FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / Zonnepanelen. Deel 20 - waar de dagen langer worden!
TheFreshPrincemaandag 11 februari 2019 @ 15:41
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
Patroonmaandag 11 februari 2019 @ 15:53
https://pvoutput.org/liveteam.jsp?o=gss&d=desc&tid=426

Bam 2e nu :D
TheFreshPrincemaandag 11 februari 2019 @ 15:55
quote:
En ik 7e qua dagopbrengst :P
Efficiëntie zoek ik maar niet op...
Patroonmaandag 11 februari 2019 @ 15:56
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 15:55 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

En ik 7e qua dagopbrengst :P
Efficiëntie zoek ik maar niet op...
35k lekker man! Ik pak op topdagen 25k met 3400wp
TheFreshPrincemaandag 11 februari 2019 @ 16:07
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 15:56 schreef Patroon het volgende:

[..]

35k lekker man! Ik pak op topdagen 25k met 3400wp
Ja, knalt wel lekker door zo, >100kWh moet ook nog wel lukken in mei / juni.
Vonkenboermaandag 11 februari 2019 @ 18:26
Op verzoek van Magnet hebben we de Romeinse cijfers in de topic titel verwijderd.
Dit werkten niet helemaal optimaal, en sommige reeksen waren nooit mee veranderd qua nummering.

Dit is dus nu deeltje 20 ;)
TheFreshPrincemaandag 11 februari 2019 @ 18:34
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 18:26 schreef Vonkenboer het volgende:
Op verzoek van Magnet hebben we de Romeinse cijfers in de topic titel verwijderd.
Dit werkten niet helemaal optimaal, en sommige reeksen waren nooit mee veranderd qua nummering.

Dit is dus nu deeltje 20 ;)
*O*
bambinomaandag 11 februari 2019 @ 18:50
quote:
Zit al 5 jaar in de business maar heb geen idee waar dit over gaat of hoe het werkt. Misschien omdat systemen nu offline zijn?

Ken PVOutput wel, maar alleen voor je zelf.
TheFreshPrincemaandag 11 februari 2019 @ 23:49
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 18:50 schreef bambino het volgende:

[..]

Zit al 5 jaar in de business maar heb geen idee waar dit over gaat of hoe het werkt. Misschien omdat systemen nu offline zijn?

Ken PVOutput wel, maar alleen voor je zelf.
Efficiëntie van de set, uitgedrukt in aantal Wh per Wp op het dak ;)
Patroondinsdag 12 februari 2019 @ 09:12
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 18:50 schreef bambino het volgende:

[..]

Zit al 5 jaar in de business maar heb geen idee waar dit over gaat of hoe het werkt. Misschien omdat systemen nu offline zijn?

Ken PVOutput wel, maar alleen voor je zelf.
Op Tweakers vinden ze het leuk om de setjes qua efficiëntie met elkaar te vergelijken. Het zegt natuurlijk niets, want als het 1x ligt heb je er nog 0% invloed op :)

Wat ik ook niet snap ik mensen die elke dag op tweakers in een bepaald topic posten wat hun opbrengst was...ik kijk regelmatig even naar de opbrengst, maar zie er geen meerwaarde in om dat dagelijks te vermelden op een forum...
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1894109
TheFreshPrincedinsdag 12 februari 2019 @ 10:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 09:12 schreef Patroon het volgende:

[..]

Op Tweakers vinden ze het leuk om de setjes qua efficiëntie met elkaar te vergelijken. Het zegt natuurlijk niets, want als het 1x ligt heb je er nog 0% invloed op :)

Wat ik ook niet snap ik mensen die elke dag op tweakers in een bepaald topic posten wat hun opbrengst was...ik kijk regelmatig even naar de opbrengst, maar zie er geen meerwaarde in om dat dagelijks te vermelden op een forum...
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1894109
Tweakers he, er zit een paar steekjes bij ons los :{w
bambinodinsdag 12 februari 2019 @ 10:18
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 23:49 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Efficiëntie van de set, uitgedrukt in aantal Wh per Wp op het dak ;)
Dát snap ik wel, maar als ik op de link klik zie ik "systemen zijn offline".
Ik weet niet hoe ik terug kan kijken op vandaag waar jij dan 2e zou staan.

Als ik nu klik zie ik 2 mensen boven aan die bizar veel hebben. Die 2e is stuk, want kWh opbrengst staat op hetzelfde getal.
Die 1e klopt niet, die begint al bij 10kWh opgewekt als het systeem opstart.
Patroondinsdag 12 februari 2019 @ 10:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 10:18 schreef bambino het volgende:

[..]

Dát snap ik wel, maar als ik op de link klik zie ik "systemen zijn offline".
Ik weet niet hoe ik terug kan kijken op vandaag waar jij dan 2e zou staan.

Als ik nu klik zie ik 2 mensen boven aan die bizar veel hebben. Die 2e is stuk, want kWh opbrengst staat op hetzelfde getal.
Die 1e klopt niet, die begint al bij 10kWh opgewekt als het systeem opstart.
Live scores gerangschikt op efficiency kan je idd alleen zien als actuele score en niet achteraf. Tenzij je donateur bent van PVoutput.
TheFreshPrincedinsdag 12 februari 2019 @ 10:30
De dag begint al goed :)
Amper half 11 en al genoeg stroom opwek om zowel wasmachine als wasdroger tegelijk te laten draaien.
Patroondinsdag 12 februari 2019 @ 11:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 10:15 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Tweakers he, er zit een paar steekjes bij ons los :{w
?

Bij ons?
TheFreshPrincedinsdag 12 februari 2019 @ 11:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 11:06 schreef Patroon het volgende:

[..]

?

Bij ons?
O+
Patroondinsdag 12 februari 2019 @ 11:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 11:08 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

O+
Ben jij ook een tweaker? :P
TheFreshPrincedinsdag 12 februari 2019 @ 11:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 11:08 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ben jij ook een tweaker? :P
Ik ben lid van Tweakers.net en ik tweak aardig wat af.
Dus ik reken mezelf tot Tweaker :P
Patroondinsdag 12 februari 2019 @ 12:09
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 11:45 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik ben lid van Tweakers.net en ik tweak aardig wat af.
Dus ik reken mezelf tot Tweaker :P
Hehe..ik lees er wel regelmatig, maar ben zelf niet zo'n tweaker. Ben daar met mijn zonnepanelen destijds wel goed geholpen!
Thinkk-Pinkkdinsdag 12 februari 2019 @ 13:05
Ik ben ook maar begonnen met offertes aanvragen voor ons dak. Heeft iemand nog tips met bedrijven die goede deals hebben? Imholz ken ik al :)
TheFreshPrincedinsdag 12 februari 2019 @ 13:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 13:05 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ik ben ook maar begonnen met offertes aanvragen voor ons dak. Heeft iemand nog tips met bedrijven die goede deals hebben? Imholz ken ik al :)
Zal ook wat van de regio afhangen denk ik. Mijn installateur mag ik niet aanraden van hem, hij verzuipt in het werk :+

Solar Bouwmarkt doet ook installaties, mogelijk kan je daar ook een offerte krijgen en het laten installeren (daar hebben ze vaste tarieven voor). Ze zijn niet te gek duur en je bent flexibel in de keuzes van wat je op je dak wil.
Patroondinsdag 12 februari 2019 @ 14:14
Slechte ervaring met Imholz. Hij deed ons een scherpe offerte en toen een andere partij (die tevens hier uit de buurt kwam) daar nog onder ging en ik hem vertelde dat ik het niet ging doen, kreeg ik verwensingen naar mijn hoofd waar de honden geen brood van lusten.
Thinkk-Pinkkdinsdag 12 februari 2019 @ 14:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 13:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zal ook wat van de regio afhangen denk ik. Mijn installateur mag ik niet aanraden van hem, hij verzuipt in het werk :+

Solar Bouwmarkt doet ook installaties, mogelijk kan je daar ook een offerte krijgen en het laten installeren (daar hebben ze vaste tarieven voor). Ze zijn niet te gek duur en je bent flexibel in de keuzes van wat je op je dak wil.
Ik zit in zuid-oost Brabant :)


En dankjewel ik ga naar solar kijken :)
Thinkk-Pinkkdinsdag 12 februari 2019 @ 14:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 14:14 schreef Patroon het volgende:
Slechte ervaring met Imholz. Hij deed ons een scherpe offerte en toen een andere partij (die tevens hier uit de buurt kwam) daar nog onder ging en ik hem vertelde dat ik het niet ging doen, kreeg ik verwensingen naar mijn hoofd waar de honden geen brood van lusten.
Echt... Ik heb juist alleen maar goede dingen over dat bedrijf gehoord.
Audreyootdinsdag 12 februari 2019 @ 15:06
De panelen liggen er nu een jaar op en hebben 6,3 MWh opgebracht ipv de verwachtte 5,8 :D

Heeft er iemand hier al eigenlijk zo'n thuisaccu?
TheFreshPrincedinsdag 12 februari 2019 @ 15:20
quote:
17s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 15:06 schreef Audreyoot het volgende:
De panelen liggen er nu een jaar op en hebben 6,3 MWh opgebracht ipv de verwachtte 5,8 :D

Heeft er iemand hier al eigenlijk zo'n thuisaccu?
Nee, nog niet.
¤7000 uitgeven om ¤200 per jaar te besparen is niet zo rendabel :P

En zolang we kunnen salderen is de besparing zelfs ¤0

Mooie opbrengst :) Alles op zuid, verwacht ik?
Audreyootdinsdag 12 februari 2019 @ 15:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 15:20 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nee, nog niet.
¤7000 uitgeven om ¤200 per jaar te besparen is niet zo rendabel :P

En zolang we kunnen salderen is de besparing zelfs ¤0

Mooie opbrengst :) Alles op zuid, verwacht ik?
Ja ik las ergens dat er ook al betere accu's van 3k zijn, maar nu zeker nog niet rendabel nee. Bedoelde dan ook meer ná de afschaffing salderen :)

18 panelen op Zuid-oost
leolinedancewoensdag 13 februari 2019 @ 00:41
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 14:33 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ik zit in zuid-oost Brabant :)

En dankjewel ik ga naar solar kijken :)
Ik heb Imholz de boel laten doen hier, ook in ZO-Brabant. Naar volle tevredenheid :)
TheFreshPrincedonderdag 14 februari 2019 @ 13:41
Vandaag lijkt wel de hoogste opbrengst van 2019 (tot nu toe) te worden.

Zit al op 30kWh en we hebben nog enkele uurtjes licht voor de boeg :)
TheFreshPrincevrijdag 15 februari 2019 @ 08:22
De verwachting voor vandaag en het weekend ziet er goed uit, zou een prima opbrengst moeten worden *O*
Patroonvrijdag 15 februari 2019 @ 09:07
quote:
0s.gif Op donderdag 14 februari 2019 13:41 schreef MaGNeT het volgende:
Vandaag lijkt wel de hoogste opbrengst van 2019 (tot nu toe) te worden.

Zit al op 30kWh en we hebben nog enkele uurtjes licht voor de boeg :)
Gister ook een nieuw record voor 2019.

Mijn beste dag tot nu toe is 1 juni 2017 geweest (2018 een groot deel niet gelogd, wegens een storing). 26.594kwh was de opbrengst toen, goed voor 7.822kWh/kW. Benieuwd of ik dit jaar dat weer kan doorbreken.

Wanneer ik 2700wp erbij leg op de uitbouw zal het niet zo moeilijk worden.. *O*
TheFreshPrincevrijdag 15 februari 2019 @ 09:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 09:07 schreef Patroon het volgende:

[..]

Gister ook een nieuw record voor 2019.

Mijn beste dag tot nu toe is 1 juni 2017 geweest (2018 een groot deel niet gelogd, wegens een storing). 26.594kwh was de opbrengst toen, goed voor 7.822kWh/kW. Benieuwd of ik dit jaar dat weer kan doorbreken.

Wanneer ik 2700wp erbij leg op de uitbouw zal het niet zo moeilijk worden.. *O*
Nice :) 10x 270Wp?
Faraday01vrijdag 15 februari 2019 @ 10:08
Gisteren 3,72 kWh /kWp opgewekt, dat is niet slecht voor half februari :D
Patroonvrijdag 15 februari 2019 @ 10:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 09:32 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nice :) 10x 270Wp?
Nee 9x 300wp.

Ik heb nu 3400wp op het dak maar de omvormer kan 5000wp aan. Dus ga er wat bijleggen. Hij zal dan in de zomer wat aftoppen, maar mijn winter dagverbruik kan zo wel beter worden afgedekt.
Patroonvrijdag 15 februari 2019 @ 11:47
Zoals nu lijkt wordt vandaag het jaarrecord van gisteren alweer verbroken *O*
Thinkk-Pinkkvrijdag 15 februari 2019 @ 12:11
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2019 00:41 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik heb Imholz de boel laten doen hier, ook in ZO-Brabant. Naar volle tevredenheid :)
Vooralsnog geen reactie van dat bedrijf mogen ontvangen dus we zullen zien.
TheFreshPrincevrijdag 15 februari 2019 @ 16:36
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 10:10 schreef Patroon het volgende:

[..]

Nee 9x 300wp.

Ik heb nu 3400wp op het dak maar de omvormer kan 5000wp aan. Dus ga er wat bijleggen. Hij zal dan in de zomer wat aftoppen, maar mijn winter dagverbruik kan zo wel beter worden afgedekt.
En anders nog wat in andere richtingen leggen, dan past er nog wel meer op de omvormer zónder aftoppen en ook goed voor je eigen verbruik :)

Maar dat hoef ik jou niet uit te leggen :+
Patroonvrijdag 15 februari 2019 @ 17:07
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 16:36 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

En anders nog wat in andere richtingen leggen, dan past er nog wel meer op de omvormer zónder aftoppen en ook goed voor je eigen verbruik :)

Maar dat hoef ik jou niet uit te leggen :+
Klopt. Maar zolang het salderen mogelijk is, is alles volledig op zuid het beste. Ik kan daarna altijd nog verplaatsen naar een oost-west opstelling.
Speekselkliervrijdag 15 februari 2019 @ 17:07
met een jaarverbruik (meteropname april2018- heden) van -18kwh dacht ik een dezer dagen netto te gaan verbruiken. Vandaag de eerste dag met meer opwek dan verbruik.

het omslagpunt anderhalve dag kunnen uitstellen.
TheFreshPrincevrijdag 15 februari 2019 @ 17:34
Vandaag net door de 50kWh grens gegaan, beste dag van 2019 ook.
Bijna perfect gladde parabool, geen wolk gezien vandaag :)

In mei-juni-juli moet dat nog wel ruim 2x hoger kunnen, oost en noord doen nu nog maar amper mee, zon staat ook nog laag en heeft relatief weinig kracht.
Patroonvrijdag 15 februari 2019 @ 18:07
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 17:34 schreef MaGNeT het volgende:
Vandaag net door de 50kWh grens gegaan, beste dag van 2019 ook.
Bijna perfect gladde parabool, geen wolk gezien vandaag :)

In mei-juni-juli moet dat nog wel ruim 2x hoger kunnen, oost en noord doen nu nog maar amper mee, zon staat ook nog laag en heeft relatief weinig kracht.
Poeh de rook uit je omvormer? :D
TheFreshPrincevrijdag 15 februari 2019 @ 18:08
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 18:07 schreef Patroon het volgende:

[..]

Poeh de rook uit je omvormer? :D
:D

Moet goedkomen.

1x SE8k 3-fase op oost/west (32 panelen totaal, gelijk verdeeld)
1x SE8k 3-fase op zuid/noord (36 panelen totaal waarvan 25 op zuid)

De piek zal dus nooit te hoog worden.
Kleinere omvormers had ook nog wel gekund maar SolarEdge staat maximaal 1.35x overdimensionering toe voor de 3-fase omvormers.
Faraday01vrijdag 15 februari 2019 @ 18:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 17:34 schreef MaGNeT het volgende:
Vandaag net door de 50kWh grens gegaan, beste dag van 2019 ook.
Bijna perfect gladde parabool, geen wolk gezien vandaag :)

In mei-juni-juli moet dat nog wel ruim 2x hoger kunnen, oost en noord doen nu nog maar amper mee, zon staat ook nog laag en heeft relatief weinig kracht.
Vandaag 16,5 kWh met een perfecte parabool. Hebben jullie er ook 'last' van dat je op dit soort dagen meer over uitbreidingsplannen van je systeem nadenkt? :D
TheFreshPrincevrijdag 15 februari 2019 @ 18:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 18:38 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Vandaag 16,5 kWh met een perfecte parabool. Hebben jullie er ook 'last' van dat je op dit soort dagen meer over uitbreidingsplannen van je systeem nadenkt? :D
Ik denk er wel eens aan maar heb geen dak meer over :+
Naja, nog wel wat over op noord maar dan moet ik ook weer een andere omvormer hebben...
douche-eendjevrijdag 15 februari 2019 @ 19:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 18:38 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Vandaag 16,5 kWh met een perfecte parabool. Hebben jullie er ook 'last' van dat je op dit soort dagen meer over uitbreidingsplannen van je systeem nadenkt? :D
Nee niet echt. Enige plek waar we hooguit nog wat panelen kwijt zouden kunnen op ons schuurtje denk ik :')
Patroonvrijdag 15 februari 2019 @ 19:08
Denken jullie ook altijd bij perfecte dagen zonder panelen waarom die bewoners daar geen zonnepanelen opgooien? Kan daar soms echt niet bij.
TheFreshPrincevrijdag 15 februari 2019 @ 19:09
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 19:08 schreef Patroon het volgende:
Denken jullie ook altijd bij perfecte dagen zonder panelen waarom die bewoners daar geen zonnepanelen opgooien? Kan daar soms echt niet bij.
En ondertussen staat hun geld wel 0.25% te happen op de spaarrekening, waar de Belastingdienst dan ook nog eens een negatief resultaat van weet te maken :P

M'n buren hebben in december 16 panelen op zuid laten leggen en m'n buurman stuurde vandaag een appje met 22,5kWh opgewekt :) Perfect dak voor solar, hij heeft er ook nog eens geen dakkapellen op.
Faraday01vrijdag 15 februari 2019 @ 19:13
quote:
17s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 19:06 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Nee niet echt. Enige plek waar we hooguit nog wat panelen kwijt zouden kunnen op ons schuurtje denk ik :')
zijn die mini systemen met 2 panelen die je op een stopcontact kunt aansluiten kwalitatief redelijk? Dat zou iets voor de schuur kunnen zijn :)
TheFreshPrincevrijdag 15 februari 2019 @ 19:15
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 19:13 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

zijn die mini systemen met 2 panelen die je op een stopcontact kunt aansluiten kwalitatief redelijk? Dat zou iets voor de schuur kunnen zijn :)
Ik begreep dat die niet meer in een stopcontact mochten maar mss nog wel rechtstreeks op de groep indien <600Watt?

Heb het vorig jaar nog uitgezocht maar vergeet wel eens wat :P
Dementorvrijdag 15 februari 2019 @ 19:21
Hmm vandaag een redelijk goede dag gehad!
Toffe topicreeks trouwens :)


ZSFJHm9
Ivo1985vrijdag 15 februari 2019 @ 19:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 19:09 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

En ondertussen staat hun geld wel 0.25% te happen op de spaarrekening, waar de Belastingdienst dan ook nog eens een negatief resultaat van weet te maken :P

M'n buren hebben in december 16 panelen op zuid laten leggen en m'n buurman stuurde vandaag een appje met 22,5kWh opgewekt :) Perfect dak voor solar, hij heeft er ook nog eens geen dakkapellen op.
"Ja maar... Zonnepanelen worden komende jaren steeds beter en goedkoper. Als ik nu investeer dan heb ik over 10 jaar verouderde panelen"

Intussen zou je met die verouderde panelen over 10 jaar al je investering hebben terugverdiend en al een paar jaar pure winst draaien.

Ik moet ooit nog eens de schuur vol leggen. Alleen vrees ik dat er dan iets aan de draagkracht van het dak gedaan moet worden.
TheFreshPrincevrijdag 15 februari 2019 @ 19:24
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 19:22 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

"Ja maar... Zonnepanelen worden komende jaren steeds beter en goedkoper. Als ik nu investeer dan heb ik over 10 jaar verouderde panelen"

Intussen zou je met die verouderde panelen over 10 jaar al je investering hebben terugverdiend en al een paar jaar pure winst draaien.

Ik moet ooit nog eens de schuur vol leggen. Alleen vrees ik dat er dan iets aan de draagkracht van het dak gedaan moet worden.
Leuk project voor de lente / zomer ;)
Dementorvrijdag 15 februari 2019 @ 19:24
mHrhzPr
Dementorvrijdag 15 februari 2019 @ 19:28
Het gevoel dat je met zelf opgewekte stroom je eigen huis volledig kunt voorzien, dat gevoel kennen grijze stroom gebruikers niet.
Nu nog wachten op een redelijke thuisaccu..
Ivo1985vrijdag 15 februari 2019 @ 19:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 19:24 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Leuk project voor de lente / zomer ;)
Eerst sparen en het project "woonhuis" afronden ;). M'n geldboompje groeit niet hard genoeg om alles tegelijk te doen.
douche-eendjevrijdag 15 februari 2019 @ 19:51
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 19:13 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

zijn die mini systemen met 2 panelen die je op een stopcontact kunt aansluiten kwalitatief redelijk? Dat zou iets voor de schuur kunnen zijn :)
Dat is wellicht een leuke overweging voor over een tijdje inderdaad, maar we moeten eerst alle elektra in de schuur nog goed laten doen aangezien vorige bewoners het leuk vonden om daar creatieve onveilige constructies te maken :').

quote:
1s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 19:22 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

"Ja maar... Zonnepanelen worden komende jaren steeds beter en goedkoper. Als ik nu investeer dan heb ik over 10 jaar verouderde panelen"

Intussen zou je met die verouderde panelen over 10 jaar al je investering hebben terugverdiend en al een paar jaar pure winst draaien.

Ik moet ooit nog eens de schuur vol leggen. Alleen vrees ik dat er dan iets aan de draagkracht van het dak gedaan moet worden.
Ik vraag aan dat soort mensen wanneer ze voor het laatst een nieuwe badkamer of keuken hebben gekocht en daarbij ook gevraagd hebben wat de terugverdientijd van die investering is O+.

Vandaag 11,1 kWh. Dit soort dagen mogen wel vaker de komende periode.
Ivo1985vrijdag 15 februari 2019 @ 19:56
quote:
17s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 19:51 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik vraag aan dat soort mensen wanneer ze voor het laatst een nieuwe badkamer of keuken hebben gekocht en daarbij ook gevraagd hebben wat de terugverdientijd van die investering is O+.

Vandaag 11,1 kWh. Dit soort dagen mogen wel vaker de komende periode.
Ik vraag liever waarom ze al jaren een computer en tv hebben. Ook die worden 'elk jaar' beter, goedkoper en zuiniger.
leolinedancevrijdag 15 februari 2019 @ 20:08
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 19:28 schreef Dementor het volgende:

Nu nog wachten op een redelijke thuisaccu..
Kun je nog lang wachten. De terugverdientijd is nu nog zo'n 30 jaar meen ik.
TheFreshPrincevrijdag 15 februari 2019 @ 20:10
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 20:08 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Kun je nog lang wachten. De terugverdientijd is nu nog zo'n 30 jaar meen ik.
Ongeveer, en gaat in ná einde salderen.
Dementorvrijdag 15 februari 2019 @ 20:29
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 20:08 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Kun je nog lang wachten. De terugverdientijd is nu nog zo'n 30 jaar meen ik.
Lmao, we gaan die thuisaccu / opslag veel sneller groter en goedkoper krijgen dan wij kunnen vermoeden.
Zowel de auto als de ruimtevaart industrie is naarstig op zoek naar een antwoord op energieopslag.
TheFreshPrincevrijdag 15 februari 2019 @ 20:34
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 20:29 schreef Dementor het volgende:

[..]

Lmao, we gaan die thuisaccu / opslag veel sneller groter en goedkoper krijgen dan wij kunnen vermoeden.
Zowel de auto als de ruimtevaart industrie is naarstig op zoek naar een antwoord op energieopslag.
Daar ben ik ook van overtuigd, zoveel zelfs dat ik denk dat de "waterstof economie" al dood is voor hij is geboren...

Er is nog nooit zoveel geld en tijd aan de ontwikkeling van betere batterijen besteed als nu.


Maar voorlopig nog even niet ;) 2025 verwacht ik dat de echte prijsdoorbraak komt, onder de $50 per kWh (puur de prijs voor de cellen).

Dan wordt tussen 2025 en 2030 een "powerwall" / thuis-accu rendabel.
leolinedancevrijdag 15 februari 2019 @ 20:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 20:34 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Daar ben ik ook van overtuigd, zoveel zelfs dat ik denk dat de "waterstof economie" al dood is voor hij is geboren...

Er is nog nooit zoveel geld en tijd aan de ontwikkeling van betere batterijen besteed als nu.


Maar voorlopig nog even niet ;) 2025 verwacht ik dat de echte prijsdoorbraak komt, onder de $50 per kWh (puur de prijs voor de cellen).

Dan wordt tussen 2025 en 2030 een "powerwall" / thuis-accu rendabel.
Ik niet, heb nog veel vertrouwen in waterstof. Die accu zou tegen 2030 wel rendabel kunnen zijn, maar dat duurt dus nog lang.
Patroonvrijdag 15 februari 2019 @ 21:06
Mijn verwachting is dat het salderen net zo lang vooruit wordt geschoven tot de batterijen betaalbaar worden. De afschaffing van het salderen zal dan net het laatste zetje zijn.
athlonkmfvrijdag 15 februari 2019 @ 21:33
Helaas heb ik nog steeds last van de hoge bomen van de overburen... Neemt een flinke hap weg uit mijn opwek. En dan nog wel de belangrijkste uren aan zon... als deze pal op het zuiden staat...

Screenshot-2019-02-15-21-30-51.png

Ik ben benieuwd wanneer de zon hoog genoeg staat om geen last meer van te hebben (in mei weet ik zeker dat de zon hoog genoeg staat)

Maar nog steeds heel blij met het resultaat.
daNpyvrijdag 15 februari 2019 @ 21:39
Bij mij gaat het plots een stuk beter, de zon staat alweer bijna hoog genoeg om over het huis van de buurman te gaan :)
Legwiehvrijdag 15 februari 2019 @ 21:41
Vandaag de offerte getekend voor 31 zonnepanelen van dwecg, 300wp. Nu nog een weekje of 6 wachten tot installatie.
TheFreshPrincevrijdag 15 februari 2019 @ 21:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 21:41 schreef Legwieh het volgende:
Vandaag de offerte getekend voor 31 zonnepanelen van dwecg, 300wp. Nu nog een weekje of 6 wachten tot installatie.
_O_

Mooi :)

Hoe komt dat te liggen?
Ivo1985vrijdag 15 februari 2019 @ 22:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 21:06 schreef Patroon het volgende:
Mijn verwachting is dat het salderen net zo lang vooruit wordt geschoven tot de batterijen betaalbaar worden. De afschaffing van het salderen zal dan net het laatste zetje zijn.
Salderen afschaffen is juridisch pas haalbaar als iedere elektra aansluiting een meter met apart telwerk voor teruglevering heeft. Zolang er nog ferrarismeters zijn die kunnen terugdraaien, creëert de overheid een ongelijkheid in belastingheffing tussen mensen met een oude en een nieuwe elektra meter. Er hoeft maar één groepje 'belanghebbenden' te gaan procederen en de afschaffing van de salderingsregeling zal worden teruggefloten totdat gegarandeerd kan worden dat iedereen gelijk belast zal worden.

Dus ofwel mag niemand meer een enkel telwerk hebben, ofwel moet iedereen de optie hebben om gebruik te maken van een enkel telwerk. In dat laatste geval heeft het afschaffen van salderen geen zin, dus dat gaat niet gebeuren.

Voordat netbeheerders eindelijk zover zijn dat alle meters zijn vervangen, zijn we waarschijnlijk nog wel een paar jaar verder. Door het gedoe met slechte kwaliteit gasmeters en personeelstekort, loopt de uitrol van slimme meters op dit moment alleen maar meer vertraging op.
Ivo1985vrijdag 15 februari 2019 @ 22:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 21:41 schreef Legwieh het volgende:
Vandaag de offerte getekend voor 31 zonnepanelen van dwecg, 300wp. Nu nog een weekje of 6 wachten tot installatie.
Die aantallen maken mij jaloers. Ik heb nu 9x300Wp op zuidoost. Noordwest zou ik maximaal 4 panelen kwijt kunnen, maar daar heb ik zomers na 19-19u30 al schaduw, dus profiteer ik weinig van de ondergaande zon.

Zoals al gezegd is het platte dak van de schuur (4,5 bij 6,5) iets meer voor de hand liggend. Ik kan daar dan kiezen tussen alles op zuidoost, of noordoost-zuidwest opstelling. Ook daar geldt echter schaduw vanaf 19.00 uur.

Lang leve de flat hier achter.... Iemand die nog een bommetje in de aanbieding heeft?
Legwiehzaterdag 16 februari 2019 @ 09:33
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 21:41 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

_O_

Mooi :)

Hoe komt dat te liggen?
17 panelen liggen op het platte dak, 10 op een laag schuin dakje ervoor (alle 27 op zuid) en vier stuks liggen op oost.

5o4qi9g.jpeg
TheFreshPrincezaterdag 16 februari 2019 @ 10:10
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 09:33 schreef Legwieh het volgende:

[..]

17 panelen liggen op het platte dak, 10 op een laag schuin dakje ervoor (alle 27 op zuid) en vier stuks liggen op oost.

[ afbeelding ]
Op een mooie zonnige dag zie je bij jou straks ook 2 medewerkers van de netbeheerder bij de wijkcentrale klaar staan met brandblussers :+
Faraday01zaterdag 16 februari 2019 @ 10:51
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 10:10 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Op een mooie zonnige dag zie je bij jou straks ook 2 medewerkers van de netbeheerder bij de wijkcentrale klaar staan met brandblussers :+
Dit gaat komende jaren een groot probleem worden en niet alleen in Noordoost Nederland. In nieuwbouwwijken zijn er nu al regelmatig problemen dat het stroomnet het niet aan kan of erg instabiel wordt door de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit.
lazinesszaterdag 16 februari 2019 @ 11:03
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 10:51 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Dit gaat komende jaren een groot probleem worden en niet alleen in Noordoost Nederland. In nieuwbouwwijken zijn er nu al regelmatig problemen dat het stroomnet het niet aan kan of erg instabiel wordt door de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit.
In onze gasloze, iedereen heeft zonnepanelen, kookt op inductie wijk lijkt het uit vallen van lantarenpalen samen te gaan met het piekmoment waarop iedereen gaat koken. Dit is men nu aan het onderzoeken.
Het terugleveren heeft so far nog geen problemen opgeleverd.
d.k.zaterdag 16 februari 2019 @ 11:21
Wij merken nu opeens een aantal dagen een rare dip op een min of meer vast tijdstip. Morgen eens kijken of er inderdaad schaduw is. Wat op zich vreemd zou zijn (dak zuid, geen huizen tegenover ons), maar misschien is het de mast verderop. Eerste jaar dus geen idee of het klopt.
Na veel gedoe de omvormer weer online, vast ip bleek de truc. Nu zien we tenminste weer wat we opwekken.
athlonkmfzaterdag 16 februari 2019 @ 12:36
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 11:03 schreef laziness het volgende:

[..]

In onze gasloze, iedereen heeft zonnepanelen, kookt op inductie wijk lijkt het uit vallen van lantarenpalen samen te gaan met het piekmoment waarop iedereen gaat koken. Dit is men nu aan het onderzoeken.
Het terugleveren heeft so far nog geen problemen opgeleverd.
rijswijk buiten?
Legwiehzaterdag 16 februari 2019 @ 13:05
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 februari 2019 10:10 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Op een mooie zonnige dag zie je bij jou straks ook 2 medewerkers van de netbeheerder bij de wijkcentrale klaar staan met brandblussers :+
😂😂😂
d.k.zondag 17 februari 2019 @ 22:37
Vandaag weer de dip ondanks veel minder felle zon. Het vreemde, ik stak mijn hoofd op het dipmoment uit het dakraam op zoek naar schaduw en zag...niks. Geen schaduw. Morgen de foutcodes nakijken, maar eerder was daar niets te zien. Het lijkt iig geen data/server probleem, data wordt keurig elke 59 seconden verzonden.
EasyLifedinsdag 19 februari 2019 @ 19:04
Ik zit ook te denken aan zonnepanelen, ik woon alleen en gebruik 175kwh per maand.

Volgens mijn berekening zou ik dan 10 panelen nodig hebben. Maar in de toekomst wil ik wel graag optimaal gebruik maken van de opgewekte stroom en het liefst ook douchen, koken en verwarmen via stroom.

Dit zodat ik gas compleet kan afsluiten en flink geld kan besparen.

Wat is nu handig? Iets van 16 panelen?
Zithdinsdag 19 februari 2019 @ 19:12
Wat past er? Zonnepanelen zelf kosten bijna geen drol
EasyLifedinsdag 19 februari 2019 @ 19:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2019 19:12 schreef Zith het volgende:
Wat past er? Zonnepanelen zelf kosten bijna geen drol
Plat dak 6x9 ongeveer, geen schaduw.

Hoezo kost geen drol, verschil tussen 10 of 16 is 5100 of 7600 euro.
leolinedancedinsdag 19 februari 2019 @ 19:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2019 19:04 schreef EasyLife het volgende:
Ik zit ook te denken aan zonnepanelen, ik woon alleen en gebruik 175kwh per maand.

Volgens mijn berekening zou ik dan 10 panelen nodig hebben. Maar in de toekomst wil ik wel graag optimaal gebruik maken van de opgewekte stroom en het liefst ook douchen, koken en verwarmen via stroom.

Dit zodat ik gas compleet kan afsluiten en flink geld kan besparen.

Wat is nu handig? Iets van 16 panelen?
Dat kunnen we niet beoordelen met deze info. Wat kun je kwijt? Hoeveel gas verbruik je nu? Hoe oud is je huis?

Zonnepanelen kosten wel een paar centen, maar misschien zijn de kosten om helemaal gasloos te gaan nog vele malen hoger.
EasyLifedinsdag 19 februari 2019 @ 19:33
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 februari 2019 19:18 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat kunnen we niet beoordelen met deze info. Wat kun je kwijt? Hoeveel gas verbruik je nu? Hoe oud is je huis?

Zonnepanelen kosten wel een paar centen, maar misschien zijn de kosten om helemaal gasloos te gaan nog vele malen hoger.
Ik betaal nu 175 euro per maand aan gas en elektra (vooral gas), daar wil ik van af.

Wat eventueel ook kan is zonnepanelen en bijvoorbeeld een elektrische verwarming in de 2 kamers waar ik voornamelijk ben.
leolinedancedinsdag 19 februari 2019 @ 20:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2019 19:33 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Ik betaal nu 175 euro per maand aan gas en elektra (vooral gas), daar wil ik van af.

Wat eventueel ook kan is zonnepanelen en bijvoorbeeld een elektrische verwarming in de 2 kamers waar ik voornamelijk ben.
Beantwoord de vragen eerst eens. Iedereen wil het liefst van zijn vaste lasten af.
Zithdinsdag 19 februari 2019 @ 21:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2019 19:18 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Plat dak 6x9 ongeveer, geen schaduw.

Hoezo kost geen drol, verschil tussen 10 of 16 is 5100 of 7600 euro.
Dan moet je even verder shoppen, 5k voor 10 panelen Inc installatie is echt te hoog IMO
EasyLifewoensdag 20 februari 2019 @ 07:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 februari 2019 20:06 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Beantwoord de vragen eerst eens. Iedereen wil het liefst van zijn vaste lasten af.
1967

216 nov
224 dec
280 jan

[ Bericht 4% gewijzigd door EasyLife op 20-02-2019 07:55:22 ]
leolinedancewoensdag 20 februari 2019 @ 21:35
quote:
1s.gif Op woensdag 20 februari 2019 07:38 schreef EasyLife het volgende:

[..]

1967

216 nov
224 dec
280 jan
Dan lees dit eerst maar eens: https://warmtepomp-weetjes.nl/extra/energie-verbruik-berekenen/

Durf te wedden dat je met 16 panelen nog niet genoeg op kunt wekken om je huis te verwarmen met een warmtepomp. Laat staan de watervoorziening en elektraverbruik algemeen er nog bij.

En vergeet niet, als het salderen straks voorbij is heb je de kW's juist het hardst nodig wanneer de panelen het minste opwekken.
EasyLifedonderdag 21 februari 2019 @ 08:05
Hmm, lijkt wel alsof het helemaal niet meer zo interessant is om zonnepanelen aan te schaffen. Helemaal niet als dat salderen straks stopt.
Speekselklierdonderdag 21 februari 2019 @ 08:21
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2019 08:05 schreef EasyLife het volgende:
Hmm, lijkt wel alsof het helemaal niet meer zo interessant is om zonnepanelen aan te schaffen. Helemaal niet als dat salderen straks stopt.
De datum dat het salderen stopt wordt steeds uitgesteld. De mensen die zich van de eerste opmerkingingen over 'salderen stopt binnenkort' niks hebben aangetrokken en gewoon panelen hebben gekocht hebben hun investering er al voor 80% uit.

En de salderingsregeling gaat veranderen. Niet stoppen.
Het alternatief is een extra toeslag op de opgewekte stroom.
Ook met die nieuwe regeling zou je panelen met een jaar of 7 kunnen terugverdienen is het doel.

Maar blijf vooral op je handen zitten en doe niks.

Weet je trouwens dat op benzine rijden ook steeds onaantrekkelijker wordt gemaakt?
Ik zou de komende jaren maar geen andere auto kopen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Speekselklier op 21-02-2019 08:36:36 ]
Patroondonderdag 21 februari 2019 @ 08:22
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2019 08:05 schreef EasyLife het volgende:
Hmm, lijkt wel alsof het helemaal niet meer zo interessant is om zonnepanelen aan te schaffen. Helemaal niet als dat salderen straks stopt.
Als er een terugleversubsidie komt blijft het nog steeds interessant.

Ik heb ze half 2016 gekocht en waarschijnlijk 2022 eruit. Salderen is nu tot en met 2021 en wordt waarschijnlijk wel weer verlengd.
athlonkmfdonderdag 21 februari 2019 @ 08:52
quote:
1s.gif Op donderdag 21 februari 2019 08:22 schreef Patroon het volgende:

[..]

Als er een terugleversubsidie komt blijft het nog steeds interessant.

Ik heb ze half 2016 gekocht en waarschijnlijk 2022 eruit. Salderen is nu tot en met 2021 en wordt waarschijnlijk wel weer verlengd.
Tot 2021. Niet tot en met.

Maar we zien wel of ze binnen zoveel tijd alle meters verplicht kunnen vervangen
Ivo1985donderdag 21 februari 2019 @ 09:03
Ik gok op nog een paar jaar uitstel. Bij de netbeheerders is het werkelijk op alle vlakken een puinhoop.
athlonkmfdonderdag 21 februari 2019 @ 09:31
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2019 09:03 schreef Ivo1985 het volgende:
Ik gok op nog een paar jaar uitstel. Bij de netbeheerders is het werkelijk op alle vlakken een puinhoop.
En ondertussen gaan de energieprijzen omhoog en verdien je alles sneller terug... zal dat het addertje onder het gras zijn, dat de terugverdientijd ook met de subsidieregeling binnen 7 jaar terug verdiend kan worden. Simpelweg belasting verhogen.
Speekselklierdonderdag 21 februari 2019 @ 09:34
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2019 09:31 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

En ondertussen gaan de energieprijzen omhoog en verdien je alles sneller terug... zal dat het addertje onder het gras zijn, dat de terugverdientijd ook met de subsidieregeling binnen 7 jaar terug verdiend kan worden. Simpelweg belasting verhogen.
Dat is niet de adder. Dit wordt al jaren zo geroepen door die puntneus.
De huidige regeling is duur en met de terugleververgoeding willen ze hem betaalbaar houden en de terugverdientijd op zo'n 7 jaar houden.

Uiteindelijk zorg de regeling er ook voor dat een eigen accu interessant wordt.
Zodat je meer van je eigen opgewekte stroom gebruik maakt.

Ik kan me best voorstellen dat de salderingsregeling overkil wordt.
Zeker met de dalende prijzen van zonnepanelen.
Ook staat het andere oplossingen (thuisaccu's, overdag stroom gebruiken) in de weg.
bambinodonderdag 21 februari 2019 @ 09:49
quote:
1s.gif Op woensdag 20 februari 2019 21:35 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dan lees dit eerst maar eens: https://warmtepomp-weetjes.nl/extra/energie-verbruik-berekenen/

Durf te wedden dat je met 16 panelen nog niet genoeg op kunt wekken om je huis te verwarmen met een warmtepomp. Laat staan de watervoorziening en elektraverbruik algemeen er nog bij.

En vergeet niet, als het salderen straks voorbij is heb je de kW's juist het hardst nodig wanneer de panelen het minste opwekken.
Is niet belangrijk of je stroom op kunt wekken voor de warmtepomp. Want anders zijn woningen met een ongunstig dak (in het bos of eenzijdig dak pal noord) de sjaak.
Een warmtepomp bespaart gas en kost stroom. In euro's ga je er dus op vooruit want ook de gaskraan kan dicht.
Die besparing moet minimaal 300 bij hybride en 500-700 zijn bij stand-alone. Dan verdien je het makkelijk terug.
Is het lager, dan kun je door middel van zonnepanelen de terugverdientijd toch naar 10 of lager krijgen.
Speekselklierdonderdag 21 februari 2019 @ 09:58
De relatie tussen warmtepomp en zonnepanelen ontgaat me eigenlijk

Ook als je geen zonnepanelen kan plaatsen kan je gewoon aan de warmtepomp.
Als je zonnepanelen hebt kan je er gewoon een gasketel in je huis nemen.

Twee aparte systemen die in basis geen relatie hebben.
Patroondonderdag 21 februari 2019 @ 11:22
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2019 09:58 schreef Speekselklier het volgende:
De relatie tussen warmtepomp en zonnepanelen ontgaat me eigenlijk

Ook als je geen zonnepanelen kan plaatsen kan je gewoon aan de warmtepomp.
Als je zonnepanelen hebt kan je er gewoon een gasketel in je huis nemen.

Twee aparte systemen die in basis geen relatie hebben.
Klopt, maar zonder zonnepanelen schiet je er financieel niet zoveel mee op t.o.v. een gas CV.
Speekselklierdonderdag 21 februari 2019 @ 11:33
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2019 11:22 schreef Patroon het volgende:

[..]

Klopt, maar zonder zonnepanelen schiet je er financieel niet zoveel mee op t.o.v. een gas CV.
Daar heb je dan weer gelijk in....
Twee besparende maatregelen zijn altijd beter dan een. :)
Maar veel mensen hebben het idee dat het een het ander uitsluit.
Patroondonderdag 21 februari 2019 @ 11:56
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2019 11:33 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Daar heb je dan weer gelijk in....
Twee besparende maatregelen zijn altijd beter dan een. :)
Maar veel mensen hebben het idee dat het een het ander uitsluit.
Dat is misschien ook wel zo. Waarom zou je 5-6k investeren als het niets oplevert op dit moment? Voor een beter milieu misschien, maar zolang de meeste stroom nog grijs is, is dat ook niet het geval.
EasyLifedonderdag 21 februari 2019 @ 12:21
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2019 08:21 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Maar blijf vooral op je handen zitten en doe niks.
Goed advies.
TheFreshPrincedonderdag 21 februari 2019 @ 12:29
De kunst is om een goedkope set te laten leggen.

Je dak vol met Panasonic, SunPower of LG panelen is mooi, zal misschien een paar procent meer energie opbrengen over de hele levensduur maar de terugverdientijd is bijna 2x zo lang als met budget panelen uit China, Thailand of Korea.

Omvormers idem: het is leuk om je panelen per stuk te monitoren met SolarEdge maar het maakt je systeem wel ~¤50 per paneel duurder.

Mijn avdvies: leg zoveel mogelijk panelen binnen je budget, vraag meerdere offerte's op.

Zelfs al wordt de terugleversubsidie maar ¤0,10 per kWh, ook dan is de tvt bij een ¤1 per Wp systeem maar 10 jaar.

10% rendement per jaar... waar vind je nog zo'n deal?

Ik was ¤1,08 per Wp incl. BTW kwijt voor 68x 300Wp panelen én SolarEdge. Denk dat dat geen gekke deal was.
leolinedancedonderdag 21 februari 2019 @ 12:54
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2019 09:49 schreef bambino het volgende:

[..]

Is niet belangrijk of je stroom op kunt wekken voor de warmtepomp. Want anders zijn woningen met een ongunstig dak (in het bos of eenzijdig dak pal noord) de sjaak.
Een warmtepomp bespaart gas en kost stroom. In euro's ga je er dus op vooruit want ook de gaskraan kan dicht.
Die besparing moet minimaal 300 bij hybride en 500-700 zijn bij stand-alone. Dan verdien je het makkelijk terug.
Is het lager, dan kun je door middel van zonnepanelen de terugverdientijd toch naar 10 of lager krijgen.
Is zeker wel belangrijk voor de user die hierover begon. Zoals hij eerder aangaf wil hij van zijn vaste lasten af.

Dan zal de energie die die warmtepomp nodig heeft toch lokaal opgewekt moeten worden en beschikbaar moeten zijn wanneer je het nodig hebt.

Ik vermoed dat een windmolen of waterkracht geen optie is, dus dan blijven zonnepanelen over.
Patroondonderdag 21 februari 2019 @ 13:08
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2019 12:29 schreef MaGNeT het volgende:
De kunst is om een goedkope set te laten leggen.

Je dak vol met Panasonic, SunPower of LG panelen is mooi, zal misschien een paar procent meer energie opbrengen over de hele levensduur maar de terugverdientijd is bijna 2x zo lang als met budget panelen uit China, Thailand of Korea.

Omvormers idem: het is leuk om je panelen per stuk te monitoren met SolarEdge maar het maakt je systeem wel ~¤50 per paneel duurder.

Mijn avdvies: leg zoveel mogelijk panelen binnen je budget, vraag meerdere offerte's op.

Zelfs al wordt de terugleversubsidie maar ¤0,10 per kWh, ook dan is de tvt bij een ¤1 per Wp systeem maar 10 jaar.

10% rendement per jaar... waar vind je nog zo'n deal?

Ik was ¤1,08 per Wp incl. BTW kwijt voor 68x 300Wp panelen én SolarEdge. Denk dat dat geen gekke deal was.
Precies. Lager dan 10ct per kwh zal het toch niet snel worden. Maar gewoon rekening houden met het slechtste scenario, de rest is allemaal pure winst. Ook al maak je maar 5% rendement per jaar over je inleg voor de komende 15 jaar, dan nog is het een goede investering. En dan ga ik uit van een afschrijving van 15 jaar, maar waarschijnlijk gaan ze veel langer mee.

Voorbeeld:
Ik ga straks nog 9x 300wp panelen bijleggen omdat ik ruimte op de omvormer heb. Dit kost mij ¤ 1250 ex btw (btw krijg ik terug en leg ze zelf). Voor de komende 3 jaar krijg ik nog 11ct voor mijn teruglevering (bovenop wat ik gebruik). Voor de overige 12 jaar ben ik uitgegaan van 7ct per kwh (kan altijd meevallen). Het rendement over mijn investering komt daarmee op 10,18% per jaar voor de komende 15 jaar.

Waarschijnlijk is die 7ct per kwh veel meer en gaan de panelen niet 15 maar 20+ jaar mee...
TheFreshPrincedonderdag 21 februari 2019 @ 14:31
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2019 13:08 schreef Patroon het volgende:

[..]

Precies. Lager dan 10ct per kwh zal het toch niet snel worden. Maar gewoon rekening houden met het slechtste scenario, de rest is allemaal pure winst. Ook al maak je maar 5% rendement per jaar over je inleg voor de komende 15 jaar, dan nog is het een goede investering. En dan ga ik uit van een afschrijving van 15 jaar, maar waarschijnlijk gaan ze veel langer mee.

Voorbeeld:
Ik ga straks nog 9x 300wp panelen bijleggen omdat ik ruimte op de omvormer heb. Dit kost mij ¤ 1250 ex btw (btw krijg ik terug en leg ze zelf). Voor de komende 3 jaar krijg ik nog 11ct voor mijn teruglevering (bovenop wat ik gebruik). Voor de overige 12 jaar ben ik uitgegaan van 7ct per kwh (kan altijd meevallen). Het rendement over mijn investering komt daarmee op 10,18% per jaar voor de komende 15 jaar.

Waarschijnlijk is die 7ct per kwh veel meer en gaan de panelen niet 15 maar 20+ jaar mee...
Ook als salderen straks stopt, heb je altijd nog een deel eigen verbruik wat je 1 op 1 kan blijven wegstrepen.

En stel dat je eigen verbruik bij een set van 3000Wp (wat ongeveer 3000kWh per jaar zal opwekken) zo'n 25% is, dan heb je sowieso al ¤1725 bespaard over 10 jaar. Als stroom duurder wordt, loopt dat voordeel op.

3000 kWh x 0,25 eigen gebruik factor x ¤0,23 x 10 jaar

Maar dat stopt niet na 10 jaar, je panelen gaan waarschijnlijk langer dan 25 jaar mee.

Die overige 75% verkoop je terug voor x cent per kWh.
Die factor is nog onzeker.

Eigen verbruik zo hoog mogelijk zien te krijgen loont iig.
leolinedancedonderdag 21 februari 2019 @ 15:19
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2019 14:31 schreef MaGNeT het volgende:

Maar dat stopt niet na 10 jaar, je panelen gaan waarschijnlijk langer dan 25 jaar mee.

Dat klopt, daarom is niet enkel terugverdientijd belangrijk.

Weet je wat onze overheid doet met vele (duurzame) investeringen? Die kijken naar de totale kosten/besparingen over de verwachte levensduur van machines, in mijn sector tussen de 15 en 20 jaar. Enkel naar terugverdientijd kijken is nogal achterhaald.
TheFreshPrincedonderdag 21 februari 2019 @ 15:24
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2019 15:19 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat klopt, daarom is niet enkel terugverdientijd belangrijk.

Weet je wat onze overheid doet met vele (duurzame) investeringen? Die kijken naar de totale kosten/besparingen over de verwachte levensduur van machines, in mijn sector tussen de 15 en 20 jaar. Enkel naar terugverdientijd kijken is nogal achterhaald.
Mogelijk gaan mijn zonnepanelen over 15 jaar allemaal op MarktpIaats en laat ik dan 68x 500Wp leggen of wat dan maar de standaard is in het 1,65m2 paneelformaat.
Patroondonderdag 21 februari 2019 @ 17:40
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2019 15:24 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Mogelijk gaan mijn zonnepanelen over 15 jaar allemaal op MarktpIaats en laat ik dan 68x 500Wp leggen of wat dan maar de standaard is in het 1,65m2 paneelformaat.
Dit. Die visie van leolinedance is alleen interessant als je de panelen tot het einde wil houden. De meesten zijn allang verhuist of wil weer betere panelen.
leolinedancedonderdag 21 februari 2019 @ 19:13
quote:
1s.gif Op donderdag 21 februari 2019 17:40 schreef Patroon het volgende:

[..]

Dit. Die visie van leolinedance is alleen interessant als je de panelen tot het einde wil houden. De meesten zijn allang verhuist of wil weer betere panelen.
Niet tot het einde, misschien gaan ze namelijk wel 40 jaar mee. Of misschien wil je wel verhuizen en wil/kun je ze niet meenemen. Je moet een realistische inschatting voor je eigen situatie maken.

Over 15 jaar koopt waarschijnlijk niemand onze panelen van nu nog. Je kunt er uiteraard wel voor kiezen ze dan af te schrijven en nieuwe betere te kopen. Dan zijn dus de verdiensten over die 15 jaar relevant onder aan de streep, en niet zo zeer de tvt.

Overigens blijven dit soort berekeningen een gokje. Niemand weet wat er met de salderingsregeling en energieprijzen gaat gebeuren. Ook moet nog blijken hoe veel onze panelen gaan degraderen over tijd. En er kan altijd iets onverwachts gebeuren wat je hele uitgedachte plan overhoop gooit.

Feit blijft wel dat tvt berekeningen net zo goed niet heilig zijn, en dat het nogal een ouderwetse methode is.
leolinedancedonderdag 21 februari 2019 @ 19:14
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2019 15:24 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Mogelijk gaan mijn zonnepanelen over 15 jaar allemaal op MarktpIaats en laat ik dan 68x 500Wp leggen of wat dan maar de standaard is in het 1,65m2 paneelformaat.
Ik hoop dat je tvt wel korter is dan 15 jaar ;)
TheFreshPrincedonderdag 21 februari 2019 @ 19:30
quote:
1s.gif Op donderdag 21 februari 2019 19:14 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik hoop dat je tvt wel korter is dan 15 jaar ;)
Uiteraard maak ik die keuze niet nu maar over 15 jaar ;)

Als de salderingsregeling slecht uitvalt, zullen deze panelen blijven liggen tot ze uit elkaar vallen.
Maar als stroom duur wordt en de prijs van een thuisaccu over 15 jaar onder de ¤0,10 per Wh zit, dan komen er ook nieuwe panelen op het dak, zeker op west en zuid. Misschien leg ik de oude panelen van west er dan bij op noord (daar liggen er 11, er passen een stuk of 25 totaal).
Veritas-1vrijdag 22 februari 2019 @ 08:57
De perfecte plek voor een vraag van een leek. In juli gaan wij als alles goed gaat, verhuizen naar een nieuwe woning. Op deze woning liggen 4 zonnepanelen uit 2006. Mijn vrouw en ik zijn van mening dat het een slimme investering is om deze te laten vervangen (eventueel wat extra panelen erbij). Nu mijn vraag; is dit ook echt een slimme investering? Het lijkt mij namelijk dat er sinds 2006 nogal het een en ander verbeterd is aan zonnepanelen en het te behalen vermogen. Alvast bedankt!
Renevrijdag 22 februari 2019 @ 09:07
Check sowieso de omvormer, hoeveel die aankan.
Veritas-1vrijdag 22 februari 2019 @ 09:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 09:07 schreef Renesite het volgende:
Check sowieso de omvormer, hoeveel die aankan.
Check. Goed punt!
Speekselkliervrijdag 22 februari 2019 @ 09:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 08:57 schreef Veritas-1 het volgende:
De perfecte plek voor een vraag van een leek. In juli gaan wij als alles goed gaat, verhuizen naar een nieuwe woning. Op deze woning liggen 4 zonnepanelen uit 2006. Mijn vrouw en ik zijn van mening dat het een slimme investering is om deze te laten vervangen (eventueel wat extra panelen erbij). Nu mijn vraag; is dit ook echt een slimme investering? Het lijkt mij namelijk dat er sinds 2006 nogal het een en ander verbeterd is aan zonnepanelen en het te behalen vermogen. Alvast bedankt!
in 2006 waren de paneeltjes zo'n 150Wp. Voor 4 panelen had je dan een omvormer van 600W. Nieuwe panelen zijn rond de 300WP.

Ik neem aan dat je ovormer ook uit 2006 is.
Als ze bedoeld zijn voor deze panelen is hij vast te klein voor je nieuwe set. Ik weet het eigenlijk wel zeker.

als je wilt uitbreiden zou ik panelen van 10 jaar oud met omvormer en al vervangen. Heb je geen schuurtje waar je de set nog een paar jaar op kan leggen? zo niet, dan is marktplaats je beste vriend.

[ Bericht 4% gewijzigd door Speekselklier op 22-02-2019 10:01:17 ]
bambinovrijdag 22 februari 2019 @ 14:22
quote:
1s.gif Op donderdag 21 februari 2019 12:54 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Is zeker wel belangrijk voor de user die hierover begon. Zoals hij eerder aangaf wil hij van zijn vaste lasten af.

Dan zal de energie die die warmtepomp nodig heeft toch lokaal opgewekt moeten worden en beschikbaar moeten zijn wanneer je het nodig hebt.

Ik vermoed dat een windmolen of waterkracht geen optie is, dus dan blijven zonnepanelen over.
Dit zei hij/zij:
Ik betaal nu 175 euro per maand aan gas en elektra (vooral gas), daar wil ik van af.

Wat eventueel ook kan is zonnepanelen en bijvoorbeeld een elektrische verwarming in de 2 kamers waar ik voornamelijk ben.

Eventueel dus zonnepanelen, maar voornamelijk van het gas af.
Maar dan nog. Ik hoor dit zo vaak bij potentiële klanten dat ik er daarom op in ging.

Zonnepanelen die ja plaatst zijn niet specifiek voor een warmtepomp.
Mensen moeten begrijpen dat het een los staat van het ander.

Een brood rooster roostert brood en kost stroom. Of die stroom nu van de zonnepanelen af komt of niet is niet relevant. Als er zonnepanelen zijn bespaar je stroom. Als er een warmtepomp is bespaar je gas. Niet meer niet minder.

Dat een warmtepomp ook stroom kost is logisch. Maar het gaat om het bedrag in euro's.
1500m3 tegen 3000kWh is simpelweg een besparing van 420 euro per jaar + 175 euro vastrecht (als dit gasloos zou zijn). (72 cent gas en 22 cent stroom).

Koop je zonnepanelen die 5000kWh opwekken. Bespaar je met zonnepanelen 1100 euro.

Of daar 3000kWh van de pomp bij in zit boeit niet. Dát is de besparing.
Voeg je het samen dan kan je heel moeilijk gaan doen dat 12 panelen voor de warmtepomp is en de rest voor je woning, maar wat maakt het uit?

Dit is niet een aanval op jouw post. Maar voor iedereen in het algemeen wat extra info. Velen zullen dit al begrijpen, maar dit is een van de meest gevraagde dingen die ik hoor wat ze niet goed in de kop hebben zitten.
Patroonvrijdag 22 februari 2019 @ 14:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 14:22 schreef bambino het volgende:
Koop je zonnepanelen die 5000kWh opwekken. Bespaar je met zonnepanelen 1100 euro.

Of daar 3000kWh van de pomp bij in zit boeit niet. Dát is de besparing.
Daar moet ik toch even op reageren. Je kan het namelijk niet helemaal los zien.

Een voorbeeld:
Stel ik verbruik normaal 2000kwh stroom en wek 3000kwh op. Voor het deel boven het salderen ontvang ik 11ct per kwh. De besparing is dan 2000x22ct en 1000x11ct = 550 euro besparing.

Stel ik ga nu mijn stroomverbruik ophogen doordat de lampen langer aan laat staan en minder zuinig met stroomverbruik omga. Mijn verbruik gaat naar 2800kwh. De besparing is dan 2800x22ct en 200x11ct = 638 euro.

Ik bespaar dus meer dan ervoor..maar eigenlijk in feite niet.

Wanneer je het extra stroom gaat gebruiken om je gas verbruik te verlagen, bespaar je dus met extra stroom op je gas verbruik, natuurlijk ga je dan wel besparen, maar je kan die dingen in die berekening niet los van elkaar zien.
TheFreshPrincevrijdag 22 februari 2019 @ 14:46
Als het salderen aan z'n eind komt, zal je met een warmtepomp iets meer besparen omdat deze je eigen verbruik overdag verhoogt.

Stroom die je rechtstreeks uit je panelen kan gebruiken, levert dan meer op dan wanneer je teruglevert.

Ik heb dagen dat ik normaal zo'n 18kWh zou verbruiken maar op het eind van de dag maar 9kWh op de meter heb staan. Die andere 9kWh heb ik direct uit de panelen verbruikt, waarvan 2,5kWh voor het warm water.

Nu is het niet iedere dag zo gunstig maar je begrijpt het idee ;)
Patroonvrijdag 22 februari 2019 @ 15:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 14:46 schreef MaGNeT het volgende:
Als het salderen aan z'n eind komt, zal je met een warmtepomp iets meer besparen omdat deze je eigen verbruik overdag verhoogt.

Stroom die je rechtstreeks uit je panelen kan gebruiken, levert dan meer op dan wanneer je teruglevert.

Ik heb dagen dat ik normaal zo'n 18kWh zou verbruiken maar op het eind van de dag maar 9kWh op de meter heb staan. Die andere 9kWh heb ik direct uit de panelen verbruikt, waarvan 2,5kWh voor het warm water.

Nu is het niet iedere dag zo gunstig maar je begrijpt het idee ;)
Ja dat snap ik, maar mijn voorbeeld is gewoon ff simpel omwek en verbruik. Natuurlijk heb je ook een deel direct verbruik, maar zoals Bambino schetst ben ik niet met hem eens. Het zijn los van elkaar opererende systemen (stroom en gas) maar om tot een besparingscalculatie te komen heb je wel beide nodig.

Als je gas kosten wil besparen zal je wat meer stroom verbruiken, zolang het onder de streep uiteindelijk maar minder kost dan ervoor ^O^
leolinedancevrijdag 22 februari 2019 @ 17:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 14:22 schreef bambino het volgende:

[..]

Dit zei hij/zij:
Ik betaal nu 175 euro per maand aan gas en elektra (vooral gas), daar wil ik van af.

Wat eventueel ook kan is zonnepanelen en bijvoorbeeld een elektrische verwarming in de 2 kamers waar ik voornamelijk ben.

Eventueel dus zonnepanelen, maar voornamelijk van het gas af.
Maar dan nog. Ik hoor dit zo vaak bij potentiële klanten dat ik er daarom op in ging.

Zonnepanelen die ja plaatst zijn niet specifiek voor een warmtepomp.
Mensen moeten begrijpen dat het een los staat van het ander.

Een brood rooster roostert brood en kost stroom. Of die stroom nu van de zonnepanelen af komt of niet is niet relevant. Als er zonnepanelen zijn bespaar je stroom. Als er een warmtepomp is bespaar je gas. Niet meer niet minder.

Dat een warmtepomp ook stroom kost is logisch. Maar het gaat om het bedrag in euro's.
1500m3 tegen 3000kWh is simpelweg een besparing van 420 euro per jaar + 175 euro vastrecht (als dit gasloos zou zijn). (72 cent gas en 22 cent stroom).

Koop je zonnepanelen die 5000kWh opwekken. Bespaar je met zonnepanelen 1100 euro.

Of daar 3000kWh van de pomp bij in zit boeit niet. Dát is de besparing.
Voeg je het samen dan kan je heel moeilijk gaan doen dat 12 panelen voor de warmtepomp is en de rest voor je woning, maar wat maakt het uit?

Dit is niet een aanval op jouw post. Maar voor iedereen in het algemeen wat extra info. Velen zullen dit al begrijpen, maar dit is een van de meest gevraagde dingen die ik hoor wat ze niet goed in de kop hebben zitten.
Daar ben ik het helemaal mee eens. Mijn punt was dat zelfvoorzienend worden tegen redelijke kosten met een woning uit 1967 waarschijnlijk een lastig verhaal wordt. Neemt niet weg dat er wel wat te verduurzamen/besparen valt.
leolinedancevrijdag 22 februari 2019 @ 17:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 14:38 schreef Patroon het volgende:

[..]

Daar moet ik toch even op reageren. Je kan het namelijk niet helemaal los zien.

Een voorbeeld:
Stel ik verbruik normaal 2000kwh stroom en wek 3000kwh op. Voor het deel boven het salderen ontvang ik 11ct per kwh. De besparing is dan 2000x22ct en 1000x11ct = 550 euro besparing.

Stel ik ga nu mijn stroomverbruik ophogen doordat de lampen langer aan laat staan en minder zuinig met stroomverbruik omga. Mijn verbruik gaat naar 2800kwh. De besparing is dan 2800x22ct en 200x11ct = 638 euro.

Ik bespaar dus meer dan ervoor..maar eigenlijk in feite niet.

Wanneer je het extra stroom gaat gebruiken om je gas verbruik te verlagen, bespaar je dus met extra stroom op je gas verbruik, natuurlijk ga je dan wel besparen, maar je kan die dingen in die berekening niet los van elkaar zien.
Is ook weer waar.

Ik heb nu een hybride elektrische auto waarvan de elektriciteit wordt betaald a 21 ct/kWh. Samen met het elektraverbruik in huis dekt dit bij benadering wat de panelen opwekken. Nu gaat de auto eind volgend jaar weg, en komt er misschien een niet-elektrische terug. Dan heb ik dus 2000 kW over.

Maar een warmtepomp voor mijn woning verbruikt veel meer. Dus ik moet in de berekening meenemen dat een deel van de elektriciteit van de panelen komt, en een deel van het net. Het maakt het er allemaal niet makkelijker op.
bambinovrijdag 22 februari 2019 @ 17:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 14:38 schreef Patroon het volgende:

[..]

Daar moet ik toch even op reageren. Je kan het namelijk niet helemaal los zien.

Een voorbeeld:
Stel ik verbruik normaal 2000kwh stroom en wek 3000kwh op. Voor het deel boven het salderen ontvang ik 11ct per kwh. De besparing is dan 2000x22ct en 1000x11ct = 550 euro besparing.

Stel ik ga nu mijn stroomverbruik ophogen doordat de lampen langer aan laat staan en minder zuinig met stroomverbruik omga. Mijn verbruik gaat naar 2800kwh. De besparing is dan 2800x22ct en 200x11ct = 638 euro.

Ik bespaar dus meer dan ervoor..maar eigenlijk in feite niet.

Wanneer je het extra stroom gaat gebruiken om je gas verbruik te verlagen, bespaar je dus met extra stroom op je gas verbruik, natuurlijk ga je dan wel besparen, maar je kan die dingen in die berekening niet los van elkaar zien.
Maar dat is in veel van de gevallen niet aan de orde. Je hebt absoluut gelijk. En als mensen al zonnepanelen hebben is mijn 1e vraag "heeft u nog stroom over of komt u nu al wat te kort". En als er over is. Reken ik dat mee in de besparing.

quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 14:46 schreef MaGNeT het volgende:
Als het salderen aan z'n eind komt, zal je met een warmtepomp iets meer besparen omdat deze je eigen verbruik overdag verhoogt.

Stroom die je rechtstreeks uit je panelen kan gebruiken, levert dan meer op dan wanneer je teruglevert.

Ik heb dagen dat ik normaal zo'n 18kWh zou verbruiken maar op het eind van de dag maar 9kWh op de meter heb staan. Die andere 9kWh heb ik direct uit de panelen verbruikt, waarvan 2,5kWh voor het warm water.

Nu is het niet iedere dag zo gunstig maar je begrijpt het idee ;)
Ja kan. Maar wanneer de pomp echt verbruikt (winter, in de nacht) is er geen opwek.
Dus het helpt zeker. Maar de pomp zal voornamelijk uit het net "tappen".

quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 17:01 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Daar ben ik het helemaal mee eens. Mijn punt was dat zelfvoorzienend worden tegen redelijke kosten met een woning uit 1967 waarschijnlijk een lastig verhaal wordt. Neemt niet weg dat er wel wat te verduurzamen/besparen valt.
Is ook lastig en heeft allemaal te maken met wat je er voor over hebt.
Mijn woning is uit 73 en heb er meer dan 50k in gestoken om te verduurzamen.
Daarna nog 25k voor nieuwe gevels.

Complete gevel isolatie met nieuw metselwerk (oude keralit laten zitten, spouw gecreëerd)
Aluminium kozijnen (hoogste uit deze serie qua isolatie)
Triple glas rondom
Jaga radiatoren in slaapkamers, kantoor en woonkamers
3 aircos, slaapkamer, kantoor, woonkamer
1 Infrarood paneel kantoor
8kW warmtepomp 300L boiler en 50L buffer
33 zonnepanelen met optimizers en 2 omvormers
Zolder hele dak van binnen leeg gehaald en opnieuw geïsoleerd
Kopsekant vol laten spuiten (spouw)
Kruipruimte tegen het plafond 8-12cm pur op laten spuiten

Is dat het allemaal waard? Verdien ik dat terug? Nee.
Maar vind ik het het waard? Ja.

Ik krijg er een hoop comfort van. Vaste lasten zijn nu negatief (ik krijg geld) en woning is meer waard.
Daarnaast waren zonnepanelen en warmtepomp tegen inkoopprijs dus die verdien ik in minder dan 4 jaar terug ofzo met alle subsidies er nog bij.

Ik zit natuurlijk ook in de energiebusiness. Dus het hoort er voor mij ook een beetje bij.
En niet omdat het moet, maar omdat het kan (plus die SVN lening is bizar goedkoop).
F_rvrijdag 22 februari 2019 @ 18:43
20190222_184035_zpssjdxlo8t.jpg
Wij hebben deze aanbieding gekregen. Iemand die hier iets zinnigs over kan zeggen. Komen op het dak van de garage.
Zithvrijdag 22 februari 2019 @ 18:48
Last van schaduw op het dak?

Edit:ik zie plat en schuin dak
TheFreshPrincevrijdag 22 februari 2019 @ 18:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 18:43 schreef ferrari_rood het volgende:
[ link | afbeelding ]
Wij hebben deze aanbieding gekregen. Iemand die hier iets zinnigs over kan zeggen. Komen op het dak van de garage.
¤1,10 per Wp (excl. BTW) lijkt me gezien een mix van schuin / plat dak een prima prijs.

In een "normale" situatie met weinig schaduw zou ik geen SolarEdge adviseren maar in jouw situatie lijkt het me een goede oplossing. Alles kan dan mooi in 1 string.
Stel dat je 6 en 7 panelen in een eigen string zou hebben op een normale omvormer, dan zit je wel wat laag met je opstartspanning / mppt.

De combinatie van optimizers, panelen en omvormer klopt ook.
leolinedancevrijdag 22 februari 2019 @ 21:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 18:43 schreef ferrari_rood het volgende:
[ link | afbeelding ]
Wij hebben deze aanbieding gekregen. Iemand die hier iets zinnigs over kan zeggen. Komen op het dak van de garage.
Wil je nog lang in je huidige woning blijven wonen?
F_rvrijdag 22 februari 2019 @ 21:13
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 21:02 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Wil je nog lang in je huidige woning blijven wonen?
Denk het wel maar zeg nooit nooit. Maar dan kunnen ze mee
leolinedancevrijdag 22 februari 2019 @ 21:15
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 21:13 schreef ferrari_rood het volgende:

[..]

Denk het wel maar zeg nooit nooit. Maar dan kunnen ze mee
Dan is deze set prima, en voor een goede prijs :)
bambinozaterdag 23 februari 2019 @ 13:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 18:43 schreef ferrari_rood het volgende:
[ link | afbeelding ]
Wij hebben deze aanbieding gekregen. Iemand die hier iets zinnigs over kan zeggen. Komen op het dak van de garage.
Daar kan ik het niet voor aanbieden. En dat komt bijna geheel door de zonnepanelen. Ik zit (met Qcell panelen) toch wat hoger.

Voor de volledigheid mijn lijstje (dan kan je dus ook tegen hen zeggen en onderhandelen over de prijs).

13x Qcell 305 full black: 1781.10
13x Optimizer P370: 481 (inkoop prijs, zit bij ons nooit marge op)
1x SE 3500 (3680 is niet nodig): 848,65 (3680 kost bij ons 10,37 euro meer)
5x schuin dak, Esdec Evo (iets beter systeem) 162.50
8x plat, FF Fusion: 404.50
Kabels: 52 (zijn zij heel duur mee, snap niet waarom)
En de mooiste van allemaal:
Montage inc elektrawerk: 896

Totaal zit ik op 4.625,75

En dat komt dus door 331 euro op panelen
Optimizers/omvormer combo wij 26 goedkoper
Schuindak zijn wij 54,50 duurder
Plat zijn wij 8,30 goedkoper
Kabels zijn wij 128 goedkoper (snap niet waarom overigens)
Montage zijn wij 1 euro duurder (heb ik 99 transportkosten bij in zitten, weet niet waar je woont)

Als ik Trina 300 All black pak ga ik zo'n 100 omlaag maar kom ik nog niet in de buurt van Suntech prijs.

Suntech is overigens geen slecht paneel, hebben wij ook een blauwe maandag verkocht toen het toevallig bij de leverancier lag en er niks anders op voorraad was.

Dus prima aanbieding, denk dat er nog wel 100-200 af zou kunnen met onderhandeling. Voornamelijk bekabeling.

Omvormer kan je nog vragen waarom 3680. Uitbreiden met 1 of 2 panelen later is onzin.
Je kan met SolarEdge software zien dat het niks doen (SolarEdge Site Designer heet dat).

Het zou zelfs op een SE3000 kunnen. Maar dan top je in de zomer af.

Qua prijs maakt het niet uit hoor. Maar je wilt met SolarEdge liefst niet te groot zitten.
F_rzaterdag 23 februari 2019 @ 14:15
@bambino Dit is collectief in de wijk. Dus gok geen onderhandeling maar kan hem altijd bellen.

Dit is excl btw jouw prijs ook?
bambinozaterdag 23 februari 2019 @ 16:34
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 14:15 schreef ferrari_rood het volgende:
@:bambino Dit is collectief in de wijk. Dus gok geen onderhandeling maar kan hem altijd bellen.

Dit is excl btw jouw prijs ook?
Ja, 4625 is onze ex. btw prijs.

Wij doen overigens wel gratis btw teruggave (zie ik bij hen niet staan).
En met collectief (als er daadwerkelijk meerdere mee doen) kan ik wel iets dichterbij komen. Maar kan geen 225 korting geven.

Welke regio is het? Als het dichtbij is scheelt ook weer 50 euro transportkosten.
F_rzaterdag 23 februari 2019 @ 16:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 16:34 schreef bambino het volgende:

[..]

Ja, 4625 is onze ex. btw prijs.

Wij doen overigens wel gratis btw teruggave (zie ik bij hen niet staan).
En met collectief (als er daadwerkelijk meerdere mee doen) kan ik wel iets dichterbij komen. Maar kan geen 225 korting geven.

Welke regio is het? Als het dichtbij is scheelt ook weer 50 euro transportkosten.
Btw vragen ze 50,- voor en doorvoer maken platdak 100,'
Sounddragonzaterdag 23 februari 2019 @ 17:01
Woah, effe laten berekenen wat we kwijt kunnen op de nieuwe FOK! PTA HQ; op het huis 18x300Wp met optimizers en omvormer compleet gemonteerd en ready to go; 6169¤
En op de garage 32 keer 300Wp met optimizers en eigen omvormer voor 9749¤.. Merk is SolarEdge, zegt me verder weinig behalve dat het goed spul lijkt te zijn, maar ik ben dan ook helemaal n00b in de zonnepanelenbizz.

Planning is, om de boel dik vol te timmeren met panelen, wellicht dat we er op het dak van het huis een deel van die PV gaan vervangen voor een warmwatersysteem met een buffervat, of misschien wel 2, als voorloper op een evt warmtepomp systeem.. In de komende jaren kunnen we nog salderen, dus de overcapaciteit is niet direct een probleem. In een later stadium als terugleveren wellicht minder interessant wordt, kunnen we bijvoorbeel gasgebruik gaan deleten om zelf de stroom te gaan gebruiken in de vorm van inductie koken en Split units voor airco in de zomer en bijverwarming in de winter en natuurlijk de warmtepomp.

Iemand iets zinnigs te vertellen over bovenstaand verhaal?
Zie ik iets over het hoofd? Denkfouten? Betere ideeën? :P
bambinozaterdag 23 februari 2019 @ 17:30
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 16:41 schreef ferrari_rood het volgende:

[..]

Btw vragen ze 50,- voor en doorvoer maken platdak 100,'
Ok, btw doen wij dus gratis. Dakdoorvoer zit denk ik op hetzelfde.
99 transportkosten is voor jou regio zelfs te laag. 2 man op en neer is 8 uur. Auto uren rekenen we 25 per uur voor dus 199 is het dan.

Het is dus een goede aanbieding wat ze gedaan hebben :)
bambinozaterdag 23 februari 2019 @ 17:38
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 17:01 schreef Sounddragon het volgende:
Woah, effe laten berekenen wat we kwijt kunnen op de nieuwe FOK! PTA HQ; op het huis 18x300Wp met optimizers en omvormer compleet gemonteerd en ready to go; 6169¤
En op de garage 32 keer 300Wp met optimizers en eigen omvormer voor 9749¤.. Merk is SolarEdge, zegt me verder weinig behalve dat het goed spul lijkt te zijn, maar ik ben dan ook helemaal n00b in de zonnepanelenbizz.

Planning is, om de boel dik vol te timmeren met panelen, wellicht dat we er op het dak van het huis een deel van die PV gaan vervangen voor een warmwatersysteem met een buffervat, of misschien wel 2, als voorloper op een evt warmtepomp systeem.. In de komende jaren kunnen we nog salderen, dus de overcapaciteit is niet direct een probleem. In een later stadium als terugleveren wellicht minder interessant wordt, kunnen we bijvoorbeel gasgebruik gaan deleten om zelf de stroom te gaan gebruiken in de vorm van inductie koken en Split units voor airco in de zomer en bijverwarming in de winter en natuurlijk de warmtepomp.

Iemand iets zinnigs te vertellen over bovenstaand verhaal?
Zie ik iets over het hoofd? Denkfouten? Betere ideeën? :P
Enige wat ik niet kan beantwoorden is de reden voor een aparte omvormer.

Je moet sowieso al rekening houden met je hoofdzekeringen. Je hebt 3 fase neem ik aan, anders kan je geen 32 panelen kwijt op 1 omvormer.

Als de bekabeling niet heel moeilijk is zou ik voor de 12.5k gaan. 50 panelen op 1 omvormer, 2 strings. 1x 32 en 1x18.

Als je het apart wilt hebben zou ik een 8k pakken voor de 32 en een 5k voor de 18 panelen (beide dus 3 fase).

Heb je geen 3 fase, dan moet er eerst gekeken worden of dit wel kan (weet bijna zeker van niet).
Makrolonzaterdag 23 februari 2019 @ 17:50
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 17:01 schreef Sounddragon het volgende:
Woah, effe laten berekenen wat we kwijt kunnen op de nieuwe FOK! PTA HQ; op het huis 18x300Wp met optimizers en omvormer compleet gemonteerd en ready to go; 6169¤
En op de garage 32 keer 300Wp met optimizers en eigen omvormer voor 9749¤.. Merk is SolarEdge, zegt me verder weinig behalve dat het goed spul lijkt te zijn, maar ik ben dan ook helemaal n00b in de zonnepanelenbizz.

Planning is, om de boel dik vol te timmeren met panelen, wellicht dat we er op het dak van het huis een deel van die PV gaan vervangen voor een warmwatersysteem met een buffervat, of misschien wel 2, als voorloper op een evt warmtepomp systeem.. In de komende jaren kunnen we nog salderen, dus de overcapaciteit is niet direct een probleem. In een later stadium als terugleveren wellicht minder interessant wordt, kunnen we bijvoorbeel gasgebruik gaan deleten om zelf de stroom te gaan gebruiken in de vorm van inductie koken en Split units voor airco in de zomer en bijverwarming in de winter en natuurlijk de warmtepomp.

Iemand iets zinnigs te vertellen over bovenstaand verhaal?
Zie ik iets over het hoofd? Denkfouten? Betere ideeën? :P
Wow, dat word een flinke installatie!
TheFreshPrincezaterdag 23 februari 2019 @ 17:57
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 17:01 schreef Sounddragon het volgende:
Woah, effe laten berekenen wat we kwijt kunnen op de nieuwe FOK! PTA HQ; op het huis 18x300Wp met optimizers en omvormer compleet gemonteerd en ready to go; 6169¤
En op de garage 32 keer 300Wp met optimizers en eigen omvormer voor 9749¤.. Merk is SolarEdge, zegt me verder weinig behalve dat het goed spul lijkt te zijn, maar ik ben dan ook helemaal n00b in de zonnepanelenbizz.

Planning is, om de boel dik vol te timmeren met panelen, wellicht dat we er op het dak van het huis een deel van die PV gaan vervangen voor een warmwatersysteem met een buffervat, of misschien wel 2, als voorloper op een evt warmtepomp systeem.. In de komende jaren kunnen we nog salderen, dus de overcapaciteit is niet direct een probleem. In een later stadium als terugleveren wellicht minder interessant wordt, kunnen we bijvoorbeel gasgebruik gaan deleten om zelf de stroom te gaan gebruiken in de vorm van inductie koken en Split units voor airco in de zomer en bijverwarming in de winter en natuurlijk de warmtepomp.

Iemand iets zinnigs te vertellen over bovenstaand verhaal?
Zie ik iets over het hoofd? Denkfouten? Betere ideeën? :P
Ik weet niet of je schaduwen hebt die noemenswaardig zijn, weet ook niet wat de daklayout is (ook belangrijk) maar SolarEdge kost je zo'n ¤45 per paneel extra (de eerste 200kWh die je opwekt ben je kwijt aan het terugverdienen van 1 optimizer).

Ik heb SolarEdge deels gedaan vanwege schaduwen op m'n woning, deels uit hobby maar dat levert natuurlijk geen geld op.

In welke richting komen de panelen? Onder welke hoek? Komt het op 3-fase? 1 of 2 omvormers? Welke dakvlakken hebben schaduwen? Valt die schaduw over meerdere rijen panelen?

Hoe meer informatie, hoe beter we je kunnen helpen. Mogelijk kan er nog ¤1000 af of is er nog wat te tweaken aan je installatie.

Hou er ook rekening mee dat optimizers stuk kunnen gaan, spreek goed af hoe dat geregeld is met garantie: ofwel, vervangt het bedrijf ze gratis voor je op het dak?

Zorg ook dat je alle QR-stickers van de Optimizers op een vooraf geprinte layout plakt.

Verder zie ik het nut niet zo van heat pipes of zonnecollectoren als je op dat zelfde oppervlak ook zonnepanelen kwijt kan. Met overtollige warmte in de zomer kan je helemaal niets. Overtollige stroom kan je iig nog terugleveren.

Hier mijn installatie, zoals je ziet doen oost en noord rond deze tijd van het jaar nog niet zoveel maar dat wordt tot 21 juni iedere week een stukje beter ;)
Oost heeft bij mij nogal veel last van de woning van de buren maar daar gaat SolarEdge ook niet veel aan veranderen, meer dan de helft ligt 's ochtends in de schaduw. Dat wordt beter straks, als de zon hoger staat.

z4vxLSZ.jpg

Opbrengst van vandaag 45.899kWh dus dat tikt wel aan :)

[ Bericht 3% gewijzigd door TheFreshPrince op 23-02-2019 18:18:07 ]
TheFreshPrincezaterdag 23 februari 2019 @ 18:24
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 17:38 schreef bambino het volgende:

[..]

Enige wat ik niet kan beantwoorden is de reden voor een aparte omvormer.

Je moet sowieso al rekening houden met je hoofdzekeringen. Je hebt 3 fase neem ik aan, anders kan je geen 32 panelen kwijt op 1 omvormer.

Als de bekabeling niet heel moeilijk is zou ik voor de 12.5k gaan. 50 panelen op 1 omvormer, 2 strings. 1x 32 en 1x18.

Als je het apart wilt hebben zou ik een 8k pakken voor de 32 en een 5k voor de 18 panelen (beide dus 3 fase).

Heb je geen 3 fase, dan moet er eerst gekeken worden of dit wel kan (weet bijna zeker van niet).
2 omvormers kan wel voordelen hebben:

- minder kabellengte (1 in garage, 1 in woning)
- als 1 omvormer stuk gaat, heb je nog opbrengst
- je kan je woning met schaduwen bijvoorbeeld voorzien van SolarEdge en je schaduwloze garage voorzien van een goedkope Growatt string-omvormer zonder optimizers
- als je hoofdzekering nog geen automaten heeft, is de selectiviteit wat beter en minder kans dat je je netbeheerder moet bellen bij sluiting

Maar nadeel is natuurlijk dat je 2 omvormers nodig hebt en dus wat duurder uit kan zijn dan met 1 grote.
F_rzaterdag 23 februari 2019 @ 18:39
20190223_183414_zps0imeigj5.jpg

Deze offerte hebben we ook nog maar is zelf leggen.
Wat is het verschil in panelen?
TheFreshPrincezaterdag 23 februari 2019 @ 19:14
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 18:39 schreef ferrari_rood het volgende:
[ link | afbeelding ]

Deze offerte hebben we ook nog maar is zelf leggen.
Wat is het verschil in panelen?
Dat zijn JA Solar panelen, inmiddels wel een gevestigd merk, Chinees.

Of ze beter of slechter zijn weet je over 25 jaar pas en dan zou je beide merken moeten leggen ;)

Ze offreren 13 micro-omvormers. Net als bij optimizers bestaat het risico dat er 1 of meerdere stuk gaan en dat je dan het dak op moet om ze te vervangen.

Heb je garantie incl. vervangen (van tevoren goede afspraken over maken, leg het ook vast op de factuur, aan mondeling heb je later niets) dan is dat niet zo'n probleem.
Maar als je ze zelf gelegd hebt, moet je ook zelf het dak weer op... ;)

[ Bericht 9% gewijzigd door TheFreshPrince op 23-02-2019 19:20:57 ]
leolinedancezaterdag 23 februari 2019 @ 19:31
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 17:57 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik weet niet of je schaduwen hebt die noemenswaardig zijn, weet ook niet wat de daklayout is (ook belangrijk) maar SolarEdge kost je zo'n ¤45 per paneel extra (de eerste 200kWh die je opwekt ben je kwijt aan het terugverdienen van 1 optimizer).

Ik heb SolarEdge deels gedaan vanwege schaduwen op m'n woning, deels uit hobby maar dat levert natuurlijk geen geld op.

Het levert wel degelijk geld op, zelfs zonder of met weinig schaduw. Maar dan moet je een wat langere tvt accepteren. Ik heb het al meermaals uitgerekend en aangetoond, maar in dit topic is men niet overtuigd blijkbaar :P

[ Bericht 9% gewijzigd door leolinedance op 23-02-2019 19:37:26 ]
TheFreshPrincezaterdag 23 februari 2019 @ 19:47
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 19:31 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Het levert wel degelijk geld op, zelfs zonder of met weinig schaduw. Maar dan moet je een wat langere tvt accepteren. Ik heb het al meermaals uitgerekend en aangetoond, maar in dit topic is men niet overtuigd blijkbaar :P
Met alle respect, SolarEdge is een prima oplossing voor schaduwmanagement, mits je je goed aan de (op zich best eenvoudige) regels van SolarEdge houdt bij het configureren.

Maar je koopt voor de prijs van 16 optimizers ook 6 extra panelen van 300Wp, wat direct al 37,5% extra opbrengst geeft als je geen schaduwen hebt.

Zoals gezegd: je moet per paneel al 200kWh opwekken om de meerprijs van 1 optimizer terug te verdienen. En dan moet de terugverdientijd van je panelen en omvormer nog beginnen.

Ik wil de berekeningen er best nog eens bijhalen, ze staan nog wel een paar deeltjes terug ;)

En dat je ze vroeg of (vooral) laat een keer terugverdient is logisch maar met het einde van het salderen in zicht zie ik maar 1 manier voor een relevante terugverdientijd: een zo goedkoop mogelijke set per Wp. En daar helpen optimizers niet bij.

Als je tegenwoordig een normale string kwijt kan maar een paar panelen met schaduw hebt, kan je ook prima Tigo of Huawai optimizers leggen bij alleen die panelen die in de schaduw liggen. Werkt ook nog eens met alle string-omvormers.

[ Bericht 5% gewijzigd door TheFreshPrince op 23-02-2019 20:01:58 ]
F_rzaterdag 23 februari 2019 @ 20:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 19:47 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Met alle respect, SolarEdge is een prima oplossing voor schaduwmanagement, mits je je goed aan de (op zich best eenvoudige) regels van SolarEdge houdt bij het configureren.

Maar je koopt voor de prijs van 16 optimizers ook 6 extra panelen van 300Wp, wat direct al 37,5% extra opbrengst geeft als je geen schaduwen hebt.

Zoals gezegd: je moet per paneel al 200kWh opwekken om de meerprijs van 1 optimizer terug te verdienen. En dan moet de terugverdientijd van je panelen en omvormer nog beginnen.

Ik wil de berekeningen er best nog eens bijhalen, ze staan nog wel een paar deeltjes terug ;)

En dat je ze vroeg of (vooral) laat een keer terugverdient is logisch maar met het einde van het salderen in zicht zie ik maar 1 manier voor een relevante terugverdientijd: een zo goedkoop mogelijke set per Wp. En daar helpen optimizers niet bij.

Als je tegenwoordig een normale string kwijt kan maar een paar panelen met schaduw hebt, kan je ook prima Tigo of Huawai optimizers leggen bij alleen die panelen die in de schaduw liggen. Werkt ook nog eens met alle string-omvormers.
Dus eigenlijk moet ik geen solaredge nemen? Ze hebben hier in de wijk een collectief opgezet mbt tot isolatie en zonnepanelen. Niet ieder huis heeft dus tuin op het zuiden, wat wij wel hebben.
TheFreshPrincezaterdag 23 februari 2019 @ 20:27
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 20:11 schreef ferrari_rood het volgende:

[..]

Dus eigenlijk moet ik geen solaredge nemen? Ze hebben hier in de wijk een collectief opgezet mbt tot isolatie en zonnepanelen. Niet ieder huis heeft dus tuin op het zuiden, wat wij wel hebben.
Ik weet alleen dat je 13 panelen over 2 dakvlakken verspreidt.
Je hebt dan 2 korte strings van panelen en dan kan SolarEdge juist wel erg praktisch zijn, vooral als je ook nog schaduw hebt. Bij SolarEdge knal je alles in 1 string en regelt de omvormer wel dat het werkt (bij een 1-fase omvormer: zolang er maar minimaal 6 van de 13 panelen zonlicht krijgen).

Als je weinig tot geen schaduw hebt, zou je kunnen kijken naar o.a. een Growatt omvormer, die kunnen soms al met 3 panelen panelen in een string toe, dus 6 of 7 is dan zeker voldoende. Garantie is maar 5 jaar (ligt ook aan je leverancier) maar ze zijn dermate goedkoop dat dat ook niet echt een euvel hoeft te zijn.

Als je wel noemenswaardige schaduwen hebt waarbij een paneel geheel in de schaduw ligt, maar de rest niet, kan je dan ook 1 optimizer van Tigo of Huawei plaatsen voor dat specifieke paneel. Mocht je paneel dan in de schaduw liggen, dan omzeil je dat paneel en haalt hij de rest niet naar beneden.

Met die Enphase IQ is het nog weer anders, dan heeft ieder paneel z'n omvormer en maakt het niet zoveel uit welke er wel of niet in de schaduw liggen. Nadeel is wel, net als bij SolarEdge, dat je een grotere kans op een defect hebt, want meer techniek op het dak.

Er zijn verschillende invalshoeken, voor alles is wel wat te zeggen.

Uiteindelijk heb je nu best een nette prijs voor je set, dus je hoeft je zeker niet bekocht te voelen. Ik heb hier wel minder gunstige offertes gezien ;)

Mocht je echt 0,0 schaduw hebben (of maar een paar uurtjes per dag), dan zou ik Bambino nog eens een PM sturen om te zien wat hij uit z'n hoge hoed kan toveren. Maar hij zal dan ook een foto van je dak nodig hebben en aanvullende info nodig hebben.

Ik zit niet in de PV en heb hoogtevrees, het is een beetje hobby :P

[ Bericht 7% gewijzigd door TheFreshPrince op 23-02-2019 20:35:52 ]
Patroonzaterdag 23 februari 2019 @ 20:32
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 19:31 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Het levert wel degelijk geld op, zelfs zonder of met weinig schaduw. Maar dan moet je een wat langere tvt accepteren. Ik heb het al meermaals uitgerekend en aangetoond, maar in dit topic is men niet overtuigd blijkbaar :P
Haha begin je nou weer? :D
Sounddragonzaterdag 23 februari 2019 @ 20:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 17:57 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik weet niet of je schaduwen hebt die noemenswaardig zijn, weet ook niet wat de daklayout is (ook belangrijk) maar SolarEdge kost je zo'n ¤45 per paneel extra (de eerste 200kWh die je opwekt ben je kwijt aan het terugverdienen van 1 optimizer).

Ik heb SolarEdge deels gedaan vanwege schaduwen op m'n woning, deels uit hobby maar dat levert natuurlijk geen geld op.

In welke richting komen de panelen? Onder welke hoek? Komt het op 3-fase? 1 of 2 omvormers? Welke dakvlakken hebben schaduwen? Valt die schaduw over meerdere rijen panelen?

Hoe meer informatie, hoe beter we je kunnen helpen. Mogelijk kan er nog ¤1000 af of is er nog wat te tweaken aan je installatie.

Hou er ook rekening mee dat optimizers stuk kunnen gaan, spreek goed af hoe dat geregeld is met garantie: ofwel, vervangt het bedrijf ze gratis voor je op het dak?

Zorg ook dat je alle QR-stickers van de Optimizers op een vooraf geprinte layout plakt.

Verder zie ik het nut niet zo van heat pipes of zonnecollectoren als je op dat zelfde oppervlak ook zonnepanelen kwijt kan. Met overtollige warmte in de zomer kan je helemaal niets. Overtollige stroom kan je iig nog terugleveren.

Hier mijn installatie, zoals je ziet doen oost en noord rond deze tijd van het jaar nog niet zoveel maar dat wordt tot 21 juni iedere week een stukje beter ;)
Oost heeft bij mij nogal veel last van de woning van de buren maar daar gaat SolarEdge ook niet veel aan veranderen, meer dan de helft ligt 's ochtends in de schaduw. Dat wordt beter straks, als de zon hoger staat.

[ afbeelding ]

Opbrengst van vandaag 45.899kWh dus dat tikt wel aan :)
Voor zover ik weet zijn er nagenoeg geen schaduwplekken op beide daken.. Het woonhuisdak ligt pal zuid,

F8k1fMU.png

fnQuA5p.png

de garages zijn een verlengde van de bijkeuken en de nok ligt in de lengte met een helling van 25 graden, dus nagenoeg perfect.

modwnao.png

fskMjaN.png

oOQ4r7r.png

Aan de zuidzijde van de garage staan wat jonge smalle bomen van een meter of 6,7 hoog, misschien dat eentje daarvan een strookje schaduw geeft als de zon wat lager staat in de winterdag, maar als dat zo is en het is hinderlijk voor de productie gaat hem dat ws de kop kosten, hij is straks van mij, en ik bepaal dus hoe hoog hij wordt O-)

De optimizers zorgen er alleen maar voor dat je de boel kunt uitlezen enzo toch? En ik heb sowieos 10 jaar garantie op het hele zooitje inclusief voorrijkosten en alles, dus ik maak me daar niet echt zorgen over..

We hebben idd 2 omvormers, (een SE5K en een SE8K) zodat de beide systemen op de dichtstbijzijnde stoppenkast kunnen worden aangesloten, want we hebben idd krachtstroom; voor in de hal in de meterkast en in de eerste garage pal onder het eind van de zonnepanelen, dus het leek logisch om 2 kleinere omvormers te nemen ipv één grote dure, dan doet het ook niet zo'n pijn als hij later eens overlijdt.

Het idee wb heatpipes is omdat we in een later stadium over willen op een warmtepomp icm splitunits, dan zit je met warmwater.. door nu al daarop in te spelen kunnen we hoop ik dan later het hele spul combineren, tezamen met 2 voorraadvaten; eentje op zolder voor warmwater boven, en eentje in de bijkeuken voor warmwater beneden en daar evt de vaatwasser en/of wasmachine ook uit laten drinken..

Gewoon zoveel mogelijk dakoppervlak gebruiken, en daar zo veel mogelijk rendement uit slepen.
F_rzaterdag 23 februari 2019 @ 20:50
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 20:27 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik weet alleen dat je 13 panelen over 2 dakvlakken verspreidt.
Je hebt dan 2 korte strings van panelen en dan kan SolarEdge juist wel erg praktisch zijn, vooral als je ook nog schaduw hebt. Bij SolarEdge knal je alles in 1 string en regelt de omvormer wel dat het werkt (bij een 1-fase omvormer: zolang er maar minimaal 6 van de 13 panelen zonlicht krijgen).

Als je weinig tot geen schaduw hebt, zou je kunnen kijken naar o.a. een Growatt omvormer, die kunnen soms al met 3 panelen panelen in een string toe, dus 6 of 7 is dan zeker voldoende. Garantie is maar 5 jaar (ligt ook aan je leverancier) maar ze zijn dermate goedkoop dat dat ook niet echt een euvel hoeft te zijn.

Als je wel noemenswaardige schaduwen hebt waarbij een paneel geheel in de schaduw ligt, maar de rest niet, kan je dan ook 1 optimizer van Tigo of Huawei plaatsen voor dat specifieke paneel. Mocht je paneel dan in de schaduw liggen, dan omzeil je dat paneel en haalt hij de rest niet naar beneden.

Met die Enphase IQ is het nog weer anders, dan heeft ieder paneel z'n omvormer en maakt het niet zoveel uit welke er wel of niet in de schaduw liggen. Nadeel is wel, net als bij SolarEdge, dat je een grotere kans op een defect hebt, want meer techniek op het dak.

Er zijn verschillende invalshoeken, voor alles is wel wat te zeggen.

Uiteindelijk heb je nu best een nette prijs voor je set, dus je hoeft je zeker niet bekocht te voelen. Ik heb hier wel minder gunstige offertes gezien ;)

Mocht je echt 0,0 schaduw hebben (of maar een paar uurtjes per dag), dan zou ik Bambino nog eens een PM sturen om te zien wat hij uit z'n hoge hoed kan toveren. Maar hij zal dan ook een foto van je dak nodig hebben en aanvullende info nodig hebben.

Ik zit niet in de PV en heb hoogtevrees, het is een beetje hobby :P
Redelijk gunstige tuin alleen geen avond zon
TheFreshPrincezaterdag 23 februari 2019 @ 20:50
quote:
14s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 20:43 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Voor zover ik weet zijn er nagenoeg geen schaduwplekken op beide daken.. Het woonhuisdak ligt pal zuid,

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

de garages zijn een verlengde van de bijkeuken en de nok ligt in de lengte met een helling van 25 graden, dus nagenoeg perfect.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Aan de zuidzijde van de garage staan wat jonge smalle bomen van een meter of 6,7 hoog, misschien dat eentje daarvan een strookje schaduw geeft als de zon wat lager staat in de winterdag, maar als dat zo is en het is hinderlijk voor de productie gaat hem dat ws de kop kosten, hij is straks van mij, en ik bepaal dus hoe hoog hij wordt O-)

De optimizers zorgen er alleen maar voor dat je de boel kunt uitlezen enzo toch? En ik heb sowieos 10 jaar garantie op het hele zooitje inclusief voorrijkosten en alles, dus ik maak me daar niet echt zorgen over..

We hebben idd 2 omvormers, (een SE5K en een SE8K) zodat de beide systemen op de dichtstbijzijnde stoppenkast kunnen worden aangesloten, want we hebben idd krachtstroom; voor in de hal in de meterkast en in de eerste garage pal onder het eind van de zonnepanelen, dus het leek logisch om 2 kleinere omvormers te nemen ipv één grote dure, dan doet het ook niet zo'n pijn als hij later eens overlijdt.

Het idee wb heatpipes is omdat we in een later stadium over willen op een warmtepomp icm splitunits, dan zit je met warmwater.. door nu al daarop in te spelen kunnen we hoop ik dan later het hele spul combineren, tezamen met 2 voorraadvaten; eentje op zolder voor warmwater boven, en eentje in de bijkeuken voor warmwater beneden en daar evt de vaatwasser en/of wasmachine ook uit laten drinken..

Gewoon zoveel mogelijk dakoppervlak gebruiken, en daar zo veel mogelijk rendement uit slepen.
Dat ziet er uit als perfecte daken voor een paar string-omvormers.

Als je perse je panelen per stuk wil uitlezen (hobby mag wat kosten :+) dan is SolarEdge je systeem.

Als je een goede tvt wil, dan zou ik zoveel mogelijk, niet al te dure panelen leggen van zo'n 300Wp op 1 of 2 string-omvormers.

Je kan dan voor wat duurder spul gaan, zoals SMA maar als ik bij m'n buurman kijk, doet z'n Growatt 3-fase omvormer het ook prima (krijg bijna iedere dag screenshots van z'n opbrengst, hij is nogal eh... enthousiast :P ).

Mocht je na een jaar draaien toch ergens wat vervelende schaduw ontdekken dan kan je denken "oh, maar dat is alleen begin of eind van de dag, dat scheelt amper in opbrengst" of je kijkt welke panelen het zijn en je laat er nog een paar optimizers (eerder genoemde Tigo / Huawei) tussen plakken. Dan moet er nog wel weer iemand het dak op om het paneel los te halen.

Bedenk ook dat je de eerste weken iedere dag naar je app kijkt maar na een paar maanden dan vind je het misschien wel prima. En dan is een duur systeem met mooie statistieken wel wat jammer.
Faraday01zaterdag 23 februari 2019 @ 20:51
@ferrari_rood , vorig jaar heb ik een systeem aan laten leggen met een Solaredge omvormer. De prijs die jij betaalt per Wp is een stuk beter dan ik heb moeten betalen. Met de prijs zit het dus wel goed. En bambino weet daar veel van als ondernemer in deze branche.

Zoals je leest in dit topic is de keuze voor een type omvormer afhankelijk van de omstandigheden maar zeker ook een persoonlijke keuze. Ik heb zelf een SE omvormer gekozen en dat heeft er mee te maken dat ik 2 panelen heb met duidelijk meer schaduw en 2 met een beetje schaduw. Het verschil tussen het best presterende paneel en het slechts presterende paneel is tot nu toe 8%. Dat zal minder worden omdat de panelen er pas sinds september op liggen en de schaduwwerking minder wordt als de zon hoger staat in de lente en de zomer.

Met een normale string omvormer presteren al je panelen als het slechts presterende paneel op een bepaald moment op de dag. Voor mij zou de minderopbrengst waarschijnlijk groter zijn omdat ik panelen heb die aan het begin van de dag vooral in de schaduw liggen en ook een ander paneel heb dat aan het einde van de dag eerder schaduw mee pakt. Ik kan je alleen niet precies vertellen hoe dat uit pakt, wat meer verlies door combinatie schaduw in de ochtend en de avond en wat minder verlies doordat de zon straks hoger staat.
Ik heb het vermoeden dat de prestatieverbetering door optimizers door Solaredge wat rooskleuriger wordt voorgesteld dan het werkelijk is, maar dat is alleen maar een vermoeden. Zeker als je veel last van schaduw hebt is het te overwegen.

Wat ook goed is om te weten is dat Solaredge een langere garantie geeft op de omvormer dan veel concurrenten die ook tegen meerkosten te verlengen is.

[ Bericht 0% gewijzigd door Faraday01 op 23-02-2019 20:57:44 ]
TheFreshPrincezaterdag 23 februari 2019 @ 20:54
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 20:50 schreef ferrari_rood het volgende:

[..]

Redelijk gunstige tuin alleen geen avond zon
Ja, naja, zonder zon houdt het wel op natuurlijk ;)
Daar zit ik ook mee, als de zon op west staat, doet zuid niet zoveel meer.
Maar dan heb ik nog een dak van 16 panelen op west :+
En in de zomermaanden komt noord/noord-west dan ook nog wat meehelpen.

Je kan overal panelen kwijt ;)
Als het bewolkt is, zijn schaduwen verder ook niet zo relevant, dan doen alle panelen vrijwel evenveel of even weinig. Zelfs noord doet het dan bijna net zo goed als zuid.
Sounddragonzaterdag 23 februari 2019 @ 20:59
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 20:50 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat ziet er uit als perfecte daken voor een paar string-omvormers.

Als je perse je panelen per stuk wil uitlezen (hobby mag wat kosten :+) dan is SolarEdge je systeem.

Als je een goede tvt wil, dan zou ik zoveel mogelijk, niet al te dure panelen leggen van zo'n 300Wp op 1 of 2 string-omvormers.

Je kan dan voor wat duurder spul gaan, zoals SMA maar als ik bij m'n buurman kijk, doet z'n Growatt 3-fase omvormer het ook prima (krijg bijna iedere dag screenshots van z'n opbrengst, hij is nogal eh... enthousiast :P ).

Mocht je na een jaar draaien toch ergens wat vervelende schaduw ontdekken dan kan je denken "oh, maar dat is alleen begin of eind van de dag, dat scheelt amper in opbrengst" of je kijkt welke panelen het zijn en je laat er nog een paar optimizers (eerder genoemde Tigo / Huawei) tussen plakken. Dan moet er nog wel weer iemand het dak op om het paneel los te halen.

Bedenk ook dat je de eerste weken iedere dag naar je app kijkt maar na een paar maanden dan vind je het misschien wel prima. En dan is een duur systeem met mooie statistieken wel wat jammer.
Per stuk hoeft niet, maar kan idd wel leuk zijn..

Ik heb gewoon bij een hier in de omgeving bekende toko een offerte opgevraagd, en toen kreeg ik dit voorgeschoteld. Ik weet niet of ik zomaar andere merken omvormers kan gaan vragen. De optimizers kunnen er ws wel vanaf, maar het feit dat er wel eens eentje stuk kan gaan lijkt me niet een goede motivatie om dan voor een minder 'goed' of stabiel systeem te gaan. Als ze me effe voordoen hoe ik dat fiks leg ik er nog 2 op voorraad desnoods.. ik zit niet in het gips :+

Het plan is nog wel om nog minimaal één andere offerte te laten maken; we moeten sowieso nog een installateur hebben om de vloerverwarming aan te laten leggen. Ik heb zelf het liefst een bedrijf wat lokaal zit, meestal heb je dan kortere lijntjes als er eens iets aan de hand is.
TheFreshPrincezaterdag 23 februari 2019 @ 21:02
quote:
14s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 20:59 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Per stuk hoeft niet, maar kan idd wel leuk zijn..

Ik heb gewoon bij een hier in de omgeving bekende toko een offerte opgevraagd, en toen kreeg ik dit voorgeschoteld. Ik weet niet of ik zomaar andere merken omvormers kan gaan vragen. De optimizers kunnen er ws wel vanaf, maar het feit dat er wel eens eentje stuk kan gaan lijkt me niet een goede motivatie om dan voor een minder 'goed' of stabiel systeem te gaan. Als ze me effe voordoen hoe ik dat fiks leg ik er nog 2 op voorraad desnoods.. ik zit niet in het gips :+

Het plan is nog wel om nog minimaal één andere offerte te laten maken; we moeten sowieso nog een installateur hebben om de vloerverwarming aan te laten leggen. Ik heb zelf het liefst een bedrijf wat lokaal zit, meestal heb je dan kortere lijntjes als er eens iets aan de hand is.
SolarEdge is voor installateurs natuurlijk wel een leuk systeem.

Ze hoeven alleen de "spelregels" te kennen en dan kan kan je overal zonder veel nadenken systemen op het dak monteren, ook als er verschillende dakvlakken zijn met ongelijke aantallen panelen.

Daarnaast is zo'n optimizer ook weer extra omzet.

En als er een storing is, kunnen ze in de app zien welke optimizer er stuk is :+

Maar als je dak duidelijk geschikt is voor een paar mooie strings, dan voegt het maar 2 dingen toe:
- statistieken
- extra kosten

Als je voor SolarEdge gaat, probeer dan als het kan zelf de omvormers te registreren ipv het bedrijf dat ze installeert.

Het is jouw bezit, het zijn jouw omvormers en jouw optimizers.
Gaat je leverancier op de fles? Heb jij toegang tot je account.
Wil je optimizers toevoegen of vervangen en in de layout aanpassen? Heb jij toegang tot je account.

Print van tevoren een eenvoudige layout (kan ook met pen, lineaal en papier) van ieder dak.
Plak iedere QR-sticker van iedere optimizer op de juiste plek in de layout.
Dan kan je die later zo via de website op de juiste plek leggen (en dan zie je ze ook goed in de app). Het is niet ingewikkeld, ik werd ook in het diepe gegooid.

Mijn installateur vond het sowieso geen enkel probleem, scheelde hem werk :+

[ Bericht 5% gewijzigd door TheFreshPrince op 23-02-2019 21:09:09 ]
TheFreshPrincezaterdag 23 februari 2019 @ 21:11
En ik weet niet wat voor pijpje daar zit, voor de ventilatie hebben ze daar ook platte versies voor zodat die onder een paneel zijn weg te werken. Dan kan je dak echt vol.

Op noord had ik een pijpje, daar zit nu zo'n "ventilatiepan".

ventilatiepan-ubbink-1.png
Faraday01zaterdag 23 februari 2019 @ 21:12
Ik heb een vraag voor de kenners hier. Eerder heb ik gepost over het mogelijk leggen van panelen op noordoost. Daar samen met MaGNeT wat aan gerekend in dit topic en dat kon nauwelijks uit, de tvt was 16 jaar en dan kwamen de kosten voor vervanging van de omvormer gedurende de looptijd er nog bij.

Mijn huidige systeem heeft 10 295 Wp panelen op zuidwest met een SE3000. Denken jullie dat het mogelijk is daar een aantal panelen op noordoost aan toe te voegen zonder dat de omvormer te veel af gaat toppen? En hoeveel panelen is ongeveer mogelijk?
TheFreshPrincezaterdag 23 februari 2019 @ 21:17
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 21:12 schreef Faraday01 het volgende:
Ik heb een vraag voor de kenners hier. Eerder heb ik gepost over het mogelijk leggen van panelen op noordoost. Daar samen met MaGNeT wat aan gerekend in dit topic en dat kon nauwelijks uit, de tvt was 16 jaar en dan kwamen de kosten voor vervanging van de omvormer gedurende de looptijd er nog bij.

Mijn huidige systeem heeft 10 295 Wp panelen op zuidwest met een SE3000. Denken jullie dat het mogelijk is daar een aantal panelen op noordoost aan toe te voegen zonder dat de omvormer te veel af gaat toppen? En hoeveel panelen is ongeveer mogelijk?
Nadeel is dat SolarEdge voor hun omvormers maximaal 135% aanhoudt, dus mag je tot 4050Wp aansluiten maximaal. Alleen de nieuwe HD omvormers zijn een uitzondering, daar mag 155% aangesloten worden, dus 4650Wp.

Aftoppen zal hij verder amper doen, de zon kan toch maar aan 1 kan van je dak staan.

Je zou het ook nog 5 jaar kunnen aankijken, tegen die tijd je panelen van zuid naar noord leggen en dan op zuid panelen met hogere opbrengst (en nieuwe omvormer) leggen.

Er kan van alles :P
Sounddragonzaterdag 23 februari 2019 @ 21:34
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 21:02 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

SolarEdge is voor installateurs natuurlijk wel een leuk systeem.

Ze hoeven alleen de "spelregels" te kennen en dan kan kan je overal zonder veel nadenken systemen op het dak monteren, ook als er verschillende dakvlakken zijn met ongelijke aantallen panelen.

Daarnaast is zo'n optimizer ook weer extra omzet.

En als er een storing is, kunnen ze in de app zien welke optimizer er stuk is :+

Maar als je dak duidelijk geschikt is voor een paar mooie strings, dan voegt het maar 2 dingen toe:
- statistieken
- extra kosten

Als je voor SolarEdge gaat, probeer dan als het kan zelf de omvormers te registreren ipv het bedrijf dat ze installeert.

Het is jouw bezit, het zijn jouw omvormers en jouw optimizers.
Gaat je leverancier op de fles? Heb jij toegang tot je account.
Wil je optimizers toevoegen of vervangen en in de layout aanpassen? Heb jij toegang tot je account.

Print van tevoren een eenvoudige layout (kan ook met pen, lineaal en papier) van ieder dak.
Plak iedere QR-sticker van iedere optimizer op de juiste plek in de layout.
Dan kan je die later zo via de website op de juiste plek leggen (en dan zie je ze ook goed in de app). Het is niet ingewikkeld, ik werd ook in het diepe gegooid.

Mijn installateur vond het sowieso geen enkel probleem, scheelde hem werk :+
Ok, duidelijk, ga ik meenemen, thanks ^O^
Sounddragonzaterdag 23 februari 2019 @ 21:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 21:11 schreef MaGNeT het volgende:
En ik weet niet wat voor pijpje daar zit, voor de ventilatie hebben ze daar ook platte versies voor zodat die onder een paneel zijn weg te werken. Dan kan je dak echt vol.

Op noord had ik een pijpje, daar zit nu zo'n "ventilatiepan".

[ afbeelding ]
Ja, ik moet effe kijken waar dat ding van is.. zou afzuigkap kunnen zijn, maar ook rioolontluchting, maar niks warms iig, dus een platte of panvent kan ook idd.
F_rzaterdag 23 februari 2019 @ 21:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 20:54 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, naja, zonder zon houdt het wel op natuurlijk ;)
Daar zit ik ook mee, als de zon op west staat, doet zuid niet zoveel meer.
Maar dan heb ik nog een dak van 16 panelen op west :+
En in de zomermaanden komt noord/noord-west dan ook nog wat meehelpen.

Je kan overal panelen kwijt ;)
Als het bewolkt is, zijn schaduwen verder ook niet zo relevant, dan doen alle panelen vrijwel evenveel of even weinig. Zelfs noord doet het dan bijna net zo goed als zuid.
Zo’n groot huis hebben wij niet
Sounddragonzaterdag 23 februari 2019 @ 21:51
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 17:50 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Wow, dat word een flinke installatie!
Ik zeg altijd: waarom beginnen met half werk als het in één keer goed kan? O-)

Prik is de toekomst, en dus kun je daar nooit genoeg van hebben :Y)
TheFreshPrincezaterdag 23 februari 2019 @ 21:58
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 21:41 schreef ferrari_rood het volgende:

[..]

Zo’n groot huis hebben wij niet
Ze kunnen ook op pootjes in de tuin :P
F_rzaterdag 23 februari 2019 @ 22:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 21:58 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ze kunnen ook op pootjes in de tuin :P
Alles kan maar die is ook niet zo groot
TheFreshPrincezaterdag 23 februari 2019 @ 22:08
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 22:01 schreef ferrari_rood het volgende:

[..]

Alles kan maar die is ook niet zo groot
Pergola met panelen :P
Scheelt ook zonnebrand creme.
Sounddragonzaterdag 23 februari 2019 @ 22:09
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 22:01 schreef ferrari_rood het volgende:

[..]

Alles kan maar die is ook niet zo groot
Ik voel een verhuizing aankomen O-)
F_rzaterdag 23 februari 2019 @ 22:18
quote:
14s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 22:09 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Ik voel een verhuizing aankomen O-)
:N
Net nieuwe kozijnen beneden
F_rzaterdag 23 februari 2019 @ 22:18
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 22:08 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Pergola met panelen :P
Scheelt ook zonnebrand creme.
Kom jij hem maken *;
Makrolonzaterdag 23 februari 2019 @ 22:19
quote:
3s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 21:51 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Ik zeg altijd: waarom beginnen met half werk als het in één keer goed kan? O-)

Prik is de toekomst, en dus kun je daar nooit genoeg van hebben :Y)
Absoluut! En zo snel mogelijk er op leggen, dan heb je zoveel mogelijk terug verdiend voor het salderen stopt.


Ik ben ook nog aan t kijken naar 6 panelen er bij, had ik beter gelijk kunnen doen :9
Sounddragonzaterdag 23 februari 2019 @ 22:40
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 22:19 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Absoluut! En zo snel mogelijk er op leggen, dan heb je zoveel mogelijk terug verdiend voor het salderen stopt.

Ik ben ook nog aan t kijken naar 6 panelen er bij, had ik beter gelijk kunnen doen :9
De bedoeling is dan ook om voor die tijd het overgrote meerendeel van die prik indoors te houden.. dat moet denk ik wel lukken als het allemaal een beetje meezit.
leolinedancezaterdag 23 februari 2019 @ 23:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 19:47 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Met alle respect, SolarEdge is een prima oplossing voor schaduwmanagement, mits je je goed aan de (op zich best eenvoudige) regels van SolarEdge houdt bij het configureren.

Maar je koopt voor de prijs van 16 optimizers ook 6 extra panelen van 300Wp, wat direct al 37,5% extra opbrengst geeft als je geen schaduwen hebt.

Zoals gezegd: je moet per paneel al 200kWh opwekken om de meerprijs van 1 optimizer terug te verdienen. En dan moet de terugverdientijd van je panelen en omvormer nog beginnen.

Ik wil de berekeningen er best nog eens bijhalen, ze staan nog wel een paar deeltjes terug ;)

En dat je ze vroeg of (vooral) laat een keer terugverdient is logisch maar met het einde van het salderen in zicht zie ik maar 1 manier voor een relevante terugverdientijd: een zo goedkoop mogelijke set per Wp. En daar helpen optimizers niet bij.

Als je tegenwoordig een normale string kwijt kan maar een paar panelen met schaduw hebt, kan je ook prima Tigo of Huawai optimizers leggen bij alleen die panelen die in de schaduw liggen. Werkt ook nog eens met alle string-omvormers.
Dat klopt wel, maar dan moet je wel extra panelen kwijt kunnen. Als je het maximale uit je dak wil halen is je tvt nou eenmaal wat langer. Of je kiest voor dure Panasonic panelen ofzo of bijvoorbeeld een SolarEdge systeem. Valt best iets voor te zeggen, afhankelijk van je wensen en toekomstplannen.
TheFreshPrincezaterdag 23 februari 2019 @ 23:09
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 23:01 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dan moet je wel extra panelen kwijt kunnen.
Die reactie zag ik aankomen, dat argument gooide je de vorige keer ook in de strijd :D

Uiteraard kan je geen panelen leggen die je niet kwijt kan maar als je de keuze hebt tussen ~5% meer rendement door optimizers of 37,5% meer door voor het zelfde geld panelen bij te leggen dan is de keuze simpel.

Heb je schaduw, dan hebben optimizers nut en verdienen ze zich niet zo zeer terug maar zorgen ze wel dat de rest van je string blijft werken.

Heb je geen schaduw, dan is het extra rendement zo'n 5% in het gunstigste geval maar wel voor een meerprijs van ¤45 per paneel. Dat is bij een goedkoop paneel al snel 40% extra om 5% terug te verdienen.

En natuurlijk kan je zeggen "ja, maar een SolarEdge omvormer is wel weer goedkoper dan een SMA". Maar je hoeft natuurlijk geen duur SMA te kiezen, een Growatt of Goodwe volstaat ook in de meeste gevallen.

quote:
Of je kiest voor dure Panasonic panelen ofzo of bijvoorbeeld een SolarEdge systeem. Valt best iets voor te zeggen, afhankelijk van je wensen en toekomstplannen.
Panasonic HIT panelen hebben als grootste voordeel dat ze bij hogere temperaturen (en een paneel kan zo 60 graden worden in de zon) per extra graad Celsius minder verlies hebben.

Bij Panasonic is dat zo'n 0,258% per graad, bij budget panelen zo'n 0.38% per graad. En dat loopt aardig op als je 40 graden omhoog gaat.

Dat lost een optimizer niet op, dat is een eigenschap van het paneel.

Maar de meerprijs van Panasonic of Sunpower kan ik ook niet verantwoorden, het is gewoon te duur als je in Nederland een rendabel setje wil leggen.

Om een idee te geven: met het prijsverschil tussen mijn Talesun panelen of vergelijkbare Sunpower panelen, kan ik over 15 jaar al m'n panelen weggooien en vervangen door 450Wp panelen (of wat er tegen die tijd ook maar standaard is) en nog steeds goedkoper uit zijn.

[ Bericht 11% gewijzigd door TheFreshPrince op 23-02-2019 23:16:13 ]
leolinedancezaterdag 23 februari 2019 @ 23:16
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 20:11 schreef ferrari_rood het volgende:

[..]

Dus eigenlijk moet ik geen solaredge nemen? Ze hebben hier in de wijk een collectief opgezet mbt tot isolatie en zonnepanelen. Niet ieder huis heeft dus tuin op het zuiden, wat wij wel hebben.
Het maakt niet zo gek veel uit. Het is een mooi systeem en levert iets meer op. Maar het kost ook iets meer. Je terugverdientijd wordt ook iets langer. Als je extra panelen kwijt kunt kun je dat beter doen, kun je dat niet is het SolarEdge systeem een goed alternatief.
TheFreshPrincezaterdag 23 februari 2019 @ 23:19
Het grootste verschil tussen leonlinedance en ik is dat hij de reclamefolder van SolarEdge wél heeft gelezen :+
leolinedancezaterdag 23 februari 2019 @ 23:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 23:09 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Die reactie zag ik aankomen, dat argument gooide je de vorige keer ook in de strijd :D

Uiteraard kan je geen panelen leggen die je niet kwijt kan maar als je de keuze hebt tussen ~5% meer rendement door optimizers of 37,5% meer door voor het zelfde geld panelen bij te leggen dan is de keuze simpel.

Heb je schaduw, dan hebben optimizers nut en verdienen ze zich niet zo zeer terug maar zorgen ze wel dat de rest van je string blijft werken.

Heb je geen schaduw, dan is het extra rendement zo'n 5% in het gunstigste geval maar wel voor een meerprijs van ¤45 per paneel. Dat is bij een goedkoop paneel al snel 40% extra om 5% terug te verdienen.

En natuurlijk kan je zeggen "ja, maar een SolarEdge omvormer is wel weer goedkoper dan een SMA". Maar je hoeft natuurlijk geen duur SMA te kiezen, een Growatt of Goodwe volstaat ook in de meeste gevallen.

[..]

Panasonic HIT panelen hebben als grootste voordeel dat ze bij hogere temperaturen (en een paneel kan zo 60 graden worden in de zon) per extra graad Celsius minder verlies hebben.

Bij Panasonic is dat zo'n 0,258% per graad, bij budget panelen zo'n 0.38% per graad. En dat loopt aardig op als je 40 graden omhoog gaat.

Dat lost een optimizer niet op, dat is een eigenschap van het paneel.

Maar de meerprijs van Panasonic of Sunpower kan ik ook niet verantwoorden, het is gewoon te duur als je in Nederland een rendabel setje wil leggen.

Om een idee te geven: met het prijsverschil tussen mijn Talesun panelen of vergelijkbare Sunpower panelen, kan ik over 15 jaar al m'n panelen weggooien en vervangen door 450Wp panelen (of wat er tegen die tijd ook maar standaard is) en nog steeds goedkoper uit zijn.
Panasonic was dan ook maar een voorbeeld. Wat ik bedoel is dat goedkope panelen met een korte tvt niet altijd de beste keuze hoeven zijn.

Betreffende het 1e argument, klopt prima wat je zegt. Als je de ruimte hebt leg je extra panelen. Vergeet overigens niet dat die knakenmerken vaak maar een korte garantie bieden. SolarEdge 12 jaar en kun je voor een prikkie (ca 250 euro) upgraden naar 25 (!) jaar voor de meeste gangbare modellen.
leolinedancezaterdag 23 februari 2019 @ 23:26
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 23:19 schreef MaGNeT het volgende:
Het grootste verschil tussen leonlinedance en ik is dat hij de reclamefolder van SolarEdge wél heeft gelezen :+
Haha :D Helaas is het een vrij bewuste keuze. Dat de Panasonics niet uit konden was mij ook al opgevallen destijds. Dacht dat het nu misschien anders zou zijn...
TheFreshPrincezaterdag 23 februari 2019 @ 23:27
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 23:22 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Panasonic was dan ook maar een voorbeeld. Wat ik bedoel is dat goedkope panelen met een korte tvt niet altijd de beste keuze hoeven zijn.

Betreffende het 1e argument, klopt prima wat je zegt. Als je de ruimte hebt leg je extra panelen. Vergeet overigens niet dat die knakenmerken vaak maar een korte garantie bieden. SolarEdge 12 jaar en kun je voor een prikkie (ca 250 euro) upgraden naar 25 (!) jaar voor de meeste gangbare modellen.
Ik heb de garantieverlenging niet genomen. Mochten de omvormers stuk gaan buiten de garantie dan plaats ik iets zwaardere exemplaren en upgrade ik tzt m'n zuid- en westdak en schuif ik nog wat "oude" panelen naar noord. Tenminste, dat is een mogelijkheid die ik open hou.

En 25 jaar is lang... SolarEdge is in 2006 opgericht, 13 jaar geleden... wie zegt dat ze over 25 jaar nog bestaan ;)
leolinedancezaterdag 23 februari 2019 @ 23:28
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 20:32 schreef Patroon het volgende:

[..]

Haha begin je nou weer? :D
Het gaat maar door he :D
funnywellzondag 24 februari 2019 @ 00:07
Helaas heeft mijn huis een slimme meter toen ik t kocht, anders had ik alles al vol liggen. Mn broer die woont vrijstaand, beide kanten vol gelegd, oude meter. Ding draait lekker terug, die verbruikt niks op jaarbasis.
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 00:20
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 00:07 schreef funnywell het volgende:
Helaas heeft mijn huis een slimme meter toen ik t kocht, anders had ik alles al vol liggen. Mn broer die woont vrijstaand, beide kanten vol gelegd, oude meter. Ding draait lekker terug, die verbruikt niks op jaarbasis.
Maakt netto niets uit voor je rekening, tenzij je meer opwekt dan je verbruikt.
funnywellzondag 24 februari 2019 @ 00:29
quote:
1s.gif Op zondag 24 februari 2019 00:20 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Maakt netto niets uit voor je rekening.
Tuurlijk wel, er kan namelijk niet bepaald worden of en hoeveel je teruglevert.
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 00:33
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 00:29 schreef funnywell het volgende:

[..]

Tuurlijk wel, er kan namelijk niet bepaald worden of en hoeveel je teruglevert.
Leg dat eens uit.
funnywellzondag 24 februari 2019 @ 00:39
quote:
1s.gif Op zondag 24 februari 2019 00:33 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Leg dat eens uit.
Met een ferrarismeter saldeert u automatisch en anoniem. Er vindt geen dataverkeer plaats, daarbij: het is niet mogelijk om de ferrarismeter te ‘hacken’. Als deze eigenschappen belangrijk voor u zijn dan kunt u de slimme meter weigeren, het laten hangen van de ferrarismeter heeft namelijk ministeriële goedkeuring. Bovendien, mocht uw energieleverancier in de toekomst een lager tarief voor de teruggeleverde stroom willen hanteren (subsidieregeling ipv salderen), of een heffing/belasting op teruggeleverde stroom willen toepassen, dan bent u hiervan gevrijwaard met een ferrarismeter.

Ik snap dat mensen met een slimme meter dat niet leuk gaan vinden straks, maar zo is het nu eenmaal.
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 00:39
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 00:39 schreef funnywell het volgende:

[..]

Met een ferrarismeter saldeert u automatisch en anoniem. Er vindt geen dataverkeer plaats, daarbij: het is niet mogelijk om de ferrarismeter te ‘hacken’. Als deze eigenschappen belangrijk voor u zijn dan kunt u de slimme meter weigeren, het laten hangen van de ferrarismeter heeft namelijk ministeriële goedkeuring. Bovendien, mocht uw energieleverancier in de toekomst een lager tarief voor de teruggeleverde stroom willen hanteren (subsidieregeling ipv salderen), of een heffing/belasting op teruggeleverde stroom willen toepassen, dan bent u hiervan gevrijwaard met een ferrarismeter.
Ik begrijp dus dat je geen zonnepanelen wil om privacy redenen?
funnywellzondag 24 februari 2019 @ 00:41
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 00:39 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik begrijp dus dat je geen zonnepanelen wil om privacy redenen?
O+

Bovendien, mocht uw energieleverancier in de toekomst een lager tarief voor de teruggeleverde stroom willen hanteren (subsidieregeling ipv salderen), of een heffing/belasting op teruggeleverde stroom willen toepassen, dan bent u hiervan gevrijwaard met een ferrarismeter.
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 00:42
De salderingsregeling vervalt na 2020 (en mogelijk nog wel een jaar later) en daar komt een "terugleversubsidie" voor terug.

Dan zullen alle oude ferrarismeters sowieso vervangen worden, ook die van je broer.
leolinedancezondag 24 februari 2019 @ 00:43
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 00:42 schreef MaGNeT het volgende:
De salderingsregeling vervalt na 2020 (en mogelijk nog wel een jaar later) en daar komt een "terugleversubsidie" voor terug.

Dan zullen alle oude ferrarismeters sowieso vervangen worden, ook die van je broer.
Ik moet het nog zien. Dat wordt een hele operatie in korte tijd.
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 00:44
quote:
1s.gif Op zondag 24 februari 2019 00:43 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik moet het nog zien. Dat wordt een hele operatie in korte tijd.
Vandaar dat ik "en mogelijk nog wel een jaar later" erbij heb gezet ;)

Er gaat niet een situatie komen waarin een deel van de PV bezitters 100% kan salderen en de rest een terugleversubsidie gaat krijgen, dat gaat problemen opleveren, rechtsgelijkheid, etc.

Dus die oude meters gaan er aan of de terugleversubidie wordt langer uitgesteld.

Er zijn al wat strijdvaardige Tweakers die wel een rechtszaak tegen de staat willen beginnen, mocht dit niet goed uitgevoerd worden.
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 00:49
Geen zonnepanelen leggen omdat er mogelijk ooit een wet verandert vind ik sowieso niet zo sterk.
Ik kan alleen keuzes maken op basis van de informatie die er nu is, niet op een mogelijke wetswijzing in 20xx.

Tussen 2025 en 2030 verwacht ik dat thuisaccu's betaalbaar worden (< ¤150 per kWh).
Dan hang ik er 1 van 20kWh neer en draai ik sowieso 200 dagen per jaar op zelf opgewekte stroom.
Ferzondag 24 februari 2019 @ 00:53
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 17:01 schreef Sounddragon het volgende:
Woah, effe laten berekenen wat we kwijt kunnen op de nieuwe FOK! PTA HQ; op het huis 18x300Wp met optimizers en omvormer compleet gemonteerd en ready to go; 6169¤
En op de garage 32 keer 300Wp met optimizers en eigen omvormer voor 9749¤.. Merk is SolarEdge, zegt me verder weinig behalve dat het goed spul lijkt te zijn, maar ik ben dan ook helemaal n00b in de zonnepanelenbizz.

Planning is, om de boel dik vol te timmeren met panelen, wellicht dat we er op het dak van het huis een deel van die PV gaan vervangen voor een warmwatersysteem met een buffervat, of misschien wel 2, als voorloper op een evt warmtepomp systeem.. In de komende jaren kunnen we nog salderen, dus de overcapaciteit is niet direct een probleem. In een later stadium als terugleveren wellicht minder interessant wordt, kunnen we bijvoorbeel gasgebruik gaan deleten om zelf de stroom te gaan gebruiken in de vorm van inductie koken en Split units voor airco in de zomer en bijverwarming in de winter en natuurlijk de warmtepomp.

Iemand iets zinnigs te vertellen over bovenstaand verhaal?
Zie ik iets over het hoofd? Denkfouten? Betere ideeën? :P
Nadeel van die heatpipes is dat je de warmteoverschotten amper kan bewaren. Als bijvoorbeeld op vakantie gaat, blijven je panelen stroom terugleveren. Maar je buffervat is na een dag heet en dan staan die heatpipes voor de kat zijn kut warmte te vangen.

Op deze manier is een WP-boiler icm 2 PV panelen gunstiger, dan een zonneboiler met buffervat.
leolinedancezondag 24 februari 2019 @ 00:53
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 00:44 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Vandaar dat ik "en mogelijk nog wel een jaar later" erbij heb gezet ;)

Er gaat niet een situatie komen waarin een deel van de PV bezitters 100% kan salderen en de rest een terugleversubsidie gaat krijgen, dat gaat problemen opleveren, rechtsgelijkheid, etc.

Dus die oude meters gaan er aan of de terugleversubidie wordt langer uitgesteld.
Ik verwacht dat er nog wel collectieve gerechtelijke stappen gaan volgen als die plannen uitgerold gaan worden. Voor de zonnepanelenbranche is het ook niet bepaald gunstig. Dat zorgt weer voor vertraging. Het zou mij niet verbazen als het nog 3 jaar gaat duren.

Edit: lees nu je toevoeging. Dat verwacht ik dus ook. Het zal er vast een keer van komen maar zal niet zonder slag of stoot gaan.
Speekselklierzondag 24 februari 2019 @ 00:58
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 00:39 schreef funnywell het volgende:
Als deze eigenschappen belangrijk voor u zijn dan kunt u de slimme meter weigeren, het laten hangen van de ferrarismeter heeft namelijk ministeriële goedkeuring.
ik ben heel benieuwd waar je die wijsheid vandaan hebt.
Ik denk dat dom loopt te kukelen.

hint: 'slimme meter weigeren' is iets anders dan 'ferrarismeter laten hangen'.
funnywellzondag 24 februari 2019 @ 01:12
quote:
1s.gif Op zondag 24 februari 2019 00:58 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ik ben heel benieuwd waar je die wijsheid vandaan hebt.
Ik denk dat dom loopt te kukelen.

hint: 'slimme meter weigeren' is iets anders dan 'ferrarismeter laten hangen'.
https://www.zonnestroompr(...)en-ferrarismeter.pdf

In artikel 31c is slechts
geregeld dat de kleinverbruiker die
daar om verzoekt, het recht heeft op
een meter die zowel de aan het net
onttrokken als de op het net
ingevoede elektriciteit apart
registreert.
Er bestaat geen wettelijke
verplichting
jegens de afnemer voor
een dergelijke meter. Om een
terugleveringsvergoeding te kunnen
berekenen, of om saldering van
afgenomen of ingevoede elektriciteit
mogelijk te maken kan een dergelijke
meter wel noodzakelijk zijn
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 02:05
Je hebt me overtuigd, ik ga morgen meteen het dak op om ze te verwijderen.
Patroonzondag 24 februari 2019 @ 07:35
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 00:07 schreef funnywell het volgende:
Helaas heeft mijn huis een slimme meter toen ik t kocht, anders had ik alles al vol liggen. Mn broer die woont vrijstaand, beide kanten vol gelegd, oude meter. Ding draait lekker terug, die verbruikt niks op jaarbasis.
En straks heb jij jaren niets verdiend, terwijl het salderen nog steeds mogelijk is. Haha slim...

Salderen stopt pas, wanneer alle zonnepanelen bezitters verplicht een slimme meter hebben.

Nog een paar jaar en ik heb alle kosten eruit...liggen ze gratis op mijn dak..En jij moet dan nog beginnen..

[ Bericht 6% gewijzigd door Patroon op 24-02-2019 07:47:44 ]
Speekselklierzondag 24 februari 2019 @ 09:39
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 01:12 schreef funnywell het volgende:

[..]

https://www.zonnestroompr(...)en-ferrarismeter.pdf

In artikel 31c is slechts
geregeld dat de kleinverbruiker die
daar om verzoekt, het recht heeft op
een meter die zowel de aan het net
onttrokken als de op het net
ingevoede elektriciteit apart
registreert.
Er bestaat geen wettelijke
verplichting
jegens de afnemer voor
een dergelijke meter. Om een
terugleveringsvergoeding te kunnen
berekenen, of om saldering van
afgenomen of ingevoede elektriciteit
mogelijk te maken kan een dergelijke
meter wel noodzakelijk zijn
Ja daar staat het dus dank u.
Heb je het hele stukje wel gelezen dat je plakte?
Of alleen het vette deel?


In artikel 31c is slechts
geregeld dat de kleinverbruiker die
daar om verzoekt, het recht heeft op
een meter die zowel de aan het net
onttrokken als de op het net
ingevoede elektriciteit apart
registreert. Er bestaat geen wettelijke
verplichtingjegens de afnemer voor
een dergelijke meter. Om een
terugleveringsvergoeding te kunnen
berekenen, of om saldering van
afgenomen of ingevoede elektriciteit
mogelijk te maken kan een dergelijke
meter wel noodzakelijk zijn



Ze mogen dus je ferraris meter van de muur rukken om om er een op te hangen met een telwerk geschikt voor teruglevering.


Los daar van verwijs je naar een tekst met kamervragen over artikel 31c. Art 31c zelf gaat niet over de slimme meter maar over tariefstructuren in het algemeen (en salderen). Maar niet over hoe het gemeten moet worden.


Kom je nog even naar de wettekst die gaat over het verbod op verwijderen van de ferrarismeter?

[ Bericht 2% gewijzigd door Speekselklier op 24-02-2019 09:57:20 ]
Makrolonzondag 24 februari 2019 @ 09:48
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 02:05 schreef MaGNeT het volgende:
Je hebt me overtuigd, ik ga morgen meteen het dak op om ze te verwijderen.
Als je mij je adres even in een pm stuurt voer ik alles voor je af. :D
Ivo1985zondag 24 februari 2019 @ 09:52
quote:
1s.gif Op zondag 24 februari 2019 07:35 schreef Patroon het volgende:

[..]

En straks heb jij jaren niets verdiend, terwijl het salderen nog steeds mogelijk is. Haha slim...

Salderen stopt pas, wanneer alle zonnepanelen bezitters verplicht een slimme meter hebben.


Nog een paar jaar en ik heb alle kosten eruit...liggen ze gratis op mijn dak..En jij moet dan nog beginnen..
De slimme meter zal niet zo snel verplicht worden. Aparte telwerken voor levering en teruglevering zullen wél verplicht worden. De oude terugdraaiende ferrarismeters zullen verdwenen moeten zijn voordat de salderingsregeling daadwerkelijk wordt afgeschaft. Daarvoor in de plaats is de standaard vervanging een slimme meter, maar er kan ook een "domme" meter met meerdere telwerken worden geplaatst.
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 11:33
quote:
1s.gif Op zondag 24 februari 2019 09:48 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Als je mij je adres even in een pm stuurt voer ik alles voor je af. :D
:P

Nah, Ivo heeft me overtuigd... de panelen blijven nog even ;)
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 11:36
Mooi dagje voor de zonnepanelen, overigens.

Gisteren was ook al goed maar lig nu al 7kWh voor op gisteren, rond dezelfde tijd van de dag.

Dat kon nog wel eens een nieuw jaarrecord worden voor 2019 :)
Faraday01zondag 24 februari 2019 @ 11:40
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2019 21:17 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nadeel is dat SolarEdge voor hun omvormers maximaal 135% aanhoudt, dus mag je tot 4050Wp aansluiten maximaal. Alleen de nieuwe HD omvormers zijn een uitzondering, daar mag 155% aangesloten worden, dus 4650Wp.

Aftoppen zal hij verder amper doen, de zon kan toch maar aan 1 kan van je dak staan.

Je zou het ook nog 5 jaar kunnen aankijken, tegen die tijd je panelen van zuid naar noord leggen en dan op zuid panelen met hogere opbrengst (en nieuwe omvormer) leggen.

Er kan van alles :P
Er kan zeker van alles :D

En dat maakt het ook leuk om over na te denken. Het is een HD Wave omvormer dus ik zou dan maximaal 1700 Wp bij kunnen leggen, bijvoorbeeld 6x280 Wp
Eerder hebben we uitgerekend dat om dit rendabel te maken het maximaal ¤1/Wp incl. BTW mag kosten en voor een redelijke tvt bij voorkeur nog wat minder. Misschien kan Bambino vertellen wat 6x280 Wp met optimizers aanbrengen op een schuin dak en aansluiten op de bestaande omvormer ongeveer kost.

[ Bericht 11% gewijzigd door Faraday01 op 24-02-2019 11:53:57 ]
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 11:52
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 11:40 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Er kan zeker van alles :D

En dat maakt het ook leuk om over na te denken. Het is een HD Wave omvormer dus ik zou dan maximaal 1700 Wp bij kunnen leggen, bijvoorbeeld 6x280 Wp
Eerder hebben we uitgerekend dat om dit rendabel te maken het maximaal ¤1/Wp incl. BTW mag kosten en voor een redelijke tvt bij voorkeur nog wat minder. Misschien kan Bambino vertellen wat 6x280 Wp met optimizers aanbrengen op een schuin dak en aansluiten op de bestaande omvormer ongeveer kost.
Ik weet niet of je schaduw hebt maar je zou kunnen kijken naar 10 nieuwe 300Wp panelen (~¤1400) én een nieuwe Growatt 2500MTL-S omvormer (~ ¤500).
Die omvormer is ongeveer net zo duur als 10 optimizers.

Dan zit je op ¤0,63 / Wp exclusief montage materiaal en tijd.

Met 270Wp poly panelen kan je nog iets goedkoper uit zijn maar die zijn wel minder mooi.

edit: poly panelen zijn minder mooi maar schijnen het iets beter te doen bij diffuus licht, juist voor noord wel een mooie oplossing aangezien je dan goedkope panelen kan leggen.

[ Bericht 3% gewijzigd door TheFreshPrince op 24-02-2019 11:59:31 ]
Faraday01zondag 24 februari 2019 @ 12:06
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 11:52 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik weet niet of je schaduw hebt maar je zou kunnen kijken naar 10 nieuwe 300Wp panelen (~¤1400) én een nieuwe Growatt 2500MTL-S omvormer (~ ¤500).
Die omvormer is ongeveer net zo duur als 10 optimizers.

Dan zit je op ¤0,63 / Wp exclusief montage materiaal en tijd.

Met 270Wp poly panelen kan je nog iets goedkoper uit zijn maar die zijn wel minder mooi.

edit: poly panelen zijn minder mooi maar schijnen het iets beter te doen bij diffuus licht, juist voor noord wel een mooie oplossing aangezien je dan goedkope panelen kan leggen.
zie de Ninja edit, het is een HD omvormer dus er zit meer ruimte in. Wat ook mee speelt is dat ik voor een nieuwe omvormer ook een extra groep moet leggen en dat is in dit geval niet heel erg eenvoudig. En ik ga er van uit dat 1700 Wp op een bestaande omvormer bijleggen een stuk goedkoper is dan een compleet nieuw systeem met nieuwe groep. Want als je 5x310 Wp legt heb je 5x37=185 euro kosten aan optimizers en daar kun je geen extra omvormer voor aanschaffen. Ook bij vervanging is het gunstiger omdat je dan maar 1 omvormer hoeft te vervangen.
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 12:12
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 12:06 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

zie de Ninja edit, het is een HD omvormer dus er zit meer ruimte in. Wat ook mee speelt is dat ik voor een nieuwe omvormer ook een extra groep moet leggen en dat is in dit geval niet heel erg eenvoudig. En ik ga er van uit dat 1700 Wp op een bestaande omvormer bijleggen een stuk goedkoper is dan een compleet nieuw systeem met nieuwe groep. Want als je 5x310 Wp legt heb je 5x37=185 euro kosten aan optimizers en daar kun je geen extra omvormer voor aanschaffen. Ook bij vervanging is het gunstiger omdat je dan maar 1 omvormer hoeft te vervangen.
Klopt ;)
Makrolonzondag 24 februari 2019 @ 12:59
Effe een vraagje,

Ik heb 2 sets van 6 op mn dak liggen met ieder een eigen omvormer, ik wil graag uitbereiden. Nu ben ik weer op zoek naar een setje van 6, (ik koop tweedehands). maar t zou goedkoper zijn als ik mn 2 huidige omvormers verkoop, een grotere koop en daar alles op gooi. en dan 6 losse panelen er bij koop.

Alleen de panelen zijn wel verschillende merken en verschillende wp. Gaat het goed als ik dat in dezelfde string gooi? Dan snap ik dat al mn panelen gaan presteren als het slechtste paneel, dat vind ik niet zon punt.
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 13:02
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 12:59 schreef Makrolon het volgende:
Effe een vraagje,

Ik heb 2 sets van 6 op mn dak liggen met ieder een eigen omvormer, ik wil graag uitbereiden. Nu ben ik weer op zoek naar een setje van 6, (ik koop tweedehands). maar t zou goedkoper zijn als ik mn 2 huidige omvormers verkoop, een grotere koop en daar alles op gooi. en dan 6 losse panelen er bij koop.

Alleen de panelen zijn wel verschillende merken en verschillende wp. Gaat het goed als ik dat in dezelfde string gooi? Dan snap ik dat al mn panelen gaan presteren als het slechtste paneel, dat vind ik niet zon punt.
Als de huidige 2x6 panelen wel gelijk zijn qua specs, zou je die samen parallel op 1 mppt kunnen zetten en het nieuwe setje panelen op de 2e mppt.
Makrolonzondag 24 februari 2019 @ 13:09
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 13:02 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als de huidige 2x6 panelen wel gelijk zijn qua specs, zou je die samen parallel op 1 mppt kunnen zetten en het nieuwe setje panelen op de 2e mppt.
Nee, ik heb 2 setjes van 6, dus beide sets zijn ook verschillend...

Ik heb straks dus 3 verschillende types panelen.

Ik zou dus wel een omvormer weg kunnen doen en daar dan een met 2 mppt voor terug kunnen kopen? dan heb ik 2x6 op een omvormer en een aparte omvormer voor de andere 6
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 13:15
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 13:09 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Nee, ik heb 2 setjes van 6, dus beide sets zijn ook verschillend...

Ik heb straks dus 3 verschillende types panelen.

Ik zou dus wel een omvormer weg kunnen doen en daar dan een met 2 mppt voor terug kunnen kopen? dan heb ik 2x6 op een omvormer en een aparte omvormer voor de andere 6
Ja, dan zou ik wel een omvormer zoeken die goed kan omgaan met korte strings.

Bij toeval zag ik een paar dagen terug dat de meeste Growatt omvormers dat goed kunnen.
Die zijn ook nog eens goed betaalbaar.

Dit jaar wil ik bij m'n moeder ook een aantal panelen leggen (er komt een tuinhuisje) en daar is zo'n Growatt ook wel wat denk ik. Voordeel is dat ik het dan wel zelf kan doen. Heb nog montagemateriaal van m'n oude panelen (panelen heb ik verkocht aan ex-collega).

De woning waar m'n moeder in komt te wonen heeft een schuin bitumen dak, daar wil ik liever geen panelen op laten leggen.

Stroom aanleggen wordt nog wel een uitdaging maar er zal ook stroom naar het tuinhuisje moeten (ivm verlichting en elektrische fiets) dus als ik toch bezig ben dan is een extra kabel ook geen grote moeite meer.
F_rzondag 24 februari 2019 @ 16:47
Jullie hebben er duidelijk meer verstand van dan ik. Voor mij is het toch abracadabra nu heb ik ook maar weinig technisch kennis en mag ik mij niet meer met elektra bezig houden.
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 17:20
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 16:47 schreef ferrari_rood het volgende:
Jullie hebben er duidelijk meer verstand van dan ik. Voor mij is het toch abracadabra nu heb ik ook maar weinig technisch kennis en mag ik mij niet meer met elektra bezig houden.
Gewoon de goede kleurtjes op elkaar aansluiten :+
Speekselklierzondag 24 februari 2019 @ 17:25
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 16:47 schreef ferrari_rood het volgende:
Jullie hebben er duidelijk meer verstand van dan ik. Voor mij is het toch abracadabra nu heb ik ook maar weinig technisch kennis en mag ik mij niet meer met elektra bezig houden.
want?
inmiddels is je huis voor de derde keer afgebrand door kortsluiting?


elektra is zo simpel. Er kom een bruine en een blauwe draad je huis in. En die mag je nooit en nergens tegen elkaar aan laten komen.
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 17:36
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 11:36 schreef MaGNeT het volgende:
Mooi dagje voor de zonnepanelen, overigens.

Gisteren was ook al goed maar lig nu al 7kWh voor op gisteren, rond dezelfde tijd van de dag.

Dat kon nog wel eens een nieuw jaarrecord worden voor 2019 :)
Helaas om 13:50 wat bewolking, blijven steken op 49kWh...
Morgen nieuwe poging :D
F_rzondag 24 februari 2019 @ 18:01
quote:
1s.gif Op zondag 24 februari 2019 17:25 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

want?
inmiddels is je huis voor de derde keer afgebrand door kortsluiting?


elektra is zo simpel. Er kom een bruine en een blauwe draad je huis in. En die mag je nooit en nergens tegen elkaar aan laten komen.
Nou nee. In ons vorige huis had mijn vader een extra groep erbij gemaakt. Huurhuis dus moest er bij verhuizing weer uit. Ik kan dat wel zelf dacht ik. Tot ik het niet meer wist en we geen stroom meer hadden. Mijn vader over de zeik want er staat altijd stroom op een groepenkast.
funnywellzondag 24 februari 2019 @ 21:19
quote:
1s.gif Op zondag 24 februari 2019 09:39 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ja daar staat het dus dank u.
Heb je het hele stukje wel gelezen dat je plakte?
Of alleen het vette deel?

In artikel 31c is slechts
geregeld dat de kleinverbruiker die
daar om verzoekt, het recht heeft op
een meter die zowel de aan het net
onttrokken als de op het net
ingevoede elektriciteit apart
registreert. Er bestaat geen wettelijke
verplichtingjegens de afnemer voor
een dergelijke meter. Om een
terugleveringsvergoeding te kunnen
berekenen, of om saldering van
afgenomen of ingevoede elektriciteit
mogelijk te maken kan een dergelijke
meter wel noodzakelijk zijn


Ze mogen dus je ferraris meter van de muur rukken om om er een op te hangen met een telwerk geschikt voor teruglevering.

Los daar van verwijs je naar een tekst met kamervragen over artikel 31c. Art 31c zelf gaat niet over de slimme meter maar over tariefstructuren in het algemeen (en salderen). Maar niet over hoe het gemeten moet worden.

Kom je nog even naar de wettekst die gaat over het verbod op verwijderen van de ferrarismeter?
Ik snap dat het niet leuk is als je zonnepanelen hebt met een nieuwe meter. Maar noodzakelijk is niet verplicht zoals je leest. Bij wet is er een groot verschil tussen wat wettelijk verplicht is en wat noodzakelijk is.

Dus bij wet is een nieuwe meter niet verplicht, wel noodzakelijk omdat ze dan je saldering kunnen zien en in de toekomst je kunnen naaien met de subsidieregeling. Maar noodzakelijk betekend niet verplicht, dus je ferrarismeter mag fijn aan de muur blijven hangen.
Patroonzondag 24 februari 2019 @ 21:26
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 21:19 schreef funnywell het volgende:

[..]

Ik snap dat het niet leuk is als je zonnepanelen hebt met een nieuwe meter. Maar noodzakelijk is niet verplicht zoals je leest. Bij wet is er een groot verschil tussen wat wettelijk verplicht is en wat noodzakelijk is.

Dus bij wet is een nieuwe meter niet verplicht, wel noodzakelijk omdat ze dan je saldering kunnen zien en in de toekomst je kunnen naaien met de subsidieregeling. Maar noodzakelijk betekend niet verplicht, dus je ferrarismeter mag fijn aan de muur blijven hangen.
Ja je hebt gelijk. Ik zou ook echt geen zonnepanelen nemen in jouw geval. Beter 0.3% rente op de bank!
TheFreshPrincezondag 24 februari 2019 @ 21:30
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 21:19 schreef funnywell het volgende:

[..]

Ik snap dat het niet leuk is als je zonnepanelen hebt met een nieuwe meter. Maar noodzakelijk is niet verplicht zoals je leest. Bij wet is er een groot verschil tussen wat wettelijk verplicht is en wat noodzakelijk is.

Dus bij wet is een nieuwe meter niet verplicht, wel noodzakelijk omdat ze dan je saldering kunnen zien en in de toekomst je kunnen naaien met de subsidieregeling. Maar noodzakelijk betekend niet verplicht, dus je ferrarismeter mag fijn aan de muur blijven hangen.
Mooi voor je.
Je hebt je ei gelegd.

Dit is het "Zonnepanelen" topic, niet het "Slimme meters eten m'n hersenen" topic, het is ook geen SC dus graag weer on topic.
Speekselklierzondag 24 februari 2019 @ 22:06
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 21:19 schreef funnywell het volgende:

Ik snap dat het niet leuk is als je zonnepanelen hebt met een nieuwe meter. Maar noodzakelijk is niet verplicht zoals je leest. Bij wet is er een groot verschil tussen wat wettelijk verplicht is en wat noodzakelijk is.

Nogmaals... kom maar op met je wettekst waar dit in staat. Je hebt nu wat antwoorden op kamervragen gevonden die niets met de slimme meter van doen heeft.

Als je die wettekst niet kan vinden stel ik voor om weer on-topic te gaan totdat je wel iets te melden hebt.
leolinedancezondag 24 februari 2019 @ 23:43
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2019 21:30 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Mooi voor je.
Je hebt je ei gelegd.

Dit is het "Zonnepanelen" topic, niet het "Slimme meters eten m'n hersenen" topic, het is ook geen SC dus graag weer on topic.
Bitcoin gaat weer lekker naadje vandaag he.
Sounddragonzondag 24 februari 2019 @ 23:48
De tering, zijn jullie nou nóg bezig? :')
EasyLifemaandag 25 februari 2019 @ 06:03
quote:
10s.gif Op zondag 24 februari 2019 23:48 schreef Sounddragon het volgende:
De tering, zijn jullie nou nóg bezig? :')
:')
Gieliovdmaandag 25 februari 2019 @ 06:41
Vroege start dit jaar met opwekken! Man dit soort weekenden... Wat een weertje.

Iedereen weer up and running?
d.k.maandag 25 februari 2019 @ 07:28
Panelen slapen nog, nog een half uurtje en dan beginnen ze.
We zitten nog steeds met een raadsel. Rond een vast moment hebben we een steile dip. Het is een verschuivend tijdstip, dus ik dacht schaduw, maar geen schaduw te bekennen. Het is alleen bij echt felle zon en gisteren viel me op dat het is rond de 2000 watt. Dan zakt ie dus even naar 1000 en klimt binnen een kwartier verder door naar boven. Heel ons blokje van 7 huizen heeft dit dipje. Iemand een idee wat het is? Ik ga vandaag data downloaden van de omvormer, foutmeldingen heb ik iig niet.
Patroonmaandag 25 februari 2019 @ 07:43
quote:
1s.gif Op maandag 25 februari 2019 07:28 schreef d.k. het volgende:
Panelen slapen nog, nog een half uurtje en dan beginnen ze.
We zitten nog steeds met een raadsel. Rond een vast moment hebben we een steile dip. Het is een verschuivend tijdstip, dus ik dacht schaduw, maar geen schaduw te bekennen. Het is alleen bij echt felle zon en gisteren viel me op dat het is rond de 2000 watt. Dan zakt ie dus even naar 1000 en klimt binnen een kwartier verder door naar boven. Heel ons blokje van 7 huizen heeft dit dipje. Iemand een idee wat het is? Ik ga vandaag data downloaden van de omvormer, foutmeldingen heb ik iig niet.
Overbelasting in het stroomnetwerk?
Speekselkliermaandag 25 februari 2019 @ 08:11
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 06:41 schreef Gieliovd het volgende:
Iedereen weer up and running?
Zitten er echt mensen smorgens klaar om naar hun opwek te kijken??
athlonkmfmaandag 25 februari 2019 @ 08:26
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 08:11 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Zitten er echt mensen smorgens klaar om naar hun opwek te kijken??
Jij niet dan?

*helpt natuurlijk wel als je een dashboard hebt met alle relevante informatie

yhJlPEi.png
Sounddragonmaandag 25 februari 2019 @ 08:32
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 06:41 schreef Gieliovd het volgende:
Vroege start dit jaar met opwekken! Man dit soort weekenden... Wat een weertje.

Iedereen weer up and running?
Y6NxBL7.jpg

Kan hier wel een paneeltje gebruiken, koperen rotzak }:|

[ Bericht 1% gewijzigd door Sounddragon op 25-02-2019 09:22:43 ]
Speekselkliermaandag 25 februari 2019 @ 08:57
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 08:26 schreef athlonkmf het volgende:
*helpt natuurlijk wel als je een dashboard hebt met alle relevante informatie
Die heb ik gelukkig wel.

Ik sla
• opwek van zonnepanelen per omvormer,
• verbruik/teruglevering stedin
• verbruik warmtepomp
• verbruik boiler
• en een 10 tal variabelen van de warmtepomp
elke 10 seconden op (interval p1-meter).

omdat ik de interface zelf heb gebouwd
daar draai ik live leuke grafieken en dashboards uit.

maar ik bekijk ze lang niet elke dag hoor.
TheFreshPrincemaandag 25 februari 2019 @ 09:46
quote:
1s.gif Op maandag 25 februari 2019 08:32 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Kan hier wel een paneeltje gebruiken, koperen rotzak }:|
Zo vroeg in de ochtend al aan het hijsen jongen?
TheFreshPrincemaandag 25 februari 2019 @ 09:48
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 08:57 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Die heb ik gelukkig wel.

Ik sla
• opwek van zonnepanelen per omvormer,
• verbruik/teruglevering stedin
• verbruik warmtepomp
• verbruik boiler
• en een 10 tal variabelen van de warmtepomp
elke 10 seconden op (interval p1-meter).

omdat ik de interface zelf heb gebouwd
daar draai ik live leuke grafieken en dashboards uit.

maar ik bekijk ze lang niet elke dag hoor.
Het mooiste vind ik het verschil tussen "opgewekt" en "teruggeleverd".

Als dat hoog is, weet ik dat de was én de afwas gedaan zijn, het water warm is en dat het me geen cent gekost heeft (naja, behalve aanschaf panelen). Maar we doen het ook voor het milieu O-)
Sounddragonmaandag 25 februari 2019 @ 09:52
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 09:46 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zo vroeg in de ochtend al aan het hijsen jongen?
kwart voor 7 begint 'ie te ronken..
Speekselkliermaandag 25 februari 2019 @ 09:55
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 09:48 schreef MaGNeT het volgende:
Maar we doen het ook voor het milieu O-)
Heel eerlijk gezegd.
Al mijn tabellen die ik al 15 jaar maak zijn gebaseerd op kWh's, m3 en MJ.
Ik heb ze nooit vermenigvuldigd met euro's. Zelfs niet in mijn hoofd.

Ik heb dus ook geen idee wat ik de afgelopen jaren heb bespaard.
Weet alleen dat ik veel en veel minder gebruik dan 15 jaar terug en dat ook mijn jaarrekenig flink is gedaald.

De rede: mijn verbruik kan ik sturen, de energieprijs niet.
Ik hoeft ook niet te weten wanneer ik mijn zonnepanelen 'eruit' heb.
Als het zou tegenvallen doe ik ze toch niet weg.

Over meten=weten gesproken maGNeT:
In een van de vele topics waar we elkaar in de haren vliegen, een tijd geleden gaf ik aan dat ik weinig informatie over het vemogen uit mijn warmtepomp kon halen. Je zei toen dat jij iets externs had om zaken te monitoren.
Ik kan dat niet meer terugvinden. Wat was dat ook alweer?

[ Bericht 5% gewijzigd door Speekselklier op 25-02-2019 10:08:14 ]
TheFreshPrincemaandag 25 februari 2019 @ 10:19
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 09:55 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Heel eerlijk gezegd.
Al mijn tabellen die ik al 15 jaar maak zijn gebaseerd op kWh's, m3 en MJ.
Ik heb ze nooit vermenigvuldigd met euro's. Zelfs niet in mijn hoofd.

Ik heb dus ook geen idee wat ik de afgelopen jaren heb bespaard.
Weet alleen dat ik veel en veel minder gebruik dan 15 jaar terug en dat ook mijn jaarrekenig flink is gedaald.

De rede: mijn verbruik kan ik sturen, de energieprijs niet.
Ik hoeft ook niet te weten wanneer ik mijn zonnepanelen 'eruit' heb.
Als het zou tegenvallen doe ik ze toch niet weg.

Over meten=weten gesproken maGNeT:
In een van de vele topics waar we elkaar in de haren vliegen, een tijd geleden gaf ik aan dat ik weinig informatie over het vemogen uit mijn warmtepomp kon halen. Je zei toen dat jij iets externs had om zaken te monitoren.
Ik kan dat niet meer terugvinden. Wat was dat ook alweer?
Ik heb het zelf (nog) niet maar het is een Kamstrup ;)
M'n warmtepomp geeft zelf ook al netjes de COP waarden aan en ze zijn niet te optimistisch, als ik het vergelijk met "real life" gebruik uit de Tweakers excel sheet.
TheFreshPrincemaandag 25 februari 2019 @ 10:43
Er komt uit het noorden wéér bewolking aan }:|
Ook vandaag lijkt het geen record dag te worden.
Patroonmaandag 25 februari 2019 @ 10:47
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 08:26 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Jij niet dan?

*helpt natuurlijk wel als je een dashboard hebt met alle relevante informatie

[ afbeelding ]
Mooi dat van die zonnecollector. Heb hier ook zo'n ding staan maar kan alleen op de unit zelf aflezen hoe warm de collector en zonneboiler is.
athlonkmfmaandag 25 februari 2019 @ 11:22
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 10:47 schreef Patroon het volgende:

[..]

Mooi dat van die zonnecollector. Heb hier ook zo'n ding staan maar kan alleen op de unit zelf aflezen hoe warm de collector en zonneboiler is.
Ik heb dan ook 100 euro extra betaald om een controller te hebben die je op afstand kan aflezen :)
tuppermaandag 25 februari 2019 @ 11:25
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 11:22 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik heb dan ook 100 euro extra betaald om een controller te hebben die je op afstand kan aflezen :)
welke is dat dan?
TheFreshPrincemaandag 25 februari 2019 @ 11:43
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 10:43 schreef MaGNeT het volgende:
Er komt uit het noorden wéér bewolking aan }:|
Ook vandaag lijkt het geen record dag te worden.
Update: het lijkt dat de meeste bewolking oplost voor het aan land komt

*O*
Patroonmaandag 25 februari 2019 @ 11:52
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 11:43 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Update: het lijkt dat de meeste bewolking oplost voor het aan land komt

*O*
:D

Als die panelen 1x liggen doet de zon de rest wel. Het heeft dan echt geen zin om elke minuut te kijken of het een record wordt ofzo, je hebt er 0 invloed op. 8-)
Vonkenboermaandag 25 februari 2019 @ 11:54
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 10:47 schreef Patroon het volgende:

[..]

Mooi dat van die zonnecollector. Heb hier ook zo'n ding staan maar kan alleen op de unit zelf aflezen hoe warm de collector en zonneboiler is.
Een zonnecollector/zonneboiler; wat is daar eigenlijk de ideale oriëntatie van ? Is dat ook gewoon pal op zuid ?
Sunri5emaandag 25 februari 2019 @ 11:58
Hier zijn we ook bezig met zonnepanelen voor op het platte dak. Vol op het Zuiden, geen schaduw en we kunnen 14 stuks kwijt. Nu is het alleen nog de vraag of we voor een Goodwe of Solaredge omvormer gaan. Het scheelt aanzienlijk in prijs... Wat raden jullie aan qua merk? Natuurlijk heeft die Solaredge meer functies maar daar betaal je ook naar. Echter het gaat ons uiteindelijk om het rendement.
Sunri5emaandag 25 februari 2019 @ 12:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2019 18:58 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

¤1,10 per Wp (excl. BTW) lijkt me gezien een mix van schuin / plat dak een prima prijs.

In een "normale" situatie met weinig schaduw zou ik geen SolarEdge adviseren maar in jouw situatie lijkt het me een goede oplossing. Alles kan dan mooi in 1 string.
Stel dat je 6 en 7 panelen in een eigen string zou hebben op een normale omvormer, dan zit je wel wat laag met je opstartspanning / mppt.

De combinatie van optimizers, panelen en omvormer klopt ook.
Even hier op inhaken. Jij adviseert geen SolarEdge met weinig schaduw? (zie mijn post hier boven).
TheFreshPrincemaandag 25 februari 2019 @ 12:37
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 12:24 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Even hier op inhaken. Jij adviseert geen SolarEdge met weinig schaduw? (zie mijn post hier boven).
Nee, tenzij je verzot bent op statistieken.
Puur voor het geld kan je er beter meer (of betere qua Wp) panelen voor leggen.

Op een plat dak kunnen betere panelen sowieso sneller uit omdat het montagemateriaal vaak duur is en je dan soms goedkoper uit bent met minder panelen met hogere opbrengst per paneel.
Omslagpunt zal je zelf moeten berekenen.
Patroonmaandag 25 februari 2019 @ 12:45
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 11:54 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Een zonnecollector/zonneboiler; wat is daar eigenlijk de ideale oriëntatie van ? Is dat ook gewoon pal op zuid ?
Lijkt mij wel.
athlonkmfmaandag 25 februari 2019 @ 13:01
quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 11:25 schreef tupper het volgende:

[..]

welke is dat dan?
De Resol SLT

quote:
0s.gif Op maandag 25 februari 2019 11:54 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Een zonnecollector/zonneboiler; wat is daar eigenlijk de ideale oriëntatie van ? Is dat ook gewoon pal op zuid ?
Pal zuid. Maar met een maar... als je heatpipes hebt, en op een plat dak, dan kan die vanaf de eerste zonnestralen al opwarmen. Ook zon vanaf de "achterkant" wordt meegenomen. In principe 360 graden, als de hoek vande buizen maar groot genoeg is.
TheFreshPrincedinsdag 26 februari 2019 @ 12:28
Nadeel van heatpipes is wel dat je in de zomer op een gegeven moment genoeg warm water hebt en dan gaan ze stagneren.
Je kan die energie die je overhoudt op een mooie dag niet terugleveren of op een andere manier ten gelde maken.

Ik zou er dus niet teveel leggen, stroom van zonnepanelen kan je altijd nog terugleveren aan het net.

Eind jaren '90, toen je zonneboilers in opkomst zag (vooral toen ze vergunningvrij werden) was dat een ander verhaal. Zonnepanelen waren toen vaak maar 90Wp en heel duur. Dus dan was een zonneboiler veel rendabeler.
athlonkmfdinsdag 26 februari 2019 @ 13:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 februari 2019 12:28 schreef MaGNeT het volgende:
Nadeel van heatpipes is wel dat je in de zomer op een gegeven moment genoeg warm water hebt en dan gaan ze stagneren.

Waar komt die angst toch vandaan? Als de ratio van #heatpipes vs #liter boiler goed is afgestemd op het verbruik, dan heb je geen last van stagneren. Bij ons is dat 2 dagen gebeurt vorig jaar, toen we 3 weken op vakantie waren. En zelfs als het gaat stagneren.. en dan? daar is het systeem op ontworpen.

Het doet me zo erg denken aan de onterecht negatieve verhalen omtrent warmtepompen...

quote:
Je kan die energie die je overhoudt op een mooie dag niet terugleveren of op een andere manier ten gelde maken.
Een opgewarmde buffer kan je nog een paar dagen gratis mee douchen. Handig voor als er regenachtige dagen zijn.

quote:
Ik zou er dus niet teveel leggen, stroom van zonnepanelen kan je altijd nog terugleveren aan het net.

Eind jaren '90, toen je zonneboilers in opkomst zag (vooral toen ze vergunningvrij werden) was dat een ander verhaal. Zonnepanelen waren toen vaak maar 90Wp en heel duur. Dus dan was een zonneboiler veel rendabeler.
Te veel is inderdaad niet goed nee. Dan gaat het rendement/terugverdientijd ook flink achteruit. Maar dat geldt ook in mate voor zonnepanelen, als het totale opwek meer is dan het te salderen jaarverbruik. Dan verkoop je de stroom ook tegen dumpprijzen.

Met zonneboilers is het dan ook veel trickier om te voorspellen of het "rendabel" is. Voor mij is dat wel het geval gelukkig: https://bertha15.wordpres(...)elen-vs-zonneboiler/

[ Bericht 1% gewijzigd door athlonkmf op 26-02-2019 13:36:10 ]
Patroondinsdag 26 februari 2019 @ 13:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 februari 2019 13:27 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Waar komt die angst toch vandaan? Als de ratio van #heatpipes vs #liter boiler goed is afgestemd op het verbruik, dan heb je geen last van stagneren. Bij ons is dat 2 dagen gebeurt vorig jaar, toen we 3 weken op vakantie waren. En zelfs als het gaat stagneren.. en dan? daar is het systeem op ontworpen.

Het doet me zo erg denken aan de onterecht negatieve verhalen omtrent warmtepompen...

[..]

Een opgewarmde buffer kan je nog een paar dagen gratis mee douchen. Handig voor als er regenachtige dagen zijn.

[..]

Te veel is inderdaad niet goed nee. Dan gaat het rendement/terugverdientijd ook flink achteruit. Maar dat geldt ook in mate voor zonnepanelen, als het totale opwek meer is dan het te salderen jaarverbruik. Dan verkoop je de stroom ook tegen dumpprijzen.

Met zonneboilers is het dan ook veel trickier om te voorspellen of het "rendabel" is. Voor mij is dat wel het geval gelukkig: https://bertha15.wordpres(...)elen-vs-zonneboiler/
Inderdaad, hier ook erg tevreden met mijn 175L zonneboiler. Het is niet veel, maar kan vanaf april t/m september nagenoeg elke avond en ochtend gratis douchen. Het salderen heeft er geen invloed op en het is gewoon een fijn gevoel dat wij warm water hebben waar geen stroomnet of gas aan te pas is gekomen.
athlonkmfdinsdag 26 februari 2019 @ 13:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 februari 2019 13:41 schreef Patroon het volgende:

[..]

Inderdaad, hier ook erg tevreden met mijn 175L zonneboiler. Het is niet veel, maar kan vanaf april t/m september nagenoeg elke avond en ochtend gratis douchen. Het salderen heeft er geen invloed op en het is gewoon een fijn gevoel dat wij warm water hebben waar geen stroomnet of gas aan te pas is gekomen.
Nou ja.. de pomp en controller verbruiken wel stroom...

Sowieso is de bezuiniging met onze zonneboiler wat ingewikkeld. Het water wordt ook gebruikt voor de wasmachine en helpt soms ook mee met de warmtepomp.
Ai_KaRaMBadinsdag 26 februari 2019 @ 14:16
Ik ben aan het oriënteren voor zonnepanelen op ons dak. We hebben een zadeldak, waarop op het ZZO zo'n 16 panelen kunnen (hellingshoek zo'n 45 graden). Door schaduw (en het monitoren) overwegen we een systeem met SolarEdge optimizers.

Zou het zinnig zijn om op het NNW-dakvak nog een aantal panelen extra te leggen, om de opbrengst over een langer deel van de dag en op bewolkte dagen te ondersteunen?

Uit het instralingsdiagram lijken panelen die NNW/45graden zijn georiënteerd nog steeds zo'n 50% a 55% rendement op te kunnen leveren. Is dat t.o.v. van het piekvermogen, of is dat over de complete dag-cyclus? edit: gevonden; dat is een percentage van de jaaropbrengst tov optimaal.

@MaGNeT, hoe doen jouw Noord-panelen het over een dag? Heb jij diagrammetjes van hoe een Noord-paneel zich gedraagd tov een Zuid-paneel?
TheFreshPrincedinsdag 26 februari 2019 @ 14:54
quote:
5s.gif Op dinsdag 26 februari 2019 14:16 schreef Ai_KaRaMBa het volgende:
Ik ben aan het oriënteren voor zonnepanelen op ons dak. We hebben een zadeldak, waarop op het ZZO zo'n 16 panelen kunnen (hellingshoek zo'n 45 graden). Door schaduw (en het monitoren) overwegen we een systeem met SolarEdge optimizers.

Zou het zinnig zijn om op het NNW-dakvak nog een aantal panelen extra te leggen, om de opbrengst over een langer deel van de dag en op bewolkte dagen te ondersteunen?

Uit het instralingsdiagram lijken panelen die NNW/45graden zijn georiënteerd nog steeds zo'n 50% a 55% rendement op te kunnen leveren. Is dat t.o.v. van het piekvermogen, of is dat over de complete dag-cyclus? edit: gevonden; dat is een percentage van de jaaropbrengst tov optimaal.

@:MaGNeT, hoe doen jouw Noord-panelen het over een dag? Heb jij diagrammetjes van hoe een Noord-paneel zich gedraagd tov een Zuid-paneel?
Nu nog waardeloos, vergeet ook niet dat ze 34 jaar geleden nog een Elfstedentocht reden rond deze tijd :P

April tot september krijgen ze hier wel aardig wat licht eind van de dag en dan moeten ze het verdienen.

Als het bewolkt is doen ze het in alle richtingen even goed (slecht) dus dan is het een mooie aanvulling op standby verbruik compensatie.

In februari deden ze maar 10% van zuid maar dat kwam vooral door de hoge opbrengst van zuid door de recente zonnige dagen.
Ai_KaRaMBadinsdag 26 februari 2019 @ 15:24
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 februari 2019 14:54 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nu nog waardeloos, vergeet ook niet dat ze 34 jaar geleden nog een Elfstedentocht reden rond deze tijd :P
We waren toevallig van de week foto's aan het terug kijken. Vorig jaar hebben we op 26 februari ook nog geschaatst met onze kinderen :X
quote:
April tot september krijgen ze hier wel aardig wat licht eind van de dag en dan moeten ze het verdienen.
Ai, dat is een goed punt! We wonen tegenover een flat; in de zomer verdwijnt daar in het begin van de avond de zon achter. Ik ben bang dat daardoor dat rendement van 50% niet haalbaar is...
TheFreshPrincedinsdag 26 februari 2019 @ 15:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 februari 2019 15:24 schreef Ai_KaRaMBa het volgende:

[..]

We waren toevallig van de week foto's aan het terug kijken. Vorig jaar hebben we op 26 februari ook nog geschaatst met onze kinderen :X

[..]

Ai, dat is een goed punt! We wonen tegenover een flat; in de zomer verdwijnt daar in het begin van de avond de zon achter. Ik ben bang dat daardoor dat rendement van 50% niet haalbaar is...
Ja, dat kan wel aardig in je rendement hakken inderdaad.

Voor bewolkte dagen maakt het weinig uit maar zodra je harde schaduwen krijgt hobbelt het rendement wel de heuvel af ;)

Is 16 het absolute maximum op zuid/zuid-oost? Ik heb er hier ook 25 op weten te frotten, ondanks 2 dakkapellen :P

Dit is overigens ook zuid/zuid-oost:

zuiddak.jpg

[ Bericht 6% gewijzigd door TheFreshPrince op 26-02-2019 15:38:14 ]
Speekselklierdinsdag 26 februari 2019 @ 15:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 februari 2019 13:41 schreef Patroon het volgende:
Inderdaad, hier ook erg tevreden met mijn 175L zonneboiler. Het is niet veel, maar kan vanaf april t/m september nagenoeg elke avond en ochtend gratis douchen. Het salderen heeft er geen invloed op en het is gewoon een fijn gevoel dat wij warm water hebben waar geen stroomnet of gas aan te pas is gekomen.
Ik heb jaren lang een Agpo gehad. Die stond voor ik denk 100 euro te koop. Een demo model.
Installatie supersimpel en toch 15 jaar lol van gehad. Toen hij kapot was ben ik overgestapt op een warmtepomp boiler een paar jaar geleden.

De volle prijs was ergens rond de 1000 euro of zo.
Of het dan ook rendabel was weet ik niet. Maar die 100 euro had ik er vlot uit.
In de maanden mei-september is het systeem perfect!
TheFreshPrincedinsdag 26 februari 2019 @ 17:10
Je ziet wel dat de dagen nu wat langer worden, er valt nog wel een schaduw van de woning van de buren over de panelen rechts maar over een paar weken staat de zon al wat hoger en zou die schaduw er niet moeten zijn.

Dit was 17:04 uur:

zBzTMmH.jpg
Sounddragondinsdag 26 februari 2019 @ 17:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 februari 2019 15:28 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, dat kan wel aardig in je rendement hakken inderdaad.

Voor bewolkte dagen maakt het weinig uit maar zodra je harde schaduwen krijgt hobbelt het rendement wel de heuvel af ;)

Is 16 het absolute maximum op zuid/zuid-oost? Ik heb er hier ook 25 op weten te frotten, ondanks 2 dakkapellen :P

Dit is overigens ook zuid/zuid-oost:

[ afbeelding ]
naaaaahh, dákkapel? :P als ik daar rechtop in ga staan moeten ze me uitzagen _O-
TheFreshPrincedinsdag 26 februari 2019 @ 17:22
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 februari 2019 17:18 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

naaaaahh, dákkapel? :P als ik daar rechtop in ga staan moeten ze me uitzagen _O-
Ow :P

*meetlint pakt

Ken ik eindelijk iemand die breder is dan 87cm ...
Sounddragondinsdag 26 februari 2019 @ 17:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 februari 2019 17:22 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ow :P

*meetlint pakt

Ken ik eindelijk iemand die breder is dan 87cm ...
geen idee, nooit opgemeten, maar het ziet eruit als 2 misplaatste kattenluikies :7

Ok, het zou passen; ~75 cm :P
TheFreshPrincedinsdag 26 februari 2019 @ 17:31
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 februari 2019 17:29 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

geen idee, nooit opgemeten, maar het ziet eruit als 2 misplaatste kattenluikies :7

Ok, het zou passen; ~75 cm :P
Als ik het huis had laten bouwen, hadden er 2 Velux ramen in gezeten ;)
Was ook makkelijker geweest met de paneeltjes :P
Sounddragondinsdag 26 februari 2019 @ 17:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 februari 2019 17:31 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als ik het huis had laten bouwen, hadden er 2 Velux ramen in gezeten ;)
Was ook makkelijker geweest met de paneeltjes :P
Dan kun je alleen maar ventileren , of had je ze dan ook vrij gelaten? :P

SPOILER
Als ik een huis moest laten bouwen, had het een enkelzijdig dak, en vast niet op het noorden O-)
TheFreshPrincedinsdag 26 februari 2019 @ 18:13
quote:
14s.gif Op dinsdag 26 februari 2019 17:52 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Dan kun je alleen maar ventileren , of had je ze dan ook vrij gelaten? :P

SPOILER
Als ik een huis moest laten bouwen, had het een enkelzijdig dak, en vast niet op het noorden O-)
True... als ik het had laten bouwen, had ik het op een draaiplateau gezet zodat het meedraait met de zon :P
Patroonwoensdag 27 februari 2019 @ 20:13
Wat een heerlijk weer he...elke dag net wat meer opbrengst. Vandaag een perfecte parabool

https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=52053&sid=47323&dt=20190227
revpolenwoensdag 27 februari 2019 @ 21:22
Iemand hier ervaring met panelen op noord?

Mijn zuidkant ligt vol en wil 8/12 panelen gaan leggen op noord. ( in de zin van.. “ de bank leverd toch niks op..” begreep dat je dan maar 50% binnenharkt maar toch beter dan niets!
TheFreshPrincewoensdag 27 februari 2019 @ 21:29
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2019 21:22 schreef revpolen het volgende:
Iemand hier ervaring met panelen op noord?

Mijn zuidkant ligt vol en wil 8/12 panelen gaan leggen op noord. ( in de zin van.. “ de bank leverd toch niks op..” begreep dat je dan maar 50% binnenharkt maar toch beter dan niets!
Ik heb er 11 op noord ;)

Wat heb je nu op zuid liggen aan panelen? En wat voor merk / type omvormer heb je?
revpolenwoensdag 27 februari 2019 @ 21:33
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2019 21:29 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik heb er 11 op noord ;)

Wat heb je nu op zuid liggen aan panelen? En wat voor merk / type omvormer heb je?
Heb nu 8x 290wp en ( per 4 aangesloten ) 2x growatt 1000 omvormer.

Heel misschien wil ik met der tijd nog 2stuks op dak kapel leggen of op me schuur 2stuks. ( maar vind die setjes nog te duur 🙈)
revpolenwoensdag 27 februari 2019 @ 21:36
PpNw6Fmy.png
Ff printscreen me drone filmpje op yt genomen :P

Btw maat van me vroeg vandaag advies... kan via de bouwer bij nieuwbouw aantal panelen uitbreiden... ( hij krijgt standaard 4 stuks.. bouwer wilt voor 11 panelen 6800,- hebben ( en dan heb die de btw er al afgehaald 😂😂😂)
Thinkk-Pinkkwoensdag 27 februari 2019 @ 21:37
Oh dat is bij al die nieuwbouw projecten dat ze belachelijke prijzen vragen.
TheFreshPrincewoensdag 27 februari 2019 @ 21:41
quote:
1s.gif Op woensdag 27 februari 2019 21:33 schreef revpolen het volgende:

[..]

Heb nu 8x 290wp en ( per 4 aangesloten ) 2x growatt 1000 omvormer.

Heel misschien wil ik met der tijd nog 2stuks op dak kapel leggen of op me schuur 2stuks. ( maar vind die setjes nog te duur 🙈)
Ah ja, er is altijd nog wel plek voor een paar panelen :P
Is er een reden voor dat je 2 kleine omvormers hebt? Mss schaduw op 1 van de sets?

edit: je hebt stiekem snel een foto gepost :P
revpolenwoensdag 27 februari 2019 @ 21:44
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2019 21:41 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ah ja, er is altijd nog wel plek voor een paar panelen :P
Is er een reden voor dat je 2 kleine omvormers hebt? Mss schaduw op 1 van de sets?

edit: je hebt stiekem snel een foto gepost :P
Had er eerst 4 omdat ik boven de kapel een zonnenboiler wou. Maar dit werd me daarna juist afgeraden omdat panelen meer opleveren :P
Volgende stap is warmte pomp maar hoop dat die met de tijd goedkoper gaan worden...
TheFreshPrincewoensdag 27 februari 2019 @ 21:46
quote:
1s.gif Op woensdag 27 februari 2019 21:44 schreef revpolen het volgende:

[..]

Had er eerst 4 omdat ik boven de kapel een zonnenboiler wou. Maar dit werd me daarna juist afgeraden omdat panelen meer opleveren :P
Volgende stap is warmte pomp maar hoop dat die met de tijd goedkoper gaan worden...
Ik weet niet hoe je uitkomt met bekabeling en meterkast ivm aanwezige omvormers maar 12 stuks van 300Wp op een 3kW omvormer lijkt me dan wel het handigst.

Opbrengst zal tussen half april en half augustus het hoogst zijn (ivm stand van de zon), rest van het jaar is het vooral een fijn extraatje als het bewolkt is.

Ik verwacht niet dat warmtepompen veel goedkoper worden, de techniek bestaat al een tijdje.

Maar je hebt zo te zien een vrij nieuwe woning, dan zal je niet op een hele zware pomp uitkomen.
Wat stook je aan gas weg?
revpolenwoensdag 27 februari 2019 @ 21:53
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2019 21:46 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik weet niet hoe je uitkomt met bekabeling en meterkast ivm aanwezige omvormers maar 12 stuks van 300Wp op een 3kW omvormer lijkt me dan wel het handigst.

Opbrengst zal tussen half april en half augustus het hoogst zijn (ivm stand van de zon), rest van het jaar is het vooral een fijn extraatje als het bewolkt is.

Ik verwacht niet dat warmtepompen veel goedkoper worden, de techniek bestaat al een tijdje.

Maar je hebt zo te zien een vrij nieuwe woning, dan zal je niet op een hele zware pomp uitkomen.
Wat stook je aan gas weg?
Heb tot nu toe ( afgelopen 3 jaar )
Een energierekening van 18,- :P ( door elk jaar overstappen enz..
ik gebruik 1700kwh en 600 m3 gas
Ik lever gemiddeld 2200 kWh op.

Alleen heb ik nu een horeca keuken gebouwd in me schuur. Waar een koelwerkbank staat te draaien en een grote oven in staat. Ook is mijn vrouw door ziekte al 5 maanden thuis die stookt graag en kijkt hele dag TLC 😂🙈) dus energie zal behoorlijk stuk hoger worden dit jaar!

Ow en heb nu infraroodpaneel boven de bank / stoelen hangen zodat ik wat minder vaak zou moeten stoken...

TxzpwGWl.jpg
TheFreshPrincewoensdag 27 februari 2019 @ 21:57
quote:
1s.gif Op woensdag 27 februari 2019 21:53 schreef revpolen het volgende:

[..]

Heb tot nu toe ( afgelopen 3 jaar )
Een energierekening van 18,- :P ( door elk jaar overstappen enz..
ik gebruik 1700kwh en 600 m3 gas
Ik lever gemiddeld 2200 kWh op.

Alleen heb ik nu een horeca keuken gebouwd in me schuur. Waar een koelwerkbank staat te draaien en een grote oven in staat. Ook is mijn vrouw door ziekte al 5 maanden thuis die stookt graag en kijkt hele dag TLC 😂🙈) dus energie zal behoorlijk stuk hoger worden dit jaar!

Ow en heb nu infraroodpaneel boven de bank / stoelen hangen zodat ik wat minder vaak zou moeten stoken...

[ afbeelding ]
Met zo'n laag gasverbruik zou een 5kW warmtepomp in theorie ruim voldoende moeten zijn. Panasonic / Mitsubishi.
Heb je vloerverwarming?
revpolenwoensdag 27 februari 2019 @ 22:01
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2019 21:57 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Met zo'n laag gasverbruik zou een 5kW warmtepomp in theorie ruim voldoende moeten zijn. Panasonic / Nibe / Mitsubishi.
Heb je vloerverwarming?

Helaas niet! ( domste fout ooit in me leven... toen dacht ik Neh nooit gehad...)
TheFreshPrincewoensdag 27 februari 2019 @ 22:03
quote:
1s.gif Op woensdag 27 februari 2019 22:01 schreef revpolen het volgende:

[..]

Helaas niet! ( domste fout ooit in me leven... toen dacht ik Neh nooit gehad...)
Ok, achteraf wel jammer. Heb het hier overigens ook niet, heb m'n radiatoren vervangen door Jaga convectoren, dan hoeft m'n aanvoertemperatuur eigenlijk nooit boven de 35 graden.

Volgens mij stookt Sjorsie1982 ook gewoon met een warmtepomp en radiatoren. Je aanvoertemperatuur moet dan wat hoger (en dat scheelt wat in rendement).
Mocht dat niet goed bevallen, dan kan je altijd nog je 2 grootste radiatoren vervangen door Jaga's (met DBE). Boven zal niet zo'n vaart lopen, tenzij je daar een werkkamer hebt ofzo.
Makrolonwoensdag 27 februari 2019 @ 22:05
Ben wat aan het testen om met een straalkacheltje mn overschot aan kwhs te gebruiken, maar t valt me toch wel tegen hoeveel die gebruikt. nu al 4 kwh in een paar uurtjes.En dan heb ik alleen de woonkamer een beetje warmer.
TheFreshPrincewoensdag 27 februari 2019 @ 22:06
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2019 22:05 schreef Makrolon het volgende:
Ben wat aan het testen om met een straalkacheltje mn overschot aan kwhs te gebruiken, maar t valt me toch wel tegen hoeveel die gebruikt. nu al 4 kwh in een paar uurtjes.En dan heb ik alleen de woonkamer een beetje warmer.
:P Met een COP van 1.0 dan schiet dat niet echt op idd.

Als mijn warmtepomp lekker "doorpruttelt" loopt hij tussen de 1,2 en 1,8kW (afhankelijk van buitentemperatuur) en houdt dan de hele woning warm :P
In januari een COP van 3.89 gemiddeld, dus afgifte is dan zo'n 5kW aan warmte.

Ik laat m'n overschot dan toch liever uitbetalen door GreenChoice (11 cent per kWh) :P
revpolenwoensdag 27 februari 2019 @ 22:08
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2019 22:05 schreef Makrolon het volgende:
Ben wat aan het testen om met een straalkacheltje mn overschot aan kwhs te gebruiken, maar t valt me toch wel tegen hoeveel die gebruikt. nu al 4 kwh in een paar uurtjes.En dan heb ik alleen de woonkamer een beetje warmer.
Ik kan plafondverwarming echt aanbevelen!
Kost niks zo’n paneeltje en je verwarmd enkel waar je zit!

@magnet.
Moet ook nog eerst schuifdeur laten maken voor de trapgat... ( heb 1 open gat tot aan zolder! ) hangt nu wel dik gordijn voor wat beetje helpt maar toch..)
TheFreshPrincewoensdag 27 februari 2019 @ 22:09
quote:
1s.gif Op woensdag 27 februari 2019 22:08 schreef revpolen het volgende:

[..]

Ik kan plafondverwarming echt aanbevelen!
Kost niks zo’n paneeltje en je verwarmd enkel waar je zit!

@:magnet.
Moet ook nog eerst schuifdeur laten maken voor de trapgat... ( heb 1 open gat tot aan zolder! ) hangt nu wel dik gordijn voor wat beetje helpt maar toch..)
Ok, tot 1e verdieping is dat niet zo'n probleem, dat zit toch in je "woonschil".
Maar zolder is wel wat zonde als je daar amper hoeft te zijn.

Er kan iig van alles, niet alles is via een forum te beoordelen maar ik verwacht niet dat de overstap naar een warmtepomp een groot probleem gaat worden.
Alleen de terugverdientijd zou ik niet naar kijken :P Want met maar 600m3 aardgas per jaar is je rekening ook niet zo schokkend...
revpolenwoensdag 27 februari 2019 @ 22:12
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2019 22:09 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ok, tot 1e verdieping is dat niet zo'n probleem, dat zit toch in je "woonschil".
Maar zolder is wel wat zonde als je daar amper hoeft te zijn.
Yup! Heb dichte trap. Inc. Trapkast. En dan op 1e etage tot zolder 1 open trap dus eigenlijk tot aan zolder 1 groot gat..
TheFreshPrincewoensdag 27 februari 2019 @ 22:13
quote:
1s.gif Op woensdag 27 februari 2019 22:12 schreef revpolen het volgende:

[..]

Yup! Heb dichte trap. Inc. Trapkast. En dan op 1e etage tot zolder 1 open trap dus eigenlijk tot aan zolder 1 groot gat..
Ah, naja, zitten de mussen ook lekker warm O+
revpolenwoensdag 27 februari 2019 @ 22:21
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2019 22:06 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

:P Met een COP van 1.0 dan schiet dat niet echt op idd.

Als mijn warmtepomp lekker "doorpruttelt" loopt hij tussen de 1,2 en 1,8kW (afhankelijk van buitentemperatuur) en houdt dan de hele woning warm :P
In januari een COP van 3.89 gemiddeld, dus afgifte is dan zo'n 5kW aan warmte.

Ik laat m'n overschot dan toch liever uitbetalen door GreenChoice (11 cent per kWh) :P
Daarom wil ik op noord panelen gaan leggen..
Dat “terug verkopen” en dan zo gas rekening op 0 zetten!

Maar warmte pomp kost enkel stroom toch? En daar mee verwarmd hij de ketel? ( als ik het goed heb onthouden..?)
TheFreshPrincewoensdag 27 februari 2019 @ 22:32
quote:
1s.gif Op woensdag 27 februari 2019 22:21 schreef revpolen het volgende:

[..]

Daarom wil ik op noord panelen gaan leggen..
Dat “terug verkopen” en dan zo gas rekening op 0 zetten!

Maar warmte pomp kost enkel stroom toch? En daar mee verwarmd hij de ketel? ( als ik het goed heb onthouden..?)
Warmtepomp verbruikt alleen stroom, er zit een warmtewisselaar in (in de binnen-unit) die de opgewekte warmte overdraagt aan je CV-systeem en een normale CV-pomp die zorgt dat het gaat circuleren. Feitelijk is het van binnen een eenvoudig apparaat (afgezien van de printplaat).

De binnen-unit heeft het meest weg van een CV-ketel, de buiten-unit is in feite een omgekeerde airco-unit (en dus beproefde techniek).
revpolenwoensdag 27 februari 2019 @ 22:34
Ja dan heb ik het goede voor me! Heb achter op de uitbouw nog ruimte voor zo’n unit. En achter bij de cv nog ruimte voor van alles en nog wat!
TheFreshPrincewoensdag 27 februari 2019 @ 22:37
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2019 22:34 schreef revpolen het volgende:
Ja dan heb ik het goede voor me! Heb achter op de uitbouw nog ruimte voor zo’n unit. En achter bij de cv nog ruimte voor van alles en nog wat!
Oh, moet wel lukken dan.
Geluid van een warmtepomp vind ik zelf wel meevallen, wel kan de compressor wat doordreunen (contactgeluid). Op Tweakers heb ik al wat oplossingen voorbij zien komen (o.a. een soort van springveren als dempers) om dat tegen te gaan.

edit: gevonden
2lxvucz.jpg
TheFreshPrincewoensdag 27 februari 2019 @ 22:41
Overigens is het niet alleen terugleveren, een groot deel van de dag draait mijn warmtepomp geheel op m'n zonnepanelen.

Warm water maak ik bijvoorbeeld standaard om 12:30 's middags, de afgelopen 5 dagen heb ik daarbij 0,0kWh afgenomen uit het net, dat lukte geheel op de panelen. Nu kunnen we nog salderen maar ik oefen alvast voor de periode daarna, dan wil je toch zo autonoom mogelijk zijn.

En ook verwarmen lukte op sommige dagen prima. Misschien is het op donkere dagen maar een 5 of 10% besparing maar alles wat je direct kan verbruiken, hoef je niet af te nemen ;)

In februari heb ik tot nu toe 728kWh opgewekt met de panelen en volgens GreenChoice slechts 389kWh teruggeleverd.

Dat betekent dat ik die 728 - 389 = 339 kWh direct heb opverbruikt in huis :)
En panelen op andere vlakken dan het zuiden helpen daarbij, omdat je daarmee je opbrengst meer spreidt. Nu is oost-west bij jou wat lastig maar noord is toch vooral bij bewolkt weer wel een fijne hulp.
revpolenwoensdag 27 februari 2019 @ 23:09
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2019 22:41 schreef MaGNeT het volgende:
Overigens is het niet alleen terugleveren, een groot deel van de dag draait mijn warmtepomp geheel op m'n zonnepanelen.

Warm water maak ik bijvoorbeeld standaard om 12:30 's middags, de afgelopen 5 dagen heb ik daarbij 0,0kWh afgenomen uit het net, dat lukte geheel op de panelen. Nu kunnen we nog salderen maar ik oefen alvast voor de periode daarna, dan wil je toch zo autonoom mogelijk zijn.

En ook verwarmen lukte op sommige dagen prima. Misschien is het op donkere dagen maar een 5 of 10% besparing maar alles wat je direct kan verbruiken, hoef je niet af te nemen ;)

In februari heb ik tot nu toe 728kWh opgewekt met de panelen en volgens GreenChoice slechts 389kWh teruggeleverd.

Dat betekent dat ik die 728 - 389 = 339 kWh direct heb opverbruikt in huis :)
En panelen op andere vlakken dan het zuiden helpen daarbij, omdat je daarmee je opbrengst meer spreidt. Nu is oost-west bij jou wat lastig maar noord is toch vooral bij bewolkt weer wel een fijne hulp.
Ik wil gewoon eind van het jaar 0,- betalen :P liefst nog wat geld toe! :) heb feb tot nu toe 159kw opgeleverd :) vind het zelf netjes met maar 8 panelen
Sunri5ewoensdag 27 februari 2019 @ 23:29
Wat is nou eigenlijk verstandig? Het dak zo vol mogelijk leggen of het aantal panelen afstemmen op het verbruik?
TheFreshPrincewoensdag 27 februari 2019 @ 23:38
quote:
0s.gif Op woensdag 27 februari 2019 23:29 schreef Sunri5e het volgende:
Wat is nou eigenlijk verstandig? Het dak zo vol mogelijk leggen of het aantal panelen afstemmen op het verbruik?
Voorlopig (volgens Wiebes t/m 2020) kan je nog "salderen", dus alles wat je verbruikt streep je weg tegen wat je opwekt. De rest lever je terug tegen bijvoorbeeld 11 cent (bij GreenChoice).

Na 2020 zou daar een "terugleversubsidie" voor in de plaats komen.
Hoe hoog die gaat worden weet nog niemand maar Wiebes gaf aan dat het een terugverdientijd van 7 jaar betekent voor een marktconforme set, waarbij ik uitga van zo'n 14 cent per kWh tegen die tijd. **

Of je dan 1 of 100 panelen legt maakt niet zoveel uit, je krijgt betaald voor wat je teruglevert en dat staat los van wat je verbruikt.

Op basis daarvan heb ik vorig jaar 68 panelen gelegd (25 op zuid, 16 op west, 16 op oost en 11 op noord).

Er is ook altijd een deel van wat je opwekt dat je direct verbruikt, dat "saldeer" je in feite buiten de meter om.

** disclaimer: de overheid is de overheid, onbetrouwbaar stelletje, garantie tot de deur

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 27-02-2019 23:45:38 ]
revpolendonderdag 28 februari 2019 @ 00:13
https://www.vrt.be/vrtnws(...)nV4yfPOBOR7yno3kiFIY
TheFreshPrincedonderdag 28 februari 2019 @ 00:17
quote:
Ja, kwam 100x voorbij vandaag :P

Ben er nog steeds niet over uit wat iemand thuis met zo'n paneel zou moeten, misschien iets voor grote zonneparken.

Waterstofgas is geurloos, je zal er voor de veiligheid een geurtje bij moeten mengen (net als bij aardgas). Wil je het opslaan dan heb je een hele stevige tank met een compressor nodig.
En over de prijs in massaproductie is nog niets bekend. Als het meer dan ¤250 per paneel kost gaat het nooit met zonnepanelen concurreren.

En nee, ik ben niet negatief :P
bambinodonderdag 28 februari 2019 @ 06:23
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 00:17 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, kwam 100x voorbij vandaag :P

Ben er nog steeds niet over uit wat iemand thuis met zo'n paneel zou moeten, misschien iets voor grote zonneparken.

Waterstofgas is geurloos, je zal er voor de veiligheid een geurtje bij moeten mengen (net als bij aardgas). Wil je het opslaan dan heb je een hele stevige tank met een compressor nodig.
En over de prijs in massaproductie is nog niets bekend. Als het meer dan ¤250 per paneel kost gaat het nooit met zonnepanelen concurreren.

En nee, ik ben niet negatief :P
Maar die 250 per paneel verkijk je je nu op. Daar zit namelijk ook warmte in.

Als ik een offerte maak is 250 euro ex. btw per paneel niet duur (dan reken ik dus klein omvormer deel, montage, materiaal etc) bij in.
Dus van 18 naar 20 panelen wordt mijn offerte 500 ex duurder +/-

Als 1 zo'n paneel zelf als verkoopprijs 250 (ex) zou worden. Zou het echt niet verkeerd zijn aangezien er de mogelijkheid voor warmte bij in zit.

Hoe ik dat zou kunnen gaan gebruiken is de vraag. Want er moet dan een apparaat bij die dat omzet in warmte.
Speekselklierdonderdag 28 februari 2019 @ 06:37
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 06:23 schreef bambino het volgende:


Hoe ik dat zou kunnen gaan gebruiken is de vraag. Want er moet dan een apparaat bij die dat omzet in warmte.
het is uiteindelijk gas.
dus ik zou zeggen een conventionele cv ketel, met een branderhuis geschikt voor waterstof gas. Zoals er ook aardgas, propaan, lng en 'russisch gas' ketels bestaan.
leolinedancedonderdag 28 februari 2019 @ 07:19
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 06:37 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

het is uiteindelijk gas.
dus ik zou zeggen een conventionele cv ketel, met een branderhuis geschikt voor waterstof gas. Zoals er ook aardgas, propaan, lng en 'russisch gas' ketels bestaan.
En die bestaat al als concept, stond op de bouwbeurs dit jaar bij Remeha: https://www.dvhn.nl/econo(...)t-erop-24158960.html
TheFreshPrincedonderdag 28 februari 2019 @ 10:07
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 06:23 schreef bambino het volgende:

[..]

Maar die 250 per paneel verkijk je je nu op. Daar zit namelijk ook warmte in.

Als ik een offerte maak is 250 euro ex. btw per paneel niet duur (dan reken ik dus klein omvormer deel, montage, materiaal etc) bij in.
Dus van 18 naar 20 panelen wordt mijn offerte 500 ex duurder +/-

Als 1 zo'n paneel zelf als verkoopprijs 250 (ex) zou worden. Zou het echt niet verkeerd zijn aangezien er de mogelijkheid voor warmte bij in zit.

Hoe ik dat zou kunnen gaan gebruiken is de vraag. Want er moet dan een apparaat bij die dat omzet in warmte.
Het gaat toch om het rendement?

Dit nieuwe paneel kan alleen maar waterstof produceren.
Een zonnepaneel produceert alleen maar stroom.

Hoe bedoel je dan "warmte"? Mijn zonnepanelen produceren uiteindelijk toch ook mijn warmte als de zon schijnt? :P

En je zal die waterstof uiteindelijk onder hoge druk moeten opslaan, dus is er een compressor nodig. En dat moet ook veilig zijn, dus je zal een geurstof moeten meegeven aan de waterstof, anders ruik je het niet bij een lek.

Voor thuis zie ik er dus weinig in...

---------------------

Even op een bierviltje:

250 liter waterstof klinkt nog best veel maar waterstof heeft een dichtheid van slechts 0,08988 gram/liter.

Dat is dus 22,47 gram waterstof per dag.

Praktijkverbruik van een Toyota Mirai is 92km op 1 kilo waterstof.

Met de maximale opbrengst van 1 zo'n paneel van 1 zonnige dag kan je dus 2 kilometer rijden...

Op de gemiddelde opbrengst van een 300Wp zonnepaneel kan je 4km rijden (0,8kWh) in een Tesla.

Rendement van elektrolyse ligt op zo'n 75%... dan zou ik zeggen, met gewone zonnepanelen waterstof maken dan zit je op nagenoeg hetzelfde rendement.

[ Bericht 7% gewijzigd door TheFreshPrince op 28-02-2019 10:31:08 ]
TheFreshPrincedonderdag 28 februari 2019 @ 10:23
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/3208636/burger-met-zonnepaneel-is-de-klos

quote:
’Burger met zonnepaneel is de klos’
Gisteren, 07:05 in WAT U ZEGT

Samen met een aantal andere buurtbewoners hebben we interesse in het plaatsen van zonnepanelen. Het doorrekenen van de baten en de lasten leert dat de terugverdientijd ca. 7 jaren bedraagt, schrijft Anton Smits.


Dit komt door de zogenaamde ’salderingsregeling’, waarbij de opgewekte stroom in mindering wordt gebracht op het totale verbruik. De opbrengst per KWh is dan dus gelijk aan de prijs per KWh die jezelf aan het energiebedrijf betaalt.

Blijkbaar is minister Wiebes echter van plan om deze salderingsregeling af te schaffen in 2021. Dan moet je b.v. voor het totale gebruik het volledige tarief betalen van ca. ¤0,20 en wordt voor je opgewekte energie een veel lager bedrag per KWh in mindering gebracht b.v. ¤0,07

Alle nu gemaakte berekeningen zijn onbetrouwbaar. Indien de salderingsregeling wordt afgeschaft, zijn zonnepanelen helemaal niet meer rendabel en zijn burgers met zonnepanelen de klos. We hebben het project dan ook voorshands stopgezet.

Toch is het van de zotte, dat we van het gas af moeten en de CO2 uitstoot moeten verminderen, maar dat de overheid zelf hierbij de meest onbetrouwbare factor blijkt.

Anton Smits
Het klopt natuurlijk dat de huidige berekeningen dan de prullenbak in kunnen.
Maar je hebt sowieso altijd wel een eigen verbruik van zo'n 25 tot 35% wat niet eens door de meter gaat en wat je dus "intern saldeert".

Dat is bij een set van 3000Wp minimaal 750kWh x ¤0,23 = ¤172,50 per jaar wat je sowieso al verdient en dat wordt gunstiger als de stroomprijs stijgt.

Daarnaast stelt hij dat de terugleversubsidie ¤0,07 wordt, ik verwacht eerder tussen de ¤0,14 en in de jaren daarop aflopend naar ¤0,10 omdat Wiebes 7 jaar tvt voor een goedkoop, marktconform setje aanhoudt.

2250kWh x ¤0,10 = ¤225,- samen met die ¤172,50 per jaar = ¤397,50 opbrengst per jaar.

Vooral de aanschafprijs bepaalt je terugverdientijd. Dat is ook de reden dat ik altijd zeg: ga voor zoveel mogelijk Wp voor een zo laag mogelijke prijs.

Een set van ¤1,00 per Wp zou je in het meest ongunstige geval (zie berekening) dus in 7,55 jaar terugverdienen. Wordt de set duurder, bijvoorbeeld ¤1,50 per Wp, dan is de tvt zo'n 11,32 jaar.

En dan ben ik uitgegaan van een laag eigen verbruik en een lage terugleversubsidie, het kan dus eigenlijk alleen maar meevallen.

Al zou je er 15 jaar over doen om het terug te verdienen, dat is een rendement van 6,67% en dat haal ik op geen enkele spaarrekening ;)

[ Bericht 37% gewijzigd door TheFreshPrince op 28-02-2019 10:44:51 ]
Sounddragondonderdag 28 februari 2019 @ 11:05
En dan gooi je je huis vol, propt een tank onder de grond in de tuin, koopt een auto die erop kan rijden, en dan weet de regering effe niet wat ze ermee moeten en gooien ze je in de LPG mrb groep en betaal je de dikke vette hoofdprijs voor iets wat schoner dan schoon is.
Net als dat mensen die gestopt zijn met tabak en nu een E-sigaret paffen nu in het rookhok lekker longkanker staan op te lopen.

Ik zie op zich wel potentie, maar dan moeten ze wel mensen met verstand in de regering gaan stoppen, anders is het kind al dood voor het de embryo stage bereikt. Als ze namelijk doorgaan met de trend dat ze mensen het deksel op de neus knallen die in subsidie-, eco- en milieu 'gekte' meegaan, komt daar ook een keer een eind aan natuurlijk. w/
TheFreshPrincedonderdag 28 februari 2019 @ 11:07
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 11:05 schreef Sounddragon het volgende:
En dan gooi je je huis vol, propt een tank onder de grond in de tuin, koopt een auto die erop kan rijden, en dan weet de regering effe niet wat ze ermee moeten en gooien ze je in de LPG mrb groep en betaal je de dikke vette hoofdprijs voor iets wat schoner dan schoon is.
Net als dat mensen die gestopt zijn met tabak en nu een E-sigaret paffen nu in het rookhok lekker longkanker staan op te lopen.

Ik zie op zich wel potentie, maar dan moeten ze wel mensen met verstand in de regering gaan stoppen, anders is het kind al dood voor het de embryo stage bereikt. Als ze namelijk doorgaan met de trend dat ze mensen het deksel op de neus knallen die in subsidie-, eco- en milieu 'gekte' meegaan, komt daar ook een keer een eind aan natuurlijk. w/
Ik zie mensen nog niet zo snel thuis waterstofgas tanken.
Je moet met een druk hoger dan 700 bar tanken, bestel daar maar eens een geschikte compressor voor, dan is je winst snel de deur uit ;)
Sounddragondonderdag 28 februari 2019 @ 11:42
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 11:07 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik zie mensen nog niet zo snel thuis waterstofgas tanken.
Je moet met een druk hoger dan 700 bar tanken, bestel daar maar eens een geschikte compressor voor, dan is je winst snel de deur uit ;)
25 jaar geleden zag ik mezelf ook niet layd back onderuitgezakt in een kraan op een schermpje op een wereldwijd digitaal netwerk zitten te kutviolen.

Je weet neem ik aan dat pakweg elke dieselauto van na 2004 een brandstofsysteem heeft waarin zulke drukken peanuts zijn?
TheFreshPrincedonderdag 28 februari 2019 @ 11:47
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 11:42 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

25 jaar geleden zag ik mezelf ook niet layd back onderuitgezakt in een kraan op een schermpje op een wereldwijd digitaal netwerk zitten te kutviolen.

Je weet neem ik aan dat pakweg elke dieselauto van na 2004 een brandstofsysteem heeft waarin zulke drukken peanuts zijn?
Ja, dat weet ik ;) Common rail techniek is knap uitgevonden.
Maar je wil een fuelcell in een auto vullen, niet een paar milliliter door een verstuiver drukken ;)

Als ik wat rondkijk begint de prijs van zo'n compressor bij ¤40.000 en dan heb je nog geen tank die geschikt is voor zo'n druk, geen buizen, geen veiligheidssysteem, geen oplossing voor de geurstof, etc.
Sounddragondonderdag 28 februari 2019 @ 11:53
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 11:47 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, dat weet ik ;) Common rail techniek is knap uitgevonden.
Maar je wil een fuelcell in een auto vullen, niet een paar milliliter door een verstuiver drukken ;)

Als ik wat rondkijk begint de prijs van zo'n compressor bij ¤40.000 en dan heb je nog geen tank die geschikt is voor zo'n druk, geen buizen, geen veiligheidssysteem, geen oplossing voor de geurstof, etc.
laat maar aan de engineers over; als de tijd daar is, komt daar heus een oplossing voor.
TheFreshPrincedonderdag 28 februari 2019 @ 12:08
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 11:53 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

laat maar aan de engineers over; als de tijd daar is, komt daar heus een oplossing voor.
Die oplossing is er dus al, een pomp vanaf ¤40.000

Ik zie niet in hoe zoiets ineens ¤500 zou gaan kosten.

Het moet ook een pomp zijn die absoluut geen smeermiddelen of slijtagedeeltjes mag meepompen, anders sloop je de fuelcell.
knoopiedonderdag 28 februari 2019 @ 13:17
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 11:53 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

laat maar aan de engineers over; als de tijd daar is, komt daar heus een oplossing voor.
Hallo een engineer hier. Het spijt me voor je, maar ik ben het met MaGNeT eens. Waterstof "even" opslaan in een tank onder de grond is zeker niet zo gemakkelijk als in dat artikel geschreven wordt. Compressors en tanks zullen ook erg duur zijn. Sommige dingen kan je omheen engineeren, maar bepaalde grondwetten van de fysiek kom je niet aan voorbij. (Zoals bijvoorbeeld het comprimeren van gas wat nu eenmaal veel energie kost, de kleine molecuulgrootte van waterstof waardoor een dichte tank er voor maken nogal moeilijk is...)
Sounddragondonderdag 28 februari 2019 @ 14:00
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 12:08 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Die oplossing is er dus al, een pomp vanaf ¤40.000

Ik zie niet in hoe zoiets ineens ¤500 zou gaan kosten.

Het moet ook een pomp zijn die absoluut geen smeermiddelen of slijtagedeeltjes mag meepompen, anders sloop je de fuelcell.
500 eur hoeft ook niet toch? Een dieselverstuiver kost ook aardig geld.. Het wordt dan gewoon een intevraal deel van een woning, je keuken kost ook geen 5 tientjes, een CV unit kost ook geld, een warmtepomp ook.. Nu is een pomp die dat kan duur omdat het een non-common device is, maar zodra ze die techniek gaan ontwikken en het wordt massaproductie en dus gemeengoed, zal dat heus gaan veranderen.
Onze warmtepompdroger kostte 8 jaar geleden ook een godsvermogen, inmiddels nog maar de helft ofzo, en dan is hij ook nog een heel stuk efficiënter geworden.
Speekselklierdonderdag 28 februari 2019 @ 14:06
quote:
1s.gif Op donderdag 28 februari 2019 14:00 schreef Sounddragon het volgende:
Onze warmtepompdroger kostte 8 jaar geleden ook een godsvermogen, inmiddels nog maar de helft ofzo, en dan is hij ook nog een heel stuk efficiënter geworden.
DUS kost dat ding over 8 jaar nog steeds een godsvermogen.
Nog los van alle veiligheidsaspecten
Sounddragondonderdag 28 februari 2019 @ 14:08
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 13:17 schreef knoopie het volgende:

[..]

Hallo een engineer hier. Het spijt me voor je, maar ik ben het met MaGNeT eens. Waterstof "even" opslaan in een tank onder de grond is zeker niet zo gemakkelijk als in dat artikel geschreven wordt. Compressors en tanks zullen ook erg duur zijn. Sommige dingen kan je omheen engineeren, maar bepaalde grondwetten van de fysiek kom je niet aan voorbij. (Zoals bijvoorbeeld het comprimeren van gas wat nu eenmaal veel energie kost, de kleine molecuulgrootte van waterstof waardoor een dichte tank er voor maken nogal moeilijk is...)
jij hebt ook weinig fiducie in Je collegae zeg :+

Ik denk zomaar dat ze daar toch echt wel vooraf over nagedacht hebben, of iig wél vertrouwen hebben in het realiseren van oplossingen voor die uitdagingen..
Sounddragondonderdag 28 februari 2019 @ 14:09
quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 14:06 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

DUS kost dat ding over 8 jaar nog steeds een godsvermogen.
Nog los van alle veiligheidsaspecten
assumptions.

Als iedereen zo zou denken, leefden we nog steeds in plaggenhutten.
athlonkmfdonderdag 28 februari 2019 @ 14:13
quote:
1s.gif Op woensdag 27 februari 2019 21:53 schreef revpolen het volgende:

[..]

Ow en heb nu infraroodpaneel boven de bank / stoelen hangen zodat ik wat minder vaak zou moeten stoken...

[ afbeelding ]
Alleen warmt zo'n paneel mensen op. Maar de lucht/meubels/muren worden niet opgewarmd. Dus zet je het uit, en de warmte is weg. Geeft wel direct een behaaglijk gevoel, maar iets dat de woning opwarmt zal prettiger zijn denk ik.

quote:
0s.gif Op donderdag 28 februari 2019 06:23 schreef bambino het volgende:

[..]

Maar die 250 per paneel verkijk je je nu op. Daar zit namelijk ook warmte in.

Maar er zit dan ook alleen warmte in. Of nog erger, er komt iets uit dat enkel gebruikt kan worden voor warmte. Namelijk waterstof.

Elektriciteit kan je voor meer doeleinde gebruiken.

Persoonlijk denk ik dat een zonneboiler dan nog gunstiger is qua rendement dan een H2-paneel. Die zet immers direct warmte om. BIj een H2paneel wordt electriciteit opgewekt om H2 op te weken, die weer verbrand moet worden.