abonnement Unibet Coolblue
  zondag 16 september 2018 @ 23:06:37 #1
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_181953016
Welkom in het algemene warmtepompen topic.

Omdat het de topicreeks zonnepanelen vervuild begon te raken met informatie over warmtepompen hierbij een apart draadje.

Hoe werkt een warmtepomp
De basiswerking een warmtepomp kan simpel uitgelegd worden; het onttrekken van warmte uit lucht of grond, door middel van stroom.
Er zijn 2 soorten warmtepompen; luchtwarmtepompen, en grondwarmtepompen. Ook wel; luchtgekoppelde en grondgekoppelde systemen.

Bij een grondgekoppeld systeem wordt de warmte onttrokken uit het water in de grond wat omhoog gepompt wordt. Hiervoor wordt stroom gebruikt. Bij luchtwarmtepompen wordt de buitenlucht gebruikt als warmtebron (ook bij temperaturen onder nul!), en hiervoor wordt ook weer stroom gebruikt.

Luchtgekoppelde systemen (luchtwarmtepompen) zijn vooral interessant bij bestaande bebouwing. Ze zijn eenvoudig in te zetten in elke woning, en vragen geen grote aanpassingen. Ze kunnen gecombineerd worden met een bestaande CV (bivalente opstelling), of standalone worden ingezet (monovalent). Eventueel in combinatie met een boilervat voor tapwater. In combinatie met een CV kan er met een relatief kleine pomp gewerkt worden, die als backup de CV heeft. Ook wordt de CV dan nog ingezet voor tapwater. Zonder CV (all-electric, gas eruit!) moet de pomp groter gekozen worden, en niet elke woning is ervoor geschikt.

De voor- en nadelen:
• Luchtwarmtepompen zijn slecht in het maken van (heel) heet water. Dus tapwater maken is moeilijker, en als je alleen radiatoren hebt en een slecht geïsoleerde woning, zal het rendement niet geweldig zijn.

• Luchtwarmtepompen zijn eenvoudig in vrijwel elke woning in te zetten, het type pomp (alleen, of samen met CV) hangt af van uw woning (wel/geen vloerverwarming / isolatie) en van uw gasverbruik.
Bij een dergelijke installatie komt er altijd een buitenunit ergens te staan (soort airco-unit).

Types LWP:
Bij Luchtwarmtepompen zijn er verschillende types. Naast Bivalent en Monovalent kan een warmtepomp ook nog zijn warmte anders afgeven.
In de meeste gevallen praten we bij een LWP over een LWWP (Lucht-Water Warmtepomp).
Lucht onttrekken van buiten en deze overbrengen naar een waterleiding (uw afgiftesysteem).

Ook hierin zijn weer 2 types mogelijk, mono-unit of split-unit.
Een mono unit wordt in Nederland minder gebruikt maar is zeker mogelijk.

Mono houdt in dat het cv water enkel alleen door de buitenunit heen gaat, er is in dit systeem geen echte binnen unit; hooguit dat er binnen een buffer vat staat.
Er is hierdoor een snellere overbrenging van hitte mogelijk waardoor het rendement hoger ligt.
Het nadeel is echter dat bij strenge vorst er kans bestaat dat de leidingen bevriezen.

Split unit houdt in dat er koudemiddel tussen de buiten en binnenunit stroom.
Binnen wordt het koudemiddel om de waterleiding heen geleidt waardoor deze warmte overbrengt aan het centrale verwarmingssysteem (radiatoren/vloerverwarming/convectoren etc).

De andere unit is een LLWP (Lucht-Lucht warmtepomp).
Dit is niets meer dan een Airco.

Buiten unit zuigt lucht aan, verwarmt koelmiddel door compressie uit te voeren, koelmiddel stroom naar binnenunit, aangezogen lucht in de ruimte blaast hier langs heen en wordt verwarmd (of gekoeld!) en blaast deze in de ruimte.

Grondgekoppelde systemen (grondwarmtepompen) zijn vooral interessant in nieuwbouwwijken waarbij er in 1 keer 100 bronnen geboord kunnen worden, dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in kosten, en het is toch braakliggend terrein. Ook bij grote nieuwbouwwoningen kan het interessant zijn. Per woning zijn er tussen de 3 en 6 boringen nodig van 50 tot 150 meter diep. Hier gaat een gesloten buizensysteem in. Een bron begint op 11 graden, en deze daalt over de jaren naar een temperatuur van 6 graden. De daling kan afgeremd worden door in de zomer te koelen (gratis!) en deze warmte weer de grond in te sturen. Ook kan er door middel van zonnecollectoren extra warmte ingevoed worden in de bodem waardoor de bron zelfs op 11 graden blijft, en het overall rendement hoger is en blijft.

De voor- en nadelen:
• Grondwarmtepompen zijn een stuk beter in het maken van heet water;
• Je móet koelen met grondwarmtepompen (dit kan een voordeel óf nadeel zijn), dit koelen is wel gratis;
• Geen buitenunit nodig;
• Kan niet overal door de benodigde boringen;
• Hogere investering, iets hoger rendement.
• Buitenunit kosten wat ruimte, en zijn niet geheel stil.

Types grondwarmtepompen:
Ook bij grondwarmtepompen zijn er 2 types mogelijk.
Water-Water (bron)
Aarde-Water (grond warmte)
Beide principes werken echter hetzelfde. De een vangt zijn water uit bronwater, de andere uit de warmte van de aarde diep in de grond.

LWP:
Bivalent split - Techneco Elga 5kW
Monovalent split 1 fasig - Techneco Loria (4-10kW) met of zonder boilervat (zonder = bivalent).
Monovalent split 3 fasig - Nefit Enviline (3-16kW) met of zonder boilervat (zonder = bivalent).
Monovalent Monobloc 3 fasig - Nefit Enviline (5-17kW) met of zonder boilervat (zonder = bivalent).

Zowel de Loria als de Nefit Enviline zijn ook all-in-one te verkrijgen.
Hier zit dan een 190L boiler in de unit ingebouwd.
Bij de Loria heet dit een Duo, bij de Enviline heet fit Tower.

Uiteraard zijn er nog veel meer merken te verkrijgen, dit is slechts een klein voorbeeld.
Tot nooit .......
pi_181975968
Ik mag weer overstappen van energie leverancier dus aan het rondkijken welke de goedkoopste aanbieder wordt, en mijn eigen verbruiken weer eens nauwkeurig onder de loep genomen.

Nu is dat een beetje vertekend beeld aangezien ik alleenstaand ben en veel van huis ben voor werk. Soms wel eens 10 a 20 dagen per maand waarbij er dus amper stroom wordt verbruikt, niet wordt gekookt, gedoucht en de kachel maar op 10 staat.
Ook heb ik nog 12 zonnepanelen op Oost liggen met mogelijkheid om er 6 op zuid op de garage te leggen.

Ik zou op zich heel graag een warmtepomp willen maar denk dat ik er financieel niks mee opschiet.

Bij verbruiks gegevens op de diverse energie vergelijkings sites vul ik de volgende waardes in

Dag:650 KW
Nacht:850 Kw
Teruglever dag:1400 KW
Teruglever nacht/weekend:600Kw
Gas:750 kuub.

Bovenstaande is gebaseerd op mijn verbruik in 2018. Mijn zonnepanelen leveren 2500KW op maar je verbruikt zelf ook wat dus effectief gezien wordt er 2000 KW terug geleverd.

Vorig jaar had ik nog een offerte van Essent van 300 euro(na aftrek bonus 240) voor een jaar stroom en gas. Nu kom ik op 500 euro(na aftrek bonus 175) en aftrek terugleveren energie.

Maar ik zie de bonus als extraatje wat vroeg of laat ook wel eens verdwijnt. Dan blijft er een berekening staan van rond de 700 euro aan totale kosten aan gas. Ongeveer 280 euro aan verbruik, de rest aan vaste kosten, leveringskosten en netbeheer. Ik betaal dus gewoon bijna het dubbele voor het mogen hebben van een gasaansluiting dan dat wat ik er daadwerkelijk gebruik van maak.
(ik kook inductie en warm water in keuken komt via quuoker.)

700/0.22 cent de KW = ruim 3100 KW aan stroom.
750 kuub gas bij een cop van 3.5 is 1885kw.
1885 x 22 cent = 414 euro.

Simpel gerekend en enkel kijken naar verbruik is de warmtepomp dan ongeveer 300 euro per jaar goedkoper(700 voor gas minus 414 aan elektra).

Misschien reken ik een beetje te simpel?

Zit te twijfelen of ik het allemaal zo zal laten of toch voor een warmtepomp zal gaan. Hierbij opgemerkt dat ik 2 jaar terug een nieuwe Nefit ketel heb laten installeren voor 1700,-. (die kan ik nog wel verkopen via marktplaats) Het afsluiten van gas wil ik dan op de Ivo1985 manier doen.

Mijn huis is behoorlijk geisoleerd, uit 2002 met vloerverwarming.

Ik heb zelf ook zoiets van elk jaar dat je wacht en het gas duurder wordt snij je jezelf in de vingers. Je kunt nog wel 10 jaar wachten tot het gas helemaal niet meer te betalen is en dan denk je van, had ik het maar veel eerder gedaan, toch?

Gezien mijn verbruik en dergelijke, wel of niet voor een warmpepomp gaan?

Dan komt natuurlijk ook de vraag welk systeem en welk merk geschikt is.
pi_181977541
Je berekening met de besparing klopt wel aardig.

Omdat je nog een bijna nieuwe cv-ketel hebt en de winter voor de deur staat, kun je makkelijk je afgiftesysteem testen. In principeet vloerverwarming door het hele huis, is je huis geschikt voor een warmtepomp zonder verdere aanpassingen.

De ultieme test is om de cv aanvoertemperatuur komende winter te begrenzen op maximaal 45 graden en dan rustig wachten op koude dagen. Blijft het warm in huis op de koudste dagen, dan kun je het goed af met een warmtepomp. Waarschijnlijk is een model van ca 5kW al voldoende.
pi_181984346
De cv ketel staat nu op 60 graden. De vloerverwarming staat op 30-35 graden aanvoer. Dus wat dat betreft zou het wel moeten lukken.

Boven heb ik radiatoren maar verblijf daar niet langdurig om het koud te krijgen. De badkamer staat nog in de planning om te verbouwen en dan wil ik daar elektrische vloerverwarming in doen en infrarood verwarmings panelen aan het plafond.
pi_182016863
fictief wat waardes ingevuld bij gaslicht.com. Ik reken dan nu met 2500KW dag en 2000 nacht.
Geen gas meer. Teruglevering blijft hetzelfde. Dan reken ik ruim 2600 Kw voor de warmptepomp per jaar.

De rekening per jaar komt dan op 385 euro bij Essent. Dat is dus effectief maar 115 euro minder als het aanbod van powerpeers voor gas en stroom.

Al met al ga je dus maar 115 euro per jaar besparen voor een investering van ongeveer 6000 euro.
  zaterdag 22 september 2018 @ 01:01:54 #6
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182059007
Ik probeer het nog maar eens in het nieuwe topic:

quote:
0s.gif Op vrijdag 14 september 2018 00:50 schreef leolinedance het volgende:
Ik heb interesse in een warmtepomp systeem. Door alles wat er te koop is weet ik eigenlijk niet precies waar te beginnen. Mijn woning (1995, vrijstaand, ca. 2200 m3 gas per jaar) zal mogelijk op bepaalde punten moeten worden aangepast, en er zal iets voor de warm water voorziening moeten komen. Ook wil ik een Honeywell EVO of gelijkwaardig systeem installeren.

Ik kan hier alles typen wat ik al uitgezocht heb, maar het feit is gewoon dat ik er niet helemaal uit ga komen alleen. Ik moet binnen enkele weken enkele nieuwe radiatoren hebben en die worden in ieder geval alvast LTV.

Kan ik iemand inhuren met veel verstand hiervan die mijn woning analyseert en bijvoorbeeld met 3 opties komt?
Ik hoor overigens steeds vaker dat even wachten beter is. Dat de techniek nog niet uitontwikkeld is en dat het over een paar jaar veel beter/efficiënter wordt. Ik begin maar met LTV en straks een WTW in de nieuwe douche, alle beetjes helpen..
pi_182062241
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2018 04:33 schreef Glider76 het volgende:
Ik mag weer overstappen van energie leverancier dus aan het rondkijken welke de goedkoopste aanbieder wordt, en mijn eigen verbruiken weer eens nauwkeurig onder de loep genomen.

Nu is dat een beetje vertekend beeld aangezien ik alleenstaand ben en veel van huis ben voor werk. Soms wel eens 10 a 20 dagen per maand waarbij er dus amper stroom wordt verbruikt, niet wordt gekookt, gedoucht en de kachel maar op 10 staat.
Ook heb ik nog 12 zonnepanelen op Oost liggen met mogelijkheid om er 6 op zuid op de garage te leggen.

Ik zou op zich heel graag een warmtepomp willen maar denk dat ik er financieel niks mee opschiet.

Bij verbruiks gegevens op de diverse energie vergelijkings sites vul ik de volgende waardes in

Dag:650 KW
Nacht:850 Kw
Teruglever dag:1400 KW
Teruglever nacht/weekend:600Kw
Gas:750 kuub.

Bovenstaande is gebaseerd op mijn verbruik in 2018. Mijn zonnepanelen leveren 2500KW op maar je verbruikt zelf ook wat dus effectief gezien wordt er 2000 KW terug geleverd.

Vorig jaar had ik nog een offerte van Essent van 300 euro(na aftrek bonus 240) voor een jaar stroom en gas. Nu kom ik op 500 euro(na aftrek bonus 175) en aftrek terugleveren energie.

Maar ik zie de bonus als extraatje wat vroeg of laat ook wel eens verdwijnt. Dan blijft er een berekening staan van rond de 700 euro aan totale kosten aan gas. Ongeveer 280 euro aan verbruik, de rest aan vaste kosten, leveringskosten en netbeheer. Ik betaal dus gewoon bijna het dubbele voor het mogen hebben van een gasaansluiting dan dat wat ik er daadwerkelijk gebruik van maak.
(ik kook inductie en warm water in keuken komt via quuoker.)

700/0.22 cent de KW = ruim 3100 KW aan stroom.
750 kuub gas bij een cop van 3.5 is 1885kw.
1885 x 22 cent = 414 euro.

Simpel gerekend en enkel kijken naar verbruik is de warmtepomp dan ongeveer 300 euro per jaar goedkoper(700 voor gas minus 414 aan elektra).

Misschien reken ik een beetje te simpel?

Zit te twijfelen of ik het allemaal zo zal laten of toch voor een warmtepomp zal gaan. Hierbij opgemerkt dat ik 2 jaar terug een nieuwe Nefit ketel heb laten installeren voor 1700,-. (die kan ik nog wel verkopen via marktplaats) Het afsluiten van gas wil ik dan op de Ivo1985 manier doen.

Mijn huis is behoorlijk geisoleerd, uit 2002 met vloerverwarming.

Ik heb zelf ook zoiets van elk jaar dat je wacht en het gas duurder wordt snij je jezelf in de vingers. Je kunt nog wel 10 jaar wachten tot het gas helemaal niet meer te betalen is en dan denk je van, had ik het maar veel eerder gedaan, toch?

Gezien mijn verbruik en dergelijke, wel of niet voor een warmpepomp gaan?

Dan komt natuurlijk ook de vraag welk systeem en welk merk geschikt is.
Je vergeet de verbruiksstroom of sluipstroom en als je warm water wilt moet je 1x in de zoveel tijd legionella ontsmetting uitvoeren. De legionella ontsmetting kost bij mij 8 kwh per keer. Gangbaar is elke week, dus rond de 1,50 per week, of 78 euro per jaar. Daarom doe ik het niet meer elke week.
Mijn sluipstroom is rond de 50 w, oftewel 88 euro per jaar. Als je het sluipverbruik wilt weten moet je dat vragen aan de leverancier incl alle onderdelen. Zo heb ik een aparte cv pomp, 2 aparte 3wegkleppen en meerdere sensoren die niet in de behuizing zitten. Vaak wordt dit niet meegenomen als je het verbruik vraagt bij de leverancier.
Kies je voor een monoblock dan pomp je cv water continu als de buitentemperatuur 5 graden of lager is, wat ook weer euros kost....

Als je geen gas hebt raak je ook de helft kwijt van je jaarlijkste welkomstbonus wat ook rond de 75 euro per jaar kost.

die 300 euro per jaarr winst ben je zo kwijt aan bijkomende zaken die je nu niet meeneemt.

[ Bericht 1% gewijzigd door sjorsie1982 op 22-09-2018 10:28:40 ]
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182062285
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 01:01 schreef leolinedance het volgende:
Ik probeer het nog maar eens in het nieuwe topic:

[..]

Ik hoor overigens steeds vaker dat even wachten beter is. Dat de techniek nog niet uitontwikkeld is en dat het over een paar jaar veel beter/efficiënter wordt. Ik begin maar met LTV en straks een WTW in de nieuwe douche, alle beetjes helpen..
een cop rond de 3,5 tot 4 is al decennia de kwaliteit, veel beter wordt het niet. De installatiekosten zullen zakken als de klant niet meer accepteert dat installateurs het voordoen dat je een fusiereactor in je huis krijgt, maar gewoon een veredelde koelkast.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182062358
quote:
0s.gif Op woensdag 19 september 2018 22:46 schreef Glider76 het volgende:
Al met al ga je dus maar 115 euro per jaar besparen voor een investering van ongeveer 6000 euro.
Ik had rond de 600 m3 aan gas en ik ben met mijn warmtepomp iets meer kwijt aan energiekosten in de praktijk. Daar heb ik de netbeheerkosten van gas meegenomen. Ik heb de jaarlijkse welkomstbonus halvering niet meegenomen.
Het jaar dat ik ben overgestapt zijn de energiekosten voor iedereen gestegen vanwege hogere belastingen en verlaging van de teruggave energiebelasting. Dus het beeld is iets vertekend, maar het gaat echt om tientjes aan besparing bij mij per jaar voor een investering van rond de 6000 euro.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182062584
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 01:01 schreef leolinedance het volgende:
Ik probeer het nog maar eens in het nieuwe topic:

[..]

Ik hoor overigens steeds vaker dat even wachten beter is. Dat de techniek nog niet uitontwikkeld is en dat het over een paar jaar veel beter/efficiënter wordt. Ik begin maar met LTV en straks een WTW in de nieuwe douche, alle beetjes helpen..
Het is niet zo dat de warmtepomp net bestaat.
Peter von Rittinger bouwde in 1856 de eerste warmtepomp, vanaf 1939 worden ze al ingezet.
Vergeet niet dat een koelkast, airco, koelkast of warmtepompdroger ook een warmtepomp is.

Mijn warmtepomp is van Mitsubishi, die maken ze daar al sinds 1968 en in Japan zijn die dingen zeer populair.

De enige reden dat we in Nederland denken dat de techniek in de kinderschoenen staat is omdat we in Nederland altijd goedkoop op aardgas gestookt hebben en het hebben van een warmtepomp daarom totaal niet interessant was.

Uiteraard worden ze nog steeds doorontwikkeld maar echt grote stappen verwacht ik niet meer.

Dit was overigens het overzicht van warmtepompen in de EU in 2014 (airco's zijn hier niet in meegerekend, al worden ze in Italië en Frankrijk ook veel ingezet om te koelen):

pi_182063074
Juni 2019 wordt onze nieuwbouwwoning opgeleverd met stadsverwarming. SW gaat eruit. Ik ben opzoek naar een kundige partij die mij van een budget offerte kan voorzien voor het leveren en plaatsen van een monobloc 5kw lucht/water WP. (Ik ben wel gecharmeerd van de Panasonic WH-MDC05H3E5).

Als iemand goede ervaringen heeft met een bepaalde partij dan hoor ik het graag :)
pi_182063110
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 11:42 schreef Revolution-NL het volgende:
Juni 2019 wordt onze nieuwbouwwoning opgeleverd met stadsverwarming. SW gaat eruit. Ik ben opzoek naar een kundige partij die mij van een budget offerte kan voorzien voor het leveren en plaatsen van een monobloc 5kw lucht/water WP. (Ik ben wel gecharmeerd van de Panasonic WH-MDC05H3E5).

Als iemand goede ervaringen heeft met een bepaalde partij dan hoor ik het graag :)

Als ik het telefoonnummer van mijn installateur geef gaat hij me slaan denk ik :+
Ze hebben het allemaal smoordruk...
pi_182063134
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 11:46 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als ik het telefoonnummer van mijn installateur geef gaat hij me slaan denk ik :+
Ze hebben het allemaal smoordruk...
Gaat vooralsnog om een budget offerte, plaatsing gaat pas medio volgend jaar plaatsvinden. Gezien de drukte wil ik graag tijdig knopen doorhakken zodat ik straks niet hoef te wachten.

Vind het vooral van belang dat er genoeg kennis is bij de installateur, vooralsnog hoor ik veel berichten dat installateurs niet weten wat ze aanbieden of tegen torenhoge prijzen.

Installatie hoeft bij een monobloc volgens mij niet heel spannend te zijn.
pi_182063202
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 11:42 schreef Revolution-NL het volgende:
Juni 2019 wordt onze nieuwbouwwoning opgeleverd met stadsverwarming. SW gaat eruit. Ik ben opzoek naar een kundige partij die mij van een budget offerte kan voorzien voor het leveren en plaatsen van een monobloc 5kw lucht/water WP. (Ik ben wel gecharmeerd van de Panasonic WH-MDC05H3E5).

Als iemand goede ervaringen heeft met een bepaalde partij dan hoor ik het graag :)

je bent aan de late kant om een offerte te vragen. Ik denk dat je over 5 jaar aan de beurt bent. Die van mij geef ik niet, want dat bedrijf doet ook andere dingen en ik wacht al 2 jaar op kleine werkzaamheden....
Op het bedrijf waar ik werk leveren wij oa aan installateurs. Deze hebben wel vraag naar spullen van ons, maar hebben de mensen niet om het werk uit te voeren, daarom annuleren ze opdrachten bij ons.

[ Bericht 7% gewijzigd door sjorsie1982 op 22-09-2018 11:59:57 ]
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182063210
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 11:47 schreef Revolution-NL het volgende:
Installatie hoeft bij een monobloc volgens mij niet heel spannend te zijn.
Volgens vele installateurs krijg je een fusiereactor thuis hoor, zo ingewikkeld is het met bijhehorende prijs van 1000+ tot 2000 euro aan installatiekosten. Ik heb er 1 gevonden waarbij ik het zelf mocht doen (wat echt niet gangbaar is) en werd daarna gecontrolleerd met inbedrijfname, dat koste 750 euro excl btw.
quote:
Gezien de drukte wil ik graag tijdig knopen doorhakken zodat ik straks niet hoef te wachten.
Dit is niet tijdig maar veelst te laat.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182063589
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 11:55 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Volgens vele installateurs krijg je een fusiereactor thuis hoor, zo ingewikkeld is het met bijhehorende prijs van 1000+ tot 2000 euro aan installatiekosten. Ik heb er 1 gevonden waarbij ik het zelf mocht doen (wat echt niet gangbaar is) en werd daarna gecontrolleerd met inbedrijfname, dat koste 750 euro excl btw.

[..]

Dit is niet tijdig maar veelst te laat.
Te laat? Bij een monobloc moet er alleen wat leidingwerk geregeld worden, that's it.
Desnoods bestel ik dat ding zelf wel :P, schijnen in Frankrijk goedkoop leverbaar te zijn :)
  zaterdag 22 september 2018 @ 12:37:00 #17
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182063704
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 10:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het is niet zo dat de warmtepomp net bestaat.
Peter von Rittinger bouwde in 1856 de eerste warmtepomp, vanaf 1939 worden ze al ingezet.
Vergeet niet dat een koelkast, airco, koelkast of warmtepompdroger ook een warmtepomp is.

Mijn warmtepomp is van Mitsubishi, die maken ze daar al sinds 1968 en in Japan zijn die dingen zeer populair.

De enige reden dat we in Nederland denken dat de techniek in de kinderschoenen staat is omdat we in Nederland altijd goedkoop op aardgas gestookt hebben en het hebben van een warmtepomp daarom totaal niet interessant was.

Uiteraard worden ze nog steeds doorontwikkeld maar echt grote stappen verwacht ik niet meer.

Dit was overigens het overzicht van warmtepompen in de EU in 2014 (airco's zijn hier niet in meegerekend, al worden ze in Italië en Frankrijk ook veel ingezet om te koelen):

[ afbeelding ]
Dan ontbreekt het in NL in ieder geval aan kennis of ondernemingsdrift op dit gebied. Waar je met zonnepanelen wordt doodgegooid met aanbieders die alles voor je regelen is dat met warmtepompen en alles wat daarbij komt kijken een heel ander verhaal.
  zaterdag 22 september 2018 @ 12:39:27 #18
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182063728
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 11:42 schreef Revolution-NL het volgende:
Juni 2019 wordt onze nieuwbouwwoning opgeleverd met stadsverwarming. SW gaat eruit. Ik ben opzoek naar een kundige partij die mij van een budget offerte kan voorzien voor het leveren en plaatsen van een monobloc 5kw lucht/water WP. (Ik ben wel gecharmeerd van de Panasonic WH-MDC05H3E5).

Als iemand goede ervaringen heeft met een bepaalde partij dan hoor ik het graag :)

Laat even weten als je die hebt gevonden. Dat wil ik ook wel.
pi_182063850
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 12:27 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Te laat? Bij een monobloc moet er alleen wat leidingwerk geregeld worden, that's it.
Desnoods bestel ik dat ding zelf wel :P, schijnen in Frankrijk goedkoop leverbaar te zijn :)
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 12:27 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Te laat? Bij een monobloc moet er alleen wat leidingwerk geregeld worden, that's it.
Desnoods bestel ik dat ding zelf wel :P, schijnen in Frankrijk goedkoop leverbaar te zijn :)
Dat is is jouw mening.... en ook die van mij hoor
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182063853
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 september 2018 12:37 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dan ontbreekt het in NL in ieder geval aan kennis of ondernemingsdrift op dit gebied. Waar je met zonnepanelen wordt doodgegooid met aanbieders die alles voor je regelen is dat met warmtepompen en alles wat daarbij komt kijken een heel ander verhaal.
Gas was te goedkoop en teveel aanwezig om aan alternatieven te denken.
Zonnepanelen bestaan al 50 jaar, maar pas de afgelopen 5-10 jaar worden ze actief verkocht al dan niet vanwege de subsidie.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182065311
Precies, gas wordt ten opzichte van elektra nog steeds relatief goedkoop en gehouden.
De energiebelasting op gas is 2,68 cent per kWh (9,7kWh per m3 gas en 26,001ct energiebelasting per m3).
De energiebelasting op elektriciteit is 10,458 cent per kWh.
Nu moet je om helemaal eerlijk te zijn ook het rendement van de elektriciteitsproductie rekenen, een goede 40%, om de energiebelasting per hoeveelheid CO2 gelijk te trekken.

Voor 1kWh elektriciteit is dus ca 2,5kWh gas nodig.

Trek je de energiebelasting op elektriciteit berekend naar CO2-uitstoot naar het niveau van de belasting op aardgas, dan zou de energiebelasting op elektriciteit 6,70ct per kWh moeten zijn. Elektriciteit zou dan 3,77ct exclusief btw goedkoper worden. Inclusief btw 4,55ct.

Bij de keuze voor een warmtepomp valt de financiële berekening dan al snel vele tientallen euro's per jaar meer in het voordeel van de warmtepomp uit.

Gelukkig beseft de politiek dat ook, en worden de tarieven voor energiebelasting komende jaren aangepast.
pi_182073848
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 10:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het is niet zo dat de warmtepomp net bestaat.
Peter von Rittinger bouwde in 1856 de eerste warmtepomp, vanaf 1939 worden ze al ingezet.
Vergeet niet dat een koelkast, airco, koelkast of warmtepompdroger ook een warmtepomp is.

Mijn warmtepomp is van Mitsubishi, die maken ze daar al sinds 1968 en in Japan zijn die dingen zeer populair.

De enige reden dat we in Nederland denken dat de techniek in de kinderschoenen staat is omdat we in Nederland altijd goedkoop op aardgas gestookt hebben en het hebben van een warmtepomp daarom totaal niet interessant was.

Uiteraard worden ze nog steeds doorontwikkeld maar echt grote stappen verwacht ik niet meer.

Dit was overigens het overzicht van warmtepompen in de EU in 2014 (airco's zijn hier niet in meegerekend, al worden ze in Italië en Frankrijk ook veel ingezet om te koelen):

[ afbeelding ]
Mooi plaatje, in italie dus 17 miljoen lucht heatpumps als ik het goed begrijp.

Maar zullen dat de simpele inverter airco's zijn? of de wellicht iets nieuwere warmtepompen met binnenunit en boiler om door te koppelen aan radiatoren en warm water?

Want ja, een airco compresser is al zo oud als de weg naar rome.

Italie is verreweg de grootste markt lijkt het wel, dus daar zouden ze het niet meer als een kernreactor zien en installatiekosten dus minimaal zijn.

Ben wel benieuwd of er dus in Italie warmptepompen te koop zijn met boilervat.
pi_182074200
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 10:31 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Ik had rond de 600 m3 aan gas en ik ben met mijn warmtepomp iets meer kwijt aan energiekosten in de praktijk. Daar heb ik de netbeheerkosten van gas meegenomen. Ik heb de jaarlijkse welkomstbonus halvering niet meegenomen.
Het jaar dat ik ben overgestapt zijn de energiekosten voor iedereen gestegen vanwege hogere belastingen en verlaging van de teruggave energiebelasting. Dus het beeld is iets vertekend, maar het gaat echt om tientjes aan besparing bij mij per jaar voor een investering van rond de 6000 euro.
Maar stond jij voor de keuze om je cv ketel te vernieuwen en dus maar gelijk opgeschaald naar de toekomst en een warmtepomp genomen?

Ik zelf heb in 2016 een nieuwe cv ketel geplaatst. Dat was midden in een grote verbouwing en had toen geen tijd om dat hele warmptepomp gebeuren goed uit te zoeken. Teveel keus en onduidelijkheid.

Achteraf wel een gemiste kans maar had toen gewoon andere zaken aan mijn hoofd en de defecte ketel kon binnen 2 dagen vervangen worden.
pi_182074756
Nog een vraag, De buitenunit houdt het boilervat op bv 55 graden. Wordt je vloerverwarming nu vanuit datzelfde boilervat gevoedt of zit er in de binnenunit een soort vertakking waarbij de compressor dus seperaat je verwarmings circuit en de boiler van warmte voorziet?

In dat geval dient het SWW boilervat dan dus ook gelijk als buffervat zodat buitenunit minder vaakt hoeft aan te slaan?
pi_182075077
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 00:35 schreef Glider76 het volgende:
Nog een vraag, De buitenunit houdt het boilervat op bv 55 graden. Wordt je vloerverwarming nu vanuit datzelfde boilervat gevoedt of zit er in de binnenunit een soort vertakking waarbij de compressor dus seperaat je verwarmings circuit en de boiler van warmte voorziet?

In dat geval dient het SWW boilervat dan dus ook gelijk als buffervat zodat buitenunit minder vaakt hoeft aan te slaan?
Bij mijn installatie zit een driewegklep die aangestuurd wordt door de binnenunit.

Dus als hij warm water maakt stuurt hij het CV water naar het boilervat en als hij gewoon verwarmt gaat het naar het CV circuit met buffervat (ook op foto).

Boilervat staat in bijkeuken woning, warmtepomp binnenunit en buffervat in vrijstaande garage, dus aardig wat buizen en stroomkabels onder de bestrating ;)



De klep is dat zwarte ding met opgerold snoer, moest nog aangesloten worden.

De 2 buizen die de vloer in gaan, gaan naar de bijkeuken.
pi_182077580
quote:
1s.gif Op zondag 23 september 2018 00:46 schreef MaGNeT het volgende:

[ afbeelding ]

De klep is dat zwarte ding met opgerold snoer, moest nog aangesloten worden.

De 2 buizen die de vloer in gaan, gaan naar de bijkeuken.
Wat een mooie installatie zeg!
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_182077622
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 september 2018 01:01 schreef leolinedance het volgende:
Ik probeer het nog maar eens in het nieuwe topic:

Ik hoor overigens steeds vaker dat even wachten beter is. Dat de techniek nog niet uitontwikkeld is en dat het over een paar jaar veel beter/efficiënter wordt. Ik begin maar met LTV en straks een WTW in de nieuwe douche, alle beetjes helpen..
I.m.o. is de isolatiewaarde (Rd van de diverse schillen: vloer/bodem, muren, ramen en dak) van je woning de belangrijkste parameter die bepaalt welk systeem je het beste kan kiezen.

Alkmaar toch?
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
  zondag 23 september 2018 @ 09:36:11 #28
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182077902
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 09:10 schreef blomke het volgende:

[..]

I.m.o. is de isolatiewaarde (Rd van de diverse schillen: vloer/bodem, muren, ramen en dak) van je woning de belangrijkste parameter die bepaalt welk systeem je het beste kan kiezen.

Alkmaar toch?
Regio Eindhoven.

Geluid is ook een belangrijke factor. En grootte warmwater voorziening. En ik denk dat mijn vloerverwarming niet zo goed is. En zo zijn er nog wel meer zaken. Heb nou eenmaal niet onbeperkte tijd om me overal tot in detail in te verdiepen. Zou dat graag eens allemaal bespreken en doorrekenen.

[ Bericht 0% gewijzigd door leolinedance op 23-09-2018 09:47:07 ]
pi_182078452
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 00:12 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Maar stond jij voor de keuze om je cv ketel te vernieuwen en dus maar gelijk opgeschaald naar de toekomst en een warmtepomp genomen?

Ik zelf heb in 2016 een nieuwe cv ketel geplaatst. Dat was midden in een grote verbouwing en had toen geen tijd om dat hele warmptepomp gebeuren goed uit te zoeken. Teveel keus en onduidelijkheid.

Achteraf wel een gemiste kans maar had toen gewoon andere zaken aan mijn hoofd en de defecte ketel kon binnen 2 dagen vervangen worden.
twijfel geval. Hij kon nog wel mee, maar de eerste reparatie was uit uitgevoerd, wat vaak het begin is van meer reparaties. Ik deed het vanwege de subsidie die er toen was en de overheid is niet betrouwbaar op dat vlak, dus het is niet duidelijk hoe lang die bleef.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182078504
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 00:35 schreef Glider76 het volgende:
Nog een vraag, De buitenunit houdt het boilervat op bv 55 graden. Wordt je vloerverwarming nu vanuit datzelfde boilervat gevoedt of zit er in de binnenunit een soort vertakking waarbij de compressor dus seperaat je verwarmings circuit en de boiler van warmte voorziet?

In dat geval dient het SWW boilervat dan dus ook gelijk als buffervat zodat buitenunit minder vaakt hoeft aan te slaan?
Ik heb een boiler voor ww alleen die het water op 40 graden houdt, dezelfde als MaGNeT, maar een aparte 40l vat aangesloten op het cv als buffervat voor de ontdooiing van mijn monoblock en als buffervat zodat mijn monoblock niet zo vaak aan hoeft. Er is een aparte cv pomp die aan/uit gaat via mijn thermostaat en het warme water uit het 40l vat naar mijn radiatoren pompt. Dit alles wordt geregeld via 2 aparte 3-wegkleppen.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182080596
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 10:12 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Ik heb een boiler voor ww alleen die het water op 40 graden houdt, dezelfde als MaGNeT, maar een aparte 40l vat aangesloten op het cv als buffervat voor de ontdooiing van mijn monoblock en als buffervat zodat mijn monoblock niet zo vaak aan hoeft. Er is een aparte cv pomp die aan/uit gaat via mijn thermostaat en het warme water uit het 40l vat naar mijn radiatoren pompt. Dit alles wordt geregeld via 2 aparte 3-wegkleppen.
Heb je vloerverwarming, ik wil de vloerverwarming namelijk als buffer gebruiken.
Tap haal ik waarschijnlijk de eerste 5 jaar nog bij de stadsverwarming vandaan gezien het erop lijkt dat ik voor 5 jaar aan de stadsverwarming aansluiting lijk vast te zetten.

In de toekomst wil ik dat invullen met een aparte WP boiler.
pi_182080744
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 12:22 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Heb je vloerverwarming, ik wil de vloerverwarming namelijk als buffer gebruiken.
Tap haal ik waarschijnlijk de eerste 5 jaar nog bij de stadsverwarming vandaan gezien het erop lijkt dat ik voor 5 jaar aan de stadsverwarming aansluiting lijk vast te zetten.

In de toekomst wil ik dat invullen met een aparte WP boiler.
ja ik heb een gedeelte vloerverwarming. Je kan dat ook gebruiken als vat.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182084204
Even een vraag, ik lees veel mee en vanwege de aankoop van mijn nieuwe woning ben ik geïnteresseerd geraakt in het verduurzamen van mijn nieuwe woning. Nu zijn er al zonnepanelen in de hypotheek mee gefinancierd:
Aantal zonnepanelen: 14
Type zonnepanelen: JA Solar 295 Wp MONO - kristallijn (COMFORT)
Totaal vermogen: 4.130 Wp
Opbrengst per jaar: 3.480 kWh
(In de toekomst zou ik nog wel extra zonnepanelen willen plaatsen)

Nu ben ik eventueel geïnteresseerd in een warmtepomp (hybride) en heb een aanbod gehad voor een Daikin Altherma Split 5 incl. cv-ketel (huidige ketel is volgende jaar 10 jaar oud en dacht wil het gelijk 'goed' aanpakken). Daarnaast een voorstel voor het waterzijdig inregelen. Kosten warmtepomp +CV en installatie 6800 euro (deel krijg je nog terug door subsidie).

Is de Daikin Altherma een goed voorstel, misschien nog andere tips ernaast? Ook in combinatie met de rest? Omdat de warmtepomp in eerste instantie niet direct in mijn gedachten zat en ook niet gebudgetteerd (lees; meegefinancierd in de hypotheek) is zou ik dit via een duurzaamheidslening willen aanschaffen (woon in Overijssel en de rente is niet veel), wat is jullie ervaring daarin? Mocht het nodig zijn is er budget voor, maar er is een tweeling O+ op komst dus ik houd graag nog wat geld achter de hand.

Woning is een 2 onder 1 kap en ik heb geen vloerverwarming, maar alles is wel goed geïsoleerd, vloer, muren dak.
pi_182084612
Reken je met je investeringen ook de rente mee? Ik vraag me af of zonnepanelen nog zo interessant zijn als je er voor moet lenen...
pi_182086817
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 15:33 schreef Koe_Boy het volgende:
Even een vraag, ik lees veel mee en vanwege de aankoop van mijn nieuwe woning ben ik geïnteresseerd geraakt in het verduurzamen van mijn nieuwe woning. Nu zijn er al zonnepanelen in de hypotheek mee gefinancierd:
Aantal zonnepanelen: 14
Type zonnepanelen: JA Solar 295 Wp MONO - kristallijn (COMFORT)
Totaal vermogen: 4.130 Wp
Opbrengst per jaar: 3.480 kWh
(In de toekomst zou ik nog wel extra zonnepanelen willen plaatsen)

Nu ben ik eventueel geïnteresseerd in een warmtepomp (hybride) en heb een aanbod gehad voor een Daikin Altherma Split 5 incl. cv-ketel (huidige ketel is volgende jaar 10 jaar oud en dacht wil het gelijk 'goed' aanpakken). Daarnaast een voorstel voor het waterzijdig inregelen. Kosten warmtepomp +CV en installatie 6800 euro (deel krijg je nog terug door subsidie).

Is de Daikin Altherma een goed voorstel, misschien nog andere tips ernaast? Ook in combinatie met de rest? Omdat de warmtepomp in eerste instantie niet direct in mijn gedachten zat en ook niet gebudgetteerd (lees; meegefinancierd in de hypotheek) is zou ik dit via een duurzaamheidslening willen aanschaffen (woon in Overijssel en de rente is niet veel), wat is jullie ervaring daarin? Mocht het nodig zijn is er budget voor, maar er is een tweeling O+ op komst dus ik houd graag nog wat geld achter de hand.

Woning is een 2 onder 1 kap en ik heb geen vloerverwarming, maar alles is wel goed geïsoleerd, vloer, muren dak.
hybride is zonde van het geld, het is het net niet namelijk... het grote voordeel de netbeheerkosten van het gas moet je namelijk nog steeds betalen, waardoor een m3 gas veel duurder wordt. Toen ik alleen nog op gas kookte tijdelijk betaalde ik bijna 3 euro per m3. 8)7

Je rendement van je panelen is wel heel beroerd met 0.85. Liggen ze op het noorden of heb je schaduw?

[ Bericht 1% gewijzigd door sjorsie1982 op 23-09-2018 17:40:48 ]
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182086879
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 15:56 schreef Makrolon het volgende:
Reken je met je investeringen ook de rente mee? Ik vraag me af of zonnepanelen nog zo interessant zijn als je er voor moet lenen...
Je kan rekenen wat je wilt, maar in 2022 veranderen de regels en die kent nog niemand. Zonnepanelen had je 3 jaar geleden of eerder moeten doen, nu is het koffiedik kijken of je de kosten eruit haalt. Bij een lening helemaal, want je weet niet of je in 2022 de rente per maand overschrijdt met je productieopbrengst.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182088211
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 15:56 schreef Makrolon het volgende:
Reken je met je investeringen ook de rente mee? Ik vraag me af of zonnepanelen nog zo interessant zijn als je er voor moet lenen...
Zonnepanelen heb ik al in de hypotheek meegefinancierd. Het gaat me nu puur om de warmtepomp. Met de duuzaamheidslening betaal ik 492 euro extra (1,4%) over een looptijd van 10 jaar, maar ik verwacht extra af te lossen (kan boetevrij).

quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 17:34 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

hybride is zonde van het geld, het is het net niet namelijk... het grote voordeel de netbeheerkosten van het gas moet je namelijk nog steeds betalen, waardoor een m3 gas veel duurder wordt. Toen ik alleen nog op gas kookte tijdelijk betaalde ik bijna 3 euro per m3. 8)7

Je rendement van je panelen is wel heel beroerd met 0.85. Liggen ze op het noorden of heb je schaduw?
Met wat ik lees twijfel ik enorm over Hybride, maar de verkoper was wel overtuigend. Er valt wel winst te halen, maar het valt wel tegen heel eerlijk gezegd. Maar het ligt er ook een beetje aan hoe toekomst proof alles is. En in zekere zin vind ik het ook wel een beetje een leuk streven om mijn woning naar Label A te krijgen dan wel te verduurzamen (uiteraard niet tegen elke prijs). Met deze zonnepanelen zou ik daar aan voldoen. Wat betreft rendement gaan ze van minste scenario uit.

Wat ze me wel zeiden is dat extra zonnepanelen meer zouden opleveren, maar daar heb ik nu geen ruimte meer voor.

Misschien moet ik het eerst wel even uitzitten met de zonnepanelen die er nu komen, maar het liefst maak ik de woning direct klaar. Heb de intentie om er wel 15 jaar te blijven zitten op z'n minst.
pi_182088415
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 18:24 schreef Koe_Boy het volgende:
Met wat ik lees twijfel ik enorm over Hybride, maar de verkoper was wel overtuigend. Er valt wel winst te halen, maar het valt wel tegen heel eerlijk gezegd. Maar het ligt er ook een beetje aan hoe toekomst proof alles is. En in zekere zin vind ik het ook wel een beetje een leuk streven om mijn woning naar Label A te krijgen dan wel te verduurzamen (uiteraard niet tegen elke prijs). Met deze zonnepanelen zou ik daar aan voldoen. Wat betreft rendement gaan ze van minste scenario uit.

Wat ze me wel zeiden is dat extra zonnepanelen meer zouden opleveren, maar daar heb ik nu geen ruimte meer voor.

Misschien moet ik het eerst wel even uitzitten met de zonnepanelen die er nu komen, maar het liefst maak ik de woning direct klaar. Heb de intentie om er wel 15 jaar te blijven zitten op z'n minst.
Als verkoper zou ik ook niet zeggen dat mijn product het net niet is en gelijk het allergrootste nadeel noemen....

Ik heb een all-electric monoblock warmtepomp en ik had ongeveer 600 m3 gasverbruik en met mijn totale energiekosten, dus incl netbeheerkosten, kom ik net iets hoger uit met mijn warmtepomp. Maar dan vergelijk ik het met een jaar waarin de energiebelasting is gestegen.
Mijn berekende winst door mijzelf en de leverancier ben ik kwijt aan het sluipverbruik en de legionella ontsmettingsronde, die ik nog maar 1x per maand uitvoer ipv wekelijks, zoals geadviseerd.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182088446
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 18:24 schreef Koe_Boy het volgende:
Zonnepanelen heb ik al in de hypotheek meegefinancierd.
betaal je geen rente over je hypotheek?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182088631
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 18:31 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

betaal je geen rente over je hypotheek?
Ja, dat klopt. Sorry, dacht dat je refereerde naar de duurzaamheidslening.
pi_182088642
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 18:39 schreef Koe_Boy het volgende:

[..]

Ja, dat klopt. Sorry, dacht dat je refereerde naar de duurzaamheidslening.
Waarom brengen je zonnepanelen zo weinig op?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182090427
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 18:30 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Als verkoper zou ik ook niet zeggen dat mijn product het net niet is en gelijk het allergrootste nadeel noemen....

Ik heb een all-electric monoblock warmtepomp en ik had ongeveer 600 m3 gasverbruik en met mijn totale energiekosten, dus incl netbeheerkosten, kom ik net iets hoger uit met mijn warmtepomp. Maar dan vergelijk ik het met een jaar waarin de energiebelasting is gestegen.
Mijn berekende winst door mijzelf en de leverancier ben ik kwijt aan het sluipverbruik en de legionella ontsmettingsronde, die ik nog maar 1x per maand uitvoer ipv wekelijks, zoals geadviseerd.
zou het nog een idee zijn om je boiler op 40 graden te houden en de warmwater leiding op een 2KW doorstromer aan te sluiten? Of zou dat wellicht net te kort schieten om alle legionella te doden.

Of het eventueel door een UV lamp te sturen?
pi_182090498
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 15:33 schreef Koe_Boy het volgende:
Even een vraag, ik lees veel mee en vanwege de aankoop van mijn nieuwe woning ben ik geïnteresseerd geraakt in het verduurzamen van mijn nieuwe woning. Nu zijn er al zonnepanelen in de hypotheek mee gefinancierd:
Aantal zonnepanelen: 14
Type zonnepanelen: JA Solar 295 Wp MONO - kristallijn (COMFORT)
Totaal vermogen: 4.130 Wp
Opbrengst per jaar: 3.480 kWh
(In de toekomst zou ik nog wel extra zonnepanelen willen plaatsen)

Nu ben ik eventueel geïnteresseerd in een warmtepomp (hybride) en heb een aanbod gehad voor een Daikin Altherma Split 5 incl. cv-ketel (huidige ketel is volgende jaar 10 jaar oud en dacht wil het gelijk 'goed' aanpakken). Daarnaast een voorstel voor het waterzijdig inregelen. Kosten warmtepomp +CV en installatie 6800 euro (deel krijg je nog terug door subsidie).

Is de Daikin Altherma een goed voorstel, misschien nog andere tips ernaast? Ook in combinatie met de rest? Omdat de warmtepomp in eerste instantie niet direct in mijn gedachten zat en ook niet gebudgetteerd (lees; meegefinancierd in de hypotheek) is zou ik dit via een duurzaamheidslening willen aanschaffen (woon in Overijssel en de rente is niet veel), wat is jullie ervaring daarin? Mocht het nodig zijn is er budget voor, maar er is een tweeling O+ op komst dus ik houd graag nog wat geld achter de hand.

Woning is een 2 onder 1 kap en ik heb geen vloerverwarming, maar alles is wel goed geïsoleerd, vloer, muren dak.
Als je een warmtepomp neemt dan gelijk de gasketel eruit. Hybride is niks. Dat zit je nog steeds aan dat gas vast wat steeds duurder wordt.

En wat dan over een aantal jaar als je huidige, 10 jaar oude ketel aan vervanging toe is? Na 2021 mogen die niet eens meer verkocht worden. Zit je dan met je ondermaatse warmtepomp.

kwa rendement zonnepalen. Ik heb er 12 op Oost liggen. Berekende waarde van de leverancier was 2311 KW/jaar. Tot nu toe al 2 jaar lang ruim 2560 KW/jaar geproduceerd.
  zondag 23 september 2018 @ 20:32:47 #44
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182090585
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 20:28 schreef Glider76 het volgende:


En wat dan over een aantal jaar als je huidige, 10 jaar oude ketel aan vervanging toe is? Na 2021 mogen die niet eens meer verkocht worden. Zit je dan met je ondermaatse warmtepomp.

hybride combinaties mogen na 2021 ook verkocht worden.
Vraag me alleen af hoe ze dat onderscheid kunnen maken.
Tot nooit .......
pi_182090881
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 20:24 schreef Glider76 het volgende:

[..]

zou het nog een idee zijn om je boiler op 40 graden te houden en de warmwater leiding op een 2KW doorstromer aan te sluiten? Of zou dat wellicht net te kort schieten om alle legionella te doden.

Of het eventueel door een UV lamp te sturen?
Dus als ik douche 2 kW verbruiken elke keer of 8 kWh in de maand? Dan is mijn keuze snel gemaakt....
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182090926
quote:
1s.gif Op zondag 23 september 2018 20:32 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

hybride combinaties mogen na 2021 ook verkocht worden.
Vraag me alleen af hoe ze dat onderscheid kunnen maken.
Volgens mij bedoelt Glider dat de cv ketel als bijverwarming dan niet meer verkocht wordt en dat het dan dus elektrisch moet....
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182091379
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 20:47 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Volgens mij bedoelt Glider dat de cv ketel als bijverwarming dan niet meer verkocht wordt en dat het dan dus elektrisch moet....
Het is allemaal nog niet zo simpel blijkt maar weer. Die ban op CV-ketels is nog een "manifest" als ik het goed begrepen heb, het kan allemaal wel wat later worden verwacht ik.
pi_182092172
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 20:45 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Dus als ik douche 2 kW verbruiken elke keer of 8 kWh in de maand? Dan is mijn keuze snel gemaakt....
Niet helemaal, je doucht toch niet een uur per keer? Het was maar een hersenspinsel.
pi_182092227
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 20:47 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Volgens mij bedoelt Glider dat de cv ketel als bijverwarming dan niet meer verkocht wordt en dat het dan dus elektrisch moet....
Dat bedoelde ik inderdaad.

Als je dan een warmtepomp neemt, neem er dan in ieder geval die geheel zonder gas je huis kan verwarmen enzo.

En als je je gas aansluiting nog wilt behouden gebruik je nog je oude cv om erbij te stoken als het echt koud is ofzo. Maar als dat mainifest dus doorgaat, dan zou je die huidige ketel dus al niet meer kunnen vervangen.

Ik denk dat 2021 voor zo'n drastische maatregel het wel wat te vroeg is.
pi_182092228
Het blijft allemaal lastige materie, omdat het rendement en besparen van zoveel factoren afhangt. En voor veel hybride oplossingen is ook maar de vraag of het rendement wordt gehaald als opgegeven.

Aangezien ik de woning pas heb, ga ik denk maar eerst een jaar alles bekijken qua verbruik. De zonnepanelen komen sowieso. Waterzijdig inregelen doe ik dan nog wel.

Hopelijk is alles over een jaar wat duidelijker ook qua regelgeving. De huidige ketel kan in principe nog wel door. Misschien investeren in extra zonnepanelen in de toekomst? En dan over op elektrisch?
pi_182093557
zou zeker eerst je gebruik goed in de gaten houden.

Moet ik zelf ook weer doen. Ik reken nu met 750 kuub, maar dat is niet helemaal realistisch omdat ik het verbruik zou moeten weten voor als je altijd thuis bent. Ik ben veel en langdurig van huis waar de verbruikscijfers er positiever uitzien als hoe het voor een ander is.

Wat ik ook nog een beetje een dingetje vindt is dat je warmtepomp zomers dan ook staat te loeien voor 1 keer 5 minuten douchen per dag.

Wat is ongeveer het verbruik in de zomer bij diegenen die al zo'n ding hebben?
  maandag 24 september 2018 @ 02:57:51 #52
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182095920
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 20:47 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Volgens mij bedoelt Glider dat de cv ketel als bijverwarming dan niet meer verkocht wordt en dat het dan dus elektrisch moet....
nope, als bijverwarming op gas mag het blijkbaar wel.
hoe ze dat gaan controleren weet ik ook niet.


https://www.volkskrant.nl/cs-bad59232

donderdag 31december 2020 wordt de allerlaatste in Nederland geplaatst. Per 2021, dus al over twee jaar en acht maanden, wordt de standaard cv-ketel verboden. Eenmaal aan het eind van zijn levensduur kan hij dan alleen nog worden vervangen door een warmtepomp, zonnewarmte, stadsverwarming of een hybride systeem (half cv-ketel, half warmtepomp).
Tot nooit .......
pi_182097142
quote:
1s.gif Op maandag 24 september 2018 02:57 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

nope, als bijverwarming op gas mag het blijkbaar wel.
hoe ze dat gaan controleren weet ik ook niet.

https://www.volkskrant.nl/cs-bad59232

donderdag 31december 2020 wordt de allerlaatste in Nederland geplaatst. Per 2021, dus al over twee jaar en acht maanden, wordt de standaard cv-ketel verboden. Eenmaal aan het eind van zijn levensduur kan hij dan alleen nog worden vervangen door een warmtepomp, zonnewarmte, stadsverwarming of een hybride systeem (half cv-ketel, half warmtepomp).
In datzelfde artikel:

quote:
Dat is althans het voorstel van een brede coalitie, waarin de organisatie van de installatiebranche Uneto-VNI, de fabrikanten van cv-ketels, milieuorganisaties (waaronder Greenpeace en Milieudefensie) en een groot deel van de energiesector (onder andere Gasunie, Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie) samenwerken.
Ofwel: een voorstel ;)
pi_182097496
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2018 06:49 schreef MaGNeT het volgende:
Ofwel: een voorstel ;)
Frappant dat we er ook weinig meer over horen. Als het echt over 2 jaar finito zou zijn, zouden we nu toch al veel meer over de nieuwe ontwikkelingen moeten lezen??
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_182103666
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2018 07:56 schreef blomke het volgende:

[..]

Frappant dat we er ook weinig meer over horen. Als het echt over 2 jaar finito zou zijn, zouden we nu toch al veel meer over de nieuwe ontwikkelingen moeten lezen??
Het is zomervakantie geweest en dan gebeurt er politiek niet zo veel. Vervolgens komt dan na de zomer eerst prinsjesdag, dus moet de begroting af en daarna lekker nog even met de oppositie bakkeleien over alles wat daarin staat.

Waarschijnlijk komt in het laatste kwartaal van dit jaar de klimaattafel voor gebouwde omgeving met een update van de plannen.
pi_182103791
quote:
1s.gif Op maandag 24 september 2018 14:55 schreef Ivo1985 het volgende:
Waarschijnlijk komt in het laatste kwartaal van dit jaar de klimaattafel voor gebouwde omgeving met een update van de plannen.
Ben benieuwd.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_182109017
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 21:35 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Niet helemaal, je doucht toch niet een uur per keer? Het was maar een hersenspinsel.
Ik schrijf toch dat ik 2 kW verbruik bij douchen? Dat klopt toch? Tenminste als de doorstromer volvermogen draait, wat waarschijnlijk zo is.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182109046
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 22:41 schreef Glider76 het volgende:
Wat ik ook nog een beetje een dingetje vindt is dat je warmtepomp zomers dan ook staat te loeien voor 1 keer 5 minuten douchen per dag.

Wat is ongeveer het verbruik in de zomer bij diegenen die al zo'n ding hebben?
geen idee, maar die van mij springt bijna nooit aan en als die aangaat, is die ook zo weer uit.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  dinsdag 25 september 2018 @ 00:24:07 #59
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182116616
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2018 18:54 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

geen idee, maar die van mij springt bijna nooit aan en als die aangaat, is die ook zo weer uit.
na het douchen 'loeit' hij even om het vat op temp te brengen.
Niks mee toch?
Tot nooit .......
pi_182118489
Balen... had gehoopt dat ik pas in oktober te hoeven te verwarmen. Maar de warmtepomp is vannacht toch aangesprongen....

quote:
1s.gif Op dinsdag 25 september 2018 00:24 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

na het douchen 'loeit' hij even om het vat op temp te brengen.
Niks mee toch?
Jawel. Als je in de avond doucht, dan gaat de wp op een ongunstige buitentemperatuur loeien om dan 24 uur met warmteverlies te werken.

Dan is het beter om in de middag een SWW-run te doen voor de avond.
  dinsdag 25 september 2018 @ 08:19:22 #61
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182119343
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 september 2018 06:06 schreef athlonkmf het volgende:
Balen... had gehoopt dat ik pas in oktober te hoeven te verwarmen. Maar de warmtepomp is vannacht toch aangesprongen....

[..]

Jawel. Als je in de avond doucht, dan gaat de wp op een ongunstige buitentemperatuur loeien om dan 24 uur met warmteverlies te werken.

Dan is het beter om in de middag een SWW-run te doen voor de avond.
Waarom verwarm je 's nachts?
pi_182119503
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2018 08:19 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Waarom verwarm je 's nachts?
Warmtepomp en nachtverlaging zijn geen dikke vrienden. Warmtepomp kan niet zoals een CV-ketel de aanvoertemperatuur naar 80 graden knallen.
Het kan daardoor wel een uur duren om 1 graad te verwarmen, stel, je huis koelt 2 graden af in de nacht omdat je de thermostaat omlaag zet dan staat je warmtepomp 2 uren volop te "loeien" om de temperatuur weer op 21 graden te krijgen.

Een warmtepomp werkt het best als hij lekker op een laag vermogen kan doorpruttelen op een vaste, lage aanvoertemperatuur. Dat is tenminste wat ik op Tweakers in het warmtepomp topic lees, van m'n installateur kreeg ik een vergelijkbaar advies.

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 25-09-2018 09:03:02 ]
pi_182119966
In beginsel klopt dat wel, maar als je met het huidige weertype een beetje gunstige zonligging hebt dan kan een beetje ochtendzon er al voor zorgen dat er helemaal niet verwarmd hoeft te worden.
pi_182120313
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2018 08:19 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Waarom verwarm je 's nachts?
Thermostaat staat op 20,5. En 's nachts is temp onder 20,5 gegaan.

quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2018 08:38 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Warmtepomp en nachtverlaging zijn geen dikke vrienden. Warmtepomp kan niet zoals een CV-ketel de aanvoertemperatuur naar 80 graden knallen.
Het kan daardoor wel een uur duren om 1 graad te verwarmen, stel, je huis koelt 2 graden af in de nacht omdat je de thermostaat omlaag zet dan staat je warmtepomp 2 uren volop te "loeien" om de temperatuur weer op 21 graden te krijgen.

Een warmtepomp werkt het best als hij lekker op een laag vermogen kan doorpruttelen op een vaste, lage aanvoertemperatuur. Dat is tenminste wat ik op Tweakers in het warmtepomp topic lees, van m'n installateur kreeg ik een vergelijkbaar advies.
Het is iets gecompliceerder. Zeker met vloerverwarming (wat ik heb).
In mijn geval moet eerst de vloer opgewarmd worden alvorens de rest van de ruimtes opgewarmd wordt.
Afgelopen nacht is de ruimte-temperatuur in 4 uur tijd 0,5 graden omhoog gegaan. Omdat de vloer natuurlijk al maanden rond 20 graden zit. Deze moet dan eerst 5 graden omhoog om vervolgens warmte af te staan.

Midden in het stookseizoen zal dat juist als een buffer werken. En dan is het WEL handig om nachtverlaging te hebben. Want dan hoeft de WP in de nacht niet aan te gaan, terwijl je huis warm blijft.
In de ochtend kan de WP dan wel weer, met een efficiente COP, de vloer makkelijk weer op temperatuur krijgen.

Dit is heel erg afhankelijk van je warmteverlies/isolatie.

De WP hoeft ook niet te loeien om het geheel weer op temperatuur te krijgen. Je kan namelijk je tA limiteren op een "zuinige" modus. Ik heb die op 25C gezet. Dus die blijft rustig doorpruttelen. Duurt wel veel langer om alles opgewarmd te hebben.

[ Bericht 33% gewijzigd door athlonkmf op 25-09-2018 10:11:46 ]
  dinsdag 25 september 2018 @ 10:05:51 #65
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_182120366
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2018 10:01 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Thermostaat staat op 20,5. En 's nachts is temp onder 20,5 gegaan.
Oh je verwarmt dus 's nachts ook. Ik doe dat niet (pas vanaf 6 uur ongeveer) maar heb dan ook nog geen warmtepomp :P

Begrijp dat het met een warmtepomp beter is om de temperatuur constant te houden.
pi_182120398
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2018 10:05 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Oh je verwarmt dus 's nachts ook. Ik doe dat niet (pas vanaf 6 uur ongeveer) maar heb dan ook nog geen warmtepomp :P

Begrijp dat het met een warmtepomp beter is om de temperatuur constant te houden.
Ik heb geen tijden ingesteld op de thermostaat nee. Gewoon constante temperatuur. Ik ben nog wel aan het kijken waar ik de draadloze thermostaat wil plaatsen. De woonkamer heeft een veel stabielere temperatuur dan bovenverdiepingen. Die blijft hele tijd op 21C, terwijl het boven 20C of zelfs 19,9C is.

Zet ik het daar,dan kan boven te koud worden. Maar de airco's kunnen die ruimtes wel weer makkelijk opwarmen (de LL-warmtepompen zijn veel zuiniger dan mijn LW-warmtepomp. 3x zuiniger. Die hoeven dan ook niet zoveel te verwarmen)


Als je een warmtepomp (of als je je cv op lage temp zet) dan moet je ook even anders plannen. Zal je het geheel 2 uur eerder aan moeten zetten of zo.
pi_182128450
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 september 2018 00:24 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

na het douchen 'loeit' hij even om het vat op temp te brengen.
Niks mee toch?
nee dan gaat hij ook niet aan. Mijn boiler werkt niet op waterafname zoals heel veel boilers.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182140294
Wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht dat nog gebouwd moet worden. We hebben hiervoor een offerte gevraagd om gastvrij te laten bouwen. We kregen deze offerte, maar aangezien we er nog hier zo heel veel verstand van hebben, drop ik hem even hier. Misschien wat mensen die hun gedachten hierover willen laten gaan?


Globale kosten voor het gasvrije bouwen van uw woning bedragen ¤ 21.000,00 inclusief BTW.



De uitgangspunten hierbij zijn:



- Vloerverwarming op begane grond en 1e verdieping. Zolder in basis onverwarmd.

- Positie buitenunit nader te bepalen; of in achtertuin of wellicht op uitbouw of erker, inclusief geluidsmantel om buitenunit

- Lucht/water warmtepomp binnendeel op positie van de cv-ketel.

- Elektrische handdoekradiator in de badkamer.

- Regelbaar per verblijfsruimte

- 200 liter sanitair boiler voor warm tapwater

- Positie verdeler vloerverwarming begane grond onder trap en 1e verdieping naast lepe hoek trap met de rug tegen de bouwmuur, inclusief omkasting om vloerverdeler.

- Inclusief aanpassen EPC berekening

- Inclusief mantelbuis van binnen naar buitenunit (indien deze nodig is)

- Inclusief elektrische installatie om een en ander werkend te maken.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  woensdag 26 september 2018 @ 11:10:01 #69
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182140436
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2018 18:40 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

nee dan gaat hij ook niet aan. Mijn boiler werkt niet op waterafname zoals heel veel boilers.
Nee dat klopt, de mijne ook niet.
Hij meet de temperatuur en als hij onder een bepaaldd temperatuur zit gaat hij aan. Als ik een emmer warm water pak blijff hij uit. Maar na het douchen is de temp dusdanig gedaald dat hij gaat bijwarmen.
Tot nooit .......
pi_182140601
quote:
1s.gif Op maandag 24 september 2018 02:57 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

nope, als bijverwarming op gas mag het blijkbaar wel.
hoe ze dat gaan controleren weet ik ook niet.

https://www.volkskrant.nl/cs-bad59232

donderdag 31december 2020 wordt de allerlaatste in Nederland geplaatst. Per 2021, dus al over twee jaar en acht maanden, wordt de standaard cv-ketel verboden. Eenmaal aan het eind van zijn levensduur kan hij dan alleen nog worden vervangen door een warmtepomp, zonnewarmte, stadsverwarming of een hybride systeem (half cv-ketel, half warmtepomp).
Wat een onzin, dit is een voorstel van die achterlijke klimaatcommissie en is zeker nog geen wet.
Dit krijgen ze er nooit doorheen als wet, dit is geen geleidelijke overgang.

Allemaal bangmakerij, als ze dit er door willen drukken voorspel ik je dat het FvD bij de volgende verkiezingen de grootste partij wordt.
pi_182140652
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 11:20 schreef Klepper272 het volgende:

[..]

Wat een onzin, dit is een voorstel van die achterlijke klimaatcommissie en is zeker nog geen wet.
Dit krijgen ze er nooit doorheen als wet, dit is geen geleidelijke overgang.

Allemaal bangmakerij, als ze dit er door willen drukken voorspel ik je dat het FvD bij de volgende verkiezingen de grootste partij wordt.
FvD heeft sowieso geen beleid dat in een coalitie uitvoerbaar is.
pi_182140697
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 11:23 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

FvD heeft sowieso geen beleid dat in een coalitie uitvoerbaar is.
Dit is geen POL dus ga ik daar verder niet op in ;)
Anders gaan we teveel off topic.
  woensdag 26 september 2018 @ 12:25:54 #73
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182141629
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 11:20 schreef Klepper272 het volgende:

[..]

Wat een onzin, dit is een voorstel van die achterlijke klimaatcommissie en is zeker nog geen wet.
Dit krijgen ze er nooit doorheen als wet, dit is geen geleidelijke overgang.

Allemaal bangmakerij, als ze dit er door willen drukken voorspel ik je dat het FvD bij de volgende verkiezingen de grootste partij wordt.
Wat jouw probleem met een hybride oplossing? Die zijn veel goedkoper in de aanschaf dan een all-electric en je kan nog steeds gas gebruiken.

de terugverdientijd zal ook een stuk korter zijn...
Tot nooit .......
pi_182141652
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 11:01 schreef miss_sly het volgende:
Wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht dat nog gebouwd moet worden. We hebben hiervoor een offerte gevraagd om gastvrij te laten bouwen. We kregen deze offerte, maar aangezien we er nog hier zo heel veel verstand van hebben, drop ik hem even hier. Misschien wat mensen die hun gedachten hierover willen laten gaan?

Globale kosten voor het gasvrije bouwen van uw woning bedragen ¤ 21.000,00 inclusief BTW.



De uitgangspunten hierbij zijn:



- Vloerverwarming op begane grond en 1e verdieping. Zolder in basis onverwarmd.

- Positie buitenunit nader te bepalen; of in achtertuin of wellicht op uitbouw of erker, inclusief geluidsmantel om buitenunit

- Lucht/water warmtepomp binnendeel op positie van de cv-ketel.

- Elektrische handdoekradiator in de badkamer.

- Regelbaar per verblijfsruimte

- 200 liter sanitair boiler voor warm tapwater

- Positie verdeler vloerverwarming begane grond onder trap en 1e verdieping naast lepe hoek trap met de rug tegen de bouwmuur, inclusief omkasting om vloerverdeler.

- Inclusief aanpassen EPC berekening

- Inclusief mantelbuis van binnen naar buitenunit (indien deze nodig is)

- Inclusief elektrische installatie om een en ander werkend te maken.
Meer specs nodig? Wat voor warmtepomp. Welke capaciteit?

En leidingdiktes ook laten opschrijven in offerte. Hoeveel groepen? Welke type verdelers?
pi_182141667
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 12:25 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Wat jouw probleem met een hybride oplossing? Die zijn veel goedkoper in de aanschaf dan een all-electric en je kan nog steeds gas gebruiken.
Ik heb een probleem met de onzinnigheid, de kosten, de overlast, en de benodigde ruimte.
  woensdag 26 september 2018 @ 12:32:50 #76
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182141734
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 12:28 schreef Klepper272 het volgende:

[..]

Ik heb een probleem met de onzinnigheid en de kosten en de benodigde ruimte.
Tja als je er alles voor over hebt om straks een dubbele gasrekening te hebben dan snap ik je gedachte.

Wat betreft ruimte heb je misschien een punt.
Tot nooit .......
pi_182141740
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 12:28 schreef Klepper272 het volgende:

[..]

Ik heb een probleem met de onzinnigheid en de kosten en de benodigde ruimte.
De Daikin Altherma hybride had ik serieus overwogen en bijna ook genomen (als ik niet voor een kleinere meerprijs een full-electric had kunnen krijgen).

Ik had een stapel offertes voor full electric, die waren allemaal 2x duurder dan de hybride. Dus qua kosten is het zo vreemd nog niet.
De Daikin heeft ook niet zoveel ruimte nodig. Veel minder dan een full-electric oplossing, dus dat is ook geen reden tegen een hybride oplossing.
Onzinnigheid. 80% besparing op gas is nog steeds 80% besparing.
pi_182141823
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 12:33 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

De Daikin Altherma hybride had ik serieus overwogen en bijna ook genomen (als ik niet voor een kleinere meerprijs een full-electric had kunnen krijgen).

Ik had een stapel offertes voor full electric, die waren allemaal 2x duurder dan de hybride. Dus qua kosten is het zo vreemd nog niet.
De Daikin heeft ook niet zoveel ruimte nodig. Veel minder dan een full-electric oplossing, dus dat is ook geen reden tegen een hybride oplossing.
Onzinnigheid. 80% besparing op gas is nog steeds 80% besparing.
Waarom thuis op gas besparen voor je zeer efficiënte gasketel als de energie voor je warmtepomp uit een gas of kolengestookte centrale komt ?
pi_182141886
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 12:38 schreef Klepper272 het volgende:

[..]

Waarom thuis op gas besparen voor je zeer efficiënte gasketel als de energie voor je warmtepomp uit een gas of kolengestookte centrale komt ?
Gas is gas, stroom kan ook (deels) groen opgewekt worden.
pi_182141901
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 12:32 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Tja als je er alles voor over hebt om straks een dubbele gasrekening te hebben dan snap ik je gedachte.

Wat betreft ruimte heb je misschien een punt.
Zal mijn tijd wel duren.
De eventuele verhoging van het gas zal niet opwegen tegen de kosten van van een warmtepomp.
Vergeet niet dat de elektriciteitsprijs ook gaat stijgen, al die investeringen in netwerk en centrales moeten ook ergens vandaan komen.
En volgens mij is er ook een koppeling tussen de gasprijs en elektriciteitsprijs.
pi_182141927
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 12:42 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Gas is gas, stroom kan ook (deels) groen opgewekt worden.
Tja, het is alleen niet beschikbaar wanneer je het nodig hebt.
pi_182142125
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 12:27 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Meer specs nodig? Wat voor warmtepomp. Welke capaciteit?

En leidingdiktes ook laten opschrijven in offerte. Hoeveel groepen? Welke type verdelers?
Ah, kijk, met deze vragen kan ik iets. WE zijn nog helemaal niet bekend met alles, en ze willen graag dat we voor 1 oktober beslissen, terwijl we dit als offerte gisteren kregen.

Ik ga met deze vragen verder! Dank je!
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_182142165
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 12:45 schreef Klepper272 het volgende:

[..]

Tja, het is alleen niet beschikbaar wanneer je het nodig hebt.
Windenergie gaat in de herfst en winter als een speer. Uiteraard staan er gascentrales standby om in te springen maar hoe uitgebreider het windnetwerk, hoe stabieler. Het scheelt hoe-dan-ook op fossiele brandstoffen.

Het is niet “of, of” maar “en, en”.

Met zwart-wit denken komen we er ook niet.
pi_182142166
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 12:45 schreef Klepper272 het volgende:

[..]

Tja, het is alleen niet beschikbaar wanneer je het nodig hebt.
mwah.




quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 13:00 schreef miss_sly het volgende:

[..]

Ah, kijk, met deze vragen kan ik iets. WE zijn nog helemaal niet bekend met alles, en ze willen graag dat we voor 1 oktober beslissen, terwijl we dit als offerte gisteren kregen.

Ik ga met deze vragen verder! Dank je!
Even inhoudelijk. Ik vind 20k best nog redelijk als meerwerk tijdens het bouwen.
Reken alleen al op zo'n 7500 euro voor vloerverwarming als je het na afloop wilt doen. En 10k voor een warmtepompinstallatie plus boiler.

Al die afwerkingen die in jouw offerte staan zijn dan wel redelijk.

Ook goed vragen of je een factuur voor deze werkzaamheden kan krijgen opdat je subsidie kan krijgen voor de warmtepomp.
pi_182142183
Ben benieuwd of men dit kan doen in een gallerijwoning uit 1960 waarin er blokverwarming is ?
pi_182142258
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 13:04 schreef Edding345 het volgende:
Ben benieuwd of men dit kan doen in een gallerijwoning uit 1960 waarin er blokverwarming is ?
Ja, nee, misschien.

Het is per situatie anders. Wat is huidig gasverbruik, hoe zit het met de isolatie, wat voor verwarmingafgiftesysteem heb je nu, hoeveel beschikbare ruimte?

dit maakt de transitie ook zo moeilijk. Maar als je eenmaal over bent, dan is de volgende keer net zo makkelijk als een nieuwe CV-ketel plaatsen als nu.
pi_182142282
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 13:02 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

mwah.

[ afbeelding ]

[..]

Even inhoudelijk. Ik vind 20k best nog redelijk als meerwerk tijdens het bouwen.
Reken alleen al op zo'n 7500 euro voor vloerverwarming als je het na afloop wilt doen. En 10k voor een warmtepompinstallatie plus boiler.

Al die afwerkingen die in jouw offerte staan zijn dan wel redelijk.

Ook goed vragen of je een factuur voor deze werkzaamheden kan krijgen opdat je subsidie kan krijgen voor de warmtepomp.

Matig grafiekje maar zegt mij niets :?
pi_182142332
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 13:10 schreef Klepper272 het volgende:

[..]

Matig grafiekje maar zegt mij niets :?
Overdag verwarmen is nu gratis voor mij.
pi_182142363
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 13:13 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Overdag verwarmen is nu gratis voor mij.
Tja, misschien kan je dan beter gaan isoleren.
Ik heb nog geen verwarming nodig overdag.

En die zonnepanelen op je dak die waren gratis ?
Denk als het serieus winter is ik goedkoper op gas stook dan jij op elektriciteit.
pi_182142418
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 13:15 schreef Klepper272 het volgende:

[..]

Tja, misschien kan je dan beter gaan isoleren.
Ik heb nog geen verwarming nodig overdag.

En die zonnepanelen op je dak die waren gratis ?
Vloerverwarming. Dus overdag verwarmen = 's avond niet meer nodig om (veel) te verwarmen.

Zonnepanelen is net als alle andere aanpassingen een investering.
Als die eenmaal terugverdiend zijn, dan is het stroom gratis ja.

Gas kan je nooit compenseren. Electriciteit wel.


quote:
Denk als het serieus winter is ik goedkoper op gas stook dan jij op elektriciteit.
1000m3 gas ~ 2000kWh warmtepomp verbruik

1000*0.65 = 650 euro
2000*0.21= 420 euro.

Warmtepomp is voordeliger stoken.
Hoe hoger het gasverbruik, hoe meer besparing.

In mijn geval zal het 750-1500 euro per jaar aan stookkosten besparen. Ik heb nooit gas verbruikt in dit huis, dus weet ik niet wat het qua gas zal zijn.
Als ik het gasverbruik van mijn buren als leidraad neem.

[ Bericht 12% gewijzigd door athlonkmf op 26-09-2018 13:23:42 ]
pi_182142614
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 13:17 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Vloerverwarming. Dus overdag verwarmen = 's avond niet meer nodig om (veel) te verwarmen.

Zonnepanelen is net als alle andere aanpassingen een investering.
Als die eenmaal terugverdiend zijn, dan is het stroom gratis ja.

Gas kan je nooit compenseren. Electriciteit wel.

[..]

1000m3 gas ~ 2000kWh warmtepomp verbruik

1000*0.65 = 650 euro
2000*0.21= 420 euro.

Warmtepomp is voordeliger stoken.
Hoe hoger het gasverbruik, hoe meer besparing.

In mijn geval zal het 750-1500 euro per jaar aan stookkosten besparen. Ik heb nooit gas verbruikt in dit huis, dus weet ik niet wat het qua gas zal zijn.
Als ik het gasverbruik van mijn buren als leidraad neem.

Leuke rekensommetjes van de warmtepomp verkopers.
Mijn totale energie rekening is nog geen 1000¤.
Dan ben jij wel een behoorlijke energieslurper!
pi_182142670
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 13:27 schreef Klepper272 het volgende:

[..]

Leuke rekensommetjes van de warmtepomp verkopers.
En de rekensommetjes zijn voortgekomen en bewezen uit de ervaringen van een paar dozijn warmtepompbezitters.

quote:
Mijn totale energie rekening is nog geen 1000¤.
En mijn totale energierekening is ¤250 euro voor een jaar.

quote:
Dan ben jij wel een behoorlijke energieslurper!
Ik woon in een groot huis.
pi_182142777
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 13:30 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

En de rekensommetjes zijn voortgekomen en bewezen uit de ervaringen van een paar dozijn warmtepompbezitters.

[..]

En mijn totale energierekening is ¤250 euro voor een jaar.

[..]

Ik woon in een groot huis.
Die energie rekening gaat behoorlijk stijgen wanneer de salderingsregel vervalt.

En je kan er vanuit gaan dat straks de elektriciteitsprijs afhankelijk gaat worden van de vraag op de elektriciteitsmarkt.
Dus als er fossiele brandstoffen verstookt moeten worden in energie centrales de prijs van elektriciteit veel hoger is.
Die slimme meters worden niet voor niets overal geplaatst.
pi_182142789
Dit is het warmtepompentopic toch?
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_182142818
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 13:38 schreef Leandra het volgende:
Dit is het warmtepompentopic toch?
Tja, in dit topic werden onjuiste berichten verspreid over de uitfasering van cv ketels.
En dat in een warmtepomp topic, hoe durven ze!
pi_182142909
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 13:40 schreef Klepper272 het volgende:

[..]

Tja, in dit topic werden onjuiste berichten verspreid over de uitfasering van cv ketels.
En dat in een warmtepomp topic, hoe durven ze!
/care
Als ik vragen over een warmtepomp heb wil ik ze hier stellen, ik heb geen interesse in off-topic gejankzak.
In een topic over elektrische auto's heeft ook niemand interesse in gejankzak over het uitfaseren vam diesel en hoe (on)terecht dat wel of niet is.
Als ik geen interesse in een warmtepomp had zou het topic niet in mijn MyAT staan, en als ik gezeur over het behouden van een CV op gas of over hoe vreselijk het wel niet is dat men gas wil uitfaseren wil lezen ga ik wel naar een topic waar dat wel on-topic is.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_182143008
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 13:45 schreef Leandra het volgende:

[..]

/care
Als ik vragen over een warmtepomp heb wil ik ze hier stellen, ik heb geen interesse in off-topic gejankzak.
In een topic over elektrische auto's heeft ook niemand interesse in gejankzak over het uitfaseren vam diesel en hoe (on)terecht dat wel of niet is.
Als ik geen interesse in een warmtepomp had zou het topic niet in mijn MyAT staan, en als ik gezeur over het behouden van een CV op gas of over hoe vreselijk het wel niet is dat men gas wil uitfaseren wil lezen ga ik wel naar een topic waar dat wel on-topic is.
Ik voel mij vrij om te reageren als er onjuiste informatie wordt verstrekt.

Jouw gejankzak daarover kan mij maar matig boeien.
pi_182143812
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 13:51 schreef Klepper272 het volgende:

[..]

Ik voel mij vrij om te reageren als er onjuiste informatie wordt verstrekt.

Jouw gejankzak daarover kan mij maar matig boeien.
En welke onjuiste informatie hebben we het over?

Zelfs zonder zonnepanelen is er kostenbesparing door gebruik van een warmtepomp ipv gas.
pi_182144022
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 14:35 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

En welke onjuiste informatie hebben we het over?

.
Ohh, over het verbod op verkoop van gasketels in 2021

quote:
Zelfs zonder zonnepanelen is er kostenbesparing door gebruik van een warmtepomp ipv gas
.

Ik twijfel daar sterk aan, zeker als je de investeringskosten meeneemt.

Maar goed, ik stop deze discussie hier. Ik ben nu eenmaal moeilijk te overtuigen.
En wens iedereen veel plezier met zijn nieuwe installatie. (geen sarcasme)
pi_182144249
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 11:01 schreef miss_sly het volgende:
Wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht dat nog gebouwd moet worden. We hebben hiervoor een offerte gevraagd om gastvrij te laten bouwen. We kregen deze offerte, maar aangezien we er nog hier zo heel veel verstand van hebben, drop ik hem even hier. Misschien wat mensen die hun gedachten hierover willen laten gaan?

Globale kosten voor het gasvrije bouwen van uw woning bedragen ¤ 21.000,00 inclusief BTW.



De uitgangspunten hierbij zijn:



- Vloerverwarming op begane grond en 1e verdieping. Zolder in basis onverwarmd.

- Positie buitenunit nader te bepalen; of in achtertuin of wellicht op uitbouw of erker, inclusief geluidsmantel om buitenunit

- Lucht/water warmtepomp binnendeel op positie van de cv-ketel.

- Elektrische handdoekradiator in de badkamer.

- Regelbaar per verblijfsruimte

- 200 liter sanitair boiler voor warm tapwater

- Positie verdeler vloerverwarming begane grond onder trap en 1e verdieping naast lepe hoek trap met de rug tegen de bouwmuur, inclusief omkasting om vloerverdeler.

- Inclusief aanpassen EPC berekening

- Inclusief mantelbuis van binnen naar buitenunit (indien deze nodig is)

- Inclusief elektrische installatie om een en ander werkend te maken.
Wat je dus nog meer moet vragen:

Type warmtepomp. Splitunit, monobloc
Capaciteit warmtepomp.
Buffervat is afwezig in offerte.
Wat is meerprijs voor hygieneboiler met extra spiralen ipv sanitair boiler (geen legionella. En later uitbreidbaar)
Regelbaar per verblijfsruimte (eigenlijk onzinnig voor warmtepomp) => kan problemen veroorzaken. Dus navragen wat dit inhoudt. Als dit wat het is dat ik denk dat het is, dan heb je zeker buffervat nodig.

VVW: hoeveel groepen, soort verdeler (LTV composiet, dan kan je ook koelen met je warmtepomp. Als je warmtepomp kan koelen)
Wat zijn leidingdiktes. Hoofdleiding wil je zo dik mogelijk hebben minimaal 32mm. Leidingen naar verdelers duims. En buizen in de grond minimaal 16.
Groeplengtes.
VVW ook op zolder.

Mantelbuis van binnen naar buitenunit isoleren?
pi_182145366
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 13:45 schreef Leandra het volgende:

[..]

/care
Als ik vragen over een warmtepomp heb wil ik ze hier stellen, ik heb geen interesse in off-topic gejankzak.
In een topic over elektrische auto's heeft ook niemand interesse in gejankzak over het uitfaseren vam diesel en hoe (on)terecht dat wel of niet is.
Als ik geen interesse in een warmtepomp had zou het topic niet in mijn MyAT staan, en als ik gezeur over het behouden van een CV op gas of over hoe vreselijk het wel niet is dat men gas wil uitfaseren wil lezen ga ik wel naar een topic waar dat wel on-topic is.
Ik vind het eigenlijk wel nuttig om de kritische geluiden ook te horen hier. En een discussie erover vind ik leerzamer dan een verkooppraatje van iemand die je iets aan probeert te smeren.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_182145606
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 15:53 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Ik vind het eigenlijk wel nuttig om de kritische geluiden ook te horen hier. En een discussie erover vind ik leerzamer dan een verkooppraatje van iemand die je iets aan probeert te smeren.
als je maar het kritiek ook met een kritische blik bekijkt.
"CV-ketel verboden" = voorstel.
"Gas duurder in toekomst" = feit.
"minimaal 25k nodig voor gasloos gaan" = "als je alle leidingen moet verleggen en extra moet isoleren."
"Je hebt zonnepanelen nodig voor warmtepomp" = onzin.
  woensdag 26 september 2018 @ 17:00:17 #103
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_182146813
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 15:53 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Ik vind het eigenlijk wel nuttig om de kritische geluiden ook te horen hier. En een discussie erover vind ik leerzamer dan een verkooppraatje van iemand die je iets aan probeert te smeren.
Dat is een ander verhaal, maar dit had dan ook weinig met kritisch te maken.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_182148577
Kritisch:

Nog steeds geen garantie, dat de investering van 10k voor een WP installatie over 30 jaar uitgesmeerd kan worden. Mooie verhalen, dat je halverwege met een revisie en nieuwe buitenunit klaar bent, maar wie garandeerd mij dat de binnenkast niet helemaal verkalkt en verroest is na 15 jaar, of technisch alweer achterhaald
.
pi_182149002
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 11:10 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Maar na het douchen is de temp dusdanig gedaald dat hij gaat bijwarmen.
die van mij niet. Wellicht is je boilergrootte te klein?

[ Bericht 8% gewijzigd door sjorsie1982 op 26-09-2018 18:46:04 ]
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182149052
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 14:35 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Zelfs zonder zonnepanelen is er kostenbesparing door gebruik van een warmtepomp ipv gas.
Mwah... de rendementen zijn maar matig als ze er al zijn.
Ik heb eigenlijk geen winst met mijn energierekening met mijn warmtepomp ipv mijn ketel.
Projecten waarbij hele nieuwbouwwijken een warmtepomp krijgen halen ook bij lange na niet het berekende rendement.

[ Bericht 15% gewijzigd door sjorsie1982 op 26-09-2018 18:51:15 ]
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182149071
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 18:14 schreef Fer het volgende:
Kritisch:

Nog steeds geen garantie, dat de investering van 10k voor een WP installatie over 30 jaar uitgesmeerd kan worden. Mooie verhalen, dat je halverwege met een revisie en nieuwe buitenunit klaar bent, maar wie garandeerd mij dat de binnenkast niet helemaal verkalkt en verroest is na 15 jaar, of technisch alweer achterhaald
niemand...
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182149079
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 18:14 schreef Fer het volgende:
Kritisch:

Nog steeds geen garantie, dat de investering van 10k voor een WP installatie over 30 jaar uitgesmeerd kan worden. Mooie verhalen, dat je halverwege met een revisie en nieuwe buitenunit klaar bent, maar wie garandeerd mij dat de binnenkast niet helemaal verkalkt en verroest is na 15 jaar, of technisch alweer achterhaald
Ik zou het over 15 jaar uitsmeren, dat is waar ik mee reken voor m'n warmtepomp.
"Technisch achterhaald" is moeilijk te voorspellen, warmtepompen en airco's bestaan al heel lang, grote sprongen worden er niet gemaakt.

Aanpassingen als isoleren, nieuwe radiatoren (/convectoren) of vloerverwarming gaan wel langer mee en hebben ook nog eens een meerwaarde voor je woning.

Zonnepanelen zijn uiteraard niet nodig voor een warmtepomp, dat moet je zien als een losse investering die (als je niet voor het duurste van het duurste gaat) zich sowieso wel terugverdient met een hoger rendement dan je spaargeld.
pi_182149216
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 18:44 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik zou het over 15 jaar uitsmeren, dat is waar ik mee reken voor m'n warmtepomp.
Ik reken nergens mee, omdat financiele berekeningen net zoveel waarde hebben als de cpb voorspellingscijfers. 1 ding kan ik je garanderen. De berekeningen kloppen niet met de praktijk.
quote:
"Technisch achterhaald" is moeilijk te voorspellen, warmtepompen en airco's bestaan al heel lang, grote sprongen worden er niet gemaakt.
Daar gaat het niet om. Het gaat erom of je ermee kunt doen wat je ermee wilt. Ik koop rustig een ouderwets model als telefoon of een ouderwets model als laptop. Totaal technisch achterhaald, maar hij doet wat ik wil dat hij doet.
quote:
Aanpassingen als isoleren, nieuwe radiatoren (/convectoren) of vloerverwarming gaan wel langer mee en hebben ook nog eens een meerwaarde voor je woning.
Klopt, dat zijn losstaande investeringen die niks te maken hebben met de warmtepomp
quote:
Zonnepanelen zijn uiteraard niet nodig voor een warmtepomp, dat moet je zien als een losse investering die (als je niet voor het duurste van het duurste gaat) zich sowieso wel terugverdient met een hoger rendement dan je spaargeld.
Klopt, maar eigenlijk ben je nu te laat ivm het veranderen van de salderingsregel in 2022.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182149330
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 17:00 schreef Leandra het volgende:

[..]

Dat is een ander verhaal, maar dit had dan ook weinig met kritisch te maken.
Beter stop je eens met dat neerbuigend toontje!
En blijf ontopic.
  woensdag 26 september 2018 @ 18:53:49 #111
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182149336
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 18:40 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

die van mij niet. Wellicht is je boilergrootte te klein?
of ik douche te lang :-)
ik heb 200 liter voor voor twee personen, nog nooit in de kou gestaan. Dus ik maak me geen zorgen.

Mogelijk staat hij wat strakker afgestelt.
Tot nooit .......
pi_182149352
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 18:53 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

of ik douche te lang :-)
ik heb 200 liter voor voor twee personen, nog nooit in de kou gestaan. Dus ik maak me geen zorgen.

Mogelijk staat hij wat strakker afgestelt.
ik heb 280 liter voor 5 personen :o
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182149373
Technisch achterhaald, als in een lagere efficientie.
.
  woensdag 26 september 2018 @ 19:01:48 #114
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182149536
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 18:14 schreef Fer het volgende:
Kritisch:

Nog steeds geen garantie, dat de investering van 10k voor een WP installatie over 30 jaar uitgesmeerd kan worden. Mooie verhalen, dat je halverwege met een revisie en nieuwe buitenunit klaar bent, maar wie garandeerd mij dat de binnenkast niet helemaal verkalkt en verroest is na 15 jaar, of technisch alweer achterhaald
Ik reken zo nooit moet ik eerlijk zeggen.
10k in vergelijking met wat? cv-ketel? koud huis?

Mijn cv-ketel ging 2 jaar geleden kapot. Toen is er een nieuwe opgehangen en die staat deze winter uit, ivm met warmtepomp.
Dat wist ik al toen ik hem kocht. Had ik hem niet moeten kopen en in de kou gaan zitten?
Tot nooit .......
pi_182149553
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 18:55 schreef Fer het volgende:
Technisch achterhaald, als in een lagere efficientie.
zover ik weet blijft de efficientie gelijk indien de warmtewisselaars schoon worden gehouden.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  woensdag 26 september 2018 @ 19:04:46 #116
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182149606
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 18:54 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

ik heb 280 liter voor 5 personen :o
dan zal het een strakkere afsteling zijn. En als 1 persoon douched en zeg 60 liter water pakt koelt jouw ketel minder af dan de mijne.

(maar hebben we het over een probleem of een verschil in werking?)

[ Bericht 5% gewijzigd door Speekselklier op 26-09-2018 19:10:25 ]
Tot nooit .......
  woensdag 26 september 2018 @ 19:05:50 #117
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182149626
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 19:02 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

zover ik weet blijft de efficientie gelijk indien de warmtewisselaars schoon worden gehouden.
Fer zal bedoelen dat er over 5 jaar over COP7 wordt gesproken.
Tot nooit .......
pi_182149679
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 19:05 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Fer zal bedoelen dat er over 5 jaar over COP7 wordt gesproken.
Die is nu ook haalbaar
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  woensdag 26 september 2018 @ 19:12:09 #119
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182149762
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 19:08 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Die is nu ook haalbaar
ik bedoel natuurlijk bij -10
Tot nooit .......
pi_182149796
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 19:12 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ik bedoel natuurlijk bij -10
dat is toch niet relevant aangezien het bijna nooit -10 is.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  woensdag 26 september 2018 @ 19:18:50 #121
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182149898
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 19:13 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

dat is toch niet relevant aangezien het bijna nooit -10 is.
ik maak me er ook geen zorgen om, maar @fer mogelijk wel.
Als ze veel efficienter worden dan ga ik opnieuw rekenen en trek ik hem mogelijk van het dak en komt er een opvolger.

Ik heb dat ding echt niet voor dertig jaar bedoeld hoor!
Tot nooit .......
pi_182150168
Ik heb 2 jaar geleden een grove berekening gemaakt, maar een nieuwe cv was 1500¤ en met mijn verbruik van 900 m3 was een WP economisch niet erg interesant. Plus mijn angst dat er over enkele jaren nog wel een beter alternatief komt, wat ook wat nog eens langer meegaat.

Daarnaast is mijn prioriteit om het warmtegevoel in mijn woonkamer te verbeteren. Eens kijken of de convector in de put voorzien van fans wil helpen. Output blijft wat achter met de nieuwe ketel en lage watertemperatuur.

Als dat niet werkt, misschien een LWPP voor de woonkamer.

En stiekem hoop ik op COP 7 tijdens 4c en 90% RH.
.
pi_182150288
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 19:13 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

dat is toch niet relevant aangezien het bijna nooit -10 is.
Ligt er een beetje aan waar in het land je woont. In het oosten wordt een minimumtemperatuur van -10 nog wel regelmatig gehaald. Langs de kust komt zo'n temperatuur zelden voor.

Maar voor de verbruiksberekeningen is -10 niet zo relevant. Wel voor het bepalen hoeveel capaciteit je moet installeren.
  Moderator woensdag 26 september 2018 @ 20:16:01 #124
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_182151077
Graag on-topic blijven. Het gaat hier over warmtepompen en niet over de techniek die ze mogelijk gaan vervangen
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_182151523
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 19:34 schreef Fer het volgende:
Als dat niet werkt, misschien een LWPP voor de woonkamer.
Als je warmtegevoel wil moet je dit absoluut niet doen.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182151531
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 19:41 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Ligt er een beetje aan waar in het land je woont. In het oosten wordt een minimumtemperatuur van -10 nog wel regelmatig gehaald. Langs de kust komt zo'n temperatuur zelden voor.

Maar voor de verbruiksberekeningen is -10 niet zo relevant. Wel voor het bepalen hoeveel capaciteit je moet installeren.
ook in het oosten komt het niet vaak voor
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182154221
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 20:36 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Als je warmtegevoel wil moet je dit absoluut niet doen.
Waarom niet? Naast een LW-warmtepomp heb ik ook LL-warmtepompen. Juist bij een LL-warmtepomp voel je de warmte. Bij een LW-warmtepomp+VVW heerst meer het gevoel "het is niet koud".
pi_182154618
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 20:37 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

ook in het oosten komt het niet vaak voor
Dit vind ik een drogreden. Juist die paar keer dat het -10C of kouder is wil je het warm hebben.
Je gaat al van minimaal 22kw naar veel minder. Tip: ga uit van koude winters en bereken daar je vermogen op. -10C buiten/22c binnen.
Vakman pur sang
pi_182155258
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 22:24 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Dit vind ik een drogreden. Juist die paar keer dat het -10C of kouder is wil je het warm hebben.
Je gaat al van minimaal 22kw naar veel minder. Tip: ga uit van koude winters en bereken daar je vermogen op. -10C buiten/22c binnen.
welnee. In die paar dagen dat het echt koud is, en er onvoldoende standaard capaciteit is, dan zal de warmtepomp het warmte-element inschakelen. OK, dat is dan even onzuinig, maar als het om een noodsituatie gaat... (overigens afgelopen winter met de "koudste dag van.." had mijn warmtepomp geen enkel probleem)

Je gaat toch ook niet standaard een bestelbus rijden omdat je eens in het jaar naar de bouwmarkt moet?
pi_182155594
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 22:49 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

welnee. In die paar dagen dat het echt koud is, en er onvoldoende standaard capaciteit is, dan zal de warmtepomp het warmte-element inschakelen. OK, dat is dan even onzuinig, maar als het om een noodsituatie gaat... (overigens afgelopen winter met de "koudste dag van.." had mijn warmtepomp geen enkel probleem)

Je gaat toch ook niet standaard een bestelbus rijden omdat je eens in het jaar naar de bouwmarkt moet?
Dan is je pompvermogen + electrische naverwarmer toereikend in jou situatie.
Ik wou trouwens geen unit met electrische naverwarmer.
Vakman pur sang
  woensdag 26 september 2018 @ 23:23:37 #131
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182156002
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 23:04 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Dan is je pompvermogen + electrische naverwarmer toereikend in jou situatie.
Ik wou trouwens geen unit met electrische naverwarmer.
waarom niet? dd capaciteit van de wp kan een stuk kleiner als je onder een bepaalde temp een naverwarmer accepteert.

Ik kan me zelf voorstellen dat je bij een storing aan het wp-deel kan doordraaien op de naverwarmer.
Tot nooit .......
pi_182158609
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 23:23 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

waarom niet? dd capaciteit van de wp kan een stuk kleiner als je onder een bepaalde temp een naverwarmer accepteert.

Ik kan me zelf voorstellen dat je bij een storing aan het wp-deel kan doordraaien op de naverwarmer.
Kies dan zubadan tot -15aC nog capaciteit.

En idd LL warmtepomp als backup en lekker koelen xomers 8-)
Vakman pur sang
pi_182158858
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 19:41 schreef Ivo1985 het volgende:

Ligt er een beetje aan waar in het land je woont. In het oosten wordt een minimumtemperatuur van -10 nog wel regelmatig gehaald. Langs de kust komt zo'n temperatuur zelden voor.

Temperatuur is één, windsnelheid is twee (vochtigheid is…). Uit ervaring weet ik dat door de harde wind, de afkoeling sterker is dan in het oosten, zelfs bij een paar graden hogere temp.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_182159045
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2018 08:37 schreef blomke het volgende:

[..]

Temperatuur is één, windsnelheid is twee (vochtigheid is…). Uit ervaring weet ik dat door de harde wind, de afkoeling sterker is dan in het oosten, zelfs bij een paar graden hogere temp.
Maar die hardere en warmere wind zorgt er wel voor dat je warmtepomp een stuk hogere COP houdt dan in het 5 graden koudere maar windstille oosten van het land.
pi_182159083
quote:
1s.gif Op woensdag 26 september 2018 23:23 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

waarom niet? dd capaciteit van de wp kan een stuk kleiner als je onder een bepaalde temp een naverwarmer accepteert.

Ik kan me zelf voorstellen dat je bij een storing aan het wp-deel kan doordraaien op de naverwarmer.
Precies. De Nefit Enviline Split modellen kunnen zelfs geheel zonder buitenunit draaien. Dan heb je gewoon een 9kW elektrische cv-ketel.

Ik heb wel mijn warmtepomp gekozen op -10/21 graden. Prijsverschil tussen een 5kW en 7kW was na aftrek van subsidie minimaal. Dan liever een 7kW die bij normale temperaturen op een wat lager toerental draait dan een 5kW die harder moet werken en meer geluid produceert.
  donderdag 27 september 2018 @ 10:30:01 #136
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182160176
quote:
1s.gif Op donderdag 27 september 2018 09:05 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Precies. De Nefit Enviline Split modellen kunnen zelfs geheel zonder buitenunit draaien. Dan heb je gewoon een 9kW elektrische cv-ketel.

Ik heb wel mijn warmtepomp gekozen op -10/21 graden. Prijsverschil tussen een 5kW en 7kW was na aftrek van subsidie minimaal. Dan liever een 7kW die bij normale temperaturen op een wat lager toerental draait dan een 5kW die harder moet werken en meer geluid produceert.
Bij mij komt een Remeha. Ook 7kWh ipv 5 om dezelfde rede en hetzelfde prijsverschil.

Ik las in de handleiding wel dat ik hem kon instellen op alleen elementen. Maar ik weet niet of hij in storing valt als de buitenunit kapot is.

En wat betreft de kans dat ik bij extreme kou op dure elementen zou moeten draaien ben ik niet heel bang voor. Dit las ik laatst over de een wijngaard in Den Haag. (ook mijn buitenkranen heb ik nog nooit afgetapt in de winter)

"Dat Den Haag de wijnstreek van Nederland wordt zit er volgens Vermeulen wel degelijk in. 'Ik heb hier nog nooit nachtvorst gehad, de Haagse Stadswijngaard zit midden in de stad en dan is de temperatuur altijd hoger dan op het platteland. Dus wij hebben in Den Haag gewoon een hele leuke productie', aldus de Haagse wijnkenner. "

[ Bericht 10% gewijzigd door Speekselklier op 27-09-2018 10:35:20 ]
Tot nooit .......
pi_182169311
Wat is een voorbeeld van een betaalbare (monoblock) unit, zonder electrische backup of dure binneninstallatie?
.
pi_182169960
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2018 22:12 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Waarom niet? Naast een LW-warmtepomp heb ik ook LL-warmtepompen. Juist bij een LL-warmtepomp voel je de warmte. Bij een LW-warmtepomp+VVW heerst meer het gevoel "het is niet koud".
Bij LL heb ik altijd last van de koudeval. Heel oncomfortabel. Daarnaast worden de muren en inrichting te langzaam verwarmd waardoor als de LL weer uit gaat het heel snel afkoelt.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182169978
quote:
1s.gif Op donderdag 27 september 2018 19:11 schreef Fer het volgende:
Wat is een voorbeeld van een betaalbare (monoblock) unit, zonder electrische backup of dure binneninstallatie?
je wilt dus een hybride?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182170032
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2018 19:50 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Bij LL heb ik altijd last van de koudeval. Heel oncomfortabel. Daarnaast worden de muren en inrichting te langzaam verwarmd waardoor als de LL weer uit gaat het heel snel afkoelt.
Daarom is mijn strategie voor deze winter: LW om temperatuur stabiel op 20C te houden. Voor de momenten waarbij hogere temperaturen nodig zijn (meestal kortstondig) LL warmtepompen.
pi_182170059
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2018 19:55 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Daarom is mijn strategie voor deze winter: LW om temperatuur stabiel op 20C te houden. Voor de momenten waarbij hogere temperaturen nodig zijn (meestal kortstondig) LL warmtepompen.
Waarom dan? :?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182170185
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2018 19:56 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Waarom dan? :?
stroom besparen
pi_182170188
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2018 20:01 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

stroom besparen
Door 2 compressoren aan te hebben ipv 1?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182171318
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2018 20:02 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Door 2 compressoren aan te hebben ipv 1?
Tot 20C kan de WP met laagste vermogen al op temperatuur krijgen en houden. Dit kan met een tA van <30C. In mijn geval 25C tegen 1,2kW constant.

Dit geeft een temperatuurverhoging van 0,5C in 2-4 uur.
Overdag kan ie dat dus het beste doen, dan hoeft ie enkel soms even aan in de nacht om de temp vast te houden. Dit via thermostaat.

De LL-warmtepomp kunnen een ruimte verwarmen tegen 350-750W aan energie. De ruimte is dan binnen 5 minuten warm. Deze blijven dan meestal maar een half uur werken. Om bv temperatuur naar 22C te brengen (gevoelstemperatuur is dan 25C) na het douchen of zo.

Netto zal er dus minder energie verbruikt worden dan de LW warmtepomp die langer en met een hogere tA moet werken om alle ruimtes op 22C te brengen.
pi_182171863
Ik verwarm alleen de woonkamer en de badkamer, dus een WP voor enkel de woonkamer en de badkamer op stroom, zou voldoende zijn.

Alleen zou een buitenunit op het dak, kwa plaatsing beter zijn en is aansluiten op de bestaande cv-leidingen praktischer, terwijl ik hem dan alleen voor de woonkamer gebruik.
.
pi_182172636
quote:
1s.gif Op donderdag 27 september 2018 19:11 schreef Fer het volgende:
Wat is een voorbeeld van een betaalbare (monoblock) unit, zonder electrische backup of dure binneninstallatie?
Voorbeeld:


Vakman pur sang
pi_182173703
quote:
1s.gif Op donderdag 27 september 2018 21:34 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Voorbeeld:


[ afbeelding ]
Ziet er uit als een Mitsubishi unit :)
pi_182174598
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2018 22:02 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ziet er uit als een Mitsubishi unit :)
Goedkope Italiaanse meuk. :')
Vakman pur sang
pi_182183244
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2018 20:50 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Tot 20C kan de WP met laagste vermogen al op temperatuur krijgen en houden. Dit kan met een tA van <30C. In mijn geval 25C tegen 1,2kW constant.

Dit geeft een temperatuurverhoging van 0,5C in 2-4 uur.
Overdag kan ie dat dus het beste doen, dan hoeft ie enkel soms even aan in de nacht om de temp vast te houden. Dit via thermostaat.

De LL-warmtepomp kunnen een ruimte verwarmen tegen 350-750W aan energie. De ruimte is dan binnen 5 minuten warm. Deze blijven dan meestal maar een half uur werken. Om bv temperatuur naar 22C te brengen (gevoelstemperatuur is dan 25C) na het douchen of zo.

Netto zal er dus minder energie verbruikt worden dan de LW warmtepomp die langer en met een hogere tA moet werken om alle ruimtes op 22C te brengen.
ah bij mij wordt mijn tA bepaald door mijn stooklijn en dus de buitentemperatuur. Daarom maakt het bij mij niet zoveel uit.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182193511
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 12:09 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

ah bij mij wordt mijn tA bepaald door mijn stooklijn en dus de buitentemperatuur. Daarom maakt het bij mij niet zoveel uit.
heb je dan je ideale stooklijn gevonden? Dus minimale tA op een bepaald buitentemperatuur om je huis warm te houden/verhogen met 0,5C per uur?
pi_182201605
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 21:16 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

heb je dan je ideale stooklijn gevonden? Dus minimale tA op een bepaald buitentemperatuur om je huis warm te houden/verhogen met 0,5C per uur?
nee dat kost me teveel tijd. ik vind het acceptabel op de manier hoe het nu gaat.
Ik betwijfel of het uberhaupt kan omdat zon en wind ook een rol spelen en die neemt de stooklijn niet mee.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  woensdag 3 oktober 2018 @ 11:01:00 #152
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_182289803
Even zomaar een spinsel... Maar kun je iets met de warmte die een wasdroger afgeeft icm een warmtepomp?
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
  woensdag 3 oktober 2018 @ 11:13:08 #153
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182290041
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 11:01 schreef sanger het volgende:
Even zomaar een spinsel... Maar kun je iets met de warmte die een wasdroger afgeeft icm een warmtepomp?
dat is een beetje van de catogorie 'afzuigkap' laatst hadden.
Dat is allemaal veel te weinig warmte en van veel te korte duur.
(of heb je toevallig een stomerij?)
Tot nooit .......
pi_182290114
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 11:01 schreef sanger het volgende:
Even zomaar een spinsel... Maar kun je iets met de warmte die een wasdroger afgeeft icm een warmtepomp?
In theorie wel, in de praktijk wat hier boven staat. Andere optie, is de warmte uit het riool. Er zijn proeven waarbij een huizen blok 1 warmtepomp heeft met de verdamperspiraal om het riool gewikkeld. Heb je én aardwarmte én warmte uit rioolwater.
Op &lt;a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" &gt;zaterdag 22 april 2023 13:43&lt;/a&gt; schreef &lt;a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" &gt;r_one&lt;/a&gt; het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
  woensdag 3 oktober 2018 @ 17:35:40 #155
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_182297320
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 11:13 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

dat is een beetje van de catogorie 'afzuigkap' laatst hadden.
Dat is allemaal veel te weinig warmte en van veel te korte duur.
(of heb je toevallig een stomerij?)
Geen stomerij, maar een gezin ;)

De droger staat dagelijks aan. Soms tweemaal per dag. En hij komt in het nieuwe huis op iets van 2 meter van de beoogde opstelling warmtepomp te staan. Vandaar het hersenspinsel :)
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_182297457
Warmtepompdroger , maar die gebruikt de warmte om zelf de was te drogen.
.
pi_182297990
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 17:35 schreef sanger het volgende:

[..]

Geen stomerij, maar een gezin ;)

De droger staat dagelijks aan. Soms tweemaal per dag. En hij komt in het nieuwe huis op iets van 2 meter van de beoogde opstelling warmtepomp te staan. Vandaar het hersenspinsel :)
Gewoon de warmte swinters in huis laten blazen natuurlijk ;)

De vrouw in des huizes hangt de was gewoon op, op zolder. De afzuiging laat ik swinters recirculeren via een 3 wegklep blaast dat over de was. Was zo droog en huis meer vocht en warmte. Bij een vochtigheid groter dan 65% schakelt die om naar buiten.
_O_ _O_
Vakman pur sang
pi_182298143
Stinkt je was dan naar stront en kookluchtjes?
.
pi_182298539
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 11:01 schreef sanger het volgende:
Even zomaar een spinsel... Maar kun je iets met de warmte die een wasdroger afgeeft icm een warmtepomp?
Dat is hetzelfde als je huis koelen door je koelkast open te doen..... Je mag zelf bedenken waarom dat niet lukt.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182299142
quote:
1s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 18:21 schreef Fer het volgende:
Stinkt je was dan naar stront en kookluchtjes?
Haha nee, we zuigen alleen de bovenverdieping en badkamer af, keuken afzuiging direct naar buiten en de wc is natuurlijke ventilatie.
Vakman pur sang
  donderdag 4 oktober 2018 @ 09:04:12 #161
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_182310693
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 18:40 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Dat is hetzelfde als je huis koelen door je koelkast open te doen..... Je mag zelf bedenken waarom dat niet lukt.
Maar het verschil daartussen is wel dat de warmtepomp de lucht op een specifiek punt aanzuigt, waar de warmte uitgehaald wordt. Hoe warmer die aangezogen lucht des te minder energie het kost toch?
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_182311528
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2018 09:04 schreef sanger het volgende:
Maar het verschil daartussen is wel dat de warmtepomp de lucht op een specifiek punt aanzuigt, waar de warmte uitgehaald wordt. Hoe warmer die aangezogen lucht des te minder energie het kost toch?
Ja klopt 2x. Maar het "aanzuigpunt" moet zich dus buitenshuis bevinden.
Op &lt;a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" &gt;zaterdag 22 april 2023 13:43&lt;/a&gt; schreef &lt;a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" &gt;r_one&lt;/a&gt; het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
  donderdag 4 oktober 2018 @ 10:52:11 #163
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_182312108
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2018 10:14 schreef blomke het volgende:

[..]

Ja klopt 2x. Maar het "aanzuigpunt" moet zich dus buitenshuis bevinden.
Klopt, maar daar kun je natuurlijk langs laten lopen. Of langs de buis die naar binnen komt na het initiele aanzuigpunt.
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
  donderdag 4 oktober 2018 @ 13:17:27 #164
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_182314609
De eerste offerte is binnen 7000,- all-in voor het plaatsen van een 7kw panasonic aquarea H mono (incl. aanleggen stroom, leidingwerk, afkoppelen stadsverwarmen, inregelen etc), daar gaat nog 2000 euro subsidie vanaf. Ik vond het nog meevallen.

Weet iemand het verschil in modulatie bereik tussen de 5 en 7kw aquarea H .Ik kan dit in de specsheet niet terugvinden.

Gevoelsmatig is een 7kw voor het verwarmen van een benedenverdieping van 60m2 aan de forse kant (epc 0.4). Ik ben bang voor aan/uit gedrag in de tussenseizoenen wat de levensduur niet ten goeden komt maar ik weet niet of die angst terecht is.

Ik heb helaas geen historische verbruiksgegevens omdat het huis nog gebouwd moet worden :+
pi_182320531
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2018 13:17 schreef Revolution-NL het volgende:
De eerste offerte is binnen 7000,- all-in voor het plaatsen van een 7kw panasonic aquarea H mono (incl. aanleggen stroom, leidingwerk, afkoppelen stadsverwarmen, inregelen etc), daar gaat nog 2000 euro subsidie vanaf. Ik vond het nog meevallen.

Weet iemand het verschil in modulatie bereik tussen de 5 en 7kw aquarea H .Ik kan dit in de specsheet niet terugvinden.

Gevoelsmatig is een 7kw voor het verwarmen van een benedenverdieping van 60m2 aan de forse kant (epc 0.4). Ik ben bang voor aan/uit gedrag in de tussenseizoenen wat de levensduur niet ten goeden komt maar ik weet niet of die angst terecht is.

Ik heb helaas geen historische verbruiksgegevens omdat het huis nog gebouwd moet worden :+
Redelijk marktconform hoor, wat betaal je voor de installatiearbeid?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182323370
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2018 13:17 schreef Revolution-NL het volgende:
De eerste offerte is binnen 7000,- all-in voor het plaatsen van een 7kw panasonic aquarea H mono (incl. aanleggen stroom, leidingwerk, afkoppelen stadsverwarmen, inregelen etc), daar gaat nog 2000 euro subsidie vanaf. Ik vond het nog meevallen.

Weet iemand het verschil in modulatie bereik tussen de 5 en 7kw aquarea H .Ik kan dit in de specsheet niet terugvinden.

Gevoelsmatig is een 7kw voor het verwarmen van een benedenverdieping van 60m2 aan de forse kant (epc 0.4). Ik ben bang voor aan/uit gedrag in de tussenseizoenen wat de levensduur niet ten goeden komt maar ik weet niet of die angst terecht is.

Ik heb helaas geen historische verbruiksgegevens omdat het huis nog gebouwd moet worden :+
Een buffervat een optie?
pi_182323818
Mono, is dat zonder SWW (douchewater) voorziening?
.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 00:25:26 #168
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182403934
quote:
1s.gif Op donderdag 4 oktober 2018 21:40 schreef Fer het volgende:
Mono, is dat zonder SWW (douchewater) voorziening?
nee, dat is binnen en buitenunit in een. Je hebt dan geen koudeleiding nodig en is dus te instaleren als DHZ-er.
Tot nooit .......
pi_182416520
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 00:25 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

nee, dat is binnen en buitenunit in een. Je hebt dan geen koudeleiding nodig en is dus te instaleren als DHZ-er.
Als je geen 2 linker handschoenen nodig hebt kan iedereen dat prima. Je moet ook wat lef hebben trouwens....
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 18:41:19 #170
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182417028
klopt, alleen.jammer dat montage door monteur tegenwoordig moet voor de dubsidie.
Tot nooit .......
pi_182417495
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 18:41 schreef Speekselklier het volgende:
klopt, alleen.jammer dat montage door monteur tegenwoordig moet voor de dubsidie.
nee. je kan het ook zelf installeren, maar dan moet je bewijzen dat het goed is geinstalleerd. kan met foto's maar ook door een installareur even te laten kijken en een rapportje te geven.
  dinsdag 9 oktober 2018 @ 20:27:39 #172
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182419150
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 19:08 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

nee. je kan het ook zelf installeren, maar dan moet je bewijzen dat het goed is geinstalleerd. kan met foto's maar ook door een installareur even te laten kijken en een rapportje te geven.
ah ok, dat wist ik niet.
ik ga samen met mijn monteur aanleggen.
warmtepomp was voor hem nog redelijk spannend.
Tot nooit .......
pi_182419709
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 18:41 schreef Speekselklier het volgende:
klopt, alleen.jammer dat montage door monteur tegenwoordig moet voor de dubsidie.
Wie controleert dat?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182420362
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 20:54 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Wie controleert dat?
Zal wel een factuur bij de aanvraag moeten zitten met de uren, etc ;)

Maar zover ik weet kan je ook contact met ze opnemen en vragen of zelf installeren akkoord is, bijvoorbeeld als je het daarna laat controleren door een installateur.
pi_182420573
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 18:05 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Als je geen 2 linker handschoenen nodig hebt kan iedereen dat prima. Je moet ook wat lef hebben trouwens....
Spierballen vooral, die krengen zijn loodzwaar.
.
pi_182421715
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 21:20 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zal wel een factuur bij de aanvraag moeten zitten met de uren, etc ;)

Maar zover ik weet kan je ook contact met ze opnemen en vragen of zelf installeren akkoord is, bijvoorbeeld als je het daarna laat controleren door een installateur.
Bij mij was het vol fouten, van aanmeldcodes die niet overeenkwamen met de naam van de warmtepomp tot het bedrag wat ik kreeg wat anders was en niet pastte bij die aanmeldcode.
Ik betwijfel of er wel controle plaatsvindt.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182422397
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 22:42 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Bij mij was het vol fouten, van aanmeldcodes die niet overeenkwamen met de naam van de warmtepomp tot het bedrag wat ik kreeg wat anders was en niet pastte bij die aanmeldcode.
Ik betwijfel of er wel controle plaatsvindt.
Wat was bij jou vol fouten?

Wat je nodig hebt is een factuur (van installateur)inclusief montage ofwel inbedrijfstelling van de wp met duidelijke omschreven welk exacte type WP.

Vorig jaar kon je nog voldoen met de factuur van de pomp zelf. Maar uiteraard werd daar veel fraude.mee gepleegd. Denk dat op veel pompen wel 3x subsidie is vergeven. :')
Vakman pur sang
pi_182437403
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 23:19 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Wat was bij jou vol fouten?
Dat heb ik geschreven
quote:
Wat je nodig hebt is een factuur (van installateur)inclusief montage ofwel inbedrijfstelling van de wp met duidelijke omschreven welk exacte type WP.

Vorig jaar kon je nog voldoen met de factuur van de pomp zelf. Maar uiteraard werd daar veel fraude.mee gepleegd. Denk dat op veel pompen wel 3x subsidie is vergeven. :')
Ok dan is dat veranderd.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182556506
Ondanks mij kritiek op de huidige prijzen van warmtepomp, toch eens gaan hoofdrekenen:

All Electric (WP) cv 5000¤
WP boiler 300l 2500¤
Inductie kookplaat 500¤
Nieuwe 3x25 groepenkast 1000¤
Krachtroom keuken & zolder 500¤

Totaal 9500¤

IDSE subsidie 2x1400¤
Gem Amsterdam 5000¤ voor het gasloos worden.

Totaal 7800¤ subsidie

Als ik ook nog eens voor triple combi nul-op-de-meter ga, (alle stroom zelf opwekkenkrijg ik 3000¤ voor het aanleggen van extra zonnepanelen. Het zou dan om 2500kwh voor de cv gaan, 500kwh sww, 500 kwh wat ik nu nig tekort kom met mijn huidige panelen. 3500kwh moet wel te krijgen zijn voor 3000¤.

Besparing 650¤ gas, 100¤ stroom, 200¤ vastrecht gas. 950¤

Mis ik iets, of loop ik nu een potentiele mogelijkheid mis, omdat ik zelf zo koppig kritisch blijf op de huidige warmtepomp?
.
pi_182557332
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 19:21 schreef Fer het volgende:
Ondanks mij kritiek op de huidige prijzen van warmtepomp, toch eens gaan hoofdrekenen:

All Electric (WP) cv 5000¤
WP boiler 300l 2500¤
Inductie kookplaat 500¤
Nieuwe 3x25 groepenkast 1000¤
Krachtroom keuken & zolder 500¤

Totaal 9500¤

IDSE subsidie 2x1400¤
Gem Amsterdam 5000¤ voor het gasloos worden.

Totaal 7800¤ subsidie

Als ik ook nog eens voor triple combi nul-op-de-meter ga, (alle stroom zelf opwekkenkrijg ik 3000¤ voor het aanleggen van extra zonnepanelen. Het zou dan om 2500kwh voor de cv gaan, 500kwh sww, 500 kwh wat ik nu nig tekort kom met mijn huidige panelen. 3500kwh moet wel te krijgen zijn voor 3000¤.

Besparing 650¤ gas, 100¤ stroom, 200¤ vastrecht gas. 950¤

Mis ik iets, of loop ik nu een potentiele mogelijkheid mis, omdat ik zelf zo koppig kritisch blijf op de huidige warmtepomp?
Ik denk dat het wel aardig klopt zo, nog even los van eventuele tijd en extra materialen.

Voor m'n warm water heb ik overigens geen extra warmtepomp maar met de huidige subsidie is er prijstechnisch weinig nadeel om een wp-boiler erbij te zetten, vooral als dat met leidingen of plaatsing handiger uitkomt. Als je geen wp-boiler hebt zal je toch een boilervat moeten hebben dat ongeveer evenveel ruimte inneemt.

Hoe is je afgiftesysteem? Heb je vloerverwarming?
pi_182557719
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 20:05 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik denk dat het wel aardig klopt zo, nog even los van eventuele tijd en extra materialen.

Voor m'n warm water heb ik overigens geen extra warmtepomp maar met de huidige subsidie is er prijstechnisch weinig nadeel om een wp-boiler erbij te zetten, vooral als dat met leidingen of plaatsing handiger uitkomt. Als je geen wp-boiler hebt zal je toch een boilervat moeten hebben dat ongeveer evenveel ruimte inneemt.

Hoe is je afgiftesysteem? Heb je vloerverwarming?
Vloerverwarming en een convectorput. In principe kan de ketel (2 jaar oud, gekocht net voor de gemeente met subsidie ging smijten) alles warm houden met 45-50 graden. Ik wil de convector nog boosten met fans, voor meer comfort en nog lagere watertemperaturen.
.
pi_182557845
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 19:21 schreef Fer het volgende:
Ondanks mij kritiek op de huidige prijzen van warmtepomp, toch eens gaan hoofdrekenen:

All Electric (WP) cv 5000¤
WP boiler 300l 2500¤
Inductie kookplaat 500¤
Nieuwe 3x25 groepenkast 1000¤
Krachtroom keuken & zolder 500¤

Totaal 9500¤

IDSE subsidie 2x1400¤
Gem Amsterdam 5000¤ voor het gasloos worden.

Totaal 7800¤ subsidie

Als ik ook nog eens voor triple combi nul-op-de-meter ga, (alle stroom zelf opwekkenkrijg ik 3000¤ voor het aanleggen van extra zonnepanelen. Het zou dan om 2500kwh voor de cv gaan, 500kwh sww, 500 kwh wat ik nu nig tekort kom met mijn huidige panelen. 3500kwh moet wel te krijgen zijn voor 3000¤.

Besparing 650¤ gas, 100¤ stroom, 200¤ vastrecht gas. 950¤

Mis ik iets, of loop ik nu een potentiele mogelijkheid mis, omdat ik zelf zo koppig kritisch blijf op de huidige warmtepomp?
Ik verbaas mij echt over die 5000¤ subsidie voor het gasloos worden.
Het geld moet daar over de plinten klotsen in de Stopera.

Heb jij ook een subsidie voor het gasloos worden MaGNeT en hoe hoog als ik het vragen mag?
pi_182558004
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 20:33 schreef Klepper272 het volgende:

[..]

Ik verbaas mij echt over die 5000¤ subsidie voor het gasloos worden.
Het geld moet daar over de plinten klotsen in de Stopera.

Heb jij ook een subsidie voor het gasloos worden MaGNeT en hoe hoog als ik het vragen mag?
8000¤ zelfs in totaal. WOZ schiet de ruimte in en veel erfpacht grond wordt momenteel voor vast verkocht.

Het meest schrijnende is dat ook mensen een gewone boiler kopen en IR panelen |:( dat mag ook.

[ Bericht 6% gewijzigd door Fer op 16-10-2018 21:11:50 ]
.
pi_182559586
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 20:26 schreef Fer het volgende:

[..]

Vloerverwarming en een convectorput. In principe kan de ketel (2 jaar oud, gekocht net voor de gemeente met subsidie ging smijten) alles warm houden met 45-50 graden. Ik wil de convector nog boosten met fans, voor meer comfort en nog lagere watertemperaturen.
Dat moet dan geen probleem zijn.

Met een Arduino en 2 NTC's moet je een heel eind komen qua aansturing.
1 voor de temperatuur buiten de put en 1 voor de aanvoertemperatuur.
Zo werkt Jaga DBE ook.

Mijn DBE heb ik zo ingesteld (warmtepompstand) dat hij rond de 26 graden aanvoertemperatuur al gaat draaien als de kamertemperatuur onder de ingestelde 21 graden is.

Maar eenvoudiger kan ook, zo heeft Arctic F14 TC fans die bij 35 graden Celsius gaan draaien, die kan je ook op 7 volt zetten. Wel oppassen bij de kleinere formaten, zo weet ik dat de 9cm fan altijd draait en sneller gaat draaien bij hogere temperatuur. Dus even de curve bekijken voor je bestelt.

Die Arctic fans heb ik al in diverse projecten gebruikt, o.a. achter op m'n PV-omvormers, in m'n TV-meubel en in m'n 2 patchkasten (1 op zolder woning, 1 op zolder garage).
pi_182560024
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 20:41 schreef Fer het volgende:

[..]

8000¤ zelfs in totaal. WOZ schiet de ruimte in en veel erfpacht grond wordt momenteel voor vast verkocht.

Het meest schrijnende is dat ook mensen een gewone boiler kopen en IR panelen |:( dat mag ook.
.

En dan gewoon lekker met je kolenkachel verwarmen. _O_
Er lijkt dus weer uitstekend over nagedacht te zijn.
pi_182560060
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 21:32 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat moet dan geen probleem zijn.

Met een Arduino en 2 NTC's moet je een heel eind komen qua aansturing.
1 voor de temperatuur buiten de put en 1 voor de aanvoertemperatuur.
Zo werkt Jaga DBE ook.

Mijn DBE heb ik zo ingesteld (warmtepompstand) dat hij rond de 26 graden aanvoertemperatuur al gaat draaien als de kamertemperatuur onder de ingestelde 21 graden is.

Maar eenvoudiger kan ook, zo heeft Arctic F14 TC fans die bij 35 graden Celsius gaan draaien, die kan je ook op 7 volt zetten. Wel oppassen bij de kleinere formaten, zo weet ik dat de 9cm fan altijd draait en sneller gaat draaien bij hogere temperatuur. Dus even de curve bekijken voor je bestelt.

Die Arctic fans heb ik al in diverse projecten gebruikt, o.a. achter op m'n PV-omvormers, in m'n TV-meubel en in m'n 2 patchkasten (1 op zolder woning, 1 op zolder garage).
Ik zoek nog een oplossing voor de koelstand bij de DBE. Of met een separaat printje.
De bedoeling is dat bij koelbedrijf de boel automatisch gaat koelen bij koelvraag.
Vakman pur sang
pi_182560263
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 21:52 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Ik zoek nog een oplossing voor de koelstand bij de DBE. Of met een separaat printje.
De bedoeling is dat bij koelbedrijf de boel automatisch gaat koelen bij koelvraag.
Echte DBE? Of zelfbouw?

Bij echte DBE zou je hem kunnen foppen lijkt me. De DBE reageert op de waarden van de NTC's. Zou je een printje kunnen maken met een zomer- / winterstand en hem de verkeerde input geven dan gaat hij wel draaien.

Klinkt gemakkelijker dan het is maar in die hoek zou ik het zoeken als ik er een oplossing voor moest bedenken.

Desnoods zou je met vaste waarden kunnen werken (weerstanden) zodat je switcht tussen NTC of weerstand met een eenvoudige schakelaar. Zet je hem op de vaste weerstand dan gaat hij domweg draaien omdat hij denkt dat z'n aanvoer 35 graden is en de kamertemperatuur 16 graden. Dat hij dan ondertussen koude lucht staat te blazen weet ie niet :+

Enig probleem is dan dat het niet meer op koelvraag werkt maar met een switch...
Maar zo'n switch kan natuurlijk ook een relais zijn dat weer door iets anders aangestuurd wordt...

[ Bericht 14% gewijzigd door TheFreshPrince op 16-10-2018 22:05:26 ]
pi_182560445
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 21:59 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Echte DBE? Of zelfbouw?

Bij echte DBE zou je hem kunnen foppen lijkt me. De DBE reageert op de waarden van de NTC's. Zou je een printje kunnen maken met een zomer- / winterstand en hem de verkeerde input geven dan gaat hij wel draaien.

Klinkt gemakkelijker dan het is maar in die hoek zou ik het zoeken als ik er een oplossing voor moest bedenken.
Dit is voor een project in een bunker met meerdere dbe's en een warmtepomp, waar zomers veel koelvraag is.
Liever zou ik geen extra kabels trekken.

De nieuwe type dbe (die daar zit) heeft een koelstand, maar dan moet je wat dipswitches omzetten. Dat doen we dan maar elk voorjaar. Dacht dat je misschien tijd had om daar iets voor te bedenken gezien je pensioen. :P
Vakman pur sang
pi_182560558
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 22:06 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Dit is voor een project in een bunker met meerdere dbe's en een warmtepomp, waar zomers veel koelvraag is.
Liever zou ik geen extra kabels trekken.

De nieuwe type dbe (die daar zit) heeft een koelstand, maar dan moet je wat dipswitches omzetten. Dat doen we dan maar elk voorjaar. Dacht dat je misschien tijd had om daar iets voor te bedenken gezien je pensioen. :P
Naja, voor alles is wel een oplossing ;) Maar als de DBE netjes zit weggewerkt in de behuizingen dan is dat wel een vervelend werkje. Heb pas van iedere Jaga convector ( 9 stuks) m'n DBE geprogrammeerd (met die 2 drukknopjes) maar dan ben je wel even een uurtje zoet voor alle kappen weer netjes hebt zitten.

Ook de draden van enkele NTC's moeten verlengen omdat de sensor niet bij de aanvoer geplaatst kon worden (DBE zat ivm stopcontact aan verkeerde kant van convector gemoneerd). Maar dat is allemaal netjes geworden (solderen, krimpkous).
pi_182560584
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 21:52 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Ik zoek nog een oplossing voor de koelstand bij de DBE. Of met een separaat printje.
De bedoeling is dat bij koelbedrijf de boel automatisch gaat koelen bij koelvraag.
Kun je de opnemers niet omwisselen? Dan zou bij water onder 20 en omgeving boven de 26(?) de koeling gaan werken.
.
pi_182560615
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 22:12 schreef Fer het volgende:

[..]

Kun je de opnemers niet omwisselen? Dan zou bij water onder 20 en omgeving boven de 26(?) de koeling gaan werken.
Dat is bijna zo simpel dat het nog wel eens zou kunnen werken :D
Maar dan moet het wel eenvoudig kunnen, met een schakelaar die bereikbaar is zonder de convector open te halen, als je de 2 NTC's op de DBE print moet omzetten kan je net zo goed de dipswitch omzetten :P
pi_182560670
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 22:12 schreef Fer het volgende:

[..]

Kun je de opnemers niet omwisselen? Dan zou bij water onder 20 en omgeving boven de 26(?) de koeling gaan werken.
Tja liever niet 2x per jaar hé? ;)
Vakman pur sang
pi_182560739
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2018 22:11 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Naja, voor alles is wel een oplossing ;) Maar als de DBE netjes zit weggewerkt in de behuizingen dan is dat wel een vervelend werkje. Heb pas van iedere Jaga convector ( 9 stuks) m'n DBE geprogrammeerd (met die 2 drukknopjes) maar dan ben je wel even een uurtje zoet voor alle kappen weer netjes hebt zitten.

Ook de draden van enkele NTC's moeten verlengen omdat de sensor niet bij de aanvoer geplaatst kon worden (DBE zat ivm stopcontact aan verkeerde kant van convector gemoneerd). Maar dat is allemaal netjes geworden (solderen, krimpkous).
Ik vind dit eigenlijk een missertje van Jaga.
Zij verkopen de dbe's voor zowel verwarmen als koelen. Maar het is niet mogelijk dit automatisch om te schakelen.
Denk.dat ik het maar eens voorleg aan de R&D afdeling van Jaga gezien ik nog een aanvraag van 500 stuks heb lopen. :P
Vakman pur sang
  woensdag 17 oktober 2018 @ 21:08:32 #194
26552 Party_P
WTF, jezus!!1
pi_182579039
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 oktober 2018 19:08 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

nee. je kan het ook zelf installeren, maar dan moet je bewijzen dat het goed is geinstalleerd. kan met foto's maar ook door een installareur even te laten kijken en een rapportje te geven.
Aantal maanden geleden RVO hierover gebeld. Dame aan de telefoon was niet heel duidelijk, maar vertelde wel dat zelf monteren met foto's sturen ook een optie was. Geloofde het niet zo, tot ik jouw post zie.
Drugs are good mkay?
pi_182580454
Is een boilervat aangesloten op de WP met een driewegklep veel goedkoper, dan een aparte WP boiler?

Ik dacht zo met die extra subsidie op een WP boiler, zal een aparte niets extra kosten en het voordeel van water opwarmen tegelijk met het huis opwarmen en iets hogere COP als je binnen(ventilatie)lucht gebruikt.

Hoe gaat dat eigenlijk met zo’n gekoppeld vat normaal? Zodra je s’avonds al het warme water hebt opgemaakt, kun je dan je huis nog wel verwarmen?
.
pi_182580687
quote:
1s.gif Op woensdag 17 oktober 2018 22:22 schreef Fer het volgende:
Is een boilervat aangesloten op de WP met een driewegklep veel goedkoper, dan een aparte WP boiler?

Ik dacht zo met die extra subsidie op een WP boiler, zal een aparte niets extra kosten en het voordeel van water opwarmen tegelijk met het huis opwarmen en iets hogere COP als je binnen(ventilatie)lucht gebruikt.

Hoe gaat dat eigenlijk met zo’n gekoppeld vat normaal? Zodra je s’avonds al het warme water hebt opgemaakt, kun je dan je huis nog wel verwarmen?
Uiteindelijk onttrek je met een warmtepompboiler juist ook weer warmte uit de woning, gratis koekjes krijg je helaas niet altijd ;)

Wat betreft het kunnen verwarmen, ik denk dat de meeste warmtepompen wel te programmeren zijn op prioriteit. Het begint natuurlijk met het kiezen van een boilervat dat groot genoeg is.

In de meeste gevallen zal er 's ochtends vraag naar warm water zijn (mensen staan op, gaan naar werk / school, douchen nog van tevoren) en 's avonds voor koken, eventueel weer douchen of in bad. Genoeg tijd om het vat weer op temperatuur te brengen.

Als je 20 minuten per persoon wil douchen loop je wel tegen een probleem aan...

Ik denk niet dat er een foute keuze is, kijk naar de ruimte die je hebt, de lengte van leidingen, de hoeveelheid water die je denkt te verbruiken, etc.

Mijn installatie is discreet opgebouwd, dus allemaal losse componenten. Voordeel is dat het makkelijk te onderhouden is, mocht een vat te klein zijn, kan er zo een grotere aan en je zal ook niet alles in 1x hoeven vervangen als er wat stuk gaat.
pi_182580711
Kale prijs is alles op één WP voordeliger. De subsidie echter maakt dat een warmtepompboiler eigenlijk niet duurder is dan een buffervat voor SWW.

Bij een combi systeem op één warmtepomp kun je inderdaad niet gelijktijdig je SWW en Cv-water verwarmen. De voorrangsregeling is vaak wel te programmeren naar eigen wens. Bij mijn instellingen mag het buffervat voor warm water bijvoorbeeld alléén tussen 11.00 en 16.00 opgewarmd worden, en als er gelijktijdig ook warmtevraag vanuit de kamerthermostaat is, wordt het om en om 45 minuten verdeeld. In 45 minuten is normaal gesproken je huis nauwelijks afgekoeld. Zeker niet als je vloerverwarming hebt en de vloer nog warm is op het moment dat de opwarming van je SWW buffervat begint.

De hogere COP bij gescheiden systemen is slechts ten dele waar. Enerzijds haal je inderdaad vanwege het gebruik van warme binnenlucht voor de warmtepompboiler een relatief hoge COP. Echter gebruik je, jawel, warme binnenlucht. Die warme binnenlucht wordt vervangen voor verse buitenlucht, of koude lucht uit de 'afvoer' van de warmtepompboiler. En dat zorgt er voor dat 's winters je ruimteverwarming weer harder moet werken. Tijdens het stookseizoen heb je er dus geen voordeel van.

's zomers zou je de koude lucht die de warmtepompboiler uitblaast eventueel wel kunnen gebruiken om je huis iets af te koelen, maar dat effect zal minimaal zijn. Tenzij je grootverbruiker van warm water bent. 's zomers heb je overigens ook geen 'winst' meer op de COP
pi_182583096
Het gebruik van warme binnenlucht is maar deels niet efficient. De ventilatielucht verlaat nu ook de woning, deze zal dan aangevuld met warme lucht van de zolder dan als bron voor de WP dienen.

Extra ventilatielucht zal voor meer verversing in de slaapkamers zorgerm, maar zal geen probleem zijn, daar is het het hele jaar door eigenlijk toch al te warm en een graad lager zal geen probleem zijn. Er wordt toch niet gestookt.
.
  donderdag 18 oktober 2018 @ 08:29:26 #199
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182585109
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2018 22:33 schreef MaGNeT het volgende:
Uiteindelijk onttrek je met een warmtepompboiler juist ook weer warmte uit de woning, gratis koekjes krijg je helaas niet altijd ;)
Mijn warmtepomp boiler haalt de lucht van buiten. Daarmee onttrek ik geen warmte uit de woning.

Ik heb een losse WPboiler en krijg deze winter een warmtepomp voor de CV.
Ik heb voor een losse boiler gekozen omdat ik die nu al weer 4 jaar heb en mijn huis nog niet geschikt was voor warmtepompCV. Als de losse boiler kapot gaat zal ik opnieuw overwegen wat ik doe. De WarmtepompCV is voorbereid op een boiler.

Ik kon de boiler zelf installeren en dankzij de subsidie heeft hij me vrijwel niets gekost. Een boilervat zou duurder zijn geweest. Als de WPboiler kapot is zou ik zelfs kunnen overwegen om het vat als buffervat te gebruiken.
Tot nooit .......
pi_182595470
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2018 22:35 schreef Ivo1985 het volgende:
Kale prijs is alles op één WP voordeliger. De subsidie echter maakt dat een warmtepompboiler eigenlijk niet duurder is dan een buffervat voor SWW.

Bij een combi systeem op één warmtepomp kun je inderdaad niet gelijktijdig je SWW en Cv-water verwarmen. De voorrangsregeling is vaak wel te programmeren naar eigen wens. Bij mijn instellingen mag het buffervat voor warm water bijvoorbeeld alléén tussen 11.00 en 16.00 opgewarmd worden, en als er gelijktijdig ook warmtevraag vanuit de kamerthermostaat is, wordt het om en om 45 minuten verdeeld. In 45 minuten is normaal gesproken je huis nauwelijks afgekoeld. Zeker niet als je vloerverwarming hebt en de vloer nog warm is op het moment dat de opwarming van je SWW buffervat begint.

De hogere COP bij gescheiden systemen is slechts ten dele waar. Enerzijds haal je inderdaad vanwege het gebruik van warme binnenlucht voor de warmtepompboiler een relatief hoge COP. Echter gebruik je, jawel, warme binnenlucht. Die warme binnenlucht wordt vervangen voor verse buitenlucht, of koude lucht uit de 'afvoer' van de warmtepompboiler. En dat zorgt er voor dat 's winters je ruimteverwarming weer harder moet werken. Tijdens het stookseizoen heb je er dus geen voordeel van.

's zomers zou je de koude lucht die de warmtepompboiler uitblaast eventueel wel kunnen gebruiken om je huis iets af te koelen, maar dat effect zal minimaal zijn. Tenzij je grootverbruiker van warm water bent. 's zomers heb je overigens ook geen 'winst' meer op de COP
dit is echt gerommel in de marge en niet meetbaar.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182845783
Eerste offerte, uit de losse pols: 16000¤ 8)7
.
pi_182846433
quote:
1s.gif Op dinsdag 30 oktober 2018 21:22 schreef Fer het volgende:
Eerste offerte, uit de losse pols: 16000¤ 8)7
En de 2e??
Vakman pur sang
pi_182856152
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2018 20:24 schreef Glider76 het volgende:

[..]

zou het nog een idee zijn om je boiler op 40 graden te houden en de warmwater leiding op een 2KW doorstromer aan te sluiten? Of zou dat wellicht net te kort schieten om alle legionella te doden.

Een 2kW doorstromer heeft een trieste doorstroom van misschien 1 liter/minuut. Pas bij 11kW heb je "spaardouchekopsnelheid"

[ Bericht 0% gewijzigd door athlonkmf op 31-10-2018 14:04:24 (oeps.. zie nu dat het hele oude post is..) ]
pi_182858458
Geen idee of dit het juiste topic is, maar ik ben opzoek naar advies mbt een warmtepamp!
Ruim twee jaar geleden heb ik een nieuwbouw woning in de randstad gekocht. Door allerlei problemen is de bouw nog steeds niet gestart. Nu lijkt het er op dat bouw redelijk snel gaat beginnen. Afgelopen week werden we door ontwikkelaar benaderd of we interesse hadden om het huis gasloos te maken. Echter wel tegen de niet misselijke meerprijs van 41.000 euro.
Dit is de informatie die ik heb verkregen:
Hiervoor wordt de woning uitgevoerd met een warmtepomp met individuele bodembron, een 300 liter warmtapwater boiler en een balans ventilatiesysteem, de roosters in de gevel vervallen.
Alle grote installatiecomponenten komen op de 2e verdieping, hiervoor dient de technische ruimte te worden vergroot ten
koste van de naastgelegen slaapkamer. Op nader te bepalen plaatsen op de begane grond, 1e en 2everdieping worden schachten vergroot en/of toegevoegd.
Vloerverwarming wordt geplaatst op de begane grond en beide verdiepingen, in alle verblijfsruimten en badkamers. Temperatuurregeling per ruimte. In de badkamer komt een elektrische radiator.
Er worden geen extra zonnepanelen geleverd.
Het energiezuiniger maken van nieuwbouwwoningen heeft tot gevolg dat het warmtapwater comfort onder druk komt te staan. De warm tapwater voorziening geleverd door de warmtepomp bestaat uit het opwarmen van een voorraadvat, in dit geval een boiler met een inhoud van 300 liter met een temperatuur van circa 60 graden. Het volledig opwarmen van de inhoud van de boiler neemt enige tijd in beslag. Vanwege deze beperking vervalt de Woningborg garantie op tapwatertemperatuur en tapwaterhoeveelheid.

Ik vind het nogal een enorme bak geld en twijfel enorm, zeker het probleem met tapwater doet me twijfelen.
Wat zou jullie advies zijn?
pi_182860233
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 16:20 schreef Grachtengordel het volgende:
Geen idee of dit het juiste topic is, maar ik ben opzoek naar advies mbt een warmtepamp!
Ruim twee jaar geleden heb ik een nieuwbouw woning in de randstad gekocht. Door allerlei problemen is de bouw nog steeds niet gestart. Nu lijkt het er op dat bouw redelijk snel gaat beginnen. Afgelopen week werden we door ontwikkelaar benaderd of we interesse hadden om het huis gasloos te maken. Echter wel tegen de niet misselijke meerprijs van 41.000 euro.
Dit is de informatie die ik heb verkregen:
Hiervoor wordt de woning uitgevoerd met een warmtepomp met individuele bodembron, een 300 liter warmtapwater boiler en een balans ventilatiesysteem, de roosters in de gevel vervallen.
Alle grote installatiecomponenten komen op de 2e verdieping, hiervoor dient de technische ruimte te worden vergroot ten
koste van de naastgelegen slaapkamer. Op nader te bepalen plaatsen op de begane grond, 1e en 2everdieping worden schachten vergroot en/of toegevoegd.
Vloerverwarming wordt geplaatst op de begane grond en beide verdiepingen, in alle verblijfsruimten en badkamers. Temperatuurregeling per ruimte. In de badkamer komt een elektrische radiator.
Er worden geen extra zonnepanelen geleverd.
Het energiezuiniger maken van nieuwbouwwoningen heeft tot gevolg dat het warmtapwater comfort onder druk komt te staan. De warm tapwater voorziening geleverd door de warmtepomp bestaat uit het opwarmen van een voorraadvat, in dit geval een boiler met een inhoud van 300 liter met een temperatuur van circa 60 graden. Het volledig opwarmen van de inhoud van de boiler neemt enige tijd in beslag. Vanwege deze beperking vervalt de Woningborg garantie op tapwatertemperatuur en tapwaterhoeveelheid.

Ik vind het nogal een enorme bak geld en twijfel enorm, zeker het probleem met tapwater doet me twijfelen.
Wat zou jullie advies zijn?
Hoeveel subsidie krijg je erop?
pi_182860899
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 16:20 schreef Grachtengordel het volgende:
Geen idee of dit het juiste topic is, maar ik ben opzoek naar advies mbt een warmtepamp!
Ruim twee jaar geleden heb ik een nieuwbouw woning in de randstad gekocht. Door allerlei problemen is de bouw nog steeds niet gestart. Nu lijkt het er op dat bouw redelijk snel gaat beginnen. Afgelopen week werden we door ontwikkelaar benaderd of we interesse hadden om het huis gasloos te maken. Echter wel tegen de niet misselijke meerprijs van 41.000 euro.
Dit is de informatie die ik heb verkregen:
Hiervoor wordt de woning uitgevoerd met een warmtepomp met individuele bodembron, een 300 liter warmtapwater boiler en een balans ventilatiesysteem, de roosters in de gevel vervallen.
Alle grote installatiecomponenten komen op de 2e verdieping, hiervoor dient de technische ruimte te worden vergroot ten
koste van de naastgelegen slaapkamer. Op nader te bepalen plaatsen op de begane grond, 1e en 2everdieping worden schachten vergroot en/of toegevoegd.
Vloerverwarming wordt geplaatst op de begane grond en beide verdiepingen, in alle verblijfsruimten en badkamers. Temperatuurregeling per ruimte. In de badkamer komt een elektrische radiator.
Er worden geen extra zonnepanelen geleverd.
Het energiezuiniger maken van nieuwbouwwoningen heeft tot gevolg dat het warmtapwater comfort onder druk komt te staan. De warm tapwater voorziening geleverd door de warmtepomp bestaat uit het opwarmen van een voorraadvat, in dit geval een boiler met een inhoud van 300 liter met een temperatuur van circa 60 graden. Het volledig opwarmen van de inhoud van de boiler neemt enige tijd in beslag. Vanwege deze beperking vervalt de Woningborg garantie op tapwatertemperatuur en tapwaterhoeveelheid.

Ik vind het nogal een enorme bak geld en twijfel enorm, zeker het probleem met tapwater doet me twijfelen.
Wat zou jullie advies zijn?
WW warmtepomp met grondboring is gemiddeld ¤20.000
Balansventilatie ¤5000
Vloerverwarming alle ruimtes ¤7000
Ombouwen schachten ¤2000
Ruimteregeling ¤1000

Ik vind bedrag niet vreemd. Of je het ervoor over hebt is ander.

Over water hoef je niet bang te zijn.
pi_182861169
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 16:20 schreef Grachtengordel het volgende:
Geen idee of dit het juiste topic is.

Ik vind het nogal een enorme bak geld en twijfel enorm, zeker het probleem met tapwater doet me twijfelen.
Wat zou jullie advies zijn?
Is een enorme bak geld.
Vraag ik me af, was de woning nog niet voorzien in vloerverwarming? Wordt er nog extra geïnvesteerd in de gevel en beglazing, isolatie?
Vakman pur sang
pi_182861571
quote:
1s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 18:09 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

WW warmtepomp met grondboring is gemiddeld ¤20.000
Balansventilatie ¤5000
Vloerverwarming alle ruimtes ¤7000
Ombouwen schachten ¤2000
Ruimteregeling ¤1000

Ik vind bedrag niet vreemd. Of je het ervoor over hebt is ander.

Over water hoef je niet bang te zijn.
Bedragen zijn logisch, maar toch vreemd dat een 2019/20 woning standaard, nog niet zo zuinig wordt opgeleverd.
.
pi_182861764
quote:
1s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 18:09 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

WW warmtepomp met grondboring is gemiddeld ¤20.000
Balansventilatie ¤5000
Vloerverwarming alle ruimtes ¤7000
Ombouwen schachten ¤2000
Ruimteregeling ¤1000

Ik vind bedrag niet vreemd. Of je het ervoor over hebt is ander.

Over water hoef je niet bang te zijn.
Trek je er nog wel even vanaf:
- Aanvraag gasaansluiting komt te vervallen
- Diverse gasleidingen kunnen worden geschrapt
- Reeds geplande radiatoren en/of convectoren inclusief bijbehorend leidingwerk vervallen
- Cv-ketel vervalt.
- Ventilatieroosters vervallen

Geen idee hoe groot de woning is, maar bovenstaand minderwerk gaat toch echt richting 10k.

En daarmee is de meerprijs bij een woning waarvan de bouw nog niet is gestart behoorlijk hoog.
pi_182862053
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 14:02 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Een 2kW doorstromer heeft een trieste doorstroom van misschien 1 liter/minuut. Pas bij 11kW heb je "spaardouchekopsnelheid"
Volgens mij valt dat wel mee hoor. In Azie zie je die dingen overal en werkt op zich goed. De straal die eruit komt is geen stortdouche maar meer dan 1 liter/minuut. Het water wat eruit komt is net aan warm.

Als je de aanvoer verhoogt naar 40 graden is de 2 KW wellicht genoeg om dit net even wat heter te maken voor een aangename douche. Hoeft je dus niet 24/7 een groot vat op temperatuur te houden voor 1 keer 5 minuten douchen per dag.
pi_182862334
In Azië is de temperatuur van leidingwater wel 'iets' hoger dan het Nederlandse gemiddelde wat rond de 12 graden schommelt.

12 graden naar 38 graden verwarmen en 25 graden naar 38 graden brengen scheelt de helft aan benodigde energie. Andersom geteld heb je twee keer zoveel douchewater bij hetzelfde vermogen van de warmtebron.
pi_182864358
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 19:15 schreef Ivo1985 het volgende:
In Azië is de temperatuur van leidingwater wel 'iets' hoger dan het Nederlandse gemiddelde wat rond de 12 graden schommelt.

12 graden naar 38 graden verwarmen en 25 graden naar 38 graden brengen scheelt de helft aan benodigde energie. Andersom geteld heb je twee keer zoveel douchewater bij hetzelfde vermogen van de warmtebron.
Dat weet ik, daarom ook het idee om de warmptepomp het boilervat op 40 graden te houden en geen wekelijkste legionale kill procedure te doen, en daarachter een doorstromer om de temperatuur iets op te piepen voor aangenaam douchen.

Ik vindt het warm douchewater bij een warmtepomp installatie nog een dingetje, gezien er bij mij maar 1 persoon, 1 keer per dag 5-10 minuten doucht, die ook nog eens 6 maanden per jaar niet thuis is.

Het is maar een hersenspinseltje.
pi_182865502
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 19:02 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Volgens mij valt dat wel mee hoor. In Azie zie je die dingen overal en werkt op zich goed. De straal die eruit komt is geen stortdouche maar meer dan 1 liter/minuut. Het water wat eruit komt is net aan warm.

Als je de aanvoer verhoogt naar 40 graden is de 2 KW wellicht genoeg om dit net even wat heter te maken voor een aangename douche. Hoeft je dus niet 24/7 een groot vat op temperatuur te houden voor 1 keer 5 minuten douchen per dag.
En weet jij hoeveel vermogen die dingen in Azie trekken?
Als je hier een beetje de specs doorneemt, weet je dat de de kleinste doorstromers van 3kW 1-2l/minuut hebben. Voor >6 l/min heb je al 11kW of hoger nodig

quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 20:34 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Dat weet ik, daarom ook het idee om de warmptepomp het boilervat op 40 graden te houden en geen wekelijkste legionale kill procedure te doen, en daarachter een doorstromer om de temperatuur iets op te piepen voor aangenaam douchen.

Ik vindt het warm douchewater bij een warmtepomp installatie nog een dingetje, gezien er bij mij maar 1 persoon, 1 keer per dag 5-10 minuten doucht, die ook nog eens 6 maanden per jaar niet thuis is.

Het is maar een hersenspinseltje.
Ik gebruik geen legionellaprogramma. Ik heb namelijk een hygieneboiler waarbij het water naverwarmd wordt. De WP houdt het rond 30C bij regenachtige dagen. Bij zon doet de zonnecollectoren het opwarmen van water.
De doorstromer van 11kW verzekerd me van warm water ten alle tijde.
pi_182865662
Vermogen berekenen
Vermogen bepalen om water te verwarmen

Men kan zelf eenvoudig het vermogen bepalen dat nodig is om water te verwarmen. Hiervoor gebruiken we de formule:

P = m x c x ∆t x 1/3600 (kw)

P = vermogen in kW
m = massa van het medium in kg dat in één uur opgewarmd dient te worden
c = soortelijke warmte in kJ/kg.K
∆t = t2-t1 (eindtemperatuur – begintemperatuur) in °C
ᵨ = dichtheid van het medium (kg/m3); ᵨ = m / V (kg/m3)


c water = 4,187 kJ/kg.K
ᵨ water = 1000 kg/m3d dus 1000 ltr (1m3) water = 1000 kg

Om eventuele warmteverliezen, afwijkingen in de voedingsspanning en weerstand van de verwarmingsspiraal, te compenseren verhogen we het berekende vermogen met een ervaringspercentage van 20%.

P = m x 4,187 x ∆t x 1/3600 x 1,2 (kW)



Opwarmtijd

Het berekende vermogen “P” is benodigd om “m” kg water in 1 uur, “∆t” op te warmen.
Indien men in een half uur wilt verwarmen dan moet men dus 2 x zo snel verwarmen en dientengevolge moet men dan het berekende vermogen eveneens met een factor 2 vermenigvuldigen.



Rekenvoorbeeld

Hoeveel vermogen is er benodigd om 500kg (500Ltr) water in 2 uur 30°C op te warmen?
m = 500kg
c = 4,187 kJ/kg.K
∆t = 30°C

P = 500 x 4,187 x 30 x 1/3600 x 1,2 = 20,94kW

In twee uur is dan 20,96 / 2 = 10,47kW benodigd.
Vakman pur sang
pi_182865812
Om water te verwarmen van 30c naar 60c met een normale snelheid van 6l/min.
6l/m = 360kg/u.
P= 360x4,2x30x(1/3600)X1,2= 14,1 kW.

Met 2kw krijg je de watertemp slechts iets hoger.
Vakman pur sang
pi_182865839
Mijn ketel geeft tijdens douchen aan dat er 4l doorheen gaat en iets van 12kw vermogen om het op 60c uit te leveren. Ter info.


Maar nu mijn vraag: Er zijn div systemen, die hoger dan 55c kunnen verwarmen, zoals de Aquarea T-CAP en andere merken ook. Dus 60, 65 of 70c. Valt er nog veel te besparen met zulke pompen, als ze een hygiene cyclus kunnen draaien op de pomp, ipv de electrische heater?
.
pi_182865896
Oke, dat klopt ook wel wat jullie zeggen. Maar je doucht toch niet met 60 graden water? Dan verbrand je bijna.

Stel dat zo'n 2 of 3 KW doorstromertje het water met 15 graden kan verhogen, dan kom je met een intrede van 40 al een heel in de buurt.

Het doel is om de warmtepomp niet een heel vat constant op temperatuur te laten houden voor slechts 1 persoon die 1 keer per dag doucht. (warm water keuken gaat via quooker).
pi_182866210
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 21:44 schreef Glider76 het volgende:
Oke, dat klopt ook wel wat jullie zeggen. Maar je doucht toch niet met 60 graden water? Dan verbrand je bijna.

Stel dat zo'n 2 of 3 KW doorstromertje het water met 15 graden kan verhogen, dan kom je met een intrede van 40 al een heel in de buurt.

Het doel is om de warmtepomp niet een heel vat constant op temperatuur te laten houden voor slechts 1 persoon die 1 keer per dag doucht. (warm water keuken gaat via quooker).
Volgens mij kunnen die kleine doorstromers niet hoger dan 40c, dan verkalken ze.

Waarom verwarm je niet tot 35c en dan geen water bijmengen en in een keer die boiler leegdouchen? Kun je niet programeren, dat hij pas gaat opwarmen, zodat hij klaar is als jij je douche wil nemen en daarna wacht met verwarmen tot het juiste moment?
.
pi_182866322
quote:
1s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 22:00 schreef Fer het volgende:

[..]

Volgens mij kunnen die kleine doorstromers niet hoger dan 40c, dan verkalken ze.

Waarom verwarm je niet tot 35c en dan geen water bijmengen en in een keer die boiler leegdouchen? Kun je niet programeren, dat hij pas gaat opwarmen, zodat hij klaar is als jij je douche wil nemen en daarna wacht met verwarmen tot het juiste moment?
Das gepruts in de marge, zo'n vat heeft erg weinig stilstand verlies.
2. 35C onder de douche voelt als een koude douche.
3. Een keer per dag moet de boel wel een keer naar 60c ivm hygiëne.
4. Doorstroom of gewoon een element in het boilervat is toch om het even.
Vakman pur sang
  woensdag 31 oktober 2018 @ 23:10:27 #220
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182867538
quote:
1s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 18:49 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Trek je er nog wel even vanaf:
- Aanvraag gasaansluiting komt te vervallen
- Diverse gasleidingen kunnen worden geschrapt
- Reeds geplande radiatoren en/of convectoren inclusief bijbehorend leidingwerk vervallen
- Cv-ketel vervalt.
- Ventilatieroosters vervallen

Geen idee hoe groot de woning is, maar bovenstaand minderwerk gaat toch echt richting 10k.

En daarmee is de meerprijs bij een woning waarvan de bouw nog niet is gestart behoorlijk hoog.
het weglaten van dit soort dingen noemt een aannemer 'meerwerk'.
in het gunstigste geval doet hij dit nu gratis.
Tot nooit .......
pi_182885435
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 20:34 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Dat weet ik, daarom ook het idee om de warmptepomp het boilervat op 40 graden te houden en geen wekelijkste legionale kill procedure te doen, en daarachter een doorstromer om de temperatuur iets op te piepen voor aangenaam douchen.

Ik vindt het warm douchewater bij een warmtepomp installatie nog een dingetje, gezien er bij mij maar 1 persoon, 1 keer per dag 5-10 minuten doucht, die ook nog eens 6 maanden per jaar niet thuis is.

Het is maar een hersenspinseltje.
ik heb mijn ww op 40 graden zonder doorstromer erbij... werkt prima.

Doorstromers zijn in NL niet interessant vanwege de ridicule kosten van een 3x35A aansluiting
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182885475
quote:
1s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 18:09 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

WW warmtepomp met grondboring is gemiddeld ¤20.000
Balansventilatie ¤5000
Vloerverwarming alle ruimtes ¤7000
Ombouwen schachten ¤2000
Ruimteregeling ¤1000

Ik vind bedrag niet vreemd. Of je het ervoor over hebt is ander.

Over water hoef je niet bang te zijn.
Vloerverwarming hoeft niet. Waarom is ruimteregeling zo duur? Wat wordt bedoeld met ombouwen schachten, aangezien er toch nog niks staat?
Balansventilatie is toch al verplicht of doet de aannemer iets anders om de EPA te halen?

Waar blijft het minderwerk?

Ik vind het bedrag ridicull hoog. Eigenlijk lachwekkend... volgens mij wil de aannemer dit helemaal niet leveren.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182885536
quote:
1s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 22:06 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Das gepruts in de marge, zo'n vat heeft erg weinig stilstand verlies.
2. 35C onder de douche voelt als een koude douche.
3. Een keer per dag moet de boel wel een keer naar 60c ivm hygiëne.
4. Doorstroom of gewoon een element in het boilervat is toch om het even.
als je gezond bent is 1x per maand legionellaontsmetting ook prima.
Gezonde mensen die legionella krijgen voelen ook amper dat ze het krijgen. De mensen die het wel voelen zijn jonge kinderen en ouderen en dan ben je ietsies ziekig.
De kans dat je eraan overlijd is verwaarloosbaar en niet noemenswaardig omdat je ook elke dag weer in je auto stapt en in het verkeer deelneemt zonder over het gevaar te denken.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182885559
quote:
1s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 23:10 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

het weglaten van dit soort dingen noemt een aannemer 'meerwerk'.
in het gunstigste geval doet hij dit nu gratis.
alleen aannemers die het helemaal niet willen leveren doen dit.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182886350
quote:
0s.gif Op donderdag 1 november 2018 20:40 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

alleen aannemers die het helemaal niet willen leveren doen dit.
Ik zou de woning casco op laten leveren en zelf een warmtepomp installatie erin laten zetten.
pi_182887130
quote:
0s.gif Op donderdag 1 november 2018 20:39 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

als je gezond bent is 1x per maand legionellaontsmetting ook prima.
Gezonde mensen die legionella krijgen voelen ook amper dat ze het krijgen. De mensen die het wel voelen zijn jonge kinderen en ouderen en dan ben je ietsies ziekig.
De kans dat je eraan overlijd is verwaarloosbaar en niet noemenswaardig omdat je ook elke dag weer in je auto stapt en in het verkeer deelneemt zonder over het gevaar te denken.
Dat zie je echt niet goed. Voor wat ik me heb laat inlichten kan bij snelle groei (35C verdubbeld het aantal.ppm kwadratisch per 24u) een gezond mens zeer ziek worden en overlijden. Onderschat dit niet!
Vakman pur sang
pi_182888522
quote:
0s.gif Op donderdag 1 november 2018 20:35 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Vloerverwarming hoeft niet.
Hoeft niet, wel efficiënter.

quote:
Waarom is ruimteregeling zo duur?
ruimteregeling per ruimte. Niet per verdieping. Dus thermostaatafsluiters per vvw-groep.

quote:
Wat wordt bedoeld met ombouwen schachten, aangezien er toch nog niks staat?
betonen vloeren moeten wel aangepast worden. Extra boringen. Dikke leidingen tbv grondboring op de bovenverdieping, dus elk onderliggende verdieping moet een schacht hebben.

quote:
Balansventilatie is toch al verplicht of doet de aannemer iets anders om de EPA te halen?
Paar excuuspanelen mag ook.

quote:
Waar blijft het minderwerk?
minderwerk = meerwerk tegenwoordig.

quote:
Ik vind het bedrag ridicull hoog. Eigenlijk lachwekkend... volgens mij wil de aannemer dit helemaal niet leveren.
Ik vind het ook duur. Ik zal ook veel schrappen. En technische ruimte op de begane grond of kelder willen.

quote:
0s.gif Op donderdag 1 november 2018 21:12 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Ik zou de woning casco op laten leveren en zelf een warmtepomp installatie erin laten zetten.
Dat wordt dan geen WW-warmtepomp.
pi_182889390
Maar ik dacht serieus, dat een woning die u opgeleverd wordt, daadwerkelijk zuiniger en beter geisoleerd is dan pakweg 20 jaar geleden. Dan zou je toch geen 41k aan modificaties nodig hebben?

Ik had toch het idee, dat ze naar woningen gingen, die zo dik geisoleerd zijn, dat ze verwarmd konden worden met een COP 1.0 oplossing. Of een actieve wisselaar van de balansventilatie, waar een l/l warmtepomp in zit, iov die passieve wisselaar. Niet een, die een eigen aardwarmtebron nodig heeft.
.
pi_182893458
quote:
1s.gif Op donderdag 1 november 2018 23:47 schreef Fer het volgende:
Maar ik dacht serieus, dat een woning die u opgeleverd wordt, daadwerkelijk zuiniger en beter geisoleerd is dan pakweg 20 jaar geleden. Dan zou je toch geen 41k aan modificaties nodig hebben?

Ik had toch het idee, dat ze naar woningen gingen, die zo dik geisoleerd zijn, dat ze verwarmd konden worden met een COP 1.0 oplossing. Of een actieve wisselaar van de balansventilatie, waar een l/l warmtepomp in zit, iov die passieve wisselaar. Niet een, die een eigen aardwarmtebron nodig heeft.
Jij dacht dat projectontwikkelaars die maximale winst willen halen een woning standaard van de beste oplossingen zal voorzien? Of denk je dat deze puur met cijfers gaan goochelen door een marginaal duurdere dikkere isolatie te nemen? Als ze de normen maar halen.

Juist bij zo'n overgeisoleerde woning wil je ook een aardwarmtebron.Dan kan die in de zomer de woning gratis afkoelen. Om te voorkomen dat die 30 graden blijft.
pi_182921826
quote:
1s.gif Op donderdag 1 november 2018 21:43 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Dat zie je echt niet goed. Voor wat ik me heb laat inlichten kan bij snelle groei (35C verdubbeld het aantal.ppm kwadratisch per 24u) een gezond mens zeer ziek worden en overlijden. Onderschat dit niet!
voor woningen is een legionella ontsmetting niet verplicht.
Daarnaast worden de meeste mensen er helemaal niet erg ziek van
https://www.rijksoverheid(...)t-ben-met-legionella

In andere landen om ons heen houden ze helemaal geen rekening met legionella
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_182923375
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 november 2018 17:52 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

voor woningen is een legionella ontsmetting niet verplicht.
Daarnaast worden de meeste mensen er helemaal niet erg ziek van
https://www.rijksoverheid(...)t-ben-met-legionella

In andere landen om ons heen houden ze helemaal geen rekening met legionella
Ja haha niet verplicht vanuit wetgeving omdat je zelf verantwoordelijk bent voor je welzijn.
Lees dit eens.
https://www.xigna.nl/legi(...)esmettingen-in-2017/
Vakman pur sang
  zaterdag 3 november 2018 @ 20:44:30 #232
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_182924524
xigna is een bedrijf die verdient aan het onderzoeken van mogelijk besmet water.
Als je het rivm rapport leest waar ze naar verwijzen dan lees je:
600 legionella besmettingennen 900.000 griep gevallen.

het risico op legionella besmetting is dus klein.
Tot nooit .......
pi_182986790
Gisteren is de warmtepomp in werking gebracht *O*

De CV-ketel was al sinds vrijdagochtend van de muur dus het was flink afgekoeld in de woning, om niet te zeggen "koud!"

Dit weekend nog wat gaten gevuld en de muren gewit op de plek waar de oude ketel hing, dat ziet er weer strak uit. Op die plek staat nu het boilervat met 200 liter warm water (~50 graden Celsius).

In de garage hangt een Ecodan binnen-unit met buffervat en achter op de garage hangt de buitenunit (Mitsubishi Zubadan 14kW).

Het systeem afgevuld op 2 bar en de pomp ingeschakeld.

Afgezien van 2 kleine foutmeldingen bij het inschakelen (P1 -> thermostaat in woning niet gevonden en L9 -> geen flow, zat lucht in de pomp) ging het erg vlot.
Al snel hoorden we buiten de unit vol gas gaan en in amper 50 minuten was hij al klaar met het opwarmen van de 200 liter water :)

Daarna de woning aan de beurt, het was natuurlijk steenkoud dus hij heeft wel wat uurtjes staan stampen. Gelijk ook de convectoren en het buffervat ontlucht, dat heb ik vandaag nog een keer herhaald en nog wat bijgevuld tot 2 bar.

Instellingen stonden allemaal nog "af fabriek" dus vandaag wat gaan "tunen".
Warm water op de ECO stand, dan duurt het wat langer maar is z'n rendement hoger en het stoken ingesteld op WAR (weersafhankelijke regeling) die bij de Mitsubishi overigens samenwerkt met de binnen-thermostaat. De stooklijn wat "tammer" ingesteld.

Resultaat was dat ik echt om de hoek moest lopen om te horen of de pomp überhaupt wel draaide (al zag ik hem wel stroom verbruiken op z'n eigen stroommeter in de meterkast).

Ook de legionella instelling aangepast, die gaat standaard eens in de 15 dagen om 3 uur 's nachts naar 65 graden (voor 30 minuten). Dat heb ik verzet naar 12 uur overdag omdat de zon dan vaak wel schijnt en hij het dus rechtstreeks op m'n zonnepanelen kan doen.
Het is maar een 2kW element en er ligt 20,4kW aan panelen op het dak, dus als de zon enigszins aanwezig is lukt dat wel ;)

De komende dagen laat ik de pomp zo draaien. Binnenkort komt Mitsubishi zelf ook nog om wat fine-tuning te doen, dat zit bij de aanschaf van deze pomp inbegrepen.

Verder komt de installateur dan ook langs en regelt m'n convectoren waterzijdig in.

Plan voor volgend voorjaar is om de tegels onder de warmtepomp nog te vervangen door gind, er komt veel condenswater uit druppelen en op de tegels wordt dat in de winter mogelijk een ijsbaan.

quote:
1s.gif Op zaterdag 3 november 2018 19:36 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Ja haha niet verplicht vanuit wetgeving omdat je zelf verantwoordelijk bent voor je welzijn.
Lees dit eens.
https://www.xigna.nl/legi(...)esmettingen-in-2017/
Voor die paar extra kWh per maand ga ik geen risico's lopen ;)
pi_182988593
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2018 21:04 schreef MaGNeT het volgende:
Gisteren is(knip)

[..]

Voor die paar extra kWh per maand ga ik geen risico's lopen ;)
Ah mooi, benieuwd hoe die nu in de praktijk draait en hoe warm je maximaal kunt stoken, zubadan claimt volgens mij tot 55C.
En met de Jaga dbe's hoesnel gaat het aanwarmen?
Vakman pur sang
pi_182989093
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 november 2018 22:04 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Ah mooi, benieuwd hoe die nu in de praktijk draait en hoe warm je maximaal kunt stoken, zubadan claimt volgens mij tot 55C.
En met de Jaga dbe's hoesnel gaat het aanwarmen?
55C moet hij wel halen, met warm water is dat ook geen probleem.
Tot -15C kan hij volgens opgaaf nog 14kW leveren, dat is best netjes.

Gisteren stond hij echt flink te blazen, je kan wel ziek worden als je een minuut voor die fans van de buitenuinit staat, ijskoud en een gigantische luchtverplaatsing :D Ook de hoeveelheid condenswater was indrukwekkend, al was de luchtvochtigheid gisteren ook vrij hoog volgens m'n meter.

Binnen had ik het gisteravond om een uur of 20u al op 22,5 graden, begin van de middag was het nog 14,5 graden binnen... Hij schoot z'n doel wat voorbij, misschien ook logisch omdat het allemaal "af fabriek" draaide.

DBE werkt fijn, ik heb 1 convector zonder DBE (in de bijkeuken) en het verschil is fors.
Mocht het in de bijkeuken niet warm te krijgen zijn, dan komt daar ook nog DBE in. Maar omdat het boilervat daar al staat en er veel leidingen lopen, wil ik het nog even aanzien. DBE installeer en configureer je in een kwartiertje, dus dat kan altijd nog.

De DBE is ingesteld op "warmtepompstand", dan draaien de fans al bij een aanvoer vanaf 26 graden Celsius. En dat is mooi, want hoe lager de aanvoer hoe hoger het rendement van de pomp. En dan blijft hij ook wat rustiger doorpruttelen.

Op top zag ik gisteren 5,8kW uit de meterkast getrokken worden, vandaag pruttelde hij wat tussen de 0,7 en 1,2kW als hij draaide.

Deze week ook eindelijk m'n modem verplaatsen, fretten verhuizen, TV aansluiten en dan kan ik er eindelijk gaan wonen :)

[ Bericht 3% gewijzigd door TheFreshPrince op 06-11-2018 22:28:27 ]
pi_182989326
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2018 22:19 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

55C moet hij wel halen, met warm water is dat ook geen probleem.
Tot -15C kan hij volgens opgaaf nog 14kW leveren, dat is best netjes.

Gisteren stond hij echt flink te blazen, je kan wel ziek worden als je een minuut voor die fans van de buitenuinit staat, ijskoud :D

Binnen had ik het gisteravond om een uur of 20u al op 22,5 graden, begin van de middag was het nog 14,5 graden binnen... Hij schoot z'n doel wat voorbij, misschien ook logisch omdat het allemaal "af fabriek" draaide.

DBE werkt fijn, ik heb 1 convector zonder DBE (in de bijkeuken) en het verschil is fors.
Mocht het in de bijkeuken niet warm te krijgen zijn, dan komt daar ook nog DBE in. Maar omdat het boilervat daar al staat en er veel leidingen lopen, wil ik het nog even aanzien. DBE installeer en configureer je in een kwartiertje, dus dat kan altijd nog.

De DBE is ingesteld op "warmtepompstand", dan draaien de fans al bij een aanvoer vanaf 26 graden Celsius. En dat is mooi, want hoe lager de aanvoer hoe hoger het rendement van de pomp. En dan blijft hij ook wat rustiger doorpruttelen.

Op top zag ik gisteren 5,8kW uit de meterkast getrokken worden, vandaag pruttelde hij wat tussen de 0,7 en 1,2kW als hij draaide.
Dat is ook een voordeel van convectoren met dbe. Veeeel sneller dan vloerverwarming.
Laatst nog voor iemand aangesloten en ibs maar duurde wel 24uur voordat de boel met vv een beetje op temperatuur was. En nachtverlaging kun je nauwelijks toepassen.
Misschien wel veel beter dan de standaard vv oplossing.
Vakman pur sang
pi_182989453
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 november 2018 22:27 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Dat is ook een voordeel van convectoren met dbe. Veeeel sneller dan vloerverwarming.
Laatst nog voor iemand aangesloten en ibs maar duurde wel 24uur voordat de boel met vv een beetje op temperatuur was. En nachtverlaging kun je nauwelijks toepassen.
Misschien wel veel beter dan de standaard vv oplossing.
Ja, het is wel heel flexibel. Als je bezoek krijgt waarvan je weet dat het koukleumen zijn dan kan je er vrij vlot een graadje bij stoken. Dat is met vv inderdaad wat meer plannen :P

Ik ben nu al onder de indruk en dat terwijl alles nog ingeregeld moet worden, zowel de warmtepomp als de convectoren (waterzijdig).

Elfstedentocht of niet, deze warmtepomp kan het aan, geen twijfel.

Ben verder ook heel tevreden over de installateur, helaas mag ik geen reclame voor hem maken want hij heeft nu al veel te veel werk :P

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 06-11-2018 22:36:52 ]
pi_182990321
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2018 22:30 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, het is wel heel flexibel. Als je bezoek krijgt waarvan je weet dat het koukleumen zijn dan kan je er vrij vlot een graadje bij stoken. Dat is met vv inderdaad wat meer plannen :P

Ik ben nu al onder de indruk en dat terwijl alles nog ingeregeld moet worden, zowel de warmtepomp als de convectoren (waterzijdig).

Elfstedentocht of niet, deze warmtepomp kan het aan, geen twijfel.

Ben verder ook heel tevreden over de installateur, helaas mag ik geen reclame voor hem maken want hij heeft nu al veel te veel werk :P
Laten de mensen die hier aanprutsen een voorbeeld aannemen.
Genoeg wp met slechts 5.-7kw die met -14C bij de buren moeten zitten om het warm te krijgen.
Of denken met een 2 kw doorstromer te kunnen douchen.
Respect voor het advies van deze installateur die weet waar die over praat en Mitsubishi en Viessman zijn de enige met een fatsoenlijk systeem momenteel.
Vakman pur sang
pi_182991304
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 november 2018 22:55 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Laten de mensen die hier aanprutsen een voorbeeld aannemen.
Genoeg wp met slechts 5.-7kw die met -14C bij de buren moeten zitten om het warm te krijgen.
Of denken met een 2 kw doorstromer te kunnen douchen.
Respect voor het advies van deze installateur die weet waar die over praat en Mitsubishi en Viessman zijn de enige met een fatsoenlijk systeem momenteel.
Ja, je hebt weinig aan onderdimensioneren.
Dat is 1x leuk bij het afrekenen en daarna bij een "it giet oan!" winter is het huilen.
pi_183032074
Vanochtend de Ecodan binnenunit nog wat verder ingesteld.

De legionella run doet hij voortaan niet om 3u ‘s nachts maar om 12u ‘s middags.

Ook warm water mag alleen nog tussen 11:30 en 15:30 gemaakt worden.

Effect was dat de pomp vanmiddag het boilervat verwarmde maar ondertussen de panelen nog 1,4kW terugleverden.

“Gratis” warm water dus :)

Edit: uiteraard kan je nu nog salderen maar ik oefen alvast voor de periode daarna ;)

[ Bericht 16% gewijzigd door TheFreshPrince op 08-11-2018 22:21:06 ]
pi_183132026
Vandaag even met een bezem door de garage geweest, afgelopen dagen aan het verhuizen geweest dus niet echt tijd voor gehad. Ziet er wel strak uit dacht ik :)

pi_183132278
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 november 2018 21:32 schreef MaGNeT het volgende:
Vandaag even met een bezem door de garage geweest, afgelopen dagen aan het verhuizen geweest dus niet echt tijd voor gehad. Ziet er wel strak uit dacht ik :)

[ afbeelding ]
Yep mooi.
Zou de vloer netjes waterdicht laten coaten.
En wat doe je met de isolatie?
Ik zou een extra dikke armaflex dampdichte isolatie laten maken. Zodat je nog redelijk diep kunt koelen in de zomer.

De AF2 dus. Wel laten doen als je het strak wilt hebben.
https://www.zamro.nl/prod(...)ampaign=tradetracker

[ Bericht 7% gewijzigd door Lospedrosa op 13-11-2018 22:12:33 ]
Vakman pur sang
pi_183133030
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 november 2018 21:44 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Yep mooi.
Zou de vloer netjes waterdicht laten coaten.
En wat doe je met de isolatie?
Ik zou een extra dikke armaflex dampdichte isolatie laten maken. Zodat je nog redelijk diep kunt koelen in de zomer.

De AF2 dus. Wel laten doen als je het strak wilt hebben.
https://www.zamro.nl/prod(...)ampaign=tradetracker
Isolatie is nog een dingetje, wil ik zelf gaan doen en neem er m'n tijd voor ;)
Koelen ga ik niet met het systeem, heb ook niet de juiste Jaga / DBE combi daarvoor.
pi_183219606
De mussen zaten bijna vastgevroren aan de takjes maar in huis is het lekker warm O+

Stooklijn staat nog laag, aanvoertemperatuur bij 0 graden buiten is zo'n 28/29 graden.

Om 12 uur maakt de warmtepomp warm water en dat gaat zowel gisteren als vandaag mooi op de zonnepanelen.
pi_183222272
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 11:11 schreef MaGNeT het volgende:
De mussen zaten bijna vastgevroren aan de takjes maar in huis is het lekker warm O+

Stooklijn staat nog laag, aanvoertemperatuur bij 0 graden buiten is zo'n 28/29 graden.

Om 12 uur maakt de warmtepomp warm water en dat gaat zowel gisteren als vandaag mooi op de zonnepanelen.
Mijn aanvoer is 38 graden. Ik heb mijn radiatoren ingeregeld en nu maakt mijn wp ook een stuk minder herrie ^O^
heb jij 30 graden ltv radiatoren?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183222630
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 14:02 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Mijn aanvoer is 38 graden. Ik heb mijn radiatoren ingeregeld en nu maakt mijn wp ook een stuk minder herrie ^O^
heb jij 30 graden ltv radiatoren?
Ja klopt, Jaga Strada (type 21) met DBE door de hele woning, warmtepomp kan het op zijn slofjes doen allemaal.
pi_183223605
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 14:24 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja klopt, Jaga Strada (type 21) met DBE door de hele woning, warmtepomp kan het op zijn slofjes doen allemaal.
Ik heb gewone radiatoren omdat ik ltv veelst te duur vind. Sinds mijn inregeling maakt mijn wp ook minder herrie, wat betekent dat hij het prima aankan.
aanvoer is 38 graden
retour is 30 graden
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183224038
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 15:27 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Ik heb gewone radiatoren omdat ik ltv veelst te duur vind. Sinds mijn inregeling maakt mijn wp ook minder herrie, wat betekent dat hij het prima aankan.
aanvoer is 38 graden
retour is 30 graden
Je zou mss nog kunnen kijken naar "homebrew DBE" om de afgifte te verbeteren maar dat zijn al hele nette temperaturen voor conventionele radiatoren.
pi_183226654
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 15:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Je zou mss nog kunnen kijken naar "homebrew DBE" om de afgifte te verbeteren maar dat zijn al hele nette temperaturen voor conventionele radiatoren.
deze heb ik
https://www.speedcomfort.nl/
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183228344
quote:
Ah vandaar, ik vroeg me al af hoe je dat deed met zo'n lage aanvoer :)

Tevreden? Hoe is het geluidsniveau?
pi_183228501
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 19:44 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ah vandaar, ik vroeg me al af hoe je dat deed met zo'n lage aanvoer :)

Tevreden? Hoe is het geluidsniveau?
ja zeker en ik hoor niks. Ik heb ze 24/7 aanstaan.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183228554
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 19:52 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

ja zeker en ik hoor niks. Ik heb ze 24/7 aanstaan.
Ok, zijn niet temperatuurgestuurd?
pi_183228576
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 19:54 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ok, zijn niet temperatuurgestuurd?
jawel, vaste waarde van 30 graden aanvoer. Niet instelbaar.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183228633
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 19:55 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

jawel, vaste waarde van 30 graden aanvoer. Niet instelbaar.
Hmm, klinkt wel als iets wat ik bij m'n zus in d'r radiatoren zou kunnen bouwen, zal eens meten hoeveel ruimte er is.
pi_183228824
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2018 21:04 schreef MaGNeT het volgende:
Gisteren is de warmtepomp in werking gebracht *O*

De CV-ketel was al sinds vrijdagochtend van de muur dus het was flink afgekoeld in de woning, om niet te zeggen "koud!"

Dit weekend nog wat gaten gevuld en de muren gewit op de plek waar de oude ketel hing, dat ziet er weer strak uit. Op die plek staat nu het boilervat met 200 liter warm water (~50 graden Celsius).

In de garage hangt een Ecodan binnen-unit met buffervat en achter op de garage hangt de buitenunit (Mitsubishi Zubadan 14kW).

Het systeem afgevuld op 2 bar en de pomp ingeschakeld.

Afgezien van 2 kleine foutmeldingen bij het inschakelen (P1 -> thermostaat in woning niet gevonden en L9 -> geen flow, zat lucht in de pomp) ging het erg vlot.
Al snel hoorden we buiten de unit vol gas gaan en in amper 50 minuten was hij al klaar met het opwarmen van de 200 liter water :)

Daarna de woning aan de beurt, het was natuurlijk steenkoud dus hij heeft wel wat uurtjes staan stampen. Gelijk ook de convectoren en het buffervat ontlucht, dat heb ik vandaag nog een keer herhaald en nog wat bijgevuld tot 2 bar.

Instellingen stonden allemaal nog "af fabriek" dus vandaag wat gaan "tunen".
Warm water op de ECO stand, dan duurt het wat langer maar is z'n rendement hoger en het stoken ingesteld op WAR (weersafhankelijke regeling) die bij de Mitsubishi overigens samenwerkt met de binnen-thermostaat. De stooklijn wat "tammer" ingesteld.

Resultaat was dat ik echt om de hoek moest lopen om te horen of de pomp überhaupt wel draaide (al zag ik hem wel stroom verbruiken op z'n eigen stroommeter in de meterkast).

Ook de legionella instelling aangepast, die gaat standaard eens in de 15 dagen om 3 uur 's nachts naar 65 graden (voor 30 minuten). Dat heb ik verzet naar 12 uur overdag omdat de zon dan vaak wel schijnt en hij het dus rechtstreeks op m'n zonnepanelen kan doen.
Het is maar een 2kW element en er ligt 20,4kW aan panelen op het dak, dus als de zon enigszins aanwezig is lukt dat wel ;)

De komende dagen laat ik de pomp zo draaien. Binnenkort komt Mitsubishi zelf ook nog om wat fine-tuning te doen, dat zit bij de aanschaf van deze pomp inbegrepen.

Verder komt de installateur dan ook langs en regelt m'n convectoren waterzijdig in.

Plan voor volgend voorjaar is om de tegels onder de warmtepomp nog te vervangen door gind, er komt veel condenswater uit druppelen en op de tegels wordt dat in de winter mogelijk een ijsbaan.

[..]

Voor die paar extra kWh per maand ga ik geen risico's lopen ;)
Gaaf!

Ik ben ook al een tijdje aan het kijken om ons kwh overschot om te zetten naar gasloos. Ik zal even mijn post van tweakers hier posten. Weet namelijk niet of het gaat werken met normale radiatoren.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_183228859
Situatie
2onder1 kap hoekwoning (zonnige kant) uit 1989. Redelijk geïsoleerd, Spouwmuur isolatie, Drowachips onder de kruipruimte en het dak is volledig geïsoleerd met 8cm PIR platen. Wij zijn met zijn 2en en stoken zo'n 1200m3 gas per jaar (maar werken beide fulltime en kachel staat maar zo'n 4 dagen per week de hele dag aan ivm thuiswerken en weekend). De rest alleen avonds. Het huis verliest wel aardig wat warmte, want als wij ochtends beneden komen, is het vaak 17graden (de min temp van de thermostaat). Op het dak ligt 3400wp panelen en het garagedak kan nog worden voorzien van zo'n 2000wp extra panelen (alles volledig op zuid). Op dit moment wekken wij op jaarbasis ongeveer 4400kwh op en verbruiken zo'n 2000kwh. Oja we hebben ook nog een zonneboiler met een 75liter vat. (hiermee hadden wij niet verwacht veel gas te besparen, maar door de subsidie's was de meerprijs gering)

Onze woonkamer is 121m3 en hebben de volgende radiatoren:
1 van 260cm lang en 39cm hoog, type 22. Ik verwacht een vermogen van +/- 3900w.
1 van 80cm lang en 39cm hoog, type 22. Ik verwacht een vermogen van +/- 1200w
1 van 120cm lang en 39cm hoog, type 22. Ik verwacht een vermogen van +/- 1800w

Als ik het interwebs mag geloven moet ik ongeveer 77w x 121m3 = 9317w hebben. Met 6900w komen wij dus radiatoren te kort, wat ik ook al verwachte, aangezien door de uitbouw de oppervlakte van de woonkamer enorm is toegenomen, maar door de naar buiten slaande deuren, er niet extra radiatoren zijn bijgeplaatst. Dat kan daar ook niet ivm een deur.

CV van 75 naar 55 gezet
Hebben nu een week de CV op 55 graden staan en opzich warmt het redelijk snel op (ik denk dat het een uur duurt voordat het van 17graden naar 20.5 graden is), het voelt in huis wel kouder aan. Terwijl de thermostaat toch 20-20,5 graden aangeeft. Ik ben bang dat met 45 graden het echt niet tijdig warm wordt, maar dat moeten wij nog proberen. De kachel gaat nachts naar 17graden en om 17:30 naar 20graden.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
De muur links was oorspronkelijk de buitenmuur. Het stuk erachter is 10 jaar geleden uitgebouwd. Achter de tafel rechts zit een radatiator van 120 bij 39cm (type 22) en links zit een radiator van 80 bij 39cm (type 22)

Ik heb het vermogen van de radiatoren geschat adhv de maten en type vergelijken met verkoop site:
https://www.cvtotaal.nl/verwarming/radiatoren/

Ik denk dus dat wij het totale vermogen van de radiatoren moeten verhogen. Als ik nu die achterste radiatoren vervang door deze:
https://www.cvtotaal.nl/j(...)pe-21-400-x-900.html
https://www.cvtotaal.nl/j(...)e-21-400-x-1200.html

Dan kom ik op 10.152w vermogen. Dat grapje kost mij wel 900 euro aan radiatoren, maar wellicht kan de CV dan lager?
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_183229811
quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 20:10 schreef Patroon het volgende:
Situatie
2onder1 kap hoekwoning (zonnige kant) uit 1989. Redelijk geïsoleerd, Spouwmuur isolatie, Drowachips onder de kruipruimte en het dak is volledig geïsoleerd met 8cm PIR platen. Wij zijn met zijn 2en en stoken zo'n 1200m3 gas per jaar (maar werken beide fulltime en kachel staat maar zo'n 4 dagen per week de hele dag aan ivm thuiswerken en weekend). De rest alleen avonds. Het huis verliest wel aardig wat warmte, want als wij ochtends beneden komen, is het vaak 17graden (de min temp van de thermostaat). Op het dak ligt 3400wp panelen en het garagedak kan nog worden voorzien van zo'n 2000wp extra panelen (alles volledig op zuid). Op dit moment wekken wij op jaarbasis ongeveer 4400kwh op en verbruiken zo'n 2000kwh. Oja we hebben ook nog een zonneboiler met een 75liter vat. (hiermee hadden wij niet verwacht veel gas te besparen, maar door de subsidie's was de meerprijs gering)

Onze woonkamer is 121m3 en hebben de volgende radiatoren:
1 van 260cm lang en 39cm hoog, type 22. Ik verwacht een vermogen van +/- 3900w.
1 van 80cm lang en 39cm hoog, type 22. Ik verwacht een vermogen van +/- 1200w
1 van 120cm lang en 39cm hoog, type 22. Ik verwacht een vermogen van +/- 1800w

Als ik het interwebs mag geloven moet ik ongeveer 77w x 121m3 = 9317w hebben. Met 6900w komen wij dus radiatoren te kort, wat ik ook al verwachte, aangezien door de uitbouw de oppervlakte van de woonkamer enorm is toegenomen, maar door de naar buiten slaande deuren, er niet extra radiatoren zijn bijgeplaatst. Dat kan daar ook niet ivm een deur.

CV van 75 naar 55 gezet
Hebben nu een week de CV op 55 graden staan en opzich warmt het redelijk snel op (ik denk dat het een uur duurt voordat het van 17graden naar 20.5 graden is), het voelt in huis wel kouder aan. Terwijl de thermostaat toch 20-20,5 graden aangeeft. Ik ben bang dat met 45 graden het echt niet tijdig warm wordt, maar dat moeten wij nog proberen. De kachel gaat nachts naar 17graden en om 17:30 naar 20graden.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
De muur links was oorspronkelijk de buitenmuur. Het stuk erachter is 10 jaar geleden uitgebouwd. Achter de tafel rechts zit een radatiator van 120 bij 39cm (type 22) en links zit een radiator van 80 bij 39cm (type 22)

Ik heb het vermogen van de radiatoren geschat adhv de maten en type vergelijken met verkoop site:
https://www.cvtotaal.nl/verwarming/radiatoren/

Ik denk dus dat wij het totale vermogen van de radiatoren moeten verhogen. Als ik nu die achterste radiatoren vervang door deze:
https://www.cvtotaal.nl/j(...)pe-21-400-x-900.html
https://www.cvtotaal.nl/j(...)e-21-400-x-1200.html

Dan kom ik op 10.152w vermogen. Dat grapje kost mij wel 900 euro aan radiatoren, maar wellicht kan de CV dan lager?
Volgens mij heb ik je op Tweakers ook al voorbij zien komen.
Punt wat genoemd werd is dat het vermogen (afgifte) bij lage aanvoertemperaturen hard achteruit holt, evenals de convectie. Met DBE of een variant daarop (zoals bij Sjorsie1982) kan je die afgifte opkrikken. Je wil dat je radiatoren zoveel mogelijk warmte uit het water trekken en afgeven en dat doe je op die manier.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de 2 grootste radiatoren te vervangen door Jaga Convectoren, via MP is vaak wel wat te vinden als je geduld hebt.

Wil je goed testen op een lage aanvoertemperatuur, doe dan niet aan nachtverlaging (en zeker niet zoveel) maar kijk gewoon of je radiatoren de kamertemperatuur 24/7 kunnen vasthouden, ook als het vriest.

Mocht je de pompsnelheid van je CV kunnen aanpassen, zet hem dan gerust een tandje hoger.

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 18-11-2018 20:51:26 ]
pi_183229978
quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 20:10 schreef Patroon het volgende:
Dan kom ik op 10.152w vermogen. Dat grapje kost mij wel 900 euro aan radiatoren, maar wellicht kan de CV dan lager?
Je kan ook het debiet door de radiatoren wat verhogen zodat het vermogen wat stijgt. Overigens, als je lager in CV keteltemperatuur gaat, zal de thermsotstaat "leren" dat ie eerder aan moet slaan om de gewenste temperatuur te bereiken.

Ik ben ook aan het experimenteren; nu 50 en dat houd ik de volgende week zo.

[ Bericht 0% gewijzigd door blomke op 19-11-2018 10:27:57 ]
Op &lt;a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" &gt;zaterdag 22 april 2023 13:43&lt;/a&gt; schreef &lt;a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" &gt;r_one&lt;/a&gt; het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_183230006
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 20:51 schreef blomke het volgende:

[..]

Je kan ook het debiet door de radiatoren wat verhogen zodat het vermogen wat stijgt. Overigens, als je lager in CV keteltemperatuur gaat, zal de thermsotstaat "lreren" dat ie eerder aan moet slaan om de gewenste temperatuur te bereiken.

Ik ben ook aan het experimenteren; nu 50 en dat houd ii de volgende week zo.
Dat was denk ik m'n laatste aanvulling, "pompsnelheid verhogen", wat je bedoelt? ;)
pi_183230133
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 20:45 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Volgens mij heb ik je op Tweakers ook al voorbij zien komen.
Punt wat genoemd werd is dat het vermogen (afgifte) bij lage aanvoertemperaturen hard achteruit holt, evenals de convectie. Met DBE of een variant daarop (zoals bij Sjorsie1982) kan je die afgifte opkrikken. Je wil dat je radiatoren zoveel mogelijk warmte uit het water trekken en afgeven en dat doe je op die manier.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de 2 grootste radiatoren te vervangen door Jaga Convectoren, via MP is vaak wel wat te vinden als je geduld hebt.
Ja zat ik ook aan te denken. Ben nu getipt om een Pana te halen uit Engeland. Kost 2500 en zit 1700 subsidie op. Moet dan nog geïnstalleerd worden, maar voor 800 euro valt mij de aanschaf erg mee. Boilervat erbij en nog klein materiaal + installatie.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_183237541
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 20:52 schreef MaGNeT het volgende:
Dat was denk ik m'n laatste aanvulling, "pompsnelheid verhogen", wat je bedoelt? ;)
Ik bedoel: de voetventielen van de betreffende radiator(en) iets verder openzetten.
Op &lt;a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" &gt;zaterdag 22 april 2023 13:43&lt;/a&gt; schreef &lt;a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" &gt;r_one&lt;/a&gt; het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_183241946
quote:
0s.gif Op maandag 19 november 2018 10:27 schreef blomke het volgende:

[..]

Ik bedoel: de voetventielen van de betreffende radiator(en) iets verder openzetten.
Ik heb gekeken, maar de radiatoren beneden hebben geen voetventielen.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_183242102
quote:
0s.gif Op maandag 19 november 2018 14:06 schreef Patroon het volgende:
Ik heb gekeken, maar de radiatoren beneden hebben geen voetventielen.
Hoe regel je dan je systeem in?
Op &lt;a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" &gt;zaterdag 22 april 2023 13:43&lt;/a&gt; schreef &lt;a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" &gt;r_one&lt;/a&gt; het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_183242285
quote:
0s.gif Op maandag 19 november 2018 14:10 schreef blomke het volgende:

[..]

Hoe regel je dan je systeem in?
Oh wacht, zit zo'n voetventiel achter zo'n dopje? Want dat zit er overal wel op. Kan beter vanavond even foto's maken.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_183242346
quote:
0s.gif Op maandag 19 november 2018 14:16 schreef Patroon het volgende:
Oh wacht, zit zo'n voetventiel achter zo'n dopje? Want dat zit er overal wel op. Kan beter vanavond even foto's maken.
:Y
Op &lt;a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" &gt;zaterdag 22 april 2023 13:43&lt;/a&gt; schreef &lt;a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" &gt;r_one&lt;/a&gt; het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_183288746
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2018 20:45 schreef MaGNeT het volgende:
Mocht je de pompsnelheid van je CV kunnen aanpassen, zet hem dan gerust een tandje hoger.
dit zorgt voor meer water en dus hogere retourtemperaturen, wat niet best is voor het rendement van je wp.
Beter kan je de snelheid zo laag mogelijk zetten. Meer warmteafgifte is meer convectie dmv hogere luchtsnelheid of dmv hogere watertemperaturen.

Q=mxcxdT
gaat je m omhoog door hogere pompsnelheid dan zakt je dT en verandert er niet zoveel. Dit is nagenoeg lineair.
Zet je je watersnelheid heel hoog dan voelt het wel warmer aan omdat de straling toeneemt, echter straling warmt geen lucht op, dus je wp zal maar blijven loeien en je hebt het snikheet.
Doe je je thermostaat uit dan heb je het heel snel weer koud. Beter kan je je radiatoren gewoon inregelen en er niet meer aan komen. Eventueel kan je het debiet nog iets verlagen om lagere retourtemperaturen te verkrijgen.

[ Bericht 9% gewijzigd door sjorsie1982 op 21-11-2018 18:42:15 ]
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183288945
quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2018 20:10 schreef Patroon het volgende:
Situatie
2onder1 kap hoekwoning (zonnige kant) uit 1989. Redelijk geïsoleerd, Spouwmuur isolatie, Drowachips onder de kruipruimte en het dak is volledig geïsoleerd met 8cm PIR platen. Wij zijn met zijn 2en en stoken zo'n 1200m3 gas per jaar (maar werken beide fulltime en kachel staat maar zo'n 4 dagen per week de hele dag aan ivm thuiswerken en weekend). De rest alleen avonds. Het huis verliest wel aardig wat warmte, want als wij ochtends beneden komen, is het vaak 17graden (de min temp van de thermostaat). Op het dak ligt 3400wp panelen en het garagedak kan nog worden voorzien van zo'n 2000wp extra panelen (alles volledig op zuid). Op dit moment wekken wij op jaarbasis ongeveer 4400kwh op en verbruiken zo'n 2000kwh. Oja we hebben ook nog een zonneboiler met een 75liter vat. (hiermee hadden wij niet verwacht veel gas te besparen, maar door de subsidie's was de meerprijs gering)

Onze woonkamer is 121m3 en hebben de volgende radiatoren:
1 van 260cm lang en 39cm hoog, type 22. Ik verwacht een vermogen van +/- 3900w.
1 van 80cm lang en 39cm hoog, type 22. Ik verwacht een vermogen van +/- 1200w
1 van 120cm lang en 39cm hoog, type 22. Ik verwacht een vermogen van +/- 1800w

Als ik het interwebs mag geloven moet ik ongeveer 77w x 121m3 = 9317w hebben. Met 6900w komen wij dus radiatoren te kort, wat ik ook al verwachte, aangezien door de uitbouw de oppervlakte van de woonkamer enorm is toegenomen, maar door de naar buiten slaande deuren, er niet extra radiatoren zijn bijgeplaatst. Dat kan daar ook niet ivm een deur.

CV van 75 naar 55 gezet
Hebben nu een week de CV op 55 graden staan en opzich warmt het redelijk snel op (ik denk dat het een uur duurt voordat het van 17graden naar 20.5 graden is), het voelt in huis wel kouder aan. Terwijl de thermostaat toch 20-20,5 graden aangeeft. Ik ben bang dat met 45 graden het echt niet tijdig warm wordt, maar dat moeten wij nog proberen. De kachel gaat nachts naar 17graden en om 17:30 naar 20graden.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
De muur links was oorspronkelijk de buitenmuur. Het stuk erachter is 10 jaar geleden uitgebouwd. Achter de tafel rechts zit een radatiator van 120 bij 39cm (type 22) en links zit een radiator van 80 bij 39cm (type 22)

Ik heb het vermogen van de radiatoren geschat adhv de maten en type vergelijken met verkoop site:
https://www.cvtotaal.nl/verwarming/radiatoren/

Ik denk dus dat wij het totale vermogen van de radiatoren moeten verhogen. Als ik nu die achterste radiatoren vervang door deze:
https://www.cvtotaal.nl/j(...)pe-21-400-x-900.html
https://www.cvtotaal.nl/j(...)e-21-400-x-1200.html

Dan kom ik op 10.152w vermogen. Dat grapje kost mij wel 900 euro aan radiatoren, maar wellicht kan de CV dan lager?
Je krijgt te weinig vermogen als je nu overgaat naar een wp. Beter kan je type33 radiatoren van dezelfde maat plaatsen en iets hoger zitten dan 70 w per m3.
Ik vind ltv radiatoren waanzinnig duur en daarom heb ik ze niet. Ik zou 2 ltv radiatoren moet hebben van elk 1500 euro :N 8)7
de speedcomfort verhoogt mijn rendement met 30% volgens de leverancier.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183300160
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2018 18:46 schreef sjorsie1982 het volgende:

Ik vind ltv radiatoren waanzinnig duur en daarom heb ik ze niet. Ik zou 2 ltv radiatoren moet hebben van elk 1500 euro :N 8)7
Wat een onzin zeg. Als je meer warmteoverdracht wilt, kan je ook een draaiende computerventilator onder op de radiator plaatsen, dan stijgt het Nusselt-getal stevig
Op &lt;a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" &gt;zaterdag 22 april 2023 13:43&lt;/a&gt; schreef &lt;a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" &gt;r_one&lt;/a&gt; het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
  donderdag 22 november 2018 @ 13:40:36 #269
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_183303262
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 10:30 schreef blomke het volgende:

[..]

Wat een onzin zeg. Als je meer warmteoverdracht wilt, kan je ook een draaiende computerventilator onder op de radiator plaatsen, dan stijgt het Nusselt-getal stevig
Een paneelradiator van 50x120 levert ca 1800Watt.
De vergelijkbare Jaga komt op 3100Watt.
Met ventilator komt daar nog 1000 Watt bij.

Een heel dikke 4000Watt zal je met een paneelradiator van 50x120 op geen enkele manier halen.
Tot nooit .......
pi_183308778
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 10:30 schreef blomke het volgende:

[..]

Wat een onzin zeg. Als je meer warmteoverdracht wilt, kan je ook een draaiende computerventilator onder op de radiator plaatsen, dan stijgt het Nusselt-getal stevig
inderdaad daarom heb ik zulke ridicuul dure radiatoren niet.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183308795
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 13:40 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Een paneelradiator van 50x120 levert ca 1800Watt.
De vergelijkbare Jaga komt op 3100Watt.
Met ventilator komt daar nog 1000 Watt bij.

Een heel dikke 4000Watt zal je met een paneelradiator van 50x120 op geen enkele manier halen.

leuk, maar het gaat erom wat je nodig hebt en je gewenste afmetingen. Ik ga geen 1200 extra uitgeven als ik gewoon een grotere paneelradiator ook kan gebruiken of als ik een speedconfort kan gebruiken.
Die ltv radiatoren zijn gewoon te ridicuul duur.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183308914
Met een beetje geduld vind je Jaga's in de juiste maat voor een prikkie op marktplaats.

Veel nieuwbouw/renovatieprojecten worden met Jaga's opgeleverd als de koper van de woning niet kiest om vloerverwarming tegen de hoofdprijs door de bouwer aan te laten brengen. Vervolgens kiest men dan regelmatig toch voor vloerverwarming via een eigen installateur en dan blijven de zo goed als nieuwe Jaga's over.
pi_183308964
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 19:29 schreef Ivo1985 het volgende:
Met een beetje geduld vind je Jaga's in de juiste maat voor een prikkie op marktplaats.

Veel nieuwbouw/renovatieprojecten worden met Jaga's opgeleverd als de koper van de woning niet kiest om vloerverwarming tegen de hoofdprijs door de bouwer aan te laten brengen. Vervolgens kiest men dan regelmatig toch voor vloerverwarming via een eigen installateur en dan blijven de zo goed als nieuwe Jaga's over.
2dehands heb ik inderdaad nog nooit gekeken. Nieuw zijn ze te ridicuul voor woorden.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  † In Memoriam † donderdag 22 november 2018 @ 19:33:05 #274
230491 Zith
pls tip
pi_183308994
Nice, kan ik ze een voor een vervangen? Dus dat ik oude radiatoren en jagas naast elkaar heb?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_183309032
Dat lijkt me geen bezwaar.
pi_183309099
quote:
0s.gif Op woensdag 21 november 2018 18:35 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

dit zorgt voor meer water en dus hogere retourtemperaturen, wat niet best is voor het rendement van je wp.
Beter kan je de snelheid zo laag mogelijk zetten. Meer warmteafgifte is meer convectie dmv hogere luchtsnelheid of dmv hogere watertemperaturen.

Q=mxcxdT
gaat je m omhoog door hogere pompsnelheid dan zakt je dT en verandert er niet zoveel. Dit is nagenoeg lineair.
Zet je je watersnelheid heel hoog dan voelt het wel warmer aan omdat de straling toeneemt, echter straling warmt geen lucht op, dus je wp zal maar blijven loeien en je hebt het snikheet.
Doe je je thermostaat uit dan heb je het heel snel weer koud. Beter kan je je radiatoren gewoon inregelen en er niet meer aan komen. Eventueel kan je het debiet nog iets verlagen om lagere retourtemperaturen te verkrijgen.
Het is geen CV-ketel...

Bij een warmtepomp wil je juist een delta T van maximaal zo'n 5 graden Celsius.

Pompsnelheid dus hoog houden.

M'n aanvoer op de Jaga's is nu (bij 2 graden buiten) zo'n 29,5 graden, de retour is zo'n 26 graden. De warmtepomp hoeft niet hard te werken, kan lekker rustig pruttelen op laag vermogen (met een hoge COP) en hoeft zo alleen het warmteverlies van de woning maar aan te vullen.

Hij trekt de afgelopen dagen zo'n 0.8 tot 1.5kW uit de meterkast op de momenten dat hij draait.

Alleen bij produceren van warm water piekt hij zo naar 5 tot 7kW en dan hoor je 'm wel goed als je er in de buurt staat.

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 22-11-2018 19:53:23 ]
  donderdag 22 november 2018 @ 20:00:38 #277
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_183309691
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 19:24 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

leuk, maar het gaat erom wat je nodig hebt en je gewenste afmetingen. Ik ga geen 1200 extra uitgeven als ik gewoon een grotere paneelradiator ook kan gebruiken of als ik een speedconfort kan gebruiken.
Die ltv radiatoren zijn gewoon te ridicuul duur.
ja als je groter kwijt kan.

maar je moet natuurlijk wel dezelfde afmetingen vergelijken voor dat je roept dat jaga'$ zinloos zijn. bij gelijke afmeting leveren ze wel degelijk veel meer vermogen.
Tot nooit .......
  donderdag 22 november 2018 @ 20:02:15 #278
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_183309739
quote:
1s.gif Op donderdag 22 november 2018 19:33 schreef Zith het volgende:
Nice, kan ik ze een voor een vervangen? Dus dat ik oude radiatoren en jagas naast elkaar heb?
dat geen probleem. bedenk alleen dat veel jaga'$ standaard de aansluiting aan 1 kant hebben. in tegenstelling tot veel grote radiatoren.
Tot nooit .......
pi_183309996
De DBE is overigens wel echt nuttig. Heb bij wijze van experiment bij alle 3 m'n convectoren de stekkers er al eens uitgehaald, het koelt dan vlot af... de warmtepomp kan bij dezelfde aanvoertemperaturen de kamer dan niet meer warm houden. En het zijn geen kleine Jaga's...
pi_183310104
quote:
1s.gif Op donderdag 22 november 2018 20:02 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

dat geen probleem. bedenk alleen dat veel jaga'$ standaard de aansluiting aan 1 kant hebben. in tegenstelling tot veel grote radiatoren.
Dat is wel een dingetje. Alle oude radiatoren hadden de "aanvoer" links zitten en de "retour" rechts. Omdat alles Jaga werd konden we in de bijkeuken de aanvoer en retour van de hoofdleidingen verwisselen. Dat werkt prima, alleen heeft de retour nu een rode mantel en de aanvoer een blauwe :+
pi_183310319
quote:
1s.gif Op donderdag 22 november 2018 20:00 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ja als je groter kwijt kan.

maar je moet natuurlijk wel dezelfde afmetingen vergelijken voor dat je roept dat jaga'$ zinloos zijn. bij gelijke afmeting leveren ze wel degelijk veel meer vermogen.
ze zijn niet zinloos, maar ridicuul duur.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183310405
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 19:38 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het is geen CV-ketel...

Bij een warmtepomp wil je juist een delta T van maximaal zo'n 5 graden Celsius.

Pompsnelheid dus hoog houden.

M'n aanvoer op de Jaga's is nu (bij 2 graden buiten) zo'n 29,5 graden, de retour is zo'n 26 graden. De warmtepomp hoeft niet hard te werken, kan lekker rustig pruttelen op laag vermogen (met een hoge COP) en hoeft zo alleen het warmteverlies van de woning maar aan te vullen.

Hij trekt de afgelopen dagen zo'n 0.8 tot 1.5kW uit de meterkast op de momenten dat hij draait.

Alleen bij produceren van warm water piekt hij zo naar 5 tot 7kW en dan hoor je 'm wel goed als je er in de buurt staat.
radiatoren moet je het debiet geven waarop ze ontworpen zijn. Meer debiet zorgt voor geluidsoverlast en hogere stralngsafgifte wat niet echt comfortabel is.
20% temperatuurafname is in het algemeen het juiste debiet.
Dus bij 30 graden aanvoer zou de retour 24 moeten zijn.

Ik zit gemiddeld op 38-40 graden aanvoer en mijn retour is rond de 30-32 graden. Als ik mijn pomp op max zet of voetventiel geheel open dan is mijn dT 1-2 graden en voelt het loeiheet maar is de reuimtetemperatuur maar 16 graden. Zet ik mijn thermostaat op 15 dan is het zeer snel weer ijskoud. Doe ik de thermstaat weer op 17 dan is het zeer snel weer loeiheet....
Met het juiste debiet per radiator heb ik dit niet.

[ Bericht 7% gewijzigd door sjorsie1982 op 22-11-2018 20:44:02 ]
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183310462
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 20:10 schreef MaGNeT het volgende:
De DBE is overigens wel echt nuttig. Heb bij wijze van experiment bij alle 3 m'n convectoren de stekkers er al eens uitgehaald, het koelt dan vlot af... de warmtepomp kan bij dezelfde aanvoertemperaturen de kamer dan niet meer warm houden. En het zijn geen kleine Jaga's...
dat heb ik ook bij mijn speedcomfort. Als ik ze uit zet krijg ik het huis ook niet warm.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183310638
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 20:28 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

radiatoren moet je het debiet geven waarop ze ontworpen zijn. Meer debiet zorgt voor geluidsoverlast en hogere stralngsafgifte wat niet echt comfortabel is.
20% temperatuurafname is in het algemeen het juiste debiet.
Dus bij 30 graden aanvoer zou de retour 24 moeten zijn.
De Jaga's hebben maar ~20% waterinhoud t.o.v. conventionele radiatoren, flow hoog houden dus ;)

En een warmtepomp moet je echt geen hoge Delta T voor z'n kiezen gooien, dan staat hij alleen maar vollast te draaien op laag rendement.

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 22-11-2018 20:43:52 ]
pi_183310693
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 20:38 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

De Jaga's hebben maar ~20% waterinhoud t.o.v. conventionele radiatoren, flow hoog houden dus ;)
als jaga ontworpen zijn voor een hoge watersnelheid dan moet je di dat uiteraard geven. Andere radiatoren zijn ontworpen voor een lagere watersnelheid, dus dan moet je die dat geven.... Het is precies wat ik schrijf, je moet je radiator het debiet geven waar die voor ontworpen is.
De pompsnelheid omhoog gooien om het vermogen te verhogen van een radiator die al is ingeregeld is zinloos en levert alleen maar problemen op.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183310705
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 20:38 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

De Jaga's hebben maar ~20% waterinhoud t.o.v. conventionele radiatoren, flow hoog houden dus ;)

En een warmtepomp moet je echt geen hoge Delta T voor z'n kiezen gooien, dan staat hij alleen maar vollast te draaien op laag rendement.
en wp moet je ook helemaal niet op hoge temperaturen laten draaien, dus is 20% temperatuurverschil per definitie maar max 8-10 graden dT.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183310800
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 20:41 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

en wp moet je ook helemaal niet op hoge temperaturen laten draaien, dus is 20% temperatuurverschil per definitie maar max 8-10 graden dT.
Klopt, maar liever hou je het tussen de 2,5 en 5 graden.
pi_183310830
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 20:44 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Klopt, maar liever hou je het tussen de 2,5 en 5 graden.
met de juiste radiatoren is dat wellicht ook haalbaar, maar dat moet je niet willen met gewone paneelradiatoren.

Mijn vloerverwarming heeft een aanvoer van 25 graden en retour van 21 graden.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183310871
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 20:45 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

met de juiste radiatoren is dat wellicht ook haalbaar, maar dat moet je niet willen met gewone paneelradiatoren.
Nee, een warmtepomp met (de standaard) paneelradiatoren lijkt me sowieso niet zo geweldig.
Als je bij de huidige buitentemperaturen al boven de 30 graden aanvoer zit wordt het bij -15 buiten helemaal een COP drama.
pi_183310891
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 20:47 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nee, een warmtepomp met (de standaard) paneelradiatoren lijkt me sowieso niet zo geweldig.
Als je bij de huidige buitentemperaturen al boven de 30 graden aanvoer zit wordt het bij -15 buiten helemaal een COP drama.
klopt maar zo vaak is het geen -15.... De kosten van ltv radiatoren wegen niet op tegen die eventuele sporadische lage cop.
Bij -7 wordt mijn aanvoer 55 graden *O* Dat is echter nog nooit gebeurd.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183310984
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 20:48 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

klopt maar zo vaak is het geen -15.... De kosten van ltv radiatoren wegen niet op tegen die eventuele sporadische lage cop.
Bij -7 wordt mijn aanvoer 55 graden *O* Dat is echter nog nooit gebeurd.
Bij -15 staat m'n Ta volgens stooklijn op 35 graden :P Het kan zijn dat dat nog wat optimistisch is maar veel hoger gaat het niet worden :P
pi_183311104
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 20:50 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Bij -15 staat m'n Ta volgens stooklijn op 35 graden :P Het kan zijn dat dat nog wat optimistisch is maar veel hoger gaat het niet worden :P
Ik had laatst een tabel gezien met de temperaturen in de winter en onder de -5 komt nog geen 1% van de tijd voor meen ik uit mijn hoofd, laat staan -15. Die lage cop of eventuele elektrische bijverwarming kost wat meer geld, maar voordat ik de 2 jaga's van totaal 3000 euro's eruit hebt, ben ik al dood.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183311241
Mijn cop is gemiddeld nu 3.92 in de afgelopen 15 maanden, wat toch best wel aardig is.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183312235
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 20:58 schreef sjorsie1982 het volgende:
Mijn cop is gemiddeld nu 3.92 in de afgelopen 15 maanden, wat toch best wel aardig is.
Dat is iig heel netjes.
pi_183313744
Deze lijken mij niet zo duur: http://link.marktplaats.nl/m1345979259
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_183329391
quote:
0s.gif Op donderdag 22 november 2018 22:35 schreef Patroon het volgende:
Deze lijken mij niet zo duur: http://link.marktplaats.nl/m1345979259
Ik zou alleen niet weten welke ik nodig zou hebben aangezien ik nooit stook op 75 graden aanvoer.... Weet iemand de omrekenfactor naar 45 graden aanvoer?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183329421
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 november 2018 18:45 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Ik zou alleen niet weten welke ik nodig zou hebben aangezien ik nooit stook op 75 graden aanvoer.... Weet iemand de omrekenfactor naar 45 graden aanvoer?
Mogelijk kan je hier wat mee:

http://www.jagapro.nl/sites/default/files/imce/user4/Selectiemodel%20Installateurs%202019-01.xlsx
pi_183329486
quote:
1700 euro voor 1 radiator dus.... o|O
hoogte 70 tot 90 cm o|O
nee dank je, dat is niks voor mij
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_183329581
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 november 2018 18:50 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

1700 euro voor 1 radiator dus.... o|O
hoogte 70 tot 90 cm o|O
nee dank je, dat is niks voor mij
Ging niet om de prijzen maar om de tabellen met vermogen afgifte bij verschillende aanvoertemperaturen...
pi_183783188
Vanochtend is het gat in m'n aanrechtblad vergroot, zojuist heb ik de inductiekookplaat geplaatst en getest. Dat werkt mooi :)

Gaskraan is dicht!

Gelijk Eneco gebeld om mijn gascontract op te zeggen. De medewerker stribbelde even wat tegen, waarschuwde voor kosten van Stedin maar na wat aandringen is mijn contract beëindigd per vandaag.

Ik zal over een poosje een "dreigbrief" van Stedin krijgen dat ik geen gascontract heb en dat ze me kunnen afsluiten. Na nog een brief volgt er dan meestal een slot op de gasmeter. Ze komen maar ;)
  maandag 17 december 2018 @ 12:51:37 #301
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_183783252
Stedin / Eneco...
Je bent me net een paar weken voor.
Ik ben benieuwd hoe het loopt want dat is ook mijn combinatie.
Tot nooit .......
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')