quote:Op zaterdag 19 september 2020 14:02 schreef MevrouwCactus het volgende:
Logi, wat een mooi verhaal en wat hebben jullie het getroffen met deze school![]()
Ik denk dat het ook een beetje is: het is belangrijk wat er NU nodig is, en niet wat over 2 jaar een eventueel probleem kan vormen. Want er zijn al zoveel beren op de weg van slimme kinderen...
De voorspelling van degene die ons begeleidt (expert op hb gebied) heeft voorspeld dat Sjaak in 2 jaar klaar met de basisschool is, als we niet een aangepaste leerlijn gaan maken. Ik vind dat een enge voorspelling, want wat nou als dat ook echt gebeurt?
Maar ik probeer te kijken naar wat hij nu nodig heeft en daar een plekje voor te vinden, waar hij zich prettig voelt. En over een jaar zien we wel weer waar we dan staan.
Sjaak is overigens 5,5 jaar, zit in groep 1/2/3 op speciaal onderwijs en krijgt les op E3/M4-niveau. Wekelijks laat hij weer merken dat hij dingen kent/weet/snapt waarvan wij niet wisten dat hij het wist, maar ook waarvan ik niet in de gaten had dat een gemiddelde 5,5 jarige dat nog niet weet. Hij verbaast ons steeds weer
Dit is ZO belangrijk. Ik merk dat veel professionals ook handelen vanuit 'wat als..' maar ik vind het onverstandig om vanuit angst besluiten te nemen. Verder vind ik ook dat versnellen een uitgeholde term is: als een kind zijn eigen tempo volgt - waar dat dan ook ligt - is er geen sprake van versnellen, maar van gewoon een eigen leerlijn volgen.quote:Op zaterdag 19 september 2020 14:02 schreef MevrouwCactus het volgende:
Ik denk dat het ook een beetje is: het is belangrijk wat er NU nodig is, en niet wat over 2 jaar een eventueel probleem kan vormen. Want er zijn al zoveel beren op de weg van slimme kinderen...
Die gedachte heb ik van jou over genomenquote:Op zaterdag 19 september 2020 14:09 schreef Nanukerst het volgende:
[..]
Dit is ZO belangrijk. Ik merk dat veel professionals ook handelen vanuit 'wat als..' maar ik vind het onverstandig om vanuit angst besluiten te nemen. Verder vind ik ook dat versnellen een uitgeholde term is: als een kind zijn eigen tempo volgt - waar dat dan ook ligt - is er geen sprake van versnellen, maar van gewoon een eigen leerlijn volgen.
Ja dat soort 10-14 Scholen heb je hier ook, dit wordt eentje enkel voor hb kinderen binnen een normale school maar dan met eigen ingang/kluisjes/wc’s etcquote:Op zaterdag 19 september 2020 16:05 schreef Deepfreeze het volgende:
Hier neemt de 10-14 dit type kinderen niet aan. Die worden doorverwezen naar het gymnasium. Daar is wel iets van een tienerklas, en veel specifiekere hb-begeleiding. 10-14 mikt vooral op vmbo-gl/t/havo leerlingen.
Maar als het voor haar de oplossing is. Het is altijd beter dan ongelukkig thuis zitten.
Maar de mijne is jong in gedrag, en zou misschien sneller kunnen. Hij zit alleen nu sociaal op zijn plek. En dat weegt bij hem ook mee.
Mogelijk dat groep 8 een pre-gymnasiumklas wordt. Maar hij wil weer niet naar het gymnasium. Dus ik hoop dat het gewoon zo lukt met plusklas-werk.
Als het allebei klopt, dan is dat gewoon haar plekje.quote:Op zaterdag 19 september 2020 16:36 schreef Logician2.0 het volgende:
[..]
Ja dat soort 10-14 Scholen heb je hier ook, dit wordt eentje enkel voor hb kinderen binnen en normale school maar dan met eigen ingang/kluisjes/wc’s etc
Wel erg fijn dat er op het gymnasium zulke klasjes zijn en het sociale is idd leidend, wij merken dat onze dochter nu voor het eerst sociaal op haar plek lijkt te zitten wat een verschil!
Ja iddquote:Op zaterdag 19 september 2020 16:42 schreef Deepfreeze het volgende:
[..]
Als het allebei klopt, dan is dat gewoon haar plekje.
Wat over een paar jaar haar plekje is, is voor dan.
Wat fijn dan dat het nu Zo heel goed gaat met haar!quote:Op zaterdag 19 september 2020 13:45 schreef Logician2.0 het volgende:
[..]
Nee ze was al versneld, dus 3 klassen in totaal nu.
Klopt dat het nooit de oplossing is, hier was het tegenhouden alleen geen optie meer..
1,5jr therapie en alle plus dingen die er waren, maar ze werd compleet depressief en begon zichzelf te bijten en pijn te doen en zei dat ze dood wou.. Het laatste half jr groep 4 ging ze met moeite halve dagen.
En toen kwam corona en kreeg ze online in het school systeem vrij spel en ontdekte ze groep 7/8 sommen en werkjes en leefde compleet op.
Op school zijn ze toen subtiel gaan kijken waar ze zat en ze zat eind 6 op veel en begin 7 op sommige en met rekenen zelfs in 8.
Ze zijn om tafel gegaan en kwamen met het idee om haar 2x in de wk naar een deltaklas in de stad te laten gaan en de rest in 7/8. Ze krijgt alles wat ze nog niet heeft gehad als het ware extreem top down, zodat ze qua leren voornl de hiaten pakken ipv herhaling.
En ze doet gewoon mee met de groep en ze is een compleet ander kind geworden. De deltagroep hebben we op 1 dag gezet omdat dit zo lekker gaat nu (hebben we die achter de hand) en ze gaat gewoon volle dagen naar 7/8 en komt huppelend uit school en heeft ineens allemaal vriendinnen (zo dat is even wennen).
School heeft alle opties open gezet, ze mag als het ware 3jr over groep 7/8 doen als dat top down lukt maar mocht ze eerder klaar zijn hebben ze haar ook alvast voor een 10-14 school die in januari 2021 begint ingeschreven. Daarnaast gaat ze met veel plezier naar jeugdcolleges van de ut en heeft ze besloten dat ze medicijnen wil gaan maken voor mensen met kanker en pizza bezorgster wil worden.
quote:Op zaterdag 19 september 2020 14:19 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
Die gedachte heb ik van jou over genomenJij hebt hem me eens verteld en ik heb die heel goed in mijn oren geknoopt. En het is zo helpend
Dat was mijn idee ook. Het liefst heb ik helemaal geen schoolwissel meer, want dit wordt al school 3 (en Sjaak is nog niet eens 6 jaar), maar ik vermoed dat we daar niet onderuit gaan komen in de toekomst.quote:Op dinsdag 22 september 2020 12:17 schreef Deepfreeze het volgende:
Groep 2 klinkt ook niet echt passend. Dan inderdaad beter starten op die kleine reguliere. Desnoods om daarmee de tijd te overbruggen tot hij naar voltijds hb onderwijs zou kunnen. (Als dat nodig blijkt)
Wij hebben destijds ook voor een klein schooltje gekozen (156 leerlingen) en het voordeel is dat er veel meer ruimte/tijd/aandacht is voor passend onderwijs en dat de kinderen elkaar echt leren kennen en er daardoor (op onze school) veel meer begrip lijkt te zijn.quote:Op woensdag 23 september 2020 09:30 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
Dat was mijn idee ook. Het liefst heb ik helemaal geen schoolwissel meer, want dit wordt al school 3 (en Sjaak is nog niet eens 6 jaar), maar ik vermoed dat we daar niet onderuit gaan komen in de toekomst.
Is vaak over overdreven hoor, met kinderen die een keer voor de gein een lesje mee mogen pakken met een paar groepen hoger, maar waar de ouders dan weer heel veel achter moeten zienquote:Op zondag 27 september 2020 20:19 schreef twist02 het volgende:
3 klassen versnellen of overslaan; ik kan me er echt geen voorstelling van maken
Als we jou toch niet hadden om uit te leggen hoe het écht in elkaar zitquote:Op zondag 27 september 2020 20:21 schreef jameshond7 het volgende:
[..]
Is vaak over overdreven hoor, met kinderen die een keer voor de gein een lesje mee mogen pakken met een paar groepen hoger, maar waar de ouders dan weer heel veel achter moeten zien
Kan ik ook over jou zeggenquote:Op zondag 27 september 2020 20:23 schreef Burdie het volgende:
[..]
Als we jou toch niet hadden om uit te leggen hoe het écht in elkaar zit.
Echt he! Ik maak notities hoor!quote:Op zondag 27 september 2020 20:23 schreef Burdie het volgende:
[..]
Als we jou toch niet hadden om uit te leggen hoe het écht in elkaar zit.
quote:Op maandag 28 september 2020 00:01 schreef Nanukerst het volgende:
[..]
Echt he! Ik maak notities hoor!
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Nee, dit is een andere school.quote:Op woensdag 30 september 2020 21:21 schreef SaskiaR het volgende:
Tof! Is dit dezelfde school waar hij eerst ook op zat?
quote:Op woensdag 30 september 2020 20:30 schreef MevrouwCactus het volgende:
We hebben besloten om Sjaak aan te melden op het kleine dorpsschooltjeEr komt eerst nog een heel traject met observaties, gesprekken en wenochtenden voordat hij daar mag beginnen, maar de eerste stap is gezet.
Ik had een gesprek met de juf en die heeft Sjaak nog steeds zo goed door. Ze heeft nu maar alles losgelaten en is echt aan het kijken wat ze hem aan kan bieden, zonder naar een label van een groep te kijken. Hij mag binnenkort een werkstuk maken over zijn favoriete dier, hij is met de onderwijsassistente een verhaal op de laptop aan het schrijven, dat soort dingen. Ik vind het zo tof!
Wat fijn voor Sjaak!SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.![]()
Oh, da's helemaal fijn, zo'n open en eerlijk gesprek!quote:Op dinsdag 6 oktober 2020 17:35 schreef MevrouwCactus het volgende:
@:twist02 Ik heb de ib-er uitgebreid gesproken, er kwamen excuses en ze gaat mee in het advies van de docent, want ze sprak voor haar beurt. Super open gesprek verder en het hele traject wordt nu echt in gang gezet
Wat leuk dat er bij jullie zulke goede ontwikkelingen zijn zeg! Minion wordt wel echt gezien, wat fijn!
Ja, hij wist dat we op zoek waren naar een andere school en had daar zelf wat inspraak in (hij wilde graag een kleine school met een kleine klas). Hij wil graag binnenkort gaan kijken, want we zijn er pasgeleden al eens wezen spelen, maar hij kan zich niet goed meer herinneren hoe het eruit zag toen we door de ramen keken. Verder vindt hij het een beetje spannend, want onbekend.quote:
Ja, er komt een warme overdracht, er wordt met Sjaak gekeken hoe en wanneer er een aftelkalender komt, dat soort dingen doen ze allemaal.quote:Op woensdag 14 oktober 2020 22:24 schreef Deepfreeze het volgende:
Wat fijn dat je een plek hebt voor hem.
Krijg je wel hulp bij de overgang vanuit zijn huidige plek?
Wat ontzettend fijn!quote:Op woensdag 14 oktober 2020 22:47 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
Ja, er komt een warme overdracht, er wordt met Sjaak gekeken hoe en wanneer er een aftelkalender komt, dat soort dingen doen ze allemaal.
quote:Het College voor de Rechten van de Mens gaat beoordelen of hoogbegaafdheid een handicap is. Onderwijsjurist Fleur Terpstra spant een zaak aan, omdat ze al jaren gezinnen bijstaat die geen goed onderwijs kunnen vinden voor hun hoogbegaafde kinderen.
Moeilijkere puzzels? Soms heb je ook spelotheken in de buurt waar je speelgoed kan lenen/huren.quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 09:49 schreef chratnox het volgende:
Hoi allemaal. Wat een interessant topic dit! Ik hoop dat ik hier goed zit met mijn vraag.
Mijn dochter is anderhalf, en raakt snel verveeld met het speelgoed dat ze heeft. Recent waren we bij het CJG, en die gaven aan dat ze qua mentale ontwikkeling ontzettend voorloopt op haar leeftijdsgenootjes en we haar meer uit moeten dagen.
Ze speelt veel met duplo en bouwt dan torens van ~20/25 blokken hoog, zo hoog als ze er zelf bij kan. Vrijwel alle puzzels die we hebben (tot zo'n 20 stukjes) lijken te makkelijk te zijn, want die legt ze achter elkaar dicht.
Nu geloof ik op dit moment niet dat ze hoogbegaafd is, maar ik ben vooral op zoek naar iets waarmee ik haar mentaal meer kan stimuleren.
Hebben jullie misschien tips?
Spelotheken kende ik niet, daar ga ik eens naar kijken, dank je wel! Ik merk veel met wat complexere puzzels dat die vaak ook kleinere stukjes hebben, en het trekje om alles te willen eten is best sterkquote:Op vrijdag 30 oktober 2020 10:01 schreef Nijna het volgende:
[..]
Moeilijkere puzzels? Soms heb je ook spelotheken in de buurt waar je speelgoed kan lenen/huren.
Dan kan je wat dingen uitproberen. Misschien kan je kijken of ze een spelletje leuk vindt, is denk ik uitproberen wat ze aankan/snapt.
Hahaha, dat is weer een uitdaging danquote:Op vrijdag 30 oktober 2020 10:21 schreef chratnox het volgende:
[..]
Spelotheken kende ik niet, daar ga ik eens naar kijken, dank je wel! Ik merk veel met wat complexere puzzels dat die vaak ook kleinere stukjes hebben, en het trekje om alles te willen eten is best sterk
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
D zit nu bij een nieuwe juf voor 3 jaar. De vorige juf heeft oa door Corona niet zo'n goed zicht erop gehad. De nieuwe juf heeft juist heel veel ervaring met HB (nu 6 kinderen in die 6/7/8 groep). De oudste zat er ook 3 jaar, dus ik ken haar wel aardig goed.quote:Op zondag 8 november 2020 08:57 schreef MevrouwCactus het volgende:
@:deepfreeze Dat lijkt me lastig, dat jij school mag gaan bijbrengen wat ze jouw kind moeten gaan bijbrengen. Of begrijp ik je dan verkeerd?
A series of unfortunate events misschien?quote:Op zondag 15 november 2020 22:10 schreef Nanukerst het volgende:
Tips voor leuke boeken in het Engels voor een 12-jarige? Ik kom zelf niet verder dan Harry Potter en Roald Dahl.
The Hobbit!quote:Op zondag 15 november 2020 22:10 schreef Nanukerst het volgende:
Tips voor leuke boeken in het Engels voor een 12-jarige? Ik kom zelf niet verder dan Harry Potter en Roald Dahl.
Anthony Horowitz heeft heel wat voor tieners geschreven.quote:Op zondag 15 november 2020 22:10 schreef Nanukerst het volgende:
Tips voor leuke boeken in het Engels voor een 12-jarige? Ik kom zelf niet verder dan Harry Potter en Roald Dahl.
Je moet zelf even beoordelen hoe geschikt je het vindt maar mijn 12 jarige las oa (even haar Goodreads app bekeken)quote:Op zondag 15 november 2020 22:15 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
A series of unfortunate events misschien?
The Witch, the Lion and the Wardrobe
De waanzinnige boomhut in het Engels
The Hunger Games (maar misschien over een paar jaar pas)
Toen ik in de brugklas lesgaf, waren Percy Jackson en de Grijze Jager erg populair. Mijn leerlingen lazen die in het Nederlands, maar ze kunnen natuurlijk ook gewoon in het Engels. Artemis Fowl is misschien ook wel leuk, ken ik zelf minder goed.quote:Op zondag 15 november 2020 22:10 schreef Nanukerst het volgende:
Tips voor leuke boeken in het Engels voor een 12-jarige? Ik kom zelf niet verder dan Harry Potter en Roald Dahl.
Wheel of Time Van Robert Jordan was een grote hit bij mijn oudste zoon, echt een mooie serie.quote:Op zondag 15 november 2020 22:10 schreef Nanukerst het volgende:
Tips voor leuke boeken in het Engels voor een 12-jarige? Ik kom zelf niet verder dan Harry Potter en Roald Dahl.
De boeken van Jonathan Safran Foer misschien (Everything is illuminated en Extremely loud & incredibly close)?quote:Op zondag 15 november 2020 22:10 schreef Nanukerst het volgende:
Tips voor leuke boeken in het Engels voor een 12-jarige? Ik kom zelf niet verder dan Harry Potter en Roald Dahl.
Dit! En bij tweede kinderen is het risico op onderpresteren groter! Wij zijn ook nog heel erg zoekende met onze jongste. Hij zet zich enorm af tegen de oudste die verbaal heel sterk is en graag praat over complexe onderwerpen. Jongste plaatst zichzelf in de rol van het jongste kind dat niks weet en doet zichzelf daarmee echt tekort én zit zichzelf daarmee ook enorm in de weg. Onderpresteren kan ook binnen een gezin ontstaanquote:Op donderdag 19 november 2020 14:06 schreef Nanukerst het volgende:
Phaidra, wat je jongste betreft.. ik lees echt wel wat signalen van onderpresteren. Ik zou een HB-specialist mee laten kijken.
Dat zou hier dan ook goed het geval kunnen zijn. Ik wist serieus niet dat dat ook kan. Bohquote:Op donderdag 19 november 2020 15:03 schreef Mevr_Mus het volgende:
[..]
Dit! En bij tweede kinderen is het risico op onderpresteren groter! Wij zijn ook nog heel erg zoekende met onze jongste. Hij zet zich enorm af tegen de oudste die verbaal heel sterk is en graag praat over complexe onderwerpen. Jongste plaatst zichzelf in de rol van het jongste kind dat niks weet en doet zichzelf daarmee echt tekort én zit zichzelf daarmee ook enorm in de weg. Onderpresteren kan ook binnen een gezin ontstaan
Het klinkt een beetje als mijn oudste.. Mijn jongste is echt HB, maar de oudste is wel slim, maar geen HB, hij ging ook niet zo belachelijk snel met de ontwikkeling. Het verschil zit hem vooral in karakter, en wat ze daarmee kunnen doen met hun intelligentie.. Hij heeft net niet het hele pakketje, en dat is vooral een gebrek aan motivatie (dat is wel een ding als puber in 2vwo trouwens). De oudste is ook angstiger, waardoor hij dingen niet zo snel durft te proberen of te laten zien.quote:Op donderdag 19 november 2020 14:42 schreef Phaidra het volgende:
Ik was altijd in de veronderstelling dat onderpresteren pas gaat spelen op school. Maar hij is eigenlijk nooit echt snel geweest in zijn ontwikkeling, in ieder geval niet in vergelijking met de oudste. Ook thuis heeft hij geen interesse in letters leren (schrijven of lezen), of in ieder geval niet merkbaar. Dat verhaal over kleuren herkennen speelde ook al voor school. Is het dan mogelijk dat onderpresteren thuis ook speelt (en dan eigenlijk al vanaf een jaar of 2...)?
Hij is wel heel creatief, heeft ontzettend veel fantasie, kan heel komisch uit de hoek komen. Is het voor hem allemaal een spel? Hij gaat zich in ieder geval niet extra inzetten voor schouderklopjes zeg maar. Dat zit niet in zijn karakter. Wat iemand anders van hem vindt, maakt hem totaal niet uit. Hij kan behoorlijk goed een 'rol spelen' dus ik weet het echt niet.
Hier wil de jongste ook graag jong en klein zijn. En vind het ook wel lekker makkelijk dat mensen dingen voor hem doen. Hij komt wel met een leuke glimlach etc. Het werkt voor hem net even te vaak. Hier in huis proberen we het wel te voorkomen. Maar grote broer is 4,5 jaar ouder, dus hij is soms ook gewoon wel echt jong. Dus soms komt hij ermee weg. We zijn er wel alert op.quote:Op donderdag 19 november 2020 15:03 schreef Mevr_Mus het volgende:
[..]
Dit! En bij tweede kinderen is het risico op onderpresteren groter! Wij zijn ook nog heel erg zoekende met onze jongste. Hij zet zich enorm af tegen de oudste die verbaal heel sterk is en graag praat over complexe onderwerpen. Jongste plaatst zichzelf in de rol van het jongste kind dat niks weet en doet zichzelf daarmee echt tekort én zit zichzelf daarmee ook enorm in de weg. Onderpresteren kan ook binnen een gezin ontstaan
Dit, echt helemaal onze jongste. Ik kijk er vaak met grote verbazing naar. Zo had zijn juf dus niet door dat veel van zijn tekeningen door een klasgenootje worden gemaakt.quote:Op donderdag 19 november 2020 15:45 schreef Deepfreeze het volgende:
[..]
Hier wil de jongste ook graag jong en klein zijn. En vind het ook wel lekker makkelijk dat mensen dingen voor hem doen. Hij komt wel met een leuke glimlach etc. Het werkt voor hem net even te vaak. Hier in huis proberen we het wel te voorkomen. Maar grote broer is 4,5 jaar ouder, dus hij is soms ook gewoon wel echt jong. Dus soms komt hij ermee weg. We zijn er wel alert op.
In de klas zit hij nu als (nog) 8 jarige in groep 6-7-8, daar hangt hij ook de lieve ukkepuk uit. En de meesten accepteren zijn gedrag ook nog. Maar juf heeft wel de huilbuien, waar hij 3 jaar last van had (lang leve een kleuterjuf die het onbewust voedde) in 6 weken eruit gekregen. Ze ziet ook wel zijn slimheid, maar ook de punten waar hij aan moet werken qua mindset. Ze ziet het complete plaatje. En aangezien volgend schooljaar hij naar 7 gaat en er een verse groep 6 komt, is dat ukkepuk zijn maar een jaartje.
Het is dezelfde juf als oudste.. Ik mag dat mens wel
Herkenbaar. En dat blijft wel een ding. Hij bespeelde de kleuterjuf daar ook in, dus dat werkte averechts. De laatste paar maanden bij de kleuters moest hij ook echt 2 werkjes per dag doen, daarna mocht hij gaan spelen. Zijn vriendjes zouden nog een jaar langer kleuteren, maar dit hielp wel om hem op gang te houden. En af en toe een baaldagje mocht wel, of 2 makkelijke werkjes, maar de moetjes horen er gewoon bij.quote:Op vrijdag 20 november 2020 11:16 schreef twist02 het volgende:
Wat ons vooral opvalt, is dat ze relatief snel 'opgeeft' of stopt zodra iets even niet lukt, maar ook zodra de nieuwigheid ergens vanaf is. Zo was ze een paar weken terug bijvoorbeeld volop boekjes aan het lezen, maar wil ze er nu niks meer van weten.
Op zich prima (interesses komen en gaan), maar als ik vraag waarom ze niet meer wil lezen, zegt ze dus letterlijk: "Dat kan ik al" of "Dat is niet nieuw meer". Ik merk dat ik het lastig vind hoe we daarmee om moeten gaan. Enerzijds willen we niet pushen, want een kind van 5 hoeft ook nog niet te lezen. Maar tegelijkertijd lijkt zo'n 'houding' (bij gebrek aan een beter woord) me niet heel ideaal voor de komende jaren.
Dit inderdaad ja.quote:Op vrijdag 20 november 2020 11:45 schreef Deepfreeze het volgende:
[..]
De juf in groep 3/4 was nogal strikt, maar dat heeft hem wel duidelijk gemaakt dat het er ook gewoon bij hoort. En dat je soms makkelijke dingen moet oefenen, zodat je het moeilijke kunt doen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |