De overheid heeft lang niet zoveel adviseurs en ambtenaren nodig om miljarden op te halen met de BTW, ongeveer de grootste inkomstenbron na de inkomstenbelasting. Vergelijk dat met de overhead voor de Belastingdienst en private kosten van de vpb en je ziet dat regels relatief zwaarder moeten zijn en de administratieve lasten hoger om de facto een kleiner bedrag te onteigenen. Idem voor het toeslagencircus, dat is een duurdere vorm van herverdeling dan arbeids- en inkomensafhankelijke heffingskortingen.quote:Op donderdag 29 juni 2017 22:04 schreef deelnemer het volgende:
Reactie op post #85 van PietVerdriet
[..]
Als het gaat om jurisdictie, is het bereik ervan een cruciale parameter. Of de overheid is te klein, of de multinational te groot, of de spelregels voor multinationals schieten te kort.
Hoe meer vrije markt, hoe meer regels. Dat blijkt uit de discussie met SGbrder eerder in dit topic. Je moet zelfs zoveel regels hebben, dat alles wat nog wel mag, is uitgesloten van kritiek (het is legaal). Veel mensen denken dat een vrije markt er vanzelf is. Ze zijn verbaast dat de overheid zoveel ambtenaren en ingehuurde adviseurs nodig heeft om al die regels op te stellen en te handhaven, de overtreders aan te pakken en te berechten. Daarom vergroten rechtse regeringen de overheid als ze deze proberen te verkleinen.
Je wil de put pas dempen nadat het kalf verdronken is. Dat is wel de normale praktijk. Maar als het gaat om ideologien uitrollen (de samenleving verbouwen in het licht van een ideologische voorstelling van zaken), is dat zeker niet verstandig.quote:Zijn dit hypothetische vragen (noem eens wat monopolistische private multinationals) of is het een reeele vraag?
Volgens mij mag je als soeverein land best multinationals verbieden, maar een Europese multinational kan je als Nederland niet de toegang tot je land ontzeggen. Het is mogelijk om, met de Europese Unie, multinationals te verbieden uit andere landen, maar het is de vraag wat je daarmee wint. Ook het nationaliseren van (delen van) multinationals is een zeer zwaar middel dat prudent moet worden ingezet.
Ik zie niet waar dit toe moet leiden, gaan we nu uitzonderingssituaties zoeken van kwaadaardige multinationals?
Orwelliaanse newspeak, het gebeurt steeds weer vanuit de mensen die de macht hebben. In deze tijd de neoliberalen, nog wel, over een paar decennia waarschijnlijk niet meer.quote:Op vrijdag 30 juni 2017 13:24 schreef deelnemer het volgende:
De liberalen schermen met een allesomvattende ideologische visie, en de critici mogen alleen achter de feiten aan drentelen. Als de critici wijzen op de zwakke plekken en contradicties in deze ideologische voorstelling van zaken, dan zijn het populisten.
Het is populisme wanneer je, zonder oplossingen, de machtspositie van subversieve elementen bewust groter voorstelt.quote:Op vrijdag 30 juni 2017 13:24 schreef deelnemer het volgende:
De liberalen schermen met een allesomvattende ideologische visie, en de critici mogen alleen achter de feiten aan drentelen. Als de critici wijzen op de zwakke plekken en contradicties in deze ideologische voorstelling van zaken, dan zijn het populisten.
Zijn je posts expres zo slordig om mensen te misleiden? Natuurlijk willen multinationals bij ons belasting betalen omdat ze via Nederland prima belasting kunnen ontwijken.quote:Op vrijdag 30 juni 2017 13:02 schreef GSbrder het volgende:
Er zijn geen multinationals die 0% belasting betalen over hun winst+dividend. Toegegeven, de 35% headline rate wordt ook niet gehaald, maar de stelling dat multinationals bij ons geen belasting betalen of willen betalen is onjuist.
Maar dan pak je weer de mensen met de laagste inkomens.quote:Op vrijdag 30 juni 2017 09:31 schreef GSbrder het volgende:
De overheid heeft lang niet zoveel adviseurs en ambtenaren nodig om miljarden op te halen met de BTW, ongeveer de grootste inkomstenbron na de inkomstenbelasting.
Er is veel te doen over belastingontwijking door bedrijven. Zelf stel je regelmatig dat belastingheffing voor bedrijven op tal van manieren te ontwijken is. Er stoomt 4 triljoen jaarlijks door Nederland om belastingtechnische redenen. Belastingtechnische redenen berusten op regelgeving. Het lijkt mij logisch om deze regelgeving eens te beoordelen, met het oog op onwenselijke mogelijkheden en praktijken van het internationale bedrijfsleven. Het is geen zonde om de vrijhandel te beperken, als een adequate regulering onmogelijk is.quote:Het is populisme wanneer je, zonder oplossingen, de machtspositie van subversieve elementen bewust groter voorstelt.
Je mag best op zwakke plekken in een ideologie wijzen, maar dat doe je niet als je stelt dat multinationals het monopolie op belasting betalen hebben en Nederland geen inkomsten uit multinationals ontvangt.
Hoeveel belasting betalen ze hier dan en hoe onrechtvaardig is dat? Ik neem geen genoegen met een linkje naar de forum-reeks over de Panama-papers, dat je het alvast weet.quote:Op vrijdag 30 juni 2017 21:04 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Zijn je posts expres zo slordig om mensen te misleiden? Natuurlijk willen multinationals bij ons belasting betalen omdat ze via Nederland prima belasting kunnen ontwijken.
Liever hogere lonen en hogere belasting op consumptie. Veel duurzamer.quote:Op vrijdag 30 juni 2017 21:13 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Maar dan pak je weer de mensen met de laagste inkomens.
Volgens mij heb je me volledig aan je zijde als je omslachtige wetten wil aanpakken die grote bedrijven in de kaart spelen en voor kleine bedrijven te complex zijn om volledig uit te nutten. Als jij daarna echter de afslag neemt dat ontwijkbare wetgeving toch moet worden ingevoerd omdat je van mening bent dat het grote internationale bedrijfsleven een grotere bijdrage moet leveren aan de Nederlandse belastingpot, ben ik niet langer je man.quote:Op vrijdag 30 juni 2017 21:29 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Er is veel te doen over belastingontwijking door bedrijven. Zelf stel je regelmatig dat belastingheffing voor bedrijven op tal van manieren te ontwijken is. Er stoomt 4 triljoen jaarlijks door Nederland om belastingtechnische redenen. Belastingtechnische redenen berusten op regelgeving. Het lijkt mij logisch om deze regelgeving eens te beoordelen, met het oog op onwenselijke mogelijkheden en praktijken van het internationale bedrijfsleven. Het is geen zonde om de vrijhandel te beperken, als een adequate regulering onmogelijk is.
We discussiëren al jaren over het hoe en waarom van belastingen. Multinationals maken gebruik van infrastructuur en mogen daar dus ook belastingen voor betalen. Doen ze daty niet moeten die belastingen opgebracht worden door burgers terwijl aandeelhouders hun zakken vullen en dat is niet eerlijk. [diepe zucht]quote:Op vrijdag 30 juni 2017 21:37 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Hoeveel belasting betalen ze hier dan en hoe onrechtvaardig is dat? Ik neem geen genoegen met een linkje naar de forum-reeks over de Panama-papers, dat je het alvast weet.
Nee, dan pak je alleen mensen met de laagste inkomens.quote:Op vrijdag 30 juni 2017 21:38 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Liever hogere lonen en hogere belasting op consumptie. Veel duurzamer.
Dat is niet mijn afslag.quote:Volgens mij heb je me volledig aan je zijde als je omslachtige wetten wil aanpakken die grote bedrijven in de kaart spelen en voor kleine bedrijven te complex zijn om volledig uit te nutten. Als jij daarna echter de afslag neemt dat ontwijkbare wetgeving toch moet worden ingevoerd omdat je van mening bent dat het grote internationale bedrijfsleven een grotere bijdrage moet leveren aan de Nederlandse belastingpot, ben ik niet langer je man.
en waarom dat dan? Dat lijkt me niet meer dan rechtvaardig en volkomen logisch eerlijk gezegd.quote:Op vrijdag 30 juni 2017 21:41 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Volgens mij heb je me volledig aan je zijde als je omslachtige wetten wil aanpakken die grote bedrijven in de kaart spelen en voor kleine bedrijven te complex zijn om volledig uit te nutten. Als jij daarna echter de afslag neemt dat ontwijkbare wetgeving toch moet worden ingevoerd omdat je van mening bent dat het grote internationale bedrijfsleven een grotere bijdrage moet leveren aan de Nederlandse belastingpot, ben ik niet langer je man.
Wat er vervolgens wordt gedaan is de lasten voor de MKB'ers verhogen met matige en ontwijkbare wetgeving voor multinationals. Bereik je dus het tegenovergestelde mee, meer verschil tussen middeninkomens en de aandeelhouders.quote:Op vrijdag 30 juni 2017 22:51 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
We discussiëren al jaren over het hoe en waarom van belastingen. Multinationals maken gebruik van infrastructuur en mogen daar dus ook belastingen voor betalen. Doen ze daty niet moeten die belastingen opgebracht worden door burgers terwijl aandeelhouders hun zakken vullen en dat is niet eerlijk. [diepe zucht]
Hoe wil je multinationals zwaarder belasten? Noem eens een grondslag.quote:Op vrijdag 30 juni 2017 23:44 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Dat is niet mijn afslag.
Begin je nu alweer over ontwijkbare wetgeving.
In theorie nobel, maar als het in de praktijk een ander resultaat heeft, onwenselijk.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 00:03 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
en waarom dat dan? Dat lijkt me niet meer dan rechtvaardig en volkomen logisch eerlijk gezegd.
Even los van het argument dat een grote internationale onderneming anders naar een ander land verhuist waar het misbruik kan maken van de voorzieningen, infrastructuur etc zonder daar wezenlijk - naar rato - voor af te dragen / bij te dragen. Dat moet daar dan net zo goed aangepakt worden.
In zover als er geen te bedenken is, is de multinational een ongewenst construct. Al het geld heeft de neiging naar het punt te vloeien, dat zich kan onttrekken aan belastingheffing. Uiteindelijk wordt alles op papier een multinational, en schrijft iedereen zijn inkomen toe aan de creatieve ideeen die hij had op vakantie in een belasting paradijs.quote:Hoe wil je multinationals zwaarder belasten? Noem eens een grondslag.
Oh, maar als je gewoon tegen multinationals bent omdat ze het overheidsmonopolie kunnen betwisten, dan is het heel simpel. Die bedrijven gaan niet weg. Multinationals zijn zo ongeveer een Nederlandse uitvinding en die blijven nog wel even rondhangen. Dat is dan net als libertariërs die zeggen dat de staat een ongewenst construct is. Het systeem mag je proberen te veranderen omdat er binnen het huidige paradigma bepaalde onwenselijke resultaten zijn. Dan op de toer gaan dat het systeem niet klopt en dus actoren moeten verbieden, is van een mug een olifant maken.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 00:58 schreef deelnemer het volgende:
[..]
In zover als er geen te bedenken is, is de multinational een ongewenst construct. Al het geld heeft de neiging naar het punt te vloeien, dat zich kan onttrekken aan belastingheffing. Uiteindelijk wordt alles op papier een multinational, en schrijft iedereen zijn inkomen toe aan de creatieve ideeen die hij had op vakantie in een belasting paradijs.
Je bent het dus met me eens dat multinationals belasting moeten betalen en belasting ontwijking bestreden moet worden.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 00:14 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Wat er vervolgens wordt gedaan is de lasten voor de MKB'ers verhogen met matige en ontwijkbare wetgeving voor multinationals. Bereik je dus het tegenovergestelde mee, meer verschil tussen middeninkomens en de aandeelhouders.
Ik heb het herinvoeren van importheffingen al genoemd.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 00:15 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Hoe wil je multinationals zwaarder belasten? Noem eens een grondslag.
Ze dreigen zelf telkens met vertrek. Doe wat wij willen of we vertrekken.quote:Oh, maar als je gewoon tegen multinationals bent omdat ze het overheidsmonopolie kunnen betwisten, dan is het heel simpel. Die bedrijven gaan niet weg. Multinationals zijn zo ongeveer een Nederlandse uitvinding en die blijven nog wel even rondhangen.
Voortdurend ondermijnen hun vertegenwoordigers (de werkgevers organisatie & hun politieke landhangers) de overheid en de democratie met libertarische overtuigingen. Je bedoelt dat ze uit hun nek staan te kletsen.quote:Dat is dan net als libertariërs die zeggen dat de staat een ongewenst construct is. Het systeem mag je proberen te veranderen omdat er binnen het huidige paradigma bepaalde onwenselijke resultaten zijn. Dan op de toer gaan dat het systeem niet klopt en dus actoren moeten verbieden, is van een mug een olifant maken.
Dit doet toch vooral het midden- en kleinbedrijf pijn?quote:Op zaterdag 1 juli 2017 08:29 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ik heb het herinvoeren van importheffingen al genoemd.
Kunnen we ons dat permitteren?quote:Op zaterdag 1 juli 2017 11:06 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Ze dreigen zelf telkens met vertrek. Doe wat wij willen of we vertrekken.
Ik ben fan van alle bedrijven. Daar danken wij onze welvaart aan. Het is goed als belasting zo effectief mogelijk wordt geïnd. Dus geen ontwijkbare jaloeziebelasting omdat het electoraal stoer is.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 10:59 schreef Bart2002 het volgende:
Dit zo lezende rijst de vraag "waarom?". Waarom is GSbrder zo'n uitgesproken voorstander en fan van multinationals? En waarom is het goed of beter dat zij zo weinig mogelijk bijdragen aan de gemeenschap waar zij hun inkomen aan te danken hebben... Vragen vragen.
Nee hoor. Heel veel bedrijven zijn vooral bedrijvig met het onttrekken van geld en verdienen geld aan welvaartsvermindering.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 14:02 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Ik ben fan van alle bedrijven. Daar danken wij onze welvaart aan.
Die werken onder dezelfde condities en kunnen het doorberekenen aan hun klanten. Want anders wordt alle belastingheffing gedelegeerd naar lokale werknemers, en begint het geroep dat ze te duur zijn om te concurreren met werknemers elders. Einde van het liedje is dat belastingheffing ondermijnt wordt, terwijl het geld in multinationals accumuleert, die het uitkeren aan private aandeelhouders, vaak de rijkere individuen, vaak buitenlanders.quote:Dit doet toch vooral het midden- en kleinbedrijf pijn?
Mmmm. Erg logisch klinkt het niet.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 14:02 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Ik ben fan van alle bedrijven. Daar danken wij onze welvaart aan. Het is goed als belasting zo effectief mogelijk wordt geïnd.
Het zal ook heus niet zo ongenuanceerd bedoeld zijn als werkelijk "alle" bedrijven, maar ietsje meer waardering voor het feit er zonder ondernemerschap (uiteraard gecombineerd met arbeid en kapitaal) geen welvaart gecreëerd kan worden lijkt me in het algemeen ook wel op z'n plaats. Het bedrijfsleven is uiteindelijk wel de plek waar al die factoren samenkomen.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 14:11 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Nee hoor. Heel veel bedrijven zijn vooral bedrijvig met het onttrekken van geld en verdienen geld aan welvaartsvermindering.
Ik ben zeker voorstander van een herwaardering van het ondernemerschap, sterker nog, ik ben voorstander van een herwaardering van het kapitalisme met al zijn welvaartsopstuwende potentieel. De overheid zou ondernemerschap moeten stimuleren, maar niet door de grootste bedrijven oneerlijke voordelen te gunnen en zichzelf ondernemer noemende parasieten de hand boven het hoofd te houden.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 14:48 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Het zal ook heus niet zo ongenuanceerd bedoeld zijn als werkelijk "alle" bedrijven, maar ietsje meer waardering voor het feit er zonder ondernemerschap (uiteraard gecombineerd met arbeid en kapitaal) geen welvaart gecreëerd kan worden lijkt me in het algemeen ook wel op z'n plaats. Het bedrijfsleven is uiteindelijk wel de plek waar al die factoren samenkomen.
Warempel, wie had ooit gedacht dat wij er zo eenvoudig uit zouden komen op economisch gebied. Mijn gedachte.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 15:02 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik ben zeker voorstander van een herwaardering van het ondernemerschap, sterker nog, ik ben voorstander van een herwaardering van het kapitalisme met al zijn welvaartsopstuwende potentieel. De overheid zou ondernemerschap moeten stimuleren, maar niet door de grootste bedrijven oneerlijke voordelen te gunnen en zichzelf ondernemer noemende parasieten de hand boven het hoofd te houden.
De fout die mensen hier maken is: "Multinationals betalen in mijn ogen te weinig belasting in Nederland doordat ze belasting ontwijken. Wat wij moeten doen is de tarieven verhogen en een moreel appèl doen op de multinationals."quote:Op zaterdag 1 juli 2017 14:29 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Mmmm. Erg logisch klinkt het niet.Zal die "welvaart" minder worden als zij wel belasting gaan betalen? Dat hangt er denk ik vanaf wie je met die "wij" bedoelt. Ik vermoed dat je daar niet "de gemeenschap" mee op het oog hebt. Verder: wat is "effectief" belasting innen? Welk effect? En voor wie? Zoals gezegd: vragen vragen.
Heel veel bedrijven ook niet. De welvaartsvermindering ontstaat ook door herverdeling via de overheid. Wat dat betreft, allebei krachten die genuanceerd moeten worden.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 14:11 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Nee hoor. Heel veel bedrijven zijn vooral bedrijvig met het onttrekken van geld en verdienen geld aan welvaartsvermindering.
Ik ook. Het probleem is volgens mij dat "de derde wet" van de leer van het kapitalisme steeds meer en steeds ernstiger overtreden wordt. Deze wet zegt dat het verdiende geld weer geïnvesteerd dient te worden, anders werkt "het" niet. Althans niet voor "het volk". Erg logisch. Belastingontwijking en "aandeelhouderswaarde" schenden dit principe. Dit even voor de kijkers thuis want jij weet dat reeds lang.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 15:02 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
ben voorstander van een herwaardering van het kapitalisme met al zijn welvaartsopstuwende potentieel.
Is het erg als grote bedrijven omvallen? Hoe komt het dat een financieel wankele positie aantrekkelijk is voor private bedrijven? Waarom worden bedrijven gebruikt als middel om schuld op te hangen en de winst op vermogen vergroten?quote:Op zaterdag 1 juli 2017 14:27 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Die werken onder dezelfde condities en kunnen het doorberekenen aan hun klanten. Want anders wordt alle belastingheffing gedelegeerd naar lokale werknemers, en begint het geroep dat ze te duur zijn om te concurreren met werknemers elders. Einde van het liedje is dat belastingheffing ondermijnt wordt, terwijl het geld in multinationals accumuleert, die het uitkeren aan private aandeelhouders, vaak de rijkere individuen, vaak buitenlanders.
Je ziet hoe private activistische aandeelhouders afdwingen dat beursgenoteerde bedrijven financieel wankel staan, want anders worden ze te aantrekkelijk als overname prooi. Bij een economische crisis vallen ze gemakkelijk om.
Door de belasting op individuele inkomsten uit kapitaal en vermogen laag te houden, anders wijken ze uit naar belastingparadijzen, die deel uitmaken van de internationale georganiseerde vrije kapitaalstromen, en ontstaat een geldsluis richting de vermogende.
Dit hele spel loopt de spuigaten uit.
In deze tijden van neoliberale propaganda word je afgeschilderd als extreem-links wanneer je pleit voor kapitalisme zoals in de 'golden age of capitalism', dus mij verbaast het niet heel erg.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 15:04 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Warempel, wie had ooit gedacht dat wij er zo eenvoudig uit zouden komen op economisch gebied. Mijn gedachte.
Dus bedrijven als Apple, Amazon, Microsoft, etc die door slimme jongens in één generatie vanuit de spreekwoordelijke garage zijn opgebouwd zijn okay, en bedrijven als Volkswagen, Rheinmetall, Degussa niet?quote:Op zaterdag 1 juli 2017 15:23 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
In deze tijden van neoliberale propaganda word je afgeschilderd als extreem-links wanneer je pleit voor kapitalisme zoals in de 'golden age of capitalism', dus mij verbaast het niet heel erg.
De hele D autoindustrie zit vuistdiep in de overheid en andersom, krijgen enorme subsidies, bv voor electrische autos te ontwikkelen, maar het is een bedrijf als Tesla wat daar de toon aangeeft.quote:
En je kan de tarieven flink verlagen als je het hele stelsel zeer eenvoudig maakt, niet subsidieerd en alle overhead die bezig is met het complexe stelsel, toekennen en controleren van subsidies, afschaft.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 15:15 schreef GSbrder het volgende:
[..]
De fout die mensen hier maken is: "Multinationals betalen in mijn ogen te weinig belasting in Nederland doordat ze belasting ontwijken. Wat wij moeten doen is de tarieven verhogen en een moreel appèl doen op de multinationals."
Die tarieven zijn dus al niet de effectieve tax rates en verhogen treft dus met name bedrijven die professioneel fiscaal advies niet kunnen permitteren. Dit speelt multinationals in de kaart en raakt het MKB. Verlaag dan ook de tarieven en pas belasting op andere grondslagen toe die moeilijker te ontwijken zijn. Daarmee verhoog je de overheidsinkomsten en verminder je de ontwijkingsdrang.
Het is niet OK dat de ECB bedrijven als Volkswagen bevoordeeld met zijn obligatiebeleid. Het is niet OK dat VW zo kan lobbyen en EU-medewerkers een korting van 20% op een nieuwe auto geeft en dan jaren de boel mag bedonderen, en die EU enorme drempels opwerpt voor nieuwe en dus kleine autofabrikanten.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 16:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dus bedrijven als Apple, Amazon, Microsoft, etc die door slimme jongens in één generatie vanuit de spreekwoordelijke garage zijn opgebouwd zijn okay, en bedrijven als Volkswagen, Rheinmetall, Degussa niet?
Maar vind jij bedrijven als Apple, Amazon en Tesla nu okay als voorbeelden van het klassike kapitalisme en ondernemerschap?quote:Op zaterdag 1 juli 2017 16:44 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het is niet OK dat de ECB bedrijven als Volkswagen bevoordeeld met zijn obligatiebeleid. Het is niet OK dat VW zo kan lobbyen en EU-medewerkers een korting van 20% op een nieuwe auto geeft en dan jaren de boel mag bedonderen, en die EU enorme drempels opwerpt voor nieuwe en dus kleine autofabrikanten.
Het is evenmin OK dat de Amerikaanse economie het moet hebben van bedrijven die vanuit een garage zijn opgebouwd. Een belangrijk probleem van het neoliberalisme is namelijk dat de financiele sector niet alleen extreem groot is, maar het kapitaal ook binnen die sector houdt. Die doet niet aan efficiente kapitaalallocatie, die zorgt er juist voor dat kapitaalintensieve industrien zoals geen kapitaal ter beschikking krijgen voor daadwerkelijke investeringen, omdat het kapitaal zich naar financiele producten en andere windhandel laat sturen.
Toevallig was er dan ineens de opkomst van de informatica, naar zijn aard bij uitstek een kapitaalextensieve industrie. Zware industrie had in het neoliberale klimaat van de jaren 80 niet van de grond kunnen komen, gelukkig was die er al, maar dat wil niet zeggen dat er geen kansen gemist zijn. Toevallig was die opkomst van de informatica trouwens niet, dat was het gevolg van overheidsinvesteringen in onderwijs en wetenschap in de golden age of capitalism. We zijn op alle vlakken aan het interen op de welvaart en de investeringen van ruim voor de jaren 80, zoals ook de economische cijfers van neoliberalisme enigzins gunstig lijken door het opmaken van de spaarpotten uit de golden age of capitalism en het uitgeven van het geld wat in de komende decennia nog verdiend moet worden.
Microsoft heeft meerdere malen de wet overtreden, waarvoor een Aaron Schwartz is achtervolgd.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 16:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dus bedrijven als Apple, Amazon, Microsoft, etc die door slimme jongens in één generatie vanuit de spreekwoordelijke garage zijn opgebouwd zijn okay, en bedrijven als Volkswagen, Rheinmetall, Degussa niet?
Uit eigenbelang kunnen er mij niet genoeg Rijksambtenaren zijn. Maar voor een land is het wel beter van niet ja.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 16:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En je kan de tarieven flink verlagen als je het hele stelsel zeer eenvoudig maakt, niet subsidieerd en alle overhead die bezig is met het complexe stelsel, toekennen en controleren van subsidies, afschaft.
Maar dat betekend veel minder ambtenaren.
Omdat ze belasting betalen in NL en niet in de VS zodat Trump het aan een muur kan bestedenquote:
Nee. Omdat ze geld verdienen en zelf daar zoveel mogelijk willen behouden. KK denkt dat als iedereen alles zou afdragen aan de staat hij een beter leven zou leiden. Een gigantische misvatting.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 17:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Omdat ze belasting betalen in NL en niet in de VS zodat Trump het aan een muur kan besteden
Ik vind Apple en Tesla wel voorbeelden van min of meer klassiek ondernemerschap, alleen dus niet van het kapitalisme. Het kapitalisme is namelijk niet toevallig ontstaan met de industriele revolutie waarin grote hoeveelheden kapitaal bij elkaar gebracht moesten worden voor kapitaalintensieve industrien en bijbehorende enorme investeringen. Apple en MS zijn voorbeelden van grote bedrijven die vanuit een garage hebben kunnen beginnen doordat het een kapitaalextensieve industrie is.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 16:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Maar vind jij bedrijven als Apple, Amazon en Tesla nu okay als voorbeelden van het klassike kapitalisme en ondernemerschap?
En zo nee, welke dan wel?
Maar wat zie jij dan als voorbeeld bedrijf voor wat jij bedoeld? Amazon?quote:Op zaterdag 1 juli 2017 17:44 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik vind Apple en Tesla wel voorbeelden van min of meer klassiek ondernemerschap, alleen dus niet van het kapitalisme. Het kapitalisme is namelijk niet toevallig ontstaan met de industriele revolutie waarin grote hoeveelheden kapitaal bij elkaar gebracht moesten worden voor kapitaalintensieve industrien en bijbehorende enorme investeringen. Apple en MS zijn voorbeelden van grote bedrijven die vanuit een garage hebben kunnen beginnen doordat het een kapitaalextensieve industrie is.
Verder profiteert Apple sterk van overheidsinvesteringen voor de technische innovaties zonder dat het ook maar enigzins evenredig bijdraagt aan de innovatie van de toekomst. Het is erg gejuridiseerd qua patenten en het leunt op hele boekwerken vol algemene voorwaarden om de schending van de privacy van de klanten te gelde te maken. Een duidelijk voorbeeld van wet- en regelgeving ten bate van grote bedrijven. Ook qua marketinggehalte is er sprake van duidelijk neoliberale trekken, terwijl de werknemers die de producten maken op een andere schaal van levensonderhoud zitten dan de mensen die zich de producten kunnen veroorloven. Ook dat is geen klassiek kapitalisme. Tesla is een subsidiespons, maar ook vooral omdat de fossiele concurrentie een belangrijk deel van de werkelijke kosten over de schutting mag flikkeren en heel veel indirecte subsidie opstrijkt.
Die handelen voornamelijk lokaal. Het zijn juist de grote bedrijven die van het wegonderhandelen van importheffingen profiteren.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 13:54 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Dit doet toch vooral het midden- en kleinbedrijf pijn?
Ja, prima.quote:
Dan geef je toe aan chantage van multinationals. Onacceptabel.quote:
Herverdeling is geen vermindering.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 15:16 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Heel veel bedrijven ook niet. De welvaartsvermindering ontstaat ook door herverdeling via de overheid. Wat dat betreft, allebei krachten die genuanceerd moeten worden.
Zoals in Somalië, Hong Kong, Estland zekerquote:Op zaterdag 1 juli 2017 17:40 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Nee. Omdat ze geld verdienen en zelf daar zoveel mogelijk willen behouden. KK denkt dat als iedereen alles zou afdragen aan de staat hij een beter leven zou leiden. Een gigantische misvatting.
Oh, maar wel degelijk. Elke laatste euro herverdeling kost maar liefst 50 cent volgens hoogleraar overheidsfinanciën Bas Jacobs. Je verliest er zeer veel geld en welvaart mee.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 18:12 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Herverdeling is geen vermindering.
Dat kan goedkoper. Een vlaktaks icm een basisinkomen bijvoorbeeld. Maar dat is een kwestie van uitvoering. Er word hier net gedaan of iedere vorm van herverdeling 100% welvaartsvernietiging is en dat is gewoon niet waar. De welvaart blijft hetzelfde maar word anders verdeeld.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 18:40 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Oh, maar wel degelijk. Elke laatste euro herverdeling kost maar liefst 50 cent volgens hoogleraar overheidsfinanciën Bas Jacobs.
In Scandinavische landen is het rond de 20 cent... Wat weer volledig goed wordt gemaakt door het feit dat ongelijkheid volgens het IMF en OESO óók enorm veel economische groei kost.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 18:46 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Dat kan goedkoper. Een vlaktaks icm een basisinkomen bijvoorbeeld. Maar dat is een kwestie van uitvoering. Er word hier net gedaan of iedere vorm van herverdeling 100% welvaartsvernietiging is en dat is gewoon niet waar. De welvaart blijft hetzelfde maar word anders verdeeld.
Dat wel. Waaruit blijkt trouwens dat de kosten van herverdeling daar zoveel lager zijn en waarom?quote:Op zaterdag 1 juli 2017 19:01 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
In Scandinavische landen is het rond de 20 cent... Wat weer volledig goed wordt gemaakt door het feit dat ongelijkheid volgens het IMF en OESO óók enorm veel economische groei kost.
De voormalig directeur van de Rekenkamer zei in zijn afscheidsrede jaren geleden hetzelfdequote:Op zaterdag 1 juli 2017 18:40 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Oh, maar wel degelijk. Elke laatste euro herverdeling kost maar liefst 50 cent volgens hoogleraar overheidsfinanciën Bas Jacobs. Je verliest er zeer veel geld en welvaart mee.
Bron graagquote:Op zaterdag 1 juli 2017 19:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De voormalig directeur van de Rekenkamer zei in zijn afscheidsrede jaren geleden hetzelfde
Dat blijkt uit wetenschappelijke journals.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 19:10 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Dat wel. Waaruit blijkt trouwens dat de kosten van herverdeling daar zoveel lager zijn en waarom?
Drop eens ff een recente vergelijkende paper als het kan, wel chille materie.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 19:29 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Dat blijkt uit wetenschappelijke journals.
Dit is ook een belangrijke reden achter de superieure effectieve herverdeling als zijnde GINI before/after taxes + transfers. Zo ontzettend veel meer geld wordt daar niet rondgepompt, zelfs niet tov een Verenigde Staten.
Wat is er mis met Estland?quote:Op zaterdag 1 juli 2017 18:28 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Zoals in Somalië, Hong Kong, Estland zeker
25% armoede. Verloor 40% van welvaart tijdens crisis.quote:
Die negatieve blik die je op alles in het leven hebt verdienen de Esten zeker niet! Ze komen natuurlijk van enorm ver sinds het afschudden van Rusland, maar hun economische ontwikkeling sindsdien is vrij spectaculair en ze hebben een keeeuurige GINI-coëfficiënt. Is in korte tijd een supermoderne democratische rechtsstaat geworden met een vrije markteconomie, die in veel kwesties voorloopt op de rest van Europa. Kwestie van tijd vooraleer dat een rijk land is.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 20:31 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
25% armoede. Verloor 40% van welvaart tijdens crisis.
Alles is er mis mee.
Jawel hoor, herverdeling is niet zonder kosten.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 18:12 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Herverdeling is geen vermindering.
Een multinational zit per definitie al in een ander land, dus kan de importheffing op die grondslag ontwijken. Een kleine speler profiteert meer van lage tarieven, want heeft in het andere land geen voet aan de grond.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 18:03 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Die handelen voornamelijk lokaal. Het zijn juist de grote bedrijven die van het wegonderhandelen van importheffingen profiteren.
Technologie, digitale economie, egovernment, start-upklimaat. Denk dat ze de EU daar de komende zes maand tijdens hun EU-voorzitterschap ook wel wat verder in gaan brengen.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 20:53 schreef Klopkoek het volgende:
Waarin lopen ze dan voorop?
En 25% armoede plus 40% welvaart daling (dankzij geen stabilisatoren) is negatief of gewoon realiteit?
Het is geen chantage. Multinationals redden zichzelf in de huidige wereld wel. Daar hoeven we geen rekening mee te houden. Je wil meer inkomsten, dan moet je creatiever worden en nieuwe oplossingsrichtingen bedenken.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 18:11 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Dan geef je toe aan chantage van multinationals. Onacceptabel.
Het is het meest libertarische land.quote:
Komt op een dag ook wel een einde aan. Alles op z'n tijd.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 21:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het is het meest libertarische land.
Enige wat je de Esten kan verwijten is dat de etnische russen als tweederangs burgers behandelen, begrijpelijk, maar njet netjes
Ik prefereer Tsjechië vwb voormalig Oostblok.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 21:00 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Technologie, digitale economie, egovernment, start-upklimaat. Denk dat ze de EU daar de komende zes maand tijdens hun EU-voorzitterschap ook wel wat verder in gaan brengen.
Wat dat is, is jouw negatieve kijk op het leven. Ik zie een land dat met een zeer indrukwekkend tempo rijk aan het worden is sinds ze zich hebben losgemaakt van de communistische overheerser. Jij ziet enkel dat ze nog geen Nederland zijn en dat het geen rechte lijn omhoog is zoals in de theorieboekjes, en dat het dus kut en slecht is. Lijkt me een vervelende levensfilosofie, zo'n kijk op zaken werkt enkel tegen. Dat land is nou juist een uitstekend voorbeeld van een plek waar armoede zal uitfaseren en dat zou je blij moeten stemmen.
Vlaktaks is ook toegeven aan de chantage van de superrijken, volgens de logica die je eerder hebt toegepast op de multinationals. Niet 100% welvaartsvernietiging, maar wel een groot deel.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 18:46 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Dat kan goedkoper. Een vlaktaks icm een basisinkomen bijvoorbeeld. Maar dat is een kwestie van uitvoering. Er word hier net gedaan of iedere vorm van herverdeling 100% welvaartsvernietiging is en dat is gewoon niet waar. De welvaart blijft hetzelfde maar word anders verdeeld.
Schoothondje Amerika en martelgevangenissen. Heel libertarisch iddquote:Op zaterdag 1 juli 2017 21:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het is het meest libertarische land.
Enige wat je de Esten kan verwijten is dat de etnische russen als tweederangs burgers behandelen, begrijpelijk, maar njet netjes
Jacobs zegt trouwens expliciet dat dit alleen in Nederland zo is.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 18:40 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Oh, maar wel degelijk. Elke laatste euro herverdeling kost maar liefst 50 cent volgens hoogleraar overheidsfinanciën Bas Jacobs. Je verliest er zeer veel geld en welvaart mee.
martelgevangenissen, vertelquote:Op zaterdag 1 juli 2017 21:16 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Schoothondje Amerika en martelgevangenissen. Heel libertarisch idd
Infrastructuur ook niet.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 20:53 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Jawel hoor, herverdeling is niet zonder kosten.
Onzin. Als een bedrijf spullen in NL wil verkopen betalen ze daar invoerheffing over. En anders doen ze maar geen zaken met het rijke Nederland.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 20:56 schreef GSbrder het volgende:
Een multinational zit per definitie al in een ander land, dus kan de importheffing op die grondslag ontwijken
Ja, dat is het wel.quote:
Maar dat is precies wat jij wil.quote:Daar hoeven we geen rekening mee te houden.
Tesla draait volledig op subsidies hetzij direct hetzij via belastingvoordelen. Klinkt meer als crony kapitalisme.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 17:44 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik vind Apple en Tesla wel voorbeelden van min of meer klassiek ondernemerschap, alleen dus niet van het kapitalisme. Het kapitalisme is namelijk niet toevallig ontstaan met de industriele revolutie waarin grote hoeveelheden kapitaal bij elkaar gebracht moesten worden voor kapitaalintensieve industrien en bijbehorende enorme investeringen. Apple en MS zijn voorbeelden van grote bedrijven die vanuit een garage hebben kunnen beginnen doordat het een kapitaalextensieve industrie is.
Verder profiteert Apple sterk van overheidsinvesteringen voor de technische innovaties zonder dat het ook maar enigzins evenredig bijdraagt aan de innovatie van de toekomst. Het is erg gejuridiseerd qua patenten en het leunt op hele boekwerken vol algemene voorwaarden om de schending van de privacy van de klanten te gelde te maken. Een duidelijk voorbeeld van wet- en regelgeving ten bate van grote bedrijven. Ook qua marketinggehalte is er sprake van duidelijk neoliberale trekken, terwijl de werknemers die de producten maken op een andere schaal van levensonderhoud zitten dan de mensen die zich de producten kunnen veroorloven. Ook dat is geen klassiek kapitalisme. Tesla is een subsidiespons, maar ook vooral omdat de fossiele concurrentie een belangrijk deel van de werkelijke kosten over de schutting mag flikkeren en heel veel indirecte subsidie opstrijkt.
Een vriend van me woont er. Was een paar jaar terug nog Est van het jaar (als rasechte Nederlander)quote:Op zaterdag 1 juli 2017 20:31 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
25% armoede. Verloor 40% van welvaart tijdens crisis.
Alles is er mis mee.
Kijk. Dat zie ik ook. Ik wil er eigenlijk deze zomer nog een kijkje gaan nemen.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 21:00 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Technologie, digitale economie, egovernment, start-upklimaat. Denk dat ze de EU daar de komende zes maand tijdens hun EU-voorzitterschap ook wel wat verder in gaan brengen.
Wat dat is, is jouw negatieve kijk op het leven. Ik zie een land dat met een zeer indrukwekkend tempo rijk aan het worden is sinds ze zich hebben losgemaakt van de communistische overheerser. Jij ziet enkel dat ze nog geen Nederland zijn en dat het geen rechte lijn omhoog is zoals in de theorieboekjes, en dat het dus kut en slecht is. Lijkt me een vervelende levensfilosofie, zo'n kijk op zaken werkt enkel tegen. Dat land is nou juist een uitstekend voorbeeld van een plek waar armoede zal uitfaseren en dat zou je blij moeten stemmen.
https://electrek.co/2016/(...)-three-oil-industry/quote:Op zaterdag 1 juli 2017 23:26 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Tesla draait volledig op subsidies hetzij direct hetzij via belastingvoordelen. Klinkt meer als crony kapitalisme.
Europese importheffing?quote:Op zaterdag 1 juli 2017 21:53 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Onzin. Als een bedrijf spullen in NL wil verkopen betalen ze daar invoerheffing over. En anders doen ze maar geen zaken met het rijke Nederland.
Ik wil rekening houden met ontwijking. Dat lijkt me reëel.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 21:53 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ja, dat is het wel.
[..]
Maar dat is precies wat jij wil.
Van mijn part. Als er nog geen betere oplossing is voor belastingontwijking, voeren we ouderwetsche importheffingen weer in.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 23:50 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Europese importheffing?
Of wil je aan de Belgische en Duitse grens staan met douaniers?
Nee, je moet het bestrijden. Jij wil er aan toegeven.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 23:53 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Ik wil rekening houden met ontwijking. Dat lijkt me reëel.
Jij wil het ontkennen. Je moet het accepteren en vervolgens ter harte nemen wat die ontwijking veroorzaakt.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 23:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Nee, je moet het bestrijden. Jij wil er aan toegeven.
Jij kan niet buiten het machtsspel treden. Dat maakt je op een bepaalde manier blind.quote:Op zondag 2 juli 2017 01:41 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Jij wil het ontkennen. Je moet het accepteren en vervolgens ter harte nemen wat die ontwijking veroorzaakt.
Jij kan het alleen zien in termen van marktkracht versus anti-marktkracht. Dat maakt de nuance onmogelijk.quote:Op zondag 2 juli 2017 01:50 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Jij kan niet buiten het machtsspel treden. Dat maakt je op een bepaalde manier blind.
Dertig jaar wilde deze samenleving niets anders begrijpen dan dat. Het zong uit alle hoeken en gaten, net zoals jij dat doet. Daarover gaat dit topic: neoliberalisme. Ik ken het vooral als destructief, vanwege zijn eenzijdigheid en dwingelandij. Het gaat zogenaamd over de vrijheid (mijn keuzevrijheid, alleen het beste is goed genoeg voor mij) en het is vooral dwingend (denk zoals wij, wees zoals wij, en anders ga je terecht dood).quote:Op zondag 2 juli 2017 02:23 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Jij kan het alleen zien in termen van marktkracht versus anti-marktkracht. Dat maakt de nuance onmogelijk.
Prachtig en relaxed land met een goede eet- en drinkcultuur, kost niks en je hoeft je euro'tjes niet om te ruilen. Gauw gaan.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 23:30 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Kijk. Dat zie ik ook. Ik wil er eigenlijk deze zomer nog een kijkje gaan nemen.
Klinkt alsof je er al bent geweest.quote:Op zondag 2 juli 2017 10:13 schreef Kaas- het volgende:
[..]
Prachtig en relaxed land met een goede eet- en drinkcultuur, kost niks en je hoeft je euro'tjes niet om te ruilen. Gauw gaan.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |