abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_172659624
registreer om deze reclame te verbergen
Welkom beste tijdreiziger!

Lees (en post) hier nieuws over recente opgravingen, spectaculaire historische ontdekkingen en nieuwe feiten over geschiedkundige vraagstukken...

Laat je verwonderen door de geschiedenis!

Today-In-History2.jpg

We gaan verder met de laatste 2 posts uit het vorige topic


14-07-2017

2000 jaar oude Romeinse brieven gevonden in unieke staat

vindolanda-_lsa92nxoqz1M5r-Vm-pJA.jpg?auto=compress&ch=Width%2CDPR&dpr=1.40&ixjsv=2.2.4&q=71&rect=0%2C0%2C0%2C0&w=960]

Privťcorrespondentie, verjaardagsuitnodigingen en lijsten met bijnamen van de Romeinen voor de Engelse burgers geven archeologen een uniek inkijkje in de Romeinse tijd op de Britse Eilanden.

Het lijkt ondenkbaar:

2000 jaar oude brieven, met inkt geschreven op flinterdunne stukken hout, die nog steeds te lezen zijn zonder behulp van geavanceerde technologie.

Toch is dat de situatie in het noordoosten van Engeland, waar archeologen bij het voormalige Romeinse fort Vindolanda een grote verzameling brieven hebben gevonden.

In unieke staat

De brieven zijn onder andere uitnodigingen voor verjaardagen en lijsten met bijnamen die de Romeinen aan de Engelse bevolking gaven.

Bijna 2000 jaar lagen de brieven in een laag organisch afval onder het fort. En daar is het volgens de onderzoekers aan te danken dat ze in zo’n unieke staat verkeren.

In de laag zit namelijk geen zuurstof, en dat anaerobe milieu is ongeschikt voor bacteriŽn die het dunne hout zouden kunnen afbreken.

Militair vroeg om verlof en bier

Sinds de jaren 1970 doen archeologen al onderzoek in Vindolanda, en er is ťťn keer eerder een vergelijkbare verzameling brieven gevonden.

‘Maar ik had nooit verwacht dat we nog een keer zo’n spectaculaire vondst zouden doen,’ zegt opgravingsleider Andrew Birly.

In de nu gevonden brieven vraagt ene Masculus om commeatus, het Latijnse woord voor verlof.

Zijn naam kwam ook voor in de eerder gevonden brieven. In die brieven was hij elders gestationeerd en vroeg hij zijn bevelhebber of deze bier wilde sturen.

‘Als we geen bier krijgen, kan ik niet voor mijn mannen instaan,’ schreef hij.

De collectie brieven wordt nader bestudeerd, zodat we meer kunnen leren over de Romeinse aanwezigheid op de Britse Eilanden.

(historianet.nl)
.
.
.

24-07-2017

Archeologen hebben misschien wel de oudste smiley ooit ontdekt

De smiley staat op een vaas die zo’n 3700 jaar oud zou zijn.

Archeologen ontdekten de vaas in Karkemish (in Turkije, nabij de grens met SyriŽ). Misschien zegt die naam je weinig, maar het is ťťn van de belangrijkste hoofdsteden die het Nabije Oosten ten tijde van de Oudheid rijk was. De stad werd zeker vanaf het zesde millennium voor Christus al bewoond en speelde vanaf 2300 voor Christus een centrale rol in de regio. Vanaf dat moment zetelde in de machtige stad – die ook wel vergeleken werd met steden als Troje, Jeruzalem en Babylon – de kroonprins van de Hettieten. De stad floreerde tot deze in 717 voor Christus door de AssyriŽrs veroverd werd. In 605 voor Christus werd de stad compleet vernietigd door de BabyloniŽrs.

Dit voorjaar de stad door een team van Turkse en Italiaanse onderzoekers opnieuw onderzocht. En tijdens opgravingen zijn een aantal opmerkelijke objecten gevonden. Waaronder dus een vaas met daarop een heel bijzondere schildering.

Schermafbeelding-2017-07-24-om-14.18.29-1.png?zoom=1.9599999666213987&resize=728%2C941&ssl=1]
Afbeelding: Universiteit van Bologna.

Op de vaas staan slechts drie strepen – verder zijn geen verfsporen aangetroffen – en die lijken samen een lachend gezichtje te vormen. Zou dit dan de oudste smiley ooit zijn? Het zou zomaar kunnen!

Naast de vaas zijn tijdens dezelfde expeditie ook zo’n 250 afdrukken van zegels – gemaakt in klei – teruggevonden. De zegels stammen uit de dertiende eeuw voor Christus en dus de hoogtijdagen van het Hettitische rijk. Sommige zegels zijn afkomstig van hoge ambtenaren. Naast de zegels zijn ook verschillende vazen en potten teruggevonden.

Schermafbeelding-2017-07-24-om-14.19.03.png?zoom=1.9599999666213987&resize=728%2C482&ssl=1]
De in klei gedrukte zegels. De stukjes klei deden tijdens de uitwisseling van goederen dienst als een soort pakbonnen en getuigen van een complex handelssysteem. Afbeelding: Universiteit van Bologna.

(scientias.nl)
.
.
.

Vorige delen:

Cultuur & Historie in het Nieuws

Cultuur & Historie in het Nieuws (Deel 2)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 3)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 4)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 5)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 6)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 7)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 8)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 9)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 10)

C&H / Cultuur & Historie in het nieuws #11
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172659630
25-07-2017

Schattenjagers vinden nazischat van 100 miljoen in schip dat Hitler bewust deed zinken


media_xll_9887524.jpg
© rv/Thinkstock.

Britse schattenjagers hebben in een Duits scheepswrak een gigantische schat gevonden. Het goud in nazischip SS Minden zou liefst 111 miljoen euro waard zijn. Hitler zou het schip hebben laten zinken vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

De SS Minden ligt al 78 jaar op de bodem van de oceaan nabij IJsland. Hitler liet het schip in 1939 zinken nadat het was gespot door de Britten. Zo wou hij verhinderen dat de gigantische schat in Britse handen zou vallen.

media_xll_9887525.jpg
De SS Minden © rv.

Volgens de schattenjagers van de Advanced Marine Services zou er vier ton waardevol materiaal in het ruim liggen, goed voor meer dan 100 miljoen dollar. Ze dienden al een aanvraag in bij de IJslandse overheid om de schat mee te nemen naar het Verenigd Koninkrijk, net wat Hitler indertijd wou verhinderen.

Mogelijk krijgen de schattenjagers niet zomaar een vrijgeleide. De IJslandse kustwacht had ze namelijk geen toestemming gegeven om in het gebied te duiken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 25 juli 2017 @ 11:08:17 #3
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_172662049
Goed verhaal, niet zo sensationeel ook. :P
  maandag 31 juli 2017 @ 10:42:45 #4
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_172802454
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Genderneutrale toiletten in het Rijks en Stedelijk
In navolging van de gemeente Amsterdam en de NS nemen het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum ook genderneutrale maatregelen. Op korte termijn zullen beide musea genderneutrale toiletten introduceren, dat meldt BNR. Inclusiviteit lijkt in de deze nieuwe trend het codewoord te zijn. Vanaf dit najaar zal een medewerker van het Rijksmuseum zich ook speciaal op inclusiviteit gaan richten. (Museum Actueel).
pi_172846495
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172846502
registreer om deze reclame te verbergen
01-08-2017

Archeologen doen belangrijkste vondst uit Romeinse tijd in 50 jaar


media_xll_9906266.jpg
© afp.

Frankrijk Archeologen hebben in Frankrijk een Romeinse wijk ontdekt, compleet met mozaÔekvloeren, overblijfselen van villa's en publieke gebouwen. De opgravers spreken ook wel van 'klein Pompeii' verwijzend naar de beroemde historische stad bij Napels, in ItaliŽ. "Wij hebben ongelooflijk veel geluk. Dit is zonder twijfel de meest sensationele Romeinse opgraving in vijftig jaar,'' zegt leider Benjamin Clement tegen het persbureau AFP.

media_l_9906262.jpg
© afp.

De vondst werd gedaan bij Vienne, net onder Lyon. De stad waar nog een theater en een tempel uit de Romeinse wijk intact zijn, was een belangrijk knooppunt op de route tussen GalliŽ (de Latijnse naam voor westen van Europa) en de Romeinse provincie Gallia Narbonensis in het zuiden van Frankrijk. De plek van de opgraving ligt langs de oever van de RhŰne. Er was een nieuwe woonwijk gepland.

Pompeii

media_l_9906264.jpg
© afp.

Veel van de objecten liggen nog op exact dezelfde plek als toen de bewoners hun buurt achterlieten. Net als in Pompeii in ItaliŽ, dat werd bedolven onder een dikke laag vulkanische as.

De overblijfselen dateren uit de eerste eeuw na Christus. De archeologen stellen dat de wijk zeker 300 jaar bewoond is geweest, maar is verlaten na een serie branden. Onder de vondsten is een gebouw en fontein waarop een beeld van Hercules staat. Clement vermoedt dat er een filosofieschool in was gevestigd.

Een van de best bewaard gebleven panden wordt 'het huis van Bacchus' genoemd. Tegels op de vloer tonen vrouwelijke volgers van de Romeinse god van de wijn en saters, vrolijke figuren die half-mens en half-geit zijn.

De brand verwoestte de eerste verdieping, het dak en het balkon van het weelderige huis met balustrades, marmeren tegels en uitgestrekte tuinen met irrigatiesysteem. De archeologen gaan er van uit dat het pand van een rijke koopman is geweest.

Voorzichtig

media_l_9906265.jpg
© afp.

De mozaÔeken worden voorzichtig weggehaald, zodat ze kunnen worden gerestaureerd. "We kunnen het huis van de vloer tot het plafond in oorspronkelijke staat herstellen'', zegt Clement.

De opgravingen begonnen afgelopen april en zouden tot half september duren. Maar nu blijkt hoe bijzonder de vondsten zijn geeft de Franse staat de archeologen langer de tijd om nog meer opgravingen te doen. Clement en zijn team van 20 medewerkers zullen zich nu storten op het deel waar werkplaatsen waren gevestigd.

media_xll_9906260.jpg
© afp.

media_xll_9906261.jpg
© afp.

media_xll_9906263.jpg
© afp.

media_xll_9906268.jpg
© afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172846585
01-08-2017

Standbeeld uit twaalfde eeuw ontdekt in Cambodjaans tempelcomplex

standbeeld-twaalfde-eeuw-ontdekt-in-cambodjaans-tempelcomplex.jpg

Archeologen hebben op het Cambodjaanse tempelcomplex Angkor Wat een groot standbeeld uit de twaalfde eeuw opgegraven.

Volgens onderzoekers stond het 1 meter 90 lange standbeeld voor de ingang van een oud ziekenhuis, zo meldt The Cambodia Daily. Het beeld weegt ruim tweehonderd kilo, maar mist wel een stuk been, arm en beide voeten.

"We zijn erg verrast met deze vondst", zegt een archeoloog van het team dat het populaire park onderhoudt. De onderzoekers hopen door de vondst meer te leren over ziekenhuizen en gewone mensen van destijds. Daar is nog niet veel over bekend.

De vondst wordt gezien als de belangrijkste in recente jaren. Archeologen ontdekten het beeld veertig centimeter onder de grond, tijdens de uitgraving van een ziekenhuis dat in de regeerperiode van koning Jayavarman VII werd gebouwd. Hij was in de vroege twaalfde eeuw verantwoordelijk voor een forse uitbreiding van de stad.

Geplunderd

De onderzoekers hopen op meer van deze vondsten. In de omgeving van het ziekenhuis zijn drie andere hospitalen gebouwd, waarvan er nog geen een volledig is uitgegraven. Of ze nog meer dergelijke vondsten doen valt te bezien, veel creaties zijn door de eeuwen heen vernield of geplunderd.

Angkor Wat is een van de populairste toeristische attracties in Zuidoost-AziŽ. Vorig jaar bezochten ruim 2,5 miljoen mensen de ruÔnestad. Het terrein vlak bij de stad Siem Reap werd vanaf de negende eeuw volgebouwd met hindoetempels. De hoofdtempel geldt als het nationale symbool van Cambodia.

Door: NU.nl

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172853036
02-08-2017

Geheime tunnels uit WOI gevonden onder Primark


media_xll_9907301.jpg
In mei ontstond er een zinkgat onder de Primark dat veroorzaakt werd door de tunnels. © Facebook.

In het Engelse graafschap Kent is een tunnelnetwerk uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt onder een vestiging van winkelketen Primark. In mei ontstond er een zinkgat in de parking onder de winkel. Bij de reparatiewerken werd duidelijk dat het gat veroorzaakt werd door enkele vergeten oorlogstunnels van meer dan 100 jaar oud.

De kledingwinkel in Thanet, een disctrict in het Engelse graafschap Kent, opende onlangs opnieuw de deuren na maandenlange reparaties. Door het zinkgat in de parking onder de winkel dreigde het gebouw volledig te verzakken. Het gat werd veroorzaakt door een geheim netwerk van tunnels dat tijdens WOI ťn WOII gebruikt werd voor oorlogstraining. (lees verder onder de foto)

media_xll_9907306.jpg
© Facebook.

In 2015 werd het labyrint toevallig ontdekt door de eigenaars van het shoppingcentrum waar de bewuste Primark deel van uitmaakt. Veel shoppers wisten echter niets af van het tunnelnetwerk, tot de Primark dit jaar noodgedwongen moest sluiten door het zinkgat. Na grondig speurwerk kreeg 'Hidden History', de lokale geschiedenisvereniging van Thanet, naar eigen zeggen al in 2014 lucht van het bestaan van de tunnels. Zij konden het ondergrondse labyrint toen bezoeken en fotograferen. Ondertussen zijn de tunnels volledig afgesloten.

Het is niet de eerste keer dat oorlogstunnels ontdekt worden in Thanet. Het district is bezaaid met ondergrondse tunnels en bunkers die gebruikt werden door soldaten, maar ook als schuilplaatsen door de lokale bevolking. Zo zijn er de 'Ramsgate Tunnels', waar op een bepaald moment honderden mensen de klok rond verbleven.

media_xll_9907308.jpg

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172989259
07-08-2017

Archeologen denken geboorteplaats apostel Petrus te hebben gevonden


media_xll_9919467.jpg
© afp.

Een groep van IsraŽlische en Amerikaanse archeologen denkt de geboorteplek van de apostel Petrus te hebben gevonden, aan de rand van het meer van Tiberias, in het noorden van IsraŽl. Ze legden er ruÔnes bloot waarvan ze vermoeden dat ze van het Romeinse plaatsje Julias zijn.

Julias werd volgens de Romeins-Joodse geschiedschrijver Flavius Josephus rond het jaar 30 gebouwd op de ruÔnes van BetsaÔda. Dat vissersdorp, aan de noordzijde van het meer van Tiberias, was volgens de evangelisten de plek waar behalve Simon Petrus ook nog twee andere apostelen werden geboren en opgroeiden: Petrus' broer Andreas en Filippus.

Archeologen zoeken al geruime tijd naar de historische plaats Julias en hadden daarvoor drie verschillende sites voor ogen. De IsraŽlisch-Amerikaanse onderzoekers legden de eerste site bloot en bestempelde die als "valabele kandidaat". Maar na de opgravingen van de tweede site - enkele kilometers verderop - die tot vorige week duurden, moesten ze hun inschatting bijstellen.

"Op de tweede site hebben we fragmenten van aardewerk, muntstukken en de overblijfselen van een openbaar bad opgegraven, wat erop wijst dat het niet op een klein dorpje ging, maar wel om een plaats die met Julias overeen zou kunnen komen", zegt archeoloog MordehaÔ Aviam van Kinneret College, een universiteit aan het meer van Tiberias. "Op basis van de bevindingen, denken we dat de kans groot is dat de site gevestigd is op de plek van BetsaÔda."

Aviam hoopt verdere opgravingen te kunnen doen om ook de overblijfselen uit de Joodse periode te bereiken, zodat hij de hypothese kan bevestigen.

media_xll_9919469.jpg
© afp.

media_xll_9919471.jpg
© afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172989306
07-08-2017

Was farao Sanacht een 'reus'?

De vermeende resten van de farao lijken te getuigen van reuzengroei.

Dat schrijft een internationaal team van onderzoekers – waaronder ook de Nederlandse Wouter de Herder, verbonden aan het Erasmus MC – in het blad The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Sanacht
De wetenschappers bestudeerden de resten van een man die ten tijde van de derde Egyptische dynastie leefde. Aangenomen wordt dat het gaat om de resten van farao Sanacht, die kortstondig over het Egyptische rijk regeerde. Zeker is dat echter niet, vandaar dat de onderzoekers in hun paper voortdurend spreken van ‘de vermeende Sanacht’.

Het onderzoek
De onderzoekers bestudeerden de omvang van de schedel en de omvang van de lange botten in het lichaam van de vermeende farao. Vervolgens vergeleken ze de omvang hiervan met die van de gemiddelde ‘gewone’ en koninklijke man. “Hoewel de koningen langer waren dan de gewone mannen, was de vermeende Sanacht veel langer dan andere koningen,” zo schrijven de onderzoekers. “De vermeende Sanacht had waarschijnlijk gigantisme.” Hierbij maakt de hypofyse te veel groeihormoon aan waardoor overmatige groei ontstaat.

Het oudste geval van reuzengroei
Het zijn interessante bevindingen. De oudste mens met reuzengroei die ons tot voor kort bekend was, leefde zo’n 2425 jaar voor Christus. De resten waar dit nieuwe onderzoek om draait, zijn echter net iets ouder en stammen uit 2700 voor Christus. Het betekent dat dit het oudste geval van reuzengroei is waarmee we tot op heden bekend zijn.

Het onderzoek kan tevens meer inzicht geven in hoe de oude Egyptenaren tegen reuzengroei aankeken. “Het feit dat hij (de vermeende Sanacht, red.) eervol begraven werd in een elitaire mastaba-tombe suggereert dat reuzengroei in die tijd niet geassocieerd werd met sociale marginalisatie. Hoewel korte mensen de voorkeur hadden in het oude Egypte, met name in de eerste dynastieŽn, zijn er geen bewijzen dat heel lange mensen voorkeursbehandelingen kregen of juist in het nadeel waren

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_172990041
quote:
0s.gif Op maandag 31 juli 2017 10:42 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

De fuck. Wanneer houdt die onzin op. Hoezo moet daar een medewerker voor aangenomen worden.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 13:09:20 #13
38496 Perrin
Sapere aude
pi_172994205
CMS_Specimen_2_tx700.jpg

quote:
Remarkable New Evidence for Human Activity in North America 130,000 Years Ago

In 1992, construction workers were digging up a freeway in San Diego, California when they came across a trove of ancient bones. Among them were the remains of dire wolves, camels, horses and gophers—but the most intriguing were those belonging to an adult male mastodon. After years of testing, an interdisciplinary team of researchers announced this week that these mastodon bones date back to 130,000 years ago.

The researchers then went on to make an even more stunning assertion: These bones, they claim, also bear the marks of human activity.

The team’s findings, published today in the journal Nature, could upend our current understanding of when humans arrived in North America—already a flashpoint among archaeologists. Recent theories posit that people first migrated to the continent about 15,000 years ago along a coastal route, as Jason Daley writes in Smithsonian. But in January, a new analysis of horse remains from the Bluefish Caves by archaeologist Jacques Cinq-Mars suggested that humans may have lived on the continent as early as 24,000 years ago.

The new study, however, suggests that some type of hominin species—early human relatives from the genus Homo—was bashing up mastodon bones in North America about 115,000 years earlier than the commonly accepted date. That’s a staggeringly early date, and one that is likely to raise eyebrows. There is no other archaeological evidence attesting to such an early human presence in North America.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_173012325
08-08-2017

'Vishandel tussen Vikingen en rest Europa al zeker duizend jaar oud'

vishandel-tussen-vikingen-en-rest-europa-al-zeker-duizend-jaar-oud.jpg
Foto: Thinkstock

De Vikingen voerden duizend jaar geleden al vishandel met nederzettingen buiten ScandinaviŽ.

Dat stellen wetenschappers in een nieuw studie gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Dat vishandel vanaf de de 12de eeuw plaatsvond was al bekend, maar hard bewijs van eerdere langeafstandtransporten was er niet.

De onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Oslo voerden DNA-onderzoek uit op visgraten die gevonden werden in landen ten zuiden van ScandinaviŽ. Bijvoorbeeld in Hedeby, een middeleeuws handelscentrum op de huidige grens tussen Duitsland en Denemarken.

Hier vonden de wetenschappers resten van vijf kabeljauwen, die tussen 800 en 1066 n.Chr. zouden hebben geleefd.

Barentszzee

Uit achtergebleven DNA in deze visgraten concludeerden wetenschappers dat de kabeljauwen afstammen van kabeljauwscholen die normaal gesproken in de Barentszzee leven, maar in de winter richting de Lofoten in het noorden van Noorwegen zwemmen. De hypothese: de vis werd op de Lofoton door Vikingen gevangen en gedroogd, en daarna per schip vervoerd naar andere regio’s.

Volgens de wetenschappers ondersteunen oude Noorse geschriften de uitkomst van het DNA-onderzoek en dus – zo stellen ze – vormen de kabeljauwgraten in Hedeby het vroegste bewijs van middeleeuwse vishandel tussen Noorwegen en andere delen van Europa.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173080840
11-08-2017

3.000 jaar oud beeld van Kubaba gevonden

beeld-2.jpg?zoom=1.9599999666213987&resize=300%2C531&ssl=1

Op de archeologische vindplaats van Tel Tayinat in Turkije is een beeld van een vrouw gevonden. Het basalten beeld is 1,1 meter hoog en 0,7 meter breed.

De archeologen hebben alleen de bovenkant van het beeld gevonden. Ze denken dat het volledige beeld ooit vier tot vijf meter lang was. Dit beeld stond ooit nabij de poort, die toegang gaf tot de stad Kunulua. Dit was van het jaar 1.000 tot 738 voor Christus de hoofdstad van het koninkrijk Patina.

Er worden regelmatig beelden gevonden bij Tel Tayinat. In 2012 groeven archeologen een fraai beeld op van een man, die een speer vasthoudt. De maker van dit beeld plaatste fraaie witte en zwarte stenen in de oogkassen, waardoor dit beeld – zelfs duizenden jaren later – nog tot de verbeelding spreekt.

Fraaie details
Het beeld van de vrouw is niet zo gaaf meer, maar er zijn gelukkig nog wel bijzondere details te zien. “Bijvoorbeeld de krullen onder haar sjaal”, stipt professor Timothy Harrison van de universiteit van Toronto aan. “Het beeld is gevonden in een dikke laag van basalten stenen. We vonden ook fragmenten van haar ogen, neus en gezicht. Daarnaast troffen we het hoofd van de koning Suppiluliuma aan. De rest van het beeld van Suppiluliuma groeven we in 2012 al op.”

Kububa
De archeologen vermoeden dat het beeld van de vrouw de archaÔsche godin Kubaba moet voorstellen. Bij de opkomst van de neo-Hittitische koninkrijken – zoals Patina – werd zij namelijk uitgeroepen tot Oppergodin. Later werd Kubaba door de PhrygiŽrs getransformeerd tot Cybele. Zij werd nog tot het einde van het Romeinse Rijk (vijfde eeuw na Christus) vereerd.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173110826
quote:
Van Amsterdam tot Tokio: vijf musea brengen live eerbetoon aan Van Gogh's zonnebloemen

zo 13/08/2017 - 13:23 Belga

Vijf musea over de hele wereld brengen morgenavond een gezamenlijk, live eerbetoon aan de verschillende zonnebloemschilderijen van Vincent van Gogh. Op Facebook verzorgen ze vijf opeenvolgende livestreams over deze beroemde werken. Museumdirecteuren en conservatoren vertellen daarin rechtstreeks over de zonnebloemen die zij in hun eigen museum hebben hangen.
Van Gogh maakte in 1888 en 1889 een aantal versies van zijn zonnebloemschilderijen. Ze belandden in de National Gallery (Londen), het Van Gogh Museum (Amsterdam), de Neue Pinakothek (MŁnchen), het Philadelphia Museum of Art (Philadelphia) en het Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art (Tokio). Deze kunsttempels brengen hun zonnebloemen maandag over het voetlicht: vanaf 18.50 uur tonen ze ťťn voor ťťn hun zonnebloemprogramma van elk vijftien minuten live via hun eigen Facebook-pagina.

Virtuele galerij

Facebook maakte afgelopen week al een virtuele 'galerie', Sunflowers 360, waarin de vijf versies naast elkaar lijken te hangen in een museum. "Wij zijn enorm trots op deze mijlpaal, die perfect aansluit op de missie van het Van Gogh Museum: het toegankelijk maken van het leven en werk van Vincent van Gogh", aldus directeur Axel RŁger van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Willem van Gogh, achterkleinzoon van Vincents broer Theo en adviseur van het bestuur van het Van Gogh Museum, is er ook erg blij mee: "Elke generatie knoopt een nieuwe, hoogst persoonlijke band aan met deze werken. De virtuele galerie en de livestream vormen een nieuwe manier waarop kunstliefhebbers, vanuit alle windstreken, jong en oud, kunnen genieten van deze topwerken. Ik vind dit fantastisch!"

Bekijk de virtuele galerij hieronder:
http://deredactie.be/cm/v(...)ia/kunsten/1.3045727
pi_173152253
14-08-2017

Romeinse munten blijken het verlies van Hannibal te reflecteren

Na 209 voor Christus duikt in de munten veel meer Spaans zilver op.

Misschien heb je er nog nooit van gehoord: de Tweede Punische Oorlog. Maar als we je vertellen dat deze oorlog ook wel de ‘Hannibalse Oorlog’ wordt genoemd, gaat er vast een lampje branden. Want wie kent het beroemde verhaal van Hannibal die met zijn olifanten dwars door de Alpen reisde, niet?

Over de Hannibalse Oorlog
Tijdens de Tweede Punische Oorlog namen Rome en Carthago het tegen elkaar op. Namens Carthago bedacht Hannibal een – op papier – geniaal plan om de Romeinen een lesje te leren. Hij zou met een groot leger – waaronder enkele tientallen olifanten – de Italianen vanuit de Alpen aanvallen. De tocht door de Alpen was zwaar: vele soldaten en dieren zouden het leven hebben gelaten. Met het overgebleven leger wist Hannibal de Romeinen echter hard te treffen. Maar uiteindelijk trok de grote veldheer toch aan het kortste eind. En de oorlog resulteerde dan ook in de Romeinse verovering van het Iberische Schiereiland, waardoor de Romeinen gaandeweg de controle kregen over de Spaanse zilvermijnen.

Munten
Nieuw onderzoek wijst nu uit dat het verlies van Hannibal gereflecteerd werd in de munten die de Romeinen na de Tweede Punische Oorlog sloegen. Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze 70 Romeinse munten bestudeerden die stamden uit de tijd tussen 310 en 101 voor Christus. Het onderzoek wijst uit dat er de nodige verschillen zijn tussen de munten die voor en na 209 voor Christus gemaakt werden. Die verschillen betreffen vooral de verhoudingen tussen specifieke loodisotopen. “Voor de oorlog zien we dat de Romeinse munten gemaakt werden van zilver afkomstig uit dezelfde bronnen als de munten die geslagen werden door Griekse steden in ItaliŽ en SiciliŽ,” vertelt onderzoeker Katrin Westner. “In andere woorden: de loodisotopen in de munten komen overeen met die van zilvermijnen en metallurgische producten uit de EgeÔsche regio. Maar de overwinning op Cartago leidde tot enorme betalingen aan Rome, bovendien kreeg Rome de beschikking over veel van de rijke Spaanse zilvermijnen. Vanaf 209 voor Christus zien we dat het grootste deel van de Romeinse munten geochemische kenmerken vertonen die horen bij Iberisch zilver.”

Het is een interessante bevinding. “De enorme toestroom van Iberisch zilver veranderde de Romeinse economie en stelde Rome in staat om een supermacht te worden. We weten dit van de verhalen van Livius en Polybius en anderen, maar onze studie voorziet ons van hedendaags wetenschappelijk bewijs voor de opkomst van Rome. Wat onze studie laat zien, is dat het verlies van Hannibal en de opkomst van Rome weerspiegeld wordt in de munten van het Romeinse Rijk.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie FP dinsdag 15 augustus 2017 @ 17:11:18 #18
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_173162866
Capitulatie Japan herdacht

De capitulatie op 15 augustus 1945 in Zuidoost-AziŽ is vanmiddag bij het IndiŽmonument in Den Haag herdacht. Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Martin van Rijn legden een krans namens de Rijksministerraad. Ook Defensie was vertegenwoordigd.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en Commandant der Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk plaatsen een krans namens de krijgsmacht.

val17457.jpg

De plechtigheid begon zoals altijd met het intreden van het vaandel van 12 infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Van Heutsz en de aankomst van de minister-president. Aansluitend volgde het luiden van de Indische Klok. De Residentie Bach Ensembles voerden het Indische Onze Vader uit. Daarna volgden het signaal Taptoe en een minuut stilte. De Marinierskapel der Koninklijke Marine speelde het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus.

Defilť
Er waren verschillende voordrachten en Wouter Hamel zong. De ceremonie eindigde met het overvliegen van de in 1914 gebouwde Catalina-vliegboot en een defilť langs het Indisch Monument dat bestaat uit 17 bronzen beelden, een kaart van IndiŽ en de tekst 'De geest overwint'.

Birma-spoorlijn
De 94-jarige IndiŽ-veteraan Willy Welcker weet wat het betekent om in handen van Japanse strijdkrachten te vallen. Hij diende als militair bij het Koninklijke Nederlands Indisch Leger (KNIL) en werd krijgsgevangene gemaakt. Welcker werd verscheept naar Rangoon om in Birma aan de beruchte spoorlijn te werken. Hij overleefde het, maar tienduizenden andere dwangarbeiders niet.

Mobilisatie Oorlogskruis en Ereteken voor Orde en Vrede
Als blijk van respect en waardering voor zijn optreden onder buitengewoon moeilijke omstandigheden is de KNIL-veteraan eergisteren onderscheiden. Hij kreeg zowel het Mobilisatie Oorlogskruis als het Ereteken voor Orde en Vrede. Landmacht-attachť kolonel Marcel Buis speldde beide medailles op. Dat gebeurde in het Amerikaanse Lafayette in CaliforniŽ.

image-a.jpg

Na de capitulatie van Japan bleef Welcker tot 1950 in dienst bij het KNIL.

(Defensie)
Today is only one day in all the days that will ever be. But what will happen in all the other days that ever come can depend on what you do today. It's been that way all this year. It's been that way so many times. All of war is that way.
pi_173175954
16-08-2017

Archeologen leggen vroegste geschiedenis van Antwerpen en Brussel bloot met de microscoop


media_xll_9938719.jpg
© TOM GOYVAERTS/GMAX Agency.

Wetenschap Onderzoekers Barbora Wouters (VUB) en Yannick Devos (ULB) hebben elk enkele eeuwen toegevoegd aan het verhaal van de stadsontwikkeling van Antwerpen en Brussel. Ze deden dat niet op de klassieke archeologische manier - met schop, truweel en borstel - maar door microscopisch onderzoek van de zogenaamde "zwarte lagen". Zwarte lagen zijn donkere bodemniveaus, die in de oudste overblijfselen van nogal wat steden worden aangetroffen. Ze werden in het verleden door archeologen nauwelijks als interessant gezien.

"Archeologen wisten er niet goed raad mee", weet Barbora Wouters, die een doctoraat maakte over de zwarte laag. "De laag leek homogeen, zonder veel structuur, en had veel weg van een natuurlijke fenomeen als gevolg van bodemvorming. Vaak werd ze gezien als een homogeen nivelleringsniveau met sterke vermenging van allerlei soorten archeologisch materiaal uit meerdere tijdperken. Nader micomorfologisch onderzoek wees echter uit dat de zwarte laag bijzonder veel informatie bevatte en een structuur heeft die pas onder de microscoop duidelijk wordt."

"Historische bronnen vermelden Antwerpen al in de 7de eeuw, maar veel concrete sporen van enige activiteit waren er niet te vinden", zegt Wouters. "Er is sprake van eigen munten in de 7de eeuw, van een eigen kerk in het begin van de 8ste eeuw, maar de bronnen worden betwist en in het archeologisch bodemarchief is er voorlopig niets van terug te vinden. Een redelijk betrouwbare historische bron maakt gewag van een aanval van vikings in 836, waaruit moet blijken dat Antwerpen toen toch al een plek met enig belang was, misschien een haven met aanlegsteigers."

In '88 vond toenmalig stadsarcheoloog Veeckman resten van een begraafplaats uit de negende eeuw, ten oosten van de burg. "Maar van een echte stad vonden we verder geen sporen", aldus Wouters. "Het is wachten op de Ottoonse tijd eer we met zekerheid van een stad kunnen spreken. De eerste goed gedateerde houten gebouwen van het prille Antwerpen, waarvan de resten eerder werden opgegraven. Die dateren uit de 10de eeuw."

Eťn tot twee eeuwen ouder

Onderzoek van de zwarte laag werpt nu een nieuw licht op de vroegere ontstaansgeschiedenis van de stad, waardoor Antwerpen in ťťn klap ťťn tot twee eeuwen ouder wordt. "Ons microscopisch onderzoek geeft de zekerheid dat op die plek al geruime tijd aan intenstieve landbouw werd gedaan, vooral graanteelt. Dat was het geval nog vůůr het opwerpen van de aarden wal, de allereerste omwalling van wat Antwerpen zou worden, en dus zeker nog voor 900 na Christus", klinkt het. "Daarna werden er dieren gestald op dezelfde plek en zien we leefvloeren verschijnen met ook menselijke bewoning: houten huizen met vlechtwerkwanden."

Wouters heeft argumenten om te denken dat het vroeg-middeleeuwse Antwerpen een vikingnederzetting was. "Vooreerst is er de typische D-vorm van de nederzetting. Voorts bestaan er nogal wat geschreven bronnen waarin de term 'Scheldevikingen' opduikt. Ten slotte wordt Antwerpen meer dan een eeuw lang nergens nog in de plaatselijke teksten vermeld, alsof het doodgezwegen werd en het zeker niet onder een of ander lokaal bestuur viel."

Brussel

In Brussel werd gelijkaardig onderzoek gedaan door Yannick Devos, onderzoeker aan de ULB en CoŲrdinator Paleomilieustudies voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hij nam op verschillende plekken binnen de eerste omwalling, die gedateerd wordt ergens in de 13de eeuw, een groot aantal stalen in verschillende zwarte lagen voor microscopisch onderzoek. Vůůr de 13de eeuw was er al wel veel activiteit op de locatie waar Brussel zou ontstaan, maar geen enkel concreet restant van een stad. Op sommige plaatsen loopt een zwarte laag onder de omwalling door, waardoor onomstotelijk vaststaat dat ze ouder is dan de wallen.

"De traditie wil dat Brussel rond het jaar 1000 ontstond aan Sint-Goriks, waar een burcht stond", zegt Devos. "Wel, tot dusver is van die burcht niet ťťn spoor terug te vinden. Wat we wel aantreffen zijn zwarte lagen. Ook in Brussel zien we in de oudste zwarte lagen uit de 10de-13de eeuw vooral landbouw en veeteelt. Met de microscoop vinden we resten van mest, soms vťťl mest, noodzakelijk om de zure bodems in het centrum vruchtbaar te maken. Hier en daar is er ontginning van de lokale zandsteen."

Pisstraetken

media_l_9938726.jpg
© photo news.

"Van agrarische activiteiten treffen we in de zwarte lagen geen sporen meer aan van zodra de omwalling wordt gebouwd, maar wel tuinen en productie van artisanale producten, wat wijst op een meer stedelijke context. We denken dus nu dat Brussel is ontstaan uit landbouwnederzettingen met een surplus: de intensieve teelt van graan."

"De zwarte lagen zeggen ook iets over de ophoging en het reliŽf van de stad. Sedert het ontstaan van de stad is het loopniveau er op sommige plaatsen met meer dan drie meter gestegen."

Bijzonder is ook de ontdekking van een 'pisstraetken', een openbaar urinoir in de huidige Steenstraat. "Dat was een open riool in een steegje, waar mensen gingen plassen en ze hun gevoeg deden."

"Het onderzoek in Brussel is hiermee niet afgelopen. Stalen van verschillende zwarte lagen liggen nog te wachten op verder onderzoek, en zullen ongetwijfeld helpen om beetje bij beetje de ontstaansgeschiedenis van de stad beter te leren kennen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie FP woensdag 16 augustus 2017 @ 11:37:34 #20
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_173179628
quote:
Chilesaurus is ontbrekend puzzelstukje in evolutie van dino's

De Chilesaurus, een dinosaurus ter grootte van een flinke hond, is misschien wel het ontbrekende stukje van de dinosaurus-puzzel. Dat schrijven Britse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.

image2.jpg

De dino werd in 2015 gevonden in Chili en kan met de combinatie van zijn verschillende kenmerken de missing link zijn tussen de vleesetende en de plantenetende dinosauriŽrs.

Met het onderzoek willen de wetenschappers verklaren wat er aan de basis van de stamboom van dinosauriŽrs gebeurt. "Ze puzzelen met de vertakking van de groep van de langnek-dino's, de groep grote stekelige planteneters met grote hoorns en de groep vleeseters", zegt paleontoloog Anne Schulp in het NOS Radio 1 Journaal.

Planteneters

De Chilesaurus past eigenlijk in geen van de drie vertakkingen aan de basis van de familieboom. De dino uit Chili is een vreemde eend in de bijt, zegt Schulp. "Hij heeft aan de ene kant kenmerken die bij ene groep horen. Maar ook dingen die bij de planteneters thuishoren. Het is een soort vleeseter die het gebit van een planteneter heeft."

Ook zijn er botjes in de heup, die erop wijzen dat de dino meer ruimte in het lichaam had voor spijsvertering. "Dat is belangrijk. Want voor het verteren van planten heb je meer spijsvertering nodig dan voor makkelijk verterend vlees", zegt Schulp.

Puzzel

De dinosaurus vormt daarmee eigenlijk dus een verbinding tussen de verschillende groepen, waarvan onderzoekers weinig wisten.

"Je zou denken dat we de dinosauriŽrs na 150 jaar onderzoek wel goed zouden kennen. Maar aan de basis van dinosaurusstam is nog veel te leren. En deze nieuwe vondst vertelt er veel over", zegt Schulp.

(NOS)
Today is only one day in all the days that will ever be. But what will happen in all the other days that ever come can depend on what you do today. It's been that way all this year. It's been that way so many times. All of war is that way.
pi_173200910
16-08-2017

Drie meer dan 2000 jaar oude tombes ontdekt in Egypte

De tombes bestaan uit diepe schachten die toegang bieden tot ťťn of meerdere grafkamers met daarin sarcofagen.

Archeologen ontdekten de tombes ten zuidoosten van de Egyptische plaats Salamut (gelegen op de westoever van de Nijl). In de tombes zijn een verzameling sarcofagen aangetroffen die stuk voor stuk verschillende vormen en groottes hebben. Daarnaast zijn in de tomben kleifragmenten teruggevonden die de onderzoekers in staat stellen om de tombes te dateren. Onderzoek wijst uit dat de tombes in de periode tussen de 27e Dynastie en het Romeins en Byantijns Egypte zijn aangelegd. Het zou betekenen dat de tombes tussen de 2500 en 2000 jaar oud zijn.

Schermafbeelding-2017-08-16-om-11.41.53.png?zoom=1.9599999666213987&resize=728%2C481&ssl=1
Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Vier sarcofagen
De eerste tombe bestaat uit een in de rotsen uitgehakte schacht die uitkomt in een grafkamer. In die grafkamer werden vier sarcofagen aangetroffen. De deksels van de sarcofagen laten de beeltenis van een mens zien. Ook zijn in de tombe negen graven aangetroffen.

De schacht die toegang biedt tot de grafkamer. Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Twee grafkamers
De tweede tombe bestaat uit een schacht die toegang biedt tot twee grafkamers. In de ene kamer zijn twee sarcofagen en zes graven teruggevonden. In ťťn van de graven zou een klein kind ter ruste zijn gelegd. De tweede grafkamer lijkt – op een houten kist na – niets te herbergen. De derde tombe wordt op dit moment nog verder onderzocht.

sarcofaag3.jpg?zoom=1.9599999666213987&resize=728%2C487&ssl=1
Afbeelding: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

De vondsten wijzen er volgens de onderzoekers op dat het gebied langdurig dienst deed als een begraafplaats. Aangezien er in de tombes botten van zowel mannen als vrouwen en kinderen zijn teruggevonden, hoorde de begraafplaats waarschijnlijk bij een grote stad en was het niet – zoals onderzoekers eerder dachten – een militaire begraafplaats.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173250014
18-08-2017

Archeologen vinden botresten in eeuwenoud scheepswrak


media_xll_9945383.jpg
Zilverstaven afkomstig van het VOC-schip De Rooswijk dat in 1740 bij Zuid-Engeland verging. © anp.

Archeologen hebben voor de kust van Zuid-Engeland in een Nederlands scheepswrak uit de achttiende eeuw botresten gevonden. Het gebeurt zelden dat resten van opvarenden uit die tijd boven water komen, schrijft de krant The Telegraph. Het menselijk materiaal wordt geborgen en er zijn plannen om DNA af te nemen om te kijken of er vandaag de dag nog nabestaanden van de slachtoffers zijn.

De Rooswijk, een schip van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), verging in januari 1740 bij Ramsgate in slecht weer. Het was pas de tweede tocht van de Rooswijk. Het zeilschip was onderweg naar Batavia, het tegenwoordige Jakarta, en had zo'n 250 opvarenden aan boord. Naast de bemanning waren er ook passagiers, soldaten, vrouwen en kinderen aan boord.

Ook zijn drie kisten ontdekt met daarin vermoedelijk zilveren staven. Voordat deze kisten hun geheimen prijsgeven worden ze eerst onderzocht met rŲntgenapparatuur. Het schip was onderweg naar Batavia om peper, nootmuskaat en porselein te kopen.

Onderzoekers vonden ook persoonlijke spullen die een beeld geven van het dagelijks leven aan boord. Het gaat om zaken als leren schoenen, messen, riemgespen en tinnen kruiken. Al deze spullen gaan naar Nederland, als eigenaar van het wrak, hoewel de Britten hopen ook wat in eigen land te kunnen tentoonstellen.

Een duiker ontdekte het wrak in 2005 en sindsdien wordt het onderzocht. De archeologen moeten haast maken omdat het wrak wordt bedreigd door een zeeworm die uit de Middellandse Zee naar noordelijke wateren oprukt. Daarnaast is door het verschuiven van zandbanken de romp vrijgekomen, waardoor deze door lucht en het zoute water wordt aangetast.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 19 augustus 2017 @ 19:01:00 #23
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_173260713
quote:
19goldentoilet-item1-master768.jpgSolid-Gold Toilet to Be Removed From Guggenheim in September
“America” is over. Or at least it will be on Sept. 15, when the exhibition of that name closes at the Solomon R. Guggenheim Museum after a one-year run.

It has been one of the smallest exhibitions in the museum’s history, comprising a single work of art: a fully functional 18-karat gold toilet, designed by the puckish Italian artist Maurizio Cattelan and installed in a single-occupancy museum restroom. But it has been popular with visitors, some of whom waited in line for an hour to test its metal. (New York Times).
Misschien iets voor het Stedelijk.
  zaterdag 19 augustus 2017 @ 19:06:30 #24
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_173260899
quote:
11TB-CANNIBALISM1-master768.jpgBone’s Marks Suggest a Cannibal Ritual in Ancient Britain
When Silvia Bello gives lectures about cannibalism, she starts by asking her audience to imagine a cannibal. “Normally, people think of Hannibal Lecter or something that’s disturbing,” said Dr. Bello, an anthropologist at the Natural History Museum in London. (New York Times).
  Moderator / Redactie FP zondag 20 augustus 2017 @ 10:06:44 #25
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_173273669
quote:
Gezonken schip dat eerste atoombom vervoerde teruggevonden

Het schip dat de eerste atoombom vervoerde die werd ingezet tegen Japan, is teruggevonden, 72 jaar nadat het was gezonken kort na de geheime missie. De USS Indianapolis is gelokaliseerd op de bodem van de Filipijnenzee, op 5,5 kilometer diepte.

Multimiljardair en mede-oprichter van Microsoft Paul Allen leidde het 13-koppige team dat op zoek was naar het schip uit de Tweede Wereldoorlog. Vandaag deelde hij op Twitter dat de kruiser terecht is.

PaulGAllen twitterde op zaterdag 19-08-2017 om 18:31:50 We've located wreckage of USS Indianapolis in Philippine Sea at 5500m below the sea. '35' on hull 1st confirmation:… https://t.co/NlrEiedBbP reageer retweet
De USS Indianapolis bracht onderdelen van de eerst afgeworpen atoombom, 'Little Boy', naar het eiland Tinian in de Stille Oceaan. Op 30 juli 1945 was het schip met 1300 mensen aan boord op de terugweg toen het door een Japanse onderzeeboot werd beschoten. Twee torpedo's raakten doel, waarna het schip binnen twaalf minuten onder water verdween.

In eerste instantie konden zo'n 900 opvarenden het zinkende schip verlaten, maar door miscommunicatie was het niet bekend dat het schip was gezonken. De zeelui werden pas dagen later opgemerkt door de bemanning van een vliegtuig. Na vier dagen in het water te hebben gedreven, werden de bemanningsleden gered.

Voor velen was dat te laat: slechts 316 mensen overleefden het. Veel van de bemanningsleden waren in het water ten prooi gevallen aan haaien.

PaulGAllen twitterde op zaterdag 19-08-2017 om 18:34:37 Important chapter of WWII history concludes--I hope survivors/families gain some closure. Anchor and ship's bell se… https://t.co/QwSoWSC8dp reageer retweet
Dankbaarheid verschuldigd

Het was jarenlang onbekend waar het schip was gezonken. Eerdere zoekacties leverden niets op omdat het schip heel diep ligt en, blijkt nu, omdat er op de verkeerde plek werd gezocht. Een doorbraak in het onderzoek kwam vorig jaar toen bekend werd dat een schip de USS Indianapolis 11 uur voordat die zonk was gepasseerd. Dat vernauwde het zoekgebied naar 10.000 vierkante kilometer.

De uraniumbom Little Boy werd in augustus 1945 afgeworpen boven de Japanse stad Hiroshima. Het is de eerste atoombom die ooit in een oorlog is ingezet. Nadat de tweede atoombom, 'Fat Man', werd afgeworpen capituleerde Japan en eindigde de Tweede Wereldoorlog.

Paul Allen is blij dat hij met de vondst de bemanning van de kruiser kan eren. "Als Amerikanen zijn we de bemanning dankbaarheid schuldig voor hun moed, doorzettingsvermogen en opoffering in vreselijke omstandigheden", schrijft hij in een verklaring.

(NOS)
Today is only one day in all the days that will ever be. But what will happen in all the other days that ever come can depend on what you do today. It's been that way all this year. It's been that way so many times. All of war is that way.
  woensdag 23 augustus 2017 @ 15:35:47 #26
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_173355650
23-08-2017

Unieke mozaÔekvloer van 1500 jaar oud aangetroffen in Jeruzalem

unieke-mozaiekvloer-van-1500-jaar-oud-aangetroffen-in-jeruzalem.jpg
Foto: AFP

Bij de Damascus Poort in de oude stad in Jeruzalem is een mozaÔekvloer van 1500 jaar oud aangetroffen. De vondst werd gedaan door IsraŽlische arbeiders die kabels moesten leggen.

Het stenen kunstwerk meet 114 bij 80 centimeter.

Het stuk vloer geldt als uniek omdat de inscriptie geheel bewaard is gebleven. Dat is bijzonder zeldzaam. Het mozaÔek bevond zich op een diepte van ongeveer een meter en werd geheel door aarde bedekt.

Klik hier voor filmpje

De Griekse tekst gaat onder anderen over de Romeinse keizer Justinianus I (482-565). Het mozaÔek is in zijn geheel overgebracht naar een werkplaats voor oudheidkundige vondsten.

De tekst rept van 'onze vroomste keizer Flavius Justinianus' en van een 'godsvruchtige abt en monnik' die Konstantin heet. Experts dateren het vloertje op 550 of 551. Ze vermoeden dat het lag in een hotel voor pelgrims. Justinianus is onder meer de schepper van de basiliek Hagia Sophia in het huidige Istanbul

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173379279
24-08-2017

Drie graven uit de oudheid gevonden in Egypte

In Egypte zijn drie graven uit de 27e dynastie ontdekt. Deze vondst kan meer inzicht geven in een relatief onbekende periode van de Egyptische geschiedenis.

ahr0cdovl3d3dy5saxzlc2npzw5jzs5jb20vaw1hz2vzl2kvmdawlza5nc83mjmvb3jpz2luywwvzwd5chqtchjpbwfyes5qcgc-O263IvMpXJ7nd54pC7yciA.jpg?auto=compress&ch=Width%2CDPR&dpr=1.40&ixjsv=2.2.4&q=71&rect=35%2C0%2C2022%2C1400&w=960
In een van de pas ontdekte graven werd onder andere deze sarcofaag gevonden.
© Egyptische ministerie van Oudheden

Zes sarcofagen en 15 grafnissen – waarvan ťťn voor een kind.

Dat is de inhoud van twee graven die onlangs in de Egyptische provincie Minya, ten zuiden van CaÔro, werden ontdekt. Het derde graf wordt nog steeds onderzocht.

Archeologen vermoeden dat de graven uit de 27e dynastie en de Grieks-Romeinse periode dateren – tussen ongeveer 525 en 404 v.Chr.

‘Daaruit blijkt dat het gebied een grote begraafplaats moet zijn geweest die gedurende een lange periode in gebruik is geweest,’ zei Ayman Ashmawy, hoofd van de afdeling Oud-Egypte van het ministerie van Oudheden, tegen het Egyptische nieuwskanaal Ahram Online.

Botten van vrouwen en kinderen zijn belangrijke aanwijzing

Naast sarcofagen en grafnissen bevatten de graven o.a. ook botten van mannen, vrouwen en kinderen van verschillende leeftijden.

Volgens Ali El-Bakry, de leider van de opgravingen, kan dit betekenen dat de drie graven deel uitmaakten van een grote begraafplaats in de oude stad.

Omdat er ook botten van vrouwen en kinderen zijn gevonden, kunnen de graven niet bij een militair garnizoen hebben gehoord, zoals wel werd gedacht.

23-08-2017-13-42-45-jcqcK0soQSUvm2N1FFBI7Q.jpg?auto=compress&ch=Width%2CDPR&dpr=1.40&ixjsv=2.2.4&q=71&w=610
Een van de grafnissen was bedoeld voor een klein kind.
© Egyptische ministerie van Oudheden

Vondst geeft inzicht in onbekende periode

Volgens Pearce Paul Creasman, hoogleraar antropologie aan de University of Arizona, weten we niet veel over de 27e dynastie.

In die periode was Egypte een provincie van het Oud-Perzische Rijk van de Achaemeniden.

‘Voor zover ik weet zijn er de afgelopen jaren geen graven uit de 27e dynastie in Egypte ontdekt. Daarom is het zo spannend,’ zegt de Amerikaanse expert tegen Live Science.

(wibnet.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173379456
25-08-2017

Graven Chinese dwangarbeiders gevonden bij Peruaanse piramide

graven-chinese-dwangarbeiders-gevonden-bij-peruaanse-piramide.jpg
Foto: ANP

Archeologen in Peru hebben tijdens een recentelijke opgraving bij een oude piramide zestien graven van Chinese dwangarbeiders van rond het begin van de twintigste eeuw gevonden. De vondst werpt licht op een grotendeels onbelicht deel van de Peruaanse geschiedenis.

Opgravingshoofd Rixana Gomez maakte de ontdekking vrijdag openbaar. De onderzoekers denken dat het gaat om de graven van Chinese arbeiders, die in groten getale en onder wurgcontract naar Peru werden gehaald, nadat de slavernij in 1854 was afgeschaft.

De zestien Chinese graven dateren uit het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Waarschijnlijk werkten de arbeiders op een plantage in de buurt. Ze plukten daar katoen "onder zeer moeilijke" omstandigheden, aldus Gomez.

De graven werden gevonden aan de top van een piramide van adobe (zonsteen) in Lima. Die werd rond 1000 n. Chr. gebouwd door het Ichma-volk en later ingelijfd door de Inca's.

Mensenoffers

De piramides, zogeheten 'huacas', werden gebruikt als administratieve en religieuze centra. Leden van de elite werden er vaak begraven, vergezeld door gouden objecten, aardewerk en mensenoffers.

Volgens de archeoloog hing er na de Spaanse invasie van het Inca-rijk nog eeuwenlang een zweem van heiligheid rond de huacas. Mogelijk waren ze daarom in trek als begraafplaatsen bij de Chinese arbeiders.

Rond het begin van de twintigste eeuw mochten Chinezen niet op de katholieke kerkhoven van Lima worden begraven en moesten ze op zoek naar alternatieve locaties.

Houten kisten

De vondst laat mogelijk zien hoe de Chinezen in Peru langzaam meer inkomsten en aanzien kregen. De eerste elf lichamen werden in lijkwaden van textiel begraven, terwijl de laatste vijf blauw-groene jassen droegen en in houten kisten ter aarde werden besteld. Een van de kisten bevatte een opiumpijp en een kleine aardewerken pot.

Door: NU.nl/Reuters

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 25 augustus 2017 @ 12:41:10 #30
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_173383616
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 augustus 2017 08:23 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
24-08-2017

Drie graven uit de oudheid gevonden in Egypte

In Egypte zijn drie graven uit de 27e dynastie ontdekt. Deze vondst kan meer inzicht geven in een relatief onbekende periode van de Egyptische geschiedenis.

[ afbeelding ]
In een van de pas ontdekte graven werd onder andere deze sarcofaag gevonden.
© Egyptische ministerie van Oudheden

Zes sarcofagen en 15 grafnissen – waarvan ťťn voor een kind.

Dat is de inhoud van twee graven die onlangs in de Egyptische provincie Minya, ten zuiden van CaÔro, werden ontdekt. Het derde graf wordt nog steeds onderzocht.

Archeologen vermoeden dat de graven uit de 27e dynastie en de Grieks-Romeinse periode dateren – tussen ongeveer 525 en 404 v.Chr.

‘Daaruit blijkt dat het gebied een grote begraafplaats moet zijn geweest die gedurende een lange periode in gebruik is geweest,’ zei Ayman Ashmawy, hoofd van de afdeling Oud-Egypte van het ministerie van Oudheden, tegen het Egyptische nieuwskanaal Ahram Online.

Botten van vrouwen en kinderen zijn belangrijke aanwijzing

Naast sarcofagen en grafnissen bevatten de graven o.a. ook botten van mannen, vrouwen en kinderen van verschillende leeftijden.

Volgens Ali El-Bakry, de leider van de opgravingen, kan dit betekenen dat de drie graven deel uitmaakten van een grote begraafplaats in de oude stad.

Omdat er ook botten van vrouwen en kinderen zijn gevonden, kunnen de graven niet bij een militair garnizoen hebben gehoord, zoals wel werd gedacht.

[ afbeelding ]
Een van de grafnissen was bedoeld voor een klein kind.
© Egyptische ministerie van Oudheden

Vondst geeft inzicht in onbekende periode

Volgens Pearce Paul Creasman, hoogleraar antropologie aan de University of Arizona, weten we niet veel over de 27e dynastie.

In die periode was Egypte een provincie van het Oud-Perzische Rijk van de Achaemeniden.

‘Voor zover ik weet zijn er de afgelopen jaren geen graven uit de 27e dynastie in Egypte ontdekt. Daarom is het zo spannend,’ zegt de Amerikaanse expert tegen Live Science.

(wibnet.nl)
Dit plaatste je op 16 augustus ook al?
tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! - QotSA || Den Helder || AZ
pi_173387588
quote:
6s.gif Op vrijdag 25 augustus 2017 12:41 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

Dit plaatste je op 16 augustus ook al?
Ja, nu je het zegt :) had t ff niet in de gaten.. Er bijft ook non stop spul uit de grond komen daar ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 25 augustus 2017 @ 19:08:52 #32
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_173391067
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 augustus 2017 16:05 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ja, nu je het zegt :) had t ff niet in de gaten.. Er bijft ook non stop spul uit de grond komen daar ;)
Wel interessant verder, daar niet van :)
tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! - QotSA || Den Helder || AZ
pi_173399897
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173399911
25-08-2017

Zet dit 3.700 jaar oude kleitablet de geschiedenis van de wiskunde op zijn kop? Wetenschappers zeggen van wel


media_xll_9960534.jpg
Professor Daniel Mansfield met het beroemde Plimpton 322-tablet. © epa.

Wiskunde Een 3.700 jaar oud kleitablet, dat al honderd jaar geleden werd ontdekt in de Iraakse woestijn, toont volgens een nieuw onderzoek aan dat de BabyloniŽrs de Grieken ver voor waren in de ontwikkeling van de wiskundige tak van de trigonometrie. En dat zou de geschiedenis van de wiskunde op zijn kop zetten.

media_l_9960533.jpg
© epa.

Tot nu toe werd de Griek Hipparchus, die leefde rond het jaar 120 voor Christus, altijd beschouwd als de 'vader van de trigonometrie', de wiskundige tak die zich bezighoudt met de driehoeksmeetkunde en rechthoekige driehoeken. Denk onder andere aan de beroemde stelling van Pythagoras.

Maar nieuw onderzoek, gepubliceerd in het vaktijdschrift Historia Mathematica, zet die stelling nu op zijn kop, en legt de primeur van de trigonometrie bijna 1.500 jaar eerder bij het kleitablet Plimpton 322. Dat tablet, dat gemaakt werd tussen 1822 en 1762 voor Christus, werd al honderd jaar geleden gevonden in de woestijn van Zuid-Irak door de Amerikaanse archeoloog en diplomaat Edgar Banks, die de inspiratie vormde voor filmfiguur Indiana Jones.

Pythagorese drietallen

Het tablet bevat een aantal rijen en kolommen met spijkerschrift die samen een zogenaamde trigonometrische tabel vormen, zo werd al in 1945 bij onderzoek uitgemaakt. De vier kolommen en vijftien rijen bevatten getallen die samen 'Pythagorese drietallen' vormen: drie ronde getallen a, b en c, waarbij a in het kwadraat plus b in het kwadraat gelijk is aan c in het kwadraat. Het gemakkelijkste voorbeeld daarvan is 3, 4 en 5 (9+16=25). Het kleitablet bevat echter veel grotere getallen.

Wetenschappers aan de Australische Universiteit van New South Wales claimen nu dat het om de oudste en meest accurate trigonometrische tabel ooit gaat. Volgens hen kan het tablet gebruikt zijn bij de constructie van tempels, paleizen en kanalen, en was het niet zomaar een onderwijsobject voor wiskundigen uit die tijd.Sexagesimaal

Daniel Mansfield, de leidende onderzoeker, zegt dat zijn onderzoek aantoont dat "Plimpton 322 de vormen van rechthoekige driehoeken aantoont met een tot nu toe onbekende soort trigonometrie, gebaseerd op verhoudingen, en niet op hoeken en cirkels zoals in de moderne trigonometrie die van de Grieken afstamt".

De BabyloniŽrs konden accurater met grotere getallen werken omdat ze niet zoals wij met een decimaal systeem rekenden (met het getal 10 als de basis), maar wel met een sexagesimaal (met het getal 60 als de basis). Aangezien 10 enkel door 2 en 5 gedeeld kan worden (wil je een rond getal uitkomen), en 60 door veel meer getallen, konden de BabyloniŽrs exactere berekeningen uitvoeren.

Oorspronkelijk bevatte het tablet waarschijnlijk zes kolommen en 38 rijen. "Dit is een fascinerend en ongekend geniaal werk", aldus Mansfield nog. "Het tablet bevat niet alleen de oudste trigonometrische tabel, maar het is ook de enige accurate tabel door die aparte Babylonische aanpak."

Volgens Mansfield heeft de ontdekking ook vandaag nog relevantie, bijvoorbeeld in het wiskundeonderwijs, omdat het tablet ons op een andere manier naar trigonometrie kan leren kijken. "De Babylonische wiskunde is dan al meer dan 3.000 jaar niet meer in de mode, maar ze blijkt wel nog altijd relevant te zijn."

De wetenschappers in Sydney willen nu verder onderzoek doen naar de Babylonische wiskunde, en dan vooral via nog niet bestudeerde andere kleitabletten. "Er bestaat een hele hoop van die tabletten, maar slechts een fractie ervan is al bestudeerd. De wiskundige wereld begint nu pas in te zien dat deze oude maar als heel gesofisticeerde wiskundige cultuur ons veel kan leren."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173456651
28-08-2017

Verloren gewaande brieven van de briljante Alan Turing teruggevonden

Uit de brieven blijkt onder meer dat Turing Amerika verafschuwde.

Professor Jim Miles ontdekte de brieven in een oude archiefkast die in een opslagruimte van de Universiteit van Manchester stond. In totaal trof hij in de kast 148 documenten van Alan Turing aan. Sommige van deze documenten hebben al zeker dertig jaar geen daglicht gezien.

Turing schreef de brieven tussen begin 1949 en juni 1954 (de maand waarin hij stierf). De brieven zijn zakelijk van aard en onthullen weinig over het persoonlijk leven van de briljante Turing (zie kader). Ook over zijn werk omtrent Enigma wordt weinig gesproken. Dat is niet zo gek: het is in die tijd nog een staatsgeheim.

Wie was Alan Turing?
Turing was een wiskundige. Hij is onder meer beroemd vanwege zijn werk tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het diepste geheim ontwikkelde hij voor de Britten een apparaat dat de codes die de Enigma-codeermachines van de Duitsers genereerden, te ontcijferen. Daarnaast was Turing veel bezig met kunstmatige intelligentie en ontwikkelde hij in het kader daarvan de turingtest. Een robot heeft deze test glansrijk doorstaan als hij erin slaagt om mensen tijdens het chatten wijs te maken dat hij een mens en dus geen robot is.
Zo glansrijk als Turings carriŤre is, zo tragisch is zijn persoonlijk leven. In 1952 wordt hij gearresteerd voor – dan nog strafbare – homoseksuele handelingen. Hij kan kiezen tussen twee straffen: chemische castratie of een gevangenisstraf. Turing kiest het eerste en ondergaat hormooninjecties. In 1954 wordt hij dood aangetroffen, aangenomen wordt dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

De brieven geven wel een kijkje in het alledaagse leven van Turing. Ook krijgen we een beeld van de ongezouten meningen die hij erop nahield. Zo reageert hij in ťťn van de brieven op een uitnodiging die hij heeft ontvangen voor een conferentie in de VS. “Ik zou de reis niet leuk vinden en ik verafschuw Amerika.”

“Dit is echt een unieke vondst,” vindt onderzoeker Jim Miles. “Archiefmateriaal dat verband houdt met Turing is extreem schaars, dus een deel van zijn academische correspondentie is een welkome en belangrijke aanvulling voor onze collectie.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie FP dinsdag 29 augustus 2017 @ 11:41:24 #36
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_173458916
quote:
'Vergeten oorlog' nu ook te zien in Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg heeft de vaste collectie aangepast. Na aanhoudende kritiek van oud-veteranen is er nu ook ruimte gemaakt voor de Korea-oorlog (1950-1953), de oorlog die ook wel de 'vergeten oorlog' wordt genoemd omdat er zo weinig aandacht voor was.

Volgens conservator Alfred Staarman van het Nationaal Militair Museum komt dat doordat de Korea-oorlog zo kort op de Tweede Wereldoorlog volgde. "Nederland is dan nog in wederopbouw. Er zijn andere prioriteiten. Mensen zijn met andere dingen bezig. Het was ook dicht op de Indonesische vrijheidsstrijd. Men was oorlogsmoe en wilde over andere dingen praten."

Tot nu toe was er geen plek in het museum voor de vergeten oorlog. De conservator vertelt dat er keuzes gemaakt moesten worden. Er was maar ruimte voor acht oorlogen en er werd besloten om Korea niet te behandelen.

Dat was een vergissing, geeft Staarman nu toe, want het was een grootschalig en bloedig conflict. Bijna vijfduizend Nederlanders werden uitgezonden nadat Noord-Korea Zuid-Korea had aangevallen in 1950. Tijdens de drie jaar durende oorlog kwamen 123 Nederlanders om, en dat is veel als je het vergelijkt met latere vredesmissies. Vandaar dat er nu ruimte is gemaakt.

Veteranen in actie

Vooral de Korea-veteranen hebben hun stem laten horen om meer aandacht te krijgen voor de bloedige strijd in begin jaren vijftig. Cees Motshagen, 89 jaar oud, was destijds radiotelegrafist op een fregat. Hij is al twee jaar bezig een plek te krijgen voor de Korea-oorlog in het museum. "Ik vond dat gat tussen IndonesiŽ en Libanon wel groot hier, en nu is dat ingevuld."

Motshagen is blij met de erkenning maar is teleurgesteld over de vitrine die de Korea-oorlog heeft gekregen. "Ik had liever de hele muur gehad."

De kleine vitrine is gevuld met de uitrusting van een Nederlandse en een Noord-Koreaanse militair, een aantal foto's, enkele onderscheidingen en een model van een torpedojager.

Een paar bezoekers vinden het ook wat karig: "Ik had iets meer verwacht. Het is een stuk geschiedenis. Zeker met de hedendaagse ontwikkelingen. Je wilt toch weten hoe dat ooit is ontstaan, dat conflict tussen Noord- en Zuid-Korea en hoe dat zo lang doorloopt. Maar het is mooi dat het hier nu tussen staat en het hoort er zeker tussen als een stukje geschiedenis."

(NOS)
Today is only one day in all the days that will ever be. But what will happen in all the other days that ever come can depend on what you do today. It's been that way all this year. It's been that way so many times. All of war is that way.
pi_173477707
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_173497486
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173497499
30-08-2017

Archeologen vinden Spaanse massagraven uit tijd van burgeroorlog

archeologen-vinden-spaanse-massagraven-tijd-van-burgeroorlog.jpg
Foto: ANP

Archeologen in Spanje hebben meer lichamen gevonden in massagraven uit de tijd van de burgeroorlog van 1936-1939 en de daaropvolgende dictatuur van generaal Franco.

De opgravingen bij een plaatselijke begraafplaats in Valladolid in Centraal-Spanje komen op het moment dat er nieuwe inspanningen zijn van vrijwilligersverenigingen en campagnegroepen voor slachtoffers om nieuw licht te werpen op het bloedige verleden. Ook hopen ze alsnog op een afsluiting voor familieleden die nog steeds op zoek zijn naar hun doden.

Vier massagraven zijn nu in Valladolid uitgegraven en 228 lichamen zijn daar sinds april 2016 ontdekt. Deze graven zijn enkele van de naar wordt aangenomen meer dan 2000 massagraven uit de burgeroorlog in heel Spanje.

Historici schatten dat ongeveer een half miljoen republikeinse en nationalistische strijders en burgers zijn gedood in deze oorlog. Na het einde van de burgeroorlog werden tienduizenden Franco-tegenstanders gedood of gevangengenomen.

Franco

Nadat Franco in 1975 overleed, heeft Spanje een amnestiewet aangenomen om de overgang van dictatuur naar democratie te vergemakkelijken en de misdaden van het fascistische regime toe te dekken. Maar er is steeds meer belangstelling bij nieuwe generaties om het verleden te ontrafelen.

''Ik hoop dat we met forensische analyse kunnen achterhalen wie de slachtoffers ooit waren'', zei Julio del Olmo, een van de archeologen die aan de opgravingen werkt. De gemeenteraad in Valladolid heeft de uitgraving gedeeltelijk gefinancierd.

Door: ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173541454
quote:
Middeleeuws Londen was een gevaarlijke plaats voor jonge mannen

Na de ondergang van de Romeinse nederzetting Londinium, werd Londen een nederzetting die geplaagd werd door hongersnood en ziektes. De stad leefde onder de constante dreiging van de Noormannen, en werd herhaaldelijk getroffen door grote branden. Maar jonge mannen hadden waarschijnlijk andere kopzorgen. Het geweld binnen de stadsmuren van Londen was namelijk het hoogst van heel Engeland in die tijd, en vooral arme, jonge mannen liepen het risico gewelddadig aan hun eind te komen.
lees en huiver meer hier: https://www.vrt.be/vrtnws(...)s-voor-jonge-mannen/
  Moderator / Redactie FP zaterdag 2 september 2017 @ 16:24:55 #41
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_173544593
quote:
Koloniale oorlog Nederlands-IndiŽ: 'Belangrijk om ook de slechte verhalen te vertellen'

Vandaag zijn in Roermond alle gesneuvelde militairen van na 1945 herdacht. De herdenking vindt sinds 1988 elke eerste zaterdag van september plaats in het stadspark Hattem, waar monumenten staan voor verschillende missies, waaronder die in Nederlands-IndiŽ. Zeventig jaar geleden vond daar de eerste zogenoemde politionele actie plaats.

Nederland en IndonesiŽ houden er verschillende verhalen van dezelfde geschiedenis op na. Zo gebruikt Nederland de term politionele actie, een verbloeming voor een gewelddadige oorlog met 100.000 Indonesische slachtoffers. IndonesiŽ spreekt van Agresi Militer: militaire agressie.
De rest van het artikel via de link. (NOS)
Today is only one day in all the days that will ever be. But what will happen in all the other days that ever come can depend on what you do today. It's been that way all this year. It's been that way so many times. All of war is that way.
pi_173566585
quote:
Razzia’s WOII weinig herdacht in ons land

Vijfenzeventig jaar geleden werden in Antwerpen, Brussel, Charleroi en Luik verschillende razzia’s gehouden. Daarbij werden heel wat Joden gearresteerd en vervolgens gedeporteerd. Slechts weinigen van hen keerden levend terug.

De opdracht kwam van de Duitsers, maar uitgezonderd in Brussel werkte de Belgische politie ook mee. Deze collaboratie tussen de Duitsers en het Belgische bestuur is een stukje geschiedenis waar weinigen onder ons weet van hebben. De stelling dat Joden veel steun kregen van de bevolking is volgens historici dan ook veel te veralgemeend. “Er was natuurlijk wel verzet en insubordinatie, maar dat neemt niet weg dat het merendeel van de razzia’s erg efficiŽnt werd uitgevoerd”, zegt Herman Van Goethem van de Universiteit Antwerpen.

Historische onwetendheid

Dat bovenstaande gebeurtenissen weinig herdacht worden in BelgiŽ, heeft volgens Van Goethem te maken met historische onwetendheid. “BelgiŽ staat achter in zijn onderzoek naar collaboratie ten opzichte van andere landen. Dit verleden is dus nog onvoldoende bekend en onverwerkt.” Toch zijn de gebeurtenissen vandaag feit. Zo bood Patrick Janssens in 2007 namens het stadsbestuur zijn excuses aan voor de rol die de Antwerpse autoriteiten hebben gespeeld in de Jodenvervolging.

Toch worden de Antwerpse agenten vandaag nog steeds als helden herdacht. Zo vindt jaarlijks een herdenking plaats voor de politieagenten uit Deurne die gedeporteerd werden in 1944. Dit jaar werd ook de razzia van 28 augustus 1942 daarbij betrokken. Tijdens die operatie lieten de agenten zo’n twaalf Joden ontsnappen uit het vroegere Cinema Plaza. Toch waren het de agenten zelf die de overige 230 Joden daar gevangen zetten, en deze werden wel degelijk gedeporteerd. “De herdenking in Deurne was erg fout en vol onwetendheid”, zegt Van Goethem die aanwezig was.

Op eigen initiatief

Het feit dat Belgische agenten een rol hebben gespeeld in de Jodendeportatie is nog steeds taboe, zegt Olyslaegers. De herdenkingen worden dan ook nooit vanuit de overheid georganiseerd. “Het onderwerp ligt misschien gevoelig, maar dat is veel minder belangrijk in het licht van de geschiedenis.” In Zurenborg, waar een herdenking op 28 augustus plaatsvond, was het de wijk zelf die voor de organisatie instond. Volgens Olyslaegers is het echter belangrijk dat zulke herdenkingen plaatsvinden. Toch geeft hij ook aan dat er vaak geen interesse is.

Meer initiatief in het buitenland

Zowel Van Goethem als Olyslaegers geven aan dat er in landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk veel meer initiatief wordt genomen om de Jodenvervolging te herdenken. Op 16 juli werd bijvoorbeeld de IsraŽlische premier Benjamin Netanyahu uitgenodigd in Parijs om er samen met de Franse president Emmanuel Macron de herdenking bij te wonen van de razzia van Vel d’Hiv in 1942. Daarbij werden 13.000 Joden door de Franse politie gearresteerd en gedeporteerd. De hele herdenking werd bovendien live uitgezonden. Daarnaast zijn er in Parijs tal van monumenten die hier naar verwijzen.

Brussel

Maar ook in Brussel werden heel wat razzia’s gehouden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Joodse gemeenschap herdenkt daarom vandaag de 75e verjaardag van de razzia tegen buitenlandse Joden in de Marollen. In die wijk werden in de nacht van 3 op 4 september 1942, 718 buitenlandse Joden opgepakt door de Duitse bezetter. Anders dan in Antwerpen weigerden de Brusselse autoriteiten om te collaboreren. Dit is erg uitzonderlijk aangezien Brussel zowat de enige stad was die niet meewerkte aan de operatie.

Tijdens de herdenking worden 21 struikelstenen ingehuldigd die gelegd werden door verschillende Joodse families. Struikelstenen, oftewel “Stolpersteine”, zijn stenen waar namen opstaan van de slachtoffers van politieke vervolging. In Europa werden al zo’n 65.000 stenen geplaatst, in Belgie 250. In Antwerpen wordt dit echter niet toegelaten. In Brussel wordt ook op 3 september een plein genoemd naar een Joodse verzetsstrijder. Het is, wat de Belgische overheden betreft, het enige lichtpunt in dit verhaal van vergeten en verzwijgen.
https://www.vrt.be/vrtnws(...)erdacht-in-ons-land/
pi_173584780
04-09-2017

Romeinse verzonken stad na jaren zoeken teruggevonden voor kust TunesiŽ


media_xll_9985244.jpg
© afp.

Archeologie Archeologen hebben na jaren zoeken dan toch de oude Romeinse stad Neapolis teruggevonden op de zeebodem voor de kust van TunesiŽ. Neapolis ging meer dan 1.600 jaar geleden ten onder na een tsunami die grote gebieden rond de Middellandse Zee verwoestte.

media_l_9985243.jpg
© afp.

media_l_9985246.jpg
© afp.

media_l_9985247.jpg
© afp.

media_l_9985248.jpg
© afp.

Al sinds 2010 werd er naar Neapolis gezocht, maar pas deze zomer boekte het Tunesisch-Italiaanse archeologische team resultaten, toen de weersomstandigheden goed genoeg waren voor de zoektocht onder water. Duikers troffen uiteindelijk een gebied van meer dan 20 hectare aan met straten en monumenten die ooit in Neapolis stonden.

De stad verdween al in de vierde eeuw in de golven. Rond het moment van de zonsopgang op 21 juli van het jaar 365 beefde de aarde in het hele oostelijke Middellandse Zeegebied. Het epicentrum lag in de buurt van het Griekse Kreta, waar bijna alle steden verwoest werden. Ook andere gebieden in Griekenland, in het noorden van LibiŽ en in Cyprus en SiciliŽ werden getroffen.

De aardbeving werd gevolgd door een tsunami, die vooral in AlexandriŽ aan de kust van het huidige Egypte voor veel schade en slachtoffers zorgde. Duizenden inwoners kwamen om het leven bij de vloedgolf die schepen tot drie kilometer landinwaarts katapulteerde. Het was de Romeinse historicus Ammianus Marcellinus die de tsunami in detail beschreef.

De leider van het archeologische team spreekt over een "uiterst belangrijke ontdekking", die moet bewijzen dat Neapolis tot aan de tsunami een belangrijk handelscentrum was. De duikers vonden op de zeebodem ook een hondertal amforen waarin waarschijnlijk garum werd opgeslagen, een soort van Romeinse vissaus. "De ontdekking laat ons toe met zekerheid te stellen dat Neapolis een belangrijk productiecentrum voor garum was, waarschijnlijk het grootste van de wereld."

Over Neapolis zelf is er tot nog toe weinig bekend. De stad, gesticht in de vijfde eeuw voor Christus, behoorde tijdens de Punische Oorlogen tot Carthago, maar werd uiteindelijk ingelijfd bij Rome. Mogelijk werd de stad daarna doodgezwegen als straf.


(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 8 september 2017 @ 01:36:31 #44
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_173651002
quote:
Kunstinstelling schrapt naam koloniale zeeman
De Rotterdamse kunstinstelling Witte de With wil af van de naam van de zeeman uit het koloniale verleden. In 2018 komt er een nieuwe naam.

Witte de With, het Rotterdamse centrum voor hedendaagse kunst en cultuur, wijzigt in 2018 zijn naam. De raad van toezicht heeft donderdag bekendgemaakt dat de verwijzing naar marineofficier Witte Corneliszoon de With (1599-1658) in hun naam in conflict is „met de waarden waar het instituut voor staat”. (NRC).
Zie ook: NWS / 'Kunstcentrum Witte de With moet naam wijzigen'
  vrijdag 8 september 2017 @ 17:18:59 #45
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_173661467
quote:
web_0909zatmondriaan6_uitsnede.jpgStedelijk Museum Amsterdam leende vervalste Mondriaan
Na onderzoek door een buitenstaander werd duidelijk dat het om een vervalsing ging.

Door onkunde leende het Stedelijk Museum Amsterdam vorig jaar zonder het te beseffen een verloren gewaand meesterwerk van Piet Mondriaan. Na onderzoek door een buitenstaander werd duidelijk dat het om een vervalsing ging. Dat blijkt uit een boek van cultuurhistoricus Lťon Hanssen, dat maandag verschijnt.

Directeur Beatrix Ruf had de eigenaar, een Zwitserse kennis van haar, twee jaar geleden bereid gevonden om het abstracte schilderij voor een paar jaar aan het Stedelijk uit te lenen. Afgelopen voorjaar zou het worden gepresenteerd op de Amsterdamse bijdrage aan het De Stijl-jaar 2017. (NRC).
  zondag 10 september 2017 @ 12:25:14 #46
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_173690866
Eeuw na opgraving blijkt Vikingstrijder een vrouw

quote:
Zweedse archeologen hebben een opvallende ontdekking gedaan in een Vikinggraf dat al ruim een eeuw geleden werd gevonden. Al die tijd ging men ervan uit dat de resten van een man waren, maar nu blijkt het om een vrouwelijke strijder te gaan.
tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! - QotSA || Den Helder || AZ
pi_173707592
8-)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_173707607
09-09-2017

Archeologen ontdekken 3.500 jaar oud graf en mummies in Luxor


media_xll_9997545.jpg
Het graf van Amenemhat, een goudsmid, werd recent ontdekt en zou het toerisme in Egypte een boost moeten geven. © reuters.

Archeologen hebben nabij de Egyptische stad Luxor een graf van een goudsmid en mummies blootgelegd. De archeologische vondsten dateren van de 18de Egyptische dynastie en zouden 3.500 jaar oud zijn. Dat heeft het Egyptische ministerie van Oudheidkunde gezegd.

De archeologen deden de ontdekking in de necropool Draa Aboul Naga, die bekendstaat om zijn oude graven en tempels, op de westelijke oever van de Nijl. Het graf van de goudsmid dateert van de 18de dynastie (16de tot 11de eeuw voor Christus).

Boost voor toerisme
Aan de ingang van het graf stonden het standbeeld van de goudsmid Amenemhat en zijn vrouw, gezeten op een stoel. Tussen hen in hing een portret van hun zoon. In een zaal vonden de archeologen diverse mummies, nog standbeelden en maskers. Een gang voerde de archeologen verder in het graf, waar ze in een tweede zaal de mummies aantroffen van een vrouw en haar twee kinderen.

Waarnemers vermoeden dat deze vondst de stilaan terug overeind krabbelende toeristische industrie in Egypte een opstoot kan geven.

media_xll_9997546.jpg
© epa.

media_xll_9997568.jpg
© epa.

media_xll_9997569.jpg
© epa.

media_xll_9997570.jpg
© epa.

media_xll_9997571.jpg
© epa.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 13 september 2017 @ 13:07:01 #49
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_173750177
quote:
6s.gif Op vrijdag 8 september 2017 17:18 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

TTK / Een belangrijke Mondriaan opgedoken - of toch niet?

[ Bericht 32% gewijzigd door Nibb-it op 13-09-2017 13:18:27 ]
pi_173816413
quote:
Het Chinees restaurant van Leopold II
En het geheime deurtje van Fabiola

geschreven op 14 september 2017

Een automobilist die langs het Park van Laken over de Brusselse Van Praetlaan rijdt – of daar in de file staat – kan zich even in het Verre Oosten wanen, want aan de ene kant staat een Japanse pagode en aan de andere zijde prijkt een soortement Chinees restaurant. Architecturale folies van koning Leopold II die al jaren gesloten zijn voor het publiek, maar wij kregen de sleutel!

Bekijk de exclusieve beelden en ontdek het geheime deurtje van Fabiola. En wat heeft Tchang, de vriend van Kuifje, hiermee te maken?
https://www.canvas.be/can(...)urant-van-leopold-ii
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')