FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / Zonnepanelen. Deel 21 - waar de dagen langer worden!
athlonkmfdonderdag 28 februari 2019 @ 14:17
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
athlonkmfdonderdag 28 februari 2019 @ 14:18
laatste post:

quote:
1s.gif Op woensdag 27 februari 2019 21:53 schreef revpolen het volgende:

[..]

Ow en heb nu infraroodpaneel boven de bank / stoelen hangen zodat ik wat minder vaak zou moeten stoken...

[ afbeelding ]
Alleen warmt zo'n paneel mensen op. Maar de lucht/meubels/muren worden niet opgewarmd. Dus zet je het uit, en de warmte is weg. Geeft wel direct een behaaglijk gevoel, maar iets dat de woning opwarmt zal prettiger zijn denk ik.

quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 06:23 schreef bambino het volgende:

[..]

Maar die 250 per paneel verkijk je je nu op. Daar zit namelijk ook warmte in.

Maar er zit dan ook alleen warmte in. Of nog erger, er komt iets uit dat enkel gebruikt kan worden voor warmte. Namelijk waterstof.

Elektriciteit kan je voor meer doeleinde gebruiken.

Persoonlijk denk ik dat een zonneboiler dan nog gunstiger is qua rendement dan een H2-paneel. Die zet immers direct warmte om. BIj een H2paneel wordt electriciteit opgewekt om H2 op te weken, die weer verbrand moet worden.

quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 14:00 schreef Sounddragon het volgende:

[..]
Nu is een pomp die dat kan duur omdat het een non-common device is, maar zodra ze die techniek gaan ontwikken en het wordt massaproductie en dus gemeengoed, zal dat heus gaan veranderen.
Onze warmtepompdroger kostte 8 jaar geleden ook een godsvermogen, inmiddels nog maar de helft ofzo, en dan is hij ook nog een heel stuk efficiënter geworden.
De ontwikkeling van je warmtepompdroger is bijvangst. Doordat er flink is ontwikkeld in warmtepompen (airco's en koelkasten) hebben ze de techniek sterk verbeterd.
Net zoals dat accu's steeds efficienter worden vanwege de explosieve vraag vanwege telefoons en nu elektrische auto's.

Maar die pomp en vat die waterstof goed kan verwerken vraagt om een directe investering. Dat zal dus nog wel een tijdje duren, eer dat rendabel is.
Want zo'n H2-generator is leuk. De pomp en opslag die erbij komt minder. En dan ook nog eens een investering om een verbrander te nemen die op H2 kan werken... En dan klagen mensen nu al over warmtepompen...

[ Bericht 27% gewijzigd door athlonkmf op 28-02-2019 14:25:12 ]
Speekselklierdonderdag 28 februari 2019 @ 14:32
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 14:09 schreef Sounddragon het volgende:
assumptions.

Als iedereen zo zou denken, leefden we nog steeds in plaggenhutten.
Dat is niet helemaal eerlijk.
Toen jij nog in je plaggenhut leefde was ik al druk bezig met 'experimentele' manieren van energiebesparing. De nu zo revolutionaire JAGA hang bij mij al bijna 20 jaar in de woonkamer.
Ik heb nog 50 watt zonnepanelen op mijn gehad en ook was ik een van de eerste met een zonneboiler. (naast heel wat mislukte projecten)

Ik wil best geloven dat waterstof een kans van slagen heeft, maar dan niet gemaakt met een zonnepaneel, maar gewoon aangeleverd via een leiding (desnoods met een kleinere lokale opslag in de wijk). Ik denk dat we ons eerder daar op moeten focussen dan op het zelf producteren.

[ Bericht 0% gewijzigd door Speekselklier op 28-02-2019 14:48:56 ]
athlonkmfdonderdag 28 februari 2019 @ 14:42
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 14:32 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ik wil best geloven dat waterstof een kans van slagen heeft, maar dan niet gemaakt met een zonnepaneel, maar gewoon aangeleverd via een leiding (desnoods met een kleine lokale opslag). Ik denk dat we ons eerder daar op moeten focussen dan op het zelf producteren.
Ik denk dat het ook efficienter is om waterstof in een grote centrale te genereren is, dan in allerlei kleine generatoren.
TheFreshPrincedonderdag 28 februari 2019 @ 15:13
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 14:00 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

500 eur hoeft ook niet toch? Een dieselverstuiver kost ook aardig geld.. Het wordt dan gewoon een intevraal deel van een woning, je keuken kost ook geen 5 tientjes, een CV unit kost ook geld, een warmtepomp ook.. Nu is een pomp die dat kan duur omdat het een non-common device is, maar zodra ze die techniek gaan ontwikken en het wordt massaproductie en dus gemeengoed, zal dat heus gaan veranderen.
Onze warmtepompdroger kostte 8 jaar geleden ook een godsvermogen, inmiddels nog maar de helft ofzo, en dan is hij ook nog een heel stuk efficiënter geworden.
Warmtepompdrogers zijn vooral betaalbaar omdat de techniek niet heel bijzonder is.
Koelkasten en airco's doen al jaren wat een warmtepompdroger doet, alleen hebben ze dat in een wasdroger weten te bouwen.

En een airco of koelkast kost ook geen vermogen.
xzazdonderdag 28 februari 2019 @ 15:44
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 14:42 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik denk dat het ook efficienter is om waterstof in een grote centrale te genereren is, dan in allerlei kleine generatoren.
Aldus mensen over stroom in 1820.
athlonkmfdonderdag 28 februari 2019 @ 15:46
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 15:44 schreef xzaz het volgende:

[..]

Aldus mensen over stroom in 1820.
Jij vind dat zonnepanelen op 1 huis efficienter kunnen werken dan in een zonnepark?
Heliossodonderdag 28 februari 2019 @ 16:52
Zojuist heb ik een topic geopend in WGR over het starten van een installatiebedrijf voor zonnepanelen. Ik plaats de OP hier ook even want ik geloof dat hier mensen zitten die er veel verstand van hebben!

WGR / Zonnepanelenbedrijf starten

Beste lezer,

Samen met een vriend heb ik een salesstrategie bedacht waarmee wij verwachten veel opdrachten te ontvangen voor het installeren van zonnepanelen. Later zouden we dit ook kunnen uitbreiden naar andere energiebesparende maatregelen zoals isolatie, warmtepomp, etc.

Wij hebben zelf echter totaal geen ervaring met het installeren van zonnepanelen en dus zijn wij vandaag gestart met onderzoek doen hiernaar. Tot zover mijn bevindingen:

• Er zijn Alles-in-1 pakketten te bestellen voor de gehele installatie

• Deze pakketten moeten worden opgeslagen in een berging. Deze berging heb ik al.

• Er moet een dakdekker en een elektricien geregeld worden voor de dag van installatie

• Op de dag van installatie moet het pakket worden vervoerd naar locatie, eventueel dient er een steiger gehuurd te worden.

• Dakdekker vervoert het pakket, installeert de panelen, legt de bekabeling en installeert de omvormer

• Elektricien verbindt de omvormer met de meterkast, maakt een extra groep aan, etc.

• Dakdekker test of alles werkt

Zouden jullie met mij mee willen denken?

Denken jullie bijvoorbeeld dat een toezichthoudend persoon essentieel is? Wij zullen dit de eerste keren natuurlijk sowieso wel zelf doen. En hoe zouden we het beste aan dakdekkers/elektriciens komen die hieraan mee willen werken? We werken natuurlijk het liefste continue met dezelfde personen zodat we weten dat zij zelfstandig die gehele installatie kunnen doen. Heeft er iemand misschien suggesties voor bij welke zaak je het beste de alles-in-1 pakketten kunt halen?

Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn verdere bevindingen.

Alvast bedankt voor het meedenken.

Gr. Heliossos.

[ Bericht 0% gewijzigd door Heliosso op 28-02-2019 16:58:32 ]
TheFreshPrincedonderdag 28 februari 2019 @ 16:57
Vandaag letterlijk de hele dag bewolkt geweest, begin van de dag wat mistig:

AcuJsiC.png

Mooi om te zien dat het dan nog weinig uitmaakt in welke richting de panelen liggen.
Patroondonderdag 28 februari 2019 @ 16:58
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 16:52 schreef Heliosso het volgende:
Heeft er iemand misschien suggesties voor bij welke zaak je het beste de alles-in-1 pakketten kunt halen?
Ik zou er maar niet aan beginnen...
Heliossodonderdag 28 februari 2019 @ 17:01
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 16:58 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ik zou er maar niet aan beginnen...
Ik wil voor nu vooral gemak zodat we eenvoudig kunnen gaan installeren. Dat het iets duurder is dan zelf die pakketten samen te stellen maakt voor nu zeker niet uit.
TheFreshPrincedonderdag 28 februari 2019 @ 17:07
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:01 schreef Heliosso het volgende:

[..]

Ik wil voor nu vooral gemak zodat we eenvoudig kunnen gaan installeren. Dat het iets duurder is dan zelf die pakketten samen te stellen maakt voor nu zeker niet uit.
Goede wijn is nog geen bier, een goede dakdekker is nog geen elektricien. Kan hij op de correcte wijze de rails aarden? Kan hij op correcte wijze een MC4 stekker aanzetten en controleren? Weet hij hoe hij veilig moet omgaan met de hoge DC voltages die hij bij het aansluiten tegenkomt? Herkent hij een verkeerd type optimizer, een te korte of lange string (of andere basiskennis) of sluit hij het domweg aan zonder terugkoppeling naar jullie? En heeft de elektricien hoogtevrees? Wie gaat er troubleshooten op het dak op 6 meter hoogte als het tussen nu en enkele jaren na oplevering niet doet wat het moet doen? ;)
Faraday01donderdag 28 februari 2019 @ 17:09
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:01 schreef Heliosso het volgende:

[..]

Ik wil voor nu vooral gemak zodat we eenvoudig kunnen gaan installeren. Dat het iets duurder is dan zelf die pakketten samen te stellen maakt voor nu zeker niet uit.
hoe denk je concurrerend te kunnen zijn ten opzichte van partijen die zelf medewerkers in dienst hebben of met zzp installatieteams werken maar wel zelf groot inkopen en zelf systemen samenstellen? En houd je er rekening mee dat sommige leveranciers alleen toegankelijk zijn als je dealer bent.

Waar denk je marge te gaan pakken?
Sounddragondonderdag 28 februari 2019 @ 17:12
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 15:13 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Warmtepompdrogers zijn vooral betaalbaar omdat de techniek niet heel bijzonder is.
Koelkasten en airco's doen al jaren wat een warmtepompdroger doet, alleen hebben ze dat in een wasdroger weten te bouwen.

En een airco of koelkast kost ook geen vermogen.
klopt idd, een airco is maar 3 tot 4 keer zo duur als een koelkast.
TheFreshPrincedonderdag 28 februari 2019 @ 17:15
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:12 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

klopt idd, een airco is maar 3 tot 4 keer zo duur als een koelkast.
Een split airco heb je al vanaf zo'n ¤750
Soms zelfs al voor ¤499 ...

Wat kost de goedkoopste 700 bar hydrogen compressor die jij kan vinden?
Heliossodonderdag 28 februari 2019 @ 17:15
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:09 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

hoe denk je concurrerend te kunnen zijn ten opzichte van partijen die zelf medewerkers in dienst hebben of met zzp installatieteams werken maar wel zelf groot inkopen en zelf systemen samenstellen? En houd je er rekening mee dat sommige leveranciers alleen toegankelijk zijn als je dealer bent.

Waar denk je marge te gaan pakken?
Wat bedoel je precies met ZZP-installatieteams?
Faraday01donderdag 28 februari 2019 @ 17:20
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:15 schreef Heliosso het volgende:

[..]

Wat bedoel je precies met ZZP-installatieteams?
lang niet alle bedrijven hebben zelf monteurs in dienst, er zijn er ook die standaard een paar zzp’ers inhuren voor de installatie. Beetje zoals jouw idee maar dan leveren ze ook pakketten op maat en halen ze mede marges door in bulk in te kopen. Ik zie het onderscheidende van je bedrijfsmodel niet.
Heliossodonderdag 28 februari 2019 @ 17:24
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:20 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

lang niet alle bedrijven hebben zelf monteurs in dienst, er zijn er ook die standaard een paar zzp’ers inhuren voor de installatie. Beetje zoals jouw idee maar dan leveren ze ook pakketten op maat en halen ze mede marges door in bulk in te kopen. Ik zie het onderscheidende van je bedrijfsmodel niet.
Door mijn salesstrategie hoef ik niet te stunten met prijzen maar kan ik wat meer vragen. Ik wil er verder niet over uitweiden omdat de informatie niet terecht mag komen bij concurrenten. Ik hoop dat je dat begrijpt.

Maar hoe verzamelen die ZZP-installatieteams dan hun teamleden?
TheFreshPrincedonderdag 28 februari 2019 @ 17:31
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:24 schreef Heliosso het volgende:

[..]

Door mijn salesstrategie hoef ik niet te stunten met prijzen maar kan ik wat meer vragen. Ik wil er verder niet over uitweiden omdat de informatie niet terecht mag komen bij concurrenten. Ik hoop dat je dat begrijpt.

Maar hoe verzamelen die ZZP-installatieteams dan hun teamleden?
Je zal toch met setjes van rond de ¤1 per Wp op de proppen moeten komen, anders is de terugverdientijd van 7 jaar ook al snel niet realistisch meer na 2020.

Verkopers zijn er niet zo happig op om dat aan potentiële klanten te vertellen.

Dus hopelijk is je salesstrategie een beetje fair op dat gebied.

"Kwaliteit en service" klinkt mooi maar uiteindelijk wil een klant uit de kosten komen voordat z'n set is afgeschreven :P
Faraday01donderdag 28 februari 2019 @ 17:32
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:24 schreef Heliosso het volgende:

[..]

Door mijn salesstrategie hoef ik niet te stunten met prijzen maar kan ik wat meer vragen. Ik wil er verder niet over uitweiden omdat de informatie niet terecht mag komen bij concurrenten. Ik hoop dat je dat begrijpt.

Maar hoe verzamelen die ZZP-installatieteams dan hun teamleden?
ik hoop dat je niet denkt met een kwaliteitsstrategie heel erg onderscheidend te kunnen zijn, want ook die bedrijven zijn er al legio. Ik wil helemaal niet zeggen dat je bedrijf geen toekomst heeft, het gat in de markt zie ik alleen niet zo. Waar bedrijven zzpers vinden weet ik niet. Ze zullen waarschijnlijk ook daar volumecontracten afsluiten om een betere prijs te krijgen.
Sounddragondonderdag 28 februari 2019 @ 17:37
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:15 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Een split airco heb je al vanaf zo'n ¤750
Soms zelfs al voor ¤499 ...

Wat kost de goedkoopste 700 bar hydrogen compressor die jij kan vinden?
we hebben nog wel wat jaren te gaan voor die dingen nodig zijn op partikuliere schaal, dus nu vergelijken gaan trekken slaat echt als een lul op een skippybal.
TheFreshPrincedonderdag 28 februari 2019 @ 17:44
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:37 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

we hebben nog wel wat jaren te gaan voor die dingen nodig zijn op partikuliere schaal, dus nu vergelijken gaan trekken slaat echt als een lul op een skippybal.
Dat begrijp ik, techniek waar heel veel "drive" achter zit wordt vaak goedkoper vanwege de grootschaligheid.

Maar uiteindelijk veranderen natuurwetten niet, 800 bar comprimeren zonder de waterstof te vervuilen (!) blijft een grote opgave, waterstofmoleculen worden niet ineens groot.

En vergeet niet dat tegen de tijd dat deze panelen doorontwikkeld zijn en in massaproductie kunnen (10 jaar ga ik optimistisch vanuit) verwacht men ook een prijs van zo'n ¤45 ($50) per kWh voor accu's. Deels door de hoger wordende capaciteitsdichtheid, deels door schaalvergroting, deels door nieuwe technieken (aluminium en solid state accu's bijvoorbeeld).

Ook de ontwikkeling van PV-panelen staat niet stil.

En dan nog... ook al zal waterstof z'n weg vinden, ik geloof niet dat dat per huishouden opgewekt gaat worden... stel dat je er op gaat koken, er moet dan een geurstof in zitten voor de veiligheid... zomaar een praktische beperking.
Sounddragondonderdag 28 februari 2019 @ 18:13
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 17:44 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat begrijp ik, techniek waar heel veel "drive" achter zit wordt vaak goedkoper vanwege de grootschaligheid.

Maar uiteindelijk veranderen natuurwetten niet, 800 bar comprimeren zonder de waterstof te vervuilen (!) blijft een grote opgave, waterstofmoleculen worden niet ineens groot.

En vergeet niet dat tegen de tijd dat deze panelen doorontwikkeld zijn en in massaproductie kunnen (10 jaar ga ik optimistisch vanuit) verwacht men ook een prijs van zo'n ¤45 ($50) per kWh voor accu's. Deels door de hoger wordende capaciteitsdichtheid, deels door schaalvergroting, deels door nieuwe technieken (aluminium en solid state accu's bijvoorbeeld).

Ook de ontwikkeling van PV-panelen staat niet stil.

En dan nog... ook al zal waterstof z'n weg vinden, ik geloof niet dat dat per huishouden opgewekt gaat worden... stel dat je er op gaat koken, er moet dan een geurstof in zitten voor de veiligheid... zomaar een praktische beperking.
Ik weet het niet, ben geen engineer, ik ken wat verschillende soorten pompen en compressoren en ik kan wat met natuur- en scheikunde, maar ik ben niet zodanig onderlegd dat ik daar een paal over op kan zetten.

Ik ben wel zeker van het feit dat er helemaal niks in mijn keuken komt waar 7-800 bar op staat, nog niet misschien. Tegen die tijd koken we neem ik aan allang elektrisch; de stroom van die panelen moet óók op he.
Speekselklierdonderdag 28 februari 2019 @ 18:24
verwijderd en verplekt naar wgr

[ Bericht 49% gewijzigd door Speekselklier op 28-02-2019 19:03:21 ]
Speekselklierdonderdag 28 februari 2019 @ 18:27
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 18:13 schreef Sounddragon het volgende:

Ik ben wel zeker van het feit dat er helemaal niks in mijn keuken komt waar 7-800 bar op staat, nog niet misschien.
Dat denk ik ook niet. Dan kan je de pannen op het dak zetten.
Misschien moeten ze daar nog iets voor bedenken. Zou er iets van een drukregelaar bestaan?
TheFreshPrincedonderdag 28 februari 2019 @ 19:53
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 18:27 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Dat denk ik ook niet. Dan kan je de pannen op het dak zetten.
Misschien moeten ze daar nog iets voor bedenken. Zou er iets van een drukregelaar bestaan?
Koken in een snelkookpan op 800 bar gaat dan wel weer lekker snel :+
Speekselklierdonderdag 28 februari 2019 @ 19:54
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 19:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Koken in een snelkookpan op 800 bar gaat dan wel weer lekker snel :+
kweet niet of je boontes daar daar tegen kunnen.
Misschien krijg je wel bonensoep.
Sounddragondonderdag 28 februari 2019 @ 21:02
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 18:27 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Dat denk ik ook niet. Dan kan je de pannen op het dak zetten.
Misschien moeten ze daar nog iets voor bedenken. Zou er iets van een drukregelaar bestaan?
Misschien kunnen ze er eentje uitvinden? :Y)
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 00:14
FP:

https://frontpage.fok.nl/nieuws/811655/1/1/100/steeds-meer-zonnepanelen-in-nederland.html

*O*
knoopievrijdag 1 maart 2019 @ 09:08
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 18:13 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Ik weet het niet, ben geen engineer, ik ken wat verschillende soorten pompen en compressoren en ik kan wat met natuur- en scheikunde, maar ik ben niet zodanig onderlegd dat ik daar een paal over op kan zetten.

Ik ben wel zeker van het feit dat er helemaal niks in mijn keuken komt waar 7-800 bar op staat, nog niet misschien. Tegen die tijd koken we neem ik aan allang elektrisch; de stroom van die panelen moet óók op he.
Waterstof heeft het principiële nadeel, dat het nogal kleine moleculen heeft. Daardoor is het heel erg moeilijk om een “dichte” opslagtank te maken.

Volgens mij is er een veel eenvoudigere opslagmethode voor energie, die al jaren overal ter wereld wordt toegepast, maar vaak wordt genegeerd omdat het niet “high tech” genoeg is, en je er al bij de bouw van je woning rekening mee moet houden. Simpelweg warmte opslaan in de massa van je huis. Met dikke muren, een dikke ondervloer, (en eventueel nog een extra groot buffervat voor je vloerverwarming) kan je gemakkelijk bijvoorbeeld de warmtepomp overdag laten draaien als de zon schijnt, en de warmte in de nacht gebruiken als het koud is. Die ene dag in het jaar dat het -10 is overbruggen is dan ook geen probleem.

Hoe goedkoop batterijen of waterstof ook gaan worden, een paar m3 beton is zeker weten goedkoper en toekomstbestendiger.
Speekselkliervrijdag 1 maart 2019 @ 10:04
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 09:08 schreef knoopie het volgende:

Die ene dag in het jaar dat het -10 is overbruggen is dan ook geen probleem.

Die ene dag van -10 is juist het probleem.
Dat is de dag dat iedereen veel stroom gebruikt en daar moeten dus centrales voor beschikbaar zijn.

Door voor -10 geen oplossing te hebben kan er niet èèn centrale worden weggehaald. Zeker omdat de 'opslag' dan al leeg is omdat het de dagen er voor waarschijnlijk ook geen +25 graden was.
knoopievrijdag 1 maart 2019 @ 10:18
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 10:04 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Die ene dag van -10 is juist het probleem.
Dat is de dag dat iedereen veel stroom gebruikt en daar moeten dus centrales voor beschikbaar zijn.

Door voor -10 geen oplossing te hebben kan er niet èèn centrale worden weggehaald. Zeker omdat de 'opslag' dan al leeg is omdat het de dagen er voor waarschijnlijk ook geen +25 graden was.
Wij hebben hier eigenlijk een onderbemeten warmtepomp, zeker gezien het feit dat we in Oostenrijk wonen, waar het toch iets vaker -10 is. In de nacht kan de warmtepomp het dan ook niet meer bijhouden als het echt koud is. Maar door de 60cm dikke muren (gebouw uit 1904) verlies ik ongeveer een halve graad aan temperatuur in zo een nacht, die ik dan in de praktijk overdag er gemakkelijk weer bij krijg.

Ergo, door mijn dikke muren, kan ik met een kleinere warmtepomp toe, waardoor ik minder piekbelasting veroorzaak op de koude dagen.

Maar zoals bekend is heeft ieder voordeel zijn nadeel (of omgekeerd?). Door de massa reageert onze verwarming nog veel trager dan een normale vloerverwarming. Een slimme thermostaat die daar mee kan omgaan is dan zeker van voordeel.
tuppervrijdag 1 maart 2019 @ 10:20
Hoe gaat dat met de nieuwe regeling straks?

Stel ik verbruik 5000 kwh per jaar.
Mijn installatie wekt 5000 kwh op per jaar, echter 4000kwh in zomer en 1000 in winter.
Maar verbruik is dus omgekeerd: 1000 verbruik zomer, 4000 winter.

Kan ik die 3000 kwh van de zomer mee nemen naar de winter of krijg ik 3000 x lage vergoeding terug en moet zelf 3000 dure kwh van energieleverancier betalen?

of word tegen elkaar weg gestreept bij jaarafrekening?
Patroonvrijdag 1 maart 2019 @ 10:30
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 10:20 schreef tupper het volgende:
Hoe gaat dat met de nieuwe regeling straks?

Stel ik verbruik 5000 kwh per jaar.
Mijn installatie wekt 5000 kwh op per jaar, echter 4000kwh in zomer en 1000 in winter.
Maar verbruik is dus omgekeerd: 1000 verbruik zomer, 4000 winter.

Kan ik die 3000 kwh van de zomer mee nemen naar de winter of krijg ik 3000 x lage vergoeding terug en moet zelf 3000 dure kwh van energieleverancier betalen?

of word tegen elkaar weg gestreept bij jaarafrekening?
De nieuwe regeling is nog niet bekend, dus hoe die er uit gaat zien ook nog niet.

Op dit moment wordt winter verbruik nog tegen zomer opwek weggestreept (salderen).
Het kan zijn dat er een terugleversubsidie komt. Dan krijg je ruwweg 5000kwh keer x bedrag en betaal je 5000kwh keer x bedrag voor de afname. Even niet gekeken naar direct verbruik, want dat voordeel heb je ook nog.

Het kan ook zijn dat salderen wordt gelimiteerd tot 1000kwh of bijvoorbeeld 2000kwh. Alles erboven krijg je een terugleversubsidie en koop je dure kwh's voor terug.

Dat laatste is een eigen verzinsel.
Speekselkliervrijdag 1 maart 2019 @ 10:31
ten eerste, er is nog geen regeling. En zoals nu wordt geroepen is nog niet goedgekeurd. Het LIJKT er op dat ze uitgaan van jouw ongunstige voorbeeld.

3000 goedkoop leveren en later duur terugkopen.

Op zich niet heel gek, de boer koopt zijn doperwtjes ook voor veel geld terug terwijl HAK ze alleen in ern potje stopt. Dat heet handel goedkoop kopen en duur verkopen.

In de winter verbruik je het meeste. Dit kan je met panelen niet oplossen. Met een accu kan je wel dagen opvangen. Dag en nacht dus.

Ikzelf heb tot half oktober per dag meer opgewekt dan gebruikt. Met efn accu zou ik dus tot half oktober geen last hebben van de nieuwe regeling. Heb warmtepomp, zonder wp kom je misschien verder.

Als de regeling echt beroerd wordt koop ik in de zomer een mooie airco. Die verbruikt dan gratis stroom. Elk nadeel heb ....
lazinessvrijdag 1 maart 2019 @ 10:35
Mijn warmtepomp koelt al met kou uit de grond en dat kost me echt zo goed als niks dus wat mij betreft duurt het salderen nog wel even }:|
tuppervrijdag 1 maart 2019 @ 10:35
In de koude maanden verbruiken wij zo'n 6000 kwh. Dan mag ik toch hopen dat er tegen die tijd betaalbare accus zijn van zeg 10.000 kwh
Speekselkliervrijdag 1 maart 2019 @ 11:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 10:35 schreef tupper het volgende:
In de koude maanden verbruiken wij zo'n 6000 kwh. Dan mag ik toch hopen dat er tegen die tijd betaalbare accus zijn van zeg 10.000 kwh
Dan zou een accu van 6000 toch voldoende moeten zijn?
Je zou ook kunnen proberen om je verbruik om laag te krijgen. Dankzij de salderingsregels hoef je daar nu niet over na te denken. Gewoon wat paneeltjes er bij.
tuppervrijdag 1 maart 2019 @ 11:07
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:02 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Dan zou een accu van 6000 toch voldoende moeten zijn?
Je zou ook kunnen proberen om je verbruik om laag te krijgen. Dankzij de salderingsregels hoef je daar nu niet over na te denken. Gewoon wat paneeltjes er bij.
we hebben een zachte winter gehad en een beetje over capaciteit is niet verkeerd.

We gaan nog 24 panelen bijleggen en over 2 jaar nieuwe warmtepomp maar dan hebben wij alles wel gedaan wat we kunnen doen qua verduurzamen.
Thinkk-Pinkkvrijdag 1 maart 2019 @ 11:11
Ik weet niet wat dat is met die bedrijven hoor. Maar ik krijg echt van niemand antwoord.

Is het zo druk dat de in twee weken tijd niet een berichtje terug kunnen sturen?
klappernootopreisvrijdag 1 maart 2019 @ 11:13
Zonnepanelen zijn allemaal leuk en aardig, maar als je er een klasse g koelkast of wasmachine aan koppelt zet het nog geen zoden aan de dijk.
klappernootopreisvrijdag 1 maart 2019 @ 11:15
Met andere woorden; je bent goedkoper af met A++ witgoed dan met panelen.
Patroonvrijdag 1 maart 2019 @ 11:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:15 schreef klappernootopreis het volgende:
Met andere woorden; je bent goedkoper af met A++ witgoed dan met panelen.
:')

en/en is niet mogelijk?
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 11:23
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:02 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Dan zou een accu van 6000 toch voldoende moeten zijn?
Je zou ook kunnen proberen om je verbruik om laag te krijgen. Dankzij de salderingsregels hoef je daar nu niet over na te denken. Gewoon wat paneeltjes er bij.
Accu van 6000kWh kost nu nog zo'n ¤3.000.000

Eigen verbruik omhoog krikken is dan voordeliger :P
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 11:26
Wel jammer dat ik nu op de FP de "groene propaganda specialist" word genoemd terwijl ik gewoon inhoudelijk reageer.

En die trend zie ik hier op het forum ook al in diverse topics.

Inhoudelijk op mij reageren lukt niet, dan maar de persoonlijke aanval ;(

Ze lijken te denken dat het me om het milieu gaat, terwijl het gewoon keiharde centen oplevert :+

edit: reactie op FP is weggejorist ^O^
klappernootopreisvrijdag 1 maart 2019 @ 11:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:22 schreef Patroon het volgende:

[..]

Oke en en/en is niet mogelijk?
Altijd. Maar stroom is niet de grootste energie verspiller. Gas is dit wel. Met een ultra zuinige CV ketel kan je meer terugverdienen dan met een paneel. Ik heb familie wonen in Zuid Florida, de zonnestaat nota bene en daar kunnen ze zonder Airco niet leven. En zo'n ding zou aldaar probleemloos kunnen werken met Zonnepanelen, maar het gros van de Amerikanen kiest niet voor zonnepanelen, en dan vraag je toch af WAAROM? Ik zou wachten tot er een écht efficiënte en betaalbare zonnepaneel op de markt komt (grafeen https://www.graphene-info(...)ts-solar-panel-claim misschien?)

[ Bericht 2% gewijzigd door klappernootopreis op 01-03-2019 11:37:25 ]
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 11:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:29 schreef klappernootopreis het volgende:

[..]

Altijd. Maar stroom is niet de grootste energie verspiller. Gas is dit wel. een ultra zuinige CV ketel kan kan je meer terugverdienen met een paneel. Ik heb familie wonen in Zuid Florida, de zonnestaat nota bene en daar kunnen ze zonder Airco niet leven. En zo'n ding zou aldaar probleemloos kunnen werken met Zonnepanelen, maar het gros van de Amerikanen kiest niet voor zonnepanelen, en dan vraag je toch af WAAROM? Ik zou wachter tot er een écht efficiënte en betaalbare zonnepaneel op de markt komt (grafeen?)
In de US zijn er staten waar je $0,09 per kWh betaalt maar ook staten waar het $0,22 per kWh kost.

Daarnaast zijn er ook levensgrote verschillen in de FITs per staat, dus wat je terugkrijgt over wat je teruglevert. Sommige staten hebben andere incentives, zoals een "tax reduction".

Je kan dus niet stellen dat Amerikanen niet kiezen voor zonnepanelen, het ligt vooral aan de stroomprijs, FIT regeling van de staat (en de mindset, California is anders dan Texas op dat gebied).

En dan zijn er nog verschillende regels voor het plaatsen van panelen, in sommige staten (of zelfs county's) moet je een permit hebben en/of komt iemand de set keuren.

Op YouTube vind ik juist ook projecten van mensen die hun airco geheel op zonnepanelen laten draaien.

En wachten op "grafeen panelen" is leuk, maar voorlopig kan je met maar 10 panelen je airco voor een grote woning geheel op solar laten draaien in de zomer.

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 01-03-2019 11:43:57 ]
klappernootopreisvrijdag 1 maart 2019 @ 11:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:37 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

In de US zijn er staten waar je $0,09 per kWh betaalt maar ook staten waar het $0,22 per kWh kost.

Daarnaast zijn er ook levensgrote verschillen in de FITs per staat, dus wat je terugkrijgt over wat je teruglevert.

Je kan dus niet stellen dat Amerikanen niet kiezen voor zonnepanelen, het ligt vooral aan de stroomprijs, FIT regeling van de staat (en de mindset, California is anders dan Texas op dat gebied).

Op YouTube vind ik juist ook projecten van mensen die hun airco geheel op zonnepanelen laten draaien.

En wachten op "grafeen panelen" is leuk, maar voorlopig kan je met maar 10 panelen je airco geheel op solar laten draaien in de zomer.
Niet elk dak is geschikt om er panelen op te leggen. Grafeen heeft meer voordelen dan je denkt. Het materiaal is overal te fabriceren, heeft geen dure grondstof nodig (het is pure koolstof), is geschikt voor zowel de accu's (Energieopslag in grafeen is bijzonder efficiënt) , de electronika (2d electronika met erg lage energieconsumptie) als voor de paneel, heeft een hoge elasticiteit is 500 keer sterker dan staal en stoot water af. Wachten op zo'n paneel kan dus best wel voordelen opleveren.
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 11:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:43 schreef klappernootopreis het volgende:

[..]

Niet elk dak is geschikt om er panelen op te leggen. Grafeen heeft meer voordelen dan je denkt. Het materiaal is overal te fabriceren, heeft geen dure grondstof nodig (het is pure koolstof), is geschikt voor zowel de accu's (Energieopslag in grafeen is bijzonder efficiënt) , de electronika (2d electronika met erg lage energieconsumptie) als voor de paneel, heeft een hoge elasticiteit is 500 keer sterker dan staal en stoot water af. Wachten op zo'n paneel kan dus best wel voordelen opleveren.
Waarom zou je wachten op panelen die niet beschikbaar zijn?
Ik heb panelen op m'n dak en dat zijn de panelen die wél beschikbaar zijn.
Het is voldoende voor mijn woning, meer leggen is weinig zinvol en de terugverdientijd is ook prima.

Voorlopig heb ik nog geen prijzen gezien van zonnepanelen met grafeen in massaproductie.
Wat zijn de rendementen? Wat is de prijs per Wp?

Er is altijd een reden om te wachten op een betere techniek, als ik dat zou doen zou ik nu géén computer hebben, géén auto, géén smartphone, géén warmtepomp en géén zonnepanelen.
Want er komt altijd iets beters... toch?
klappernootopreisvrijdag 1 maart 2019 @ 11:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:46 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Waarom zou je wachten op panelen die niet beschikbaar zijn?
Ik heb panelen op m'n dak en dat zijn de panelen die wél beschikbaar zijn.
Het is voldoende voor mijn woning, meer leggen is weinig zinvol en de terugverdientijd is ook prima.

Voorlopig heb ik nog geen prijzen gezien van zonnepanelen met grafeen in massaproductie.
Wat zijn de rendementen? Wat is de prijs per Wp?

Er is altijd een reden om te wachten op een betere techniek, als ik dat zou doen zou ik nu géén computer hebben, géén auto, géén smartphone, géén warmtepomp en géén zonnepanelen.
Want er komt altijd iets beters... toch?
Omdat grafeen en Buckminsterfullere al twee decades bestaan. En beide "uitvindingen"staan voor een nieuwe technische revolutie.
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 11:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:49 schreef klappernootopreis het volgende:

[..]

Omdat grafeen en Buckminsterfullere al twee decades bestaan. En beide "uitvindingen"staan voor een nieuwe technische revolutie.
Maar dat is toch prima voor jou dan?
Welk jaar ga je die panelen leggen? Wat kosten ze? Wat is het rendement? Wat is de levensduur?
tuppervrijdag 1 maart 2019 @ 12:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:23 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Accu van 6000kWh kost nu nog zo'n ¤3.000.000

Eigen verbruik omhoog krikken is dan voordeliger :P
Als de nieuwe regels nog paar jaar uitblijven of er een gunstige overgangsperiode is dan hoop ik dat die accu's flink in prijs dalen.
1000 euro voor zo'n accu en ik koop er een ;)
klappernootopreisvrijdag 1 maart 2019 @ 12:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:58 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Maar dat is toch prima voor jou dan?
Welk jaar ga je die panelen leggen? Wat kosten ze? Wat is het rendement? Wat is de levensduur?
Op afzienbare tijd. De kosten zullen naar alle waarschijnlijkheid bij de introductie wat gepeperd zijn. Naar verluid zal het rendement een factor 10 hoger zijn dan de huidige panelen. De levensduur zal dankzij de taaiheid van grafeen en de eigenschap dat grafeen een waterafstotende eigenschap heeft minimaal net zo lang zijn als de panelen die nu worden aangeboden. Grafeen is ook heel licht van gewicht, en transparant dus misschien komen dit soort panelen wel als een soort van doek op de markt of als een vorm van glas.

tuppervrijdag 1 maart 2019 @ 12:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:49 schreef klappernootopreis het volgende:

[..]

Omdat grafeen en Buckminsterfullere al twee decades bestaan. En beide "uitvindingen"staan voor een nieuwe technische revolutie.
Kun je even een linkje doen naar een webshop die ze verkoopt?
klappernootopreisvrijdag 1 maart 2019 @ 12:19
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 12:18 schreef tupper het volgende:

[..]

Kun je even een linkje doen naar een webshop die ze verkoopt?
Nog niet het is een developing market, je kon in de jaren 50 pas transistoren kopen in de winkel nadat er productielijnen beschikbaar kwamen.
klappernootopreisvrijdag 1 maart 2019 @ 12:25

een filmpje over supercapacitors gemaakt van grafeen, ook in ontwikkeling. :)
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 12:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 12:16 schreef klappernootopreis het volgende:

[..]

Op afzienbare tijd. De kosten zullen naar alle waarschijnlijkheid bij de introductie wat gepeperd zijn. Naar verluid zal het rendement een factor 10 hoger zijn dan de huidige panelen. De levensduur zal dankzij de taaiheid van grafeen en de eigenschap dat grafeen een waterafstotende eigenschap heeft minimaal net zo lang zijn als de panelen die nu worden aangeboden. Grafeen is ook heel licht van gewicht, en transparant dus misschien komen dit soort panelen wel als een soort van doek op de markt of als een vorm van glas.

Een rendement van een factor 10 hoger wordt lastig, de huidige panelen zitten op 18 tot 22% rendement, ofwel ze zetten 18 tot 22% van het zonlicht dat er op valt om in stroom.

Wat ik kan vinden is dat het theoretisch maximale rendement van grafeen panelen rond de 92% zal liggen, ofwel zo'n 4,6x hoger rendement.

En wat is "afzienbare tijd"?

Want over ~7 jaar heb ik deze panelen terugverdiend. Kan ik dan die nieuwe grafeen panelen leggen?
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 12:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 12:25 schreef klappernootopreis het volgende:

een filmpje over supercapacitors gemaakt van grafeen, ook in ontwikkeling. :)
Je hoeft niet alles te posten over grafeen, ik ben op de hoogte van de ontwikkelingen.

En daarom weet ik ook dat ze voorlopig nog niet commercieel verkrijgbaar zijn.

Daarom vraag ik je ook concreet wanneer je ze gaat bestellen... maar je draait om de hete brij heen...
tuppervrijdag 1 maart 2019 @ 12:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 12:19 schreef klappernootopreis het volgende:

[..]

Nog niet het is een developing market, je kon in de jaren 50 pas transistoren kopen in de winkel nadat er productielijnen beschikbaar kwamen.
Over die grafeen panelen hoor je al jaren verhalen maar nog steeds geen concreet paneel die je kan kopen. Ik voorspel dat over 50 jaar je iets kunt kopen waarmee je je hele huis duurzaam van energie kan voorzien.

Maar goed we leven nu en nu zijn oa zonnepanelen een goede keuze. (die dingen die je wel gewoon kunt kopen en binnen 7 jaar zichzelf terug verdienen)
klappernootopreisvrijdag 1 maart 2019 @ 12:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 12:27 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Je hoeft niet alles te posten over grafeen, ik ben op de hoogte van de ontwikkelingen.

En daarom weet ik ook dat ze voorlopig nog niet commercieel verkrijgbaar zijn.

Daarom vraag ik je ook concreet wanneer je ze gaat bestellen... maar je draait om de hete brij heen...
Als mijn huidige panelen aan vervanging toe zijn, in pakweg 10 jaar, zet ik ze op marktplaats, dan vervang ik ze voor efficiëntere versies.
Patroonvrijdag 1 maart 2019 @ 12:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:49 schreef klappernootopreis het volgende:

[..]

Omdat grafeen en Buckminsterfullere al twee decades bestaan. En beide "uitvindingen"staan voor een nieuwe technische revolutie.
Lees je wel wat Magnet zegt, of kom je alleen maar roepen dat zonnepanelen slecht zijn en niets opleveren? Zo ja, :W

Je moet gewoon zorgen, met de middelen die er voor handen zijn, dat je zoveel mogelijk stroom kunt opwekken en je verbruik reduceren. Dus inderdaad ook energiezuinige apparatuur, maar ook je dak vol met zonnepanelen.

Ben het met Magnet eens, je kan wel blijven wachten op iets wat beter is, maar dan kan je nooit meer iets kopen. Of ga je liever 5 jaar wachten met je geld op de bank a 0,3%? Lijkt mij beter om je geld nu op het dak te leggen. Dan heb je de komende 15 jaar 10% rendement per jaar.
Ivo1985vrijdag 1 maart 2019 @ 13:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:23 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Accu van 6000kWh kost nu nog zo'n ¤3.000.000

Eigen verbruik omhoog krikken is dan voordeliger :P
Alléén als je dat doet door het verplaatsen van avond/nachtgebruik naar overdag wanneer je panelen wat opleveren. Dat kan door bijvoorbeeld vaatwasser en wasmachine overdag te laten draaien en de keukenboiler/quooker op een timer te zetten. En eventueel de warmtepomp overdag wat harder laten werken zodat het in voor- en naseizoen 's avonds zonder dat de warmtepomp aan staat nog lang aangenaam blijft in huis.

Eigen gebruik opkrikken door meer stroom te gaan verbruiken is nooit voordeliger.
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 13:07
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 13:02 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Alléén als je dat doet door het verplaatsen van avond/nachtgebruik naar overdag wanneer je panelen wat opleveren. Dat kan door bijvoorbeeld vaatwasser en wasmachine overdag te laten draaien en de keukenboiler/quooker op een timer te zetten. En eventueel de warmtepomp overdag wat harder laten werken zodat het in voor- en naseizoen 's avonds zonder dat de warmtepomp aan staat nog lang aangenaam blijft in huis.

Eigen gebruik opkrikken door meer stroom te gaan verbruiken is nooit voordeliger.
Nee, klopt, ik doe het ook op die manier. Nachtverlaging warmtepomp, overdag warm water produceren, wasmachine en vaatwasser overdag aan, computer, etc.

Ik werk 90% thuis dus dat lukt erg goed.
Sounddragonvrijdag 1 maart 2019 @ 13:39
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:02 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Dan zou een accu van 6000 toch voldoende moeten zijn?
Je zou ook kunnen proberen om je verbruik om laag te krijgen. Dankzij de salderingsregels hoef je daar nu niet over na te denken. Gewoon wat paneeltjes er bij.
Een accu mag niet leeg toch? Ik denk zelfs dat je ergens in de contreien van drie keer je verbruik aan capaciteit moet gaan zitten in de praktijk om de boel niet dagelijks onder water te trekken. In de winter heb je ook niet elke dag voldoende capaciteit om je 'powerbankje' weer op te laden, dus een beetje speelruimte lijkt me heel wenselijk.
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 13:47
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 13:39 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Een accu mag niet leeg toch? Ik denk zelfs dat je ergens in de contreien van drie keer je verbruik aan capaciteit moet gaan zitten in de praktijk om de boel niet dagelijks onder water te trekken. In de winter heb je ook niet elke dag voldoende capaciteit om je 'powerbankje' weer op te laden, dus een beetje speelruimte lijkt me heel wenselijk.
De Powerwall van Tesla en de LG Chem hebben een bescherming ingebouwd tegen compleet ontladen. De truc is waarschijnlijk dat er iets meer capaciteit in zit dan dat ze opgeven en dat de opgegeven capaciteit de hoeveelheid is die je netto kan gebruiken.

Ik zou ook wel een dergelijke oplossing willen zodra deze onder de ¤150 per kWh zakt.
Als capaciteit hou ik dan 66% van de gemiddelde dagopbrengst aan, dus een 25 tot 30kWh model.
tuppervrijdag 1 maart 2019 @ 13:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 13:47 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

De Powerwall van Tesla en de LG Chem hebben een bescherming ingebouwd tegen compleet ontladen. De truc is waarschijnlijk dat er iets meer capaciteit in zit dan dat ze opgeven en dat de opgegeven capaciteit de hoeveelheid is die je netto kan gebruiken.

Ik zou ook wel een dergelijke oplossing willen zodra deze onder de ¤150 per kWh zakt.
Als capaciteit hou ik dan 66% van de gemiddelde dagopbrengst aan, dus een 25 tot 30kWh model.
daar heb je in de winter toch weer niks aan?
Speekselkliervrijdag 1 maart 2019 @ 14:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 12:25 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Een rendement van een factor 10 hoger wordt lastig, de huidige panelen zitten op 18 tot 22% rendement, ofwel ze zetten 18 tot 22% van het zonlicht dat er op valt om in stroom.

warmtepomp panelen?
Speekselkliervrijdag 1 maart 2019 @ 14:05
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 13:39 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Een accu mag niet leeg toch? Ik denk zelfs dat je ergens in de contreien van drie keer je verbruik aan capaciteit moet gaan zitten in de praktijk om de boel niet dagelijks onder water te trekken. In de winter heb je ook niet elke dag voldoende capaciteit om je 'powerbankje' weer op te laden, dus een beetje speelruimte lijkt me heel wenselijk.
ik reageerde op die het had over een 10.000kwh accu wilde om zomer en winter te overbruggen (post #37). Een dagje geen zon is dan niet zo'n punt.
Speekselkliervrijdag 1 maart 2019 @ 14:11
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 11:26 schreef MaGNeT het volgende:
Wel jammer dat ik nu op de FP de "groene propaganda specialist" word genoemd terwijl ik gewoon inhoudelijk reageer.

Ze lijken te denken dat het me om het milieu gaat, terwijl het gewoon keiharde centen oplevert :+
Veel mensen snappen niet dat zonnepanelen en warmtepompen gewoon rendabel zijn onder de juiste condities. Ik krijg het ook niet iedereen uitgelegd.
tuppervrijdag 1 maart 2019 @ 14:20
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 14:11 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Veel mensen snappen niet dat zonnepanelen en warmtepompen gewoon rendabel zijn onder de juiste condities. Ik krijg het ook niet iedereen uitgelegd.
tja wij investeren ook niet in panelen, pompen, boilers omdat wij soja kauwende GL-ers zijn.
Gaat voornamelijk om op termijn geld te verdienen :)
leolinedancevrijdag 1 maart 2019 @ 14:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 12:59 schreef Patroon het volgende:

[..]

Je moet gewoon zorgen, met de middelen die er voor handen zijn, dat je zoveel mogelijk stroom kunt opwekken en je verbruik reduceren.
Ik dacht dat voor jou juist de terugverdientijd leidend was en niet de hoeveelheid?
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 14:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 13:54 schreef tupper het volgende:

[..]

daar heb je in de winter toch weer niks aan?
Klopt.
Maar een 6000kWh accu kopen waar je alleen in de winter (half november tot half februari) wat aan hebt is ook vrij nutteloos. Als een 6000kWh accu meer dan ¤14.000 kost, zal je hem zelfs nooit en te nimmer terugverdienen.

De rest van het jaar kan ik met een 40kWh accu in 95% van de tijd m'n eigen gebruik opslaan voor meerdere dagen. En zodra ik elektrisch rijd kan ik daar ook flink wat kWh's in kwijt en zou ik eigenlijk meer panelen willen dan dat ik kwijt kan (gelukkig komen de grafeen panelen eraan :+ ).

Tenzij je "off grid" wil, zie ik het als een manier om geld te verspillen.
Patroonvrijdag 1 maart 2019 @ 14:44
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 14:24 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik dacht dat voor jou juist de terugverdientijd leidend was en niet de hoeveelheid?
:')

Sorry voor Leolinedance even wat extra uitleg:
Zoveel mogelijk panelen op je dak voor een zo goed mogelijke prijs en zo kort mogelijke TVT. Dus geen optimizers als je geen schaduw hebt. :X
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 15:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 14:44 schreef Patroon het volgende:

[..]

:')

Sorry voor Leolinedance even wat extra uitleg:
Zoveel mogelijk panelen op je dak voor een zo goed mogelijke prijs en zo kort mogelijke TVT. Dus geen optimizers als je geen schaduw hebt. :X
:D
Zithvrijdag 1 maart 2019 @ 15:17
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 14:24 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik dacht dat voor jou juist de terugverdientijd leidend was en niet de hoeveelheid?
Waarom ben jij zo?
leolinedancevrijdag 1 maart 2019 @ 15:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 14:44 schreef Patroon het volgende:

[..]

:')

Sorry voor Leolinedance even wat extra uitleg:
Zoveel mogelijk panelen op je dak voor een zo goed mogelijke prijs en zo kort mogelijke TVT. Dus geen optimizers als je geen schaduw hebt. :X
Kijk dat is beter. Korte termijn gedachte dus.
Speekselkliervrijdag 1 maart 2019 @ 15:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 14:44 schreef Patroon het volgende:

[..]

:')

Sorry voor Leolinedance even wat extra uitleg:
Zoveel mogelijk panelen op je dak voor een zo goed mogelijke prijs en zo kort mogelijke TVT. Dus geen optimizers als je geen schaduw hebt. :X
Hee een discussie over optimizers, die is nog niet eerder geweest.
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 15:23
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 15:17 schreef Zith het volgende:

[..]

Waarom ben jij zo?
:7

TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 15:25
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 15:21 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Hee een discussie over optimizers, die is nog niet eerder geweest.
Op zich mooi spul, de belangrijkste feature is wel dat je precies kan zien welke optimizer stuk is in de smartphone app. Daarnaast ook nog de opbrengst :P
Patroonvrijdag 1 maart 2019 @ 15:30
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 15:21 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Hee een discussie over optimizers, die is nog niet eerder geweest.
Ik was er ook liever niet over begonnen...
Patroonvrijdag 1 maart 2019 @ 15:31
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 15:20 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Kijk dat is beter. Korte termijn gedachte dus.
Moeten Bambino en MaGNeT het nog eens voorrekenen? :')
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 15:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 15:31 schreef Patroon het volgende:

[..]

Moeten Bambino en MaGNeT het nog eens voorrekenen? :')
En daarnaast, ik heb ook SolarEdge dus ik weet echt wel hoeveel jaar extra tvt me dat kost :P

#the_spreadsheet_wizzard

Mét SolarEdge heb ik 14 extra panelen gelegd die ik anders niet had gelegd (zuid / noord was anders ieder 11 panelen geweest en dat kon prima op 1 simpele string-omvormer).

Maar dat maakt de terugverdientijd niet korter :P
Patroonvrijdag 1 maart 2019 @ 15:40
Ik denk dat het gewoon voor dit topic beter is om niet meer constant die discussie met Leo Linedance te hebben over die optimizers zonder schaduw. Hij heeft daarvoor gekozen, prima zijn keuze...worden het toch niet eens daarover.
Vonkenboervrijdag 1 maart 2019 @ 16:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 15:40 schreef Patroon het volgende:
Ik denk dat het gewoon voor dit topic beter is om niet meer constant die discussie met Leo Linedance te hebben over die optimizers zonder schaduw. Hij heeft daarvoor gekozen, prima zijn keuze...worden het toch niet eens daarover.
Een keer is alles ook wel gezegd daarover ;) ^O^
Sounddragonvrijdag 1 maart 2019 @ 18:10
En als je nou in een aanvliegroute van een vliegveld woont? moet je dan optimizers?
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 18:59
quote:
17s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 18:10 schreef Sounddragon het volgende:
En als je nou in een aanvliegroute van een vliegveld woont? moet je dan optimizers?
Neuh, dan niet.

Wel als jij tussen de zon en je zonnepanelen gaat staan :@
leolinedancevrijdag 1 maart 2019 @ 21:30
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 15:31 schreef Patroon het volgende:

[..]

Moeten Bambino en MaGNeT het nog eens voorrekenen? :')
Haha :') Volgens mij is het voor iedereen duidelijk hoe het zit, behalve voor jou. Als ruimte hebt leg je extra panelen, als je geen ruimte hebt kun je op andere manieren je opbrengst verhogen als je er lang blijft wonen (of je zooitje mee kan/wil nemen). Dat voorrekenen heb ik al gedaan, zelfs met de werkelijke cijfers van de afgelopen 2 jaar. Je hoeft me dus niets wijs te maken.
leolinedancevrijdag 1 maart 2019 @ 21:55
quote:
17s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 18:10 schreef Sounddragon het volgende:
En als je nou in een aanvliegroute van een vliegveld woont? moet je dan optimizers?
Eerder geluidsisolatie denk ik ;). Maar als je maximale opbrengst op je beschikbare oppervlakte wenst en een wat langere tvt geen probleem vindt kun je zeker optimizers nemen. Op langere termijn verdien je dan meer. Je krijgt er ook nog wat extra's bij als lange garantie en leuke cijfertjes :P

Het is echt een persoonlijke keuze, er niet één beste installatie qua tvt, totale opbrengst, uiterlijk, garantie etc.
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 22:05
-dubbel-
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 22:08
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 21:55 schreef leolinedance het volgende:

[..]

en een wat langere tvt geen probleem vindt kun je zeker optimizers nemen. Op langere termijn verdien je dan meer.
Eh nee, je verdient niet meer. Je geeft ¤45 per paneel meer uit voor ~ 3% extra rendement.

Alleen optimizers als je schaduwen hebt, en ook dan zijn er goedkopere oplossingen van Tigo en Huawei.

Wil je na 2020 een nieuwe set ooit nog terugverdienen dan moet je budget, ofwel ~ ¤1 per Wp.
Patroonvrijdag 1 maart 2019 @ 22:15
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 21:30 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Haha :') Volgens mij is het voor iedereen duidelijk hoe het zit, behalve voor jou. Als ruimte hebt leg je extra panelen, als je geen ruimte hebt kun je op andere manieren je opbrengst verhogen als je er lang blijft wonen (of je zooitje mee kan/wil nemen). Dat voorrekenen heb ik al gedaan, zelfs met de werkelijke cijfers van de afgelopen 2 jaar. Je hoeft me dus niets wijs te maken.
Als ik het niet begrijp, begrijpen Bambino en Magnet er ook niets van.

Volgens mij ben jij hier diegene die koppig blijft volhouden, terwijl anderen ook al tig keer hebben uitgelegd dat het financieel gewoon niet slim is in jouw situatie.

Om te voorkomen dat dit eeuwig blijft doorgaan, postte ik vanmiddag dat iedereen zijn eigen keuze maakt en daarmee basta, maar je lijkt maar door te drammen.
leolinedancevrijdag 1 maart 2019 @ 22:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 22:08 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Eh nee, je verdient niet meer. Je geeft ¤45 per paneel meer uit voor ~ 3% extra rendement.

Alleen optimizers als je schaduwen hebt, en ook dan zijn er goedkopere oplossingen van Tigo en Huawei.

Wil je na 2020 een nieuwe set ooit nog terugverdienen dan moet je budget, ofwel ~ ¤1 per Wp.
Ik zal het blijven monitoren en (minimaal) jaarlijks een update geven. De eerste 2 jaar klopten bijna exact met de prognose. We gaan zien wie er gelijk heeft :)
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 22:33
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 22:16 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik zal het blijven monitoren en (minimaal) jaarlijks een update geven. De eerste 2 jaar klopten bijna exact met de prognose. We gaan zien wie er gelijk heeft :)
Wil je echt een vergelijk doen, dan zal je 2 precies gelijke daken moeten hebben met dezelfde panelen, zelfde ligging, etc maar dan 1 met optimizers en 1 zonder.

Zolang je dat niet hebt, is een prognose niet meer dan naar jezelf toe rekenen.

Optimizers kosten mogelijk rendement, het zijn DC naar DC converters, verbruiken zelf ook stroom uit de panelen.
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 22:41
Overigens ben ik met m'n oude woning (uit 1972) die ik in de verhuur heb ook aan het stoeien met het ontwerp van een nieuwe PV installatie.

Ik heb een schuurtje waar 3 panelen op passen van 200x100cm.
Daarnaast kan ik 5 tot 6 panelen kwijt als een soort zonwering op zuid.

Ik denk dat ik daar SolarEdge ga toepassen met P404 optimizers zodat ik met een korte string niet in de problemen kom. De panelen op het schuurtje liggen rond 13 uur compleet in de schaduw, over 2 tot 3 jaar gaat daarachter een bedrijfsgebouw gesloopt worden en hopelijk gaan dan ook de gigantische coniferen van zo'n 6 meter hoog eraan, die geven de schaduwen. Ik leg de panelen wel alvast denk ik, bij bewolking doen ze prima mee en ook na 15:00 ligt het in de zon.

Het dak van de woning is een schuin bitumen dak, ik heb eigenlijk geen trek om daar panelen op te leggen, mede vanwege mogelijke vervanging over 5 tot 10 jaar.
leolinedancevrijdag 1 maart 2019 @ 22:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 22:33 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Wil je echt een vergelijk doen, dan zal je 2 precies gelijke daken moeten hebben met dezelfde panelen, zelfde ligging, etc maar dan 1 met optimizers en 1 zonder.

Zolang je dat niet hebt, is een prognose niet meer dan naar jezelf toe rekenen.

Optimizers kosten mogelijk rendement, het zijn DC naar DC converters, verbruiken zelf ook stroom uit de panelen.
Dat klopt, het is dan ook de best mogelijke berekening voor een partikulier. Dit kwam eerder ook al ter sprake, er zijn nogal wat onzekerheden die zowel gunstig als ongunstig uit kunnen pakken. Maar het is beter dan niets. Uiteraard moet je er wel objectief in staan, anders heeft het totaal geen zin en hou je jezelf voor de gek.

Tot nu toe kan het dus daadwerkelijk prima uit volgens de gegevens uit de Solaredge app. Ik heb de screenshots hier ook gepost. Welliswaar met een wat langere tvt, maar dat is voor mij niet zo'n issue.

Wordt vervolgd :)
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 22:51
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 22:48 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Uiteraard moet je er wel objectief in staan, anders heeft het totaal geen zin en hou je jezelf voor de gek.
Ik denk dat ik namens iedereen spreek, als ik zeg dat ik het mooi vind dat je eindelijk tot dat inzicht bent gekomen :+
leolinedancevrijdag 1 maart 2019 @ 23:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 22:51 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik denk dat ik namens iedereen spreek, als ik zeg dat ik het mooi vind dat je eindelijk tot dat inzicht bent gekomen :+
Onzin, ik zou de eerste zijn om dat toe te geven. Waarom denk je dat ik de screenshots uit de app hier ook gewoon openbaar post?

Ik heb mijn systeem in de eerste plaats gekocht uit duurzaam oogpunt. Ik werk in de milieusector en heb kinderen dus vond het wel passend om wat stapjes richting een duurzamer leven te maken. En dat blijf ik ook doen, een beter milieu begint bij jezelf.
TheFreshPrincevrijdag 1 maart 2019 @ 23:16
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 23:04 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Onzin, ik zou de eerste zijn om dat toe te geven. Waarom denk je dat ik de screenshots uit de app hier ook gewoon openbaar post?

Ik heb mijn systeem in de eerste plaats gekocht uit duurzaam oogpunt. Ik werk in de milieusector en heb kinderen dus vond het wel passend om wat stapjes richting een duurzamer leven te maken. En dat blijf ik ook doen, een beter milieu begint bij jezelf.
Die app heb ik ook, daar valt niet uit te halen of je meer of minder presteert dan zonder optimizers. De weergegeven verschillende waarden kunnen verder ook afwijkingen zijn in de stroommeting van de optimizer.
leolinedancezaterdag 2 maart 2019 @ 01:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 23:16 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Die app heb ik ook, daar valt niet uit te halen of je meer of minder presteert dan zonder optimizers. De weergegeven verschillende waarden kunnen verder ook afwijkingen zijn in de stroommeting van de optimizer.
Ik ga ervan uit dat het slechtst presterende paneel in een string de bottleneck is voor de overige panelen. Dan is het nog moeilijk te berekenen, want je kunt natuurlijk 2 of meer strings hebben. Dat maakt de berekening complex. En wie weet nu wat de verschillen per paneel over 5 of 10 jaar zijn? Of wat de energieprijzen zijn? En wat de nieuwe terugleversubsidie gaat worden, en wanneer deze ingevoerd wordt?

Uiteraard kunnen er ook meetafwijkingen zijn, zowel naar boven als beneden. Zoals ik al heb aangegeven is het geen exacte wetenschap. Ik doe enkel een poging de realiteit te benaderen.

edit: Vandaag was het verschil tussen het beste en slechtste paneel volgens de app 59 Wh en 89 Wh (en ze liggen nog naast elkaar ook).

[ Bericht 2% gewijzigd door leolinedance op 02-03-2019 01:24:11 ]
leolinedancezaterdag 2 maart 2019 @ 01:37
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 maart 2019 22:15 schreef Patroon het volgende:

[..]

Als ik het niet begrijp, begrijpen Bambino en Magnet er ook niets van.

Volgens mij ben jij hier diegene die koppig blijft volhouden, terwijl anderen ook al tig keer hebben uitgelegd dat het financieel gewoon niet slim is in jouw situatie.

Om te voorkomen dat dit eeuwig blijft doorgaan, postte ik vanmiddag dat iedereen zijn eigen keuze maakt en daarmee basta, maar je lijkt maar door te drammen.
Je moet wel bij de feiten blijven. Er wordt advies gevraagd, en dat geef ik. Daarbij wordt nog gezegd dat het zeker persoonlijk is en dat je het per situatie moet bekijken. Dus eigenlijk wat jij zegt, iedereen moet zijn eigen keuze maken.

Ik ben overigens zeer benieuwd hoe de situatie over een jaar of 5-10 is met onze huidige installaties.
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 10:24
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 01:17 schreef leolinedance het volgende:

[..]

edit: Vandaag was het verschil tussen het beste en slechtste paneel volgens de app 59 Wh en 89 Wh (en ze liggen nog naast elkaar ook).
quote:
Accuracy of the SolarEdge Monitoring System,
Technical Note



Measurement Accuracy

All measuring devices inside the SolarEdge hardware have a ±2.5% accuracy. This means that each direct measurement (i.e. voltage or current) may have a deviation of up to 2.5% from the actual value.
Values like energy, which aren’t measured directly but calculated from several direct measurements, have a ±5% accuracy.
These accuracies are within the requirements of EU and US regulations for PV monitoring applications which are not used for revenue calculation (equipment used for revenue calculation (i.e. energy meters) typically have a ±2% or ±0.5% accuracy).
If a meter is installed at the site, it records energy with certain accuracy. The difference between the value displayed in the monitoring portal and the value displayed on the meter depends on the SolarEdge accuracy and the meter accuracy, and may be greater than the SolarEdge accuracy.
Ofwel, de stroommeting heeft een nauwkeurigheid van ±5%.

Je kan de app dus niet gebruiken als instrument om te zeggen dat 1 paneel beter presteert dan de ander.

Als 1 optimizer 5% te weinig aangeeft en de ander 5% teveel, dan zit je al op 100Wh verschil bij 1kWh opwekking.
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 10:30
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 10:24 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

[..]

Ofwel, de stroommeting heeft een nauwkeurigheid van ±5%.

Je kan de app dus niet gebruiken als instrument om te zeggen dat 1 paneel beter presteert dan de ander.

Als 1 optimizer 5% te weinig aangeeft en de ander 5% teveel, dan zit je al op 100Wh verschil bij 1kWh opwekking.
Pff, worden jullie nou niet een beetje moe van jezelf? :O
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 10:31
quote:
5s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 10:30 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Pff, worden jullie nou niet een beetje moe van jezelf? :O
We gaan elkaar nog niet met pek en veren te lijf :+
Faraday01zaterdag 2 maart 2019 @ 10:39
quote:
5s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 10:30 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Pff, worden jullie nou niet een beetje moe van jezelf? :O
Misschien een apart topic om over de efficiency van Solaredge en optimizers te discussiëren _O-
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 10:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 10:39 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Misschien een apart topic om over de efficiency van Solaredge en optimizers te discussiëren _O-
Goed idee, heb 'm aangemaakt! ^O^
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 10:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 10:31 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

We gaan elkaar nog niet met pek en veren te lijf :+
Ik kwam hierheen voor informatie, ik ben een solar-n00b, maar blijkbaar is dat een trigger voor een onophoudelijk en overloos welles-nietes gebakkelei op detail basis van een paar milliwattjes. wat dit hele topic omlaag trekt.

Denk dat ik gewoon aan diverse installateurs ga vragen, of zouden die elkaar dan ook in de haren vliegen over de lengte van de te gebruiken schroefjes? :')

Agree gewoon to disagree, en ga niet bij elke gelegenheid op elkaar in zitten te hakken ook al is het met opblaashonkbalknuppels.. tis echt strontirritant om tussen die rondzwiepende handtasjes door te lezen.
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 10:51
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 10:43 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Ik kwam hierheen voor informatie, ik ben een solar-n00b, maar blijkbaar is dat een trigger voor een onophoudelijk en overloos welles-nietes gebakkelei op detail basis van een paar milliwattjes. wat dit hele topic omlaag trekt.

Denk dat ik gewoon aan diverse installateurs ga vragen, of zouden die elkaar dan ook in de haren vliegen over de lengte van de te gebruiken schroefjes? :')

Agree gewoon to disagree, en ga niet bij elke gelegenheid op elkaar in zitten te hakken ook al is het met opblaashonkbalknuppels.. tis echt strontirritant om tussen die rondzwiepende handtasjes door te lezen.
Heb je wel een punt. Kan niet garanderen dat ik er nooit meer op reageer ;)

Blijft de vraag over: woon je echt in een aanvliegroute? Of was dat een garp :P
Faraday01zaterdag 2 maart 2019 @ 10:51
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 10:43 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Ik kwam hierheen voor informatie, ik ben een solar-n00b, maar blijkbaar is dat een trigger voor een onophoudelijk en overloos welles-nietes gebakkelei op detail basis van een paar milliwattjes. wat dit hele topic omlaag trekt.

Denk dat ik gewoon aan diverse installateurs ga vragen, of zouden die elkaar dan ook in de haren vliegen over de lengte van de te gebruiken schroefjes? :')

Agree gewoon to disagree, en ga niet bij elke gelegenheid op elkaar in zitten te hakken ook al is het met opblaashonkbalknuppels.. tis echt strontirritant om tussen die rondzwiepende handtasjes door te lezen.
Helemaal mee eens, de discussie is wel gevoerd en het voegt weinig meer toe.

In 1 zin: Solaredge is een mooi systeem dat zeker met veel schaduw meerwaarde kan hebben en mooie statistiekjes levert, maar ook een stuk duurder is waardoor het zeker niet voor iedereen de meest gunstige oplossing is.

En wat was je adviesvraag?
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 11:12
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 10:51 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Heb je wel een punt. Kan niet garanderen dat ik er nooit meer op reageer ;)

Blijft de vraag over: woon je echt in een aanvliegroute? Of was dat een garp :P
Nee, dat was een garp.. al kan ik niet garanderen dat er nooit een vliegtuig over de tuin zal vliegen :+
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 11:13
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 11:12 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Nee, dat was een garp.. al kan ik niet garanderen dat er nooit een vliegtuig over de tuin zal vliegen :+
Heb je wel een eigen dak? :P
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 11:20
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 10:51 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Helemaal mee eens, de discussie is wel gevoerd en het voegt weinig meer toe.

In 1 zin: Solaredge is een mooi systeem dat zeker met veel schaduw meerwaarde kan hebben en mooie statistiekjes levert, maar ook een stuk duurder is waardoor het zeker niet voor iedereen de meest gunstige oplossing is.

En wat was je adviesvraag?
Mjah, in een paar woorden: Neem je een auto met een radio of met een multimedia-systeem?

Ik ben een luxepaard.. ik ga voor het multimedia-systeem.. maar door die hele discussie heb ik nu wel een idee..

Van de 32 panelen die er op de garage zouden moeten komen lopen alleen de zuidelijkste paar panelen de kans om ooit schaduw van de bomen te gaan pakken (mits ik die boom dan niet in de kachel frot).. ik kan dat garagedak dan opdelen in 4 delen (ook wel strings genoemd geloof ik)..
Nu zijn het 2 zijden dak met allebei 16 panelen, te noemen: oost 1 - 16 en west 1 - 16... als ik van allebei die zijden nou eens de zuidelijke 8 voorzie van optimizers met het oog op die bomen, en de noordelijke 8 niet, en ik verdeel dat in 4 zogenaamde strings, kan ik jullie over een jaar vertellen wie van de partijen er uit zijn nek lult toch?

>:)
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 11:21
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 11:13 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Heb je wel een eigen dak? :P
Dude, de tekeningen en layout staan op jouw verzoek in het vorige topic.
leolinedancezaterdag 2 maart 2019 @ 11:23
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 10:43 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Ik kwam hierheen voor informatie, ik ben een solar-n00b, maar blijkbaar is dat een trigger voor een onophoudelijk en overloos welles-nietes gebakkelei op detail basis van een paar milliwattjes. wat dit hele topic omlaag trekt.

Denk dat ik gewoon aan diverse installateurs ga vragen, of zouden die elkaar dan ook in de haren vliegen over de lengte van de te gebruiken schroefjes? :')

Agree gewoon to disagree, en ga niet bij elke gelegenheid op elkaar in zitten te hakken ook al is het met opblaashonkbalknuppels.. tis echt strontirritant om tussen die rondzwiepende handtasjes door te lezen.
Klopt ook wel, accepteer dat niet iedereen dezelfde wensen heeft.

Mocht je nog een goede installateur zoeken, stuur maar een DM.
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 11:24
quote:
3s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 11:21 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Dude, de tekeningen en layout staan op jouw verzoek in het vorige topic.
Oh, ja, dat was jouw dak :D

Maar had al advies gegeven zie ik :P
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 11:30
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 11:20 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Mjah, in een paar woorden: Neem je een auto met een radio of met een multimedia-systeem?

Ik ben een luxepaard.. ik ga voor het multimedia-systeem.. maar door die hele discussie heb ik nu wel een idee..

Van de 32 panelen die er op de garage zouden moeten komen lopen alleen de zuidelijkste paar panelen de kans om ooit schaduw van de bomen te gaan pakken (mits ik die boom dan niet in de kachel frot).. ik kan dat garagedak dan opdelen in 4 delen (ook wel strings genoemd geloof ik)..
Nu zijn het 2 zijden dak met allebei 16 panelen, te noemen: oost 1 - 16 en west 1 - 16... als ik van allebei die zijden nou eens de zuidelijke 8 voorzie van optimizers met het oog op die bomen, en de noordelijke 8 niet, en ik verdeel dat in 4 zogenaamde strings, kan ik jullie over een jaar vertellen wie van de partijen er uit zijn nek lult toch?

>:)
Als je een 3-fase omvormer krijgt, zou ik strings van 16 panelen aanhouden, dan zit je in de juiste voltage range voor de omvormer. Strings van 8 tot 12 panelen is ideaal voor 1-fase, 15 past vaak ook nog wel, hangt af van de specs van de omvormer.

Daarbij maakt het overigens voor de 3-fase niet uit of je voor SolarEdge of een string-omvormer gaat, in beide gevallen is 16 wel een prima aantal / minimum, waarbij SolarEdge ook echt 16 aanhoudt als minimum (zie datasheet SE optimizers).
Er is een uitzondering, SE heeft ook optimizers waarmee je vanaf 13 stuks op een 3-fase kan werken.
Faraday01zaterdag 2 maart 2019 @ 11:31
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 11:20 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Mjah, in een paar woorden: Neem je een auto met een radio of met een multimedia-systeem?

Ik ben een luxepaard.. ik ga voor het multimedia-systeem.. maar door die hele discussie heb ik nu wel een idee..

Van de 32 panelen die er op de garage zouden moeten komen lopen alleen de zuidelijkste paar panelen de kans om ooit schaduw van de bomen te gaan pakken (mits ik die boom dan niet in de kachel frot).. ik kan dat garagedak dan opdelen in 4 delen (ook wel strings genoemd geloof ik)..
Nu zijn het 2 zijden dak met allebei 16 panelen, te noemen: oost 1 - 16 en west 1 - 16... als ik van allebei die zijden nou eens de zuidelijke 8 voorzie van optimizers met het oog op die bomen, en de noordelijke 8 niet, en ik verdeel dat in 4 zogenaamde strings, kan ik jullie over een jaar vertellen wie van de partijen er uit zijn nek lult toch?

>:)
Dat kan maar dan heb je wel 2 omvormers nodig, want een Solaredge omvormer werkt alleen met panelen met optimizers. Misschien kan met een ander merk omvormer zoiets wel maar daar weet ik te weinig van.
En zoals MaGNeT het zou zeggen, met deze hoeveelheid panelen staat de netbeheerder straks op een zonnige dag met de brandblusser klaar bij het onderverdeel station :D
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 11:35
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 11:23 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Klopt ook wel, accepteer dat niet iedereen dezelfde wensen heeft.

Mocht je nog een goede installateur zoeken, stuur maar een DM.
wellicht wordt dat automatisch dezelfde, want ik heb die offerte ook van zonneplan, en ons nieuwe adres is een stuk verder jouw kant op als nu.
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 12:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 11:24 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Oh, ja, dat was jouw dak :D

Maar had al advies gegeven zie ik :P
Ah, advies is éénmalig (en daar zult u het mee moeten doen), itt discussies over optimizers (U can get an unlimited amount of that anytime you like). :P :7

Maar ok, ik leer zojuist dat het opdelen van die 32 stuks op de garage in 4x8 dus blijkbaar niet werkt.. dan rest evt 2 keer 16 (southside 16x mét, northside 16x zonder).. kan ik alleen oost en west niet separaat checken, of ik zou dat moeten doen mbv data uit de optimizers...

Voor die 18 of 20 panelen op het dak zou ik dan de optimizers kunnen deleten als ik het goed begrijp, maar dan moet ik daarvoor dus een andere omvormer?

[ Bericht 0% gewijzigd door Sounddragon op 02-03-2019 13:09:05 ]
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 13:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 11:31 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Dat kan maar dan heb je wel 2 omvormers nodig, want een Solaredge omvormer werkt alleen met panelen met optimizers. Misschien kan met een ander merk omvormer zoiets wel maar daar weet ik te weinig van.
En zoals MaGNeT het zou zeggen, met deze hoeveelheid panelen staat de netbeheerder straks op een zonnige dag met de brandblusser klaar bij het onderverdeel station :D
Het worden er ws een stuk of 40 in totaal, misschien dat door een pijpje te deleten op het woonhuis er nog 2 bij kunnen. Ik hou sowieso van symmetrie, en een mooi strak vierkant volgebouwd dak is toch veeeeel mooier als zo'n happie eruit waar één zielig pijpje staat 8-)
Ze hebben er maar mee te dealen in die verdeelkast. >:)

Ik krijg sowieso 2 omvormers, en ik heb 2 meterkasten; op allebei de lokaties heb ik er één, en in allebei zit 380v, dus dat leek me de beste optie vanuit mijn gebrekkige kennis, daarom vroeg ik hier ook om eens mee te kijken :)
Speekselklierzaterdag 2 maart 2019 @ 13:12
quote:
6s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 13:08 schreef Sounddragon het volgende:
misschien dat door een pijpje te deleten
Ik zou hem shift-deleten, anders ligt ie weer weken in je prullenbak terwijl je zeker weet dat je hem niet meer terug wil.
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 13:14
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 13:12 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ik zou hem shift-deleten, anders ligt ie weer weken in je prullenbak terwijl je zeker weet dat je hem niet meer terug wil.
Goeie optie.. will consider.
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 13:24
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 12:54 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Ah, advies is éénmalig (en daar zult u het mee moeten doen), itt discussies over optimizers (U can get an unlimited amount of that anytime you like). :P :7

Maar ok, ik leer zojuist dat het opdelen van die 32 stuks op de garage in 4x8 dus blijkbaar niet werkt.. dan rest evt 2 keer 16 (southside 16x mét, northside 16x zonder).. kan ik alleen oost en west niet separaat checken, of ik zou dat moeten doen mbv data uit de optimizers...

Voor die 18 of 20 panelen op het dak zou ik dan de optimizers kunnen deleten als ik het goed begrijp, maar dan moet ik daarvoor dus een andere omvormer?
Je kan op SolarEdge 2 strings van 16 aansluiten op de omvormer of 1 van 32, daar redt SolarEdge zich in beide gevallen wel mee. Het maximum is 50 optimizers in 1 string (mits je binnen de vermogensgrens van de omvormer blijft).
Ik heb ze hier allemaal in 1 string van 32 en op de ander 1 string van 36 panelen op ieder een SE8k.

Je mag op de SE8k maximaal 10.800Wp aangesloten hebben, dus 36x 300Wp panelen en daar blijf je netjes binnen.

Wil je één dakvlak van je garage met optimizers en de andere helft zonder, dan zal je nog een 3e omvormer nodig hebben van een willekeurig niet al te duur maar goed merk.

En dat pijpje op je woning zou ik idd "shift deleten" :P
Dat ene paneel dat op die plek komt, gaat wss in de zomer net iets beter presteren omdat hij luchtkoeling krijgt :+
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 13:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 13:24 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Je kan op SolarEdge 2 strings van 16 aansluiten op de omvormer of 1 van 32, daar redt SolarEdge zich in beide gevallen wel mee. Het maximum is 50 optimizers in 1 string (mits je binnen de vermogensgrens van de omvormer blijft).
Ik heb ze hier allemaal in 1 string van 32 en op de ander 1 string van 36 panelen op ieder een SE8k.

Je mag op de SE8k maximaal 10.800Wp aangesloten hebben, dus 36x 300Wp panelen en daar blijf je netjes binnen.

Wil je één dakhelft van je garage met optimizers en de andere helft zonder, dan zal je nog een 3e omvormer nodig hebben van een willekeurig niet al te duur maar goed merk.
Ja, daar was ik idd al bang voor, maar dan gaat dat vergelijken van noord en zuid op het garagedak weer niet helemaal op, wat dan heb je (theoretisch) 2 verschillende omvormers die een ander intern verlies hebben :+
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 13:37
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 13:24 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Je kan op SolarEdge 2 strings van 16 aansluiten op de omvormer of 1 van 32, daar redt SolarEdge zich in beide gevallen wel mee. Het maximum is 50 optimizers in 1 string (mits je binnen de vermogensgrens van de omvormer blijft).
Ik heb ze hier allemaal in 1 string van 32 en op de ander 1 string van 36 panelen op ieder een SE8k.

Je mag op de SE8k maximaal 10.800Wp aangesloten hebben, dus 36x 300Wp panelen en daar blijf je netjes binnen.

Wil je één dakvlak van je garage met optimizers en de andere helft zonder, dan zal je nog een 3e omvormer nodig hebben van een willekeurig niet al te duur maar goed merk.

En dat pijpje op je woning zou ik idd "shift deleten" :P
Dat ene paneel dat op die plek komt, gaat wss in de zomer net iets beter presteren omdat hij luchtkoeling krijgt :+
Of... ik maak een heel systeem waarbij elk paneel zijn eigen pijpje krijgt :+
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 13:40
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 13:35 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Ja, daar was ik idd al bang voor, maar dan gaat dat vergelijken van noord en zuid op het garagedak weer niet helemaal op, wat dan heb je (theoretisch) 2 verschillende omvormers die een ander intern verlies hebben :+
2 dakvlakken vergelijken (met als doel omvormer / optimizer efficiency te meten) wordt toch al moeilijk ;)
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 13:49
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 13:40 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

2 dakvlakken vergelijken (met als doel omvormer / optimizer efficiency te meten) wordt toch al moeilijk ;)
Niet als het kan zoals ik het schetste, want het spul ligt naast elkaar in dezelfde rij toch? Ik pak een rij van 16 panelen die ik deel in met- en zonder..

fskMjaN.png

oOQ4r7r.png

Dus mét; 1,2,3,4,9,10,11,12 en 17,18,19,20, 25,26,27,28.

en de rest zonder.. Mooiste zou dan zijn om het in 4 delen te hakken om te vergelijken, maar als dat qua aantallen niet gaat kan ik oost en west koppelen om 16 keer met en 16 keer zonder te krijgen, maar dat gaat dan weer niet op één omvormer, en ik ga er geen 4 ophangen om een experimentje te kunnen doen.. das een beetje gestoord :X

Als die matenen verhoudingen kloppen, kan ik trouwens nog meer panelen kwijt door de onderste rij te laten zakken naar de dakrand, en de bovenste rechtop te zetten, maar dat is esthetisch wel een beetje minder, want dat komt natuurlijk in de lengte weer niet uit :P
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 13:55
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 13:49 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Niet als het kan zoals ik het schetste, want het spul ligt naast elkaar in dezelfde rij toch? Ik pak een rij van 16 panelen die ik deel in met- en zonder..

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Dus mét; 1,2,3,4,9,10,11,12 en 17,18,19,20, 25,26,27,28.

en de rest zonder.. Mooiste zou dan zijn om het in 4 delen te hakken om te vergelijken, maar als dat qua aantallen niet gaat kan ik oost en west koppelen om 16 keer met en 16 keer zonder te krijgen, maar dat gaat dan weer niet op één omvormer, en ik ga er geen 4 ophangen om een experimentje te kunnen doen.. das een beetje gestoord :X

Als die matenen verhoudingen kloppen, kan ik trouwens nog meer panelen kwijt door de onderste rij te laten zakken naar de dakrand, en de bovenste rechtop te zetten, maar dat is esthetisch wel een beetje minder, want dat komt natuurlijk in de lengte weer niet uit :P
Bovenste panelen presteren sowieso beter ;)
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 13:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 13:55 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Bovenste panelen presteren sowieso beter ;)
Die heb ik aan beide zijden toch? beide installaties zijn symmetrisch :)

Hoe komt dat trouwens? is daar een logische verklaring voor?
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 13:58
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 13:57 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Die heb ik aan beide zijden toch? beide installaties zijn symmetrisch :)

Hoe komt dat trouwens? is daar een logische verklaring voor?
Er is vast een verklaring voor. Sowieso liggen de bovenste panelen het eerst en het laatst in het zonlicht, de onderste hebben vroeg en laat op de dag meer last van lange schaduwen.

Hoe hoog is dat dak? Er zijn ook 72-cells panelen van 200 bij 100 centimeter.
Dan heb je wel P370 optimizers nodig (maar die zitten mogelijk al in je offerte).

https://www.solar-bouwmarkt.nl/360wp-full-black.html
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 13:59
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 13:55 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Bovenste panelen presteren sowieso beter ;)

Hoe hoog is dat dak? Er zijn ook 72-cells panelen van 200 bij 100 centimeter.
Dan heb je wel P370 optimizers nodig (maar die zitten mogelijk al in je offerte).
Als in; absolute breedtemaat van het dakvlak? weet ik niet precies. de buitenmaat van het pand is daar 5,88m, dakvlakken zijn denk ik rond de 25% helling.. ik gok een metertje of 3 - 3,5 ergens die kant op.
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 14:01
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 13:59 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Als in; absolute breedtemaat van het dakvlak? weet ik niet precies. de buitenmaat van het pand is daar 5,88m, dakvlakken zijn denk ik rond de 25% helling.. ik gok een metertje of 3 - 3,5 ergens die kant op.
Oh ja, je hebt ze liggend ingetekend. Ik zit nu in de kamer op m'n TV te FOK!'en en dan is het contrast van die plaatjes wat lastig op één of andere manier.

Maar je hebt dus iig meerder formaten waar je mee kan spelen.

https://www.zonnepanelen.net/horizontaal-of-verticaal/

Het type schaduw maakt dus vooral uit hoe je je panelen wil plaatsen en of bij jou dan 200x100 staand of 165x100 liggend handiger is.

Voordeel van grotere panelen is weer dat je minder optimizers nodig hebt :+

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 02-03-2019 14:07:55 ]
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 14:12
Ik heb overigens een PVOutput FOK!forum team aangemaakt:

https://pvoutput.org/listteam.jsp?tid=1406

Joinen lukt nog niet, misschien duurt het 24 uur ofzo.
Zodra het werkt maak ik wel een "howto" die in de OP gepropt kan worden :)
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 14:19
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 14:01 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Oh ja, je hebt ze liggend ingetekend. Ik zit nu in de kamer op m'n TV te FOK!'en en dan is het contrast van die plaatjes wat lastig op één of andere manier.

Maar je hebt dus iig meerder formaten waar je mee kan spelen.

https://www.zonnepanelen.net/horizontaal-of-verticaal/

Het type schaduw maakt dus vooral uit hoe je je panelen wil plaatsen en of bij jou dan 200x100 staand of 165x100 liggend handiger is.

Voordeel van grotere panelen is weer dat je minder optimizers nodig hebt :+
Dat heeft zonneplan gedaan, ik niet :+

Ik doe net dat offerte dingie daar op die site, geef aan 6Kw verbruik, komen ze aan met 12 keer 300 met een opbrengst van <3Kw.. daar heb je wat aan _O_

:')
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 14:22
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 14:19 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Dat heeft zonneplan gedaan, ik niet :+

Ik doe net dat offerte dingie daar op die site, geef aan 6Kw verbruik, komen ze aan met 12 keer 300 met een opbrengst van <3Kw.. daar heb je wat aan _O_

:')
Klinkt nuttig :P
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 14:28
Een rij van 2x1 meter panelen liggend en dan een rij van 2x1 meter panelen staand daarboven, dan kom je wel uit :D

Moet je wel 3 meter in de hoogte kwijt kunnen...
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 14:28
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 14:22 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Klinkt nuttig :P
Mjah, ik moet gewoon zo'n figuur dar hebben, die kan meten en bereid is om even mee te puzzelen en denken over de mogelijkheden.. we willen heel veel, maar hebben niet de middelen om dat er in één keer in te stampen; het kan ook dat we de boel gefaseerd volgooien, dat ligt even aan de beschikbare financiële middelen en de positie die we het op de prio lijst geven.

Het eerste project wordt sowieso de benedenverdieping vloeren en vloerverwarming; daar gaat ook een berg knaken heen.. er komt nog een goede schep geld uit de verkoop van ons huidige pand, maar daar kunnen we geen datum aan hangen, dat maakt het lastig om meteen knopen door te hakken.
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 14:29
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 14:28 schreef MaGNeT het volgende:
Een rij van 2x1 meter panelen liggend en dan een rij van 2x1 meter panelen staand daarboven, dan kom je wel uit :D

Moet je wel 3 meter in de hoogte kwijt kunnen...
Dat wordt de de vraag; maar met een pandbreedte van 5.88m en een schuin dak, denk ik dat dat moet passen..
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 14:30
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 14:28 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Mjah, ik moet gewoon zo'n figuur dar hebben, die kan meten en bereid is om even mee te puzzelen en denken over de mogelijkheden.. we willen heel veel, maar hebben niet de middelen om dat er in één keer in te stampen; het kan ook dat we de boel gefaseerd volgooien, dat ligt even aan de beschikbare financiële middelen en de positie die we het op de prio lijst geven.

Het eerste project wordt sowieso de benedenverdieping vloeren en vloerverwarming; daar gaat ook een berg knaken heen.. er komt nog een goede schep geld uit de verkoop van ons huidige pand, maar daar kunnen we geen datum aan hangen, dat maakt het lastig om meteen knopen door te hakken.
Zuid en west zou ik altijd als eerste doen, als je het in delen wil doen. Omvormer kan je rustig alvast groot uitzoeken, bij SolarEdge zijn de grotere 3-fase omvormers amper duurder dan de kleine.
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 14:32
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 14:29 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Dat wordt de de vraag; maar met een pandbreedte van 5.88m en een schuin dak, denk ik dat dat moet passen..
Ja, Pythagoras is het met je eens :)

Als ik ze hier kwijt kon was ik ook voor 2 meter panelen gegaan, kom net 45cm te kort om dat mooi te laten passen. Lijkt zo gek als ze boven de nok uit steken :+

Heb een woning in de verhuur, daar ben ik ook bezig met panelen en aangezien dat allemaal op 2 / 2,5 meter hoog komt durf ik die zelf wel te leggen. Daar heb ik ook een schuurdakje dat perfect is voor 2x1 meter panelen. Aansluiten zit ik niet zo over in. Ik breng de bekabeling tot aan de meterkast en dan bel ik m'n installateur om dat nog even veilig aan te sluiten en om de rest van m'n installatie te keuren.
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 14:38
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 14:30 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zuid en west zou ik altijd als eerste doen, als je het in delen wil doen. Omvormer kan je rustig alvast groot uitzoeken, bij SolarEdge zijn de grotere 3-fase omvormers amper duurder dan de kleine.
Ik denk dat ik het woonhuisdak als eerste doe, met 1 omvormer, zonder optimizers.. daar heb ik gewoon 0,0 schaduw.. als ik zo kijk naar hun indeling, kan ik daar ook meer op kwijt als die 20 panelen.

De garage moet ik even bekijken en goed opmeten.. het mooiste is als ik over de nok een looppad houd om de boel te kunnen onderhouden, want de westkant kan ik anders niet bij; de garage staat op de erfgrens.
TheFreshPrincezaterdag 2 maart 2019 @ 14:44
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 14:38 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Ik denk dat ik het woonhuisdak als eerste doe, met 1 omvormer, zonder optimizers.. daar heb ik gewoon 0,0 schaduw.. als ik zo kijk naar hun indeling, kan ik daar ook meer op kwijt als die 20 panelen.

De garage moet ik even bekijken en goed opmeten.. het mooiste is als ik over de nok een looppad houd om de boel te kunnen onderhouden, want de westkant kan ik anders niet bij; de garage staat op de erfgrens.
Op zich wel handig, of je moet een stevige dakgoot hebben zoals hier ;)
Sounddragonzaterdag 2 maart 2019 @ 14:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 14:44 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Op zich wel handig, of je moet een stevige dakgoot hebben zoals hier ;)
Op de garage niet volgens mij.. het huis heeft een zinken hanggoot, daar ga ik mooi niet in staan met mijn meer dan 100 kilootjes :+ .. als er funding voor is, koop ik wel een rolsteiger; is ook handig bij de verbouwing en om de platanen in de tuin een beetje bij te houden.
Estate2zondag 3 maart 2019 @ 16:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 maart 2019 14:12 schreef MaGNeT het volgende:
Ik heb overigens een PVOutput FOK!forum team aangemaakt:

https://pvoutput.org/listteam.jsp?tid=1406

Joinen lukt nog niet, misschien duurt het 24 uur ofzo.
Zodra het werkt maak ik wel een "howto" die in de OP gepropt kan worden :)
Gejoined!
Reageer niet vaak maar lees wel dagelijks mee!
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 11:10
quote:
0s.gif Op zondag 3 maart 2019 16:22 schreef Estate2 het volgende:
[..]

Gejoined!
Reageer niet vaak maar lees wel dagelijks mee!
Top!
Had nog niet gezien dat het team actief is :)
Thinkk-Pinkkdinsdag 5 maart 2019 @ 11:34
ux5aSvG.png

Is dit een beetje een normale prijs? Ex BTW.
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 11:39
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 11:34 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[ afbeelding ]

Is dit een beetje een normale prijs? Ex BTW.
Lijkt me wel redelijk, ¤1,07 excl. BTW per Wp.
Heb je al meerdere offertes binnen? Of loopt het nog niet zo hard?
Thinkk-Pinkkdinsdag 5 maart 2019 @ 11:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 11:39 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Lijkt me wel redelijk, ¤1,07 excl. BTW per Wp.
Heb je al meerdere offertes binnen? Of loopt het nog niet zo hard?
Niemand reageert en ik vind dat persoonlijk best frustrerend. En daarmee zakt natuurlijk ook het vertrouwen in zo'n partij.

Schijnbaar zijn 10 panelen op mijn dak niet genoeg ofzo.
Sounddragondinsdag 5 maart 2019 @ 12:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 11:43 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]

Niemand reageert en ik vind dat persoonlijk best frustrerend. En daarmee zakt natuurlijk ook het vertrouwen in zo'n partij.

Schijnbaar zijn 10 panelen op mijn dak niet genoeg ofzo.
Het is idd niet fijn als ze je op die manier de indruk geven dat ze alleen the Big Fish willen.. als je niet zo behandeld wenst te worden, pak je gewoon de volgende toch? Their loss.
EasyLifedinsdag 5 maart 2019 @ 12:27
Met een eenmanszaak maar prive zonnepanelen kan je gewoon de BTW terug vragen net zoals je normaal doet met bijvoorbeeld hosting kosten?
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 12:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 12:27 schreef EasyLife het volgende:
Met een eenmanszaak maar prive zonnepanelen kan je gewoon de BTW terug vragen net zoals je normaal doet met bijvoorbeeld hosting kosten?
Ja, alleen betaal je dan wel jaarlijks een forfait (indien installatie kleiner dan 10.000Wp, voor grotere installaties wijken de regels af).

Na een jaar of 9 heb je dan alsnog zelf je BTW betaald aan forfait, dat is ook de reden dat ik geen BTW teruggaaf heb aangevraagd (plus dat mijn installatie 20.400Wp is).

Heb je een partner die geen ZZP'er is, dan kan je de teruggaaf via je partner doen.
Vonkenboerdinsdag 5 maart 2019 @ 12:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 11:43 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Niemand reageert en ik vind dat persoonlijk best frustrerend. En daarmee zakt natuurlijk ook het vertrouwen in zo'n partij.

Schijnbaar zijn 10 panelen op mijn dak niet genoeg ofzo.
Haha, ik ken dat gevoel. Na een stuk of vijf offertes was ik er wel klaar mee.
Of de prijzen zijn belachelijk of ze geven gewoon de indruk dat ze je niet als klant willen.
Speekselklierdinsdag 5 maart 2019 @ 12:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 12:31 schreef MaGNeT het volgende:
Heb je een partner die geen ZZP'er is, dan kan je de teruggaaf via je partner doen.
Zorg dan wel dat ook de energierekening om naam van die partner staat. Geen problemen mee bekend maar officieel moet dat wel.
EasyLifedinsdag 5 maart 2019 @ 12:37
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 12:31 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Ja, alleen betaal je dan wel jaarlijks een forfait (indien installatie kleiner dan 10.000Wp, voor grotere installaties wijken de regels af).

Na een jaar of 9 heb je dan alsnog zelf je BTW betaald aan forfait, dat is ook de reden dat ik geen BTW teruggaaf heb aangevraagd (plus dat mijn installatie 20.400Wp is).

Heb je een partner die geen ZZP'er is, dan kan je de teruggaaf via je partner doen.
Nee ik woon alleen.

Maar dan is het opeens een stuk duurder dan de offerte die ik heb geaccepteerd.

Pas na tijd kwamen ze met vragen als deze. Heb 't bij dezelfde partij gedaan als m'n ouders, dus dacht dat zit wel goed en die hebben ook een eigen zaak, maarja mijn ma dus waarschijnlijk niet.
Thinkk-Pinkkdinsdag 5 maart 2019 @ 12:41
Ik ga donderdag bellen.

Heeft iemand nog een partij die je aanraad?

Partij van net gebeld maar het is natuurlijk carnaval dus alles dicht dag na carnaval nooit bellen.. O-) donderdag dus _O-
Speekselklierdinsdag 5 maart 2019 @ 12:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 12:37 schreef EasyLife het volgende:
Pas na tijd kwamen ze met vragen als deze. Heb 't bij dezelfde partij gedaan als m'n ouders, dus dacht dat zit wel goed en die hebben ook een eigen zaak, maarja mijn ma dus waarschijnlijk niet.
of ze hebben nooit bedacht dat je het uiteindelijk zelf betaald. (je hoeft trouwens bij de bd niet op te geven waarom je btw terug vraagt)
EasyLifedinsdag 5 maart 2019 @ 12:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 12:31 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Ja, alleen betaal je dan wel jaarlijks een forfait (indien installatie kleiner dan 10.000Wp, voor grotere installaties wijken de regels af).

Na een jaar of 9 heb je dan alsnog zelf je BTW betaald aan forfait, dat is ook de reden dat ik geen BTW teruggaaf heb aangevraagd (plus dat mijn installatie 20.400Wp is).

Heb je een partner die geen ZZP'er is, dan kan je de teruggaaf via je partner doen.
Ok dus als ik de BTW niet terug vraag blijft het 100% op prive staan?

Echt zonde, want ik doe niks met die KvK en BTWnr, alleen eens per jaar een websiteje ofzo.
F_rdinsdag 5 maart 2019 @ 12:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 12:41 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ik ga donderdag bellen.

Heeft iemand nog een partij die je aanraad?

Partij van net gebeld maar het is natuurlijk carnaval dus alles dicht dag na carnaval nooit bellen.. O-) donderdag dus _O-
Wil je zelf leggen of laten leggen?
Thinkk-Pinkkdinsdag 5 maart 2019 @ 12:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 12:44 schreef ferrari_rood het volgende:
[..]

Wil je zelf leggen of laten leggen?
Laten leggen.
F_rdinsdag 5 maart 2019 @ 12:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 12:45 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]

Laten leggen.
Die weet ik niet, al kun je die vragen die bij ons in de wijk komt leggen. Komen uit ehv wie weet maken ze voor jullie ook een mooi prijsje
Thinkk-Pinkkdinsdag 5 maart 2019 @ 12:49
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 12:34 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]

Haha, ik ken dat gevoel. Na een stuk of vijf offertes was ik er wel klaar mee.
Of de prijzen zijn belachelijk of ze geven gewoon de indruk dat ze je niet als klant willen.
Hetzelfde ervaar ik trouwens met dubbel glas hoor.

Wij moeten alleen de boven verdieping voorzien van dubbelglas.

Maar daar krijg je ook geen reactie op. En degene die wel is komen meten die laat ook wachten met zijn offerte maarja nu schuiven we alweer zo ver door richting de zomer dat ik liever eerst die panelen erop heb liggen dan dat dubbel glas.
hvandinsdag 5 maart 2019 @ 12:51
gioevG2.jpg

Deze aanbieding kreeg ik. Is niet echt wat zegt mijn gevoel
EasyLifedinsdag 5 maart 2019 @ 12:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 12:49 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]

Hetzelfde ervaar ik trouwens met dubbel glas hoor.

Wij moeten alleen de boven verdieping voorzien van dubbelglas.

Maar daar krijg je ook geen reactie op. En degene die wel is komen meten die laat ook wachten met zijn offerte maarja nu schuiven we alweer zo ver door richting de zomer dat ik liever eerst die panelen erop heb liggen dan dat dubbel glas.
Same here met de voorgevel, bestaat compleet uit kozijnen, iedereen heeft kunststof kozijnen met grote raampartijen, maar ik wil het graag laten metselen en dan alleen raam bij de keuken, voordeur en raampje bij de WC.

Maar geen enkel bouwbedrijf of metselaar geeft reactie.
Sounddragondinsdag 5 maart 2019 @ 13:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 12:51 schreef hvan het volgende:
[ afbeelding ]

Deze aanbieding kreeg ik. Is niet echt wat zegt mijn gevoel
Ik heb ook een offerte van Zonneplan, reviews zijn wel goed, en de offerte is volgens mij best scherp.
Sounddragondinsdag 5 maart 2019 @ 13:09
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 12:53 schreef EasyLife het volgende:
[..]

Same here met de voorgevel, bestaat compleet uit kozijnen, iedereen heeft kunststof kozijnen met grote raampartijen, maar ik wil het graag laten metselen en dan alleen raam bij de keuken, voordeur en raampje bij de WC.

Maar geen enkel bouwbedrijf of metselaar geeft reactie.
Plaats eens wat op werkspot, daar hebben wij al een paar keer een 'mannetje' vandaan gehaald.. even de reviews checken en duidelijke afspraken maken..

In het nieuwe pand moeten wij ook aan het dubbel glas boven, geen idee of dat in de huidige kozijnen kan, maar ik reken op njet.. TZT ga ik wel eens over de grens kijken bij de oosterburen, makkelijk als je op een steenworp afstand van de grens woont.
hvandinsdag 5 maart 2019 @ 13:17
quote:
14s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 13:06 schreef Sounddragon het volgende:
[..]

Ik heb ook een offerte van Zonneplan, reviews zijn wel goed, en de offerte is volgens mij best scherp.
OK... Als ik mijn offerte omreken naar kosten per pw, zit ik op 1,27 per pw. Ik zie hier offertes voorbij komen voor een stuk lagere kosten
leolinedancedinsdag 5 maart 2019 @ 13:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 11:43 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]

Niemand reageert en ik vind dat persoonlijk best frustrerend. En daarmee zakt natuurlijk ook het vertrouwen in zo'n partij.

Schijnbaar zijn 10 panelen op mijn dak niet genoeg ofzo.
Had ik ook met warmtepompen :') 100 webshops waar je zo'n ding kunt kopen, maar probeer maar eens fatsoenlijk advies bij je thuis te krijgen en een totaalprijs voor alles.

Heb zelfs op Tweakers en hier op fok wel eens om een adviseur/winkel gevraagd die dit kan/wil, maar geen reactie ontvangen. Dus dan laten we het maar zoals het is.

Gaat zo nog een lastige zaak worden om een paar miljoen woningen gasloos te maken :')
EasyLifedinsdag 5 maart 2019 @ 13:39
Even gebeld met belasting adviseur en omdat ik bijna niks met mijn eenmanszaak doe kan ik die 60 euro forfait gewoon weer terug krijgen via de kleineondernemersregeling.
leolinedancedinsdag 5 maart 2019 @ 13:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 12:31 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Ja, alleen betaal je dan wel jaarlijks een forfait (indien installatie kleiner dan 10.000Wp, voor grotere installaties wijken de regels af).

Na een jaar of 9 heb je dan alsnog zelf je BTW betaald aan forfait, dat is ook de reden dat ik geen BTW teruggaaf heb aangevraagd (plus dat mijn installatie 20.400Wp is).

Heb je een partner die geen ZZP'er is, dan kan je de teruggaaf via je partner doen.
9 jaar is langer dan de tvt, dus niet relevant :P

;)
leolinedancedinsdag 5 maart 2019 @ 13:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 12:41 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ik ga donderdag bellen.

Heeft iemand nog een partij die je aanraad?

Partij van net gebeld maar het is natuurlijk carnaval dus alles dicht dag na carnaval nooit bellen.. O-) donderdag dus _O-
Imholz maakt ook geen offerte voor je?
EasyLifedinsdag 5 maart 2019 @ 13:46
Ik zit de laatste tijd ook te denken om een auto op grijs kenteken te gaan rijden, als ik dan toch de nadelen van een onderneming heb, dan ook maar de voordelen meepakken. Moet 'm dan alleen wel 10% zakelijk gebruiken, maar kan wel wat klusjes gaan doen ofzo :')
Speekselklierdinsdag 5 maart 2019 @ 13:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 13:45 schreef leolinedance het volgende:
9 jaar is langer dan de tvt, dus niet relevant
Met dat verschil dat je dat bedrag wel 25 jaar lang betaald.
Thinkk-Pinkkdinsdag 5 maart 2019 @ 13:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 13:46 schreef leolinedance het volgende:
[..]

Imholz maakt ook geen offerte voor je?
Paar weken terug contact mail verstuurd via die website. Niks gehoord.
leolinedancedinsdag 5 maart 2019 @ 13:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 13:17 schreef hvan het volgende:
[..]

OK... Als ik mijn offerte omreken naar kosten per pw, zit ik op 1,27 per pw. Ik zie hier offertes voorbij komen voor een stuk lagere kosten
Let wel op in/ex BTW en de garantievoorwaarden. Daarnaast is een grotere installatie vaak relatief goedkoper.
leolinedancedinsdag 5 maart 2019 @ 13:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 13:48 schreef Speekselklier het volgende:
[..]

Met dat verschil dat je dat bedrag wel 25 jaar lang betaald.
Ja klopt, maar de jaren na de tvt worden hier door enkelen gek genoeg niet zo belangrijk gevonden :P
leolinedancedinsdag 5 maart 2019 @ 13:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 13:52 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]

Paar weken terug contact mail verstuurd via die website. Niks gehoord.
Bel hem eens.
Speekselklierdinsdag 5 maart 2019 @ 13:59
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 13:55 schreef leolinedance het volgende:
[..]

Ja klopt, maar de jaren na de tvt worden hier door enkelen gek genoeg niet zo belangrijk gevonden :P
iets zegt me dat dit niet over btw gaat..
Zithdinsdag 5 maart 2019 @ 14:03
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 13:55 schreef leolinedance het volgende:
[..]

Ja klopt, maar de jaren na de tvt worden hier door enkelen gek genoeg niet zo belangrijk gevonden :P
Waarom ben je zo?
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 14:27
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 13:38 schreef leolinedance het volgende:
[..]

Had ik ook met warmtepompen :') 100 webshops waar je zo'n ding kunt kopen, maar probeer maar eens fatsoenlijk advies bij je thuis te krijgen en een totaalprijs voor alles.

Heb zelfs op Tweakers en hier op fok wel eens om een adviseur/winkel gevraagd die dit kan/wil, maar geen reactie ontvangen. Dus dan laten we het maar zoals het is.

Gaat zo nog een lastige zaak worden om een paar miljoen woningen gasloos te maken :')
Je zou Koevlaas2 op Tweakers eens vragen als hij niet al te gek uit de buurt woont.
Of is dat een "been there, done that"? :P
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 14:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 13:45 schreef leolinedance het volgende:
[..]

9 jaar is langer dan de tvt, dus niet relevant :P

;)
Het forfait betaal je wel wat langer dan 9 jaar. Ik zei alleen dat voor mij het omslagpunt op 9 jaar lag dat het forfait me net zoveel kost als dat de BTW teruggaaf me zou opleveren. En daarna kost het me nog meer.

Overigens ben ik er vanuit gegaan dat het forfait het netto bedrag is en niet een bijtelling (?)
Want dat werd me niet helemaal duidelijk van de site van de Belastingdienst.
Maar goed, als het een bijtelling is zit je na ruim 20 jaar alsnog met dat omslagpunt.
Sigaar uit eigen doos en uiteindelijk nog duurder :P
Thinkk-Pinkkdinsdag 5 maart 2019 @ 14:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 13:56 schreef leolinedance het volgende:
[..]

Bel hem eens.
Misschien, ik vind het een beetje jammerlijk dat er niet gewoon gereageerd kan worden.

Desnoods met een sorry we hebben het momenteel ontzettend druk.
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 14:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 14:03 schreef Zith het volgende:
[..]

Waarom ben je zo?
He's living on the Edge.
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 14:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 14:31 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]

Misschien, ik vind het een beetje jammerlijk dat er niet gewoon gereageerd kan worden.

Desnoods met een sorry we hebben het momenteel ontzettend druk.
Scheelde wel dat ik een vaste installateur heb die alles kan, van paneel tot warmtepomp. Dat is ook zijn valkuil, ik mag geen reclame maken en op z'n nieuwe busje staat z'n telefoonnummer extra klein :P

Maar bedrijven actief benaderen via telefoon is misschien toch de snelste manier om offerte's te krijgen.

Heb nog een oude woning die ik verhuur en daar moet ook nog wat aan verbeterd worden (isolatie / kozijnen / glas) en daar ga ik ook maar actief voor rondbellen. Scheelt een hoop frustratie denk ik.
Thinkk-Pinkkdinsdag 5 maart 2019 @ 14:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 14:40 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Scheelde wel dat ik een vaste installateur heb die alles kan, van paneel tot warmtepomp. Dat is ook zijn valkuil, ik mag geen reclame maken en op z'n nieuwe busje staat z'n telefoonnummer extra klein :P
Ja dat zei je al eens idd. Maar ik zoek juist iemand waar wel reclame voor gemaakt mag worden ;)
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 14:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 14:43 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]

Ja dat zei je al eens idd. Maar ik zoek juist iemand waar wel reclame voor gemaakt mag worden ;)
Als ik geen hoogtevrees had...
:P
Thinkk-Pinkkdinsdag 5 maart 2019 @ 14:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 14:40 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Scheelde wel dat ik een vaste installateur heb die alles kan, van paneel tot warmtepomp. Dat is ook zijn valkuil, ik mag geen reclame maken en op z'n nieuwe busje staat z'n telefoonnummer extra klein :P

Maar bedrijven actief benaderen via telefoon is misschien toch de snelste manier om offerte's te krijgen.

Heb nog een oude woning die ik verhuur en daar moet ook nog wat aan verbeterd worden (isolatie / kozijnen / glas) en daar ga ik ook maar actief voor rondbellen. Scheelt een hoop frustratie denk ik.
Ik ga ook bellen donderdag.

Eerst bedrijven die ik nog niet eerder benaderd heb denk ik.

Ik vind dat echt ontzettend lastig want ik wil niet als een koos overkomen als ik mail en dan ga bellen krijg ik bijna het gevoel dat ik moet vragen of ze asje asje asjeblieft panelen bij mij willen komen leggen. Snap je het voelt gewoon scheef.

Reageer gewoon desnoods met een antwoord dat er wel een wachttijd op zit.
Thinkk-Pinkkdinsdag 5 maart 2019 @ 14:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 14:44 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Als ik geen hoogtevrees had...
:P
Ja hebben wij ook beide. Daarom wil ik ze ook niet zelf leggen. Laat ook iedere 3 maanden de glazenwasser komen enzo :@
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 14:46
Leuk om te zien; vanwege de wolken die voorbij trekken heb ik af en toe mooie reflecties waardoor de piek van de opbrengst hoger is dan normaal:

https://pvoutput.org/list.jsp?id=70798&sid=62890

Ook de panelen die normaal in de schaduw zouden liggen, doen dan ineens mee, ook noord.
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 14:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 14:45 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]

Ja hebben wij ook beide. Daarom wil ik ze ook niet zelf leggen. Laat ook iedere 3 maanden de glazenwasser komen enzo :@
Voor de hogere ramen (en boeidelen / dakkapellen) overweeg ik een telescoopsysteem.
Maar dan raden ze ook weer gedemineraliseerd water aan. Eens kijken of dat zich terugverdient...
Voordeel is dan wel dat ik de panelen er ook mee kan doen, met gewoon kraanwater is niet handig ivm kalkaanslag.

Heb ook al eens naar een glazenwasser gekeken maar dit schrikt me wat af:

quote:
Voordeel om bij ons de dienst "Glasbewassing af te nemen?

- Wij nemen altijd standaard elke keer als wij komen uw kozijnen mee!
Gaat zo tochten...
Spaardertjedinsdag 5 maart 2019 @ 14:54
Ik ben voornemens 5 oost en 5 west panelen op mijn dak te leggen. Echter zullen de panelen in portrait gelegd moeten worden ivm afmeting van het dak.

Is iemand bekend met een goed montagesysteem hiervoor? Heb met Valk gebeld. Zij gaven aan dat over een aantal maanden een nieuw montagesysteem op de markt gebracht wordt. Echter wil ik hier niet op wachten (wil natuurlijk zsm besparen op mijn energierekening). :6
Sounddragondinsdag 5 maart 2019 @ 15:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 13:17 schreef hvan het volgende:
[..]

OK... Als ik mijn offerte omreken naar kosten per pw, zit ik op 1,27 per pw. Ik zie hier offertes voorbij komen voor een stuk lagere kosten
Dan moet je verder shoppen.. het schelt ook een hoop of je rekent voor- of na de BTW.

Ik krijg op dezelfde dag van dezelfde panelenboer 2 offerte's:

- 9600wp voor 11.554 in de BTW, dat is 9749 ex voor op de garage/pitsstraat
- 5600wp voor 7319 in en 6169 ex. voor het woonhuis.

Garage wordt dan 1.20 per watt in- en 1.01 ex. de BTW
Woonhuis 1.35 zelfs per watt, en 1.14 ex.

E.e.a zal liggen aan de verhouding omvormer/panelen, en uiteraard of je optimizers erop hebt, want dat maakt je panelen duurder..
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 15:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 14:54 schreef Spaardertje het volgende:
Ik ben voornemens 5 oost en 5 west panelen op mijn dak te leggen. Echter zullen de panelen in portrait gelegd moeten worden ivm afmeting van het dak.

Is iemand bekend met een goed montagesysteem hiervoor? Heb met Valk gebeld. Zij gaven aan dat over een aantal maanden een nieuw montagesysteem op de markt gebracht wordt. Echter wil ik hier niet op wachten (wil natuurlijk zsm besparen op mijn energierekening). :6
Je kan panelen toch ook op de lange zijde klemmen?

Dan zou ik geen 35mm panelen gebruiken maar de wat dikkere 40mm.

Panasonic geeft iig aan dat het kan met hun panelen dus per paneel de datasheet doornemen?

https://eu-solar.panasonic.net/cps/rde/xbcr/solar_en/2018_Panasonic_HIT_Catalogue_EN.pdf

Zal er ook aan liggen of je in Noordwijk ZH of Noordwijk GR woont ;)
Spaardertjedinsdag 5 maart 2019 @ 15:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 15:15 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Je kan panelen toch ook op de lange zijde klemmen?

Dan zou ik geen 35mm panelen gebruiken maar de wat dikkere 40mm.

Panasonic geeft iig aan dat het kan met hun panelen dus per paneel de datasheet doornemen?

https://eu-solar.panasonic.net/cps/rde/xbcr/solar_en/2018_Panasonic_HIT_Catalogue_EN.pdf

Zal er ook aan liggen of je in Noordwijk ZH of Noordwijk GR woont ;)
Dus in principe kan ik ook landscape montage gebruiken? Ik woon in het midden van noord Holland, dus waaien doet het hier genoeg.
hvandinsdag 5 maart 2019 @ 15:35
quote:
14s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 15:13 schreef Sounddragon het volgende:
[..]

Dan moet je verder shoppen.. het schelt ook een hoop of je rekent voor- of na de BTW.

Ik krijg op dezelfde dag van dezelfde panelenboer 2 offerte's:

- 9600wp voor 11.554 in de BTW, dat is 9749 ex voor op de garage/pitsstraat
- 5600wp voor 7319 in en 6169 ex. voor het woonhuis.

Garage wordt dan 1.20 per watt in- en 1.01 ex. de BTW
Woonhuis 1.35 zelfs per watt, en 1.14 ex.

E.e.a zal liggen aan de verhouding omvormer/panelen, en uiteraard of je optimizers erop hebt, want dat maakt je panelen duurder..
Ik heb die 1,27 p/pw ex btw berekend. Ik ben mij momenteel enkel nog maar aan het oriënteren. Het liefst zou ik al mijn benodigde kwh opwekken met zonnepanelen. Echter is dit een aanbieding voor 2/3 van mijn gebruik. Meer dan die 11 panelen kan ik helaas niet kwijt op mijn dak.
Misschien dat het dan wel de ijskast in gaat tot dat die panelen verder ontwikkeld zijn
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 15:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 15:35 schreef Spaardertje het volgende:
[..]

Dus in principe kan ik ook landscape montage gebruiken? Ik woon in het midden van noord Holland, dus waaien doet het hier genoeg.
Ik zie ze wel vaker landscape liggen, soms ook deels portrait, deels landscape.

Hier zitten de eind- en tussenklemmen iig op de lange zijde.

zonnepanelen-schuin-6-landscape.jpg

En anders de rails verticaal, blijkbaar zijn er ook beugels met een 90 graden "wokkel" er in.



[ Bericht 7% gewijzigd door TheFreshPrince op 05-03-2019 15:48:53 ]
Spaardertjedinsdag 5 maart 2019 @ 16:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 15:41 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Ik zie ze wel vaker landscape liggen, soms ook deels portrait, deels landscape.

Hier zitten de eind- en tussenklemmen iig op de lange zijde.

[ afbeelding ]

En anders de rails verticaal, blijkbaar zijn er ook beugels met een 90 graden "wokkel" er in.

Maar ik heb een plat dak.
Vonkenboerdinsdag 5 maart 2019 @ 16:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 12:49 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]

Hetzelfde ervaar ik trouwens met dubbel glas hoor.

Wij moeten alleen de boven verdieping voorzien van dubbelglas.

Maar daar krijg je ook geen reactie op. En degene die wel is komen meten die laat ook wachten met zijn offerte maarja nu schuiven we alweer zo ver door richting de zomer dat ik liever eerst die panelen erop heb liggen dan dat dubbel glas.
Haha, tja iedere zonnepanelenboer kijkt geloof ik met dezelfde "geavanceerde" software op basis van je postcode en huisnummer naar het dak. En geeft dan een standaard advies. En naar de rest van de zaken die je aangeeft word nauwelijks naar geluisterd. :')

Ja, kon ¤ 100,- korting krijgen als ik zelf even een groepje inbouw en de bekabeling regel naar de omvormer. En het spul zelf even bij hun op de zaak ophaalde en naar mijn eigen huis bracht. _O- :W
leolinedancedinsdag 5 maart 2019 @ 16:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 14:39 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

He's living on the Edge.
Haha beetje dollen mag wel toch :P
Zo zie je maar dat terugverdientijd niet voor iedereen het belangrijkste hoeft te zijn.
Sounddragondinsdag 5 maart 2019 @ 16:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 16:13 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]

Haha, tja iedere zonnepanelenboer kijkt geloof ik met dezelfde "geavanceerde" software op basis van je postcode en huisnummer naar het dak. En geeft dan een standaard advies. En naar de rest van de zaken die je aangeeft word nauwelijks naar geluisterd. :')

Ja, kon ¤ 100,- korting krijgen als ik zelf even een groepje inbouw en de bekabeling regel naar de omvormer. En het spul zelf even bij hun op de zaak ophaalde en naar mijn eigen huis bracht. _O- :W
In welke financiële order van grootte moet ik denken als ik een Vonkenboer ga vragen om een nieuwe krachtstroom groepenkast te installeren in een kast waar al krachtstroom in zit?
Wat er nu in het huis zit is een beetje outdated, en ik wil graag alles netjes op een rijtje hebben voor die panelenboer erin gaat knoeien zodat we geen problemen gaan tegenkomen als ze eenmaal bezig zijn.

En nee, ik heb geen plaatje van de bestaande situatie, maar ga uit van iets wat sort of standaard issue is, en tevens nog een 2e groepenkast met krachtstroom heeft in de garage (waar óók een dikke set panelen op komt).
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 16:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 16:01 schreef Spaardertje het volgende:
[..]

Maar ik heb een plat dak.
Dat kon ik niet echt halen uit "5 panelen oost en 5 panelen west" :P

Maar dan is het toch juist eenvoudiger?

"montagesysteem plat dak oost west" levert aardig wat hits op.

http://www.aluminiumshop.nl/aluminium/platdak-oost-west-eindbeugel-landschap
Thinkk-Pinkkdinsdag 5 maart 2019 @ 16:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 16:13 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]

Haha, tja iedere zonnepanelenboer kijkt geloof ik met dezelfde "geavanceerde" software op basis van je postcode en huisnummer naar het dak. En geeft dan een standaard advies. En naar de rest van de zaken die je aangeeft word nauwelijks naar geluisterd. :')

Ja, kon ¤ 100,- korting krijgen als ik zelf even een groepje inbouw en de bekabeling regel naar de omvormer. En het spul zelf even bij hun op de zaak ophaalde en naar mijn eigen huis bracht. _O- :W
Ja dat is het mooie bij ons. Die groep en die bekabeling ligt er al.

We hadden toch alle plafonds enzo eruit, meterkast is toch vervangen. Hoeft allemaal niet meer haha.

Ennuh heb je dat gedaan voor die hele ¤100,-?
Vonkenboerdinsdag 5 maart 2019 @ 16:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 16:25 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
[..]

Ja dat is het mooie bij ons. Die groep en die bekabeling ligt er al.

We hadden toch alle plafonds enzo eruit, meterkast is toch vervangen. Hoeft allemaal niet meer haha.

Ennuh heb je dat gedaan voor die hele ¤100,-?
Uiteindelijk is het met het betreffende bedrijf niet wat geworden. En is het plan voor zonnepanelen bij ons in de ijskast beland. En ik vrees dat het daar nog wel even blijft gezien de arrogantie die heerscht in die sector. En ze verzuipen in het werk, dus men hoeft niet scherp te zijn om gewoon genoeg werk te kunnen hebben.
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 16:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 16:30 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]

Uiteindelijk is het met het betreffende bedrijf niet wat geworden. En is het plan voor zonnepanelen bij ons in de ijskast beland. En ik vrees dat het daar nog wel even blijft gezien de arrogantie die heerscht in die sector. En ze verzuipen in het werk, dus men hoeft niet scherp te zijn om gewoon genoeg werk te kunnen hebben.
Als Wiebes z'n zin krijgt, krijgen ze het na 2020 wel rustiger ;)
Sounddragondinsdag 5 maart 2019 @ 16:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 15:35 schreef hvan het volgende:
[..]

Ik heb die 1,27 p/pw ex btw berekend. Ik ben mij momenteel enkel nog maar aan het oriënteren. Het liefst zou ik al mijn benodigde kwh opwekken met zonnepanelen. Echter is dit een aanbieding voor 2/3 van mijn gebruik. Meer dan die 11 panelen kan ik helaas niet kwijt op mijn dak.
Misschien dat het dan wel de ijskast in gaat tot dat die panelen verder ontwikkeld zijn
Ga ik wél doen.. maar ik heb de ruimte, dat is wel een vereiste inderdaad.. maar alles wat je nu bespaart is al meegenomen toch?
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 16:39
quote:
14s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 16:34 schreef Sounddragon het volgende:
[..]

Ga ik wél doen.. maar ik heb de ruimte, dat is wel een vereiste inderdaad.. maar alles wat je nu bespaart is al meegenomen toch?
Ja, of je nu 400% afdekt of 50% afdekt, het is sowieso een besparing op je energiekosten.

Voor een hele snelle terugverdientijd ná het salderingstijdperk is een "kleine" set misschien nog wel sneller terugverdiend omdat je eigen verbruik hoger is.

Dan gaat wat je van half oktober tot half maart opwekt misschien wel voor >50% op aan de apparaten in je woning en alles wat je direct opverbruikt, levert meer op dan wanneer je het teruglevert. Dus wees ook niet bang om ruim 2x meer te leggen dan dat je verbruikt.

Met een grotere set is de terugverdientijd weer iets langer maar kom je wel dichter bij de ¤0 energierekening, of in mijn geval zelfs ¤ -80 energierekening.

Ook na het salderingstijdperk zou ik met zo'n 16.000kWh per jaar wel onder de ¤0 moeten uitkomen :+
Sounddragondinsdag 5 maart 2019 @ 16:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 16:39 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Ja, of je nu 400% afdekt of 50% afdekt, het is sowieso een besparing op je energiekosten.

Voor een hele snelle terugverdientijd ná het salderingstijdperk is een "kleine" set misschien nog wel sneller terugverdiend omdat je eigen verbruik hoger is.

Dan gaat wat je van half oktober tot half maart opwekt misschien wel voor >50% op aan de apparaten in je woning en alles wat je direct opverbruikt, levert meer op dan wanneer je het teruglevert.

Met een grotere set is de terugverdientijd weer iets langer maar kom je wel dichter bij de ¤0 energierekening, of in mijn geval zelfs ¤ -80 energierekening.

Ook na het salderingstijdperk zou ik met zo'n 16.000kWh per jaar wel onder de ¤0 moeten uitkomen :+
Psies, ik was niet van plan om daar op korte termijn weer op te krassen, en dat stroomverbruik is op termijn goed te balanceren door elektrische opties toe te voegen zoals koken, warmtepomp en splitunits. Dat moeten we dus voor die tijd zien te roggelen.
TheFreshPrincedinsdag 5 maart 2019 @ 16:44
De opbrengst van vandaag is met (nu al) 48kWh ruim boven verwachting.

De grafiek ziet er uit als een zaagblad door alle wolken die voorbij kwamen maar die zorgden tegelijk ook voor extra output.
leolinedancedinsdag 5 maart 2019 @ 16:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 14:51 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Voor de hogere ramen (en boeidelen / dakkapellen) overweeg ik een telescoopsysteem.
Maar dan raden ze ook weer gedemineraliseerd water aan. Eens kijken of dat zich terugverdient...
Voordeel is dan wel dat ik de panelen er ook mee kan doen, met gewoon kraanwater is niet handig ivm kalkaanslag.

Heb ook al eens naar een glazenwasser gekeken maar dit schrikt me wat af:[..]

Gaat zo tochten...
Wij hebben zacht water dus ik doe het daar wel mee. Je zou ook kunnen overwegen regenwater te gebruiken, dat heeft een lagere tvt. Moet je alleen iets van een regenton en een pompje hebben.
Spaardertjedinsdag 5 maart 2019 @ 17:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 16:21 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Dat kon ik niet echt halen uit "5 panelen oost en 5 panelen west" :P

Maar dan is het toch juist eenvoudiger?

"montagesysteem plat dak oost west" levert aardig wat hits op.

http://www.aluminiumshop.nl/aluminium/platdak-oost-west-eindbeugel-landschap
Ah het lijkt erop dat je ze met deze montageset ze ook in portrait kan plaatsen. Precies wat ik nodig heb!
Speekselklierdinsdag 5 maart 2019 @ 17:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 17:00 schreef Spaardertje het volgende:
[..]

Ah het lijkt erop dat je ze met deze montageset ze ook in portrait kan plaatsen. Precies wat ik nodig heb!
Ik heb dit als montage-set gebruikt op het platte dak van mijn garage.
Stapel van die kunsstof bouwvoeten.
Paar euro per stuk en ik heb gelijk ballast.

voet.jpg?itok=qFlroqZz

Als je ze van kunsstof neemt kan je de boel met houtdraaibouten vastschroeven.

[ Bericht 3% gewijzigd door Speekselklier op 05-03-2019 17:10:57 ]
Spaardertjedinsdag 5 maart 2019 @ 17:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 17:05 schreef Speekselklier het volgende:
[..]

Ik heb dit als montage-set gebruikt op het platte dak van mijn garage.
Stapel van die kunsstof bouwvoeten.
Paar euro per stuk en ik heb gelijk ballast.

[ afbeelding ]

Als je ze van kunsstof neemt kan je de boel met houtdraaibouten vastschroeven.
Maar hoe heb jij ze dan vastgeschroefd?
Speekselklierdinsdag 5 maart 2019 @ 18:04
blokken van 15 kilo? NIET!
Spaardertjedinsdag 5 maart 2019 @ 18:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 18:04 schreef Speekselklier het volgende:
blokken van 15 kilo? NIET!
Haha ik bedoel de zonnepanelen aan die blokken..
Speekselklierdinsdag 5 maart 2019 @ 19:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 18:24 schreef Spaardertje het volgende:
[..]

Haha ik bedoel de zonnepanelen aan die blokken..
Ik had nog wat gegalvaniseerde hoekprofielen van 40x40mm liggen daar heb ik stukken van gezaagd en gaatjes in geboord. Verschgeschroeft gewoon met houtdraaibouten.

Voordeel van de blokken is dat als ik het anders wil, (ik moest wat schuiven voor de warmtepomp) kan ik het zo verleggen.

Ik wilde eerst iets met betonnenblokken maar ik bedacht me dat ik er dan weer rubber onder moest maken te bescherming van het dak. Het is zwaar en als ik het anders wil betaal ik voor de afvoer.
De ruberen poten zaag ik in stukken en kunnen hier zo naar de reiniging.
Spaardertjedinsdag 5 maart 2019 @ 21:54
Handige Harry ben je zo te horen!
Speekselklierdinsdag 5 maart 2019 @ 22:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 21:54 schreef Spaardertje het volgende:
Handige Harry ben je zo te horen!
ik doe mijn best..
Bengerdonderdag 7 maart 2019 @ 16:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2019 16:34 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Als Wiebes z'n zin krijgt, krijgen ze het na 2020 wel rustiger ;)
Ik denk juist dat mensen met spaargeld van de nieuwe regeling gebruik zullen maken om hun oppervlak met panelen uit te breiden. Ik verwacht dat de subsidieregeling nog steeds een redelijk rendement mogelijk zal maken. Elk rendement is hoger dan de spaarrente.
EasyLifedonderdag 7 maart 2019 @ 17:53
Vandaag het nieuwe plan binnen gekregen, alle panelen zo ver mogelijk naar het noorden aangezien er bomen staan aan de zuidkant die toch wel voor iets van schaduw zorgen op mn platte dak.
Thinkk-Pinkkdonderdag 7 maart 2019 @ 17:58
19 maart komen ze hier kijken wat er kan wat betreft panelen :)
Vonkenboerdonderdag 7 maart 2019 @ 19:47
quote:
0s.gif Op donderdag 7 maart 2019 17:58 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
19 maart komen ze hier kijken wat er kan wat betreft panelen :)
Wacht even, je hebt een bedrijf gevonden wat ter plekke komt kijken en niet vanachter een bureau een standaard iets verzint ?
Thinkk-Pinkkdonderdag 7 maart 2019 @ 20:27
quote:
0s.gif Op donderdag 7 maart 2019 19:47 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]

Wacht even, je hebt een bedrijf gevonden wat ter plekke komt kijken en niet vanachter een bureau een standaard iets verzint ?
Ja ik stond er zelf ook even van te kijken. Maar het is me toch echt gelukt _O-

Natuurlijk die afspraak gemaakt en toen viel de offerte voor het dubbelglas binnen :+
TheFreshPrincedonderdag 7 maart 2019 @ 20:42
Ze bestaan nog :D
Sunri5edonderdag 7 maart 2019 @ 22:51
quote:
0s.gif Op donderdag 7 maart 2019 19:47 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]

Wacht even, je hebt een bedrijf gevonden wat ter plekke komt kijken en niet vanachter een bureau een standaard iets verzint ?
Is dat vreemd dan? Hier ook ter plekke kijken en zeer concurrerend qua prijs (0,89 euro per WP).
Thinkk-Pinkkdonderdag 7 maart 2019 @ 22:54
quote:
0s.gif Op donderdag 7 maart 2019 22:51 schreef Sunri5e het volgende:
[..]

Is dat vreemd dan? Hier ook ter plekke kijken en zeer concurrerend qua prijs (0,89 euro per WP).
Welk bedrijf is dat? Interessant prijsje.
-0-donderdag 7 maart 2019 @ 22:57
quote:
0s.gif Op donderdag 7 maart 2019 19:47 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]

Wacht even, je hebt een bedrijf gevonden wat ter plekke komt kijken en niet vanachter een bureau een standaard iets verzint ?
Zo'n bedrijf had ik vorig jaar ook gevonden, die kwamen vervolgens met twee legplannen. Een met alles op Noordoost en een half noordoost en half zuidwest. Aan de verwachte opbrengst was al te zien dat alles naar zuidwest beter zou zijn maar dat voorstel kwam niet, ja op mijn vraag daar een berekening van te maken, die vervolgens 30% hoger uitviel qua opbrengst.

Dan heb ik toch liever een bureauplanner. :')
TheFreshPrincedonderdag 7 maart 2019 @ 23:05
quote:
1s.gif Op donderdag 7 maart 2019 22:57 schreef -0- het volgende:
[..]

Zo'n bedrijf had ik vorig jaar ook gevonden, die kwamen vervolgens met twee legplannen. Een met alles op Noordoost en een half noordoost en half zuidwest. Aan de verwachte opbrengst was al te zien dat alles naar zuidwest beter zou zijn maar dat voorstel kwam niet, ja op mijn vraag daar een berekening van te maken, die vervolgens 30% hoger uitviel qua opbrengst.

Dan heb ik toch liever een bureauplanner. :')
Hangt soms ook weer samen met de omvormer waar je mee toe kan, lengte van de strings, etc.
Weet niet of je een "maximum budget" had aangegeven?

Nog beter is natuurlijk alles vol :+
-0-vrijdag 8 maart 2019 @ 00:10
quote:
0s.gif Op donderdag 7 maart 2019 23:05 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Hangt soms ook weer samen met de omvormer waar je mee toe kan, lengte van de strings, etc.
Weet niet of je een "maximum budget" had aangegeven?

Nog beter is natuurlijk alles vol :+
Nee ging gewoon om 7 panelen om eigen verbruik af te dekken, zou op zw prima passen. Zw was ook nog compleet schaduwvrij terwijl no ook nog even schaduw had. Hij wilde me ook graag aan de optimizers want makkelijk bij storingen enzo. Terwijl het dus compleet schaduwvrij en alles op 1 kant te leggen is.

Over budget was nog niet gesproken.
TheFreshPrincevrijdag 8 maart 2019 @ 00:12
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 maart 2019 00:10 schreef -0- het volgende:
[..]

Nee ging gewoon om 7 panelen om eigen verbruik af te dekken, zou op zw prima passen. Zw was ook nog compleet schaduwvrij terwijl no ook nog even schaduw had. Hij wilde me ook graag aan de optimizers want makkelijk bij storingen enzo. Terwijl het dus compleet schaduwvrij en alles op 1 kant te leggen is.
Da’s wel wat overdreven dan.
-0-vrijdag 8 maart 2019 @ 11:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 maart 2019 00:12 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Da’s wel wat overdreven dan.
Ja was gewoon een prutser blijkbaar. Maar wel slecht, want ik ben dus zelf met de suggestie gekomen om alles op ZW ook eens te bereken, wat echt duidelijk meer op zou leveren. Als je dan zelf geen idee hebt en je gelooft het wel zit je wel met een configuratie die je terugverdientijd veel langer gaat maken.
revpolenvrijdag 8 maart 2019 @ 11:27
Vraag 1.
Dakje van me schuur ligt van eind feb tot oktober in de zon. ( anders schaduw va het huis )

Wel vol op het zuiden! Is 280lang bij 180breed plat dak. Hoeveel past hier op? 3 of 4 stuks?

Zit te denken aan.
Q-Cells Q.Peak Mono all black 300wp a ¤152.00
En dan een growatt omvormer.( Dit omdat ik daar al 2 stuks van heb, en ik alles in 1 app wil hebben...)

Vraag 2.
Mijn schuurtje heeft maar 1 groep. Zijn 2 groepen noodzakelijk? Zo ja, hoe zou ik dit nu nog kunnen realiseren? Ik klus, geregeld in de schuur... dus zou ook stroom gebruiken als de panelen “aan staan”
TheFreshPrincevrijdag 8 maart 2019 @ 11:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 maart 2019 11:27 schreef revpolen het volgende:
Vraag 1.
Dakje van me schuur ligt van eind feb tot oktober in de zon. ( anders schaduw va het huis )

Wel vol op het zuiden! Is 280lang bij 180breed plat dak. Hoeveel past hier op? 3 of 4 stuks?

Zit te denken aan.
Q-Cells Q.Peak Mono all black 300wp a ¤152.00
En dan een growatt omvormer.( Dit omdat ik daar al 2 stuks van heb, en ik alles in 1 app wil hebben...)

Vraag 2.
Mijn schuurtje heeft maar 1 groep. Zijn 2 groepen noodzakelijk? Zo ja, hoe zou ik dit nu nog kunnen realiseren? Ik klus, geregeld in de schuur... dus zou ook stroom gebruiken als de panelen “aan staan”
Volgens mij kan zoiets, een tussengroep in je garage (die lichter is afgezekerd per groep):

Omvormer-op-eigen-groep.jpg

Maar ik zou eerst het oordeel van de experts afwachten ;)

Die Q-Cells zijn 1,67 bij 1,00 meter, dan zou je er maar 2 kwijt kunnen toch?

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 08-03-2019 11:41:05 ]
revpolenvrijdag 8 maart 2019 @ 16:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 maart 2019 11:35 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Die Q-Cells zijn 1,67 bij 1,00 meter, dan zou je er maar 2 kwijt kunnen toch?
Kon geen maten vinden.. en durf eigenlijk niet te zeggen hoe groot ze zijn op me dak nu 🙈, maar schijnbaar verkijk je je zelf best op voormast van die dingen!

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1803471

Begrijp hier dat het gewoon kan via stopcontact?
TheFreshPrincevrijdag 8 maart 2019 @ 16:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 maart 2019 16:15 schreef revpolen het volgende:
[..]

Kon geen maten vinden.. en durf eigenlijk niet te zeggen hoe groot ze zijn op me dak nu 🙈, maar schijnbaar verkijk je je zelf best op voormast van die dingen!

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1803471

Begrijp hier dat het gewoon kan via stopcontact?
Ik ga er maar geen advies over geven, ik hou sowieso niet zo van aanrommelen met stroom :P

De woning die ik in verhuur heb ga ik zelf voorzien van zonnepanelen, naar het schuurtje komt gewoon een 2e stroomkabel vanaf de meterkast voor de PV. Het is wat werk maar dan is het zoals het hoort. Dus ook werkschakelaar voor de omvormer en vereffening van het frame.
revpolenvrijdag 8 maart 2019 @ 18:11
Hoe krijg je een 2e groep er heen? Heb geen zin om de tuin helemaal open te graven :P en gok dat ik in de leiding die er al loopt geen kabel erbij krijg..
TheFreshPrincevrijdag 8 maart 2019 @ 18:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 maart 2019 18:11 schreef revpolen het volgende:
Hoe krijg je een 2e groep er heen? Heb geen zin om de tuin helemaal open te graven :P en gok dat ik in de leiding die er al loopt geen kabel erbij krijg..
Denk ook niet dat het nodig is, een oplossing zoals in dat plaatje is vermoedelijk voldoende maar dat zou iemand die er verstand van heeft moeten bevestigen :P

Maar voor mezelf (of eigenlijk voor de huurder) ga ik een extra kabel aanleggen voor de PV, dan weet ik zeker dat het 100% netjes is opgelost.
ikweethetooknietvrijdag 8 maart 2019 @ 18:47
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 maart 2019 18:11 schreef revpolen het volgende:
Hoe krijg je een 2e groep er heen? Heb geen zin om de tuin helemaal open te graven :P en gok dat ik in de leiding die er al loopt geen kabel erbij krijg..
Met een wifi kabel :?
Bengerzaterdag 9 maart 2019 @ 14:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 maart 2019 11:35 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Die Q-Cells zijn 1,67 bij 1,00 meter, dan zou je er maar 2 kwijt kunnen toch?
Als je zelf een schuin frame maakt van 30 graden dan passen er denk ik wel twee achter elkaar op 1,8 meter (2 m schuin bij 30 graden komt overeen met ca.1,7 m vlak). Dat is dan 1,67 m breed, daar kan er dan nog één gedraaid (1 m breed) naast. Samen 3. Je krijgt dan wel schaduw in je tuin.

[ Bericht 2% gewijzigd door Benger op 09-03-2019 14:31:38 ]
TheFreshPrincemaandag 11 maart 2019 @ 15:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 maart 2019 14:26 schreef Benger het volgende:
[..]

Als je zelf een schuin frame maakt van 30 graden dan passen er denk ik wel twee achter elkaar op 1,8 meter (2 m schuin bij 30 graden komt overeen met ca.1,7 m vlak). Dat is dan 1,67 m breed, daar kan er dan nog één gedraaid (1 m breed) naast. Samen 3. Je krijgt dan wel schaduw in je tuin.
True, dat moet net passen.

Vandaag een piek van 13,415kW toen de zon om 13:00 achter de wolken vandaan kwam :D
Zit nog niet aan de max van de 2 omvormers maar je kan zien dat de zon toch wel wat hoger staat dan in januari :)
revpolenwoensdag 13 maart 2019 @ 15:22
http://www.aton-zonnepane(...)&utm_medium=referral

Paneel met 500wp?!?!
Thinkk-Pinkkwoensdag 13 maart 2019 @ 15:24
Hm interessant.
ludovicowoensdag 13 maart 2019 @ 15:33
quote:
quote:
Elke leverancier geeft aan wat het Wattpiek per paneel is. In het kort gezegd, hoeveel energie levert mij een paneel op als de zon erop schijnt. Omdat de zon niet altijd schijnt in ons kikkerlandje en ook de zonkracht verschilt per provinsie is het daarom reëel om bij de calculatie's rekening te houden met een verlies van15% per jaar.
Ik dacht dat die Wattpiek voor normale omstandigheden was aangepast? Nederland is niet normaal? :P
Speekselklierwoensdag 13 maart 2019 @ 16:14
quote:
de meeste mensen kunnen in de zomer hun verbruik prima afdekken. Ik zou wel eens een paneel willen zien dat onder mindere omstandigheden wat beter presteert. En dan mag het onder ideale omstandigheden best wat minder.
Speekselklierwoensdag 13 maart 2019 @ 19:59
voor de mensen angstig zijn voor de terugverdientijd van zijn zonnepanelen. Dit staat er in het EFFECTEN ONTWERP KLIMAATAKKOORD van het PBL (13 maart 2019), pagina 119.

salderingsregeling of niet.
Reken gewoon met een tvt van 7 jaar.

11.2.3 Toelichting opvolging salderingsregeling
In het Regeerakkoord is aangekondigd dat de salderingsregeling omgevormd zal worden naar een nieuwe regeling. De minister van EZK heeft in een brief aan de Tweede Kamer van 15 juni 2018 gemeld dat de salderingsregeling wordt omgevormd in een terugleversubsidie. In een brief van 28 januari 2019 heeft de minister aangegeven dat hij de invoering uitstelt, omdat de uitvoering van de nieuwe regeling complex blijkt te zijn. Het doel is nu om de regeling per 1 januari 2021 in te laten gaan. Verdere details zijn nu niet bekend. Wel is in het regeerakkoord aangegeven dat met de nieuwe regeling de terugverdientijd voor zon-pv zeven jaar wordt. Hiermee is in de analyses rekening gehouden, de hoeveelheid zon-pv als gevolg van de saldering en de EPC-norm in de gebouwde omgeving komt hiermee uit op circa 10 TWh in 2030.
TheFreshPrincewoensdag 13 maart 2019 @ 20:05
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2019 15:22 schreef revpolen het volgende:
http://www.aton-zonnepanelen.nl

Paneel met 500wp?!?!
Klinkt mij in de oren als oplichting.

Ik ken alleen 400Wp panelen in het 200x100cm formaat.

quote:
Aton zonnepanelen is de eerste in Nederland met hoog rendement zonnepanelen van voor super scherpe prijzen. Kijk op onze website voor meer informatie. Wil je liever 275 Wp Poly of 300 Wp Mono dan kan dat natuurlijk ook. Natuurlijk kunnen wij complete sets leveren en de montage verzorgen.

BlueSun 500 WattPiek
Zwart frame - zwarte folie achterzijde
Percium zwart cells
formaat 1956x1310x45 mm
module efficiency 19.51% (zeer hoog)
10 jaar garantie op het product
25 jaar garantie op de opbrengst
(lineair 80% na 25 jaar)
excl. verzend kosten
ophalen is ook mogelijk
¤ 225,00 p.st.
Dat ga ik eens even uitzoeken, sowieso nog groter... dus 200x130cm formaat...

Edit: gevonden:

https://www.bluesunpv.com/bluesun-single-panel-mono-500w-500watt-500wp-solar-panel-pv-module_p249.html

Een gewoon 320Wp paneel is 1,65m2, ofwel 193,94Wp per m2.

Dit is een 500Wp paneel op 2,56m2, ofwel 195Wp per m2.

Niets bijzonders dus, gewoon een extra groot paneel waar je er minder van kwijt kan op je dak.

[ Bericht 19% gewijzigd door TheFreshPrince op 13-03-2019 20:24:52 ]
TheFreshPrincewoensdag 13 maart 2019 @ 20:27
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2019 15:33 schreef ludovico het volgende:
[..]

[..]

Ik dacht dat die Wattpiek voor normale omstandigheden was aangepast? Nederland is niet normaal? :P
quote:
Wattpiek (Wp) is een meeteenheid voor de capaciteit van fotovoltaïsche cellen (zonnecel of zonnepaneel) om zonne-energie in elektriciteit om te zetten. Eén wattpiek is de productie van een elektrisch vermogen van 1 watt (W) onder standaardomstandigheden (STC, Standard Test Conditions).
Is wel normaal om voor Nederland zo'n 0,85x factor aan te houden voor de Wp op je dak, ligt er aan in welk deel van Nederland je woont. In Friesland is het niet zo gunstig qua licht :P
ludovicowoensdag 13 maart 2019 @ 20:33
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2019 20:27 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

[..]

Is wel normaal om voor Nederland zo'n 0,85x factor aan te houden voor de Wp op je dak, ligt er aan in welk deel van Nederland je woont. In Friesland is het niet zo gunstig qua licht :P
Thx, zal mijn rendement schema wat aanpassen dan ;) kwam met salderingsregels op 8% uit.
TheFreshPrincewoensdag 13 maart 2019 @ 20:35
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2019 20:33 schreef ludovico het volgende:
[..]

Thx, zal mijn rendement schema wat aanpassen dan ;) kwam met salderingsregels op 8% uit.
Afgelopen jaar was het wel ruim 1.0x :P We hadden een goede zomer.

Hier zie je op de lijst van Tweakers dat iedere regio toch wat een andere opbrengst heeft, dit is over februari:

d7Z8rkD.png

Ik woon in het rode deel :')

[ Bericht 9% gewijzigd door TheFreshPrince op 13-03-2019 20:43:36 ]
ludovicowoensdag 13 maart 2019 @ 20:47
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2019 20:35 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Afgelopen jaar was het wel ruim 1.0x :P We hadden een goede zomer.

Hier zie je op de lijst van Tweakers dat iedere regio toch wat een andere opbrengst heeft, dit is over februari:

[ afbeelding ]

Ik woon in het rode deel :')
Hoe komt het dat het zoveel scheelt? Ouders wonen in ZH dus groen... Wel prima dus.
lazinesswoensdag 13 maart 2019 @ 20:49
Licht groene deel *O* Ik kom ook al drie jaar op rij op meer dan 1.0x uit
F_rwoensdag 13 maart 2019 @ 20:50
Ik woon in geel maar nog geen panelen hier
TheFreshPrincewoensdag 13 maart 2019 @ 20:53
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2019 20:47 schreef ludovico het volgende:
[..]

Hoe komt het dat het zoveel scheelt? Ouders wonen in ZH dus groen... Wel prima dus.
Zeg het maar, sowieso zuidelijker, dat scheelt al wat voor de stand van de zon (hoek).

quote:
Het ergste zit erop. Hier in het noorden hebben we de kortste dag voorlopig weer gehad en kunnen we toeleven naar elke dag een beetje meer zonlicht. Hoe zit het ook alweer met kortere en langere dagen, met winter en zomer? Echt duidelijk wordt het hoe en waarom van seizoenen en het lengen der dagen pas, als je de situatie zichtbaar maakt met een bol en een lichtbron. Astronome Ilse van Bemmel van de Rijksuniversiteit Groningen maakt de kwestie in Adams Appel duidelijk met behulp van een globe in het planetarium in Franeker.

De seizoensverschillen ontstaan doordat de aard-as schuin staat ten opzichte van het invallende zonlicht. De zon beschijnt de helft van de aarde, waar het dan dag is. De andere helft is de schaduwzijde; daar is het nacht. Doordat de aard-as schuin staat, blijft de Noordpool op 21 december de hele dag in de schaduw. De Zuidpool baadt dan de hele dag in het zonlicht. Hoe verder je in de winter naar het zuiden afzakt, hoe langer het dag(licht) is. In Maastricht is het hartje winter overdag zo’n twintig minuten langer licht dan in Groningen.

Op 21 juni staat de aarde aan de andere kant van de zon, en is dat precies andersom. En op 21 maart en 21 september is het overal op aarde even lang licht en donker. ‘s Winters zijn op het noordelijk halfrond de dagen dus relatief kort. Er is minder zonlicht om de noordelijke aarde te verwarmen. Bovendien staat de zon door die scheve aard-as dan lager boven de horizon, waardoor de stralen langer door de atmosfeer priemen en meer warmte verliezen voor ze de aarde bereiken. Hoe noordelijker, des te sterker is dat effect en des te kouder het gemiddeld is.
Later in het jaar moet dat dus weer een beetje bijtrekken.
Speekselklierwoensdag 13 maart 2019 @ 20:56
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2019 20:05 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Klinkt mij in de oren als oplichting.

Ik ken alleen 400Wp panelen in het 200x100cm formaat.[..]

Dat ga ik eens even uitzoeken, sowieso nog groter... dus 200x130cm formaat...

Edit: gevonden:

https://www.bluesunpv.com/bluesun-single-panel-mono-500w-500watt-500wp-solar-panel-pv-module_p249.html

Een gewoon 320Wp paneel is 1,65m2, ofwel 193,94Wp per m2.

Dit is een 500Wp paneel op 2,56m2, ofwel 195Wp per m2.

Niets bijzonders dus, gewoon een extra groot paneel waar je er minder van kwijt kan op je dak.
60 cellen (10 rijen van 6) zijn 165x100cm
72 cellen (12 rijen van 6) zijn dan 200×100cm (extra lang)
96 cellen (12 rijen van 8) wordt dan 200×130cm (extra lang&breed)

cellen hebben dus ook gewoon dezelfde oppervlakte.
16,5 x 16,5cm

wachten op 1000wp panelen van 200x230!
TheFreshPrincewoensdag 13 maart 2019 @ 20:57
In juni scheelde het inderdaad minder:

CqYhyOy.png
TheFreshPrincewoensdag 13 maart 2019 @ 20:58
quote:
1s.gif Op woensdag 13 maart 2019 20:56 schreef Speekselklier het volgende:
[..]

60 cellen (10 rijen van 6) zijn 165x100cm
72 cellen (12 rijen van 6) zijn dan 200×100cm (extra lang)
96 cellen (12 rijen van 8) wordt dan 200×130cm (extra lang&breed)

cellen hebben dus ook gewoon dezelfde oppervlakte.
16,5 x 16,5cm

wachten op 1000wp panelen van 200x230!
Geen 230x230? Of 200x260? :P

Voor de verwarring zijn er dan ook nog de panelen van 165x100cm maar wel met 96 cellen :P
En de q-cells met halve cellen, verdeeld over 2 vlakken van 2x 60 cellen die parallel staan op 1 paneel.

Q-Cells
q-cells-qpeak-duo-blk-g5-310wp-full-black.jpg
Speekselklierwoensdag 13 maart 2019 @ 20:59
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2019 20:57 schreef MaGNeT het volgende:
In juni scheelde het inderdaad minder:

[ afbeelding ]
en dan is limburg het minst gunstig.
in tegenstelling tot februari.
als je dus zelf wil gebruiken zit je in limburg het beste.
Speekselklierwoensdag 13 maart 2019 @ 21:00
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2019 20:58 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Geen 230x230? Of 200x260? :P

Voor de verwarring zijn er dan ook nog de panelen van 165x100cm maar wel met 96 cellen :P
typo idd.
ik had het over de panelen van die leverancier.
ik heb zelf 165x100 met 72 cellen.
TheFreshPrincewoensdag 13 maart 2019 @ 21:03
quote:
1s.gif Op woensdag 13 maart 2019 21:00 schreef Speekselklier het volgende:
[..]

typo idd.
ik had het over de panelen van die leverancier.
ik heb zelf 165x100 met 72 cellen.
Afijn, uiteindelijk zijn het bij de goedkope Chinezen altijd ongeveer dezelfde cellen maar dan in verschillende paneelformaten.

Panasonic / LG / SunPower / BenQ hebben dan weer uitzonderingen daarop, met bijvoorbeeld kleinere cellen met hogere output.
(en ik mis vast nog wel een merk)

Lijkt me lastig om een 200x130 paneel goed stormvast op een plat dak te krijgen :D
Speekselklierwoensdag 13 maart 2019 @ 21:06
de ballast per m2 veranderd niet.
je kan minder panelen kwijt dus je totale ballast veranderd ook niet.
TheFreshPrincewoensdag 13 maart 2019 @ 21:11
quote:
1s.gif Op woensdag 13 maart 2019 21:06 schreef Speekselklier het volgende:
de ballast per m2 veranderd niet.
je kan minder panelen kwijt dus je totale ballast veranderd ook niet.

Zolang ze niet dubbelvouwen :P
Party_Pwoensdag 13 maart 2019 @ 22:10
15 april komen bij ons 15 panelen van 295wp op het dak,naast de al 1920wp op platdak garage en 740wp in de gevel.
In totaal dus kleine 7000wp. :)
TheFreshPrincewoensdag 13 maart 2019 @ 22:38
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2019 22:10 schreef Party_P het volgende:
15 april komen bij ons 15 panelen van 295wp op het dak,naast de al 1920wp op platdak garage en 740wp in de gevel.
In totaal dus kleine 7000wp. :)
*O*
EasyLifedonderdag 14 maart 2019 @ 13:31
Net ook nog even met tochtstrips bezig geweest, die oude waren zo plat als, nou nog niet eens een dubbeltje, gewoon plat.

Wat merk je dat ook snel zeg, regen geluid van buiten meteen een stuk minder. Ben al helemaal over op LED verlichting, kan niet wachten op de panelen en straks dik 50 euro per maand te besparen.
TheFreshPrincedonderdag 14 maart 2019 @ 13:39
quote:
0s.gif Op donderdag 14 maart 2019 13:31 schreef EasyLife het volgende:
Net ook nog even met tochtstrips bezig geweest, die oude waren zo plat als, nou nog niet eens een dubbeltje, gewoon plat.

Wat merk je dat ook snel zeg, regen geluid van buiten meteen een stuk minder. Ben al helemaal over op LED verlichting, kan niet wachten op de panelen en straks dik 50 euro per maand te besparen.
Ja, hier vonden ze het nodig om over enkele strips heen te schilderen, dus dan doen ze het niet zo goed meer :P Staat op m'n lijstje voor dit jaar.
EasyLifedonderdag 14 maart 2019 @ 20:31
quote:
0s.gif Op donderdag 14 maart 2019 13:39 schreef MaGNeT het volgende:
[..]

Ja, hier vonden ze het nodig om over enkele strips heen te schilderen, dus dan doen ze het niet zo goed meer :P Staat op m'n lijstje voor dit jaar.
Is echt een paar euro en als je voor de deur staat voel je meteen al minder kou binnen komen. Kan tussen m'n oren zitten, maar nu al gevoel dat de verwarming minder vaak aan slaat.

Ik heb trouwens in de voor en achterdeur nog enkelglas en 1 raampje naast de deur, iemand ook nog tips om dat goedkoop te verhelpen? Las al bubbelplastic ofzo, maar dat ziet er niet uit.

Raampje naast de deur ga ik denk ik gewoon isolatie op gooien met een plank ervoor en aan de andere kant het raam gewoon wit verven. Maar op de deur naar de tuin en de voordeur...
EasyLifezaterdag 16 maart 2019 @ 15:31
quote:
0s.gif Op donderdag 14 maart 2019 13:39 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, hier vonden ze het nodig om over enkele strips heen te schilderen, dus dan doen ze het niet zo goed meer :P Staat op m'n lijstje voor dit jaar.
iso1.jpg

iso2.jpg

iso3.jpg

Kostte nog geen 40 euro en normaal ging de temperatuur binnen van 19 naar 15 in een paar uur, heb nu de verwarming al sinds gisteravond uit en het is nog 16,5 binnen.

Het voelt nu net alsof ik onder een dekentje woon *;
TheFreshPrincezaterdag 16 maart 2019 @ 23:15
Om nog even terug te komen op die 500Wp panelen, die worden verkocht als merk SunTrack.

Dat merk "SunTrack" kwam me niet bekend voor, in de PDF kom je echter uit bij sun-track.nl en die gaat 1 april live volgens de site.

Domein staat op naam van SquareMedia en toevallig is dat ook de oprichter van... Sun-Track...

https://nl.linkedin.com/in/peter-de-haas-0707aaa5

En die heeft ooit iets héél anders verkocht dan zonnepanelen :o

https://www.geenstijl.nl/999/je_moet_toch_wat_op_vrijdag/

Gedragen slipjes koning :')
Patroonzondag 17 maart 2019 @ 09:46
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2019 20:35 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Afgelopen jaar was het wel ruim 1.0x :P We hadden een goede zomer.

Hier zie je op de lijst van Tweakers dat iedere regio toch wat een andere opbrengst heeft, dit is over februari:

[ afbeelding ]

Ik woon in het rode deel :')
Ik vraag mij dan af hoe dat kleine blauwe puntje in dat rode gebied nou kan. Volgens mij woon ik ongeveer daar :D
Patroonzondag 17 maart 2019 @ 09:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 maart 2019 15:31 schreef EasyLife het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Kostte nog geen 40 euro en normaal ging de temperatuur binnen van 19 naar 15 in een paar uur, heb nu de verwarming al sinds gisteravond uit en het is nog 16,5 binnen.

Het voelt nu net alsof ik onder een dekentje woon *;
iso2.jpg

Meen je dit serieus? Dit kan toch wel een stuk netter?
ludovicozondag 17 maart 2019 @ 10:24
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2019 20:27 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

[..]

Is wel normaal om voor Nederland zo'n 0,85x factor aan te houden voor de Wp op je dak, ligt er aan in welk deel van Nederland je woont. In Friesland is het niet zo gunstig qua licht :P
Ik heb in mijn schema rekening gehouden met 90% Watt Piek efficiency in jaar 1, die afneemt met een halve procent op jaarbasis, met een totale levensduur van 35 jaar. (waar hij dus eindigt op 73% efficiency van de opgegeven Watt Piek.

Met maximaal salderen gedurende 35 jaar kom ik uit op een rendement van 8% op jaarbasis, bij het volledig vervallen van de salderingsregels tussen de 0 en 1% rendement. (excl vermogensbelasting, dan mag je er 1,2% bij optellen)
Speekselklierzondag 17 maart 2019 @ 10:42
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 10:24 schreef ludovico het volgende:

[..]

Ik heb in mijn schema rekening gehouden met 90% Watt Piek efficiency in jaar 1, die afneemt met een halve procent op jaarbasis, met een totale levensduur van 35 jaar. (waar hij dus eindigt op 73% efficiency van de opgegeven Watt Piek.

Met maximaal salderen gedurende 35 jaar kom ik uit op een rendement van 8% op jaarbasis, bij het volledig vervallen van de salderingsregels tussen de 0 en 1% rendement. (excl vermogensbelasting, dan mag je er 1,2% bij optellen)
zo, zo... wiebes weet nog niet of ze dit jaar hun belastingen kunnen verlagen. De oppositie is bang dat het bij mooie woorden blijft en dat stroom onbetaalbaar wordt voor de gewone man.

Maar jij weet de stroomprijzen én salderingsregels al voor de komende 35 jaar. Applaus!

(persoonlijk ga ik er vanuit dat de panelen jaarlijks 1% achteruit gaan. En dat de stroomprijzen jaarlijks met minimaal 1% stijgen. Is ook makkelijk rekenen want dan is het rendement van vandaag ook rendement voor over 10 jaar.)
ludovicozondag 17 maart 2019 @ 10:42
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 10:42 schreef Speekselklier het volgende:
Maar jij weet de stroomprijzen én salderingsregels al voor de komende 35 jaar. Applaus!
Staat dat er?

Nee, okay.
Speekselklierzondag 17 maart 2019 @ 10:45
quote:
13s.gif Op zondag 17 maart 2019 10:42 schreef ludovico het volgende:

[..]

Staat dat er?

Nee, okay.
beide zal je moeten weten om he rendement uit te rekenen.
ludovicozondag 17 maart 2019 @ 10:46
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 10:45 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

beide zal je moeten weten om he rendement uit te rekenen.
Je hebt wel wat meer risico factoren waardoor je nooit accuraat tot een rendement kunt komen, enkele "redelijke" aannames maken en het risico in je achterhoofd houden voordat je een investering doet is echter wel verstandig.

Ik schets in principe het meest optimistische scenario en het meest pessimistische scenario qua fiscale regels. M.b.t. saldering.

Volgens het internet gaan panelen gemiddeld 35 jaar mee, om de 10 jaar nieuwe omvormer installeren... betaal je nu 23 cent per KWH. Verbruik je real time gemiddeld 30% van wat je opwekt aan elektriciteit. (van invloed op rendement zonder salderingsregels, 70% wordt dan teruggeleverd tegen huidige prijzen van 7cent per KWH) Worden panelen in lichte mate minder efficiënt op jaarbasis.

[ Bericht 13% gewijzigd door ludovico op 17-03-2019 10:52:22 ]
Speekselklierzondag 17 maart 2019 @ 10:51
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 10:46 schreef ludovico het volgende:

[..]

Je hebt wel wat meer risico factoren waardoor je nooit accuraat tot een rendement kunt komen, enkele "redelijke" aannames maken en het risico in je achterhoofd houden voordat je een investering doet is echter wel verstandig.

Ik schets in principe het meest optimistische scenario en het meest pessimistische scenario qua fiscale regels. M.b.t. saldering.
Dat doe je niet. Het meest optimistische is dat je per paneel in de toekomst 10.000euro subsidie krijgt. En het meest pessimistische is dat zo over 10 jaar met astbestpakken van het dak moeten worden gehaald.

Ik zou vooral bereken na hoeveel jaar je quite speelt en de rest als winst zien. Of je rendement over 10 jaar bereken, jan je ze ook nog een keer vervangen. Rendementen over 35 jaar bereken kan helemaal niemand.
ludovicozondag 17 maart 2019 @ 10:53
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 10:51 schreef Speekselklier het volgende:
Dat doe je niet. Het meest optimistische is dat je per paneel in de toekomst 10.000euro subsidie krijgt. En het meest pessimistische is dat zo over 10 jaar met astbestpakken van het dak moeten worden gehaald.
Toekomstige subsidies zijn niet van invloed op het rendement van huidige investeringen.
Ik heb het over m.b.t. salderingsregels, geen andere fratsen. Kun je allemaal teruglezen overigens.
Speekselklierzondag 17 maart 2019 @ 10:59
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 10:53 schreef ludovico het volgende:

[..]

Toekomstige subsidies zijn niet van invloed op het rendement van huidige investeringen.

Ook dat is een aanname.
In belgie is nu een soort belasting op reeds geplaatste panelen, dat kan ook met subsidie.
(salderen is eigenlijk ook subsidie)

ik zal echt niet weten waarom je verder dan 10 jaar vooruit zou willen (en kunnen) kijken
ludovicozondag 17 maart 2019 @ 10:59
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 10:51 schreef Speekselklier het volgende:
Ik zou vooral bereken na hoeveel jaar je quite speelt en de rest als winst zien. Of je rendement over 10 jaar bereken, jan je ze ook nog een keer vervangen. Rendementen over 35 jaar bereken kan helemaal niemand.
Snap best dat veel mensen bij zo een investering afwegen of ze hun geld terugkrijgen en dat ze de toekomst zien als risico.

Rendementen over 35 jaar berekenen kan prima als je enkele aannames maakt. Je moet alleen niet denken dat je schatting heel accuraat zal zijn.
Speekselklierzondag 17 maart 2019 @ 11:01
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 10:59 schreef ludovico het volgende:

[..]

Snap best dat veel mensen bij zo een investering afwegen of ze hun geld terugkrijgen en dat ze de toekomst zien als risico.

Rendementen over 35 jaar berekenen kan prima als je enkele aannames maakt. Je moet alleen niet denken dat je schatting heel accuraat zal zijn.
die mensen moet je voorreken dat alles na 8 jaar pure winst us en dat panelen mogelijk wel 35 jaar mee gaan. Overigens zijn mijn eerste panelen van 15 jaar oud al lang van het dak af.

nee je kan er 100 tot 10000 procent naast zitten.
ludovicozondag 17 maart 2019 @ 11:03
quote:
1s.gif Op zondag 17 maart 2019 10:59 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ook dat is een aanname.
In belgie is nu een soort belasting op reeds geplaatste panelen, dat kan ook met subsidie.
(salderen is eigenlijk ook subsidie)

ik zal echt niet weten waarom je verder dan 10 jaar vooruit zou willen (en kunnen) kijken
Een investering afhankelijk maken van een uit de lucht gegrepen toekomst scenario zou ik toch achterwege laten.

Dat salderingsregels waarschijnlijk minder soepel worden in Nederland en dat je hier rekening mee houdt snap ik wel.
Speekselklierzondag 17 maart 2019 @ 11:08
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 11:03 schreef ludovico het volgende:

[..]

Een investering afhankelijk maken van een uit de lucht gegrepen toekomst scenario zou ik toch achterwege laten.
dat moet je niet doen inderdaad.
De kans dat ze met asbest-pakken van het dak worden gehaald is klein inderdaad. Maar dat stroomprijzen in 35 jaar niet veranderen is denk ik nog veel kleiner.
ludovicozondag 17 maart 2019 @ 11:09
quote:
1s.gif Op zondag 17 maart 2019 11:01 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

die mensen moet je voorreken dat alles na 8 jaar pure winst us en dat panelen mogelijk wel 35 jaar mee gaan. Overigens zijn mijn eerste panelen van 15 jaar oud al lang van het dak af.

nee je kan er 100 tot 10000 procent naast zitten.
Wat maakt het nou weer uit dat je er zoveel naast zou kunnen zitten? Je weet toch dat je dat risico hebt? En dat dat veel invloed heeft op het rendement?

Dat je ze in 8 jaar terugverdient met 0% rente weet je ook niet.
ludovicozondag 17 maart 2019 @ 11:12
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 11:08 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

dat moet je niet doen inderdaad.
De kans dat ze met asbest-pakken van het dak worden gehaald is klein inderdaad. Maar dat stroomprijzen in 35 jaar niet veranderen is denk ik nog veel kleiner.
Ik bereken alleen mijn verwachtingen, over hogere of lagere energieprijzen laat ik mij niet uit, kan net zo goed twee kanten op, al dan niet fiscaal gedreven.

Snap best die korte termijn focus hoor, want de onzekerheid neemt fors toe als je verder in de toekomst gaat.
Als de salderingsregels maar een klein beetje minder worden verdien je het al niet terug in 10 jaar, maar met alle respect, als je 25 jaar garantie krijgt op die zonnepanelen zou ik mij daar ook zeker niet blind op staren.

[ Bericht 5% gewijzigd door ludovico op 17-03-2019 11:18:00 ]
Speekselklierzondag 17 maart 2019 @ 11:20
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 11:09 schreef ludovico het volgende:

[..]

Wat maakt het nou weer uit dat je er zoveel naast zou kunnen zitten? Je weet toch dat je dat risico hebt? En dat dat veel invloed heeft op het rendement?

Dat je ze in 8 jaar terugverdient met 0% rente weet je ook niet.
Dat maakt heel veel uit, want dat betekent dat het niet berekenbaar is. En dat je het dus niet moet doen.

Wiebes roept tot de dag van vandaag dat hij er met de regels op wil toezien dat he ze in 7 jaar terugverdient. Hij zal toch niet meer dan een jaar liegen? Is de kans dat dat mijn omvormer over 8 jaar nog werkt best groot (10 jaar garantie).
ludovicozondag 17 maart 2019 @ 11:42
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 11:20 schreef Speekselklier het volgende:
Dat maakt heel veel uit, want dat betekent dat het niet berekenbaar is. En dat je het dus niet moet doen.
Je kunt het onder aannames prima berekenen. Of jij die niet reëel acht moet je zelf weten, op voorhand zeggen dat iets geen rendement zal hebben in jaar 10-35 lijkt mij juist onverstandig, je wijkt meer af van de werkelijkheid door geen rendement toe te kennen aan jaar 10-35 dan op redelijke aannames wél rendement toe te kennen aan die jaren. Je kunt toch niet aannemelijk maken dat iets geen rendement heeft over 10-35 jaar?

De aanname geen rendement is niet berekenbaar en dat zou je dus niet moeten doen.
ludovicozondag 17 maart 2019 @ 11:52
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 11:20 schreef Speekselklier het volgende:
Wiebes roept tot de dag van vandaag dat hij er met de regels op wil toezien dat he ze in 7 jaar terugverdient. Hij zal toch niet meer dan een jaar liegen? Is de kans dat dat mijn omvormer over 8 jaar nog werkt best groot (10 jaar garantie).
Laat ik het zo zeggen, als het in 7 jaar moet worden terugverdient tegen 23 cent per KWH en dat realistisch zou zijn dan zit ik 3000/13000 = 23% te hoog qua aanschafkosten voor een zonnepaneel installatie.

Zou kunnen hoor maar dat zou optimistisch zijn qua rendement. Dat ligt dan echt hoog naar verwachting. (boven de 10%)

[ Bericht 0% gewijzigd door ludovico op 17-03-2019 12:09:55 ]
EasyLifezondag 17 maart 2019 @ 12:10
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 09:47 schreef Patroon het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Meen je dit serieus? Dit kan toch wel een stuk netter?
?

Dit is de isolatie, niet de afwerking.

Nu lijkt het net alsof ik een of andere bouwval woon (deels waar), maar one step a time he.

iso4.jpg

iso5.jpg

iso6.jpg

iso7.jpg
F_rzondag 17 maart 2019 @ 12:56
Ik sprak net iemand uit onze wijk waarbij de oude ferraismeter niet terug draaide.

Iemand die hier meer van weet?
Wij hebben de Siemens D303
TheFreshPrincezondag 17 maart 2019 @ 14:16
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 12:56 schreef ferrari_rood het volgende:
Ik sprak net iemand uit onze wijk waarbij de oude ferraismeter niet terug draaide.

Iemand die hier meer van weet?
Wij hebben de Siemens D303
Zie je vanzelf wel, als de zon schijnt en al je grote verbruikers staan uit.
Gewoon kijken welke kant hij op draait en wat het normaal is.
Speekselklierzondag 17 maart 2019 @ 16:17
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 11:52 schreef ludovico het volgende:

[..]

Laat ik het zo zeggen, als het in 7 jaar moet worden terugverdient tegen 23 cent per KWH en dat realistisch zou zijn dan zit ik 3000/13000 = 23% te hoog qua aanschafkosten voor een zonnepaneel installatie.

Zou kunnen hoor maar dat zou optimistisch zijn qua rendement. Dat ligt dan echt hoog naar verwachting. (boven de 10%)
wat je met 3000/13000 bedoeld, ik heb geen idee.

1,10euro per wp is nu een beetje de norm, ex btw.
1wp x 0.85 =0,85kw per jaar opbrengst
(jouw formule dacht ik).

23ct × 0.85kw = 19,5ct per jaar,
op een investering van 1.10euro.

volgens mij heb ik hem er dan op ruim 5.5 jaar eruit.
als het tegen zit moet 7 jaar toch wel haalbaar zijn?
(ik ga dan uit van salderen en gelijk blijvende prijzen)


je kunt niet aannemelijk maken dat ze tot 35 jaar geen rendement maken. maar ik vind het ook niet aannemelijk dat ze zo lang blijven liggen. Ik schrijf ze in mijn hoofd af in bijvoorbeeld 10 jaar.
mijn eerste panelen heb ik ook niet meer.

[ Bericht 1% gewijzigd door Speekselklier op 17-03-2019 16:25:45 ]
funnywellzondag 17 maart 2019 @ 16:41
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 12:56 schreef ferrari_rood het volgende:
Ik sprak net iemand uit onze wijk waarbij de oude ferraismeter niet terug draaide.

Iemand die hier meer van weet?
Wij hebben de Siemens D303
Ja die zitten er tussen helaas die niet terug draaien. Welk model hebben ze.

En nog iets grappigs, vorige week stonden ze weer aan mn deur. Ja we kunnen m vervangen, nu is t gratis. Volgend jaar moet men er voor betalen want dan wordt t verplicht. Heb m maar een facepalm kado gegeven.
TheFreshPrincezondag 17 maart 2019 @ 16:44
De kans dat slimme meters verplicht worden voor PV-bezitters lijkt me vrij groot.
Anders zou een deel kunnen blijven salderen en een ander deel niet.
F_rzondag 17 maart 2019 @ 16:50
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 16:41 schreef funnywell het volgende:

[..]

Ja die zitten er tussen helaas die niet terug draaien. Welk model hebben ze.

En nog iets grappigs, vorige week stonden ze weer aan mn deur. Ja we kunnen m vervangen, nu is t gratis. Volgend jaar moet men er voor betalen want dan wordt t verplicht. Heb m maar een facepalm kado gegeven.
Wist ze niet meer is al een paar jaar geleden, ik heb die van ons dus opgezocht maar kan er niks over vinden.
Speekselklierzondag 17 maart 2019 @ 17:55
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 16:44 schreef MaGNeT het volgende:
De kans dat slimme meters verplicht worden voor PV-bezitters lijkt me vrij groot.
Anders zou een deel kunnen blijven salderen en een ander deel niet.
in belgie is een teruglevermeter niet verplicht. Maar als je hem niet heb dan schatten ze je teruglevering. Maar daar wordt je niet vrolijk van...
ludovicozondag 17 maart 2019 @ 17:57
quote:
1s.gif Op zondag 17 maart 2019 16:17 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

wat je met 3000/13000 bedoeld, ik heb geen idee.

1,10euro per wp is nu een beetje de norm, ex btw.
1wp x 0.85 =0,85kw per jaar opbrengst
(jouw formule dacht ik).

23ct × 0.85kw = 19,5ct per jaar,
op een investering van 1.10euro.

volgens mij heb ik hem er dan op ruim 5.5 jaar eruit.
als het tegen zit moet 7 jaar toch wel haalbaar zijn?
(ik ga dan uit van salderen en gelijk blijvende prijzen)


je kunt niet aannemelijk maken dat ze tot 35 jaar geen rendement maken. maar ik vind het ook niet aannemelijk dat ze zo lang blijven liggen. Ik schrijf ze in mijn hoofd af in bijvoorbeeld 10 jaar.
mijn eerste panelen heb ik ook niet meer.

Ik had het over te hoge aanschafprijs.. dus die zou 3000 te hoog zijn op totaal investment van 13k. Dat zijn specifieke getallen die voor mijn situatie gelden.

Mja ik vind het eigenlijk al een stuk aannemelijker dat ze hier wel gewoon blijven liggen, waarom deed jij ze weg?
Speekselklierzondag 17 maart 2019 @ 18:11
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 17:57 schreef ludovico het volgende:

[..]

Ik had het over te hoge aanschafprijs.. dus die zou 3000 te hoog zijn op totaal investment van 13k. Dat zijn specifieke getallen die voor mijn situatie gelden.

Mja ik vind het eigenlijk al een stuk aannemelijker dat ze hier wel gewoon blijven liggen, waarom deed jij ze weg?
Opbrengst per m2. Uit mijn hoofd waren het 120w panelen.


Nu heb ik panelen voor mijn hele jaarverbruik.
over 10 jaar wil ik mogelijk nog meer opwekken. elektrische auto en zo.
inmiddels staat er een warmtepomp op mijn schuur.
ik zie nu dat daar nog vier panelen bijkunnen.


dat wil ik doen door:
de panelen op mijn schuur te verwijderen (nu 6 jaar oud, 250wp).
de 8 panelen (280wp) van mijn dak op de schuur te plaatsen
en
op mijn dak 8, 10 of 12 nieuwe te leggen.

dit doe ik pas als er 450-500wp panelen zijn. Maar dan zijn de paneken op mijn schuur bij lange na geen 35 jaar oud.
de panelen op de schuur verkoop ik dan.

uiteindelijk wil ik een zo hoog mogelijke opbrengst per m2.
maar ik heb dan ook geen onbeperkte ruimte.

[ Bericht 13% gewijzigd door Speekselklier op 17-03-2019 18:24:15 ]
ludovicozondag 17 maart 2019 @ 18:46
quote:
1s.gif Op zondag 17 maart 2019 18:11 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Opbrengst per m2. Uit mijn hoofd waren het 120w panelen.


Nu heb ik panelen voor mijn hele jaarverbruik.
over 10 jaar wil ik mogelijk nog meer opwekken. elektrische auto en zo.
inmiddels staat er een warmtepomp op mijn schuur.
ik zie nu dat daar nog vier panelen bijkunnen.


dat wil ik doen door:
de panelen op mijn schuur te verwijderen (nu 6 jaar oud, 250wp).
de 8 panelen (280wp) van mijn dak op de schuur te plaatsen
en
op mijn dak 8, 10 of 12 nieuwe te leggen.

dit doe ik pas als er 450-500wp panelen zijn. Maar dan zijn de paneken op mijn schuur bij lange na geen 35 jaar oud.
de panelen op de schuur verkoop ik dan.

uiteindelijk wil ik een zo hoog mogelijke opbrengst per m2.
maar ik heb dan ook geen onbeperkte ruimte.

Ken wel mensen met een schuur waar ze willen opwekken... Beetje liquide markt de markt voor 2e hands zonnepanelen?
TheFreshPrincezondag 17 maart 2019 @ 19:01
Ligt er aan hoeveel ruimte je hebt. Als je veel ruimte hebt, kan je rustig wat meer 2e hands panelen leggen met een wat lager vermogen per paneel.

Nadeel is wel dat je meer montagemateriaal nodig hebt omdat je meer panelen hebt.
Als je het niet zelf kan, is het ook meer werk en duurder.

Dus nieuwe panelen zouden mijn voorkeur al snel hebben, als je wat rondshopt heb je voor minder dan ¤140 incl. BTW al panelen van 300Wp. Dan zit je op ¤0,47 per Wp.
Speekselkliermaandag 18 maart 2019 @ 10:11
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2019 19:01 schreef MaGNeT het volgende:
Ligt er aan hoeveel ruimte je hebt. Als je veel ruimte hebt, kan je rustig wat meer 2e hands panelen leggen met een wat lager vermogen per paneel.

Klopt inderdaad,
Ik zit met 16 panelen helemaal barstensvol. Ik moet het dus echt van het vermogen van de panelen hebben. In de toekomst kan ik mogelijk nog 8 of 16 extra panelen kwijt. Dan zit ik wat ruimer in mijn jasje. Maar dat kan nog zo 5-10 jaar duren, als het al lukt.

tot die tijd moet ik het dus doen met 16 panelen met een zo'n groot mogelijk vermogen.
en dat betekent inderdaad niet 30 jaar laten liggen maar na verloop van tijd vervangen.

16 panelen zijn nu voldoende voor mijn hele huis, incl. warmtepomp.
Ik heb er nu 14 en ik zal dit jaar 150kwh moeten bijbetalen (en nog 100m3 gas).

Als ik elektrisch wil gaan rijden moet ik dus over op grotere panelen omdat bijplaatsen niet mogelijk is.
bleibleimaandag 18 maart 2019 @ 21:20
Misschien een rare vraag, maar waarom zou je oude panelen die nog prima werken, vervangen?
Economisch slaat het nergens op, want ze zijn nog niet op en afgeschreven. Kan mij niet voorstellen dat je het verlies aan rendement opvangt met de 2de handsprijs van die dingen.

Milieutechnisch slaat het ook nergens op, want je belast onnodig het milieu doordat er nieuwe panelen gemaakt moeten worden wat het milieu belast, terwijl de oude nog niet op zijn en ook ecologisch hun rendement nog niet hebben geleverd.

Kortom, enige reden om dat te doen, is omdat je kickt op de watts die je meer kan maken op hetzelfde dakoppervlak. Het kost je alleen wel geld, het gaat ten kostte van het milieu en je dak is nog net zo lelijk :P .
TheFreshPrincemaandag 18 maart 2019 @ 21:28
quote:
0s.gif Op maandag 18 maart 2019 21:20 schreef bleiblei het volgende:
Misschien een rare vraag, maar waarom zou je oude panelen die nog prima werken, vervangen?
Economisch slaat het nergens op, want ze zijn nog niet op en afgeschreven. Kan mij niet voorstellen dat je het verlies aan rendement opvangt met de 2de handsprijs van die dingen.

Milieutechnisch slaat het ook nergens op, want je belast onnodig het milieu doordat er nieuwe panelen gemaakt moeten worden wat het milieu belast, terwijl de oude nog niet op zijn en ook ecologisch hun rendement nog niet hebben geleverd.

Kortom, enige reden om dat te doen, is omdat je kickt op de watts die je meer kan maken op hetzelfde dakoppervlak. Het kost je alleen wel geld, het gaat ten kostte van het milieu en je dak is nog net zo lelijk :P .
Ze gaan natuurlijk nog niet op het stort als je ze 2e hands verkoopt.
En ze verdienen zich energetisch vrij vlot terug, ik zie het niet als een heel groot probleem.

recycling-a-solar-panels-life-after-death.png
Speekselkliermaandag 18 maart 2019 @ 22:56
quote:
0s.gif Op maandag 18 maart 2019 21:20 schreef bleiblei het volgende:


Kortom, enige reden om dat te doen, is omdat je kickt op de watts die je meer kan maken op hetzelfde dakoppervlak. Het kost je alleen wel geld, het gaat ten kostte van het milieu en je dak is nog net zo lelijk :P .
heeft niks met kicken op te maken. Hoe meer ik opwek hoe meer ik gratis kan gebruiken. Hoe meer ik ook kan terugverdienen (in watten en euro's).

Het liefst zou ik gelijk 2000wp panelen kopen maar die bestaan nog niet. Moet ik dan jaren op mijn handen gaan zitten totdat ze wel bestaan? Of kan ik vandaag al wat doen?

Panelen gaan 20 jaar mee. Als ik ze halverweg verkoop kan een ander er ook nog 10 jaar plezier van hebben. Als ik ze voor zeg 1/3 van de prijs verkoop hebben we er beide lol van.

Als je een nieuwe auto koopt rijd je hem toch ook niet helemaal op? Waarom zou dat panelen wel moeten.

[ Bericht 4% gewijzigd door Speekselklier op 18-03-2019 23:03:08 ]
TheFreshPrincedinsdag 19 maart 2019 @ 00:48
quote:
1s.gif Op maandag 18 maart 2019 22:56 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

heeft niks met kicken op te maken. Hoe meer ik opwek hoe meer ik gratis kan gebruiken. Hoe meer ik ook kan terugverdienen (in watten en euro's).

Het liefst zou ik gelijk 2000wp panelen kopen maar die bestaan nog niet. Moet ik dan jaren op mijn handen gaan zitten totdat ze wel bestaan? Of kan ik vandaag al wat doen?

Panelen gaan 20 jaar mee. Als ik ze halverweg verkoop kan een ander er ook nog 10 jaar plezier van hebben. Als ik ze voor zeg 1/3 van de prijs verkoop hebben we er beide lol van.

Als je een nieuwe auto koopt rijd je hem toch ook niet helemaal op? Waarom zou dat panelen wel moeten.
Zonlicht heeft hier een instraling van 1000Watt/m2 dus zou ~1650Wp het maximum zijn voor een normaal formaat zonnepaneel als je 100% van het licht kan omzetten :P