abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_170932553
registreer om deze reclame te verbergen
Aardolie is op dit moment onmisbaar als grondstof voor de productie van transportbrandstof omdat er nog onvoldoende alternatieven zijn. Na de laatste oliecrisis is vooral gezocht naar alternatieven voor oliegestookte electriciteitscentrales. Denk daarbij aan waterkracht, kolen, aardgas en kerncentrales. Ook in de chemie zijn goede alternatieve grondstoffen beschikbaar in de vorm van steenkool-destilaten en aardgas. Dit is de reden dat het overgrote deel van de aardolie nu hoofdzakelijk aangewend wordt als transportbrandstof. Nu de electrische auto's, fietsen en scooters aan het doorbreken zijn zal het olieverbruikt op termijn afnemen. Als laatste blijft kerosine voor luchttransport over. Strategisch bezien is het daarom niet zo vreemd dat juist olielanden zulke grote belangen aangaan in de luchtvaartindustrie want dat is de sector waar voorlopig nog muziek in zit als het om aardolie gaat. Het vervangen van de luchtvloot door zuiniger vliegtuigen afgelopen jaren heeft geleid tot een flinke daling in kero verbruik. Met name vanaf het jaar 2000. De verkoop van electrische auto's verloopt exponentieel in de tijd en we bevinden ons nu in de knik van de hockeystick voordat de versnelling enorm doorzet. Gelukkig voor ons houdt de lage olieprijs al langere tijd aan en nu een groot deel van de olievraag komende jaren gaat wegvallen door de opkomst van de elektrische auto's en op termijn mogelijk zelfs elektrisch vrachtvervoer. Hetgeen de productie van elektrische auto's begrenst is vooral de capaciteit voldoende goedkope lithiumaccu's te produceren. Dit jaar is de productie van de batterijen flink opgeschaald. Er komen nu betaalbare elektrische auto's op de markt die een grotere actieradius hebben. Dientengevolge verwacht ik komende jaren geen sterk stijgende olieprijzen en op langer termijn sociale onrust/burgeroorlogen in een aantal olielanden die niet snel genoeg alternatieve inkomstenbronnen weten aan te boren.

Circa 70% van de aardolie wordt gebruikt als transportbrandstof, 25% in de industrie en 5% overig.

NWS / In de olie of uit de olie

Institute for energy research

Kuwait Sees Oil Glut of Up to Five Years on Increasing Supply

Global_plug-in_car_sales_since_2011.png

[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 14-05-2017 21:13:48 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_170932622
quote:
OPEC's Staring Down a Double-Barrel Cut

OPEC's numbers show the group needs to limit its total production to 30.88 million barrels a day from July to deplete the excess OECD inventory -- a decrease of 900,000 barrels a day from current levels. But with Libya and Nigeria, which are exempt from the supply-reduction deal, both restoring production after months-long disruptions, deeper cuts will be required still.

If OPEC wants to drain surplus inventories by the end of the year, its members are going to have to accept some real pain. Even then, the risk is that their actions spur more supply from U.S. shale. It's time for some tough decisions
Het lijkt me onwaarschijnlijk dat OPEC c.s. binnenkort gaat besluiten de olieproductie met nog eens een miljoen vaten per dag te beperken.
We can't afford the illusion anymore
pi_171065436
quote:
U.S. Shale Roars Back at OPEC

There are areas in the enormous Permian and Eagle Ford shale fields in Texas where producers can break even at prices as low as $34 a barrel, according to Bloomberg Intelligence.

And analysts now say U.S. shale production will grow even faster than expected. Macquarie Group now thinks production will increase 1.4 million barrels a day through December, up from a previous growth estimate of 0.9 million barrels a day. JPMorgan Chase & Co. doubled its forecast to an increase of 800,000 barrels a day for the same period.

It isn’t going to get a lot better for OPEC in 2018, either. JPMorgan is forecasting U.S. shale to grow by 1.05 million barrels a day next year, while Bank of America Merrill Lynch has a figure of 950,000 barrels a day.

There are areas in the enormous Permian and Eagle Ford shale fields in Texas where producers can break even at prices as low as $34 a barrel, according to Bloomberg Intelligence.

600x-1.png
Bij het huidige prijsniveau van $50 per vat stijgt de shale-oil productie met circa 1 miljoen vaten per jaar, dit jaar en in 2018. De vraag is hoe lang shale-oil tegen de huidige lage kosten geleverd kan worden, wanneer raken de "sweet spots op/leeg"?
We can't afford the illusion anymore
pi_171069705
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Saudi Arabia Says All ‘On Board’ to Extend Oil Cuts for 9 Months

All producers agree to extend crude output cuts by nine months to help trim a supply glut, according to Saudi Arabia’s energy minister.

The producers, who together account for about half the world’s oil supply, have seen the initial price boost from their historic agreement fade as shale companies deployed more rigs and raised the country’s output to the highest since 2015.
Geen verdere olie productie reductie, wel het handhaven van het huidige productie niveau voor 9 maanden. OPEC c.s. wil blijkbaar geen groter marktaandeel kwijtraken.
We can't afford the illusion anymore
pi_172501274
Onderzoekers tonen zonnecel met efficiŽntie van 44 procent

Onderzoekers hebben een zonnecel ontwikkeld die 44 procent van de energie van zonlicht kan omzetten in elektriciteit. De zonnecel is momenteel nog veel te duur om op grote schaal te produceren en de onderzoekers wilden vooral laten zien wat er mogelijk was.

De wetenschappers van de Amerikaanse George Washington University claimen dat hun zonnecel op twee manieren afwijkt van conventionele technieken. Ten eerste gebruiken ze een reeks materialen die zijn afgeleid van substraten van gallium-antimonide en ten tweede hebben de wetenschappers de lagen op elkaar bevestigd via 'transfer-printing'.

Die lagen nemen elk een deel van het spectrum van zonlicht op, waardoor de zonnecel ook van straling op de langere golflengtes gebruik kan maken en zo dus meer straling kan gebruiken voor het opwekken van elektriciteit.

Uiteindelijk moet een product op basis van deze technologie op de markt komen, als de productie goedkoper kan. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het vaktijdschrift Advanced Energy Materials.

https://tweakers.net/nieu(...)-van-44-procent.html

Ben benieuwd of hier nog veel rek/vooruitgang in zit. De effectiviteit van zonnepanelen. Zou een volgende nekslag voor de olie-industrie zijn lijkt me.
  dinsdag 18 juli 2017 @ 11:50:14 #6
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_172501286
In de lithium
It's muffin time.
pi_172501290
registreer om deze reclame te verbergen
Westerse landen houden financiering van moslimfundamentalisten onder de pet
home

Een rapport werpt nieuw licht op een bekend pijnpunt: de Saudische financiering van moslimfundamentalisten.

Westerse regeringen zijn allerminst blij met de rol die Saudi-ArabiŽ en andere Golfstaten spelen bij het verspreiden van de fundamentalistische islam in de wereld, maar minstens zo vervelend is het wanneer deze praktijken media-aandacht genereren. Het Westen is namelijk goed bevriend met de landen die het salafisme exporteren. De Henry Jackson Society, een neo-conservatieve denktank in Londen, publiceerde gisteren een nieuw rapport (pdf) waarin zij de Saudische financiering van moslimfundamentalistische personen en organisaties tegen het licht houden.

In 2015 gaf Saudi-ArabiŽ zo'n 4 miljard dollar uit aan de verspreiding van het salafisme, aldus het rapport. Europese moslims krijgen snoepreisjes aangeboden naar Saudi-ArabiŽ, waar zij opleidingen volgen aan religieuze instituten waar ze onderwezen worden in de salafistische leer. De onderzoekers baseren hun conclusies op publieke gegevens en bronnen.

https://www.trouw.nl/home(...)der-de-pet~a1fd688d/

Dit soort dingen maakt dat het mij niet snel genoeg kan gaan, het uit de olie gaan.
pi_172520585
De langdurig lagere olieprijs zet OPEC-leden steeds meer onder financiele druk. Als meer en vooral grotere olieproducenten zich niet meer aan de productiebeperkende afspraken houden is een crash van de olieprijs waarschijnlijk.
quote:
Ecuador breekt met afspraken OPEC over productieverlaging olie

Ecuador breekt met de productiebeperkingen die grote olieproducerende landen hebben afgesproken.

Het Zuid-Amerikaanse land heeft dringend geld nodig en wil daarom weer meer olie uit de grond gaan pompen, heeft de Ecuadoraanse olieminister Carlos Perez in een televisie-interview gezegd.

Er is behoefte aan geld voor de schatkist, daarom hebben we besloten om de productie geleidelijk te verhogen", zei Perez. Volgens hem heeft het besluit weinig impact op de wereldwijde oliewinning. Dat komt omdat Ecuador in de oliewereld maar een kleine speler is. Het zou echter wel kunnen dat de keuze van Ecuador andere landen overhaalt om ook uit de deal te stappen, vrezen kenners.

Leden van oliekartel OPEC, waaronder Ecuador, en enkele andere grote olieproducenten als Rusland kwamen eind mei nog overeen om een bestaande productiebeperking te verlengen tot eind maart 2018. De afspraken zijn bedoeld om de sterk gedaalde olieprijzen weer wat op te krikken.

Volgens onderzoek wordt er wereldwijd echter nog altijd meer olie opgepompt dan waar vraag naar is.
We can't afford the illusion anymore
  woensdag 19 juli 2017 @ 10:07:43 #9
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_172521020
quote:
0s.gif Op woensdag 19 juli 2017 09:34 schreef Digi2 het volgende:
De langdurig lagere olieprijs zet OPEC-leden steeds meer onder financiele druk. Als meer en vooral grotere olieproducenten zich niet meer aan de productiebeperkende afspraken houden is een crash van de olieprijs waarschijnlijk.

[..]

Dus ze gaan meer produceren waardoor de prijs verder zakt, waardoor landen meer willen produceren om hun schatkist te vullen....etc.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_172523276
quote:
2s.gif Op woensdag 19 juli 2017 10:07 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Dus ze gaan meer produceren waardoor de prijs verder zakt, waardoor landen meer willen produceren om hun schatkist te vullen....etc.
Ze gaan gewoon op termijn ten onder. Wat mij betreft helemaal prima voor de meeste landen.
pi_172527669
quote:
0s.gif Op woensdag 19 juli 2017 09:34 schreef Digi2 het volgende:
De langdurig lagere olieprijs zet OPEC-leden steeds meer onder financiele druk. Als meer en vooral grotere olieproducenten zich niet meer aan de productiebeperkende afspraken houden is een crash van de olieprijs waarschijnlijk.

[..]

Ik geloof daar niet zo in, er word lekker verdiend aan speculatie.

Ohh, er is veel olie verbruikt=olieprijs omhoog.
Enkele dagen later..
Ohh, er is 'verassend' hogere ruwe olie voorraad=olieprijs omlaag.

Die prijs staat precies waar ze hem hebben willen, tussen de 45 en 50 dollar met af en toe een uitschieter.

opec%20table%204_0.jpg
De waarheid in iemands hoofd is vaak onbuigzamer dan het sterkste staal.
pi_172554173
Tik, tok.

quote:
WTI Jumps Back Above $47 After Crude Draw; Production At Highest Since July 2015
20170719_DOE4_0.jpg
De waarheid in iemands hoofd is vaak onbuigzamer dan het sterkste staal.
  donderdag 20 juli 2017 @ 18:55:25 #13
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_172555666
quote:
7s.gif Op woensdag 19 juli 2017 15:05 schreef bedachtzaam het volgende:

[..]

Ik geloof daar niet zo in, er word lekker verdiend aan speculatie.

Ohh, er is veel olie verbruikt=olieprijs omhoog.
Enkele dagen later..
Ohh, er is 'verassend' hogere ruwe olie voorraad=olieprijs omlaag.

Die prijs staat precies waar ze hem hebben willen, tussen de 45 en 50 dollar met af en toe een uitschieter.

[ afbeelding ]
Hehe, mijn departement produceert lekker meer dan koeweit of de emiraten :p
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_173150549
De shale oil productie neemt nog steeds stevig toe. Dat mag ook niet verwonderen aangezien de prijs al langere tijd rond de $50 per vat schommelt.

quote:
U.S. Oil Drillers Keep Pressure on OPEC With Record Shale Output

Oil output from major U.S. shale plays is poised to reach a fresh record next month, further complicating OPEC’s efforts to support prices.

The Energy Information Administration expanded its monthly forecasts to include the Anadarko shale region spanning 24 Oklahoma and five Texas counties. The region, a well-established oil and gas producing area, has seen an uptick in improved drilling and completion technology, the agency said in its monthly Drilling Productivity report released Monday.

The U.S. shale production gain is being led by the oil-rich Permian basin of New Mexico and Texas, where production has risen steadily over the past two years. The agency projects Permian output to rise by 64,000 barrels in September, reaching a record of 2.6 million barrels a day.
600x-1.png
We can't afford the illusion anymore
pi_175333971
Ondertussen schommelt de olieprijs rond de $60 per vat. Dit is een prijsniveau waarbij veel shalie olie projecten winstgevend zijn. Het aantal drilling rigs is met ruim 300 toegenomen sinds vorig jaar tot ruim 900 actieve rigs. OPEC c.s. zal komende tijd de eigen olieproductie moeten blijven inperken om te compenseren voor de gestaag stijgende productie vanuit de US. Hierbij komt nog dat de trend richting electromobiliteit wereldwijd stevig is ingezet wat de olievraag vanuit relatief koopkrachtige landen onder druk zet. De groeimarkt voor olie bestaat vooral uit de vraag vanuit koopkracht arme landen, dit betekent voor OPEC een flinke verslechtering van pricing power en dientengevolge een groter risico op vraaguitval bij flink hogere olieprijzen. S.A. wil Saudi Aramco gedeeltelijk in de verkoop gooien om zodoende de snel verdampende foreign reserves aan te kunnen vullen. S.A. heeft totdat deze IPO is afgerond er dus een groot eigenbelang bij de olieprijs te steunen middels productiebeperkingen.

quote:
Rising Oil Prices Reignite the OPEC-U.S. Shale Rivalry

When OPEC meets with Russia and other allies in Vienna this week, they won’t be able to declare “Mission Accomplished” in their fight to end the oil glut. Instead, the producers are expected to extend their production cuts to the end of 2018 to counteract the historic surge in U.S. output. In the year since Saudi Arabia abandoned its battle for market share and led an agreement to cut supply instead, international benchmark Brent crude has risen by more than a third. That’s helped cash-strapped petrostates, but also spurred U.S. output to a 35-year high. The tug of war between shale and OPEC that’s dominated the oil market for three years shows no sign of ending.


[ Bericht 11% gewijzigd door Digi2 op 27-11-2017 16:27:04 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_175334918
Zou mooi zijn als de schurkenstaten straks geen cent meer te makken hebben.
pi_175335218
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 11:12 schreef Solstice1 het volgende:
Zou mooi zijn als de schurkenstaten straks geen cent meer te makken hebben.
Kans is groot dat zoiets tot door ons sterk ongewenste effecten gaat leiden.

NWS / De grote volksverhuizing #3
We can't afford the illusion anymore
pi_175358422
quote:
OPEC to Back 9-Month Extension, Awaits Russia's Commitment

Moscow said to be concerned that oil above $60 helps shale

OPEC said to fear price drop if they don’t extend to end-2018

While Russia and the Organization of Petroleum Exporting Countries have crafted the outline of a deal to continue their curbs for nine months beyond the current end-March expiry, Moscow still has concerns that supporting oil prices above $60 a barrel will help U.S. shale rivals, the people said, asking not to be identified because the information is private.

This situation underscores the dilemma faced by the 24 oil producers who forged a historic agreement to curb output a year ago. Signs of success are clear -- global fuel stockpiles are draining and crude prices are near two-year highs. Yet ministers gathering in the Austrian capital this week have little idea how U.S. shale producers will respond if they continue to restrain their own output until the end of 2018. Until recently, Russia and OPEC member Kuwait had been insisting the decision on extension should be delayed until early next year, hoping the outlook would be clearer.
...

The outlook for shale is the chief source of uncertainty. OPEC officials invited industry experts to brief them on the topic last week and were disturbed by the diversity of opinions. Veteran crude trader Andy Hall, whose decision to close his main hedge fund this year was partly driven by shale’s unpredictability, told the organization that 2018 growth estimates vary from 500,000 barrels a day to 1.7 million a day.
Het blijft ook voor OPEC c.s. koffiedik kijken hoe snel en hoeveel de olieproductie van shale-oil toeneemt. De schattingen voor 2018 die varieren van 500.000 tot 1.7 miljoen vaten per dag lopen ver uiteen. Het aantal actieve oilrigs als indicatie voor de snelheid van de volumetoename is ook niet eenduidig vanwege technologische ontwikkelingen en het gebrek aan kennis over het aantal sweetsspots dat uitgeput raakt t.o.v. nieuwe die gevonden en aangeboord worden. Afgelopen week kwamen er 9 actieve rigs bij. Het aantal actieve rigs kan snel toenemen zoals is gebleken. Er zijn circa 1600 rigs beschikbaar. Op dit moment zijn er circa 900 operatief. Een opnieuw snel toenemend aantal operatieve rigs zoals nu het geval is duidt erop dat een langdurig prijsniveau van $60 per vat of hoger uiteindelijk kan leiden tot verlies van volume voor OPEC c.s. De vrees van de russen is niet ongegrond.
We can't afford the illusion anymore
pi_175420121
quote:
OPEC’s Easy Win Masks Tougher Oil-Market Choices Still to Come

The group of oil nations agreed to extend year-old production cuts through the end of 2018 to help boost prices, no small achievement.

Yet as smooth as the gathering seemed to go, the deal actually left all the big questions unanswered, meaning that the real drama will commence next year.

If the cuts succeed in meeting their stated goal of bringing global inventories back down to their five-year average level, how will the deal be unwound? And if they don’t, will the deal be extended in perpetuity?

Along with the growing global economy, the production cuts have helped push up oil prices. But that has left OPEC and its allies with a quandary: How to keep prices high without stimulating further growth in U.S. shale oil production.

“OPEC is between the devil and the deep blue sea,” said David Fyfe, head of market research and analysis at Geneva-based commodities trader Gunvor Group Ltd.

In a sign of the challenges that OPEC faces, the U.S. government reported a large increase in domestic production in September, bringing the total to 9.48 million barrels a day, the fourth highest monthly level since the early 1970s. Oil output surged in Texas and New Mexico, home of the prolific Permian shale basin.

Al-Falih professed to be unconcerned by the growth in shale output. “The contribution of shale in 2017 is going to be very much manageable,” he said. “My expectation is that 2018 will not be significantly different from 2017."

It’s not just shale output that’s turning a corner. After two years of cutbacks and deleveraging, oil majors are beginning to regain their swagger. Royal Dutch Shell Plc this week said it would stop paying dividends in shares for the first time since 2015. Exxon Mobil Corp. started production at the Hebron field off the coast of Canada.
...
Het lijkt erop dat OPEC c.s. de kat uit de boom kijkt m.b.t. de stijgende schalie-olie productie in de VS. We kunnen ondertussen van een OPEC-put spreken. Dit veranderd de risico perceptie tot investeringen aanzienlijk waardoor ik verwacht dat er veel olieprojecten uit de stoffige la worden gehaald en geactiveerd, dit betreft niet alleen shale projecten.
We can't afford the illusion anymore
pi_175422352
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2017 10:21 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Het lijkt erop dat OPEC c.s. de kat uit de boom kijkt m.b.t. de stijgende schalie-olie productie in de VS. We kunnen ondertussen van een OPEC-put spreken. Dit veranderd de risico perceptie tot investeringen aanzienlijk waardoor ik verwacht dat er veel olieprojecten uit de stoffige la worden gehaald en geactiveerd, dit betreft niet alleen shale projecten.
Zou de OPEC investeerders in shale ook niet tot waanzin kunnen drijven door zo nu en dan idd de productie flink te verlagen en een paar maanden later weer te verhogen. >:)
pi_175425107
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 december 2017 12:22 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Zou de OPEC investeerders in shale ook niet tot waanzin kunnen drijven door zo nu en dan idd de productie flink te verlagen en een paar maanden later weer te verhogen. >:)
Nee, OPEC kan minder schommelen met productie terwijl schalie-olie juist bekend is van het snel kunnen inspelen op veranderingen..
pi_175426375
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2017 14:19 schreef lvw88 het volgende:

[..]

Nee, OPEC kan minder schommelen met productie terwijl schalie-olie juist bekend is van het snel kunnen inspelen op veranderingen..
opec levert nog steeds 40% als men echt wil kan het wel.
pi_175437108
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 december 2017 12:22 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Zou de OPEC investeerders in shale ook niet tot waanzin kunnen drijven door zo nu en dan idd de productie flink te verlagen en een paar maanden later weer te verhogen. >:)
Dat zou kunnen maar deze opzettelijk veroorzaakte volatiliteit zal niet onopgemerkt blijven. Het zal dan tot een door overheden nog sterkere stimulering leiden t.a.v. alternatieven voor olie zoals elektromobiliteit. OPEC zal zich hier niet aan wagen vermoed ik. Ook consumenten raken onzeker door extreem volatiele brandstofprijzen en zullen eerder op zoek gaan naar alternatieven.
We can't afford the illusion anymore
pi_175487644
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 december 2017 15:09 schreef Basp1 het volgende:

[..]

opec levert nog steeds 40% als men echt wil kan het wel.
Ja ze leveren nog veel, maar dan zou je dus van het een op het andere moment minder gaan leveren aan je klanten. Die zijn daar echt niet blij mee en zullen op zoek gaan naar alternatieve leveranciers. Vandaar dus dat de OPEC zijn marktaandeel niet te veel op het spel wil zetten met de productiebeperkingen.
pi_175624462
De VS kunnen hun ambasade nu verplaatsen naar jeruzalem omdat een olieboycot zoals in de jaren 70 er niet inzit vanwege de VS schalie olie die het monopolie van OPEC heeft doorbroken. Ook de trend naar elektromobiliteit zou enorm kunnen versnellen. Ik ga ervan uit dat OPEC deze risicos liever niet aangaat. Toch overwegen de arabische landen sancties tegen de VS. Hoe die eruit gaan zien is nog onduidelijk. Europa kan hier veel baat bij hebben. Denk aan Airbus mogelijk worden straks boeing orders geannuleerd en komen er daardoor veel meer bestellingen voor vliegtuigen in europa terecht. Airbus zou daar flink van kunnen profiteren. Apple zou ook marktaandeel kunnen verliezen in arabische landen ten bate van bijv. Samsung. Deze keer staat europa buiten het conflict en is er niet direct in betrokken zoals tijdens de jaren 70.

Arabische landen overwegen sancties tegen VS om Jeruzalem-besluit
We can't afford the illusion anymore
pi_176213297
quote:
Will new tax spur economic reform in UAE and Saudi?

Saudi Arabia and the United Arab Emirates are ringing in the new year with the introduction of a five percent value-added tax (VAT) on most goods and services, in an effort to boost revenue and revive their oil-dependent economies.

The tax, which goes into effect on Monday, will be imposed on a wide range of commodities, including food, clothes, fuel, entertainment, electronics, and telephone, water and electricity bills.

Rent, real estate sales, airline tickets and school fees are excluded from the scheme.

Saudi oil giant Aramco will sell five percent of its shares in what could be the world's largest initial public offering, expected to raise $100bn this year. The deal is at the heart of Saudi Arabia's economic reform programme.

Roby Barrett, a Gulf expert at the Middle East Institute in Washington, DC, noted: "My view is that entire societies don't get transformed in a decade. It takes generations and generations, and so we'll see what happens by 2030."
Ik acht het ook onwaarschijnlijk dat S.A. erin slaagt de economie tegen 2030 veel onafhankelijker te maken van aardolieinkomsten. De IPO van Saudi Aramco kan door de onrust in het M.O. en de snelle opkomst van elektromobiliteit wel eens veel minder gaan opbrengen dan ze verwachten.
We can't afford the illusion anymore
pi_176365228
quote:
Shell nu wel klaar om aan te sluiten in schaliegasrevolutie

Shell richt zich de komende tien jaar op schaliegas om nog groei te kunnen bereiken. Dat zegt topman Ben van Beurden in een interview met de Financial Times.

Van Beurden zegt in de krant dat de groei voor Shell moet komen uit de productie van chemicaliŽn, elektriciteit en biobrandstof. Wat de olie- en gasproductie betreft, gaat het concern zich richten op de schaliereserves in de Verenigde Staten, Canada en ArgentiniŽ.

De combinatie van Shell en schalie-energie is in het verleden niet altijd even gelukkig geweest. In 2013 moest het bedrijf een afschrijving van 2,1 miljard dollar doen op de waarde van onconventionele olievelden in Noord-Amerika.

Van Beurden zegt in de Britse zakenkrant dat Shell inmiddels zo veel stappen heeft gemaakt dat het bedrijf schaliewinning nu wel winstgevend kan maken. De productiekosten zijn de afgelopen jaren lager geworden en ‘’als de olieprijs een beetje meewerkt’’ zijn er veel mogelijkheden, zegt Van Beurden.

Shell volgt het spoor van Amerikaanse oliereuzen als Chevron en ExxonMobil die zich de komende jaren ook meer gaan toeleggen op schaliegas.
Deze ontwikkelingen zal OPEC niet erg op prijs stellen maar het huidige prijsniveau van aardolie is blijkbaar zodanig dat het winstgevend is. Door de aantrekkende wereld-economie is er ook meer vraag naar aardolie. De produktiebeperking van OPEC c.s. lijkt hierdoor van lange duur te worden. De stijging van schalie-olie produktie zou de toenemende vraag kunnen evenaren.
We can't afford the illusion anymore
pi_176383451
quote:
0s.gif Op maandag 8 januari 2018 14:18 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Deze ontwikkelingen zal OPEC niet erg op prijs stellen maar het huidige prijsniveau van aardolie is blijkbaar zodanig dat het winstgevend is. Door de aantrekkende wereld-economie is er ook meer vraag naar aardolie. De produktiebeperking van OPEC c.s. lijkt hierdoor van lange duur te worden. De stijging van schalie-olie produktie zou de toenemende vraag kunnen evenaren.
De OPEC verliest dus weer een stuk marktaandeel dat ze nooit meer terug gaan krijgen?
pi_176384111
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 10:33 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

De OPEC verliest dus weer een stuk marktaandeel dat ze nooit meer terug gaan krijgen?
Dat ze het stuk marktaandeel nooit meer terug gaan krijgen zou ik niet zo stellig durven beweren maar de duur van de productiebeperkingen is al enkele malen verlengt. Hoeveel shale oil er winstgevend geproduceerd kan worden rond het huidige prijsniveau is koffiedik kijken. Voorlopig stijgt de shale-oil productie terwijl het aantal operatieve oil rigs niet meer toeneemt en lijkt af te vlakken. Elk jaar neemt de koopkracht van de doorsnee olieverbruiker verder af en wordt de oliemarkt steeds afhankelijker van koopkracht arme klanten. Er vindt hierdoor een sluipende erosie van pricing power plaats.

quote:
US shale oil drillers set to kick off the new year with big production gains
Crude oil production from seven major shale regions is set to grow by 94,000 barrels a day in January, the Energy Information Administration forecast.
Total output from those regions is seen topping 6.4 million barrels a day next month.
oil-consumption-by-part-of-the-world-2014.png[ Bericht 11% gewijzigd door Digi2 op 09-01-2018 22:26:00 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_176440673
Brent nu boven de $70 per vat.

We can't afford the illusion anymore
pi_176649707
quote:
OPEC and non-OPEC producers should stick with their supply cuts throughout 2018

OPEC and non-OPEC producers should stick with their supply cuts throughout 2018 and continue cooperating beyond that, oil ministers from Saudi Arabia and Oman said.

The crude market will take all of 2018 to reach a normal level, and oil ministers shouldn’t limit their efforts to this year, Saudi Energy Minister Khalid Al-Falih told reporters on Sunday in Muscat, Oman, before a meeting to assess compliance with the cuts. Russian Energy Minister Alexander Novak said ministers need to see how the market develops before deciding if there’s a need to adjust production caps.
Producers should maintain their agreement to cut output by 1.8 million barrels a day until the end of 2018, United Arab Emirates Energy Minister Suhail Al-Mazrouei said in a speech at the same event. Global inventories are 118 million barrels above their historical five-year average, and the positive trend in OPEC’s compliance over the past five months will help to balance the market quickly, he said.
quote:
Oil's Rout Is Over, Hail the Return of $100 Crude! Maybe
After three years of gloom, the number 100 is finally starting to resurface in the forecasts of market analysts.

A slump in new production outside the U.S. shale patch in 2019 could help to send Brent crude briefly back above $100 a barrel next year, according to London-based consultancy Energy Aspects.

The International Energy Agency also has a 100 number in its latest outlook, published Friday. While it doesn't forecast prices and doesn't yet look as far ahead as 2019, it sees global demand exceeding 100 million barrels a day for the first time in the fourth quarter of this year.

OPEC ministers and friends meeting in Doha today to assess their output deal would be wise not to get too carried away.
The IEA also sees a big rise in oil production this year, including "explosive growth" in the U.S. With the pickup in non-OPEC supply exceeding the increase in demand, it sees the world's need for OPEC production falling by around 600,000 barrels a day compared with last year, to a level below last month's output. The implication of that for prices is clear -- if the IEA is right, the possibility that oil reaches $100 a barrel is remote.
quote:
Saudi-ArabiŽ wil akkoord over productiebeperking olie verder verlengen

Saudi-ArabiŽ pleit voor het langer beperken van de olieproductie door leden van oliekartel OPEC. Volgens de Saudische olieminister Khalid Al-Falih moet ook na 2018 een rem op de productie. Hij kreeg in zijn pleidooi steun van zijn collega uit Oman.

De OPEC en enkele samenwerkende landen, waaronder Rusland, verlengden eerder hun afspraken over een productiebeperking voor de oliewinning tot eind dit jaar.

Volgens Saudi-ArabiŽ en Oman is een verdere productiebeperking noodzakelijk om een "normaal prijsniveau" voor ruwe olie te bewerkstelligen.

Rusland stelt echter dat eerst moet worden bekeken hoe de markt zich ontwikkelt, voordat het land zal beslissen over nieuwe afspraken.

De OPEC-landen zijn zondag in Oman bijeen om over de maatregelen te praten. Er wordt dan onder andere ook gesproken over de naleving van de eerdere afspraken.
Het ziet ernaar uit dat de productiebeperking van OPEC c.s. dit gehele jaar in werking blijft. De prognose is dat niet-OPEC olieproductie de groei van de vraag eind dit jaar met 600.000 vaten overstijgt. Dit duidt erop dat het huidige prijsniveau te hoog is en een terugkeer naar $100 per vat onwaarschijnlijk.
Wat een grote rol speelt voor de shale producenten is de lage kosten van hedging. Dit komt voort uit het beleid van de grote centrale banken waardoor risico extreem goedkoop is geprijst. Dit stelt de shale producers in staat hun toekomstige productie goedkoop tegen prijsdalingen te kunnen verzekeren omdat shaleplays een relatief korte termijn hebben. Dit betreft de tijd tussen investering tot daadwerkelijke oliewinning.

[ Bericht 7% gewijzigd door Digi2 op 21-01-2018 22:08:15 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_176874072
Frontpage: Olieproductie VS door het dak

Ze krijgen dat voor elkaar zelfs zonder sterke stijging van het aantal operatieve drilling rigs :') iets zegt me dat OPEC c.s. genaaid is.
We can't afford the illusion anymore
pi_176880121
Mooi.
pi_176969937
quote:
Factcheck: Is de elektrische auto een bedreiging voor de olie-industrie?

Minder dan 2 procent van het autopark voor personen min of meer elektrisch is. Slechts 1 op de 400 auto's is volledig elektrisch. En wereldwijd is de situatie nog minder rooskleurig, hoewel het in China wel heel hard gaat. Eind 2016 was slechts 0,2 procent van het wereldwijde wagenpark elektrisch waarvan ongeveer de helft volledig elektrisch.

Het is natuurlijk wel zo dat de ontwikkelingen hard gaan en dat veel automerken inzetten op deels of volledig elektrische modellen de komende jaren. Maar het duurt nog zeker twintig jaar voordat alle nieuw verkochte auto's in een vooruitstrevende regio als Europa helemaal elektrisch zijn.

En daar een moderne auto makkelijk vijftien jaar meegaat en het wagenpark wereldwijd nog groeit, zal het nog tot ver na 2060 duren voor de hele wereld elektrisch rijdt. De olie-industrie kan dus nog even achterover leunen.

En mocht de afname van het gebruik door auto's binnen 5 jaar al merkbaar zijn voor de olie-industrie, wordt dat waarschijnlijk direct gecompenseerd door de enorme groei van de luchtvaart. En elektrisch vliegen gaat nog even duren.
Elektrische autos en vrachtwagens worden als 1e in welvarende landen verkocht en daar zal het olieverbruik vermoedelijk snel dalen aankomende jaren. De meeste ontwikkelingslanden zullen echter een aanzienlijke toename aan olieverbruik laten zien. Het effect zal zijn dat welvarende landen minder last zullen hebben van sterke schommelingen van de olieprijs, het omgekeerde geldt voor de ontwikkelingslanden. China zet daarom stevig in op elektromobiliteit maar evengoed zal ook in China het olieverbruik komende jaren sterk toenemen.
We can't afford the illusion anymore
pi_177073505
Het aantal operatieve rigs in de VS is afgelopen week flink opgelopen. In 2019 is de VS waarschijnlijk de grootste olieproducent ter wereld met meer dan 11 miljoen vaten per dag. Omdat risico weer enigzins beprijst is sinds afgelopen week zal het goedkoop hedgen van olieproductie even wat lastiger zijn. De loterij zonder nieten voor shaleproducenten kan daardoor tijdelijk ophouden mocht risico voorlopig hoger beprijst blijven. Op langere termijn kunnen centrale banken zich geen hoge beprijzing van risico in de markt meer permiteren. Shale-oil producenten kunnen optimaal profiteren van zowel de Fed-put als de OPEC-put.

quote:
U.S. drillers boost oil rig count to highest nearly three years

The U.S. Energy Information Administration in February projected U.S. production would rise to a record high annual average of 10.6 million barrels per day in 2018 and 11.2 million bpd in 2019, up from 9.3 million bpd in 2017.


[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 10-02-2018 12:36:19 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_177361544
quote:
Oil Extends Drop Toward $60 as U.S. Inventories Seen Expanding

Crude in New York fell as much as 1.5 percent after futures on Wednesday closed lower for the first time in about a week. Inventories in American tanks and terminals probably increased by 2.9 million barrels last week, according to a Bloomberg survey before the Energy Information Administration’s release scheduled on Thursday. By contrast, the American Petroleum Institute was said to report they fell by 907,000 barrels.

Oil is struggling to regain the highs of January after a sell-off in global equities spread to commodities earlier this month. Rising U.S. crude output continues to be a major challenge for the Organization of Petroleum Exporting Countries to balance the market through production cuts.
600x-1.png
We can't afford the illusion anymore
pi_178128888
RT_com twitterde op dinsdag 27-03-2018 om 07:45:00 China launches highly anticipated petro-yuan to challenge USD dominance https://t.co/1H3N8Tavl5 https://t.co/H1psiZMvNE reageer retweet
RT_com twitterde op maandag 26-03-2018 om 11:38:07 Death of US dollar? China launches petro-yuan to challenge greenback’s dominance https://t.co/1H3N8Ts6JF https://t.co/RVW5NBpJPw reageer retweet
zerohedge twitterde op dinsdag 27-03-2018 om 11:49:25 'PetroYuan' Futures Launch With A Bang, Volume Dominates Brent As Big Traders Step In https://t.co/noZIGUdxeA reageer retweet
  dinsdag 27 maart 2018 @ 19:35:58 #38
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_178130182
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 maart 2018 18:26 schreef Houtenbeen het volgende:
RT_com twitterde op dinsdag 27-03-2018 om 07:45:00 China launches highly anticipated petro-yuan to challenge USD dominance https://t.co/1H3N8Tavl5 https://t.co/H1psiZMvNE reageer retweet
RT_com twitterde op maandag 26-03-2018 om 11:38:07 Death of US dollar? China launches petro-yuan to challenge greenback’s dominance https://t.co/1H3N8Ts6JF https://t.co/RVW5NBpJPw reageer retweet
zerohedge twitterde op dinsdag 27-03-2018 om 11:49:25 'PetroYuan' Futures Launch With A Bang, Volume Dominates Brent As Big Traders Step In https://t.co/noZIGUdxeA reageer retweet
Dit krijgt eigenlijk maar weinig aandacht verder, terwijl het toch wel een big deal is volgens mij op de lange termijn.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_178130326
quote:
2s.gif Op dinsdag 27 maart 2018 19:35 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Dit krijgt eigenlijk maar weinig aandacht verder, terwijl het toch wel een big deal is volgens mij op de lange termijn.
Ja, als dadelijk een aanzienlijk deel van de landen afstapt van de dollar, dan heeft de VS een groot probleem.
pi_178136167
De drilling rig count stijgt wat gezien de olieprijs en de daling van de bovengrondse olievoorraden niet verwondelijk is. Zolang de OPEC-put gehandhaafd blijft is er voor de shale-oil producers goede winst te behalen terwijl de risicos beperkt zijn.
quote:
Oil Jumped More Than $3 Last Week, US Rig Count Continues Climb

Friday's U.S. combined oil and gas rig count — provided by oilfield services provider Baker Hughes — increased by five, marking its fifth-straight increase. It moved the current count to 995 — its highest since April 2, 2015 (1,028), which was the last time the count was above 1,000. The count has had a considerable increase since a recent bottoming-out at 898 on Nov. 3, 2017. Friday's count was up 186 year-over-year (YoY), or 23.0 percent.
We can't afford the illusion anymore
pi_178803872
Het aantal actieve boorplatforms in de VS blijft toenemen wat gezien de huidige olieprijs niet verwonderlijk is. We bevinden ons ook in de pump fase van de pump&dump van de Saudi Aramco IPO.
quote:
The U.S. oil drilling rig count rose for the fourth week in a row

April 27 (Reuters) - The U.S. oil drilling rig count rose
for the fourth week in a row and ended the month sharply higher
as producers plan to boost output as they reap profits from
crude trading near three-year highs.
Drillers added five oil rigs in the week to April 27,
bringing the total count to 825, the highest level since March
2015, General Electric Co's Baker Hughes energy services
firm said in its closely followed report on Friday.
For the month, drillers added 28 oil rigs in April after
cutting two rigs in March. So far this year, the rig count has
risen by 78.
The U.S. rig count, an early indicator of future output, is
much higher than a year ago when 697 rigs were active. Energy
companies have been steadily increasing spending on drilling and
completions since mid-2016 when crude prices began recovering
from a two-year crash.
U.S. producers are accelerating shale drilling mostly in the
Permian Basin of west Texas and New Mexico, the largest U.S.
oilfield, and the Bakken in North Dakota, lifting the nation's
output this year to more than 10 million barrels per day (bpd),
a new record.
Drillers added three oil rigs in the Bakken this week,
boosting the total count in the basin to 56, the most since
December 2015.
The U.S. government expects oil output in the Bakken to rise
to 1.2 million bpd in May, its highest since 2015.
U.S. crude futures traded near $68 a barrel this
week, close to their highest since November 2014. So far this
year, futures have averaged $64, up sharply from averages of
$50.85 in 2017 and $43.47 in 2016.
We can't afford the illusion anymore
pi_179379950
Prijzen stijgen blijkbaar weer? Neem aan dat de Amerikaanse schalie-initiatieven als paddestoelen uit de grond springen.
pi_179426421
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 mei 2018 14:53 schreef Solstice1 het volgende:
Prijzen stijgen blijkbaar weer? Neem aan dat de Amerikaanse schalie-initiatieven als paddestoelen uit de grond springen.
Yep,
In een maand tijd zijn er 34 operatieve rigs bijgekomen, van 825 naar 859.

Oil rig count

OPEC en Rusland volgen dit natuurlijk ook op de voet en ik verwacht dat de productiebeperkingen dan ook ten einde lopen. Wat daarbij helpt is de snel dalende olieproductie van Venezuela. Naar mijn verwachting zal die verder zakken naar circa 1 miljoen vaten per dag in 2019 en op dat niveau enigzins stabiliseren. Sinds 2016 is de olieproductie van Venezuela dan teruggelopen met circa 1,5 miljoen vaten per dag wat vergeleken met de wereld olieproductie een substantiele hoeveelheid is.

[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 27-05-2018 18:11:16 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_179426671
quote:
EU-toezichthouder denkt dat dieselauto's 'binnen paar jaar' verdwenen zijn

Dieselauto's hebben hun langste tijd gehad. ''Ik denk dat ze binnen een paar jaar volledig verdwenen zijn", zegt eurocommissaris voor industrie Elzbieta Bieńkowska in een interview met persbureau Bloomberg.

De toezichthouder ziet het dieselschandaal rondom Volkswagen als keerpunt. De Duitse autofabrikant gaf in september 2015 toe op grote schaal te hebben gesjoemeld om dieselwagens in testen minder vervuilend te laten lijken dan ze zijn.

Dat heeft volgens de Poolse politica ''het sentiment in de samenleving over emissies en schone auto's" flink geraakt.

De veranderde perceptie kan de Europese Unie (EU), waar nog altijd ongeveer de helft van de auto's op diesel rijden, helpen bij de ambities een voorloper te worden op het vlak van elektrisch rijden.

Nu heeft Tesla nog een voortrekkersrol in de Verenigde Staten en is China in zijn eentje goed voor de helft van de verkopen van elektrische auto's.

Europese accu's
De Europese Commissie probeert samen met de industrie te zorgen dat er Europese accu's worden gefabriceerd. ''Het is het soort project dat een lidstaat niet alleen van de grond kan krijgen."

Volkswagen heeft het roer ook omgegooid. De automaker wil tegen 2025 jaarlijks drie miljoen elektrische auto's verkopen. Het bedrijf heeft 40 miljard euro uitgetrokken voor dat doel. De EU kan daar bij helpen door beleid aan te passen, maar productiedoelen, zoals in China, gaan een brug te ver.

Vorige week steunden lidstaten een aanpassing van de regels waardoor de Europese Commissie meer zeggenschap krijgt bij het keuren van auto's. Fabrikanten kunnen daardoor tot 30.000 euro boete per auto krijgen en gedwongen worden tot terugroepacties. Nu gebeurt dat nog meestal per lidstaat en fabrikanten hebben vaak veel invloed bij overheden.
I.p.v. diesel zullen de meeste autorijders voorlopig kiezen voor een benzine-wagen want het aanbod aan betaalbare elektrische autos met een ruime actieradius is erg beperkt, laat staan de leverbaarheid.
We can't afford the illusion anymore
pi_179432569
Ach de lagere vraag naar diesel vanuit personenauto’s komt goed uit ivm verwachte hogere vraag vanuit maritieme hoek. Vanaf 2020 beperkingen op zwaveluitstoot en dus minder vraag naar stookolie en men denkt dat dit dan door gasolie/diesel vervangen zal worden. Benzinevraag zal substantieel stijgen maar is voornamelijk lokale productie, terwijl diesel geÔmporteerd werd. Benieuwd naar de overheid, die de hogere wegenbelasting op diesel zag als melkkoe en hoe die om zal gaan met die dalende inkomsten..
pi_179432571
Uiteindelijk uit de olie maar dat zal nog wel even duren.
pi_179432849
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2018 20:45 schreef lvw88 het volgende:
Benieuwd naar de overheid, die de hogere wegenbelasting op diesel zag als melkkoe en hoe die om zal gaan met die dalende inkomsten..
Voorlopig draait de economie goed en kunnen ze de dalende inkomsten daarmee compenseren. De bufferende werking van de gasbaten is ondertussen echter ook weggevallen. All in all is de nederlandse economie steeds minder toekomstbestendig aan het worden. In Den haag weten ze dat ook en wijzen er zelfs op. Vandaar dat men de staatsschuld snel sterk wil terugdringen om zo bij economische tegenwind niet al snel drastisch in de uitgaven te moeten snijden of de premie&belastingdruk nog verder verhogen.
We can't afford the illusion anymore
pi_179442421
quote:
Opec and Russia Best Not Poke the Shale Oil Bear

Here’s one under-reported factor that may explain Russian and Saudi Arabian willingness to turn their backs on almost 18 months of Opec oil supply cuts – the spread between Brent crude and West Texas Intermediate has reached its widest level in three years:

The simple reason for this is that the shale oil boom has left crude sloshing around the U.S., resulting in a local oversupply. While Brent prices have risen some 14 percent over the past three months, WTI is up just 7.5 percent and Midland crude – the version of WTI priced in the booming Permian basin rather than the benchmark delivery point in Cushing, Oklahoma -- is down 4.8 percent.
Behalve het risico voor Rusland en OPEC langdurig marktaandeel te verliezen door een versnellende Shale-oil boom speelt ook de toenemende beschikbaarheid van alternatieven vermoedelijk een rol. Des te hoger de olieprijs des te aantrekkelijker alternatieven worden en ook dat kan aan het marktaandeel knabbelen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 28-05-2018 10:53:17 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_180412358
Aardolie is vandaag behoorlijk in prijs gedaald.
quote:
Commodities

WTI Crude Oil (Nymex)
USD/bbl. 70.58 -3.53 -4.76%

Brent Crude (ICE)
USD/bbl. 74.04 -4.82 -6.11%
We can't afford the illusion anymore
pi_180420780
Mooi.
pi_180421315
Ach laatste dagen al flink gestegen door minder export uit LibiŽ en zorgen over Iraanse dreiging t.o.v. sluiting van de straat van Hormuz. Dit is een goede correctie. Handelsconflicten tussen de VS en China/EU kunnen economische groei remmen en dus minder vraag naar olie. Zo houden we een goede balans rond 70-75$ per vat.
pi_180528849
quote:

Olieprijzen nemen duikvlucht na handelszorgen


De olieprijzen zijn maandag hard omlaaggegaan. Handelszorgen en vooral berichten dat oliegrootmacht Saoedi-ArabiŽ bereid is meer olie te leveren aan klanten in AziŽ zetten de markt onder druk.

De olieprijzen zakten meer dan 4 procent. Twee weken geleden werd nog het hoogste niveau in ruim drie jaar bereikt.
WTI Crude Oil (Nymex)
USD/bbl. 68.07

Brent Crude (ICE)
USD/bbl. 72.18
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 17 juli 2018 @ 07:54:49 #53
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_180529136
Wat kan ik zeggen, we doen ons best om zoveel mogelijk te produceren :D

*bovenstaande is de persoonlijke mening van de poster, en niet het officiŽle standpunt van saudi aramco
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
  donderdag 26 juli 2018 @ 15:02:14 #54
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_180743901
https://www.google.com/am(...)le/amp/idUSKBN1KF0XN

Ooh dat is wel serieus, houthis die met de olie export fucken
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_181163239
quote:
Opec: vraag naar onze olie daalt volgend jaar

De belangrijkste olieproducerende landen verwachten dat er volgend jaar minder vraag zal zijn naar hun olie. Rivalen van het machtsblok pompen namelijk meer olie op dan verwacht.
Vooral China zal volgend jaar meer olie produceren dan in eerste instantie werd aangenomen, meldt de OPEC. Dit jaar alleen al pompen de landen die nŪet bij de oliekartel OPEC zijn aangesloten 73.000 extra vaten per dag op, een stijging van ruim 2 miljoen vaten ten opzichte van vorig jaar.

En omdat er in onder andere China meer geproduceerd zal worden, is er minder olie van de OPEC nodig.
Balanceeract tussen tekort en aanbod

Het kartel, onder aanvoering van Saudi-ArabiŽ, voert altijd een balanceeract uit om precies zoveel olie op te pompen dat er geen overaanbod ontstaat (waardoor de prijs zou dalen), maar ook geen tekort (waardoor de prijs enorm zou stijgen). Als dat laatste gebeurt, helpt het Amerikaanse schalieolieproducenten in het zadel en worden alternatieve energiebronnen aantrekkelijker.

Om het evenwicht te bewaren, zal volgend jaar iets meer dan 32 miljoen vaten olie per dag opgepompt moeten worden door de OPEC om aan de wereldwijde vraag te voldoen. Dat is een daling van 800.000 vaten per dag ten opzichte van de vraag dit jaar.

Productie opvoeren
In juni besloot de OPEC nog om de productie van olie op te voeren, vanwege de fors gestegen olieprijs. Toen al was de verwachting dat de voorgenomen verhoging van 1 miljoen vaten per dag niet zou lukken.

In LibiŽ, Iran en Venezuela werd minder opgepompt. Ook in Saudi-ArabiŽ werd minder opgepompt. Het land verlaagde de productie met ruim 52.000 vaten per dag om zo niet de markt te overspoelen, schrijft Reuters. In andere OPEC-landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Angola, Algerije en Irak werd de productie opgevoerd.

Brandstofprijs omhoog
De ontwikkelingen op de oliemarkt zorgen zeer waarschijnlijk voor zure gezichten bij de pomp, want de olieprijs kon dit jaar wel eens harder stijgen dan verwacht, meldde ABN Amro vorige week al.

De bankiers analyseerden de markt en verwachten dat de prijs van een vat olie volgend jaar stijgt tot zo'n 85 dollar. Op dit moment kost een vat Brent-olie 73 dollar. De hogere olieprijs zorgt ook voor duurdere brandstof, ook al is de brandstofprijs uit meer componenten opgebouwd dan alleen de prijs van ruwe olie.
OPEC verliest dus echt marktaandeel en dat is de prijs voor het proberen reguleren van de markt. Mja, minder vaten tegen een flink hogere prijs is nog altijd beter. De stijgende shale-oil productie in de VS loopt tegen infrastructurele en personeels problemen op. Mijn prognose is nog steeds dat de VS volgend jaar of eind dit jaar de grootste olieproducent ter wereld wordt na S.A. en Rusland.

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 13-08-2018 21:51:00 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_181936818
Frontpage: VS grootste olieproducent ter wereld
quote:
Voor het eerst sinds 1973 zijn de Verenigde Staten weer de grootste ruwe olieproducent ter wereld, groter dan Rusland en groter dan Saoedi-ArabiŽ. De afgelopen tien jaar verdubbelde de productie van het zwarte goud.
Prognose is uitgekomen. De productie van de VS kan nog veel verder toenemen binnen de huidige prijsrange, de belemmerende factor is nu vooral gekwalificeerd personeel. Dit heeft grote geopolitieke gevolgen die al zichtbaar zijn.
We can't afford the illusion anymore
pi_181937773
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2018 10:30 schreef Digi2 het volgende:
Frontpage: VS grootste olieproducent ter wereld

[..]

Prognose is uitgekomen. De productie van de VS kan nog veel verder toenemen binnen de huidige prijsrange, de belemmerende factor is nu vooral gekwalificeerd personeel. Dit heeft grote geopolitieke gevolgen die al zichtbaar zijn.
Vertel eens wat meer over die geopolitieke gevolgen, als je wilt.
pi_181938111
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2018 11:21 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Vertel eens wat meer over die geopolitieke gevolgen, als je wilt.
De macht van de OPEC is gereduceerd evenals die van Rusland vandaar ook dat OPEC&Rusland gezamelijk tot een reductie van de olieproductie kwamen na een langdurige dramatische prijsval. Veruit de grootste aardolie importeur met circa 14 miljoen vaten per dag is nu de EU, China daarna met circa 8 mbpd. S.A. was voorheen de enige grote swingproducer maar de dynamiek van de shaleoil winning heeft dat grotendeels overgenomen. Shaleprojecten kunnen in korte tijd gestopt of juist geactiveerd worden en zelfs gereactiveerd d.m.v. bijv. refracking. Mits er voldoende personeels aanwas is kan binnen de huidige prijsrange de jaarlijkse productie in de VS met 1 mbpd blijven toenemen. De toenemende vraag naar aardolie komt vooral uit koopkracht arme landen, hierdoor vindt een erosie aan pricing power plaats. Dit heeft tot gevolg dat hogere prijzen sneller tot vraaguitval leiden.

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 16-09-2018 12:16:53 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_181940867
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2018 11:45 schreef Digi2 het volgende:

[..]

De macht van de OPEC is gereduceerd evenals die van Rusland vandaar ook dat OPEC&Rusland gezamelijk tot een reductie van de olieproductie kwamen na een langdurige dramatische prijsval. Veruit de grootste aardolie importeur met circa 14 miljoen vaten per dag is nu de EU, China daarna met circa 8 mbpd. S.A. was voorheen de enige grote swingproducer maar de dynamiek van de shaleoil winning heeft dat grotendeels overgenomen. Shaleprojecten kunnen in korte tijd gestopt of juist geactiveerd worden en zelfs gereactiveerd d.m.v. bijv. refracking. Mits er voldoende personeels aanwas is kan binnen de huidige prijsrange de jaarlijkse productie in de VS met 1 mbpd blijven toenemen. De toenemende vraag naar aardolie komt vooral uit koopkracht arme landen, hierdoor vindt een erosie aan pricing power plaats. Dit heeft tot gevolg dat hogere prijzen sneller tot vraaguitval leiden.
Ja ok, ze hebben dus minder eisen te stellen voorlopig of misschien wel definitief. Zou goed zijn voor de wereld. Uit zich dat er al in dat ze minder voor elkaar krijgen bij andere landen? Hoop vooral dat het kwaad dat Saudi-ArabiŽ heet eens wat ingedamd gaat worden.
pi_181941800
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2018 14:08 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Ja ok, ze hebben dus minder eisen te stellen voorlopig of misschien wel definitief. Zou goed zijn voor de wereld. Uit zich dat er al in dat ze minder voor elkaar krijgen bij andere landen? Hoop vooral dat het kwaad dat Saudi-ArabiŽ heet eens wat ingedamd gaat worden.
Het bewind van S.A. wil S.A. moderniseren. Hoe serieus en haalbaar dat is daar zijn twijfels over. Veel waarschijnlijker is dat ze na het achterblijven van de industriele revolutie ook achterblijven bij de technologische revolutie. Kans is groot dat het extremisme hierdoor gaat toenemen want een eigenschap zoals zelfreflectie is bij de betrokken culturen bijna non-existent naar mijn idee. De oorzaak van de problemen zal vooral naar buiten geprojecteerd worden.
We can't afford the illusion anymore
pi_181948732
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2018 14:51 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Het bewind van S.A. wil S.A. moderniseren. Hoe serieus en haalbaar dat is daar zijn twijfels over. Veel waarschijnlijker is dat ze na het achterblijven van de industriele revolutie ook achterblijven bij de technologische revolutie. Kans is groot dat het extremisme hierdoor gaat toenemen want een eigenschap zoals zelfreflectie is bij de betrokken culturen bijna non-existent naar mijn idee. De oorzaak van de problemen zal vooral naar buiten geprojecteerd worden.
Zou een hoop schelen als ze dat extremisme niet meer wereldwijd zouden kunnen verspreiden, vanwege financiŽle chaos.
pi_182244162
De aardolieprijzen zijn afgelopen maanden flink gestegen.

WTI Crude Oil (Nymex)
USD/bbl. 73.25 +1.13 +1.57% Nov 2018
Brent Crude (ICE)
USD/bbl. 82.73 +1.35 +1.66% Dec 2018

quote:
https://www.investing.com(...)ply-concerns-1627981
Prices of oil have been rising in recent months over concern of tightening supply due to U.S. sanctions against Tehran, which have already caused Iran’s crude exports to fall
quote:
U.S. shale oil production to rise to 7.6 million barrels per day in October
EIA said producers drilled 1,520 wells and completed 1,282 in the biggest shale basins in August, leaving total drilled but uncompleted wells up 238 at a record high 8,269, according to data going back to December 2013.

That was the most wells drilled and completed in a month since early 2015, according to EIA data.


[ Bericht 11% gewijzigd door Digi2 op 01-10-2018 00:41:54 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_182248442
Daalt wel weer naarmate de VS meer gaan fracken, gok ik.
pi_182316497
quote:
‘Tesla Model 3 is putting pressure on the market’, admits BMW
Many have pinned Tesla’s Model 3 to be an important competitor to the BMW 3 Series and the vehicle is already being quite disruptive in the segment.

Now BMW itself admits this as it reports its U.S. sales.

Bernhard Kuhnt, chief executive officer of BMW North America, said in an interview yesterday (via Bloomberg):

“Tesla is now ramping up their volumes, and it’s putting pressure on that market segment. In that environment, I’m very, very pleased to say we were up.”

BMW’s sales of midsize sedans have been down in the US this year, but the German automaker’s overall sales were slightly up last month in the country, which is what Kuhnt is referring to.

Both Mercedes-Benx and Lexus saw a significant drop in sales during the same period.

On the other hand, Tesla saw an important increase in sales in the U.S. – mainly thanks to its ramp-up of Model 3 production and the fact that the automaker is concentrating deliveries only in the U.S. and Canada.

Earlier this week, Tesla confirmed a production of about 53,000 Model 3s and it delivered even more.

BMW’s 3 Series is seen as one of the biggest losers in the rise of the Model 3. Last quarter, Tesla reported that BMW’s popular sedan was listed in the top 5 cars Model 3 buyers are trading in.

It’s now the first time that BMW admitted that Tesla is pressuring them.
De gestage opmars van elektrische autos zal het aardolieverbruik langzaam maar zeker tegenwicht gaan bieden. Met name westerse landen en China zullen daarbij voorop gaan. De EU wil de CO2 normen verder gaan aanscherpen wat ook behulpzaam kan zijn.

EU lawmakers back 40 percent CO2 cut for cars, vans by 2030
We can't afford the illusion anymore
pi_182867272
quote:
U.S. Passes Russia -- Briefly -- to Become Top Oil Producer

The U.S. surpassed Russia in August to claim the title of world’s top oil producer, with the largest year-on-year output increase in U.S. history.

Output rose to a record 11.346 million barrels a day, according to a monthly report issued Thursday by the U.S. Energy Information Administration. Russia pumped 11.21 million in August, according to its Oil Ministry data.

U.S. supply surged by 2.1 million barrels from August 2017, the largest recorded increase in data going back to 1920, according to EIA. Oil companies boosted shale drilling in Texas, Colorado and other states in response to a 48 percent rally in prices. U.S. Gulf of Mexico production hit a record high, as did New Mexico, which has benefited from massive growth in the Permian Basin.

The reign as world’s biggest oil producer may be short-lived: Russia in September produced 11.37 million barrels a day and they may be above 11.4 million in October. Saudi Arabia and Russia pledged to pump more oil to offset declines in Venezuela and plug any supply shortfalls from U.S. sanctions on Iran
713x-1.png

Blijkbaar pompen ook S.A. en Rusland flink wat aardolie in de markt mogelijk vooral om marktaandeel te behouden. Uit de grafiek valt op te maken dat de VS de productie van shale-oil in rap tempo verhoogt. De huidige olieprijs is zodanig hoog dat veel shaleprojecten erg rendabel zijn. Een prijs ruim boven de $60 per vat leidt tot een sterke stijging van shale-oil productie wat al lange tijd duidelijk is geworden. De sweet spots laten de slimme producers ondertussen natuurlijk steeds meer met rust want daar kan men dan op teruggrijpen mocht de aardolieprijs behoorlijk dalen zodat je ook dan je schulden kan blijven financieren. Ondertussen is er weer een dalende trend ingezet van de aardolieprijs. Voor brent betaald men aanzienlijk meer dan voor WTI, de oorzaak hiervan is mij onbekend.

WTI Crude Oil (Nymex)
USD/bbl. 64.86

Brent Crude (ICE)
USD/bbl. 75.47

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 31-10-2018 22:59:50 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_182869839
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 22:54 schreef Digi2 het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Blijkbaar pompen ook S.A. en Rusland flink wat aardolie in de markt mogelijk vooral om marktaandeel te behouden. Uit de grafiek valt op te maken dat de VS de productie van shale-oil in rap tempo verhoogt. De huidige olieprijs is zodanig hoog dat veel shaleprojecten erg rendabel zijn. Een prijs ruim boven de $60 per vat leidt tot een sterke stijging van shale-oil productie wat al lange tijd duidelijk is geworden. De sweet spots laten de slimme producers ondertussen natuurlijk steeds meer met rust want daar kan men dan op teruggrijpen mocht de aardolieprijs behoorlijk dalen zodat je ook dan je schulden kan blijven financieren. Ondertussen is er weer een dalende trend ingezet van de aardolieprijs. Voor brent betaald men aanzienlijk meer dan voor WTI, de oorzaak hiervan is mij onbekend.

WTI Crude Oil (Nymex)
USD/bbl. 64.86

Brent Crude (ICE)
USD/bbl. 75.47
Het feit dat er zoveel Amerikaanse olie is zorgt voor flink lagere prijs van WTI. Brent olie is nog altijd minder aanbod van, hoewel De UK en Noorwegen wel bezig zijn met meer nieuwe projecten in de Noordzee..
pi_182872904
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2018 15:06 schreef Digi2 het volgende:

[..]

De gestage opmars van elektrische autos zal het aardolieverbruik langzaam maar zeker tegenwicht gaan bieden. Met name westerse landen en China zullen daarbij voorop gaan. De EU wil de CO2 normen verder gaan aanscherpen wat ook behulpzaam kan zijn.

EU lawmakers back 40 percent CO2 cut for cars, vans by 2030
De EU wil met name af van zijn afhankelijkheid van vijandige staten rondom haar heen.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_182882734
De oliemarkt is bezig met een rollercoaster ride, de volatiliteit lijkt aanzienlijk toegenomen.

Index Units Price Change %Change Contract
WTI Crude Oil (Nymex)
USD/bbl. 63.36 -1.95 -2.99% Dec 2018

Brent Crude (ICE)
USD/bbl. 72.66 -2.38 -3.17% Jan 2019
quote:
OPEC-leden hebben olieproductie in oktober fors opgevoerd

De bij het oliekartel OPEC aangesloten landen hebben de olieproductie in oktober fors opgevoerd. Vooral Saoedi-ArabiŽ en LibiŽ pompten flink meer olie op. Dat gebeurde kort voordat nieuwe sancties tegen Iran in werking traden. De olieprijzen gingen, nadat de raming naar buiten kwam, stevig omlaag.

De OPEC-leden pompten de voorbije maand dagelijks gemiddeld 33,33 miljoen vaten olie op. Dat betekende een gemiddelde toename van 430.000 vaten olie per dag. Daarmee kwam de productie van het kartel op het hoogste niveau sinds november 2016 uit, kort voordat besloten werd de productie in te dammen om daarmee de prijzen te stutten.

Sinds afgelopen zomer lijken de landen minder geneigd om de productie te beperken. Door de sancties tegen Iran die dit weekend ingaan, vrezen de olieproducenten dat er nog voor het einde van het jaar tekorten kunnen ontstaan.

Ook Rusland, dat geen lid is van de OPEC maar zich wel aan de productiebeperkingen hield, lijkt weer meer te produceren.


[ Bericht 13% gewijzigd door Digi2 op 01-11-2018 20:16:03 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_183132964
Heftige daling van de aardolieprijs vandaag.

Energy
WTI Crude Oil (Nymex)_____Contract
USD/bbl. 54.99 -4.94 -8.24% Dec 2018
Brent Crude (ICE)
USD/bbl. 64.89 -5.23 -7.46% Jan 2019
quote:
Olieprijzen gedaald met meer dan 6 procent

Landen van oliekartel OPEC zijn al met plannen gekomen om de productie te verlagen om daarmee de prijs te stutten. Dat is tegen het zere been van de Amerikaanse president Donald Trump, die lage olieprijzen als een zegen ziet. Volgens hem zouden de prijzen, gelet op de huidige voorraden, nog verder moeten dalen.
We can't afford the illusion anymore
pi_183141445
Waar zijn de "deskundigen" op FOK gebleven die Peak-oil voorspelden en een als maar oplopende olieprijs :)
Zoals ik al eerder heb uiteengezet: de olieprijs is onvoorspelbaar, de prijs is van teveel factoren afhankelijk. En zelfs als er gezegd wordt door OPEC dat de productie omlaag zal gaan daalt de prijs toch.
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
  woensdag 14 november 2018 @ 13:39:25 #71
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_183142283
Wat ik me nou altijd afvraag; wat is nou een sterkere factor voor landen om meer te investeren in groene energie. Een hele lage olieprijs (waardoor olie bedrijven zelf andere geldbronnen gaan zoeken) of juist een hele hoge prijs waardoor alternatieven aantrekkelijker worden.

En is een hoge olieprijs juist niet goed voor de beurs? (meer winst) of doet het zoveel industrieen pijn dat het juist voor een minder hoge beurs zorgt.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_183142596
quote:
2s.gif Op woensdag 14 november 2018 13:39 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Wat ik me nou altijd afvraag; wat is nou een sterkere factor voor landen om meer te investeren in groene energie. Een hele lage olieprijs (waardoor olie bedrijven zelf andere geldbronnen gaan zoeken) of juist een hele hoge prijs waardoor alternatieven aantrekkelijker worden.
Een lage ruwe olieprijs betekent niet automatisch dat raffinaderijen minder gaan verdienen. En een lage olieprijs werkt vraag (een beetje) in de hand.
Een hoge olieprijs zal eerder groene alternatieven bevorderen.
Maar juist door de onzekerheid in de prijs, zul je niet zo gauw grote investeringen in alternatieve energie zien (want die schrijven af over 30 jaar), behalve als je natuurlijk subsidie ontvangt (windmolens)
Voorlopig zal olie nog een belangrijke rol blijven spelen
quote:
En is een hoge olieprijs juist niet goed voor de beurs? (meer winst) of doet het zoveel industrieen pijn dat het juist voor een minder hoge beurs zorgt.
Vaak wordt het omgekeerd geduid, als de olieprijs omlaag gaat wordt het vaak gezien als een vraag afname en "dus" een vermindering van de economische activiteit.
Andersom is het voor oliebedrijven als Shell ( die o.a. ook speculeert met ruwe olie) vaak een voordeel. Maar luchtvaartbedrijven ondervinden een duidelijk negatieve impuls.

Een langdurig hogere olieprijs werkt de inflatie in de hand omdat naast olieproducten ook alle andere producten door vervoer of grondstof duurder worden.
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
  woensdag 14 november 2018 @ 14:05:20 #73
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_183142850
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2018 13:53 schreef Oud_student het volgende:

[..]

Een lage ruwe olieprijs betekent niet automatisch dat raffinaderijen minder gaan verdienen. En een lage olieprijs werkt vraag (een beetje) in de hand.
Een hoge olieprijs zal eerder groene alternatieven bevorderen.
Maar juist door de onzekerheid in de prijs, zul je niet zo gauw grote investeringen in alternatieve energie zien (want die schrijven af over 30 jaar), behalve als je natuurlijk subsidie ontvangt (windmolens)
Voorlopig zal olie nog een belangrijke rol blijven spelen

[..]

Vaak wordt het omgekeerd geduid, als de olieprijs omlaag gaat wordt het vaak gezien als een vraag afname en "dus" een vermindering van de economische activiteit.
Andersom is het voor oliebedrijven als Shell ( die o.a. ook speculeert met ruwe olie) vaak een voordeel. Maar luchtvaartbedrijven ondervinden een duidelijk negatieve impuls.

Een langdurig hogere olieprijs werkt de inflatie in de hand omdat naast olieproducten ook alle andere producten door vervoer of grondstof duurder worden.
Bedankt!
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_183318889
quote:
Texas Is About to Create OPEC's Worst Nightmare

An infestation of dots, thousands of them, represent oil wells in the Permian basin of West Texas and a slice of New Mexico. In less than a decade, U.S. companies have drilled 114,000. Many of them would turn a profit even with crude prices as low as $30 a barrel.

OPEC’s bad dream only deepens next year, when Permian producers expect to iron out distribution snags that will add three pipelines and as much as 2 million barrels of oil a day

“The Permian will continue to grow and OPEC needs to learn to live with it,’’ said Mike Loya, the top executive in the Americas for Vitol Group, the world’s largest independent oil-trading house.

The U.S. energy surge presents OPEC with one of the biggest challenges of its 60-year history. If Saudi Arabia and its allies cut production when they gather Dec. 6 in Vienna, higher prices would allow shale to steal market share. But because the Saudis need higher crude prices to make money than U.S. producers, OPEC can’t afford to let prices fall.

Cartel Decision
Even so, Saudi Arabia’s output swelled to a record this month, according to industry executives. That means the three biggest producers -- the U.S., Russia and Saudi Arabia -- are pumping at or near record levels.

A similar scenario unfurled in 2016, when Saudi output rocketed just before OPEC agreed to cuts. This time the cartel’s 15 members, and allies including Russia, Mexico and Kazakhstan, will discuss the possibility of their second retreat from booming American production in three years.

OPEC helped create the monster that haunts its sleep. After it flooded the market in 2014, oil prices crashed, forcing surviving U.S. shale producers to get leaner so they could thrive even with lower oil prices. As prices recovered, so did drilling.

By the end of 2019, total U.S. oil production -- including so-called natural gas liquids used in the petrochemical industry -- is expected to rise to 17.4 million barrels a day, according to the U.S. Energy Information Administration. At that level, American net imports of petroleum will fall in December 2019 to 320,000 barrels a day, the lowest since 1949, when Harry Truman was in the White House. In the oil-trading community, the expectation is that, perhaps for just a single week, the U.S. will become a net oil exporter, something that hasn’t happened for nearly 75 years.
Shale-oil producers zullen door de ervaringen wijzer geworden er vaker voor kiezen hun productie verder in de toekomst te hedgen door termijncontracten op de beurzen te schrijven. Bovendien kunnen ze als de olieprijzen relatief hoog zijn de winning uit sweetspots stoppen en die reserves gaan aanspreken om een periode van langduriger lager olieprijzen te kunnen doorstaan. Indien OPEC c.s. opnieuw de olieproductie beperken om hogere olieprijzen te krijgen zal dat de shale-oil productie nog verder stimuleren met verder marktverlies tot gevolg. De vraag rijst ondertussen of OPEC c.s. het zich nog wel kunnen veroorloven steeds meer marktaandeel te verliezen aan shale-oil terwijl de prijzen uiteindelijk toch weer dalen? Minder vaten tegen lagere prijzen kunnen de keerzijde zijn welke een zeer kostbare aangelegenheid wordt.
China importeert nu meer aardolie dan de VS en in de niet al te verre toekomst kan de VS zelfs een netto aardolie exporteur worden.

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 23-11-2018 10:25:14 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_183319224
WTI nu al op 53,27 tendens dalend :)
Ik denk goede zaak voor de economie en de consumenten (als het voordeel ook maar wordt doorgegeven)
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
pi_183319512
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 november 2018 09:53 schreef Oud_student het volgende:
WTI nu al op 53,27 tendens dalend :)
Ik denk goede zaak voor de economie en de consumenten (als het voordeel ook maar wordt doorgegeven)
Voor met name westerse en aziatische consumenten is dit prettig maar China ervaart ondertussen een toenemende afhankelijkheid van aardolie producerende landen. De snelle transitie van China naar elektromobiliteit kan daarom weinig verbazen.
We can't afford the illusion anymore
  vrijdag 23 november 2018 @ 10:14:50 #77
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_183319598
Olie is nog lang niet uitgebannen. Vliegverkeer neemt alleen maar toe, scheepvaart, delven van grondstoffen, plastic industrie kleding en verpakkingen, in NL is elektrisch rijden in opkomst de rest vd wereld rijdt nog decennia met de verbrandingsmotor.
pi_183319741
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 november 2018 09:34 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Shale-oil producers zullen door de ervaringen wijzer geworden er vaker voor kiezen hun productie verder in de toekomst te hedgen door termijncontracten op de beurzen te schrijven. Bovendien kunnen ze als de olieprijzen relatief hoog zijn de winning uit sweetspots stoppen en die reserves gaan aanspreken om een periode van langduriger lager olieprijzen te kunnen doorstaan. Indien OPEC c.s. opnieuw de olieproductie beperken om hogere olieprijzen te krijgen zal dat de shale-oil productie nog verder stimuleren met verder marktverlies tot gevolg. De vraag rijst ondertussen of OPEC c.s. het zich nog wel kunnen veroorloven steeds meer marktaandeel te verliezen aan shale-oil terwijl de prijzen uiteindelijk toch weer dalen? Minder vaten tegen lagere prijzen kunnen de keerzijde zijn welke een zeer kostbare aangelegenheid wordt.
China is nu de grootste aardolie importeur en in de niet al te verre toekomst kan de VS zelfs een netto aardolie exporteur worden.
Zou mooi zijn als de golfstaten inclusief Rusland zo op termijn failliet raken. Dan kun je eindelijk alle banden doorbreken.
pi_183319837
quote:
Olieprijzen naar laagste niveau in een jaar tijd

Olieprijzen zijn gedaald naar het laagste niveau in een jaar tijd. Sinds begin oktober hebben de olieprijzen een flinke daling gemaakt.

Voor een vat ruwe Brent-olie wordt vrijdagochtend 61,52 dollar betaald, een daling van 30 procent ten opzichte van het hoogtepunt van 86,74 dollar in oktober.

Sinds december is de prijs van Brent-olie niet zo laag. Voor een vat Amerikaanse WTI-olie wordt deze vrijdag 52,84 dollar betaald, het laagste niveau in ruim een jaar.

De flinke dalingen zijn vooral opmerkelijk doordat handelaren uitgingen van hogere prijzen. Door Amerikaanse sancties kwam de Iraanse olie-export dit jaar bijvoorbeeld onder druk te staan, hoewel onder meer China en India nog steeds Iraanse olie mogen kopen.

Productie naar recordhoeveelheden
Maar onder druk van de Amerikaanse president Donald Trump verhoogde Saoedi-ArabiŽ, de op twee na grootste olieproduct, de productie juist. Ook de Verenigde Staten zelf, inmiddels de grootste olie-producent ter wereld, heeft de productie opgeschroefd naar recordhoeveelheden.

Trump bedankte woensdag in een opmerkelijke tweet nog Saoedi-ArabiŽ voor de lagere olieprijzen. Sommige andere landen hebben juist sancties opgelegd aan Saoedi-Arabische staatsburgers om de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Maar Trump heeft maatregelen tegen het Arabische koninkrijk altijd van de hand gewezen.
Tsja, en de VS is geen lid van OPEC wat ondertussen dus echt problematisch begint te worden voor OPEC c.s.
We can't afford the illusion anymore
  vrijdag 23 november 2018 @ 10:31:13 #80
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_183319859
Bovendien is electrisch rijden in NL alleen in opkomst bij de leaserijders vanwege het belastingvoordeel. Jan Modaal met zijn privť auto rijdt nog jaren door met een ouwe bak op benzine.
pi_183319897
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 november 2018 10:24 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Zou mooi zijn als de golfstaten inclusief Rusland zo op termijn failliet raken. Dan kun je eindelijk alle banden doorbreken.
Reken dan maar op een invasie van migranten vanuit het M.O. naar west-europa. Wie denkt dat wij daar weinig van zullen merken heeft boter op zijn hoofd.
We can't afford the illusion anymore
pi_183319914
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 november 2018 10:33 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Reken dan maar op een invasie van migranten vanuit het M.O. naar west-europa. Wie denkt dat wij daar weinig van zullen merken heeft boter op zijn hoofd.
Niet ons probleem zou ik zeggen, maar ik ken onze politici. Je blijft er i.i.g. last van houden of ze sponsoren de jihad, of je krijgt ze zelf over de vloer.
  vrijdag 23 november 2018 @ 15:45:53 #83
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_183326335
Blijft rap naar beneden gaan!
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  vrijdag 23 november 2018 @ 15:50:50 #84
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_183326435
quote:
2s.gif Op vrijdag 23 november 2018 15:45 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Blijft rap naar beneden gaan!
Mooi ik ga zo nog ff bijtanken!
  vrijdag 23 november 2018 @ 15:55:11 #85
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_183326515
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 november 2018 15:50 schreef kaasplankje het volgende:

[..]

Mooi ik ga zo nog ff bijtanken!
Oh? Mij is altijd hier verteld dat benzineprijzen altijd wel mee omhoog gaan maar nooit omlaag.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_183327855
quote:
2s.gif Op vrijdag 23 november 2018 15:45 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Blijft rap naar beneden gaan!
Blijkbaar :Y
quote:
WTI Crude Oil(Nymex)%Change |Contract
USD/bbl. 51.02 -3.61 -6.61% Jan 2019

Brent Crude (ICE)
USD/bbl. 58.80 -3.80 -6.07% Jan 2019
We can't afford the illusion anymore
pi_183414111

quote:
The price of a barrel of oilsands crude has fallen to $13.46 US, prompting the first calls for mandatory production cuts since the 1980s. Alberta Premier Rachel Notley says it has become a "very, very serious problem" for the country's economy.
Er is blijkbaar gebrek aan raffinage capaciteit voor de zware bitumineuze olie. 2 grotere leveranciers van dergelijke aardolie zijn Canada en Venezuela. De grote hoeveelheid WTI olie die langdurig beschikbaar is maakt het aantrekkelijk voor raffinaderijen de installaties om te bouwen naar WTI raffinage aangezien de toevoer van venezolaanse aardolie sterk daalt en erg onzeker is. Tarsand exploitatie in Canada is kostbaar en kan moeilijk concurreren wanneer de aardolieprijzen langdurig onder druk staan. De leveringszekerheid van dergelijke olie levert vraagtekens op voor raffinaderijen.
We can't afford the illusion anymore
  maandag 3 december 2018 @ 12:28:55 #88
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_183511896
https://www.nu.nl/economi(...)ngsverband-opec.html

Qatar stapt uit de OPEC. Groot nieuws? is dit het echte begin van het einde van de OPEC? Of zal het wel loslopen.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_183514175
quote:
2s.gif Op maandag 3 december 2018 12:28 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
https://www.nu.nl/economi(...)ngsverband-opec.html

Qatar stapt uit de OPEC. Groot nieuws? is dit het echte begin van het einde van de OPEC? Of zal het wel loslopen.
Quatar is een relatief kleine aardolie producent. Rusland en Canada zoeken juist toenadering tot OPEC vanwege de enorme veranderingen die shale-oil teweeg brengt. De opkomende elektromobiliteit gaat daarnaast in de nabije toekomst ook invloed hebben op de aardoliemarkt als deze echt serieuze proporties gaat aannemen.
We can't afford the illusion anymore
pi_183597855
quote:
OPEC bereikt akkoord met bondgenoten over verlaging olieproductie

Oliekartel OPEC is in samenspraak met bondgenoten tot een akkoord gekomen over de verlaging van de olieproductie, melden bronnen rond de olievergaderingen van vrijdag in Wenen.

De dagelijkse productie wordt in totaal ingeperkt met 1,2 miljoen vaten.
De OPEC-landen zullen gezamenlijk 800.000 olievaten per dag minder gaan produceren. Iran wordt vanwege de Amerikaanse sancties tegen het land uitgezonderd van de productieverlaging.

Niet-OPEC-landen, waaronder OPEC-bondgenoot Rusland, zullen de rest van de productieverlaging van 400.000 voor hun rekening nemen.

De olieproductie wordt beperkt, om de olieprijzen aan te jagen. Sinds oktober zijn zowel de prijzen van een vat Amerikaanse olie als een vat brentolie zo'n 30 procent gedaald.

In reactie op de deal gingen de olieprijzen flink omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie van 159 liter steeg omstreeks 14.45 uur met ruim 4 procent tot 53,71 dollar (47,3 euro). De prijs van Brentolie ging met 4,8 procent omhoog tot 62,95 dollar per vat.
Eigenlijk is de olieproductie van OPEC c.s. dan weer terug op het oude niveau want dit is in feite het voortzetten van de voorheen besloten productie beperking. Shale-oil kan blijkbaar de groei van de olievraag volledig voorzien. Voorlopig zal dat ook wel zo blijven zolang de aardolieprijzen zo blijven. Ondertussen kunnen we vanuit het perspectief van amerikaanse shale-oil producers echt wel spreken van een impliciete OPEC put. Dit betekent dat de shale-oil producenten ¨all in¨ zullen gaan en de productie sterk blijven verhogen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 08-12-2018 00:35:47 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_183604240
quote:
The U.S. Just Became a Net Oil Exporter for the First Time in 75 Years

America turned into a net oil exporter last week, breaking almost 75 years of continued dependence on foreign oil and marking a pivotal -- even if likely brief -- moment toward what U.S. President Donald Trump has branded as "energy independence."

The shift to net exports is the dramatic result of an unprecedented boom in American oil production, with thousands of wells pumping from the Permian region of Texas and New Mexico to the Bakken in North Dakota to the Marcellus in Pennsylvania.

While the country has been heading in that direction for years, this week’s dramatic shift came as data showed a sharp drop in imports and a jump in exports to a record high. Given the volatility in weekly data, the U.S. will likely remain a small net importer most of the time.

“We are becoming the dominant energy power in the world,” said Michael Lynch, president of Strategic Energy & Economic Research. “But, because the change is gradual over time, I don’t think it’s going to cause a huge revolution, but you do have to think that OPEC is going to have to take that into account when they think about cutting.
De VS is door de shale-oil & shale-gas boom vrijwel onafhankelijk geworden voor wat betreft fossiele brandstof voorziening. Dit heeft grote geopolitieke gevolgen want de belangen van het M.O. liggen nu dus duidelijk in AziŽ en europa uitgezonderd China want die gaan in turbo op elektromobiliteit over.

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 08-12-2018 13:47:44 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_183605194
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2018 13:13 schreef Digi2 het volgende:

[..]

De VS is door de shale-oil & shale-gas boom vrijwel onafhankelijk geworden voor wat betreft fossiele brandstof voorziening. Dit heeft grote geopolitieke gevolgen want de belangen van het M.O. liggen nu dus duidelijk in AziŽ en europa uitgezonderd China want die gaan in turbo op elektromobiliteit over.
Wat zie jij gebeuren wanneer de economie gaat afkoelen en VS blijft shale-oil produceren?
Opec heeft de afgelopen jaren marktaandeel verloren. Tot hoever is dit voor de opec landen acceptabel?

Ook in Europa gaat de aankomende 15 jaar veel gebeuren met elektromobiliteit. De vraag gaat dan nog verder afnemen.
pi_183614763
quote:
1s.gif Op zaterdag 8 december 2018 14:09 schreef ArnoldG0342 het volgende:

[..]

Wat zie jij gebeuren wanneer de economie gaat afkoelen en VS blijft shale-oil produceren?
Dan daalt de aardolie prijs dramatisch waardoor veel shale-oil van de markt verdwijnt op relatief korte termijn. Zodra de prijs weer boven de circa $50 stijgt gaan die weer vollop in productie. Dit effect was al eerder te zien en zal in de toekomst nog sterker zijn.

quote:
Opec heeft de afgelopen jaren marktaandeel verloren. Tot hoever is dit voor de opec landen acceptabel?
Het uitroken van de shale sector d.m.v. lage prijzen is al eens mislukt en je moet dan denken aan prijzen lager dan $50 per vat om marktaandeel te behouden of terug te veroveren voor OPEC c.s. Een dergelijk laag prijsniveau is economisch desastreus voor veel landen die grotendeels van olie-inkomsten afhankelijk zijn.

quote:
Ook in Europa gaat de aankomende 15 jaar veel gebeuren met elektromobiliteit. De vraag gaat dan nog verder afnemen.
Een snelle transitie naar elektromobiliteit gaat zijn effect hebben omdat het vooral de koopkracht sterke landen zijn die deze als 1ste doormaken. Dit betekend een sterke erosie van pricing power voor OPEC c.s. omdat de vraag steeds meer afhankelijk wordt van ¨arme¨ consumenten. Hogere prijzen zullen sneller leiden tot vraaguitval.
We can't afford the illusion anymore
pi_183621959
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2018 22:28 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Dan daalt de aardolie prijs dramatisch waardoor veel shale-oil van de markt verdwijnt op relatief korte termijn. Zodra de prijs weer boven de circa $50 stijgt gaan die weer vollop in productie. Dit effect was al eerder te zien en zal in de toekomst nog sterker zijn.

[..]

Het uitroken van de shale sector d.m.v. lage prijzen is al eens mislukt en je moet dan denken aan prijzen lager dan $50 per vat om marktaandeel te behouden of terug te veroveren voor OPEC c.s. Een dergelijk laag prijsniveau is economisch desastreus voor veel landen die grotendeels van olie-inkomsten afhankelijk zijn.

[..]

Een snelle transitie naar elektromobiliteit gaat zijn effect hebben omdat het vooral de koopkracht sterke landen zijn die deze als 1ste doormaken. Dit betekend een sterke erosie van pricing power voor OPEC c.s. omdat de vraag steeds meer afhankelijk wordt van ¨arme¨ consumenten. Hogere prijzen zullen sneller leiden tot vraaguitval.
Heb jij je wel eens verdiept in carbon engineering? Heb daar laatst een heel stuk over gelezen en gezien, razend interessant m.i. Door CO2 uit de lucht te halen en door een proces(dat ik niet begrijp) toe te voegen aan water creŽren ze weer brandstof. Dit is ze inmiddels gelukt en ze kunnen in principe elke soort brandstof maken, of het nou voor auto's, schepen of vliegtuigen is.

Ze zeggen dat ze nu al competitief kunnen zijn qua prijs. Als het met deze techniek zo gaat als met de meeste zou het op de lange termijn steeds goedkoper moeten worden en misschien wel aardolie vrijwel irrelevant maken. Je zit dan effectief op zero emission, maar ze werken eraan om ook CO2 op te slaan en dan kom je in het negatief te zitten qua emissies. Erg interessant m.i.

http://carbonengineering.com/
pi_183622338
quote:
0s.gif Op zondag 9 december 2018 11:47 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Heb jij je wel eens verdiept in carbon engineering? Heb daar laatst een heel stuk over gelezen en gezien, razend interessant m.i. Door CO2 uit de lucht te halen en door een proces(dat ik niet begrijp) toe te voegen aan water creŽren ze weer brandstof. Dit is ze inmiddels gelukt en ze kunnen in principe elke soort brandstof maken, of het nou voor auto's, schepen of vliegtuigen is.

Ze zeggen dat ze nu al competitief kunnen zijn qua prijs. Als het met deze techniek zo gaat als met de meeste zou het op de lange termijn steeds goedkoper moeten worden en misschien wel aardolie vrijwel irrelevant maken. Je zit dan effectief op zero emission, maar ze werken eraan om ook CO2 op te slaan en dan kom je in het negatief te zitten qua emissies. Erg interessant m.i.

http://carbonengineering.com/
Nu zien we CO2 vooral nog als een probleem maar mits je er genoeg energie instopt kan je het weer reduceren en er bijv. kunststoffen van maken. Koolstofreductie d.m.v. bijv. elektriciteit uit zonnecellen zou wel eens een goede oplossing kunnen zijn de CO2 uitstoot tegen te gaan evenals het gebruik van aardolie.
We can't afford the illusion anymore
pi_183622592
quote:
0s.gif Op zondag 9 december 2018 12:12 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Nu zien we CO2 vooral nog als een probleem maar mits je er genoeg energie instopt kan je het weer reduceren en er bijv. kunststoffen van maken. Koolstofreductie d.m.v. bijv. elektriciteit uit zonnecellen zou wel eens een goede oplossing kunnen zijn de CO2 uitstoot tegen te gaan evenals het gebruik van aardolie.
Hun "fabriek" wordt door elektriciteit opgewekt door zonnepanelen aangedreven als ik het me goed herinner. Maar het opent inderdaad meerdere deuren als je CO2 uit de atmosfeer kunt halen.

Het probleem met elektrisch vervoer is vooralsnog dat grote vervuilers als schepen en vliegtuigen sowieso nog niet elektrisch kunnen. Maar kun je hun CO2 afvangen en daar weer schonere brandstof mee maken dan zou dat enorm helpen.

Bovendien is het een middel om economisch onafhankelijk te worden van bijv. de Golfstaten. Stel je voor dat je in Nederland genoeg fabriekjes hebt staan om je hele scheep+luchtvaart te bevoorraden en je het geld vervolgens zelf in je zak kunt steken als overheid...
pi_183622711
quote:
0s.gif Op zondag 9 december 2018 12:27 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Bovendien is het een middel om economisch onafhankelijk te worden van bijv. de Golfstaten. Stel je voor dat je in Nederland genoeg fabriekjes hebt staan om je hele scheep+luchtvaart te bevoorraden en je het geld vervolgens zelf in je zak kunt steken als overheid...
Als de economie van de golfstaten onder druk komt destabiliseert de boel nog verder en krijgen we hier te maken met steeds meer ongewenste migranten. Het idee dat het de westerse overheden geld gaat opleveren acht ik wensdromen. Ik ben er zelfs van overtuigd dat het omgekeerde het geval is, beter betalen we een relatief hoge prijs voor aardolie dan dat men hier de sociaal stelsels tot implosie brengt.
We can't afford the illusion anymore
  zondag 9 december 2018 @ 13:19:54 #98
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_183623334
quote:
0s.gif Op zondag 9 december 2018 11:47 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Heb jij je wel eens verdiept in carbon engineering? Heb daar laatst een heel stuk over gelezen en gezien, razend interessant m.i. Door CO2 uit de lucht te halen en door een proces(dat ik niet begrijp) toe te voegen aan water creŽren ze weer brandstof. Dit is ze inmiddels gelukt en ze kunnen in principe elke soort brandstof maken, of het nou voor auto's, schepen of vliegtuigen is.

Ze zeggen dat ze nu al competitief kunnen zijn qua prijs. Als het met deze techniek zo gaat als met de meeste zou het op de lange termijn steeds goedkoper moeten worden en misschien wel aardolie vrijwel irrelevant maken. Je zit dan effectief op zero emission, maar ze werken eraan om ook CO2 op te slaan en dan kom je in het negatief te zitten qua emissies. Erg interessant m.i.

http://carbonengineering.com/
Zelfs het afvangen van CO2 direct bij de bron, bijv gasgestookte centrale, kost veel teveel energie. Dan moet je er ook nog een berg energie instoppen voor water/gas shift reactie.
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_183767109
De productie beperking van OPEC c.s. heeft nog niet geleid tot hogere prijzen voor aardolie. De markt neemt blijkbaar een afwachtende houding aan. Opvallend is dat het aantal actieve boorplatformen in de VS niet verder toeneemt terwijl er meer shale-oil beschikbaar komt. De Tarsands zijn niet winstgevend meer en dat is een groot probleem voor Canada aan het worden.

0*9ZPrSoyApdEN8uaV.png
We can't afford the illusion anymore
pi_183804745
quote:
Olieprijs naar laagste niveau van het jaar

De olieprijzen zijn naar het laagste niveau van het jaar gedaald. Handelaren zouden zich zorgen maken over een recordproductie van schalieolie in de Verenigde Staten en de afkoelende wereldeconomie.

Verder zijn er zorgen over de groeiende olievoorraden en twijfels over de geplande productieverlaging van oliekartel OPEC.

Voor een vat ruwe WTI-olie wordt dinsdagochtend 49,05 dollar betaald, een daling van 1,66 procent naar het laagste punt van dit jaar. Brent-olie daalde 1,2 procent in prijs naar 58,90 dollar. Sinds begin oktober zijn beide benchmarks met 30 procent gedaald.

Onlangs werd de VS de grootste olieproducent ter wereld met een dagelijkse productie van 11,7 miljoen vaten olie per dag. OPEC en Rusland proberen de olieprijs te stuwen met productieverlagingen, maar analisten vragen zich af hoeveel effect dat nog heeft.
Een lagere aardolieprijs lijkt het enige dat de shale-oil productie tegenwicht kan bieden. Hoeveel shale-oil er rond dit prijsniveau winstgevend geproduceerd kan worden blijft koffiedik kijken. De verhouding tussen winningskosten van sweetspots en de winningskosten buiten de sweet spots is namelijk weinig inzichtelijk. Daarnaast zullen een aantal shale-oil bedrijven hun sweetspots als reserve gebruiken om cashflow te kunnen blijven genereren indien de prijzen wat langduriger onder druk komen te staan.
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 18 december 2018 @ 17:12:58 #101
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_183811110
Daalt nog steeds. onder de 48 nu.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_183811529
f84dbaccb0a03821e2751f24ec470eb7.png
pi_183812016
Dit zal niet de uitkomst zijn die OPEC c.s. zich wenst. Het kan echter nog een tijd duren voordat de productiebeperkingen ervoor zorgen dat de bovengrondse olievoorraden slinken en de aardolieprijs weer stijgt. De vraag blijft hoeveel extra shale-oil er in de tussentijd extra op de markt komt en of dat niet de gehele productiebeperkingen van OPEC c.s. teniet gaat doen. Dit zou betekenen dat de olievoorraden op middellange termijn nauwelijks meer afnemen ondanks de productiebeperkingen.
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 18 december 2018 @ 17:45:07 #104
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_183812070
De vraag is waar landen als Saudi Arabie straks hun inkomsten vandaan gaan halen....
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_183813516
CBCAlerts twitterde op dinsdag 18-12-2018 om 18:51:57 Update @CBCNews: Ottawa announces aid package for Canada's ailing energy sector. https://t.co/sd9WUtIIM6 reageer retweet
CBCAlerts twitterde op dinsdag 18-12-2018 om 18:14:58 Federal government unveil details of $1.6B aid for energy sector. Includes $1B for exporters, $500M for diversification. Comes as oil prices resume deep slide; North American benchmark crude falls to $47.30 US, down $2.50. Price of Canadian oil drops to $31 US, down $6.38. reageer retweet
pi_183815766
Gaat hard onderuit nu, onder de $47,-

515b96931b2581ae100e51d786110136.png
pi_183824443
WTI te leveren in jan 2019 $46 per vat :D
quote:
WTI Crude Oil (Nymex)
____________ Contract
USD/bbl. 46.04 Jan 2019
We can't afford the illusion anymore
pi_183855716
quote:
OPEC Output Is at Risk From Social Unrest

Oil’s plunge has taken prices below the level all but one OPEC country needs to square their 2019 budgets, ]increasing the risk of supply disruptions from economic dislocation and social unrest.

At today’s Brent price of $55 a barrel, only uber-wealthy and sparsely populated Kuwait will be able to make ends meets next year. OPEC giants Saudi Arabia, Iraq and Iran need much higher prices. So do the nations that have suffered disruptions in the past when prices have fallen: Libya, Venezuela and Nigeria.

As prices have dropped, the market has focused on the impact on U.S. shale growth next year, but recent history points to rising risks within the cartel. As oil revenues fall, governments could soon face social unrest due to slower economic growth and higher unemployment. They’ll also have far less money to invest in the petroleum sector to keep output up.
Alleen Koeweit krijgt zijn begroting nog rond volgend jaar als de aardolieprijzen circa $55 per vat zouden blijven.
We can't afford the illusion anymore
  maandag 24 december 2018 @ 14:48:45 #109
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_183940723
44 dollar per vat nu bijna. Daalt nog steeds.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_183945400
097d42b4fac2c15a0f40205f122640d0.png
pi_183945747
en onder de $43

60d6f126ac6e595dc5313556404bb8cb.png
pi_183948573
Ik vermoed dat een sterke prijsdaling wel degelijk een rem gaat zetten op de shale-oil productie mocht het lage prijsniveau lang aanhouden. WTI stond begin dit jaar nog op $60 per vat en steeg in oktober naar $75. De prijsdaling sinds oktober is dus bijna 60%, een regelrechte prijscrash.
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 25 december 2018 @ 09:22:47 #113
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_183954048
quote:
0s.gif Op donderdag 20 december 2018 15:11 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Alleen Koeweit krijgt zijn begroting nog rond volgend jaar als de aardolieprijzen circa $55 per vat zouden blijven.
Als het bedrijf waar ik werk commercieel was, dan hadden we absoluut geen last van shale, maar ja, we zijn de staatsportemonnee.
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_183987683
e720eb25db841fb0d62e6e57fabe1a4e.png

En weer terug
pi_184385469
Ondertussen is de prijs van WTI circa $50 per vat. Ik schat zo in dat rond de $50 per vat geen extreme toename aan shale-oil productie zal plaatsvinden. Bij een langdurig hogere prijs dan $60 zal dat wel het geval zijn. De meeste OPEC-leden kunnen echter hun begrotingen niet meer rond krijgen zonder tekorten, zelfs niet bij een prijs van $60 per vat.

quote:
Saoedische olieminister: OPEC op juiste pad met in balans brengen markt

Oliekartel OPEC en andere grote olieproducerende landen zijn volgens de Saoedische olieminister Khalid Al Falih met de juiste zaken bezig om de oliemarkt beter in balans te brengen. Hij toonde zich tijdens een conferentie in Abu Dhabi positief over onder meer de productieverlaging.

De door Saoedi-ArabiŽ geleide OPEC heeft samen met partners als Rusland sinds begin dit jaar de productie met 1,2 miljoen vaten per dag verlaagd om zo de olieprijzen te stutten. Dat heeft geholpen de olieprijzen behoorlijk aan te jagen, nadat in december nog bijna het laagste niveau in twee jaar bereikt werd.

Volgens Al Falih hebben de OPEC en partners correcte beslissingen genomen rond het inperken van de productie om overaanbod tegen te gaan en zal deze coalitie blijven samenwerken als verdere aanpassingen nodig zijn. "Als meer gedaan moet worden voor olie, dan doen we dat", aldus de minister.

Ook stelde de olieminister van Saoedi-ArabiŽ dat het volgens hem niet nodig is om tot een speciale OPEC-bijeenkomst te komen voor de reeds geplande OPEC-top in april van dit jaar. Tijdens deze bijeenkomst zullen de OPEC-leden de productiedoelen voor de rest van het jaar 2019 vastleggen.
opec1.png

image.jpg

[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 13-01-2019 23:21:33 ]
We can't afford the illusion anymore
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')