Misschien inderdaad een eigen topic over openen, maar wil daar best op reageren dat het wellicht logischer is dan je denkt.quote:Op zaterdag 18 april 2020 18:38 schreef blomke het volgende:
Een beetje off-topic: de hele wetgeving rond hypotheken is niet realistisch. Kon je vroeger tegen de klippen op lenen zon der af te lossen, is heden ten dage het beleidsadagio " los zo veel en zoo snel mogelijk af". Terwijl de rente peanuts laag is.
Zit je als starter dus met hoge hypotheeklasten, die niet door de rente, maar door de aflossing worden veroorzaakt.
Veel logischer zou zijn, om de hypotheekrente aftrek, annuitair af te bouwen, terwijl je zelf mag bepalen of, wanneer en hoeveel je aflost (in overleg met de bank).
Formeel ben je verplicht de schuld op te geven. Je helpt jezelf echter in de penarie, want kopen is dus geen opties als ik je verhaal goed begrijp? Dus wat anders kan je doen, dan je hypotheek optimaliseren??quote:
Met het risico dat je huis op dat moment veel minder waard is dus je het met verlies moet verkopen en je met een schuld achterblijft, of dat het gewoon weg op dat moment niet lukt om je huis te verkopen, etc.quote:Op zaterdag 18 april 2020 18:45 schreef Ruse het volgende:
Het is natuurlijk een risico, dat besef ik me en daarom denk ik er ook goed over na en daarom heb ik ook mede de vraag hier gesteld. Ik ben heel erg benieuwd naar mensen die dit dus wel gedaan hebben, hoop dat er een paar reageren.
Het zou kunnen dat ik krap kom te zitten, bijvoorbeeld als ik mijn baan verlies. Ik heb mijn 60 aflossingsvrije maanden van DUO nog achter de hand, die kan ik inzetten als ik achteruit ga in inkomen, of ik kan ze inzetten om bijvoorbeeld een buffer op te bouwen aan spaargeld. De DUO rente is inderdaad nihil en ik zie het meer zitten om dat te spreiden dan daar nu al mijn geld aan uit te geven.
Mocht het zo zijn dat ik echt langdurig heel krap kom te zitten, dan kan ik toch altijd nog het huis weer verkopen?
Zoals hierboven gesteld zal je vast mensen hebben die kunnen reageren dat het in hun geval goed is gegaan. Het is ook erg aantrekkelijk omdat je als koper over het algemeen een lagere maandlast ziet dan als huurder. Dat stimuleert het gevoel dat je wil kopen enorm. Het probleem is juist dat de ratio anders kan zijn dan alleen naar de succesverhalen te kijken.quote:Op zaterdag 18 april 2020 18:45 schreef Ruse het volgende:
Het is natuurlijk een risico, dat besef ik me en daarom denk ik er ook goed over na en daarom heb ik ook mede de vraag hier gesteld. Ik ben heel erg benieuwd naar mensen die dit dus wel gedaan hebben, hoop dat er een paar reageren.
En zie daar waarom er dus regels zijn opgesteld. Je denkt niet na over je schuld en bezit, maar alleen over je maandlasten. Je zingt het wel een tijdje uit met lagere maandlasten wanneer het even tegen zit.quote:Het zou kunnen dat ik krap kom te zitten, bijvoorbeeld als ik mijn baan verlies. Ik heb mijn 60 aflossingsvrije maanden van DUO nog achter de hand, die kan ik inzetten als ik achteruit ga in inkomen, of ik kan ze inzetten om bijvoorbeeld een buffer op te bouwen aan spaargeld. De DUO rente is inderdaad nihil en ik zie het meer zitten om dat te spreiden dan daar nu al mijn geld aan uit te geven.
Buiten een persoonlijk drama waardoor jij zonder werk kan komen, zijn er bijvoorbeeld ook recessies (zoals je nu met Corona gaat krijgen). Wanneer veel mensen financieel onzeker zijn of wanneer het water echt aan je lippen staat, kan je zomaar je huis voor 70% of minder van de waarde moeten verkopen. Dan zit je zonder huis maar nog wel met de restschuld en nog een andere schuld erbij.quote:Mocht het zo zijn dat ik echt langdurig heel krap kom te zitten, dan kan ik toch altijd nog het huis weer verkopen?
Nee, kopen met het noemen van de schuld is in deze stad echt geen optie. Het enige alternatief is dan eerst aflossen, dat kost me zo 5 jaar. Ik heb ook geen ouders of andere familie die me hierbij kunnen helpen wb garant staan oid.quote:Op zaterdag 18 april 2020 18:45 schreef blomke het volgende:
[..]
Formeel ben je verplicht de schuld op te geven. Je helpt jezelf echter in de penarie, want kopen is dus geen opties als ik je verhaal goed begrijp? Dus wat anders kan je doen, dan je hypotheek optimaliseren??
Hoeveel zou je aan DUO terug betalen / maand?quote:Op zaterdag 18 april 2020 18:45 schreef Ruse het volgende:
Ik heb mijn 60 aflossingsvrije maanden van DUO nog achter de hand, die kan ik inzetten als ik achteruit ga in inkomen, of ik kan ze inzetten om bijvoorbeeld een buffer op te bouwen aan spaargeld. De DUO rente is inderdaad nihil en ik zie het meer zitten om dat te spreiden dan daar nu al mijn geld aan uit te geven.
iets meer dan 200 euro per maandquote:Op zaterdag 18 april 2020 18:56 schreef blomke het volgende:
[..]
Hoeveel zou je aan DUO terug betalen / maand?
wel noemen en niet meewegen in de berekening dat heb ik nog nooit gehoord, kan me niet voorstellen dat ze dat doenquote:Op zaterdag 18 april 2020 18:55 schreef Lunatiek het volgende:
Verzwijgen is niet ok. Uitendelijk teken je voor "alles naar waarheid" etc en als dat uitkomt heb je echt een probleem. De hypotheekadviseur kan je alleen echt goed adviseren als je open en eerlijk bent over je situatie.
Ik denk trouwens niet dat het lukt om het te verzwijgen. Wel wat anderen aangeven, wel zeggen en dan aangeven dat je je schuld niet wilt meenemen in de berekening. Dat is iets anders.
Ik meen dat de annuitaire hypotheek pas sinds 2013 verplicht is voor HRA. De crisis begon in 2008 en de decennia daarvoor was aflossen zowat "not done", terwijl de rente in de jaren '80 t/m 2010 veel hoger was dan tijdens en na de hypotheekmaatregelen.quote:Op zaterdag 18 april 2020 18:55 schreef snabbi het volgende:
Je zingt het wel een tijdje uit met lagere maandlasten wanneer het even tegen zit.
Om de kortzichtige impuls tegen te gaan, zijn er dus regels gesteld.
En dat mag je 60 maanden uitstellen?quote:
Oh, hypotheekadviseurs zijn tot de meest vreselijke dingen in staat. Geheid als jij zegt dat je het noemt, dat de adviseur dan zegt…" dan krijgt u de hypotheek niet rond en dus beter niet meewegen"quote:Op zaterdag 18 april 2020 19:00 schreef Ruse het volgende:
wel noemen en niet meewegen in de berekening dat heb ik nog nooit gehoord, kan me niet voorstellen dat ze dat doen
ja, iedereen met een studieschuld heeft die 60 maanden, om de aflossing stop te zetten als het financieel minder gaatquote:Op zaterdag 18 april 2020 19:02 schreef blomke het volgende:
[..]
En dat mag je 60 maanden uitstellen?
dat is me inderdaad al meerdere keren getipt, maar dan is dan de adviseur, niet de verstrekkerquote:Op zaterdag 18 april 2020 19:03 schreef blomke het volgende:
[..]
Oh, hypotheekadviseurs zijn tot de meest vreselijke dingen in staat. Geheid als jij zegt dat je het noemt, dat de adviseur dan zegt…" dan krijgt u de hypotheek niet rond en dus beter niet meewegen"
ik ben hier ook wel benieuwd naar hoor, misschien inderdaad een nieuw topic openen? wat mij betreft kan het ook hier, het valt dan onder de verdieping van dit onderwerp, toch?quote:Op zaterdag 18 april 2020 18:43 schreef snabbi het volgende:
[..]
Misschien inderdaad een eigen topic over openen, maar wil daar best op reageren dat het wellicht logischer is dan je denkt.
Doe ik.quote:Op zaterdag 18 april 2020 19:10 schreef Ruse het volgende:
ik ben hier ook wel benieuwd naar hoor, misschien inderdaad een nieuw topic openen?
Ook dit is een factor die veel vergeten wordt. Je kunt zonder reden vijf jaar stoppen met aflossen.quote:Op zaterdag 18 april 2020 19:08 schreef Ruse het volgende:
ja, iedereen met een studieschuld heeft die 60 maanden, om de aflossing stop te zetten als het financieel minder gaat
Ik heb gezocht, maar kon niet een recent topic vinden (van na 2016) en de situatie is inmiddels toch wel weer wat anders dan toen.quote:Op zaterdag 18 april 2020 19:19 schreef Zeroku het volgende:
Dit topic komt om de zoveel tijd langs en de antwoorden zijn vaak in de trant van "DIT MOET JE NIET WILLEN". De praktijk leert echter dat het verzwijgen niet zo gek veel nadelen kent in een markt waarin de huizenprijzen gelijk blijven of stijgen.
Het verzwijgen is eigenlijk maar in twee situaties relevant:
• Je NHG, indien je huis minder dan ¤310k is
• Je je hypotheek niet meer kunt betalen.
In het eerste geval dekt de NHG je eventuele restschuld niet, maar als het huis voor tenminste de aankoopwaarde verkocht kan worden, is dat dus niet relevant.
In het tweede geval biedt het verzwijgen van je studieschuld een grondslag voor de bank om je huis direct te verkopen, maar de bank weet ook dat zij dan een stuk minder inkomsten zullen hebben dan dat het via een reguliere verkoop gebeurt. Zij zullen hier dus heel terughoudend mee omgaan en ook de voorkeur hebben aan de situatie dat jij gewoon keurig je hypotheek blijft betalen.
Daarnaast hebben alle banken afgesproken tot in ieder geval 1 juni geen huizen openbaar te verkopen als gevolg van alle perikelen rondom corona.
Kortom; als jij je hypotheek keurig blijft betalen, zal er geen haan naar kraaien dat jij je studieschuld niet hebt vermeld.
[..]
Ook dit is een factor die veel vergeten wordt. Je kunt zonder reden vijf jaar stoppen met aflossen.
Fijn om ook het tegengeluid te horen, met positieve uitkomst. Als ik samen met iemand kon kopen kon ik overigens mijn schuld wel gewoon noemen en zou ik daar misschien ook wel voor kiezen. Het is bij jullie dus ook nooit een issue geweest qua maandlasten?quote:Op zaterdag 18 april 2020 19:34 schreef Seven. het volgende:
Gedaan en geen spijt van want mijn netto inkomen is nu 1000 euro hoger dan toen ik mijn huis kocht 2,5 jaar geleden.
Ik moet wel zeggen, we zijn ook gaan verbouwen (opknapper, we gaan er nog 6000-7000 euro in steken en het plan is om er nog zeker 12 jaar te wonen). Dus het eerste jaar heb ik niets gespaard, alles ging naar het huis. Ik ben 6 maanden geleden voor een andere werkgever gaan werken en bij de overstap heb ik een vast contract onderhandeld. Na de verbouwing ben ik meer gaan aflossen dus over 4 jaar ben ik van DUO af en dan ga ik nog meer sparen dan ik nu doe. Ik hoef niet groter te wonen, ik wil wel ooit buitenaf wonen maar daar heb je een flink startkapitaal voor nodig.
Idem. En wanneer was dat?quote:Op zaterdag 18 april 2020 19:36 schreef sjorsie1982 het volgende:
ik heb niks gezegd toen men het heel normaal vond om het niet te zeggen.
Mijn salaris is nu verdubbeld en de rente gehalveerd.
2006 of 2007quote:
Dat dus is ons ook overkomen.quote:Op zaterdag 18 april 2020 19:36 schreef sjorsie1982 het volgende:
i
Mijn salaris is nu verdubbeld en de rente gehalveerd.
ondertussen zou mijn huur in dat kleine flatje tussen mensen met een geestesziekte bijna verdubbeld zijn in die tijd.quote:
Nooit issues gehad met de lasten. Ik betaal de hypotheek zelf, maar ik heb wel een gezamenlijke rekening met mijn aanstaande voor boodschappen, gas/water/licht/internet. Samenwonen is goedkoper dan alleen wonen.quote:Op zaterdag 18 april 2020 19:42 schreef Ruse het volgende:
[..]
Fijn om ook het tegengeluid te horen, met positieve uitkomst. Als ik samen met iemand kon kopen kon ik overigens mijn schuld wel gewoon noemen en zou ik daar misschien ook wel voor kiezen. Het is bij jullie dus ook nooit een issue geweest qua maandlasten?
[..]
Idem. En wanneer was dat?
quote:Op zaterdag 18 april 2020 19:46 schreef sjorsie1982 het volgende:
ondertussen zou mijn huur in dat kleine flatje tussen mensen met een geestesziekte bijna verdubbeld zijn in die tijd.
leuk idee, maar; een studieschuld van voor 2015 drukt ongeveer x2 je max hypo naar beneden, dus dat schiet niet opquote:Op zaterdag 18 april 2020 19:55 schreef TTSS het volgende:
Beter niet aflossen en het geld sparen, heb je ook een minder hoge hypotheek nodig.
Hoeveel zou je aan DUO terug moeten betalen? 240 x die ¤200??quote:Op zaterdag 18 april 2020 20:04 schreef Ruse het volgende:
leuk idee, maar; een studieschuld van voor 2015 drukt ongeveer x2 je max hypo naar beneden, dus dat schiet niet op
je klinkt wel een beetje als een oude hippie nuquote:Op zaterdag 18 april 2020 20:03 schreef blomke het volgende:
Waarom ik sympathiseer met Ruse is het volgende: kennissen van ons hebben :
1) Veel te lang gestudeerd (8 jaar) en (1 van beide) een promotie in 6 jaar gedaan
2) Crisis in de jaren '90 geen baan voor academisch stel en zijn toen voor een post doc in de VS gaan werken
3) Teruggekomen, wel banen gevonden, maar huizenprijzen weer flink gestegen
4) 7 (!!) jaren in een vrije sector gewoond en blauw aan huur betaald
5 Uiteindelijk in 2003 (beide halverwege 40) gekocht en, jawel, via een hypotheekadviseur een verkeerde hypotheek afgesloten.
En nu zitten ze,,, nog tig jaren vast t.g.v. veel te lang huren, duur kopen en verkeerde hypotheek.
Je kan wel allerlei doemscenario's bedenken bij kopen met verzwegen DUO schuld, maar bovenstaand huurscenario is gewoon een realiteit!!
180 x ¤200. 15 jaar, dik 30.000quote:Op zaterdag 18 april 2020 20:06 schreef blomke het volgende:
[..]
Hoeveel zou je aan DUO terug moeten betalen? 240 x die ¤200??
Jij bent toch ook een acadeem? Overigens, jij hebt de arbeidsmarkt gigantisch mee. Ik heb de jaren meegemaakt dat de grachten gedempt konden worden met werkloze academici. Dus prijs jezelf gelukkig t.o.v. vorige generaties (je ouders??) die massawerkeloosheid hebben meegemaakt.quote:Op zaterdag 18 april 2020 20:06 schreef Ruse het volgende:
je klinkt wel een beetje als een oude hippie nueen stel met allebei een academische functie zou op dit moment echt geen moeite hebben om een leuk huis te vinden
En je hoeft pas over 5 jaar te beginnen??quote:
In 1987 ook al.quote:Op zaterdag 18 april 2020 19:46 schreef sjorsie1982 het volgende:
Ook in 2006 was het volgens velen te dom om een huis te kopen en moeilijk en ondoenlijk.
Ik begrijp even niet uit deze post of je huren nu als positief of als negatief ziet.quote:Op zaterdag 18 april 2020 20:03 schreef blomke het volgende:
Waarom ik sympathiseer met Ruse is het volgende: kennissen van ons hebben :
1) Veel te lang gestudeerd (8 jaar) en (1 van beide) een promotie in 6 jaar gedaan
2) Crisis in de jaren '90 geen baan voor academisch stel en zijn toen voor een post doc in de VS gaan werken
3) Teruggekomen, wel banen gevonden, maar huizenprijzen weer flink gestegen
4) 7 (!!) jaren in een vrije sector gewoond en blauw aan huur betaald
5) Uiteindelijk in 2003 (beide halverwege 40) gekocht en, jawel, via een hypotheekadviseur een verkeerde hypotheek afgesloten.
En nu zitten ze ...... nog tig jaren vast t.g.v. veel te lang huren, duur kopen en verkeerde hypotheek.
Je kan wel allerlei doemscenario's bedenken bij kopen met verzwegen DUO schuld, maar bovenstaand huurscenario is gewoon een realiteit!!
quote:Op zaterdag 18 april 2020 20:19 schreef Muskusboktor57 het volgende:
Ik begrijp even niet uit deze post of je huren nu als positief of als negatief ziet.
Ik propageer voor om zo vroeg/jong mogelijk een huis te kopen. Met huren gooi je én bakken geld weg, én (dat wilde ik uitleggen met de punt 4, maar de volledigheid zou zijn, dat dat stel, eerst jaren "sociaal" gehuurd zat) je loopt achter de ontwikkeling van vermogensopbouw aan!quote:Op zaterdag 18 april 2020 20:19 schreef Muskusboktor57 het volgende:
Ik begrijp even niet uit deze post of je huren nu als positief of als negatief ziet.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |