abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_170932553
Aardolie is op dit moment onmisbaar als grondstof voor de productie van transportbrandstof omdat er nog onvoldoende alternatieven zijn. Na de laatste oliecrisis is vooral gezocht naar alternatieven voor oliegestookte electriciteitscentrales. Denk daarbij aan waterkracht, kolen, aardgas en kerncentrales. Ook in de chemie zijn goede alternatieve grondstoffen beschikbaar in de vorm van steenkool-destilaten en aardgas. Dit is de reden dat het overgrote deel van de aardolie nu hoofdzakelijk aangewend wordt als transportbrandstof. Nu de electrische auto's, fietsen en scooters aan het doorbreken zijn zal het olieverbruikt op termijn afnemen. Als laatste blijft kerosine voor luchttransport over. Strategisch bezien is het daarom niet zo vreemd dat juist olielanden zulke grote belangen aangaan in de luchtvaartindustrie want dat is de sector waar voorlopig nog muziek in zit als het om aardolie gaat. Het vervangen van de luchtvloot door zuiniger vliegtuigen afgelopen jaren heeft geleid tot een flinke daling in kero verbruik. Met name vanaf het jaar 2000. De verkoop van electrische auto's verloopt exponentieel in de tijd en we bevinden ons nu in de knik van de hockeystick voordat de versnelling enorm doorzet. Gelukkig voor ons houdt de lage olieprijs al langere tijd aan en nu een groot deel van de olievraag komende jaren gaat wegvallen door de opkomst van de elektrische auto's en op termijn mogelijk zelfs elektrisch vrachtvervoer. Hetgeen de productie van elektrische auto's begrenst is vooral de capaciteit voldoende goedkope lithiumaccu's te produceren. Dit jaar is de productie van de batterijen flink opgeschaald. Er komen nu betaalbare elektrische auto's op de markt die een grotere actieradius hebben. Dientengevolge verwacht ik komende jaren geen sterk stijgende olieprijzen en op langer termijn sociale onrust/burgeroorlogen in een aantal olielanden die niet snel genoeg alternatieve inkomstenbronnen weten aan te boren.

Circa 70% van de aardolie wordt gebruikt als transportbrandstof, 25% in de industrie en 5% overig.

NWS / In de olie of uit de olie

Institute for energy research

Kuwait Sees Oil Glut of Up to Five Years on Increasing Supply[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 14-05-2017 21:13:48 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_170932622
quote:
OPEC's Staring Down a Double-Barrel Cut

OPEC's numbers show the group needs to limit its total production to 30.88 million barrels a day from July to deplete the excess OECD inventory -- a decrease of 900,000 barrels a day from current levels. But with Libya and Nigeria, which are exempt from the supply-reduction deal, both restoring production after months-long disruptions, deeper cuts will be required still.

If OPEC wants to drain surplus inventories by the end of the year, its members are going to have to accept some real pain. Even then, the risk is that their actions spur more supply from U.S. shale. It's time for some tough decisions
Het lijkt me onwaarschijnlijk dat OPEC c.s. binnenkort gaat besluiten de olieproductie met nog eens een miljoen vaten per dag te beperken.
We can't afford the illusion anymore
pi_171065436
quote:
U.S. Shale Roars Back at OPEC

There are areas in the enormous Permian and Eagle Ford shale fields in Texas where producers can break even at prices as low as $34 a barrel, according to Bloomberg Intelligence.

And analysts now say U.S. shale production will grow even faster than expected. Macquarie Group now thinks production will increase 1.4 million barrels a day through December, up from a previous growth estimate of 0.9 million barrels a day. JPMorgan Chase & Co. doubled its forecast to an increase of 800,000 barrels a day for the same period.

It isn’t going to get a lot better for OPEC in 2018, either. JPMorgan is forecasting U.S. shale to grow by 1.05 million barrels a day next year, while Bank of America Merrill Lynch has a figure of 950,000 barrels a day.

There are areas in the enormous Permian and Eagle Ford shale fields in Texas where producers can break even at prices as low as $34 a barrel, according to Bloomberg Intelligence.

Bij het huidige prijsniveau van $50 per vat stijgt de shale-oil productie met circa 1 miljoen vaten per jaar, dit jaar en in 2018. De vraag is hoe lang shale-oil tegen de huidige lage kosten geleverd kan worden, wanneer raken de "sweet spots op/leeg"?
We can't afford the illusion anymore
pi_171069705
quote:
Saudi Arabia Says All ‘On Board’ to Extend Oil Cuts for 9 Months

All producers agree to extend crude output cuts by nine months to help trim a supply glut, according to Saudi Arabia’s energy minister.

The producers, who together account for about half the world’s oil supply, have seen the initial price boost from their historic agreement fade as shale companies deployed more rigs and raised the country’s output to the highest since 2015.
Geen verdere olie productie reductie, wel het handhaven van het huidige productie niveau voor 9 maanden. OPEC c.s. wil blijkbaar geen groter marktaandeel kwijtraken.
We can't afford the illusion anymore
pi_172501274
Onderzoekers tonen zonnecel met efficiŽntie van 44 procent

Onderzoekers hebben een zonnecel ontwikkeld die 44 procent van de energie van zonlicht kan omzetten in elektriciteit. De zonnecel is momenteel nog veel te duur om op grote schaal te produceren en de onderzoekers wilden vooral laten zien wat er mogelijk was.

De wetenschappers van de Amerikaanse George Washington University claimen dat hun zonnecel op twee manieren afwijkt van conventionele technieken. Ten eerste gebruiken ze een reeks materialen die zijn afgeleid van substraten van gallium-antimonide en ten tweede hebben de wetenschappers de lagen op elkaar bevestigd via 'transfer-printing'.

Die lagen nemen elk een deel van het spectrum van zonlicht op, waardoor de zonnecel ook van straling op de langere golflengtes gebruik kan maken en zo dus meer straling kan gebruiken voor het opwekken van elektriciteit.

Uiteindelijk moet een product op basis van deze technologie op de markt komen, als de productie goedkoper kan. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het vaktijdschrift Advanced Energy Materials.

https://tweakers.net/nieu(...)-van-44-procent.html

Ben benieuwd of hier nog veel rek/vooruitgang in zit. De effectiviteit van zonnepanelen. Zou een volgende nekslag voor de olie-industrie zijn lijkt me.
  dinsdag 18 juli 2017 @ 11:50:14 #6
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_172501286
In de lithium
It's muffin time.
pi_172501290
Westerse landen houden financiering van moslimfundamentalisten onder de pet
home

Een rapport werpt nieuw licht op een bekend pijnpunt: de Saudische financiering van moslimfundamentalisten.

Westerse regeringen zijn allerminst blij met de rol die Saudi-ArabiŽ en andere Golfstaten spelen bij het verspreiden van de fundamentalistische islam in de wereld, maar minstens zo vervelend is het wanneer deze praktijken media-aandacht genereren. Het Westen is namelijk goed bevriend met de landen die het salafisme exporteren. De Henry Jackson Society, een neo-conservatieve denktank in Londen, publiceerde gisteren een nieuw rapport (pdf) waarin zij de Saudische financiering van moslimfundamentalistische personen en organisaties tegen het licht houden.

In 2015 gaf Saudi-ArabiŽ zo'n 4 miljard dollar uit aan de verspreiding van het salafisme, aldus het rapport. Europese moslims krijgen snoepreisjes aangeboden naar Saudi-ArabiŽ, waar zij opleidingen volgen aan religieuze instituten waar ze onderwezen worden in de salafistische leer. De onderzoekers baseren hun conclusies op publieke gegevens en bronnen.

https://www.trouw.nl/home(...)der-de-pet~a1fd688d/

Dit soort dingen maakt dat het mij niet snel genoeg kan gaan, het uit de olie gaan.
pi_172520585
De langdurig lagere olieprijs zet OPEC-leden steeds meer onder financiele druk. Als meer en vooral grotere olieproducenten zich niet meer aan de productiebeperkende afspraken houden is een crash van de olieprijs waarschijnlijk.
quote:
Ecuador breekt met afspraken OPEC over productieverlaging olie

Ecuador breekt met de productiebeperkingen die grote olieproducerende landen hebben afgesproken.

Het Zuid-Amerikaanse land heeft dringend geld nodig en wil daarom weer meer olie uit de grond gaan pompen, heeft de Ecuadoraanse olieminister Carlos Perez in een televisie-interview gezegd.

Er is behoefte aan geld voor de schatkist, daarom hebben we besloten om de productie geleidelijk te verhogen", zei Perez. Volgens hem heeft het besluit weinig impact op de wereldwijde oliewinning. Dat komt omdat Ecuador in de oliewereld maar een kleine speler is. Het zou echter wel kunnen dat de keuze van Ecuador andere landen overhaalt om ook uit de deal te stappen, vrezen kenners.

Leden van oliekartel OPEC, waaronder Ecuador, en enkele andere grote olieproducenten als Rusland kwamen eind mei nog overeen om een bestaande productiebeperking te verlengen tot eind maart 2018. De afspraken zijn bedoeld om de sterk gedaalde olieprijzen weer wat op te krikken.

Volgens onderzoek wordt er wereldwijd echter nog altijd meer olie opgepompt dan waar vraag naar is.
We can't afford the illusion anymore
  woensdag 19 juli 2017 @ 10:07:43 #9
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_172521020
quote:
0s.gif Op woensdag 19 juli 2017 09:34 schreef Digi2 het volgende:
De langdurig lagere olieprijs zet OPEC-leden steeds meer onder financiele druk. Als meer en vooral grotere olieproducenten zich niet meer aan de productiebeperkende afspraken houden is een crash van de olieprijs waarschijnlijk.

[..]

Dus ze gaan meer produceren waardoor de prijs verder zakt, waardoor landen meer willen produceren om hun schatkist te vullen....etc.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_172523276
quote:
2s.gif Op woensdag 19 juli 2017 10:07 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Dus ze gaan meer produceren waardoor de prijs verder zakt, waardoor landen meer willen produceren om hun schatkist te vullen....etc.
Ze gaan gewoon op termijn ten onder. Wat mij betreft helemaal prima voor de meeste landen.
pi_172527669
quote:
0s.gif Op woensdag 19 juli 2017 09:34 schreef Digi2 het volgende:
De langdurig lagere olieprijs zet OPEC-leden steeds meer onder financiele druk. Als meer en vooral grotere olieproducenten zich niet meer aan de productiebeperkende afspraken houden is een crash van de olieprijs waarschijnlijk.

[..]

Ik geloof daar niet zo in, er word lekker verdiend aan speculatie.

Ohh, er is veel olie verbruikt=olieprijs omhoog.
Enkele dagen later..
Ohh, er is 'verassend' hogere ruwe olie voorraad=olieprijs omlaag.

Die prijs staat precies waar ze hem hebben willen, tussen de 45 en 50 dollar met af en toe een uitschieter.

De waarheid in iemands hoofd is vaak onbuigzamer dan het sterkste staal.
pi_172554173
Tik, tok.

quote:
WTI Jumps Back Above $47 After Crude Draw; Production At Highest Since July 2015
De waarheid in iemands hoofd is vaak onbuigzamer dan het sterkste staal.
  donderdag 20 juli 2017 @ 18:55:25 #13
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_172555666
quote:
7s.gif Op woensdag 19 juli 2017 15:05 schreef bedachtzaam het volgende:

[..]

Ik geloof daar niet zo in, er word lekker verdiend aan speculatie.

Ohh, er is veel olie verbruikt=olieprijs omhoog.
Enkele dagen later..
Ohh, er is 'verassend' hogere ruwe olie voorraad=olieprijs omlaag.

Die prijs staat precies waar ze hem hebben willen, tussen de 45 en 50 dollar met af en toe een uitschieter.

[ afbeelding ]
Hehe, mijn departement produceert lekker meer dan koeweit of de emiraten :p
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_173150549
De shale oil productie neemt nog steeds stevig toe. Dat mag ook niet verwonderen aangezien de prijs al langere tijd rond de $50 per vat schommelt.

quote:
U.S. Oil Drillers Keep Pressure on OPEC With Record Shale Output

Oil output from major U.S. shale plays is poised to reach a fresh record next month, further complicating OPEC’s efforts to support prices.

The Energy Information Administration expanded its monthly forecasts to include the Anadarko shale region spanning 24 Oklahoma and five Texas counties. The region, a well-established oil and gas producing area, has seen an uptick in improved drilling and completion technology, the agency said in its monthly Drilling Productivity report released Monday.

The U.S. shale production gain is being led by the oil-rich Permian basin of New Mexico and Texas, where production has risen steadily over the past two years. The agency projects Permian output to rise by 64,000 barrels in September, reaching a record of 2.6 million barrels a day.
We can't afford the illusion anymore
pi_175333971
Ondertussen schommelt de olieprijs rond de $60 per vat. Dit is een prijsniveau waarbij veel shalie olie projecten winstgevend zijn. Het aantal drilling rigs is met ruim 300 toegenomen sinds vorig jaar tot ruim 900 actieve rigs. OPEC c.s. zal komende tijd de eigen olieproductie moeten blijven inperken om te compenseren voor de gestaag stijgende productie vanuit de US. Hierbij komt nog dat de trend richting electromobiliteit wereldwijd stevig is ingezet wat de olievraag vanuit relatief koopkrachtige landen onder druk zet. De groeimarkt voor olie bestaat vooral uit de vraag vanuit koopkracht arme landen, dit betekent voor OPEC een flinke verslechtering van pricing power en dientengevolge een groter risico op vraaguitval bij flink hogere olieprijzen. S.A. wil Saudi Aramco gedeeltelijk in de verkoop gooien om zodoende de snel verdampende foreign reserves aan te kunnen vullen. S.A. heeft totdat deze IPO is afgerond er dus een groot eigenbelang bij de olieprijs te steunen middels productiebeperkingen.

quote:
Rising Oil Prices Reignite the OPEC-U.S. Shale Rivalry

When OPEC meets with Russia and other allies in Vienna this week, they won’t be able to declare “Mission Accomplished” in their fight to end the oil glut. Instead, the producers are expected to extend their production cuts to the end of 2018 to counteract the historic surge in U.S. output. In the year since Saudi Arabia abandoned its battle for market share and led an agreement to cut supply instead, international benchmark Brent crude has risen by more than a third. That’s helped cash-strapped petrostates, but also spurred U.S. output to a 35-year high. The tug of war between shale and OPEC that’s dominated the oil market for three years shows no sign of ending.


[ Bericht 11% gewijzigd door Digi2 op 27-11-2017 16:27:04 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_175334918
Zou mooi zijn als de schurkenstaten straks geen cent meer te makken hebben.
pi_175335218
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 11:12 schreef Solstice1 het volgende:
Zou mooi zijn als de schurkenstaten straks geen cent meer te makken hebben.
Kans is groot dat zoiets tot door ons sterk ongewenste effecten gaat leiden.

NWS / De grote volksverhuizing #3
We can't afford the illusion anymore
pi_175358422
quote:
OPEC to Back 9-Month Extension, Awaits Russia's Commitment

Moscow said to be concerned that oil above $60 helps shale

OPEC said to fear price drop if they don’t extend to end-2018

While Russia and the Organization of Petroleum Exporting Countries have crafted the outline of a deal to continue their curbs for nine months beyond the current end-March expiry, Moscow still has concerns that supporting oil prices above $60 a barrel will help U.S. shale rivals, the people said, asking not to be identified because the information is private.

This situation underscores the dilemma faced by the 24 oil producers who forged a historic agreement to curb output a year ago. Signs of success are clear -- global fuel stockpiles are draining and crude prices are near two-year highs. Yet ministers gathering in the Austrian capital this week have little idea how U.S. shale producers will respond if they continue to restrain their own output until the end of 2018. Until recently, Russia and OPEC member Kuwait had been insisting the decision on extension should be delayed until early next year, hoping the outlook would be clearer.
...

The outlook for shale is the chief source of uncertainty. OPEC officials invited industry experts to brief them on the topic last week and were disturbed by the diversity of opinions. Veteran crude trader Andy Hall, whose decision to close his main hedge fund this year was partly driven by shale’s unpredictability, told the organization that 2018 growth estimates vary from 500,000 barrels a day to 1.7 million a day.
Het blijft ook voor OPEC c.s. koffiedik kijken hoe snel en hoeveel de olieproductie van shale-oil toeneemt. De schattingen voor 2018 die varieren van 500.000 tot 1.7 miljoen vaten per dag lopen ver uiteen. Het aantal actieve oilrigs als indicatie voor de snelheid van de volumetoename is ook niet eenduidig vanwege technologische ontwikkelingen en het gebrek aan kennis over het aantal sweetsspots dat uitgeput raakt t.o.v. nieuwe die gevonden en aangeboord worden. Afgelopen week kwamen er 9 actieve rigs bij. Het aantal actieve rigs kan snel toenemen zoals is gebleken. Er zijn circa 1600 rigs beschikbaar. Op dit moment zijn er circa 900 operatief. Een opnieuw snel toenemend aantal operatieve rigs zoals nu het geval is duidt erop dat een langdurig prijsniveau van $60 per vat of hoger uiteindelijk kan leiden tot verlies van volume voor OPEC c.s. De vrees van de russen is niet ongegrond.
We can't afford the illusion anymore
pi_175420121
quote:
OPEC’s Easy Win Masks Tougher Oil-Market Choices Still to Come

The group of oil nations agreed to extend year-old production cuts through the end of 2018 to help boost prices, no small achievement.

Yet as smooth as the gathering seemed to go, the deal actually left all the big questions unanswered, meaning that the real drama will commence next year.

If the cuts succeed in meeting their stated goal of bringing global inventories back down to their five-year average level, how will the deal be unwound? And if they don’t, will the deal be extended in perpetuity?

Along with the growing global economy, the production cuts have helped push up oil prices. But that has left OPEC and its allies with a quandary: How to keep prices high without stimulating further growth in U.S. shale oil production.

“OPEC is between the devil and the deep blue sea,” said David Fyfe, head of market research and analysis at Geneva-based commodities trader Gunvor Group Ltd.

In a sign of the challenges that OPEC faces, the U.S. government reported a large increase in domestic production in September, bringing the total to 9.48 million barrels a day, the fourth highest monthly level since the early 1970s. Oil output surged in Texas and New Mexico, home of the prolific Permian shale basin.

Al-Falih professed to be unconcerned by the growth in shale output. “The contribution of shale in 2017 is going to be very much manageable,” he said. “My expectation is that 2018 will not be significantly different from 2017."

It’s not just shale output that’s turning a corner. After two years of cutbacks and deleveraging, oil majors are beginning to regain their swagger. Royal Dutch Shell Plc this week said it would stop paying dividends in shares for the first time since 2015. Exxon Mobil Corp. started production at the Hebron field off the coast of Canada.
...
Het lijkt erop dat OPEC c.s. de kat uit de boom kijkt m.b.t. de stijgende schalie-olie productie in de VS. We kunnen ondertussen van een OPEC-put spreken. Dit veranderd de risico perceptie tot investeringen aanzienlijk waardoor ik verwacht dat er veel olieprojecten uit de stoffige la worden gehaald en geactiveerd, dit betreft niet alleen shale projecten.
We can't afford the illusion anymore
pi_175422352
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2017 10:21 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Het lijkt erop dat OPEC c.s. de kat uit de boom kijkt m.b.t. de stijgende schalie-olie productie in de VS. We kunnen ondertussen van een OPEC-put spreken. Dit veranderd de risico perceptie tot investeringen aanzienlijk waardoor ik verwacht dat er veel olieprojecten uit de stoffige la worden gehaald en geactiveerd, dit betreft niet alleen shale projecten.
Zou de OPEC investeerders in shale ook niet tot waanzin kunnen drijven door zo nu en dan idd de productie flink te verlagen en een paar maanden later weer te verhogen. >:)
pi_175425107
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 december 2017 12:22 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Zou de OPEC investeerders in shale ook niet tot waanzin kunnen drijven door zo nu en dan idd de productie flink te verlagen en een paar maanden later weer te verhogen. >:)
Nee, OPEC kan minder schommelen met productie terwijl schalie-olie juist bekend is van het snel kunnen inspelen op veranderingen..
pi_175426375
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2017 14:19 schreef lvw88 het volgende:

[..]

Nee, OPEC kan minder schommelen met productie terwijl schalie-olie juist bekend is van het snel kunnen inspelen op veranderingen..
opec levert nog steeds 40% als men echt wil kan het wel.
pi_175437108
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 december 2017 12:22 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Zou de OPEC investeerders in shale ook niet tot waanzin kunnen drijven door zo nu en dan idd de productie flink te verlagen en een paar maanden later weer te verhogen. >:)
Dat zou kunnen maar deze opzettelijk veroorzaakte volatiliteit zal niet onopgemerkt blijven. Het zal dan tot een door overheden nog sterkere stimulering leiden t.a.v. alternatieven voor olie zoals elektromobiliteit. OPEC zal zich hier niet aan wagen vermoed ik. Ook consumenten raken onzeker door extreem volatiele brandstofprijzen en zullen eerder op zoek gaan naar alternatieven.
We can't afford the illusion anymore
pi_175487644
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 december 2017 15:09 schreef Basp1 het volgende:

[..]

opec levert nog steeds 40% als men echt wil kan het wel.
Ja ze leveren nog veel, maar dan zou je dus van het een op het andere moment minder gaan leveren aan je klanten. Die zijn daar echt niet blij mee en zullen op zoek gaan naar alternatieve leveranciers. Vandaar dus dat de OPEC zijn marktaandeel niet te veel op het spel wil zetten met de productiebeperkingen.
pi_175624462
De VS kunnen hun ambasade nu verplaatsen naar jeruzalem omdat een olieboycot zoals in de jaren 70 er niet inzit vanwege de VS schalie olie die het monopolie van OPEC heeft doorbroken. Ook de trend naar elektromobiliteit zou enorm kunnen versnellen. Ik ga ervan uit dat OPEC deze risicos liever niet aangaat. Toch overwegen de arabische landen sancties tegen de VS. Hoe die eruit gaan zien is nog onduidelijk. Europa kan hier veel baat bij hebben. Denk aan Airbus mogelijk worden straks boeing orders geannuleerd en komen er daardoor veel meer bestellingen voor vliegtuigen in europa terecht. Airbus zou daar flink van kunnen profiteren. Apple zou ook marktaandeel kunnen verliezen in arabische landen ten bate van bijv. Samsung. Deze keer staat europa buiten het conflict en is er niet direct in betrokken zoals tijdens de jaren 70.

Arabische landen overwegen sancties tegen VS om Jeruzalem-besluit
We can't afford the illusion anymore
pi_176213297
quote:
Will new tax spur economic reform in UAE and Saudi?

Saudi Arabia and the United Arab Emirates are ringing in the new year with the introduction of a five percent value-added tax (VAT) on most goods and services, in an effort to boost revenue and revive their oil-dependent economies.

The tax, which goes into effect on Monday, will be imposed on a wide range of commodities, including food, clothes, fuel, entertainment, electronics, and telephone, water and electricity bills.

Rent, real estate sales, airline tickets and school fees are excluded from the scheme.

Saudi oil giant Aramco will sell five percent of its shares in what could be the world's largest initial public offering, expected to raise $100bn this year. The deal is at the heart of Saudi Arabia's economic reform programme.

Roby Barrett, a Gulf expert at the Middle East Institute in Washington, DC, noted: "My view is that entire societies don't get transformed in a decade. It takes generations and generations, and so we'll see what happens by 2030."
Ik acht het ook onwaarschijnlijk dat S.A. erin slaagt de economie tegen 2030 veel onafhankelijker te maken van aardolieinkomsten. De IPO van Saudi Aramco kan door de onrust in het M.O. en de snelle opkomst van elektromobiliteit wel eens veel minder gaan opbrengen dan ze verwachten.
We can't afford the illusion anymore
pi_176365228
quote:
Shell nu wel klaar om aan te sluiten in schaliegasrevolutie

Shell richt zich de komende tien jaar op schaliegas om nog groei te kunnen bereiken. Dat zegt topman Ben van Beurden in een interview met de Financial Times.

Van Beurden zegt in de krant dat de groei voor Shell moet komen uit de productie van chemicaliŽn, elektriciteit en biobrandstof. Wat de olie- en gasproductie betreft, gaat het concern zich richten op de schaliereserves in de Verenigde Staten, Canada en ArgentiniŽ.

De combinatie van Shell en schalie-energie is in het verleden niet altijd even gelukkig geweest. In 2013 moest het bedrijf een afschrijving van 2,1 miljard dollar doen op de waarde van onconventionele olievelden in Noord-Amerika.

Van Beurden zegt in de Britse zakenkrant dat Shell inmiddels zo veel stappen heeft gemaakt dat het bedrijf schaliewinning nu wel winstgevend kan maken. De productiekosten zijn de afgelopen jaren lager geworden en ‘’als de olieprijs een beetje meewerkt’’ zijn er veel mogelijkheden, zegt Van Beurden.

Shell volgt het spoor van Amerikaanse oliereuzen als Chevron en ExxonMobil die zich de komende jaren ook meer gaan toeleggen op schaliegas.
Deze ontwikkelingen zal OPEC niet erg op prijs stellen maar het huidige prijsniveau van aardolie is blijkbaar zodanig dat het winstgevend is. Door de aantrekkende wereld-economie is er ook meer vraag naar aardolie. De produktiebeperking van OPEC c.s. lijkt hierdoor van lange duur te worden. De stijging van schalie-olie produktie zou de toenemende vraag kunnen evenaren.
We can't afford the illusion anymore
pi_176383451
quote:
0s.gif Op maandag 8 januari 2018 14:18 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Deze ontwikkelingen zal OPEC niet erg op prijs stellen maar het huidige prijsniveau van aardolie is blijkbaar zodanig dat het winstgevend is. Door de aantrekkende wereld-economie is er ook meer vraag naar aardolie. De produktiebeperking van OPEC c.s. lijkt hierdoor van lange duur te worden. De stijging van schalie-olie produktie zou de toenemende vraag kunnen evenaren.
De OPEC verliest dus weer een stuk marktaandeel dat ze nooit meer terug gaan krijgen?
pi_176384111
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 10:33 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

De OPEC verliest dus weer een stuk marktaandeel dat ze nooit meer terug gaan krijgen?
Dat ze het stuk marktaandeel nooit meer terug gaan krijgen zou ik niet zo stellig durven beweren maar de duur van de productiebeperkingen is al enkele malen verlengt. Hoeveel shale oil er winstgevend geproduceerd kan worden rond het huidige prijsniveau is koffiedik kijken. Voorlopig stijgt de shale-oil productie terwijl het aantal operatieve oil rigs niet meer toeneemt en lijkt af te vlakken. Elk jaar neemt de koopkracht van de doorsnee olieverbruiker verder af en wordt de oliemarkt steeds afhankelijker van koopkracht arme klanten. Er vindt hierdoor een sluipende erosie van pricing power plaats.

quote:
US shale oil drillers set to kick off the new year with big production gains
Crude oil production from seven major shale regions is set to grow by 94,000 barrels a day in January, the Energy Information Administration forecast.
Total output from those regions is seen topping 6.4 million barrels a day next month.
[ Bericht 11% gewijzigd door Digi2 op 09-01-2018 22:26:00 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_176440673
Brent nu boven de $70 per vat.

We can't afford the illusion anymore
pi_176649707
quote:
OPEC and non-OPEC producers should stick with their supply cuts throughout 2018

OPEC and non-OPEC producers should stick with their supply cuts throughout 2018 and continue cooperating beyond that, oil ministers from Saudi Arabia and Oman said.

The crude market will take all of 2018 to reach a normal level, and oil ministers shouldn’t limit their efforts to this year, Saudi Energy Minister Khalid Al-Falih told reporters on Sunday in Muscat, Oman, before a meeting to assess compliance with the cuts. Russian Energy Minister Alexander Novak said ministers need to see how the market develops before deciding if there’s a need to adjust production caps.
Producers should maintain their agreement to cut output by 1.8 million barrels a day until the end of 2018, United Arab Emirates Energy Minister Suhail Al-Mazrouei said in a speech at the same event. Global inventories are 118 million barrels above their historical five-year average, and the positive trend in OPEC’s compliance over the past five months will help to balance the market quickly, he said.
quote:
Oil's Rout Is Over, Hail the Return of $100 Crude! Maybe
After three years of gloom, the number 100 is finally starting to resurface in the forecasts of market analysts.

A slump in new production outside the U.S. shale patch in 2019 could help to send Brent crude briefly back above $100 a barrel next year, according to London-based consultancy Energy Aspects.

The International Energy Agency also has a 100 number in its latest outlook, published Friday. While it doesn't forecast prices and doesn't yet look as far ahead as 2019, it sees global demand exceeding 100 million barrels a day for the first time in the fourth quarter of this year.

OPEC ministers and friends meeting in Doha today to assess their output deal would be wise not to get too carried away.
The IEA also sees a big rise in oil production this year, including "explosive growth" in the U.S. With the pickup in non-OPEC supply exceeding the increase in demand, it sees the world's need for OPEC production falling by around 600,000 barrels a day compared with last year, to a level below last month's output. The implication of that for prices is clear -- if the IEA is right, the possibility that oil reaches $100 a barrel is remote.
quote:
Saudi-ArabiŽ wil akkoord over productiebeperking olie verder verlengen

Saudi-ArabiŽ pleit voor het langer beperken van de olieproductie door leden van oliekartel OPEC. Volgens de Saudische olieminister Khalid Al-Falih moet ook na 2018 een rem op de productie. Hij kreeg in zijn pleidooi steun van zijn collega uit Oman.

De OPEC en enkele samenwerkende landen, waaronder Rusland, verlengden eerder hun afspraken over een productiebeperking voor de oliewinning tot eind dit jaar.

Volgens Saudi-ArabiŽ en Oman is een verdere productiebeperking noodzakelijk om een "normaal prijsniveau" voor ruwe olie te bewerkstelligen.

Rusland stelt echter dat eerst moet worden bekeken hoe de markt zich ontwikkelt, voordat het land zal beslissen over nieuwe afspraken.

De OPEC-landen zijn zondag in Oman bijeen om over de maatregelen te praten. Er wordt dan onder andere ook gesproken over de naleving van de eerdere afspraken.
Het ziet ernaar uit dat de productiebeperking van OPEC c.s. dit gehele jaar in werking blijft. De prognose is dat niet-OPEC olieproductie de groei van de vraag eind dit jaar met 600.000 vaten overstijgt. Dit duidt erop dat het huidige prijsniveau te hoog is en een terugkeer naar $100 per vat onwaarschijnlijk.
Wat een grote rol speelt voor de shale producenten is de lage kosten van hedging. Dit komt voort uit het beleid van de grote centrale banken waardoor risico extreem goedkoop is geprijst. Dit stelt de shale producers in staat hun toekomstige productie goedkoop tegen prijsdalingen te kunnen verzekeren omdat shaleplays een relatief korte termijn hebben. Dit betreft de tijd tussen investering tot daadwerkelijke oliewinning.

[ Bericht 7% gewijzigd door Digi2 op 21-01-2018 22:08:15 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_176874072
Frontpage: Olieproductie VS door het dak

Ze krijgen dat voor elkaar zelfs zonder sterke stijging van het aantal operatieve drilling rigs :') iets zegt me dat OPEC c.s. genaaid is.
We can't afford the illusion anymore
pi_176880121
Mooi.
pi_176969937
quote:
Factcheck: Is de elektrische auto een bedreiging voor de olie-industrie?

Minder dan 2 procent van het autopark voor personen min of meer elektrisch is. Slechts 1 op de 400 auto's is volledig elektrisch. En wereldwijd is de situatie nog minder rooskleurig, hoewel het in China wel heel hard gaat. Eind 2016 was slechts 0,2 procent van het wereldwijde wagenpark elektrisch waarvan ongeveer de helft volledig elektrisch.

Het is natuurlijk wel zo dat de ontwikkelingen hard gaan en dat veel automerken inzetten op deels of volledig elektrische modellen de komende jaren. Maar het duurt nog zeker twintig jaar voordat alle nieuw verkochte auto's in een vooruitstrevende regio als Europa helemaal elektrisch zijn.

En daar een moderne auto makkelijk vijftien jaar meegaat en het wagenpark wereldwijd nog groeit, zal het nog tot ver na 2060 duren voor de hele wereld elektrisch rijdt. De olie-industrie kan dus nog even achterover leunen.

En mocht de afname van het gebruik door auto's binnen 5 jaar al merkbaar zijn voor de olie-industrie, wordt dat waarschijnlijk direct gecompenseerd door de enorme groei van de luchtvaart. En elektrisch vliegen gaat nog even duren.
Elektrische autos en vrachtwagens worden als 1e in welvarende landen verkocht en daar zal het olieverbruik vermoedelijk snel dalen aankomende jaren. De meeste ontwikkelingslanden zullen echter een aanzienlijke toename aan olieverbruik laten zien. Het effect zal zijn dat welvarende landen minder last zullen hebben van sterke schommelingen van de olieprijs, het omgekeerde geldt voor de ontwikkelingslanden. China zet daarom stevig in op elektromobiliteit maar evengoed zal ook in China het olieverbruik komende jaren sterk toenemen.
We can't afford the illusion anymore
pi_177073505
Het aantal operatieve rigs in de VS is afgelopen week flink opgelopen. In 2019 is de VS waarschijnlijk de grootste olieproducent ter wereld met meer dan 11 miljoen vaten per dag. Omdat risico weer enigzins beprijst is sinds afgelopen week zal het goedkoop hedgen van olieproductie even wat lastiger zijn. De loterij zonder nieten voor shaleproducenten kan daardoor tijdelijk ophouden mocht risico voorlopig hoger beprijst blijven. Op langere termijn kunnen centrale banken zich geen hoge beprijzing van risico in de markt meer permiteren. Shale-oil producenten kunnen optimaal profiteren van zowel de Fed-put als de OPEC-put.

quote:
U.S. drillers boost oil rig count to highest nearly three years

The U.S. Energy Information Administration in February projected U.S. production would rise to a record high annual average of 10.6 million barrels per day in 2018 and 11.2 million bpd in 2019, up from 9.3 million bpd in 2017.


[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 10-02-2018 12:36:19 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_177361544
quote:
Oil Extends Drop Toward $60 as U.S. Inventories Seen Expanding

Crude in New York fell as much as 1.5 percent after futures on Wednesday closed lower for the first time in about a week. Inventories in American tanks and terminals probably increased by 2.9 million barrels last week, according to a Bloomberg survey before the Energy Information Administration’s release scheduled on Thursday. By contrast, the American Petroleum Institute was said to report they fell by 907,000 barrels.

Oil is struggling to regain the highs of January after a sell-off in global equities spread to commodities earlier this month. Rising U.S. crude output continues to be a major challenge for the Organization of Petroleum Exporting Countries to balance the market through production cuts.
We can't afford the illusion anymore
pi_178128888
RT_com twitterde op dinsdag 27-03-2018 om 07:45:00 China launches highly anticipated petro-yuan to challenge USD dominance https://t.co/1H3N8Tavl5 https://t.co/H1psiZMvNE reageer retweet
RT_com twitterde op maandag 26-03-2018 om 11:38:07 Death of US dollar? China launches petro-yuan to challenge greenback’s dominance https://t.co/1H3N8Ts6JF https://t.co/RVW5NBpJPw reageer retweet
zerohedge twitterde op dinsdag 27-03-2018 om 11:49:25 'PetroYuan' Futures Launch With A Bang, Volume Dominates Brent As Big Traders Step In https://t.co/noZIGUdxeA reageer retweet
  dinsdag 27 maart 2018 @ 19:35:58 #38
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_178130182
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 maart 2018 18:26 schreef Houtenbeen het volgende:
RT_com twitterde op dinsdag 27-03-2018 om 07:45:00 China launches highly anticipated petro-yuan to challenge USD dominance https://t.co/1H3N8Tavl5 https://t.co/H1psiZMvNE reageer retweet
RT_com twitterde op maandag 26-03-2018 om 11:38:07 Death of US dollar? China launches petro-yuan to challenge greenback’s dominance https://t.co/1H3N8Ts6JF https://t.co/RVW5NBpJPw reageer retweet
zerohedge twitterde op dinsdag 27-03-2018 om 11:49:25 'PetroYuan' Futures Launch With A Bang, Volume Dominates Brent As Big Traders Step In https://t.co/noZIGUdxeA reageer retweet
Dit krijgt eigenlijk maar weinig aandacht verder, terwijl het toch wel een big deal is volgens mij op de lange termijn.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_178130326
quote:
2s.gif Op dinsdag 27 maart 2018 19:35 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Dit krijgt eigenlijk maar weinig aandacht verder, terwijl het toch wel een big deal is volgens mij op de lange termijn.
Ja, als dadelijk een aanzienlijk deel van de landen afstapt van de dollar, dan heeft de VS een groot probleem.
pi_178136167
De drilling rig count stijgt wat gezien de olieprijs en de daling van de bovengrondse olievoorraden niet verwondelijk is. Zolang de OPEC-put gehandhaafd blijft is er voor de shale-oil producers goede winst te behalen terwijl de risicos beperkt zijn.
quote:
Oil Jumped More Than $3 Last Week, US Rig Count Continues Climb

Friday's U.S. combined oil and gas rig count — provided by oilfield services provider Baker Hughes — increased by five, marking its fifth-straight increase. It moved the current count to 995 — its highest since April 2, 2015 (1,028), which was the last time the count was above 1,000. The count has had a considerable increase since a recent bottoming-out at 898 on Nov. 3, 2017. Friday's count was up 186 year-over-year (YoY), or 23.0 percent.
We can't afford the illusion anymore
pi_178803872
Het aantal actieve boorplatforms in de VS blijft toenemen wat gezien de huidige olieprijs niet verwonderlijk is. We bevinden ons ook in de pump fase van de pump&dump van de Saudi Aramco IPO.
quote:
The U.S. oil drilling rig count rose for the fourth week in a row

April 27 (Reuters) - The U.S. oil drilling rig count rose
for the fourth week in a row and ended the month sharply higher
as producers plan to boost output as they reap profits from
crude trading near three-year highs.
Drillers added five oil rigs in the week to April 27,
bringing the total count to 825, the highest level since March
2015, General Electric Co's Baker Hughes energy services
firm said in its closely followed report on Friday.
For the month, drillers added 28 oil rigs in April after
cutting two rigs in March. So far this year, the rig count has
risen by 78.
The U.S. rig count, an early indicator of future output, is
much higher than a year ago when 697 rigs were active. Energy
companies have been steadily increasing spending on drilling and
completions since mid-2016 when crude prices began recovering
from a two-year crash.
U.S. producers are accelerating shale drilling mostly in the
Permian Basin of west Texas and New Mexico, the largest U.S.
oilfield, and the Bakken in North Dakota, lifting the nation's
output this year to more than 10 million barrels per day (bpd),
a new record.
Drillers added three oil rigs in the Bakken this week,
boosting the total count in the basin to 56, the most since
December 2015.
The U.S. government expects oil output in the Bakken to rise
to 1.2 million bpd in May, its highest since 2015.
U.S. crude futures traded near $68 a barrel this
week, close to their highest since November 2014. So far this
year, futures have averaged $64, up sharply from averages of
$50.85 in 2017 and $43.47 in 2016.
We can't afford the illusion anymore
pi_179379950
Prijzen stijgen blijkbaar weer? Neem aan dat de Amerikaanse schalie-initiatieven als paddestoelen uit de grond springen.
pi_179426421
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 mei 2018 14:53 schreef Solstice1 het volgende:
Prijzen stijgen blijkbaar weer? Neem aan dat de Amerikaanse schalie-initiatieven als paddestoelen uit de grond springen.
Yep,
In een maand tijd zijn er 34 operatieve rigs bijgekomen, van 825 naar 859.

Oil rig count

OPEC en Rusland volgen dit natuurlijk ook op de voet en ik verwacht dat de productiebeperkingen dan ook ten einde lopen. Wat daarbij helpt is de snel dalende olieproductie van Venezuela. Naar mijn verwachting zal die verder zakken naar circa 1 miljoen vaten per dag in 2019 en op dat niveau enigzins stabiliseren. Sinds 2016 is de olieproductie van Venezuela dan teruggelopen met circa 1,5 miljoen vaten per dag wat vergeleken met de wereld olieproductie een substantiele hoeveelheid is.

[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 27-05-2018 18:11:16 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_179426671
quote:
EU-toezichthouder denkt dat dieselauto's 'binnen paar jaar' verdwenen zijn

Dieselauto's hebben hun langste tijd gehad. ''Ik denk dat ze binnen een paar jaar volledig verdwenen zijn", zegt eurocommissaris voor industrie Elzbieta Bieńkowska in een interview met persbureau Bloomberg.

De toezichthouder ziet het dieselschandaal rondom Volkswagen als keerpunt. De Duitse autofabrikant gaf in september 2015 toe op grote schaal te hebben gesjoemeld om dieselwagens in testen minder vervuilend te laten lijken dan ze zijn.

Dat heeft volgens de Poolse politica ''het sentiment in de samenleving over emissies en schone auto's" flink geraakt.

De veranderde perceptie kan de Europese Unie (EU), waar nog altijd ongeveer de helft van de auto's op diesel rijden, helpen bij de ambities een voorloper te worden op het vlak van elektrisch rijden.

Nu heeft Tesla nog een voortrekkersrol in de Verenigde Staten en is China in zijn eentje goed voor de helft van de verkopen van elektrische auto's.

Europese accu's
De Europese Commissie probeert samen met de industrie te zorgen dat er Europese accu's worden gefabriceerd. ''Het is het soort project dat een lidstaat niet alleen van de grond kan krijgen."

Volkswagen heeft het roer ook omgegooid. De automaker wil tegen 2025 jaarlijks drie miljoen elektrische auto's verkopen. Het bedrijf heeft 40 miljard euro uitgetrokken voor dat doel. De EU kan daar bij helpen door beleid aan te passen, maar productiedoelen, zoals in China, gaan een brug te ver.

Vorige week steunden lidstaten een aanpassing van de regels waardoor de Europese Commissie meer zeggenschap krijgt bij het keuren van auto's. Fabrikanten kunnen daardoor tot 30.000 euro boete per auto krijgen en gedwongen worden tot terugroepacties. Nu gebeurt dat nog meestal per lidstaat en fabrikanten hebben vaak veel invloed bij overheden.
I.p.v. diesel zullen de meeste autorijders voorlopig kiezen voor een benzine-wagen want het aanbod aan betaalbare elektrische autos met een ruime actieradius is erg beperkt, laat staan de leverbaarheid.
We can't afford the illusion anymore
pi_179432569
Ach de lagere vraag naar diesel vanuit personenauto’s komt goed uit ivm verwachte hogere vraag vanuit maritieme hoek. Vanaf 2020 beperkingen op zwaveluitstoot en dus minder vraag naar stookolie en men denkt dat dit dan door gasolie/diesel vervangen zal worden. Benzinevraag zal substantieel stijgen maar is voornamelijk lokale productie, terwijl diesel geÔmporteerd werd. Benieuwd naar de overheid, die de hogere wegenbelasting op diesel zag als melkkoe en hoe die om zal gaan met die dalende inkomsten..
pi_179432571
Uiteindelijk uit de olie maar dat zal nog wel even duren.
pi_179432849
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2018 20:45 schreef lvw88 het volgende:
Benieuwd naar de overheid, die de hogere wegenbelasting op diesel zag als melkkoe en hoe die om zal gaan met die dalende inkomsten..
Voorlopig draait de economie goed en kunnen ze de dalende inkomsten daarmee compenseren. De bufferende werking van de gasbaten is ondertussen echter ook weggevallen. All in all is de nederlandse economie steeds minder toekomstbestendig aan het worden. In Den haag weten ze dat ook en wijzen er zelfs op. Vandaar dat men de staatsschuld snel sterk wil terugdringen om zo bij economische tegenwind niet al snel drastisch in de uitgaven te moeten snijden of de premie&belastingdruk nog verder verhogen.
We can't afford the illusion anymore
pi_179442421
quote:
Opec and Russia Best Not Poke the Shale Oil Bear

Here’s one under-reported factor that may explain Russian and Saudi Arabian willingness to turn their backs on almost 18 months of Opec oil supply cuts – the spread between Brent crude and West Texas Intermediate has reached its widest level in three years:

The simple reason for this is that the shale oil boom has left crude sloshing around the U.S., resulting in a local oversupply. While Brent prices have risen some 14 percent over the past three months, WTI is up just 7.5 percent and Midland crude – the version of WTI priced in the booming Permian basin rather than the benchmark delivery point in Cushing, Oklahoma -- is down 4.8 percent.
Behalve het risico voor Rusland en OPEC langdurig marktaandeel te verliezen door een versnellende Shale-oil boom speelt ook de toenemende beschikbaarheid van alternatieven vermoedelijk een rol. Des te hoger de olieprijs des te aantrekkelijker alternatieven worden en ook dat kan aan het marktaandeel knabbelen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 28-05-2018 10:53:17 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_180412358
Aardolie is vandaag behoorlijk in prijs gedaald.
quote:
Commodities

WTI Crude Oil (Nymex)
USD/bbl. 70.58 -3.53 -4.76%

Brent Crude (ICE)
USD/bbl. 74.04 -4.82 -6.11%
We can't afford the illusion anymore
pi_180420780
Mooi.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')