Je moet wel even van tevoren in gesprek wat je er in wil hebben staan. Dan stellen ze dat op krijg je een concept en bij akkoord ga je dat tekenen.quote:Op woensdag 8 mei 2019 21:54 schreef DaRealDeal het volgende:
Klinkt logisch! Alvast bedankt voor deze antwoorden!
Kan ik dit bij de notaris doen tijdens het tekenen van de koopovereenkomst of moet je daar een aparte afspraak voor maken?
Bedankt hier kan ik wat mee!quote:Op woensdag 8 mei 2019 22:07 schreef Bastoenie het volgende:
[..]
Je moet wel even van tevoren in gesprek wat je er in wil hebben staan. Dan stellen ze dat op krijg je een concept en bij akkoord ga je dat tekenen.
Dat is inderdaad niet de bedoeling. En daar ga ik ook zeker naar kijken. Verwacht dat een notaris daar wel iets op weet.quote:Op woensdag 8 mei 2019 22:01 schreef pmponer het volgende:
Dus als het huis minder waard is is de schuld voor haar hoger, omdat die 100 k er dan eerst uit moet? Is dat eerlijk?
Dat zou ook zo zijn als het bij een bank wordt geleend. En dan had ze ook nog rente moeten betalen al die jaren.quote:Op woensdag 8 mei 2019 22:01 schreef pmponer het volgende:
Dus als het huis minder waard is is de schuld voor haar hoger, omdat die 100 k er dan eerst uit moet? Is dat eerlijk?
Dank je wel voor het uitgebreide antwoord! Ik ga dit eens overleggen met mijn vriendin. Ze kwam er zelf mee in eerste instantie. De ongelijke verdeling voelt een beetje vreemd aan, heel eerlijk gezegd. En ik had begrepen dat je bij een grotere verdeling dan 60/40, weer met de belastingdienst rekening moet houden. Maar het zijn inderdaad goede opties, ik ga met haar overleggen waar ze het meeste voor voelt.quote:Op woensdag 8 mei 2019 22:59 schreef Capecoral het volgende:
Je kan ook het eigendomspercentage aanpassen. Jij legt bv 100.000 in op een huis dat incl alles 300.000 kost. Jij kan dan eigenaar worden voor 66.6% en je vriendin 33,3%.
Je vriendin kan ook een schuldbekentenis tekenen voor de helft van die 100.000, de andere helft is al van jou. Die schuldbekentenis kan je ook zelf opstellen. De notaris kan ook zoiets voor je doen alleen dan kost het je geld. Mocht je hem zelf opstellen let dan goed op wat er in moet staan (zoals dat het bedrag uitgeschreven moet worden in letters). Als je er zelf een opstelt bewaar dan beide een getekend exemplaar. Het is aan te raden om dat niet in je huis te leggen (bv bij ouders of familie) . Mocht het fout gaan tussen jullie dan moet je wel je exemplaar kunnen vinden. Als je flink ruzie hebt kan dat nog wel eens verkeerd gaan. Een rede te meer om de notaris dit te laten afhandelen.
Het zou wel zo eerlijk zijn om die 100.000¤ mee te laten groeien bij meerwaarde en mee te laten zakken bij een onderwaarde. Dit kan je in de overeenkomst meenemen.
Er komt dan wat erfrecht bij kijken maar ik dacht dat dat niet zo veel zou zijn. Bij mijn broertje is er voor 75/25 gekozen omdat hij en veel meer verdient en meer geld inlegt.quote:Op woensdag 8 mei 2019 23:08 schreef DaRealDeal het volgende:
[..]
Dank je wel voor het uitgebreide antwoord! Ik ga dit eens overleggen met mijn vriendin. Ze kwam er zelf mee in eerste instantie. De ongelijke verdeling voelt een beetje vreemd aan, heel eerlijk gezegd. En ik had begrepen dat je bij een grotere verdeling dan 60/40, weer met de belastingdienst rekening moet houden. Maar het zijn inderdaad goede opties, ik ga met haar overleggen waar ze het meeste voor voelt.
Uiteraard is het de bedoeling dat we die verdeling uiteindelijk helemaal nooit nodig hebben gehad! Als we later oud en gelukkig zijn 😉
Doe eens wat aan dat gat in je vriendins hand zou ik zeggen.quote:Op donderdag 9 mei 2019 10:41 schreef DaRealDeal het volgende:
Bedankt voor alle antwoorden! Hier kan ik wat mee 👌
Zou even wat offertes op vragen voor een samenlevingscontract, kan je zo een paar 100,- schelen. Wij betaalde namelijk ¤260,- terwijl de notaris die we toegewezrn kregen (nieuwbouw woning) iets van ¤600 vroeg...quote:Op woensdag 8 mei 2019 22:13 schreef DaRealDeal het volgende:
[..]
Dat is inderdaad niet de bedoeling. En daar ga ik ook zeker naar kijken. Verwacht dat een notaris daar wel iets op weet.
Ik heb geluk gehad met de verkoop van mijn huis en tevens met crypto. Zij heeft helaas nooit echt wat gespaard. Kan je helaas weinig aan veranderen 😉quote:Op zaterdag 11 mei 2019 21:58 schreef vosss het volgende:
[..]
Doe eens wat aan dat gat in je vriendins hand zou ik zeggen.
Hoe kan het dat jij 25% meer vangt dan haar en dat jij 100K eigen geld kan inleggen en zij nul euro eigen geld kan inleggen? Zij had imo dan toch ook gewoon 75K in moeten kunnen leggen of ben ik nou gek?
Oh dat is wel flink idd! Thanksquote:Op zaterdag 11 mei 2019 22:51 schreef 111210 het volgende:
[..]
Zou even wat offertes op vragen voor een samenlevingscontract, kan je zo een paar 100,- schelen. Wij betaalde namelijk ¤260,- terwijl de notaris die we toegewezrn kregen (nieuwbouw woning) iets van ¤600 vroeg...
Nice. Aan het verleden is niet zoveel te veranderen. Maar 0 spaargeld op een leeftijd dat je een huis wilt gaan kopen is wel bijzonder. Geen enkele buffer..quote:Op zaterdag 11 mei 2019 22:54 schreef DaRealDeal het volgende:
[..]
Ik heb geluk gehad met de verkoop van mijn huis en tevens met crypto. Zij heeft helaas nooit echt wat gespaard. Kan je helaas weinig aan veranderen 😉
Is niet bijzonder hoor.quote:Op zondag 12 mei 2019 14:16 schreef baskick het volgende:
[..]
Nice. Aan het verleden is niet zoveel te veranderen. Maar 0 spaargeld op een leeftijd dat je een huis wilt gaan kopen is wel bijzonder. Geen enkele buffer..
Niet zo masculien redeneren.quote:Op zondag 12 mei 2019 14:16 schreef baskick het volgende:
[..]
Nice. Aan het verleden is niet zoveel te veranderen. Maar 0 spaargeld op een leeftijd dat je een huis wilt gaan kopen is wel bijzonder. Geen enkele buffer..
Testament bij leven is ook handig als je nog niet trouwt oid.quote:Op zondag 12 mei 2019 20:46 schreef blomke het volgende:
Als je toch bij de notaris zit, overleg dan over een testament. Ook handig voor het geval dat…en je nabestaanden willen die ton terug.
Dat vind ik dus wél bijzonder.quote:
Los van geslacht.quote:
Persoonlijk vind ik huren weggegooid geld. Dat is als je de mogelijkheid hebt om een huis te kunnen kopen.quote:Op zondag 12 mei 2019 21:38 schreef Vollenhoven het volgende:
Mag ik vragen waarom mensen zo graag willen kopen? Is huren niet mogelijk?
Maar is een hypotheek niet gevaarlijk?quote:Op zondag 12 mei 2019 21:43 schreef DaRealDeal het volgende:
[..]
Persoonlijk vind ik huren weggegooid geld. Dat is als je de mogelijkheid hebt om een huis te kunnen kopen.
Huur kost mij sowieso minimaal 1000 euro per maand. Daar kan je zo ongeveer 300k hypotheek voor krijgen. Welke je in 30 jaar tegenwoordig sowieso aflost.
Huur stijgt over het algemeen elk jaar. En hypotheek blijft gelijk afhankelijk van je rentevast periode.
Dat is zeker een risico als je moet verhuizen. Dat is niet mijn uitgangspunt. Het gaat om een woning waar ik oud zou kunnen/willen worden. Zou de relatie over gaan dan deel je dus ook de schuld als je moet verkopen. Maar dan kan ik altijd besluiten om er te blijven dmv het geld wat ik achter de hand heb.quote:Op zondag 12 mei 2019 21:45 schreef Vollenhoven het volgende:
[..]
Maar is een hypotheek niet gevaarlijk?
Wat als de woningmarkt instort?
Maar begrijp ik dan goed dat als jullie gaan scheiden. Jij het huis krijgt en zij met een schuld zit?quote:Op zondag 12 mei 2019 21:49 schreef DaRealDeal het volgende:
[..]
Dat is zeker een risico als je moet verhuizen. Dat is niet mijn uitgangspunt. Het gaat om een woning waar ik oud zou kunnen/willen worden. Zou de relatie over gaan dan deel je dus ook de schuld als je moet verkopen. Maar dan kan ik altijd besluiten om er te blijven dmv het geld wat ik achter de hand heb.
Dus ja een hypotheek brengt een zeker risico met zich mee als de huizenmarkt instort en je er weg moet.
Stort de markt in en blijf je wonen is er niet zoveel aan de hand, vergeet niet dat je ook aflost.
Blijf je er 30 jaar wonen, dan heb je 0 hypotheek en is het volledig jouw eigendom.
Huur je 30 jaar dan heb je daarna nog steeds niks en betaal je misschien zelfs wel 1200 euro of veel meer per maand huur.
Het geld vanuit overwaarde kun je erbuiten houden, over dat bedrag mag je dan alleen geen hypotheekrente aftrekken.quote:Op zondag 12 mei 2019 21:35 schreef DaRealDeal het volgende:
Veel reacties waar ik wat aan heb! Bedankt daarvoor!
Terugkomende op degene die zegt dat het raar is dat iemand op die leeftijd vrijwel nihil heeft gespaard. Ben het ergens zeker met je eens, maar soms zit het leven mee en soms zit het tegen. Ik heb veel “geluk” gehad denk ik, altijd veel uitgegeven en veel gereisd en leuke dingen gedaan en toch een leuk bedrag achter de hand.
Hebben er nog samen over gesproken en mogelijk gaan we gewoon de hypotheek op 2 namen zetten 50/50. En mijn geld erbuiten houden. Dit geeft haar wat rust en geeft haar het gevoel op gelijke voet te staan qua huis. Heb nog wel wat ideeën voor het geld om daar wat mee te doen.
Niet helemaal. Maar stel wij gaan uit elkaar en de woning is i.p.v. bv 380k nog 340k waard. Dan zouden wij beiden 20k verlies hebben.quote:Op zondag 12 mei 2019 21:50 schreef Vollenhoven het volgende:
[..]
Maar begrijp ik dan goed dat als jullie gaan scheiden. Jij het huis krijgt en zij met een schuld zit?
Klopt ben ik mij bewust. Maar dat is idd een keuze en met de huidige rente tarieven een acceptabele keuze.quote:Op zondag 12 mei 2019 21:54 schreef Grems het volgende:
[..]
Het geld vanuit overwaarde kun je erbuiten houden, over dat bedrag mag je dan alleen geen hypotheekrente aftrekken.
Dat doen we eigenlijk al zo goed als, alleen is het te klein voor onze toekomstplannen. 😉quote:Op zondag 12 mei 2019 22:31 schreef Peter het volgende:
Waarom wonen jullie nu al niet samen in haar huis?
tof, het is handig om te weten of je het 24/7 met elkaar uit houdt voor je een huis kooptquote:Op zondag 12 mei 2019 22:42 schreef DaRealDeal het volgende:
[..]
Dat doen we eigenlijk al zo goed als, alleen is het te klein voor onze toekomstplannen. 😉
Haha ja dat is inderdaad wel prettig om te weten 😉quote:Op zondag 12 mei 2019 22:48 schreef Peter het volgende:
[..]
tof, het is handig om te weten of je het 24/7 met elkaar uit houdt voor je een huis koopt
quote:Op zondag 12 mei 2019 21:38 schreef Vollenhoven het volgende:
Mag ik vragen waarom mensen zo graag willen kopen? Is huren niet mogelijk?
Omdat je voor het huren geen stenen terugkrijgt. Je betaald voor gebruik. Bij koop betaal je iedere maand een stukje af en na 30 jaar is het huis jouw eigendom. Wat je dus kunt verkopen.quote:Op zondag 12 mei 2019 21:38 schreef Vollenhoven het volgende:
Mag ik vragen waarom mensen zo graag willen kopen? Is huren niet mogelijk?
Ik neem aan dat de meeste hypotheken goedkoper zijn dan huren?quote:Op vrijdag 17 mei 2019 09:17 schreef sanger het volgende:
[..]
[..]
Omdat je voor het huren geen stenen terugkrijgt. Je betaald voor gebruik. Bij koop betaal je iedere maand een stukje af en na 30 jaar is het huis jouw eigendom. Wat je dus kunt verkopen.
Eerst bel je natuurlijk de bank, en overleg je. Vaak is uitstel van rente mogelijk. Als je het daarna nog steeds niet red, dan kun je toch gewoon verkopen?quote:Op vrijdag 17 mei 2019 11:48 schreef Vollenhoven het volgende:
Maar wat als je je hypotheek niet meer kan betalen? En er is wel overwaarde?
Ahhh op die manier.quote:Op vrijdag 17 mei 2019 11:55 schreef Hallmark het volgende:
[..]
Eerst bel je natuurlijk de bank, en overleg je. Vaak is uitstel van rente mogelijk. Als je het daarna nog steeds niet red, dan kun je toch gewoon verkopen?
Als je zelf niet in staat bent om te doen, dan wordt het gedwongen verkoop. Dan gaat 'ie tegen elke prijs weg, en daarmee snij je jezelf mogelijk in de vingers. Maar het gebeurt, ook in deze markt.
Nou, het is niet van de bank maar van jou, alleen staat daar een schuld bij de bank tegenover.quote:Ahhh op die manier.
Was een beetje vaag voor mij, je mag je huis dus niet verhuren want tenslotte is het huis nog steeds van de bank, maar wel verkopen.
Als je geen 'financiele gemeenschap' hebt, maar gewoon gescheiden financieen zal alles wat jij uit je persoonlijke financieen inlegt in de woning jezelf een 'claim' geven op de 'kopersgemeenschap' (de 'bezitters' van de woning, wat overigens enkel een waarde oplevert die de verkoopwaarde minus ale schulden is, ook minus eventuele claims tov elkaar).quote:Op woensdag 8 mei 2019 21:43 schreef DaRealDeal het volgende:
Wat en hoe kunnen wij dit het beste vastleggen. Mocht er wat mis gaan binnen afzienbare tijd dan wil ik niet alles kwijt zijn, hebt dit eens eerder meegemaakt. Natuurlijk is dit niet het uitgangspunt. Enerzijds voelt dit best vervelend maar wil dit graag zakelijk bekijken.
Niet per se altijd goedkoper.quote:Op vrijdag 17 mei 2019 11:48 schreef Vollenhoven het volgende:
[..]
Ik neem aan dat de meeste hypotheken goedkoper zijn dan huren?
Maar wat als je je hypotheek niet meer kan betalen? En er is wel overwaarde?
Als jij er blijft wonen hoeft ze je niets te betalen. Je zal haar moeten uitkopen voor de helft van de waarde (bij een 50/50) zij blijft dan met een restschuld achter maar deze restschuld is naar de bankquote:Op zondag 12 mei 2019 21:54 schreef DaRealDeal het volgende:
[..]
Niet helemaal. Maar stel wij gaan uit elkaar en de woning is i.p.v. bv 380k nog 340k waard. Dan zouden wij beiden 20k verlies hebben.
Afhankelijk van de keus of ik er dan blijf wonen zou zij mij dat bedrag moeten betalen.
Stel het huis is i.p.v. 380k, 450k waard en ik wil er blijven wonen dan zou ik haar de helft van de 70k overwaarde moeten betalen.
Uiteindelijk schiet je er beide evenveel bij in of maak je beide evenveel winst, zij het niet dat degene die blijft wonen dat geld niet ziet op zijn rekening. Dat is als het huis op allebei de namen staat 50/50.
ai aiquote:Op vrijdag 17 mei 2019 13:02 schreef sanger het volgende:
[..]
Niet per se altijd goedkoper.
Als je je hypotheek niet kunt betalen dan kun je verkopen.
Maakt voor de keuze tussen kopen en huren niets uit ook, als je de hypotheek niet kunt betalen kun je de huur ook niet betalen.
Lijkt me voor je partner wel zo prettig ja, mocht jou iets overkomen.quote:Op zaterdag 18 mei 2019 09:55 schreef raptorix het volgende:
Persoonlijk heb ik het zo geregeld dat ik gewoon de hypotheek in mijn eentje ophoest en mijn partner niets, mocht het over gaan dan wil ik hier gewoon blijven wonen, kwam ook beetje omdat we uit nood binnen enkele weken al gingen samen wonen. Moet nog wel keer iets regelen qua erfenis omdat we geen enkele vorm van samenlevingscontract hebben.
Je zal vast gelijk hebben, maar ik vind het een beetje kromme vergelijking.quote:Op vrijdag 17 mei 2019 13:02 schreef sanger het volgende:
[..]
Niet per se altijd goedkoper.
Als je je hypotheek niet kunt betalen dan kun je verkopen.
Maakt voor de keuze tussen kopen en huren niets uit ook, als je de hypotheek niet kunt betalen kun je de huur ook niet betalen.
Dus jij levert 100K en je sociale leven in omdat zij haar dorp niet uit wil? Wat levert zij in om samen te kunnen wonen met jou?quote:Op woensdag 8 mei 2019 21:43 schreef DaRealDeal het volgende:
Mijn vriendin en ik willen gaan samenwonen in een nieuw koophuis. Dit betekend dat ik mijn huidige woning ga verkopen en zij uiteindelijk haar huur gaat opzeggen. Het makkelijkste zou zijn als zij bij mij intrekt, maar vanwege werk, familie etc wil zij liever in haar huidige woonplaats blijven wonen. Voor mij maakt het qua reisafstand niet zoveel af en kan als ik wil binnen 25 minuten bij mijn vrienden zijn. Dus dat is de reden dat wij samen besloten hebben voor een ander huis te kijken.
Nu hebben wij een woning op het oog, waar we op beide namen de hypotheek willen zetten. In mijn eentje red ik het net wel/net niet qua hypotheek. Maar de insteek is dat we een gelijke verdeling willen hebben en dat het ook haar woning moet zijn en zij zich er ook thuis moet voelen. Alleen komt het deel spaargeld/overwaarde huidige huis erbij kijken.
Tja, laten we maar niet gaan doen alsof vroeger alles beter was.quote:Op zaterdag 18 mei 2019 10:45 schreef Gia het volgende:
Ik vind het toch raar om op deze basis samen te gaan wonen. Duurzaam, want je hebt het al over kinderen.
Stel je gaat over 25 of 30 jaar uit elkaar!
Vroeger werkten vrouwen helemaal niet, brachten alleen de mannen geld in. Toen werd toch ook niet een percentage apart gezet.
Ze daten nog maar sinds september 2018. ik snap wel dat hij daar nog wat voorzichtig mee is.quote:Op zaterdag 18 mei 2019 23:01 schreef Zwolsboy het volgende:
Waarom zon bizzar duur huis kopen?
Je kan toch ook gewoon in de 250.000 iets kopen en dat jij het koopt en 100% betaald.
En vervolgens je meisje maandelijks een vergoeding aan je betaald... soort van huur ofzo.
Mijn miep heeft ook nauwelijks geld ingelegd in ons huis, mocht de boel knappen wij doen gewoon 50/50.
Vaak zat (vecht)scheidingen gehoord als het om geld en koopwoningen gaat.... Te triest als de liefde weg valt dat er wraak op geld komt. In jou situatie lijkt het erop dat je eigen vriendin niet eens volledig vertrouwd en je eigen geld alvast veilig wil zetten...
Gewoon alles erin pompen, niet meer nadenken en genieten van je leven komende 30 jaar en dan wanneer je oud bent elkaar aankijken dat je nog gelukkig (getrouwd) bent.
inderdaad, dan kan TS beter een jaartje of 2 latten vervolgens jaartje of 5 samenwonen in een (huur)huis... kom op zeg relaties bouw je rustig op dan duren ze het langst, na 8 maanden al samen willen wonen en een huis willen kopenquote:Op zaterdag 18 mei 2019 23:44 schreef Elpis het volgende:
[..]
Ze daten nog maar sinds september 2018. ik snap wel dat hij daar nog wat voorzichtig mee is.
Zelf zou ik nog niet eens beginnen aan een gezamelijke koopwoning zo snel.
Wat een onzin is dit😂😂quote:Op zaterdag 18 mei 2019 11:54 schreef Cothen het volgende:
[..]
Dus jij levert 100K en je sociale leven in omdat zij haar dorp niet uit wil? Wat levert zij in om samen te kunnen wonen met jou?
Lijkt me geen goede deal. 10 jaar geleden iets vergelijkbaars gedaan, relatie is al 8 jaar voorbij en voel de gevolgen nog steeds elke maand.
Ik zou er nog eens goed over nadenken en als je iets koopt, koop dan in elk geval iets dat je in je eentje en met behoud van de 100k kan betalen.
Ook dat. Of goedkoper en dan op één naam/één salaris.quote:Op zaterdag 18 mei 2019 23:44 schreef Elpis het volgende:
Ze daten nog maar sinds september 2018. ik snap wel dat hij daar nog wat voorzichtig mee is.
Zelf zou ik nog niet eens beginnen aan een gezamelijke koopwoning zo snel.
Ik denk bij de notaris, op het moment van overdracht.quote:Op zondag 19 mei 2019 16:16 schreef jsuijker het volgende:
[..]
Wat een onzin is dit😂😂
Hij levert 100k in? Hoe dan?
Gelukkig staat daar geen vermogen tegenover wat hij veilig wilt stellen.quote:Op zondag 19 mei 2019 17:36 schreef Cothen het volgende:
[..]
Ik denk bij de notaris, op het moment van overdracht.
3e alinea, eerste zin van de OP. Daarin staat toch duidelijk dat hij 100k in het huis steekt en zijn vriendin 0.quote:Op maandag 20 mei 2019 06:01 schreef jsuijker het volgende:
[..]
Gelukkig staat daar geen vermogen tegenover wat hij veilig wilt stellen.
Danwel wordt het buiten de aankoop gehouden en is het liquide.
Nergens wordt er iets ingeleverd in haar voordeel
Liever niet weg inderdaad, maar dat is de keuze die ik maak inderdaad. Ik heb niet zoveel binding met mijn huidige woonplaats en mocht het nodig zijn ben ik binnen afzienbare tijd daar.quote:Op maandag 20 mei 2019 08:35 schreef Cothen het volgende:
[..]
3e alinea, eerste zin van de OP. Daarin staat toch duidelijk dat hij 100k in het huis steekt en zijn vriendin 0.
Je focust wel heel erg op de financiële kant van mijn opmerking. De sociaal kant speelt ook mee hè.
Mevrouw wil niet weg, dus moet meneer maar schikken. Lijkt me geen goede basis om samen te gaan wonen.
Ik focus op het financiele omdat dat onzin is.quote:Op maandag 20 mei 2019 08:35 schreef Cothen het volgende:
[..]
3e alinea, eerste zin van de OP. Daarin staat toch duidelijk dat hij 100k in het huis steekt en zijn vriendin 0.
Je focust wel heel erg op de financiële kant van mijn opmerking. De sociaal kant speelt ook mee hè.
Mevrouw wil niet weg, dus moet meneer maar schikken. Lijkt me geen goede basis om samen te gaan wonen.
Dan heb je 6k - dat zet niet écht zoden aan de dijk ten opzichte van die ton, of wel?quote:Op zondag 19 mei 2019 09:50 schreef Zwolsboy het volgende:
[..]
inderdaad, dan kan TS beter een jaartje of 2 latten vervolgens jaartje of 5 samenwonen in een (huur)huis... kom op zeg relaties bouw je rustig op dan duren ze het langst, na 8 maanden al samen willen wonen en een huis willen kopen![]()
Vind je gek dat de huidige lui zelden een relatie volhouden langer dan 5 jaar... laat staan een huwelijk.
Dan kan zijn vriendin komende jaren ook sparen, als ze bijv elke maand 100,- op zij legt en dit 5 jaar doet... loopt hard op.
100k vrij besteedbaar is iets anders dan 100k vast in je huis.quote:Op maandag 20 mei 2019 12:59 schreef jsuijker het volgende:
[..]
Ik focus op het financiele omdat dat onzin is.
Alinea 4 (en het hele topic) gaat erover hoe vast te leggen dat de inleg v zijn kant hoger is (de 100k). Dat is dus niet anders met zijn huidige situatie (gebruik v overwaarde)...
Als je alle 2 ergens anders woont zal er altijd minimaal 1 moeten verplaatsen of kunnen alleen mensen vanuit dezelfde stad/dorp samenwonen?
Zo dacht ik er jaren geleden ook over. Nu 10 jaar wijzer en een slordige 30k armer had ik mezelf toch die stap liever niet zien maken.quote:Op maandag 20 mei 2019 12:46 schreef DaRealDeal het volgende:
Liever niet weg inderdaad, maar dat is de keuze die ik maak inderdaad. Ik heb niet zoveel binding met mijn huidige woonplaats en mocht het nodig zijn ben ik binnen afzienbare tijd daar.
Er is sprake van overwaarde dus het is niet vrijbesteedbaar.quote:Op maandag 20 mei 2019 17:54 schreef Cothen het volgende:
[..]
100k vrij besteedbaar is iets anders dan 100k vast in je huis.
En als het mis gaat in de relatie dan kan ts sie 100k goed gebruiken.
Houd er wel rekening mee dat het fiscaal niet aantrekkelijk is om overwaarde van een huis niet in een nieuw huis te steken.quote:Op zondag 12 mei 2019 21:35 schreef DaRealDeal het volgende:
Hebben er nog samen over gesproken en mogelijk gaan we gewoon de hypotheek op 2 namen zetten 50/50. En mijn geld erbuiten houden. Dit geeft haar wat rust en geeft haar het gevoel op gelijke voet te staan qua huis. Heb nog wel wat ideeën voor het geld om daar wat mee te doen.
Klopt ben mij ervan bewust, scheel een aantal tientjes! Thanksquote:Op maandag 20 mei 2019 19:23 schreef Light het volgende:
[..]
Houd er wel rekening mee dat het fiscaal niet aantrekkelijk is om overwaarde van een huis niet in een nieuw huis te steken.
Dat klopt, maar dat tonnetje wat hij heeft heeft hij 0,00 moeite voor gedaan puur winst overwaarde, dat is het zelfde als met gokken winnen.... ofwel onrealistisch om dat met zijn vriendin te vergelijken, niet iedereen maakt binnen no time een ton winst op een huis.quote:Op maandag 20 mei 2019 15:23 schreef baskick het volgende:
[..]
Dan heb je 6k - dat zet niet écht zoden aan de dijk ten opzichte van die ton, of wel?
Als weduwnaar kan ik je aanraden om dat wel te doen en spoedig je weet nooit wanneer het noodlot toeslaat.quote:Op zaterdag 18 mei 2019 09:55 schreef raptorix het volgende:
Moet nog wel keer iets regelen qua erfenis omdat we geen enkele vorm van samenlevingscontract hebben.
Dat. Je denkt "dat overkomt ons niet", maar het kan iedereen gebeuren, ook jonge, op het oog gezonde mensen kunnen plotseling overlijden.quote:Op woensdag 22 mei 2019 01:42 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
[..]
Als weduwnaar kan ik je aanraden om dat wel te doen en spoedig je weet nooit wanneer het noodlot toeslaat.
Ik loop dus een pensioen mis omdat wij destijds nog niets geregeld hadden.
Haar inleg was dus voor niets geweest het gaat bij de grote pot van het ABP.
Terwijl ik zeker weet dat zij het gewild zou hebben dat ik begunstigde zou moeten zijn.
Wacht niet ! je weet niet hoe lang jij of jouw partner heeft!
Dat is wel, zo, maar de herkomst is irrelevant. Ik reageerde meer op jouw "loopt hard op." Eigen geld inbrengen is natuurlijk een goed idee, maar je doet net of alsof zij (op met jouw voorgestelde tempo) enige relevantie heeft in de aankoop.quote:Op dinsdag 21 mei 2019 22:36 schreef Zwolsboy het volgende:
[..]
Dat klopt, maar dat tonnetje wat hij heeft heeft hij 0,00 moeite voor gedaan puur winst overwaarde, dat is het zelfde als met gokken winnen.... ofwel onrealistisch om dat met zijn vriendin te vergelijken, niet iedereen maakt binnen no time een ton winst op een huis.
En de 6K die de andere dan heeft heeft die hard voor gewerkt en gezweet zuinig leven, dat vind ik veel verantwoordelijker...
ik zou je partner met klem afraden zomaar mee te gaan in het voorstel wat jij doet...quote:Op woensdag 22 mei 2019 09:26 schreef Debuteer het volgende:
Ik zit in een beetje vergelijkbare situatie. Ik ga straks ruim 200k inbrengen en laat dan ook vastleggen dat dit mijn geld is, ik denk procentueel zodat dit meegaat met de onder of overwaarde. Daarna gaat alles op een hoop en zijn we voor het restant 50/50 eigenaar. Ik vind het prima om straks alles samen te verdelen, ook al verdient de een meer als de ander maar ik zou het onredelijk vinden om ook het spaargeld wat ik heb opgebouwd met haar te delen.
Dat klopt niet. Hij zou in dit voorbeeld van de overwaarde 75k overhouden en zijn partner 25k*.quote:Op woensdag 22 mei 2019 12:02 schreef RM-rf het volgende:
Om een voorbeeld te geven;
Je koopt bv. een huis van 4 ton volgens je voorstel.
200K leg jij in wat je een aandeel van 50% van een eventuele verkoopsom oplevert, de rest van de lasten (financiering voor de andere 200K) delen jullie naar rato van inkomen.
aangenomen je partner verdient de helft van wat jij verdiend, zal deze dus een derde van alle lasten moeten betalen en jij 2/3e: Jij betaald tweemaal zoveel aan alle lasten in de tijd dat je er woont (maar eigenlijk bezit je drie-kwart van die woning)
Zou over enige tijd de bezitsgemeenschap beeindigt worden (en vermoedelijk de relatie ook),
en bv de woning verkocht voor 500K, zou jij per direkt recht hebben op 250K, op basis van die intiiele inleg, maar ook de helft van de rest van de opbrengt van aftrek van de resterende hypotheekschuld.. zou je in die tijd bv een kwart afgelost hebben, zou dat je dus 275K opleveren..
je partner houd er 25K aan over.
Ik snap het verhaal ook niet helemaal, lijkt me juist de meest eerlijke manier van verdelen. Huizenmarkt is op een piek, stel dat ik de inleg hard vastleg en de woningmarkt stort in, dan kan het zijn dat ze me naast haar eigen onderwaarde ook mijn eigen onderwaarde moet betalen. Juist door inbreng van dit kapitaal profiteert ze ruimschoots mee van ruim wonen tegen lage lasten, geen probleem voor mij, maar je schildert het af alsof ik haar oplicht, wel heel erg krom.quote:Op woensdag 22 mei 2019 12:50 schreef Rockefellow het volgende:
[..]
Dat klopt niet. Hij zou in dit voorbeeld van de overwaarde 75k overhouden en zijn partner 25k*.
Dat is ook volkomen logisch gezien de berg risicodragend kapitaal dat hij inbrengt.
Alleen bij waardestijging rendeert zijn vermogen; verder ontvangst hij geen vergoeding voor het beschikbaar stellen van kapitaal. Dat lijkt mij voor zijn partner zeer voordelig wonen.
Waarom je dat als superrendement bestempeld is mij volstrekt onduidelijk.
* als ze beiden voor 50% de hypotheeklast van 200k dragen.
Dat kapitaal is nu juist null risicodragend: die 200K is gewoon een claim die hij heeft als privaatpersoon op de bezitsgemeenschap (dus het gedeelde eigendom wat hij samen met zn partner bezit) als -tegenwaarde' voor zn inleg, en wat hij wil laten vastleggen is dat hij daarmee ook nog eens recht heeft op een deel van de waardestrijging van het huis, bovenop zn bezitsaandeel, als een extra 'rendement'.quote:Op woensdag 22 mei 2019 12:50 schreef Rockefellow het volgende:
[..]
Dat klopt niet. Hij zou in dit voorbeeld van de overwaarde 75k overhouden en zijn partner 25k*.
Dat is ook volkomen logisch gezien de berg risicodragend kapitaal dat hij inbrengt.
Die er als eerste aangaat als er geliquideerd moet worden als de investering onder water staat. Leef jij nog in begin 2008?quote:Op woensdag 22 mei 2019 14:42 schreef RM-rf het volgende:
Dat kapitaal is nu juist null risicodragend: die 200K is gewoon een claim
Ik zou op basis van de bekende informatie ook tekenen. Nooit meer gaat zij zo goedkoop wonen, ooit.quote:Op woensdag 22 mei 2019 13:36 schreef Debuteer het volgende:
[..]
Ik snap het verhaal ook niet helemaal, lijkt me juist de meest eerlijke manier van verdelen. Huizenmarkt is op een piek, stel dat ik de inleg hard vastleg en de woningmarkt stort in, dan kan het zijn dat ze me naast haar eigen onderwaarde ook mijn eigen onderwaarde moet betalen. Juist door inbreng van dit kapitaal profiteert ze ruimschoots mee van ruim wonen tegen lage lasten, geen probleem voor mij, maar je schildert het af alsof ik haar oplicht, wel heel erg krom.
Verder zal ik in de praktijk meer dan 50÷ van de hypothetische 200k hypotheeklast betalen, terwijl ze hier wel voor 50÷ eigenaar van is. Als een partner mij deze situatie aanbiedt zou ik er iig geen problemen mee hebben.
Eens.quote:Op woensdag 22 mei 2019 15:06 schreef Debuteer het volgende:
Klinkt leuk maar ik verwacht niet dat de woningmarkt zo doorstijgt. Als ik rendement zou willen maken koop ik wel twee appartementen voor de verhuur. Dan nemen we volle mep hypotheek op het nieuwe huis en delen we de lasten gelijk. Ik weet wel wie er dan slechter af is.
Wat een rare nonsensquote:Op woensdag 22 mei 2019 15:26 schreef Rockefellow het volgende:
Die er als eerste aangaat als er geliquideerd moet worden als de investering onder water staat.
Als de woning om welke reden dan ook voor 100k minder dan de aankoopprijs wordt verkocht draagt hij 75k van het verlies, of 50k meer dan zijn partner. Dat is een negatief rendement van 25% op de investering van 200k.quote:Op woensdag 22 mei 2019 15:44 schreef RM-rf het volgende:
Wat een rare nonsenswaarom zou hij zijn eigen claim op een bezitsgemeenschap waar hij evengoed zelf deel uitmaakt gaan 'liquideren...
Het geld zit vast in zijn 75% en daalt en stijgt naargelang de waardeverandering van de woning.quote:volgens mij heb je eerder zelf rare ideen...
Juist als hij dat geld gewoon steekt in het huis dat hij zelf bewoont staat het heerlijk vast en hoeft hij geen enkele zorgen te maken over een eventuele restschuld/onderwaarde op het andere deel van de woning... no way dat de woning zomaar eventjes meer dan de helft van haar waarde verliest en ook ingeteerd wordt op dat bezitsdeel.
Hoe heeft dat een superrendement? En ten opzichte van wat?quote:ontstaat wel een restschuld op die hypotheek voor de rest van de 200K, wordt die deels nu juist door zn partner gedekt, die ook voor 50% eigenaar is en dus is zelfs dan zn risco gering.
De situatie is veel risicolozer en heeft ook een duidelijk hoger rendement
Voor verbouwing zou je bijvoorbeeld een extra 50k financiering kunnen aantrekken. Dat kost haar (deel) zo'n 20 euro per maand extra. De poster geeft aan de rest 1/3 2/3 te willen verdelen. Voor het afrekenen van belastingen, onderhoud en verzekeringen zou ik mijn tranen drogen met de honderd euro biljetten die ik maandelijks overhoud, als ik haar was.quote:dan wanneer hij bv dat private vermogen in een huurhuis kopen en verhuren zou steken, waar dan vaak nog meer kosten bijkomen... als dat overigens wel winstgevender zou zijn, zou het des te meer een overweging zijn dat te preferen boven investering van dat eigen geld in zn eigen woning.
verder,
je lijkt mn post niet gelezen te hebben... de lasten van een hypotheek zijn niet de enige voor het bezit van een woning.
In dit geval is die hypotheek dan ook een stuk lager, maar zulen er zeker onadere woonlasten blijven bestaan die dan een relatief groter deel uitmaken van de totale lasten.
bv de lasten voor verzekeringen, belastingen, onderhoud, evt. verbouwingen... als iemand 50/50 eigenaar is, wordt hij geacht ook naar zn bezitsdeel daaraan bij te dragen.
Dat is maar net hoe je het afspreekt natuurlijk.quote:maar, als die poster enkel een 'claim' heeft op de bezitsgemeenschap moet die bezitsgemeenschap dat dragen en hoeft hij niet bij te dragen voor saken die vaak wel degelijk essentieel zijn voor de vraag of een overwaarde ontstaat...
dat is uiteindelijk vragen om een conflict tussen de partner, omdat die verdeling van eventueel rendement en lasten natuurlijk erg ongelijk is
Je haalt dingen al dan niet bewust door elkaar. Als ik het als hard bedrag vast zou laten leggen heb ik inderdaad geen risico op onder of bovenwaarde. Ik heb dan echter ook nul rendement op mijn geld.quote:volgens mij heb je eerder zelf rare ideen...
Juist als hij dat geld gewoon steekt in het huis dat hij zelf bewoont staat het heerlijk vast en hoeft hij geen enkele zorgen te maken over een eventuele restschuld/onderwaarde op het andere deel van de woning... no way dat de woning zomaar eventjes meer dan de helft van haar waarde verliest en ook ingeteerd wordt op dat bezitsdeel.
ontstaat wel een restschuld op die hypotheek voor de rest van de 200K, wordt die deels nu juist door zn partner gedekt, die ook voor 50% eigenaar is en dus is zelfs dan zn risco gering.
De situatie is veel risicolozer en heeft ook een duidelijk hoger rendement dan wanneer hij bv dat private vermogen in een huurhuis kopen en verhuren zou steken, waar dan vaak nog meer kosten bijkomen... als dat overigens wel winstgevender zou zijn, zou het des te meer een overweging zijn dat te preferen boven investering van dat eigen .
bv de lasten voor verzekeringen, belastingen, onderhoud, evt. verbouwingen... als iemand 50/50 eigenaar is, wordt hij geacht ook naar zn bezitsdeel daaraan bij te dragen.
maar, als die poster enkel een 'claim' heeft op de bezitsgemeenschap moet die bezitsgemeenschap dat dragen en hoeft hij niet bij te dragen voor saken die vaak wel degelijk essentieel zijn voor de vraag of een overwaarde ontstaat...
dat is uiteindelijk vragen om een conflict tussen de partner, omdat die verdeling van eventueel rendement en lasten natuurlijk erg ongelijk is
Het hele discussie-punt komt gewoon neer op 75% van de winst krijgen en maar 2/3e van de kosten hoeven te dragen (enigszins afhankelijk hoeveel minder de partner verdiend).quote:
Nee, dat klopt niet. Hij draagt 75% van de investering voor 75% van het rendement (positief én negatief).quote:Op donderdag 23 mei 2019 10:29 schreef RM-rf het volgende:
[..]
Het hele discussie-punt komt gewoon neer op 75% van de winst krijgen en maar 2/3e van de kosten hoeven te dragen (enigszins afhankelijk hoeveel minder de partner verdiend)...
Voor +/- netto 100 euro wonen in een verbouwd huis van 4,5 ton - waarvan je voor 25% eigenaar bent - en daarnaast 1/3 moeten bijdragen aan belastingen, verzekeringen en regulier onderhoud.quote:Dat kan je erg leuk vinden vor de persoon die dus de extra financiering doet, en dat is het ook...
Maar de ander moet goed afvragen of die werkelijk mee wil gaan in een deal waar zij dus 1/3e van de kosten meedraagt, maar daarmee hooguit van 25% van een waardestijging zal profiteren...
Ik heb eerder duidelijk aangegeven dat ik dat die partner zou afraden en daar blijf ik ook bij.
Snap je het verschil tussen inbreng procentueel of als vast bedrag laten vastleggen? Want je haalt die twee continu door elkaar, waarbij je steeds het meest gunstige uitgangspunt pakt. Zo werkt de wereld niet.quote:Op donderdag 23 mei 2019 10:29 schreef RM-rf het volgende:
[..]
Het hele discussie-punt komt gewoon neer op 75% van de winst krijgen en maar 2/3e van de kosten hoeven te dragen (enigszins afhankelijk hoeveel minder de partner verdiend).
Waarbij de lasten van de woning veel meer zijn dan enkel een aflossing op die hypotheek die de helft van de koppprijs uitmaakt, maar evengoed onderhoud, verzekeringen, belastingen etc gezamelijk betaald moet worden door de eigenaars als bezitsgemeenschap (die volgens die poster dan 50/50 zou zijn, al zouden de lasten 'naar rato van inkomen' gedeeld kunnen worden als 'tegemoetkoming' aan zn partner).
Dat kan je erg leuk vinden voor de persoon die dus de extra financiering doet, en dat is het ook. In geval van waardestijging profiteert hij erg sterk en het risico van waardedaling is eigenlijk eerder gering.
Maar de ander moet goed afvragen of die werkelijk mee wil gaan in een deal waar zij dus 1/3e van de kosten meedraagt, maar daarmee hooguit van 25% van een waardestijging zal profiteren.
Zeker voor iemand die voorheen nooit goed heeft kunnen sparen en ook in dit vorbeeld een duidelijk lager inkoemn heeft is het best een zeker risico uiteindelijk wel meer degelijk meer bij te dragen in de lasten maar minder vermogensgroei te ervaren, terwijl degenen die aan het begin al het meeste heeft, ook de grootste winst ontvangt ook dankzij een ongelijke positie in die bezitsgemeenschap
Ik heb eerder duidelijk aangegeven dat ik dat die partner sterk zou afraden en daar blijf ik ook bij.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |