abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 31 maart 2020 @ 14:33:44 #1
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192372259


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
  dinsdag 31 maart 2020 @ 14:41:15 #2
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192372389
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 14:28 schreef Patroon het volgende:

[..]

Maar ik heb begrepen dat die gecapt wordt rond de 7ct pre salderen tijdperk
Je bedoeld dat de overheid de energiebedrijven dringt om meer te betalen voor de stroom dan dat ze op de markt hoeven te betalen?
Sinds wanneer zit de SP in het kabinet?
Tot nooit .......
  dinsdag 31 maart 2020 @ 14:42:57 #3
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
  dinsdag 31 maart 2020 @ 14:52:31 #4
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192372539
Nieuwe betaalregeling zonnepanelen gunstiger dan verwacht: ‘Blijft slimme investering

De salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen wordt minder snel afgebouwd dan verwacht. Vanaf 2023 moet je als zonnepaneelbezitter gedeeltelijk geld betalen voor stroom die je zelf niet gebruikt en dus aan het net levert. Het blijft echter aantrekkelijk om te investeren in zonne-energie, concluderen Vereniging Eigen Huis en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

De terugverdientijd kan voor een gemiddeld huishouden oplopen van de zeven jaar nu naar negen jaar als je pas in 2031 zonnepanelen aanschaft. Mensen die al zonnepanelen hebben, zien de terugverdientijd ook iets oplopen, maar die gingen ervan uit dat de salderingsregeling dit jaar geheel zou stoppen. Met de regeling ontvang je geld als je de opgewekte stroom niet zelf helemaal verbruikt.

Vorig jaar heeft minister Eric Wiebes besloten de succesvolle vorm van subsidie pas vanaf 2023 langzaam af te bouwen tot 2031, omdat deze helpt de elektriciteitsopwekking in Nederland te verduurzamen. Nu laat Wiebes aan de Tweede Kamer weten dat deze met stapjes van negen procent per jaar wordt afgebouwd in plaats van elf procent per jaar.

Mede dankzij de salderingsregeling is het aantal woningen met zonnepanelen gegroeid van 400.000 in 2015 tot 600.000 in 2018, blijkt uit de meest recente cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het financieel adviesbureau van Deloitte is er in totaal maar liefst 892 vierkante kilometer aan geschikt dakoppervlak in ons land. Daar zou nog maar een fractie van worden gebruikt. Het is dan ook de verwachting dat het aantal zonnepanelen op huizen stevig blijft doorgroeien.

Subsidies
Als je als huishouden zonnepanelen koopt, krijg je daar geen landelijke subsidie voor, hoewel je wel de btw terug kunt vragen. Ook dat voordeel blijft bestaan. Via de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal is te zien of in je eigen gemeente een extra subsidiepotje beschikbaar is. De manier waarop de aanschaf van zonnepanelen landelijk wordt gestimuleerd is de zogenoemde salderingsregeling. Door die regeling kunnen burgers zonnestroom die zij niet zelf gebruiken terugleveren aan hun stroomleverancier. Hun elektriciteitsrekening gaat dan omlaag. Vanaf 2023 wordt die vorm van subsidie langzaam afgebouwd tot 2031.



Doordat de afbouw minder snel gaat dan oorspronkelijk zou gebeuren, is de laatste stap van 2030 naar 2031 wel groter, merkt Puk van Meegeren van Milieu Centraal op. ,,Toch blijft het tot dat jaar financieel gunstiger om zonnepanelen aan te schaffen dan verwacht”, zegt hij. De voorlichtingsorganisatie berekende dat de terugverdientijd bij aanschaf van tien panelen in 2020 6,9 jaar is. In 2023 zou de terugverdientijd 8,2 jaar zijn. Er wordt uitgegaan van zonnepanelen die 25 jaar meegaan. De 'winst’ die je met de investering maakt is gelijk aan een spaarrente van 3,5 procent.



© Milieu Centraal
De berekening van Milieu Centraal is iets conservatiever dan die van het kabinet, omdat onderzoeksbureau TNO ervan uitgaat dat de prijs voor de aanschaf van zonnepanelen blijft zakken met 3,5 procent per jaar. Maar zelfs als panelen niet goedkoper zouden worden, zou de terugverdientijd niet veel verder oplopen dan negen jaar gemiddeld (afhankelijk van aantal panelen, opbrengst en verbruik van het huishouden).

Eigen Huis ‘positief’
De Vereniging Eigen Huis, die opkomt voor de belangen van huizenbezitters, vindt het positief dat de salderingsregeling niet acuut wordt gestopt, dat het salderingspercentage minder snel daalt en dat er een hogere wettelijke minimum vergoeding komt, zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. Minister Wiebes wil de terugleververgoeding vanaf 2023 instellen op minimaal 80 procent van het leveringstarief (exclusief belastingen) dat je hebt afgesproken met je energieleverancier. Hij wil dit in de wet opnemen, zodat consumenten beter zijn beschermd. De vergoeding is nu nog gesteld op 70 procent van het leveringstarief (exclusief belastingen).

De vereniging hoopt wel dat het nu is afgelopen met het ‘gemorrel aan een succesvolle regeling'. ,,Huiseigenaren moeten erop kunnen rekenen dat het bij deze aanpassingen blijft”, zegt Van der Veen op de website van Eigen Huis. https://www.eigenhuis.nl/(...)ngsregeling-bekend#/

Milieu Centraal wijst er nog op dat stroom terugleveren aan het net sowieso geen goede strategie is. Je zou bijvoorbeeld beter overdag de wasmachine of vaatwasser aan kunnen zetten. Elke kilowattuur die je zelf gebruikt, hoef je niet te kopen. Dat scheelt 22,5 cent per kWh. Terwijl je voor elke kilowattuur die je níét gebruikt, maar aan het energiebedrijf levert, straks nog maar 6 cent krijgt.

https://www.ad.nl/wonen/n(...)nvestering~a5d95ad1/
  dinsdag 31 maart 2020 @ 14:57:58 #5
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192372622
Details nieuwe salderingsregeling bekend

Er is meer bekend over de salderingsregeling die vanaf 2023 verandert voor huishoudens met zonnepanelen. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft hierover maandag een brief gestuurd aan de Tweede Kamer.

Wat is salderen?

Eind oktober 2019 maakte minister Wiebes bekend dat de salderingsregeling gaat veranderen. Nu zijn meer details bekend over het wetsvoorstel dat de minister voor de zomer aan de Tweede en Eerste Kamer wil voorleggen:

1. Salderingspercentage daalt minder snel dan verwacht
Met ingang van 2023 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt. Dit percentage gaat elk jaar omlaag, maar daalt minder snel dan verwacht. Tussen 2023 en 2031 daalt het percentage jaarlijks met 9 %. Vanaf 2031 daalt het salderingspercentage met 28 % tot 0%.

Afbouw 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031
Indicatief 100% 89% 78% 76% 56% 45% 34% 23% 11% 0%
Definitief 100% 91% 82% 73% 64% 55% 46% 37% 28% 0%

Het afbouwvoorstel van de minister heeft geen effect op de stroom die je zelf opwekt en direct in huis verbruikt. Daarvoor betaal je als kleinverbruiker nog steeds geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). De afbouw geldt alleen voor de elektriciteit die je zelf niet nodig hebt en teruglevert aan het net.

2. Redelijke terugleververgoeding
Voor het deel van de stroom die je zelf hebt opgewekt en vanaf 2023 niet meer mag salderen, ontvang je een terugleververgoeding. Minister Wiebes wil die vergoeding vanaf 2023 instellen op minimaal 80 % van het leveringstarief (exclusief belastingen) dat je hebt afgesproken met je energieleverancier. Hij wil dit in de wet opnemen, zodat consumenten beter zijn beschermd. De vergoeding is nu nog gesteld op 70% van het leveringstarief (exclusief belastingen).

3. Terugverdientijd verandert
Huishoudens die nu al zonnepanelen hebben, zullen deze volgens het kabinet binnen 7 jaar kunnen terugverdienen. Voor consumenten die na 2021 panelen aanschaffen, kan de terugverdientijd volgens het kabinet oplopen tot 9 jaar.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?
De salderingsregeling maakt zonnepanelen voor consumenten aantrekkelijk en bevordert het draagvlak voor de energietransitie. ‘Daarom is de verenging positief dat de salderingsregeling niet acuut wordt gestopt, dat het salderingspercentage minder snel daalt en dat er een hogere wettelijke minimumterugleververgoeding komt,’ zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.

De vereniging wil wel garanties van de minister dat het gemorrel aan een succesvolle regeling stopt. ‘Huiseigenaren moeten er op kunnen rekenen dat het bij deze aanpassingen blijft,’ zegt Van der Veen.

De minister doet aannames over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen. Van der Veen: ‘Hoe deze aannames onder de streep uitpakken, moet in de praktijk nog blijken. Cruciaal is dat de minister de verwachte terugverdientijden daarom omzet in garanties. Dat geeft niet alleen huiseigenaren zekerheid, het is ook een extra stimulans voor steeds meer zonnepanelen op zoveel mogelijk daken.’

Huidige situatie
De stroom die je zelf met zonnepanelen opwekt en niet meteen verbruikt, lever je terug aan je energieleverancier. Volgens de huidige salderingsregeling mag je de teruggeleverde stroom in mindering brengen op de stroom die je hebt ontvangen. Je ontvangt hiervoor hetzelfde bedrag als je betaalt voor de afname, inclusief energiebelasting, ODE en btw.

https://www.eigenhuis.nl/(...)ngsregeling-bekend#/
pi_192373075
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 14:41 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Je bedoeld dat de overheid de energiebedrijven dringt om meer te betalen voor de stroom dan dat ze op de markt hoeven te betalen?
Sinds wanneer zit de SP in het kabinet?
Geen idee joh, ik heb iig gelezen dat de prijs die zij gaan betalen rond de 7ct zal liggen. Zal mij verder ook een worst zijn, heb die dingen er dan toch al uit.
Maar ik kan 't mis hebben...
  dinsdag 31 maart 2020 @ 15:31:12 #7
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192373140
ik vind het ook allemaal prachtig. ik kan het niet veranderen dus ik ga er ook niet aan rekenen.

zou wel een thiusaccu willen tegen die tijd.
Tot nooit .......
pi_192375858
Heeft Wiebes ooit iets goed gedaan eigenlijk?
  dinsdag 31 maart 2020 @ 18:30:00 #9
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192375874
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 18:29 schreef athlonkmf het volgende:
Heeft Wiebes ooit iets goed gedaan eigenlijk?
:N Die dag moet nog komen :(
pi_192375921
44 op 7,4kwp vandaag. Best mooi. Toch weer de omvormer in storing, te hoge spanning.

Gisteren de aardlekschakelaar al uit toen het opeens begon te hagelen.

Heb zitten rekenen, 20 meter kabel, 2,5mm2. 3 fasen dus zo'n 11 ampère maximaal per fase. Moet totaal geen probleem zijn. Toch knap irritant dat hij op spanning uit gaat.

Aardlekschakelaar is bekend, zit al een andere in de kast met 300ma maar heb nog geen kabel in de grond :')
Laat die handjes wapperen!
pi_192376015
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 18:32 schreef Gieliovd het volgende:
44 op 7,4kwp vandaag. Best mooi. Toch weer de omvormer in storing, te hoge spanning.

Gisteren de aardlekschakelaar al uit toen het opeens begon te hagelen.

Heb zitten rekenen, 20 meter kabel, 2,5mm2. 3 fasen dus zo'n 11 ampère maximaal per fase. Moet totaal geen probleem zijn. Toch knap irritant dat hij op spanning uit gaat.

Aardlekschakelaar is bekend, zit al een andere in de kast met 300ma maar heb nog geen kabel in de grond :')
Waarom moet er een andere kabel in de grond voor een andere als??
  dinsdag 31 maart 2020 @ 18:37:11 #12
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192376028
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 18:29 schreef athlonkmf het volgende:
Heeft Wiebes ooit iets goed gedaan eigenlijk?
ik geniet ook van de zonnepanelen. Maar ik snap dat de regeling onbetaalbaar wordt. Afschaffen was te verwachten en ik vind de huidige afbouw netjes.
Tot nooit .......
pi_192376358
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 18:36 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Waarom moet er een andere kabel in de grond voor een andere als??
Nee, ik heb één kabel voor de garage die wil ik gewoon achter de 30ma. Wel zo veilig. Één aparte kabel, is toch een 8 kilowatt omvormer. Die komt op de 300ma.
Laat die handjes wapperen!
pi_192377871
Vandaag weer een nieuw record ^O^



3840 Wp
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_192378052
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 18:56 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Nee, ik heb één kabel voor de garage die wil ik gewoon achter de 30ma. Wel zo veilig. Één aparte kabel, is toch een 8 kilowatt omvormer. Die komt op de 300ma.
Schiet bij jou de ALS er ook uit bij flinke neerslag? Heb een 30ma gebruikt omdat ik die nog had liggen. Lees hier en daar wel dat er een soort capacitative lekstroom kan ontstaan. Met de micro omvormers heb ik er geen last van, maar die werken wellicht iets anders.
  dinsdag 31 maart 2020 @ 20:09:13 #16
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192378391
ik heb een sma2500 op een dak en een ander dak met micro-omvormers.

Beide gewoon met 30mA ALS zonder probleem.
Tot nooit .......
pi_192379935
Vandaag ook dagrecord - 27,84kWh met 4480Wp met behoorlijk wat schaduw
pi_192381303
84,577kWh

Nieuw record voor 2020 *O*
  dinsdag 31 maart 2020 @ 22:38:15 #19
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_192381404
Vandaag ook nieuw record! 18.7kwh
Nu valt me wel op dat mijn noordkant enorm tegen valt!
Waar de zuidkant 8 stuks 300wp 13.7kwh doet
Doet me noordkant 8 stuks 305wp 1.7kwh!!!

Komt dat van de zomer nog? Als de zon verder gaat? Want was van 60% uit gegaan
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_192381655
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 22:38 schreef revpolen het volgende:
Vandaag ook nieuw record! 18.7kwh
Nu valt me wel op dat mijn noordkant enorm tegen valt!
Waar de zuidkant 8 stuks 300wp 13.7kwh doet
Doet me noordkant 8 stuks 305wp 1.7kwh!!!

Komt dat van de zomer nog? Als de zon verder gaat? Want was van 60% uit gegaan
Mijn panelen op zuid deden het vandaag 4,5x beter dan op noord.
Vorig jaar begonnen ze het vanaf eind april beter te doen, zon staat dan wat hoger en gaat verder in het westen onder.

Maar toch zat ik over de 50% vorig jaar op een 52 graden dak, dus heel prima.

60% is misschien wat een hoge verwachting? Of liggen ze vrij plat? 50 tot 55% is vaak wel de max anders.

Rond deze periode doen ze het beter op een zonnige dag met wat wolken dan met een heldere hemel. Het zal de reflectie van de wolken zijn.

[ Bericht 7% gewijzigd door TheFreshPrince op 31-03-2020 22:57:37 ]
  woensdag 1 april 2020 @ 01:19:19 #21
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_192383286
Verreweg de beste maand Maart sinds ik panelen heb. 600 kWh met 5.1 kWp.
  woensdag 1 april 2020 @ 01:46:31 #22
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192383444
Vandaag op het weerbericht
Maart had de meeste zon uren sinds 1930
Het waren er 113 vandaar de record standen hier
pi_192384554
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 19:54 schreef tux87 het volgende:

[..]

Schiet bij jou de ALS er ook uit bij flinke neerslag? Heb een 30ma gebruikt omdat ik die nog had liggen. Lees hier en daar wel dat er een soort capacitative lekstroom kan ontstaan. Met de micro omvormers heb ik er geen last van, maar die werken wellicht iets anders.
Ja, zo nu en dan, ik denk nu de vierde keer in tien maanden.

Het was mij ook bekend, de fabrikant zegt dat hij tot 200ma lekstroom genereert, en ja dan gaat hij soms.

Inderdaad een goede maand zeg, 784 kWh met 7,4kwp Zuid. Vorig jaar juni had ik 921 dus best tevreden.

Ze gingen 18 mei aan, dus ben benieuwd naar mijn eerste jaar opbrengst. Zit momenteel op 5900 kWh en ik had gehoopt gewoon 1:1 te doen op pal Zuid, dus rond de 7400.
Laat die handjes wapperen!
pi_192385713
Ik had vorige maand 341 kWh met mijn 14 panelen waarbij 8 op het oosten en 6 op het westen, I know, we zijn per september verhuisd en de vorige eigenaar leek dit handig.

in 2018 had ik in maart iets van 270
pi_192385812
Lokale verschillen maken het lastig te vergelijken. Toch leuk om te zien wat iedereen op wekt. In maart 392 kWh op 4 kWp opgewekt. Na een zonnige maand maart zit het weer op hetzelfde schema als vorig jaar.
pi_192386584
Hier ook de beste maand maart en zelfs beste maand overall, maar dat komt vooral door 8 extra panelen op het plattedak. 665kwh. De efficiency is wel afgenomen, maar ik heb meer aan totale opwek dan efficiency. Maart: 3.53 kWp.
Maar ik kan 't mis hebben...
  woensdag 1 april 2020 @ 12:47:29 #27
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_192389430
Mooie maand, 791kWh in de pocket, eindelijk weer een maand meer opbrengst dan verbruik *O*

Systeem:
5kWp zuid op 38 graden hellingshoek schaduwvrij
3kWp zuid op 12 graden hellingshoek met slagschaduw van het huis tot 12:30

Afgenomen: 491kWh
Teruglevering: 558kWh
Opgewekt: 791kWh

Eigen verbruik; 233kWh
Totaal verbruikt: 724kWh
Netto verbruik: - 67kWh

Ik heb het idee dat het ontbreken van vliegverkeer /contrails ook best wat schelen in de opbrengst door de diepblauwe luchten

[ Bericht 5% gewijzigd door Revolution-NL op 01-04-2020 12:54:27 ]
pi_192395958
Wel grappig, hier is het de hele dag bewolkt geweest, panelen op zuid deden zo'n 520Wh en op noord deden ze 470Wh.

Dan zie je dat als het bewolkt is, noord een mooie "back-up" is om je dagopbrengst te redden.

Gisteren was het helder blauw en deden de panelen op zuid nog 4,5x meer dan op noord.
  donderdag 2 april 2020 @ 08:34:42 #29
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_192405341
quote:
0s.gif Op woensdag 1 april 2020 18:29 schreef TheFreshPrince het volgende:
Dan zie je dat als het bewolkt is, noord een mooie "back-up" is om je dagopbrengst te redden.

Gisteren was het helder blauw en deden de panelen op zuid nog 4,5x meer dan op noord.
Maar vreemde is dat bij zonnige dag noordkant hier 2kwh doet, en bij bewolkte 3,5kwh
Mijn noordkant zit nog steeds op 10/15% van zuid. hop dat dat binnenkort wat hoger is dan.. maar goed voor dat geld dat ze gekost hebben mag ik niet klagen!
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_192405481
Noord moet het echt hebben van eind april tot begin september.
En verder hangt het ook van de hoek van het dak af.
pi_192445882
Wij hebben sinds kort een elektrische auto en willen er daarom wat panelen bij leggen. Op het grote dak van het huis kunnen eigenlijk geen panelen bij zonder relatief grote investeringen (duur in dak systeem en omvormer moet dan vervangen) dus we kijken nu naar de garage. Daar is een ruimte van 4 breed en ongeveer 2,5 meter hoog, helling is geloof ik 50 graden. Ligging is west.
Wat is nu handig? Mijn partner denkt panelen met micro omvormers maar ik wil dan wel met een optie om ze uit te lezen. Dat maakt die oplossing wel duurder. Ik denk dat een gewone installatie met optimizers slimmer is.
Wat denken jullie? Dakvlak heeft zon genoeg, zeker in de zomer. Installeren kunnen we zelf.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_192446145
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2020 12:41 schreef d.k. het volgende:
Wij hebben sinds kort een elektrische auto en willen er daarom wat panelen bij leggen. Op het grote dak van het huis kunnen eigenlijk geen panelen bij zonder relatief grote investeringen (duur in dak systeem en omvormer moet dan vervangen) dus we kijken nu naar de garage. Daar is een ruimte van 4 breed en ongeveer 2,5 meter hoog, helling is geloof ik 50 graden. Ligging is west.
Wat is nu handig? Mijn partner denkt panelen met micro omvormers maar ik wil dan wel met een optie om ze uit te lezen. Dat maakt die oplossing wel duurder. Ik denk dat een gewone installatie met optimizers slimmer is.
Wat denken jullie? Dakvlak heeft zon genoeg, zeker in de zomer. Installeren kunnen we zelf.
Is het krap 4 meter breed of ruim?

Je kan aan panelen van 100x200cm denken, dan kan je er verticaal 4 kwijt (denk ik) en dan zit je op zo'n 1600Wp totaal.

https://www.solar-bouwmarkt.nl/390-wp-full-black.html

Systeem met optimizers en 4 panelen wordt 'm niet denk ik, micro omvormers ligt in dit geval meer voor de hand.
pi_192452432
Dagrecord!
pi_192452497
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2020 20:46 schreef Underdoggy het volgende:
Dagrecord!
Nice! :)

Zat er hier nog 8kWh onder maar niets te klagen :)
pi_192452900
Hier ook nieuw record!
37.6kwh 6.2kwp
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_192453547
Jep weer een nieuw record vandaag!

quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2020 12:58 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Is het krap 4 meter breed of ruim?

Je kan aan panelen van 100x200cm denken, dan kan je er verticaal 4 kwijt (denk ik) en dan zit je op zo'n 1600Wp totaal.

https://www.solar-bouwmarkt.nl/390-wp-full-black.html

Systeem met optimizers en 4 panelen wordt 'm niet denk ik, micro omvormers ligt in dit geval meer voor de hand.
Het is wel 4 meter maar de rand van het dak is opgemetseld, dus het paneel daarlangs zal daar wat schaduw van hebben.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_192457959
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 19:54 schreef tux87 het volgende:

[..]

Schiet bij jou de ALS er ook uit bij flinke neerslag? Heb een 30ma gebruikt omdat ik die nog had liggen. Lees hier en daar wel dat er een soort capacitative lekstroom kan ontstaan. Met de micro omvormers heb ik er geen last van, maar die werken wellicht iets anders.
Sorry voor het 'kapen' van je quote maar ik heb af en toe dat de ALS er uit schiet bij óf ineens van zon naar heel donker óf bij hevige neerslag. Enig idee hoe dit op te lossen?
Hoor ik die Griekse melodie...
  zondag 5 april 2020 @ 09:51:27 #38
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_192458668
Het schijnt normaal gedrag te zijn voor die omvormers. Je behoort eigenlijk een 300ma aardlekschakelaar toe te passen, en bovendien volgends de norm een ander soort zelfs die ook DC lekstroom meet.

Nou die kosten zo veel dat doet geen hond.

In de specificaties van mijn omvormer staat dat hij 200ma lekstroom genereren kan, vandaar die voorschriften.
Laat die handjes wapperen!
pi_192459129
quote:
0s.gif Op zondag 5 april 2020 09:51 schreef Gieliovd het volgende:
Het schijnt normaal gedrag te zijn voor die omvormers. Je behoort eigenlijk een 300ma aardlekschakelaar toe te passen, en bovendien volgends de norm een ander soort zelfs die ook DC lekstroom meet.

Nou die kosten zo veel dat doet geen hond.

In de specificaties van mijn omvormer staat dat hij 200ma lekstroom genereren kan, vandaar die voorschriften.
De meeste omvormers hebben wel een DC foutstroombeveiliging zodat een type B ALS niet nodig is. Want die kosten idd klauwen. VDE0126 is de norm hiervoor. Als de omvormer daaraan voldoet kan hij achter een type A ALS. Wel 300ma heb ik proefondervindelijk vastgesteld. Ik had de 30ma nog liggen maar die schiet eruit.

Voor de theorie is dit een interessant artikel:

https://kwx.eu/nieuws/mee(...)-en-pv-installaties/

Dit verklaart ook waarom bij vochtige omstandigheden of plotseling hevige regen de ALS tript.
  zondag 5 april 2020 @ 12:13:04 #40
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_192460303
Cool straks even lezen!
Laat die handjes wapperen!
pi_192481411
Dit jaar nog niet boven de 24 uitgekomen met 3600wp. Vorig jaar was voor mij april de zonnigste maand.
  dinsdag 7 april 2020 @ 23:59:51 #42
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_192506344
De eerste week van april was erg goed met 200 kWh @ 5.1 kWp. Bijna 2x zo veel als vorig jaar!
En hoorde bij het weersbericht dat er goede dagen voor zonnepanelen-bezitters aankomen :)
  woensdag 8 april 2020 @ 19:44:47 #43
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192519431
Zonnepanelen kosten Veenendalers 40.000 euro per jaar: ‘Leveren te veel energie’

Zonnepanelen op het dak? Goed geld verdienen, denk je dan, met al die zonuren van de laatste dagen. Maar eigenaren van huizen in Veenendaal hebben juist te maken met een financiële domper. De netwerkcapaciteit kan de extra stroom daar niet verwerken, wat storingen bij de panelen veroorzaakt.

Joost Straat en Bas Meijer, bewoners van Veenendaal-Oost, brengen de problemen in kaart en bundelen de lijst met klachten. Veel nieuwe inwoners werden aangemoedigd om, ook uit milieuoverwegingen, zonnepanelen op de daken van hun nieuwe huizen te plaatsen. Die leveren immers veel elektriciteit. Te veel eigenlijk, want de capaciteit van de netbeheerder kan de extra elektriciteit niet bergen.

Neutraal
De spanning schiet omhoog, van 230 naar 250 volt. Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepane­len helemaal niets
Joost Straat

,,Alle nieuwkomers werden aangemoedigd om energieneutraal te bouwen”, zegt Straat. ,,Daarnaast konden mensen ervoor kiezen om geen gebruik te maken van stadsverwarming maar van een eigen warmtepomp, maar die vreet energie. Wel minder dan aardgas, maar hij gebruikt veel elektriciteit. Om energieneutraal te worden, heb je dan zo’n veertig zonnepanelen nodig.”

De omvormers bij de zonnepanelen slaan op tilt als de zon te veel schijnt. Straat: ,,In de periode dat de zon veel schijnt, wekken de panelen per huis stroom op. Ik denk dat netbeheerder Liander destijds heeft bedacht dat ook deze huizen op het centrale warmtenet zouden worden aangesloten. Dan heb je natuurlijk minder stroom nodig, maar sinds enige tijd is die verplichting er voor een deel van de woningen niet meer. Het elektriciteitsnet kan het nu niet aan. De spanning schiet omhoog, van 230 naar 250 volt. Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepanelen helemaal niets.”

Hobbels
Dit stukje van Veenendaal moest een modelwijk worden, waar milieu en duurzaamheid leidend moesten zijn, maar daar zijn enkele hobbels verschenen. ,,Ik ken door mijn werk de energiewereld goed en ik hoorde veel mensen in onze buurt klagen. Toen hebben we met een paar bewoners een enquête verspreid. Ik heb nu ruim tachtig reacties binnen. Dan zie je het probleem in bepaalde delen van de wijk gelijk terug. Door de problemen gecombineerd aan te bieden gaat het misschien sneller. De gemeente heeft aangegeven waar mogelijk ook te willen helpen.”

Uit de reacties op de enquête van Straat blijkt dat er ruim 750 panelen in zijn wijk niet werken. ,,Daarbij komen nog eens de nieuwste woningen, de bouw in Veenendaal-Oost loopt namelijk nog flink door. Het nieuwste deel is sinds afgelopen zomer in gebruik. Alle 135 woningen hebben panelen. Gezamenlijk kom je daar al op zo’n 600 stuks. Het lijkt erop dat deze het ook allemaal niet goed doen, terwijl dit vooraf te voorzien was.”

Inkopen
Bewoners moeten dus stroom inkopen. ,,80 procent van de stroom van de zonnepanelen wordt niet geproduceerd. Al twee jaar zitten de panelen voor niets op de daken. Je hebt een derving van inkomsten voor een investering en tegelijkertijd moet je stroom inkopen. Uit de reacties op de enquête blijkt nu al een verlies van meer dan 40.000 euro per jaar. Daar gebeurt nog niets aan. Maar het kan ook maar zo dat Liander het met drie weken heeft opgelost; dat hopen we natuurlijk.”

,,Dit is een probleem dat, als we het niet goed regelen, straks ook in andere delen van het land zal gaan spelen”, voorspelt Straat. ,,Dit is een voorbode van de problemen die we gaan krijgen. Die discussie speelde vorig jaar al en nu dus weer. De zon schijnt, maar het levert niets op. Lekker dan.”

Dat kunnen we oplossen door extra kabels aan te leggen. In de nieuwste wijken doen we dat ook

Jelle Wils, Liander
Kabels


Jelle Wils van netwerkbeheerder Liander kent de problemen van de wijk en belooft binnenkort voor een oplossing te zorgen. ,,Wanneer de spanning boven een bepaald voltage komt, slaan de apparaten, zoals zonnepanelen, uit zichzelf uit. Dat kunnen we oplossen door extra kabels aan te leggen. In de nieuwste wijken doen we dat ook.”

,,Vroeger leverde de netwerkbeheerder alleen elektriciteit, nu doet de consument met zonnepanelen dat ook”, zegt Wils. ,,Met veel zonuren kan de spanning te hoog oplopen. In deze wijk willen we dat oplossen door een regelbare transformator. Door de crisis is de planning uitgelopen, maar we werken eraan.”

https://www.ad.nl/wonen/z(...)el-energie~a3a5dcb8/


Dat is handig :') :|W |:)
pi_192521811
Dat heb ik dus ook geregeld met mijn installatie. Boven de 253 volt,10 minuten... Tak uit.

Mooi ruk voor die mensen daar. Je betaalt fors voor netbeheer, dus het mag best gefixt worden! Tijden veranderen, zo ook elektrisch verbruik en opwekking.
Laat die handjes wapperen!
  woensdag 8 april 2020 @ 22:07:17 #45
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_192522407
Beetje dom wel toen men de boel aanlegde dan.

Ik woon in een wijk met enkel warmtepompen en alle 1000 huizen hebben minimaal 10, maar vaak meer panelen.
Er zijn genoeg andere problemen maar dit issue speelt in al die jaren nooit hier.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_192522856
quote:
6s.gif Op woensdag 8 april 2020 19:44 schreef ikweethetookniet het volgende:
Zonnepanelen kosten Veenendalers 40.000 euro per jaar: ‘Leveren te veel energie’

Zonnepanelen op het dak? Goed geld verdienen, denk je dan, met al die zonuren van de laatste dagen. Maar eigenaren van huizen in Veenendaal hebben juist te maken met een financiële domper. De netwerkcapaciteit kan de extra stroom daar niet verwerken, wat storingen bij de panelen veroorzaakt.

Joost Straat en Bas Meijer, bewoners van Veenendaal-Oost, brengen de problemen in kaart en bundelen de lijst met klachten. Veel nieuwe inwoners werden aangemoedigd om, ook uit milieuoverwegingen, zonnepanelen op de daken van hun nieuwe huizen te plaatsen. Die leveren immers veel elektriciteit. Te veel eigenlijk, want de capaciteit van de netbeheerder kan de extra elektriciteit niet bergen.

Neutraal
De spanning schiet omhoog, van 230 naar 250 volt. Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepane­len helemaal niets
Joost Straat

,,Alle nieuwkomers werden aangemoedigd om energieneutraal te bouwen”, zegt Straat. ,,Daarnaast konden mensen ervoor kiezen om geen gebruik te maken van stadsverwarming maar van een eigen warmtepomp, maar die vreet energie. Wel minder dan aardgas, maar hij gebruikt veel elektriciteit. Om energieneutraal te worden, heb je dan zo’n veertig zonnepanelen nodig.”

De omvormers bij de zonnepanelen slaan op tilt als de zon te veel schijnt. Straat: ,,In de periode dat de zon veel schijnt, wekken de panelen per huis stroom op. Ik denk dat netbeheerder Liander destijds heeft bedacht dat ook deze huizen op het centrale warmtenet zouden worden aangesloten. Dan heb je natuurlijk minder stroom nodig, maar sinds enige tijd is die verplichting er voor een deel van de woningen niet meer. Het elektriciteitsnet kan het nu niet aan. De spanning schiet omhoog, van 230 naar 250 volt. Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepanelen helemaal niets.”

Hobbels
Dit stukje van Veenendaal moest een modelwijk worden, waar milieu en duurzaamheid leidend moesten zijn, maar daar zijn enkele hobbels verschenen. ,,Ik ken door mijn werk de energiewereld goed en ik hoorde veel mensen in onze buurt klagen. Toen hebben we met een paar bewoners een enquête verspreid. Ik heb nu ruim tachtig reacties binnen. Dan zie je het probleem in bepaalde delen van de wijk gelijk terug. Door de problemen gecombineerd aan te bieden gaat het misschien sneller. De gemeente heeft aangegeven waar mogelijk ook te willen helpen.”

Uit de reacties op de enquête van Straat blijkt dat er ruim 750 panelen in zijn wijk niet werken. ,,Daarbij komen nog eens de nieuwste woningen, de bouw in Veenendaal-Oost loopt namelijk nog flink door. Het nieuwste deel is sinds afgelopen zomer in gebruik. Alle 135 woningen hebben panelen. Gezamenlijk kom je daar al op zo’n 600 stuks. Het lijkt erop dat deze het ook allemaal niet goed doen, terwijl dit vooraf te voorzien was.”

Inkopen
Bewoners moeten dus stroom inkopen. ,,80 procent van de stroom van de zonnepanelen wordt niet geproduceerd. Al twee jaar zitten de panelen voor niets op de daken. Je hebt een derving van inkomsten voor een investering en tegelijkertijd moet je stroom inkopen. Uit de reacties op de enquête blijkt nu al een verlies van meer dan 40.000 euro per jaar. Daar gebeurt nog niets aan. Maar het kan ook maar zo dat Liander het met drie weken heeft opgelost; dat hopen we natuurlijk.”

,,Dit is een probleem dat, als we het niet goed regelen, straks ook in andere delen van het land zal gaan spelen”, voorspelt Straat. ,,Dit is een voorbode van de problemen die we gaan krijgen. Die discussie speelde vorig jaar al en nu dus weer. De zon schijnt, maar het levert niets op. Lekker dan.”

Dat kunnen we oplossen door extra kabels aan te leggen. In de nieuwste wijken doen we dat ook

Jelle Wils, Liander
Kabels

Jelle Wils van netwerkbeheerder Liander kent de problemen van de wijk en belooft binnenkort voor een oplossing te zorgen. ,,Wanneer de spanning boven een bepaald voltage komt, slaan de apparaten, zoals zonnepanelen, uit zichzelf uit. Dat kunnen we oplossen door extra kabels aan te leggen. In de nieuwste wijken doen we dat ook.”

,,Vroeger leverde de netwerkbeheerder alleen elektriciteit, nu doet de consument met zonnepanelen dat ook”, zegt Wils. ,,Met veel zonuren kan de spanning te hoog oplopen. In deze wijk willen we dat oplossen door een regelbare transformator. Door de crisis is de planning uitgelopen, maar we werken eraan.”

https://www.ad.nl/wonen/z(...)el-energie~a3a5dcb8/

Dat is handig :') :|W |:)
Blijkt dus niet alleen mentaal een achtergebleven gebied te zijn.

Als het trouwens een nieuwe wijk is hebben ze zich wel erg verrekend. In mijn buurt heeft bijna iedereen panelen op het dak. Nog geen problemen gehad ermee. Ik woon in een nieuwere straat (10 jaar oud) met daaromheen veelal jaren 30 woningen of ouder. In de wijk zit wel een groot trafo station, wellicht is het dan wat makkelijker om het stroomoverschot kwijt te raken zonder problemen.
pi_192523350
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2020 22:25 schreef Fisherman het volgende:

[..]

Blijkt dus niet alleen mentaal een achtergebleven gebied te zijn.

Als het trouwens een nieuwe wijk is hebben ze zich wel erg verrekend. In mijn buurt heeft bijna iedereen panelen op het dak. Nog geen problemen gehad ermee. Ik woon in een nieuwere straat (10 jaar oud) met daaromheen veelal jaren 30 woningen of ouder. In de wijk zit wel een groot trafo station, wellicht is het dan wat makkelijker om het stroomoverschot kwijt te raken zonder problemen.
Uiteraard. Hoe groter de wijk trafo, hoe meer zonnestroom er omgezet kan worden naar middenspanning om het naar een andere wijktrafo te transporteren. Als de zonnepanelen-dichtheid in omliggende wijken laag is zoals bij oudere bouw vaak nog het geval is, kan de opwek in jullie wijkje dus goed wegvloeien naar elders.
pi_192523401
Heb hier ook nog even gekeken, het hoogste vandaag was 241 volt op L3 (3e fase).

De netbeheerder zal het daar moeten oplossen, er zijn ook apparaten die niet werken boven de 245 (?) volt (zoals sommige Siemens koffieapparaten).

pi_192523775
Heb hetzelfde probleem ook gehad. In mijn geval was er een oplossing door de zonnepanelen op een andere fase aan te sluiten.
pi_192523792
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2020 23:12 schreef Faraday01 het volgende:
Heb hetzelfde probleem ook gehad. In mijn geval was er een oplossing door de zonnepanelen op een andere fase aan te sluiten.
Dat wordt met mijn 3-fase omvormers lastig :+
pi_192523818
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2020 23:13 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Dat wordt met mijn 3-fase omvormers lastig :+
Dat begrijp ik. Kan een 3-fase omvormer de teruglevering dynamisch over de fasen verdelen om zodoende beter binnen de bandbreedtes te blijven?

En voor Gielovd kan het mogelijk een oplossing bieden?
pi_192524845
Heeft iemand hier toevallig ervaring met zonnepanelen via Greenchoice?
Ze gebruiken Trina solar 325 wp.
In een eerste algemene offerte komen ze op 2440 euro netto voor 7 panelen, 2275 wp dus. Wat ik aan andere aanbieders gezien heb is dat een op het eerste gezicht prima prijs.
Bij een gebruik van 2200 wp staat er een terugverdientijd van 4 jaar, dat lijkt me wel heel optimistisch?
pi_192525995
quote:
0s.gif Op donderdag 9 april 2020 01:06 schreef -0- het volgende:
Heeft iemand hier toevallig ervaring met zonnepanelen via Greenchoice?
Ze gebruiken Trina solar 325 wp.
In een eerste algemene offerte komen ze op 2440 euro netto voor 7 panelen, 2275 wp dus. Wat ik aan andere aanbieders gezien heb is dat een op het eerste gezicht prima prijs.
Bij een gebruik van 2200 wp staat er een terugverdientijd van 4 jaar, dat lijkt me wel heel optimistisch?
Waarom is die prijs bij velen zo belangrijk? Ik vond het belangrijker dat de installatie niet door een stelletje cowboys gedaan werd, zodat het veilig aangelegd wordt.
pi_192526224
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2020 23:14 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Dat begrijp ik. Kan een 3-fase omvormer de teruglevering dynamisch over de fasen verdelen om zodoende beter binnen de bandbreedtes te blijven?

En voor Gielovd kan het mogelijk een oplossing bieden?
Bedankt, ook hier 3 fasen.

Volgens mij doet de omvormer weinig dynamisch. Als ik heb uitlees zie ik bijvoorbeeld:
249,6
254,2
247,4
Toen is hij in de vlekken gegaan.
Laat die handjes wapperen!
pi_192526591
quote:
0s.gif Op donderdag 9 april 2020 06:32 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Bedankt, ook hier 3 fasen.

Volgens mij doet de omvormer weinig dynamisch. Als ik heb uitlees zie ik bijvoorbeeld:
249,6
254,2
247,4
Toen is hij in de vlekken gegaan.
Dat zit op alle fasen hoog :o
pi_192527065
Inderdaad... Netbeheerder aanschrijven, gaat dat nog wat opleveren denk je? Hier in de buurt best een paar grote daken vol, recent ook een bedrijfshal vol gelegd met honderden panelen. Buurman verderop is begonnen zijn 2e dak vol te leggen etc..
Laat die handjes wapperen!
pi_192527567
quote:
0s.gif Op donderdag 9 april 2020 05:57 schreef Fisherman het volgende:

[..]

Waarom is die prijs bij velen zo belangrijk? Ik vond het belangrijker dat de installatie niet door een stelletje cowboys gedaan werd, zodat het veilig aangelegd wordt.
Daarom vraag ik ook naar verdere ervaringen. Prijs lijkt me goed maar gaat dat gepaard met een goed product. Greenchoice zelf is een wat groter en bekender bedrijf, maar de kwaliteit van hun zonnepanelenservice ken ik niet.
pi_192527729
quote:
0s.gif Op donderdag 9 april 2020 08:22 schreef Gieliovd het volgende:
Inderdaad... Netbeheerder aanschrijven, gaat dat nog wat opleveren denk je? Hier in de buurt best een paar grote daken vol, recent ook een bedrijfshal vol gelegd met honderden panelen. Buurman verderop is begonnen zijn 2e dak vol te leggen etc..
Uiteraard, die zullen het voltage moeten verlagen.
Je hebt voldoende aanwijzingen dat het te hoog is.
pi_192528039
quote:
0s.gif Op donderdag 9 april 2020 08:58 schreef -0- het volgende:

[..]

Daarom vraag ik ook naar verdere ervaringen. Prijs lijkt me goed maar gaat dat gepaard met een goed product. Greenchoice zelf is een wat groter en bekender bedrijf, maar de kwaliteit van hun zonnepanelenservice ken ik niet.
Ook goed spul kan slecht geïnstalleerd worden. De kwaliteit van de apparatuur zegt niet veel.
Als je bij greenchoice afhankelijk bent van lokale partijen die komen installeren moet je goed informeren welke partij dat is en wat ervaringen daarmee zijn.
pi_192531440
quote:
6s.gif Op woensdag 8 april 2020 19:44 schreef ikweethetookniet het volgende:
Zonnepanelen kosten Veenendalers 40.000 euro per jaar: ‘Leveren te veel energie’

Zonnepanelen op het dak? Goed geld verdienen, denk je dan, met al die zonuren van de laatste dagen. Maar eigenaren van huizen in Veenendaal hebben juist te maken met een financiële domper. De netwerkcapaciteit kan de extra stroom daar niet verwerken, wat storingen bij de panelen veroorzaakt.

Joost Straat en Bas Meijer, bewoners van Veenendaal-Oost, brengen de problemen in kaart en bundelen de lijst met klachten. Veel nieuwe inwoners werden aangemoedigd om, ook uit milieuoverwegingen, zonnepanelen op de daken van hun nieuwe huizen te plaatsen. Die leveren immers veel elektriciteit. Te veel eigenlijk, want de capaciteit van de netbeheerder kan de extra elektriciteit niet bergen.

Neutraal
De spanning schiet omhoog, van 230 naar 250 volt. Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepane­len helemaal niets
Joost Straat

,,Alle nieuwkomers werden aangemoedigd om energieneutraal te bouwen”, zegt Straat. ,,Daarnaast konden mensen ervoor kiezen om geen gebruik te maken van stadsverwarming maar van een eigen warmtepomp, maar die vreet energie. Wel minder dan aardgas, maar hij gebruikt veel elektriciteit. Om energieneutraal te worden, heb je dan zo’n veertig zonnepanelen nodig.”

De omvormers bij de zonnepanelen slaan op tilt als de zon te veel schijnt. Straat: ,,In de periode dat de zon veel schijnt, wekken de panelen per huis stroom op. Ik denk dat netbeheerder Liander destijds heeft bedacht dat ook deze huizen op het centrale warmtenet zouden worden aangesloten. Dan heb je natuurlijk minder stroom nodig, maar sinds enige tijd is die verplichting er voor een deel van de woningen niet meer. Het elektriciteitsnet kan het nu niet aan. De spanning schiet omhoog, van 230 naar 250 volt. Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepanelen helemaal niets.”

Hobbels
Dit stukje van Veenendaal moest een modelwijk worden, waar milieu en duurzaamheid leidend moesten zijn, maar daar zijn enkele hobbels verschenen. ,,Ik ken door mijn werk de energiewereld goed en ik hoorde veel mensen in onze buurt klagen. Toen hebben we met een paar bewoners een enquête verspreid. Ik heb nu ruim tachtig reacties binnen. Dan zie je het probleem in bepaalde delen van de wijk gelijk terug. Door de problemen gecombineerd aan te bieden gaat het misschien sneller. De gemeente heeft aangegeven waar mogelijk ook te willen helpen.”

Uit de reacties op de enquête van Straat blijkt dat er ruim 750 panelen in zijn wijk niet werken. ,,Daarbij komen nog eens de nieuwste woningen, de bouw in Veenendaal-Oost loopt namelijk nog flink door. Het nieuwste deel is sinds afgelopen zomer in gebruik. Alle 135 woningen hebben panelen. Gezamenlijk kom je daar al op zo’n 600 stuks. Het lijkt erop dat deze het ook allemaal niet goed doen, terwijl dit vooraf te voorzien was.”

Inkopen
Bewoners moeten dus stroom inkopen. ,,80 procent van de stroom van de zonnepanelen wordt niet geproduceerd. Al twee jaar zitten de panelen voor niets op de daken. Je hebt een derving van inkomsten voor een investering en tegelijkertijd moet je stroom inkopen. Uit de reacties op de enquête blijkt nu al een verlies van meer dan 40.000 euro per jaar. Daar gebeurt nog niets aan. Maar het kan ook maar zo dat Liander het met drie weken heeft opgelost; dat hopen we natuurlijk.”

,,Dit is een probleem dat, als we het niet goed regelen, straks ook in andere delen van het land zal gaan spelen”, voorspelt Straat. ,,Dit is een voorbode van de problemen die we gaan krijgen. Die discussie speelde vorig jaar al en nu dus weer. De zon schijnt, maar het levert niets op. Lekker dan.”

Dat kunnen we oplossen door extra kabels aan te leggen. In de nieuwste wijken doen we dat ook

Jelle Wils, Liander
Kabels

Jelle Wils van netwerkbeheerder Liander kent de problemen van de wijk en belooft binnenkort voor een oplossing te zorgen. ,,Wanneer de spanning boven een bepaald voltage komt, slaan de apparaten, zoals zonnepanelen, uit zichzelf uit. Dat kunnen we oplossen door extra kabels aan te leggen. In de nieuwste wijken doen we dat ook.”

,,Vroeger leverde de netwerkbeheerder alleen elektriciteit, nu doet de consument met zonnepanelen dat ook”, zegt Wils. ,,Met veel zonuren kan de spanning te hoog oplopen. In deze wijk willen we dat oplossen door een regelbare transformator. Door de crisis is de planning uitgelopen, maar we werken eraan.”

https://www.ad.nl/wonen/z(...)el-energie~a3a5dcb8/

Dat is handig :') :|W |:)
Dit soort berichten zijn zo dramatisch.

Ik zal er even de grootste punten uithalen.

1. Daarnaast konden mensen ervoor kiezen om geen gebruik te maken van stadsverwarming, maar van een eigen warmtepomp, maar die vreet energie

Dit is het grootste onzin argument tegen warmtepomp.
De energie is hetzelfde. Je woning heeft namelijk X energie nodig om warm te worden. Dit is dus voor een leek meteen een alarmbel "NIET DOEN, IS DUUR". Slaat dus nergens op.

2. Ze maken dit weer een beetje goed met: wel minder dan aardgas, maar hij gebruikt veel elektriciteit"
Ook dit is een kromme zin en slaat eigenlijk nergens op.
Het getal in stroom is hoger dan het getal in gas. Ja.
De energie waarde is LAGER! 4000kWh is MINDER energie dan 1800m3 gas.
Want, een warmtepomp heeft een rendement van 4-4,5 (COP) en haalt dus warmte (energie) uit de buitenlucht.
Daarnaast het belangrijkste, de economische waarde is minder.

3. "heb je dan zo'n veertig zonnepanelen nodig".
Wie dit verzonnen heeft mag Joost weten. Ik heb een 4 jaar oud systeem, 33 zonnepanelen (waarvan 15 niet eens gunstig, redelijk schaduw, rendement 65%) en houdt stroom over.

Met nieuwe panelen (50wp meer dan wat ik nog heb) en een relatief normaal dak, heb je er dus 30 of minder nodig.
Het is vooral bangmakerij, en ik snap de clue niet.
Wat schiet die krant er mee op om zoiets te schrijven. Bizar.

4. De omvormers slaan op tilt als de zon te veel schijnt.
Ik snap wat ze bedoelen, maar ook dit is weer zo geschreven om mensen bang te maken.
Omvormers hebben een wettelijk limiet. Niet meer, niet minder.
Boven de 252 volt moeten ze uit gaan.
Niemand wil 252 volt in zijn huis hebben. Daar zijn producten niet voor gemaakt, sneller slijtage in de elektrische apparaten, krijg je alleen maar gezeik van.
Ook onze klanten hebben daar last van, nu. Ik heb er denk ik 3 gehad in de afgelopen 14 dagen.
Dit heeft meerdere oorzaken
a. Fantastisch weer (kijk maar op fok hoeveel records er aan gaan). Veel zon, weinig tot geen bewolking en relatieve lage temperatuur.
lage temp + veel zon = hoge spanning. Simpel

b. Meer en meer mensen hebben zonnepanelen, actie reactie. Iedere omvormer zorgt voor 0,5-1V belasting in het net. 20 omvormers in de wijk is 10-20V meer. Laat staan 50 omvormers.

c. Bekabeling wordt bereken met NEN1010 op basis van de woning, niet de wijk.
Als iedereen rekening houdt met de wijk, betekend standaard 1 slag dikkere kabel.
Hoeveel scheelt dat? Een of 2 tiende van een volt per woning. Maar dat kan (met 50 woningen) wel 5-10V schelen.

5. "Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepanelen helemaal niets"
ON ZIN. Gewoon compleet.

Bewijs:


Dit systeem is pas 7 april online gezet, daarom begint op 7 april de tijd later.
Op 7 april is er veel storing, er wordt dus niet niks opgewekt.Hij klapt er alleen continu uit en start weer op. Net zo lang tot de spanning laag genoeg blijft en dan werkt het weer.

Gisteren, is er niks aan de hand. Systeem werkt zoals het hoort.
Gisteren, 18kWh
Eergisteren, 9kWh
Dus ongeveer de helft.

Nu is dit natuurlijk 1 specifiek voorbeeld. In een wijk waar er ontiegelijk veel panelen zijn zal de spanning veel langer boven de 252 zijn en dus de omvormers langer uit. Maar niets is onzin.

Zodra straks de temperatuur omhoog schiet, daalt de spanning en werkt alles overal.
Dus die paar dagen/weken dat we dit soort weer hebben, nja het is niet anders.

Oplossing: netspanning verlagen, enige optie.

quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2020 21:42 schreef Gieliovd het volgende:
Dat heb ik dus ook geregeld met mijn installatie. Boven de 253 volt,10 minuten... Tak uit.

Mooi ruk voor die mensen daar. Je betaalt fors voor netbeheer, dus het mag best gefixt worden! Tijden veranderen, zo ook elektrisch verbruik en opwekking.
Ben wel benieuwd wat je dan geregeld hebt. Want in elke omvormer zit dit limiet ingebouwd (mits bedoeld voor Nederlandse markt).
Ik heb mijn omvormer ingesteld op 253,8 overigens. Maar dit is ook de enige omvormer (merk) waar ik dat zelf mee kan.
Heb software van fabrikant waarmee ik dat soort parameters kan aanpassen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192531515
quote:
0s.gif Op donderdag 9 april 2020 12:10 schreef bambino het volgende:

[..]

Dit soort berichten zijn zo dramatisch.

Ik zal er even de grootste punten uithalen.

1. Daarnaast konden mensen ervoor kiezen om geen gebruik te maken van stadsverwarming, maar van een eigen warmtepomp, maar die vreet energie

Dit is het grootste onzin argument tegen warmtepomp.
De energie is hetzelfde. Je woning heeft namelijk X energie nodig om warm te worden. Dit is dus voor een leek meteen een alarmbel "NIET DOEN, IS DUUR". Slaat dus nergens op.

2. Ze maken dit weer een beetje goed met: wel minder dan aardgas, maar hij gebruikt veel elektriciteit"
Ook dit is een kromme zin en slaat eigenlijk nergens op.
Het getal in stroom is hoger dan het getal in gas. Ja.
De energie waarde is LAGER! 4000kWh is MINDER energie dan 1800m3 gas.
Want, een warmtepomp heeft een rendement van 4-4,5 (COP) en haalt dus warmte (energie) uit de buitenlucht.
Daarnaast het belangrijkste, de economische waarde is minder.

3. "heb je dan zo'n veertig zonnepanelen nodig".
Wie dit verzonnen heeft mag Joost weten. Ik heb een 4 jaar oud systeem, 33 zonnepanelen (waarvan 15 niet eens gunstig, redelijk schaduw, rendement 65%) en houdt stroom over.

Met nieuwe panelen (50wp meer dan wat ik nog heb) en een relatief normaal dak, heb je er dus 30 of minder nodig.
Het is vooral bangmakerij, en ik snap de clue niet.
Wat schiet die krant er mee op om zoiets te schrijven. Bizar.

4. De omvormers slaan op tilt als de zon te veel schijnt.
Ik snap wat ze bedoelen, maar ook dit is weer zo geschreven om mensen bang te maken.
Omvormers hebben een wettelijk limiet. Niet meer, niet minder.
Boven de 252 volt moeten ze uit gaan.
Niemand wil 252 volt in zijn huis hebben. Daar zijn producten niet voor gemaakt, sneller slijtage in de elektrische apparaten, krijg je alleen maar gezeik van.
Ook onze klanten hebben daar last van, nu. Ik heb er denk ik 3 gehad in de afgelopen 14 dagen.
Dit heeft meerdere oorzaken
a. Fantastisch weer (kijk maar op fok hoeveel records er aan gaan). Veel zon, weinig tot geen bewolking en relatieve lage temperatuur.
lage temp + veel zon = hoge spanning. Simpel

b. Meer en meer mensen hebben zonnepanelen, actie reactie. Iedere omvormer zorgt voor 0,5-1V belasting in het net. 20 omvormers in de wijk is 10-20V meer. Laat staan 50 omvormers.

c. Bekabeling wordt bereken met NEN1010 op basis van de woning, niet de wijk.
Als iedereen rekening houdt met de wijk, betekend standaard 1 slag dikkere kabel.
Hoeveel scheelt dat? Een of 2 tiende van een volt per woning. Maar dat kan (met 50 woningen) wel 5-10V schelen.

5. "Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepanelen helemaal niets"
ON ZIN. Gewoon compleet.

Bewijs:
[ afbeelding ]

Dit systeem is pas 7 april online gezet, daarom begint op 7 april de tijd later.
Op 7 april is er veel storing, er wordt dus niet niks opgewekt.Hij klapt er alleen continu uit en start weer op. Net zo lang tot de spanning laag genoeg blijft en dan werkt het weer.

Gisteren, is er niks aan de hand. Systeem werkt zoals het hoort.
Gisteren, 18kWh
Eergisteren, 9kWh
Dus ongeveer de helft.

Nu is dit natuurlijk 1 specifiek voorbeeld. In een wijk waar er ontiegelijk veel panelen zijn zal de spanning veel langer boven de 252 zijn en dus de omvormers langer uit. Maar niets is onzin.

Zodra straks de temperatuur omhoog schiet, daalt de spanning en werkt alles overal.
Dus die paar dagen/weken dat we dit soort weer hebben, nja het is niet anders.

Oplossing: netspanning verlagen, enige optie.
[..]

Ben wel benieuwd wat je dan geregeld hebt. Want in elke omvormer zit dit limiet ingebouwd (mits bedoeld voor Nederlandse markt).
Ik heb mijn omvormer ingesteld op 253,8 overigens. Maar dit is ook de enige omvormer (merk) waar ik dat zelf mee kan.
Heb software van fabrikant waarmee ik dat soort parameters kan aanpassen.
Het probleem is dat journalisten op 1001 onderwerpen "expert" moeten zijn er nogal wat "lost in translation" gaat bij het schrijven van een artikel.

Daarnaast is de ene krant wat meer gebrand op sensatie dan een andere en zal ook de politieke voorkeur kleur geven aan een bericht.
pi_192531820
quote:
0s.gif Op donderdag 9 april 2020 12:10 schreef bambino het volgende:

Ben wel benieuwd wat je dan geregeld hebt. Want in elke omvormer zit dit limiet ingebouwd (mits bedoeld voor Nederlandse markt).
Ik heb mijn omvormer ingesteld op 253,8 overigens. Maar dit is ook de enige omvormer (merk) waar ik dat zelf mee kan.
Heb software van fabrikant waarmee ik dat soort parameters kan aanpassen.
Sorry - met geregeld bedoelde ik "zo nu en dan".

Met mijn Solax omvormer heb ik de indruk dat ik naast het kiezen van de juiste NEN-EN norm ik wel invloed heb op de instelling, alleen ik wil ook niet de boel slopen dus blijf er ff af.

Zal Liander eens ff mailen.
Laat die handjes wapperen!
pi_192532313
quote:
0s.gif Op donderdag 9 april 2020 12:30 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Sorry - met geregeld bedoelde ik "zo nu en dan".

Met mijn Solax omvormer heb ik de indruk dat ik naast het kiezen van de juiste NEN-EN norm ik wel invloed heb op de instelling, alleen ik wil ook niet de boel slopen dus blijf er ff af.

Zal Liander eens ff mailen.
Aaaaaah nu valt het kwartje. Ja geregeld heeft in dit opzicht 2 mogelijke betekenissen haha.

Enige wat je nog kan proberen is een dikkere kabel trekken, maar dat scheelt je dus maar een paar tienden. Dus dat zal bij jou thuis niet veel verschil maken. Als de hele wijk het doet wel.

Liander moet zorgen dat de netspanning verlaagd wordt. Met 5V ofzo zijn ze er al.
Te laag is ook niet goed, want dan heb je in de winter 210V en dat werkt ook niet.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192539117
Liander:
Hartelijk bedankt voor het doorgeven van uw storing. Op dit moment kunnen wij uw storing niet verhelpen. We lossen nu alleen storingen aan het gas- en elektriciteitsnet op en doen het noodzakelijke onderhoud aan onze netten om de continuïteit te waarborgen. Bel na 1 mei nog eens.

Bedankt Liander.
Laat die handjes wapperen!
pi_192548228
quote:
0s.gif Op donderdag 9 april 2020 12:10 schreef bambino het volgende:
.

c. Bekabeling wordt bereken met NEN1010 op basis van de woning, niet de wijk.
Als iedereen rekening houdt met de wijk, betekend standaard 1 slag dikkere kabel.
Hoeveel scheelt dat? Een of 2 tiende van een volt per woning. Maar dat kan (met 50 woningen) wel 5-10V schelen.

5. "Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepanelen helemaal niets"
ON ZIN. Gewoon compleet.
Ja, maar wat kun je er zelf aan doen als dit gebeurt?

Een doek over een paar paneeltjes leggen ofzo? :?
pi_192550832
quote:
10s.gif Op vrijdag 10 april 2020 08:38 schreef skrn het volgende:

[..]

Ja, maar wat kun je er zelf aan doen als dit gebeurt?

Een doek over een paar paneeltjes leggen ofzo? :?
Niks.
Het gaat namelijk niet om string spanning. Die kan soms wel 500-600-800 zijn afhankelijk van type omvormer. Het gaat om netspanning. En jouw omvormer voegt iets toe aan het net maar dat is 0,5-1v dat zal dus bij minder panelen richting die 0,5 gaan maar zal dus niet voldoende zijn om het net onder 252 te houden (zou wel heel toevallig zijn).

Enige wat je kan doen is netbeheerder bellen met de klacht. Maar zoals je hier boven ziet verwacht ik niet dat daar veel mee gedaan wordt. Zeker ook dankzij corona.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192550960
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 april 2020 12:08 schreef bambino het volgende:

[..]

Niks.
Het gaat namelijk niet om string spanning. Die kan soms wel 500-600-800 zijn afhankelijk van type omvormer. Het gaat om netspanning. En jouw omvormer voegt iets toe aan het net maar dat is 0,5-1v dat zal dus bij minder panelen richting die 0,5 gaan maar zal dus niet voldoende zijn om het net onder 252 te houden (zou wel heel toevallig zijn).

Enige wat je kan doen is netbeheerder bellen met de klacht. Maar zoals je hier boven ziet verwacht ik niet dat daar veel mee gedaan wordt. Zeker ook dankzij corona.
Dus er zijn gewoon teveel (werkende) omvormers in een bepaald gebied, moet ik zo het probleem zien?
pi_192551031
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 april 2020 12:21 schreef skrn het volgende:

[..]

Dus er zijn gewoon teveel (werkende) omvormers in een bepaald gebied, moet ik zo het probleem zien?
Ja, eigenlijk wel.

Zodra meer mensen een elektrische auto hebben en die thuis gaan laden, zakt het voltage juist weer. Wasmachine helpt ook ;)
pi_192551037
quote:
0s.gif Op donderdag 9 april 2020 01:06 schreef -0- het volgende:
Heeft iemand hier toevallig ervaring met zonnepanelen via Greenchoice?
Ze gebruiken Trina solar 325 wp.
In een eerste algemene offerte komen ze op 2440 euro netto voor 7 panelen, 2275 wp dus. Wat ik aan andere aanbieders gezien heb is dat een op het eerste gezicht prima prijs.
Bij een gebruik van 2200 wp staat er een terugverdientijd van 4 jaar, dat lijkt me wel heel optimistisch?
Ik heb zonnepannelen van Greenchoice. Maar die zijn alweer van november 2016. Toendertijd een scherpe prijs en keurige offerte.

De installatie zelf wordt wel door onderaannemers gedaan. Het is verder wel netjes aangelegd. De kabel tussen zolder en meterkast had ik zelf al getrokken tijdens de verbouwing en de wifi dongle heb ik ook zelf gedaan.

Ik moest zelf mijn btw terugvragen of kon het tegen meerprijs door hun laten doen.

Ik heb nog 275 wp panelen. Hun berekende opbrengst in de offerte was 2310 Kw per jaar zijn. Tot nu toe heb ik nog elk jaar 2550 tot 2750 aan opbrengst gehaald.

Nu 3 jaar later werkt alles nog steeds feilloos.
pi_192551219
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 april 2020 12:27 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ja, eigenlijk wel.

Zodra meer mensen een elektrische auto hebben en die thuis gaan laden, zakt het voltage juist weer. Wasmachine helpt ook ;)
Grootschalig wel, probleem is natuurlijk dat de meeste mensen hun elektrische auto niet opladen als de zon schijn maar 's-avonds als ze thuis komen van werk. Dus op termijn lijkt bufferen met accu's lokaal of gebiedsbreed een oplossing.
pi_192551235
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 april 2020 12:21 schreef skrn het volgende:

[..]

Dus er zijn gewoon teveel (werkende) omvormers in een bepaald gebied, moet ik zo het probleem zien?
Ja, daar komt het wel op neer.

En in veel gebieden is het nu dankzij dit weer gewoon net te veel.
Bij warm weer (lagere spanning) of minder zon (lagere spanning) is er geen probleem.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192551269
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 april 2020 12:41 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Grootschalig wel, probleem is natuurlijk dat de meeste mensen hun elektrische auto niet opladen als de zon schijn maar 's-avonds als ze thuis komen van werk. Dus op termijn lijkt bufferen met accu's lokaal of gebiedsbreed een oplossing.
Accu helpt nu ook niet. Want de omvormer krijgt nog steeds voeding van het net. Als netspanning te hoog is, klapt omvormer.
Jouw ene omvormer die op een accu zit scheelt in de hoogte van netspanning, maar niet als buurman 1-20 gewoon zonnepanelen heeft zonder accu.

En daarbij komt, dagen zoals dit is je accu vol met een uur of 3-4. En die trek jij in de nacht niet leeg, dus elke dag daarna duurt het maar 1-2 uur voor hij weer vol zit.

Je moet dus al voor een paar honderd kWh aan accu's hebben wil je dat kunnen opslaan. Hele zomer zelfs duizenden kWh's.

Als de hele wijk accu's heeft, kan je die paar uur dat die aan het laden zijn gewoon door. Maar daarna zijn ze vol, levering aan het net, zelfde probleem als dat je nu hebt.

De enige echte oplossing is de netspanning verlagen
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192551298
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 april 2020 12:45 schreef bambino het volgende:

[..]

Accu helpt nu ook niet. Want de omvormer krijgt nog steeds voeding van het net. Als netspanning te hoog is, klapt omvormer.
Jouw ene omvormer die op een accu zit scheelt in de hoogte van netspanning, maar niet als buurman 1-20 gewoon zonnepanelen heeft zonder accu.

En daarbij komt, dagen zoals dit is je accu vol met een uur of 3-4. En die trek jij in de nacht niet leeg, dus elke dag daarna duurt het maar 1-2 uur voor hij weer vol zit.

Je moet dus al voor een paar honderd kWh aan accu's hebben wil je dat kunnen opslaan. Hele zomer zelfs duizenden kWh's.

Als de hele wijk accu's heeft, kan je die paar uur dat die aan het laden zijn gewoon door. Maar daarna zijn ze vol, levering aan het net, zelfde probleem als dat je nu hebt.

De enige echte oplossing is de netspanning verlagen
Natuurlijk is het niet zo simpel maar als je op langere termijn een oplossing vindt om over de dag te bufferen op gebiedsniveau kun je later 's-nachts terugleveren aan het net. Wat ook een interessante optie kan zijn is een koppeling maken met het openbare verlichting.

Er komt een punt dat het verder opwaarderen van het net financieel niet meer uit kan en dan zullen andere oplossingen interessanter worden
  vrijdag 10 april 2020 @ 12:50:42 #74
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192551343
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 april 2020 12:45 schreef bambino het volgende:


Als de hele wijk accu's heeft, kan je die paar uur dat die aan het laden zijn gewoon door. Maar daarna zijn ze vol, levering aan het net, zelfde probleem als dat je nu hebt.

De enige echte oplossing is de netspanning verlagen
je kan de accu ook savonds aan het net terugleveren. Dan kan je als de zon schijnt weer volledig vullen.
Tot nooit .......
pi_192551457
Het probleem van die accu's zal in de toekomst eerder opgelost kunnen worden met het lokaal omzetten van het overschot in waterstof. Er zijn al systemen die dat per huishouden kunnen doen. Je kan die waterstof op relatief lage druk makkelijk opslaan. Dit is een goedkopere oplossing dan li ion accu's die er momenteel gemaakt worden.
Stel dat solid state accu's echt gaan doorzetten, dan zal dat wellicht weer de voorkeur hebben.
pi_192551726
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 april 2020 12:50 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

je kan de accu ook savonds aan het net terugleveren. Dan kan je als de zon schijnt weer volledig vullen.
Ja, in theorie. Maar dan zou je alleen accu's hebben om het net niet/minder te belasten voor de netspanning.
Financieel voordeel (saldering verminderen) is dan weg.

Nu valt er wel wat voor te zeggen, je koopt een accu omdat je dan kunt opwekken (geen accu is te hoge netspanning is opwek 0). Maar als 1 van de buurmannen het niet doet, kan hij gewoon volle bak opwekken zonder accu (en investering).
Dus zo'n situatie zal nooit gebeuren.

De enige oplossing is dat de netbeheerder het net aanpast.
Deze moet kunnen moduleren.
In principe moet hij zorgen dat de netspanning altijd 230V is.
Zodra het zak, bij pompen, zodra het stijgt af pompen (niet de correcte term, maar iedereen snapt wat ik bedoel).

Dat is een 100% werkbare oplossing. Alleen kost klauwen met geld. Daar zit een CEO van Enexis/Liander etc echt niet op te wachten, laat staan aandeelhouders.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192552810
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 april 2020 12:47 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Er komt een punt dat het verder opwaarderen van het net financieel niet meer uit kan en dan zullen andere oplossingen interessanter worden
Naarmate er meer elektrische auto's, warmtepompen en elektrische kookplaten in gebruik worden genomen zal het net in woonwijken sowieso uitgebreid moeten worden.

En dan zijn zonnepanelen het probleem niet meer ;)
  vrijdag 10 april 2020 @ 17:30:58 #78
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192554818
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 april 2020 13:19 schreef bambino het volgende:
Ja, in theorie. Maar dan zou je alleen accu's hebben om het net niet/minder te belasten voor de netspanning.
Financieel voordeel (saldering verminderen) is dan weg.
Stedin heeft ooit Tesla-accu's aangeboden in samenwerking met Eneco.
Eneco betaalde dan een deel van de aankoopprijs en de rest kon je bij hun lenen.

Stedin kreeg dan de beschikking over de helpft van de capaciteit, met het doel dat in de avonduren leeg te laten lopen.
Tot nooit .......
pi_192557830
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 april 2020 12:47 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Natuurlijk is het niet zo simpel maar als je op langere termijn een oplossing vindt om over de dag te bufferen op gebiedsniveau kun je later 's-nachts terugleveren aan het net. Wat ook een interessante optie kan zijn is een koppeling maken met het openbare verlichting.

Er komt een punt dat het verder opwaarderen van het net financieel niet meer uit kan en dan zullen andere oplossingen interessanter worden
Dat besluit is al genomen door gas in de ban te doen. Het net moet dus immers verdubbeld worden. Of het eruit kan of niet.
Vakman pur sang
  zondag 12 april 2020 @ 13:08:33 #80
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
  zondag 12 april 2020 @ 13:18:31 #81
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_192580286
Mooi groot huis, wel wat voor mij. Ouderwets vanbinnen. 99 panelen is wel nodig ook met warmtepomp voor huis en zwembad.
Laat die handjes wapperen!
pi_192581428
Zijn TSMC panelen (of als ze nieuwe zijn Stion). Dus 155-160wp per paneel.
15-16000wp dus.

Of heel misschien zijn het Hanergy panelen, van IKEA toen.
Enige panelen die ik ken met zo'n afmeting.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192582064
Mijn Solaredge omvormer geeft sinds een uurtje een 18x7B foutmelding. Vreemde is dat de omvormer een netspanning van 232 Volt aan geeft dus dat is ruim binnen de werkingsgrenzen. Weet iemand hier wat dat zou kunnen zijn?
pi_192583023
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2020 15:51 schreef Faraday01 het volgende:
Mijn Solaredge omvormer geeft sinds een uurtje een 18x7B foutmelding. Vreemde is dat de omvormer een netspanning van 232 Volt aan geeft dus dat is ruim binnen de werkingsgrenzen. Weet iemand hier wat dat zou kunnen zijn?
232 volt zou niet te hoog moeten zijn.

Omvormer al even een minuutje van de stroom gehad?
pi_192583727
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2020 17:07 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

232 volt zou niet te hoog moeten zijn.

Omvormer al even een minuutje van de stroom gehad?
Het werkt al weer. En inderdaad na de derde keer hoofdschakelaar om en groep uitzetten was het opgelost. Afwachten wat er gebeurd bij de volgende zonnige dag
pi_192584179
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2020 17:58 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Het werkt al weer. En inderdaad na de derde keer hoofdschakelaar om en groep uitzetten was het opgelost. Afwachten wat er gebeurd bij de volgende zonnige dag
Je zou nog kunnen kijken of hij net een update heeft gehad.

En staat hij wel op de juiste landcode geïnstalleerd?
pi_192585115
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2020 18:36 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Je zou nog kunnen kijken of hij net een update heeft gehad.

En staat hij wel op de juiste landcode geïnstalleerd?
Dat kan ik niet zien, heb alleen toegang tot de gebruikersmodule
pi_192586721
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2020 19:34 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Dat kan ik niet zien, heb alleen toegang tot de gebruikersmodule
Oh, dat is jammer. Ben je niet liever admin?
pi_192586913
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2020 21:03 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Oh, dat is jammer. Ben je niet liever admin?
die vraag heeft de installateur nooit gesteld dus daar zou ik achteraan moeten gaan
pi_192591373
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2020 21:11 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

die vraag heeft de installateur nooit gesteld dus daar zou ik achteraan moeten gaan
Niet nodig, je krijgt straks een firmware update en dan kan je de nieuwe MySolarEdge gebruiken, dan kan je al veel meer.

En SolarEdge heeft sindskort een support chat voor consumenten (voorheen alleen contact met installateur). Daar kan je straks ook vragen of ze je instellen als "eigenaar".

Ik doe het standaard voor al onze klanten, dan kunnen ze bij de API, en paar andere functies.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192592700
Een paar dagen geleden had ik dit:



Wat zou dat geweest kunnen zijn?

Ik heb 12 panelen van 320 Wp over 2 verschillende strings aangesloten op een omvormer van 4000 Watt.
Zou het net ff teveel geweest zijn en is de omvormer opnieuw opgestart misschien?
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_192592788
Kun je geen storing uitlezen ergens?

Misschien het probleem waar we het net net uitgebreid over hebben gehad, spanning te hoog. Dan gaat hij even uit en minuut of wat later weer aan.
Laat die handjes wapperen!
pi_192592841
Nope, kan er niets mee, dit is een omvormer van zo'n zonnepanelenboer en die zit volgens mij nogal dichtgetimmerd.

Ik heb een app and thats it.
Ding hangt ook niet aan de Wifi maar er zit een 4G stick in, geen idee waarom.

Had ik eerlijk gezegd beter moeten uitzoeken voordat ik opdracht gaf.
Panelen zijn wel gewoon van een goed merk.

Alles werkt ook verder prima hoor maar er val weinig te tweaken of te uitlezen vooralsnog en dat is wel jammer.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_192603284
quote:
2s.gif Op maandag 13 april 2020 09:54 schreef junkiexp het volgende:
Nope, kan er niets mee, dit is een omvormer van zo'n zonnepanelenboer en die zit volgens mij nogal dichtgetimmerd.

Ik heb een app and thats it.
Ding hangt ook niet aan de Wifi maar er zit een 4G stick in, geen idee waarom.

Had ik eerlijk gezegd beter moeten uitzoeken voordat ik opdracht gaf.
Panelen zijn wel gewoon van een goed merk.

Alles werkt ook verder prima hoor maar er val weinig te tweaken of te uitlezen vooralsnog en dat is wel jammer.
Te hoge spanning, waarschijnlijk wat lichte bewolking gehad, en dan ineens weer volle bak zon. Dat gebeurd in de hele wijk, is spanning die piekt, is doei alle omvormers.
Die gaan herstarten en na dat de piek van iedereen weer normaal is werkt het weer.

Daar lijkt het in ieder geval op.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192603926
quote:
0s.gif Op maandag 13 april 2020 20:59 schreef bambino het volgende:

[..]

Te hoge spanning, waarschijnlijk wat lichte bewolking gehad, en dan ineens weer volle bak zon. Dat gebeurd in de hele wijk, is spanning die piekt, is doei alle omvormers.
Die gaan herstarten en na dat de piek van iedereen weer normaal is werkt het weer.

Daar lijkt het in ieder geval op.
Duidelijk, al moet ik zeggen dat er hier niet veel PV op de daken ligt.
Straatje is koop en de rest huur.

Binnenkort log ik wat uitgebreider en kan ik hopelijk wat meer zien.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_192627128
Even een vraagje, ik moet ook binnenkort mijn cv-ketel vervangen en nu valt het op dat ik toch per dag ~1,5m3 gas verbruik aan warm water. Is het een idee als ik zonnepanelen neem een boiler te nemen, dat ik op dit soort dagen (maart tot oktober grofweg) gewoon mijn warm water verwarm met de stroom dat ik opvang via panelen?

En als salderen wordt afgebouwd, zou het een prima oplossing kunnen zijn om warm water alvast te verwarmen, of zou het water na een paar uur toch helemaal zijn afgekoeld? :?
pi_192627654
quote:
2s.gif Op woensdag 15 april 2020 09:47 schreef skrn het volgende:
Even een vraagje, ik moet ook binnenkort mijn cv-ketel vervangen en nu valt het op dat ik toch per dag ~1,5m3 gas verbruik aan warm water. Is het een idee als ik zonnepanelen neem een boiler te nemen, dat ik op dit soort dagen (maart tot oktober grofweg) gewoon mijn warm water verwarm met de stroom dat ik opvang via panelen?

En als salderen wordt afgebouwd, zou het een prima oplossing kunnen zijn om warm water alvast te verwarmen, of zou het water na een paar uur toch helemaal zijn afgekoeld? :?
Ja kan, of het echt rendement oplevert weet ik niet. Een hele goede elektrische boiler is duur.
Een Vaillant Elostor kost bijvoorbeeld 1500-2000 euro.
Terwijl een boiler van de lidl (bij wijze van) nog geen 200 euro kost.

Het is maar niet hoe gek je het wil maken.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192627782
quote:
2s.gif Op maandag 13 april 2020 09:37 schreef junkiexp het volgende:
Een paar dagen geleden had ik dit:

[ afbeelding ]

Wat zou dat geweest kunnen zijn?

Ik heb 12 panelen van 320 Wp over 2 verschillende strings aangesloten op een omvormer van 4000 Watt.
Zou het net ff teveel geweest zijn en is de omvormer opnieuw opgestart misschien?
Wolkje of buitje? Bij een storing zou ik een loodrechte lijn naar beneden verwachten.
  woensdag 15 april 2020 @ 11:40:12 #99
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192628534
quote:
0s.gif Op woensdag 15 april 2020 10:30 schreef bambino het volgende:

[..]

Ja kan, of het echt rendement oplevert weet ik niet. Een hele goede elektrische boiler is duur.
Een Vaillant Elostor kost bijvoorbeeld 1500-2000 euro.
Terwijl een boiler van de lidl (bij wijze van) nog geen 200 euro kost.

Het is maar niet hoe gek je het wil maken.
Op warmtepomp boilers zit een stevige subsidie.
Er zijn wp-boilers van 1800 euro met 1400 euro subsidie...
Tot nooit .......
pi_192629197
quote:
0s.gif Op woensdag 15 april 2020 11:40 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Op warmtepomp boilers zit een stevige subsidie.
Er zijn wp-boilers van 1800 euro met 1400 euro subsidie...
Misschien vorig jaar, max wat ik vind is 650?
pi_192630558
quote:
0s.gif Op woensdag 15 april 2020 12:33 schreef mikieu het volgende:

[..]

Misschien vorig jaar, max wat ik vind is 650?
Klopt, subsidie voor warmtepompboilers in 2020 is gedaald.
pi_192631297
quote:
0s.gif Op woensdag 15 april 2020 14:00 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Klopt, subsidie voor warmtepompboilers in 2020 is gedaald.
Voor mijn gevoel is een WP boiler wel effectief dan een gecombineerde CV/WW pomp.
Als ik het opnieuw deed nam ik een WP zonder voorraadvat en een losse wp-boiler.

Swinters gebruikt de WP boiler dan de betrekkelijk nutteloze warmte lucht op zolder. Tevens hangt de was daar te drogen en droogt de lucht ook nog eens.
Of zie ik hier iets over het hoofd?
Vakman pur sang
  woensdag 15 april 2020 @ 15:27:28 #103
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192631683
quote:
0s.gif Op woensdag 15 april 2020 12:33 schreef mikieu het volgende:

[..]

Misschien vorig jaar, max wat ik vind is 650?
zou kunnen, bij sommige verkopers staat mogelijk nog oude info. Ik heb 4 jaar geleden zo'n ding gekocht. Danjzij de subsidie was hij 200 euro of zo.
Tot nooit .......
pi_192633522
quote:
0s.gif Op woensdag 15 april 2020 11:40 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Op warmtepomp boilers zit een stevige subsidie.
Er zijn wp-boilers van 1800 euro met 1400 euro subsidie...
Ja, das war einmal.
Nu is het 500 of 650.

En heb je wel eens gekeken naar de specs? Opwarmtijd van 6-8 uur...
Ik zou het gratis niet willen hebben als ik daarnaast niks anders mocht gebruiken.

In serie met mijn warmtepomp zijn eigen boiler wel. Maar ik ga geen 2 apparaten kopen.

Zelfs met mijn inkoopvoordeel en monteurs die op een avondje voor een bak bier dat ding erin knallen kan het niet uit.


De boilers die ik bedoel zijn gewoon elektrisch. Kost wat stroom, maar krijg je ook comfort voor terug.

Had in mijn appartement 80L, nooit koud water gehad.
Wel 80L op 82 graden, dus daar kan je wel ff mee.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192633562
quote:
0s.gif Op woensdag 15 april 2020 17:38 schreef bambino het volgende:

[..]

Ja, das war einmal.
Nu is het 500 of 650.

En heb je wel eens gekeken naar de specs? Opwarmtijd van 6-8 uur...
Ik zou het gratis niet willen hebben als ik daarnaast niks anders mocht gebruiken.

In serie met mijn warmtepomp zijn eigen boiler wel. Maar ik ga geen 2 apparaten kopen.

Zelfs met mijn inkoopvoordeel en monteurs die op een avondje voor een bak bier dat ding erin knallen kan het niet uit.


De boilers die ik bedoel zijn gewoon elektrisch. Kost wat stroom, maar krijg je ook comfort voor terug.

Had in mijn appartement 80L, nooit koud water gehad.
Wel 80L op 82 graden, dus daar kan je wel ff mee.
Dat is wel een heel negatieve benadering zeg.
Waarom dan?
Vakman pur sang
  woensdag 15 april 2020 @ 17:50:36 #106
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192633690
quote:
1s.gif Op woensdag 15 april 2020 17:40 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Dat is wel een heel negatieve benadering zeg.
Waarom dan?
snap ik ook niet helemaal. Hij is wat lastig in te stellen. zie hier... Maar verder nog nooit koud gedouched.

weinig in te stellen maar voor een normaal mens functioneert hij.

ik gebruik hem voor twee personen (soms 4), wasmachine en vaatwasser. Nooit koud water gehad. Opwarmronde van 6uur is als je hem koopt en er loopt 209 liter koud water in.
Je kan hem ook instellen op warmtepomp met gebruik extra element als je extra confort zoekt.

[ Bericht 2% gewijzigd door Speekselklier op 15-04-2020 17:58:59 ]
Tot nooit .......
pi_192636169
Een wpboiler werkt best aardig. Wij hebben een 270 liter als enige warmwatervoorziening. We douchen met 3 personen uitgebreid, met een regendouche. De boiler maakt die draaiuren vooral in de winter, in de zomer veel minder.

Het verbruik kan in de winter wel 6-8 kWh per dag zijn. In de zomer 3-4 kWh. Het begon hier ook als affakkelen van overschot, maar toen kwam er warmtepomp en EV. Toen moest er weer extra PV komen. Wees gewaarschuwd ;)
  woensdag 15 april 2020 @ 20:24:11 #108
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_192636828
Ik kom volledig elektrisch, 200L voorraadvat btw, nog steeds uit met mijn 12 panelen.
Nu helpen de zachte winters wel erg mee. Van de week was mijn warmtepomp alweer aan het koelen toen de temperatuur buiten opliep. Dat kost echt bijna niks.
Voorraadvat warmt 1x per etmaal op.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_192640477
quote:
0s.gif Op woensdag 15 april 2020 19:54 schreef tux87 het volgende:
Een wpboiler werkt best aardig. Wij hebben een 270 liter als enige warmwatervoorziening. We douchen met 3 personen uitgebreid, met een regendouche. De boiler maakt die draaiuren vooral in de winter, in de zomer veel minder.

Het verbruik kan in de winter wel 6-8 kWh per dag zijn. In de zomer 3-4 kWh. Het begon hier ook als affakkelen van overschot, maar toen kwam er warmtepomp en EV. Toen moest er weer extra PV komen. Wees gewaarschuwd ;)
Is wel minder dan als die hele saldering wordt afgeschaft, gelukkig gaan ze dat gefaseerd doen maar toch.
Is voor mij een reden om nog steeds niet aan de warmtepom te beginnen.
Subsidie verhaal helpt ook niet mee, 2019 was echt een heel stuk interessanter.
Ik ben zelf cv installateur dus een monobloc voor mij aansluiten is peanuts.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_192641788
De door kernfusie aangedreven panelen hebben woensdag 89,99 kWh opgewekt :)

Nieuw record voor 2020 *O*
pi_192642914
Nice dat zijn getallen. Hier liggen ze vol met zand en pollen. Rendement is wel wat lager daardoor.

Toch ook 42,6 op 7,4kwp.

Ik zit ook steeds vaker te denken aan een warmtepomp maar ja er hangt ook met een nieuwe ketel en heb toch geen tijd alles om te bouwen.
Laat die handjes wapperen!
  donderdag 16 april 2020 @ 07:14:33 #112
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192643028
quote:
2s.gif Op woensdag 15 april 2020 23:22 schreef junkiexp het volgende:


Ik ben zelf cv installateur dus een monobloc voor mij aansluiten is peanuts.
ik zou zeggen dat je snel je papier moet gaan halen zodat je thuis kan oefenen met een split. of wil je je hele leven monoblokjes aansluiten of een collega bellen om het f-gassen deel te doen?
Tot nooit .......
pi_192644652
Ik weet nu wat mijn tekort is. Ongeveer 2000kWh per jaar. Helaas is het dak al vol. Heel misschien dat ik nog 2 panelen als warmtepompschuurdak kan plaatsen. En heel misschien nog 2 platte op een dak. Maar dan is het ook afgelopen.

Ik zit dus eigenlijk te denken aan een postcoderoosproject, maar ja.... wat de regeling daarvoor is met de salderingskwiebes is ook maar de vraag. Ik heb er niet genoeg vertrouwen in dat dat goed blijft lopen..
  donderdag 16 april 2020 @ 10:39:31 #114
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192645229
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 09:59 schreef athlonkmf het volgende:
Ik weet nu wat mijn tekort is. Ongeveer 2000kWh per jaar. Helaas is het dak al vol. Heel misschien dat ik nog 2 panelen als warmtepompschuurdak kan plaatsen. En heel misschien nog 2 platte op een dak. Maar dan is het ook afgelopen.

Ik zit dus eigenlijk te denken aan een postcoderoosproject, maar ja.... wat de regeling daarvoor is met de salderingskwiebes is ook maar de vraag. Ik heb er niet genoeg vertrouwen in dat dat goed blijft lopen..
Gewoon een paar jaar wachten.
Uiteindelijk loopt het maximale vermogen van zonnepanelen op. Verkoop je ze en koop je nieuwe.Dan haal je meer vermogen uit je oppervlakte...

Als het tekort trouwens vooral is in combi met je warmtepomp dan heeft extra panelen niet heel veel zin. Je gebruikt het opgewekte vermogen dan niet gelijk. Ook met een thuis-accu red je dat dan niet.
Tot nooit .......
pi_192646707
quote:
1s.gif Op woensdag 15 april 2020 17:40 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Dat is wel een heel negatieve benadering zeg.
Waarom dan?
Omdat simpelweg niet genoeg voordeel opleveren om het terug te verdienen.
Dat beetje gas wat je verstook aan warm water (wat je dan dus bespaart) weegt niet op tegen de kostprijs van het apparaat.

Terugverdientijd is altijd langer dan 10 jaar, vaak zelfs 15.
En daarbij risico wanneer je een keer visite hebt dat je lang moet wachten voor je weer warm water hebt.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192648904
Hmm.. dit begrijp ik niet



1 zonnepaneel loopt flink achter qua performance zomaar opeens... geen schaduw. Net zo vies als die ernaast. Waar kan dat aan liggen?

optimiser spanning 0,75 volgens solar edge. vs 24 van ernaast. enig idee wat het probleem kan zijn?
pi_192649275
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 14:29 schreef athlonkmf het volgende:
Hmm.. dit begrijp ik niet

[ link | afbeelding ]

1 zonnepaneel loopt flink achter qua performance zomaar opeens... geen schaduw. Net zo vies als die ernaast. Waar kan dat aan liggen?

optimiser spanning 0,75 volgens solar edge. vs 24 van ernaast. enig idee wat het probleem kan zijn?
Kapoet
Vakman pur sang
pi_192650105
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 14:29 schreef athlonkmf het volgende:
Hmm.. dit begrijp ik niet

[ link | afbeelding ]

1 zonnepaneel loopt flink achter qua performance zomaar opeens... geen schaduw. Net zo vies als die ernaast. Waar kan dat aan liggen?

optimiser spanning 0,75 volgens solar edge. vs 24 van ernaast. enig idee wat het probleem kan zijn?
Bekijk het eens terug over meerdere dagen?

Hij ziet de optimizer nog wel blijkbaar dus ik zou dan ook "kaput" denken ;)
pi_192650821
Wat zou kapoet zijn? zonnepaneel of optimiser? het is dus over hele week al zo. Verder gaat de solar edge site blijkbaar niet.

dit is nou de reden dat ik graag zou willen dat er een api is welke de perpaneel data op te halen is.... maar solaredge api doet alleen per systeem...
pi_192650995
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 16:40 schreef athlonkmf het volgende:
Wat zou kapoet zijn? zonnepaneel of optimiser? het is dus over hele week al zo. Verder gaat de solar edge site blijkbaar niet.

dit is nou de reden dat ik graag zou willen dat er een api is welke de perpaneel data op te halen is.... maar solaredge api doet alleen per systeem...
Het is het meest waarschijnlijk dat het de optimiser is, die gaan veel vaker stuk dan panelen
  donderdag 16 april 2020 @ 17:08:35 #121
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192651203
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 12:10 schreef bambino het volgende:


Dat beetje gas wat je verstook aan warm water (wat je dan dus bespaart) weegt niet op tegen de kostprijs van het apparaat.
gas? moet ik dan een cv-ketel op butgas nemen en met flessen slepen?

dankzij de boiler kon juist mijn gasaansluiting weg. die kost me 200 euro per jaar.

Dat kleine beetje gas was juist extreem duur.
Tot nooit .......
pi_192651551
quote:
1s.gif Op donderdag 16 april 2020 17:08 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

gas? moet ik dan een cv-ketel op butgas nemen en met flessen slepen?

dankzij de boiler kon juist mijn gasaansluiting weg. die kost me 200 euro per jaar.

Dat kleine beetje gas was juist extreem duur.

Maar dat is een andere situatie. Als je qua verwarming al geen gas meer verbruikt, en elektrisch kookt, is zo'n warmtepompboiler een mooie oplossing.

Maar die situatie is nog geen 0,01% van de markt.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192652542
Is het nou gewoon veilig om je zonnepanelen schoon te maken? Ik heb een plat dak dus kan er makkelijk bij met zo'n dweil ofzo. Iemand zei ooit dat als je zo'n paneel aanraakt en bijv. die metalen dakrand dat je dan naar de klote bent. Is dat echt zo? Kan ik beter schoonmaken als de zon niet schijnt?
Facts don't care about your feelings
pi_192652697
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 18:46 schreef YoshiBignose het volgende:
Is het nou gewoon veilig om je zonnepanelen schoon te maken? Ik heb een plat dak dus kan er makkelijk bij met zo'n dweil ofzo. Iemand zei ooit dat als je zo'n paneel aanraakt en bijv. die metalen dakrand dat je dan naar de klote bent. Is dat echt zo? Kan ik beter schoonmaken als de zon niet schijnt?
Meten is weten :P

Zijn de panelen / frames niet geaard?
pi_192653857
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 12:10 schreef bambino het volgende:

[..]

Omdat simpelweg niet genoeg voordeel opleveren om het terug te verdienen.
Dat beetje gas wat je verstook aan warm water (wat je dan dus bespaart) weegt niet op tegen de kostprijs van het apparaat.

Terugverdientijd is altijd langer dan 10 jaar, vaak zelfs 15.
En daarbij risico wanneer je een keer visite hebt dat je lang moet wachten voor je weer warm water hebt.
Nog gas hebben :')
Vakman pur sang
  donderdag 16 april 2020 @ 20:11:09 #126
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192654381
quote:
1s.gif Op donderdag 16 april 2020 19:50 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Nog gas hebben :')
vroeger hadden heel veel huizen dat.
Tot nooit .......
pi_192654429
quote:
2s.gif Op woensdag 15 april 2020 23:22 schreef junkiexp het volgende:

[..]

Is wel minder dan als die hele saldering wordt afgeschaft, gelukkig gaan ze dat gefaseerd doen maar toch.
Is voor mij een reden om nog steeds niet aan de warmtepom te beginnen.
Subsidie verhaal helpt ook niet mee, 2019 was echt een heel stuk interessanter.
Ik ben zelf cv installateur dus een monobloc voor mij aansluiten is peanuts.
Nou eigenlijk is de auto (EV) de grote boosdoener.

De monoblock heeft dit stookseizoen 1764 kWh verbruikt. Dat heeft 35,29 GJ warmte opgeleverd. Deze data komt van een kWh meter in het groepenbord en een kamstrup warmtemeter in de CV leiding. Dat maakt een sCOP van 5,55.

Daarmee is een hoekwoning uit 1962 warm gehouden op 21c.

Ik ben nog bezig met timeseries data om te berekenen hoeveel van het wp en wpboiler verbruik direct uit PV komt. Ik weet wel dat het zo'n 1000 euro aan gas scheelt per jaar.

De monoblock is in Duitsland veel goedkoper. Laat ik het zo zeggen, na aftrek subsidie kon ik er echt geen nieuwe gasketel voor kopen.
pi_192657440
quote:
1s.gif Op donderdag 16 april 2020 19:50 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Nog gas hebben :')
Gelukkig zijn dat er nog genoeg, is ruim de helft van mijn business om mensen van het gas te halen.

Heb zelf uiteraard geen gas meer.

quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 18:46 schreef YoshiBignose het volgende:
Is het nou gewoon veilig om je zonnepanelen schoon te maken? Ik heb een plat dak dus kan er makkelijk bij met zo'n dweil ofzo. Iemand zei ooit dat als je zo'n paneel aanraakt en bijv. die metalen dakrand dat je dan naar de klote bent. Is dat echt zo? Kan ik beter schoonmaken als de zon niet schijnt?
Je kan je paneel normaal gesproken gewoon vast pakken. Heb zelf ook panelen waar ik bij kan. Moet wel zeggen dat ik wel op een paar punten een lichte tinteling voel, van mij zijn niet geaard.
Maar het is niet zo dat je de volle spanning op je vinger krijgt ofzo.

Met schoonmaken zelf, gebruik geen middeltje, spoel je doek goed uit, vegen met zand in je doek is veel schadelijker dan het vuil laten zitten.

Beste is nog zo'n zachte borstel die je aansluit op de waterkraan (nog beter is osmose tank maar goed).

Gebruik je kraanwater, maak je panelen dan GOED! droog. Ook met een waterontharder zit er nog wat kalk in het water.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192657688
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 07:14 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ik zou zeggen dat je snel je papier moet gaan halen zodat je thuis kan oefenen met een split. of wil je je hele leven monoblokjes aansluiten of een collega bellen om het f-gassen deel te doen?
Nah, ik weet niet of ik dat wel wil eigenlijk.
Voorlopig hangen er nog wel 10-15 jaar cv ketels dus voorlopig kan ik vooruit.
De waterstofketel gaat ook wel doorbreken in afzienbare tijd.

En die warmtepompen zijn ook niet alles qua installatie, vaak lastige locaties om te monteren met het bijhorende klimwerk.
En met STEK heb je ook een hoop administratie voor het registreren van koelmiddel e.d.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_192657867
Van de waterstofketel verwacht ik helemaal niets, misschien wat “proefwijken”.

95% van de waterstof wordt van aardgas gemaakt dus dat schiet niet op, maken middels elektrolyse heeft een ~70% rendement dus ook zonde van de stroom.

En hoe ga je een wijk van aardgas overzetten op waterstof? Wat doe je met de weigeraars? Je kan niet zowel gas als waterstof door dezelfde leidingen pompen, dus iedereen en alles moet gelijktijdig over. Gefaseerd zoals bij warmtepompen kan niet.

Ik zie het niet gebeuren.
pi_192659775
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 23:48 schreef bambino het volgende:

Je kan je paneel normaal gesproken gewoon vast pakken. Heb zelf ook panelen waar ik bij kan. Moet wel zeggen dat ik wel op een paar punten een lichte tinteling voel, van mij zijn niet geaard.
Maar het is niet zo dat je de volle spanning op je vinger krijgt ofzo.

Met schoonmaken zelf, gebruik geen middeltje, spoel je doek goed uit, vegen met zand in je doek is veel schadelijker dan het vuil laten zitten.

Beste is nog zo'n zachte borstel die je aansluit op de waterkraan (nog beter is osmose tank maar goed).

Gebruik je kraanwater, maak je panelen dan GOED! droog. Ook met een waterontharder zit er nog wat kalk in het water.
OK
Facts don't care about your feelings
pi_192660047
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 18:46 schreef YoshiBignose het volgende:
Is het nou gewoon veilig om je zonnepanelen schoon te maken? Ik heb een plat dak dus kan er makkelijk bij met zo'n dweil ofzo. Iemand zei ooit dat als je zo'n paneel aanraakt en bijv. die metalen dakrand dat je dan naar de klote bent. Is dat echt zo? Kan ik beter schoonmaken als de zon niet schijnt?
Normaal gesproken is dat volkomen veilig. In theorie wekken de panelen al stroom op terwijl de installateur bezig is om ze te plaatsen. Die kan de panelen ook gewoon aanraken. Alle elektrische delen zijn als het goed is volledig geïsoleerd. Op een vochtbestendige wijze, want ze liggen immers buiten in de regen.
pi_192660116
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 april 2020 00:41 schreef TheFreshPrince het volgende:
Van de waterstofketel verwacht ik helemaal niets, misschien wat “proefwijken”.

95% van de waterstof wordt van aardgas gemaakt dus dat schiet niet op, maken middels elektrolyse heeft een ~70% rendement dus ook zonde van de stroom.

En hoe ga je een wijk van aardgas overzetten op waterstof? Wat doe je met de weigeraars? Je kan niet zowel gas als waterstof door dezelfde leidingen pompen, dus iedereen en alles moet gelijktijdig over. Gefaseerd zoals bij warmtepompen kan niet.

Ik zie het niet gebeuren.
Precies dit.

Een bestaand gasnet omzetten naar waterstof is een ondoenlijke operatie. Buizen, gelaste en (goed) gesoldeerde koppeling in het bestaande gasnet zijn weliswaar prima geschikt voor waterstof.
Maar knelkoppelingen die in veel woningen te vinden zijn, brosse soldeer koppelingen, branderkoppen en gaspitten zijn niet geschikt.

Dat betekent dus ofwel dat je een tweede gasnet moet aanleggen om woningen gefaseerd over te kunnen laten gaan naar waterstof.
Ofwel dat je eerst de gaskraan voor de hele wijk dicht moet draaien. Dan alle woningen in de wijk moet aanpassen en controleren en vervolgens pas de gaskraan voor waterstof via het bestaande gasnet kan opendraaien. Dat houdt op zijn best in dat een wijk enkele weken zonder gas zit. Op zijn slechts duurt de operatie maandenlang. En hoe ga je het praktisch gezien überhaupt regelen met weigeraars (vanwege kosten en/of 'gedoe' om de leidingen binnenshuis te vernieuwen)?

Los van de praktische problemen rond de overgang van gas naar waterstof, is waterstof natuurlijk vooral de natte droom van fossiele energiereuzen. Met de overgang naar een veel efficiëntere all-electric wereld waarin particulieren ook nog eens een deel van de energie zelf opwekken gaat een flink deel van het huidige verdienmodel verloren. Door Nederland verslaafd te maken aan het inefficiënte waterstofgas, blijft het verdienmodel voor de fossiele energiereuzen overeind.
Maar door gebruik van waterstof netto minimaal 3 keer zoveel energie nodig hebben als middels all-electric oplossingen is natuurlijk nooit voordelig zijn voor de consument. Want linksom of rechtsom moet die netto energie ergens geproduceerd, dus betaald worden. Door de consument.

[ Bericht 16% gewijzigd door Ivo1985 op 17-04-2020 08:16:36 ]
  vrijdag 17 april 2020 @ 09:44:41 #134
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_192661388
quote:
1s.gif Op donderdag 16 april 2020 19:50 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Nog gas hebben :')
Mijn huis uit 1959 heeft dat ook en ik ben niet van plan 25.000 euro of meer eraan uit te geven om van het gas af te komen (+ een nieuwe keuken, ketel, vloerverwarming, vermoed ik..)
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
pi_192661438
quote:
2s.gif Op vrijdag 17 april 2020 09:44 schreef SEMTEX het volgende:

[..]

Mijn huis uit 1959 heeft dat ook en ik ben niet van plan 25.000 euro of meer eraan uit te geven om van het gas af te komen (+ een nieuwe keuken, ketel, vloerverwarming, vermoed ik..)
Warmtepomp moet je ook niet aan beginnen, ook al is je huis wel geschikt. Er komen veel betere alternatieven aan waarvan he stroomrekening in de toekomst niet de spuigaten uit gaat lopen.
pi_192661874
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 09:48 schreef Fisherman het volgende:

[..]

Warmtepomp moet je ook niet aan beginnen, ook al is je huis wel geschikt. Er komen veel betere alternatieven aan waarvan he stroomrekening in de toekomst niet de spuigaten uit gaat lopen.
Op welke betere alternatieven doel je? Waarom zijn die beter?
En wat bedoel je met "stroomrekening de spuigaten uit gaat lopen?"

Doorgaans vervang je met een warmtepomp 1000 m3 aardgas door 2000 tot 2500 kWh stroom.

Dat is dus ¤750 aan aardgas vervangen door ¤440 tot ¤550 aan stroom.

Dus ja, je stroomrekening gaat omhoog maar je gasrekening verdwijnt.

quote:
2s.gif Op vrijdag 17 april 2020 09:44 schreef SEMTEX het volgende:

[..]

Mijn huis uit 1959 heeft dat ook en ik ben niet van plan 25.000 euro of meer eraan uit te geven om van het gas af te komen (+ een nieuwe keuken, ketel, vloerverwarming, vermoed ik..)
Een nieuwe keuken is uiteraard geen vereiste, alleen apparaten die op gas werken zal je moeten vervangen. Mijn oven was al elektrisch, dus alleen m'n gasplaat is vervangen door een inductiekookplaat. Het gat in het composiet aanrecht moest iets breder maar dat was alles. Een lokale steenhouwer heeft daar voor ¤120 een ruimer gat in gemaakt.

Vloerverwarming is ook geen must, ik heb ook een warmtepomp zonder vloerverwarming. In het warmtepomptopic zijn meer mensen met een oude(re) woning die gasloos zijn. Je zou tzt eens kunnen vragen wat zij hebben gedaan om dat te bereiken.

[ Bericht 37% gewijzigd door TheFreshPrince op 17-04-2020 10:27:13 ]
pi_192662064
gezien hier best wat mensen zitten met kennis over panelen.

een panelen set op het noorden op schuin dak.
wel of niet doen?

ik heb verschillende offertes met info die varieren van 25% opbrengst tot 55% opbrengst.
pi_192662216
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 10:19 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Op welke betere alternatieven doel je? Waarom zijn die beter?
En wat bedoel je met "stroomrekening de spuigaten uit gaat lopen?"

Doorgaans vervang je met een warmtepomp 1000 m3 aardgas door 2000 tot 2500 kWh stroom.

Dat is dus ¤750 aan aardgas vervangen door ¤440 tot ¤550 aan stroom.

Dus ja, je stroomrekening gaat omhoog maar je gasrekening verdwijnt.
[..]

Een nieuwe keuken is uiteraard geen vereiste, alleen apparaten die op gas werken zal je moeten vervangen. Mijn oven was al elektrisch, dus alleen m'n gasplaat is vervangen door een inductiekookplaat. Het gat in het composiet aanrecht moest iets breder maar dat was alles. Een lokale steenhouwer heeft daar voor ¤120 een ruimer gat in gemaakt.

Vloerverwarming is ook geen must, ik heb ook een warmtepomp zonder vloerverwarming. In het warmtepomptopic zijn meer mensen met een oude(re) woning die gasloos zijn. Je zou tzt eens kunnen vragen wat zij hebben gedaan om dat te bereiken.
Als de saldering komt te vervallen moet je dus stroom inkopen of op gaan slaan. Voor de winterdag moet je dus alsnog stroom kopen.
Hoewel mijn huis goed geïsoleerd is (bouwjaar 2008) en ik vloerverwarming heb ga ik voorlopig geen warmtepomp aanschaffen.
Ik wacht liever op de alternatieven met waterstof. Reken er maar op dat die alternatieven beschikbaar komen, aangezien oudere huizen niet warm te stoken zijn met een warmtepomp. Er zijn overigens al ketels op waterstof ontwikkeld en er zijn ook al systemen waarbij je thuis waterstof kan produceren.

Daarnaast kan je ook als tussenvorm een soort synthetisch gas maken van opgewekte elektriciteit. Dat is te gebruiken met bestaande ketels en vergelijkbaar met aardgas.
pi_192662752
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 10:39 schreef Fisherman het volgende:

[..]

Als de saldering komt te vervallen moet je dus stroom inkopen of op gaan slaan. Voor de winterdag moet je dus alsnog stroom kopen.
Hoewel mijn huis goed geïsoleerd is (bouwjaar 2008) en ik vloerverwarming heb ga ik voorlopig geen warmtepomp aanschaffen.
Ik wacht liever op de alternatieven met waterstof. Reken er maar op dat die alternatieven beschikbaar komen, aangezien oudere huizen niet warm te stoken zijn met een warmtepomp. Er zijn overigens al ketels op waterstof ontwikkeld en er zijn ook al systemen waarbij je thuis waterstof kan produceren.

Daarnaast kan je ook als tussenvorm een soort synthetisch gas maken van opgewekte elektriciteit. Dat is te gebruiken met bestaande ketels en vergelijkbaar met aardgas.
Juist omdat saldering vervalt is nu nog het moment om snel te investeren.
Over 10 jaar zal de investering langer duren om terug te verdienen (tenzij prijzen evenredig zakken, gas evenredig duurder wordt etc).
En juist dat laatste is beide goed mogelijk.
Stroom zal wat goedkoper worden of gelijk blijven. Gas zal duurder worden, prijs pompen zal denk ik niet veel veranderen.

Komen er in de toekomst andere oplossingen? Tuurlijk.
Is het waard om daar op te wachten, als je weet dat volgend jaar maart het uitkomt en het goed werkt, zeker. Maar dat is niet zo.
50 jaar geleden hadden mensen gashaarden in de woning. Onrendabel als de pest, huizen tochten als een idioot, enkel glas etc.
Gasverbruik toen in een tussenwoning kon zo 3000-5000m3 zijn. Nou en, gas kostte een paar cent. We hadden immers genoeg.

Nu hebben we CV ketels, dubbel of triple glas, kunststof kozijnen, 20cm isolatie in het dak etc etc.

Wat er over 20 jaar is, geen flauw idee.
Maar een warmtepomp nu niet kopen omdat je denkt dat waterstof the next big thing is, is op dit moment nog niet aan de orde in mijn opinie. Ik zie dat niet in de komende 4 jaar volledig operationeel zijn.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192662929
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 10:39 schreef Fisherman het volgende:

[..]

Als de saldering komt te vervallen moet je dus stroom inkopen of op gaan slaan. Voor de winterdag moet je dus alsnog stroom kopen.
Hoewel mijn huis goed geïsoleerd is (bouwjaar 2008) en ik vloerverwarming heb ga ik voorlopig geen warmtepomp aanschaffen.
Maar dan nog loopt de stroomrekening niet de spuitgaten uit.

Je bent met een warmtepomp zo'n 40% goedkoper uit qua energierekening dan met gas.
Of je dat aan de gasboer of de stroomboer betaalt maakt niet uit.

Met zonnepanelen kan je inderdaad je rekening verder verlagen maar dat staat verder los van een warmtepomp.

quote:
Ik wacht liever op de alternatieven met waterstof. Reken er maar op dat die alternatieven beschikbaar komen, aangezien oudere huizen niet warm te stoken zijn met een warmtepomp. Er zijn overigens al ketels op waterstof ontwikkeld en er zijn ook al systemen waarbij je thuis waterstof kan produceren.
Waterstof is inefficiënt en duur.

Hoe zie je een systeem waarmee je thuis waterstof kan produceren voor je? Heb je een voorbeeld van zo'n systeem?

quote:
Daarnaast kan je ook als tussenvorm een soort synthetisch gas maken van opgewekte elektriciteit. Dat is te gebruiken met bestaande ketels en vergelijkbaar met aardgas.
Heb je daar een voorbeeld van?

Een beetje concreet worden mag wel.
pi_192663121
quote:
2s.gif Op vrijdag 17 april 2020 10:30 schreef kovenant het volgende:
gezien hier best wat mensen zitten met kennis over panelen.

een panelen set op het noorden op schuin dak.
wel of niet doen?

ik heb verschillende offertes met info die varieren van 25% opbrengst tot 55% opbrengst.
Panelen op noord op een schuin dak (45 tot 52 graden) doen zo'n 50 tot 55% van de opbrengst.

Ik heb er 11 op noord liggen (tikje naar het noord-westen) onder een hoek van 52 graden en die doen ~50%.

Een ex-collega heeft er 18 op noord van z'n garage liggen en ook die doen zo'n ~50%.

Dit is zijn set van 18x 270Wp panelen op noord.
Vorig jaar 2491kWh op 4860Wp = 51,25%

Ze zijn in februari 2019 geplaatst dus dat had nog iets meer kunnen zijn.

https://pvoutput.org/aggregate.jsp?id=73117&sid=64864&v=0&t=y
pi_192663188
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 11:11 schreef bambino het volgende:

[..]

Juist omdat saldering vervalt is nu nog het moment om snel te investeren.
Over 10 jaar zal de investering langer duren om terug te verdienen (tenzij prijzen evenredig zakken, gas evenredig duurder wordt etc).
En juist dat laatste is beide goed mogelijk.
Stroom zal wat goedkoper worden of gelijk blijven. Gas zal duurder worden, prijs pompen zal denk ik niet veel veranderen.

Ik heb al lang zonnepanelen hoor. Gewoon omdat het vermogensbelasting scheelt en het op de bank niet meer waard wordt.
pi_192663246
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 11:21 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Maar dan nog loopt de stroomrekening niet de spuitgaten uit.

Je bent met een warmtepomp zo'n 40% goedkoper uit qua energierekening dan met gas.
Of je dat aan de gasboer of de stroomboer betaalt maakt niet uit.

Met zonnepanelen kan je inderdaad je rekening verder verlagen maar dat staat verder los van een warmtepomp.
[..]

Waterstof is inefficiënt en duur.

Hoe zie je een systeem waarmee je thuis waterstof kan produceren voor je? Heb je een voorbeeld van zo'n systeem?
[..]

Heb je daar een voorbeeld van?

Een beetje concreet worden mag wel.
Klopt waterstof maken is niet efficient, maar nu al goedkoper dan eenzelfde capaciteit aan accu's. En het zal goedkoper worden. Het gaat natuurlijk om overcapaciteit dat je daarvoor moet gebruiken. Er is een proefopstelling met een dergelijk systeem in zeeland. Met waterstofketels zijn ze in gelderland aan het proefdraaien.
pi_192663336
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 april 2020 11:39 schreef Fisherman het volgende:

[..]

Klopt waterstof maken is niet efficient, maar nu al goedkoper dan eenzelfde capaciteit aan accu's.
Is dat zo? Als je waterstof wil opslaan heb je een compressor nodig die zo'n 300 tot 800 bar aan druk kan maken, anders is het qua benodigde ruimte totaal niet interessant. Behalve dat die duur zijn (ze mogen geen waterstof lekken of ontsteken) vreten ze ook energie, wat het rendement fors drukt. Daarnaast heb je een tank nodig die de hoge druk aankan, ook duur.

Om een vergelijking te maken: een LPG-tank wordt gevuld tot 8 bar (en is getest tot 25 bar).
Dat dus nog even minimaal 40x hoger.

quote:
En het zal goedkoper worden. Het gaat natuurlijk om overcapaciteit dat je daarvoor moet gebruiken.
Waarom denk je dat er overcapaciteit is of waarom je overcapaciteit zou kunnen gebruiken? Er zijn per jaar maximaal een paar honderd uren aan overcapaciteit maar het kan niet uit om voor die uren een installatie van miljoenen neer te zetten.

Stel dat jij een windmolen neerzet die alleen maar "overcapaciteit" produceert. Dat betekent dat je terugverdientijd minimaal 2x langer is. Niemand gaat dat doen. Er zijn geen gratis koekjes als het om energie gaat.

quote:
Er is een proefopstelling met een dergelijk systeem in zeeland.
Concreet? Welk systeem? Wat kost het? Hoeveel produceert het? Wat is het rendement? Hoe wordt de waterstofgas opgeslagen?

quote:
Met waterstofketels zijn ze in gelderland aan het proefdraaien.
Proefdraaien is niet zo moeilijk, waterstof wil wel branden.
Productie, transport en vooral het rendement van waterstof is waar het om gaat.

Even om een idee te krijgen van de benodigde druk:

quote:
De soortelijke massa van waterstof is 0,09 kg/m³, 14 keer lichter dan lucht. In één kilogram waterstof zit 33,3 kWh ofwel 120 MJ aan energie. Dit is natuurlijk veel, maar waterstof is helaas ook erg volumineus, het heeft een erg lage dichtheid. 5,6 kg waterstof is dus gelijk aan 62 m³ onder atmosferische druk. Om die 62 m³ in een 90-litertank te krijgen, moet het gas tot 700 Bar druk worden gecomprimeerd.


[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 17-04-2020 11:59:23 ]
pi_192663404
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 11:33 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Panelen op noord op een schuin dak (45 tot 52 graden) doen zo'n 50 tot 55% van de opbrengst.

Ik heb er 11 op noord liggen (tikje naar het noord-westen) onder een hoek van 52 graden en die doen ~50%.

Een ex-collega heeft er 18 op noord van z'n garage liggen en ook die doen zo'n ~50%.

Dit is zijn set van 18x 270Wp panelen op noord.
Vorig jaar 2491kWh op 4860Wp = 51,25%

Ze zijn in februari 2019 geplaatst dus dat had nog iets meer kunnen zijn.

https://pvoutput.org/aggregate.jsp?id=73117&sid=64864&v=0&t=y
ons dak is ongeveer 51graden, mijn gok van initieel 50% opbrangst is dus nog redelijk accuraat.
vraag me alleen af waarom een offerte op 25% opbrengst komt ipv 50%
pi_192663516
quote:
2s.gif Op vrijdag 17 april 2020 11:48 schreef kovenant het volgende:

[..]

ons dak is ongeveer 51graden, mijn gok van initieel 50% opbrangst is dus nog redelijk accuraat.
vraag me alleen af waarom een offerte op 25% opbrengst komt ipv 50%
Geen idee, misschien kunnen ze niet rekenen of hebben ze geen zin in de klus.

Heb je een bestaande omvormer waar nog die panelen nog bij kunnen? Of moet dit op een extra omvormer? Altijd wel slim om dat te onderzoeken, vaak kunnen noord-zuid en oost-west panelen samen op 1 omvormer omdat de zon nooit aan 2 kanten tegelijkertijd staat.
pi_192664550
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 11:53 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Geen idee, misschien kunnen ze niet rekenen of hebben ze geen zin in de klus.

Heb je een bestaande omvormer waar nog die panelen nog bij kunnen? Of moet dit op een extra omvormer? Altijd wel slim om dat te onderzoeken, vaak kunnen noord-zuid en oost-west panelen samen op 1 omvormer omdat de zon nooit aan 2 kanten tegelijkertijd staat.
hele goede vraag.... plus een heel slimme oplossing..
ik heb nu een solaredge 2200 wave volgens mij deze word al maximaal benut op hoogtepunt van de dag.

gezien jij er veel over weet, weet jij of dit zou kunnen op 1?
pi_192664615
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 10:39 schreef Fisherman het volgende:

[..]

Als de saldering komt te vervallen moet je dus stroom inkopen of op gaan slaan. Voor de winterdag moet je dus alsnog stroom kopen.
Hoewel mijn huis goed geïsoleerd is (bouwjaar 2008) en ik vloerverwarming heb ga ik voorlopig geen warmtepomp aanschaffen.
Ik wacht liever op de alternatieven met waterstof. Reken er maar op dat die alternatieven beschikbaar komen, aangezien oudere huizen niet warm te stoken zijn met een warmtepomp. Er zijn overigens al ketels op waterstof ontwikkeld en er zijn ook al systemen waarbij je thuis waterstof kan produceren.

Daarnaast kan je ook als tussenvorm een soort synthetisch gas maken van opgewekte elektriciteit. Dat is te gebruiken met bestaande ketels en vergelijkbaar met aardgas.
Zelfs als waterstof de sleutel wordt voor ons energie-vraagstuk, dan nog is het véél efficiënter om de in waterstof opgeslagen energie eerst om te zetten in elektriciteit om een warmtepomp te voeden, dan het verbranden van waterstof in een geschikte cv-ketel.

Het omzetten van waterstof in elektriciteit heeft ongeveer eenzelfde rendement als het omzetten van waterstof in warmte. Laten we het afronden op 90% efficiëntie.
10kWh waterstof levert dus ofwel 9kWh warmte in de cv-ketel, ofwel 9kWh elektriciteit. Transport van die elektriciteit van centrale naar woning kost wat transportverliezen. Er komt ongeveer 8kWh elektriciteit aan bij de woning om de warmtepomp mee te voeden. De warmtepomp produceert daarmee, met een lage COP van 3,5 maarliefst 28 kWh warmte mee. Dat is dus drie keer zo efficiënt.

Echt: waterstof voor thuisgebruik is een geweldig product. Voor de grijze energie reuzen die hun bestaande verdienmodel min of meer in stand kunnen houden. Niet voor de consument als middel om huizen te verwarmen.

Wel kan (groene) waterstof een uitkomst bieden als vervanger van fossiele brandstoffen voor vele industriële processen waar hitte bij nodig is.
pi_192664670
Ik vermoed dat @Fisherman doelt op deze panelen?

https://www.zelfenergieproduceren.nl/nieuws/pilot-zonnepanelen-die-waterstof-produceren

quote:
De zonnepanelen gebruiken zonlicht en waterdamp uit de lucht om waterstof te produceren. Bij het maken van waterstof treedt normaliter een enorm energieverlies op. De Belgische onderzoekers hebben dit probleem opgelost door de omzetting van elektriciteit in waterstof in het zonnepaneel te integreren. Volgens de onderzoekers heeft het zonnepaneel een rendement van 15 procent en kan er 250 liter waterstof per dag mee geproduceerd worden.
15% rendement.

Een normaal zonnepaneel heeft een rendement van zo'n 21%.
15/21 = 71,5%

Ofwel, ze hebben gewoon elektrolyse vanuit zonnepanelen "uitgevonden".

Even ruw geschat: 250 liter waterstof klinkt als veel maar als het een paneel van 300Wp is, heb je het over 0,58kWh aan bruikbare energie per dag.

Dan berekend: 1 liter waterstofgas bij 1 bar heeft 11kJ aan energie. 150 liter is dan 150x11kJ = 1650kJ aan energie, is 0,46kWh aan energie.

Mijn schatting lijkt dus redelijk te kloppen, alleen gebruiken ze blijkbaar een iets kleiner paneel qua formaat.

Heb je iets aan zo'n paneel? Nope... rendementsverlies is 30% en nergens wordt gerept hoeveel energie het kost om die waterstof onder hoge druk (!) op te slaan en wat zo'n compressor + tank samen kosten.

Al met al door de media opgepikt als "fantastisch" maar ze hebben gewoon elektrolyse opnieuw uitgevonden en het lost de basisproblemen van waterstof niet op.
pi_192664686
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 11:44 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Is dat zo? Als je waterstof wil opslaan heb je een compressor nodig die zo'n 300 tot 800 bar aan druk kan maken, anders is het qua benodigde ruimte totaal niet interessant. Behalve dat die duur zijn (ze mogen geen waterstof lekken of ontsteken) vreten ze ook energie, wat het rendement fors drukt.
Bij thuisopslag is die druk veel lager dan bij auto's. De druk is rond de 30bar.
Auto's op waterstof is een utopie. Daar is inderdaad een druk van 700 bar voor nodig waar een half uur voor nodig is om die druk op te bouwen, voordat er weer getankt kan worden.
pi_192664724
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 12:55 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik vermoed dat @:Fisherman doelt op deze panelen?

https://www.zelfenergieproduceren.nl/nieuws/pilot-zonnepanelen-die-waterstof-produceren
[..]

15% rendement.

Een normaal zonnepaneel heeft een rendement van zo'n 21%.
15/21 = 71,5%

Ofwel, ze hebben gewoon elektrolyse vanuit zonnepanelen "uitgevonden".

Even ruw geschat: 250 liter waterstof klinkt als veel maar als het een paneel van 300Wp is, heb je het over 0,58kWh aan bruikbare energie per dag.

Dan berekend: 1 liter waterstofgas bij 1 bar heeft 11kJ aan energie. 150 liter is dan 150x11kJ = 1650kJ aan energie, is 0,46kWh aan energie.

Mijn schatting lijkt dus redelijk te kloppen, alleen gebruiken ze blijkbaar een iets kleiner paneel qua formaat.

Heb je iets aan zo'n paneel? Nope... rendementsverlies is 30% en nergens wordt gerept hoeveel energie het kost om die waterstof onder hoge druk (!) op te slaan en wat zo'n compressor + tank samen kosten.

Al met al door de media opgepikt als "fantastisch" maar ze hebben gewoon elektrolyse opnieuw uitgevonden en het lost de basisproblemen van waterstof niet op.
Google eens op solenco....

Remeha is aan het testen met waterstofketels in samenwerking met kiwa.
pi_192665762
quote:
2s.gif Op vrijdag 17 april 2020 09:44 schreef SEMTEX het volgende:

[..]

Mijn huis uit 1959 heeft dat ook en ik ben niet van plan 25.000 euro of meer eraan uit te geven om van het gas af te komen (+ een nieuwe keuken, ketel, vloerverwarming, vermoed ik..)
Koop je ook gelijk een nieuwe auto als je nieuwe banden ga kopen?
pi_192665895
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 12:59 schreef Fisherman het volgende:

[..]

Google eens op solenco....
Dat is een brandstofcel.

Dus eerst verlies je 30% energie bij het produceren van de waterstof (elektrolyse)
Daarna verlies je 5 tot 10% bij het comprimeren (opslaan in de brandstofcel) van de waterstof.
En als laatste stap verlies je in de brandstofcel weer 20% bij het omzetten van de waterstof in elektriciteit.

Onder de streep verlies je dus 55 tot 60% van de energie die je met je zonnepanelen opwekt en is je terugverdientijd van de zonnepanelen 2x zo lang.

Hoe ga je die installatie dan ooit ook nog eens terugverdienen?

Overigens zei je dat het goedkoper is dan accu?

De Solenco Powerbox moet ¤20.000 gaan kosten voor de 10kWh versie.
Dat is ¤2000 per kWh opslag.

Een 14kWh Tesla Powerwall zit op ¤7000.
Dat is ¤500 per kWh opslag.

Accu opslag is dus 4x goedkoper (en kan ook niet uit).

Pas zodra de thuisopslag onder de ¤200 per kWh komt (bij een levensduur van minimaal 15 jaar) wordt het interessant om er naar te kijken.

quote:
Remeha is aan het testen met waterstofketels in samenwerking met kiwa.
Dat zeg ik; het verbranden van waterstof is niet zo spannend. Waterstof brandt als een malle.
Er zullen vast proefwijken van komen maar daarmee los je de bestaande problemen niet op.

Het gaat met name om het produceren (laag rendement) en transporteren van waterstof en het omzetten van hele wijken om die ketels te kunnen gebruiken. Je kan niet 1 woning in een wijk overslaan, je zal (zoals Ivo1985 ook zei) iedere knelkoppeling in iedere woning moeten testen, iedere apparaat dat gas verbruikt vervangen of ombouwen.

Veiligheid is ook nog een dingetje: waterstof is van zichzelf geurloos en brandt met een bijna onzichtbare vlam. Dat geurloze maakt dat het zelf produceren van waterstof met mitsen en maren komt omdat je bij de thuisinstallaties niet even een geurstof kan toevoegen.

Het bijna onzichtbaar branden maakt dat kooktoestellen mogelijk van een optische indicator moeten worden voorzien.

[ Bericht 3% gewijzigd door TheFreshPrince op 17-04-2020 14:16:58 ]
pi_192666016
Sorry dat ik misschien wat "aanvallend" overkom maar ik ben wat voorzichtig geworden met mooie verhalen en beloften uit "waterstofland".

Als je zelf kan rekenen dan blijft er niet zoveel van die mooie verhalen van (met name) Ad van Wijk over.
pi_192666700
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 14:02 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Dat is een brandstofcel.

Dus eerst verlies je 30% energie bij het produceren van de waterstof (elektrolyse)
Daarna verlies je 5 tot 10% bij het comprimeren (opslaan in de brandstofcel) van de waterstof.
En als laatste stap verlies je in de brandstofcel weer 20% bij het omzetten van de waterstof in elektriciteit.

Onder de streep verlies je dus 55 tot 60% van de energie die je met je zonnepanelen opwekt en is je terugverdientijd van de zonnepanelen 2x zo lang.

Hoe ga je die installatie dan ooit ook nog eens terugverdienen?

Overigens zei je dat het goedkoper is dan accu?

De Solenco Powerbox moet ¤20.000 gaan kosten voor de 10kWh versie.
Dat is ¤2000 per kWh opslag.

Een 14kWh Tesla Powerwall zit op ¤7000.
Dat is ¤500 per kWh opslag.

Accu opslag is dus 4x goedkoper (en kan ook niet uit).

Pas zodra de thuisopslag onder de ¤200 per kWh komt (bij een levensduur van minimaal 15 jaar) wordt het interessant om er naar te kijken.
[..]

Dat zeg ik; het verbranden van waterstof is niet zo spannend. Waterstof brandt als een malle.
Er zullen vast proefwijken van komen maar daarmee los je de bestaande problemen niet op.

Het gaat met name om het produceren (laag rendement) en transporteren van waterstof en het omzetten van hele wijken om die ketels te kunnen gebruiken. Je kan niet 1 woning in een wijk overslaan, je zal (zoals Ivo1985 ook zei) iedere knelkoppeling in iedere woning moeten testen, iedere apparaat dat gas verbruikt vervangen of ombouwen.

Veiligheid is ook nog een dingetje: waterstof is van zichzelf geurloos en brandt met een bijna onzichtbare vlam. Dat geurloze maakt dat het zelf produceren van waterstof met mitsen en maren komt omdat je bij de thuisinstallaties niet even een geurstof kan toevoegen.

Het bijna onzichtbaar branden maakt dat kooktoestellen mogelijk van een optische indicator moeten worden voorzien.
Qua accu's had ik niet over die van Tesla. Ik wist niet dat je die ook kon gebruiken als je geen Tesla bezit.
Dat is inderdaad goedkoop. De accu's van Enphase zijn een stuk duurder. 1700 euro voor 1,2 kwh.

Overigens heb je in de winter weinig aan een accu als je die niet vol krijgt. Je kunt dan beter een groot deel van je overschot in de zomer met zo'n waterstof systeem omzetten, zodat je dat in de winter kan gebruiken.
pi_192667113
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 14:51 schreef Fisherman het volgende:

[..]

Qua accu's had ik niet over die van Tesla. Ik wist niet dat je die ook kon gebruiken als je geen Tesla bezit.
Dat is inderdaad goedkoop. De accu's van Enphase zijn een stuk duurder. 1700 euro voor 1,2 kwh.
Klopt, daarnaast is er nog de LG Chem.

Voor woningen verwacht ik nog wel wat van de Natrium-Ion (zeezout) batterijen die zo'n ¤100 per kWh moeten gaan kosten. Die zijn 20x goedkoper dan de brandstofcel en 5x goedkoper dan de Tesla Powerwall.

Maar zoals bij alles: eerst maar eens wat werkende exemplaren leveren voor die prijs.

quote:
Overigens heb je in de winter weinig aan een accu als je die niet vol krijgt. Je kunt dan beter een groot deel van je overschot in de zomer met zo'n waterstof systeem omzetten, zodat je dat in de winter kan gebruiken.
Dat is bij die Solenco brandstofcel niet anders.

Zo'n 10kWh brandstofcel zet 14kWh stroom uit je zonnepanelen om in 10kWh aan waterstof (en daarna weer 8kWh aan stroom).

Daar kan je ongeveer een dag mee vooruit, met een warmtepomp zelfs maar een uur of 6 tot 12 op een koude dag.

Zelfs met de 110kWh versie kan je maar een week vooruit en dan ben je iets van 2 ton kwijt in aanschaf.

Tenminste, ze hadden het bij die "modelwoning" over 1200 liter waterstof bij 30 bar = (1200 x 30 x 11kJ) / 3600 = 110kWh.

Om een herfst + winter te overbruggen heb je minimaal 2000kWh aan opslag nodig.

Je kan dus niet in de zomer opwekken voor de winter, je voorraad waterstof is maar voor maximaal 1 tot 10 dagen, afhankelijk van de grootte.

Als jij een grotere versie weet dan hoor ik het graag.

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 17-04-2020 15:32:43 ]
pi_192667872
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 15:13 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Klopt, daarnaast is er nog de LG Chem.

Voor woningen verwacht ik nog wel wat van de Natrium-Ion (zeezout) batterijen die zo'n ¤100 per kWh moeten gaan kosten. Die zijn 20x goedkoper dan de brandstofcel en 5x goedkoper dan de Tesla Powerwall.

Maar zoals bij alles: eerst maar eens wat werkende exemplaren leveren voor die prijs.
[..]

Dat is bij die Solenco brandstofcel niet anders.

Zo'n 10kWh brandstofcel zet 14kWh stroom uit je zonnepanelen om in 10kWh aan waterstof (en daarna weer 8kWh aan stroom).

Daar kan je ongeveer een dag mee vooruit, met een warmtepomp zelfs maar een uur of 6 tot 12 op een koude dag.

Zelfs met de 110kWh versie kan je maar een week vooruit en dan ben je iets van 2 ton kwijt in aanschaf.

Tenminste, ze hadden het bij die "modelwoning" over 1200 liter waterstof bij 30 bar = (1200 x 30 x 11kJ) / 3600 = 110kWh.

Om een herfst + winter te overbruggen heb je minimaal 2000kWh aan opslag nodig.

Je kan dus niet in de zomer opwekken voor de winter, je voorraad waterstof is maar voor maximaal 1 tot 10 dagen, afhankelijk van de grootte.

Als jij een grotere versie weet dan hoor ik het graag.
Ik verwacht qua accu's meer van solid state varianten dan een zeezout variant. Ik verwacht dat het nog wel een jaar of 10 gaat duren, voordat we nieuwe accu varianten kunnen kopen. Tot die tijd hebben we de salderingsregeling en subsidie gelukkig.
pi_192668008
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 15:54 schreef Fisherman het volgende:

[..]

Ik verwacht qua accu's meer van solid state varianten dan een zeezout variant.
Hangt van het doel af.

In een auto heb je een kleine accu nodig, dus een hoge energiedichtheid.
In een woning zou je zelfs de kruipruimte kunnen gebruiken om accu's neer te zetten, welke techniek je gebruikt en hoe groot ze zijn maakt dan niet zoveel uit, als het maar goedkoop en veilig is.

quote:
Ik verwacht dat het nog wel een jaar of 10 gaat duren, voordat we nieuwe accu varianten kunnen kopen. Tot die tijd hebben we de salderingsregeling en subsidie gelukkig.
Met de huidige saldering is het netwerk je "accu" inderdaad.
pi_192671602
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 april 2020 14:02 schreef TheFreshPrince het volgende:
Pas zodra de thuisopslag onder de ¤200 per kWh komt (bij een levensduur van minimaal 15 jaar) wordt het interessant om er naar te kijken.
[..]
Ben benieuwd naar de achterliggende berekening.
Stel ik koop een accu van 1kwh. In 9 van de 12 maanden kan ik 1kwh opwek gebruiken savonds ipv overdag waardoor ik 21 cent krijg ipv 11 cent (zo ongeveer het maximum wat je terug krijgt indien niet salderen).
365/12*9*10ct = 27 euro. 27 *15 = 405 euro. Dus bij een levensduur van 15 jaar wil je niet meer betalen dan 405.


Als ik zelf zo kijk met 14 panelen. 9/12 van het jaar nog pessimistisch en naar mate je meer panelen hebt al helemaal. En krijg je minder dan 11ct terug zelfde verhaal.

Ga je grote accu's kopen dan moet dat tarief per kWh flink dalen ja. Maar statement van 200eur is zeker lang niet overal geldig. Sterker nog: ik zou hem kopen als er geen saldering meer was.
Eerst denken, dan typen
pi_192671993
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 april 2020 19:14 schreef Piger het volgende:

[..]

Ben benieuwd naar de achterliggende berekening.
Stel ik koop een accu van 1kwh. In 9 van de 12 maanden kan ik 1kwh opwek gebruiken savonds ipv overdag waardoor ik 21 cent krijg ipv 11 cent (zo ongeveer het maximum wat je terug krijgt indien niet salderen).
365/12*9*10ct = 27 euro. 27 *15 = 405 euro. Dus bij een levensduur van 15 jaar wil je niet meer betalen dan 405.

Als ik zelf zo kijk met 14 panelen. 9/12 van het jaar nog pessimistisch en naar mate je meer panelen hebt al helemaal. En krijg je minder dan 11ct terug zelfde verhaal.

Ga je grote accu's kopen dan moet dat tarief per kWh flink dalen ja. Maar statement van 200eur is zeker lang niet overal geldig. Sterker nog: ik zou hem kopen als er geen saldering meer was.
Er moet wel een voordeel aan de aanschaf van zo'n product zitten om het interessant te maken.

Als het net zoveel kost als dat het oplevert is het niet heel nuttig, dus 100% "winst" na 15 jaar lijkt me redelijk.

Dan is je terugverdientijd zo'n 7 tot 8 jaar, dat is te overzien. Of hij écht 15 jaar meegaat moet je daarna ook maar zien...
  zondag 19 april 2020 @ 20:17:34 #161
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_192703428
quote:
2s.gif Op vrijdag 17 april 2020 10:30 schreef kovenant het volgende:
gezien hier best wat mensen zitten met kennis over panelen.

een panelen set op het noorden op schuin dak.
wel of niet doen?

ik heb verschillende offertes met info die varieren van 25% opbrengst tot 55% opbrengst.


Zie hier verschil noordkant vs zuidkant ( Boven en onder ZK is samen netzoveel als NK )

Is het veel? Nog niet... maar schijnt meer te worden in de zomer.. maar als je voor ¤1800,- 2400wp Met plaatsen kan krijgen.... gewoon doen!!
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_192703874
Nieuw dagrecord voor 2020!

94,29 kWh.

Deze maand tot nu toe: 1374 kWh *O*
pi_192704156
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2020 20:38 schreef TheFreshPrince het volgende:
Nieuw dagrecord voor 2020!

94,29 kWh.

Deze maand tot nu toe: 1374 kWh *O*
Maak je dat ook allemaal op?
Facts don't care about your feelings
pi_192704571
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2020 20:49 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Maak je dat ook allemaal op?
Nou, sinds een paar weken gaat het wel hard, heb 4 videokaarten en 7 processoren aan het werk.

FOK! Folding@home team bestormt de top1000

Maar normaal betaal ik zo'n ¤5 voorschot aan energie en afgelopen jaar kreeg ik ¤821 terug.

  zondag 19 april 2020 @ 22:31:53 #165
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192705965
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2020 20:38 schreef TheFreshPrince het volgende:
Nieuw dagrecord voor 2020!
94,29 kWh.
Hier ook 22.44 KWh met 14 panelen op zuid 8-)
  zondag 19 april 2020 @ 22:36:28 #166
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192706049
Mogelijke oorzaak ..........

Bezitters zonnepanelen profiteren van afgenomen vliegverkeer :D

Vliegen is slecht voor het klimaat. Zo is het vliegverkeer in Nederland goed voor ongeveer 6 procent van onze broeikasgasuitstoot. Maar vliegtuigen beïnvloeden het klimaat ook op een andere manier: hun condenssporen houden het zonlicht tegen en zorgen er zo voor dat bezitters van zonnepanelen minder schone energie kunnen opwekken. En dat betekent weer dat we meer energie moeten opwekken met bijvoorbeeld kolen.

Vincent Dekker die voor dagblad Trouw al jarenlang een weblog bijhoudt over zonne-energie, dacht altijd dat de vliegtuigstrepen maar een beperkte negatieve invloed hadden op de hoeveelheid stroom die zijn zonnepanelen opwekten. Maar nu een strakblauwe hemel dankzij de coronamaatregelen ook echt een strakblauwe hemel is, komt hij daarvan terug. Door zijn zonne-opbrengstcijfers van de afgelopen maand te vergelijken met even zonnige en heldere dagen uit het verleden becijfert hij dat hij jaarlijks 10 procent van zijn stroomproductie misloopt door het vliegverkeer.

In 2013 schatte ik in dat het vliegverkeer mij zo’n 10 kWh per jaar kost. Maar bij mij blijkt het nu 10 procent van 2550 kWh te zijn, en dat is toch echt 255 kWh. Bij een kWh-prijs van 21 cent is dat 53 euro per jaar. En nu heb ik twaalf paneeltjes van in totaal 2,73 kW. In heel Nederland hebben we inmiddels echter panelen staan met een totaal vermogen van meer dan 7 GigaWatt, 2,5 miljoen keer zo veel als mijn panelen. Oftewel: dat vliegen kost ons alleen in Nederland nu al 130 miljoen euro per jaar aan gemiste stroom. Door steeds meer zonnepanelen en steeds meer vliegtuigen wordt dat heel snel veel meer. Zou iemand zich hier ooit eens verantwoordelijk voor willen gaan voelen?

https://joop.bnnvara.nl/n(...)genomen-vliegverkeer

Zo :D
  zondag 19 april 2020 @ 22:41:35 #167
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192706126
Zonder vliegtuigen leveren mijn zonnepanelen record na record

Deze lente trakteert ons tot nu toe op buitengewoon mooi weer. Veel dagen met strak blauwe luchten, en dan bedoel ik echt strák blauw. Want geen wolk én geen condensspoor van een vliegtuig te zien. Plotseling krijg ik recordhoeveelheden stroom van mijn zonnepanelen.

Bijna op de kop af zeven jaar geleden klaagde ik hier al eens over de condensstrepen die vliegtuigen trokken tussen de zon en mijn panelen. Het zijn een soort sluierwolken en ja, die strepen houden dus net als andere wolken het zonlicht tegen. Hoeveel, dat wist ik niet, maar ik gokte dat het toch gauw een tiental kiloWattuur per jaar zou zijn.

Welnu, ik kan u verzekeren dat ik er ver, heel ver naast heb gezeten. Het moet 20 tot 25 keer zo veel zijn. Dankzij het coronavirus kan ik mijn stroomproductie nu heel goed vergelijken met die van prachtig zonnige dagen in voorbije jaren. Dagen met een ‘wolkenloze’ hemel, maar toch niet strak blauw, want: veel vliegtuigstrepen.
Laat ik u proberen te overtuigen met wat droge cijfertjes. Sinds 2014 houd ik de dagelijks stroomproductie op een standaardwijze bij en kan ik dus de dagopbrengsten goed vergelijken. Daarbij kijk ik alleen naar de echte topdagen van 21 maart tot en met 31 maart, elf dagen waarin dit jaar nagenoeg geen vliegtuig in de lucht was. Van die topdagen, dagen met de hoogste opbrengst, kan ik redelijkerwijs aannemen dat het wolkenloze dagen moeten zijn geweest.

In die periode scoorde 2017 tot nu toe als beste jaar. Ik haalde dat jaar in elf dagen in totaal 121,92 kWh van mijn dak, en er waren maar liefst zes dagen met meer dan 12 kWh per dag, twee zelfs met meer dan 13: 13,04 en 13,05 kWh om precies te zijn. In 2014 heb ik eind maart een dag van 13,19 kWh gehad en dat was tot dit jaar het absolute maximum voor de eerste elf lentedagen.

Record na record

En dit jaar? Dit jaar lach ik om die cijfers. Ik heb een record van 145,36 kWh van mijn dak gehaald. Bijna 20 procent meer dan drie jaar geleden. Van de elf dagen waren er negen met meer dan 12 kWh per dag, waarvan vier met meer dan 13 en drie met meer dan 14 kWh. En met 15,08 kWh op 31 maart is dat mijn nieuwe recorddag voor deze elf lentedagen. Dat is een verbetering van het dagrecord met ruim 14 procent!

Ja maar, zult u zeggen, ‘maart heeft dit jaar gewoon een recordhoeveelheid zonuren gehad. Daar ligt het aan.’ Dat klopt voor een deel, want de laatste drie dagen van maart 2017 waren geen topdagen. Dus haal ik die er af. De dagen van 21 tot en met 28 maart waren echter ook in 2017 vrijwel allemaal 100 procent zonnig, zoals ze dat ook dit jaar waren. Er was van 's morgens vroeg tot 's avonds laat zon. En omdat het om dezelfde dagen van het jaar gaat, zijn dan de aantallen zonuren en de stand van de stond nagenoeg gelijk. Het enige verschil is: wel of geen vliegtuigstrepen. Het verschil in stroomproductie over die acht dagen is dan geen bijna 20 procent maar ruim 8 procent.

Er is nog een andere maatstaf om te vergelijken. Je kunt kijken wat de hoogste stroomproductie in Watt op een dag is geweest. Zo had ik op de beste dag van maart 2017, 25 maart - met 13,05 kWh als dagopbrengst, ’s middags een piek met 2122 Watt. Dit jaar was het op 25 maart 2020 2312 Watt, 9 procent meer. Op dat moment in 2017 was er geen condensstreep voor de zon, want dan zou de opbrengst veel lager zijn geweest. Maar condensstrepen verwaaien, en vormen een lichte sluier die een groot deel van de hemel kan bedekken. En dan denk je dat het volop zonnig is terwijl toch een deel van de zonnestraling wordt tegengehouden.

Ook nadeel bij bewolking

Kortom: ik houd het erop dat condenssporen van vliegtuigen mij eind maart pakweg 8 of 9 procent van mijn stroom hebben gekost. Vroeger meende ik dat dit alleen voor zonnige dagen gold, een van de redenen waarom ik toen dacht dat ik per jaar slechts zo'n tien kiloWattuur per jaar misloop. Maar dat is een domme fout. Die vliegtuigstrepen zijn er ook als het bewolkt is. Alleen zie je ze dan niet want ze worden boven de wolken gevormd. Maar daar houden ze net zo goed die 9 procent van het zonlicht tegen als op een zonnige dag. En de wolken houden daarna van de overblijvende 91 procent weer hun aandeel tegen. Al met al valt er door die vliegtuigstrepen op bewolkte dagen toch ook gewoon 9 procent minder zonlicht op mijn panelen dan wanneer er niet wordt gevlogen.

Die 9 procent is natuurlijk wel op basis van het vliegverkeer van 21 tot en met 28 maart. In de maanden december, januari en februari wordt er 5 tot 10 procent minder gevlogen dan in maart. Maar in de maanden april tot en met november juist 5 tot 10 procent meer. Over het hele jaar loop ik dus eerder zo'n 10 procent van mijn stroomproductie mis. En elk jaar wordt dat meer.

Enorme schade

In 2013 schatte ik in dat het vliegverkeer mij zo'n 10 kWh per jaar kost. Maar bij mij blijkt het nu 10 procent van 2550 kWh te zijn, en dat is toch echt 255 kWh. Bij een kWh-prijs van 21 cent is dat 53 euro per jaar. En nu heb ik twaalf paneeltjes van in totaal 2,73 kW. In heel Nederland hebben we inmiddels echter panelen staan met een totaal vermogen van meer dan 7 GigaWatt, 2,5 miljoen keer zo veel als mijn panelen. Oftewel: dat vliegen kost ons alleen in Nederland nu al 130 miljoen euro per jaar aan gemiste stroom. Door steeds meer zonnepanelen en steeds meer vliegtuigen wordt dat heel snel veel meer. Zou iemand zich hier ooit eens verantwoordelijk voor willen gaan voelen?

In zijn weblog ‘Vincent wil zon’ belicht Vincent Dekker innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie.

https://www.trouw.nl/duur(...)l&utm_source=twitter

Zo koekoek :P
pi_192710529
Dat belooft dus een goed jaar voor de opwekking te worden.
pi_192710584
quote:
6s.gif Op zondag 19 april 2020 22:36 schreef ikweethetookniet het volgende:
Mogelijke oorzaak ..........

Bezitters zonnepanelen profiteren van afgenomen vliegverkeer :D

Vliegen is slecht voor het klimaat. Zo is het vliegverkeer in Nederland goed voor ongeveer 6 procent van onze broeikasgasuitstoot. Maar vliegtuigen beïnvloeden het klimaat ook op een andere manier: hun condenssporen houden het zonlicht tegen en zorgen er zo voor dat bezitters van zonnepanelen minder schone energie kunnen opwekken. En dat betekent weer dat we meer energie moeten opwekken met bijvoorbeeld kolen.

Vincent Dekker die voor dagblad Trouw al jarenlang een weblog bijhoudt over zonne-energie, dacht altijd dat de vliegtuigstrepen maar een beperkte negatieve invloed hadden op de hoeveelheid stroom die zijn zonnepanelen opwekten. Maar nu een strakblauwe hemel dankzij de coronamaatregelen ook echt een strakblauwe hemel is, komt hij daarvan terug. Door zijn zonne-opbrengstcijfers van de afgelopen maand te vergelijken met even zonnige en heldere dagen uit het verleden becijfert hij dat hij jaarlijks 10 procent van zijn stroomproductie misloopt door het vliegverkeer.

In 2013 schatte ik in dat het vliegverkeer mij zo’n 10 kWh per jaar kost. Maar bij mij blijkt het nu 10 procent van 2550 kWh te zijn, en dat is toch echt 255 kWh. Bij een kWh-prijs van 21 cent is dat 53 euro per jaar. En nu heb ik twaalf paneeltjes van in totaal 2,73 kW. In heel Nederland hebben we inmiddels echter panelen staan met een totaal vermogen van meer dan 7 GigaWatt, 2,5 miljoen keer zo veel als mijn panelen. Oftewel: dat vliegen kost ons alleen in Nederland nu al 130 miljoen euro per jaar aan gemiste stroom. Door steeds meer zonnepanelen en steeds meer vliegtuigen wordt dat heel snel veel meer. Zou iemand zich hier ooit eens verantwoordelijk voor willen gaan voelen?

https://joop.bnnvara.nl/n(...)genomen-vliegverkeer

Zo :D
Het is wel opmerkelijk, maar financieel gezien levert ons schiphol en het vliegen veel meer op dan die 130 miljoen per jaar. Als je alleen al kijkt naar wat het aan werkgelegenheid oplevert.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_192711369
Net een offerte ontvangen voor 8X Trina Solar 325 WP. Totaalprijs 2500 euro ex btw.

Lijkt me zeer netjes?

Zijn de panelen overigens een stuk groter geworden de laatste jaren?
Ivm dakramen e.d. lijkt 8 het maximaal haalbare als ze allemaal in dezelfde opstelling komen. Buren die ze al minstens 4 jaar hebben liggen hebben er 10 liggen.

Even vragen of ze vandaag nog gelegd kunnen worden gezien het weer de komende dagen. :D
pi_192712431
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 10:56 schreef -0- het volgende:
Net een offerte ontvangen voor 8X Trina Solar 325 WP. Totaalprijs 2500 euro ex btw.

Lijkt me zeer netjes?

Zijn de panelen overigens een stuk groter geworden de laatste jaren?
Ivm dakramen e.d. lijkt 8 het maximaal haalbare als ze allemaal in dezelfde opstelling komen. Buren die ze al minstens 4 jaar hebben liggen hebben er 10 liggen.

Even vragen of ze vandaag nog gelegd kunnen worden gezien het weer de komende dagen. :D
Prijs lijkt me keurig.

Panelen zijn doorgaans 100x165 centimeter, dus tenzij je buren kleine panelen hebben zou het bij jou ook moeten passen.

Wel handig om nu nog uit te zoeken, later nog 2 dezelfde panelen vinden en bijleggen is lastig.
  maandag 20 april 2020 @ 12:25:00 #172
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_192712899
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 10:56 schreef -0- het volgende:
Net een offerte ontvangen voor 8X Trina Solar 325 WP. Totaalprijs 2500 euro ex btw.

Lijkt me zeer netjes?

Incl omvormer en leggen, of puur alleen de panelen?
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_192713653
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 11:54 schreef TheFreshPrince het volgende:

Panelen zijn doorgaans 100x165 centimeter, dus tenzij je buren kleine panelen hebben zou het bij jou ook moeten passen.
Heb het even nagevraagd, deze panelen zijn 170 cm. Als ik bij de buren kijk ligt het daar vrij strak. Dat zal dus net het verschil maken als zij 165 cm hebben. Ook blijkt hun dakraam net wat hoger te liggen waardoor het daar beter uitkomt.
Door wat andere aanpassingen komen we nog op 8 wat voor ons ook net wel / net niet genoeg gaat zijn.

quote:
5s.gif Op maandag 20 april 2020 12:25 schreef daNpy het volgende:

[..]

Incl omvormer en leggen, of puur alleen de panelen?
Incl. omvormer en installatie.
  maandag 20 april 2020 @ 13:28:22 #174
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_192713885
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 13:14 schreef -0- het volgende:

[..]

Heb het even nagevraagd, deze panelen zijn 170 cm. Als ik bij de buren kijk ligt het daar vrij strak. Dat zal dus net het verschil maken als zij 165 cm hebben. Ook blijkt hun dakraam net wat hoger te liggen waardoor het daar beter uitkomt.
Door wat andere aanpassingen komen we nog op 8 wat voor ons ook net wel / net niet genoeg gaat zijn.
[..]

Incl. omvormer en installatie.
Dat is inderdaad echt weinig geld!
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_192713942
De opbrengst deze maand is echt belachelijk goed :D
  maandag 20 april 2020 @ 13:32:54 #176
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_192713990
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 13:30 schreef TheFreshPrince het volgende:
De opbrengst deze maand is echt belachelijk goed :D
Maart was bij mij ook beter dan voorgaande 2 jaren. Zit nu op ca 75% van vorig jaar met nog 10 dagen te gaan :D
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_192717752
Ik zit nog in de orienteringsfase voor zonnepanelen
Er passen 19 panelen op mijn dak
10 stuks op ZZW 210O, en 9 stuks op ZO / OZO 120O, andere helft is van de buren ;)


Google Maps plaatje

Kan ik met met 19 zonnepanelen van 325Wp een 1-fase omvormen nemen, of is 3-fasen verstandiger ? (ja, ik heb 3 fasen in de meterkast)
En lukt dat met 2 verschillende dakhoeken ?

1-fase systeem wat ik gevonden had
https://www.winkelman-zon(...)redge-se6000h/51460/

3-fasen systeem
https://www.winkelman-zon(...)1085/?display=detail
pi_192717904
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 16:57 schreef bluemoon23 het volgende:
Ik zit nog in de orienteringsfase voor zonnepanelen
Er passen 19 panelen op mijn dak
10 stuks op ZZW 210O, en 9 stuks op ZO / OZO 120O, andere helft is van de buren ;)

[ link | afbeelding ]
Google Maps plaatje
[ link | afbeelding ]
Kan ik met met 19 zonnepanelen van 325Wp een 1-fase omvormen nemen, of is 3-fasen verstandiger ? (ja, ik heb 3 fasen in de meterkast)
En lukt dat met 2 verschillende dakhoeken ?

1-fase systeem wat ik gevonden had
https://www.winkelman-zon(...)redge-se6000h/51460/

3-fasen systeem
https://www.winkelman-zon(...)1085/?display=detail
Je zal op 1-fase met 16A afgezekerd een (16A x 230 volt =) 3680W omvormer kwijt kunnen.
Dus dan kom je op 3-fasen. Dan kan je tot één 11kW omvormer kwijt of bijvoorbeeld 2x 8kW.

Ik zou dan trouwens voor een 7kW omvormer gaan, dan kan je in de toekomst ook nog 10 panelen op noord/noord-oost kwijt op dezelfde omvormer. Dat kan je ook direct laten doen natuurlijk.

Met de 6kW past dat net niet als je binnen de 135% limiet van SolarEdge wil blijven.

Op de SE7k mag je maximaal 7000 x 1,35 = 9450Wp aan panelen leggen, ofwel 29 panelen van 325Wp in totaal.

Op de SE8k kan je dan zelfs 33 panelen kwijt (aangezien noord geen dakraam heeft scheelt dat weer 1 paneel, zo te zien).

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 20-04-2020 17:14:19 ]
pi_192718254
Waarom bestaan er dan 1-fase 6000W omvormers dan (noobvraag) ?, is dat niet voor huisinstallaties bedoeld ?

En 1 omvormer met 9 panelen, en 1 omvormer met 10 panelen (elk een eigen dakhelft), dat is financieel niet handig zeker ?

Noord/NoordOost wil ik geen panelen opleggen, als ik dan toch meer kwijt wil, dan leg ik later wel meer op het platte dak van de garage
pi_192718553
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 17:30 schreef bluemoon23 het volgende:
Waarom bestaan er dan 1-fase 6000W omvormers dan (noobvraag) ?, is dat niet voor huisinstallaties bedoeld ?
Als je 1x 40A in je meterkast hebt (1 fase) dan kan je wel een 5 of 6kW 1-fase omvormer kwijt.
3-fase heeft meer totaal vermogen maar minder per fase.

quote:
En 1 omvormer met 9 panelen, en 1 omvormer met 10 panelen (elk een eigen dakhelft), dat is financieel niet handig zeker ?
Het kan, ook ieder op 1 fase dan bijvoorbeeld. Maar ik zou nu gewoon een mooie 3-fase omvormer nemen waar je later ook je uitbreiding op aan kan sluiten.

Vuistregel bij SolarEdge voor de 3-fase omvormers is dat je 135% mag aansluiten van het vermogen dat op de omvormer staat. Dat is vooral nuttig als je een dakvlak hebt in een andere richting (je piek is dan lager).

quote:
Noord/NoordOost wil ik geen panelen opleggen, als ik dan toch meer kwijt wil, dan leg ik later wel meer op het platte dak van de garage
Dat kan ook ;)
pi_192718576
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 17:30 schreef bluemoon23 het volgende:
Waarom bestaan er dan 1-fase 6000W omvormers dan (noobvraag) ?, is dat niet voor huisinstallaties bedoeld ?

En 1 omvormer met 9 panelen, en 1 omvormer met 10 panelen (elk een eigen dakhelft), dat is financieel niet handig zeker ?

Noord/NoordOost wil ik geen panelen opleggen, als ik dan toch meer kwijt wil, dan leg ik later wel meer op het platte dak van de garage
Voor het buitenland, daar hebben ze vaak grote 1 fase aansluitingen.

Mijn warmtepomp heeft een booster e verwarming van 11KW op 1 fase (dachten ze bij de leverancier :') )
Vakman pur sang
pi_192718590
quote:
1s.gif Op maandag 20 april 2020 17:53 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Voor het buitenland, daar hebben ze vaak grote 1 fase aansluitingen.

Mijn warmtepomp heeft een booster e verwarming van 11KW op 1 fase (dachten ze bij de leverancier :') )
Klopt, buitenland heb je soms ook hogere aansluitingen.

Maar een 6kW kan je in Nederland nog wel op een 1-fase meterkast kwijt met een 25A afzekering (zit je iets over de grens, dat vliegt er niet meteen uit lijkt me).
pi_192718612
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 17:54 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Klopt, buitenland heb je soms ook hogere aansluitingen.

Maar een 6kW kan je in Nederland nog wel op een 1-fase meterkast kwijt.
Ja klopt.

Ik zou trouwens wel kiezen voor 3 fasen als je meer dan 4000wp produceert.
Tenminste bij mij koste het geen fluit, moest alleen een 3 fase meter te krijgen, de rest was er al.
Vakman pur sang
pi_192723828
95,2kWh *O*

Record na record... en mei moet nog komen :D
  maandag 20 april 2020 @ 22:07:28 #185
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_192723894
Nieuw record vandaag!

45,9 kWh op 7.425 Watt piek. Ligging Zuid, dak helling "steil".

Sinds 18 mei vorig jaar nu 6600 kWh opwek. Nog een kleine maand, als dat een beetje goede maand wordt zit ik op 100% opwek :7
Laat die handjes wapperen!
pi_192724484
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 13:28 schreef daNpy het volgende:

[..]

Dat is inderdaad echt weinig geld!
Toch nog een 9e er bij kunnen puzzelen. 2925 Wp voor 2640 nu.

Verwachte terugverdientijd gaat hiermee naar 5 jaar.
pi_192725113
Hier ook een nieuw record vandaag, 21,86 kWh met 3245 Wp. Prachtige dagen zo.
  dinsdag 21 april 2020 @ 07:47:16 #188
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_192727121
Hier ook de beste dag van het jaar gisteren :)
Ga deze maand de voorgaande 2 jaren voorbij met dit zonnetje.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_192728894
Hier gisteren ook de beste dag. Al had het denk ik nog beter had gekund. wij wonen vlakbij een grote fik die nog steeds gaande is. En dat doet wel wat met de lucht.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_192728991
Als het zo door gaat komende week kan dit de beste maand worden, zelfs beter dan juni vorig jaar.
pi_192729195
Hier ook goede waardes deze maand. Lekker schone lucht, fris windje en genoeg zon :)

Ik heb mijn knutselwerkje voor de afkoeling van de omvormer ook aangezet. Die werkt nu lekker. Als de omvormer 45 graden aangeeft, dan zie je de grafiek aftoppen, en dan loopt hij bijna horizontaal door tot hij weer daalt. Beter dan de zaagtand van 45-50-45 van de knutsel vorig jaar :P
  dinsdag 21 april 2020 @ 11:15:20 #192
104901 OxygeneFRL
....dus....
pi_192729753
MIjn omvormer hangt in de garage en ik ga over paar weken het dak van de garage voorzien van witte dakcoating.

Hoe maken jullie je panelen zelf schoon trouwens? ik schiet af en toe mn tuinslang erop
pi_192729887
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 april 2020 11:15 schreef OxygeneFRL het volgende:
MIjn omvormer hangt in de garage en ik ga over paar weken het dak van de garage voorzien van witte dakcoating.

Hoe maken jullie je panelen zelf schoon trouwens? ik schiet af en toe mn tuinslang erop
Ze liggen hier nu ruim 1,5 jaar en heb ze nog niet schoongemaakt.
Na een regenbui zien ze er weer prima uit.
  dinsdag 21 april 2020 @ 11:43:00 #194
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_192730258
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 april 2020 11:22 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ze liggen hier nu ruim 1,5 jaar en heb ze nog niet schoongemaakt.
Na een regenbui zien ze er weer prima uit.
Ik heb een set op 9 meter hoogte, die maak ik nooit schoon. Functioneren nog goed.

En een set op 2 meter hoogte. Die maak ik in het voor en najaar schoon omdat ik daar makkelijk bij kan.
Tot nooit .......
pi_192730483
We hebben hier een borstel op een telescopische steel. Daarmee halen we net de bovenste panelen op een meter of 9.
Meestal maken we ze 1a2 keer per jaar schoon (met gewoon water, wel net voor een regenbui ivm kalk). Vooral de vogelpoep in het voorjaar. Een beetje is niet zo erg, maar met de hoeveelheid mussennesten kan even poetsen geen kwaad. De rest van het jaar gaat het prima met regenbuien.
pi_192730550
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 13:14 schreef -0- het volgende:

[..]

Heb het even nagevraagd, deze panelen zijn 170 cm. Als ik bij de buren kijk ligt het daar vrij strak. Dat zal dus net het verschil maken als zij 165 cm hebben. Ook blijkt hun dakraam net wat hoger te liggen waardoor het daar beter uitkomt.
Door wat andere aanpassingen komen we nog op 8 wat voor ons ook net wel / net niet genoeg gaat zijn.
[..]

Incl. omvormer en installatie.
Nette prijs, daar redt ik het niet voor.
Zit 200 hoger met 310wp
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192730648
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 16:57 schreef bluemoon23 het volgende:

Kan ik met met 19 zonnepanelen van 325Wp een 1-fase omvormen nemen, of is 3-fasen verstandiger ? (ja, ik heb 3 fasen in de meterkast)
En lukt dat met 2 verschillende dakhoeken ?

Even een makkelijk antwoord:
Kan het op 1 fase, ja, zal vast goed gaan.
Wil je dat? Nee.

Je hebt 3 fase, dus geef dat kleine beetje meer geld uit aan de omvormer en neem een 3 fase omvormer.

2 dakhoeken, geen punt.
Is het schaduw vrij, dan gewoon 2 strings (elke 3 fase omvormer, normaal, heeft 2MPPs).
Is er deels schaduw op een van de vlakken, optimizers, dan kan je zoveel hellingen en richtingen combineren als nodig is.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_192732038
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 april 2020 10:18 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Hier gisteren ook de beste dag. Al had het denk ik nog beter had gekund. wij wonen vlakbij een grote fik die nog steeds gaande is. En dat doet wel wat met de lucht.
Die brand gooit hier ook roet ( :') ) in het eten. Het was daardoor net niet helemaal helder genoeg. Onze beste opbrengst was in maart, toen het ineens heel zonnig maar ook relatief koud was. Daarna hebben we die opbrengst wel al een aantal keren bijna gehaald, maar nooit meer helemaal.

Het voordeel van met twee mensen thuis moeten werken is dat we beter zicht hebben op de zon op ons garagedak. Daar komen hoogstwaarschijnlijk panelen bij. Onze garage staat evenwijdig aan het huis maar de kap die erop ligt staat dwars op het huis. En het ene dakvlak daarvan ligt op het westen, daar komen de panelen. Waar het idee was om ze alleen aan het einde van de garage te leggen, daar waar ons huis ophoudt zeg maar, gaan we ze nu ook echt naast het huis leggen. We zien dat daar in de ochtend een aantal uren vol de zon op staat.
Die twee extra panelen zijn de kosten dan niet want er moet toch al gewerkt worden met optimizers vanwege wisselende schaduwvlakken. Al met al moet het net genoeg opleveren om weer op 0 uit te komen nu we een elektrische auto hebben en we die regelmatig thuis laden.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
  dinsdag 21 april 2020 @ 13:33:41 #199
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192732329
Negatieve elektriciteitsprijs zit ondernemers dwars

Agrarische ondernemers met zonnepanelen of windmolens op hun bedrijf hebben in deze periode, en dan met name in de weekenden, soms een negatieve energieprijs. Bij een negatieve elektriciteitprijs verstrekt RVO geen SDE+- subsidie voor de zogenaamde invoeding van hernieuwbare elektriciteit.

Dit heeft alles te maken met de coronacrisis en uiteraard helpt, als je zonnepanelen hebt, ook het uitermate zonnige weer van de laatste weken mee. Door de maatregelen om het coronavirus in te dammen, wordt veel minder energie gebruikt dan normaal. In de vorm van elektriciteit, gas, olie of welke andere vorm dan ook. Tegelijkertijd is de productie van zonne-energie veel groter dan normaal door het uitzonderlijk vaste en zeer zonnige weer.

Hierdoor was bijvoorbeeld vorig weekeind, als het energieverbruik nog eens verder daalt, de elektriciteitsprijs voor een aaneengesloten tijdblok van zes uur of langer negatief. Dit heeft op social media al geleid tot enkele verontwaardigde reacties van agrarische ondernemers, die de wenkbrauwen fronsen dat zij voor het opwekken van groene stroom "geld toe moet betalen".

Johan Emmens
Groene stroom producten, zonder subsidie, moeten nu geld betalen om van de opgewekte stroom af te komen.
Fantastisch idee, die groene stroom. https://twitter.com/BlitAgro/status/1249661070714732544

Blitterswijk Agro 🚜
Land voorbewerken voor aardappels planten. Kleigrond is spijkerhard. En ook nog bijbetalen om vandaag van de groene stroom af te komen.,,, wat een wereld. 🤷‍♂️

Eerder dit jaar in februari was de productie van windenergie al uitzonderlijk groot, waardoor de elektriciteitsprijs negatief werd. Dat was enkele maanden terug toen een primeur.

Vanaf 1 januari 2015
Bij negatieve elektriciteitprijs verstrekt RVO geen SDE+- subsidie voor de zogenaamde invoeding van hernieuwbare elektriciteit. Kleine projecten (projecten met een nominaal vermogen per aansluiting op het elektriciteitsnet van minder dan 500 kW) en projecten waarvan de aanvraag voor 1 december 2015 is ingediend, zijn van deze bepaling uitgesloten. Voor windenergieprojecten ligt de grens op 3 MW per aansluiting op het elektriciteitsnet.

Martien Visser
Gisteren kwam voor het eerst in NL meer dan 50% van alle gebruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Over een aantal jaar is dat normaal.



Gisteren was voor het eerst in NL ook de daggemiddelde elektriciteitsprijs in NL (groothandel) negatief: -5,45 ¤/MWh.#grafiekvandedag

Uitzonderlijke situatie
De nieuwe SDE+- bepaling over de negatieve elektriciteitsprijs betekent niet dat financiering van zonnepanelen onaantrekkelijk is geworden, zegt Hans van Cleef, energie econoom van de ABN Amro. “Dit is een uitzonderlijke situatie, die we wel hadden verwacht maar niet al zo snel.” De bank gaat er van uit dat de negatieve elektriciteitsprijs een uitzondering blijft, gemeten over het tijdvak waarin een financiering van zonnepanelen loopt van doorgaans 15 jaar. Van Cleef: “Technisch gezien kunnen zonnepanelen wel 25 jaar mee. Het verschijnsel ‘negatieve elektriciteitsprijs’ maakt de financiering van zonnepanelen niet moeilijker."

Negatiever scenario budgetteren
RVO raadt desgevraagd aan te berekenen of een project ook rendabel is als de productie van zonne-en windenergie jaarlijks iets lager uitvalt, waarbij dit wordt aangevuld met een extra jaar subsidie (het zogenaamde 16de jaar). Ook RVO benadrukt dat de negatieve energieprijs in Nederland langer dan 6 uur aaneengesloten, een uitzonderlijke situatie is die zich dit jaar pas voor het eerst heeft voorgedaan.

https://www.boerenbusines(...)it-ondernemers-dwars

Zo dat is veel :D
pi_192733264
quote:
6s.gif Op dinsdag 21 april 2020 13:33 schreef ikweethetookniet het volgende:
Negatieve elektriciteitsprijs zit ondernemers dwars

Agrarische ondernemers met zonnepanelen of windmolens op hun bedrijf hebben in deze periode, en dan met name in de weekenden, soms een negatieve energieprijs. Bij een negatieve elektriciteitprijs verstrekt RVO geen SDE+- subsidie voor de zogenaamde invoeding van hernieuwbare elektriciteit.

Dit heeft alles te maken met de coronacrisis en uiteraard helpt, als je zonnepanelen hebt, ook het uitermate zonnige weer van de laatste weken mee. Door de maatregelen om het coronavirus in te dammen, wordt veel minder energie gebruikt dan normaal. In de vorm van elektriciteit, gas, olie of welke andere vorm dan ook. Tegelijkertijd is de productie van zonne-energie veel groter dan normaal door het uitzonderlijk vaste en zeer zonnige weer.

Hierdoor was bijvoorbeeld vorig weekeind, als het energieverbruik nog eens verder daalt, de elektriciteitsprijs voor een aaneengesloten tijdblok van zes uur of langer negatief. Dit heeft op social media al geleid tot enkele verontwaardigde reacties van agrarische ondernemers, die de wenkbrauwen fronsen dat zij voor het opwekken van groene stroom "geld toe moet betalen".

Johan Emmens
Groene stroom producten, zonder subsidie, moeten nu geld betalen om van de opgewekte stroom af te komen.
Fantastisch idee, die groene stroom. https://twitter.com/BlitAgro/status/1249661070714732544

Blitterswijk Agro 🚜
Land voorbewerken voor aardappels planten. Kleigrond is spijkerhard. En ook nog bijbetalen om vandaag van de groene stroom af te komen.,,, wat een wereld. 🤷‍♂️

Eerder dit jaar in februari was de productie van windenergie al uitzonderlijk groot, waardoor de elektriciteitsprijs negatief werd. Dat was enkele maanden terug toen een primeur.

Vanaf 1 januari 2015
Bij negatieve elektriciteitprijs verstrekt RVO geen SDE+- subsidie voor de zogenaamde invoeding van hernieuwbare elektriciteit. Kleine projecten (projecten met een nominaal vermogen per aansluiting op het elektriciteitsnet van minder dan 500 kW) en projecten waarvan de aanvraag voor 1 december 2015 is ingediend, zijn van deze bepaling uitgesloten. Voor windenergieprojecten ligt de grens op 3 MW per aansluiting op het elektriciteitsnet.

Martien Visser
Gisteren kwam voor het eerst in NL meer dan 50% van alle gebruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Over een aantal jaar is dat normaal.

[ afbeelding ]

Gisteren was voor het eerst in NL ook de daggemiddelde elektriciteitsprijs in NL (groothandel) negatief: -5,45 ¤/MWh.#grafiekvandedag

Uitzonderlijke situatie
De nieuwe SDE+- bepaling over de negatieve elektriciteitsprijs betekent niet dat financiering van zonnepanelen onaantrekkelijk is geworden, zegt Hans van Cleef, energie econoom van de ABN Amro. “Dit is een uitzonderlijke situatie, die we wel hadden verwacht maar niet al zo snel.” De bank gaat er van uit dat de negatieve elektriciteitsprijs een uitzondering blijft, gemeten over het tijdvak waarin een financiering van zonnepanelen loopt van doorgaans 15 jaar. Van Cleef: “Technisch gezien kunnen zonnepanelen wel 25 jaar mee. Het verschijnsel ‘negatieve elektriciteitsprijs’ maakt de financiering van zonnepanelen niet moeilijker."

Negatiever scenario budgetteren
RVO raadt desgevraagd aan te berekenen of een project ook rendabel is als de productie van zonne-en windenergie jaarlijks iets lager uitvalt, waarbij dit wordt aangevuld met een extra jaar subsidie (het zogenaamde 16de jaar). Ook RVO benadrukt dat de negatieve energieprijs in Nederland langer dan 6 uur aaneengesloten, een uitzonderlijke situatie is die zich dit jaar pas voor het eerst heeft voorgedaan.

https://www.boerenbusines(...)it-ondernemers-dwars

Zo dat is veel :D
Maar goed dat ik hier nu dan 7 processoren en 4 videokaarten aan het werk heb om een Covid19 medicijn te zoeken ;)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')