abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_184955777
registreer om deze reclame te verbergen
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaÔsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaÔsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m≤.

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

FotovoltaÔsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit ťťn kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer ťn optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van § 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van § 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van § 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van § 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: § 0,20. § 1,43 gedeeld door § 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_184955940
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_184955972
quote:
En ik 7e qua dagopbrengst :P
EfficiŽntie zoek ik maar niet op...
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_184955989
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 15:55 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

En ik 7e qua dagopbrengst :P
EfficiŽntie zoek ik maar niet op...
35k lekker man! Ik pak op topdagen 25k met 3400wp
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_184956141
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 15:56 schreef Patroon het volgende:

[..]

35k lekker man! Ik pak op topdagen 25k met 3400wp
Ja, knalt wel lekker door zo, >100kWh moet ook nog wel lukken in mei / juni.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  Moderator maandag 11 februari 2019 @ 18:26:48 #6
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_184958505
Op verzoek van Magnet hebben we de Romeinse cijfers in de topic titel verwijderd.
Dit werkten niet helemaal optimaal, en sommige reeksen waren nooit mee veranderd qua nummering.

Dit is dus nu deeltje 20 ;)
pi_184958641
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 18:26 schreef Vonkenboer het volgende:
Op verzoek van Magnet hebben we de Romeinse cijfers in de topic titel verwijderd.
Dit werkten niet helemaal optimaal, en sommige reeksen waren nooit mee veranderd qua nummering.

Dit is dus nu deeltje 20 ;)
*O*
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_184958963
quote:
Zit al 5 jaar in de business maar heb geen idee waar dit over gaat of hoe het werkt. Misschien omdat systemen nu offline zijn?

Ken PVOutput wel, maar alleen voor je zelf.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_184965663
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 18:50 schreef bambino het volgende:

[..]

Zit al 5 jaar in de business maar heb geen idee waar dit over gaat of hoe het werkt. Misschien omdat systemen nu offline zijn?

Ken PVOutput wel, maar alleen voor je zelf.
EfficiŽntie van de set, uitgedrukt in aantal Wh per Wp op het dak ;)
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_184968437
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 18:50 schreef bambino het volgende:

[..]

Zit al 5 jaar in de business maar heb geen idee waar dit over gaat of hoe het werkt. Misschien omdat systemen nu offline zijn?

Ken PVOutput wel, maar alleen voor je zelf.
Op Tweakers vinden ze het leuk om de setjes qua efficiŽntie met elkaar te vergelijken. Het zegt natuurlijk niets, want als het 1x ligt heb je er nog 0% invloed op :)

Wat ik ook niet snap ik mensen die elke dag op tweakers in een bepaald topic posten wat hun opbrengst was...ik kijk regelmatig even naar de opbrengst, maar zie er geen meerwaarde in om dat dagelijks te vermelden op een forum...
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1894109
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_184969157
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 09:12 schreef Patroon het volgende:

[..]

Op Tweakers vinden ze het leuk om de setjes qua efficiŽntie met elkaar te vergelijken. Het zegt natuurlijk niets, want als het 1x ligt heb je er nog 0% invloed op :)

Wat ik ook niet snap ik mensen die elke dag op tweakers in een bepaald topic posten wat hun opbrengst was...ik kijk regelmatig even naar de opbrengst, maar zie er geen meerwaarde in om dat dagelijks te vermelden op een forum...
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1894109
Tweakers he, er zit een paar steekjes bij ons los :{w
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_184969183
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2019 23:49 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

EfficiŽntie van de set, uitgedrukt in aantal Wh per Wp op het dak ;)
DŠt snap ik wel, maar als ik op de link klik zie ik "systemen zijn offline".
Ik weet niet hoe ik terug kan kijken op vandaag waar jij dan 2e zou staan.

Als ik nu klik zie ik 2 mensen boven aan die bizar veel hebben. Die 2e is stuk, want kWh opbrengst staat op hetzelfde getal.
Die 1e klopt niet, die begint al bij 10kWh opgewekt als het systeem opstart.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_184969221
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 10:18 schreef bambino het volgende:

[..]

DŠt snap ik wel, maar als ik op de link klik zie ik "systemen zijn offline".
Ik weet niet hoe ik terug kan kijken op vandaag waar jij dan 2e zou staan.

Als ik nu klik zie ik 2 mensen boven aan die bizar veel hebben. Die 2e is stuk, want kWh opbrengst staat op hetzelfde getal.
Die 1e klopt niet, die begint al bij 10kWh opgewekt als het systeem opstart.
Live scores gerangschikt op efficiency kan je idd alleen zien als actuele score en niet achteraf. Tenzij je donateur bent van PVoutput.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_184969322
De dag begint al goed :)
Amper half 11 en al genoeg stroom opwek om zowel wasmachine als wasdroger tegelijk te laten draaien.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_184969758
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 10:15 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Tweakers he, er zit een paar steekjes bij ons los :{w
?

Bij ons?
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_184969774
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 11:06 schreef Patroon het volgende:

[..]

?

Bij ons?
O+
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_184969783
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 11:08 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

O+
Ben jij ook een tweaker? :P
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_184970365
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 11:08 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ben jij ook een tweaker? :P
Ik ben lid van Tweakers.net en ik tweak aardig wat af.
Dus ik reken mezelf tot Tweaker :P
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_184970701
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 11:45 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik ben lid van Tweakers.net en ik tweak aardig wat af.
Dus ik reken mezelf tot Tweaker :P
Hehe..ik lees er wel regelmatig, maar ben zelf niet zo'n tweaker. Ben daar met mijn zonnepanelen destijds wel goed geholpen!
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_184971479
Ik ben ook maar begonnen met offertes aanvragen voor ons dak. Heeft iemand nog tips met bedrijven die goede deals hebben? Imholz ken ik al :)
I solemnly swear i'm up to no good
pi_184972087
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 13:05 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ik ben ook maar begonnen met offertes aanvragen voor ons dak. Heeft iemand nog tips met bedrijven die goede deals hebben? Imholz ken ik al :)
Zal ook wat van de regio afhangen denk ik. Mijn installateur mag ik niet aanraden van hem, hij verzuipt in het werk :+

Solar Bouwmarkt doet ook installaties, mogelijk kan je daar ook een offerte krijgen en het laten installeren (daar hebben ze vaste tarieven voor). Ze zijn niet te gek duur en je bent flexibel in de keuzes van wat je op je dak wil.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_184972337
Slechte ervaring met Imholz. Hij deed ons een scherpe offerte en toen een andere partij (die tevens hier uit de buurt kwam) daar nog onder ging en ik hem vertelde dat ik het niet ging doen, kreeg ik verwensingen naar mijn hoofd waar de honden geen brood van lusten.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_184972746
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 13:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zal ook wat van de regio afhangen denk ik. Mijn installateur mag ik niet aanraden van hem, hij verzuipt in het werk :+

Solar Bouwmarkt doet ook installaties, mogelijk kan je daar ook een offerte krijgen en het laten installeren (daar hebben ze vaste tarieven voor). Ze zijn niet te gek duur en je bent flexibel in de keuzes van wat je op je dak wil.
Ik zit in zuid-oost Brabant :)


En dankjewel ik ga naar solar kijken :)
I solemnly swear i'm up to no good
pi_184972761
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 14:14 schreef Patroon het volgende:
Slechte ervaring met Imholz. Hij deed ons een scherpe offerte en toen een andere partij (die tevens hier uit de buurt kwam) daar nog onder ging en ik hem vertelde dat ik het niet ging doen, kreeg ik verwensingen naar mijn hoofd waar de honden geen brood van lusten.
Echt... Ik heb juist alleen maar goede dingen over dat bedrijf gehoord.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_184973310
De panelen liggen er nu een jaar op en hebben 6,3 MWh opgebracht ipv de verwachtte 5,8 :D

Heeft er iemand hier al eigenlijk zo'n thuisaccu?
pi_184973532
quote:
17s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 15:06 schreef Audreyoot het volgende:
De panelen liggen er nu een jaar op en hebben 6,3 MWh opgebracht ipv de verwachtte 5,8 :D

Heeft er iemand hier al eigenlijk zo'n thuisaccu?
Nee, nog niet.
§7000 uitgeven om §200 per jaar te besparen is niet zo rendabel :P

En zolang we kunnen salderen is de besparing zelfs §0

Mooie opbrengst :) Alles op zuid, verwacht ik?
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_184973756
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 15:20 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nee, nog niet.
§7000 uitgeven om §200 per jaar te besparen is niet zo rendabel :P

En zolang we kunnen salderen is de besparing zelfs §0

Mooie opbrengst :) Alles op zuid, verwacht ik?
Ja ik las ergens dat er ook al betere accu's van 3k zijn, maar nu zeker nog niet rendabel nee. Bedoelde dan ook meer nŠ de afschaffing salderen :)

18 panelen op Zuid-oost
  woensdag 13 februari 2019 @ 00:41:51 #28
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_184985553
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 februari 2019 14:33 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ik zit in zuid-oost Brabant :)

En dankjewel ik ga naar solar kijken :)
Ik heb Imholz de boel laten doen hier, ook in ZO-Brabant. Naar volle tevredenheid :)
pi_185012388
Vandaag lijkt wel de hoogste opbrengst van 2019 (tot nu toe) te worden.

Zit al op 30kWh en we hebben nog enkele uurtjes licht voor de boeg :)
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_185025652
De verwachting voor vandaag en het weekend ziet er goed uit, zou een prima opbrengst moeten worden *O*
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_185026065
quote:
0s.gif Op donderdag 14 februari 2019 13:41 schreef MaGNeT het volgende:
Vandaag lijkt wel de hoogste opbrengst van 2019 (tot nu toe) te worden.

Zit al op 30kWh en we hebben nog enkele uurtjes licht voor de boeg :)
Gister ook een nieuw record voor 2019.

Mijn beste dag tot nu toe is 1 juni 2017 geweest (2018 een groot deel niet gelogd, wegens een storing). 26.594kwh was de opbrengst toen, goed voor 7.822kWh/kW. Benieuwd of ik dit jaar dat weer kan doorbreken.

Wanneer ik 2700wp erbij leg op de uitbouw zal het niet zo moeilijk worden.. *O*
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_185026273
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 09:07 schreef Patroon het volgende:

[..]

Gister ook een nieuw record voor 2019.

Mijn beste dag tot nu toe is 1 juni 2017 geweest (2018 een groot deel niet gelogd, wegens een storing). 26.594kwh was de opbrengst toen, goed voor 7.822kWh/kW. Benieuwd of ik dit jaar dat weer kan doorbreken.

Wanneer ik 2700wp erbij leg op de uitbouw zal het niet zo moeilijk worden.. *O*
Nice :) 10x 270Wp?
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  vrijdag 15 februari 2019 @ 10:08:03 #33
400021 Faraday01
Inducing, Biatlonfan
pi_185026675
Gisteren 3,72 kWh /kWp opgewekt, dat is niet slecht voor half februari :D
pi_185026713
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 09:32 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nice :) 10x 270Wp?
Nee 9x 300wp.

Ik heb nu 3400wp op het dak maar de omvormer kan 5000wp aan. Dus ga er wat bijleggen. Hij zal dan in de zomer wat aftoppen, maar mijn winter dagverbruik kan zo wel beter worden afgedekt.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_185027964
Zoals nu lijkt wordt vandaag het jaarrecord van gisteren alweer verbroken *O*
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_185028296
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2019 00:41 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik heb Imholz de boel laten doen hier, ook in ZO-Brabant. Naar volle tevredenheid :)
Vooralsnog geen reactie van dat bedrijf mogen ontvangen dus we zullen zien.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_185033103
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 10:10 schreef Patroon het volgende:

[..]

Nee 9x 300wp.

Ik heb nu 3400wp op het dak maar de omvormer kan 5000wp aan. Dus ga er wat bijleggen. Hij zal dan in de zomer wat aftoppen, maar mijn winter dagverbruik kan zo wel beter worden afgedekt.
En anders nog wat in andere richtingen leggen, dan past er nog wel meer op de omvormer zůnder aftoppen en ook goed voor je eigen verbruik :)

Maar dat hoef ik jou niet uit te leggen :+
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_185033734
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 16:36 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

En anders nog wat in andere richtingen leggen, dan past er nog wel meer op de omvormer zůnder aftoppen en ook goed voor je eigen verbruik :)

Maar dat hoef ik jou niet uit te leggen :+
Klopt. Maar zolang het salderen mogelijk is, is alles volledig op zuid het beste. Ik kan daarna altijd nog verplaatsen naar een oost-west opstelling.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_185033750
met een jaarverbruik (meteropname april2018- heden) van -18kwh dacht ik een dezer dagen netto te gaan verbruiken. Vandaag de eerste dag met meer opwek dan verbruik.

het omslagpunt anderhalve dag kunnen uitstellen.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_185034271
Vandaag net door de 50kWh grens gegaan, beste dag van 2019 ook.
Bijna perfect gladde parabool, geen wolk gezien vandaag :)

In mei-juni-juli moet dat nog wel ruim 2x hoger kunnen, oost en noord doen nu nog maar amper mee, zon staat ook nog laag en heeft relatief weinig kracht.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_185034866
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 17:34 schreef MaGNeT het volgende:
Vandaag net door de 50kWh grens gegaan, beste dag van 2019 ook.
Bijna perfect gladde parabool, geen wolk gezien vandaag :)

In mei-juni-juli moet dat nog wel ruim 2x hoger kunnen, oost en noord doen nu nog maar amper mee, zon staat ook nog laag en heeft relatief weinig kracht.
Poeh de rook uit je omvormer? :D
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_185034900
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 18:07 schreef Patroon het volgende:

[..]

Poeh de rook uit je omvormer? :D
:D

Moet goedkomen.

1x SE8k 3-fase op oost/west (32 panelen totaal, gelijk verdeeld)
1x SE8k 3-fase op zuid/noord (36 panelen totaal waarvan 25 op zuid)

De piek zal dus nooit te hoog worden.
Kleinere omvormers had ook nog wel gekund maar SolarEdge staat maximaal 1.35x overdimensionering toe voor de 3-fase omvormers.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  vrijdag 15 februari 2019 @ 18:38:34 #43
400021 Faraday01
Inducing, Biatlonfan
pi_185035427
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 17:34 schreef MaGNeT het volgende:
Vandaag net door de 50kWh grens gegaan, beste dag van 2019 ook.
Bijna perfect gladde parabool, geen wolk gezien vandaag :)

In mei-juni-juli moet dat nog wel ruim 2x hoger kunnen, oost en noord doen nu nog maar amper mee, zon staat ook nog laag en heeft relatief weinig kracht.
Vandaag 16,5 kWh met een perfecte parabool. Hebben jullie er ook 'last' van dat je op dit soort dagen meer over uitbreidingsplannen van je systeem nadenkt? :D
pi_185035679
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 18:38 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Vandaag 16,5 kWh met een perfecte parabool. Hebben jullie er ook 'last' van dat je op dit soort dagen meer over uitbreidingsplannen van je systeem nadenkt? :D
Ik denk er wel eens aan maar heb geen dak meer over :+
Naja, nog wel wat over op noord maar dan moet ik ook weer een andere omvormer hebben...
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_185035929
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 18:38 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Vandaag 16,5 kWh met een perfecte parabool. Hebben jullie er ook 'last' van dat je op dit soort dagen meer over uitbreidingsplannen van je systeem nadenkt? :D
Nee niet echt. Enige plek waar we hooguit nog wat panelen kwijt zouden kunnen op ons schuurtje denk ik :')
pi_185035957
Denken jullie ook altijd bij perfecte dagen zonder panelen waarom die bewoners daar geen zonnepanelen opgooien? Kan daar soms echt niet bij.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_185035984
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 19:08 schreef Patroon het volgende:
Denken jullie ook altijd bij perfecte dagen zonder panelen waarom die bewoners daar geen zonnepanelen opgooien? Kan daar soms echt niet bij.
En ondertussen staat hun geld wel 0.25% te happen op de spaarrekening, waar de Belastingdienst dan ook nog eens een negatief resultaat van weet te maken :P

M'n buren hebben in december 16 panelen op zuid laten leggen en m'n buurman stuurde vandaag een appje met 22,5kWh opgewekt :) Perfect dak voor solar, hij heeft er ook nog eens geen dakkapellen op.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  vrijdag 15 februari 2019 @ 19:13:32 #48
400021 Faraday01
Inducing, Biatlonfan
pi_185036053
quote:
17s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 19:06 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Nee niet echt. Enige plek waar we hooguit nog wat panelen kwijt zouden kunnen op ons schuurtje denk ik :')
zijn die mini systemen met 2 panelen die je op een stopcontact kunt aansluiten kwalitatief redelijk? Dat zou iets voor de schuur kunnen zijn :)
pi_185036083
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 februari 2019 19:13 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

zijn die mini systemen met 2 panelen die je op een stopcontact kunt aansluiten kwalitatief redelijk? Dat zou iets voor de schuur kunnen zijn :)
Ik begreep dat die niet meer in een stopcontact mochten maar mss nog wel rechtstreeks op de groep indien <600Watt?

Heb het vorig jaar nog uitgezocht maar vergeet wel eens wat :P
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  vrijdag 15 februari 2019 @ 19:21:35 #50
96090 Dementor
Sanctimonia Vincet Semper
pi_185036189
Hmm vandaag een redelijk goede dag gehad!
Toffe topicreeks trouwens :)


ZSFJHm9
★★★★★
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')