abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  dinsdag 31 maart 2020 @ 14:33:44 #1
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192372259
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
pi_192372389
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 14:28 schreef Patroon het volgende:

[..]

Maar ik heb begrepen dat die gecapt wordt rond de 7ct pre salderen tijdperk
Je bedoeld dat de overheid de energiebedrijven dringt om meer te betalen voor de stroom dan dat ze op de markt hoeven te betalen?
Sinds wanneer zit de SP in het kabinet?
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
  dinsdag 31 maart 2020 @ 14:42:57 #3
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
  dinsdag 31 maart 2020 @ 14:52:31 #4
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192372539
Nieuwe betaalregeling zonnepanelen gunstiger dan verwacht: ‘Blijft slimme investering

De salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen wordt minder snel afgebouwd dan verwacht. Vanaf 2023 moet je als zonnepaneelbezitter gedeeltelijk geld betalen voor stroom die je zelf niet gebruikt en dus aan het net levert. Het blijft echter aantrekkelijk om te investeren in zonne-energie, concluderen Vereniging Eigen Huis en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

De terugverdientijd kan voor een gemiddeld huishouden oplopen van de zeven jaar nu naar negen jaar als je pas in 2031 zonnepanelen aanschaft. Mensen die al zonnepanelen hebben, zien de terugverdientijd ook iets oplopen, maar die gingen ervan uit dat de salderingsregeling dit jaar geheel zou stoppen. Met de regeling ontvang je geld als je de opgewekte stroom niet zelf helemaal verbruikt.

Vorig jaar heeft minister Eric Wiebes besloten de succesvolle vorm van subsidie pas vanaf 2023 langzaam af te bouwen tot 2031, omdat deze helpt de elektriciteitsopwekking in Nederland te verduurzamen. Nu laat Wiebes aan de Tweede Kamer weten dat deze met stapjes van negen procent per jaar wordt afgebouwd in plaats van elf procent per jaar.

Mede dankzij de salderingsregeling is het aantal woningen met zonnepanelen gegroeid van 400.000 in 2015 tot 600.000 in 2018, blijkt uit de meest recente cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het financieel adviesbureau van Deloitte is er in totaal maar liefst 892 vierkante kilometer aan geschikt dakoppervlak in ons land. Daar zou nog maar een fractie van worden gebruikt. Het is dan ook de verwachting dat het aantal zonnepanelen op huizen stevig blijft doorgroeien.

Subsidies
Als je als huishouden zonnepanelen koopt, krijg je daar geen landelijke subsidie voor, hoewel je wel de btw terug kunt vragen. Ook dat voordeel blijft bestaan. Via de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal is te zien of in je eigen gemeente een extra subsidiepotje beschikbaar is. De manier waarop de aanschaf van zonnepanelen landelijk wordt gestimuleerd is de zogenoemde salderingsregeling. Door die regeling kunnen burgers zonnestroom die zij niet zelf gebruiken terugleveren aan hun stroomleverancier. Hun elektriciteitsrekening gaat dan omlaag. Vanaf 2023 wordt die vorm van subsidie langzaam afgebouwd tot 2031.

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

Doordat de afbouw minder snel gaat dan oorspronkelijk zou gebeuren, is de laatste stap van 2030 naar 2031 wel groter, merkt Puk van Meegeren van Milieu Centraal op. ,,Toch blijft het tot dat jaar financieel gunstiger om zonnepanelen aan te schaffen dan verwacht”, zegt hij. De voorlichtingsorganisatie berekende dat de terugverdientijd bij aanschaf van tien panelen in 2020 6,9 jaar is. In 2023 zou de terugverdientijd 8,2 jaar zijn. Er wordt uitgegaan van zonnepanelen die 25 jaar meegaan. De 'winst’ die je met de investering maakt is gelijk aan een spaarrente van 3,5 procent.

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

© Milieu Centraal
De berekening van Milieu Centraal is iets conservatiever dan die van het kabinet, omdat onderzoeksbureau TNO ervan uitgaat dat de prijs voor de aanschaf van zonnepanelen blijft zakken met 3,5 procent per jaar. Maar zelfs als panelen niet goedkoper zouden worden, zou de terugverdientijd niet veel verder oplopen dan negen jaar gemiddeld (afhankelijk van aantal panelen, opbrengst en verbruik van het huishouden).

Eigen Huis ‘positief’
De Vereniging Eigen Huis, die opkomt voor de belangen van huizenbezitters, vindt het positief dat de salderingsregeling niet acuut wordt gestopt, dat het salderingspercentage minder snel daalt en dat er een hogere wettelijke minimum vergoeding komt, zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. Minister Wiebes wil de terugleververgoeding vanaf 2023 instellen op minimaal 80 procent van het leveringstarief (exclusief belastingen) dat je hebt afgesproken met je energieleverancier. Hij wil dit in de wet opnemen, zodat consumenten beter zijn beschermd. De vergoeding is nu nog gesteld op 70 procent van het leveringstarief (exclusief belastingen).

De vereniging hoopt wel dat het nu is afgelopen met het ‘gemorrel aan een succesvolle regeling'. ,,Huiseigenaren moeten erop kunnen rekenen dat het bij deze aanpassingen blijft”, zegt Van der Veen op de website van Eigen Huis. https://www.eigenhuis.nl/(...)ngsregeling-bekend#/

Milieu Centraal wijst er nog op dat stroom terugleveren aan het net sowieso geen goede strategie is. Je zou bijvoorbeeld beter overdag de wasmachine of vaatwasser aan kunnen zetten. Elke kilowattuur die je zelf gebruikt, hoef je niet te kopen. Dat scheelt 22,5 cent per kWh. Terwijl je voor elke kilowattuur die je níét gebruikt, maar aan het energiebedrijf levert, straks nog maar 6 cent krijgt.

https://www.ad.nl/wonen/n(...)nvestering~a5d95ad1/
  dinsdag 31 maart 2020 @ 14:57:58 #5
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192372622
Details nieuwe salderingsregeling bekend

Er is meer bekend over de salderingsregeling die vanaf 2023 verandert voor huishoudens met zonnepanelen. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft hierover maandag een brief gestuurd aan de Tweede Kamer.

Wat is salderen?

Eind oktober 2019 maakte minister Wiebes bekend dat de salderingsregeling gaat veranderen. Nu zijn meer details bekend over het wetsvoorstel dat de minister voor de zomer aan de Tweede en Eerste Kamer wil voorleggen:

1. Salderingspercentage daalt minder snel dan verwacht
Met ingang van 2023 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt. Dit percentage gaat elk jaar omlaag, maar daalt minder snel dan verwacht. Tussen 2023 en 2031 daalt het percentage jaarlijks met 9 %. Vanaf 2031 daalt het salderingspercentage met 28 % tot 0%.

Afbouw 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031
Indicatief 100% 89% 78% 76% 56% 45% 34% 23% 11% 0%
Definitief 100% 91% 82% 73% 64% 55% 46% 37% 28% 0%

Het afbouwvoorstel van de minister heeft geen effect op de stroom die je zelf opwekt en direct in huis verbruikt. Daarvoor betaal je als kleinverbruiker nog steeds geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). De afbouw geldt alleen voor de elektriciteit die je zelf niet nodig hebt en teruglevert aan het net.

2. Redelijke terugleververgoeding
Voor het deel van de stroom die je zelf hebt opgewekt en vanaf 2023 niet meer mag salderen, ontvang je een terugleververgoeding. Minister Wiebes wil die vergoeding vanaf 2023 instellen op minimaal 80 % van het leveringstarief (exclusief belastingen) dat je hebt afgesproken met je energieleverancier. Hij wil dit in de wet opnemen, zodat consumenten beter zijn beschermd. De vergoeding is nu nog gesteld op 70% van het leveringstarief (exclusief belastingen).

3. Terugverdientijd verandert
Huishoudens die nu al zonnepanelen hebben, zullen deze volgens het kabinet binnen 7 jaar kunnen terugverdienen. Voor consumenten die na 2021 panelen aanschaffen, kan de terugverdientijd volgens het kabinet oplopen tot 9 jaar.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?
De salderingsregeling maakt zonnepanelen voor consumenten aantrekkelijk en bevordert het draagvlak voor de energietransitie. ‘Daarom is de verenging positief dat de salderingsregeling niet acuut wordt gestopt, dat het salderingspercentage minder snel daalt en dat er een hogere wettelijke minimumterugleververgoeding komt,’ zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.

De vereniging wil wel garanties van de minister dat het gemorrel aan een succesvolle regeling stopt. ‘Huiseigenaren moeten er op kunnen rekenen dat het bij deze aanpassingen blijft,’ zegt Van der Veen.

De minister doet aannames over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen. Van der Veen: ‘Hoe deze aannames onder de streep uitpakken, moet in de praktijk nog blijken. Cruciaal is dat de minister de verwachte terugverdientijden daarom omzet in garanties. Dat geeft niet alleen huiseigenaren zekerheid, het is ook een extra stimulans voor steeds meer zonnepanelen op zoveel mogelijk daken.’

Huidige situatie
De stroom die je zelf met zonnepanelen opwekt en niet meteen verbruikt, lever je terug aan je energieleverancier. Volgens de huidige salderingsregeling mag je de teruggeleverde stroom in mindering brengen op de stroom die je hebt ontvangen. Je ontvangt hiervoor hetzelfde bedrag als je betaalt voor de afname, inclusief energiebelasting, ODE en btw.

https://www.eigenhuis.nl/(...)ngsregeling-bekend#/
pi_192373075
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 14:41 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Je bedoeld dat de overheid de energiebedrijven dringt om meer te betalen voor de stroom dan dat ze op de markt hoeven te betalen?
Sinds wanneer zit de SP in het kabinet?
Geen idee joh, ik heb iig gelezen dat de prijs die zij gaan betalen rond de 7ct zal liggen. Zal mij verder ook een worst zijn, heb die dingen er dan toch al uit.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_192373140
ik vind het ook allemaal prachtig. ik kan het niet veranderen dus ik ga er ook niet aan rekenen.

zou wel een thiusaccu willen tegen die tijd.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_192375858
Heeft Wiebes ooit iets goed gedaan eigenlijk?
  dinsdag 31 maart 2020 @ 18:30:00 #9
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192375874
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 18:29 schreef athlonkmf het volgende:
Heeft Wiebes ooit iets goed gedaan eigenlijk?
:N Die dag moet nog komen :(
pi_192375921
44 op 7,4kwp vandaag. Best mooi. Toch weer de omvormer in storing, te hoge spanning.

Gisteren de aardlekschakelaar al uit toen het opeens begon te hagelen.

Heb zitten rekenen, 20 meter kabel, 2,5mm2. 3 fasen dus zo'n 11 ampère maximaal per fase. Moet totaal geen probleem zijn. Toch knap irritant dat hij op spanning uit gaat.

Aardlekschakelaar is bekend, zit al een andere in de kast met 300ma maar heb nog geen kabel in de grond :')
Laat die handjes wapperen!
pi_192376015
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 18:32 schreef Gieliovd het volgende:
44 op 7,4kwp vandaag. Best mooi. Toch weer de omvormer in storing, te hoge spanning.

Gisteren de aardlekschakelaar al uit toen het opeens begon te hagelen.

Heb zitten rekenen, 20 meter kabel, 2,5mm2. 3 fasen dus zo'n 11 ampère maximaal per fase. Moet totaal geen probleem zijn. Toch knap irritant dat hij op spanning uit gaat.

Aardlekschakelaar is bekend, zit al een andere in de kast met 300ma maar heb nog geen kabel in de grond :')
Waarom moet er een andere kabel in de grond voor een andere als??
pi_192376028
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 18:29 schreef athlonkmf het volgende:
Heeft Wiebes ooit iets goed gedaan eigenlijk?
ik geniet ook van de zonnepanelen. Maar ik snap dat de regeling onbetaalbaar wordt. Afschaffen was te verwachten en ik vind de huidige afbouw netjes.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_192376358
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 18:36 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Waarom moet er een andere kabel in de grond voor een andere als??
Nee, ik heb één kabel voor de garage die wil ik gewoon achter de 30ma. Wel zo veilig. Één aparte kabel, is toch een 8 kilowatt omvormer. Die komt op de 300ma.
Laat die handjes wapperen!
pi_192377871
Vandaag weer een nieuw record ^O^

yXOikzF.png

3840 Wp
Bradge Fan in hart en nieren!
pi_192378052
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 18:56 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Nee, ik heb één kabel voor de garage die wil ik gewoon achter de 30ma. Wel zo veilig. Één aparte kabel, is toch een 8 kilowatt omvormer. Die komt op de 300ma.
Schiet bij jou de ALS er ook uit bij flinke neerslag? Heb een 30ma gebruikt omdat ik die nog had liggen. Lees hier en daar wel dat er een soort capacitative lekstroom kan ontstaan. Met de micro omvormers heb ik er geen last van, maar die werken wellicht iets anders.
pi_192378391
ik heb een sma2500 op een dak en een ander dak met micro-omvormers.

Beide gewoon met 30mA ALS zonder probleem.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_192379935
Vandaag ook dagrecord - 27,84kWh met 4480Wp met behoorlijk wat schaduw
  dinsdag 31 maart 2020 @ 22:30:44 #18
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_192381303
84,577kWh

Nieuw record voor 2020 *O*
  dinsdag 31 maart 2020 @ 22:38:15 #19
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_192381404
Vandaag ook nieuw record! 18.7kwh
Nu valt me wel op dat mijn noordkant enorm tegen valt!
Waar de zuidkant 8 stuks 300wp 13.7kwh doet
Doet me noordkant 8 stuks 305wp 1.7kwh!!!

Komt dat van de zomer nog? Als de zon verder gaat? Want was van 60% uit gegaan
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  dinsdag 31 maart 2020 @ 22:52:25 #20
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_192381655
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 22:38 schreef revpolen het volgende:
Vandaag ook nieuw record! 18.7kwh
Nu valt me wel op dat mijn noordkant enorm tegen valt!
Waar de zuidkant 8 stuks 300wp 13.7kwh doet
Doet me noordkant 8 stuks 305wp 1.7kwh!!!

Komt dat van de zomer nog? Als de zon verder gaat? Want was van 60% uit gegaan
Mijn panelen op zuid deden het vandaag 4,5x beter dan op noord.
Vorig jaar begonnen ze het vanaf eind april beter te doen, zon staat dan wat hoger en gaat verder in het westen onder.

Maar toch zat ik over de 50% vorig jaar op een 52 graden dak, dus heel prima.

60% is misschien wat een hoge verwachting? Of liggen ze vrij plat? 50 tot 55% is vaak wel de max anders.

Rond deze periode doen ze het beter op een zonnige dag met wat wolken dan met een heldere hemel. Het zal de reflectie van de wolken zijn.

[ Bericht 7% gewijzigd door TheFreshPrince op 31-03-2020 22:57:37 ]
  woensdag 1 april 2020 @ 01:19:19 #21
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_192383286
Verreweg de beste maand Maart sinds ik panelen heb. 600 kWh met 5.1 kWp.
  woensdag 1 april 2020 @ 01:46:31 #22
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192383444
Vandaag op het weerbericht
Maart had de meeste zon uren sinds 1930
Het waren er 113 vandaar de record standen hier
pi_192384554
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 19:54 schreef tux87 het volgende:

[..]

Schiet bij jou de ALS er ook uit bij flinke neerslag? Heb een 30ma gebruikt omdat ik die nog had liggen. Lees hier en daar wel dat er een soort capacitative lekstroom kan ontstaan. Met de micro omvormers heb ik er geen last van, maar die werken wellicht iets anders.
Ja, zo nu en dan, ik denk nu de vierde keer in tien maanden.

Het was mij ook bekend, de fabrikant zegt dat hij tot 200ma lekstroom genereert, en ja dan gaat hij soms.

Inderdaad een goede maand zeg, 784 kWh met 7,4kwp Zuid. Vorig jaar juni had ik 921 dus best tevreden.

Ze gingen 18 mei aan, dus ben benieuwd naar mijn eerste jaar opbrengst. Zit momenteel op 5900 kWh en ik had gehoopt gewoon 1:1 te doen op pal Zuid, dus rond de 7400.
Laat die handjes wapperen!
pi_192385713
Ik had vorige maand 341 kWh met mijn 14 panelen waarbij 8 op het oosten en 6 op het westen, I know, we zijn per september verhuisd en de vorige eigenaar leek dit handig.

in 2018 had ik in maart iets van 270
  woensdag 1 april 2020 @ 09:29:37 #25
400021 Faraday01
Inducing, Biatlonfan
pi_192385812
Lokale verschillen maken het lastig te vergelijken. Toch leuk om te zien wat iedereen op wekt. In maart 392 kWh op 4 kWp opgewekt. Na een zonnige maand maart zit het weer op hetzelfde schema als vorig jaar.
pi_192386584
Hier ook de beste maand maart en zelfs beste maand overall, maar dat komt vooral door 8 extra panelen op het plattedak. 665kwh. De efficiency is wel afgenomen, maar ik heb meer aan totale opwek dan efficiency. Maart: 3.53 kWp.
Maar ik kan 't mis hebben...
  woensdag 1 april 2020 @ 12:47:29 #27
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_192389430
Mooie maand, 791kWh in de pocket, eindelijk weer een maand meer opbrengst dan verbruik *O*

Systeem:
5kWp zuid op 38 graden hellingshoek schaduwvrij
3kWp zuid op 12 graden hellingshoek met slagschaduw van het huis tot 12:30

Afgenomen: 491kWh
Teruglevering: 558kWh
Opgewekt: 791kWh

Eigen verbruik; 233kWh
Totaal verbruikt: 724kWh
Netto verbruik: - 67kWh

Ik heb het idee dat het ontbreken van vliegverkeer /contrails ook best wat schelen in de opbrengst door de diepblauwe luchten

[ Bericht 5% gewijzigd door Revolution-NL op 01-04-2020 12:54:27 ]
  woensdag 1 april 2020 @ 18:29:02 #28
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_192395958
Wel grappig, hier is het de hele dag bewolkt geweest, panelen op zuid deden zo'n 520Wh en op noord deden ze 470Wh.

Dan zie je dat als het bewolkt is, noord een mooie "back-up" is om je dagopbrengst te redden.

Gisteren was het helder blauw en deden de panelen op zuid nog 4,5x meer dan op noord.
  donderdag 2 april 2020 @ 08:34:42 #29
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_192405341
quote:
0s.gif Op woensdag 1 april 2020 18:29 schreef TheFreshPrince het volgende:
Dan zie je dat als het bewolkt is, noord een mooie "back-up" is om je dagopbrengst te redden.

Gisteren was het helder blauw en deden de panelen op zuid nog 4,5x meer dan op noord.
Maar vreemde is dat bij zonnige dag noordkant hier 2kwh doet, en bij bewolkte 3,5kwh
Mijn noordkant zit nog steeds op 10/15% van zuid. hop dat dat binnenkort wat hoger is dan.. maar goed voor dat geld dat ze gekost hebben mag ik niet klagen!
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  donderdag 2 april 2020 @ 08:45:28 #30
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_192405481
Noord moet het echt hebben van eind april tot begin september.
En verder hangt het ook van de hoek van het dak af.
pi_192445882
Wij hebben sinds kort een elektrische auto en willen er daarom wat panelen bij leggen. Op het grote dak van het huis kunnen eigenlijk geen panelen bij zonder relatief grote investeringen (duur in dak systeem en omvormer moet dan vervangen) dus we kijken nu naar de garage. Daar is een ruimte van 4 breed en ongeveer 2,5 meter hoog, helling is geloof ik 50 graden. Ligging is west.
Wat is nu handig? Mijn partner denkt panelen met micro omvormers maar ik wil dan wel met een optie om ze uit te lezen. Dat maakt die oplossing wel duurder. Ik denk dat een gewone installatie met optimizers slimmer is.
Wat denken jullie? Dakvlak heeft zon genoeg, zeker in de zomer. Installeren kunnen we zelf.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
  zaterdag 4 april 2020 @ 12:58:16 #32
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_192446145
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2020 12:41 schreef d.k. het volgende:
Wij hebben sinds kort een elektrische auto en willen er daarom wat panelen bij leggen. Op het grote dak van het huis kunnen eigenlijk geen panelen bij zonder relatief grote investeringen (duur in dak systeem en omvormer moet dan vervangen) dus we kijken nu naar de garage. Daar is een ruimte van 4 breed en ongeveer 2,5 meter hoog, helling is geloof ik 50 graden. Ligging is west.
Wat is nu handig? Mijn partner denkt panelen met micro omvormers maar ik wil dan wel met een optie om ze uit te lezen. Dat maakt die oplossing wel duurder. Ik denk dat een gewone installatie met optimizers slimmer is.
Wat denken jullie? Dakvlak heeft zon genoeg, zeker in de zomer. Installeren kunnen we zelf.
Is het krap 4 meter breed of ruim?

Je kan aan panelen van 100x200cm denken, dan kan je er verticaal 4 kwijt (denk ik) en dan zit je op zo'n 1600Wp totaal.

https://www.solar-bouwmarkt.nl/390-wp-full-black.html

Systeem met optimizers en 4 panelen wordt 'm niet denk ik, micro omvormers ligt in dit geval meer voor de hand.
pi_192452432
Dagrecord!
  zaterdag 4 april 2020 @ 20:50:00 #34
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_192452497
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2020 20:46 schreef Underdoggy het volgende:
Dagrecord!
Nice! :)

Zat er hier nog 8kWh onder maar niets te klagen :)
pi_192452900
Hier ook nieuw record!
37.6kwh 6.2kwp
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_192453547
Jep weer een nieuw record vandaag!

quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2020 12:58 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Is het krap 4 meter breed of ruim?

Je kan aan panelen van 100x200cm denken, dan kan je er verticaal 4 kwijt (denk ik) en dan zit je op zo'n 1600Wp totaal.

https://www.solar-bouwmarkt.nl/390-wp-full-black.html

Systeem met optimizers en 4 panelen wordt 'm niet denk ik, micro omvormers ligt in dit geval meer voor de hand.
Het is wel 4 meter maar de rand van het dak is opgemetseld, dus het paneel daarlangs zal daar wat schaduw van hebben.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_192457959
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 19:54 schreef tux87 het volgende:

[..]

Schiet bij jou de ALS er ook uit bij flinke neerslag? Heb een 30ma gebruikt omdat ik die nog had liggen. Lees hier en daar wel dat er een soort capacitative lekstroom kan ontstaan. Met de micro omvormers heb ik er geen last van, maar die werken wellicht iets anders.
Sorry voor het 'kapen' van je quote maar ik heb af en toe dat de ALS er uit schiet bij óf ineens van zon naar heel donker óf bij hevige neerslag. Enig idee hoe dit op te lossen?
Hoor ik die Griekse melodie...
  zondag 5 april 2020 @ 09:51:27 #38
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_192458668
Het schijnt normaal gedrag te zijn voor die omvormers. Je behoort eigenlijk een 300ma aardlekschakelaar toe te passen, en bovendien volgends de norm een ander soort zelfs die ook DC lekstroom meet.

Nou die kosten zo veel dat doet geen hond.

In de specificaties van mijn omvormer staat dat hij 200ma lekstroom genereren kan, vandaar die voorschriften.
Laat die handjes wapperen!
pi_192459129
quote:
0s.gif Op zondag 5 april 2020 09:51 schreef Gieliovd het volgende:
Het schijnt normaal gedrag te zijn voor die omvormers. Je behoort eigenlijk een 300ma aardlekschakelaar toe te passen, en bovendien volgends de norm een ander soort zelfs die ook DC lekstroom meet.

Nou die kosten zo veel dat doet geen hond.

In de specificaties van mijn omvormer staat dat hij 200ma lekstroom genereren kan, vandaar die voorschriften.
De meeste omvormers hebben wel een DC foutstroombeveiliging zodat een type B ALS niet nodig is. Want die kosten idd klauwen. VDE0126 is de norm hiervoor. Als de omvormer daaraan voldoet kan hij achter een type A ALS. Wel 300ma heb ik proefondervindelijk vastgesteld. Ik had de 30ma nog liggen maar die schiet eruit.

Voor de theorie is dit een interessant artikel:

https://kwx.eu/nieuws/mee(...)-en-pv-installaties/

Dit verklaart ook waarom bij vochtige omstandigheden of plotseling hevige regen de ALS tript.
  zondag 5 april 2020 @ 12:13:04 #40
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_192460303
Cool straks even lezen!
Laat die handjes wapperen!
pi_192481411
Dit jaar nog niet boven de 24 uitgekomen met 3600wp. Vorig jaar was voor mij april de zonnigste maand.
  dinsdag 7 april 2020 @ 23:59:51 #42
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_192506344
De eerste week van april was erg goed met 200 kWh @ 5.1 kWp. Bijna 2x zo veel als vorig jaar!
En hoorde bij het weersbericht dat er goede dagen voor zonnepanelen-bezitters aankomen :)
  woensdag 8 april 2020 @ 19:44:47 #43
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_192519431
Zonnepanelen kosten Veenendalers 40.000 euro per jaar: ‘Leveren te veel energie’

Zonnepanelen op het dak? Goed geld verdienen, denk je dan, met al die zonuren van de laatste dagen. Maar eigenaren van huizen in Veenendaal hebben juist te maken met een financiële domper. De netwerkcapaciteit kan de extra stroom daar niet verwerken, wat storingen bij de panelen veroorzaakt.

Joost Straat en Bas Meijer, bewoners van Veenendaal-Oost, brengen de problemen in kaart en bundelen de lijst met klachten. Veel nieuwe inwoners werden aangemoedigd om, ook uit milieuoverwegingen, zonnepanelen op de daken van hun nieuwe huizen te plaatsen. Die leveren immers veel elektriciteit. Te veel eigenlijk, want de capaciteit van de netbeheerder kan de extra elektriciteit niet bergen.

Neutraal
De spanning schiet omhoog, van 230 naar 250 volt. Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepane­len helemaal niets
Joost Straat

,,Alle nieuwkomers werden aangemoedigd om energieneutraal te bouwen”, zegt Straat. ,,Daarnaast konden mensen ervoor kiezen om geen gebruik te maken van stadsverwarming maar van een eigen warmtepomp, maar die vreet energie. Wel minder dan aardgas, maar hij gebruikt veel elektriciteit. Om energieneutraal te worden, heb je dan zo’n veertig zonnepanelen nodig.”

De omvormers bij de zonnepanelen slaan op tilt als de zon te veel schijnt. Straat: ,,In de periode dat de zon veel schijnt, wekken de panelen per huis stroom op. Ik denk dat netbeheerder Liander destijds heeft bedacht dat ook deze huizen op het centrale warmtenet zouden worden aangesloten. Dan heb je natuurlijk minder stroom nodig, maar sinds enige tijd is die verplichting er voor een deel van de woningen niet meer. Het elektriciteitsnet kan het nu niet aan. De spanning schiet omhoog, van 230 naar 250 volt. Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepanelen helemaal niets.”

Hobbels
Dit stukje van Veenendaal moest een modelwijk worden, waar milieu en duurzaamheid leidend moesten zijn, maar daar zijn enkele hobbels verschenen. ,,Ik ken door mijn werk de energiewereld goed en ik hoorde veel mensen in onze buurt klagen. Toen hebben we met een paar bewoners een enquête verspreid. Ik heb nu ruim tachtig reacties binnen. Dan zie je het probleem in bepaalde delen van de wijk gelijk terug. Door de problemen gecombineerd aan te bieden gaat het misschien sneller. De gemeente heeft aangegeven waar mogelijk ook te willen helpen.”

Uit de reacties op de enquête van Straat blijkt dat er ruim 750 panelen in zijn wijk niet werken. ,,Daarbij komen nog eens de nieuwste woningen, de bouw in Veenendaal-Oost loopt namelijk nog flink door. Het nieuwste deel is sinds afgelopen zomer in gebruik. Alle 135 woningen hebben panelen. Gezamenlijk kom je daar al op zo’n 600 stuks. Het lijkt erop dat deze het ook allemaal niet goed doen, terwijl dit vooraf te voorzien was.”

Inkopen
Bewoners moeten dus stroom inkopen. ,,80 procent van de stroom van de zonnepanelen wordt niet geproduceerd. Al twee jaar zitten de panelen voor niets op de daken. Je hebt een derving van inkomsten voor een investering en tegelijkertijd moet je stroom inkopen. Uit de reacties op de enquête blijkt nu al een verlies van meer dan 40.000 euro per jaar. Daar gebeurt nog niets aan. Maar het kan ook maar zo dat Liander het met drie weken heeft opgelost; dat hopen we natuurlijk.”

,,Dit is een probleem dat, als we het niet goed regelen, straks ook in andere delen van het land zal gaan spelen”, voorspelt Straat. ,,Dit is een voorbode van de problemen die we gaan krijgen. Die discussie speelde vorig jaar al en nu dus weer. De zon schijnt, maar het levert niets op. Lekker dan.”

Dat kunnen we oplossen door extra kabels aan te leggen. In de nieuwste wijken doen we dat ook

Jelle Wils, Liander
Kabels


Jelle Wils van netwerkbeheerder Liander kent de problemen van de wijk en belooft binnenkort voor een oplossing te zorgen. ,,Wanneer de spanning boven een bepaald voltage komt, slaan de apparaten, zoals zonnepanelen, uit zichzelf uit. Dat kunnen we oplossen door extra kabels aan te leggen. In de nieuwste wijken doen we dat ook.”

,,Vroeger leverde de netwerkbeheerder alleen elektriciteit, nu doet de consument met zonnepanelen dat ook”, zegt Wils. ,,Met veel zonuren kan de spanning te hoog oplopen. In deze wijk willen we dat oplossen door een regelbare transformator. Door de crisis is de planning uitgelopen, maar we werken eraan.”

https://www.ad.nl/wonen/z(...)el-energie~a3a5dcb8/


Dat is handig :') :|W |:)
pi_192521811
Dat heb ik dus ook geregeld met mijn installatie. Boven de 253 volt,10 minuten... Tak uit.

Mooi ruk voor die mensen daar. Je betaalt fors voor netbeheer, dus het mag best gefixt worden! Tijden veranderen, zo ook elektrisch verbruik en opwekking.
Laat die handjes wapperen!
  woensdag 8 april 2020 @ 22:07:17 #45
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_192522407
Beetje dom wel toen men de boel aanlegde dan.

Ik woon in een wijk met enkel warmtepompen en alle 1000 huizen hebben minimaal 10, maar vaak meer panelen.
Er zijn genoeg andere problemen maar dit issue speelt in al die jaren nooit hier.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_192522856
quote:
6s.gif Op woensdag 8 april 2020 19:44 schreef ikweethetookniet het volgende:
Zonnepanelen kosten Veenendalers 40.000 euro per jaar: ‘Leveren te veel energie’

Zonnepanelen op het dak? Goed geld verdienen, denk je dan, met al die zonuren van de laatste dagen. Maar eigenaren van huizen in Veenendaal hebben juist te maken met een financiële domper. De netwerkcapaciteit kan de extra stroom daar niet verwerken, wat storingen bij de panelen veroorzaakt.

Joost Straat en Bas Meijer, bewoners van Veenendaal-Oost, brengen de problemen in kaart en bundelen de lijst met klachten. Veel nieuwe inwoners werden aangemoedigd om, ook uit milieuoverwegingen, zonnepanelen op de daken van hun nieuwe huizen te plaatsen. Die leveren immers veel elektriciteit. Te veel eigenlijk, want de capaciteit van de netbeheerder kan de extra elektriciteit niet bergen.

Neutraal
De spanning schiet omhoog, van 230 naar 250 volt. Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepane­len helemaal niets
Joost Straat

,,Alle nieuwkomers werden aangemoedigd om energieneutraal te bouwen”, zegt Straat. ,,Daarnaast konden mensen ervoor kiezen om geen gebruik te maken van stadsverwarming maar van een eigen warmtepomp, maar die vreet energie. Wel minder dan aardgas, maar hij gebruikt veel elektriciteit. Om energieneutraal te worden, heb je dan zo’n veertig zonnepanelen nodig.”

De omvormers bij de zonnepanelen slaan op tilt als de zon te veel schijnt. Straat: ,,In de periode dat de zon veel schijnt, wekken de panelen per huis stroom op. Ik denk dat netbeheerder Liander destijds heeft bedacht dat ook deze huizen op het centrale warmtenet zouden worden aangesloten. Dan heb je natuurlijk minder stroom nodig, maar sinds enige tijd is die verplichting er voor een deel van de woningen niet meer. Het elektriciteitsnet kan het nu niet aan. De spanning schiet omhoog, van 230 naar 250 volt. Daardoor gaan de omvormers in storing en produceren de zonnepanelen helemaal niets.”

Hobbels
Dit stukje van Veenendaal moest een modelwijk worden, waar milieu en duurzaamheid leidend moesten zijn, maar daar zijn enkele hobbels verschenen. ,,Ik ken door mijn werk de energiewereld goed en ik hoorde veel mensen in onze buurt klagen. Toen hebben we met een paar bewoners een enquête verspreid. Ik heb nu ruim tachtig reacties binnen. Dan zie je het probleem in bepaalde delen van de wijk gelijk terug. Door de problemen gecombineerd aan te bieden gaat het misschien sneller. De gemeente heeft aangegeven waar mogelijk ook te willen helpen.”

Uit de reacties op de enquête van Straat blijkt dat er ruim 750 panelen in zijn wijk niet werken. ,,Daarbij komen nog eens de nieuwste woningen, de bouw in Veenendaal-Oost loopt namelijk nog flink door. Het nieuwste deel is sinds afgelopen zomer in gebruik. Alle 135 woningen hebben panelen. Gezamenlijk kom je daar al op zo’n 600 stuks. Het lijkt erop dat deze het ook allemaal niet goed doen, terwijl dit vooraf te voorzien was.”

Inkopen
Bewoners moeten dus stroom inkopen. ,,80 procent van de stroom van de zonnepanelen wordt niet geproduceerd. Al twee jaar zitten de panelen voor niets op de daken. Je hebt een derving van inkomsten voor een investering en tegelijkertijd moet je stroom inkopen. Uit de reacties op de enquête blijkt nu al een verlies van meer dan 40.000 euro per jaar. Daar gebeurt nog niets aan. Maar het kan ook maar zo dat Liander het met drie weken heeft opgelost; dat hopen we natuurlijk.”

,,Dit is een probleem dat, als we het niet goed regelen, straks ook in andere delen van het land zal gaan spelen”, voorspelt Straat. ,,Dit is een voorbode van de problemen die we gaan krijgen. Die discussie speelde vorig jaar al en nu dus weer. De zon schijnt, maar het levert niets op. Lekker dan.”

Dat kunnen we oplossen door extra kabels aan te leggen. In de nieuwste wijken doen we dat ook

Jelle Wils, Liander
Kabels

Jelle Wils van netwerkbeheerder Liander kent de problemen van de wijk en belooft binnenkort voor een oplossing te zorgen. ,,Wanneer de spanning boven een bepaald voltage komt, slaan de apparaten, zoals zonnepanelen, uit zichzelf uit. Dat kunnen we oplossen door extra kabels aan te leggen. In de nieuwste wijken doen we dat ook.”

,,Vroeger leverde de netwerkbeheerder alleen elektriciteit, nu doet de consument met zonnepanelen dat ook”, zegt Wils. ,,Met veel zonuren kan de spanning te hoog oplopen. In deze wijk willen we dat oplossen door een regelbare transformator. Door de crisis is de planning uitgelopen, maar we werken eraan.”

https://www.ad.nl/wonen/z(...)el-energie~a3a5dcb8/

Dat is handig :') :|W |:)
Blijkt dus niet alleen mentaal een achtergebleven gebied te zijn.

Als het trouwens een nieuwe wijk is hebben ze zich wel erg verrekend. In mijn buurt heeft bijna iedereen panelen op het dak. Nog geen problemen gehad ermee. Ik woon in een nieuwere straat (10 jaar oud) met daaromheen veelal jaren 30 woningen of ouder. In de wijk zit wel een groot trafo station, wellicht is het dan wat makkelijker om het stroomoverschot kwijt te raken zonder problemen.
pi_192523350
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2020 22:25 schreef Fisherman het volgende:

[..]

Blijkt dus niet alleen mentaal een achtergebleven gebied te zijn.

Als het trouwens een nieuwe wijk is hebben ze zich wel erg verrekend. In mijn buurt heeft bijna iedereen panelen op het dak. Nog geen problemen gehad ermee. Ik woon in een nieuwere straat (10 jaar oud) met daaromheen veelal jaren 30 woningen of ouder. In de wijk zit wel een groot trafo station, wellicht is het dan wat makkelijker om het stroomoverschot kwijt te raken zonder problemen.
Uiteraard. Hoe groter de wijk trafo, hoe meer zonnestroom er omgezet kan worden naar middenspanning om het naar een andere wijktrafo te transporteren. Als de zonnepanelen-dichtheid in omliggende wijken laag is zoals bij oudere bouw vaak nog het geval is, kan de opwek in jullie wijkje dus goed wegvloeien naar elders.
  woensdag 8 april 2020 @ 22:50:40 #48
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_192523401
Heb hier ook nog even gekeken, het hoogste vandaag was 241 volt op L3 (3e fase).

De netbeheerder zal het daar moeten oplossen, er zijn ook apparaten die niet werken boven de 245 (?) volt (zoals sommige Siemens koffieapparaten).

uG2kpNV.jpg
  woensdag 8 april 2020 @ 23:12:04 #49
400021 Faraday01
Inducing, Biatlonfan
pi_192523775
Heb hetzelfde probleem ook gehad. In mijn geval was er een oplossing door de zonnepanelen op een andere fase aan te sluiten.
  woensdag 8 april 2020 @ 23:13:06 #50
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_192523792
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2020 23:12 schreef Faraday01 het volgende:
Heb hetzelfde probleem ook gehad. In mijn geval was er een oplossing door de zonnepanelen op een andere fase aan te sluiten.
Dat wordt met mijn 3-fase omvormers lastig :+
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')