abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 30 september 2016 @ 13:25:05 #1
284411 crew  heywoodu
heywoodu
pi_165668199


deel 1

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

deel 4

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #4

deel 5

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #5

deel 6

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #6

deel 7

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #7

deel 8

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #8

deel 9

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #9

deel 10

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #10deel 11
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #11De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

quote:
2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”


Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden

In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting

“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES

De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing

Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Op 20 januari 2014 werd Rosetta wakker en was de sonde klaar voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.(en inmiddels weten we dat Philae is geland)

*O*12 november 2014 was de dag van de landing. Om 09.35 werd Philae losgekoppeld van Rosetta en braken de 'Seven Hours of Terror aan'

Net na 17:00 uur kwam het signaal binnen dat de lander Philae de afdaling naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko had overleefd

Ook heeft Philae kort na zijn vertrek een foto van Rosetta gemaakt. En omgekeerd fotografeerde Rosetta de vertrekkende Philae.

Een leuk weetje: omdat de zwaartekracht op komeet 67P/C-G beperkt is, weegt de lander eenmaal op het oppervlak van de komeet slechts één gram!

Philae2014 twitterde op woensdag 12-11-2014 om 17:04:09 Touchdown! My new address: 67P! #CometLanding reageer retweet
We weten dat Philae drie keer landde door data van het ROMAP instrument en van het landingsgestel. De eerste keer landde hij met een snelheid van zo'n 1 meter per seconden. En we weten ook precies waar, door het combineren van beelden van de OSIRIS camera met metingen door het MUPUS instrument. Toen stuiterde hij weer door met een snelheid van ongeveer 38 centimeter per seconde. Een stuiter die ongeveer twee uur duurde, waarin Philae een kilometer aflegde. De richting van deze stuiter is echter nog niet bekend. De tweede stuiter die hierop volgde had een snelheid van slecht 3 centimeter per seconde en duurde maar 7 minuten..

Het stuiteren was voorspeld doordat 67P nauwelijks zwaartekracht heeft. Om stuiteren te voorkomen is Philae uitgerust met een harpoen en een stuwmotor, maar beide systemen bleken niet te werken tijdens de landing.

gifje van de NAVCAM capture van de 1e landing
The likely position of Philae in a visualisation of a topographic modeling of the comet's surface. Credits: ESA/Rosetta/Philae/CNES/FD


Het geluid van de landing


Persconferentie Dag 1

Op 13-11-2014 werd om 14:00 uur (Nederlandse tijd) door de Europese ruimtevaartorganisatie een persconferentie gehouden waar duidelijk werd dat Philae met slechts twee van zijn drie poten op vaste grond staat. De derde hangt los over een rots heen in het vacuüm van de ruimte. De lander is dus niet goed verankerd. Dat betekent dat de missieleiding zeer voorzichtig moet opereren, bijvoorbeeld met de boor waarmee Philae monsters van de komeet zou moeten

De plaats waar het ruimtevaartuig nu staat, is omringd door onregelmatig terrein dat het zonlicht weghoudt. Aan één kant rijst zelfs een steile rotswand op, blijkt uit de eerste foto's die Philae heeft verstuurd.

De gegevens wijzen erop dat de lander op zijn huidige positie per rotatie van de komeet ongeveer anderhalf uur zonlicht op kan vangen. Dat is aanzienlijk minder dan de zes à zeven uur waar ESA op gehoopt had. Nu draait Philae nog met behulp van een accu, maar op lange termijn moet deze het toch echt van zonne-energie hebben. Een plekje in de schaduw kan de levensduur van de lander dan ook flink verkorten.Persconferentie Dag 2, 14-11-2014

De ruimtelander Philae is begonnen met boren in de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het is een risicovolle actie. Philae staat niet goed vast op de grond en kan door het boren omvallen. Aan de andere kant voelen de wetenschappers van het Europese Ruimteagentschap (ESA) zich gedwongen risico's te nemen: de batterijen van de lander zijn namelijk bijna op, waardoor de resultaten van de boring misschien niet eens de Aarde zullen bereiken

Eerder vandaag meldden de wetenschappers van ESA dat het tijd werd om risico's te nemen. ESA stond voor een lastige keuze: proberen we de batterijen op te laden of laten we Philae nu nog snel boren en zoeken naar waardevolle informatie voordat de energie wegvalt? Het is dus voorlopig de tweede optie geworden, ook al bestaat dan het risico dat de lander omvalt.

Teams van onder andere wetenschappers en ingenieurs bestuderen intussen de binnengelopen data. Tachtig tot negentig procent van de verwachte wetenschappelijke gegevens is al binnen. Uit foto's blijkt dat het komeetoppervlak bezaaid is met stof en brokstukken die een omvang hebben van millimeters tot meters.Het oppervlak van komeet 67P. © Photo News

Update 15-11-2014

Rond middernacht was er opnieuw contact met Philae.

Ze hebben de lander 35 graden weten te draaien in de hoop om meer zonne-energie op te vangen.

Verder werd bekend dat Philae alle wetenschappelijke taken heeft kunnen volbrengen. In totaal 56 uur non stop wetenschappelijke metingen verrichten!

Rond 01:00 uur werd duidelijk dat de batterijen bijna hun limiet hadden bereikt en alle instrumenten aan boord zijn daarom uitgeschakel,.dan is Philae in slaapstand gebracht en zit deel 1 erop. Maar het is nog niet voorbij!

Als het draaien van de lander niets helpt, komt er in de komende maanden een nieuwe kans. Mogelijk kan het toestel weer energie tanken als de komeet zich naar de zon richt. Maar dat zal waarschijnlijk niet in de komende maanden zijn", zei technisch leider Koen Geurts bij DLR. Vooral het verzenden van data vreet energie en die was bijna op. Er werd dan ook niet verwacht dat er vandaag nog voldoende energie zou zijn.

Sweat dreams Philae!

De komende maanden zou Philae met de tien meetinstrumenten aan boord de oppervlakte en de kern van de komeet en de gassen die eruit vrijkomen bestuderen.18-11-2014
Philae ontdekt organische moleculen op ‘keiharde’ komeet. Die conclusie trekken onderzoekers nadat ze de gegevens die Philae verzamelde kort voor hij in slaap viel, hebben geanalyseerd

Sinds Philae Rosetta verliet, heeft de sonde al enige manoeuvres uitgevoerd om zo in een baan te belanden van waaruit de elf wetenschappelijke instrumenten aan boord van Rosetta optimaal aan de slag kunnen. En daarmee wordt de baan van Rosetta voor het eerst sinds de aankomst bij 67P gedicteerd door de missiedoelen van Rosetta in plaats van de behoeften van Philae.

Over het oppervlak van 67P/Churyumov-Gerasimenko weten we bijvoorbeeld dat het uit een zachte, zanderige laag van ongeveer 15 tot 20 centimer dik bestaat.


Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko komt iedere dag dichter bij de zon in de buurt, waardoor er steeds meer activiteit plaatsvindt. Zo warmt de komeet op, waardoor ijs op het oppervlak begint te sublimeren. Op een nieuwe foto van de Rosetta-ruimtesonde is goed te zien dat de komeet gas- en stofdeeltjes loslaat. De foto is gemaakt op 20 november11 december 2014 - Rosetta results: Comets 'did not bring water to Earth'

5 januari 2015 - Niemand weet waar komeetlander Philae is

Het Europees Ruimteagentschap (ESA) is de Philae kwijt. Dat meldt BBC. In november landde de verkenner van ruimtesonde Rosetta met succes op een komeet. Door een gebrek aan zonlicht verloor Philae echter al snel alle contact met planeet aarde17 december 2014 - Live StreamMet het COSIMA instrument van Rosetta zijn ca. 2000 stofdeeltjes van 67P gevangen. Hierboven een foto van één van die stofdeeltjes.*

De persconferentie is hieronder terug te kijken


26 januari 2015 - Rosetta ziet hoe komeet 67P zijn stoffig imago afschudt
http://www.allesoversterr(...)d35ac6aa63ca1212.jpg

De stofdeeltjes die de Europese ruimtesonde Rosetta tot nu toe heeft opgevangen van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko zijn poreus en 'pluizig'. Ze zijn relatief rijk aan natrium en ze bevatten nauwelijks ijs. Daarmee lijken ze veel op de microscopische interplanetaire stofdeeltjes die continu vanuit de ruimte op het aardoppervlak neerdwarrelen - ook die zijn grotendeels afkomstig van kometen.

Het eerste kleurenbeeld van komeet 67P


De foto wordt op 18 december officieel voorgesteld op een conferentie van de non-profitorganisatie die meer dan 40.000 geofysici verenigt.
De foto werd gemaakt door de OSIRIS-camera van Rosetta, die beelden schiet met verschillende filters. Het beeld is samengesteld uit drie foto's, die genomen werden met een rode, een groene en een blauwe filter.11 februari 2015 - Impressive new perspective on #67P from 124 km (taken on 6 Feb)

14 februari 2015 - Rosetta levert eerste foto’s van scheervlucht af: wauw!

Op Valentijnsdag dook Rosetta vastberaden op komeet 67P/C-G af. De afstand tussen de twee werd tot zo’n zes kilometer verkleind!
Een foto van de scheervlucht3 maart 2015 - Rosetta fotografeert eigen schaduw op komeet

13 maart 2015 - Rosetta-komeet heeft ijzige ‘nek’‘Aangedikte’ kleurenopname van de ‘nek’ van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De blauwachtige tint van het gebied wijst op aanwezigheid van oppervlakte-ijs. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team)The image offers a stunning view on the row of 'boulders' lying in the Hapi region on the comet's neck. A small portion of the Ma'at region on the smaller 'head' lobe of the comet is visible in the top-right corner, casting a shadow down the lower right side.17 maart 2015 Mysterieuze windsporen op komeet mogelijk verklaard
Wetenschappers van de Rosettamissie hebben mogelijk het raadsel van de windsporen op de komeet 67P ontrafeld. Op de komeet lijkt stof over het oppervlak geblazen te worden - een verrassende ontdekking op een windvrij hemellichaam. Het onderzoeksteam komt nu met een hypothese waarbij geen wind meespeelt.

Het gaat om een sprongsgewijze verplaatsing van deeltjes, die ontstaat wanneer fragmenten van de komeet op het oppervlak neervallen. "De neergestorte deeltjes slaan stuk op het oppervlak", legde Mottola uit, "en zo worden ook andere deeltjes van hun oorspronkelijke locatie weggeworpen."

.
.
19 maart 2015 - Moleculaire stikstof gedetecteerd in ‘Rosetta-komeet’
De Europese ruimtesonde Rosetta heeft voor het eerst moleculaire stikstof gedetecteerd in een komeet (Science, 20 maart). Tot nu toe waren alleen verbindingen van stikstof met andere elementen in kometen waargenomen.

.
.
23 maart 2015
Rosetta heeft acht dagen lang gezocht naar een signaal van lander Philae. Maar Philae zwijgt in alle talen, zo melden onderzoekers nu. Onduidelijk is nog wanneer Rosetta haar oor opnieuw te luisteren zal leggen.
Het is nu wachten op het moment waarop Rosetta zich opnieuw in een baan bevindt van waaruit deze contact kan leggen met Philae. Onduidelijk is nog wanneer dat moment aanbreekt. Maar onderzoekers hebben goede hoop dat ze – wanneer Rosetta opnieuw contact probeert te leggen met Philae – een reactie zullen krijgen. Hoe dichter de komeet bij de zon komt, hoe waarschijnlijker het wordt dat Philae wakker is. Tegen de zomer hopen onderzoekers sowieso meer te weten.
.
.

3 april 2015

Even leek het er op dat de missie van sonde Rosetta ten einde was. Maar het slimme ruimtevaartuig wist zichzelf knap te redden

Komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko laat zo veel gruis los, dat de sensoren van Rosetta verstopt raakten. Daarbij ging het vooral over een systeem waarmee de sonde naar de sterren ‘kijkt’ om te kunnen navigeren. De angst was dat de sonde daardoor helemaal zou uitvallen.
Maar geheel zelfstandig deed Rosetta iets verstandigs, ze nam afstand van de komeet, waardoor het stof niet meer op de lens viel. Na verloop van tijd floepte de sensor weer aan, waardoor de sonde haar weg kan vervolgen, nu op ongeveer 100 kilometer van de komeet.comet activity 31 January - 25 March 2015

.
.
21 april 2015
Voor het eerst heeft ruimtesonde Rosetta een stofstroom die zich van het oppervlak van komeet 67P/C-G weghaast, zien ontstaan. De observatie kan ons meer inzicht geven in de activiteit van de komeet.

De geboorte van een stofstroom. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDAEen fantastische animatie van de missie tot nu toe! (maart 2015)
.
.
De missie van Rosetta kan doorgaan tot in 2016. Dan is de brandstof op en raakt de sonde te ver verwijderd van de zon om nog genoeg stroom op te wekken. "Dan zal hij zijn rondjes om 67P blijven draaien of misschien proberen we hem zachtjes op het oppervlak neer te leggen. Hij zal voor altijd blijven meereizen met de komeet."De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.
.

.
Deze pagina geeft de huidige positie van Rosetta:
http://www.livecometdata.com/rosetta-spacecraft-mission/
.

.
Recente Close up foto's


Op deze foto zie je een oppervlaktekenmerk dat ESA aanduidt als 'goosebumps', oftewel kippenvel. Oppervlaktekenmerken zoals deze zijn onder meer te vinden op heel steile hellingen. Hoe ze ontstaan is nog onduidelijk. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.Op deze foto zien we een deel van een enorme scheur die door de ‘nek’ van komeet 67P/C-G loopt. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Een close-up van - opnieuw - de 'nek' van 67P/C-G. Je ziet hier goed dat de nek gekenmerkt wordt door een 'glad huidje' en omringd wordt door steile kliffen. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.In het stof dat komeet 67P/C-G bedekt, ontstaan duin-achtige structuren. Mogelijk doordat het stof door gas uit de komeet in beweging wordt gebracht. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA
Een aantal foto's uit het eerste topicWist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
.
.


.

.

Live Stream

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

.

..

..

.

een paar foto's van de landing

.

http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

hier staat nog een hele collectie van foto's

https://secure.flickr.com(...)s/72157638315605535/

.

.


.

Het originele krantenartikel van 10 jaar geledengerelateerde topics

W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder)

W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10

W&T / Missie: Dawn. Voor het eerst in een baan rond een dwergplaneet

W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde

W&T / Exo-Planeten Topic #2

W&T / Het Astronomie Topic #9

W&T / Astronomie in de Achtertuin #3
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_165668210
RIP :'(
It’s Pox-Eclipse, full of pain! And out of it were birthed crackling dust and fearsome time. It were full-on winter, and Mr. Dead chasing them all. But one he couldn’t catch, that were Captain Walker.
pi_165668220
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 30 september 2016 @ 13:26:29 #4
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_165668231
;(
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_165668367
30-09-2016

Update: Rosetta geland op komeet

Rosetta is geland op komeet 67P en heeft haar instrumenten uitgeschakeld. Daarmee is de Rosetta-missie definitief beëindigd. Op de laatste foto is de komeet van ruim een kilometer hoogte te zien.

De landing was om 12:39 Nederlandse tijd, maar werd pas om 13:19 bekend. Rosetta’s laatste signaal deed er namelijk 40 minuten over om vanaf de komeet bij aarde aan te komen.

Rosetta landde met een snelheid van 90 cm per seconde – zo’n 3 kilometer per uur. We zullen nooit weten waar en hoe Rosetta precies geland is, omdat alle instrumenten op het moment van de zachte crash waren uitgeschakeld. Mogelijk stuiterde het ruimtevaartuig nog een paar keer op de komeet, zoals lander Philae twee jaar geleden deed.


Komeet 67P vanaf 1,2 kilometer hoogte. Beeld: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team.
Steen van Rosetta
Het einde van Rosetta betekent niet dat het werk klaar is. Wetenschappers zijn de komende decennia nog bezig met het verwerken van de data.

Bovendien heeft ruimtevaartuig zelf ook nog een functie. Ze draagt namelijk een schijf met zich mee met daarop een tekst in duizend verschillende aardse talen, als ode aan de steen van Rosetta. Deze zit veilig weggestopt in het ruimtevaartuig. De tekst, die op de nikkelen schijf geëtst is, is leesbaar met een microscoop. Dit betekent dat toekomstige mensen of aliëns geen specifieke apparatuur nodig hebben om die te lezen.

Vrije val
Donderdagavond om iets voor negen uur werd het ruimtevaartuig Rosetta in vrije val gebracht. Ze bevond zich op dat moment op 19 kilometer hoogte boven komeet 67P. Omdat de zwaartekracht van de komeet niet erg sterk is, duurt de hele val maar liefst 15 uur.


Komeet 67P vanaf 5,8 kilometer hoogte. Beeld: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team.
Tijdens de afdaling worden de instrumenten waarmee Rosetta de komeet bestudeerde één voor één uitgeschakeld om energie te besparen. De eerste die eraan moesten geloven, waren COSIMA, MIDAS en VIRTIS. COSIMA ving stofdeeltjes die om de komeet heen zweefden en bestudeerde de samenstelling daarvan. MIDAS onderzocht ook stofdeeltjes in de directe omgeving van de komeet. Hiervoor gebruikte hij atoomkrachtmicroscopie, een techniek waarmee de afmetingen en de oppervlakstructuur van de stofdeeltjes bekeken kan worden. VIRTIS was erop gericht de kern en de coma (de gaswolk om de kern heen) van 67P te bestuderen.

De laatste plaatjes
Rosetta’s laatste minuten gaan het meest indrukwekkend worden. Tot op 300 meter hoogte zullen er nog goede foto’s gemaakt kunnen worden door de camera OSIRIS. Met een beetje geluk kunnen we straks prachtige details van het oppervlak van de komeet vanuit onze luie stoel bekijken.


Komeet 67P vanaf 8,9 kilometer hoogte. Beeld: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team.
Rosetta’s resultaten
De komeetlander Philae, die met Rosetta meereisde, kwam in november 2014 niet neer zoals de onderzoekers gepland hadden. Ze stond in de schaduw, waardoor ze haar batterij niet kon opladen. Bovendien stond ze niet recht.

Toch heeft de lander metingen kunnen doen waaruit bleek dat de komeet een brosachtige structuur heeft en dus grotendeels uit lucht bestaat. Daarnaast bleek er veel minder ijs op de komeet voor te komen dan werd gedacht. Ook analyseerde Philae het stof op de komeet. Hierbij werden, onder andere, vier niet eerder ontdekte complexe koolstofmoleculen gevonden.


Komeet 67P vanaf 5,8 kilometer hoogte. Beeld: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team.
De analyses zijn nog lang niet klaar. Slechts een paar procent van de data is inmiddels op aarde verwerkt. Wetenschappers zullen nog tientallen jaren nodig hebben om alle gegevens van de missie door te spitten. Hoewel de metingen korter en minder nauwkeurig waren dan de onderzoekers gehoopt hadden, heeft de missie dus toch veel informatie over de komeet opgeleverd.

Het geplande pad dat Rosetta aflegt voor de crash:


(newscientist)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 30 september 2016 @ 13:34:20 #6
284411 crew  heywoodu
heywoodu
pi_165668410
quote:
We zullen nooit weten waar en hoe Rosetta precies geland is, omdat alle instrumenten op het moment van de zachte crash waren uitgeschakeld.
Het is natuurlijk veel te vroeg om dat al te zeggen, wie weet hoe de ontwikkelingen in de komende 200 jaar gaan :P
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_165668464
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 13:34 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Het is natuurlijk veel te vroeg om dat al te zeggen, wie weet hoe de ontwikkelingen in de komende 200 jaar gaan :P
idd... zeg nooit nooit.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165668564
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 13:32 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
30-09-2016

Update: Rosetta geland op komeet

Rosetta is geland op komeet 67P en heeft haar instrumenten uitgeschakeld. Daarmee is de Rosetta-missie definitief beëindigd. Op de laatste foto is de komeet van ruim een kilometer hoogte te zien.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165668657
Waarom hebben ze Rosetta niet dichtbij Philea laten landen? Nu moeten ze voor alle eeuwigheid helemaal gescheiden van elkaar hun reis door het zonnestelsel voortzetten. Hoeveel moeite was het om gezellig precies naast Philea te landen!
Gott strafe das treulose Italien!
pi_165668744
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 13:47 schreef LXIV het volgende:
Waarom hebben ze Rosetta niet dichtbij Philea laten landen? Nu moeten ze voor alle eeuwigheid helemaal gescheiden van elkaar hun reis door het zonnestelsel voortzetten. Hoeveel moeite was het om gezellig precies naast Philea te landen!
[ afbeelding ]
Omdat ze fotos wilden maken van een krater
waardoor ze toch een beetje van de binnenkant
van de komeet konden zien.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165668780
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165668781
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 13:47 schreef LXIV het volgende:
Waarom hebben ze Rosetta niet dichtbij Philea laten landen? Nu moeten ze voor alle eeuwigheid helemaal gescheiden van elkaar hun reis door het zonnestelsel voortzetten. Hoeveel moeite was het om gezellig precies naast Philea te landen!
[ afbeelding ]
:)
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_165668792
Door die tekenfilmpjes heb ik wel iedere keer deze plaatjes voor me als ik over deze missie hoor!
Gott strafe das treulose Italien!
pi_165669008
quote:
0s.gif Op woensdag 28 september 2016 13:16 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Er zal nog wel 1 video komen waar te zien is hoe Rosetta land...
En dat ie de ogen dicht doet en gaat "slapen".

THE END...
quote:
0s.gif Op donderdag 29 september 2016 08:48 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

Ik ben benieuwd :)
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165669014
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 13:34 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Het is natuurlijk veel te vroeg om dat al te zeggen, wie weet hoe de ontwikkelingen in de komende 200 jaar gaan :P
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 13:36 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

idd... zeg nooit nooit.
Dat zullen wij iig nooit weten ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165669044
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 13:42 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

que?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165669066
De allerlaatste foto die Rosetta maakte... op een hoogte van 51 meter


[ Bericht 2% gewijzigd door -CRASH- op 30-09-2016 14:16:24 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165669112
Je kunt de live stream van vanmiddag hier terugzien

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165669128
quote:
in het artikel staa dat het de laatste foto was.
Beetje te vroeg gezegd

"Update: Rosetta geland op komeet

Rosetta is geland op komeet 67P en heeft haar instrumenten uitgeschakeld. Daarmee is de Rosetta-missie definitief beëindigd. Op de laatste foto is de komeet van ruim een kilometer hoogte te zien."
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165669146
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 14:13 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

in het artikel staa dat het de laatste foto was.
Beetje te vroeg gezegd

"Update: Rosetta geland op komeet

Rosetta is geland op komeet 67P en heeft haar instrumenten uitgeschakeld. Daarmee is de Rosetta-missie definitief beëindigd. Op de laatste foto is de komeet van ruim een kilometer hoogte te zien."
Dan hadden ze beter even gewacht met publiceren ja :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165669244
hier hebben ze blijkbaar ook de verkeerde foto en het artikel is van 6 minuten geleden :)
http://www.rtlnieuws.nl/n(...)na-12-jaar-op-komeet
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 30 september 2016 @ 14:24:43 #22
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_165669344
Altijd jammer als zo'n mooie missie ten einde komt. Maar toch, het heeft wel wat om ondertussen oud genoeg te zijn om dergelijke missies van het begin tot het einde mee te kunnen maken :) Dat wordt volgend jaar ook zwaar, als Cassini zijn mission end heeft...
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_165669702
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 14:24 schreef ATuin-hek het volgende:
Altijd jammer als zo'n mooie missie ten einde komt. Maar toch, het heeft wel wat om ondertussen oud genoeg te zijn om dergelijke missies van het begin tot het einde mee te kunnen maken :) Dat wordt volgend jaar ook zwaar, als Cassini zijn mission end heeft...
Geen komeet missie... maar de volgende missie is al onderweg.

OSIRIS-REx een retourtje naar Bennu
Astroid sample return mission
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165669833
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165670688
quote:
Waarom hebben ze Rosetta dus niet vlak naast Philea gelandt? Dan konden ze een filmpje maken dat Philea weer bij zijn moeder was en ze elkaar in de armen vielen en dat Philea gelukkig niet alleen was maar weer fijn samen. En dan gingen ze op die komeet wonen en leefden ze nog lang en gelukkig en maakten vele spannende avonturen mee in het heelal.
Houden ze er bij de ESA wel rekening mee dat ik deze filmpjes aan mijn kinderen laat zien en dat die dit soort vragen gaan stellen?
Gott strafe das treulose Italien!
pi_165671359
quote:
daar is ie toch :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165671482
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 15:42 schreef LXIV het volgende:

[..]

Waarom hebben ze Rosetta dus niet vlak naast Philea gelandt? Dan konden ze een filmpje maken dat Philea weer bij zijn moeder was en ze elkaar in de armen vielen en dat Philea gelukkig niet alleen was maar weer fijn samen. En dan gingen ze op die komeet wonen en leefden ze nog lang en gelukkig en maakten vele spannende avonturen mee in het heelal.
Houden ze er bij de ESA wel rekening mee dat ik deze filmpjes aan mijn kinderen laat zien en dat die dit soort vragen gaan stellen?
het is geen precisielanding he :)
Rosetta is niet gemaakt om te landen. Philae daarentegen was wel gemaakt om te landen, ondanks dat zijn harpoen enzo het niet deed, het heeft ook lang geduurd om Philae te lokaliseren. En het is waarschijnlijk dat Rosetta, net als Philae, een paar stuiteringen heeft gemaakt. De apparatuur is uitgezet; maar dan nog; die zal wel vernietigd zijn bij impact, dus ze kunnen niet weten waar hij terecht is gekomen

[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 30-09-2016 16:27:49 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165673237
Kijk, zij hebben de foto wel correct ;)

30-09-2016

Snif snif, Rosetta is niet meer


Een compositie van foto's van de landingsplaats van Rosetta, gemaakt in de laatste uren van zijn afdaling.

Rosetta is dood, lang leve Rosetta! Zo kunnen we kort de dag van vandaag samenvatten. Op vrijdag 30 september verloor ESA’s controlecentrum in het Duitse Darmstadt om 13.19 uur het contact met Rosetta, nadat twintig minuten daarvoor de Europese sonde een zachte crash had gemaakt in de put Deir el-Medina op de kop van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Die twintig minuten heeft het signaal nodig om van de komeet naar de aarde te komen. Het signaal dat aangaf dat Rosetta echt gestopt was zie je hieronder.Met die crash kwam een einde aan Rosetta, de sonde die ruim twee jaar onderzoek heeft gedaan aan komeet 67P en die er tien jaar over heeft gedaan om daar te komen. Maar met het einde komt er nog geen einde aan de missie, want het onderzoek gaat door. Rosetta en Philae – de lander die op 12 november 2014 een unieke, stuiterende zachte landing maakte op het oppervlak van de komeet – hebben enorme hoeveelheden gegevens verzameld van de komeet en het duurt nog jaren voor de wetenschappers om dat allemaal te analyseren. Hieronder de allerlaatste foto die Rosetta wist door te seinen, gemaakt zo’n 20 meter boven het oppervlak. Resolutie is 5 mm/pixel en het getoonde gebied is 2,4 m groot.:bron: Bron: ESA.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 30 september 2016 @ 18:20:12 #29
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_165673291
;(
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_165673314
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 14:47 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Geen komeet missie... maar de volgende missie is al onderweg.

OSIRIS-REx een retourtje naar Bennu
Astroid sample return mission
en deze
W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde

W&T / Missie: Dawn. Voor het eerst in een baan rond een dwergplaneet

W&T / BepiColombo: missie naar Mercurius

Over Osiris zullen we maar s beginnen een topic aan te maken ;)

[ Bericht 3% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 30-09-2016 18:26:59 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 30 september 2016 @ 19:22:41 #31
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_165674357
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 14:47 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Geen komeet missie... maar de volgende missie is al onderweg.

OSIRIS-REx een retourtje naar Bennu
Astroid sample return mission
Die is ook gaaf ja :Y
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_165674752
* Molurus pinkt een traantje weg

;(
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165674787
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165696392
quote:
Dat was best wel zielig. Mijn ogen werden er vochtig van.
  zondag 2 oktober 2016 @ 17:04:41 #35
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_165711315
quote:
Kudos voor degene die heeft bedacht om deze missie met tekenfilmpjes inzichtelijk te maken voor het grote publiek. Hiermee breng je science dichtbij de gewone mens.
COR / Het grote SARS-CoV-2 topic #370 Zotte Trump - Vergelijking corona regio's met intensieve veehouderijen (bron: eigen vergelijking)
Big Green Egg eigenaar - BBQ fanaat - Nee, ik ben geen vegan gezien link hierboven.
  zondag 2 oktober 2016 @ 22:30:17 #36
129292 LXIV
misdunker
pi_165719555
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 17:04 schreef Coelho het volgende:

[..]

Kudos voor degene die heeft bedacht om deze missie met tekenfilmpjes inzichtelijk te maken voor het grote publiek. Hiermee breng je science dichtbij de gewone mens.
Het is ook belangrijk om zo een volgende generatie voor ruimte-exploiratie te interesseren en daarmee de toekomst van ruimtevaart veilig te stellen.
Gott strafe das treulose Italien!
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 5 oktober 2016 @ 16:48:37 #37
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_165772203
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_165833929
quote:
dit heeft wel wat....schaal is zo lastig te visualiseren, zoiets helpt wel..
If you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you - Nietzsche
pi_166003568
Klim Churyumov (1937-2016)

We were saddened to learn the news yesterday that Klim Churyumov,
who discovered Rosetta's comet together with Svetlana Gerasimenko in 1969,
has passed away.
Many of us had the pleasure to meet him at various Rosetta Mission events held at ESOC,
and we are certainly very glad that he could see 'his' comet up close,
and follow the mission right through until its conclusion just a couple of weeks ago.
Our condolences to his family and friends in this time.


Klim Churyumov and a 3D model of Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko,
at Philae's comet landing event in ESOC, Germany, in November 2014.
Credit: ESA/C.Carreau
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zondag 16 oktober 2016 @ 23:13:44 #40
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_166003978
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2016 22:57 schreef -CRASH- het volgende:
Klim Churyumov (1937-2016)

We were saddened to learn the news yesterday that Klim Churyumov,
who discovered Rosetta's comet together with Svetlana Gerasimenko in 1969,
has passed away.
Many of us had the pleasure to meet him at various Rosetta Mission events held at ESOC,
and we are certainly very glad that he could see 'his' comet up close,
and follow the mission right through until its conclusion just a couple of weeks ago.
Our condolences to his family and friends in this time.

[ afbeelding ]
Klim Churyumov and a 3D model of Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko,
at Philae's comet landing event in ESOC, Germany, in November 2014.
Credit: ESA/C.Carreau

Je zou bijna zeggen dat hiermee de cirkel rond is...
COR / Het grote SARS-CoV-2 topic #370 Zotte Trump - Vergelijking corona regio's met intensieve veehouderijen (bron: eigen vergelijking)
Big Green Egg eigenaar - BBQ fanaat - Nee, ik ben geen vegan gezien link hierboven.
pi_166004009
In elk geval mooi dat die knaker het einde nog mee heeft mogen maken. Geen idee hoe en waarom hij dood is gegaan, maar hopelijk was ie nog bij verstand om het bewust meegemaakt te hebben.

:)
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_166004401
quote:
7s.gif Op zondag 16 oktober 2016 23:15 schreef Geralt het volgende:
In elk geval mooi dat die knaker het einde nog mee heeft mogen maken. Geen idee hoe en waarom hij dood is gegaan, maar hopelijk was ie nog bij verstand om het bewust meegemaakt te hebben.

:)
Churyumov was zaterdag met de trein onderweg naar Kharkov, toen hij plotseling stierf.

http://www.astroblogs.nl/(...)et-67p-is-overleden/
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_166096104
Last NAVCAM archive release

The last batch of NAVCAM images taken by Rosetta during the final month of its incredible mission at Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko have been released to the Archive Image Browser.The image set covers the period 2-30 September when the spacecraft was on elliptical orbits that sometimes brought it to within 2 km of the comet's surface
The archive release also includes the final five NAVCAM images that were published on 30 September, taken shortly after the spacecraft's collision manoeuvre was executed on 29 September.
The new image sets can be found in folders MTP034 and MTP035.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_166554975
09-11-2016

Rosetta’s komeet is veel jonger dan gedacht


Rosetta-opname van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, gezien van een afstand van nog geen 90 kilometer. (ESA/Rosetta/NavCam)

Op basis van computersimulaties zijn astrofysici van de universiteit van Bern tot de conclusie gekomen dat de ‘eendvorm’ van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko pas een miljard jaar geleden tot stand is gekomen. De twee delen waaruit de komeet is opgebouwd zouden brokstukken zijn van een groter ijsachtig object.

Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat komeet 67P, die grondig onderzocht is door de Europese ruimtesonde Rosetta, haar opvallende vorm al heel vroeg in de geschiedenis van het zonnestelsel heeft gekregen. Dat zou het gevolg zijn van een vrij zachte botsing tussen twee kleinere ijsachtige objecten.

Volgens de Zwitserse wetenschappers is het echter heel onwaarschijnlijk dat een komeet zo lang ongeschonden kan blijven. Voor komeet 67P geldt dat al helemaal: de ‘hals’ die de beide delen van de komeet met elkaar verbindt is uitermate zwak en vertoont zelfs barsten. Er is dus niet veel voor nodig om de komeet uit elkaar te laten vallen.

Het nieuwe onderzoek laat zien dat kometen als 67P in de loop van de tijd bij menige botsing betrokken zijn geweest. En dat maakt het aannemelijk dat de huidige vorm van Rosetta’s komeet – waarschijnlijk het resultaat van een hele reeks botsingen – nog niet zo lang bestaat.

De twee delen van komeet 67P zouden brokstukken zijn van een ongeveer vijf kilometer groot object dat in botsing is gekomen met een enkele honderden meters grote soortgenoot. Die botsing was niet zo hard dat het object geheel werd verpulverd, maar wel hard genoeg om deze in twee stukken te breken. Deze laatste zouden zich vervolgens weer hebben samengevoegd tot het object dat we nu als komeet 67P kennen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_166556354
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2016 09:02 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
09-11-2016

Rosetta’s komeet is veel jonger dan gedacht

[ afbeelding ]
Rosetta-opname van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, gezien van een afstand van nog geen 90 kilometer. (ESA/Rosetta/NavCam)

Op basis van computersimulaties zijn astrofysici van de universiteit van Bern tot de conclusie gekomen dat de ‘eendvorm’ van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko pas een miljard jaar geleden tot stand is gekomen. De twee delen waaruit de komeet is opgebouwd zouden brokstukken zijn van een groter ijsachtig object.

Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat komeet 67P, die grondig onderzocht is door de Europese ruimtesonde Rosetta, haar opvallende vorm al heel vroeg in de geschiedenis van het zonnestelsel heeft gekregen. Dat zou het gevolg zijn van een vrij zachte botsing tussen twee kleinere ijsachtige objecten.

Volgens de Zwitserse wetenschappers is het echter heel onwaarschijnlijk dat een komeet zo lang ongeschonden kan blijven. Voor komeet 67P geldt dat al helemaal: de ‘hals’ die de beide delen van de komeet met elkaar verbindt is uitermate zwak en vertoont zelfs barsten. Er is dus niet veel voor nodig om de komeet uit elkaar te laten vallen.

Het nieuwe onderzoek laat zien dat kometen als 67P in de loop van de tijd bij menige botsing betrokken zijn geweest. En dat maakt het aannemelijk dat de huidige vorm van Rosetta’s komeet – waarschijnlijk het resultaat van een hele reeks botsingen – nog niet zo lang bestaat.

De twee delen van komeet 67P zouden brokstukken zijn van een ongeveer vijf kilometer groot object dat in botsing is gekomen met een enkele honderden meters grote soortgenoot. Die botsing was niet zo hard dat het object geheel werd verpulverd, maar wel hard genoeg om deze in twee stukken te breken. Deze laatste zouden zich vervolgens weer hebben samengevoegd tot het object dat we nu als komeet 67P kennen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Dat is wel erg jong...
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_166730070
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_166730075
17-11-2016

Rosetta’s komeet had koolstofdioxide-ijs aan zijn oppervlak


Rosetta-opname van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, gezien van een afstand van nog geen 90 kilometer. (ESA/Rosetta/NavCam)

Enkele maanden voordat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko vorig jaar zijn kleinste afstand tot de zon bereikte, was er koolstofdioxide-ijs aan zijn oppervlak te zien – iets dat nog nooit eerder bij een komeet was waargenomen. Later doken ook twee ongewoon grote plekken met bevroren water op. Een en ander blijkt uit waarnemingen van de Europese ruimtesonde Rosetta, die tot voor kort om de komeet cirkelde (Science, 18 november).

De laag koolstofdioxide-ijs was ongeveer zo groot als een voetbalveld, de twee waterijsplekken waren groter dan een Olympisch zwembad. De ijslagen bevonden zich allemaal in hetzelfde gebied, dat tot augustus 2015 aan de schaduwkant van de komeet lag. Toen ook dat deel van de komeet door de zon werd beschenen, verdampte het oppervlakte-ijs snel. Het bestaan van de ijslagen werd in maart 2015 opgemerkt door de infraroodspectrometer VIRTIS, die ook het donkere deel van komeet 67P kon onderzoeken.

Dat een komeet als 67P koolstofdioxide bevat is niet echt verrassend: het is na water het meest voorkomende gas dat een komeet tijdens zijn nadering van de zon uitstoot. Maar het valt niet mee om dit gas in vaste toestand op het oppervlak van een komeet waar te nemen. Koolstofdioxide is namelijk een zeer vluchtige verbinding die in het vacuüm van de ruimte al bij een temperatuur van 193 graden onder nul verdampt. Drie weken na zijn ontdekking was het koolstofdioxide-ijs alweer verdwenen.

De wetenschappers vermoeden dat het waargenomen koolstofdioxide-ijs tijdens de vorige ‘zomer’ vanuit het nog relatief warme inwendige van de komeet op weg was naar buiten, maar door de kort daarop invallende kou werd ‘verrast’ en op het oppervlak achterbleef. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_167437735
15-12-2016

Verslag van de laatste uren van ruimtesonde Rosetta


De kaders op deze foto geven aan welke delen van komeet ‘67P’ Rosetta tijdens haar ‘crash’ heeft gefotografeerd. De ruimtesonde belandde uiteindelijk in het ‘zinkgat’ Deir el-Medina. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

Op 30 september jl. daalde de Europese ruimtesonde Rosetta af naar de komeet die zij ruim twee jaar had begeleid. ESA-wetenschappers hebben nog even op een rijtje gezet wat er tijdens die laatste 14,5 uur is gebeurd.

De reconstructie van de afdaling laat zien dat de ruimtesonde zachtjes is neergekomen op slechts 33 meter van haar beoogde ‘rustplaats’. De plek, die nu de naam Sais heeft gekregen (naar de oude Egyptische stad waar de beroemde Steen van Rosetta oorspronkelijk vandaan kwam), ligt aan de rand van een oud ‘zinkgat’ op de kop van de komeet. De laatste opname werd gemaakt op ongeveer twintig meter boven het inslagpunt.

De metingen die Rosetta ondertussen deed, laten zien dat de druk van de gasuitstroom van de komeet geleidelijk opliep. Doordat de komeet zich inmiddels alweer flink van de zon had verwijderd en daardoor sterk was afgekoeld, was die gasstroom overigens niet groot meer. Dat was ook te zien aan de hoeveelheid waterdamp die de komeet produceerde: het equivalent van twee eetlepels water per seconde. Op het hoogtepunt van zijn activiteit was dat twee badkuipen water per sonde.

Tijdens de afdaling is Rosetta niet meer getroffen door grote stofdeeltjes. Vermoedelijk was de uitstoot van waterdamp en andere gassen door de komeet inmiddels al te gering geworden om nog stofdeeltjes van meetbare grootte te kunnen optillen. Wel lieten de metingen vlak boven het oppervlak een toename zien van de aantallen zeer kleine stofdeeltjes, die afmetingen van ongeveer een miljoenste millimeter zouden hebben gehad.

Magnetische veldmetingen die Rosetta tot op elf meter boven het komeetoppervlak heeft gedaan, lieten geen toename zien. Daarmee is de eerdere ontdekking van de kleine komeetlander Philae, dat komeet geen magnetisch veld heeft, bevestigd. (EE)

http://www.esa.int/Our_Ac(...)escending_to_a_comet

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_167460364
quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2016 08:53 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
15-12-2016
...
(allesoversterrenkunde)
ExFM, bedankt voor het onder de aandacht brengen. Het mag dan een beetje een monoloog topic zijn maar met name dit topic is door mij met belangstelling gelezen.

De Rosetta missie is ondanks de toch wel tegenvallende resultaten van Philea wel erg geslaagd denk ik. Toch een technisch wonder om met een 'man made thing' een stuk steen te kunnen bereiken en volgen. Het gaat mijn voorstellingsvermogen te boven maar het is geweldig om zoiets een beetje te volgen.

Dank.
pi_167463828
quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2016 22:46 schreef qajariaq het volgende:

[..]

ExFM, bedankt voor het onder de aandacht brengen. Het mag dan een beetje een monoloog topic zijn maar met name dit topic is door mij met belangstelling gelezen.

De Rosetta missie is ondanks de toch wel tegenvallende resultaten van Philea wel erg geslaagd denk ik. Toch een technisch wonder om met een 'man made thing' een stuk steen te kunnen bereiken en volgen. Het gaat mijn voorstellingsvermogen te boven maar het is geweldig om zoiets een beetje te volgen.

Dank.
^O^
Het is met plezier.
En die "tegenvallende resultaten van Philae" valt wel mee. Het is niet perfect gegaan maar het heeft wel een schat aan informatie opgeleverd, vooral als je bedenkt dat de missie inderdaad een technisch wonder is geweest ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')