quote:De grootschalige opkoop van staatsleningen door de Europese Centrale Bank (ECB) is illegaal. Dat is, in het kort, de inhoud van een verreikende uitspraak deze dinsdag van het Duitse Constitutionele Hof. Het hof in Karlsruhe stelt dat de ECB haar mandaat „overschrijdt” door staatsschuld op te kopen.
...
De Duitse Bundesbank mag volgens het hoogste Duitse rechtsorgaan nu, na een overgangsperiode van „drie maanden”, niet meer deelnemen aan de ECB-opkopen, een wezenlijk onderdeel van het monetair beleid. Het is de vraag of de Bundesbank, die formeel onafhankelijk is, naar de Duitse rechters zal luisteren, of juist naar het eerdere oordeel van het EU-hof.
Oei, dit gaat grote gevolgen hebbenquote:Op dinsdag 5 mei 2020 12:16 schreef Piles het volgende:
https://www.nrc.nl/nieuws(...)jn-illegaal-a3998730
[..]
twitter:lucasguttenberg twitterde op dinsdag 05-05-2020 om 10:45:21So, @bverfg goes nuclear, mainly because it says @ecb has not done proportionality analysis and ECJ should have asked for that.
But the real implication seems this: To comply with monetary financing prohibition, issuer limits and capital key are essential. Bad news for PEPP. https://t.co/DdPhtymMyq reageer retweet
Nee, dat gaat geen grote gevolgen hebben. Het betekent alleen dat de Bondsdag moet stemmen.quote:
Nee maar ze hebben wel jurisdictie over de Duitse centrale bank en de overdracht van Duitse bevoegdheden naar Europa. Alleen dat al (elk lidstaat die zijn eigen oordeel heeft over de rechtsgeldigheid van ECB-besluiten) kan grote gevolgen hebben.quote:Op dinsdag 5 mei 2020 12:48 schreef HiZ het volgende:
[..]
Nee, dat gaat geen grote gevolgen hebben. Het betekent alleen dat de Bondsdag moet stemmen.
Het BVG heeft geen jurisdictie over ECB kan het ECJ-uitspraken ook niet echt beoordelen. Wat ze er niet van weerhoudt in een pissing match te doen alsof ze dat wel hebben en dat ze dat wel mogen.
Eurosceptici zijn altijd heel blij met dit soort uitspraken. Tot de praktische waarde ervan duidelijk wordt.
P.S. Als de ECB unaniem zou moeten besluiten was dit een groot probleem geweest. Maar de ECB heeft meerderheidsbesluitvorming.
Is dat zo? In het artikel staat:quote:Op dinsdag 5 mei 2020 13:06 schreef Heph844 het volgende:
Nee maar ze hebben wel jurisdictie over de Duitse centrale bank
quote:Het is de vraag of de Bundesbank, die formeel onafhankelijk is, naar de Duitse rechters zal luisteren, of juist naar het eerdere oordeel van het EU-hof.
Een centrale bank is vooral onafhankelijk van de politiek. Het krijgt een mandaat mee en binnen dat mandaat mag het haar taak uitvoeren. Bij de invoering van de Euro is dat mandaat gedeeltelijk overgebracht naar de ECB, maar het constitutioneel hof heeft nu geoordeeld dat het daarmee de voorwaarden heeft overtreden waarmee dat mandaat is overgeheveld naar de ECB.quote:
De onderbouwing moet acceptabel zijn voor de Bondsdag. Verder gaat de eis niet.quote:Op dinsdag 5 mei 2020 13:15 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Een centrale bank is vooral onafhankelijk van de politiek. Het krijgt een mandaat mee en binnen dat mandaat mag het haar taak uitvoeren. Bij de invoering van de Euro is dat mandaat gedeeltelijk overgebracht naar de ECB, maar het constitutioneel hof heeft nu geoordeeld dat het daarmee de voorwaarden heeft overtreden waarmee dat mandaat is overgeheveld naar de ECB.
Wat ze nu gaan volgen is de vraag ja. Ik zou het persoonlijk erg raar vinden om je eigen constitutionele hof te negeren. Plus dat de Duitse centrale bank natuurlijk al een tijd dezelfde bezwaren had over het uitrekken van bevoegdheden.
Nu is dit nog wel te fixen, want feitelijk heeft de ECB drie maanden de tijd gekregen om beter te onderbouwen waarom het inkoopprogramma proportioneel is. Maar voor het huidige Corona-opkoopprogramma betekent het erg slecht nieuws (zie tweet hierboven)
Voor die keuze staat de EU al lang natuurlijk, het is onzin om daar je ogen voor te sluiten. Het beleid van de ECB zorgde er alleen voor dat politici nog even konden duiken, maar iedereen wist dat dat niet voor altijd houdbaar zou zijn.quote:Op woensdag 6 mei 2020 00:36 schreef HiZ het volgende:
Overigens is het ook de vraag of de klagers wel blij moeten zijn met hun succes; voor je het weet staat de EU voor de keuze tussen eurobonds en de moeder van alle financiële crises.
Klopt , ben ik het helemaal en hartgrondig mee eensquote:Op dinsdag 5 mei 2020 12:16 schreef Piles het volgende:
https://www.nrc.nl/nieuws(...)jn-illegaal-a3998730
[..]
quote:De grootschalige opkoop van staatsleningen door de Europese Centrale Bank (ECB) is illegaal.
Dat is, in het kort, de inhoud van een verreikende uitspraak, deze dinsdag, van het Duitse Constitutionele Hof.
Het hof in Karlsruhe stelt dat de ECB haar mandaat ,,overschrijdt" door staatsschuld op te kopen.
Het Hof stelt dat de Duitse Bundesbank, die deel uitmaakt van het ECB-systeem, ,,niet langer" mag deelnemen in het opkoopprogramma, tenzij de ECB een ,,nieuw besluit" neemt waarin zij het programma beter onderbouwt.
Daarmee hebben de Duitse rechters nieuwe twijfel gezaaid over de stabiliteit van de eurozone. Juist nu, in de coronacrisis, houdt de ECB de eurozone met haar ultraruime monetair beleid bijeen.
Het oordeel gaat over het ECB-opkoopprogramma dat in 2015 werd ingezet.
Sinds maart dat jaar kocht de centrale bank bijna 2.200 miljard euro aan staatsleningen op, om de hardnekkig lage inflatie in de eurozone richting het gewenste niveau van vlak onder de 2 procent te duwen.
De Duitse uitspraak gaat daarmee strikt genomen niet over de extra 'pandemieopkopen' die de ECB dit jaar lanceerde in reactie op de coronacrisis, ter waarde van 750 miljard euro, maar ook over de wetmatigheid van dat programma zijn nu twijfels gerezen.
quote:Column: chaos in de eurozone is al twintig jaar de schuld van politici
author avatar
Door EDIN MUJAGIC
5 min geleden in FINANCIEEL
Economische en politieke spanningen hadden we al.
Sinds deze week komen daar ook juridische spanningen bij.
De rechters zijn op de stoel van de ECB gaan zitten - en die zat weer op de stoel van de politiek.
Het Duitse Constitutionele Hof oordeelde dinsdag niet alleen dat de Europese Centrale Bank (ECB) met haar opkoopprogramma haar boekje te buiten is gegaan, maar ook dat het
Europese Hof van Justitie dat deed met zijn oordeel over het ECB-beleid. De Duitse rechters noemden de uitspraak van hun Europese collega's zelfs 'onbegrijpelijk'.
Dit betekent Duitse tik voor opkoopprogramma ECB
Opmerkingen
Sinds het oordeel gepubliceerd werd op de site van het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, wemelt het van analyses en opmerkingen over wat de uitspraak kan betekenen, wat de ECB nu kan en moet doen, of juist níét moet doen, hoe het Europese Hof van Justitie kan en moet reageren, net als natuurlijk ook de Europese Commissie, en hoe andere landen de uitspraak kunnen aangrijpen voor hun eigen agenda op allerlei terreinen.
Kortom, Karlsruhe heeft alles behalve ruhe gebracht maar regelrechte chaos. Wat door al die juridische bomen aan het zicht wordt onttrokken is het bos - ofwel: wie de échte schuldigen zijn voor deze chaos die, vrees ik, langdurige gevolgen kan hebben.
Het zijn niet de Duitse of de Europese rechters, het zijn zelfs niet de centrale bankiers zoals Mario Draghi en Christine Lagarde.
Politiek
De Duitse rechters waren niet op de stoel van de ECB gaan zitten - wat ze gisteren dus wel gedaan hebben - als de ECB op haar beurt niet op de stoel van de politiek was gaan zitten.
De bank deed dat laatste niet omdat ze dat graag wilde, maar uit nood, omdat opeenvolgende generaties Europese politici die stoel zelf verlieten.
Als Europese politici hun verantwoordelijkheid hadden genomen sinds 1999, namelijk op tijd hun economieën hadden hervormd, staatsschulden gereduceerd en zich aan de begrotingsregels hadden gehouden, dan had de ECB waarschijnlijk niet het beleid hoeven te voeren dat ze voert.
BEKIJK OOK:
Onhoudbare schulden dreigen door corona
Eurobonds
In het verlengde daarvan was er geen reden voor 1750 Duitse economen en anderen om zich te beklagen tegen de ECB bij hun hoogste rechtbank en was er dus geen rechtszaak geweest.
Sterker nog, ik kan me voorstellen dat er dan zelfs voldoende wil en bereidheid was geweest om eurolanden die in problemen kwamen door het coronavirus te helpen, desnoods met die vermaledijde eurobonds.
Ergo: deze monetair-juridisch-politieke chaos na het oordeel van het Duitse Constitutionele Hof is de schuld van de Europese politici en niemand anders.
BEKIJK OOK:
Roep om eurobonds komt zeker terug
Zijn we in een bizarre situatie aanbeland inmiddels? Als monetair econoom zeg ik 'ja'. Je weet gewoon dat we in zo'n situatie verzeild zijn geraakt als de Italiaanse minister-president zich opwerpt als verdediger van de onafhankelijkheid van de centrale bank, nadat het oordeel uit Karlsruhe onder meer wordt gezien als een aanval daarop. Een Italiaanse minister-president!
Sahara
Oh, ik sluit mijn ogen daar niet voor. Alleen vind ik niet dat een stelletje reactionaire rechters in de Duitse provincie het te hoog in hun bol moeten krijgen.quote:Op woensdag 6 mei 2020 10:25 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Voor die keuze staat de EU al lang natuurlijk, het is onzin om daar je ogen voor te sluiten. Het beleid van de ECB zorgde er alleen voor dat politici nog even konden duiken, maar iedereen wist dat dat niet voor altijd houdbaar zou zijn.
Uiteindelijk is de keuze er één tussen vergaande economische integratie (waar de eurobonds dan een onderdeel van kunnen zijn), of het uiteenvallen van de Euro. Doormodderen met de huidige afspraken houd je niet nog 20 jaar vol.
Die keuze hoort te liggen bij de politiek, niet bij een niet-verkozen en nauwelijks controleerbaar instituut als de ECB. Volgens mij is dat precies wat de klagers beoogden.
volledig fiscaal samengaan met Italie is geen haalbare kaart daar zal geen ene Nederlander voor zijnquote:Op maandag 11 mei 2020 17:02 schreef HiZ het volgende:
[..]
Oh, ik sluit mijn ogen daar niet voor. Alleen vind ik niet dat een stelletje reactionaire rechters in de Duitse provincie het te hoog in hun bol moeten krijgen.
We zitten al 20 jaar in die situatie. Je kunt wel blijven doen alsof de werkelijkheid niet bestaat, maar dat doet hem niet verdwijnen.quote:Op maandag 11 mei 2020 17:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
volledig fiscaal samengaan met Italie is geen haalbare kaart daar zal geen ene Nederlander voor zijn
Italie dat geregeerd wordt door de maffia
Nee dat is niet waar , we zitten al 20 jaar in de overgang situatie , ,met een eurozone waar wij niets mee hebben, wij zijn Europa dat voelt niemand.quote:Op vrijdag 15 mei 2020 00:01 schreef HiZ het volgende:
[..]
We zitten al 20 jaar in die situatie. Je kunt wel blijven doen alsof de werkelijkheid niet bestaat, maar dat doet hem niet verdwijnen.
Jezus man. Hou toch eens op met jezelf voor de gek te houden. We zitten al zo diep in de euro dat er helemaal geen winst meer te halen is bij eruit gaan.quote:Op vrijdag 15 mei 2020 08:45 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Nee dat is niet waar , we zitten al 20 jaar in de overgang situatie , ,met een eurozone waar wij niets mee hebben, wij zijn Europa dat voelt niemand.
Nu is de keus , een volledig samengaan in de EUSA of terug naar aparte landen, de huidige situatie is aan het einde , met de steeds groter wordende economische divergentie
We maken van het zuiden bijstand- en krimplanden en het Noorden groeit zich kapot
Met het zonder toestemming opkopen van de zuidelijke staatsschulden is Draghi al een flinke stap te ver gegaan
Daarmee heeft de eurozone tijd gekocht , meer niet
Italie en portugal kunnen de Staatsschuld nog verder oplaten lopen tot 200% , dat wel
Dan dus maar Eurobonds ???quote:Op zondag 17 mei 2020 21:03 schreef HiZ het volgende:
[..]
Jezus man. Hou toch eens op met jezelf voor de gek te houden. We zitten al zo diep in de euro dat er helemaal geen winst meer te halen is bij eruit gaan.
Ja fijn. En daarna een gezellig staatsbankroet.quote:Op zondag 17 mei 2020 21:12 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Dan dus maar Eurobonds ???
Dat pikt Nederland nooit
Dan komt er een Nexit partij
nee hoor dan gaan we 1.000 miljard euro bij printenquote:Op zondag 17 mei 2020 22:01 schreef HiZ het volgende:
[..]
Ja fijn. En daarna een gezellig staatsbankroet.
https://www.telegraaf.nl/(...)men-van-euro-niet-opquote:Op woensdag 27 mei 2020 13:35 schreef voetbalmanager2 het volgende:
De EU wil belasting kunnen heffen en een nieuw noodfonds van 750 miljard waarvan er 500 miljard uitgedeeld gaat worden als giften.
https://nos.nl/artikel/23(...)or-herstelfonds.html
quote:Column: noodfonds lost problemen van euro niet op
Door EDIN MUJAGIC
In American football bestaat een play die Hail Mary heet: het is een wanhoopspoging aan het einde van de wedstrijd als de aanvallende formatie alleen nog kan scoren door de bal ver naar voren te gooien en hopen dat een eigen speler die vangt.
De naam impliceert dat er een wonder voor nodig is om op die manier te scoren. Dat kan gebeuren, maar meestal gebeurt het niet.
Merkel en Macron willen de euro redden met een noodpakket van 500 miljard.
Daar moest ik onlangs aan denken toen ik het voorstel van Angela Merkel en Emmanuel Macron las om de economische schade van de coronacrisis te bestrijden.
Veelal kwam ik opmerkingen tegen dat met het verregaande Frans-Duitse voorstel de euro definitief is gered.
De munt had een transferunie nodig en die komt er.
Staatsobligaties
Merkel en Macron stellen een fonds à 500 miljard euro voor, dat gevuld wordt met staatsobligaties die de Europese Unie namens alle EU-landen uitgeeft.
Dat geld sluist Brussel vervolgens door naar de lidstaten in de vorm van giften.
Dan kun je zeggen dat is nog geen transferunie omdat het fonds tijdelijk zou zijn.
Maar we weten maar al te goed dat de grens tussen 'tijdelijk' en 'permanent' bij dit soort zaken heel erg dun is.
Bovendien: als iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend.
Vochtplek
Vergelijk het met een vochtprobleem bij iemand thuis. De grote vochtplek is duidelijk te zien en een mooi gezicht is het niet. Je kunt een blik verf kopen en de muur in de verf zetten. De grote, lelijke plek verdwijnt daarmee, maar het probleem is niet opgelost.
Onder de nieuwe verflaag hoopt de vocht zich op en richt het steeds meer schade aan. Na een tijdlang uit het zicht verdwenen te zijn, dringt de vochtplek weer door de verflaag heen. Die is nu nog groter en lelijker.
BEKIJK OOK:
Premier Rutte kan borst natmaken
Dat je de eerste keer het probleem dacht te kunnen oplossen met een verfbeurt, kan nog toegeschreven worden aan onkunde of naïviteit.
De tweede keer dezelfde 'oplossing' erop loslaten, kan echter niet goedgepraat worden. Doe je het toch, dan wordt de schade nog groter en mettertijd is de hele muur naar de filistijnen. De reparatie zal dan veel duurder uitpakken dan wanneer je meteen aan het begin voor een structurele oplossing had gekozen in plaats van voor de cosmetische aanpak.
Geen oplossing
De euro kan alleen voorgoed worden gered door prudent beleid te belonen en niet te bestraffen en slecht beleid niet te belonen.
Het is waar dat het voor de Duitse economie goed is miljarden te geven aan de zwakke eurolanden.
Wat nu gebeurt behelst het risico dat de sterke landen zwakker worden.
Een economisch-politieke Hail Mary is het.
Edin Mujagic is hoofdeconoom bij OHV. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl.
japan gaat aandelen opkopen met geprint geld , misschien beter dan obligaties met 0 % rentequote:Op woensdag 27 mei 2020 19:27 schreef Arkai het volgende:
Japan gaat 40% van zijn BNP aan stimulus uitgeven. Post Corona is dat 2.18 biljoen dollar.![]()
[ afbeelding ]
quote:Column: corona drijft eurolanden uit elkaar
Terwijl vooral in de zuidelijke eurolanden effecten van de vorige crisis nog door etteren, krijgen ze in de huidige crisis opnieuw hardere klappen.
Komt het ooit nog goed met de eenwording in de eurozone?
Hoelang blijft de euro nog bestaan?
Voor iedereen die zich aan de vooravond van de start van de Economische en Monetaire Unie (EMU) zorgen maakte over de slagingskans van het ambitieuze project, hadden de voorstanders geruststellende woorden.
Maak je niet druk, met het verdwijnen van de eigen munt, verdwijnt ook de verleiding voor Zuid-Europese landen om economische problemen op te lossen door hun munt goedkoper te maken.
Op straffe van verlies aan concurrentiekracht zou eurodeelname hen dwingen om hun economie zo te hervormen dat die beter in de pas zou gaan lopen met de noordelijke landen.
Een beetje vertrouwen graag!
Om zich te kwalificeren voor de euro waren deze landen er toch in geslaagd om hun overheidsfinanciën, inflatievoeten en rentestanden in de pas te laten lopen met de noordelijke landen, niet?
De critici van de EMU waren er niet gerust op. Eurodeelname was een kwestie van prestige.
Als landen eenmaal binnen zijn garandeert dat niet dat ze daarna ook in de pas zouden blijven lopen.
Ze wezen ook op de afwijkende structuur van de Zuid-Europese economieën waardoor schokken van buiten de eurozone verschillend uitpakken. Dat kan het voortbestaan van de euro bedreigen.
Eenwording hapert
Dertig jaar later moeten we vaststellen dat de economische en beleidsmatige eenwording nog steeds tekortschiet.
Een kleine tien jaar geleden barstte de eurocrisis los, toen bleek dat Griekenland de boel had bedonderd en na toetreding de begrotingsdiscipline alleen op papier had voortgezet.
En ja, negentien van de twintig regio's met de slechtste werkgelegenheidsontwikkeling bevinden zich in Spanje, Italië, Portugal en Griekenland.
De coronacrisis lijkt de EMU-critici van het eerste uur ook gelijk te geven wat betreft de rol van structuurverschillen.
Het virus is een schok van buiten die voor eurolanden verschillend blijkt uit te pakken. Dat wijst op structuurverschillen.
Zo zijn dienstensectoren als toerisme, horeca en persoonlijke verzorging relatief belangrijk in Zuidelijke eurolanden. Dat zijn nou net de sectoren die hard geraakt worden door corona.
Lage rente
Ook het feit dat bedrijven in Zuid-Europa veel vaker een kleine omvang hebben en over minder financiële buffers beschikken, maakt deze landen extra kwetsbaar voor economische schokken.
Kleine bedrijven hebben doorgaans minder verschillende financieringsmogelijkheden dan grote bedrijven die naar de openbare kapitaalmarkt kunnen.
Daardoor leggen Zuid-Europese bedrijven eerder het loodje.
Met extreem lage rentestanden houdt de ECB de schuldenlast ook tijdens de huidige crisis weer betaalbaar voor de zuidelijke landen.
Maar ooit zal de centrale bank de vrijheid terug moeten krijgen om de rente te verhogen als de inflatie oploopt.
Zullen de economieën van de zuidelijke en noordelijke lidstaten tegen die tijd genoeg naar elkaar zijn toegegroeid dat economische schokken voor minder spanningen binnen de eurozone zullen zorgen?
Ik heb er een hard hoofd in.
In dat geval kan alleen herverdeling van het noorden naar het zuiden voorkomen dat het er bij elke crisis weer getwijfeld gaat worden aan het voortbestaan van de euro.
Raoul Leering is hoofd internationaal handelsonderzoek bij ING.
https://www.telegraaf.nl/(...)gaat-om-schuldenbergquote:Conte opent zuidelijk offensief naar Rutte
46 min geleden in BUITENLAND
DEN HAAG - De Italiaanse premier Giuseppe Conte is vrijdagavond de eerste Zuid-Europese leider die langskomt bij premier Mark Rutte. Maandag volgen de Spaanse premier Pedro Sánchez en de Portugese minister-president António Costa.
De Italiaanse premier Giuseppe Conte (links) samen met zijn Spaanse collega Pedro Sanchez in een museum in Madrid.
De twee leiden een zuiderlijk initiatief tegen het zuinige Nederland.
De Italiaanse premier Giuseppe Conte (links) samen met zijn Spaanse collega Pedro Sanchez in een museum in Madrid.
De twee leiden een zuiderlijk initiatief tegen het zuinige Nederland.(C) AFP
Ze willen Rutte overhalen zijn harde opstelling tegenover het Europese herstelfonds te verzachten.
Dat fonds moet landen helpen de coronacrisis te overwinnen, die vooral het zuiden zwaar heeft getroffen.
Eerder kwamen de Franse president Emmanuel Macron en EU-president Charles Michel ook al langs in Den Haag om hierover te spreken.
quote:Rentes omlaag
Door ingrijpen van de ECB zijn de financiële markten gestabiliseerd en zijn de rentes weer gedaald naar het niveau van voor de crisis, schrijft DNB.
Door het ruime beleid van de ECB worden rentes omlaag geduwd.
Overheden in het eurogebied moeten extra geld ophalen om alle coronamaatregelen te betalen.
Om te zorgen dat die schulden betaalbaar blijven, koopt de ECB sinds maart extra obligaties op.
Tot eind van het jaar koopt de ECB ¤1350 miljard aan obligaties op.
quote:DNB-president Knot: huidige muntunie onhoudbaar
author avatar
Door MARTIN VISSER
24 min geleden in FINANCIEEL
AMSTERDAM - Nederland zal soevereiniteit aan Brussel moeten afstaan. Alleen met meer centrale financiële en economische afstemming zal de euro overeind kunnen blijven.
quote:De bankier maakt zich grote zorgen over de toekomst van de muntunie. Hij stelt dat sterke economieën, zoals die van Nederland, alleen maar sterker zullen worden.
En de zwakke Zuid-Europese landen gaan verder verzwakken. Italië en andere zuidelijke landen moeten hun staatsschuld verlagen en de economie aanpakken.
Maar hij wijst er ook op dat het profijt van de gezamenlijke munt oneerlijk is verdeeld: ,,Landen met een sterkere economie, zoals Nederland, hebben meer geprofiteerd, dan landen met een zwakkere economie."
quote:Knot: meer macht naar Brussel, euro moet gered
author avatar
Door MARTIN VISSER
Updated 1 uur geleden
2 uur geleden in FINANCIEEL
AMSTERDAM - Nederland zal soevereiniteit aan Brussel moeten afstaan. Alleen met meer centrale financiële en economische afstemming zal de euro overeind kunnen blijven.
quote:We strompelen van crisis naar crisis (en dat komt door de euro)'
44 min geleden in FINANCIEEL
De huidige muntunie is op termijn niet houdbaar.
Deze gewaagde uitspraak deed DNB-president Klaas Knot deze week in de HJ Schoo-lezing.
Sterke landen profiteren dankzij de euro meer, terwijl zwakkere landen er dieper door in de put raken.
Hierdoor strompelen we van eurocrisis naar eurocrisis en dit zal niet veranderen.
In de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam het EU-project dat zijn weerga niet kent.
quote:De Kwestie: Is de euro een mislukking?
Updated 36 min geleden
50 min geleden in DE KWESTIE
Klaas Knot gooide begin deze maand de knuppel in het hoenderhok: ,,Zonder verdere integratie is de euro op termijn onhoudbaar."
De DNB-president vindt dat het verschil tussen sterke en zwakke eurolanden moet worden verkleind.
En daar splijten de meningen.
Want als integratie betekent dat noordelijke lidstaten de zuidelijke moeten subsidiëren, is het europroject dan niet mislukt?
Misschien moeten de zwakkere landen overtappen op een soort euro-light?quote:Op zaterdag 19 september 2020 09:50 schreef michaelmoore het volgende:
De DNB-president vindt dat het verschil tussen sterke en zwakke eurolanden moet worden verkleind.
En daar splijten de meningen.
Want als integratie betekent dat noordelijke lidstaten de zuidelijke moeten subsidiëren, is het europroject dan niet mislukt?
zeg dan gewoon en andere munteenheidquote:Op zaterdag 19 september 2020 16:37 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Misschien moeten de zwakkere landen overtappen op een soort euro-light?
quote:Voorspellingen paragnosten voor 2021:
'We krijgen een eigen munt: de noorder-euro'
Updated 14 min geleden
17 min geleden in BINNENLAND
Eind 2019 voorzag medium Thomas Woolthuis het dodelijke virus. ,,
En ook dat de Formule 1 niet door zou gaan."
Het verband tussen die twee legde hij niet. ,,
Dit is geen wetenschap."
Het jaar van de waarheid voor de paranormalen
Schaamrood kruipt op op de kaken, want ja, daar staat zijn voorspelling zwart op wit.
November 2019, tijdschrift ParaVisie: '
Eén van de nieuwskoppen die ik voor me zie, is dat er een dodelijke ziekte ontstaat die we niet eerder in deze omvang hebben ervaren.
Aids was flink, maar dit beeld zal aids doen vervagen.'
.
quote:ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.
Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Hans-Werner Sinn, Präsident a.D. des ifo Instituts
14.12.2020
In der Coronakrise und der vorangehenden Eurokrise brachen bei den Unternehmen Umsatzerlöse weg, und die Staaten verloren Steuermittel. Die fehlenden Einnahmen wurden teilweise durch Kreditmittel ersetzt, die nicht nur von den Sparern kamen, sondern in zunehmendem Maße auch aus den Druckerpressen des Eurosystems. Gegenüber dem Beginn der Eurokrise wurde eine Versechsfachung der Zentralbankgeldmenge beschlossen und größtenteils auch schon realisiert.
Der Vortrag diskutiert die Verteilungswirkungen dieser Politik und die Gefahren, die sie langfristig für den Geldwert, das Vermögen und die Stabilität der Gesellschaft bedeuten.
We hoeven geen belasting meer te betalenquote:ECB zet geldpers in hogere versnelling
Door REDACTIE DFT
49 min geleden in FINANCIEEL
De stijgende rente is een nieuwe kopzorg voor de Europese Centrale Bank. Daarom gaat de ECB volgend kwartaal een stuk sneller obligaties kopen dan nu het geval is.
Vanmiddag geeft ECB-president Christine Lagarde een toelichting op het besluit. Volg alles in het liveblog.
.quote:De ECB maakte donderdagmiddag bekend dat de steunaankopen vanaf volgend kwartaal een stuk sneller gaan. Dat is nodig, omdat de lange rentes in de eurozone aan het stijgen zijn.
En de ECB vreest dat de financieringscondities hierdoor verslechteren: een hogere rente betekent dat bedrijven en huishoudens duurder uit zijn bij een lening.
Maar ook voor overheden gaat de schuld, die nog eens extra hoog oploopt door de coronapandemie, steeds zwaarder wegen
Dat kan niet lang meer duren met torenhoge prijzen voor woningen in het noorden en verlaten huizen in het zuidenquote:Op zondag 2 mei 2021 12:26 schreef Pleun2011 het volgende:
Ben wel benieuwd wanneer de grote reset komt.
Het is niet alleen het vastgoed.. de beurzen zijn oververhit en die zeepbel gaat een keer barsten.quote:Op zondag 2 mei 2021 12:34 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Dat kan niet lang meer duren met torenhoge prijzen voor woningen in het noorden en verlaten huizen in het zuiden
Met leeg lopende landen in het zuiden en massale immigratie in het noorden
Nou dat weet ik niet, er word steeds met 1000 miljard gesmeten of het niets is en dat blijft mogelijk nog jaren doorgaanquote:Op zondag 2 mei 2021 12:41 schreef Pleun2011 het volgende:
[..]
Het is niet alleen het vastgoed.. de beurzen zijn oververhit en die zeepbel gaat een keer barsten.
Het is praktisch álles waar maar waarde in zit. Oldtimers, kunst, horloges noem maar opquote:Op zondag 2 mei 2021 12:41 schreef Pleun2011 het volgende:
[..]
Het is niet alleen het vastgoed.. de beurzen zijn oververhit en die zeepbel gaat een keer barsten.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Nee hoor, na het laatste cijferseizoen blijft de AEX juist achter bij de winsten en omzetten die onze grote bedrijven draaien. De beurs staat er goed voor nu, maar het is geen bubbel, simpelweg omdat de omzet om die waarde te vertegenwoordigen echt gedraaid wordt nu. De beurs kan vanaf hier zo nog met 50% stijgen, en dan mag je spreken van een bubbel, zoals eind jaren '90.quote:Op zondag 2 mei 2021 12:41 schreef Pleun2011 het volgende:
[..]
Het is niet alleen het vastgoed.. de beurzen zijn oververhit en die zeepbel gaat een keer barsten.
kloptquote:Op maandag 3 mei 2021 01:43 schreef BasEnAad het volgende:
[..]
Nee hoor, na het laatste cijferseizoen blijft de AEX juist achter bij de winsten en omzetten die onze grote bedrijven draaien.
De beurs staat er goed voor nu, maar het is geen bubbel, simpelweg omdat de omzet om die waarde te vertegenwoordigen echt gedraaid wordt nu.
De beurs kan vanaf hier zo nog met 50% stijgen, en dan mag je spreken van een bubbel, zoals eind jaren '90.
In de USA is een enorme influx van nieuwe inwoners en woningbouw en infrastructuur , het BNP van de USA gaat gewoon twee keer zo groot wordenquote:Op zondag 2 mei 2021 23:58 schreef Pleun2011 het volgende:
[..]
Je leest niet alleen daar pessimistische berichten. Ook op bijvoorbeeld Business Insider.
quote:In een spoedbijeenkomst heeft de Europese Centrale Bank besloten landen met hoge schulden extra tegemoet te komen.
Die landen, zoals Italië en Griekenland, zijn steeds duurder uit om hun staatsschuld te financieren.
Dat kan op termijn voor grote problemen zorgen of misschien zelfs tot een nieuwe eurocrisis leiden.
De centrale bank gaat meer schulden opkopen van landen die een hoge rente betalen. Onlangs besloot de ECB te stoppen met het opkopen van staatsobligaties. Met het geld van leningen die aan het eind van hun looptijd zitten, zouden nog wel nieuwe leningen worden opgekocht. Dat gebeurde voorheen via een verdeelsleutel over alle EU-landen. Volgens die methode werd er van de grootste economieën het meeste opgekocht, maar dat principe wordt nu losgelaten.
Tegelijkertijd gaat de centrale bank een nieuw opkoopprogramma ontwikkelen dat de renteverschillen tussen de eurolanden verder moet terugdringen.
Dat ligt gevoelig, omdat Noord-Europese landen erop wijzen dat de centrale bank als enige doel heeft om de inflatie onder controle te houden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |