abonnement Unibet Coolblue
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 30 september 2016 @ 13:25:05 #1
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_165668199


deel 1

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

deel 4

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #4

deel 5

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #5

deel 6

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #6

deel 7

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #7

deel 8

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #8

deel 9

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #9

deel 10

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #10



deel 11
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #11



De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

quote:
2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.



Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”


Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden

In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting

“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES

De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”



Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing

Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Op 20 januari 2014 werd Rosetta wakker en was de sonde klaar voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.







(en inmiddels weten we dat Philae is geland)

*O*



12 november 2014 was de dag van de landing. Om 09.35 werd Philae losgekoppeld van Rosetta en braken de 'Seven Hours of Terror aan'

Net na 17:00 uur kwam het signaal binnen dat de lander Philae de afdaling naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko had overleefd

Ook heeft Philae kort na zijn vertrek een foto van Rosetta gemaakt. En omgekeerd fotografeerde Rosetta de vertrekkende Philae.

Een leuk weetje: omdat de zwaartekracht op komeet 67P/C-G beperkt is, weegt de lander eenmaal op het oppervlak van de komeet slechts één gram!

Philae2014 twitterde op woensdag 12-11-2014 om 17:04:09 Touchdown! My new address: 67P! #CometLanding reageer retweet
We weten dat Philae drie keer landde door data van het ROMAP instrument en van het landingsgestel. De eerste keer landde hij met een snelheid van zo'n 1 meter per seconden. En we weten ook precies waar, door het combineren van beelden van de OSIRIS camera met metingen door het MUPUS instrument. Toen stuiterde hij weer door met een snelheid van ongeveer 38 centimeter per seconde. Een stuiter die ongeveer twee uur duurde, waarin Philae een kilometer aflegde. De richting van deze stuiter is echter nog niet bekend. De tweede stuiter die hierop volgde had een snelheid van slecht 3 centimeter per seconde en duurde maar 7 minuten..

Het stuiteren was voorspeld doordat 67P nauwelijks zwaartekracht heeft. Om stuiteren te voorkomen is Philae uitgerust met een harpoen en een stuwmotor, maar beide systemen bleken niet te werken tijdens de landing.





gifje van de NAVCAM capture van de 1e landing








The likely position of Philae in a visualisation of a topographic modeling of the comet's surface. Credits: ESA/Rosetta/Philae/CNES/FD


Het geluid van de landing


Persconferentie Dag 1

Op 13-11-2014 werd om 14:00 uur (Nederlandse tijd) door de Europese ruimtevaartorganisatie een persconferentie gehouden waar duidelijk werd dat Philae met slechts twee van zijn drie poten op vaste grond staat. De derde hangt los over een rots heen in het vacuüm van de ruimte. De lander is dus niet goed verankerd. Dat betekent dat de missieleiding zeer voorzichtig moet opereren, bijvoorbeeld met de boor waarmee Philae monsters van de komeet zou moeten

De plaats waar het ruimtevaartuig nu staat, is omringd door onregelmatig terrein dat het zonlicht weghoudt. Aan één kant rijst zelfs een steile rotswand op, blijkt uit de eerste foto's die Philae heeft verstuurd.

De gegevens wijzen erop dat de lander op zijn huidige positie per rotatie van de komeet ongeveer anderhalf uur zonlicht op kan vangen. Dat is aanzienlijk minder dan de zes à zeven uur waar ESA op gehoopt had. Nu draait Philae nog met behulp van een accu, maar op lange termijn moet deze het toch echt van zonne-energie hebben. Een plekje in de schaduw kan de levensduur van de lander dan ook flink verkorten.



Persconferentie Dag 2, 14-11-2014

De ruimtelander Philae is begonnen met boren in de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het is een risicovolle actie. Philae staat niet goed vast op de grond en kan door het boren omvallen. Aan de andere kant voelen de wetenschappers van het Europese Ruimteagentschap (ESA) zich gedwongen risico's te nemen: de batterijen van de lander zijn namelijk bijna op, waardoor de resultaten van de boring misschien niet eens de Aarde zullen bereiken

Eerder vandaag meldden de wetenschappers van ESA dat het tijd werd om risico's te nemen. ESA stond voor een lastige keuze: proberen we de batterijen op te laden of laten we Philae nu nog snel boren en zoeken naar waardevolle informatie voordat de energie wegvalt? Het is dus voorlopig de tweede optie geworden, ook al bestaat dan het risico dat de lander omvalt.

Teams van onder andere wetenschappers en ingenieurs bestuderen intussen de binnengelopen data. Tachtig tot negentig procent van de verwachte wetenschappelijke gegevens is al binnen. Uit foto's blijkt dat het komeetoppervlak bezaaid is met stof en brokstukken die een omvang hebben van millimeters tot meters.



Het oppervlak van komeet 67P. © Photo News

Update 15-11-2014

Rond middernacht was er opnieuw contact met Philae.

Ze hebben de lander 35 graden weten te draaien in de hoop om meer zonne-energie op te vangen.

Verder werd bekend dat Philae alle wetenschappelijke taken heeft kunnen volbrengen. In totaal 56 uur non stop wetenschappelijke metingen verrichten!

Rond 01:00 uur werd duidelijk dat de batterijen bijna hun limiet hadden bereikt en alle instrumenten aan boord zijn daarom uitgeschakel,.dan is Philae in slaapstand gebracht en zit deel 1 erop. Maar het is nog niet voorbij!

Als het draaien van de lander niets helpt, komt er in de komende maanden een nieuwe kans. Mogelijk kan het toestel weer energie tanken als de komeet zich naar de zon richt. Maar dat zal waarschijnlijk niet in de komende maanden zijn", zei technisch leider Koen Geurts bij DLR. Vooral het verzenden van data vreet energie en die was bijna op. Er werd dan ook niet verwacht dat er vandaag nog voldoende energie zou zijn.

Sweat dreams Philae!













De komende maanden zou Philae met de tien meetinstrumenten aan boord de oppervlakte en de kern van de komeet en de gassen die eruit vrijkomen bestuderen.



18-11-2014
Philae ontdekt organische moleculen op ‘keiharde’ komeet. Die conclusie trekken onderzoekers nadat ze de gegevens die Philae verzamelde kort voor hij in slaap viel, hebben geanalyseerd

Sinds Philae Rosetta verliet, heeft de sonde al enige manoeuvres uitgevoerd om zo in een baan te belanden van waaruit de elf wetenschappelijke instrumenten aan boord van Rosetta optimaal aan de slag kunnen. En daarmee wordt de baan van Rosetta voor het eerst sinds de aankomst bij 67P gedicteerd door de missiedoelen van Rosetta in plaats van de behoeften van Philae.

Over het oppervlak van 67P/Churyumov-Gerasimenko weten we bijvoorbeeld dat het uit een zachte, zanderige laag van ongeveer 15 tot 20 centimer dik bestaat.


Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko komt iedere dag dichter bij de zon in de buurt, waardoor er steeds meer activiteit plaatsvindt. Zo warmt de komeet op, waardoor ijs op het oppervlak begint te sublimeren. Op een nieuwe foto van de Rosetta-ruimtesonde is goed te zien dat de komeet gas- en stofdeeltjes loslaat. De foto is gemaakt op 20 november



11 december 2014 - Rosetta results: Comets 'did not bring water to Earth'





5 januari 2015 - Niemand weet waar komeetlander Philae is

Het Europees Ruimteagentschap (ESA) is de Philae kwijt. Dat meldt BBC. In november landde de verkenner van ruimtesonde Rosetta met succes op een komeet. Door een gebrek aan zonlicht verloor Philae echter al snel alle contact met planeet aarde



17 december 2014 - Live Stream



Met het COSIMA instrument van Rosetta zijn ca. 2000 stofdeeltjes van 67P gevangen. Hierboven een foto van één van die stofdeeltjes.*

De persconferentie is hieronder terug te kijken


26 januari 2015 - Rosetta ziet hoe komeet 67P zijn stoffig imago afschudt
http://www.allesoversterr(...)d35ac6aa63ca1212.jpg

De stofdeeltjes die de Europese ruimtesonde Rosetta tot nu toe heeft opgevangen van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko zijn poreus en 'pluizig'. Ze zijn relatief rijk aan natrium en ze bevatten nauwelijks ijs. Daarmee lijken ze veel op de microscopische interplanetaire stofdeeltjes die continu vanuit de ruimte op het aardoppervlak neerdwarrelen - ook die zijn grotendeels afkomstig van kometen.





Het eerste kleurenbeeld van komeet 67P


De foto wordt op 18 december officieel voorgesteld op een conferentie van de non-profitorganisatie die meer dan 40.000 geofysici verenigt.
De foto werd gemaakt door de OSIRIS-camera van Rosetta, die beelden schiet met verschillende filters. Het beeld is samengesteld uit drie foto's, die genomen werden met een rode, een groene en een blauwe filter.



11 februari 2015 - Impressive new perspective on #67P from 124 km (taken on 6 Feb)





14 februari 2015 - Rosetta levert eerste foto’s van scheervlucht af: wauw!

Op Valentijnsdag dook Rosetta vastberaden op komeet 67P/C-G af. De afstand tussen de twee werd tot zo’n zes kilometer verkleind!




Een foto van de scheervlucht



3 maart 2015 - Rosetta fotografeert eigen schaduw op komeet





13 maart 2015 - Rosetta-komeet heeft ijzige ‘nek’



‘Aangedikte’ kleurenopname van de ‘nek’ van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De blauwachtige tint van het gebied wijst op aanwezigheid van oppervlakte-ijs. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team)



The image offers a stunning view on the row of 'boulders' lying in the Hapi region on the comet's neck. A small portion of the Ma'at region on the smaller 'head' lobe of the comet is visible in the top-right corner, casting a shadow down the lower right side.



17 maart 2015 Mysterieuze windsporen op komeet mogelijk verklaard
Wetenschappers van de Rosettamissie hebben mogelijk het raadsel van de windsporen op de komeet 67P ontrafeld. Op de komeet lijkt stof over het oppervlak geblazen te worden - een verrassende ontdekking op een windvrij hemellichaam. Het onderzoeksteam komt nu met een hypothese waarbij geen wind meespeelt.

Het gaat om een sprongsgewijze verplaatsing van deeltjes, die ontstaat wanneer fragmenten van de komeet op het oppervlak neervallen. "De neergestorte deeltjes slaan stuk op het oppervlak", legde Mottola uit, "en zo worden ook andere deeltjes van hun oorspronkelijke locatie weggeworpen."

.
.
19 maart 2015 - Moleculaire stikstof gedetecteerd in ‘Rosetta-komeet’
De Europese ruimtesonde Rosetta heeft voor het eerst moleculaire stikstof gedetecteerd in een komeet (Science, 20 maart). Tot nu toe waren alleen verbindingen van stikstof met andere elementen in kometen waargenomen.

.
.
23 maart 2015
Rosetta heeft acht dagen lang gezocht naar een signaal van lander Philae. Maar Philae zwijgt in alle talen, zo melden onderzoekers nu. Onduidelijk is nog wanneer Rosetta haar oor opnieuw te luisteren zal leggen.
Het is nu wachten op het moment waarop Rosetta zich opnieuw in een baan bevindt van waaruit deze contact kan leggen met Philae. Onduidelijk is nog wanneer dat moment aanbreekt. Maar onderzoekers hebben goede hoop dat ze – wanneer Rosetta opnieuw contact probeert te leggen met Philae – een reactie zullen krijgen. Hoe dichter de komeet bij de zon komt, hoe waarschijnlijker het wordt dat Philae wakker is. Tegen de zomer hopen onderzoekers sowieso meer te weten.
.
.

3 april 2015

Even leek het er op dat de missie van sonde Rosetta ten einde was. Maar het slimme ruimtevaartuig wist zichzelf knap te redden

Komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko laat zo veel gruis los, dat de sensoren van Rosetta verstopt raakten. Daarbij ging het vooral over een systeem waarmee de sonde naar de sterren ‘kijkt’ om te kunnen navigeren. De angst was dat de sonde daardoor helemaal zou uitvallen.
Maar geheel zelfstandig deed Rosetta iets verstandigs, ze nam afstand van de komeet, waardoor het stof niet meer op de lens viel. Na verloop van tijd floepte de sensor weer aan, waardoor de sonde haar weg kan vervolgen, nu op ongeveer 100 kilometer van de komeet.



comet activity 31 January - 25 March 2015

.
.
21 april 2015
Voor het eerst heeft ruimtesonde Rosetta een stofstroom die zich van het oppervlak van komeet 67P/C-G weghaast, zien ontstaan. De observatie kan ons meer inzicht geven in de activiteit van de komeet.

De geboorte van een stofstroom. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA



Een fantastische animatie van de missie tot nu toe! (maart 2015)
.
.
De missie van Rosetta kan doorgaan tot in 2016. Dan is de brandstof op en raakt de sonde te ver verwijderd van de zon om nog genoeg stroom op te wekken. "Dan zal hij zijn rondjes om 67P blijven draaien of misschien proberen we hem zachtjes op het oppervlak neer te leggen. Hij zal voor altijd blijven meereizen met de komeet."







De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.
.

.
Deze pagina geeft de huidige positie van Rosetta:
http://www.livecometdata.com/rosetta-spacecraft-mission/
.

.
Recente Close up foto's


Op deze foto zie je een oppervlaktekenmerk dat ESA aanduidt als 'goosebumps', oftewel kippenvel. Oppervlaktekenmerken zoals deze zijn onder meer te vinden op heel steile hellingen. Hoe ze ontstaan is nog onduidelijk. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.



Op deze foto zien we een deel van een enorme scheur die door de ‘nek’ van komeet 67P/C-G loopt. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.





Een close-up van - opnieuw - de 'nek' van 67P/C-G. Je ziet hier goed dat de nek gekenmerkt wordt door een 'glad huidje' en omringd wordt door steile kliffen. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.



In het stof dat komeet 67P/C-G bedekt, ontstaan duin-achtige structuren. Mogelijk doordat het stof door gas uit de komeet in beweging wordt gebracht. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA




Een aantal foto's uit het eerste topic











Wist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
.
.


.

.

Live Stream

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

.

.



.

.







.

.

een paar foto's van de landing









.

http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

hier staat nog een hele collectie van foto's

https://secure.flickr.com(...)s/72157638315605535/

.

.


.

Het originele krantenartikel van 10 jaar geleden



gerelateerde topics

W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder)

W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10

W&T / Missie: Dawn. Voor het eerst in een baan rond een dwergplaneet

W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde

W&T / Exo-Planeten Topic #2

W&T / Het Astronomie Topic #9

W&T / Astronomie in de Achtertuin #3
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
  vrijdag 30 september 2016 @ 13:25:35 #2
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_165668210
RIP :'(
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_165668220
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 30 september 2016 @ 13:26:29 #4
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_165668231
;(
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_165668367
30-09-2016

Update: Rosetta geland op komeet

Rosetta is geland op komeet 67P en heeft haar instrumenten uitgeschakeld. Daarmee is de Rosetta-missie definitief beëindigd. Op de laatste foto is de komeet van ruim een kilometer hoogte te zien.

De landing was om 12:39 Nederlandse tijd, maar werd pas om 13:19 bekend. Rosetta’s laatste signaal deed er namelijk 40 minuten over om vanaf de komeet bij aarde aan te komen.

Rosetta landde met een snelheid van 90 cm per seconde – zo’n 3 kilometer per uur. We zullen nooit weten waar en hoe Rosetta precies geland is, omdat alle instrumenten op het moment van de zachte crash waren uitgeschakeld. Mogelijk stuiterde het ruimtevaartuig nog een paar keer op de komeet, zoals lander Philae twee jaar geleden deed.


Komeet 67P vanaf 1,2 kilometer hoogte. Beeld: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team.
Steen van Rosetta
Het einde van Rosetta betekent niet dat het werk klaar is. Wetenschappers zijn de komende decennia nog bezig met het verwerken van de data.

Bovendien heeft ruimtevaartuig zelf ook nog een functie. Ze draagt namelijk een schijf met zich mee met daarop een tekst in duizend verschillende aardse talen, als ode aan de steen van Rosetta. Deze zit veilig weggestopt in het ruimtevaartuig. De tekst, die op de nikkelen schijf geëtst is, is leesbaar met een microscoop. Dit betekent dat toekomstige mensen of aliëns geen specifieke apparatuur nodig hebben om die te lezen.

Vrije val
Donderdagavond om iets voor negen uur werd het ruimtevaartuig Rosetta in vrije val gebracht. Ze bevond zich op dat moment op 19 kilometer hoogte boven komeet 67P. Omdat de zwaartekracht van de komeet niet erg sterk is, duurt de hele val maar liefst 15 uur.


Komeet 67P vanaf 5,8 kilometer hoogte. Beeld: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team.
Tijdens de afdaling worden de instrumenten waarmee Rosetta de komeet bestudeerde één voor één uitgeschakeld om energie te besparen. De eerste die eraan moesten geloven, waren COSIMA, MIDAS en VIRTIS. COSIMA ving stofdeeltjes die om de komeet heen zweefden en bestudeerde de samenstelling daarvan. MIDAS onderzocht ook stofdeeltjes in de directe omgeving van de komeet. Hiervoor gebruikte hij atoomkrachtmicroscopie, een techniek waarmee de afmetingen en de oppervlakstructuur van de stofdeeltjes bekeken kan worden. VIRTIS was erop gericht de kern en de coma (de gaswolk om de kern heen) van 67P te bestuderen.

De laatste plaatjes
Rosetta’s laatste minuten gaan het meest indrukwekkend worden. Tot op 300 meter hoogte zullen er nog goede foto’s gemaakt kunnen worden door de camera OSIRIS. Met een beetje geluk kunnen we straks prachtige details van het oppervlak van de komeet vanuit onze luie stoel bekijken.


Komeet 67P vanaf 8,9 kilometer hoogte. Beeld: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team.
Rosetta’s resultaten
De komeetlander Philae, die met Rosetta meereisde, kwam in november 2014 niet neer zoals de onderzoekers gepland hadden. Ze stond in de schaduw, waardoor ze haar batterij niet kon opladen. Bovendien stond ze niet recht.

Toch heeft de lander metingen kunnen doen waaruit bleek dat de komeet een brosachtige structuur heeft en dus grotendeels uit lucht bestaat. Daarnaast bleek er veel minder ijs op de komeet voor te komen dan werd gedacht. Ook analyseerde Philae het stof op de komeet. Hierbij werden, onder andere, vier niet eerder ontdekte complexe koolstofmoleculen gevonden.


Komeet 67P vanaf 5,8 kilometer hoogte. Beeld: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team.
De analyses zijn nog lang niet klaar. Slechts een paar procent van de data is inmiddels op aarde verwerkt. Wetenschappers zullen nog tientallen jaren nodig hebben om alle gegevens van de missie door te spitten. Hoewel de metingen korter en minder nauwkeurig waren dan de onderzoekers gehoopt hadden, heeft de missie dus toch veel informatie over de komeet opgeleverd.

Het geplande pad dat Rosetta aflegt voor de crash:


(newscientist)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Sport / Forummod vrijdag 30 september 2016 @ 13:34:20 #6
284411 crew  heywoodu
Van bijna dood tot olympiër:
pi_165668410
quote:
We zullen nooit weten waar en hoe Rosetta precies geland is, omdat alle instrumenten op het moment van de zachte crash waren uitgeschakeld.
Het is natuurlijk veel te vroeg om dat al te zeggen, wie weet hoe de ontwikkelingen in de komende 200 jaar gaan :P
Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiër in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
pi_165668464
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 13:34 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Het is natuurlijk veel te vroeg om dat al te zeggen, wie weet hoe de ontwikkelingen in de komende 200 jaar gaan :P
idd... zeg nooit nooit.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165668564
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 13:32 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
30-09-2016

Update: Rosetta geland op komeet

Rosetta is geland op komeet 67P en heeft haar instrumenten uitgeschakeld. Daarmee is de Rosetta-missie definitief beëindigd. Op de laatste foto is de komeet van ruim een kilometer hoogte te zien.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  vrijdag 30 september 2016 @ 13:47:02 #9
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_165668657
Waarom hebben ze Rosetta niet dichtbij Philea laten landen? Nu moeten ze voor alle eeuwigheid helemaal gescheiden van elkaar hun reis door het zonnestelsel voortzetten. Hoeveel moeite was het om gezellig precies naast Philea te landen!
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_165668744
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 13:47 schreef LXIV het volgende:
Waarom hebben ze Rosetta niet dichtbij Philea laten landen? Nu moeten ze voor alle eeuwigheid helemaal gescheiden van elkaar hun reis door het zonnestelsel voortzetten. Hoeveel moeite was het om gezellig precies naast Philea te landen!
[ afbeelding ]
Omdat ze fotos wilden maken van een krater
waardoor ze toch een beetje van de binnenkant
van de komeet konden zien.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165668780
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165668781
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 13:47 schreef LXIV het volgende:
Waarom hebben ze Rosetta niet dichtbij Philea laten landen? Nu moeten ze voor alle eeuwigheid helemaal gescheiden van elkaar hun reis door het zonnestelsel voortzetten. Hoeveel moeite was het om gezellig precies naast Philea te landen!
[ afbeelding ]
:)
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  vrijdag 30 september 2016 @ 13:52:58 #13
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_165668792
Door die tekenfilmpjes heb ik wel iedere keer deze plaatjes voor me als ik over deze missie hoor!
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_165669008
quote:
0s.gif Op woensdag 28 september 2016 13:16 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Er zal nog wel 1 video komen waar te zien is hoe Rosetta land...
En dat ie de ogen dicht doet en gaat "slapen".

THE END...
quote:
0s.gif Op donderdag 29 september 2016 08:48 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

Ik ben benieuwd :)
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165669014
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 13:34 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Het is natuurlijk veel te vroeg om dat al te zeggen, wie weet hoe de ontwikkelingen in de komende 200 jaar gaan :P
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 13:36 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

idd... zeg nooit nooit.
Dat zullen wij iig nooit weten ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165669044
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 13:42 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

que?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165669066
De allerlaatste foto die Rosetta maakte... op een hoogte van 51 meter


[ Bericht 2% gewijzigd door -CRASH- op 30-09-2016 14:16:24 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165669112
Je kunt de live stream van vanmiddag hier terugzien

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165669128
quote:
in het artikel staa dat het de laatste foto was.
Beetje te vroeg gezegd

"Update: Rosetta geland op komeet

Rosetta is geland op komeet 67P en heeft haar instrumenten uitgeschakeld. Daarmee is de Rosetta-missie definitief beëindigd. Op de laatste foto is de komeet van ruim een kilometer hoogte te zien."
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165669146
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 14:13 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

in het artikel staa dat het de laatste foto was.
Beetje te vroeg gezegd

"Update: Rosetta geland op komeet

Rosetta is geland op komeet 67P en heeft haar instrumenten uitgeschakeld. Daarmee is de Rosetta-missie definitief beëindigd. Op de laatste foto is de komeet van ruim een kilometer hoogte te zien."
Dan hadden ze beter even gewacht met publiceren ja :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165669244
hier hebben ze blijkbaar ook de verkeerde foto en het artikel is van 6 minuten geleden :)
http://www.rtlnieuws.nl/n(...)na-12-jaar-op-komeet
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 30 september 2016 @ 14:24:43 #22
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_165669344
Altijd jammer als zo'n mooie missie ten einde komt. Maar toch, het heeft wel wat om ondertussen oud genoeg te zijn om dergelijke missies van het begin tot het einde mee te kunnen maken :) Dat wordt volgend jaar ook zwaar, als Cassini zijn mission end heeft...
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_165669702
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 14:24 schreef ATuin-hek het volgende:
Altijd jammer als zo'n mooie missie ten einde komt. Maar toch, het heeft wel wat om ondertussen oud genoeg te zijn om dergelijke missies van het begin tot het einde mee te kunnen maken :) Dat wordt volgend jaar ook zwaar, als Cassini zijn mission end heeft...
Geen komeet missie... maar de volgende missie is al onderweg.

OSIRIS-REx een retourtje naar Bennu
Astroid sample return mission
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165669833
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  vrijdag 30 september 2016 @ 15:42:55 #25
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_165670688
quote:
Waarom hebben ze Rosetta dus niet vlak naast Philea gelandt? Dan konden ze een filmpje maken dat Philea weer bij zijn moeder was en ze elkaar in de armen vielen en dat Philea gelukkig niet alleen was maar weer fijn samen. En dan gingen ze op die komeet wonen en leefden ze nog lang en gelukkig en maakten vele spannende avonturen mee in het heelal.
Houden ze er bij de ESA wel rekening mee dat ik deze filmpjes aan mijn kinderen laat zien en dat die dit soort vragen gaan stellen?
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')