abonnement Unibet Coolblue
pi_71508192
Welkom in Cultuur & Historie in het Nieuws (Deel 3)

We gaan verder met het laatste artikel uit het vorige topic

Cultuur & Historie in het Nieuws

Cultuur & Historie in het Nieuws (Deel 2)


31-07-2009

Geheimzinnig opschrift ontdekt op kelk uit tijd Jezus


Archeoloog Shimon Gibson in de 'grot van Johannes De Doper' in 2004.

Archeologen hebben tijdens opgravingen in Jeruzalem een geheimzinnig opschrift ontdekt op een stenen kelk uit de eerste eeuw van het christendom.

Zuiveringsritueel
"We hebben een inscriptie van tien regels in het oud-Hebreeuws of Aramees op een kelk ontdekt die ogenschijnlijk voor een zuiveringsritueel gebruikt werd", zegt de Britse archeoloog Shimon Gibson.

"De schuin geschreven letters zijn leesbaar, maar de tekst is erg moeilijk te ontcijferen", aldus de wetenschapper van de Universiteit van North Carolina, die eveneens de auteur is van het recent verschenen boek 'De laatste dagen van Jezus: de archeologische bewijzen'.

Zeldzaam
De beker werd ontdekt nabij een site met een rituele badplaats waar opgravingen aan de gang zijn. De site ligt niet ver van het paleis van Herodes de Grote en de Tempel van Jeruzalem die in het jaar 70 verwoest werd door de Romeinen.

"Het is mogelijk dat dat soort kelk door Jezus gebruikt werd om zijn handen ritueel te wassen voor het laatste avondmaal", meende de man, die benadrukte hoe zeldzaam zo'n opschrift wel is. (afp/sam)

(HLN)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 01-08-2009 03:18:28 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_71509507
En ook deel 3 volg ik weer met belangstelling!
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  zaterdag 1 augustus 2009 @ 14:46:26 #3
105393 IkWilbert
-Tukker 4 life-
pi_71515108
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 09:36 schreef OA het volgende:
En ook deel 3 volg ik weer met belangstelling!
* I intend to live forever, so far so good! *
  maandag 3 augustus 2009 @ 07:53:55 #4
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_71555981
Gegevens eeuwenoude Britse strafzaken op internet
Uitgegeven: 3 augustus 2009 06:16
Laatst gewijzigd: 3 augustus 2009 06:16
LONDEN - Bijna anderhalf miljoen documenten over Britse rechtszaken in de achttiende en negentiende eeuw staan vanaf maandag op het internet.
© Novum

Wie zich afvraagt waarom een 14-jarige jongen destijds is opgehangen of hoe legendarische schurken zoals seriemoordenaar Thomas Neill Cream zijn veroordeeld kan dan een bezoek brengen aan website ancestry.co.uk.

Onder de gedocumenteerde vonnissen bevinden zich 900.000 opsluitingen, bijna 100.000 deportaties naar strafkolonies zoals Australië en ruim 10.000 executies.

De doodstraf was in de 18e eeuw overigens niet voorbehouden aan topcriminelen. Wie naar hedendaagse normen meer dan 35 euro stal, zonder toestemming een boom omhakte of met andermans vee aan de haal ging, riskeerde de strop.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_71566052
quote:
Oude havezathe opgegraven in Welsum

In de tuin van de familie Kluin in Welsum liggen de funderingen van een oude havezathe uit waarschijnlijk 1571.

De funderingen zijn gevonden toen de familie een terras wilde aanleggen. Het was bekend dat er iets in de grond zat, maar men dacht dat het om restanten van een oud klooster ging. Wat er nu gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De gemeente wil eerst contact met de archeoloog van de provincie.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_71567187
quote:
51 onthoofde Vikingen gevonden

In Groot-Brittannië hebben archeologen een massagraf met 51 onthoofde jonge mannen opgegraven. De onderzoekers gaan ervan uit dat het gaat om Vikingen, die in de Middeleeuwen door de plaatselijke bevolking zijn geëxecuteerd. Door koolstofdatering is ontdekt dat de botten tussen 890 en 1030 na Christus zijn begraven.

De put met botten werd bij toeval ontdekt bij het aanleggen van een weg in de buurt van badplaats Weymouth, aan de Kanaalkust. Die plek werd toentertijd regelmatig aangedaan door de Noormannen; Deense veroveraars woonden zelfs lange tijd in nederzettingen in het noorden en oosten van het eiland.

Naakt
Omdat er geen sporen werden aangetroffen van kleren, wapentuig of persoonlijke bezittingen, menen de onderzoekers dat de lichamen naakt in de put werden gegooid. De hoofden van de slachtoffers werden in de nabijheid opgestapeld.

“Alle resten zijn afkomstig van mannen, van voornamelijk tussen de 15 en 25, met enkele ouderen”, zegt een van de archeologen. “Dat er meerdere keren met een zwaard op hen ingehakt moet zijn geweest, kun je zien aan sporen op hun ruggegraat, kaken en schedel.”

Zeker één dode werd gevonden met zware verwondingen aan zijn hand. Hij zal tevergeefs zijn arm hebben opgeheven om de slag van het zwaard te stuiten.

Groeve
Ondanks de afwezigheid van kleding vermoeden de wetenschappers dat het om Vikingen gaat, vanwege de plek waarop ze begraven werden: boven op een heuvel, bij een belangrijke weg. “Dit soort plekken werd vaker gebruikt voor executies van criminelen, maar vanwege de methode en de grote groep doden, denken we niet dat het hier om gewone misdadigers gaat.”

Omdat voor de begrafenis een al bestaande groeve werd gebruikt, denken archeologen dat de plaatselijke bevolking achter het bloedbad zat. “De Vikingen hebben misschien hun schip verlaten, zijn het land opgegaan en zijn toen zwaarbewapende Britten tegengekomen.”
Foto's via de link.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
  dinsdag 4 augustus 2009 @ 08:17:25 #7
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_71584917
Familie Frank 65 jaar geleden verraden



AMSTERDAM - Het is dinsdag precies 65 jaar geleden dat de familie van Anne Frank werd verraden. Op 4 augustus 1944 kwam op het hoofdkwartier van de Sicherheidsdienst in Amsterdam een telefonische tip binnen over het Achterhuis aan de Prinsengracht. Na twee jaar leven in voortdurende angst dat ze zouden worden gesnapt, moesten de acht onderduikers en de twee mannelijke helpers hun schuilplaats verlaten.

Onder de onderduikers waren naast Anne Frank, haar ouders Otto en Edith en zus Margot, ook de heer en mevrouw Van Pels met hun zoon Peter en Fritz Pfeffer, een Joodse tandarts. Ze kwamen eerst terecht in een gevangenis aan de Euterpestraat, later in het huis van bewaring aan de Weteringschans.

De helpers gingen naar de strafgevangenis aan de Amstelveenseweg. Vier dagen later reisden de onderduikers per trein af naar kamp Westerbork, waar ze in strafbarakken belandden. In september moesten ze samen met meer dan duizend andere joodse gevangenen naar Auschwitz-Birkenau. Eind oktober gingen Anne en Margot naar Bergen-Belsen.

Alleen Otto Frank overleefde van alle onderduikers in het Achterhuis de Tweede Wereldoorlog.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_71593584
en leeft die Otto nog of is die ook kassie weilen...
75 topics = FIN
  dinsdag 4 augustus 2009 @ 20:38:45 #9
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_71604605
quote:
Op dinsdag 4 augustus 2009 14:21 schreef FP128 het volgende:
en leeft die Otto nog of is die ook kassie weilen...
Nee, die heeft al een fiks aantal jaren de voicemail erop.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  dinsdag 4 augustus 2009 @ 23:20:17 #10
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_71610668
Voorbeeldje van kortzichtigheid:

Ophef om openen graf Van Oranje
DELFT - Fractievoorzitter Martin Stoelinga van de politieke partij Onafhankelijk Delft wil niet dat het graf van Willem van Oranje wordt geopend voor een onderzoek naar de dood van de prins. De fractie heeft aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd of het echt gelooft dat de waarheid over de moord op Van Oranje boven water komt.


Het praalgraf van Willem van Oranje in Delft

Het onderzoeksbureau DelftForensics en museum Het Prinsenhof onderzoeken sinds september vorig jaar de moord op de Vader des Vaderlands. Ze willen zo antwoord vinden op de vraag hoe de schietpartij op de prins precies heeft plaatsgevonden.

Bij het onderzoek wordt onder meer gekeken of de gaten onderaan de trap bij de voormalige eetkamer afkomstig zijn van het wapen van Balthasar Gerards, die op 10 juli 1584 Willem van Oranje doodschoot. Ook zijn er schietproeven gehouden in de kelder van het museum en heeft een bouwtechnisch onderzoek plaatsgevonden.

Volgens directeur Willem van Spanje van DelftForensics is informatie over de lengte van Willem van Oranje essentieel om erachter te komen hoe hij precies om het leven is gekomen. Daarom wil hij graag het graf van de prins openen om zo de precieze lengte van Van Oranje te achterhalen. Het lichaam ligt in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Begin juli diende Van Spanje een verzoek hiervoor in bij de burgemeester van Delft, Bas Verkerk.

De fractie verzet zich tegen het openen van de graftombe. „Algemeen wordt aangenomen, dat Willem van Oranje ongeveer 1.55 meter lang was. Opening van de graftombe om deze reden kwalificeert de fractie als pure grafschennis.” Volgens de partij zal de exacte toedracht van de moord nooit worden achterhaald.

----------------------

Alsof ze dat van te voren al weten. Als we zo met alle vragen en mysteries uit de geschiedenis waren omgegeaan wisten we nog steeds geen fluit. Archeologie ook maar afschaffen dan?
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  dinsdag 4 augustus 2009 @ 23:33:17 #11
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_71611146
Duitse joden voor publicatie Mein Kampf
MAINZ - Duitse joden zijn niet meer voor een verbod van het boek Mein Kampf van de voormalige Duitse dictator Adolf Hitler. De Centrale Raad van de Joden in Duitsland ondersteunt een becommentarieerde uitgave van de omstreden ideologische tekst, meldden Duitse media.



Secretaris-generaal Stephan Kramer van de raad noemt een wetenschappelijk onderbouwde editie nuttig en belangrijk. De joodse organisatie schaart zich daarmee achter een instituut in de Beierse hoofdstad München, dat Mein Kampf opnieuw op de markt wil brengen.

Het Beierse ministerie van Financiën, dat de auteursrechten op het boek bezit, voelt niets voor een heruitgave. De rechten vervallen echter op 31 december 2015, zeventig jaar na de dood van Hitler aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. In het boek zet de latere Führer zijn politieke en antisemitische opvattingen uiteen.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_71642084
06-08-2009

Hiroshima herdenkt atoombom van 64 jaar geleden



De burgemeester van Hiroshima, de martelaarsstad in het westen van Japan, heeft een oproep gelanceerd tot totale vernietiging van alle nucleaire wapens in de wereld tegen 2020. Dat deed hij ter gelegenheid van de 64e verjaardag van de eerste atoombomaanval in de geschiedenis. Op 6 augustus 1945 dropten de Amerikanen een atoombom op de havenstad.

"Stop nucleaire wapens"
Ongeveer 50.000 mensen namen deel aan de herdenking van de atoombom op Hiroshima, waaronder overlevenden van de aanslag en premier Taro Aso. Burgemeester Tadatoshi Akiba haalde de eerdere voorstellen van de Amerikaanse president Barack Obama aan om een oproep te lanceren tot een wereld zonder nucleaire wapens.

140.000 doden
Tussen 6 augustus en 31 december 1945 werden in totaal 140.000 doden geteld. Drie dagen na de aanslag op Hiroshima losten de Amerikanen een tweede bom op een andere Japanse stad, Nagasaki. Hier vielen 70.000 slachtoffers. De Verenigde Staten hebben nooit excuses aangeboden voor die vele onschuldige slachtoffers. (belga/dea)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_71669721
06-08-2009

Villa van keizer Vespasianus blootgelegd in Italië

De overblijfselen van een villa die waarschijnlijk aan keizer Vespasianus toebehoorde, zijn een honderdtal kilometer ten noordoosten van Rome blootgelegd, zo heeft een internationale ploeg archeologen bekendgemaakt. Vespasianus was van 69 tot 79 aan de macht.

"De villa's uit deze periode dragen over het algemeen geen inscriptie, wat de identificering van de eigenaars ervan bemoeilijkt", legde professor Filippo Coarelli uit, die de opgravingen leidt. "Maar talrijke elementen, waaronder de plaats van de villa, geven aan dat het hoogstwaarschijnlijk de villa is waar Vespasianus geboren werd", verzekert de professor, die sinds vijf jaar opgravingen doet in de omgeving van de antieke stad Falacrinae, op 70 kilometer ten noordoosten van Rome.

Privéthermen
De villa uit de eerste eeuw, een geheel van 14.000 vierkante meter, verrast door de luxe, met ontvangstzalen in polychroom marmer, zuilengalerijen en privéthermen, midden in de Apennijnen, een vrij afgelegen streek. Volgens de archeologen kan de villa alleen door een rijk vooraanstaand heerschap gebouwd zijn, zoals de vader van Vespasianus, een bankier uit de streek. Ze sluiten niet uit dat de keizer er in 79 stierf aan een bloedophoping.

Titus Flavius Vespasianus was de stichter van de Flavische dynastie en startte de bouw van het Colosseum in Rome. (belga/jv)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_71678566
quote:
Oudste kaart van West-Europa ontdekt

06/08/2009 15:00


Spaanse archeologen menen de oudste landkaart, gemaakt door de mens, in West-Europa te hebben ontdekt. De kaart zou zo'n 14.000 jaar oud zijn.

Het stenen tablet is 18 cm op 13 cm groot en werd 15 jaar geleden gevonden in een grot in de Spaanse regio Navarra. Volgens de wetenschappers van de universiteit van Zaragoza bevat het de allereerste tot nu toe bekende voorstelling van een West-Europees landschap, met aantekeningen van bergen, rivieren, lokale fauna en gunstige jachtgebieden.

Het landschap zou een exacte weerspiegeling zijn van de omgeving waar de kaart is gevonden, zo staat in het 'Journal of Human Evolution'. Volgens de wetenschappers gaat het om een plan voor een jachtpartij of een verhaal over een eerdere jacht.

In Europa werd slechts één oudere kaart ontdekt: een 25.000 jaar oude kaart van Pavlov in Tsjechië.
http://www.knack.be/nieuw(...)45-article37607.html

[ Bericht 6% gewijzigd door zakjapannertje op 08-08-2009 20:13:30 ]
pi_71701277
07-08-2009

Ook in Middeleeuwen protest tegen kanaal tussen Damme en Gent

Ook bij het graven van de Lieve, een kanaal tussen Damme en Gent, in het midden van de dertiende eeuw was er tegenstand. Dat blijkt uit documenten die werden onderzocht naar aanleiding van een tentoonstelling in het stadhuis van Damme over de vergane waterweg. "De Lieve werd gegraven in opdracht van Gent. Uit documenten blijkt dat er tussen Damme en Gent tegenstand was onder meer omwille van de waterhuishouding en de onteigeningen", zegt Jan Hutsebaut.

Tussen 13 augustus en 20 september wordt in het stadhuis van Damme aandacht besteed aan de Lieve. Dat kanaal met een breedte van zes meter werd midden de dertiende eeuw gegraven in opdracht van het Gentse stadsbestuur. Het moest Gent, destijds een belangrijke handelsstad, verbinden met de zee. Op de waterweg konden schepen varen tot twee ton.

Verbreding Schipdonkkanaal
De Lieve was volle eigendom van Gent. De stad verbood dat anderen steden of regio's water in haar kanaal loosden of aftapten. Ook Gent bepaalde wie er mocht op varen. Stukken van de Lieve zijn nog te vinden in het landschap. Een deel van het traject tussen Moerkerke en Zomergem werd later de basis voor het Schipdonkkanaal. De verbreding van het Schipdonkkanaal, om de goederen van Zeebrugge naar het binnenland te brengen, stuit nu opnieuw op tegenstand.

De tentoonstelling in Damme schetst het graven, de economische waarde en het verval van de Lieve aan de hand van documenten, maquettes en voorwerpen. De tentoonstelling is informatief en mengt zich geenszins met de huidige plannen om het Schipdonkkanaal te verbreden. (belga/ka)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 11 augustus 2009 @ 17:33:49 #16
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_71794794
De Beagle vaart opnieuw uit
HILVERSUM - De Beagle vaart eind deze maand opnieuw uit, met aan boord Sarah Darwin, de achterachterkleindochter van Charles Darwin die op een schip met dezelfde naam de reis maakte die leidde tot zijn evolutietheorie. De nieuwe Beagle vaart tien maanden lang over de wereldzeeën, op zoek naar de vraag of de mensheid de aarde aan het vernietigen is.

De zeereis is een initiatief van de VPRO, de Belgische omroep Canvas en Teleac. De zeilclipper Stad Amsterdam is ingericht als televisiestudio annex laboratorium en vaart naar bedreigde gebieden, door windstiltes en orkanen en naar ongerepte natuur. Behalve biologe Sarah Darwin zijn de Belgische journalist en bioloog Dirk Draulans en de Nederlandse journalist Lex Runderkamp aan boord.

De clipper vertrekt op 28 augustus vanuit de haven van Oostende in België. Op allerlei plaatsen in de wereld stappen tijdelijke gasten aan boord, onder wie nog andere nazaten van Darwin, filosofen, kunstenaars en wetenschappers. Vanaf 13 september zijn de belevenissen van het schip en de bemanning op televisie te zien. De reis is op internet te volgen via www.beagle.vpro.nl
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  dinsdag 11 augustus 2009 @ 20:58:25 #17
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_71800388
Gesigneerd exemplaar Mein Kampf te koop



LONDEN - In Groot-Brittannië wordt donderdag een gesigneerd exemplaar van Mein Kampf van Adolf Hitler geveild. Dat meldde het veilinghuis dinsdag.

Het boek uit 1925 is opgedragen aan Georg Maurer die samen met de Nazi-leider in de gevangenis zat. Het veilinghuis verwacht dat het boek 20.000 pond (23.000 euro) gaat opbrengen. In Mein Kampf doet Hitler onder meer zijn antisemitische ideologie uit de doeken.

Volgens een medewerker van veilinghuis Mullocks is een gesigneerd exemplaar van het boek zeer zeldzaam. Er is al interesse getoond van Rusland tot de Verenigde Staten, voegde hij eraan toe.

En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  dinsdag 11 augustus 2009 @ 20:59:24 #18
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_71800418
Oud scheepswrak mogelijk Nederlandse fluit

LELYSTAD - In de Oostzee voor de Zweedse kust is een wrak gevonden van vermoedelijk een zeventiende-eeuws Nederlands schip. Het ligt op 43 meter diepte in de archipel van Stockholm. Dat bevestigde Benno van Tilburg, hoofd van de afdeling maritieme archeologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad, dinsdag naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad.

Het schip is in zeer goede staat. Dat is te zien op een filmpje op YouTube. Boven het roer staat een beeldhouwwerk van een leeuw. Reden voor de vinders om het schip het Leeuwenwrak (Lion Wreck) te noemen.

Het schip is in mei gevonden door de drie Zweedse duikers die eigenlijk zochten naar een scheepswrak uit de jaren veertig. Van Tilburg werd eerder deze week van de vondst op de hoogte gesteld door zijn Zweedse collega Johan Rönnby. Rönnby en zijn team zijn van plan eind augustus naar het wrak te duiken. Mogelijk komt dan definitief vast te staan dat het inderdaad een Nederlandse fluit is uit de zeventiende eeuw. Dit type schip, met een lengte van 25 tot 30 meter, werd in de zestiende en zeventiende eeuw onder meer gebruikt voor de Oostzeehandel.

Het Leeuwenwrak toont sterke gelijkenis met het zogenoemde Spookwrak dat in 2007 op de bodem van de Oostzee werd gevonden, eveneens in bijna ongeschonden staat. Ook hier gaat het waarschijnlijk om een Nederlandse fluit. Volgens Van Tilburg staat dit inmiddels voor 90 procent vast. Hij verwacht dat het nog wel twee jaar duurt voordat het absoluut zeker is. Het onderzoek wordt bemoeilijkt doordat het Spookwrak op 130 meter diepte ligt.

Van Tilburg zou graag zien dat een van beide schepen uiteindelijk wordt gelicht en naar Nederland overgebracht om het tentoon te stellen in Lelystad. De fluit is volgens hem het boegbeeld van de Nederlandse handel op de Oostzee. Per jaar voeren er drieduizend schepen tussen Nederland en het Baltische gebied, met onder andere ijzer, graan en hout als lading. De Oostzeehandel was veel omvangrijker dan de handel tussen Nederland en Oost-Indië. Op die route voeren per jaar enkele tientallen schepen.

„Nederland is in de zeventiende eeuw rijk geworden door de Oostzeehandel. Met het geld dat daarmee is verdiend, is in feite de VOC gefinancierd”, aldus Van Tilburg. Het machtige Nederlandse handelsbedrijf De Vereenigde Oost-Indische Compagnie onderhield in de zeventiende en achttiende eeuw de handel tussen Europa en Azië.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_71806244
11-08-2009

Expeditie naar het land Poent

Het land Poent. Klinkt als een fictieve locatie. Maar niets is minder waar. In de Poenthal in Egypte ontdekten archeologen een stripverhaal over de expeditie naar Poent.
In 1858 ontdekte de Franse Egyptoloog François A. F. Mariette bij een opgraving om de tempel van Hatsjepsoet vrij te maken de zogenoemde Poenthal. Mariette en zijn teamleden ontdeden deze Poenthal van het puin, restaureerden haar gedeeltelijk en legden de tekeningen op de muren vast. Deze Poentreliëfs toonden de belangrijke expeditie van koningin Hatsjepsoet naar Poent. De koningin ondernam deze expeditie na een orakel van de god Amon. De opeenvolgende scènes en de begeleidende inscripties vertellen het verhaal van de expeditie.

Scènes van de expeditie naar Poent in de tempel van Hatsjepsoet.
Plattegrond Poentreliëfs


I. Vertrek van de vloot; II. Ontvangst in Poent; III. De handelswaar; IV. a. Mannen dragen mirrebomen, b. Mannen dragen mirrebomen, c. Laden van de schepen; V. De terugreis; VI. Aanbieden van geschenken aan Hatsjepsoet; VII.a. Hatsjepsoet en haar Ka, b. Producten van Poent en Irem, c. Producten uit Nubië; VIII. a. Het wegen van producten, b. Het afmeten van de mirre, c. Beschrijving van het meten en wegen; IX. a. Toetmosis III offert mirre aan de bark van Amon, b. Hatsjepsoet met staf, c. Beschrijving orakel van Amon, d. Amon op zijn troon; X. a. Hatsjepsoet op haar troon, b. Beschrijving van het succes van de expeditie.

I Vertrek van de vloot
De voorstellingen van de expeditie beginnen in het onderste register van de westwand met vijf schepen, waarvan er twee nog afgemeerd liggen en de rest al onder zeil is.

II Ontvangst in Poent
De scènes lopen door op de zuidwand. De Egyptenaren zijn aangekomen in Poent. De boodschapper, waarschijnlijk Nehsi, van Hatsjepsoet is geland op de kust. Hij wordt gevolgd door een officier en acht soldaten. Op een kleine tafel heeft hij geschenken van Hatsjepsoet uitgestald, waaronder halssieraden van kralen, een bijl, een dolk en enkele armbanden en andere lichaamssieraden. Links hiervan staat Parahoe, de koning van Poent. Achter hem is tegenwoordig een replica aangebracht van Iti, de koningin van Poent, op haar ezel. Achter deze scène is het landschap van Poent te zien. De hutten van de bewoners van Poent staan op palen. Bij de hutten staan ebbenhouten bomen waarvan de takken, in grote hoeveelheden, worden afgehakt en waaronder het vee in de schaduw ligt te rusten. De fauna is duidelijk Afrikaans met vee met lange en korte gedraaide horens, giraffen, witte honden met lange hangende oren, bavianen en neushoorns. Aan de hand van de afbeeldingen van nestelende vogels in de bomen is af te leiden dat de expeditie in de lente moet hebben plaats gevonden. Onder de scènes is een waterlijn met vissen, kreeften en een schildpad afgebeeld.


© F.J. Albers

.III De handelswaar
Rechts is de tent te zien waarin Nehsi (die zelf vóór de tent staat) de koninklijke familie en de leiders van Poent ontvangt en hen brood, bier, vlees, fruit en andere producten uit Egypte aanbiedt. Vóór deze scène liggen de ruilgoederen van de inwoners van Poent, zoals gouden ringen, boemerangs en een grote berg wierook, genaamd Anti. De koningin van Poent ziet er grotesk uit, maar dit is waarschijnlijk een schoonheidsideaal.

IV Het laden van de vaartuigen
Voor het transport zijn wierookbomen met kluit en al in grote manden gezet en worden door dragers aan boord gebracht (IVa en IVb). De bomen, sycomoren van Anti, waren bedoeld om geplant te worden in de tuin van Amon. Het kunnen Boswellia thurifera of Boswellia carterii geweest zijn die wierook produceren. Hierna gaat het verhaal verder op de westwand (IVc). Twee vaartuigen zijn zwaar beladen met mirrebomen, zakken gevuld met mirre en wierook, ivoor, ebbenhout, edelmetalen, edelstenen, huiden, levende wilde dieren (luipaarden, apen) en boemerangs. Op de loopplanken lopen dragers met zakken en bomen.

V De terugreis

Drie vaartuigen zeilen met volle zeilen en de lading naar Egypte.


De terugtocht naar Egypte

.VI Het aanbieden van geschenken aan Hatsjepsoet
Van links naderen twee mannen met geschenken, voorafgegaan door de knielende leiders van Poent, van Irem (een onbekend land) en van Nemyoe (onbekend land). Achter hen komen Egyptenaren en bewoners van Poent met mirrebomen en andere producten uit Poent.

VII De koningin offert de geschenken aan Amon
De koningin en haar Ka, haar ‘evenbeeld’ (VIIa). Producten van Poent en Irem (VIIb) en producten uit Nubië (VIIc).

VIIIa,b,c Wegen en meten van de offeranden
Een grote balans met in één schaal van de balans grote ringen van goud en in de andere schaal gewichten in de vorm van koeien (VIIIa). De scène wordt geleid door de Egyptische god Horus en de Nubische god Dedwen. Bij de balans zijn ronde- en koeiengewichten en hoeveelheden goud in staven en ringen opgestapeld. Twee enorme bergen mirre worden door vier mannen in maateenheden geschept (VIIIb). De god Thot is geheel rechts afgebeeld. Beschrijving van het meten en wegen (VIIIc).


De grote balans © F.J. Albers

.IX Formele bekendmaking van het succes van de expeditie aan Amon
De koningin staat met een staf in haar hand (IXb) vóór de op een troon zittende god Amon (IXd). Achter de koningin bevindt zich de heilige bark van Amon, gedragen door priesters. Hiervóór offert Toetmosis III verse mirre (IXa). Tekst in verticale lijnen tussen de koningin en Amon (IXc) met lofuitingen van de koningin gevolgd door het orakel van Amon.

X De formele bekendmaking van het succes van de expeditie aan het hof
De koningin op haar troon in een prachtige kiosk (Xa). Vóór haar staan drie hovelingen. Alle figuren zijn weggehakt, maar bij de eerste figuur is nog de naam Nehsi en bij de middelste de naam van Senenmoet, de belangrijkste vertrouweling van Hatsjepsoet, te herkennen. (Xb) Een tekst bestaande uit 22 lijnen. Dit is waarschijnlijk de interessantste inscriptie in de Poentserie. Het geeft als datum voor de veilige terugkeer van de expeditie het jaar negen. De koningin houdt nu vanaf haar troon een toespraak voor haar hovelingen, waarin zij het grote succes van de expeditie verkondigt.

Waar lag het land Poent?
Mariette dacht dat Poent in Arabië lag, maar in 1875 veranderde Mariette zijn mening en lokaliseerde Poent in Somaliland. Hij deed dit zonder aantoonbare egyptologische bewijzen, maar met argumenten afkomstig uit andere disciplines, waaronder historische geografie, antropologie, zoölogie en etnografie. Volgens Rolf Herzog heeft Poent in de huidige Soedan en de aangrenzende landstreken van Ethiopië aan de Witte of Blauwe Nijl of aan de rivier de Atbara gelegen.

Lees ook:
•Dümischen, Johannes, Die Flotte einer Ägyptischen Köningin (1868)
•Herzog, Rolf, Punt (1968)
•Mariette, François A.F., Deir el-Bahari (1877)
•Naville, Edouard, The Temple of Deir El Bahari: Introductory Memoir (1894)
•Naville, Edouard, The Temple of Deir el Bahari, Volume I – VI (1895 – 1908)
•Scholz, Piotr, Fürstin Iti, Schönheit aus Punt (1984)

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 12 augustus 2009 @ 21:51:08 #20
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_71831875
Beving Italië legt fresco bloot
ROME - In een katholieke kerk in het Midden-Italiaanse Onna is een fresco blootgelegd na de verwoestende aardbeving die het bergdorp en de omgeving begin april trof. Inwoners van de plaats bij L'Aquila spreken over een wonder.

De ontdekking vond plaats tijdens herstelwerkzaamheden aan de muren van de kerk, maakte een functionaris woensdag bekend. Deskundigen spreken over een ongebruikelijk fresco, omdat de Maagd Maria boven de figuur van Christus is afgebeeld. Het werk van ruim vier vierkante meter stamt uit de 15e eeuw en was onder een pleisterlaag verborgen.

De aardbeving kostte veertig inwoners van Onna het leven. In totaal vonden bijna driehonderd personen in de regio Abruzzen de dood. Zo'n 1500 kerken raakten beschadigd. Deskundigen hopen nu op meer ontdekkingen.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_71866591
quote:
Op woensdag 12 augustus 2009 21:51 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Beving Italië legt fresco bloot
ROME - In een katholieke kerk in het Midden-Italiaanse Onna is een fresco blootgelegd na de verwoestende aardbeving die het bergdorp en de omgeving begin april trof. Inwoners van de plaats bij L'Aquila spreken over een wonder.

De ontdekking vond plaats tijdens herstelwerkzaamheden aan de muren van de kerk, maakte een functionaris woensdag bekend. Deskundigen spreken over een ongebruikelijk fresco, omdat de Maagd Maria boven de figuur van Christus is afgebeeld. Het werk van ruim vier vierkante meter stamt uit de 15e eeuw en was onder een pleisterlaag verborgen.

De aardbeving kostte veertig inwoners van Onna het leven. In totaal vonden bijna driehonderd personen in de regio Abruzzen de dood. Zo'n 1500 kerken raakten beschadigd. Deskundigen hopen nu op meer ontdekkingen.
geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_71866631
13-08-2009

Archeologische jacht op Bijbelse Goliath

Archeologen blazen de mythe van David en Goliath nieuw leven in door de grondlagen van een archeologische site in het Heilige Land om te woelen. Ondanks het feit dat er weinig tot geen tastbare bewijzen gevonden zijn die het 3.000 jaar oude Bijbelse verhaal van David en Goliath kunnen ondersteunen, graaft een team archeologen uit Israël en Australië op de plaats waar Goliath geboren zou zijn. En die plaats zou de stad Tell es-Safi (de witte heuvel) zijn, op zo'n 50 kilometer van Jeruzalem.



Volgens de Bijbel was Goliath een reus van 3 meter groot die in de tiende eeuw voor Christus in het oude Gath - nu Tell es-Safi - woonde. Het verhaal van David en Goliath vertelt over één van de grootste duels in de geschiedenis: het verhaal van een gewone herdersjongen die een Filistijnse reus verslaat en later koning wordt. Maar historici hebben geen enkel bewijs dat Goliath echt bestaan heeft. Tenzij er plotseling een bronzen pantser en een schedel met een kiezelsteengroot gat gevonden worden natuurlijk.

Aaron Mayer, hoofd van het archeologisch team en Bijbelarcheoloog bij de universiteit van Bar-Ilan in Israël, zegt dat hij opgewonden raakte over wat er tot dusver gevonden werd. "De vraag is in hoeverre het hele verhaal rond Goliath opgesmukt is. Ze hebben noch David, noch zijn wapenuitrusting, noch Goliath of het hoofd van Goliath, noch iets in die aard teruggevonden. Ik ben er zeker van dat er hier een Goliathachtig volk geleefd heeft. We hebben bewijs in de vorm van een inscriptie die twee Goliathachtige namen uit die tijd weergeeft."

Samuel 17, 8-10: Hij stelde zich op en riep de gelederen van de Israëlieten toe: "Waarom zijn jullie eigenlijk uitgetrokken? Om oorlog te voeren? Welnu dan, ik ben een Filistijn en jullie zijn de dienaren van Saul. Wijs maar iemand aan en laat die naar mij toe komen. Als hij de strijd met mij aankan en mij verslaat, dan zullen wij jullie dienaren zijn, maar als ik sterker ben en hem versla, dan zullen jullie onze slaven zijn en ons dienen. Ik daag vandaag de gelederen van Israël uit", zei de Filistijn, "om iemand te sturen die met mij kan vechten."

Samuel 17, 48-51: Toen de Filistijn tot de aanval overging en David naderde, rende David op de gelederen af, de Filistijn tegemoet. Hij deed een greep in zijn tas, nam er een steen uit, slingerde die naar de Filistijn en trof hem tegen het voorhoofd. De steen drong in het hoofd en de man viel voorover op de grond. Zo was David met zijn slinger en steen sterker dan de Filistijn; hij trof hem dodelijk zonder een zwaard te gebruiken. En David rende op de Filistijn toe; hij ging bij hem staan, trok het zwaard van de Filistijn uit de schede en sloeg hem het hoofd van de romp. Toen de Filistijnen zagen dat hun held dood was, sloegen ze op de vlucht.



De archeologische opgravingen in Tell es-Safi zijn een van de grootste in zijn soort in het Heilige Land. In de voorbije jaren leverde de site een arsenaal aan bewijsmateriaal dat hier in prehistorische tijden Filistijnen woonden die tegen de Israëlieten vochten. Mayer zegt dat de opgegraven stukken op zijn minst een belangrijke culturele achtergrond bewijzen voor het verhaal van David en Goliath.

Aaron Mayer: "Er heeft waarschijnlijk een Goliath bestaan. In een bepaalde passage van de Bijbel staat geschreven dat Goliath door David gedood werd. In een andere passage staat dat iemand met de naam Alhanan Goliath doodde. Dus was er misschien een gevecht tussen Goliath en Alhanan en eiste later David - als koning - de eer op.

Maar wat de Bijbel ook verteld, Louise Hitchcock, archeoloog bij de universiteit van Melbourne, is niet overtuigd: "We hebben een herder met een naam die aan Goliath gekoppeld kan worden. Maar naar wat ik begrepen heb is de naam Goliath bij de Filistijnen hetzelfde als vandaag de naam John Smith."

Hitchcock is er eerder van overtuigd dat de archeologische bewijzen een andere mythe vernietigd: "De naam Filistijn staat ver van de persoon als Filistijn. Wat we leren uit hun kunst, hun gedecoreerde stijl op aardewerk en kun ijzerbewerking is dat de Filistijnen een gesofisticeerde technologische, artistieke en kosmopolitische cultuur waren. Filistijnen waren helemaal niet ongemanierd. Filistijnen waren ontwikkeld en beschaafd."

(Grenswetenschap)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 14 augustus 2009 @ 23:15:14 #23
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_71889719
Sarcofaag gelicht uit IJsselmeer
ETERSHEIM - Op de bodem van het IJsselmeer is een sarcofaag uit de twaalfde eeuw gevonden. De stenen doodskist is vrijdag met een schip uit het water getakeld. Hij lag in het verdronken dorp van Etersheim, ten zuiden van Hoorn.

De Noord-Hollandse provinciearcheoloog Rob van Eerden zegt dat het om een unieke vondst gaat omdat de sarcofaag met deksel en ornamenten vrijwel intact is. Er heeft een adellijke persoon of familie in gelegen.

Amateurduikers vonden de kist enkele maanden geleden. Donderdag werd het deksel al opgehaald uit het water.

De zandstenen sarcofaag lag dicht bij de dijk van het huidige Etersheim in een grafveld en stak door erosie af en toe boven de IJsselmeerbodem uit. Om vandalisme te voorkomen is besloten het gevaarte te bergen, aldus Van Eerden.

Archeologen proberen aan de hand van eveneens gevonden beenderen het DNA van de overledene(n) te achterhalen en te bepalen hoe oud alles precies is.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_71895526
tvp met interesse
Rich Hall:Everybody says that the wheel is the greatest invention ever but i think it was the 2nd wheel.... have you ever seen a guy on a unicycle, what an asshole." _O_
pi_71998728
18-08-2009

Mozart waarschijnlijk gestorven aan een keelontsteking



Meer dan 200 jaar na de dood van Wolfgang Amadeus Mozart denken wetenschappers eindelijk te weten waaraan de grootste componist van de 18de eeuw gestorven is.

Volgens de onderzoekers zou een virale keelontsteking de componist op 5 december 1791 fataal zijn geworden. Over de dood van Mozart deden talrijke geruchten de ronde. Zo zou hij bijvoorbeeld vergiftigd zijn geweest of zou hij gestorven zijn aan syfilis.

Na een omvangrijke studie over de dood van Mozart, komt een onderzoeksteam nu tot de conclusie dat hij waarschijnlijk gestorven is aan een keelontsteking. De studie werd vandaag in het vakblad "Annals of Internal Medicine" gepubliceerd. (belga/mvdb)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')