FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / Zonnepanelen. Deel 27 - warme wattjes.
Deepfreezezaterdag 27 juli 2019 @ 09:13
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
Deepfreezezaterdag 27 juli 2019 @ 09:15
Hoeveel invloed heeft de warmte eigenlijk op de werking van de omvormer? Van de panelen weet ik het. Gisteren 59° gezien in de omvormer, dus als het zou helpen als ik daar een fan opzet?

Gisteren wel 1 kWh weer meer dan donderdag, die wind heeft wel iets geholpen. (En dan zou je zeggen dat het niet veel uitmaakt voor de omvormer)
lazinesszaterdag 27 juli 2019 @ 09:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 09:15 schreef Deepfreeze het volgende:
Hoeveel invloed heeft de warmte eigenlijk op de werking van de omvormer? Van de panelen weet ik het. Gisteren 59° gezien in de omvormer, dus als het zou helpen als ik daar een fan opzet?

Gisteren wel 1 kWh weer meer dan donderdag, die wind heeft wel iets geholpen. (En dan zou je zeggen dat het niet veel uitmaakt voor de omvormer)
Ik heb een gekoeld huis, mijn omvormer hangt dus niet op een loei hete zolder.
Ook ik had donderdag het minste resultaat en gister weer iets meer.
Gieliovdzaterdag 27 juli 2019 @ 09:45
Ik zat gisteren ook naar die temperatuur controller te kijken. De uitvoering in doosje weliswaar. Hoe regel jij je 12v? Aparte voeding?

Ik wil ook wat met fans gaan doen voor de hobby.

Ik keek ik al voor een simpele kastventilatie regelaar, analoog. Die draait gewoon op 230 mee.

Goed punt wel dat die fans dan meteen wel full speed gaan.
TheFreshPrincezaterdag 27 juli 2019 @ 10:26
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 09:45 schreef Gieliovd het volgende:
Ik zat gisteren ook naar die temperatuur controller te kijken. De uitvoering in doosje weliswaar. Hoe regel jij je 12v? Aparte voeding?

Ik wil ook wat met fans gaan doen voor de hobby.

Ik keek ik al voor een simpele kastventilatie regelaar, analoog. Die draait gewoon op 230 mee.

Goed punt wel dat die fans dan meteen wel full speed gaan.
Alles kan aan dezelfde 12 volt voeding.

Die W1209 is niets anders dan een "aan / uit" thermostaat.
Die gebruik ik dus alleen om de fans uit te kunnen schakelen onder de xx graden, zodat ze niet te lang draaien.

Als je verder niet wil solderen, kan je naar de Arctic TC (Temperature Control) fans kijken, die hebben een eigen temperatuursensor en gaan harder draaien naarmate de temperatuur stijgt.

Er zit wel verschil in de modellen.
Zo draait de 92mm versie altijd (en sneller naarmate het warmer wordt) en draait de 140mm versie alleen zodra de sensor boven de 35 graden komt.
Bij Arctic op de website staan wel grafiekjes.

92mm draait altijd minimal op 500rpm (wel erg stil):
F9_TC_F03.jpg

140mm draait vanaf 35 graden en steeds sneller bij hogere temperaturen:
F14_TC_F03.jpg

Omdat de Sunnon fans geen temperatuurregeling hebben, ga ik deze gebruiken (H-Tronic 118028) om de snelheid te reguleren:

0eqtS91.jpg

Die doen in feite hetzelfde.
TheFreshPrincezaterdag 27 juli 2019 @ 10:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 09:15 schreef Deepfreeze het volgende:
Hoeveel invloed heeft de warmte eigenlijk op de werking van de omvormer? Van de panelen weet ik het. Gisteren 59° gezien in de omvormer, dus als het zou helpen als ik daar een fan opzet?

Gisteren wel 1 kWh weer meer dan donderdag, die wind heeft wel iets geholpen. (En dan zou je zeggen dat het niet veel uitmaakt voor de omvormer)
Vrijwel alle omvormers gaan "deraten" wanneer ze te warm worden.
Ze toppen dan af op een lager vermogen om zichzelf tegen oververhitting te beschermen.

Vaak is in de "datasheet" van de omvormer wel te vinden bij welke temperatuur hij gaat deraten.
Bij SolarEdge is er een PDF bestand waar het staat vermeld per type.
Voor mijn SE8k omvormers is dat 57,5 graden en op een dag als gisteren zouden ze die temperatuur zonder fans wel gehaald hebben in die warme garage.

https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-temperature-derating-note.pdf

Je kan temperaturen van verschillende merken en modellen omvormers verder niet vergelijken, het is maar net waar de sensor geplaatst is dus zal je dat altijd bij de fabrikant moeten opzoeken.
Speekselklierzaterdag 27 juli 2019 @ 14:24
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 10:35 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Vrijwel alle omvormers gaan "deraten" wanneer ze te warm worden.
Ze toppen dan af op een lager vermogen om zichzelf tegen oververhitting te beschermen.

Vaak is in de "datasheet" van de omvormer wel te vinden bij welke temperatuur hij gaat deraten.
Bij SolarEdge is er een PDF bestand waar het staat vermeld per type.
Voor mijn SE8k omvormers is dat 57,5 graden en op een dag als gisteren zouden ze die temperatuur zonder fans wel gehaald hebben in die warme garage.

https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-temperature-derating-note.pdf

Je kan temperaturen van verschillende merken en modellen omvormers verder niet vergelijken, het is maar net waar de sensor geplaatst is dus zal je dat altijd bij de fabrikant moeten opzoeken.
een temp-sensor is ern leuke start. Maar eigenlijk moet je de meeropbrengst berekenen en per keer kijken of het verbruik van de ventilator niet meer is....

jou oplossing vind ik wat zwakjes.
TheFreshPrincezaterdag 27 juli 2019 @ 14:52
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 14:24 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

een temp-sensor is ern leuke start. Maar eigenlijk moet je de meeropbrengst berekenen en per keer kijken of het verbruik van de ventilator niet meer is....

jouw oplossing vind ik wat zwakjes.
Het gaat me ook niet zozeer om het de-raten maar om het rekken van de levensduur van de omvormers (al moet nog blijken of het helpt :+ ).

De fans trekken ~0.14 Ampere bij vol vermogen (bij 12 volt) ofwel maximaal 1,67 Watt per fan en die draaien op momenten dat mijn panelen 3.000 tot 15.000 Watt produceren.

En wat vind jij zwak aan mijn oplossing? Wat zou jij anders doen? Ik koel al 25 jaar m'n opgevoerde computers met fans, dus ik kan best een beetje prutsen met dat spul :P
Speekselklierzaterdag 27 juli 2019 @ 18:59
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 14:52 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het gaat me ook niet zozeer om het de-raten maar om het rekken van de levensduur van de omvormers (al moet nog blijken of het helpt :+ ).

De fans trekken ~0.14 Ampere bij vol vermogen (bij 12 volt) ofwel maximaal 1,67 Watt per fan en die draaien op momenten dat mijn panelen 3.000 tot 15.000 Watt produceren.

En wat vind jij zwak aan mijn oplossing? Wat zou jij anders doen? Ik koel al 25 jaar m'n opgevoerde computers met fans, dus ik kan best een beetje prutsen met dat spul :P
wakjes? zo maar energieverbruikende ventilatoren monteren zonder een complete datablad waarin het rendement is berekend van die aktie :-)
TheFreshPrincezaterdag 27 juli 2019 @ 19:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 18:59 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

wakjes? zo maar energieverbruikende ventilatoren monteren zonder een complete datablad waarin het rendement is berekend van die aktie :-)
Ik beweer nergens dat er rendement is.

Alleen de omvormers blijven koeler en gaan (hopelijk) iets langer mee.

Daarnaast is het hobby :+

[ Bericht 8% gewijzigd door TheFreshPrince op 27-07-2019 19:16:34 ]
monkyyyzaterdag 27 juli 2019 @ 20:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 19:08 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik beweer nergens dat er rendement is.

Alleen de omvormers blijven koeler en gaan (hopelijk) iets langer mee.

Daarnaast is het hobby :+
Als je er handig mee bent, al gedacht aan waterkoeling? :P
TheFreshPrincezaterdag 27 juli 2019 @ 21:19
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 20:39 schreef monkyyy het volgende:

[..]

Als je er handig mee bent, al gedacht aan waterkoeling? :P
Nee :+
Lospedrosazaterdag 27 juli 2019 @ 23:42
Airco in de ruimte van de omvormer hangen. :P
Ben benieuwd of dat opweegt tegen het rendement?
TheFreshPrincezaterdag 27 juli 2019 @ 23:57
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 23:42 schreef Lospedrosa het volgende:
Airco in de ruimte van de omvormer hangen. :P
Ben benieuwd of dat opweegt tegen het rendement?
:D
Faraday01zondag 28 juli 2019 @ 20:43
Vandaag de laagste opwek sinds 3 maart :o

Hele dag zwaar bewolkt, maar het heeft niet veel geregend.
Gieliovdzondag 28 juli 2019 @ 20:45
3,5 kWh met 7,5 kWp :')

Piek vandaag was.... Tromgeroffel.... 1500 Watt.
F_rzondag 28 juli 2019 @ 22:04
quote:
0s.gif Op zondag 28 juli 2019 20:45 schreef Gieliovd het volgende:
3,5 kWh met 7,5 kWp :')

Piek vandaag was.... Tromgeroffel.... 1500 Watt.
Dat is meer dan hier. De 1500 watt niet gehaald
Deepfreezezondag 28 juli 2019 @ 22:10
Hier vandaag 15,5. Gisteren nog 19,5. Maar alleen eind van de dag veel bewolking, tot een uur of 3 volle opbrengst, daarna beetje op en af..
lazinesszondag 28 juli 2019 @ 22:16
quote:
0s.gif Op zondag 28 juli 2019 22:10 schreef Deepfreeze het volgende:
Hier vandaag 15,5. Gisteren nog 19,5. Maar alleen eind van de dag veel bewolking, tot een uur of 3 volle opbrengst, daarna beetje op en af..
Jemig wat een verschil :o
Mijn opbrengst hier aan de kust was echt compleet naadje. Regen en wolken is alles wat we hier gezien hebben.
Thinkk-Pinkkzondag 28 juli 2019 @ 22:21
Hier is het ook heel de dag zooo grijs geweest.
Leandrazondag 28 juli 2019 @ 22:22
Hier (033) was het ook niets, vrijwel gelijk aan zaterdag 20 juli qua opbrengst.
leolinedancemaandag 29 juli 2019 @ 00:02
1,8 kWu opgewekt vandaag :'(

edit: uhh gisteren :P
TheFreshPrincemaandag 29 juli 2019 @ 00:23
77,75kWh gister, werd wat donker aan het eind van de dag.
Lucky_Strikemaandag 29 juli 2019 @ 13:46
Wij gaan ook voor zonnepanelen. We hebben al een mooie offerte voor 21 panelen. We wachten nu nog op de boekhouder die de jaarcijfers van 2018 moet produceren. In onze gemeente geldt namelijk een heel gunstige energielening waar we gebruik van willen maken.

Ik zit nu te kijken welke energieleverancier we zullen nemen. Over een maand loopt het huidige contract af maar de panelen liggen er pas over een maand of 4 op.
TheFreshPrincemaandag 29 juli 2019 @ 13:53
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:46 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wij gaan ook voor zonnepanelen. We hebben al een mooie offerte voor 21 panelen. We wachten nu nog op de boekhouder die de jaarcijfers van 2018 moet produceren. In onze gemeente geldt namelijk een heel gunstige energielening waar we gebruik van willen maken.

Ik zit nu te kijken welke energieleverancier we zullen nemen. Over een maand loopt het huidige contract af maar de panelen liggen er pas over een maand of 4 op.
GreenChoice en PowerPeers liggen wss meest voor de hand.
Gieliovdmaandag 29 juli 2019 @ 13:55
Ze staan eindelijk weer lekker te stampen. Kom maar op met die zonnestralen.
Lucky_Strikemaandag 29 juli 2019 @ 14:01
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

GreenChoice en PowerPeers liggen wss meest voor de hand.
Ja inderdaad. Ik zag net dat ik het mezelf onnodig ingewikkeld aan het maken was in de vergelijking. Greenchoice it is :) We gaan in eerste instantie behoorlijk wat terugleveren dus die tarieven zijn wel heel belangrijk. We gaan een elektrische auto aanschaffen maar dat duurt waarschijnlijk nog zeker een jaar.
Sunri5emaandag 29 juli 2019 @ 15:10
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

GreenChoice en PowerPeers liggen wss meest voor de hand.
Of Pure Energie.
TheFreshPrincemaandag 29 juli 2019 @ 15:16
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 15:10 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Of Pure Energie.
Moeten ze niet midden in het jaar failliet gaan zodat je je opgebouwde kWh's voor het salderen kwijt bent, zoals m'n achterbuurman...

Dan liever bij de "grotere" namen.
Lospedrosamaandag 29 juli 2019 @ 15:18
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 15:16 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Moeten ze niet midden in het jaar failliet gaan zodat je je opgebouwde kWh's voor het salderen kwijt bent, zoals m'n achterbuurman...

Dan liever bij de "grotere" namen.
Pure energy is een grote jongen tegenwoordig.
Thinkk-Pinkkmaandag 29 juli 2019 @ 15:32
Wij moeten straks in oktober ook weer kijken of we blijven of verkassen naar een andere energie leverancier.
Best lastig want de eerste 5 maanden (winter dus) heeft de helft van de tijd de verwarming niet aangestaan en hebben we wel veel grote elektriciteit slurpende apparaten in huis gehad met het klussen.

En in mei zijn die panelen het dak op gegaan. En in april is boven overal dubbel glas in gezet. Echt geen idee waar we goed aan doen dus.
leolinedancemaandag 29 juli 2019 @ 15:38
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

GreenChoice en PowerPeers liggen wss meest voor de hand.
Als je (veel) terug gaat leveren wel. Indien dat niet het geval is kan een ander best goedkoper uitvallen, zeker wanneer je de aanmeldbonus meeneemt. Ik ben onlangs van PowerPeers naar Energiedirect gegaan. Mijn 3e keer naar Energiedirect in een paar jaar tijd :P
leolinedancemaandag 29 juli 2019 @ 15:50
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 14:01 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ja inderdaad. Ik zag net dat ik het mezelf onnodig ingewikkeld aan het maken was in de vergelijking. Greenchoice it is :) We gaan in eerste instantie behoorlijk wat terugleveren dus die tarieven zijn wel heel belangrijk. We gaan een elektrische auto aanschaffen maar dat duurt waarschijnlijk nog zeker een jaar.
Ah, met flink terugleveren dus :) Dan zullen eerdergenoemden vast gunstiger zijn ja. Bij mij was dat niet zo dit jaar.

Ga je particulier een elektrische auto aanschaffen, of lease? Ik twijfel heel erg om er een te leasen volgend jaar. Prima om het overschot mee weg te werken, net als mijn PHEV nu, maar wel een flinke drempel om over te gaan.

In de winter een lange rit maken, moet je 2x laden voordat je met een beetje tempo van het zuiden naar het noorden bent. En dan moet je met een volle accu vertrekken en geluk hebben dat je op je eindbestemming kunt laden, en dan moet je nog terug en weer 2x bijladen...

Het zal niet vaak gebeuren, maar die paar keer per jaar vrees ik wel voor :'(

Daarnaast denk ik dat elektrisch rijden op lange termijn en grote schaal niet door gaat breken, maar dat is een andere discussie. En doet mij verder weinig als leaser met lage bijtelling :P
Lucky_Strikemaandag 29 juli 2019 @ 16:02
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 15:50 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ah, met flink terugleveren dus :) Dan zullen eerdergenoemden vast gunstiger zijn ja. Bij mij was dat niet zo dit jaar.

Ga je particulier een elektrische auto aanschaffen, of lease? Ik twijfel heel erg om er een te leasen volgend jaar. Prima om het overschot mee weg te werken, net als mijn PHEV nu, maar wel een flinke drempel om over te gaan.

In de winter een lange rit maken, moet je 2x laden voordat je met een beetje tempo van het zuiden naar het noorden bent. En dan moet je met een volle accu vertrekken en geluk hebben dat je op je eindbestemming kunt laden, en dan moet je nog terug en weer 2x bijladen...

Het zal niet vaak gebeuren, maar die paar keer per jaar vrees ik wel voor :'(

Daarnaast denk ik dat elektrisch rijden op lange termijn en grote schaal niet door gaat breken, maar dat is een andere discussie. En doet mij verder weinig als leaser met lage bijtelling :P
We gaan zakelijk een elektrische auto kopen of operational leasen maar die wel voornamelijk thuis opladen. Voor echt lange stukken hebben we nog een auto of we huren voor een dag iets. Zo vaak komt dat niet voor bij ons.
leolinedancemaandag 29 juli 2019 @ 16:33
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 16:02 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

We gaan zakelijk een elektrische auto kopen of operational leasen maar die wel voornamelijk thuis opladen. Voor echt lange stukken hebben we nog een auto of we huren voor een dag iets. Zo vaak komt dat niet voor bij ons.
Logisch, je bespraart er veel geld mee. Particulier is het helaas niet interessant.
TheFreshPrincewoensdag 31 juli 2019 @ 22:34
Project "omvormer koeling" is ongeveer op de helft.
Morgen afronden en monteren.

Heb al even met 1 van de 2 setjes een testrun gemaakt net, het draait en reageert op hogere temperatuur zoals het hoort ;)

bmbWJ5a.jpg
Gieliovddonderdag 1 augustus 2019 @ 06:05
Leuk lekker bezig.

Geven ze niet te veel weerstand als ze uitstaan of als ze kapot zouden zijn?
EasyLifedonderdag 1 augustus 2019 @ 10:30
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 15:16 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Moeten ze niet midden in het jaar failliet gaan zodat je je opgebouwde kWh's voor het salderen kwijt bent, zoals m'n achterbuurman...

Dan liever bij de "grotere" namen.
En volgens mij moet je ook goed letten op het vastrecht, bij sommige betaal je al een paar honderd euro zonder verbruik. Al is dat niet enorm veel.
Deepfreezedonderdag 1 augustus 2019 @ 10:37
@MaGNeT, wat zijn dat voor onderdelen in die doosjes?

In de info van de omvormer staat dat er boven de 45° minder goed werkt. Hij is nu overdag 50°, en de top zat op bijna 60 tijdens die warme dagen.

Ik heb nog een verdwaalde Arduino liggen en vast wel een pc-fan, dus daar kan ik iets mee knutselen. Of ik bestel ergens iets van een thermostaat ding van Ali.
Zoiets https://s.click.aliexpress.com/e/d7Ots8o
TheFreshPrincedonderdag 1 augustus 2019 @ 11:53
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 10:37 schreef Deepfreeze het volgende:
@:MaGNeT, wat zijn dat voor onderdelen in die doosjes?

In de info van de omvormer staat dat er boven de 45° minder goed werkt. Hij is nu overdag 50°, en de top zat op bijna 60 tijdens die warme dagen.

Ik heb nog een verdwaalde Arduino liggen en vast wel een pc-fan, dus daar kan ik iets mee knutselen. Of ik bestel ergens iets van een thermostaat ding van Ali.
Zoiets https://s.click.aliexpress.com/e/d7Ots8o
Ik gebruik een W1209 (ook van Ali) maar dat uit die link zou het ook moeten doen.
Ik zou niet voor een 220 volt versie kiezen, dat vertrouw ik bij dat soort spullen niet.
Liever voeden met een eigen 12 volt adapter.

Bij deze fans heb ik ook nog een aparte temperatuurregeling gesoldeerd die het toerental regelt:

Kc9wD4n.jpg

...maar als je Arctic TC fans koopt dan zit die temperatuurregeling er al in, de sensors kan je dan op een plek plaatsen waar de omvormer warm wordt (klein stukje aluminiumtape werkt vaak wel goed).

Ik probeer het eerst zo (op omgevingslucht), anders kan ik de sensors altijd nog eenvoudig verlengen en op een koelrib van de omvormer plakken.

[ Bericht 8% gewijzigd door TheFreshPrince op 01-08-2019 12:02:43 ]
TheFreshPrincedonderdag 1 augustus 2019 @ 11:56
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 06:05 schreef Gieliovd het volgende:
Leuk lekker bezig.

Geven ze niet te veel weerstand als ze uitstaan of als ze kapot zouden zijn?
Leuk knutselproject, houdt je van de straat :+

Uit niet, als ze kapot gaan, gaat m'n adapter mss stuk.
Maar vrijwel al m'n fans die stuk gingen, kregen een versleten lager. En dan hoor je ze wel lawaai maken.
Gieliovddonderdag 1 augustus 2019 @ 12:31
Ik bedoelde met weerstand luchtstroombeperking, als ze niet draaien dan houden ze wel wat natuurlijke convectie tegen.
TheFreshPrincedonderdag 1 augustus 2019 @ 12:33
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 12:31 schreef Gieliovd het volgende:
Ik bedoelde met weerstand luchtstroombeperking, als ze niet draaien dan houden ze wel wat natuurlijke convectie tegen.
Ah, op die manier, ik dacht nog teveel in elektrische termen :P

Valt mee, de omvormer zit al 4cm extra van de muur door de spacers én de fans komen aan de onderkant (blazen omhoog) dus dat gaat geen probleem worden. De bovenkant is geheel vrij.

Mocht de omvormer er wel warmer van worden dan gaan de fans wel draaien :+
Deepfreezedonderdag 1 augustus 2019 @ 15:23
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 11:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik gebruik een W1209 (ook van Ali) maar dat uit die link zou het ook moeten doen.
Ik zou niet voor een 220 volt versie kiezen, dat vertrouw ik bij dat soort spullen niet.
Liever voeden met een eigen 12 volt adapter.

Bij deze fans heb ik ook nog een aparte temperatuurregeling gesoldeerd die het toerental regelt:

[ afbeelding ]

...maar als je Arctic TC fans koopt dan zit die temperatuurregeling er al in, de sensors kan je dan op een plek plaatsen waar de omvormer warm wordt (klein stukje aluminiumtape werkt vaak wel goed).

Ik probeer het eerst zo (op omgevingslucht), anders kan ik de sensors altijd nog eenvoudig verlengen en op een koelrib van de omvormer plakken.
tnx. En inderdaad lekker prutsen

Ik en zoon (11) hebben net samen met een dht11 en een oude computer ventilator aan het werk gekregen. Die we zelf warm kunnen blazen. En vervolgens zichzelf weer koel blaast en dus de ventilator weer uitschakelt :P
Dat ging alleen met 5v, ipv de 12v die hij kan hebben

Maar toen vond ik nog een relais in zoons arduino doos. Dus ik kan het ook nog proberen om onze oude 220v tafelventilator te gebruiken. Mikt niet zo lekker als kleintjes, maar is wel leuk om te proberen :D
Ivo1985donderdag 1 augustus 2019 @ 15:35
@Deepfreeze: leuk en leerzaam, zo samen knutselen in de schoolvakantie.
Deepfreezedonderdag 1 augustus 2019 @ 15:40
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 15:35 schreef Ivo1985 het volgende:
@:deepfreeze: leuk en leerzaam, zo samen knutselen in de schoolvakantie.
Zeker. Deze beta-mama heeft er ook lol in!
TheFreshPrincedonderdag 1 augustus 2019 @ 18:26
Een uurtje geleden was de installatie dan eindelijk klaar:

Het profiel met de 2 fans hou ik met een verticaal gemonteerde aluminium strip op z'n plaats. Het leek me de eenvoudigste manier om het te monteren, er was ook niet veel ruimte om te boren en dit had ik nog liggen. Daarnaast is het ook snel weer los te halen:

3vGBZc8.jpg

De bekabeling komt bij elkaar in het doosje:

20Q6eDt.jpg

De sensor met aluminiumtape op de zijkant van de omvormer:

dCemX1E.jpg

En bij de 2e omvormer hetzelfde gedaan maar dan in spiegelbeeld :)

De fans draaien snel genoeg, de sensors ga ik wss niet verlengen / verplaatsen.
Op een warme dag (zoals vorige week) is het nog 7 graden warmer in de garage en dan draaien ze sowieso op een hoger toerental.

[ Bericht 7% gewijzigd door TheFreshPrince op 01-08-2019 18:35:58 ]
Patroondonderdag 1 augustus 2019 @ 21:15
Gaaf @MaGNeT misschien ook wel eens leuk als hobby projectje in de winter. Kan hier in de garage ook erg warm worden. De SMA heeft enkel passieve koeling.
June.donderdag 1 augustus 2019 @ 21:29
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 14:01 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ja inderdaad. Ik zag net dat ik het mezelf onnodig ingewikkeld aan het maken was in de vergelijking. Greenchoice it is :) We gaan in eerste instantie behoorlijk wat terugleveren dus die tarieven zijn wel heel belangrijk. We gaan een elektrische auto aanschaffen maar dat duurt waarschijnlijk nog zeker een jaar.
Wij stappen juist over van Greenchoice naar powerpeers omdat zij meer cent per kWH betalen bij overproductie. Maar dat ligt ook aan hoeveel je denkt terug te gaan leveren. Ik zou ze eens naast elkaar leggen.
Lucky_Strikedonderdag 1 augustus 2019 @ 21:35
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 21:29 schreef June. het volgende:

[..]

Wij stappen juist over van Greenchoice naar powerpeers omdat zij meer cent per kWH betalen bij overproductie. Maar dat ligt ook aan hoeveel je denkt terug te gaan leveren. Ik zou ze eens naast elkaar leggen.
Ik heb Powerpeers volgens mij niet gezien in de vergelijking van gaslicht.com. Ik zal nog eens kijken want dit is wel belangrijk inderdaad. We gaan zo'n 2000 kwh terugleveren.
TheFreshPrincedonderdag 1 augustus 2019 @ 22:15
quote:
1s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 21:35 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ik heb Powerpeers volgens mij niet gezien in de vergelijking van gaslicht.com. Ik zal nog eens kijken want dit is wel belangrijk inderdaad. We gaan zo'n 2000 kwh terugleveren.
Naar wat ik begrepen heb is Powerpeers tot 5.000kWh teruglevering iets interessanter dan GreenChoice.

GreenChoice betaalt ook nog 11 cent tot 10.000kWh.
EasyLifevrijdag 2 augustus 2019 @ 01:23
Daarom probeer ik zoveel mogelijk stroom te gebruiken, wil het eigenlijk in de winter opmaken door bij te verwarmen met m'n split airco.
TheFreshPrincevrijdag 2 augustus 2019 @ 01:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 01:23 schreef EasyLife het volgende:
Daarom probeer ik zoveel mogelijk stroom te gebruiken, wil het eigenlijk in de winter opmaken door bij te verwarmen met m'n split airco.
Kan prima, is een warmtepomp.
Gieliovdvrijdag 2 augustus 2019 @ 10:02
Ik dacht gisteren eens even kijken wat we voor opbrengst hebben gehad, toch wel lekker zonnig dagje zo nu en dan.

Mja... 0,0kWh :{

Error: grid lost fault om 06:06 uur.

Jammer, tijdelijke 30mA aardlekautomaat was eruit geklapt. Voor het eerst sinds 18-05 dus ik heb niks te klagen, maar wel jammer. Hij draait ondertussen alweer vrolijk dus zal wel een glitch zijn geweest, maak er verder geen werk van.

Toch eens tijd dat ik die kabel ga trekken en die specifieke 300mA ALS aan ga sluiten... :O
Speekselkliervrijdag 2 augustus 2019 @ 10:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 10:02 schreef Gieliovd het volgende:
Ik dacht gisteren eens even kijken wat we voor opbrengst hebben gehad, toch wel lekker zonnig dagje zo nu en dan.

Mja... 0,0kWh :{

Error: grid lost fault om 06:06 uur.

Jammer, tijdelijke 30mA aardlekautomaat was eruit geklapt. Voor het eerst sinds 18-05 dus ik heb niks te klagen, maar wel jammer. Hij draait ondertussen alweer vrolijk dus zal wel een glitch zijn geweest, maak er verder geen werk van.

Toch eens tijd dat ik die kabel ga trekken en die specifieke 300mA ALS aan ga sluiten... :O
Heel bijzonder, ik draai al jaren op 30mA.
nooit een probleem.
Faraday01vrijdag 2 augustus 2019 @ 10:41
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 22:15 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Naar wat ik begrepen heb is Powerpeers tot 5.000kWh teruglevering iets interessanter dan GreenChoice.

GreenChoice betaalt ook nog 11 cent tot 10.000kWh.
Ik ben overgestapt van Powerpeers naar Greenchoice, de vaste leveringskosten bij Powerpeers zijn een stuk hoger dan vorig jaar.
Gieliovdvrijdag 2 augustus 2019 @ 10:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 10:29 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Heel bijzonder, ik draai al jaren op 30mA.
nooit een probleem.
Ja, er zijn erg wisselende ervaringen "in het land". Mijn omvormer "zegt" 240mA foutstroom te genereren dus dan is het niet zo gek.

Ik wil dat ding toch achter een eigen groep met zijn 7,5kW.
leolinedancevrijdag 2 augustus 2019 @ 10:55
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 22:15 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Naar wat ik begrepen heb is Powerpeers tot 5.000kWh teruglevering iets interessanter dan GreenChoice.

GreenChoice betaalt ook nog 11 cent tot 10.000kWh.
Zeker voor de kleinere verbruikers/opwekkers is de jaarlijkse bonus ook relevant in de berekening.
June.vrijdag 2 augustus 2019 @ 11:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 10:41 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Ik ben overgestapt van Powerpeers naar Greenchoice, de vaste leveringskosten bij Powerpeers zijn een stuk hoger dan vorig jaar.
Klopt inderdaad, daarom stappen wij elk jaar weer over want welkomstbonus. Dit jaar iets van 200 euro dacht ik en hierdoor is pp voor ons goedkoper.
TheFreshPrincevrijdag 2 augustus 2019 @ 12:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 11:08 schreef June. het volgende:

[..]

Klopt inderdaad, daarom stappen wij elk jaar weer over want welkomstbonus. Dit jaar iets van 200 euro dacht ik en hierdoor is pp voor ons goedkoper.
Die ¤150 tot ¤200 per jaar overstapbonus is voor aardgas en elektrisch samen toch?

Je kan ook alleen met aardgas overstappen (lagere welkomstbonus) en elektrisch bijvoobeeld bij GreenChoice onderbrengen.

Dan ziet de berekening "overstapbonus" vs "hogere terugleververgoeding" er alweer anders uit ;)
Patroonvrijdag 2 augustus 2019 @ 13:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 10:41 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Ik ben overgestapt van Powerpeers naar Greenchoice, de vaste leveringskosten bij Powerpeers zijn een stuk hoger dan vorig jaar.
Hangt er vanaf hoeveel je opwekt en terug kan leveren. Als dat genoeg is, kan je de hogere vastrecht compenseren.
June.vrijdag 2 augustus 2019 @ 14:07
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 12:50 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Die ¤150 tot ¤200 per jaar overstapbonus is voor aardgas en elektrisch samen toch?

Je kan ook alleen met aardgas overstappen (lagere welkomstbonus) en elektrisch bijvoobeeld bij GreenChoice onderbrengen.

Dan ziet de berekening "overstapbonus" vs "hogere terugleververgoeding" er alweer anders uit ;)
Nee, ook voor alleen elektrisch. Wij hebben geen aardgas.
TheFreshPrincevrijdag 2 augustus 2019 @ 14:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 14:07 schreef June. het volgende:

[..]

Nee, ook voor alleen elektrisch. Wij hebben geen aardgas.
Ah, ok, dan heb je een goede deal :)
TheFreshPrincezondag 4 augustus 2019 @ 13:07
De nieuwe koeling werkt goed, temperatuurverloop is heel mooi.

Vandaag wel een gekke dip van 39,7 naar 35,5 graden volgens PV-Output, dat is eigenlijk onmogelijk, zeker omdat het juist zonniger werd. Zal een foutje zijn.
EasyLifezondag 4 augustus 2019 @ 15:22
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2019 13:07 schreef MaGNeT het volgende:
De nieuwe koeling werkt goed, temperatuurverloop is heel mooi.

Vandaag wel een gekke dip van 39,7 naar 35,5 graden volgens PV-Output, dat is eigenlijk onmogelijk, zeker omdat het juist zonniger werd. Zal een foutje zijn.
Mooi dat al dat knutselen wat oplevert!
TheFreshPrincezondag 4 augustus 2019 @ 17:14
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2019 15:22 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Mooi dat al dat knutselen wat oplevert!
En anders weer wat geleerd over de werking van een W1209 :+
EasyLifezondag 4 augustus 2019 @ 18:22
Heb nu veel vrije tijd en wil ook wat doen aan de optimalisering van de inkomsten of juist verstandig/leuk gebruik van de energie.

Verstandig als in warmtepompen e.d. maar dan wat low-cost dingetjes.
TheFreshPrincezondag 4 augustus 2019 @ 19:07
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2019 18:22 schreef EasyLife het volgende:
Heb nu veel vrije tijd en wil ook wat doen aan de optimalisering van de inkomsten of juist verstandig/leuk gebruik van de energie.

Verstandig als in warmtepompen e.d. maar dan wat low-cost dingetjes.
Daar zijn wel leuke dingen voor. Warmtepompboiler voor warm water, lucht/lucht warmtepomp, infraroodpanelen voor plaatselijke verwarming (laag rendement maar wel ideaal op plekken waar je kort bent zoals badkamer of bij een eettafel, zithoek of computerbureau), etc.

Droger vervangen door een warmtepompdroger (al is géén droger nog zuiniger), elektrische fiets, etc.

Maar weet ook niet meer precies wat je al of niet had.
EasyLifezondag 4 augustus 2019 @ 20:15
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2019 19:07 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Daar zijn wel leuke dingen voor. Warmtepompboiler voor warm water, lucht/lucht warmtepomp, infraroodpanelen voor plaatselijke verwarming (laag rendement maar wel ideaal op plekken waar je kort bent zoals badkamer of bij een eettafel, zithoek of computerbureau), etc.

Droger vervangen door een warmtepompdroger (al is géén droger nog zuiniger), elektrische fiets, etc.

Maar weet ook niet meer precies wat je al of niet had.
Warmtepomp (airco) in de woonkamer/keuken, dus eigenlijk voor hele benedenverdieping.

Droger heb ik niet gelukkig, nooit gehad ook. IR heb ik wel aan zitten denken en dan al die lelijke radiatoren eruit boven, alleen nodig eigenlijk in de computerkamer (al geeft de computer ook al aardig wat warmte af, gebruikt zo'n 300 watt met gamen).

Als het wat kouder wordt ga ik boven alle radiatoren dichtzetten en kijken hoeveel warmte er van beneden naar boven "ontsnapt" zeg maar. Volgens mij wordt het boven niet heel erg koud in de winter. Nu al zin in de winter, al die testjes haha!

Warmtepomp voor het douchen wil ik ook graag, maar die is vrij prijzig, ook na subsidie en dan moet de installatie er nog bij en de CV moet eruit, terwijl die vrij nieuw is. Gebruik de afgelopen maanden alleen 6m3 per maand voor koken/douchen.

[ Bericht 7% gewijzigd door EasyLife op 04-08-2019 20:22:41 ]
EasyLifedinsdag 6 augustus 2019 @ 10:37
Augustus begint desastreus voor de paneeltjes, blijft ook nog even dramatisch zo te zien.
TheFreshPrincedinsdag 6 augustus 2019 @ 11:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2019 10:37 schreef EasyLife het volgende:
Augustus begint desastreus voor de paneeltjes, blijft ook nog even dramatisch zo te zien.
Valt op zich wel mee hier, 54,4kWh per dag gemiddeld deze maand.
EasyLifedinsdag 6 augustus 2019 @ 11:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2019 11:14 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Valt op zich wel mee hier, 54,4kWh per dag gemiddeld deze maand.
Hier 8,8kWh, maar het gewoon elke dag grotendeels bewolkt en als het dan regent, nee moet ook nog eens de tuin sproeien
athlonkmfvrijdag 9 augustus 2019 @ 09:30
Dit jaar duidelijk veel minder dan vorig jaar... helaas...
Thinkk-Pinkkvrijdag 9 augustus 2019 @ 09:40
Voordeel van nog steeds geen werkende app hebben.. Ik kan ook niet het resultaat van al die bewolking zien :+
Gieliovdvrijdag 9 augustus 2019 @ 09:52
Vandaag al 400 watt-uur! *O*

O -O- :P
OxygeneFRLvrijdag 9 augustus 2019 @ 10:14
Ik heb het nooit de moeite waard gevonden om zonnepanelen op ons dak te leggen (ondanks dat ons dak perfect is qua stand, helling en vrijheid).

Maar we gaan verhuizen! naar een huis die 14 panelen heeft liggen. Dus ik doe nu ook mee :)
athlonkmfvrijdag 9 augustus 2019 @ 12:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 09:40 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Voordeel van nog steeds geen werkende app hebben.. Ik kan ook niet het resultaat van al die bewolking zien :+
Heb je nog steeds geen eigen kWh-meter geregeld? Zelfs bij solaredge valt de website geregeld uit. Dan ben ik blij dat ik m'n eigen data heb.
Thinkk-Pinkkvrijdag 9 augustus 2019 @ 13:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 12:27 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Heb je nog steeds geen eigen kWh-meter geregeld? Zelfs bij solaredge valt de website geregeld uit. Dan ben ik blij dat ik m'n eigen data heb.
Mijn man wil dat allemaal zelf programmeren enzo. Hij js nu alleen druk met mijn nieuwe website bouwen en dan is er ook nog zoiets als een sociaal leven enzo :+
athlonkmfvrijdag 9 augustus 2019 @ 13:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 13:52 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Mijn man wil dat allemaal zelf programmeren enzo. Hij js nu alleen druk met mijn nieuwe website bouwen en dan is er ook nog zoiets als een sociaal leven enzo :+
Als hij dat zelf wilt programmeren dan moet ie helemaal een eigen kWh meter gebruiken. Alle portals en apps hebben een vertraging. Alleen met een eigen kWh heb je ook echt realtime info
Thinkk-Pinkkvrijdag 9 augustus 2019 @ 13:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 13:53 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Als hij dat zelf wilt programmeren dan moet ie helemaal een eigen kWh meter gebruiken. Alle portals en apps hebben een vertraging. Alleen met een eigen kWh heb je ook echt realtime info
Ja dat snap ik. Maar daar moet hij daar toch eerst tijd voor hebben. Hij komt net uit een burn out dus ik laat hem lekker overal zelf het tempo in bepalen als je het niet erg vind.
Ill-Skillzvrijdag 9 augustus 2019 @ 14:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 12:27 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Heb je nog steeds geen eigen kWh-meter geregeld? Zelfs bij solaredge valt de website geregeld uit. Dan ben ik blij dat ik m'n eigen data heb.
Heb zelf Solaredge en mijn ervaring is dat het altijd up is. Vertraging van 15 min.
In de 4 jaar dat nu een SE heb is de website voor mij 1x 24 uur niet beschikbaar geweest (op momenten dat ik het wilde raadplegen).
Snap niet waar jouw ervaring dan vandaan komt dat SE regelmatig zou uitvallen.
athlonkmfvrijdag 9 augustus 2019 @ 14:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 14:10 schreef Ill-Skillz het volgende:

[..]

Heb zelf Solaredge en mijn ervaring is dat het altijd up is. Vertraging van 15 min.
In de 4 jaar dat nu een SE heb is de website voor mij 1x 24 uur niet beschikbaar geweest (op momenten dat ik het wilde raadplegen).
Snap niet waar jouw ervaring dan vandaan komt dat SE regelmatig zou uitvallen.
Afgelopen paar weken was de portal al twee keer onbereikbaar geweest. Zie ook dit topic.

Uiteindelijk zal de data er terecht komen. De omvormer heeft een buffer. Maar dat de portal niet bereikbaar was is een gegeven.


En 15 minuten vertraging is voor mij onbruikbaar. Maar aangezien je niet opgemerkt hebt dat die de portal onbereikbaar was, heb je ook geen behoefte voor regelmatiger data
athlonkmfvrijdag 9 augustus 2019 @ 14:19
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 13:55 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ja dat snap ik. Maar daar moet hij daar toch eerst tijd voor hebben. Hij komt net uit een burn out dus ik laat hem lekker overal zelf het tempo in bepalen als je het niet erg vind.
Niet erg hoor. Is ook maar wat tips. Ik vind het zelf heel jammer dat ik pas na enkele maanden een aparte kWh meter heb geregeld. Ben ik toch wat historie kwijt..

Je hoeft namelijk niet eens te programmeren. Je kan ook de data laten uploaden naar enelogic en je hebt al een website/overzicht.
EasyLifevrijdag 9 augustus 2019 @ 14:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 14:19 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Niet erg hoor. Is ook maar wat tips. Ik vind het zelf heel jammer dat ik pas na enkele maanden een aparte kWh meter heb geregeld. Ben ik toch wat historie kwijt..

Je hoeft namelijk niet eens te programmeren. Je kan ook de data laten uploaden naar enelogic en je hebt al een website/overzicht.
Waar koop je zon meter en waar sluit je dat op aan?
TheFreshPrincevrijdag 9 augustus 2019 @ 15:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 14:10 schreef Ill-Skillz het volgende:

[..]

Heb zelf Solaredge en mijn ervaring is dat het altijd up is. Vertraging van 15 min.
In de 4 jaar dat nu een SE heb is de website voor mij 1x 24 uur niet beschikbaar geweest (op momenten dat ik het wilde raadplegen).
Snap niet waar jouw ervaring dan vandaan komt dat SE regelmatig zou uitvallen.
Het ligt er best vaak uit is m'n vaststelling. De laatste keer dacht ik dat het een storing aan mijn kant was maar na contact met support bleek het toch bij hen te liggen.

Maar goed, de omvormer kan zo'n 30 dagen aan statistieken bewaren dus als de portal weer online is sijpelt de data vanzelf wel weer binnen.
Ill-Skillzvrijdag 9 augustus 2019 @ 16:25
Dan ligt het gewoon aan mij, ik kijk er niet zoveel op. Hoef het ook niet per minuut te bekijken, alhoewel ik me kan voorstellen dat het voor de diehard tweakers wel interessant kan zijn. 😀

@athlonkmf I stand corrected.
@MaGNeT
athlonkmfvrijdag 9 augustus 2019 @ 23:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 14:41 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Waar koop je zon meter en waar sluit je dat op aan?
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 14:41 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Waar koop je zon meter en waar sluit je dat op aan?
Ik heb hier gehaald:
http://youless.nl/winkel.html

Ik heb zelf een 3-fase omvormer, dus heb ik de wat duurdere. De 1-fase is maar 22 euro.

Ik heb simpelweg tijdens de donkere avonden de omvormer uitgezet, de stroomkabel doorgeknipt en gestript en de kwh meter er tussen gepropt. (in een lege groepenkastje)
En vervolgens hier een youless-metertje op aangesloten. Doe je dit truukje bij je groepenkast, dan kan je zowel je slimme meter als je nieuwe zonnepanelen-kwh meter loggen.
ikweethetooknietzondag 11 augustus 2019 @ 17:35
AZ heeft ook zonnepanelen, maar nu ff uitgeschakeld :o

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

‘Dakconstructie AZ-stadion was door bezuiniging veel te licht gebouwd:')

UPDATEDe dakconstructie van het AFAS-stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar is bij de bouw in 2005-2006 veel te licht uitgevoerd om kosten te besparen. ‘Een spaghetticonstructie. Ik wacht al 13 jaar tot het in zou storten.’ :o

Dat zegt bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek, destijds docent aan de Universiteit Twente en buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die op verzoek van de brandweer in Alkmaar de bouwvergunning tegen het licht hield. De brandweer twijfelde aan de brandwerendheid; zou het dak een brand van een uur kunnen weerstaan? Een betere brandwerendheid had bereikt kunnen worden door een stevigere constructie. ,,Met dikker staal.’”Maar dat was volgens de gemeente niet nodig.

Suurenbroek is totaal niet verbaasd dat het dak het heeft begeven. ,,Met de extra belasting van de zonnepanelen :D die een paar jaar geleden aangebracht zijn en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is.”

https://www.ad.nl/binnenl(...)ht-gebouwd~a0547a7b/
EasyLifezondag 11 augustus 2019 @ 18:10
quote:
6s.gif Op zondag 11 augustus 2019 17:35 schreef ikweethetookniet het volgende:
AZ heeft ook zonnepanelen, maar nu ff uitgeschakeld :o

[ afbeelding ]

‘Dakconstructie AZ-stadion was door bezuiniging veel te licht gebouwd:')

UPDATEDe dakconstructie van het AFAS-stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar is bij de bouw in 2005-2006 veel te licht uitgevoerd om kosten te besparen. ‘Een spaghetticonstructie. Ik wacht al 13 jaar tot het in zou storten.’ :o

Dat zegt bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek, destijds docent aan de Universiteit Twente en buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die op verzoek van de brandweer in Alkmaar de bouwvergunning tegen het licht hield. De brandweer twijfelde aan de brandwerendheid; zou het dak een brand van een uur kunnen weerstaan? Een betere brandwerendheid had bereikt kunnen worden door een stevigere constructie. ,,Met dikker staal.’”Maar dat was volgens de gemeente niet nodig.

Suurenbroek is totaal niet verbaasd dat het dak het heeft begeven. ,,Met de extra belasting van de zonnepanelen :D die een paar jaar geleden aangebracht zijn en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is.”

https://www.ad.nl/binnenl(...)ht-gebouwd~a0547a7b/
Dit was echt een ramp geweest tijdens een wedstrijd, moet er niet aan denken.
Ivo1985maandag 12 augustus 2019 @ 00:13
Gezien de hoeveelheid panelen is het behoorlijk nalatig geweest dat er vóór het plaatsen niet een herberekening is gedaan van de constructie.
TheFreshPrincemaandag 12 augustus 2019 @ 01:26
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2019 00:13 schreef Ivo1985 het volgende:
Gezien de hoeveelheid panelen is het behoorlijk nalatig geweest dat er vóór het plaatsen niet een herberekening is gedaan van de constructie.
Precies wat ik me ook afvroeg...

quote:
0s.gif Op zaterdag 10 augustus 2019 18:18 schreef MaGNeT het volgende:
Die 6000 kilo aan zonnepanelen + montagemateriaal zal het verschil niet gemaakt hebben toch?
En gewicht was schatting van aantal panelen wat ik kon tellen x 20kg (incl montage).

Maar het zijn er mss meer en formaat kan ook 200x100cm zijn en dan zijn ze nog iets zwaarder.
Asschen_sukarmaandag 12 augustus 2019 @ 07:01
Volgens veiligheidexperts was het dak sowieso te licht uitgevoerd, nog voor de zonnepanelen erop gingen.

https://www.ad.nl/binnenl(...)ht-gebouwd~a0547a7b/
EasyLifemaandag 12 augustus 2019 @ 08:33
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2019 07:01 schreef Asschen_sukar het volgende:
Volgens veiligheidexperts was het dak sowieso te licht uitgevoerd, nog voor de zonnepanelen erop gingen.

https://www.ad.nl/binnenl(...)ht-gebouwd~a0547a7b/
Dan heb ik toch liever zoals bij ons in het stadion wat palen die in de weg staan vanaf bepaalde stoeltjes.
Tink89dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:10
Ik kom even binnenzeilen:

Wij gaan (heel wrs) een nieuwbouwhuis kopen met zonnepanelen op het dak. Moet ik ergens op letten als ik de technische omschrijving check? Ik heb er de ballen verstand van...
Gieliovddinsdag 13 augustus 2019 @ 11:15
Mwah... Op die nieuwbouw huizen zijn die zonnepanelen eigenlijk altijd puur om de EPC norm te halen, dus een wassen neus.

Weinig speciaal om op te letten. Afhankelijk van de plaatsing kun je letten of er voorzieningen zijn om schaduw op te vangen van schoorsteen of pijpjes.
lazinessdinsdag 13 augustus 2019 @ 11:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:15 schreef Gieliovd het volgende:
Mwah... Op die nieuwbouw huizen zijn die zonnepanelen eigenlijk altijd puur om de EPC norm te halen, dus een wassen neus.

Weinig speciaal om op te letten. Afhankelijk van de plaatsing kun je letten of er voorzieningen zijn om schaduw op te vangen van schoorsteen of pijpjes.
Mijn 12 panelen zijn geen wassen neus :+ maar je hoeft niet te verwachten dat ze kijken naar meerdere strings of rekening houden met schaduw nee.
TheFreshPrincedinsdag 13 augustus 2019 @ 11:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:10 schreef Tink89 het volgende:
Ik kom even binnenzeilen:

Wij gaan (heel wrs) een nieuwbouwhuis kopen met zonnepanelen op het dak. Moet ik ergens op letten als ik de technische omschrijving check? Ik heb er de ballen verstand van...
"Nieuwbouwhuis" als in "het wordt nog gebouwd" of "het is van een recent bouwjaar"?
Tink89dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:24 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

"Nieuwbouwhuis" als in "het wordt nog gebouwd" of "het is van een recent bouwjaar"?
Ze gaan komende oktober beginnen met bouwen. In de technische omschrijving staat:

De woningen zijn voorzien van een bedrijfswaardige PV- installatie (Photo Voltaische installatie/zonnepanelen) aangebracht, aantal/omvang conform EPC- berekening.
De installatie wordt uitgevoerd conform opgave installateur/leverancier en bestaat uit:
• PV - modules op een open frame of op consoles
• PV – installatie en omvormer
• Bijbehorende elektrische installatie t.b.v. koppeling met de meterkast en doorvoering door dak.
• Bijbehorende levering en werkzaamheden om goedwerkende en volgens normen geïnstalleerde, installatie te verkrijgen.
• De installatie heeft een theoretisch vermogen van 4900 Wpiek.
De frames van de PV panelen worden verankerd om de ter plaatse optredende windbelasting te weerstaan.
Let op: U dient bij het afsluiten van een contract met de energieleverancier duidelijk aan te geven dat u elektrische energie wilt terug leveren.
Faraday01dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:26 schreef Tink89 het volgende:

[..]

Ze gaan komende oktober beginnen met bouwen. In de technische omschrijving staat:

De woningen zijn voorzien van een bedrijfswaardige PV- installatie (Photo Voltaische installatie/zonnepanelen) aangebracht, aantal/omvang conform EPC- berekening.
De installatie wordt uitgevoerd conform opgave installateur/leverancier en bestaat uit:
• PV - modules op een open frame of op consoles
• PV – installatie en omvormer
• Bijbehorende elektrische installatie t.b.v. koppeling met de meterkast en doorvoering door dak.
• Bijbehorende levering en werkzaamheden om goedwerkende en volgens normen geïnstalleerde, installatie te verkrijgen.
• De installatie heeft een theoretisch vermogen van 4900 Wpiek.
De frames van de PV panelen worden verankerd om de ter plaatse optredende windbelasting te weerstaan.
Let op: U dient bij het afsluiten van een contract met de energieleverancier duidelijk aan te geven dat u elektrische energie wilt terug leveren.
4900 Wp is een serieuze installatie en niet alleen om aan de EPC norm van het bouwbesluit te voldoen. Heb je een nul-op-de-meter woning gekocht?
Tink89dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:29 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

4900 Wp is een serieuze installatie en niet alleen om aan de EPC norm van het bouwbesluit te voldoen. Heb je een nul-op-de-meter woning gekocht?
Nagenoeg energieneutraal, met warmtepomp en zonnepanelen, zonder gas. Energielabel is A++++
Leandradinsdag 13 augustus 2019 @ 11:31
4900 Wp :o
Dat wordt waarschijnlijk wel terugleveren idd.
Leandradinsdag 13 augustus 2019 @ 11:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:30 schreef Tink89 het volgende:

[..]

Nagenoeg energieneutraal, met warmtepomp en zonnepanelen, zonder gas. Energielabel is A++++
Dit is echt wel energieplus hoor, tenzij je een hele voorraad servers hebt draaien.

Volgens mij is @laziness al zo ongeveer nul op de meter met een veel kleinere installatie.
lazinessdinsdag 13 augustus 2019 @ 11:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:30 schreef Tink89 het volgende:

[..]

Nagenoeg energieneutraal, met warmtepomp en zonnepanelen, zonder gas. Energielabel is A++++
Zo’n huis heb ik ook. Bij mij ligt er 3180wp op en dat voldoet dus hiermee ga je wel terug leveren gok ik.
Tenzij je een villa gaat verwarmen ;)
F_rdinsdag 13 augustus 2019 @ 11:37
Wij verbruiken meer dan 3100 wp ons huis is ook ouder
Leandradinsdag 13 augustus 2019 @ 11:53
Wij gebruiken zo'n 2650 kWh per jaar, dus zouden in een goed geïsoleerd huis met warmtepomp waarschijnlijk ook wel uitkomen met het aantal Wp van lazi.

Maar als je 4900 Wp hebt dan hoef je een Quooker daar bijvoorbeeld ook niet voor te laten, als je daar behoefte aan hebt.
Bij ons zou die alleen al een stijging van bijna 20% van ons verbruik veroorzaken, en dat is voor mij een van de redenen om er geen te willen.
Patroondinsdag 13 augustus 2019 @ 11:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:53 schreef Leandra het volgende:
Wij gebruiken zo'n 2650 kWh per jaar, dus zouden in een goed geïsoleerd huis met warmtepomp waarschijnlijk ook wel uitkomen met het aantal Wp van lazi.

Maar als je 4900 Wp hebt dan hoef je een Quooker daar bijvoorbeeld ook niet voor te laten, als je daar behoefte aan hebt.
Bij ons zou die alleen al een stijging van bijna 20% van ons verbruik veroorzaken, en dat is voor mij een van de redenen om er geen te willen.
Een Quooker kan juist een besparing veroorzaken. Steeds je water opwarmen met een waterkoker kost ook stroom en je warmt altijd meer op dan je nodig hebt. Het is ook ideaal met koken, je hebt direct kokend water voor de pasta en rijst etc en eieren koken is ook zo klaar.

Wij hebben sinds mei nu een Quooker en zou echt niet meer anders willen. Ons warm water beneden komt nu ook uit de Quooker (gemengd met koud water) dus direct water (voorheen moesten wij een minuut wachten omdat het water vanaf zolder moest komen) en de CV springt nu ook niet meer constant voor niets aan.
lazinessdinsdag 13 augustus 2019 @ 12:07
Een cv ketel heb je met een energieneutraal huis niet meer.

Het ligt er maar aan hoeveel warm water je uberhaupt gebruikt of het zin heeft ;)

Nou verbruikt ons gezin sowieso maar 70/75m3 water op jaarbasis dus ik ben niet de quooker doelgroep. Wij gebruiken daar echt te weinig (warm) water voor.
lazinessdinsdag 13 augustus 2019 @ 12:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:53 schreef Leandra het volgende:
Wij gebruiken zo'n 2650 kWh per jaar, dus zouden in een goed geïsoleerd huis met warmtepomp waarschijnlijk ook wel uitkomen met het aantal Wp van lazi.

Maar als je 4900 Wp hebt dan hoef je een Quooker daar bijvoorbeeld ook niet voor te laten, als je daar behoefte aan hebt.
Bij ons zou die alleen al een stijging van bijna 20% van ons verbruik veroorzaken, en dat is voor mij een van de redenen om er geen te willen.
De warmtepomp is ongeveer de helft van mijn verbruik van 3400kWh.
En mijn panelen wekken dus wel meer dan 100% op waardoor ik energie neutraal ben.
Iets meer dan mijn 3180wp geeft je wat meer ruimte bij een slecht zonjaar of bij afname van rendement.
F_rdinsdag 13 augustus 2019 @ 12:14
Wij verbruiken weinig warm water, hebben wel een boiler in de keuken.
Tink89dinsdag 13 augustus 2019 @ 12:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:53 schreef Leandra het volgende:
Wij gebruiken zo'n 2650 kWh per jaar, dus zouden in een goed geïsoleerd huis met warmtepomp waarschijnlijk ook wel uitkomen met het aantal Wp van lazi.

Maar als je 4900 Wp hebt dan hoef je een Quooker daar bijvoorbeeld ook niet voor te laten, als je daar behoefte aan hebt.
Bij ons zou die alleen al een stijging van bijna 20% van ons verbruik veroorzaken, en dat is voor mij een van de redenen om er geen te willen.
Oeh, da's een goede :D die zet ik op het wensenlijstje voor de keuken.

En txs voor de inzichten! Ik heb dus echt geen idee hoe en wat, behalve de belofte dat het huis 'nagenoeg energieneutraal' zal zijn.
Patroondinsdag 13 augustus 2019 @ 12:21
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 12:07 schreef laziness het volgende:
Een cv ketel heb je met een energieneutraal huis niet meer.

Het ligt er maar aan hoeveel warm water je uberhaupt gebruikt of het zin heeft ;)

Nou verbruikt ons gezin sowieso maar 70/75m3 water op jaarbasis dus ik ben niet de quooker doelgroep. Wij gebruiken daar echt te weinig (warm) water voor.
Wij zitten qua waterverbruik op jaarbasis op 64m3. Ook niet de doelgroep dus, maar het feit dat ik niet 2x hoef op te staan van de bank om thee te pakken is priceless.
Leandradinsdag 13 augustus 2019 @ 12:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:59 schreef Patroon het volgende:

[..]

Een Quooker kan juist een besparing veroorzaken. Steeds je water opwarmen met een waterkoker kost ook stroom en je warmt altijd meer op dan je nodig hebt. Het is ook ideaal met koken, je hebt direct kokend water voor de pasta en rijst etc en eieren koken is ook zo klaar.

Wij hebben sinds mei nu een Quooker en zou echt niet meer anders willen. Ons warm water beneden komt nu ook uit de Quooker (gemengd met koud water) dus direct water (voorheen moesten wij een minuut wachten omdat het water vanaf zolder moest komen) en de CV springt nu ook niet meer constant voor niets aan.
Als mijn stroomverbruik met 20% gaat stijgen door de aanwezigheid van een Quooker dan bespaart me dat niets, en kost alleen maar.
Daarbij kook ik al elektrisch dus een pannetje water koken bespaart ook geen gas.
En qua heet water uit de kraan; ik gebruik van juni tm september nagenoeg geen gas (minder dan 10m3 over de hele periode), in mei en oktober alleen als het niet zonnig is, dus dat is al een half jaar waarin ik mijn water vrijwel gratis verwarmd heb.

Daarbij ben ik geen theedrinker en voor de 4 keer per week dat er een pannetje pasta of rijst gekookt moet worden kan het zeker niet uit permanent een vat water op 90 graden te hebben.
Tink89dinsdag 13 augustus 2019 @ 12:47
Nu ben ik in de war: is die quooker nu wel of geen goed idee voor een enorme theeleut die heul veul en vaak en graag kookt?
lazinessdinsdag 13 augustus 2019 @ 12:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 12:16 schreef Tink89 het volgende:

[..]

Oeh, da's een goede :D die zet ik op het wensenlijstje voor de keuken.

En txs voor de inzichten! Ik heb dus echt geen idee hoe en wat, behalve de belofte dat het huis 'nagenoeg energieneutraal' zal zijn.
Doe eens een linkje in dm naar het project?
Kan ik je vertellen of ik dezelfde snufjes in mijn huis heb en wat mijn kosten en verbruik daarbij zijn ;)
lazinessdinsdag 13 augustus 2019 @ 12:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 12:21 schreef Patroon het volgende:

[..]

Wij zitten qua waterverbruik op jaarbasis op 64m3. Ook niet de doelgroep dus, maar het feit dat ik niet 2x hoef op te staan van de bank om thee te pakken is priceless.
Nee dat komt wel degelijk met een prijs :P

Als je thuiswerkt en dan de hele dag thee drinkt kan het vast al meer uit.

De hele dag zo’n vat verwarmen gaat een beetje tegen mijn duurzaamheid principes in maar het zal per huishouden verschillen of het je nou juist of minder kost en wat nou duurzaam is.

Mijn water zit in een gelaagd vat en warmt maar 1x per dag op (als we warm water hebben gebruikt). Dat voelt al wat minder zinloos dan continue verwarmen.

Maar goed quookers zijn off topic hier :P
Patroondinsdag 13 augustus 2019 @ 13:23
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 12:57 schreef laziness het volgende:

[..]

Nee dat komt wel degelijk met een prijs :P

Als je thuiswerkt en dan de hele dag thee drinkt kan het vast al meer uit.

De hele dag zo’n vat verwarmen gaat een beetje tegen mijn duurzaamheid principes in maar het zal per huishouden verschillen of het je nou juist of minder kost en wat nou duurzaam is.

Mijn water zit in een gelaagd vat en warmt maar 1x per dag op (als we warm water hebben gebruikt). Dat voelt al wat minder zinloos dan continue verwarmen.

Maar goed quookers zijn off topic hier :P
Het is ook een heule mooie mat zwarte kraan :D :')
lazinessdinsdag 13 augustus 2019 @ 13:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 13:23 schreef Patroon het volgende:

[..]

Het is ook een heule mooie mat zwarte kraan :D :')
:D ^O^ :7
Ook wat waard idd!
leolinedancedinsdag 13 augustus 2019 @ 13:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:53 schreef Leandra het volgende:
Wij gebruiken zo'n 2650 kWh per jaar, dus zouden in een goed geïsoleerd huis met warmtepomp waarschijnlijk ook wel uitkomen met het aantal Wp van lazi.

Maar als je 4900 Wp hebt dan hoef je een Quooker daar bijvoorbeeld ook niet voor te laten, als je daar behoefte aan hebt.
Bij ons zou die alleen al een stijging van bijna 20% van ons verbruik veroorzaken, en dat is voor mij een van de redenen om er geen te willen.
Een (echte) Quooker kost geen energie maar bespaart juist, dus begrijp niet hoe jij aan 20% extra energieverbruik komt. Ik zie het in ieder geval niet terug sinds we zo'n apparaat hebben.

Maar al kostte een Quooker 1000 kW per jaar extra zou ik hem nog niet willen missen :P

quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:59 schreef Patroon het volgende:

[..]

Een Quooker kan juist een besparing veroorzaken. Steeds je water opwarmen met een waterkoker kost ook stroom en je warmt altijd meer op dan je nodig hebt. Het is ook ideaal met koken, je hebt direct kokend water voor de pasta en rijst etc en eieren koken is ook zo klaar.

Wij hebben sinds mei nu een Quooker en zou echt niet meer anders willen. Ons warm water beneden komt nu ook uit de Quooker (gemengd met koud water) dus direct water (voorheen moesten wij een minuut wachten omdat het water vanaf zolder moest komen) en de CV springt nu ook niet meer constant voor niets aan.
Precies dat dus :P En bij grotere afname dan ca. 16 liter warm water wat in het vat zit, is ie ook nog eens aangesloten op de warmwater leiding. Dus altijd voldoende water ^O^

[ Bericht 18% gewijzigd door leolinedance op 13-08-2019 13:36:03 ]
leolinedancedinsdag 13 augustus 2019 @ 13:44
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 12:07 schreef laziness het volgende:
Een cv ketel heb je met een energieneutraal huis niet meer.

Het ligt er maar aan hoeveel warm water je uberhaupt gebruikt of het zin heeft ;)

Nou verbruikt ons gezin sowieso maar 70/75m3 water op jaarbasis dus ik ben niet de quooker doelgroep. Wij gebruiken daar echt te weinig (warm) water voor.
Wat heeft je totale waterverbruik met de Quooker doelgroep te maken? Je kunt toch makkelijk relatief veel warm water in de keuken pakken, terwijl je geen tuin hebt en heel kort onder de douche staat? Die paar liters in de keuken zie je echt niet terug op het totale verbruik.
leolinedancedinsdag 13 augustus 2019 @ 13:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 12:26 schreef Leandra het volgende:

[..]

Als mijn stroomverbruik met 20% gaat stijgen door de aanwezigheid van een Quooker dan bespaart me dat niets, en kost alleen maar.
Daarbij kook ik al elektrisch dus een pannetje water koken bespaart ook geen gas.
En qua heet water uit de kraan; ik gebruik van juni tm september nagenoeg geen gas (minder dan 10m3 over de hele periode), in mei en oktober alleen als het niet zonnig is, dus dat is al een half jaar waarin ik mijn water vrijwel gratis verwarmd heb.

Daarbij ben ik geen theedrinker en voor de 4 keer per week dat er een pannetje pasta of rijst gekookt moet worden kan het zeker niet uit permanent een vat water op 90 graden te hebben.
Ik geloof helemaal niets van die 20%. Maar goed als jij denkt dat het wel zo is, prima :P
lazinessdinsdag 13 augustus 2019 @ 14:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 13:44 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Wat heeft je totale waterverbruik met de Quooker doelgroep te maken? Je kunt toch makkelijk relatief veel warm water in de keuken pakken, terwijl je geen tuin hebt en heel kort onder de douche staat? Die paar liters in de keuken zie je echt niet terug op het totale verbruik.
Bij mij staat het wel in verhouding tot elkaar. Ik verbruik overal weinig warm water en dus ook in de keuken.

En als het maar een paar liter is het dus ook zonde dit 24/7 365 per jaar warm te zitten houden wat mij betreft de hele dag.

[ Bericht 3% gewijzigd door laziness op 13-08-2019 14:31:24 ]
leolinedancedinsdag 13 augustus 2019 @ 14:34
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 14:23 schreef laziness het volgende:

[..]

Bij mij staat het wel in verhouding tot elkaar. Ik verbruik overal weinig warm water en dus ook in de keuken.

En als het maar een paar liter is het dus ook zonde dit 24/7 365 per jaar warm te zitten houden wat mij betreft de hele dag.
Kan ik begrijpen dan :) Ik heb er wel 87 kWh op jaarbasis voor over.
athlonkmfdinsdag 13 augustus 2019 @ 15:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:31 schreef Leandra het volgende:
4900 Wp :o
Dat wordt waarschijnlijk wel terugleveren idd.
Ik denk het niet. Met warmtepomp+boiler zal er waarschijnlijk voor een nieuwe woning zo'n 1000-1500kWh aan verwarming/warm water zitten. Dan heb je iets van 3900-3500 over. wat redelijk normaal is voor een gezinswoning.
EasyLifedinsdag 13 augustus 2019 @ 15:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 15:04 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik denk het niet. Met warmtepomp+boiler zal er waarschijnlijk voor een nieuwe woning zo'n 1000-1500kWh aan verwarming/warm water zitten. Dan heb je iets van 3900-3500 over. wat redelijk normaal is voor een gezinswoning.
3500? Heb je alles dag en nacht aan staan of nog oude apparatuur?

Ik woon dan wel alleen, maar heb een dikke PC met zware processor, dikke grafische kaart, 750 watt voeding, die bijna altijd aan staat en ik game veel. Maar verder LED tv, LED lampen, A++ wasmachine, koffiemachine en vaatwasser en gebruik maar ongeveer 1600 kWh per jaar in een rijtjeshuis.

Vaatwasser draait bijna elke dag op ECO en wasmachine (Bosch 7kg) 2x per week (30 graden voor tshirts e.d. en 90 graden voor beddengoed, ondergoed en handdoeken e.d.), ook op ECO stand.
lazinessdinsdag 13 augustus 2019 @ 15:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 15:04 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik denk het niet. Met warmtepomp+boiler zal er waarschijnlijk voor een nieuwe woning zo'n 1000-1500kWh aan verwarming/warm water zitten. Dan heb je iets van 3900-3500 over. wat redelijk normaal is voor een gezinswoning.
Wel nee dat is mijn totaalverbruik met warmtepomp joh. 3400 en de helft is de pomp.
athlonkmfdinsdag 13 augustus 2019 @ 16:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 15:54 schreef EasyLife het volgende:

[..]

3500? Heb je alles dag en nacht aan staan of nog oude apparatuur?

Ik woon dan wel alleen, snip
http://www.gaslicht.com/energiebesparing/energieverbruik%3famp=1
athlonkmfdinsdag 13 augustus 2019 @ 16:49
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 15:58 schreef laziness het volgende:

[..]

Wel nee dat is mijn totaalverbruik met warmtepomp joh. 3400 en de helft is de pomp.
Een nul op de meter woning moet tegenwoordig aan bepaalde regels voldoen, krijg je iets met voordelen mee of zo. dan is het voor een eensgezinswoning niet vreemd om marge in te houden en uit te gaan van gemiddeld verbruik van een huishouden met kinderen.

Zo niet dan zijn er consequenties voor de bouwer

Gevonden:

Om een nul-op-de-meterwoning genoemd te mogen worden, dient deze aan een aantal eisen en regels te voldoen:

De woning moet een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben gekregen van gecertificeerde adviseur.
Uit het certificaat moet blijken dat de energie die jaarlijks opgewekt en verbruikt wordt, gelijk of lager is dan nul (bij normaal gebruik).
Er moet extra opwekking aanwezig zijn voor gebruikersgebonden energie van tenminste:
3.150 kWh voor vrijstaande of half vrijstaande woningen
2.700 kWh voor tussenwoningen
1.780 kWh voor flats en appartementen
lazinessdinsdag 13 augustus 2019 @ 16:55
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 16:49 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Een nul op de meter woning moet tegenwoordig aan bepaalde regels voldoen, krijg je iets met voordelen mee of zo. dan is het voor een eensgezinswoning niet vreemd om marge in te houden en uit te gaan van gemiddeld verbruik van een huishouden met kinderen.

Zo niet dan zijn er consequenties voor de bouwer

Gevonden:

Om een nul-op-de-meterwoning genoemd te mogen worden, dient deze aan een aantal eisen en regels te voldoen:

De woning moet een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben gekregen van gecertificeerde adviseur.
Uit het certificaat moet blijken dat de energie die jaarlijks opgewekt en verbruikt wordt, gelijk of lager is dan nul (bij normaal gebruik).
Er moet extra opwekking aanwezig zijn voor gebruikersgebonden energie van tenminste:
3.150 kWh voor vrijstaande of half vrijstaande woningen
2.700 kWh voor tussenwoningen
1.780 kWh voor flats en appartementen

Ja dat zal best maar de praktijk wijst dus uit dat het verbruik zo hoog niet is. En zal ze waarschijnlijk dus best wat terug gaan leveren.
Tevens is het geen nul op de meter woning maar energieneutraal.
En door het geen nul op de meter te noemen scheelt dat weer in de regeltjes ;)
athlonkmfdinsdag 13 augustus 2019 @ 16:59
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 16:55 schreef laziness het volgende:

[..]

Ja dat zal best maar de praktijk wijst dus uit dat het verbruik zo hoog niet is. En zal ze waarschijnlijk dus best wat terug gaan leveren.
Tevens is het geen nul op de meter woning maar energieneutraal.
En door het geen nul op de meter te noemen scheelt dat weer in de regeltjes ;)
Volgens mij heeft tink nog niet opgeschreven wat voor soort woning het is. Maar goed..

Mijn verbruik voor dit energiejaar welke loopt tot november is 7500kWh, waarvan 3200kWh voor warmtepomp.
Nu staat de energiemeter op 2500kWh door de 27 zonnepanelen welke overgedimensioneerd zijn voor m’n 6kW omvormer.

Dat is ook een praktijk
lazinessdinsdag 13 augustus 2019 @ 17:04
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 16:59 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Volgens mij heeft tink nog niet opgeschreven wat voor soort woning het is. Maar goed..

Mijn verbruik voor dit energiejaar welke loopt tot november is 7500kWh, waarvan 3200kWh voor warmtepomp.
Nu staat de energiemeter op 2500kWh door de 27 zonnepanelen welke overgedimensioneerd zijn voor m’n 6kW omvormer.

Dat is ook een praktijk
Ja wel, nagenoeg energieneutraal is de omschrijving ;)

Hoe groot is jouw huis?
Tink dr huis is niet zo massaal. Dat maakt erg uit natuurlijk in je verbruik.
Tink89dinsdag 13 augustus 2019 @ 17:54
Oke, ik zal even wat specs erbij zetten.

2 onder 1 kap, zo'n 116 m2 (inclusief de uitbouw) Epc is 0 en er staat 'nagenoeg energieneutraal'.
EasyLifedinsdag 13 augustus 2019 @ 18:33
quote:
Apart, waar zit dat hem in dan? Iedereen kijkt toch naar dezelfde TV, een laptop en telefoon meer of minder gebruikt toch ook niet zo veel? Of is het echt die meerdere wasbeurten enzo?
Thinkk-Pinkkdinsdag 13 augustus 2019 @ 18:40
Oh nee 3500 komen wij bij lange na niet aan met zijn tweeën.
leolinedancedinsdag 13 augustus 2019 @ 18:49
3500 - 4000 kWh (excl. auto) met 2 volwassenen en een kind. Moet er wel bij zeggen dat mijn partner 2 dagen per week werkt en ik veel thuiswerk.

Veel thuis = hoger elektraverbruik. Maar daar krijg ik een onkostenvergoeding voor :P
athlonkmfdinsdag 13 augustus 2019 @ 18:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 18:33 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Apart, waar zit dat hem in dan? Iedereen kijkt toch naar dezelfde TV, een laptop en telefoon meer of minder gebruikt toch ook niet zo veel? Of is het echt die meerdere wasbeurten enzo?
Zijn gemiddelden. Kinderen die op elke kamer eigen tv met spelcomputer zitten te spelen misschien? Vaatwasser, wasmachine en droger die elke dag aangaan? Dunno.
Maar er moet ergens van uitgegaan worden bij het bouwen volgens specs en dan worden deze gemiddelden gebruikt
Thinkk-Pinkkdinsdag 13 augustus 2019 @ 18:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 18:49 schreef leolinedance het volgende:
3500 - 4000 kWh (excl. auto) met 2 volwassenen en een kind. Moet er wel bij zeggen dat mijn partner 2 dagen per week werkt en ik veel thuiswerk.

Veel thuis = hoger elektraverbruik. Maar daar krijg ik een onkostenvergoeding voor :P
Ik werk parttime vanuit huis en de rest van de tijd ben ik ook thuis bezig met het huishouden enzo. Mijn man is 3 van de 5 dagen. En wij zitten op 2700/2900 per jaar. Maar we hebben geen warmtepomp ofzo.
athlonkmfdinsdag 13 augustus 2019 @ 18:57
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 17:04 schreef laziness het volgende:

[..]

Ja wel, nagenoeg energieneutraal is de omschrijving ;)

Hoe groot is jouw huis?
Tink dr huis is niet zo massaal. Dat maakt erg uit natuurlijk in je verbruik.
Type huis. Vrijstaand of appartement en oppervlak maakt veel uit, maar dat is nu wel duidelijk gemaakt.

Mijn huis is een hoekwoning met 200m2 oppervlak. Ik heb dan ook een 16kW warmtepomp
leolinedancedinsdag 13 augustus 2019 @ 18:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 18:54 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ik werk parttime vanuit huis en de rest van de tijd ben ik ook thuis bezig met het huishouden enzo. Mijn man is 3 van de 5 dagen. En wij zitten op 2700/2900 per jaar. Maar we hebben geen warmtepomp ofzo.
Kind scheelt ook nogal. Meer wassen/drogen en tv staat veel vaker aan :P

En die Quooker natuurlijk ;)
Leandradinsdag 13 augustus 2019 @ 19:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 18:49 schreef leolinedance het volgende:
3500 - 4000 kWh (excl. auto) met 2 volwassenen en een kind. Moet er wel bij zeggen dat mijn partner 2 dagen per week werkt en ik veel thuiswerk.

Veel thuis = hoger elektraverbruik. Maar daar krijg ik een onkostenvergoeding voor :P
2650 met 2 volwassenen en een kind hier, en ik ben permanent thuis.

En ja, als een Quooker 500 kWh stroom per jaar gebruikt dan is dat in ons geval dus bijna een stijging van 20%.
En dat voor die 4 pannetjes heet kokend water per week, want ik ben geen theeleut.

511 kWh volgens Quooker zelf:
https://www.quooker.nl/energie
Leandradinsdag 13 augustus 2019 @ 19:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 12:47 schreef Tink89 het volgende:
Nu ben ik in de war: is die quooker nu wel of geen goed idee voor een enorme theeleut die heul veul en vaak en graag kookt?
Ja hoor, als je een theeleut bent kun je dat prima doen.
leolinedancedinsdag 13 augustus 2019 @ 20:32
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 19:39 schreef Leandra het volgende:

[..]

2650 met 2 volwassenen en een kind hier, en ik ben permanent thuis.

En ja, als een Quooker 500 kWh stroom per jaar gebruikt dan is dat in ons geval dus bijna een stijging van 20%.
En dat voor die 4 pannetjes heet kokend water per week, want ik ben geen theeleut.

511 kWh volgens Quooker zelf:
https://www.quooker.nl/energie
Nee, die 511 kWh is bij 10 liter kokend water per dag, daar ga jij dus nooit aan komen. Onze Quooker verbruikt tussen de 200 en 300 kWh per jaar. En nee, dat is dus niet direct 300 kWh extra t.o.v. niet zo'n kraan hebben, want water koken op inductie of in de waterkoker kost ook iets. En het wachten tot je heet water uit de CV-ketel beneden uit je kraan krijgt ook.

Maar goed, ik heb zo'n vermoeden dat je zeker weet dat je 20% meer kwijt zou zijn aan een zo'n kraan :P
leolinedancedinsdag 13 augustus 2019 @ 20:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 19:47 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ja hoor, als je een theeleut bent kun je dat prima doen.
Vergeet niet dat je ook sneller en goedkoper kunt koken door water uit de Quooker te gebruiken ^O^
TheFreshPrincedinsdag 13 augustus 2019 @ 21:03
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 20:35 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Vergeet niet dat je ook sneller en goedkoper kunt koken door water uit de Quooker te gebruiken ^O^
Het water dat je gebruikt uit de Quooker moet weer worden aangevuld en opgewarmd. Anders doe je dat op je kookplaat.

Waar zit het voordeel?

Als het water eerst met een COP van ~3,5 is opgewarmd naar 55 graden door je warmtepompboiler is er energetisch wel een beetje winst.
Lucky_Strikedinsdag 13 augustus 2019 @ 21:04
Kunnen jullie geen Quooker-topic openen?
leolinedancedinsdag 13 augustus 2019 @ 21:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 21:03 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het water dat je gebruikt uit de Quooker moet weer worden aangevuld en opgewarmd. Anders doe je dat op je kookplaat.

Waar zit het voordeel?
Een Quooker schijnt qua energieverbruik per liter gekookt water (iets) minder te kosten dan op inductie.
Thinkk-Pinkkdinsdag 13 augustus 2019 @ 21:30
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 21:04 schreef Lucky_Strike het volgende:
Kunnen jullie geen Quooker-topic openen?
Dit O-)
Gieliovddinsdag 13 augustus 2019 @ 22:00
Oké dat zijn betere aantallen, dan zat ik ernaast met mijn opmerking.

Zou dan wel kijken naar mijn eerdere opmerkingen en naar merken en garantie op materiaal. Dat ze niet de goedkoopste omvormer ophangen, beetje goede string verdeling maken etc.

3 fase is wel aan te raden met dat vermogen. En dat op een eigen en goede aardlekautomaat met juiste lekstroom waarde en karakteristiek.
Leandradinsdag 13 augustus 2019 @ 22:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 20:32 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Nee, die 511 kWh is bij 10 liter kokend water per dag, daar ga jij dus nooit aan komen. Onze Quooker verbruikt tussen de 200 en 300 kWh per jaar. En nee, dat is dus niet direct 300 kWh extra t.o.v. niet zo'n kraan hebben, want water koken op inductie of in de waterkoker kost ook iets. En het wachten tot je heet water uit de CV-ketel beneden uit je kraan krijgt ook.

Maar goed, ik heb zo'n vermoeden dat je zeker weet dat je 20% meer kwijt zou zijn aan een zo'n kraan :P
Ik heb al uitgelegd dat ik 4 maanden per jaar nagenoeg gratis (erg) heet water heb, maar als jij werkelijk denkt dat 4 pannetjes heet water per week de aanschaf van een Quooker rechtvaardigen dan moet je dat zeker doen.
Ik wil hem om diverse redenen niet, en het stroomverbruik is daar een van.
leolinedancedinsdag 13 augustus 2019 @ 22:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 22:06 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ik heb al uitgelegd dat ik 4 maanden per jaar nagenoeg gratis (erg) heet water heb, maar als jij werkelijk denkt dat 4 pannetjes heet water per week de aanschaf van een Quooker rechtvaardigen dan moet je dat zeker doen.
Ik wil hem om diverse redenen niet, en het stroomverbruik is daar een van.
Dat zeg ik helemaal niet, ik zeg dat zo'n ding in jouw situatie nooit 20% van je verbruik extra gaat kosten. Nog geen 10% zelfs. Of jij er wel of geen wil is niet relevant.
TheFreshPrincedinsdag 13 augustus 2019 @ 22:43
M'n waterkoker was ¤49,95

Wat kost zo'n Quooker incl. montage?
TheFreshPrincedinsdag 13 augustus 2019 @ 22:45
Om 18:40 was het hier zo donker vanwege buien dat de omvormers uit gingen.

Om 19:00 stonden ze er alweer ruim 2kW uit te stampen en dat ging nog even door.

Opbrengst 49kWh dus dat is niet te gek voor een regenachtige dag.
leolinedancedinsdag 13 augustus 2019 @ 22:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 22:43 schreef MaGNeT het volgende:
M'n waterkoker was ¤49,95

Wat kost zo'n Quooker incl. montage?
Die van mij was zo'n 1300 euro ex montage meen ik (zelf gemonteerd). Nu bijna 4 jaar in gebruik en nog geen moment spijt van gehad.
leolinedancedinsdag 13 augustus 2019 @ 22:51
Het lijkt erop dat de opbrengst van 2018 dit jaar niet gehaald gaat worden.
Tink89woensdag 14 augustus 2019 @ 08:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 22:00 schreef Gieliovd het volgende:
Oké dat zijn betere aantallen, dan zat ik ernaast met mijn opmerking.

Zou dan wel kijken naar mijn eerdere opmerkingen en naar merken en garantie op materiaal. Dat ze niet de goedkoopste omvormer ophangen, beetje goede string verdeling maken etc.

3 fase is wel aan te raden met dat vermogen. En dat op een eigen en goede aardlekautomaat met juiste lekstroom waarde en karakteristiek.
Zodra ik meer specs heb, kom ik hier terug! Txs!
TheFreshPrincewoensdag 14 augustus 2019 @ 08:51
quote:
0s.gif Op woensdag 14 augustus 2019 08:18 schreef Tink89 het volgende:

[..]

Zodra ik meer specs heb, kom ik hier terug! Txs!
Top!

Hopelijk is het geen "indak" systeem.
Veruit de meeste branden bij PV-systemen ontstaan bij indak systemen.

Heb je op een pannendak een keer een slechte connectie en wat vonkjes dan houden je dakpannen dat wel tegen, bij een indak systeem zitten je panelen zo'n beetje op het houten dakbeschot en heb je weinig brandwering.

Daarnaast kunnen ze hun warmte ook minder goed kwijt, voor het rendement op warme dagen is het ook niet fantastisch.

BvdM201907_0.jpg

https://www.ed.nl/best-meierijstad-en-son/zorg-om-branden-bij-zonnepanelen~a9cbfc04/
d.k.woensdag 14 augustus 2019 @ 09:02
Beetje jammer dat je bij projectbouw niks te kiezen hebt over het systeem. Wij hebben dus een indaksysteem. Ik moet toegeven, wel mooi. Maar al die verhalen over brand zitten me toch niet lekker.
Overigens, ze zitten niet op het houten dakbeschot, al was het maar omdat dat niet van hout is. En er zit een speciale kuip tussen paneel en dak waardoor er afstand is en er ook wind/water tussendoor kan. Geen idee of dat echt helpt, maar vast wel met koel houden.
EasyLifewoensdag 14 augustus 2019 @ 09:27
quote:
0s.gif Op woensdag 14 augustus 2019 08:51 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Top!

Hopelijk is het geen "indak" systeem.
Veruit de meeste branden bij PV-systemen ontstaan bij indak systemen.

Heb je op een pannendak een keer een slechte connectie en wat vonkjes dan houden je dakpannen dat wel tegen, bij een indak systeem zitten je panelen zo'n beetje op het houten dakbeschot en heb je weinig brandwering.

Daarnaast kunnen ze hun warmte ook minder goed kwijt, voor het rendement op warme dagen is het ook niet fantastisch.

[ afbeelding ]

https://www.ed.nl/best-meierijstad-en-son/zorg-om-branden-bij-zonnepanelen~a9cbfc04/
En ik snap het ook niet, het is ook niet echt veel mooier dan gewoon op de dakpannen. En na 20 jaar vervangen moet ook allemaal maar net weer passen enzo. Doet me een beetje denken aan een alles in 1 systeem vs. losse componenten.
d.k.woensdag 14 augustus 2019 @ 11:46
Nou sorry, maar ik vind het echt echt echt veel mooier. Zeker in wijken waar de huizen ook in 'oudere' stijl zijn. Dan ziet het er niet uit als er ineens van die lelijke panelen liggen. De onze zijn zwart, je ziet amper dat het panelen zijn en de pannen zijn erop aangepast qua kleur. Dat is bij een wit huis echt vele malen mooier dan van die blauwige panelen met opvallende rails, zeker aan de voorkant van het huis.
Glider76woensdag 14 augustus 2019 @ 18:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 22:51 schreef leolinedance het volgende:
Het lijkt erop dat de opbrengst van 2018 dit jaar niet gehaald gaat worden.
Ik vrees dat je wel eens gelijk kunt hebben. Zelfs de opbrengst van 2017 wordt nog amper haalbaar.
Underdoggydonderdag 15 augustus 2019 @ 09:52
Vandaag worden eindelijk de 14x320Wp paneeltjes met optimizers het dak op geknald - ben benieuwd!!
Thinkk-Pinkkdonderdag 15 augustus 2019 @ 10:00
quote:
0s.gif Op woensdag 14 augustus 2019 11:46 schreef d.k. het volgende:
Nou sorry, maar ik vind het echt echt echt veel mooier. Zeker in wijken waar de huizen ook in 'oudere' stijl zijn. Dan ziet het er niet uit als er ineens van die lelijke panelen liggen. De onze zijn zwart, je ziet amper dat het panelen zijn en de pannen zijn erop aangepast qua kleur. Dat is bij een wit huis echt vele malen mooier dan van die blauwige panelen met opvallende rails, zeker aan de voorkant van het huis.
Uhm ik heb op dak panelen. Zwart zonder zo'n opvallende rails. Die blauwe waren alleen lange tijd goedkoper (weet niet of het nog zo is. Ik wilde zwarte) daarom zie je die zoveel.
Patroondonderdag 15 augustus 2019 @ 10:06
quote:
0s.gif Op woensdag 14 augustus 2019 11:46 schreef d.k. het volgende:
Nou sorry, maar ik vind het echt echt echt veel mooier. Zeker in wijken waar de huizen ook in 'oudere' stijl zijn. Dan ziet het er niet uit als er ineens van die lelijke panelen liggen. De onze zijn zwart, je ziet amper dat het panelen zijn en de pannen zijn erop aangepast qua kleur. Dat is bij een wit huis echt vele malen mooier dan van die blauwige panelen met opvallende rails, zeker aan de voorkant van het huis.
Natuurlijk vind je dat wat je zelf hebt het mooiste :D

Maar je vergelijkt wel 2 uitersten... natuurlijk is dit mooier dan blauwe poly panelen, maar dat hoeft tegenwoordig al lang niet meer. Wij hebben zwarte Solar Frontier panelen.

Niet ons huis, maar een vergelijkbare opstelling. Ziet er strak uit en iig geen extra kans op brand zoals bij indak.
Jurriens-Vroomshoop.jpg
athlonkmfdonderdag 15 augustus 2019 @ 10:49
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 10:06 schreef Patroon het volgende:

[..]

Natuurlijk vind je dat wat je zelf hebt het mooiste :D

Maar je vergelijkt wel 2 uitersten... natuurlijk is dit mooier dan blauwe poly panelen, maar dat hoeft tegenwoordig al lang niet meer. Wij hebben zwarte Solar Frontier panelen.

Niet ons huis, maar een vergelijkbare opstelling. Ziet er strak uit en iig geen extra kans op brand zoals bij indak.
[ afbeelding ]
Mwah, meestal is bij een indaksysteem ook de pannen ongeveer dezelfde kleur. Het past wat beter. En een voordeel: het lijkt eerder op een enorme geblindeerde dakraam.

Maar goed.. ik zal ook voor de veiligheid voor een opdaksysteem kiezen. (niet dat ik de keus had, werd gewoon een opdak voor ons)
EasyLifedonderdag 15 augustus 2019 @ 10:53
Ik heb gelukkig een plat dak, nergens moeilijk over doen, ik zie ze niet, de buren zien ze niet, misschien de CIA wel :P
TheFreshPrincedonderdag 15 augustus 2019 @ 11:38
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 10:53 schreef EasyLife het volgende:
Ik heb gelukkig een plat dak, nergens moeilijk over doen, ik zie ze niet, de buren zien ze niet, misschien de CIA wel :P
Google Maps ;)
d.k.donderdag 15 augustus 2019 @ 12:19
Ik had geen keus hè, we moesten in dak, maar ik zie hier in de wijk dus ook nog gloednieuwe huizen met blinkende rails en blauwige panelen, dat is echt geen gezicht. Gewoon zwarte panelen zijn op zich wel prima.
EasyLifedonderdag 15 augustus 2019 @ 12:27
quote:
1s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 12:19 schreef d.k. het volgende:
Ik had geen keus hè, we moesten in dak, maar ik zie hier in de wijk dus ook nog gloednieuwe huizen met blinkende rails en blauwige panelen, dat is echt geen gezicht. Gewoon zwarte panelen zijn op zich wel prima.
Die blauwe vind ik ook niks, maar die all black zijn prima.

Na dit weekend hopelijk weer wat meer zon!
ikweethetooknietdonderdag 15 augustus 2019 @ 15:36
Brand in zonnepanelen op dak van Dordtse woning

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

Op het dak van een woning aan de Langedaal in Dordrecht is donderdagmiddag brand ontstaan in de zonnepanelen. De brandweer is op dit moment van buitenaf bezig met blussen.

https://www.ad.nl/dordrec(...)tse-woning~a178991c/

Weer een in de fik :o :')
Sunri5edonderdag 15 augustus 2019 @ 16:19
quote:
6s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 15:36 schreef ikweethetookniet het volgende:
Brand in zonnepanelen op dak van Dordtse woning

[ afbeelding ]

Op het dak van een woning aan de Langedaal in Dordrecht is donderdagmiddag brand ontstaan in de zonnepanelen. De brandweer is op dit moment van buitenaf bezig met blussen.

https://www.ad.nl/dordrec(...)tse-woning~a178991c/

Weer een in de fik :o :')
Fijn joh die klimaatplannen.
TheFreshPrincedonderdag 15 augustus 2019 @ 16:53
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 16:19 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Fijn joh die klimaatplannen.
Wat heeft het met klimaatplannen te maken als er slecht werk wordt afgeleverd?
Ivo1985donderdag 15 augustus 2019 @ 20:58
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 16:19 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Fijn joh die klimaatplannen.
Vooral het feit dat het vrij is voor iedereen om aan elektra (en gas-) installaties te werken is de hoofdoorzaak van de vele branden door installatie fouten.

Iedereen mag zich installateur of elektricien noemen en ook elke particulier mag thuis of bij anderen aan de elektra klussen. Opleidingen of kennis is allemaal niet belangrijk.

En om het feest compleet te maken, vindt er ook geen periodieke controle plaats door deskundigen. Een 'woning-apk' zou de ergste wanpraktijken van zelfbenoemde klussers en installateur nog aan het licht brengen en daarmee leed kunnen voorkomen.

Het probleem bij elektra is dat je het gevaar pas kunt waarnemen, wanneer het feitelijk al te laat is. Als de gasleiding of waterleiding niet goed is aangesloten, dan ruik of zie je vrijwel direct na het openen van de hoofdkraan dat het lekt. Bij elektra zie je een slechte aansluiting in eerste instantie niet. En vaak lijkt in eerste instantie alles te werken. Het gaat pas mis, wanneer de elektra leiding of aansluiting zwaar belast wordt.
Speekselklierdonderdag 15 augustus 2019 @ 21:21
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 20:58 schreef Ivo1985 het volgende:

En om het feest compleet te maken, vindt er ook geen periodieke controle plaats door deskundigen. Een 'woning-apk' zou de ergste wanpraktijken van zelfbenoemde klussers en installateur nog aan het licht brengen en daarmee leed kunnen voorkomen.

helaas, onze liberale overheid bemoeit zich niet meer met dit soort zaken ACHTER de voordeur.

Zelfs als de Stedin bij het plaatsen van de gasmeter een lekage opmerkt mag ze slechts adviseren om er naar te laten kijken.

(dit weet ik dankzij mij buurman die vrolijk de gaskraan weer open draaide)
EasyLifevrijdag 16 augustus 2019 @ 09:28
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 20:58 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Vooral het feit dat het vrij is voor iedereen om aan elektra (en gas-) installaties te werken is de hoofdoorzaak van de vele branden door installatie fouten.

Iedereen mag zich installateur of elektricien noemen en ook elke particulier mag thuis of bij anderen aan de elektra klussen. Opleidingen of kennis is allemaal niet belangrijk.

En om het feest compleet te maken, vindt er ook geen periodieke controle plaats door deskundigen. Een 'woning-apk' zou de ergste wanpraktijken van zelfbenoemde klussers en installateur nog aan het licht brengen en daarmee leed kunnen voorkomen.

Het probleem bij elektra is dat je het gevaar pas kunt waarnemen, wanneer het feitelijk al te laat is. Als de gasleiding of waterleiding niet goed is aangesloten, dan ruik of zie je vrijwel direct na het openen van de hoofdkraan dat het lekt. Bij elektra zie je een slechte aansluiting in eerste instantie niet. En vaak lijkt in eerste instantie alles te werken. Het gaat pas mis, wanneer de elektra leiding of aansluiting zwaar belast wordt.
En mensen boeit 't ook niet, zo lang alles werkt, dan werkt 't. Weken geleden was ik bij m'n ouders en zei ik de kraan lekt ook achter, ja klopt. Was er gister weer en dat ding lekt nog.
JDxwoensdag 21 augustus 2019 @ 08:29
Hopelijk halen we deze week nog wat "wattjes" in voor augustus.
leolinedancewoensdag 21 augustus 2019 @ 08:55
https://www.emerce.nl/nie(...)eigeren-slimme-meter

Nog een lange weg te gaan voordat die slimme meter overal hangt :)
JDxwoensdag 21 augustus 2019 @ 09:03
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 08:55 schreef leolinedance het volgende:
https://www.emerce.nl/nie(...)eigeren-slimme-meter

Nog een lange weg te gaan voordat die slimme meter overal hangt :)
Die reacties :')
speedfightragewoensdag 21 augustus 2019 @ 09:21
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:03 schreef JDx het volgende:

[..]

Die reacties :')
Idd, ik heb krom gelegen van het lachen _O-
Leandrawoensdag 21 augustus 2019 @ 09:24
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 08:55 schreef leolinedance het volgende:
https://www.emerce.nl/nie(...)eigeren-slimme-meter

Nog een lange weg te gaan voordat die slimme meter overal hangt :)
En terecht, het vervangen van meters waar niets mis mee is is bizar, geen wonder dat mensen weigeren zolang het kan.
Gieliovdwoensdag 21 augustus 2019 @ 09:27
Wat een gejank altijd. Het onderzoek ook echt.. we bevragen 4700 huishoudens en dan extrapoleren we dat gewoon naar uitspraken als "helft van Nederland".

Grappig contrast. Ik WIL graag van mijn oude troep af en moest ook een nieuwe meter voor mijn zonnepanelen, zat teruglooprem op. Maar wat een drama is dit. Ben al 4 maanden bezig.

Amateur clubs.
Leandrawoensdag 21 augustus 2019 @ 09:31
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:27 schreef Gieliovd het volgende:
Wat een gejank altijd. Het onderzoek ook echt.. we bevragen 4700 huishoudens en dan extrapoleren we dat gewoon naar uitspraken als "helft van Nederland".

Grappig contrast. Ik WIL graag van mijn oude troep af en moest ook een nieuwe meter voor mijn zonnepanelen, zat teruglooprem op. Maar wat een drama is dit. Ben al 4 maanden bezig.

Amateur clubs.
Gewoon je panelen aanmelden bij die scamsite van de gezamenlijke netbeheerders; het enige doel van die site is het kunnen aanbieden van een slimme meter.

https://www.energieleveren.nl/
leolinedancewoensdag 21 augustus 2019 @ 09:32
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:24 schreef Leandra het volgende:

[..]

En terecht, het vervangen van meters waar niets mis mee is is bizar, geen wonder dat mensen weigeren zolang het kan.
Zeker als het geen meerwaarde biedt. Verreweg de belangrijkste reden waarom dat ding door de strot wordt geduwd is het afbouwen en uiteindelijk afschaffen van de salderingsregeling. Al de rest er omheen is afleiding.

- Oude meters oud en onbetrouwbaar
- Meer inzicht met slimme meter
- gemak want niet meer handmatig doorgeven
- nu nog gratis volgend jaar moet je betalen voor plaatsing
- de monteur wordt zonder enige aankondiging ingepland :')

Het laatste punt is echt asociaal. Kan me voorstellen dat onwetende mensen écht denken dat het verplicht is. Ronduit misleidend.
Leandrawoensdag 21 augustus 2019 @ 09:37
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:32 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Zeker als het geen meerwaarde biedt. Verreweg de belangrijkste reden waarom dat ding door de strot wordt geduwd is het afbouwen en uiteindelijk afschaffen van de salderingsregeling. Al de rest er omheen is afleiding.

- Oude meters oud en onbetrouwbaar
- Meer inzicht met slimme meter
- gemak want niet meer handmatig doorgeven
- nu nog gratis volgend jaar moet je betalen voor plaatsing
- de monteur wordt zonder enige aankondiging ingepland :')

Het laatste punt is echt asociaal. Kan me voorstellen dat onwetende mensen écht denken dat het verplicht is. Ronduit misleidend.
Als je nog mag weigeren omdat de meters nog niet afgekeurd zijn hoef je helemaal niet te betalen als je meters wel afgekeurd worden (wat ze na 2020 uiteraard en masse gaan doen).

Of je mekdt je zonnepanelen aan op die scamsite van de gezamenlijke energieleveranciers, dan bieden ze ook weer gratis nieuwe meters aan.
leolinedancewoensdag 21 augustus 2019 @ 09:38
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:27 schreef Gieliovd het volgende:
Wat een gejank altijd. Het onderzoek ook echt.. we bevragen 4700 huishoudens en dan extrapoleren we dat gewoon naar uitspraken als "helft van Nederland".

Grappig contrast. Ik WIL graag van mijn oude troep af en moest ook een nieuwe meter voor mijn zonnepanelen, zat teruglooprem op. Maar wat een drama is dit. Ben al 4 maanden bezig.

Amateur clubs.
Welk gejank? En hoeveel huishoudens dienen er volgens jou ondervraagd te worden om een statistisch betrouwbare berekening te maken?

Met 4700 zit je op 2x het benodigde aantal met een foutmarge van 2% en betrouwbaarheid van 95%

Reken het anders zelf even uit: https://nl.checkmarket.com/steekproefcalculator/
athlonkmfwoensdag 21 augustus 2019 @ 09:40
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:32 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Zeker als het geen meerwaarde biedt. Verreweg de belangrijkste reden waarom dat ding door de strot wordt geduwd is het afbouwen en uiteindelijk afschaffen van de salderingsregeling. Al de rest er omheen is afleiding.

De salderingsregeling afschaffen is leuk voor de overheid. Voor netbeheerders en energieleveranciers maken slimme meters die per 15 minuten (eigenlijk kan het nog korter) het mogelijk om variabele tarieven te gebruiken. En dan ook echt op het moment de prijzen uitrekenen.

Er zijn zeker wel voordelen, maar niet zo zeer voor de gebruiker
leolinedancewoensdag 21 augustus 2019 @ 09:41
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:37 schreef Leandra het volgende:

[..]

Als je nog mag weigeren omdat de meters nog niet afgekeurd zijn hoef je helemaal niet te betalen als je meters wel afgekeurd worden (wat ze na 2020 uiteraard en masse gaan doen).

Of je mekdt je zonnepanelen aan op die scamsite van de gezamenlijke energieleveranciers, dan bieden ze ook weer gratis nieuwe meters aan.
Dat weten jij en ik. Maar Henk en Ingrid niet. Die horen en lezen dat het nu nog gratis is en ze volgend jaar moeten betalen.

Ja, ik heb ook een brief gehad waar dat in staat. En het is mij telefonisch medegedeeld toen ik die ingeplande afspraak ( :') ) voor vervanging van de meter ging afzeggen.
Leandrawoensdag 21 augustus 2019 @ 09:45
quote:
1s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:41 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat weten jij en ik. Maar Henk en Ingrid niet. Die horen en lezen dat het nu nog gratis is en ze volgend jaar moeten betalen.

Ja, ik heb ook een brief gehad waar dat in staat. En het is mij telefonisch medegedeeld toen ik die ingeplande afspraak ( :') ) voor vervanging van de meter ging afzeggen.
Alsof ze een meter waar zij als enige belang bij hebben niet zullen vervangen als het wel nodig is :D

Maar goed, dit is het zonnepanelentopic, daar heeft een slimme meter niet zoveel van doen.
leolinedancewoensdag 21 augustus 2019 @ 09:49
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:45 schreef Leandra het volgende:

[..]

Alsof ze een meter waar zij als enige belang bij hebben niet zullen vervangen als het wel nodig is :D

Maar goed, dit is het zonnepanelentopic, daar heeft een slimme meter niet zoveel van doen.
Natuurlijk wordt die meter wel kosteloos vervangen in de toekomst. Het is dan ook een loos dreigement om mensen over de streep te trekken.

Daarnaast vind ik dat een slimme meter zeker wel met zonnepanelen van doen heeft. Heel veel zelfs.
Pualazaterdag 24 augustus 2019 @ 13:49
:W Hoi

Ik heb afgelopen week een huis gekocht en bezig met het renovatie budget. En nu wil ik mezelf ook eens verdiepen in de wondere wereld van zonnepanelen. Iemand tips waar te beginnen? En waar ik op moet letten?
Faraday01zaterdag 24 augustus 2019 @ 14:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 13:49 schreef Puala het volgende:
:W Hoi

Ik heb afgelopen week een huis gekocht en bezig met het renovatie budget. En nu wil ik mezelf ook eens verdiepen in de wondere wereld van zonnepanelen. Iemand tips waar te beginnen? En waar ik op moet letten?
Belangrijkste vraag om mee te beginnen is wat je doel is bij de aanleg van de zonnepanelen? En wil je alleen zonnepanelen voor het terugbrengen van je huidige verbruik of wil je ook van het gas af en kies je binnenkort voor een warmtepomp oid?

Daarnaast is belangrijk hoe je dakvlakken georiënteerd zijn en of je veel last van schaduw op je dak hebt.

Als er nog een oude meterkast in je huis zit zou ik ook daar aandacht aan besteden, want richting de toekomst wil je tenminste 3x25A hebben.

En gefeliciteerd met je nieuwe huis ^O^
Pualazaterdag 24 augustus 2019 @ 14:03
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 14:00 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Belangrijkste vraag om mee te beginnen is wat je doel is bij de aanleg van de zonnepanelen? En wil je alleen zonnepanelen voor het terugbrengen van je huidige verbruik of wil je ook van het gas af en kies je binnenkort voor een warmtepomp oid?

Daarnaast is belangrijk hoe je dakvlakken georiënteerd zijn en of je veel last van schaduw op je dak hebt.

Als er nog een oude meterkast in je huis zit zou ik ook daar aandacht aan besteden, want richting de toekomst wil je tenminste 3x25A hebben.

En gefeliciteerd met je nieuwe huis ^O^
Doel is vooral het verlagen van de maandelijkse kosten en ik wil uiteindelijk voorbereiden op een warmtepomp. Voor nu geloof ik er nog niet zo in en gaan we een cvketel plaatsen.

De meterkast wordt vernieuwd, dus ik heb alle mogelijkheden om hier nu rekening mee te houden. Het huist ligt op het westen en heeft een plat + schuin dak. De buren hebben ook zonnepanelen zag ik, maar die hebben ze op het schuine deel gelegd.
JDxzaterdag 24 augustus 2019 @ 14:15
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 14:03 schreef Puala het volgende:

[..]

Doel is vooral het verlagen van de maandelijkse kosten en ik wil uiteindelijk voorbereiden op een warmtepomp. Voor nu geloof ik er nog niet zo in en gaan we een cvketel plaatsen.

De meterkast wordt vernieuwd, dus ik heb alle mogelijkheden om hier nu rekening mee te houden. Het huist ligt op het westen en heeft een plat + schuin dak. De buren hebben ook zonnepanelen zag ik, maar die hebben ze op het schuine deel gelegd.
Je gelooft er nog niet in???

Wil je mijn HR++ ketel kopen? Dan ga ik aan de warmtepomp.
Pualazaterdag 24 augustus 2019 @ 14:25
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 14:15 schreef JDx het volgende:

[..]

Je gelooft er nog niet in???

Wil je mijn HR++ ketel kopen? Dan ga ik aan de warmtepomp.
Nee sorry geen interesse ;)

Er is hier naast een hele straat gebouwd die energiezuinig moet zijn en die hebben alleen maar gedoe om het warm te stoken. Dus nee sorry, ik ga er nog niet aan. Sowieso gaat het boven het budget.
TheFreshPrincezaterdag 24 augustus 2019 @ 14:52
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 14:25 schreef Puala het volgende:

[..]

Nee sorry geen interesse ;)

Er is hier naast een hele straat gebouwd die energiezuinig moet zijn en die hebben alleen maar gedoe om het warm te stoken. Dus nee sorry, ik ga er nog niet aan. Sowieso gaat het boven het budget.
Welkom ;)

Nu is dit ook niet het warmtepomptopic, dus dat scheelt.
Maar waar het bij projecten vaak misgaat is dat men een warmtepomp te licht uitzoekt.

Je koeIkast is in feite ook een warmtepomp en daar is de compressor perfect afgestemd op de ruimte die gekoeld moet worden en het verlies aan energie via wanden en de deur (zolang je die niet open laat staan :P )

Een huis is in feite een hele grote koeIkast met relatief slechte isolatie. Wil die die verwarmen dan moet de warmtepomp dus afgestemd zijn op de warmte die de woning kwijtraakt en daar gaat het nog wel eens mis, een te lichte warmtepomp (of bron, als er geboord is) en dan zit je in de kou.

Verder is het allemaal niet zo spannend, het werkt gewoon.

Budget blijft altijd een persoonlijke afweging en aangezien we nog wel wat jaren hebben is een nieuwe CV-ketel helemaal nog niet zo'n gekke keuze.

Wat betreft de zonnepanelen, het advies om gelijk naar 3-fasen te gaan in de meterkast is zeker een goede (tenzij het dat al is) als je de boel toch vernieuwt.

Voordeel is dat je dan in de toekomst minder beperkt bent bij het uitzoeken van een:
- warmtepomp
- omvormer (voor de zonnepanelen)
- kookplaat
- elektrische auto

Dat kan dan allemaal prima samen op 3x 25A.
Voor elektrische auto's zijn er inmiddels laders die om de paar seconden controleren hoeveel stroom er verbruikt wordt en het laden daarop afstemmen zodat je nooit over die 3x25A heen gaat, wat dat betreft is een grotere aansluiting eigenlijk ook niet nodig.

Voor wat het aantal panelen betreft, de eerste vraag van een installateur bij het maken van de offerte is vaak "hoeveel denkt u per jaar aan stroom te verbruiken" om daar vervolgens een offerte voor een aantal panelen bij te maken.

Maar juist met het afbouwen van de salderingsregeling vanaf 2023 én de kans de je steeds meer elektrisch gaat doen in de toekomst (warmtepomp, auto, kookplaat, etc) is hoeveel je legt niet zo relevant meer.

Dus kijk naar de ruimte die er is (zowel op dak als je budget) en zoek daar een geschikte offerte bij.

[ Bericht 7% gewijzigd door TheFreshPrince op 24-08-2019 15:06:36 ]
Speekselklierzaterdag 24 augustus 2019 @ 15:34
hr ketel is vaak zo gek nog niet. als verder alles op orde is kan die later vaan vervangen worden door een Wp.

mocht je iets aan je cv-systeem moeten aanpassen, denk dan wel even over de toekomst. (de juiste vloerverwarming/radiator is geschikt voor en wp en cvketel).
maansrekiurbeg987zaterdag 24 augustus 2019 @ 15:50
Ik meld me ook even! Momenteel offertes aan het opvragen, ik denk zelf dat we 18 panelen kwijt kunnen op het dakdus dat is een best aantal. Aansluiting ga ik even checken maar is volgens mij 1×25. Zou dat voor nu voldoende zijn? Stoppenkast e.d. is niet per se aan vervanging toe dus als ik dat zo kan laten zitten heeft dat mijn voorkeur.
TheFreshPrincezaterdag 24 augustus 2019 @ 18:18
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 15:50 schreef maansrekiurbeg987 het volgende:
Ik meld me ook even! Momenteel offertes aan het opvragen, ik denk zelf dat we 18 panelen kwijt kunnen op het dakdus dat is een best aantal. Aansluiting ga ik even checken maar is volgens mij 1×25. Zou dat voor nu voldoende zijn? Stoppenkast e.d. is niet per se aan vervanging toe dus als ik dat zo kan laten zitten heeft dat mijn voorkeur.
Bij twijfel kan je hier een paar foto's dumpen van je meterkast met close-ups, misschien kunnen we er iets van maken.

18 panelen is zo'n 5400Wp aan panelen.

Dat zou prima op een 4,6kW (20A) omvormer kunnen (2 strings van 9 panelen), op warme dagen leveren de panelen toch maar zo'n 4,3kW, op zonnige maar koele dagen top je dan een klein beetje af en op bewolkte dagen is ieder paneel dat je hebt mooi meegenomen.

Als de panelen verspreid op oost-west liggen (dus niet op zuid) dan kan er nog wel iets meer aangesloten worden als het moet, de zon staat toch niet aan 2 kanten tegelijk ;)
maansrekiurbeg987zaterdag 24 augustus 2019 @ 18:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 18:18 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Bij twijfel kan je hier een paar foto's dumpen van je meterkast met close-ups, misschien kunnen we er iets van maken.

18 panelen is zo'n 5400Wp aan panelen.

Dat zou prima op een 4,6kW (20A) omvormer kunnen (2 strings van 9 panelen), op warme dagen leveren de panelen toch maar zo'n 4,3kW, op zonnige maar koele dagen top je dan een klein beetje af en op bewolkte dagen is ieder paneel dat je hebt mooi meegenomen.

Als de panelen verspreid op oost-west liggen (dus niet op zuid) dan kan er nog wel iets meer aangesloten worden als het moet, de zon staat toch niet aan 2 kanten tegelijk ;)
Thx. Foto volgt zeker binnenkort. Ze moeten komen op de zuidkant van een zadeldak. De onderste rij (7 stuks) hebben misschien iets minder zin ivm het huis van de buren. Ik heb me nog totaal niet verdiept in omvormers en andere be nodigde apparatuur.

In ons huis komt voorlopig geen warmtepomp, maar het te verbouwen bijgebouw ga ik met vloerverwarming hier wel op voorbereiden.
TheFreshPrincezaterdag 24 augustus 2019 @ 18:47
Ik zat gisteren precies 1 jaar bij GreenChoice, dus de afrekening volgt binnenkort.

M'n zonnepanelen werden vorig jaar half september in gebruik genomen.
Sinds half september 2018 is er 14.430kWh opgewekt.
Er is in dat jaar (vanaf 23 augustus) 11.078kWh teruggeleverd volgens GreenChoice.

Daarnaast is er 5054kWh van het net afgenomen in dat jaar.

De warmtepomp heeft 3478kWh verbruikt (verwarmen + warm water).

Eigen verbruik uit de zonnepanelen is 14.430 - 11.078kWh = 3352kWh wat zo'n 23,23% is van wat er is opgewekt. Daar ben ik heel tevreden mee aangezien dat alleen al ¤737,44 aan stroom is die ik ieder jaar 100% kan "salderen" omdat ik het zelf verbruik.

Bij GreenChoice hou ik na het salderen zo'n 11.078 - 5.054kWh = 6024kWh over die ik teruglever tegen ¤0,11 per kWh. Dat is dus ¤662,64

Die 5054kWh saldeer ik tegen ¤0,22 per kWh = ¤1111,88

Opgeteld brengt dat op: 1111,88 + 662,64 + 737,44 = ¤2511,96 in een jaar (waarvan ik 23 augustus tot 15 september geen opbrengst had omdat de panelen toen nog gelegd moesten worden).

Het voorschot bedroeg ¤5,00 per maand aan voorschot betaald, dat is ¤60 die ik weer terug krijg plus die ¤662,64 dus m'n afrekening zal zo'n ¤722 terugkrijgen zijn, wat aardig klopt met de zelf gemaakte prognoses (¤800 bij een volledig jaar opbrengst).

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 24-08-2019 20:13:29 ]
JDxzaterdag 24 augustus 2019 @ 21:04
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 18:47 schreef MaGNeT het volgende:
Ik zat gisteren precies 1 jaar bij GreenChoice, dus de afrekening volgt binnenkort.

M'n zonnepanelen werden vorig jaar half september in gebruik genomen.
Sinds half september 2018 is er 14.430kWh opgewekt.
Er is in dat jaar (vanaf 23 augustus) 11.078kWh teruggeleverd volgens GreenChoice.

Daarnaast is er 5054kWh van het net afgenomen in dat jaar.

De warmtepomp heeft 3478kWh verbruikt (verwarmen + warm water).

Eigen verbruik uit de zonnepanelen is 14.430 - 11.078kWh = 3352kWh wat zo'n 23,23% is van wat er is opgewekt. Daar ben ik heel tevreden mee aangezien dat alleen al ¤737,44 aan stroom is die ik ieder jaar 100% kan "salderen" omdat ik het zelf verbruik.

Bij GreenChoice hou ik na het salderen zo'n 11.078 - 5.054kWh = 6024kWh over die ik teruglever tegen ¤0,11 per kWh. Dat is dus ¤662,64

Die 5054kWh saldeer ik tegen ¤0,22 per kWh = ¤1111,88

Opgeteld brengt dat op: 1111,88 + 662,64 + 737,44 = ¤2511,96 in een jaar (waarvan ik 23 augustus tot 15 september geen opbrengst had omdat de panelen toen nog gelegd moesten worden).

Het voorschot bedroeg ¤5,00 per maand aan voorschot betaald, dat is ¤60 die ik weer terug krijg plus die ¤662,64 dus m'n afrekening zal zo'n ¤722 terugkrijgen zijn, wat aardig klopt met de zelf gemaakte prognoses (¤800 bij een volledig jaar opbrengst).

Lekker, heerlijk lijkt me dat, bijna geen maandelijkse lasten en nog wat terug krijgen ook, hoppa!
TheFreshPrincezaterdag 24 augustus 2019 @ 22:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 21:04 schreef JDx het volgende:

[..]

Lekker, heerlijk lijkt me dat, bijna geen maandelijkse lasten en nog wat terug krijgen ook, hoppa!
Is ook lekker.

Er staat wel een flinke investering tegenover, dat is de keerzijde.
Maar dat komt in dit tempo wel weel snel naar me toe.

En zeg eerlijk, hoe vaak denk je nog aan een uitgave van vorig jaar? Het rendement heb je er wel nog 25 jaar van...
athlonkmfzaterdag 24 augustus 2019 @ 23:58
Screenshot-2019-08-24-23-54-00.png

Sinds de installatie van m'n systemen (vorig jaar lente). Als het zo doorgaat, heb ik het de investering wel terugverdiend voordat de salderingsregel afgelopen is.

Dat van de zonneboiler blijft een schatting (berekend tegenover COP1). Te veel mitsen en maren.
TheFreshPrincezondag 25 augustus 2019 @ 00:06
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 23:58 schreef athlonkmf het volgende:
[ link | afbeelding ]

Sinds de installatie van m'n systemen (vorig jaar lente). Als het zo doorgaat, heb ik het de investering wel terugverdiend voordat de salderingsregel afgelopen is.

Dat van de zonneboiler blijft een schatting (berekend tegenover COP1). Te veel mitsen en maren.
Rekent dat ding nu met ¤0,22 per kWh ongeacht of je saldeert of terug levert? :P
athlonkmfzondag 25 augustus 2019 @ 00:09
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 00:06 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Rekent dat ding nu met ¤0,22 per kWh ongeacht of je saldeert of terug levert? :P
Yup. Verbruik is nou eenmaal helaas vele malen hoger dan opwek. Dus optimaal gebruik van saldering.

Screenshot-2019-08-25-00-08-29.png
TheFreshPrincezondag 25 augustus 2019 @ 00:10
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 00:09 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Yup. Verbruik is nou eenmaal helaas vele malen hoger dan opwek. Dus optimaal gebruik van saldering.

[ link | afbeelding ]
Oh ja, dan gaat het wel hard :+

Wietplantage? Datacenter?

edit: oh wacht, die 10MWh is niet per jaar maar het totaal van de opbrengst.
athlonkmfzondag 25 augustus 2019 @ 00:12
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 00:10 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Oh ja, dan gaat het wel hard :+

Wietplantage? Datacenter?
16kW LW-warmtepomp + 350W constant verbruik (camera's, nas automatiseringssysteem). Gaat hard.
Thinkk-Pinkkzondag 25 augustus 2019 @ 00:13
Oké hij kwam niet heel hoog vandaag. Maar ik vind het wel een mooi boogje39Rg4mP.png
athlonkmfzondag 25 augustus 2019 @ 00:13
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 00:13 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Oké hij kwam niet heel hoog vandaag. Maar ik vind het wel een mooi boogje[ afbeelding ]
Afgelopen twee dagen weer mooi zon ja. Helaas beginnen dagen ook korter te worden...

En vandaag ook veel power weg richting airco.
TheFreshPrincezondag 25 augustus 2019 @ 00:16
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 00:12 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

16kW LW-warmtepomp + 350W constant verbruik (camera's, nas automatiseringssysteem). Gaat hard.
14kW LW-warmtepomp + ongeveer een vergelijkbaar verbruik (nassen, 3x wifi acesspoints, switches, etc) :+
JDxzondag 25 augustus 2019 @ 08:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 22:58 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Is ook lekker.

Er staat wel een flinke investering tegenover, dat is de keerzijde.
Maar dat komt in dit tempo wel weel snel naar me toe.

En zeg eerlijk, hoe vaak denk je nog aan een uitgave van vorig jaar? Het rendement heb je er wel nog 25 jaar van...
Dat zeg ik altijd bij grote aankopen, sommige dingen heb je jaren plezier van (bijvoorbeeld een computer upgrade ofzo) en vaak ben je na een maand het geld alweer vergeten wat je hebt uitgegeven.

Ja eerst had je 5000 op de bank en nu 4000, maar dat boeit eigenlijk helemaal niks terwijl je er wel plezier van hebt. Toen vond je 5000 normaal, nu 4000, als je 6000 had heb je nu 5000.

Klinkt misschien een beetje raar, maar zo werkt het wel, tenzij het om je laatste centen gaat natuurlijk.
Deepfreezezondag 25 augustus 2019 @ 16:10
Hier verder geknutseld met de arduino en ventilator (gezien het warme weer ook handig).. En het werkt gewoon. Opstelling: Arduino met temperatuursensor die boven de 45 graden een relais schakelt (voor 10 minuten). En op dat relais zit een gewone huis tuin en keukenventilator die op de grond staat, met een schuine plank ervoor, zodat de lucht achter de omvormer langs de koelribben door blaast.

Dan krijg je dus deze grafiek van metingen in de omvormer :D
7WfDdJy.jpg?1

En er is vanuit china een paar pc-fans en een mini-thermoregulator onderweg, want mijn zoon wil zijn arduino ook nog weleens terug.. maar knutselen is leuk :+
TheFreshPrincezondag 25 augustus 2019 @ 16:24
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 16:10 schreef Deepfreeze het volgende:
Hier verder geknutseld met de arduino en ventilator (gezien het warme weer ook handig).. En het werkt gewoon. Opstelling: Arduino met temperatuursensor die boven de 45 graden een relais schakelt (voor 10 minuten). En op dat relais zit een gewone huis tuin en keukenventilator die op de grond staat, met een schuine plank ervoor, zodat de lucht achter de omvormer langs de koelribben door blaast.

Dan krijg je dus deze grafiek van metingen in de omvormer :D
[ afbeelding ]

En er is vanuit china een paar pc-fans en een mini-thermoregulator onderweg, want mijn zoon wil zijn arduino ook nog weleens terug.. maar knutselen is leuk :+
Ja, leuk om er mee bezig te zijn, als zijn zaagtanden juist weer niet wat je wil ;) :P

Misschien wel beter om de fan continu te laten draaien ipv 10 minuten, door opwarmen en afkoelen krijg je altijd een klein beetje mechanische belasting (krimp / uitzetten) en zou slijtage van componenten (en solderingen) juist sneller kunnen gaan dan wanneer je niet actief koelt. Oude TV's kon ik vroegàh vaak repareren door componenten die warm werden (halfgeleiders, grote weerstanden) even opnieuw door te solderen. Door opwarmen / afkoelen (door aan en uitzetten) waren de solderingen gewoon losgekomen van de print.

De W1209 heeft een ingebouwde hysteresis dus dan kan je goed instellen dat hij pas uitgaat als de temperatuur x graden lager is dan voordat hij aansprong. In de praktijk is dat pas als de zon weer onder is (of als het héél erg bewolkt wordt).

Dat geeft dan zo'n grafiek, waarbij die 0 graden natuurlijk niet echt gehaald wordt, de omvormer gaat eind van de dag uit en geeft dan geen data meer dus is de waarde 0.

Voorheen ging hij iets over de 50 graden op een zonnige dag als vandaag, nu met de verbeterde koeling scheelt het nog weer enkele graden.

bcVcamQ.png
Deepfreezezondag 25 augustus 2019 @ 16:30
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 16:24 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, leuk om er mee bezig te zijn, als zijn zaagtanden juist weer niet wat je wil ;) :P

Misschien wel beter om de fan continu te laten draaien ipv 10 minuten, door opwarmen en afkoelen krijg je altijd een klein beetje mechanische belasting (krimp / uitzetten) en zou slijtage van componenten (en solderingen) juist sneller kunnen gaan dan wanneer je niet actief koelt. Oude TV's kon ik vroegàh vaak repareren door componenten die warm werden (halfgeleiders, grote weerstanden) even opnieuw door te solderen. Door opwarmen / afkoelen (door aan en uitzetten) waren de solderingen gewoon losgekomen van de print.

De W1209 heeft een ingebouwde hysteresis dus dan kan je goed instellen dat hij pas uitgaat als de temperatuur x graden lager is dan voordat hij aansprong. In de praktijk is dat pas als de zon weer onder is (of als het héél erg bewolkt wordt).

Dat geeft dan zo'n grafiek, waarbij die 0 graden natuurlijk niet echt gehaald wordt, de omvormer gaat eind van de dag uit en geeft dan geen data meer dus is de waarde 0.

Voorheen ging hij iets over de 50 graden op een zonnige dag als vandaag, nu met de verbeterde koeling scheelt het nog weer enkele graden.

[ afbeelding ]
Dat thermoding wat ik besteld heb doet dat ook. Die schakelt pas uit/aan bij een bepaalde temp.. Maar het is al beter dan richting de 60 graden met warm weer :P
TheFreshPrincezondag 25 augustus 2019 @ 16:30
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 16:30 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Dat thermoding wat ik besteld heb doet dat ook. Die schakelt pas uit/aan bij een bepaalde temp.. Maar het is al beter dan richting de 60 graden met warm weer :P
Ja, effectief is het zeker ^O^
Deepfreezezondag 25 augustus 2019 @ 16:38
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 16:30 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, effectief is het zeker ^O^
Ik zie nu dat ik ook die w1209 heb besteld :P
Faraday01zondag 25 augustus 2019 @ 16:38
Mijn SE HD wave omvormer meet op dit 52 graden. Is dat nog ok of topt de omvormer dan al fors af?
TheFreshPrincezondag 25 augustus 2019 @ 16:41
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 16:38 schreef Faraday01 het volgende:
Mijn SE HD wave omvormer meet op dit 52 graden. Is dat nog ok of topt de omvormer dan al fors af?
Nou, het blijkt dat ik bij het lezen van die informatiesheet van SolarEdge een "klein" leesfoutje gemaakt heb.

Er wordt niet gesproken over de temperatuur van de omvormer maar omgevingstemperatuur... en dan kan zo'n omvormer blijkbaar toch meer hebben voor hij gaat "deraten" dan ik dacht.

Aan de andere kant, lagere temperaturen zijn altijd beter voor de levensduur van elektronica / halfgeleiders. Dus het kan zeker geen kwaad voor de levensduur om koeling toe te passen.

quote:
NOTE

All temperatures in the document refer to ambient temperature.
bron: https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-temperature-derating-note.pdf
Faraday01zondag 25 augustus 2019 @ 16:45
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 16:41 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nou, het blijkt dat ik bij het lezen van die informatiesheet van SolarEdge een "klein" leesfoutje gemaakt heb.

Er wordt niet gesproken over de temperatuur van de omvormer maar omgevingstemperatuur... en dan kan zo'n omvormer blijkbaar toch meer hebben voor hij gaat "deraten" dan ik dacht.

Aan de andere kant, lagere temperaturen zijn altijd beter voor elektronica / halfgeleiders. Dus het kan zeker geen kwaad voor de levensduur om koeling toe te passen.
[..]

ik ben niet bedreven in het zelf solderen van componenten, zijn er ook eenvoudige kant en klaar oplossingen? Is niet erg als ik het op warme dagen handmatig aan en uit moet zetten.
Als ik het goed begrijp blaas je lucht langs de koelribben van de omvormer?
TheFreshPrincezondag 25 augustus 2019 @ 16:46
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 16:38 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Ik zie nu dat ik ook die w1209 heb besteld :P
Eerder in het topic had ik de foto's ook al geplaatst, dus wss heb je ze al gezien :+

Boven: 12 volt in vanuit het kabelgootje
Links: 12 volt naar de fan (geschakeld door de W1209) + kabeltje NTC

20Q6eDt.jpg

Temperatuursensor (NTC) van de W1209 heb ik met aluminiumtape op de omvormer geplakt:

dCemX1E.jpg

Fans worden gevoed vanuit de W1209:

3vGBZc8.jpg

De fans hebben nog een eigen toerentalregeling afhankelijk van "ambient temperature", anders draaien ze altijd op 3000rpm:

(H-Tronic 118028)

Kc9wD4n.jpg
Gieliovdzondag 25 augustus 2019 @ 17:22
Ook maar ff zo'n w1209 besteld. Nu nog ff een voeding en fans zoeken...
TheFreshPrincemaandag 26 augustus 2019 @ 12:35
Opbrengst gaat weer prima vandaag :)

JcQdwUS.png
Asschen_sukarmaandag 26 augustus 2019 @ 12:57
Iedere keer als ik dat systeem van jou zie ben ik aan het bedenken hoe ik de buren zover krijg hun dak aan me af te staan :D

Voor vandaag ga ik ook wel oke:
mbH7zZx.png
TheFreshPrincemaandag 26 augustus 2019 @ 13:03
quote:
0s.gif Op zondag 25 augustus 2019 16:45 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

ik ben niet bedreven in het zelf solderen van componenten, zijn er ook eenvoudige kant en klaar oplossingen? Is niet erg als ik het op warme dagen handmatig aan en uit moet zetten.
Als ik het goed begrijp blaas je lucht langs de koelribben van de omvormer?
In principe kan je een W1209 gebruiken zonder te solderen. Met lasklemmen en kroonsteentjes kom je ook een heel eind.

En in feite is die W1209 niet meer dan een schakelaar die inschakelt bij een vooraf ingestelde temperatuur (ofwel: thermostaat).

De lucht blaas je inderdaad langs de koelribben waardoor de warmteafgifte beter wordt.

Die H-Tronic 118028 waar ik de draadjes op gesoldeerd heb (en dat is best wel klein) is een extraatje, dat hoeft natuurlijk niet. Die heb ik toegevoegd omdat de 92mm Sunon fans anders de hele dag op 3000rpm zouden draaien en dan maken ze best veel lawaai. Nu halen ze die 3000rpm pas als het 40 graden is in de garage, vermoedelijk staat hij dan in de brand.

Er zijn overigens ook koelfans van Arctic die vanzelf aangaan als de sensor 35 graden wordt, daar hoef je alleen maar een 12 volt adapter op aan te sluiten.

Als de temperatuur stijgt gaan ze sneller draaien, zakt de temperatuur onder de 35 graden dan gaan ze weer uit:

https://www.arctic.ac/eu_en/arctic-f14-tc.html

Ik heb per omvormer nog 2 van deze fans achterop zitten, die gaan nu niet zo vaak meer aan vanwege de onlangs toegevoegde koeling.

Hieronder een voorbeeld van hoe die gemonteerd zijn. Ten tijde van de foto had ik de Arctic fans nog niet binnen dus heb ik eerst 2 andere fans als voorbeeld gebruikt voor het zagen en boren:
vMWL4J8.jpg

14cm fans zijn uiteraard wel lastiger om kwijt te kunnen qua formaat...

Maar er is altijd wel wat te bedenken, desnoods maak je een "tunnel" van wat plaatjes hout, dan kan je de fans aan de voorkant lucht laten zuigen en via de tunnel omhoog naar achter de omvormer.

[ Bericht 7% gewijzigd door TheFreshPrince op 26-08-2019 13:17:37 ]
TheFreshPrincemaandag 26 augustus 2019 @ 13:47
Solderen is overigens ook iets dat je vrij snel onder de knie hebt.
Een vaste hand heb ik absoluut niet maar daar zijn wel trucjes voor, soldeerhulpjes en je hand laten rusten op de tafel en je komt een heel eind.

Een glas bier helpt ook, voordeel is dat je dan ook veel eerder tevreden bent met het resultaat.

SPOILER
Grapje natuurlijk c_/
Thinkk-Pinkkmaandag 26 augustus 2019 @ 13:54
Merk wel dat hij iedere dag wel een mooi boogje komt. Maar dat de maximale piek veel lager ligt. Zou dat smog en warmte zijn?
F_rmaandag 26 augustus 2019 @ 13:56
Ik ga mijn vader eens vragen om zoiets te knutselen voor mij
@MaGNeT mag ik je dan een Pm sturen dat je hem een beetje kunt vertellen hoe en wat. Ik kan trouwens dan wel weer solderen van de rest snap ik dan weer niks.

Ik heb net even op de meter gekeken en wij hebben nu bijna 1000 kw in de min of plus hoe je het bekijkt. Dit staat er dus minder op de teller vanaf het moment van montage.
TheFreshPrincemaandag 26 augustus 2019 @ 13:58
quote:
0s.gif Op maandag 26 augustus 2019 13:54 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Merk wel dat hij iedere dag wel een mooi boogje komt. Maar dat de maximale piek veel lager ligt. Zou dat smog en warmte zijn?
Warmte sowieso, dat scheelt zo'n 20% en op hele warme dagen wel 25%.

De "STC" waarden die je bij zo'n paneel krijgt, zijn geloof ik bij 25 graden paneeltemperatuur maar met een beetje zon erop zijn ze zo >50 graden.

In de zomer moet je het echt van de lange dagen hebben, in de lente en herfst van de temperaturen ;)

Het maakt ook gelijk duidelijk waarom je best 6000Wp aan panelen op een 5000Watt omvormer kan koppelen, het grootste deel van het jaar (of dag) topt dat totaal niet af.

[ Bericht 3% gewijzigd door TheFreshPrince op 26-08-2019 14:03:43 ]
TheFreshPrincemaandag 26 augustus 2019 @ 14:01
quote:
0s.gif Op maandag 26 augustus 2019 13:56 schreef ferrari_rood het volgende:
Ik ga mijn vader eens vragen om zoiets te knutselen voor mij
@:maGNet mag ik je dan een Pm sturen dat je hem een beetje kunt vertellen hoe en wat. Ik kan trouwens dan wel weer solderen van de rest snap ik dan weer niks.

Ik heb net even op de meter gekeken en wij hebben nu bijna 1000 kw in de min of plus hoe je het bekijkt. Dit staat er dus minder op de teller vanaf het moment van montage.
PM kan, in het topic is mss nog handiger omdat iedereen er dan wat aan heeft (en tips kan toevoegen).
TheFreshPrincemaandag 26 augustus 2019 @ 14:06
Heb nu in Domoticz een waarschuwing ingesteld.

Als m'n omvormer warmer wordt dan 52 graden dan krijg ik via Prowl (een message systeem met ondersteuning voor Domoticz) een berichtje op m'n telefoon _O_

Voordeel is dat ik dan direct weet dat m'n koeling niet meer werkt.

Heel ingewikkeld is het niet, met "Blocky" maak je snel dat soort "programma's".
Ook het in- en uitschakelen van m'n verlichting bij de voordeur bij zonsondergang / zonsopkomst is een fluitje van een cent.

w44xJfU.png
Gieliovdmaandag 26 augustus 2019 @ 14:14
Ogenschijnlijk volop zon maar ik kom niet boven de 5500 watt vandaag. Gisteren ook al vrij laag maximum. Panelen en omvormer toch vrij warm...

Gauw koeling knutselen :9
TheFreshPrincemaandag 26 augustus 2019 @ 14:15
quote:
0s.gif Op maandag 26 augustus 2019 14:14 schreef Gieliovd het volgende:
Ogenschijnlijk volop zon maar ik kom niet boven de 5500 watt vandaag. Gisteren ook al vrij laag maximum. Panelen en omvormer toch vrij warm...

Gauw koeling knutselen :9
Dat hoeft op zich niet aan de omvormer te liggen, panelen ligt meer voor de hand :P
Die kan je ook koelen maar dat is wel kostbaar :+
TheFreshPrincemaandag 26 augustus 2019 @ 14:18
Wat betreft het aansluiten van de W1209... het is echt simpel:


RenHokL.png

[ Bericht 29% gewijzigd door TheFreshPrince op 26-08-2019 14:30:43 ]
Gieliovdmaandag 26 augustus 2019 @ 16:12
Ja precies, ff 12v voeding zoeken in mijn zooi verzameling een anders bestellen.

Ik zoek eigenlijk 100 of 110mm fans maar niet te vinden voor weinig. Ik hang er 4 onder dus 9 euro ps wil ik voorkomen.

Ons ben zuunig.
kovenantmaandag 26 augustus 2019 @ 16:25
quote:
0s.gif Op maandag 26 augustus 2019 14:06 schreef MaGNeT het volgende:
Heb nu in Domoticz een waarschuwing ingesteld.

Als m'n omvormer warmer wordt dan 52 graden dan krijg ik via Prowl (een message systeem met ondersteuning voor Domoticz) een berichtje op m'n telefoon _O_

Voordeel is dat ik dan direct weet dat m'n koeling niet meer werkt.

Heel ingewikkeld is het niet, met "Blocky" maak je snel dat soort "programma's".
Ook het in- en uitschakelen van m'n verlichting bij de voordeur bij zonsondergang / zonsopkomst is een fluitje van een cent.

[ afbeelding ]

ik ben bezig domoticz op mn snology te zetten.
althans, het staat er op en heb mn api key aangemaakt van solaredge.
lijkt er alleen op dat domoticz het niet in kan laden.
blijft hangen op loading.
heb jij daar ervaring mee?
Speekselkliermaandag 26 augustus 2019 @ 18:01
quote:
2s.gif Op maandag 26 augustus 2019 16:25 schreef kovenant het volgende:

[..]

ik ben bezig domoticz op mn snology te zetten.
althans, het staat er op en heb mn api key aangemaakt van solaredge.
lijkt er alleen op dat domoticz het niet in kan laden.
blijft hangen op loading.
heb jij daar ervaring mee?
ik ben van domoticz/synology afgestapt. ik heb dat nooit stabiel gekregen. Ik gebruik nu domoticz/w10 icm domoticz/Rpi.
Makrolonmaandag 26 augustus 2019 @ 18:09
quote:
0s.gif Op maandag 26 augustus 2019 18:01 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ik ben van domoticz/synology afgestapt. ik heb dat nooit stabiel gekregen. Ik gebruik nu domoticz/w10 icm domoticz/Rpi.
Ik heb t ook op synology draaien, maar wil t liever weer op rpi, minder stabiel idd en niet automatisch updates
kovenantmaandag 26 augustus 2019 @ 19:53
Wil eigenlijk voorkomen nog een device nodig te hebben maar goed heb een oude pi liggen dus als hij het morgen nog niet doet pak ik die wel
revpolenmaandag 26 augustus 2019 @ 21:44
Vrijdag worden me 2 300wp full black met schans (extra paneeltjes) geleverd icm growatt 750s + WiFi stick totaal ¤850,- best deal toch?
Thinkk-Pinkkmaandag 26 augustus 2019 @ 22:18
quote:
0s.gif Op maandag 26 augustus 2019 21:44 schreef revpolen het volgende:
Vrijdag worden me 2 300wp full black met schans (extra paneeltjes) geleverd icm growatt 750s + WiFi stick totaal ¤850,- best deal toch?
Worden ze daarvoor geplaatst?
revpolenmaandag 26 augustus 2019 @ 23:43
quote:
0s.gif Op maandag 26 augustus 2019 22:18 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Worden ze daarvoor geplaatst?
Nee dat niet.. word me 1e x zelf... maar is plug en play pakketje :)
( en ja weet dat het iets te veel is wp/ ¤1,- verhouding.. maar wou zelf de growatt erbij hebben en de schans
kovenantdonderdag 29 augustus 2019 @ 12:48
quote:
0s.gif Op maandag 26 augustus 2019 18:09 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Ik heb t ook op synology draaien, maar wil t liever weer op rpi, minder stabiel idd en niet automatisch updates
draait inmiddels op een pi.

enige wat ik mis zijn de leuke grafiekjes die ik zou willen zien om verbruik en opwekking overelkaar te hebben heb deze optie nog niet gevonden in domoticz.
Speekselklierdonderdag 29 augustus 2019 @ 12:51
quote:
2s.gif Op donderdag 29 augustus 2019 12:48 schreef kovenant het volgende:

[..]

draait inmiddels op een pi.

enige wat ik mis zijn de leuke grafiekjes die ik zou willen zien om verbruik en opwekking overelkaar te hebben heb deze optie nog niet gevonden in domoticz.
Ik stuur alle data (P1 elke 10sec) vanuit domoticz naar een aparte MySQL database. Vandaar maak ik de grafiekjes. Mijn opwek hangt aan een aparte slimme meter. Die gaat dus ook elke 10sec naar MySQL.
kovenantdonderdag 29 augustus 2019 @ 13:08
gaat me nog net iets te ver.
ik ga kijken wat ik met domoticz kan doen.
zonodig kan ik hem wel naar synology weg laten schrijven en zo database opbouwen maar is weer iets wat erbij komt terwijl domoticz alle data al heeft.
mis alleen de optie om custom graphs te maken.
Speekselklierdonderdag 29 augustus 2019 @ 14:29
quote:
2s.gif Op donderdag 29 augustus 2019 13:08 schreef kovenant het volgende:
gaat me nog net iets te ver.
ik ga kijken wat ik met domoticz kan doen.
zonodig kan ik hem wel naar synology weg laten schrijven en zo database opbouwen maar is weer iets wat erbij komt terwijl domoticz alle data al heeft.
mis alleen de optie om custom graphs te maken.
ik kan me er iets bij voorstellen, het is ook erg veel.

alleen de meter van Stedin, zonnepanelen, binnenunitWP en buitenunitWP genereren bij mij al 800.000 records per maand.
kovenantdonderdag 29 augustus 2019 @ 14:48
quote:
1s.gif Op donderdag 29 augustus 2019 14:29 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ik kan me er iets bij voorstellen, het is ook erg veel.

alleen de meter van Stedin, zonnepanelen, binnenunitWP en buitenunitWP genereren bij mij al 800.000 records per maand.
oef.
dat is wel veel....

voor stabiliteit van pi en memory card niet heel handig vermoed ik zo..
Speekselklierdonderdag 29 augustus 2019 @ 14:57
quote:
2s.gif Op donderdag 29 augustus 2019 14:48 schreef kovenant het volgende:

[..]

oef.
dat is wel veel....

voor stabiliteit van pi en memory card niet heel handig vermoed ik zo..
mysql staat op een nas.
pi stuurt het alleen door, pi gaat dat niet trekken inderdaad.
nas ontvangt ook data van warmtepomp, evohome systeem, verlichting, weer-info. bij elkaar 3 rpi's.

met php/pyton scripts voert de nas dan IFTTT achtige scripts uit.
php/pyton werkt over verschillende pi's beter dan LUA vind ik.

[ Bericht 16% gewijzigd door Speekselklier op 29-08-2019 15:07:52 ]
Speekselkliervrijdag 30 augustus 2019 @ 19:09
@kovenant
ik kwam net deze p1 logger tegen.
ik zag al aardige grafiekjes en je kan de data ook nog als csv ophalen.

https://opencircuit.nl/Pr(...)ouwpakket-met-ESP-12
TheFreshPrincezaterdag 31 augustus 2019 @ 00:35
Vrijdag ook nog even "geklust".
Het had weinig met solar te maken...

Onlangs was er een korte stroomstoring en toen ik thuis kwam... stond m'n garagedeur open...
Niet echt wenselijk...

Dus heb er nu een klik-aan-klik-uit tussen gezet die na 30 minuten de stroom er weer afgooit.
Eventueel kan ik een 2e schakelaar in de auto leggen maar ik parkeer er toch nooit in (staat teveel zooi + aanhanger in :P )
athlonkmfzaterdag 31 augustus 2019 @ 01:04
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2019 00:35 schreef MaGNeT het volgende:
Vrijdag ook nog even "geklust".
Het had weinig met solar te maken...

Onlangs was er een korte stroomstoring en toen ik thuis kwam... stond m'n garagedeur open...
Niet echt wenselijk...

Dus heb er nu een klik-aan-klik-uit tussen gezet die na 30 minuten de stroom er weer afgooit.
Eventueel kan ik een 2e schakelaar in de auto leggen maar ik parkeer er toch nooit in (staat teveel zooi + aanhanger in :P )
Misschien een apart topic voor kleine klusmeldingen?

Ik heb ook regelmatig dat m'n garagedeur per ongeluk open gaat. Als de afstandsbediening in m'n broek zit... dat je via de garage direct het huis in kan is nog minder.

Ik heb dus voor binnen al een lampje welke gaat branden als de garagedeur open staat. Heel analoog gemaakt met een schakelaartje welke geactiveerd wordt door de garagedeur in geopende stand. Afgelopen maand wat iT-waardiger gemaakt met een Zigbee Raamsensor die de stand van de garagedeur registreert.
Als die meer dan 15 minuten openstaat krijg ik een whatsapp telegram berichtje.

De volgende uitbreiding is een relaisbordje welke op afstand bediend kan worden via een pi. Deze moet parallel aan de huidige aan/uit switch aangesloten worden (die switch is een wandschakelaar welke ooit met een speakerdraadje was verbinden). Ik moet nog even uittesten of dat gast werken?
TheFreshPrincezaterdag 31 augustus 2019 @ 01:40
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2019 01:04 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Misschien een apart topic voor kleine klusmeldingen?

Ik heb ook regelmatig dat m'n garagedeur per ongeluk open gaat. Als de afstandsbediening in m'n broek zit... dat je via de garage direct het huis in kan is nog minder.

Ik heb dus voor binnen al een lampje welke gaat branden als de garagedeur open staat. Heel analoog gemaakt met een schakelaartje welke geactiveerd wordt door de garagedeur in geopende stand. Afgelopen maand wat iT-waardiger gemaakt met een Zigbee Raamsensor die de stand van de garagedeur registreert.
Als die meer dan 15 minuten openstaat krijg ik een whatsapp telegram berichtje.

De volgende uitbreiding is een relaisbordje welke op afstand bediend kan worden via een pi. Deze moet parallel aan de huidige aan/uit switch aangesloten worden (die switch is een wandschakelaar welke ooit met een speakerdraadje was verbinden). Ik moet nog even uittesten of dat gast werken?
Raamsensor! Wel een idee!
Ga ik mee stoeien :)
Speekselklierzaterdag 31 augustus 2019 @ 07:27
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2019 01:04 schreef athlonkmf het volgende:


De volgende uitbreiding is een relaisbordje welke op afstand bediend kan worden via een pi. Deze moet parallel aan de huidige aan/uit switch aangesloten worden (die switch is een wandschakelaar welke ooit met een speakerdraadje was verbinden). Ik moet nog even uittesten of dat gast werken?
ik wacht op de dag dat je vrouw de garagedeur open heeft laten staan omdat haar auto half onder de deur stond geparkeerd en toch nog even wat moest pakken.

[ Bericht 27% gewijzigd door Speekselklier op 31-08-2019 07:52:26 ]
athlonkmfzaterdag 31 augustus 2019 @ 08:08
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 augustus 2019 07:27 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ik wacht op de dag dat je vrouw de garagedeur open heeft laten staan omdat haar auto half onder de deur stond geparkeerd en toch nog even wat moest pakken.
Ultrasonic distance sensor. Sowieso, auto of wat dan ook half ergens parkeren.... de kinderen mogen hun fietsen niet eens effe voor de deur zetten. Altijd goed wegzetten, netjes met slot erop.
TheFreshPrincezaterdag 31 augustus 2019 @ 10:55
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 augustus 2019 07:27 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ik wacht op de dag dat je vrouw de garagedeur open heeft laten staan omdat haar auto half onder de deur stond geparkeerd en toch nog even wat moest pakken.
In mijn geval zou me dat verbazen, ik ben alweer enkele jaren vrijgezel :+
Faraday01zaterdag 31 augustus 2019 @ 11:39
Ben nog even aan het kijken naar de ventilator oplossing tekening van @MaGNeT

Als ik het goed begrijp heb ik nodig:
1x 230V 12V transformator
1x W1209
1-2x computerventilator op 12V

Vervolgens: knip ik de stekker van de transformator en gaan de stroom- en nuldraad naar de W1209. Vanaf de W1209 gaat de stroomdraad naar de ventilatoren en de nuldraad van de ventilator gaan direct terug naar de nuldraad van de transformator.

Klopt dat?

Dan heb ik een paar vragen:
- De 230-12V transformator, welke amperage heeft die nodig? Ali heeft verschillende varianten
- Kan ik standaard lasklemmen (voor 230V) gebruiken om de nuldraad de koppelen? die heb ik nog liggen
- Welke computerventilatoren op Ali zijn geschikt? Er is van alles te krijgen in verschillende grootte en stroomsterkte, maar wat heb ik nodig voor voldoende koeling?
TheFreshPrincezaterdag 31 augustus 2019 @ 12:20
Voor fans moet je doorgaans zo'n 0.15 ampere rekenen (x 12 volt = 1,8 Watt)
De W1209 zag ik 0,065 ampere bij staan met aangetrokken relais (x 12 volt = 0,78 Watt)
Dus doorgaans zal je met een 12 volt / 1A voeding ruim voldoende hebben.

De voedingen van AliExpress vertrouw ik niet allemaal, er zijn mensen op YouTube die ze open maken en heel veilig zijn ze vaak niet of de ontstoring mist geheel.

Deze is populair, veel aangeboden maar het oordeel is "rubbish":


Ik gebruik meestal 2e hands voedingen van externe HDD's enzo. Die zijn mooi stabiel en leveren tot 2A.
revpolenzaterdag 31 augustus 2019 @ 19:48
Iemand de tip? Krijg de growatt stekker niet los gedraaid... loop nu al uur te draaien maar geen beweging in te krijgen.. kan nu me setje niet aansluiten.. ( stekker die naar de av out voorziet )
TheFreshPrincezaterdag 31 augustus 2019 @ 19:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2019 19:48 schreef revpolen het volgende:
Iemand de tip? Krijg de growatt stekker niet los gedraaid... loop nu al uur te draaien maar geen beweging in te krijgen.. kan nu me setje niet aansluiten.. ( stekker die naar de av out voorziet )
Wat voor stekker bedoel je? :P Ik krijg er geen beeld bij...
Gieliovdzaterdag 31 augustus 2019 @ 19:58
Zit er geen palletje op ter vergrendeling?
revpolenzaterdag 31 augustus 2019 @ 20:09
w2yujg5.jpeg
x7sezyjdj.jpeg
revpolenzaterdag 31 augustus 2019 @ 20:15
vanaf 4:30 zo moet die er uit zien 😬
Speekselklierzaterdag 31 augustus 2019 @ 20:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2019 12:20 schreef MaGNeT het volgende:


Deze is populair, veel aangeboden maar het oordeel is "rubbish":

ik heb een twee meanwell voedinkhes besteld op aliexpresz.
dacht meanwell kan niet missen. wat een troep was dat.
zelfs de schroefjes voor de draden waren dol.
Faraday01zondag 1 september 2019 @ 10:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2019 12:20 schreef MaGNeT het volgende:
Voor fans moet je doorgaans zo'n 0.15 ampere rekenen (x 12 volt = 1,8 Watt)
De W1209 zag ik 0,065 ampere bij staan met aangetrokken relais (x 12 volt = 0,78 Watt)
Dus doorgaans zal je met een 12 volt / 1A voeding ruim voldoende hebben.

De voedingen van AliExpress vertrouw ik niet allemaal, er zijn mensen op YouTube die ze open maken en heel veilig zijn ze vaak niet of de ontstoring mist geheel.

Deze is populair, veel aangeboden maar het oordeel is "rubbish":


Ik gebruik meestal 2e hands voedingen van externe HDD's enzo. Die zijn mooi stabiel en leveren tot 2A.
Dank je dan ga ik op zoek naar een andere 12V voeding. Zit er nog veel verschil tussen de verschillende ventilatoren of maakt dat weinig verschil?
TheFreshPrincezondag 1 september 2019 @ 11:19
quote:
0s.gif Op zondag 1 september 2019 10:02 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Dank je dan ga ik op zoek naar een andere 12V voeding. Zit er nog veel verschil tussen de verschillende ventilatoren of maakt dat weinig verschil?
Maximaal toerental / luchtverplaatsing is nog iets om naar te kijken.
Sommige fans hebben vanwege een goed ontwerp een hogere luchtverplaatsing dan andere (bij een lager toerental) of zijn stiller.

Als je geen last van het geluid hebt, maakt het weinig uit.
Gieliovdzondag 1 september 2019 @ 11:28
Type lager is wel een verschil. Ball, sleeve, fluid. Maar dat manifesteert zich vooral in geluid en levensduur.
TheFreshPrincezondag 1 september 2019 @ 11:51
quote:
0s.gif Op zondag 1 september 2019 11:28 schreef Gieliovd het volgende:
Type lager is wel een verschil. Ball, sleeve, fluid. Maar dat manifesteert zich vooral in geluid en levensduur.
Dat ook :P
revpolenzondag 1 september 2019 @ 12:25
Edit: opgelost

[ Bericht 97% gewijzigd door revpolen op 02-09-2019 08:01:55 ]
drahcir058maandag 2 september 2019 @ 07:59
quote:
0s.gif Op maandag 26 augustus 2019 14:18 schreef MaGNeT het volgende:
Wat betreft het aansluiten van de W1209... het is echt simpel:

[ afbeelding ]
Ik heb nog een vraag over deze schakeling, hoe zit de toerentalregelaar hier tussen (H-Tronic 118028)? Die wordt bevestigd aan/op de ventilator, maar welke draden worden waar gesoldeerd?
revpolenmaandag 2 september 2019 @ 08:01
Iemand adres voor growatt onderdelen? Je schijnt die plug niet los te kunnen bestellen
TheFreshPrincemaandag 2 september 2019 @ 11:15
quote:
0s.gif Op maandag 2 september 2019 07:59 schreef drahcir058 het volgende:

[..]

Ik heb nog een vraag over deze schakeling, hoe zit de toerentalregelaar hier tussen (H-Tronic 118028)? Die wordt bevestigd aan/op de ventilator, maar welke draden worden waar gesoldeerd?
https://www.manualshelf.com/manual/h-tronic/118028/user-manual-german/page-2.html
ikweethetooknietdinsdag 3 september 2019 @ 22:04
Deze supermarkt van Lidl heeft geen energierekening meer

1766 zonnepanelen, heipalen die de warmte én kou kunnen opslaan, restwarmte van de koeling voor het juiste klimaat: de nieuwe winkel van de Lidl in Woerden is qua energie compleet zelfvoorzienend. Nooit meer een energierekening dus. "Duurzaamheid berekenen we niet aan de klant door, het is juist andersom: de boodschappen worden er goedkoper door."

Morgen opent de discountsupermarkt de eerste energie-circulaire supermarkt van Nederland. "Het is een hele gesloten keten van elektriciteitsopwekking en afvalstromen van kou en warmte, die direct worden gebruikt of opgeslagen. Heel geniaal om te zien dat het werkt", vertelt Marcel Ganzeboom, senior manager bij de afdeling bouw van Lidl Nederland.

Lidl gaat daarmee een stap verder dan de duurzaamheidsmaatregelen die veel andere supermarktketens nemen (zie kader). Veel supermarkten gebruiken nu namelijk nog gas voor koeling en verwarming in de winter. Maar de Lidl in Woerden krijgt dus nooit meer een energierekening.

En zo ziet de Lidl Zero eruit:


Zo is de Lidl Zero energie-circulair

De restwarmte die ontstaat bij het koelen komt terecht in slangen die in de heipalen zijn verwerkt. Daarmee kan het pand later weer verwarmd worden in de winter en gekoeld worden in de zomer. Om ook aan klanten te kunnen laten zien hoe dat werkt, staat in de winkel een glazen kist met daarin een opengewerkte heipaal.

De zonnepanelen – die op het dak en de overkappingen van het parkeergedeelte liggen – kunnen de winkel het hele jaar door van energie voorzien. In totaal ligt er nu ruim 88.000 vierkante meter aan zonnepanelen op de daken van de Nederlandse Lidl-supermarkten, vertelt Ganzeboom.

Lidl is al twee jaar met het project bezig. "Het is een leerproject geweest", zegt Ganzeboom. Nu gaat de Lidl onderzoeken welke elementen nog meer toegepast kunnen worden op de overige winkels. "We hebben het gebouw laten certificeren, alles is nagerekend. We hebben misschien ook wel een ontwikkeling voor de toekomst neergezet."

BREEAM-certificaat voor duurzame gebouwen

Sinds 2009 kunnen gebouwen in Nederland een certificaat krijgen voor duurzaamheid. Die geeft de Dutch Green Building Council (DGBC) uit, de organisatie die als belangrijkste doel heeft het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL (Building Research Establishment Environmental Assessment Method, ontstaan in de jaren negentig in het Verenigd Koninkrijk) is voor utiliteitsbouw, dus kantoren, ziekenhuizen en overheidsgebouwen, geen woningen. Gebouwen krijgen dat certificaat als het pand aan het Bouwbesluit voldoet, maar vaker als een pand ook ambitieuze energiemaatregelen neemt. Dat is een belangrijk onderdeel van het certificaat.

Volgens DGBC is de gebouwde omgeving goed voor bijna 40 procent van het energieverbruik en voor een derde van de CO2-emissies in Nederland.

Lidl is al jaren duurzaam

Duurzaamheid is al jaren beleid bij Lidl, vertelt Ganzeboom. In 2011 heeft de supermarktketen de gebouwen op duurzaamheid laten testen, erna begon de ontwikkeling. In 2013 kwam in Heerenveen het eerste duurzame distributiecentrum. "Dat past bij Lidl. We staan middenin de maatschappij en durven onze nek uit te steken."

Verduurzaamde gebouwgebonden installaties, zoals ventilatie, verwarming en verlichting, werden voor het eerst in de Lidl-supermarkt in Stein toegepast in 2014. Sinds die tijd hebben alle nieuw gebouwde Lidl-supermarkten het energielabel A++++, het hoogste dat er is.

Duurzaam gebouw = goedkopere boodschappen, zegt Lidl

Eerst meer investeren, zodat het gebouw als geheel op termijn minder kost, dat is het idee. Zo kan de supermarktketen de kosten laag houden en hoeft deze de duurzaamheidsmaatregelen niet door te berekenen aan de klant. "Dat past weer bij het discountgedachte waar Lidl om bekend staat, zegt Ganzeboom.

"Als je een gebouw moet verduurzamen, kun je dat via het Bouwbesluit doen – het setje met eisen vanuit de overheid waaraan aan gebouw moet voldoen – en dat betekent in de investeringsfase meer uitgeven", vertelt hij.

Schets van de nieuwe Lidl Zero. Schets van de nieuwe Lidl Zero.

DJI_0002.JPG?itok=RJ1PY08G&h=2c20662d

Kosten
Over de investeringskosten wil Ganzeboom geen concrete getallen noemen, behalve dat ze hoger zijn dan de bouw van een gemiddelde supermarkt en dat de meerkosten in vijf tot tien jaar terugverdiend worden. Het distributiecentrum in Heerenveen kostte 42 miljoen euro, de kosten van de supermarkt in Woerden komen neer op 'miljoenen'. Het totale verduurzamingsbudget van Lidl Nederland wil de supermarktketen ook niet prijsgeven.

Alle Lidl-supermarkten zijn nu gasloos

Eind 2020 moeten alle winkels ook voorzien zijn van LED-verlichting. "Dat soort maatregelen verdien je binnen anderhalf tot twee jaar terug, dus dat willen we zo snel mogelijk bij alle winkels uitrollen." Alle 428 Lidl-supermarkten zijn inmiddels van het gas af, maar nog niet allemaal energie-neutraal. "Dat is nog wel een hele lange weg te gaan."

https://www.rtlnieuws.nl/(...)e-supermarkt-woerden

^O^ _O_ mooi
Thinkk-Pinkkdinsdag 3 september 2019 @ 22:21
De nieuwe lidl is hier net open. Ben benieuwd of ze dat soort dingen hier ook nog gaan doen.

Led verlichting is er al in ieder geval.

Mijn panelen hebben vandaag 6 hele kwh opgewekt.

Het was dan ook heel de dag zowat schemerig :')
TheFreshPrincedinsdag 3 september 2019 @ 22:29
quote:
6s.gif Op dinsdag 3 september 2019 22:04 schreef ikweethetookniet het volgende:
Deze supermarkt van Lidl heeft geen energierekening meer

1766 zonnepanelen, heipalen die de warmte én kou kunnen opslaan, restwarmte van de koeling voor het juiste klimaat: de nieuwe winkel van de Lidl in Woerden is qua energie compleet zelfvoorzienend. Nooit meer een energierekening dus. "Duurzaamheid berekenen we niet aan de klant door, het is juist andersom: de boodschappen worden er goedkoper door."

Morgen opent de discountsupermarkt de eerste energie-circulaire supermarkt van Nederland. "Het is een hele gesloten keten van elektriciteitsopwekking en afvalstromen van kou en warmte, die direct worden gebruikt of opgeslagen. Heel geniaal om te zien dat het werkt", vertelt Marcel Ganzeboom, senior manager bij de afdeling bouw van Lidl Nederland.

Lidl gaat daarmee een stap verder dan de duurzaamheidsmaatregelen die veel andere supermarktketens nemen (zie kader). Veel supermarkten gebruiken nu namelijk nog gas voor koeling en verwarming in de winter. Maar de Lidl in Woerden krijgt dus nooit meer een energierekening.

En zo ziet de Lidl Zero eruit:


Zo is de Lidl Zero energie-circulair

De restwarmte die ontstaat bij het koelen komt terecht in slangen die in de heipalen zijn verwerkt. Daarmee kan het pand later weer verwarmd worden in de winter en gekoeld worden in de zomer. Om ook aan klanten te kunnen laten zien hoe dat werkt, staat in de winkel een glazen kist met daarin een opengewerkte heipaal.

De zonnepanelen – die op het dak en de overkappingen van het parkeergedeelte liggen – kunnen de winkel het hele jaar door van energie voorzien. In totaal ligt er nu ruim 88.000 vierkante meter aan zonnepanelen op de daken van de Nederlandse Lidl-supermarkten, vertelt Ganzeboom.

Lidl is al twee jaar met het project bezig. "Het is een leerproject geweest", zegt Ganzeboom. Nu gaat de Lidl onderzoeken welke elementen nog meer toegepast kunnen worden op de overige winkels. "We hebben het gebouw laten certificeren, alles is nagerekend. We hebben misschien ook wel een ontwikkeling voor de toekomst neergezet."

BREEAM-certificaat voor duurzame gebouwen

Sinds 2009 kunnen gebouwen in Nederland een certificaat krijgen voor duurzaamheid. Die geeft de Dutch Green Building Council (DGBC) uit, de organisatie die als belangrijkste doel heeft het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL (Building Research Establishment Environmental Assessment Method, ontstaan in de jaren negentig in het Verenigd Koninkrijk) is voor utiliteitsbouw, dus kantoren, ziekenhuizen en overheidsgebouwen, geen woningen. Gebouwen krijgen dat certificaat als het pand aan het Bouwbesluit voldoet, maar vaker als een pand ook ambitieuze energiemaatregelen neemt. Dat is een belangrijk onderdeel van het certificaat.

Volgens DGBC is de gebouwde omgeving goed voor bijna 40 procent van het energieverbruik en voor een derde van de CO2-emissies in Nederland.

Lidl is al jaren duurzaam

Duurzaamheid is al jaren beleid bij Lidl, vertelt Ganzeboom. In 2011 heeft de supermarktketen de gebouwen op duurzaamheid laten testen, erna begon de ontwikkeling. In 2013 kwam in Heerenveen het eerste duurzame distributiecentrum. "Dat past bij Lidl. We staan middenin de maatschappij en durven onze nek uit te steken."

Verduurzaamde gebouwgebonden installaties, zoals ventilatie, verwarming en verlichting, werden voor het eerst in de Lidl-supermarkt in Stein toegepast in 2014. Sinds die tijd hebben alle nieuw gebouwde Lidl-supermarkten het energielabel A++++, het hoogste dat er is.

Duurzaam gebouw = goedkopere boodschappen, zegt Lidl

Eerst meer investeren, zodat het gebouw als geheel op termijn minder kost, dat is het idee. Zo kan de supermarktketen de kosten laag houden en hoeft deze de duurzaamheidsmaatregelen niet door te berekenen aan de klant. "Dat past weer bij het discountgedachte waar Lidl om bekend staat, zegt Ganzeboom.

"Als je een gebouw moet verduurzamen, kun je dat via het Bouwbesluit doen – het setje met eisen vanuit de overheid waaraan aan gebouw moet voldoen – en dat betekent in de investeringsfase meer uitgeven", vertelt hij.

Schets van de nieuwe Lidl Zero. Schets van de nieuwe Lidl Zero.

[ afbeelding ]

Kosten
Over de investeringskosten wil Ganzeboom geen concrete getallen noemen, behalve dat ze hoger zijn dan de bouw van een gemiddelde supermarkt en dat de meerkosten in vijf tot tien jaar terugverdiend worden. Het distributiecentrum in Heerenveen kostte 42 miljoen euro, de kosten van de supermarkt in Woerden komen neer op 'miljoenen'. Het totale verduurzamingsbudget van Lidl Nederland wil de supermarktketen ook niet prijsgeven.

Alle Lidl-supermarkten zijn nu gasloos

Eind 2020 moeten alle winkels ook voorzien zijn van LED-verlichting. "Dat soort maatregelen verdien je binnen anderhalf tot twee jaar terug, dus dat willen we zo snel mogelijk bij alle winkels uitrollen." Alle 428 Lidl-supermarkten zijn inmiddels van het gas af, maar nog niet allemaal energie-neutraal. "Dat is nog wel een hele lange weg te gaan."

https://www.rtlnieuws.nl/(...)e-supermarkt-woerden

^O^ _O_ mooi
Lidl _O_

speedfightragewoensdag 4 september 2019 @ 09:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 augustus 2019 20:23 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ik heb een twee meanwell voedinkhes besteld op aliexpresz.
dacht meanwell kan niet missen. wat een troep was dat.
zelfs de schroefjes voor de draden waren dol.
Meanwell is goed spul. Waarschijnlijk heb jij een namaak item gekregen.

Gewoon bij conrad bestellen
Speekselklierwoensdag 4 september 2019 @ 10:00
quote:
1s.gif Op woensdag 4 september 2019 09:55 schreef speedfightrage het volgende:

[..]

Meanwell is goed spul. Waarschijnlijk heb jij een namaak item gekregen.

Gewoon bij conrad bestellen
Vergeten te melden... Duidelijk namaak!
Sorellawoensdag 4 september 2019 @ 13:38
Eindelijk bericht van de belasting dat we de btw moeten betalen met 50 euro boete er boven op.
Meteen aan de telefoon gehangen om te vragen hoe bezwaar in te dienen zegt die muts: had u het niet meteen kunnen laten corrigeren ? Nee we wachten eerst 4 maanden omdat dat zo leuk is. Tuurlijk hebben we meteen gebeld dat er een foutje gemaakt is maar corrigeren konden ze niet.

Bezwaar is ingediend dus binnen 6 weken bericht of het gegrond wordt verklaard en dan krijgen we het geld binnen tien weken. Dus met de Pasen is het geld wel op onze bankrekening gestort.

Leuker kunnen we het niet maken wel moeilijker.
Glider76vrijdag 6 september 2019 @ 18:30
En, schijnt de zon nog een beetje bij jullie?

Wellicht wordt dit jaar nog best positief. Zojuist mijn door de leverancier berekende opbrengst bereikt van 2311 Kw. Vorig jaar kwam deze heugelijke dag al op 1 september, maar in 2017 kwam die pas op 13 september.

Nu er dus heel netjes tussenin.

Ik zie uit naar een mooie herfst en dan halen we hopelijk nog een 240 Kw binnen tot aan nieuwjaar.

Gelijk een vraag, wat gebeurt er eigenlijk met je gesaldeerde tegoed als je overstapt op energie leverancier of bij de huidige doorgaat in nieuw, dagelijks opzegbaar contract?

Ik sta namelijk nog 700 Kw in de plus bij Powerpeers en contract loopt tot 4 november. Is het wellicht handig om het contract nog iets door te laten lopen om van de winter mijn 700 Kw terug te salderen?

Vanaf 1 november komt er iemand bij mij in huis wonen dus zal energie verbruik wel omhoog gaan.

Uiteraard loopt er ook nog een aanbod van powerpeers maar zit ik er weer gelijk een jaar aan vast, dit aanbod lijkt vooralsnog minder gunstig als weer wisselen van leverancier, zelfs 1tje die nog maar 6 cent per terug geleverde kw wil geven. Powerpeers is gewoon verschrikkelijk duur in hun vaste lasten.
maansrekiurbeg987donderdag 12 september 2019 @ 20:13
Allen, ook hier verdiepen we ons in panelen. Ik heb een dak met een vlak mooi op het zuiden. Zadelde dus eigenlijk 2 vlakken. Bovenste vlak heeft se hele dag zo'n, geen enkele last van schaduwen. Het onderste vlak mogelijk wel, maar dan meer in de winter dus een kleinere impact. Nu krijg ik van de verschillende aanbieders nog geen duidelijkheid over het wel/niet gebruiken van het solaredge systeem. Hebben jullie een mening?

Ik vergelijk aanbieders trouwens op euro per wp, is dat een ok vergelijk? Welke orde van grootte is ok?
TheFreshPrincedonderdag 12 september 2019 @ 20:20
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2019 20:13 schreef maansrekiurbeg987 het volgende:
Allen, ook hier verdiepen we ons in panelen. Ik heb een dak met een vlak mooi op het zuiden. Zadelde dus eigenlijk 2 vlakken. Bovenste vlak heeft se hele dag zo'n, geen enkele last van schaduwen. Het onderste vlak mogelijk wel, maar dan meer in de winter dus een kleinere impact. Nu krijg ik van de verschillende aanbieders nog geen duidelijkheid over het wel/niet gebruiken van het solaredge systeem. Hebben jullie een mening?

Ik vergelijk aanbieders trouwens op euro per wp, is dat een ok vergelijk? Welke orde van grootte is ok?
In de winter is de opbrengst toch vrij beroerd dus daar zou ik me dan niet teveel zorgen over maken.

Als je 2 rijen panelen kwijt kan (bijvoorbeeld 2x 8 panelen) dan kunnen die ieder prima op een eigen aansluiting (MPPT) van een omvormer.

De bovenste rij zal dan de beste opbrengst hebben (sowieso doen de hoger gelegen panelen het vaak iets beter), de onderste rij als de omstandigheden goed zijn.

Als een flinke rij panelen in de schaduw ligt, helpen optimizers (SolarEdge, Huawei of Tigo) overigens ook niet. Dat is eigenlijk alleen nuttig als je bijvoorbeeld 10 panelen hebt liggen waarvan er 2 of 3 (een deel van de dag) schaduw hebben. Ze kunnen niet magisch panelen uit de schaduw halen.

Als het bewolkt is, heb je diffuus licht en doen schaduwen er sowieso niet toe. Alle panelen, hoe ze ook liggen, zullen dan ongeveer dezelfde opbrengst hebben.

Euro / WP is een prima vergelijking.

1,00 tot 1,20 excl. BTW wordt wel als een nette prijs gezien, dan is je terugverdientijd prima te overzien.

[ Bericht 6% gewijzigd door TheFreshPrince op 12-09-2019 20:27:18 ]
maansrekiurbeg987donderdag 12 september 2019 @ 21:20
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2019 20:20 schreef MaGNeT het volgende:

Euro / WP is een prima vergelijking.

1,00 tot 1,20 excl. BTW wordt wel als een nette prijs gezien, dan is je terugverdientijd prima te overzien.
Thx! Die prijs per wattpiek is ex montage neem ik aan? (ff double check). En alleen per paneel of inc omvormers en overig materiaal?
TheFreshPrincedonderdag 12 september 2019 @ 21:24
quote:
1s.gif Op donderdag 12 september 2019 21:20 schreef maansrekiurbeg987 het volgende:

[..]

Thx! Die prijs per wattpiek is ex montage neem ik aan? (ff double check). En alleen per paneel of inc omvormers en overig materiaal?
Ik mag hopen dat dat de "all in prijs is"...

Dus een setje van 16x 300Wp panelen zit dan op zo'n 4800 tot 5760 excl. BTW.
Kluswerkdonderdag 12 september 2019 @ 23:04
Even via mijn kloontje.

Heb inmiddels 2 offertes ontvangen voor zonnepanelen incl. montage.

Dak volledig op het zuiden.

Offerte 1:
12x 300 WP panelen fullblack (opbrengstgarantie 90% 12 jaar, 80% 25jaar)
Solaredge SE3500H
12x P300 optimizer
10 jaar fabrieksgarantie op panelen, 5 jaar op omvormer
Prijs: 4700 excl. (1,31/wp)

Offerte 2:
11x 320 WP full black (Trina Solar of DMEGC). 10 jaar fabrieksgarantie. 25 jaar vermogensgarantie 80%
SolarEdge SE3000 HD Wave
Prijs: 4357 excl. (1,22/wp)

Solaredge vanwege schaduw. Zie plaatje. Dit was rond 18uur:

nimzp9lo.jpg

Eerste is prijzig. Snapt niet wat een PV-verdeler is, dus ik ga nog een offerte opvragen bij een andere denk ik.

Ik snap de SE3000 omvormer nog niet helemaal. Maximale aansluitwaarde DC is 3750w begrijp ik. Maar output is max 3000 watt. Wordt er dus afgetopt op 3kw? Ik vind dat best een forse onderdimensionering. Tegelijkertijd wordt er wel gerekend met grofweg 3500Kwh.
Dat wordt dus berekend op basis van wp en niet op maximaal output vermogen omvormer. Is dat logisch? Begrijp het niet helemaal. Daarnaast zou er nog wel een paneeltje bij passen.

Wat vinden jullie van de prijs?
Ze willen verticaal plaatsen. Dat lijkt mij niet helemaal logisch. Heb begrepen dat dit qua vuil niet handig is.

EDIT:

Ik heb met deze opstellen overcapaciteit tov energieverbruik (+- 2500kwh per jaar).

Ik heb begrepen dat je overcapaciteit kan salderen zolang dit niet hoger ligt dan wat je afneemt van je energieleverancier.
Dus als ik het goed begrijp is het nu gunstig om zo min mogelijk elektriciteit te verbruiken tijdens het opwekken. En als de salderingsregeling straks stopt, wil je juist zoveel mogelijk van je opgewekte elektriciteit verbruiken?

[ Bericht 3% gewijzigd door Kluswerk op 12-09-2019 23:11:10 ]
TheFreshPrincedonderdag 12 september 2019 @ 23:27
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2019 23:04 schreef Kluswerk het volgende:
Even via mijn kloontje.

Heb inmiddels 2 offertes ontvangen voor zonnepanelen incl. montage.

Dak volledig op het zuiden.

Offerte 1:
12x 300 WP panelen fullblack (opbrengstgarantie 90% 12 jaar, 80% 25jaar)
Solaredge SE3500H
12x P300 optimizer
10 jaar fabrieksgarantie op panelen, 5 jaar op omvormer
Prijs: 4700 excl. (1,31/wp)

Offerte 2:
11x 320 WP full black (Trina Solar of DMEGC). 10 jaar fabrieksgarantie. 25 jaar vermogensgarantie 80%
SolarEdge SE3000 HD Wave
Prijs: 4357 excl. (1,22/wp)

Solaredge vanwege schaduw. Zie plaatje. Dit was rond 18uur:

[ afbeelding ]

Eerste is prijzig. Snapt niet wat een PV-verdeler is, dus ik ga nog een offerte opvragen bij een andere denk ik.

Ik snap de SE3000 omvormer nog niet helemaal. Maximale aansluitwaarde DC is 3750w begrijp ik. Maar output is max 3000 watt. Wordt er dus afgetopt op 3kw? Ik vind dat best een forse onderdimensionering. Tegelijkertijd wordt er wel gerekend met grofweg 3500Kwh.
Dat wordt dus berekend op basis van wp en niet op maximaal output vermogen omvormer. Is dat logisch? Begrijp het niet helemaal. Daarnaast zou er nog wel een paneeltje bij passen.
Een beetje aftoppen is niet erg, dat gebeurt alleen op de koudere dagen of als de zon net achter een wolk vandaan komt. Maar je kan natuurlijk ook een SE3500 vragen en dan nog 1 paneeltje erbij leggen. Jij moet het straks betalen dus dan mag je ook best je wensen uiten.

Een langere string (meer panelen) met optimizers is ook gunstiger, vooral als je grote schaduwvlakken hebt.

In dit geval zou ik wel SolarEdge (of een systeem met optimizers) adviseren.

Mocht je met het bedrijf van offerte 2 in zee gaan, zorg er dan wel voor dat je P370 optimizers krijgt. P300 mag tot 300Wp panelen, daarboven P370 of hoger.

quote:
Wat vinden jullie van de prijs?
Offerte 2 zit op een prima prijs per Wp, zeker als je rekent dat het met SolarEdge is (wat iets duurder is vanwege de optimizers). Mss een paar panelen erbij nog?

quote:
Ze willen verticaal plaatsen. Dat lijkt mij niet helemaal logisch. Heb begrepen dat dit qua vuil niet handig is.
Bij mij liggen ze allemaal verticaal (landscape dus), is vrij normaal. Bij schaduwen van een paal of boom ook nog eens een tikkeltje gunstiger vanwege de by-pass diodes in de panelen. Een paneel dat voor 1/4e in de schaduw ligt, kan dan toch nog 75% output hebben.

Voor vuil zou het niet mogen uitmaken.

quote:
EDIT:

Ik heb met deze opstellen overcapaciteit tov energieverbruik (+- 2500kwh per jaar).

Ik heb begrepen dat je overcapaciteit kan salderen zolang dit niet hoger ligt dan wat je afneemt van je energieleverancier.
Dus als ik het goed begrijp is het nu gunstig om zo min mogelijk elektriciteit te verbruiken tijdens het opwekken. En als de salderingsregeling straks stopt, wil je juist zoveel mogelijk van je opgewekte elektriciteit verbruiken?
Of je het nu direct verbruikt of saldeert, het is in beide gevallen 1kWh van ¤0,22 dus dat maakt niet uit.

Het is juist wel verstandig om je nu al zoveel mogelijk aan te leren om je eigen verbruik zo hoog mogelijk te houden, tegen de tijd dat salderen verdwijnt blijft eigen verbruik altijd 100% saldeerbaar.

Overproductie is ook wel fijn straks, dan kan je dat terugleveren en toch nog een (relatief) lage energierekening houden. Mijn systeem levert 2,5 tot 3x meer dan dat ik verbruik.

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 12-09-2019 23:36:05 ]
Kluswerkdonderdag 12 september 2019 @ 23:40
BIj tweede offerte zitten inderdaad p370. Vergeten te vermelden.

Als 3500 omvormer me meer oplevert, dan is dat voor mij zeker een keuze. Ik vind het echter moeilijk om te bepalen wat dit scheelt.
Hoe kom ik van wp naar kwh? Ik kan kijken naar wp (zie vaak grofweg 90%), maar ook naar vermogen omvormer als beperking. Maar van die laatste weet ik niet hoe ik het moet berekenen.

Het betreft half-cut-cell panelen. Dus qua bypass maakt dat weinig uit toch?
Vuilophoping zakt omlaag en daarmee zou horizontaal handiger zijn had ik begrepen. Geen idee hoeveel dat scheelt eigenlijk (is beetje hetzelfde verhaal als met schaduw hierboven)

Wat betreft terugleveren. Ik had begrepen dat je maximaal mag terugleveren tot wat je hebt afgenomen. Boven die norm krijg je dan geen energiebelasting terug?
TheFreshPrincedonderdag 12 september 2019 @ 23:54
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2019 23:40 schreef Kluswerk het volgende:
BIj tweede offerte zitten inderdaad p370. Vergeten te vermelden.

Als 3500 omvormer me meer oplevert, dan is dat voor mij zeker een keuze. Ik vind het echter moeilijk om te bepalen wat dit scheelt.
Hoe kom ik van wp naar kwh? Ik kan kijken naar wp (zie vaak grofweg 90%), maar ook naar vermogen omvormer als beperking. Maar van die laatste weet ik niet hoe ik het moet berekenen.
Op een mooie, zonnige en warme dag leveren mijn 25 panelen op zuid maar zo'n 5800 Watt ipv 7500... In de praktijk is een beetje aftoppen dus helemaal niet zo erg.

En de schaduwen, daar heb je toch geen invloed op. Die schaduwen hebben overigens alleen effect als de zon schijnt. Als het bewolkt is heb je diffuus licht en heb je vrijwel geen last van die boom (maar natuurlijk wel minder opbrengst vanwege de wolken).

quote:
Het betreft half-cut-cell panelen. Dus qua bypass maakt dat weinig uit toch?
Ik weet niet hoe de by-pass diodes geplaatst zijn bij die Splitmax panelen maar volgens mij is dat ook in enkele segmenten verdeeld in de lengte. Ligt een baan dan in de schaduw dan zorgt de diode er wel voor dat de rest van het paneel z'n werk blijft doen.

Maar doorslaggevend is zoiets natuurlijk niet, je moet ook kijken hoe je uitkomt met dakraampjes etc. Het is een puzzel dak ;)

quote:
Vuilophoping zakt omlaag en daarmee zou horizontaal handiger zijn had ik begrepen. Geen idee hoeveel dat scheelt eigenlijk (is beetje hetzelfde verhaal als met schaduw hierboven)
Volgens mij maakt het weinig uit, en zoveel vuil ligt er nu ook weer niet... met een regenbui spoelen ze wel schoon en als ze niet meer schoonspoelen kan schoonmaken (met kalkvrij water ivm vlekken) een oplossing zijn. M'n oude panelen waren niet vuil genoeg, m'n nieuwe ook nog niet, de regen doet het werk. Hoe schuiner ze liggen, hoe makkelijker ze schoon blijven.

quote:
Wat betreft terugleveren. Ik had begrepen dat je maximaal mag terugleveren tot wat je hebt afgenomen. Boven die norm krijg je dan geen energiebelasting terug?
Wat je krijgt voor wat je teruglevert hangt af van je energieleverancier.
Bij GreenChoice krijg ik 11 cent per kWh dus dat is best netjes.
PowerPeers betaalt nog iets meer geloof ik.

Na 2022 verandert het, het salderen zal dan ieder jaar iets minder gunstig worden.
Dan is eigen verbruik belangrijker.
JDxvrijdag 13 september 2019 @ 09:15
Zag ook al dat bijvoorbeeld die nieuwe kleine Honda ook terug kan leveren, dus hoef je geen losse accu te kopen, dat is je auto gewoon. Alleen staat die bij de meesten natuurlijk op het werk overdag.

Dus gewoon thuis gaan werken! :P
athlonkmfvrijdag 13 september 2019 @ 09:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2019 09:15 schreef JDx het volgende:
Zag ook al dat bijvoorbeeld die nieuwe kleine Honda ook terug kan leveren, dus hoef je geen losse accu te kopen, dat is je auto gewoon. Alleen staat die bij de meesten natuurlijk op het werk overdag.

Dus gewoon thuis gaan werken! :P
Ik weet niet of dat zo handig is in de praktijk. Wil je overdag ergens naar toe rijden, blijkt dat je auto in de nacht de warmtepomp heeft gevoed en heb je nog maar een km of 10 aan stroom...
TheFreshPrincevrijdag 13 september 2019 @ 10:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2019 09:51 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik weet niet of dat zo handig is in de praktijk. Wil je overdag ergens naar toe rijden, blijkt dat je auto in de nacht de warmtepomp heeft gevoed en heb je nog maar een km of 10 aan stroom...
Daar zit wel een limiet aan natuurlijk ;) Je kan dan bijvoorbeeld 20% gebruiken (instelbaar), zodat je altijd met een 80% volle accu kan vertrekken en dat is voor de meeste ritten meer dan genoeg.

Stel dat je een 64kWh accu hebt, kan je 12,8kWh gebruiken voor je huishouden.

(al zal zo'n kleine Honda eerder een 32kWh accu hebben, gaat om het idee)
Pigervrijdag 13 september 2019 @ 10:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2019 09:51 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik weet niet of dat zo handig is in de praktijk. Wil je overdag ergens naar toe rijden, blijkt dat je auto in de nacht de warmtepomp heeft gevoed en heb je nog maar een km of 10 aan stroom...
Ik zou liever mijn auto laden bij mijn werkgever. Kan de werkgever zijn overcapaciteit overdag kwijt en kan ik dat thuis weer gebruiken.
JDxvrijdag 13 september 2019 @ 10:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2019 10:08 schreef Piger het volgende:

[..]

Ik zou liever mijn auto laden bij mijn werkgever. Kan de werkgever zijn overcapaciteit overdag kwijt en kan ik dat thuis weer gebruiken.
Net als met een tuinslang diesel jatten uit de vrachtwagen van je baas, op het werk volpompen en thuis uitladen, haha, zul je zien dat er in de toekomst bijtelling komt op stroom van de zaak :')
veryvrijdag 13 september 2019 @ 11:12
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2019 10:59 schreef JDx het volgende:

[..]

Net als met een tuinslang diesel jatten uit de vrachtwagen van je baas, op het werk volpompen en thuis uitladen, haha, zul je zien dat er in de toekomst bijtelling komt op stroom van de zaak :')
Amen.
Fuck skeere bois
Pigervrijdag 13 september 2019 @ 11:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2019 10:59 schreef JDx het volgende:

[..]

Net als met een tuinslang diesel jatten uit de vrachtwagen van je baas, op het werk volpompen en thuis uitladen, haha, zul je zien dat er in de toekomst bijtelling komt op stroom van de zaak :')
Werkt toch gewoon met pasjes net als bij een laadstation. Zolang werkgever een reëel kWh tarief vraagt is er ook geen issue met loon in natura.
leolinedancevrijdag 13 september 2019 @ 15:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2019 10:06 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Daar zit wel een limiet aan natuurlijk ;) Je kan dan bijvoorbeeld 20% gebruiken (instelbaar), zodat je altijd met een 80% volle accu kan vertrekken en dat is voor de meeste ritten meer dan genoeg.

Stel dat je een 64kWh accu hebt, kan je 12,8kWh gebruiken voor je huishouden.

(al zal zo'n kleine Honda eerder een 32kWh accu hebben, gaat om het idee)
Dat zou ideaal zijn. Extra argument om volgend jaar voor een full-electric te gaan. Kan een Tesla Model 3 dat ook?
leolinedancevrijdag 13 september 2019 @ 15:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2019 10:08 schreef Piger het volgende:

[..]

Ik zou liever mijn auto laden bij mijn werkgever. Kan de werkgever zijn overcapaciteit overdag kwijt en kan ik dat thuis weer gebruiken.
Op dit moment declareer ik de stroom die ik thuis in mijn hybride auto stop. Ik denk dat de werkgever er niet zo content mee zou zijn als ik die stroom voor mijn huis zou gebruiken :P

Je zou eigenlijk moeten kunnen meten hoeveel kWh uit de accu je thuis hebt geladen en gebruikt met rijden ivm declareren. Denk dat dat niet eenvoudig is.
Pigervrijdag 13 september 2019 @ 17:00
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 september 2019 15:56 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Op dit moment declareer ik de stroom die ik thuis in mijn hybride auto stop. Ik denk dat de werkgever er niet zo content mee zou zijn als ik die stroom voor mijn huis zou gebruiken :P

Je zou eigenlijk moeten kunnen meten hoeveel kWh uit de accu je thuis hebt geladen en gebruikt met rijden ivm declareren. Denk dat dat niet eenvoudig is.
Snap het probleem niet.
Als je thuis leaseauto laad met laadpaal met pasjes dan betaalt de werkgever toch net alsof je brandstof wordt betaald.
Als je thuis de accu van je auto gebruikt, zal je andersom net zo goed die kWh moeten afrekenen bij je werkgever.

Zolang je een laadpaal gebruikt (wat met terugleveren naar je huis vanuit accu sowieso technisch moet) kan dit allemaal al prima.
leolinedancevrijdag 13 september 2019 @ 17:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2019 17:00 schreef Piger het volgende:

[..]

Snap het probleem niet.
Als je thuis leaseauto laad met laadpaal met pasjes dan betaalt de werkgever toch net alsof je brandstof wordt betaald.
Als je thuis de accu van je auto gebruikt, zal je andersom net zo goed die kWh moeten afrekenen bij je werkgever.

Zolang je een laadpaal gebruikt (wat met terugleveren naar je huis vanuit accu sowieso technisch moet) kan dit allemaal al prima.
Ik wist niet dat je hiervoor technisch zo'n laadpaal moet hebben. Ik laad nu gewoon met een stopcontact op 16A
Makrolonvrijdag 13 september 2019 @ 21:59
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 september 2019 17:50 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik wist niet dat je hiervoor technisch zo'n laadpaal moet hebben. Ik laad nu gewoon met een stopcontact op 16A
Via een stopcontact laad je maar met 10A ;)
Pigervrijdag 13 september 2019 @ 22:25
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 september 2019 17:50 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik wist niet dat je hiervoor technisch zo'n laadpaal moet hebben. Ik laad nu gewoon met een stopcontact op 16A
Zelfde veiligheidsissue als met zonnepanelen. Je auto zou geen stroom mogen leveren op het net als daar een storing is. Dus daar moet een beveiliging tussen. Als je toch al een laadpaal nodig hebt, is het vrij logisch dat ie ook als beveiliging dient.
leolinedancezaterdag 14 september 2019 @ 00:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2019 21:59 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Via een stopcontact laad je maar met 10A ;)
uhh nee? Ik heb deze lader en die laadt toch echt met 16A.
leolinedancezaterdag 14 september 2019 @ 00:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2019 22:25 schreef Piger het volgende:

[..]

Zelfde veiligheidsissue als met zonnepanelen. Je auto zou geen stroom mogen leveren op het net als daar een storing is. Dus daar moet een beveiliging tussen. Als je toch al een laadpaal nodig hebt, is het vrij logisch dat ie ook als beveiliging dient.
Ja dat klopt, maar ik was nog in de veronderstelling dat ik het opladen wel zou redden zonder laadpaal. Maar ik denk inderdaad dat je er haast niet onderuit komt als je volledig elektrisch gaat rijden. 16A is dan toch wel wat ondermaats en de kosten direct doorgeven aan de leasemaatschappij/werkgever is wel handig.
Makrolonzaterdag 14 september 2019 @ 08:33
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2019 00:13 schreef leolinedance het volgende:

[..]

uhh nee? Ik heb deze lader en die laadt toch echt met 16A.
Ik zie het ja, normale wcd laders doen maar 10A, en terecht lijkt me, je neemt wel een risico door met 16A op een normaal wcd te gaan laden vind ik.
Speekselklierzaterdag 14 september 2019 @ 08:36
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 september 2019 15:56 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Op dit moment declareer ik de stroom die ik thuis in mijn hybride auto stop. Ik denk dat de werkgever er niet zo content mee zou zijn als ik die stroom voor mijn huis zou gebruiken :P

Je zou eigenlijk moeten kunnen meten hoeveel kWh uit de accu je thuis hebt geladen en gebruikt met rijden ivm declareren. Denk dat dat niet eenvoudig is.
tussenmeter? met de zonnepanelen doen we niet anders.
Joooo-pizaterdag 14 september 2019 @ 09:09
Vol