https://www.ohmyfoodies.eu/2017/1503/rijst-wassen-moet-dat-echt/quote:De meeste mensen zien dit als een aanbeveling en slaan deze stap over, maar is dat ook wijs? Is het de moeite waard om eerst nog een zeef te moeten gebruiken voordat de rijst in de pan gaat? Ja. Waarom? Ten eerste verwijderd het wassen overgebleven viezigheid zoals stof en aarderesten. Maar hiernaast wast het ook een laagje zetmeel van de rijst af. En dit laagje zorgt ervoor dat je rijst aan elkaar gaat plakken en een gummy-achtige substantie wordt na het koken.
Nooit geweten... op het pakje staat altijd eerst water aan de kook brengen en dan....quote:Op woensdag 7 augustus 2019 13:36 schreef Klaploper het volgende:
Rijst juist altijd met koud water opzetten en droog laten koken.
Dat is toch stomen?quote:Op woensdag 7 augustus 2019 13:42 schreef Lienekien het volgende:
Ik doe het precies zo sinds ik een rijstkoker heb. Eerst paar keer schoon water erbij en afgieten om de rijst te wassen, dan genoeg koud water erbij en stekker in het stopcontact.
Jij maakt zelf Sushi?quote:Op woensdag 7 augustus 2019 13:50 schreef realAIVD het volgende:
"Sushi" rijst (kortkorrelig) was ik wel, omdat je anders een dikke klont krijgt. Die overmaat aan zetmeel moet er echt af (door 3 tot 5 keer te wassen).
Dat is minder moeilijk dan je zou denken. Gewoon een keertje proberen!quote:Op woensdag 7 augustus 2019 13:59 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Jij maakt zelf Sushi?
Wel knap dat je dat kan!
Ik lust geen zeedieren...quote:Op woensdag 7 augustus 2019 14:01 schreef realAIVD het volgende:
[..]
Dat is minder moeilijk dan je zou denken. Gewoon een keertje proberen!
Ik ben ook niet erg dol op rauwe vis, vandaar dat ik meer op heb met de Koreaanse variant van sushi: Gimbap....daar zitten meerdere ingrediënten in, vooral groenten en ook wel vlees (google maar eens op gimbap)quote:Op woensdag 7 augustus 2019 14:03 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Ik lust geen zeedieren...![]()
Vegetarisch is er ook wel maar is toch anders....
Is dat echt lekker met die smeltkaas? Omgesmolten vind ik daar echt niks aan eigenlijk.quote:Op woensdag 7 augustus 2019 14:08 schreef realAIVD het volgende:
[..]
Ik ben ook niet erg dol op rauwe vis, vandaar dat ik meer op heb met de Koreaanse variant van sushi: Gimbap....daar zitten meerdere ingrediënten in, vooral groenten en ook wel vlees (google maar eens op gimbap)
Kort geleden zelf gemaakt, gewoon met de hand gerold (dus zonder sushi matje).
Het is qua ingrediënten ook veel minder duur dan sushi, dus gewoon een keertje uitproberen!
kip, rund, mango, komkommer de mogelijkheden zijn eindeloosquote:Op woensdag 7 augustus 2019 14:03 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Ik lust geen zeedieren...![]()
Vegetarisch is er ook wel maar is toch anders....
Ben er alleen nog niet achter hoeveel water dan icm hoeveel rijst.quote:Op woensdag 7 augustus 2019 14:32 schreef Clupea het volgende:
Sowieso altijd rijst droogkoken, afgieten is heiligschennis.
Zie mn post hierboven... door die vijf min met gesloten deksel komt de rijst weer los..quote:Op woensdag 7 augustus 2019 15:27 schreef Cue_ het volgende:
[..]
Ben er alleen nog niet achter hoeveel water dan icm hoeveel rijst.
Vriendin van me doet het ook altijd, maar de keer dat ik het deed, kookte het vast aan de bodem
1,5 keer de hoeveelheid water, maar je gooit later pas de rijst erbij.. hoe weet je dan de verhouding? (ik gooi het er altijd in op de gok,d us dat is ook lastig)quote:Op woensdag 7 augustus 2019 14:39 schreef Zolderkamer het volgende:
Gewoon baal van vijf kg surinaamse rijst van onder uit het schap.. zo vaak wassen dat het water helder is (keer of vijf)
1,5 keer de hoeveelheid water opzetten tot het kookt, vuur laag, rijst erbij.. 1 keer omroeren, deksel op de pan en tien min later haal je de pan van het vuur, laat je hem met gesloten deksel 5 minuten staan en klaar..
Lees mn post nou nog eens nadat je even adem hebt gehaald...quote:Op woensdag 7 augustus 2019 15:33 schreef Cue_ het volgende:
[..]
1,5 keer de hoeveelheid water, maar je gooit later pas de rijst erbij.. hoe weet je dan de verhouding? (ik gooi het er altijd in op de gok,d us dat is ook lastig)
Vriendin deed de rijst al in koud water opzetten en volgens mij een vingertopje extra water er bovenop?
Maar ook niet zwart aan de onderkant? Of staat het vuur dan te hoog? Moet het echt koken of dat niet?
En in die 5 minute nagaren.. wel af en toe schudden al?
Ik doe 2x zo veel ml water als gram rijst, dus 100 gr rijst + 200 ml water, maar een beetje meer kan echt geen kwaad.quote:Op woensdag 7 augustus 2019 15:27 schreef Cue_ het volgende:
[..]
Ben er alleen nog niet achter hoeveel water dan icm hoeveel rijst.
Vriendin van me doet het ook altijd, maar de keer dat ik het deed, kookte het vast aan de bodem
Als het je niets lijkt, zou ik dat niet toevoegen. Zelf vind ik het in het geheel met de rest van de ingrediënten wel lekker, omdat het een heel andere structuur heeft (en ook lekker makkelijk, omdat ik altijd wel een plakje in huis heb)quote:Op woensdag 7 augustus 2019 15:18 schreef Durmada het volgende:
[..]
Is dat echt lekker met die smeltkaas? Omgesmolten vind ik daar echt niks aan eigenlijk.
Sushirijst gaat toch niet meer zoals nodig plakken als je het wast??quote:Op woensdag 7 augustus 2019 13:50 schreef realAIVD het volgende:
"Gewone" rijst (langkorrelig en/of zilvervliesrijst) was ik eigenlijk nooit.
"Sushi" rijst (kortkorrelig) was ik wel, omdat je anders een dikke klont krijgt. Die overmaat aan zetmeel moet er echt af (door 3 tot 5 keer te wassen).
Oh, en alle rijst wordt hier met koud water opgezet
#team rijstkoker!
Ja, zeker wel!quote:Op woensdag 7 augustus 2019 19:39 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Sushirijst gaat toch niet meer zoals nodig plakken als je het wast??
30 minuten? wow....als het dan goed is, dan is het goed, ik ga niet roepen dat het anders moet.quote:Op woensdag 7 augustus 2019 19:54 schreef SeLang het volgende:
Ik was mijn rijst nooit. Ik flikker het met 1,5 glas water in de magnetron en dan 30 min koken op 50%. Daarna is het klaar (zonder afgieten). Ik ben nog op zoek naar een beter alternatief maar rijstkokers schijnen vaak aan te branden.
Ik heb een kleine van de Lidl, voor 17 euro werkt t prima zonder aanbakken.quote:Op woensdag 7 augustus 2019 20:40 schreef realAIVD het volgende:
[..]
30 minuten? wow....als het dan goed is, dan is het goed, ik ga niet roepen dat het anders moet.
Overigens brand mijn rijstkokertje nooit aan. Het is een simpel dingetje, maar ook als ik maar voor 1 persoon rijst er in kook, is dat geen probleem. Ook niet als ik het even 10 minuten of een kwartiertje vergeet als het eigenlijk al klaar is. Mijn binnenbak heeft wel een anti-aanbaklaag, misschien dat het daardoor komt?
Hoe dan ook, een aanradertje: https://www.bol.com/nl/p/(...)er/9200000058761644/
(dit is wel een kleintje, niet voor de hele buurt...oh, en als extraatje zit er een stoommandje bij)
Ja, dat wassen van vlees ben ik op het internet ook veel tegen gekomen.quote:Op woensdag 14 augustus 2019 13:10 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Ik was mijn rijst wel, maar goed ieder zo zijn methode.
Er zijn ook mensen die vlees wassen.
Als je neprijst eet (snelkookrijst/toverrijst) hoef je idd niet te wassen.quote:Op woensdag 7 augustus 2019 19:41 schreef Mikeytt het volgende:
Rijst hoor je niet te wassen. Dat je 'viezigheid' weg wast, slaat nergens op. Bespaar jezelf de moeite en kook je rijst gewoon meteen.
neprijst...quote:Op zondag 25 augustus 2019 20:04 schreef tomatenrood het volgende:
[..]
Als je neprijst eet (snelkookrijst/toverrijst) hoef je idd niet te wassen.
Heeft niks met pseudowetenschap te maken. Die voorgekookte snelkookrijst is gewoon troep.quote:Op zondag 25 augustus 2019 20:10 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
neprijst...
De pseudowetenschappers en natuurgekkies verzamelen zich hoor
Snelkookrijst is letterlijk gewoon voorgestoomde rijst.quote:Op zondag 25 augustus 2019 20:30 schreef tomatenrood het volgende:
[..]
Heeft niks met pseudowetenschap te maken. Die voorgekookte snelkookrijst is gewoon troep.
Daarom krijgen Hollanders thuis de rijst ook nooit zo lekker als bij de Chinees. Die zijn nl. niet te lui om de zetmeel eraf te wassen, en hebben een rijstkoker.
Als je een rijstkoker gebruikt, moet je de rijst eerst wassen, anders krijg je klonten (bah) of (als je grote hoeveelheden maakt) gaat het overstromen door het schuim, zit heel je keuken eronder.quote:Op zondag 25 augustus 2019 20:33 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Snelkookrijst is letterlijk gewoon voorgestoomde rijst.
En in Azië zijn ze ook gewoon verdeeld in het wel of niet wassen van rijst.
Ook nog nooit gedaan.. Kipfilet is toch mooi schoon om zo in de pan te bakken?quote:Op woensdag 14 augustus 2019 13:10 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Er zijn ook mensen die vlees wassen.
Ja klopt helemaal.quote:Op maandag 26 augustus 2019 19:59 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Ook nog nooit gedaan.. Kipfilet is toch mooi schoon om zo in de pan te bakken?
Daarnaast lees ik dat men bij wassen juist de bacteriën verspreid in de gootsteen etc.
Ja, in die zakken waarin mijn oma en mijn moeder het vroeger kochten, was wassen geen overbodige luxe.quote:Op dinsdag 27 augustus 2019 18:43 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Alleen gekruide/geparfumeerde rijst zoals Basmati was ik niet alle andere soorten rijst altijd en minimaal 3 keer.
Je wilt niet weten hoe vaak ik grind en/of takjes en andere onduidelijkheden eruit heb gewassen.
* Ja je kookt het dus de bacteriën zij n kapot maar een steentje kan je tanden goed beschadigen.
quote:Op woensdag 7 augustus 2019 19:54 schreef SeLang het volgende:
Ik ben nog op zoek naar een beter alternatief
Ik koop mijn rijst in bulk (eet ook vrij veel rijst) en heb nog nooit takjes of steentjes gevonden.quote:Op dinsdag 3 september 2019 08:56 schreef Bocaj het volgende:
Steentjes in je rijst? Zijn dat van die bulk zakken ofzo? Toko?
Nooit gehad, ik koop altijd die in plastic pakje (huismerk) pandan of basmati rijst. (1kg)
Of gewoon snelkook rijst!
Rijstbuiltjes (die kun je niet eens wassen) ook wel eens als ik lui ben maar brand altijd mijn vingers aan die hete zakjes...
Hetzelfde hier.quote:Op zaterdag 7 september 2019 14:52 schreef Zilverberk het volgende:
[..]
Ik koop mijn rijst in bulk (eet ook vrij veel rijst) en heb nog nooit takjes of steentjes gevonden.
On topic: ik was de rijst om zetmeel aan de buitenkant kwijt te raken en kook deze in een rijstkoker. Beide in Azië geleerd van mensen die elke dag driemaal rijst eten, nooit vragen bij gesteld.
Kipfilet nooit wassen, tenzij je de hele keuken wilt ontsmetten naderhand.quote:Op maandag 9 september 2019 18:53 schreef quirina het volgende:
Gewoon wassen die rijst en koken in een rijskoker.
Mijn moeder en oma en overgrootmoeder die wasten ook altijd de rijst.
En kipfilet was je ook voor het koken met water en citroen of limoen. Is ook heel normaal.
Snap dat anderen het misschien vreemd vinden. Maar ik vind het wel fris.
Waarom?quote:Op dinsdag 10 september 2019 04:05 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
Kipfilet nooit wassen, tenzij je de hele keuken wilt ontsmetten naderhand.
quote:
Daarom dus.quote:Veel mensen hebben geleerd om rauwe kip eerst te wassen voordat je ermee gaat koken, om zo eventuele bacteriën (zoals salmonella) eraf te halen. Onderzoekers hebben nu juist ontdekt hoe slécht het is om kip te wassen.
Experts van de Drexel University en New Mexico State University hebben de ‘mythe’ ontkracht. Zij stellen dat als je rauwe kip wast, je alle bacteriën juist verspreidt in je gootsteen, over je aanrecht en over je eigen handen. Je ziet het niet, maar het gebeurt wel.
Bron
Dat sowieso.quote:Op dinsdag 10 september 2019 15:00 schreef Karzai het volgende:
ik was wel m'n handen voor en na het kip eten bereiden
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |