinig ruimte maar de verzorger zegt dat leeuwen het grootste deel van de dag slapen dus hebben ze niet zoveel ruimte nodig.
Verder prachtige bloemenperken, Artis is nu officieel een botanische tuin.
vind ik ook. in tegenstelling tot artis, dat nu fantastisch is.quote:Op maandag 13 juli 2020 16:20 schreef Eendenkooi het volgende:
Ik vind dat de aanpassingen die ze, wat zal het zijn, 10 jaar geleden, hebben gedaan er geen leukere dierentuin van hebben gemaakt.
okee, we slachten elke dan een miljoen dieren die in kooitjes en hokjes opgroeien zonder daglicht, maar die giraffe is dan ineens zielig?quote:Op dinsdag 14 juli 2020 00:24 schreef Perrin het volgende:
Die vorige-eeuwse dierenslavernij mag idd wel eens ophouden.
En als ik dan zo'n panda-beer zie. Alleen een bepaalde bamboe-soort eten, soms wil hij ineens een andere.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 09:17 schreef pokkerdepok het volgende:
groot deel van die dieren wordt met uitstrven bedreigd, leeft in het wild ook in afgesloten reservaten waar ze moeten vechten voor hun leven,
Wilde dieren gevangen houden en tentoonstellen ter vermaak is ethisch niet juist en al vele decennia overbodig nu we televisie en internet hebben en ook gewoon natuurfilms kunnen kijken.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 09:17 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
okee, we slachten elke dan een miljoen dieren die in kooitjes en hokjes opgroeien zonder daglicht, maar die giraffe is dan ineens zielig?
En vergeet de nieuwe ontwikkelingen in Nieuw-Zeeland/Amerika voor de (Chinese) markt niet:quote:Op dinsdag 14 juli 2020 09:54 schreef Perrin het volgende:
[..]
Wilde dieren gevangen houden en tentoonstellen ter vermaak is ethisch niet juist en al vele decennia overbodig nu we televisie en internet hebben en ook gewoon natuurfilms kunnen kijken.
Evolutionair gezien bewandelt de panda inderdaad een doodlopend pad.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 09:40 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
En als ik dan zo'n panda-beer zie. Alleen een bepaalde bamboe-soort eten, soms wil hij ineens een andere.
Kunnen niet in een groep leven. Laatst op TV zijn er 4! verzorgers bezig geweest om ze aan het neuken te krijgen. Met een lab die elk uur een vruchtbaarheidstest moest doen. Dan vraag ik me wel af hoe dat dan in de natuur zou moeten.
De panda vraagt dan wel een beetje om uit te sterven.
Ja dat is een beetje hetzelfde als naar een concert gaan en dat ze dan gewoon een bandje afspelen van een ander concert dat ze gegeven hebben.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 09:55 schreef Candaasje het volgende:
[..]
En vergeet de nieuwe ontwikkelingen in Nieuw-Zeeland/Amerika voor de (Chinese) markt niet:
[ afbeelding ]
Robotdolfijn! https://www.theguardian.c(...)7Hd186acyiXnIjfAaQ-s
Emmen vind ik geen bal meer aan.quote:Op maandag 13 juli 2020 22:25 schreef maryen65 het volgende:
[..]
Ben je al eens in Wildlands (Emmen) geweest? Mooi park, dieren hebben veel ruimte en vertonen niet het gedrag wat jij zegt
Achja, het is gewoon niet mijn ding. Maar er zal vast publiek voor een robotshow zijn hoor!quote:Op dinsdag 14 juli 2020 11:23 schreef Candaasje het volgende:
@:Drekkoning: Ik kan je niet quoten om de een of andere reden (FOK! blijft bokken) dus even zo:
Maar dierentuinen zijn toch al niet veel anders? We gaan naar Beekse Bergen om olifanten, zebra's en giraffen te 'bestuderen' zoals ze in hun natuurlijke leefomgeving zouden leven...op een veldje afgebakend met hekken in NL. Ook ijsberen op een betonnen rots hebben niks met de werkelijkheid in de natuur van doen.
We zien de dieren geen km's foerageren, jagen... familieverbanden zijn vaak erg kunstmatig en niet zoals ze in het wild zouden zijn. (Door die fokprogramma's wisselt de samenstelling van de groepen nog wel eens. Veel mannelijke dieren kunnen vaak niet aangehouden worden, en moeten verhuizen of worden afgemaakt etc.). En als ze zich te veel kunnen verstoppen, krijg je zoals een aantal reacties terug al bleek, het gezeur dat bezoekers de dieren niet kunnen zien.
Kortom: het is al niet the real deal. Maar als we er dan toch iets van willen leren, iets van willen 'proeven', dan zijn dergelijke animatronics een alternatief met veel minder leed.
Wat menig bezoeker overigens niet ziet en weet is dat vooral de dieren die in groepen leven vaak maar uit 1 geslacht bestaan. Bijvoorbeeld alleen maar een kudde mannetjes zebra's of alleen maar vrouwelijke ringstaartmaki's.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 11:23 schreef Candaasje het volgende:
@:Drekkoning: Ik kan je niet quoten om de een of andere reden (FOK! blijft bokken) dus even zo:
Maar dierentuinen zijn toch al niet veel anders? We gaan naar Beekse Bergen om olifanten, zebra's en giraffen te 'bestuderen' zoals ze in hun natuurlijke leefomgeving zouden leven...op een veldje afgebakend met hekken in NL. Ook ijsberen op een betonnen rots hebben niks met de werkelijkheid in de natuur van doen.
We zien de dieren geen km's foerageren, jagen... familieverbanden zijn vaak erg kunstmatig en niet zoals ze in het wild zouden zijn. (Door die fokprogramma's wisselt de samenstelling van de groepen nog wel eens. Veel mannelijke dieren kunnen vaak niet aangehouden worden, en moeten verhuizen of worden afgemaakt etc.). En als ze zich te veel kunnen verstoppen, krijg je zoals een aantal reacties terug al bleek, het gezeur dat bezoekers de dieren niet kunnen zien.
Kortom: het is al niet the real deal. Maar als we er dan toch iets van willen leren, iets van willen 'proeven', dan zijn dergelijke animatronics een alternatief met veel minder leed.
tja...quote:Op dinsdag 14 juli 2020 09:40 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
En als ik dan zo'n panda-beer zie. Alleen een bepaalde bamboe-soort eten, soms wil hij ineens een andere.
Kunnen niet in een groep leven. Laatst op TV zijn er 4! verzorgers bezig geweest om ze aan het neuken te krijgen. Met een lab die elk uur een vruchtbaarheidstest moest doen. Dan vraag ik me wel af hoe dat dan in de natuur zou moeten.
De panda vraagt dan wel een beetje om uit te sterven.
vlees eten is ook overbodig hoor, tegenwoordig.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 09:54 schreef Perrin het volgende:
[..]
Wilde dieren gevangen houden en tentoonstellen ter vermaak is ethisch niet juist en al vele decennia overbodig nu we televisie en internet hebben en ook gewoon natuurfilms kunnen kijken.
Tja, ik eet geen vlees. De bio-industrie is inderdaad nog erger dan dierentuinen, en duizenden keer groter. Maar draai het eens om, er zijn ook genoeg biologisch gehouden koeien die grote groene sappige weides hebben om de hele dag lekker te grazen, die staan dichter bij de natuur dan de zebra in Blijdorp die de hele dag rondjes rent in z'n kleine ommuurde veldje, wachtend op het voer dat hem door z'n verzorgers wordt toegeworpen.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 16:40 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
vlees eten is ook overbodig hoor, tegenwoordig.
beetje onzin redenaties. allemaal dieren. maar een zebra vinden we mooi, en een varken martelen we gewoon omdat je een stukje vlees wil. lekker ethisch..
dus dan ook niet hypocriet doen over hoe slecht dieren in de dierentuin het zouden hebben. die beesten hebben een luizenleventje.
En dat de bio-industrie ook fout is of zelfs nóg fouter, maakt het tentoonstellen van wilde dieren ter vermaak niet ineens wél goed.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 16:40 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
vlees eten is ook overbodig hoor, tegenwoordig.
beetje onzin redenaties. allemaal dieren. maar een zebra vinden we mooi, en een varken martelen we gewoon omdat je een stukje vlees wil. lekker ethisch..
dus dan ook niet hypocriet doen over hoe slecht dieren in de dierentuin het zouden hebben. die beesten hebben een luizenleventje.
Het is opvang voor dieren die het in het wild/reservaat niet redden. Wat wil je daaraan veranderen?quote:Op dinsdag 14 juli 2020 17:25 schreef Perrin het volgende:
[..]
En dat de bio-industrie ook fout is of zelfs nóg fouter, maakt het tentoonstellen van wilde dieren ter vermaak niet ineens wél goed.
Laten we aan allebei wat proberen te doen.
Dolfinarium in Harderwijk heeft z'n beste tijd gehad. Kwestie van tijd voordat het park omvalt.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 02:34 schreef FYazz het volgende:
Blijdorp is één van de, wellicht zelfs, dé beste en mooiste dierentuin van Nederland.
De discussie of dierentuinen nog van deze tijd zijn en of hoeveel dierentuinen een land hoeft te hebben vind ik wel interessant en zal ook steeds vaker gevoerd worden.
Alsook de discussie over welke dieren je wel/niet in gevangenschap houdt (geen mensapen bv).
Echter zolang er geen harde besluiten worden genomen hoop ik dat Blijdorp overeind blijft.
Laat Dolfinarium Harderwijk maar als eerste sluiten, daar is het misschien nu wel echt tijd voor.
Als ouder van kinderen is het heerlijk. De koffie kost niks en er is altijd wel een attractie of show waar de kinderen afgeleid door worden, zodat je rustig kunt internetten op je telefoon.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 11:25 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Emmen vind ik geen bal meer aan.
Was echt een mooie dierentuin die ontwikkelde naar beter.
Nu is het zo gericht op kinderen dat het niet interessant meer is voor anderen.
Kunnen vragen of Johan Vlemmix interesse heeft?quote:Op maandag 13 juli 2020 16:33 schreef de_boswachter het volgende:
Een persoon als Tiger King zou dit park uit het slop kunnen trekken
Een groot deel is resultaat van hun eigen fokprogramma's, een deel is wildvangst en een deel is in beslag genomen van illegale smokkelaars.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 17:31 schreef Specularium het volgende:
[..]
Het is opvang voor dieren die het in het wild/reservaat niet redden. Wat wil je daaraan veranderen?
mee eensquote:Op dinsdag 14 juli 2020 16:47 schreef Farenji het volgende:
[..]
Tja, ik eet geen vlees. De bio-industrie is inderdaad nog erger dan dierentuinen, en duizenden keer groter. Maar draai het eens om, er zijn ook genoeg biologisch gehouden koeien die grote groene sappige weides hebben om de hele dag lekker te grazen, die staan dichter bij de natuur dan de zebra in Blijdorp die de hele dag rondjes rent in z'n kleine ommuurde veldje, wachtend op het voer dat hem door z'n verzorgers wordt toegeworpen.
Als je denkt dat dierentuinen bestaan ter 'entertainment' dan moet je je kennis misschien wat bijspijkeren.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 09:54 schreef Perrin het volgende:
[..]
Wilde dieren gevangen houden en tentoonstellen ter vermaak is ethisch niet juist en al vele decennia overbodig nu we televisie en internet hebben en ook gewoon natuurfilms kunnen kijken.
nou, laten we eerst even de bio industrie oplossen dan. en alle vlees en zuiveldieren net zoveel ruimte en levensplezier geven dan de dierentuin. (gaat nooit gebeuren, dus kan ik rustig zeggen..)quote:Op dinsdag 14 juli 2020 17:25 schreef Perrin het volgende:
[..]
En dat de bio-industrie ook fout is of zelfs nóg fouter, maakt het tentoonstellen van wilde dieren ter vermaak niet ineens wél goed.
Laten we aan allebei wat proberen te doen.
Dat soortbehoud is een schaamlapje om het feit dat dieren gebruikt worden om geld te verdienen enigszins wat ethisch smoel te geven. Als soortbehoud je kerndoel is, geef je geld dan uit aan uitbreiding of ondersteuning van bestaande reservaten.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 19:40 schreef TigerXtrm het volgende:
[..]
Als je denkt dat dierentuinen bestaan ter 'entertainment' dan moet je je kennis misschien wat bijspijkeren.
Dierentuinen, in ieder geval in Nederland, zijn vrijwel allemaal aangesloten bij de NVD en de EAZA, en dat zijn organisaties die educatie en soortbehoud als primair doel hebben, niet het entertainment van publiek. Dat je betaalt om naar binnen te mogen heeft ook weinig met een winstoogmerk te maken, een dierenpark draaiende houden kost gewoon bakken met geld.
We leven in een wereld waar er voor sommige diersoorten ook gewoon geen overlevingskans meer is in het wild, en de trieste realiteit is dat een hoop dieren die je in het dierenpark ziet ook alleen nog maar in het dierenpark te bewonderen zijn. Het meest verantwoorde wat wij als mensen kunnen doen is accepteren dat dieren in gevangenschap houden een noodzakelijk kwaad is. Voor veel soorten is het dat, of we zien ze volledig uitsterven binnen één of twee generaties.
Zoals gezegd; educatie en soortbehoud. Liever een diersoort die alleen nog in gevangenschap leeft en we misschien ooit weer uit kunnen zetten, dan een diersoort die compleet is uitgestorven omdat dieren in gevangenschap houden 'zielig' is.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 19:47 schreef Perrin het volgende:
[..]
Dat soortbehoud is een schaamlapje om het feit dat dieren gebruikt worden om geld te verdienen enigszins wat ethisch smoel te geven. Als soortbehoud je kerndoel is, geef je geld dan uit aan uitbreiding of ondersteuning van bestaande reservaten.
En een soort kunstmatig leven houden alleen voor leven in gevangenschap, welk doel dient dat eigenlijk?
Dat is meer iets voor in een film.quote:Op maandag 13 juli 2020 17:54 schreef NgInE het volgende:
Ze zouden in plaats van dieren, dinosauriërs moeten tonen. Daar komt vast veel publiek op af en wat kan er nou mis gaan.
Wat heeft het met plezier te maken? Het gaat erom een diersoort in leven te houden. Zou je liever zien dat we ze maar laten uitsterven en onze collectieve schouders ophalen? Ik snap je vraag niet helemaal.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 20:03 schreef Perrin het volgende:
De vraag is wie je daarmee een plezier doet, dat soortbehoud in gevangenschap. De leeuw zelf?
Dat is niet hoe dit werkt. Als een dierentuin sluit gaan dieren naar andere dierenparken of worden in het ergste geval afgemaakt. Dieren van gevangenschap uitzetten naar de natuur gaat bij veel diersoorten niet, dat zouden ze simpelweg niet overleven.quote:Op dinsdag 14 juli 2020 20:22 schreef Mortaxx het volgende:
Dierentuin is dierenmishandeling. Laat ze dus maar lekker kapot gaan kunnen de diertjes terug de natuur in
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |