abonnement Unibet Coolblue
pi_61159491
Welkom in Cultuur & Historie Deel 2

We gaan verder met de vorige post
quote:
21-08-2008

Vijfduizend jaar oud kooktoestel gevonden in Alpen

BERN - Zwitserse archeologen hebben 5000 jaar oude prehistorische voorwerpen aangetroffen in het alpengebied. De voorwerpen zijn daarmee de oudste die tot nu toe in de regio zijn gevonden.

Zelfs de bekende ijsmummie Ötzi is duizend jaar jonger. Dat rapporteerden de wetenschappers van de Universiteit Bern donderdag.

Een prehistorisch kooktoestel, een pijl en rond de veertig andere objecten werden aangetroffen in een gletsjergebied nabij Bern. Met de zogeheten koolstofdateringsmethode konden de onderzoekers zeggen hoe oud de voorwerpen zijn.

De wetenschappers zullen hun onderzoeksresultaten presenteren op een internationale archeologenconferentie in Bern.

(c) ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61159527
quote:
Belgische kunstenaar vindt Oud-Egyptisch labyrint terug

Een onderzoeksteam onder leiding van de Belgische kunstenaar Louis De Cordier (29) heeft naar eigen zeggen een Oud-Egyptisch labyrint teruggevonden in de buurt van de piramide van Hawara in de Fayoem-oase, op ongeveer tachtig kilometer ten zuiden van Caïro. Omdat er nog geen echte opgravingswerken hebben plaatsgevonden, reageren archeologen voorlopig sceptisch op het nieuws.

Scans
De Cordier was de gangmaker en de financier van een twintigkoppig onderzoeksteam van het Egyptische National Research Institute of Astronomy and Geophysics (NRIAG). Dat team scande in de lente van dit jaar twee grote zones tot op vijftien meter diepte. "Via het scannen van de ondergrond hebben we aangetoond dat onder een grote plaat van 304 bij 244 meter een grote rasterstructuur zit met verschillende kamers", zegt De Cordier.

Wonder
Het zou gaan om het labyrint dat in de vijfde eeuw voor Christus door de Griekse geschiedschrijver Herodotos omschreven werd als "het grootste wonder uit de oudheid". In 1888 stelde een Britse archeoloog dat van het labyrint enkel zijn betonnen fundament was overgebleven. De Cordier lanceerde echter de hypothese dat die betonnen plaat wel eens het dak van het labyrint kon zijn. Hij zocht en vond samenwerking met de Universiteit Gent en financierde het scanningsproject in Hawara. Dat leverde dus het verhoopte resultaat op.

Scepsis
Curator Luc Bovyn, die verbonden is aan de UGent, reageert dat de zoektocht van De Cordier past in een artistiek project van de kunstenaar. "Over de resultaten moeten archeologen zich nog uitspreken", zegt Bovyn. Er kan ook nog niet begonnen worden met de opgravingswerken omdat er op de site een acuut grondwaterprobleem is dat zowel de piramide van Hawara als het labyrint bedreigt.

Gebouw
Wanneer en door wie het labyrint precies is gebouwd, is niet bekend. Een hypothese luidt dat het om een dodentempel uit de twaalfde dynastie gaat, gebouwd rond 1850 voor Christus. Wat wel zeker is, is dat de wanden van het gebouw vol hiërogliefen staan. "Het labyrint is een kennisbastion van de oude Egyptische cultuur", meent De Cordier. Meer informatie over het project van De Cordier is te lezen op www.mataha.org. (belga/sam)
http://www.demorgen.be/dm(...)labyrint-terug.dhtml
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_61159532
25-08-2008

Menselijke schedel hing met spijker aan voordeur

KOBLENZ - Duitse archeologen hebben een menselijke schedel gevonden waar een ijzeren spijker doorheen was geslagen. Het is waarschijnlijk het hoofd van een Romeinse legionair.

De vondst werd gedaan tijdens opgravingen nabij de plaats Kobern-Gondorf aan de rivier de Moezel, meldde de Duitse dienst voor cultureel erfgoed maandag.

De vinders vermoeden dat de Kelten het hoofd van een Romeinse legionair hadden afgehakt en deze als trofee mee naar hun kamp hadden genomen.

Traditie

Bij de Kelten was het traditie de hoofden van verslagen vijanden aan de voordeur te nagelen. Tussen 55 en 53 voor Christus maakten de Romeinen vanuit Zuid-Europa hun opmars om het gebied van de Kelten te veroveren.

Volgens archeologen is het de eerste schedel uit die periode die in zo'n goede staat in Duitsland is gevonden.

(c) ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61159571
26-08-2008

Archeologen graven enorm Romeins standbeeld op

Delen van een gigantisch marmeren sculptuur van de Romeinse keizer Marcus Aurelius zijn opgegraven in de verwoeste Romeinse stad Sagalassos in Turkije.


Marcus Aurelius (beeld: site BBC)

De onderdelen van het standbeeld zijn gevonden tussen resten van een badhuis dat tussen 540 en 620 na Christus door aardbevingen werd vernietigd.

Het beeld moet ongeveer vijf meter hoog zijn geweest. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Kwaliteit
De voeten van het beeld zijn vorige week als eerste gevonden door Vlaamse archeologen. Daarna werden ook een arm en het hoofd (van één meter) opgegraven.

De Belgische onderzoekers die het beeld vonden, zijn blij met de goede kwaliteit van de gevonden delen van het beeld.


Baard
Volgens Marc Waelkens van de Katholieke Universiteit van Leuven, leider van het onderzoek, is het een van de mooiste beeldhouwwerken die van Marcus Aurelius gemaakt zijn.

Als voorbeeld noemt hij het hoofd van de keizer, dat gesierd wordt door een minutieus uitgehakte baard.


De wetenschappers zijn al twaalf jaar bezig met het onderzoek naar de resten van de eeuwenoude stad Sagalassos. Marcus Aurelius regeerde van 161 tot 180 na Christus, naast keizer was hij filosoof.

Door Maartje Willems

(Elsevier)

[ Bericht 73% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 27-08-2008 09:39:31 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 27 augustus 2008 @ 11:55:10 #5
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_61162514
quote:
Neanderthalers niet zo dom als we dachten

EXETER - De reputatie van neanderthalers als domme beesten die zijn uitgestorven omdat de moderne mens hen te slim af was, is onterecht. Dat zeggen Britse onderzoekers aan de Universiteit van Exeter, aldus Britse media dinsdag.

De onderzoekers legden opgegraven gereedschap en gebruiksvoorwerpen van de uitgestorven prehistorische mens onder de loep. Volgens de wetenschappers waren de neanderthalers technologisch net zo geavanceerd en efficiënt als de homo sapiens.

Er moeten andere redenen zijn waarom de neanderthalers 28.000 jaar geleden uit Europa verdwenen, na 10.000 jaar naast de homo sapiens te hebben geleefd.
http://www.nu.nl/news/171(...)_als_we_dachten.html
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
pi_61232528
quote:
Laveren tussen goed en kwaad
Onderzoek naar Unilever in oorlogstijd

door Johan Huizinga

29-08-2008

De nazi's buiten de deur houden, die opdracht stelde de Nederlandse multinational Unilever zich tijdens de Tweede Wereldoorlog. De onderneming zorgde goed voor ontslagen joodse werknemers, en behoedde anderen voor dwangarbeid in Duitsland. Toch wil historicus Ben Wubs, die de rol van Unilever tijdens de oorlog heeft onderzocht, geen conclusie trekken of het bedrijf 'goed' of 'fout' was.

"Elke journalist stelt je de vraag of Unilever goed of fout was, en meestal krijg je het antwoord er al bijgeleverd", klaagt Ben Wubs grappend. Maar zo'n oordeel kun je volgens hem alleen vellen over individuele managers, niet over een hele multinational.

Geen greep op bedrijf
In de top van de multinational zaten uitgesproken tegenstanders van de nazi's zoals Paul Rijkens, die in Londen onder meer als adviseur van koningin Wilhelmina optrad. Maar daar tegenover stonden even uitgesproken aanhangers van Hitler zoals Frans Schicht in Berlijn. Hij was lid geworden van de nazi-partij NSDAP en wilde het concern volledig onder de controle van de nazi's brengen.

Maar de pogingen van Berlijn om greep te krijgen op de multinational, onder meer door de aanstelling van een speciale rijkscommissaris die boven de concernleiding kwam te staan, mislukten grandioos.

Ook de Duitse accountants die voor de nazi's het concern door moesten spitten, leverden weinig op. Ze deden jaren over hun onderzoek, mede dankzij Unilevers gulle vergoeding van hun astronomisch hoge onkostendeclaraties van bijna een half miljoen gulden. Het concern had er immers alle belang bij om het onderzoek te rekken om zo uit handen van de Duitsers te blijven.

Joodse nederzettingen
Nederlandse bedrijven, zoals Unilever-dochter Beigel&Beigel, hebben geïnvesteerd in joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ook zou een Nederlands bedrijf betrokken zijn geweest bij de bouw van de muur tussen Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot noemde dat destijds onwenselijk, maar zei de bedrijven geen verbod te kunnen opleggen. Ook de OESO-richtlijnen voor multinationals schieten volgens de Tweede Kamer op dit gebied tekort.


Wachtgeld
De joodse managers werden zo lang mogelijk gehandhaafd, maar weken uiteindelijk uit naar Engeland. Joodse werknemers die vanaf 1941 op last van de Duitsers moesten worden ontslagen, kregen volgens Wubs en zeer goede wachtgeldregeling.

Hoe slaagde Unilever er met dit geschipper in om de nazi's toch te vriend te houden? Volgens Wubs speelde het concern zijn rol als onmisbare factor perfect uit. Unilever had 60 procent van de Duitse vetindustrie in handen. En vet was nu eenmaal van levensbelang voor de voeding van de bevolking en dus ook de oorlogvoerende soldaten. Indirect leverde het concern dus ook een bijdrage aan de Duitse oorlogsmachine.

Vooroordeel bestrijden
Volgens Wubs opereerde Unilever gewoon op basis van de bedrijfskundige overwegingen en niet zozeer vanuit een morele overtuiging. De historicus wilde wel afrekenen met het vooroordeel dat multinationals bijna per definitie over lijken gaan en altijd heulen met foute regiems. Hij vindt het relevanter om niet een bedrijf of concern ter verantwoording te roepen maar de individuele personen die eraan leiding geven.

Een blik op de hedendaagse praktijk vervult Wubs met enige scepsis. Nationale maatregelen om het optreden van multinationals in oorlogsgebieden aan banden te leggen, zijn bijna niet af te dwingen. Daarvoor zijn multinationals veel te complex, zo hebben eerder de nazi's ondervonden.
http://www.wereldomroep.nl/actua/europa/080829-wubs-unilever
pi_61240220
27-08-2008

Dode Zeerollen digitaal op het web

Wetenschappers in Israël gaan digitale foto's maken van de Dode Zeerollen. Op die manier willen ze de 2000 jaar oude documenten op internet plaatsen voor publiek en onderzoekers. Het project moet over twee jaar klaar zijn, meldde de organisatie die de rollen in haar bezit heeft woensdag.

Een team specialisten neemt vierduizend foto's van ongeveer negenduizend fragmenten. Met krachtige camera's moet het mogelijk zijn details op de rollen te ontwaren die het blote oog nog niet eerder heeft kunnen zien.

De organisatie Israel Antiquities Authority beheert de negenhonderd rollen, die het leven van Joden en vroege christenen ten tijde van Jezus openbaren. Een deel van de documenten is te zien in het Israel Museum. De artefacten vormen de oudst bestaande Hebreeuwse Bijbel


Dode Zeerollen

De Dode Zeerollen omvatten een collectie handschriften van meer dan 900 documenten, inclusief ruim 200 handschriften van de Tenach, de Hebreeuwse Bijbel of het Oude Testament. Deze handschriften zijn ontdekt tussen 1947 en 1956 in elf grotten in de buurt van de nederzetting van Qumran, een plaats aan de noordwestkust van de Dode Zee en ongeveer 12 kilometer ten zuiden van Jericho.

De handschriften zijn van groot belang voor het onderzoek naar de tekstoverlevering van het Oude Testament. Ook bieden zij een beeld van het tot dan toe vrijwel onbekende intertestamentaire tijdvak.

(depers.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61240258
28-08-2008

Moord op Willem van Oranje opnieuw onderzocht

DELFT - Het Delftse kennisbedrijf DelftTech gaat de moord op prins Willem van Oranje met de modernste technieken opnieuw onderzoeken. Het bedrijf hoopt dat de technische reconstructie van de moord op 10 juli 1584 nieuwe informatie oplevert.

DelfTech begint, in samenwerking met Museum het Prinsenhof, op 1 september met het onderzoek, zo maakte het bedrijf donderdag bekend.

Onderzoek

Het onderzoek begint met een driedimensionale laserscanning van de plaats delict, zodat de exacte maten van de ruimte bekend zijn. Vervolgens zal de politie Zeeland een afgietsel maken van de kogelgaten.

Daarvoor zal de glasplaat die de kogelgaten afschermt, worden verwijderd. Ook komt er nog ballistisch onderzoek naar de kogels.

(c) ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61240268
29-08-2008

Resten voormalige steden in Amazone ontdekt

BRASILIA - Wetenschappers hebben in het Amazonewoud in het noorden van Brazilië de resten van dichtbevolkte steden en dorpen getraceerd. De nederzettingen dateren van voor de ontdekking van Amerika door de Europeanen en zijn nu bijna volledig overwoekerd door het tropische regenwoud.

De bevindingen van de onderzoekers zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De wetenschappers stellen dat de vondst van de resten van steden in de regio Boven-Xingu een bevestiging is van het vermoeden dat delen van het tropische regenwoud niet zo maagdelijk zijn als lange tijd is verondersteld.

Satellietbeelden

Met behulp van gps-navigatie en satellietbeelden is ruim tien jaar gewerkt aan het traceren en in kaart brengen van de nederzettingen. Bij het onderzoek naar de steden en dorpen kregen de wetenschappers medewerking van een lid van de Kuikuro-stam.

De Kuikuro zijn de vermoedelijke afstammelingen van de indianen die in het precolumbiaanse tijdperk de nederzettingen bouwden.

Wallen

De onderzoekers schetsen in Science een beeld van plaatsen die rond grote pleinen waren gebouwd en die door wegen met elkaar waren verbonden. De nederzettingen in het Amazonegebied waren omringd door aarden wallen. Resten van die wallen zijn getraceerd.

Vermoedelijk zijn de vestigingen in verval geraakt door het contact van de bewoners met Europeanen en de ziekten die ze naar het gebied meenamen.

(c) ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61421306
Nederlander vindt 400.000 jaar oude mammoetschedel

02-09-2008

'Mister Mammoth' wordt Dick Mol ook wel genoemd. De onderzoeker van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam heeft in Frankrijk een 400.000 jaar oude schedel van een steppemammoet opgegraven. Dat stond dinsdag op de site van het museum.

'Meneer mammoet' deed de vondst in de Auvergne samen met zijn Franse collega Frederic Lacombat. De schedel is bijzonder omdat hij vrijwel intact is. Tot dusver zijn er alleen incomplete schedels en losse botten en kiezen van het prehistorische dier gevonden.

Mol is deskundige op het gebied van fossiele olifantachtigen. Hij noemt de schedel een 'missing link' in de evolutie van de mammoet.

(depers.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 8 september 2008 @ 23:23:21 #11
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_61487969
quote:
Enorm Boeddhabeeld ontdekt in Afghanistan

KABUL - Archeologen hebben in Afghanistan onlangs een 19 meter lang beeld van de liggende Boeddha gevonden. Dat heeft een medewerker van het Afghaanse minister van Cultuur maandag laten weten.

De archeologen waren het beeld op het spoor gekomen door een reisverslag dat een Chinese pelgrim enkele eeuwen geleden had geschreven.

Hij beschreef ook een beeld van maar liefst 300 meter lang, dat in dezelfde omgeving zou liggen. Naar dit beeld zijn de archeologen nog op zoek.

Taliban

Het onlangs ontdekte beeld staat in de provincie Bamiyan, in het midden van Afghanistan. In deze omgeving bliezen de Taliban in 2001 twee andere Boeddhabeelden op. Volgens de toenmalige machthebbers waren de beelden in strijd met de islamitische wet.

Boeddhistische cultuur

Bamiyan had ooit een bloeiende boeddhistische cultuur. Eerder dit jaar vonden archeologen in grotten in de provincie boeddhistische muurschilderingen.

Die waren ongeveer 1400 jaar geleden gemaakt met olieverf, eeuwen voordat deze verfsoort in Europa voor het eerst gebruikt werd.
Benieuwd of ze die van 300 meter ook gaan vinden
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
pi_61569476
11-09-2008

Schat ontdekt uit tijd Alexander de Grote



Archeologen hebben in Griekenland gouden juwelen, wapens en aardewerk ontdekt uit de tijd van Alexander de Grote. Dat heeft de minister van Cultuur in Griekenland donderdag gezegd.

De vondsten werden gedaan op een antieke begraafplaats in de buurt van Pella in het noorden van Griekenland, de geboorteplaats van de legendarische Macedonische leider. Alexander de Grote overleed op 32-jarige leeftijd in Babylon in 323 voor Christus. Hij veroverde vrijwel de gehele destijds bekende wereld, tot India aan toe, en werd nooit verslagen.

Er wordt al acht jaar gewerkt aan de opgravingen bij Pella. Archeologen doen onderzoek naar negenhonderd graven. Onder de meest interessante vondsten bevinden zich twintig graven van strijders uit de periode 650-279 voor Christus.

Zij geven een indruk van de ontwikkeling van het Macedonische koninkrijk. Zo waren de lichamen voorzien van bronzen helmen, ijzeren zwaarden en messen. De ogen, monden en borstkassen waren voorzien van bladgoud en schilderingen van leeuwen en dieren die de koninklijke macht symboliseren.

Bij de stad Thessaloniki vonden archeologen tijdens graafwerkzaamheden voor de aanleg van een metro 1400 graven en tombes. De tombes dateren van de vierde eeuw voor onze jaartelling tot de vierde eeuw na Christus.

In de vierde eeuw voor Christus maakte de Macedonische koning Cassander van Thessaloniki een welvarende stad. De archeologen vonden ook sieraden en gouden munten uit de Romeinse tijd. In juni vonden ze al gouden sieraden in een graf van een vrouw die 2000 jaar geleden leefde.

(depers.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61570040
11-09-2008

Ramp in Pompeï begon tien kilometer diep


De laatste uitbarsting van de Vesuvius, zoals die eruit zag op 1 mei 1944 vanuit Napels. De magmakamer lag toen ondieper dan ooit, zodat de uitbarsting niet zo explosief was. Foto AP

Als het reservoir met magma nu ver onder de Vesuvius ligt, heeft Napels een probleem

De magmakamer onder de Vesuvius beweegt als een jojo op en neer. Mogelijk ligt de kamer tegenwoordig diep. Dat verhoogt het risico op een explosieve eruptie.

Door onze redacteur Michiel van Nieuwstadt
Rotterdam, 11 sept. Sinds de laatste uitbarsting van de Vesuvius, in 1944, verzamelt zich magma onder de bekendste vulkaan van Italië. Wetenschappers zouden graag voorspellen wanneer de vulkaan opnieuw tot uitbarsting komt, en hoe hevig de eruptie zal zijn. De levens van 700.000 omwonenden staan op het spel. Dergelijke concrete voorspellingen zijn niet makkelijk.

Toch verkrijgen vulkanologen meer inzicht in de krochten van de vulkaan aan de Baai van Napels. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature presenteren Franse en Italiaanse wetenschappers vandaag een reconstructie van vroegere erupties van de Vesuvius. Ze stellen vast dat de magmakamer onder de vulkaan zich in de loop van tienduizenden jaren als een jojo op en neer heeft bewogen onder het aardoppervlak. De magmakamer is een reservoir met kolkend gesteente dat van boven openbreekt als een vulkaan tot uitbarsting komt.

Bij de zwaarste erupties van de Vesuvius, zoals de uitbarsting die in 79 n. Chr. Pompeï bedolf, lag het magmareservoir diep onder het aardoppervlak, schrijven zij: op circa tien kilometer. De druk kon daar enorm oplopen, wat resulteerde in een vernietigende gasexplosie waarbij een rookpluim tot meer dan tien kilometer de lucht werd ingeblazen en grote hoeveelheden steen in het rond vlogen.

De Vesuvius heeft niet alleen explosieve uitbarstingen gekend, maar ook kleinere, waarbij alleen een stroom gloeiend gesteente over de hellingen naar beneden rolde. Bruno Scaillet van het instituut voor aardwetenschappen in Orléans ontdekte dat de magmakamer onder de Vesuvius bij die lichte aardbevingen in het verleden meestal ondiep lag, op drie kilometer of minder onder het oppervlak.

Hij kon dat vaststellen door fenoliet te bestuderen, een gesteente dat ontstaat uit magma dat zich aan de bovenkant van magmakamers bevindt. Uit de samenstelling van fenoliet reconstrueerden Scaillet en zijn collega’s druk en temperatuur – en daarmee de diepte – van de magmakamers onder de Vesuvius bij zeven erupties, van 18.000 jaar geleden tot 1944.

De ontdekking van Scaillet dat de grootse erupties voortkwamen uit diepe magmakamers is enigszins verontrustend, omdat er aanwijzingen zijn dat er onder de Vesuvius ook tegenwoordig op vrij grote diepte een magmakamer is ontstaan.

Op acht à negen kilometer diepte bevindt zich een zone waar seismische golven, trillingen die ontstaan bij explosies of aardbevingen, zich maar moeilijk doorheen bewegen. Dat wijst op de aanwezigheid van vloeibaar gesteente en mogelijk een magmakamer. Zekerheid is met de huidige technieken niet te geven. Ook het bestaan van een ondiepe magmakamer valt niet uit te sluiten, reageert hij in een e-mail, want zo’n reservoir met een geschatte diameter van 300 meter valt met de huidige technieken niet op te sporen.

Scaillet waagt zich niet aan een uitspraak over de explosiviteit van de hedendaagse Vesuvius. Daartoe zou hij zeker moeten weten waar de magmakamer ligt. Ook is meer informatie nodig over de samenstelling van het vloeibare gesteente in dat ondergrondse reservoir.

De cruciale vraag is of het vloeibare gesteente rijk is aan ijzer en magnesium. Dat zijn metalen die het smeltpunt van de steenmassa verhogen, waardoor die als lavastroom naar buiten komt en niet in de vorm van rondvliegende puinblokken. Met de huidige technieken is het ijzergehalte van magma onder de Vesuvius echter niet te achterhalen.

(nrc)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61574323
Resten bisschoppelijk paleis gevonden in Utrecht

UTRECHT - Aan de voet van de Domtoren in Utrecht is deze week een bijzondere archeologische vondst gedaan. Bij opgravingen zijn bijna 1000 jaar oude fundamenten van het eerste bisschoppelijk paleis van Nederland gevonden. Ook zijn resten gevonden van de Romeinse castellummuur die moest wijken voor de bouw van dit paleis.

De opgravingen zijn gedaan in het restauratieatelier van het Museum van Speelklok tot Pierement, dat binnenkort ingrijpend wordt verbouwd.

Nooit eerder was er iets te zien van dit bisschoppelijk paleis. Op archieftekeningen staat het bouwwerk zoals het in de vijftiende eeuw bekend was. Het paleis is in de elfde eeuw gebouwd in opdracht van de bisschop van Utrecht, die goede banden onderhield met het Duitse Keizerrijk. Nederland maakte toen deel uit van dit keizerrijk.

http://www.telegraaf.nl/b(...)pelijk_paleis__.html
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_61689618
quote:
Treasure-filled Namibia wreck 'is 16th century Portuguese vessel'
Africa News

Sep 16, 2008, 14:00 GMT

Windhoek - A mystery shipwreck laden with gold discovered by geologists off the coast of Namibia in April is a 16th century Portuguese vessel that was bound for Asia, the country's information ministry announced on Tuesday.

The ship's rich bounty includes 2,000 gold coins and 1.4 kilogrammes in silver coins, the ministry said in a statement.

Researchers also found navigational instruments among the remains of the ship, which was discovered by geologists prospecting for diamonds.

The shipwreck is believed to be the oldest ever discovered off the coasts of sub-Saharan Africa.

The vessel has been linked to Portuguese explorer Bartholomez Diaz, who was the first European to round the Cape of Good Hope on the tip of Africa, in his efforts to establish a sea route from the Atlantic to Asia in 1488. Diaz went missing in 1500.

Archaeologists and geologists from the US, Portugal, Namibia, South Africa and Zimbabwe had met in August and decided to carry out the excavation over a number of weeks in September, the statement said.

South Africa-based German archaeologist Dr Bruno Werz led the team.

Journalists will get a first peek at the ship on Monday.

The geologists made the find in April after clearing a stretch of seabed at the site and draining it. Besides the treasure, they also found cannons and elephant tusks on the seabed.
http://www.monstersandcri(...)ry_Portuguese_vessel
pi_61689937
quote:
Nederlandse Turfsteker in Estland

door Thijs Papôt

16-09-2008

In Nederland is hij al decennia geleden uitgestorven: de turfsteker. Nadat in de jaren tachtig de laatste Nederlandse veenkoloniën werden gesloten, ging Nick van den Griendt op zoek naar nieuwe veengronden, die hij uiteindelijk in Estland vond.

"Een veengebied is eigenlijk een grote spons, gevuld met water", zegt Nick van de Griendt, terwijl het drassige veengebied onder zijn laarzen golft. Het veen kan pas worden gewonnen als het meeste water uit de bovenste veenlagen door een stelsel van slootjes is weggeleid. Daarna kan er jaarlijks een paar centimeter van de bovenlaag afgefreesd worden.

De ontginning van een veengebied is geen geringe investering. "De eerste tien jaar ben je kwijt met de aanleg van nieuwe wegen en drainagesystemen." Maar met de zeven tot negen meter dikke veenlaag verwacht Van den Griendt (52) dat hij in dit gebied daarna wel zo'n 50 tot 70 jaar vooruit kan.

Via Moskou reizen
Dat perspectief was er niet meer in Nederland, ontdekte Van den Griendt begin jaren tachtig toen hij een 150 jaar oude familietraditie in 'de vervening' wilde voortzetten. Een blik over de grenzen bracht hem in 1984 voor het eerst in Estland. In die tijd niet zo'n voor de hand liggende keuze, aangezien Estland nog deel uitmaakte van de Sovjet Unie. "Ik moest altijd via Moskou reizen om hier zaken te kunnen doen."

Maar Estland herbergt één van de grootste veenreserves van Europa. En na de val van het communisme was Van den Griendt in 1992 de eerste buitenlander die een staatsveenderij privatiseerde. Enkele jaren later kocht hij zijn huidige werkterrein, twee veengebieden nabij de stad Viljandi.

Slecht jaar
Van het personeelsbestand dat hij bij de aankoop cadeau kreeg, is weinig meer over. 'Zware drinkers' maakten plaats voor gemotiveerde werknemers, vertelt de vervener. Maar veel te doen hebben ze op het moment niet. In de werkplaats wordt wat gesleuteld aan een freesmachine. Door de overvloedige regenval van de afgelopen zomer is het veen te vochtig om te worden gewonnen.

Even breekt de zon door het loodgrijze wolkendek. "Dat zal ons niet meer helpen", verzucht de turfboer. Het veen heeft minstens twee weken zon en wind nodig om te drogen en de productieperiode loopt in september al ten einde. Een heel slecht jaar, beaamt Van den Griendt, maar niet catastrofaal: "Dat lossen we ten dele op door turf in de kopen bij collega's, hoewel die natuurlijk met hetzelfde probleem kampen."

Na de zomer gaat de turf in bulkvorm vanuit de nabijgelegen havenplaats Pärnu op transport naar Nederland, de grootste veenimporteur ter wereld. De turf wordt gebruikt als bestanddeel voor de potgrond in de uitgebreide Nederlandse tuinbouw.

Daarnaast is er wereldwijd een toenemende vraag naar turf als brandstof. "Niet meer als turfje in de kachel zoals vroeger in Nederland gebruikelijk was, maar door de opkomst van turfgestookte energiecentrales. "Een land als Finland moet jaarlijks 20 miljoen kubieke meter turf produceren voor zijn energiecentrales", aldus Van den Griendt.
http://www.wereldomroep.nl/actua/europa/080912_Turfsteken_Estland
pi_61693187
16-09-2008

Scheepskanon uit 1631 boven water

DEN HAAG - Op de Noordzee is een scheepskanon opgevist uit de 17e eeuw, afkomstig van de Admiraliteit (vloot) van Rotterdam. Het bronzen gevaarte uit 1631 weegt ongeveer 2500 kilo en heeft een lengte van ruim drie meter en een doorsnede van 60 centimeter.

Een schip van Rijkswaterstaat stuitte afgelopen vrijdag op het kanon bij werkzaamheden in de Euro-Maasgeul, de vaarroute naar de haven van Rotterdam. van dit soort wapentuig zijn al vier exemplaren op de Noordzee boven water gehaald, "maar dit kanon verkeert in perfecte staat", zei dinsdag een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) gaat uitzoeken van welk schip het kanon afkomstig is.

(c) ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61749892
17-09-2008

Mogelijk onderwatermuseum voor Cleopatra's schatten

AMSTERDAM - Egypte wil een onderwatermuseum laten bouwen om verzonken schatten uit de tijd van Cleopatra op hun oorspronkelijke plek ten toon te stellen.

De haalbaarheid van het plan wordt onderzocht door wetenschappers van Unesco, zo meldt National Geographic Channel.


Het onderwatermuseum zou moeten worden aangelegd in een baai voor de kust van de Egyptische havenstad Alexandria. Historici hebben daar talloze archeologische vondsten gedaan op de zeebodem: er liggen standbeelden van sfinxen, gigantische bouwstenen en zelfs Griekse en Romeinse scheepswrakken.

Veel van de historische schatten zijn afkomstig van het eiland Antirhodos, waar ook ooit het paleis van Cleopatra heeft gestaan. Het eiland zonk in de vierde eeuw naar de zeebodem, waarschijnlijk door een aardbeving.

Vuurtoren

In de toekomst verwachten wetenschappers ook overblijfselen van de vuurtoren van Alexandrië (één van de zeven klassieke wereldwonderen) aan te treffen in de baai.

"Bijna de complete historische stad van Alexandria ligt onderwater op een paar meter van de kust", zegt Naguib Amin, de projectleider van het onderwatermuseum, op de website van National Geographic Channel.

"We hebben het idee om een glazen buis over de zeebodem te leggen waar je doorheen kunt wandelen, precies langs de monumenten die we willen belichten in het museum."

Verstoren

Het onderwatermuseum krijgt waarschijnlijk steun van Unesco. De VN-organisatie is belast met de bescherming van werelderfgoed en hanteert als uitgangspunt dat historische schatten die onderwater zijn gevonden ook zo veel mogelijk op de zeebodem moeten blijven om de historische context niet te verstoren.

Ontwerp

Wetenschappers van Unesco bestuderen op dit moment de plannen voor het onderwatermuseum. Er is al een ontwerp gemaakt door de Franse architect Jacques Rougerie. Hij is van plan om glazen onderwatertunnels te verbinden met een modern museumgebouw boven water, waarop vier opvallende 'glazen zeilen' staan.

Constructie

"Een constructie onder het zeeoppervlak kost veel geld en levert veel technische problemen op", aldus Rougerie. "Vandaar dat we het museum in tweeën willen delen en ook een gebouw boven water zullen aanleggen. Dan kunnen er ook meer mensen tegelijkertijd naar binnen."

Foto's

Bekijk meer foto's van het project.

(c) NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61837992
22-09-2008

Stonehenge was het 'Lourdes van de steentijd'

Het mysterieuze prehistorische monument Stonehenge in de Engelse graafschap Wiltshire was ‘het Lourdes van de steentijd’. Ook werd het driehonderd jaar later gebouwd dan vooralsnog werd aangenomen.


Is eindelijk het mysterie rond Stonehenge ontrafeld?

Dat blijkt uit onderzoek van Britse archeologen Tim Darvill en Geoff Wainwright. Voor het eerst sinds 1946 kregen zij toestemming opgravingen te verrichten bij het monument van cirkelvormige stenen.

Koolstofdatering
De wetenschappers onderzochten koolstofdeeltjes en bepaalden de bouw van Stonehenge op 2300 voor Christus. ‘We hebben de wereld beloofd dat we Stonehenge zouden dateren. Dat was een riskante belofte, maar ik heb er altijd in geloofd,’ zegt Professor Darvill tegen de BBC.

Tot nu toe werd Stonehenge altijd tussen 2600 en 2400 voor Christus gedateerd.

Neolithisch Lourdes
Darvill en Wainwright denken dat het monument een centrum voor genezing was, een ‘neolithisch Lourdes’, waar mensen van ver naartoe reisden om zich te laten genezen door de kracht van de stenen.

Een ‘abnormaal aantal’ van de geraamtes die de archeologen bij het monument opgroeven bleek lichamelijke beperkingen of ziektes gehad te hebben. Ongeveer de helft bleek niet uit de buurt van Stonehenge te komen.

Er zijn verschillende theorieën over de functie van Stonehenge. Eerder werd aangenomen dat het een tempel was om voorouders te aanbidden, of een begraafplaats.

Door Luc van Kemenade

(Elsevier)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61838678
22-09-2008

Dijkversterking leidt tot archeologische vondst

HOORN - Archeologen hebben afgelopen week een 80 meter lange dijkversterking uit de achttiende eeuw ontdekt tijdens onderzoek in de Markermeerdijk tussen Enkhuizen en Hoorn.

De vondst bestaat uit drie rijen met palen met enkele doeken. Dat heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) maandagavond bekendgemaakt.

De archeologische dijkversterking werd aangetroffen tijdens een standaardonderzoek dat wordt uitgevoerd ter voorbereiding op de versterking van de dijk, aldus een woordvoerder van HHNK.

Consequenties

"Het is een bijzondere vondst, in die tijd werden dijken op een heel andere manier geconstrueerd."

Het is nog niet duidelijk of en hoe de vondst consequenties heeft voor de geplande versterking van de dijk.

(c) ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_62006882
25-09-2008

Granieten hoofd Ramses II opgegraven

AMSTERDAM - Archeologen hebben in Egypte een drieduizend jaar oud stenen hoofd opgegraven, dat volgens hen deel uitmaakte van een gigantisch standbeeld van de farao Ramses II.

Dat heeft de Egyptische oudheidkundige dienst donderdag gemeld. De bijna tachtig centimeter grote kop van rood graniet werd onlangs gevonden in Tell Basta, zo'n tachtig kilometer ten noordoosten van Caïro.

De neus van het hoofd is afgebroken en ook de sik ontbreekt. Archeologen zijn op zoek naar de rest van het standbeeld.

In Tell Basta werd in de oudheid de kattengodin Bastet vereerd. De plek bleef tot het einde van de Romeinse tijd een belangrijk spiritueel centrum.

(c) Novum

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_62047580
quote:
Onbekende werken Frans Hals ontdekt
Gepubliceerd: 30 september 2008 14:22 | Gewijzigd: 30 september 2008 15:54
Door onze kunstredactie
Rotterdam, 30 sept. Conservator Pieter Biesboer van het Frans Halsmuseum en zelfstandig restaurator Martin Bijl hebben twee en mogelijk zelfs vijf onbekende werken van de schilder Frans Hals ontdekt.
http://www.nrc.nl/kunst/a(...)n_Frans_Hals_ontdekt

en nr 6 ...laatste nieuws vandaag
quote:
HAARLEM - Conservator Pieter Biesboer van het Frans Halsmuseum in Haarlem heeft opnieuw een onbekend werk van deze meester aan diens oeuvre toegevoegd. Dat heeft de conservator woensdag bevestigd. Zondag werd bekend dat hij vijf onbekende schilderijen toeschrijft aan Hals.
http://www.telegraaf.nl/b(...)ns_Hals__.html?p=1,1
quote:
Tijdens opnames van het AVRO-televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede is gisteren een rond schilderij van Pieter Breughel de Jonge (1564-1638) ontdekt.
http://www.ed.nl/regio/37(...)j-Kunst---Kitsch.ece
dit plaatje dus:




[ Bericht 11% gewijzigd door Bluesdude op 01-10-2008 13:08:51 ]
pi_62047729
quote:
Tentoonstelling
27 september 2008 – 18 januari 2009

Charley Toorop (1891-1955) geldt als de krachtigste vrouw in de Nederlandse schilderkunst van de twintigste eeuw. Ze schiep een eigenzinnig, zelfbewust en sociaal bewogen oeuvre.

Museum Boijmans Van Beuningen toont in een grote overzichtstentoonstelling 120 schilderijen, waaronder zestien zelfportretten
http://www.boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/116


Charly Toorop met haar zoon Eddy..
Het masker is haar vader Jan Toorop:

http://www.jan-toorop.com/photos/?&limit=1&page=5

Vader van Jan Toorop was Christoffel Theodorus Toorop

1868
http://indisch4ever.web-l(...)indisch-in-be-3.html
pi_62048301
quote:

175 tt-EEN 175 wo 01 okt 12:15:25
buitenland ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

TSAAR NICOLAAS II GEREHABILITEERD
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
In Rusland heeft het Hooggerechtshof
woensdag Nikolaas II, de laatste tsaar
van Rusland, en diens familieleden als
slachtoffers van de politieke repressie
van de bolsjewieken gerehabiliteerd.

Het gaat om een symbolische daad: de
tsaar, zijn vrouw en hun vijf kinderen
werden in 1919 in Jekaterinenburg door
bolsjewieken gefusilleerd.

Het Hooggerechtshof, de hoogste rech-
terlijke instantie in Rusland, bestem-
pelde deze repressie tegen de tsaar als
"ongerechtvaardigd". Verleden jaar had
het hof nog geoordeeld dat de tsaar en
zijn familie, de Romanovs, geen eer-
herstel konden krijgen omdat ze nooit
beschuldigd zijn van een misdaad.
http://teletekst.een.be/tt_een.php?p=175&g=0&s=0&r=0&x=1
pi_62189661
06-10-2008

Oermens werkte duizenden jaren aan grotschildering

AMSTERDAM - Veel prehistorische rotswandschilderingen zijn niet in één sessie gemaakt, maar in een periode van duizenden jaren door vele generaties oermensen. Britse wetenschappers hebben dat ontdekt door op een alternatieve manier de leeftijd van grotschilderingen te onderzoeken.

De resultaten van hun studie zijn gepubliceerd op de website van de Britse onderzoekgroep Natural Environment Research Council. Onderzoeksleider Alistair Pike van de universiteit in Bristol gebruikte de zogenaamde uranium-thorium-methode om te bepalen hoe oud de dunne kalksteenlaag is, die zich in de loop der jaren heeft opgebouwd op rotstekeningen in de beroemde grot van Altamira in Spanje.

Archeologen

Uit het onderzoek blijkt dat aan sommige versieringen zeker 15.000 jaar lang is gewerkt. "Ze zijn duidelijk niet in één keer gemaakt", stelt Pike in de Britse krant Daily Telegraph. "En dat is in tegenspraak met de conclusies van archeologen die alle vondsten in dit soort grotten hebben toegeschreven aan één periode."

Tot nu toe werd de leeftijd van grotschilderingen meestal bepaald door houtskool of andere organische materialen in de versieringen te dateren aan de hand van koolstof. Volgens Bike is die methode echter niet betrouwbaar.

Veel ouder

"Als je nu in de grotten rondloopt, zie je nog steeds stukjes houtskool van duizenden jaren oud liggen. De artiesten uit de oertijd kunnen hun tekeningen dus best hebben gemaakt met houtskool die veel ouder is dan hun werk. Verder bevatten rotstekeningen maar weinig elementen die koolstof bevatten, dus kun je ze daarmee ook niet dateren."

De nieuwe datering van de rotstekeningen leidt mogelijk ook tot nieuwe inzichten over de makers. "Waarschijnlijk leefden de mensen niet in de grot die ze beschilderden", zegt Pike. "Het lijkt nu aannemelijker dat ze ergens anders woonden en dat het een traditie was om deze grotten te versieren. Misschien hadden de ruimtes een speciale betekenis."

(c) NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_62449918
16-10-2008

Antieke dodenstad gevonden in Rome

AMSTERDAM - Bouwvakkers die in Rome werken aan de renovatie van een rugbystadion hebben een groot ondergronds complex van graftombes blootgelegd, die de huizen, blokken en straten van een echte stad nabootsen. Dat heeft de Italiaanse ministerie van cultuur donderdag gezegd.

In de Romeinse tijd werd het complex eeuwenlang gebruikt om de doden te begraven. Middeleeuwse potscherven die in de dodenstad zijn gevonden wijzen erop dat het gebied in de middeleeuwen door de levenden werd gebruikt om te wonen.

Een afzonderlijke opgraving heeft het graf van een edelman blootgelegd, die in de tweede eeuw na Christus als generaal heeft gediend.

(c) Novum

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_62450031
16-10-2008

Stonehenge blijkt toch weer ouder



De eerste stenen van Stonehenge zijn al in 3000 voor Christus neergezet, zeggen archeologen van het Stonehenge Riverside Project onder leiding van Mike Parker Pearson. Ze komen hiermee kort na een recente nieuwe datering van hun concurrenten, Geoff Wainwright en Tim Darvill, die de oudste stenen fase op 2300 v. Chr. schatten. Tot voor kort werd aangenomen dat de stenen in 2600 v. Chr. waren neergezet.

Reden voor de nieuwste datering is de vergruisde kalk van arduinsteen die de Riverside-archeologen in een van de vroegere paalgaten buiten de huidige steencirkel hebben gevonden – in Stonehenge was eerst een cirkel van houten palen, die al op 3000 v. Chr. waren gedateerd, en in het midden daarvan is de stenen cirkel gebouwd. De vondst is een aanwijzing dat de blauwige stenen die nu binnen de steencirkel staan eerst ergens op de plaats van de wijdere houten cirkel hebben gestaan. Ze zouden rond 2300 v. Chr. naar binnen zijn geplaatst.

(nrc)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_62466640
17/10/2008
quote:
AMSTERDAM - Italiaanse archeologen hebben in Rome een graftombe ontdekt die toebehoort aan Marcus Nonius Macrinus, de Romeinse generaal die de inspiratie vormde voor de Hollywoodfilm Gladiator.

De graftombe werd gevonden tijdens de bouw van een nieuw appartementencomplex in de wijk Saxa Rubra. Toen bouwvakkers stuiten op grote marmeren balken en pilaren, werd de hulp ingeroepen van een team archeologen.

De stenen bleken bij de ruïne van een graftombe te horen, die waarschijnlijk rond de tweede eeuw na Christus is gebouwd aan de oever van de rivier de Tiber.

Laatste rustplaats

Volgens een grote inscriptie in de stenen is het siergraf de laatste rustplaats van Marcus Nonius Macrinus, een Romeinse generaal die vele grote overwinningen behaalde voor Marcus Aurelius (keizer van 161 tot 180 na Christus). De generaal vormde de inspiratie voor de filmheld Maximus Decimus Meridius (vertolkt door Russel Crowe) in de Gladiator van regisseur Ridley Scott uit 2000.

"Dit is het belangrijkste oude Romeinse monument dat de laatste 20 à 30 jaar is ontdekt in Rome", aldus archeoloog en projectleider Daniela Rossi donderdag bij de bekendmaking van de vondst.

Laag modder

Het graf van de generaal is volgens de archeoloog goed bewaard gebleven, omdat de Tiber in het verleden een aantal keer is overstroomd. "Zo'n ramp heeft geholpen om het monument te conserveren", verklaarde hij tegen Discovery News. "Na een zware overstroming heeft een laag modder de marmeren stenen bijna letterlijk verzegeld."

De bouw van het appartementencomplex is voorlopig stilgelegd. Eerst wordt er op basis van de ruïne met de computer een 3D-model van de graftombe gemaakt. Het is de bedoeling dat het graf daarna op een andere plek wordt nagebouwd en tentoongesteld.
http://www.nu.nl/news/179(...)tor%27_gevonden.html
pi_62493401
quote:
'Weinig Nederlanders stammen af van boeren'
18 okt 2008 19:12

Slechts weinig Nederlanders stammen af van boeren.

Dit is de belangrijkste conclusie uit het experiment 'Het Genoom van Nederland' in het kader van de landelijke oktober Kennismaand.

Aan de hand van DNA-onderzoek van wangslijm onder ruim tweehonderd scholieren hebben wetenschappers de afkomst van Nederlanders in kaart proberen te brengen. De resultaten zijn vandaag in Naturalis in Leiden bekendgemaakt.

Volgens de analyses is 77,5 procent 35.000 jaar geleden in de Oude Steentijd als jager/verzamelaar West-Europa binnengekomen. Slechts 20 procent kwam 7000 jaar geleden als boer in de Nieuwe Steentijd Nederland binnen. Dit betekent volgens de onderzoekers dat er maar een beperkte immigratie van boeren is geweest op de overgang van de Nieuwe naar de Oude Steentijd. De Nederlandse jagers die al in ons land leefden hebben de leefstijl van de nieuwkomers overgenomen.

Dat mensen in het zuidwesten van Nederland in een ander tijdperk naar ons land zijn gekomen dan bewoners in het noorden is niet gebleken. De onderzoekers hebben geen verschillen in het DNA-profiel gevonden van Zeeuwen of Groningers en Friezen die zouden wijzen op verschillende periodes van immigratie.

Het Nederlandse onderzoek sluit aan bij een mondiaal project dat de migratie van de mens in kaart brengt toen zij zich zo'n 60.000 jaar geleden vanuit Afrika over de wereld verspreidden.

BRON: ANP
http://www.agd.nl/1062705(...)en-af-van-boeren.htm

de boeren zouden vanuit de richting van de Balkan naar Nederland zijn gemigreerd is het vermoeden
pi_62516270
quote:
'Spanje wilde Hitler oorlog verklaren'

Gepubliceerd: zondag 19 oktober 2008 07:29 UTC
Laatst gewijzigd: zondag 19 oktober 2008 07:29 UTC

Madrid - Naar nu blijkt heeft de Spaanse regering in 1937 serieus overwogen nazi-Duitsland de oorlog te verklaren. Dat schrijft de Spaanse krant El País op basis van niet eerder openbaar gemaakte documenten.

De kwestie speelde tijdens de Spaanse Burgeroorlog, toen de troepen van generaal Franco in opstand waren gekomen tegen de democratische Spaanse republiek. De Republiek werd gesteund door de Sovjet-Unie, Franco kon rekenen op steun van het Duitsland van Hitler en het Italië van Mussolini.

Vanaf Duitse oorlogsschepen waren in mei 1937 beschietingen uitgevoerd op de Zuid-Spaanse stad Almería. Naar aanleiding daarvan heeft de Spaanse minister van Defensie laten onderzoeken of een aanval op Duitsland een reële optie was.

Uiteindelijk is besloten om er van af te zien, vooral omdat de Spaanse republiek niet leek te kunnen rekenen op steun van de Sovjet-Unie voor een aanval op Duitsland. Ook wist Madrid niet of het steun zou krijgen van de democratische landen van Europa, vooral Frankrijk en Groot-Brittannië.
http://www.wereldomroep.n(...)ler-oorlog-verklaren
pi_62674165
quote:
Rel veiling Chinese beelden Yves Saint Laurent

Gepubliceerd: zaterdag 25 oktober 2008 12:08 UTC
Laatst gewijzigd: zaterdag 25 oktober 2008 12:09 UTC

Peking - Een veiling van twee antieke Chinese beelden uit de nalatenschap van de Franse modekoning Yves Saint Laurent heeft de woede opgewekt van de Chinese autoriteiten.

Het gaat om een konijnen- en een muizenhoofd die honderden jaren ornamenten waren voor het Oude Zomerpaleis in Peking. Dat complex werd in 1860 vernietigd door Franse en Britse troepen. Sinds die tijd heeft Frankrijk herhaaldelijk Chinese verzoeken verworpen om de beelden terug te geven.

Ze zullen op de veiling bij Christie's waarschijnlijk elk twaalf miljoen dollar opbrengen. De Chinezen vinden dergelijke prijzen onacceptabel. De veiling is in februari.
http://www.wereldomroep.n(...)n-Yves-Saint-Laurent
pi_62681022
22-10-2008

'Amsterdam 200 jaar ouder dan aangenomen'

AMSTERDAM - De stad Amsterdam is tweehonderd jaar ouder dan vaak wordt aangenomen. Niet rond het jaar 1200 vestigden zich de eerste bewoners aan de monding van de Amstel, maar al omstreeks 1000.

Dat stelt historisch geograaf Chris de Bont in een proefschrift waarop hij volgende week promoveert aan de Wageningen Universiteit.

De Bont publiceerde de belangrijkste conclusies van zijn dissertatie woensdag in het maandblad Ons Amsterdam. Niet alleen is de huidige hoofdstad ouder dan historici beweren, ook zijn volgens De Bont delen van de rivieren de Amstel en de Zaan gegraven en was het IJ tussen 800 en 1000 geen rivier maar een zompige veenmassa.

Volgens de in september gepresenteerde canon van Amsterdam, waarin de hoofdstedelijke geschiedenis is vastgelegd, ontstond Amsterdam aan het begin van de dertiende eeuw.

Onzin

Veel beweringen van historici over de vroegste geschiedenis van Amsterdam zijn onzin, aldus De Bont, wiens proefschrift gaat over de ontginningsgeschiedenis van het gebied tussen de duinen en het Gooi.

"Dat er rond 1200 dijken langs de Amstel kwamen klopt, maar wat weinigen beseffen is dat dit pas het allerlaatste stadium was van de veenontginning", zegt de historicus in Ons Amsterdam.

De eerste ontginners trokken volgens De Bont al twee eeuwen eerder het veen in, op zoek naar een nieuw bestaan. Waarschijnlijk gingen ze naar de monding van het IJ omdat ze in de duinen en het Gooi moesten vechten om de bruikbare grond.

Omdat dit geen dagloners waren die na het werk weer teruggingen naar hun oude gebied, moeten al rond het jaar 1000 de eerste bewoners zich gevestigd hebben.

(c) ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_62741397
27-10-2008

Resten van oudste kampvuur ontdekt

AMSTERDAM - Onderzoekers uit Israël hebben resten ontdekt van kampvuren, die naar schatting 790.000 jaar geleden zijn aangestoken. Archeologen van de Hebrew University in Jeruzalem vonden de sporen van de prehistorische vuren bij een opgraving vlak naast de rivier de Jordaan.

Ze stuitten op kleine stukjes vuursteen van honderdduizenden jaren oud.

Na analyse in het laboratorium is gebleken dat het vuursteen groeven en patronen vertoont, die erop wijzen dat het materiaal door mensen is gebruikt bij het maken van vuur.

De resultaten van de studie zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Quaternary Science Reviews.

Oud bewijs

De stukjes vuursteen zijn in verschillende lagen van de grond gevonden. Het oudste materiaal is ongeveer 790.000 jaar oud. Nooit eerder werd er zo'n oud bewijs voor een door mensen gemaakt vuur gevonden.

"Het wijst erop dat meerdere beschavingen in die periode gecontroleerd gebruik maakten van vuur en dat ze niet afhankelijk waren van vuren die op een natuurlijke manier ontstonden", zo verklaarde hoofdonderzoekster Nira Alperson-Afil tegen persbureau Reuters.

Route

De plek waarop de ontdekking is gedaan is - de Jordaanvallei - ligt precies op de route die de eerste mensen vermoedelijk gebruikten om van Afrika naar Europa te trekken. Volgens de wetenschappers is dat geen toeval.

"Toen de volken eenmaal de kunst van het vuur maken beheersten, konden ze zich beschermen tegen roofdieren en zichzelf voorzien van warmte en licht", aldus Alperson-Afil. "Daardoor voelden ze zich veilig genoeg om naar een onbekend territorium te trekken en dat te gaan bewonen."

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_62741426
29-10-2008

Mijnen van Salomon ontdekt

De fictieve mijnen van koning Salomon bevatten schatten aan goud en diamanten, maar volgens archeologen hebben de werkelijke mijnen de koning waarschijnlijk voorzien van koper.

De archeologen ontdekten in Zuid-Jordanië een centrum van koperproductie dat dateert uit de tiende eeuw voor Christus, de tijd van Salomons koningschap. De ontdekking is gedaan in Khirbat en-Nahas, Arabisch voor 'ruïnes van koper'.

De ten zuiden van de Dode Zee gelegen regio heet in het Oude Testament Edom. Volgens onderzoek uit de jaren zeventig en tachtig dateert de metaalbewerking in het gebied uit de zevende eeuw voor Christus, lang na Salomon. Maar de archeologen groeven dieper en waren in staat materiaal zoals zaden en stokken te dateren uit de tiende eeuw voor Christus.


"Wij kunnen niet alles geloven dat de oude geschriften ons vertellen", zei Thomas Levy van de Universiteit van Californië, die het onderzoek samen met Mohammad Najjar van de Jordaanse organisatie Vrienden van de Archeologie leidde. "Maar dit onderzoek laat archeologische en wetenschappelijke gegevens en de Bijbel samenvallen."

Een verslag van het onderzoek staat in de dinsdag verschenen editie van Pnas (Proceedings of the National Academy of Sciences).

(depers.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_62804211
Bergen op zoom blijkt Romeinse Plaats

In Bergen op Zoom zijn unieke archeologische vondsten gedaan. De afgelopen jaren zijn er veel kleine amforen uit de grond gehaald, kruiken waar vroeger wijn of olijfolie in werd bewaard. Ze zijn gevonden op een zeldzame Romeinse offerplaats achter de kerk

http://frontpage.fok.nl/v(...)Romeinse-plaats.html

incl video

niet heel spectaculair maar aangezien ik er vandaan kom toch erg leuk
Rich Hall:Everybody says that the wheel is the greatest invention ever but i think it was the 2nd wheel.... have you ever seen a guy on a unicycle, what an asshole." _O_
pi_62825181
30-10-2008

Oudste Hebreeuwse tekst ooit gevonden

JERUZALEM - Israëlische archeologen hebben de oudste Hebreeuwse tekst ooit gevonden. De vijf regels staan met zwarte inkt op een potscherf, die is gevonden bij opgravingen ten zuidwesten van Jeruzalem.

Dat heeft de universiteit van Jeruzalem donderdag laten weten. Koolstofanalyses wijzen uit dat de tekst zo'n 3000 jaar oud is, duizend jaar ouder dan de wereldberoemde Dodezeerollen.

De tekst is nog niet vertaald; wel hebben onderzoekers enkele woorden herkend als 'rechter', 'slaaf' en 'koning'. De vindplaats ligt vlakbij de plek waar David volgens de Bijbel Goliath versloeg.

(c) ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 3 november 2008 @ 14:25:00 #37
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_62907702
tvp
  dinsdag 4 november 2008 @ 23:35:47 #38
73274 Prosac
Bedankt Ray
pi_62951591
Standbeeld Duitse soldaat onthuld in Riel
quote:
RIEL - In een voortuin aan de Dorpsstraat in Riel (Noord-Brabant) is dinsdagochtend tijdens een kleine, besloten ceremonie een standbeeld onthuld van de Duitse soldaat Karl-Heinz Rosch. De jongeman die in oktober 1944 twee Goirlese kinderen redde van de dood en zelf stierf door geallieerd artillerievuur, is de eerste Duitse soldaat die in Nederland een beeld krijgt.

Bij de onthulling waren onder anderen de destijds geredde broer en zus Jan en Toos Kilsdonk aanwezig. Vanuit Duitsland waren de twee halfbroers van Rosch overgekomen.

De stichting die het bronzen bezinningsbeeld liet maken, koos uiteindelijk voor de tuin in Riel omdat de gemeente vanwege de veronderstelde maatschappelijke gevoeligheid niet wilde meewerken aan een plaatsje in de open lucht van Goirle. Het beeld staat nu in de tuin van Leo Vermeer die het tijdelijke graf van de Duitser in Goirle jarenlang heeft verzorgd tot zijn stoffelijke resten werden overgebracht naar de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn.

Volgens initiatiefnemer Herman van Rouwendaal staat het beeld voor de Duitse soldaat voor veel meer dappere naamlozen die in een afschuwelijke oorlog manmoedige, maar vooral menselijke daden verrichtten. "Het gaat niet om de verering van een held. Het gaat over de waanzin van elke oorlog."
  dinsdag 4 november 2008 @ 23:38:28 #39
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_62951665
Op zich prima denk ik. Hoe langer de oorlog geleden is, hoe minder rigide het goed/fout-denken wordt. Ik denk dat dit een prima ontwikkeling is
pi_62962563
Chinese keizer werd vermoord

PEKING - De op twee na laatste keizer van China, Guangxu, is in 1908 vermoord met arsenicum. Dat meldt de Chinese krant China Daily.

Onderzoekers hebben in haren en de maag van de keizer ruim 200 milligram van het gif aangetroffen, terwijl 60 tot 200 milligram al dodelijk is. Keizer Guangxu uit de Qing-dynastie wilde in 1898 hervormingen doorvoeren. Een coup van de conservatieve keizerin Cixi, zijn tante, voorkwam dat het feodale systeem werd omgezet in een constitutionele monarchie. Guangxu werd afgezet.

Tien jaar later overleed hij plotseling op 36-jarige leeftijd, slechts 22 uur voordat keizerin Cixi overleed. Historici vermoeden dat de keizerin opdracht tot vergiftiging heeft gegeven. Na de dood van Cixi kwam de 2-jarige Pu Yi als laatste keizer van China op de troon te zitten. In 1912 werd hij afgezet, waarna de Republiek China werd opgericht.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_62981334
quote:
Steden verspreid in het woud

05/11/2008 08:30

Lang geleden was het Amazonegebied vrij dicht bevolkt. Het idee van een maagdelijk regenwoud blijkt een romantische mythe.

Het Amazonewoud is een ongerepte wildernis waarin de mens niet goed gedijt. Hij heeft er dan ook nooit echt voet aan de grond gekregen. De bodem is er veel te onvruchtbaar voor landbouw, waardoor er in het woud alleen kleine stammen van jagers-verzamelaars kunnen overleven. Hun bestaan is zo moeilijk dat ze voortdurend conflicten uitvechten met de buren. Dat is de gangbare gedachte.

Maar er duiken steeds meer aanwijzingen op dat dit inzicht fundamenteel fout is. Het vakblad Science publiceerde in de zomer enkele artikels, waaruit moet blijken dat 600 jaar geleden grote lappen in het Amazonewoud op zijn minst gedeeltelijk gekapt werden om plaats te maken voor een speciale vorm van menselijke bewoning: over grote oppervlaktes uitgesmeerde stadachtige woonkernen die véél mensen onderdak boden.

Het onderzoek verloopt moeizaam, omdat er bijna geen stenen te vinden zijn in het Amazonegebied. De toenmalige bewoners bouwden met zand en leem en plantaardig materiaal, waardoor er weinig restanten van de bouwsels overblijven, laat staan restanten als de enorme tempels van de Inca's die nu zoveel toeristen trekken. Maar er zijn wel degelijk discrete overblijfselen, zoals aarden dammen, nu overwoekerd door woud. Amerikaanse en Braziliaanse archeologen leggen ze bloot met de hulp van lokale indianenstammen, die in de structuren bouwsels van hun goden zien. De belangrijkste van die chefs was zelfs coauteur van een recent artikel in Science !

Zo bakenden wetenschappers een enorme lap grond in het centrale Amazonegebied af, met een oppervlakte die in een commentaarstuk in Science 'zo groot als België' wordt genoemd. Verspreid over het geheel lag een vijftiental 'stadsclusters', die door een goed uitgebouwd wegencomplex met elkaar verbonden moeten zijn geweest, en die ingebed lagen in een mozaïek van kleinschalige landbouwgebieden.

Zo'n gedecentraliseerde 'urbanisatie' zou perfect geweest zijn om in te spelen op de overleving in een moeilijk milieu, gedomineerd door wisselende waterstanden en een onvoorspelbaar voedselaanbod. De lokale cultuur zou minstens 50.000 mensen omvat hebben, en van de twaalfde tot de zestiende eeuw op haar hoogtepunt geweest zijn. Bosgemeenschappen zouden altijd meer verspreid hebben geleefd dan mensen in open landschap, zoals de oude Grieken en Romeinen die zich concentreerden in échte steden, en die wij graag als model voor de prehistorie gebruiken.

ZUID-AMERIKAANS STONEHENGE

Men neemt nu aan dat er destijds miljoenen mensen in het Amazonewoud hebben geleefd. Ze moeten vrij geavanceerd geweest zijn, want in het noorden van het Amazonegebied ontdekten reizigers in 2006 de ruïnes van wat als een astronomisch observatorium wordt omgeschreven, gedateerd op 'tussen 500 en 2000 jaar oud'. De vergelijking met het Britse Stonehenge is al gevallen.

Elders, in het westen van de Amazone, merkten Braziliaanse wetenschappers over een afstand van meer dan 1000 kilometer een hele reeks oude landschapsstructuren op, die ook al wijzen op een intensieve vroege bewoning van de regio. Het betreft een complex van wallen en dijken die misschien al dateren van vóór onze tijdrekening, wat erop zou kunnen wijzen dat de Amazone toen op zijn minst heel wat minder dicht bebost was dan nu het geval is. De constructies zouden in een vorm van landbouw ingeschakeld geweest zijn, of misschien zelfs in een soort visvangst, waarbij vijvers in het natte seizoen vol liepen met water vol vissen, die achterbleven wanneer het water zich na het regenseizoen weer terugtrok.

Dat betekent allemaal dat er lang geleden in de Amazoneregio een vrij uitgebreide mensengemeenschap moet hebben geleefd, die aan landbouw, bosbouw en visvangst deed. Men schat dat tussen 10 en 12 procent van het huidige woud ooit door mensenhanden is beïnvloed.

Dirk Draulans
http://www.knack.be/nieuw(...)45-article24963.html
pi_63017806
quote:
Filipijnen gaan weer Spaans leren

Gepubliceerd: donderdag 06 november 2008 07:11 UTC
Laatst gewijzigd: donderdag 06 november 2008 07:11 UTC

Manilla - Vanaf volgend jaar wordt er weer Spaans onderwezen op de middelbare scholen in de Filipijnen. Dat heeft de Filipijnse minister van Onderwijs, Jesli Lapus, bekendgemaakt. Het project komt met Spaanse hulp van de grond.

Spaans is van oudsher een belangrijke taal op de Filipijnen. Het land was meer dan driehonderd jaar een Spaanse kolonie, totdat de Verenigde Staten het in 1898 innamen. Sindsdien is het Spaans vrijwel volkomen verdrongen. In 1987 verdween de taal geheel uit het onderwijsstelsel; in de grondwet werd toen opgenomen dat het Filipijns en het Engels de officiële talen zijn.

De meeste inwoners maken zich overigens verstaanbaar in een van de ongeveer 180 andere talen en dialecten van het land.
http://www.wereldomroep.n(...)an-weer-Spaans-leren
quote:
Oosters manuscript Mariken ontdekt

Door Margreet Strijbosch

06-11-2008
Luister naar het gesprek met Herman Teule (2'42'')

Het 16de-eeuwse verhaal van Mariken van Nieumeghen was twee eeuwen geleden populair in Oost-Turkije. Dat ontdekte hoogleraar Oosters Christendom Herman Teule, toen hij oude handschriften doorbladerde. Hij herkende zinnen uit de Mariken in oud-Syrisch schrift, en zocht een jaar lang naar de oorsprong van deze versie.
voor het volledige artikel zie: http://www.wereldomroep.n(...)umeghen-oost-turkije

[ Bericht 32% gewijzigd door zakjapannertje op 06-11-2008 23:47:06 ]
pi_63018982
05-11-2008

Een potscherf moet koning David redden

Heeft koning David echt bestaan of gaat het hier om een mythe? Een drieduizend jaar oude potscherf moet het antwoord geven.



Het machtige koninkrijk van David en Salomo blijft onvindbaar. Tientallen jaren van zorgvuldige opgravingen hebben wel een enkele inscriptie opgeleverd waarin sprake is van het ‘huis van David’, maar nooit is er enige aanwijzing gevonden voor het bestaan van een groot, centraal bestuurd koninkrijk. Desondanks zet een handjevol gelovige archeologen door – en afgelopen week konden ze hun hart ophalen.

Fervent tegenstander

Yosef Garfinkel van de Hebreeuwse Universiteit heeft een drieduizend jaar oude potscherf gevonden met daarop schrifttekens, in de ruïne van een fort in de Elahvallei, het gebied waar David volgens de Bijbel de reus Goliath zou hebben verslagen. De tekst moet nog worden onderzocht maar Garfinkel zegt dat hij de woorden ‘rechter’, ‘slaaf en ‘koning’ kan ontcijferen. En koning, dat kan volgens hem maar één ding betekenen: David.

Garfinkels bijbelse geestdrift werd echter direct getemperd door de kritische archeoloog Israel Finkelstein van de universiteit van Tel Aviv, fervent tegenstander van pogingen om de bijbel te ‘bewijzen’ aan de hand van archeologische vondsten. Hij wees erop dat het een Filistijnse legerplaats kan zijn geweest (de Filistijnen hadden zich enkele eeuwen eerder in de regio gevestigd) en de ‘koning’ kan een Filistijnse vorst zijn geweest. En het oud-Hebreeuwse schrift in die tijd verschilde niet of nauwelijks van het schrift van andere volken in de regio (die nauw verwante talen spraken). Eerlijk gezegd geeft Finkelstein Garfinkels scherf weinig kans op eeuwige roem: ‘Dergelijke scherven, maar dan zonder inscriptie, zijn op veel plaatsen in de buurt van de kust gevonden – maar nooit in het hartland van Judea

(depers.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_63019488
31-10-2008

Kamp van 'Robinson Crusoe' gevonden

AMSTERDAM - Archeologen hebben op het eiland Aguas Buenas de resten gevonden van een kamp dat waarschijnlijk toebehoorde aan de man die de inspiratie vormde voor het wereldberoemde verhaal over Robinson Crusoe.

Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite ScienceDaily.

Bij de resten van het kamp op het Chileense eiland is onder meer een oude navigatiepasser gevonden, een instrument waarmee stuurmannen vroeger de afstand op zeekaarten konden aflezen.

Die vondst wijst er volgens de onderzoekers op dat het kamp is gebouwd door Alexander Selkirk, een Schotse stuurman die na een conflict met zijn kapitein in 1704 op het eiland achterbleef.

Praktische spullen

Pas na ruim vier jaar werd Selkirk weer opgepikt door een schip van de Britse kapitein Woodes Rogers. Ook Rogers schreef destijds in zijn scheepsjournaal dat hij in het kamp van de eilandbewoner 'enkele praktische spullen en wiskundige instrumenten' zag liggen.

De opgraving geeft een beeld van hoe Selkirk heeft geleefd op het eiland. Uit de resten van palen die hij in de grond heeft geslagen, blijkt dat hij twee schuilplaatsen had langs een rivier. Ook zijn de overblijfselen gevonden van een soort uitkijkpunt op een heuvel, van waar hij een goed uitzicht had op de haven.

Roman

Die vondsten kloppen met de verhalen die de Schotse zeeman vlak na zijn redding vertelde over zijn avonturen op het eiland. De Engelse schrijver Daniel Defoe gebruikte die verslagen als inspiratie voor zijn roman Robinson Crusoe, die in 1719 verscheen.

"Het bewijs dat is blootgelegd op Auguas Buenas bevestigt de verhalen over Alexander Selkirk en geeft een fascinerend inzicht in zijn verblijf", zo verklaart de Schotse hoofdonderzoeker David Caldwell op de Amerikaanse website ScienceDaily. "We hopen dat deze plek behouden blijft en uitgroeit tot een plek waar toeristen de inspiratie achter Daniël Defoe's meesterwerk kunnen bezoeken."

(c) NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_63036106
quote:
Monsoon link to fall of dynasties

The demise of some of China's ruling dynasties may have been linked to changes in the strength of monsoon rains, a new study suggests.

The findings come from 1,800-year record of the Asian monsoon preserved in a stalagmite from a Chinese cave.

Weak - and therefore dry - monsoon periods coincided with the demise of the Tang, Yuan and Ming imperial dynasties, the scientists said.

A US-Chinese team report their work in the journal Science.

Stalagmites are largely made up of calcium carbonate, which precipitates from groundwater dripping from the ceiling of a cave.

Chemical analysis of a 118mm-long stalagmite from Wangxiang Cave, in Gansu province, north-west China, told the history of strong and weak cycles in the monsoon - the rains that water crops to feed millions of people in Asia.

It also shows that, over the last 50 years, greenhouse gases and aerosols have taken over from natural variability to become the dominant influence on the monsoon.
hele artikel: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7714019.stm
pi_63122253
10-11-2008

Eeuwenoude oorbel in Jeruzalem gevonden

JERUZALEM - Archeologen hebben in het oosten van Jeruzalem een 2000 jaar oude oorbel gevonden. Het sieraad is ingelegd met parels en waardevolle stenen. Dat maakte de directeur van een oudheidkundig onderzoeksteam bekend.

De oorbel is een gevlochten ring van goud en dateert uit de Romeinse periode tussen de eerste eeuw voor Christus en de vierde eeuw na het begin van de jaartelling. Aan de ring, waarin een parel zit, zijn twee hangers bevestigd. In elke hanger zit een smaragd en een parel.

Volgens de archeologen is de oorbel verbazingwekkend goed bewaard gebleven. "Het lijkt wel of het sieraad gisteren gemaakt is", aldus de directeur van het project.

(c) ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_63144904
11-11-2008

Archeologen vinden 4300 jaar oude piramide Egypte

CAIRO - Archeologen hebben een 4300 jaar oude piramide ontdekt net buiten Caïro. Dat heeft de Egyptische minister van Cultuur dinsdag bekendgemaakt.

Piramide gevonden
De piramide werd onder het woestijnzand aangetroffen in een gebied waar al eerder archeologische vondsten werden gedaan. Het bouwwerk is 5 meter hoog en mist de top. Oorspronkelijk had de piramide een hoogte van ongeveer 15 meter.

Onderzoekers denken dat het bouwsel gemaakt is voor de resten van koningin Sesheshet, de moeder van koning Teti. Teti regeerde van 2323 tot 2291 voor Christus en was de oprichter van de zesde dynastie van Egypte.

Het is de 118e piramide die in Egypte is gevonden. De onderzoekers gaan binnen twee weken de grafkamer van het bouwwerk betreden, maar vermoeden dat dieven de inhoud ervan al hebben geplunderd.

(c) ANP

klik hier voor video

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_63149968
11-11-2008

Keltische goudschat in Maastricht gevonden

Archeologen hebben in Maastricht een unieke vondst gedaan. Het gaat om de grootste Keltische goud- en zilverschat ooit in Nederland gevonden. De schat is afkomstig uit de 1e eeuw voor Christus. Donderdag maakt de gemeente meer details bekend over de vondst.

(L1)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_63212886
12-11-2008

Fenicische begraafplaats gevonden in Libanon

BEIROET - Archeologen hebben in de Libanese havenstad Tyrus een begraafplaats uit de tijd van de Feniciërs opgegraven. Dat heeft het hoofd van de onderzoekers woensdag bekendgemaakt.

In een gebied van 300 vierkante meter vonden de archeologen meer dan zestig hermetisch afgesloten urnen met geblakerde botten.

De vondst zal historici belangrijke informatie over de Feniciërs verschaffen, zoals eetpatronen en sociale verhoudingen, aldus een van de onderzoekers.

Feniciërs

De Feniciërs domineerden tussen 1500 en ongeveer 150 voor Christus het Middellandse Zeegebied. Zij leefden aanvankelijk in het huidige Libanon, maar gaandeweg verschoof de kern van hun rijk naar de voormalige Fenicische kolonie Carthago, in het noorden van wat nu Tunesië is. In 146 voor Christus maakte het opkomende Romeinse Rijk een einde aan de Fenicische macht.

(c) ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_63213071
13-11-2008

Maastrichtenaar vindt Keltische schat met detector


De 39 gouden munten. Foto Rastaura

Een inwoner van Maastricht heeft met een metaaldetector een oude Keltische schat van munten ontdekt. Dat maakte de Maastrichtse wethouder Wim Hazeu vandaag bekend.Uit een 65 centimeter diepe kuil in een maisveld werden 109 munten uit de eerste eeuw voor Christus bovengehaald, 39 goudstukken toegeschreven aan de stam van de Eburonen en zeventig zilveren zogenoemde regenboogschoteltjes, afkomstig van andere stammen uit het Rijngebied.

De vondst is de eerste Keltische goudschat in Nederlandse bodem en heeft grote cultuurhistorische en wetenschappelijke betekenis.

De munten zijn daar begraven in een tijd, waarin de Romeinse veldheer Caesar strijd leverde met de Eburonen, die toen in de regio rond Maastricht en het Belgische Tongeren woonden. De Eburonen zochten bij hun strijd rond 54 voor Christus bondgenoten bij Germaanse stammen uit het Rijngebied. Julius Caesar vermeldt dat ook in zijn boek De Bello Gallico. Uiteindelijk heeft Caesar de Eburonen volledig vernietigd, volgens hoogleraar archeologie Nico Roymans van de VU Amsterdam een vorm van genocide.

Met munten werden in die dagen bondgenootschappen ‘gekocht', ze golden als gift voor leiders om aanhang te krijgen, aldus Roymans. De munten zijn waarschijnlijk op de vlucht uit veiligheidsoverwegingen begraven door een edelman. Ruim twee millennia later kwamen enkele munten omhoog toen de boer zijn akker in Amby diep ploegde.

De muntschat is zaterdag en zondag overdag onder zware bewaking te bekijken in Centre Ceramique in Maastricht.

(nrc)

[ Bericht 9% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 14-11-2008 09:57:40 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')