Ja bah ... kreeg van de week al de vraag "wat doen jullie met de kerst". Het liefst helemaal niks. Maarja ....quote:
quote:
Eton Messquote:Op vrijdag 26 oktober 2018 23:46 schreef MrsDuck het volgende:
Ha!daar is ie! Ik ben de klos om een toetje te maken voor 12 mensen. Voor- en hoofdgerecht worden door anderen gezorgd en zijn behoorlijk klassiek. Ik moet het mee kunnen nemen en ik ga er vanuit dat opwarmen van een saus nog wel gaat maar iets afbakken niet. Opmaak kan eenvoudig in een schaal.
Ik heb al geëxperimenteerd met een romige hangop met een cranberrysaus en gehakte nootjes. Erg lekker. Maar ik weet het nog niet of het dat is. Ergens wil ik twee of drie van dergelijk toetjes maken zodat er wat te kiezen valt. Een mousse, tiramisu, bavarois zou ook nog kunnen. Ach, heb nog twee maanden.
Ik heb deze voor dit weekend gemaakt: https://www.rutgerbakt.nl(...)demousse-rood-fruit/. Wat framboosjes en gehakte hazelnoot erover en klaar. Niet heel moeilijk, wel erg lekker.quote:Op vrijdag 26 oktober 2018 23:46 schreef MrsDuck het volgende:
Ha!daar is ie! Ik ben de klos om een toetje te maken voor 12 mensen. Voor- en hoofdgerecht worden door anderen gezorgd en zijn behoorlijk klassiek. Ik moet het mee kunnen nemen en ik ga er vanuit dat opwarmen van een saus nog wel gaat maar iets afbakken niet. Opmaak kan eenvoudig in een schaal.
Ik heb al geëxperimenteerd met een romige hangop met een cranberrysaus en gehakte nootjes. Erg lekker. Maar ik weet het nog niet of het dat is. Ergens wil ik twee of drie van dergelijk toetjes maken zodat er wat te kiezen valt. Een mousse, tiramisu, bavarois zou ook nog kunnen. Ach, heb nog twee maanden.
mijn god wat een werk gaat dat wordenquote:Op zaterdag 27 oktober 2018 11:10 schreef Tele6 het volgende:
Ik mag tussen Kerst en Oud en Nieuw voor 30-40 man een driegangendiner koken
We koken altijd met een landenthema: vorig jaar heb ik Brits gedaan, met Shepherd's pie en trifle. Degene die de dag erna kookte, had toen een Afrikaans menu.
Dit jaar gaat zij Marokkaans koken en wil ik weer iets koken wat meer winters is dan dat. Ik denk over Amerikaans, met meat loaf en pumpkin/pecan pie. We hebben een paar veganisten, een hoop vegetariërs en iemand met een allergie voor noten en rauwe groenten. Nog best een puzzel
Oh ja hoor. Naar wens ergens tussen 3 en 6 hulpkoks, er is altijd wel genoeg enthousiasme om te komen helpen. Ik moet wel zelf de recepten testen en begrijpelijk uitschrijven, en een goede boodschappenlijst maken.quote:Op zondag 28 oktober 2018 19:40 schreef Prego het volgende:
[..]
mijn god wat een werk gaat dat wordenheb je hulp?
Ik heb laatst een bacon pecan pie gemaakt, ook heel lekker, wellicht iets voor jouw avond.quote:
nouzegquote:Op vrijdag 2 november 2018 08:14 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Dat lijkt me niet zo relevant voor hier
Het gaat hier over recepten, plannen, voorbereidingen. Een linkdump naar een fotodumptopic voegt niets toe. Het mag blijven staan hoor maar het voegt gewoon niets toe, dat is alles.quote:
quote:Op zondag 28 oktober 2018 17:23 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik leerde net over Cafe de Paris boter dus die gaat op de lijst
Jij bent af.quote:You can replace a part volume of butter with margarine,
Hoi! Ik vind je hoofdgang wel erg zoet klinken:quote:Op maandag 5 november 2018 09:09 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Nou, ik ben langzaam begonnen met een overzicht voor het kerstdiner 2018, maar kan nog wel wat aanvullingen en opmerkingen gebruiken van jullie! Ik wil wat dingen van te voren "oefenen", dus vandaar dat ik er nu al over nadenkhet is voor 8 personen, waarvan 2 kinderen van 10 en 13 (die niet al te bijzondere dingen lusten, de standaard dingen lussen ze vaak wel).
Het idee is om een winters menu te maken, mijn schoonvader houdt van traditionele Hollandse gerechten met kerst, dus dat probeer ik, maar dan met een twist.
Amuse: Carpaccio (of misschien met een vulling of zo? Ik neig ook naar iets met gerookte zalm en avocado maardan moet het voorgerecht weer anders denk ik? Hoewel dat misschien dan met tonijn kan?)
Voorgerecht: zalm sashimi met kichi, edamame, daikon, bieslook, wasabi mayonaise (valt dit niet een beetje uit de toon? Maar zou graag iets met vis willen doen ergens in het menu - coquille is geen optie, dat lusten een aantal echt niet jammer genoeg ...)
Soep: uiensoep (misschien een beetje saai maar doet het altijd goed volgens mij, maar iemand misschien nog een iets meer bijzonder recept?) met zelfgemaakt brood en roomboter en een chutney (https://www.okokorecepten.nl/recept/soep/uiensoep/franse-uiensoep)
Hoofdgerecht:
* stoofpot van koeienwang en rode port (moet ik nog even proberen want maak het normaal met rode wijn)
* Pastinaak puree
* Krieltjes uit de oven
* Zoete aardappel puree
* Zelfgemaakte appelmoes
* Zelfgemaakte rode kool
* Wortels
* evt stoofpeertjes?
Nagerecht:
* verschillende kaas en vijgenchutney en dadelbrood enz
* een zoet familietraditie recept (dus weinig in te kiezen)
Koffie / thee met bonbons en zo
Zo ... Shoot!
Het zag er verder wel aardig uit, maar de bron is niet meer te vertrouwen.quote:Op maandag 5 november 2018 11:25 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Gatver. Dit recept is zeker af.
Correct. Maar er is vast een andere bron te vinden. Dat was een van de velen die ik tegenkwam nadat ik het recept in een kookprogramma zag.quote:Op maandag 5 november 2018 11:31 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het zag er verder wel aardig uit, maar de bron is niet meer te vertrouwen.
Wat zou je suggestie hierbij dan zijn?quote:Op maandag 5 november 2018 11:28 schreef aquawoman het volgende:
[..]
Hoi! Ik vind je hoofdgang wel erg zoet klinken:
* Zoete aardappel puree
* Zelfgemaakte appelmoes
* Zelfgemaakte rode kool
* Wortels
* evt stoofpeertjes?
Ik hou zelf absoluut niet van zoet en ben een een hartige eter, dus dat ligt misschien anders voor jouw gasten
Maar goed, smaken verschillen natuurlijk
Aangezien je vrij klassiek doet, pastinaakpuree lekker laten staan. Ik vind haricot verts (in katenspek of opgebakken in boter met een uitje bv.) altijd erg lekker. Gepofte biet heeft veel smaak en kan misschien ook nog wel, is ook erg makkelijk (uur of langer in de oven in aluminiumfolie met tijm, olie, peper en zout en daarna schil eraf pellen). Geroosterde bloemkool (ook makkelijk ivm oven) kan ook nog. Keuze genoeg denk ik. :-)quote:Op maandag 5 november 2018 13:59 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
[..]
Wat zou je suggestie hierbij dan zijn?
Dank je, staat genoteerd!quote:Op maandag 5 november 2018 14:43 schreef vinnypassy het volgende:
Aangezien je vrij klassiek doet, pastinaakpuree lekker laten staan. Ik vind haricot verts (in katenspek of opgebakken in boter met een uitje bv.) altijd erg lekker. Gepofte biet heeft veel smaak en kan misschien ook nog wel, is ook erg makkelijk (uur of langer in de oven in aluminiumfolie met tijm, olie, peper en zout en daarna schil eraf pellen). Geroosterde bloemkool (ook makkelijk ivm oven) kan ook nog. Keuze genoeg denk ik. :-)
Goeie tips!quote:Op maandag 5 november 2018 14:43 schreef vinnypassy het volgende:
[..]
Aangezien je vrij klassiek doet, pastinaakpuree lekker laten staan. Ik vind haricot verts (in katenspek of opgebakken in boter met een uitje bv.) altijd erg lekker. Gepofte biet heeft veel smaak en kan misschien ook nog wel, is ook erg makkelijk (uur of langer in de oven in aluminiumfolie met tijm, olie, peper en zout en daarna schil eraf pellen). Geroosterde bloemkool (ook makkelijk ivm oven) kan ook nog. Keuze genoeg denk ik. :-)
Misschien Hollandse sashimi? Met zoute haring en Hollandse garnaaltjes?quote:Op maandag 5 november 2018 09:09 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Voorgerecht: zalm sashimi met kichi, edamame, daikon, bieslook, wasabi mayonaise (valt dit niet een beetje uit de toon? Maar zou graag iets met vis willen doen ergens in het menu - coquille is geen optie, dat lusten een aantal echt niet jammer genoeg ...)
Oh, die soesjes, dat is een leuk idee! Wel handig om de soesjes thuis alvast te maken denk ik. (Ik heb daar ongeveer anderhalf uur om dingen af te maken. En een boel hulp, maar die moeten eenvoudige instructies hebben)quote:Op zondag 25 november 2018 17:28 schreef vinnypassy het volgende:
Hartige soesjes met roomkaas, bieslook en zalm
Bruschetta met olijfbrood
Een uien- of tomatensoepje met daarbij zelfgemaakt soepstengels bijvoorbeeld deze https://chickslovefood.com/recept/soepstengels-zelf-maken/ Als je de soep met groentebouillon maakt dan kan het vega(n) en halal zijn. Altijd handig bij buurtfeesten waarbij je niet weet wie wat mag/wil eten.quote:Op zondag 25 november 2018 17:09 schreef Lot_1 het volgende:
Inspiratietopic
Ik mag, na het succes van vorig jaar, weer de kerstlunch voor +- 40 personen maken in een soort buurthuis waar een kerstviering is. Het budget is niet enorm en het publiek doe je geen plezier met erg culinair ingewikkelde dingen. Dus ik ben vooral op zoek naar leuke en lekkere kerstige hapjes.
De vorige keer waren de twee plukbroden (één met cranberry-jam en brie, één met pesto en kaas) een groot succes. Verder deden de gevulde eieren, de pigs-in-a-blanket, de kerstmanbrownies (ronde brownies met een aardbei als 'puntmuts') het wel goed geloof ik. Maar om mezelf uit te dagen ben ik op zoek naar vergelijkbare, maar net andere dingen.
Wij hebben dit weekend gegourmet en hadden garnalen van de Lidl (voorgepelde) en die waren prima! Ook niet heel duur.quote:Op dinsdag 27 november 2018 20:32 schreef SgtPorkbeans het volgende:
Ah de voorpretik kijk er nu al naar uit om weer in de keuken te staan
2e kerstdag gaan we echter bij de schoonfamilie gourmetten(
vloeken in de kerk?) Ik wil dan zelf garnalen gaan marineren en dan gaan gourmetten.
![]()
Welke garnalen kan ik dan het beste gebruiken?Voorgepelde garnalen die zijn ingevroren? Ik kan wel wat halen bij de visboer, maar dat is ook weer zo prijzig.![]()
Moet ook nog even op zoek naar een lekkere marinade, kan op zich vrij simpel met wat olijfolie, knoflook en wat basilicum, maar ik vind een pittige marinade ook wel lekker.
Iemand die tips heeft? Andere gourmettips zijn natuurlijk ook altijd welkom.
ik zou geen voorgepelde garnalen gebruiken, gepelde garnalen zijn behandeld met conserveringsmiddelen zodat ze goed blijven. (blegh). Dus gewoon ongepelde ongekookte garnalen, liefst vers van de visboer, maar bevroren kan ook als je dat liever wil.quote:Op dinsdag 27 november 2018 20:32 schreef SgtPorkbeans het volgende:
Ah de voorpretik kijk er nu al naar uit om weer in de keuken te staan
2e kerstdag gaan we echter bij de schoonfamilie gourmetten(
vloeken in de kerk?) Ik wil dan zelf garnalen gaan marineren en dan gaan gourmetten.
![]()
Welke garnalen kan ik dan het beste gebruiken?Voorgepelde garnalen die zijn ingevroren? Ik kan wel wat halen bij de visboer, maar dat is ook weer zo prijzig.![]()
Moet ook nog even op zoek naar een lekkere marinade, kan op zich vrij simpel met wat olijfolie, knoflook en wat basilicum, maar ik vind een pittige marinade ook wel lekker.
Iemand die tips heeft? Andere gourmettips zijn natuurlijk ook altijd welkom.
Niks wat me meteen te binnen schiet. Recepten met zwarte knoflook zou nog wel eens eenvoudiger (te vinden) kunnen zijn.quote:Op zaterdag 8 december 2018 21:17 schreef Helsinki het volgende:
Ik ben op zoek naar een nagerecht waar knoflook in is verwerkt. Iemand een leuk idee?
Knoflookijs? Zijn wel wat receptjes voor te vinden. Weet niet zo goed waar je dat mee kunt combineren, maar dat gaat dan voor mijn gevoel snel de Aziatische kant op (sesam, kokos, rode peper - ingrediënten die je zowel zoet als hartig kunt verwerken).quote:Op zaterdag 8 december 2018 21:17 schreef Helsinki het volgende:
Ik ben op zoek naar een nagerecht waar knoflook in is verwerkt. Iemand een leuk idee?
Jazekerquote:Op dinsdag 11 december 2018 07:57 schreef WKFinal2010 het volgende:
Kan je, gezien het rauwe ei wat je gebruikt bij paneren, huisgemaakte kroketten invriezen (uiteraard voor frituren)?
Goed bezigquote:
Dat ziet er goed uit, leuk recept!quote:Op vrijdag 14 december 2018 11:27 schreef Brandaris01 het volgende:
Afgelopen weekend gebakken aardappeltjes met knoflook en gerookte paprika gemaakt. Heerlijk!Grote plus: het hoeft niet in de oven. Altijd handig als je ook nog tig andere gerechten hebt. De aardappeltjes hoef je niet te schillen.
https://spicysouthernkitchen.com/paprika-potatoes/
Wij maken gluten (en ei-) vrije worteltaart, kerstkoekjes en pepernoten (met een specerijenmengsel gebaseerd op dat van Ottolenghi, dat is wat pittiger dan Silvo, zeg maarquote:Op donderdag 13 december 2018 15:08 schreef Blik het volgende:
Ik ga deze even volgen, moet een (strikt glutenvrij) nagerecht maken voor 1ste Kerstdag.
Ik heb eea gewijzigd en donderdag en brunch toegevoegd. Mijn lijst is nu helemaal compleet. Ik moet alleen de daadwerkelijke boodschappen nog doen.quote:Op vrijdag 14 december 2018 17:25 schreef realAIVD het volgende:
En LS...succes! Wat een ambitieuze kerstplannen! De zondag is mijn favoriet
Wat ga jij maken dan?quote:Op vrijdag 14 december 2018 17:43 schreef ChildoftheStars het volgende:
ik vond mijn kerstdiner al luxe en ingewikkeld, maar als ik de rest zo lees...
Ook lekkerquote:Op maandag 10 december 2018 12:11 schreef ChildoftheStars het volgende:
Ik heb voor eerste kerstdag de taak om het eten te verzorgenDus dat is een heerlijk iets geworden.
Een groene salade met bonen en noten voor de eiwitten. Frittatamuffins met quinoa en pecannoten en courgette. En als toetje Griekse parfaits
Zo he!quote:Op dinsdag 11 december 2018 12:35 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wij vieren dit jaar van zaterdagavond tot en met donderdag kerst. We hebben wat in te halen van de afgelopen jaren. Toen waren we uitgeput van het constante klussen dus we kwamen niet verder dan wat bakken prefabspul in de oven doen. Dit is het voorlopige plan:
Zaterdag:
- Zeebaars
- Asperges
- Ovenaardappeltjes
- IJs van de ijsboerderij
Uit eten! Bijna vergeten![]()
Zondag:
- Komkommergazpacho met feta en rivierkreeftjes
- Aardappeltaart
- Beef Wellington Porchetta (bbq)
- Pompoen met parmezaankost (bbq)
- Bimi met romesco (bbq)
- Stoofpeertjes
- Snickers cheesecake
Maandag: uitgebreid, voorbereiden
- Mushroom hot pot
- Aardappeltaart
- Jamaicaanse beenham (bbq) Beef Wellington
- Zoete aardappelggratin met roquefort (bbq)
- Gegrilde spruitjes (bbq)
- Stoofpeertjes
- Snickers cheesecake
Dinsdag: Gourmet met schoonfamilie
Woensdag:
- Competitiestijl kippendijen Kalfsentrecote met witbiersaus
- Zoete aardappelgratin en andere restjes
Donderdag:
- Jamaicaanse beenham (bbq)
- Perzik chutney
- Jamaicaanse groente-empanadas
- Caribbean spiced potato skins (bbq)
Snacks en smeersels:
Artisjokdip
Cafe de Paris boter
Rosbiefrolletjes met champignons en knoflook
Breasola met stoofpeer en blauwe kaas
Stoofpeer met spek van de barbecue
Feta-wortelspread
Brunch:
Appelflap
Kerstbroodwentelteeftjes en cranberrycompote
Bagels met eggs benedict en zalm
Ik heb wat in te halen na 4 jaar verbouwingen en daarvan 2 kerstmissen in een caravan wonenquote:
Tja... twee vega's zijn zo erg blijquote:Op dinsdag 18 december 2018 18:36 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Wat ga jij maken dan?
[..]
Ook lekker![]()
Dat is triest.quote:Op dinsdag 18 december 2018 18:47 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik heb wat in te halen na 4 jaar verbouwingen en daarvan 2 kerstmissen in een caravan wonen
Oeh, klinkt erg goed!quote:Op dinsdag 18 december 2018 14:06 schreef Gaoxing het volgende:
[..]
Wij maken gluten (en ei-) vrije worteltaart, kerstkoekjes en pepernoten (met een specerijenmengsel gebaseerd op dat van Ottolenghi, dat is wat pittiger dan Silvo, zeg maar). Oh ja, en we gaan een billionaire's shortbread proberen.
Ik vervang grotendeels gewoon meel door glutenvrij meel, maar een beetje uitproberen is wel handig. In de pepernoten gaat bijvoorbeeld wat extra suiker, dat maakt de structuur beter. Oh en patisserie meel is beter dan ‘all purpose’quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |