Lucky_Strike | vrijdag 13 maart 2020 @ 10:55 |
In CUL krijgen we een aantal keer per jaar vragen over welke pannen een user moet kopen of hoe pannen behandeld moeten worden. Uiteraard zijn jullie allemaal welkom om daar topics over te blijven openen maar we wilden nou wel eens duidelijkheid over scheppen. Jullie kunnen tot en met maandag je vragen over alle soorten pannen stellen aan @KookpuntExpert Kookpunt is één van de grootste kookwinkels van de Benelux en uiteraard weten ze alles over pannen. Ik ben zelf bij Kookpunt geweest om te kijken naar één van de meest ingewikkelde dingen rondom pannen: het inbranden van plaatstalen pannen. Dat bleek helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Waarom inbranden? Een plaatstalen pan heeft geen anti-aanbaklaag. Je brengt door je pan zelf in te branden je eigen anti-aanbaklaag aan. Het proces: 1. Je verwarmt je pan langzaam en zet daarna het vuur uit. 2. Je smeert je pan in met een 1 of 2 eetlepels olie die tegen hoge temperaturen kan op een stuk keukenrol, lijnzaadolie of arachideolie. Breng de laag gelijkmatig aan. Je mag geen druppels zien. 3. Je verwarmt de pan weer, direct op hoog vuur. 4. Laat de pan 10 minuten walmen. 5. Blijf bij je pan en zet je rookmelder even uit. 6. Laat je pan even afkoelen voor je dit herhaalt. Dit proces herhaal je 4 keer, tot de pan zwart ziet. Als je een egaal gecoate pan wilt, moet je het tot 10 keer herhalen maar dit is niet nodig voor een goede werking van je pan. Hoe behandel je een plaatstalen pan? - Gebruik geen sop om de pan schoon te maken. Daarmee was je de beschermlaag weg. - Maak de pan schoon met heet water en de zachte kant van een sponsje en veeg hem af met keukenrol. Vet de pan een beetje in voor je hem opbergt. - De pan blijft hygiënisch door de hoge temperatuur waarop hij gebruikt wordt. - Bak niet te vaak vis in je pan, de smaak kan achterblijven en je biefstuk of gebakken ei kan naar vis gaan smaken. Schaf voor vis liever een aparte pan aan. Hoe herken je een plaatstalen pan? Als een pan erg zwaar is en niet glanst, dan is het een plaatstalen pan. Als hij wel glanst, is het RVS. Wat doe je als er een roestplekje op je pan ontstaat? Bij roestvorming schuur je de pan schoon met een schuursponsje en je gaat opnieuw inbranden. Kookpunt heeft ook beloofd om een heuse plaatstalen pan op te sturen naar de user die de beste vraag stelt in dit topic. Deze vraag hoeft niet over plaatstalen pannen te gaan maar moet natuurlijk wel met pannen te maken hebben. Crew is als altijd uitgesloten van deze winactie. De KookpuntExpert is hier te gast en we behandelen haar uiteraard ook zo. Brand los ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Lucky_Strike op 13-03-2020 11:38:48 ] | |
Lucky_Strike | vrijdag 13 maart 2020 @ 11:01 |
Ik stel graag de eerste vraag. Hoe moet ik een gietijzeren pan behandelen? | |
Lafoy | vrijdag 13 maart 2020 @ 11:03 |
Kun je deze pannen ook op inductie gebruiken? | |
Postbus100 | vrijdag 13 maart 2020 @ 11:03 |
Lol, been there, done that. ![]() | |
Postbus100 | vrijdag 13 maart 2020 @ 11:07 |
Ik heb geen vragen. Heb het een keer geprobeerd met een plaatstalen wok, vanwege de lovende verhalen. Nou, ik ben geen fan. Gedoe om in te branden, je mag m niet afwassen, hij ging roesten, en dan moet je m weer inbranden. En je keuken stinkt drie dagen naar rook. Dus waarom zou ik? Geef mijn portie maar aan Fikkie. | |
Myraela | vrijdag 13 maart 2020 @ 11:13 |
Welke pannen die je wel mag afwassen, zijn toch erg fijn in de anti-aanbak? Ik had fijne pannen van Tefal (haters mogen haten) maar merk dat ze nu na een half jaar toch wat minder worden. Niet slecht, met een beetje olie bakt er alsnog niets aan. Maar de eerste maanden, had ik geen olie nodig voor een spiegeleitje. Dat wil ik weer. | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 11:30 |
@ Lucky _ strike Een plaatstalen pan moet je voor gebruik wassen, goed drogen en daarna inbranden met plantaardige olie. Liefst arachide of lijnzaad olie, omdat deze goed tegen hitte kunnen. Verwarm je pan langzaam voor ( dit voorkomt krom trekken ). smeer hem dan goed op alle punten in met de olie op een keukenpapier . Zet nu het vuur hoger en laat de olie 10 minuten in de pan trekken. Je ziet de pan nu verkleuren, dit is de bedoeling. Zet m uit laat m iets afkoelen en herhaal dit nog 2 keer. Na 3 x is de pan klaar voor gebruik. Was hem vervolgens na gebruik liefst af met alleen heet water. Sop ontvet en dat is niet de bedoeling | |
Lucky_Strike | vrijdag 13 maart 2020 @ 11:35 |
Voor een gietijzeren pan geldt dus hetzelfde als voor gewoon plaatstaal? (Als je de spatie tussen de @ en Lucky_Strike weghaalt, krijg ik een melding van je bericht. Net als met @KookpuntExpert) | |
klappernootopreis | vrijdag 13 maart 2020 @ 11:37 |
Ik zie geregeld ijzeren pannen die uit één stuk zijn gesmeed. Helaas zie ik niet vaak wokpannen. Heeft dit te maken met de hoeveelheid metaal die er in zit verwerkt? | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 11:38 |
@ Lafoy . Plaatstalen pannen kunnen ( mits) langzaam voorverwarmd gebruikt worden op inductie . Wel heb je dan een wat zwaardere plaatstalen pan nodig. Voorbeeld hiervan is de Buyer mineral B , deze heeft een iets dikkere wand ( dit voorkomt dat de pan bij verhitting sneller kromtrekt ). Ook is de mineral B van tevoren bewerkt met bijenwas, dit gaat de roestvorming tegen. De pan moet voor gebruik ook goed gewassen worden. ( eerste keer wel met sop ) . en daarna ingebrand. | |
littledrummergirl | vrijdag 13 maart 2020 @ 11:40 |
Hai kookpunt, wij gaan binnenkort verhuizen van n huis met een gaskookplaat naar n huis met inductie. Ik lees wisselende dingen over of we onze huidige pannen mee kunnen nemen. Sommig bronnen zeggen gewoon proberen welke werken op inductie en welke niet en andere zeggen dat dat afgeraden wordt en dat het beter is te starten met een nieuwe set. Dat laatste snap ik vanuit verkopersoogpunt ![]() | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 11:48 |
Ha Postbus 100, ieder kiest de pan die bij hem past. Op ieder potje past een dekseltje . Je kiest plaatstaal voor de duurzaamheid. Hij slijt nauwelijks en je doet er dus jaren mee. Maar als het niet bij je past , dan kun je inderdaad beter een andere pan uitkiezen. | |
Kanaroe | vrijdag 13 maart 2020 @ 11:50 |
Ik heb een gietijzeren wokpan, uit 1 stuk dus. Heeft me een hele tijd gekost voor ik er goed mee overweg kon ![]() Verder ben ik vrij eigenwijs en zet mijn gietijzeren creuset af en toe in de vaatwasser omdat ik te lui ben om em af te wassen, dit verkort de levensduur zegt men, maar zoveel kwaad kan dit toch niet @KookpuntExpert ? | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 11:51 |
Ja mag de pannen wel afspoelen met heet water en dan drogen met een keukenpapiertje. Ook een pan met anti kleeflaag ( als jouw Tefal pan ) blijft beter zijn antikleef functie behouden als ie niet te vaak wordt ontvet met sop. Green pan ( is keramiek ) , bakt ook uitstekend zonder olie. maar ook deze zet je beter niet in de vaatwasser. | |
jeroen25 | vrijdag 13 maart 2020 @ 11:53 |
Welke soorten pannen zijn er dan zoal en wat zijn de voor- en nadelen van elk? | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 11:56 |
Creuset is meestal geemailleerd gietijzer. Dat is dus minder roest gevoelig, zeker als je een witte binnenkant hebt. Bij een zwarte ( iets ruwere ) zou ik toch zo min mogelijk de vaatwasser gebruiken omdat deze te veel ontvet, en daar kan de wok een beetje plakgevoeliger van worden. advies : smeer hem na de vaatwasser een beetje in met olie voordat je hem in de kast zet. | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 12:03 |
Ha littledrummergirl, Check of je pannen magnetisch zijn , dit doe je door een magneetje onder de pan te plakken, valt ie er af , dan is hij niet geschikt voor inductie. Blijft de magneet zitten dan volgt stap 2; Kijk op een vlakke ondergrond of de pan nog een vlakke bodem heeft. Wiebelt hij niet , dan zou het goed moeten gaan. Mocht de pan teveel "zingen" dan is hij wellicht te lang op gas gebruikt en dan is voor de plaat een nieuwe pan de beste optie. | |
Hyperdude | vrijdag 13 maart 2020 @ 12:04 |
Hoi, ik heb hier RVS koekenpannen. Hou niet zo van Teflon en roest. ![]() Op goede dagen glijdt mijn eitje lekker rond. Maar vaak blijft het vooral langs de rand nogal plakken/aanbakken. Zijn er ook truuks voor RVS en aanbakken, ik doe al bijna niet afwassen en geen zeep enzo? Goed topic, bedankt voor de medewerking en het initiatief. ![]() | |
wcborstel | vrijdag 13 maart 2020 @ 12:06 |
Vraagje over doodgewone kookpannen. Als ik bij jullie kijk zie ik pannen van 22 euro tot ver boven de 400 euro per stuk. Wat maakt daar nou het verschil? Oftewel waar moet ik op letten en hoeveel verschil maakt het nu eigenlijk in gewoon gebruik? | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 12:06 |
Ja, zowel gietijzer als plaatstaal moet je vettig houden en geleidelijk verwarmen | |
Kanaroe | vrijdag 13 maart 2020 @ 12:14 |
Bedankt, ik zal je advies opvolgen, de creuset kan inderdaad wel eens wat roestig worden! | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 12:17 |
Er bestaan wel wokken van plaatstaal , bijvoorbeeld van : Vocelli ( geschikt voor koken op gas ) en de Buyer mineral B die kan wel op inductie, maar op gas werkt beter omdat een wok minder bodem heeft voor op de inductie , dus de geleiding iets langzamer gaat. Let wel altijd langzaam verwarmen. | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 12:32 |
RvS bakt het allermooist Vlees en is heel duurzaam in gebruik. Mag gewoon schoon met sop of zelfs rvs sponsje. Eerst rustig voorverwarmen en als ie warm is dan pas olie of boter in de pan. Vlees blijft heel even plakken in verband met de eiwitten, als het vanzelf los laat dan omdraaien. Voor ei en zetmeel producten werkt RVS iets lastiger , daarom is een pan met een antikleef laag makkelijker in gebruik . Kies er 1 zonder PFOA of van keramiek. Fissler heeft alle drie de opties. | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 12:41 |
ha hyperdude , RVS mag je best afwassen , ook met sop en zelfs met rvs spons. Soms ontstaat namelijk witte aanslag , dit kan eiwit zijn of kalk. Met een beetje azijn haal je dit er uit. Wanden van RVS pannen zijn vaak niet gelaagd ( 3 ply ). Spring , Demeyere en Iitalla maken pannen die in zijn geheel uit meer dan 3 lagen bestaan ( rvs en aluminium ) deze geleiden tot boven aan de wand , die is dus net zo warm als de bodem waardoor de plak gevoeligheid minder is. | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 12:43 |
![]() | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 12:46 |
Dat zit hem met name in het materiaal en de geleiding. De bodem , de duurzaamheid, of deze pan geschikt is voor alle warmtebronnen , of de oren koud greep hebben en last but not least het design. | |
GS-Raw | vrijdag 13 maart 2020 @ 12:55 |
Ik heb een Les Creuset les Forgees hapjespan. Nog geen maand in mijn bezit maar er komen nu al allemaal krasjes op de bodem. Ik heb ook een normale bakpan van dezelfde lijn en die heeft nagenoeg geen krasjes. Ik gebruik gewone glade plastic spatels en verder niks. Is dit normaal of moet ik hiermee naar de winkel? Helaas bij Bijenkorf online gekocht ![]() | |
Zeroku | vrijdag 13 maart 2020 @ 12:58 |
Wij gaan binnenkort verhuizen en krijgen van meerdere mensen het advies om een volledig nieuwe pannenset aan te schaffen i.v.m. de inductieplaat. In hoeverre is dat noodzakelijk en wat zou de evt. meerwaarde daarvan kunnen zijn? En maakt het daarbij nog een verschil of je bijvoorbeeld van een gasfornuis naar inductie gaat of van inductie naar inductie? | |
Fretwork | vrijdag 13 maart 2020 @ 13:07 |
Welk gerecht zou ik nou écht in een plaatstalen pan moeten maken, in plaats van een "normale" koekenpan? | |
Hyperdude | vrijdag 13 maart 2020 @ 13:14 |
Duidelijk ![]() Duurdere pannen kopen dus ![]() | |
Cara | vrijdag 13 maart 2020 @ 13:32 |
Hi, ik ben zojuist verhuisd naar een woning met een keukeneiland en wil mij nu ik eindelijk wat meer ruimte heb gaan verdiepen in het koken. Wat zijn dan het soort pannen waar het écht nut heeft om in te investeren, en waarom juist die? Bedankt! | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 13:39 |
Krasjes ontstaan toch vaak door ruwe spatels, pannen die in elkaar staan in de kast of over oververhitting. Ik denk in dit geval toch bellen naar de Bijenkorf klantenservice. | |
klappernootopreis | vrijdag 13 maart 2020 @ 13:39 |
hebben jullie ook teppanyaki platen? of doen jullie alleen aan pannen? | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 13:41 |
Van inductie naar inductie is nooit een probleem. Wel als je eerst op gas hebt gekookt, dan kan de bodem van de pan door de directe vlammen die de pan aanraken vervormen , soms heel lichtjes en voor inductie moet de gehele bodem vlak zijn in verband het magnetisch veld. | |
Friday12 | vrijdag 13 maart 2020 @ 13:51 |
Als je de pan niet elke dag gebruikt blijft de olie dan wel goed voor de mens? | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 13:51 |
Het fijne van plaatstaal is juist dat je er alles in kunt maken , van pannenkoeken tot steak en de meest heerlijke gebakken aardappeltjes. | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:03 |
Een Lodge gietijzeren multicooker braadpan, het deksel van deze pan is namelijk ook te gebruiken als koekenpan ,en tevens is de pan ook te gebruiken om een brood in te bakken , ten tweede een goed geleidende wok ,en ten derde een (snel) kookpan met ( dikke / gesmede) bodem. . | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:04 |
We hebben zeker ook teppanyaki platen , van rvs en van gietijzer. Lodge of Demeyere | |
Zelva | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:05 |
Dit klopt echt niet en is een van de urban myths over inductie. Het is niet voor niets een veld. Je kunt de pan zelfs een stukje boven de plaat houden en dan nog is er gewoon contact. Wel kan de warmteoverbrenging minder zijn waardoor het energietechnisch verstandiger is om een andere pan aan te schaffen, maar de pan warmt gewoon op, ook al is de bodem niet vlak. | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:08 |
Je zet m niet weg in een laag olie , het is slechts onderhoud , net als wij ons insmeren na het douchen. De olie trekt groetendeels in de pan. | |
klappernootopreis | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:09 |
voor op het fornuis of hebben die een eigen verwarmingsplaat? | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:10 |
Ik zeg niet dat de pan niet verwarmd , het duurt langer en als de gehele pan niet op de plaat staat kan er een zoemtoon te horen zijn of de pan kan beetje gaan "dansen"op plaat , waardoor er krasjes op de plaat kunnen ontstaan. | |
#ANONIEM | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:11 |
Hoe kan je die pan winnen dan? | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:11 |
voor op het fornuis of in de oven. | |
klappernootopreis | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:13 |
hoe dik is de bodem van zo'n plaat? | |
Yinny | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:14 |
Ik heb gietijzeren pannen, een van Ikea en een van le creuset, beide met emaille laag. Ideaal om te stoven. Maar hoe krijg je ze goed schoon zonder afwasmiddel? Bijvoorbeeld tomatensaus blijft echt zitten met alleen heet water. Ik heb een grote soeppan en een hoge drukpan van Fissler. Bouillon gemaakt in de soeppan (heel lang sudderen) vind ik toch lekkerder dan uit de hogedrukpan. Is er een manier om toch hetzelfde resultaat te krijgen? | |
klappernootopreis | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:17 |
mijn tante heeft een inductieplaat en als die een grote pan op zet legt ze er altijd een stukje bakpapier onder. | |
Friday12 | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:30 |
Ok en is zonnebloem geschikt of kan ik beter arachide halen? | |
Fernweh | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:40 |
Ik heb een wok ooit ingebrand. Hij is erg zwart geworden en ik vermoed dat ik hem bij het inbranden verkeerd heb behandelt. Op zich gaat hij echt nog goed. Als ik er met een tissue overheenga komt er wat zwart vanaf na het koken maar na een tijd is dit ook weg. Gewoon doorgaan met deze pan? | |
Fernweh | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:43 |
Nog een vraagje, waarom is een grilpan vaak vierkant terwijl alle andere pannen vaak toch rond zijn. Ik heb me dit vaker afgevraagd. ![]() | |
FlippingCoin | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:46 |
Waarom? | |
klappernootopreis | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:46 |
![]() | |
Mutsaers__78 | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:47 |
Vraag: waarom wordt bovenstaande niet in de fabriek zelf gedaan? | |
UIO_AMS | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:48 |
Waarom een conisch pannetje en niet een gewoon steelpannetje? | |
Cara | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:48 |
Super, hier kan ik wat mee. Ik wist niet eens van het bestaan af. Dank je wel! | |
Fretwork | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:51 |
Thanks! Klinkt als een ideale alleskunner ![]() | |
Mercy | vrijdag 13 maart 2020 @ 14:51 |
Zoals vaak gezegd mag je plaatstalen pannen niet in de vaatwasser zetten of schoonmaken met dreft. dit is mij duidelijk. Maar de handvatten van deze pannen zitten vaak onder het vet en spatters van het voedsel en vingerafdrukken. En het lijkt mij ook niet hygiënisch om deze met alleen heet water schoon te maken. ik doe hiervoor soms was dasty of dreft op een doekje en maak hiermee de handvatten schoon. zijn hier nog alternatieven voor? | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 15:02 |
De beste vraag , is een vraag die niet voor de hand liggend is maar waar toch veel mensen iets aan hebben. | |
#ANONIEM | vrijdag 13 maart 2020 @ 15:03 |
Ik vind mijn vraag wel goed dan eerlijk gezegd. | |
klappernootopreis | vrijdag 13 maart 2020 @ 15:07 |
handgrepen van pannen werden in the old days vaak gemaakt van hout, nu van thermoharde plastics. waar geef jij de voorkeur aan? Of zijn er nu andere alternatieven? | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 15:12 |
Demeijere is 7 laags . afwisselend RVS en Aluminium . Lodge is gietijzer , die is hol dus kan alleen op gas omdat hij niet volledig contact maakt met een inductie plaat. | |
Mercy | vrijdag 13 maart 2020 @ 15:15 |
bij de plaatstalen pannen van de Buyer zijn de handvatten van metaal. | |
klappernootopreis | vrijdag 13 maart 2020 @ 15:15 |
welke versie heeft de beste verspreiding van de hitte? de gietijzeren of die van aluminium? | |
Mr_Belvedere | vrijdag 13 maart 2020 @ 15:46 |
Hoe krijg je een totaal aangekoekte pan zo goed mogelijk weer schoon? | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 15:58 |
Als de pan wit geëmailleerd is van binnen dan kun je gewoon sop gebruiken of le Creuset reiniger. Als de pan zwart is kun je hem even in het water zetten , zo nodig met een beetje sop en daarna insmeren met olie | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 16:00 |
rvs , gietijzer of hout | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 16:05 |
uiteindelijk worden ze beiden helemaal heet. rvs met aantal lagen aluminium is alleen sneller warm en sneller afgekoeld. gietijzer houdt de warmte vast. | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 16:06 |
van welk materiaal | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 16:10 |
conisch is het mooist voor saus , kun je beter met garde in roeren. | |
UIO_AMS | vrijdag 13 maart 2020 @ 16:13 |
Maar heeft het nog meer voordelen dan alleen maar handig voor de garde? | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 16:14 |
even spoelen met heet water afdrogen met keuken papier en gewoon gebruiken. Inbranden mag altijd herhaald worden. let wel inbranden , niet verbranden. | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 16:15 |
vaak schenkt conisch mooier door de schenk rand. | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 16:16 |
Er bestaan van bijvoorbeeld lodge ook een soort hoedjes voor om de steel | |
KookpuntExpert | vrijdag 13 maart 2020 @ 16:31 |
Lodge gietijzer is gepreseasoned ( op hoge temperatuur ingebrand ), dus dat hoef je dan zelf niet meer te doen, [ Bericht 7% gewijzigd door Lucky_Strike op 13-03-2020 16:43:30 ] | |
Lucky_Strike | vrijdag 13 maart 2020 @ 17:05 |
Kookpunt gaat maandag verder met het beantwoorden van de vragen. Stel gerust je vragen in de tussentijd. | |
vosss | vrijdag 13 maart 2020 @ 17:09 |
Waarom zijn de handvatten van veel koekenpannen met een schroefje vastgemaakt wat altijd om de zoveel tijd vanzelf los gaat zitten? We kunnen open hartoperaties uitvoeren, mensen op de maan zetten en zo nog veel meer zeer technische hoogstandjes die "we" als mens inmiddels machtig zijn. Waarom lukt het ons niet om een handvat fatsoenlijk vast te zetten op een koekenpan? ![]() PS: dit is een serieuze vraag. | |
FlippingCoin | vrijdag 13 maart 2020 @ 17:12 |
Ja! Wat irritant is dat. ![]() | |
vosss | vrijdag 13 maart 2020 @ 17:13 |
Precies. Daarom leek het mij een uiterst geschikt vraagstuk om eens voor te leggen aan een specialist die er verstand van heeft ![]() | |
Graf..Coudenhove..Kalergi | vrijdag 13 maart 2020 @ 18:02 |
Ik denk dat dit een commercieel doel heeft. Immers men wil graag steeds weer nieuwe pannen verkopen dus moeten ze op 1 of andere manier stuk gaan/verslijten. | |
vosss | vrijdag 13 maart 2020 @ 18:05 |
Ik had graag de professionele mening van een pannendeskundige. No offence. Ik denk dat wellicht ook, maar ik ben geen pannendeskundige. Vandaar dan ook mijn vraag hoe dit precies zit ![]() | |
SiGNe | vrijdag 13 maart 2020 @ 18:14 |
Ik zag laatst een filmpje over hoe koperen pannen met de hand gemaakt worden en op het eind werd er met tin een beschermlaag in gesmolten. Koper is namelijk niet zo heel goed voor de gezondheid en de tin beschermt daar tegen. Maar komt die tin dan niet ook in je eten? En mot je zo'n pan na een tijdje ook opnieuw vertinnen? | |
Fernweh | vrijdag 13 maart 2020 @ 18:21 |
Nog een vraagje, waarom is een grilpan vaak vierkant terwijl alle andere pannen vaak toch rond zijn. Ik heb me dit vaker afgevraagd. ![]() Tevens heb ik bij grilpannen vaak het gedoe dat de pan gaat roken als een gek als ik bijvoorbeeld gemarineerde satay maak of zo, is daar een remedie voor? | |
SiGNe | vrijdag 13 maart 2020 @ 18:30 |
Volgens mij is dat zodat de ribbels gelijkmatig verwarmd worden als de pan vierkant is. Als de pan rond is zijn de ribbels aan de zijkanten korter dan die in het midden van de pan en korter betekent ook sneller verwarmd. Tegen het roken valt weinig te doen, zorg dat je vlees drooggedept is, dus geen sauzen of marinades erop. En doe de olie (dun laagje) op het vlees, niet in de pan. Als het vlees gemarineerd is hoeft er vaak niet eens nog extra olie op, dan is 't alleen droogdeppen en meteen de pan in. | |
Chokeme | zaterdag 14 maart 2020 @ 04:07 |
Interessant topic! Ik heb al regelmatig zitten googlen op al die verschillende soorten pannen die er zijn, en vooral waaróm de ene pan nou beter geschikt is dan de andere, opdat je ook begrijpt wat je doet (en ik word er meestal ook een beetje koopziek van ![]() Ik heb een vraag die misschien wat uitgebreid is, maar waarvan ik denk dat hij voor veel mensen wel van toepassing is - waaronder ikzelf; "Als je niet het geld of de ruimte hebt om te investeren in een grote collectie pannen, maar je wil toch wat investeren in een paar kwalitatief goede pannen waar je als gemiddelde kookliefhebber zoveel mogelijk kanten mee uit kan, wat zou dan een goede combinatie van soorten pannen zijn?" Of wat simpeler gesteld; wat voor pannen mogen als gemiddelde kookliefhebber (zonder overdreven budget) niet in je keuken ontbreken? Bijvoorbeeld: kookpan voor dit, koekenpan voor dat, braadpan voor... | |
Friday12 | zaterdag 14 maart 2020 @ 05:28 |
Ik zelf gebruik: Een braadpan(gietijzer met emaille laag) Een debuyer koekenpan Een normale koekenpan met anti aanbak( telkens minder ik kies sneller voor debuyer) Een steelpan 2 formaten gewone pannen Het minste is toch wel een koekenpan en een pan on diverse dingen in te koken. Al zou ik ook echt niet meer zonder mijn braadpan kunnen ![]() | |
Juup© | zaterdag 14 maart 2020 @ 10:07 |
Ik heb ze buiten ingebrand om die reden | |
kirsten. | zaterdag 14 maart 2020 @ 13:20 |
Ik gebruik zelf 5 pannen: - steelpannetje voor sauzen/kleine groentes koken - Creuset gietijzeren pan voor stoven, soep, of als backuppan als ik de anderen al in gebruik heb. wel behoorlijk zwaar, maar gaat een leven mee. - Gietijzeren grillpan voor stukken vlees, grillen van groenten (asperges bijv.). Idem als de Creuset, zwaar maar de moeite waard om te hebben. De voornaamste reden dat ik deze heb gekocht is dat wij in de zomer eigenlijk alles op onze Kamado BBQ klaarmaken maar in de winter vaak geen zin hebben om in weer en wind te staan, en dit benaderd die manier van koken best netjes (met deksel, zie hieronder). - 28cm Hapjespan voor de 'heb wat ruimte nodig' of 'moet gehaktballen warmhouden' gerechten - grote kookpan voor grotere stukken groentes, compotes etc. Ik heb ook een wok en nog wat normale koekenpannen maar ik merk dat ik het meeste toch in de grillpan en hapjespan klaarmaak. Alle pannen die ik heb hebben geen kunststof handvat maar metaal, zodat ze ook zonder zorgen de oven in kunnen. Oja, ik zorg er ook voor dat ik zoveel mogelijk dezelfde maat pannen heb (24 of 28cm, muv. steelpannetje). Dan passen de verschillende deksels ook op andere pannen. Als er dan een deksel kapot gaat hoef ik niet direct een nieuwe pan te kopen, maar leen ik gewoon deksels van de andere pannen. Zo past mijn Creusetdeksel ook op de ronde grillpan, die zonder deksel kwam. [ Bericht 5% gewijzigd door kirsten. op 14-03-2020 13:26:03 ] | |
jitzzzze | zaterdag 14 maart 2020 @ 16:38 |
Ik kook regelmatig met tomatensaus etc, en zoals bekend vind de ingebrande DeBuyer hapjespan dat niet bijzonder grappig. Regelmatig heb ik weer een blanke stalen pan en sta ik weer in te branden. Op zich niet erg, maar hoe is dit te voorkomen? | |
Juup© | zaterdag 14 maart 2020 @ 16:50 |
Ben ik ook benieuwd naar ![]() | |
Mubassie | zaterdag 14 maart 2020 @ 17:10 |
Is Peter nog altijd werkzaam bij jullie? | |
kaasplankje | zaterdag 14 maart 2020 @ 19:23 |
Het zijn 2 verschillende onderdelen de pan en de steel. De pan wordt verhit de steel niet. Iedere verbinding zal los gaan zitten met de tijd een boutje heeft als voordeel dat dat je dat opnieuw kan fixeren. Dat is dus een duurzamere oplossing dan bijvoorbeeld ponsen of puntlassen. | |
vosss | zaterdag 14 maart 2020 @ 19:27 |
Waarom is dat niet gewoon 1 geheel dan? Dan heb je heel dat gekut met dat schroefje toch niet?? #gatindemarkt | |
kaasplankje | zaterdag 14 maart 2020 @ 19:28 |
Dat kan zeker maar dan is het gietijzer. | |
kaasplankje | zaterdag 14 maart 2020 @ 19:30 |
Ik vind zelf gietijzer pan erg goed werken het nadeel is wel het gewicht van de pan waardoor die iets minder goed handzaam is. | |
ace_eleven | zondag 15 maart 2020 @ 07:15 |
Ik heb thuis een Demeyere staalplaatpan in gebruik, maar die heb ik nooit ingebrand. Kan ik deze schoon boenen met een staalspons en vervolgens gewoon met stap 1 van het inbranden beginnen, of is een staalspons juist uit den boze en moet ik andere voorzorgsmaatregelen treffen alvorens ik de pan zou kunnen inbranden? | |
Nieuwschierig | zondag 15 maart 2020 @ 15:10 |
Hoe kan het dat pannen van allerlei merken en van verschillende types toch dezelfde dekselmaal hebben? Zo heb ik rvs kookpannen maar de deksels passen feilloos op mijn tefal koekenpannen. Zijn daar Europese richtlijnen voor? | |
Mr_Belvedere | zondag 15 maart 2020 @ 15:24 |
Goede vraag. Vroeger was er alleen teflon, nu lijken er wel 800 verschillende namen voor coating te zijn. Een aangekoekte ikea pan in ieder geval. Mooie zwarte aangekoekte plekken die ik er met geen mogelijkheid meer uit krijg. Ik heb eens gehoord dat je er azijn in moet koken en dat dan alles weg zou zijn na een lange tijd. | |
SiGNe | zondag 15 maart 2020 @ 18:14 |
Komt door verhitting en afkoeling van het metaal maar dat antwoord was hierboven ook al gegeven. Maar wat je er tegen kan doen is belangrijker en dat is een simpel drupje lijm... Wel hittebestendige lijm gebruiken bij pannen e.d. Voorkomt dat 't schroefje los kan komen te zitten. Werkt bij alle schroeven die "vanzelf" los lijken te raken, leuningen van de burostoel bijv. (doordat je met je armen op de leuningen leunt bewegen die een beetje waardoor de schroeven ook steeds losser gaan zitten, komt daar niet door warmte maar door frictie) | |
probeer | zondag 15 maart 2020 @ 20:34 |
Wat is het voordeel van koken in koperen pannen, behalve dat het mooi staat? | |
Mubassie | zondag 15 maart 2020 @ 20:55 |
-Lees de TT nog maar eens- [ Bericht 15% gewijzigd door Lucky_Strike op 15-03-2020 21:15:22 ] | |
Spocke | maandag 16 maart 2020 @ 01:51 |
beetje water erin, op het vuur met een afwasmachineblokje, beetje koken en een nachtje laten staan. eventueel herhalen. ![]() | |
Spocke | maandag 16 maart 2020 @ 01:54 |
Wat is het voordeel van een plaatstalen pan? | |
KookpuntExpert | maandag 16 maart 2020 @ 11:08 |
plantaardige olie , die tegen hitte kan. | |
KookpuntExpert | maandag 16 maart 2020 @ 11:26 |
goedemorgen . Er zijn inmiddels veel pannen ( van betere kwaliteit ) waar de steel niet met een schroefje vast zit. Dit kan alleen als de steel van RVS , plaatstaal of gietijzer is en de pan ook . De betere merken ,Fissler , Lodge , Spring , Demeyere , le Creuset verkopen deze pannen. kunststof of hout kan niet op een andere manier bevestigd worden dan met een schroef. ook hiervoor geldt dat de betere merken het stevigst zijn. en een schroefje kun je aandraaien. | |
KookpuntExpert | maandag 16 maart 2020 @ 11:28 |
inmiddels heeft de Buyer Mineral B ook hout handvat op plaatstaal ivm warmte overdracht. | |
KookpuntExpert | maandag 16 maart 2020 @ 11:31 |
Kookpunt staat voor duurzaamheid, liefst verkopen we die langer mee gaan. De meeste stelen van kunstof of hout zijn dan ook te vervangen. | |
KookpuntExpert | maandag 16 maart 2020 @ 11:33 |
Ook dit wordt niet veel meer gedaan. De meeste koperen pannen zijn rvs van binnen. | |
KookpuntExpert | maandag 16 maart 2020 @ 11:35 |
Vierkant heeft een iets groter bodem oppervlak, waardoor je wat meer tegelijk kunt bereiden. en het walmen van gemarineerd houd je niet altijd tegen. Vet de pan niet in . Uit het product komt voldoende vet en vocht. Zorg dat de marinade niet verbrand. maar dit blijft altijd lastig. | |
shiz | maandag 16 maart 2020 @ 13:38 |
Ooh, ik heb maar 1 pan waar ik graag mee kook en die heeft geloof ik ILAG Granistone. Zie ook op crowdfunding, Kickstarter en Indiegogo steeds meer verschijnen rondom 'cooking ware'. Goed om te zien dat er nog continu geïnnoveerd wordt. De dagen dat men nog van die brakke zwartgeblakerde kromme pannen had met een hoop krassen en waar alles op aanbakte zijn echt voorbij. Ik zie ook veel over koper en vulkaangesteente, is daar nog wat voor te zeggen? | |
KookpuntExpert | maandag 16 maart 2020 @ 13:51 |
koper werkt fantastisch op gas, meestal niet geschikt voor inductie. Fissler adamant is met vulkaan mineralen , dus extra harde anti kleeflaag voor plak gevoelige producten is dit een super duurzame pan. | |
KookpuntExpert | maandag 16 maart 2020 @ 13:55 |
tomatensaus bevat zuren. dus of RVS of geemailleerd gietzijzer ,zijn het best geschikt. | |
KookpuntExpert | maandag 16 maart 2020 @ 13:56 |
mits goed ingebrand kun je er alles in bakken. | |
KookpuntExpert | maandag 16 maart 2020 @ 13:57 |
vaatwasblokje kan teveel ontvetten , gewoon een beetje dubro. | |
Lucky_Strike | maandag 16 maart 2020 @ 14:33 |
AKookpuntExpert heeft inmiddels alle vragen beantwoord en heeft het nu druk met alle corona-zaken. Ze heeft @Cara aangewezen als user met de beste vraag. Cara, gefeliciteerd ![]() | |
SiGNe | maandag 16 maart 2020 @ 14:38 |
Gefeliciteerd maar 't was wel een voor de hand ligende vraag..
| |
shiz | maandag 16 maart 2020 @ 14:55 |
Top! Weer wat geleerd. ![]() En gefistaard, Cara! | |
Cara | maandag 16 maart 2020 @ 15:50 |
Oh wow krijg nou wat. ![]() Ik kan hem goed gebruiken, blij mee! Dank je wel Kookpunt en ook Lucky voor het organiseren! ![]() | |
Lucky_Strike | maandag 16 maart 2020 @ 15:57 |
Surprise ![]() | |
Mr_Belvedere | maandag 16 maart 2020 @ 16:22 |
Top idee! Werkt dit ook met braadpannen? | |
Spocke | maandag 16 maart 2020 @ 18:32 |
Ja! Bij mij is het daarmee gelukt. | |
Spocke | maandag 16 maart 2020 @ 18:32 |
Yeah, fijn voor in je nieuwe keuken! ![]() | |
111210 | maandag 16 maart 2020 @ 22:11 |
Ik heb een plaatstalen pan, vlees bakken gast prima maar zodra ik een ei bak ruik je echt een metaalgeur. Hoe kan dit? Dit ruik je ook een klein beetje als ik de pan afwas met water. | |
voetbalmanager2 | maandag 16 maart 2020 @ 22:38 |
Gefeliciteerd ![]() | |
klappernootopreis | dinsdag 17 maart 2020 @ 08:54 |
Ik zie vaak gaspitten waar pannetjes met een kleine bodem op staan te "wankelen". Een remedie is het plaatsen van een gaspit verkleiner. Ik vind dit persoonlijk niet zo veilig. Zijn daar al wat meer slimmere oplossingen voor bedacht? |