FOK!forum / Culinesse à gogo / Zelf fermenteren van voedsel
Farenjidonderdag 31 maart 2016 @ 12:06
Het principe is al zo oud als de wereld maar is tegenwoordig weer helemaal hip: fermenteren. Je ziet het opeens overal in kookprogramma's, bij DWDD en op biologische markten staan opeens ook kraampjes met allemaal gefermenteerde dingen. Ik raakte er geinteresseerd in door een aflevering van de tv-serie "Cooked" van auteur Michael Pollan en besloot er zelf mee aan de gang te gaan. Ik heb een workshop gevolgd in Rotterdam en nu staan er op mijn aanrecht meerdere potten met diverse groentes en kruiden te fermenteren.

Er zijn veel verschillende soorten fermentatie. De bekendste is het vergisten van suiker dat oa alcohol oplevert. Bier, wijn, en alle andere dranken zijn gefermenteerd. Het rijzen van deeg komt door fermentatie. Maar ook koffie- en cacaobonen, vanillestokjes en zwarte thee worden gefermenteerd om hun karakteristieke smaak te krijgen, en ook sojasaus, vissaus, of de zwartebonensaus van de Chinees. Maar denk ook aan salami, rauwe ham, en zure haringen. Allemaal gefermenteerd.

De fermentatie waar het in de workshop vooral om ging was melkzuur-fermentatie. Hier worden oa koolhydraten door bacterien omgezet in melkzuur, wat een goed conserveermiddel is, en ook nog eens lekker smaakt. Het bekendste voorbeeld hiervan is zuurkool, maar ook bijv de Koreaanse kimchi, Indiase pickles, of de oosterse atjar tjampoer.

Het principe is dat de groente gepekeld wordt, met zout dus. Als er dan ook geen zuurstof bij kan komen (doordat de groente onder water staat) ontstaat een klimaat dat gunstig is voor de melkzuurbacterien, en ongunstig voor veel andere bacterien. Het melkzuur dat de bacterien gaan maken zorgt ook weer dat andere bacterien niet goed kunnen overleven. Het kan een paar dagen tot wel meerdere maanden duren voordat de fermentatie "klaar" is en dan is het lange tijd houdbaar. Tot wel jaren lang.

Ik heb op mijn aanrecht nu verschillende potten met groentes en kruiden staan, het is erg leuk om mee te experimenteren. Zo heb ik zuurkool van rode kool, gekruide wortel (met knoflook, komijn, koriander en karwijzaad), kimchi (paksoi, lente-ui, rettich en wortel met knoflook, gember, rode peper en sojasaus), champignons met knoflook, bieten met vanille, en kerstomaatjes.

Het lukt erg goed; na een dag of twee op kamertemperatuur gaat het "borrelen" en het gaat steeds beter ruiken en smaken. Een paar potten hebben inmiddels ruim drie weken staan fermenteren en de groentes zijn heerlijk friszuur, met een diepere smaak dan de verse groentes. Voordeel is ook nog dat het erg gezond is; makkelijker verteerbaar; en de bacterien zijn goed voor je darmflora: het is "probiotisch".

Met fermentatie kun je ook je eigen frisdrank maken (met koolzuur!). Eergisteren ben ik begonnen met het fermenteren van gemberwortel en suiker, om een "ginger bug" te maken, als basis voor lekkere en gezonde frisdrank.

Wie fermenteert er ook zelf? Wat zijn je ervaringen?
Dvendonderdag 31 maart 2016 @ 12:21
Hier maken ze veel zelfgemaakte gefermenteerde tarwedrankjes. Ben er absoluut geen fan van. Net als ander gefermenteerd voedsel overigens. Ooit eens surstromming gegeten. Gefermenteerde haring. Kotsen tot en met en m'n mond en woning riekte nog drie dagen naar bedorven vis :')
Farenjidonderdag 31 maart 2016 @ 12:28
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 12:21 schreef Dven het volgende:
Hier maken ze veel zelfgemaakte gefermenteerde tarwedrankjes. Ben er absoluut geen fan van. Net als ander gefermenteerd voedsel overigens. Ooit eens surstromming gegeten. Gefermenteerde haring. Kotsen tot en met en m'n mond en woning riekte nog drie dagen naar bedorven vis :')
Ik fermenteer alleen met groente (vlees/vis eet ik sowieso niet) en dan is het risico dat het misgaat heel erg klein. Met vlees of vis kun je sneller "verkeerde" verrotting krijgen die goor is (in het beste geval) of dodelijk (bijv botulisme). Sowieso is dat vaker een "aquired taste" zoals surstromming (wat wel een extreem voorbeeld is). Alle gefermenteerde groentes die ik tot nu toe heb geproefd vond ik erg lekker. Ook bijv gefermenteerde spruitjes; lekkerder dan de verse variant vind ik.
Dvendonderdag 31 maart 2016 @ 12:31
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 12:28 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ik fermenteer alleen met groente (vlees/vis eet ik sowieso niet) en dan is het risico dat het misgaat heel erg klein. Met vlees of vis kun je sneller "verkeerde" verrotting krijgen die goor is (in het beste geval) of dodelijk (bijv botulisme). Sowieso is dat vaker een "aquired taste" zoals surstromming (wat wel een extreem voorbeeld is). Alle gefermenteerde groentes die ik tot nu toe heb geproefd vond ik erg lekker. Ook bijv gefermenteerde spruitjes; lekkerder dan de verse variant vind ik.
Ik zal me er eens in verdiepen :)
Jaimy_Lucadonderdag 31 maart 2016 @ 12:38
Ik heb maar 1 reactie: :r

Ik moet er echt niet aan denken om zulk gefermenteerd voedsel te eten. Brrrrr.
Elandonderdag 31 maart 2016 @ 13:25
Hoe kunnen gefermenteerde spruitjes nu lekkerder zijn dan verse?
Farenjidonderdag 31 maart 2016 @ 13:28
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 13:25 schreef Elan het volgende:
Hoe kunnen gefermenteerde spruitjes nu lekkerder zijn dan verse?
Ze hebben een complexere en diepere smaak gekregen door de fermentatie. Vergelijkbaar met dat gerijpte ( = gefermenteerde) ham veel lekkerder is dan ongerijpt vlees. Oude kaas heeft ook meer smaak dan jonge kaas.
ZonnebankBobdonderdag 31 maart 2016 @ 14:03
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 13:25 schreef Elan het volgende:
Hoe kunnen gefermenteerde spruitjes nu lekkerder zijn dan verse?
Gefermenteerde witte kool is toch ook lekkerder dan verse?
Elandonderdag 31 maart 2016 @ 15:01
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 14:03 schreef ZonnebankBob het volgende:

[..]

Gefermenteerde witte kool is toch ook lekkerder dan verse?
Ligt aan de toepassing.
In de Oosterse keuken is een zuurtje wel lekker.

Ga die spruitjes wel een keer proberen :)
sirdanilotdonderdag 31 maart 2016 @ 15:59
Volgens mij kun je alle koolsoorten fermenteren, dus spruitjes is het idd waard om eens te proberen. Groene kool, boerenkool, cavolo nero, zou dat ook kunnen? Gefermenteerde rode kool??

Het enige wat ik wel eens heb gefermenteerd is kimchi (van verschillende groenten, bv chinese kool, daikon/rettich, perilla bladeren, komkommer etc.) Heel erg lekker en kan bijna niet mis gaan.
HaverMoutKoekjedonderdag 31 maart 2016 @ 19:10
Ik heb wel eens wortel gefermenteerd, met gember erbij. Dat was erg lekker moet ik zeggen. Het volgende experiment met radijs heb ik weggegooid wegens gore grondsmaak
Farenjidonderdag 31 maart 2016 @ 20:29
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 15:59 schreef sirdanilot het volgende:
Volgens mij kun je alle koolsoorten fermenteren, dus spruitjes is het idd waard om eens te proberen. Groene kool, boerenkool, cavolo nero, zou dat ook kunnen? Gefermenteerde rode kool??
Je kan bijna alles dat een beetje stevig is fermenteren. Spinazie bijv wordt snot maar rode kool gaat prima, dan krijg je rode zuurkool, dat staat nu op mijn aanrecht. Duurt wel lang, het is nog niet geschikt voor de stamppot, dat kan wel 6 weken of langer duren.
Spanky78donderdag 31 maart 2016 @ 21:45
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 12:28 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ik fermenteer alleen met groente (vlees/vis eet ik sowieso niet) en dan is het risico dat het misgaat heel erg klein. Met vlees of vis kun je sneller "verkeerde" verrotting krijgen die goor is (in het beste geval) of dodelijk (bijv botulisme). Sowieso is dat vaker een "aquired taste" zoals surstromming (wat wel een extreem voorbeeld is). Alle gefermenteerde groentes die ik tot nu toe heb geproefd vond ik erg lekker. Ook bijv gefermenteerde spruitjes; lekkerder dan de verse variant vind ik.
Inderdaad erg oppassen voor 'verkeerde' fermentatie. Met voldoende zuur, zout en eventueel een starter gaat dat niet zo snel mis.

Overigens laatst in een sterrenrestaurant een fenomenaal lekkere gefrementeerde knoflook gegeten!
FranticDJdonderdag 31 maart 2016 @ 21:52
*O* gaaf topic.

Ik wil in m'n volgend verlof beginnen met het fermenteren & drogen van worst :)
Spanky78donderdag 31 maart 2016 @ 21:56
Worst is mooi, maar zonder nitrietpekel lastig. Alhoewel er wel kruiden zijn die je kunt gebruiken. Tegenwoordig ook industrieel toegepast als conserveermiddel !
MrSalazardonderdag 31 maart 2016 @ 22:10
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 12:21 schreef Dven het volgende:
Hier maken ze veel zelfgemaakte gefermenteerde tarwedrankjes. Ben er absoluut geen fan van. Net als ander gefermenteerd voedsel overigens. Ooit eens surstromming gegeten. Gefermenteerde haring. Kotsen tot en met en m'n mond en woning riekte nog drie dagen naar bedorven vis :')
Dat moet je ook niet binnenshuis openmaken.
FranticDJdonderdag 31 maart 2016 @ 22:21
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 21:56 schreef Spanky78 het volgende:
Worst is mooi, maar zonder nitrietpekel lastig. Alhoewel er wel kruiden zijn die je kunt gebruiken. Tegenwoordig ook industrieel toegepast als conserveermiddel !
Zonder colorozozout überhaupt niet aan beginnen, dan heb je een doodswens.
Dvendonderdag 31 maart 2016 @ 22:22
quote:
1s.gif Op donderdag 31 maart 2016 22:10 schreef MrSalazar het volgende:

[..]

Dat moet je ook niet binnenshuis openmaken.
Waar staat dat het binnenhuis opengemaakt is dan? :?
MrSalazardonderdag 31 maart 2016 @ 22:29
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 22:22 schreef Dven het volgende:

[..]

Waar staat dat het binnenhuis opengemaakt is dan? :?
Nergens. Niemand vindt dat trouwens lekker, net als lutefisk en die haaienvinnen in ijsland. Wordt meer gegeten omdat het traditie is.
Dvendonderdag 31 maart 2016 @ 22:32
quote:
1s.gif Op donderdag 31 maart 2016 22:29 schreef MrSalazar het volgende:

[..]

Nergens. Niemand vindt dat trouwens lekker, net als lutefisk en die haaienvinnen in ijsland. Wordt meer gegeten omdat het traditie is.
Ze zijn er hoor. Ik ken er een paar die het hele seizoen naar rotte vis meuren :{
sirdanilotvrijdag 1 april 2016 @ 03:27
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 21:45 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Inderdaad erg oppassen voor 'verkeerde' fermentatie. Met voldoende zuur, zout en eventueel een starter gaat dat niet zo snel mis.

Overigens laatst in een sterrenrestaurant een fenomenaal lekkere gefrementeerde knoflook gegeten!
Ik geef je wel even de reactie die je natuurlijk wil horen:

'Oh wow, heb je in een sterrenrestaurant gegeten? Hoeveel sterren ?! Ben zóó jaloers, Spanky 78 !!'
Jaimy_Lucavrijdag 1 april 2016 @ 10:09
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 21:45 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Inderdaad erg oppassen voor 'verkeerde' fermentatie. Met voldoende zuur, zout en eventueel een starter gaat dat niet zo snel mis.
Ik ga me er niet aan wagen. Ben veel te bang dat ik er ziek van word. :@
Buurpoesvrijdag 1 april 2016 @ 10:41
quote:
1s.gif Op donderdag 31 maart 2016 12:38 schreef Jaimy_Luca het volgende:
Ik heb maar 1 reactie: :r

Ik moet er echt niet aan denken om zulk gefermenteerd voedsel te eten. Brrrrr.
Koffie, thee, joghurt, salami, kaas, brood, zuurkool, bier, wijn, boter, beschuit, augurken, zilverui, etc etc. Allemaal vies?
Buurpoesvrijdag 1 april 2016 @ 10:45
Ik maak elk jaar zuurkool, vaak van gewone witte kool, soms ook van rode kool.

Zuurdesem vanuit roggebloem & water zelf gestart (en dood laten gaan in de vakantie, hij had meegemoeten op reis) lukte hier prima. Traag rijzend brood (zeer weinig gist en overnacht laten rijzen) doe ik ook nog wel eens.

Worst heb ik 1 keer gemaakt in een workshop, ook droge worst. Maar dat blijft een eenmalig iets.

Binnenkort gaan we aan kaas beginnen. O+
Jaimy_Lucavrijdag 1 april 2016 @ 12:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 april 2016 10:41 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Koffie, thee, joghurt, salami, kaas, brood, zuurkool, bier, wijn, boter, beschuit, augurken, zilverui, etc etc. Allemaal vies?
Nee, maar wel de potten die je zelf thuis maakt. No way dat ik dat ooit ga doen of ergens eet.
camaronvrijdag 1 april 2016 @ 12:57
Een paar maanden terug heb ik een overschot aan.spaanse pepers gefermenteerd m.b.v een post op Pinterest. Uiteindelijk resultaat een soort tabasco, prima gelukt.

Ik ben benieuwd naar je gember/gingerbug.
RolandArthurvrijdag 1 april 2016 @ 14:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 april 2016 12:57 schreef camaron het volgende:
Een paar maanden terug heb ik een overschot aan.spaanse pepers gefermenteerd m.b.v een post op Pinterest. Uiteindelijk resultaat een soort tabasco, prima gelukt.

Ik ben benieuwd naar je gember/gingerbug.
Een paar jaar terug heb ik dit ook geprobeerd met zelfgekweekte pepers. Daar kwam schimmel in, van de lucht die vrij kwam toen ik het door de plee aan het spoelen was moest ik letterlijk kotsen. Gelukkig stond ik op de juiste plaats. Ik had dezelfde methode gebruikt als voor het maken van zuurkool. Misschien iets te weinig zout.
Farenjivrijdag 1 april 2016 @ 14:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 april 2016 14:21 schreef RolandArthur het volgende:

[..]

Een paar jaar terug heb ik dit ook geprobeerd met zelfgekweekte pepers. Daar kwam schimmel in, van de lucht die vrij kwam toen ik het door de plee aan het spoelen was moest ik letterlijk kotsen. Gelukkig stond ik op de juiste plaats. Ik had dezelfde methode gebruikt als voor het maken van zuurkool. Misschien iets te weinig zout.
Wel gezorgd dat het goed onder water bleef, en regelmatig lucht eruit gedrukt?
Buurpoesvrijdag 1 april 2016 @ 15:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 april 2016 14:21 schreef RolandArthur het volgende:

[..]

Een paar jaar terug heb ik dit ook geprobeerd met zelfgekweekte pepers. Daar kwam schimmel in, van de lucht die vrij kwam toen ik het door de plee aan het spoelen was moest ik letterlijk kotsen. Gelukkig stond ik op de juiste plaats. Ik had dezelfde methode gebruikt als voor het maken van zuurkool. Misschien iets te weinig zout.
Hoeveel zout had je gebruikt dan?

Ik neem meestal 10 gram zout per kilo kool (1%), maar ik lees soms ook over 2 of 3%
Farenjivrijdag 1 april 2016 @ 15:22
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 15:03 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Hoeveel zout had je gebruikt dan?

Ik neem meestal 10 gram zout per kilo kool (1%), maar ik lees soms ook over 2 of 3%
Als je droog fermenteert (dus met alleen vocht uit de groente) 1.5 tot 2 procent zout (per gewicht groente), nat (in pekelbad) 5 procent (per liter water). Dat is wat mij is verteld.
Buurpoesvrijdag 1 april 2016 @ 15:57
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 15:22 schreef Farenji het volgende:

[..]

Als je droog fermenteert (dus met alleen vocht uit de groente) 1.5 tot 2 procent zout (per gewicht groente), nat (in pekelbad) 5 procent (per liter water). Dat is wat mij is verteld.
Kool gaat met 1% ook prima, blijkbaar. :+
Farenjivrijdag 1 april 2016 @ 17:09
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 15:57 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Kool gaat met 1% ook prima, blijkbaar. :+
Ja het is geen exacte wetenschap natuurlijk, met nog minder zout zal het misschien ook wel lukken soms. Het is ook afhankelijk van welke bacteriën er al aanwezig zijn.
Spanky78vrijdag 1 april 2016 @ 23:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 april 2016 03:27 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ik geef je wel even de reactie die je natuurlijk wil horen:

'Oh wow, heb je in een sterrenrestaurant gegeten? Hoeveel sterren ?! Ben zóó jaloers, Spanky 78 !!'
Ik hoef dat helemaal niet te horen. Doe niet zo triest alsjeblieft. Er zijn in dit topic zat mensen die af en toe geld over hebben om in en echt goed restaurant te gaan eten, met of zonder ster.
Spanky78vrijdag 1 april 2016 @ 23:39
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 17:09 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ja het is geen exacte wetenschap natuurlijk, met nog minder zout zal het misschien ook wel lukken soms. Het is ook afhankelijk van welke bacteriën er al aanwezig zijn.
Het gaat meestal goed, hoe minder zout, hoe groter de kans op een andere besmetting, voordat de melkzuurbacterien echt gaan groeien. Dan bederlft je kool dus.
-Mellow-zaterdag 2 april 2016 @ 11:00
Ik HOU van gefermenteerd voedsel :)

Ben het afgelopen jaar begonnen met zuurkool, kimchi en kombucha en wordt alleen maar enthousiaster om nog meer te proberen.
Oceanonixzaterdag 2 april 2016 @ 12:59
Ik heb kruidenazijn geprobeerd te maken maar dat werd 1 schimmelbende. Dat moet ik nog een keer proberen.
Ik maak al een paar jaar zelf zuurdesembrood maar dat is een ander topic. ;)
Farenjizaterdag 2 april 2016 @ 13:28
Mijn ginger bug is al goed aan het bruisen en ruikt lekker gistig. Lichtelijk alcoholisch zelfs. Morgen wil ik hiermee gemberbier gaan maken.

Ik wil ook binnenkort mijn eigen gefermenteerde tomatenketchup maken. Daarvoor moet je tomaten inkoken, wat alle bacteriën doodt, en dus heb je een starter nodig. Daar kan ik mooi mijn gefermenteerde kerstomaatjes voor gebruiken.
HaverMoutKoekjezaterdag 2 april 2016 @ 13:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 april 2016 13:28 schreef Farenji het volgende:
Mijn ginger bug is al goed aan het bruisen en ruikt lekker gistig. Lichtelijk alcoholisch zelfs. Morgen wil ik hiermee gemberbier gaan maken.

cool, heb je een recept/link?
Farenjizaterdag 2 april 2016 @ 15:40
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 13:57 schreef computergirl het volgende:

[..]

cool, heb je een recept/link?
Gingerbug maak je van:
- 2 eetlepels geraspte gemberwortel, met schil en al;
- 2 eetlepels ongeraffineerde suiker
- 4 eetlepels water.

Goed mengen in een potje een een weekje laten staan, met het deksel er losjes op. Elke dag even omschudden. Na een weekje is het klaar. Je kan het in de koelkast bewaren; je kan de bug ook buiten de koelkast bewaren, dan moet je hem dagelijks "voeren" met 2 eetlepels gember en suiker en 4 eetlepels water.

Voor de gingerale (disclaimer: die heb ik zelf nog nooit gemaakt):
- ca 6cm gemberwortel
- 75 gram suiker
- 100 ml verse citroen- of limoensap
- optioneel: halve theelepel zeezout
- 2 liter water
- ca. 240ml (vocht van de) gingerbug

Breng de water, gember en suiker aan de kook, laat het 20min zacht pruttelen. Haal van het vuur af en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Voer het citroensap en de gingerbug erdoor. Doe het in glazen potten en laat die een dag of 3 gisten. Giet het dan in plastic (PET) flessen (glas kan ontploffen!). Tot ong driekwart vullen en de dop erop draaien. Laat het nog 24 uur koolzuur opbouwen. Aan het eind moet de fles echt onder druk staan, je moet hem nauwelijks nog in kunnen drukken. Zet het daarna in de koelkast.
HaverMoutKoekjezaterdag 2 april 2016 @ 15:44
Voeren, lijkt wel zuurdesem :D
Taninzondag 3 april 2016 @ 01:15
Vroeger maakten wij thuis zuurkool (1 rode op 4 witte trouwens), later in Japan kennis gemaakt met kimchi. Dat smaakte zo goed dat ik het een keer geprobeerd heb zelf te maken. Dat wilde toen niet zo, maar ga ik eerdaags nog maar eens proberen.
LeeHarveyOswaldzondag 3 april 2016 @ 10:34
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 15:44 schreef computergirl het volgende:
Voeren, lijkt wel zuurdesem :D
Is het ook, een gemberdesem. Maar volledig vergelijkbaar qua principe.
LeeHarveyOswaldzondag 3 april 2016 @ 10:38
Hier een paar liter gemberbier in de koelkast staan. Begonnen met gingerbug in colaflessen, maar na een dag of wat was het mij toch niet actief genoeg.


In champagneflessen gedaan, droge champagnegist er bij, en het Bruis volop. Klein testflesje al open gemaakt, smaakte primaaar nog wel ietsje zoet. Rest dus iets langer warm laten staan en die loggen inmiddels ook koud.
Hochwinterzondag 3 april 2016 @ 10:43
Toen ik in Duitsland woonde maakte ik wel eens zelf kefir.

Hier ben ik uiteindelijk mee gestopt omdat ik de smaakwinst t.o.v. kefir uit de winkel te gering vond voor het gedoe.
LeeHarveyOswaldzondag 3 april 2016 @ 12:56
29102ms.jpg

Gare telefoonfoto van proef-flesje vorige week.

Ook wel eens een starter gemaakt van rozijnen, dat gaat ook mooi ^O^
RolandArthurzondag 3 april 2016 @ 19:20
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 15:03 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Hoeveel zout had je gebruikt dan?

Ik neem meestal 10 gram zout per kilo kool (1%), maar ik lees soms ook over 2 of 3%
Daar zit mogelijk het probleem, ik denk echter eerder in de houtje-touwtje methode. Ik heb 3% zout gebruikt per drooggewicht pepers en daarna aangevuld met water. Omdat ik de pepers redelijk fijn gehakt had hoefde er niet veel water bij maar ik had waarschijnlijk beter ook wat zout in het water opgelost. Daarna een kleinere potdeksel omgekeerd erop, verzwaard met kiezelstenen. Deze uiteraard een tijdje gekookt om te steriliseren. Daarna afgedekt. Als starter heb ik een klein beetje vocht van verse yoghurt gebruikt. De schimmel begon in het vocht dat net boven de verzwaarde potdeksel stond.
Buurpoeszondag 3 april 2016 @ 19:22
quote:
0s.gif Op zondag 3 april 2016 19:20 schreef RolandArthur het volgende:

[..]

Daar zit mogelijk het probleem, ik denk echter eerder in de houtje-touwtje methode. Ik heb 3% zout gebruikt per drooggewicht pepers en daarna aangevuld met water. Omdat ik de pepers redelijk fijn gehakt had hoefde er niet veel water bij maar ik had waarschijnlijk beter ook wat zout in het water opgelost. Daarna een kleinere potdeksel omgekeerd erop, verzwaard met kiezelstenen. Deze uiteraard een tijdje gekookt om te steriliseren. Daarna afgedekt. Als starter heb ik een klein beetje vocht van verse yoghurt gebruikt. De schimmel begon in het vocht dat net boven de verzwaarde potdeksel stond.
Dat ziet er mij uit als een prima methode hoor.
-Mellow-maandag 4 april 2016 @ 13:42
quote:
2s.gif Op zondag 3 april 2016 12:56 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[ afbeelding ]

Gare telefoonfoto van proef-flesje vorige week.

Ook wel eens een starter gemaakt van rozijnen, dat gaat ook mooi ^O^
Ooh dat lust ik ook wel :9
Farenjimaandag 4 april 2016 @ 14:22
Mijn ginger ale staat nu te gisten in een fles, ben benieuwd of het al bruist vanavond.

De tomatenketchup is erg goed gelukt. Ik gebruikte het recept uit het boek "verrot lekker" van Christian Weij. Fermentatie ging met de starter enorm snel, je zag de luchtbellen gewoon ontstaan, na een dag was het al klaar en het smaakt lekker fris zoetzuur. Inderdaad veel lekkerder dan de Heinz-variant.
Farenjimaandag 4 april 2016 @ 20:59
Blegh, de ketchup heeft in de koelkast toch door staan gisten... En nu zit er koolzuur in! en smaakt ie net wat te gistig en zuur om nog lekker te zijn... :{
#ANONIEMdinsdag 5 april 2016 @ 10:41
Kan zoiets als Ginger Bug in een gewone fles of heb je daar een wekpot achtig iets voor nodig?
Farenjidinsdag 5 april 2016 @ 11:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 april 2016 10:41 schreef MCH het volgende:
Kan zoiets als Ginger Bug in een gewone fles of heb je daar een wekpot achtig iets voor nodig?
In een gewoon potje of fles, als je het luchtdicht afsluit heb je kans dat ie ontploft. Voor al mijn fermentatie gebruik ik normale (wel grote) potten met het deksel er los op, niks speciaals dus.
FranticDJdinsdag 5 april 2016 @ 11:16
IMG_5638.JPG

Met een waterslot op je fles kan de overdruk weg en is 't toch luchtdicht afgesloten.
-Mellow-dinsdag 5 april 2016 @ 13:58
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2016 20:59 schreef Farenji het volgende:
Blegh, de ketchup heeft in de koelkast toch door staan gisten... En nu zit er koolzuur in! en smaakt ie net wat te gistig en zuur om nog lekker te zijn... :{
Jammer zeg! Te laat in de koelkast gezet?

Desalniettemin ben ik toch geïnteresseerd in het recept :)
Farenjidinsdag 5 april 2016 @ 14:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 april 2016 13:58 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Jammer zeg! Te laat in de koelkast gezet?

Desalniettemin ben ik toch geïnteresseerd in het recept :)
Ja ik heb het te lang laten fermenteren, langer dan in het recept stond (eigenwijs als ik ben). 36 uur ipv 24 uur... en dat maakt veel verschil. Toen ik het in de koelkast zette smaakte het nog wel goed maar dan borrelt het toch nog een tijd door.

Het recept kan ik wel posten als ik thuis ben.
Mankedinsdag 5 april 2016 @ 14:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 april 2016 15:40 schreef Farenji het volgende:

[..]

Gingerbug maak je van:
- 2 eetlepels geraspte gemberwortel, met schil en al;
- 2 eetlepels ongeraffineerde suiker
- 4 eetlepels water.

Goed mengen in een potje een een weekje laten staan, met het deksel er losjes op. Elke dag even omschudden. Na een weekje is het klaar. Je kan het in de koelkast bewaren; je kan de bug ook buiten de koelkast bewaren, dan moet je hem dagelijks "voeren" met 2 eetlepels gember en suiker en 4 eetlepels water.

Voor de gingerale (disclaimer: die heb ik zelf nog nooit gemaakt):
- ca 6cm gemberwortel
- 75 gram suiker
- 100 ml verse citroen- of limoensap
- optioneel: halve theelepel zeezout
- 2 liter water
- ca. 240ml (vocht van de) gingerbug

Breng de water, gember en suiker aan de kook, laat het 20min zacht pruttelen. Haal van het vuur af en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Voer het citroensap en de gingerbug erdoor. Doe het in glazen potten en laat die een dag of 3 gisten. Giet het dan in plastic (PET) flessen (glas kan ontploffen!). Tot ong driekwart vullen en de dop erop draaien. Laat het nog 24 uur koolzuur opbouwen. Aan het eind moet de fles echt onder druk staan, je moet hem nauwelijks nog in kunnen drukken. Zet het daarna in de koelkast.
dacht dat je bacteriën of gisten erbij moet doen als je wil fermenteren, hoeft dat niet?
Wil zelf eens zuurkool, gember, bier en kimchi proberen te maken.

We maken hier wel eens kefir, smaakt naar karnemelk, maar je gaat er heel goed van naar de toilet de volgende dag.

Nog een boekje over fermenteren:
http://bookzz.org/md5/e71f7831e1a76d38f3527eb44f0d788d
Farenjidinsdag 5 april 2016 @ 14:55
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 april 2016 14:41 schreef Manke het volgende:

[..]

dacht dat je bacteriën of gisten erbij moet doen als je wil fermenteren, hoeft dat niet?

Meestal niet. De benodigde bacterien zitten meestal al van nature op de groente, vooral op/in de schil. Vandaar dat je voor de ginger bug de gemberwortel met schil en al raspt. Er wordt ook aangeraden om groente van biologische teelt te gebruiken, omdat niet-biologisch vaak schoner/sterieler is, en dat fermenteert minder goed. Soms moet je echter wel een starter toevoegen, zoals in het geval van de tomatenketchup, of als je de fermentatie wil versnellen.
FranticDJdinsdag 5 april 2016 @ 16:32
Ik heb een augurken moestuintje *O*

Ik weet dus wat ik ga fermenteren =]
Farenjiwoensdag 6 april 2016 @ 10:52
De ketchup ging veel te hard, maar mijn ginger ale is morsdood. Geen bubbel te bekennen. En ook maar heel weinig leven in de ginger bug. ;( Weet niet wat ik fout heb gedaan. Nog maar een keer proberen, met bio-gember van de eko-plaza.
sirdanilotwoensdag 6 april 2016 @ 11:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 april 2016 16:32 schreef FranticDJ het volgende:
Ik heb een augurken moestuintje *O*

Ik weet dus wat ik ga fermenteren =]
http://foodwishes.blogspo(...)ckles-naturally.html

Lekker !
LeeHarveyOswaldmaandag 11 april 2016 @ 12:52
Creme Fraiche aan het maken, staat twaalf uur nu, lijkt al wat lobbiger te worden. :)
sirdanilotmaandag 11 april 2016 @ 13:30
quote:
2s.gif Op maandag 11 april 2016 12:52 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Creme Fraiche aan het maken, staat twaalf uur nu, lijkt al wat lobbiger te worden. :)
Is dit alleen voor de leuk of heeft zelfgemaakte ook enige meerwaarde
LeeHarveyOswaldmaandag 11 april 2016 @ 13:43
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 13:30 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Is dit alleen voor de leuk of heeft zelfgemaakte ook enige meerwaarde
Daar gaan we achter komen :D

Ik heb mijn favoriete creme fraiche gebruikt om de cultuur uit te jatten:

creme-fraiche-aop-pot-plastique.jpg

Donderdag laat ik weten hoe en wat *)
Oceanonixmaandag 11 april 2016 @ 14:03
Mijn gemberprutje is echt een prutje geworden. Weggegooid omdat de schimmel duidelijk de overhand had gekregen. :')
HaverMoutKoekjemaandag 11 april 2016 @ 14:04
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 14:03 schreef Oceanonix het volgende:
Mijn gemberprutje is echt een prutje geworden. Weggegooid omdat de schimmel duidelijk de overhand had gekregen. :')
mijn gemberprut wil ook niet zo, geen schimmel maar geen enkele bubbel te zien
Buurpoesmaandag 11 april 2016 @ 14:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 april 2016 16:32 schreef FranticDJ het volgende:
Ik heb een augurken moestuintje *O*

Ik weet dus wat ik ga fermenteren =]
Die zijn lastig om te fermenteren. Ze worden al gauw zompig, zacht, kledderig...

Inmaken in azijn is makkelijker.
Farenjimaandag 11 april 2016 @ 14:58
Ik ben opnieuw begonnen met de ginger bug en het bruist nu wel lekker. Hopelijk gaat de ginger ale nu ook leven.

M'n gefermenteerde champignons met knoflook zijn overigens verrassend lekker geworden! Zo heb ik champignons nog nooit geproefd.
sirdanilotmaandag 11 april 2016 @ 15:00
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 14:58 schreef Farenji het volgende:
Ik ben opnieuw begonnen met de ginger bug en het bruist nu wel lekker. Hopelijk gaat de ginger ale nu ook leven.

M'n gefermenteerde champignons met knoflook zijn overigens verrassend lekker geworden! Zo heb ik champignons nog nooit geproefd.
Wow, champignons fermenteren ! Gefermenteerde schimmel :p

Linkje naar recept?

Pas trouwens op voor botulisme met die knoflook.
Buurpoesmaandag 11 april 2016 @ 15:00
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 14:58 schreef Farenji het volgende:
Ik ben opnieuw begonnen met de ginger bug en het bruist nu wel lekker. Hopelijk gaat de ginger ale nu ook leven.

M'n gefermenteerde champignons met knoflook zijn overigens verrassend lekker geworden! Zo heb ik champignons nog nooit geproefd.
Gefermenteerde champignons? :o

Hoe dan? Ook in de pekel?
LeeHarveyOswaldmaandag 11 april 2016 @ 15:06
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2016 14:50 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Die zijn lastig om te fermenteren. Ze worden al gauw zompig, zacht, kledderig...

Inmaken in azijn is makkelijker.
Stelen en plantdelen volledig verwijderen, aldus Over Rot.
Buurpoesmaandag 11 april 2016 @ 15:08
quote:
2s.gif Op maandag 11 april 2016 15:06 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Stelen en plantdelen volledig verwijderen, aldus Over Rot.
Nah, thee toevoegen helpt meer (voor de tannine, als ik het mij goed herinner). Plus kort fermenteren. Bron: the art of fermentation, Katz (spelling?)

Maar zelfs dan...
Farenjimaandag 11 april 2016 @ 15:36
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 15:00 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Wow, champignons fermenteren ! Gefermenteerde schimmel :p

Linkje naar recept?
Simpel: Kleine champignonnetjes en paar teentjes knoflook in water/zout oplossing van 5%. Drie weken laten fermenteren op kamertemperatuur.

quote:
Pas trouwens op voor botulisme met die knoflook.
Is dat niet vooral een risico als je in olie bewaart?
Buurpoesmaandag 11 april 2016 @ 15:39
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 15:36 schreef Farenji het volgende:

[..]

Simpel: Kleine champignonnetjes en paar teentjes knoflook in water/zout oplossing van 5%. Drie weken laten fermenteren op kamertemperatuur.

[..]

Is dat niet vooral een risico als je in olie bewaart?
Zuurstofvrij is toch een risicofactor?
LeeHarveyOswaldmaandag 11 april 2016 @ 15:54
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2016 15:39 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Zuurstofvrij is toch een risicofactor?
Ja.

Zuur houden.
FranticDJmaandag 11 april 2016 @ 16:09
quote:
2s.gif Op maandag 11 april 2016 15:06 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Stelen en plantdelen volledig verwijderen, aldus Over Rot.
Idd ;) wil 't over rot verhaaltje volgen.
camaronmaandag 11 april 2016 @ 21:26
Teleurstellende berichten over de gingerbug zie ik. Mijn 'prutje' ben ik nu 7 dagen aan het voeren. Ik zal deze week kijken of het mij lukt om gingerale te maken.
Ik ben benieuwd
HaverMoutKoekjemaandag 11 april 2016 @ 22:53
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 21:26 schreef camaron het volgende:
Teleurstellende berichten over de gingerbug zie ik. Mijn 'prutje' ben ik nu 7 dagen aan het voeren. Ik zal deze week kijken of het mij lukt om gingerale te maken.
Ik ben benieuwd
heb jij wel bubbels dan? :P
camarondinsdag 12 april 2016 @ 05:17
Ik kan niet spreken van bubbels nee maar ik zie wel dat het 'schuimig' is voordat ik het roer.
HaverMoutKoekjedinsdag 12 april 2016 @ 17:00
Toen ik thuis kwam zag mijn bug eropeens anders uit, alle gember boven in als een soort bier schuimkraag.
Na doorroeren zie ik nu duidelijk bubbels
2DCEF592-33D7-4342-817A-FEC98EF23F88_zpsehedup6s.jpg
Op het interwebs doen ze allemaal moeilijk over non-metallic spoons waarmee je moet roeren,is dat Alu-hoedje of echt bewezen nuttig?
Farenjidinsdag 12 april 2016 @ 17:38
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 april 2016 17:00 schreef computergirl het volgende:
Toen ik thuis kwam zag mijn bug eropeens anders uit, alle gember boven in als een soort bier schuimkraag.
Na doorroeren zie ik nu duidelijk bubbels
[ link | afbeelding ]
Op het interwebs doen ze allemaal moeilijk over non-metallic spoons waarmee je moet roeren,is dat Alu-hoedje of echt bewezen nuttig?
Volgens mij is dat vooral doordat de zuren het metaal kunnen aantasten, maar ik weet niet in hoeverre dat invloed heeft op je fermentaat.
LeeHarveyOswalddinsdag 12 april 2016 @ 18:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 april 2016 17:38 schreef Farenji het volgende:

[..]

Volgens mij is dat vooral doordat de zuren het metaal kunnen aantasten, maar ik weet niet in hoeverre dat invloed heeft op je fermentaat.
Gember is base.
LeeHarveyOswalddinsdag 12 april 2016 @ 18:58
Creme Fraiche is echt goddelijk!
HaverMoutKoekjedinsdag 12 april 2016 @ 19:10
quote:
2s.gif Op dinsdag 12 april 2016 18:57 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Gember is base.
je bedoelt daarmee dat het niet zuur is? Anders niet zo moeilijk communiceren hoorrrrrr :{w
Waarmee roer jij dan in je gemberprutje en je desem ?
LeeHarveyOswalddinsdag 12 april 2016 @ 19:26
quote:
10s.gif Op dinsdag 12 april 2016 19:10 schreef computergirl het volgende:

[..]

je bedoelt daarmee dat het niet zuur is? Anders niet zo moeilijk communiceren hoorrrrrr :{w
Waarmee roer jij dan in je gemberprutje en je desem ?
Gewoon met een lepel :D

Gember is dus erg niet zuur ja :-)
HaverMoutKoekjedinsdag 12 april 2016 @ 20:04
quote:
2s.gif Op dinsdag 12 april 2016 19:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Gewoon met een lepel :D

duh, met een links of rechtsdraaiende lepel, en van welk organisch materiaal?
LeeHarveyOswalddinsdag 12 april 2016 @ 20:14
quote:
10s.gif Op dinsdag 12 april 2016 20:04 schreef computergirl het volgende:

[..]

duh, met een links of rechtsdraaiende lepel, en van welk organisch materiaal?
Metaal, durf niet te zeggen welke dat kan nog verschillen per keer dat ik er een lepel in steek :D
fluitbekzeenaald2.0dinsdag 12 april 2016 @ 22:58
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2016 15:39 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Zuurstofvrij is toch een risicofactor?
Anaeroob bewaren is sowieso vaak een vereiste bij fermentatie. Anders krijg je schimmelgroei. C. botulinum voorkom je zoals gezegd met een lage pH, en met zout.
possetjevrijdag 15 april 2016 @ 00:10
Hoi op de site van Pecheresse Lindemans Bier staat te lezen dat zij gebruik maken van gisting met behulp van de door de in de ( plaatselijk ) omgeving zijnde gistbacterien die zich in de lucht bevinden! Ook soort van fermetatie!
HaverMoutKoekjezaterdag 16 april 2016 @ 09:35
Hoe gaat het met gember bugs en gemberbier?
Ik ben van plan om dit weekend gemberbier te maken, alleen weet ik nog niet waar ik die hoeveelheid kwijt kan. Het kan nog niet gelijk in de uiteindelijke fles geloof ik?
Kan ik het ook 3 dagen in de pan laten waar ik het water/suiker/gember mengsel in kook? :@
Molozaterdag 16 april 2016 @ 09:46
quote:
14s.gif Op dinsdag 12 april 2016 18:58 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Creme Fraiche is echt goddelijk!
Hoe heb je die gemaakt? :9
Mankezaterdag 16 april 2016 @ 17:54
Kimchi gehaald bij de toko om te kijken of het wat is: :9 :9~


Kijken of zelf maken lukt.
RobinOokzaterdag 16 april 2016 @ 18:06
Bij de toko ook meteen Koreaans peperpoeder gekocht? Dan kun je zo aan de slag. Chinese kool verkopen ze overal.

Wat ga je maken/eten met de kimchi? Of alleen maar proeven?
LeeHarveyOswaldzaterdag 16 april 2016 @ 18:14
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 09:35 schreef computergirl het volgende:
Hoe gaat het met gember bugs en gemberbier?
Ik ben van plan om dit weekend gemberbier te maken, alleen weet ik nog niet waar ik die hoeveelheid kwijt kan. Het kan nog niet gelijk in de uiteindelijke fles geloof ik?
Kan ik het ook 3 dagen in de pan laten waar ik het water/suiker/gember mengsel in kook? :@
Mijn gemberbier is op!
LeeHarveyOswaldzaterdag 16 april 2016 @ 18:15
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 09:46 schreef Molo het volgende:

[..]

Hoe heb je die gemaakt? :9
Slagroom met eetlepel crème fraiche 36-48 uur laten staan op kamertemperatuur ^O^
Molozaterdag 16 april 2016 @ 18:17
quote:
14s.gif Op zaterdag 16 april 2016 18:15 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Slagroom met eetlepel crème fraiche 36-48 uur laten staan op kamertemperatuur ^O^
Kijk, dat moet zelfs mij gaan lukken :D
:9
LeeHarveyOswaldzaterdag 16 april 2016 @ 18:18
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 18:17 schreef Molo het volgende:

[..]

Kijk, dat moet zelfs mij gaan lukken :D
:9
*)

Je kan ook yoghurt of karnemelk als starter gebruiken.
Molozaterdag 16 april 2016 @ 18:18
quote:
2s.gif Op zaterdag 16 april 2016 18:18 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

*)

Je kan ook yoghurt of karnemelk als starter gebruiken.
^O^
Mankezaterdag 16 april 2016 @ 18:29
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 18:06 schreef RobinOok het volgende:
Bij de toko ook meteen Koreaans peperpoeder gekocht? Dan kun je zo aan de slag. Chinese kool verkopen ze overal.

Wat ga je maken/eten met de kimchi? Of alleen maar proeven?
gekocht om te proeven, maar het gaat wel op, want het kan bijna overal wel bij gegeten worden.

Had een stuk jackfruit zomaar gekregen van iemand die het daar had gekocht, nooit eerder gegeten, zeker een aanrader.
camaronzaterdag 16 april 2016 @ 19:54
Gemberdrankje dinsdag afgemaakt, in 3 flinke potten plus 1 literfles voor de laatste stap: 3 à 4 dagen gisten.
Bubbels nul komma nul! De smaak is merr dan prima dus toch gezeefd en in de koeling gezet.

Volgende keer proberen met champagnegist, ik.heb nog voldoende gingerbug in de koelkast voor nog 6 liter of zo.
Mankezaterdag 16 april 2016 @ 20:40
Las ergens dat de microflora in de gember doodgestraald kan worden voor de verkoop en dat het daarom niet fermenteert.

Staat in de ebook die ik eerder postte, maar het is de theorie van de auteur.

Gingerroots are rich in yeasts and lactic acid bacteria, so ginger bugs usually get bubbly quickly. However, many people have reported that their ginger bugs never get bubbly. My theory is that most of the ginger imported into the United States has undergone irradiation, thus destroying its bacteria and yeast. Foods marketed as organic cannot be irradiated (according to the US Department of Agriculture’s organic standards), so for best results make ginger bug with organic ginger, or ginger from a known, non-irradiated source.
camaronzaterdag 16 april 2016 @ 20:51
Het proberen waard Manke. Ik wil ook bubbels
HaverMoutKoekjezaterdag 16 april 2016 @ 20:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2016 20:51 schreef camaron het volgende:
Het proberen waard Manke. Ik wil ook bubbels
bij mijn bug zag ik idd pas bubbels verschijnen toen ik genber van de biowinkel gebruikte ipv die van AH, maar dat kan toeval zijn.
Je moet volgens mij altijd een beetje voorzichtig zijn met teksten uit de usa, daar gaan ze toch anders met etenswaren en drinkwater om dan wij.
LeeHarveyOswaldzaterdag 16 april 2016 @ 21:02
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 20:58 schreef computergirl het volgende:

[..]

bij mijn bug zag ik idd pas bubbels verschijnen toen ik genber van de biowinkel gebruikte ipv die van AH, maar dat kan toeval zijn.
Je moet volgens mij altijd een beetje voorzichtig zijn met teksten uit de usa, daar gaan ze toch anders met etenswaren en drinkwater om dan wij.
Alles wat plantaardig is wordt eerst compleet gesteriliseerd voor het de VS in mag.
HaverMoutKoekjezaterdag 16 april 2016 @ 21:04
quote:
3s.gif Op zaterdag 16 april 2016 21:02 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Alles wat plantaardig is wordt eerst compleet gesteriliseerd voor het de VS in mag.
zo'n idee had ik al, maar wij doen toch niet zo spastisch? :@
LeeHarveyOswaldzaterdag 16 april 2016 @ 21:05
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2016 21:04 schreef computergirl het volgende:

[..]

zo'n idee had ik al, maar wij doen toch niet zo spastisch? :@
Klopt. Gisten zitten wel aan de buitenkant dus was niet te enthousiast.
Postbus100zaterdag 16 april 2016 @ 21:44
Dit wilde ik ook eens gaan proberen, op het idee gebracht door een artikel in de vorige Allerhande en een aflevering van Van Boven. Trappelend om van start te gaan, heb ik afgelopen week een kool gekocht. Maar nu blijkt dat ik helemaal geen grote pot heb :( Maar misschien heb ik iets anders bruikbaars? Hoeveel liter moet de pot zijn, wil je één kool erin kwijt kunnen, denken jullie? Ik heb nog wel een vaas, maar zo groot is die niet.
RobinOokzaterdag 16 april 2016 @ 21:58
Dan doe je toch lekker een halve kool? Of twee potten? Of vier.
Buurpoeszaterdag 16 april 2016 @ 22:00
De eerste keer ging de zuurkool hier in een emmertje.
Postbus100zaterdag 16 april 2016 @ 22:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2016 22:00 schreef Buurpoes het volgende:
De eerste keer ging de zuurkool hier in een emmertje.
Heb ik ook niet :@
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2016 21:58 schreef RobinOok het volgende:
Dan doe je toch lekker een halve kool? Of twee potten? Of vier.
Denk dat ik de muesli dan maar uit mijn (enige) weckpot ga halen...
RobinOokzondag 17 april 2016 @ 02:08
Heb je niet nog een opbergbox staan?
Die worden ook vaak gebruikt:
kimchi_container.jpg

Of wat buurpoes zegt, een emmertje.
HaverMoutKoekjezondag 17 april 2016 @ 10:04
Gingerbeer is donker vanwege de kokosbloesemsuiker. Maar al wel bubbels zichtbaar en flessen zijn nu al moeilijker in te drukken.
th_0C804D89-BCBF-42E8-8AD5-FBD1AEA7DF88_zpsykukvefv.jpg
Gimmickzondag 17 april 2016 @ 22:07
2hdwnqe.jpg

Dit weekend gemaakt: kimchi van chinese kool, paksoi, rettich en lente ui. Pasta: knoflook, ui, venkel en korianderzaad, gember en Koreaanse chili flakes. Iets te enthousiast met de chili flakes, vrees ik.
RobinOokzondag 17 april 2016 @ 22:31
Neuh, met Koreaanse chiliflakes is het niet snel teveel.
Komt goed!
Farenjimaandag 18 april 2016 @ 10:05
Jammer, ik ben een klein weekje weg geweest en nu zijn er ondanks de voorzorgen een paar dingen beetje beschimmeld... had er een driepvrieszakje met zout water op gedaan om te zorgen dat alles onder water zou blijven, maar er dreef toch wat wittige schimmel op de kerstomaten en bietjes. Ik durf het nu niet meer te eten. ;(
Mankemaandag 18 april 2016 @ 15:20
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2016 10:04 schreef computergirl het volgende:
Gingerbeer is donker vanwege de kokosbloesemsuiker. Maar al wel bubbels zichtbaar en flessen zijn nu al moeilijker in te drukken.
[ link | afbeelding ]
wil je vertellen hoe jij het hebt gemaakt?
oh-ohmaandag 18 april 2016 @ 15:52
:D Ik ben vandaag toevallig ook begonnen, kimchi en wortel/gember staat in potten nu, ben heel erg benieuwd! :D
HaverMoutKoekjemaandag 18 april 2016 @ 16:32
quote:
1s.gif Op maandag 18 april 2016 15:20 schreef Manke het volgende:

[..]

wil je vertellen hoe jij het hebt gemaakt?
als je het topic leest zie je in #39 een beschrijving staan
Mankemaandag 18 april 2016 @ 16:38
quote:
1s.gif Op maandag 18 april 2016 16:32 schreef computergirl het volgende:

[..]

als je het topic leest zie je in #39 een beschrijving staan
ik zag het, maar zie nu dat het recept een reactie was op jouw vraag.
Deed je ook elke dag 4 lepels water erbij?
hemarookworstmaandag 18 april 2016 @ 18:41
- edit verkeerde topic

[ Bericht 92% gewijzigd door hemarookworst op 18-04-2016 18:51:41 ]
HaverMoutKoekjemaandag 18 april 2016 @ 18:44
quote:
0s.gif Op maandag 18 april 2016 18:41 schreef hemarookworst het volgende:
[ afbeelding ]

0,5l in een keer op :')
is dat zelf gefermenteerd? :+
hemarookworstmaandag 18 april 2016 @ 18:54
quote:
1s.gif Op maandag 18 april 2016 18:44 schreef computergirl het volgende:

[..]

is dat zelf gefermenteerd? :+
oeps net wakker :@
Gimmickmaandag 18 april 2016 @ 21:19
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2016 22:31 schreef RobinOok het volgende:
Neuh, met Koreaanse chiliflakes is het niet snel teveel.
Komt goed!
Ik had inderdaad op diverse plekken gelezen dat de flakes niet zo pittig waren (o.a. jouw site), vandaar dat ik vrij royaal was. Daarna vond ik de verse mix een stuk heter dan verwacht. Nu (na 48 uur) lijkt het al minder te zijn, maar het geheel mag wel nog zuurder. De bacteriën zijn nu flink actief: wekpot liep over en bij het ontluchten vlogen de spetters in rond. Is wel iets om rekening mee te houden voor wie het nog niet gemaakt heeft.
RobinOokdinsdag 19 april 2016 @ 08:15
Ontluchten? Je moet die rubberen ring er tussenuit halen. Dan valt er niks te ontluchten. ;-)
FranticDJdinsdag 19 april 2016 @ 09:41
quote:
0s.gif Op maandag 18 april 2016 21:19 schreef Gimmick het volgende:

[..]

Ik had inderdaad op diverse plekken gelezen dat de flakes niet zo pittig waren (o.a. jouw site), vandaar dat ik vrij royaal was. Daarna vond ik de verse mix een stuk heter dan verwacht. Nu (na 48 uur) lijkt het al minder te zijn, maar het geheel mag wel nog zuurder. De bacteriën zijn nu flink actief: wekpot liep over en bij het ontluchten vlogen de spetters in rond. Is wel iets om rekening mee te houden voor wie het nog niet gemaakt heeft.
Pot gebruiken met waterslot :P
Farenjizondag 24 april 2016 @ 13:48
M'n ginger ale is deze keer wel gelukt! Er zat nu wel veel leven in. Zojuist geproefd en het is erg lekker. Pittig en fris drankje! En met de juiste hoeveelheid fizz.
-Mellow-zondag 24 april 2016 @ 14:01
ik ben o.a. wortels aan het fermenteren, maar nu zit er de hele tijd zo'n wit laagje op. Dat is dus kahm/ gist, maar... hoe kom ik er vanaf? Ik haal het nu steeds weg, maar natuurlijk vermenigvuldigd het zich weer
Farenjizondag 24 april 2016 @ 14:31
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2016 14:01 schreef -Mellow- het volgende:
ik ben o.a. wortels aan het fermenteren, maar nu zit er de hele tijd zo'n wit laagje op. Dat is dus kahm/ gist, maar... hoe kom ik er vanaf? Ik haal het nu steeds weg, maar natuurlijk vermenigvuldigd het zich weer
Staat het wel goed onder water? Ik had ook zo'n wit laagje op mijn tomaatjes toen ik thuiskwam na een weekje weg. Normaal drukte ik alles elke dag even onder het vocht en dat hield het goed. Maar het meurde nu zo dat ik het niet meer wilde proeven en ik heb het meteen weggepleurd.
-Mellow-dinsdag 26 april 2016 @ 17:23
quote:
1s.gif Op zondag 24 april 2016 14:31 schreef Farenji het volgende:

[..]

Staat het wel goed onder water? Ik had ook zo'n wit laagje op mijn tomaatjes toen ik thuiskwam na een weekje weg. Normaal drukte ik alles elke dag even onder het vocht en dat hield het goed. Maar het meurde nu zo dat ik het niet meer wilde proeven en ik heb het meteen weggepleurd.
op zich wel, maar soms komt het een beetje boven drijven, dan druk ik het idd ook weer naar beneden
minilotdinsdag 26 april 2016 @ 17:32
Mijn anderhalve liter Earl Gray Ginger Ale van ginger bug maakte de plastic fles waar het in zit inmiddels echt knalhard. Vanmorgen dus maar in de koelkast gezet. *)
Benieuwd hoe het zal smaken!
HaverMoutKoekjedinsdag 26 april 2016 @ 18:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2016 17:32 schreef minilot het volgende:
Mijn anderhalve liter Earl Gray Ginger Ale van ginger bug maakte de plastic fles waar het in zit inmiddels echt knalhard. Vanmorgen dus maar in de koelkast gezet. *)
Benieuwd hoe het zal smaken!
oh lijkt me goede combi. Zit daar nog meer in zoals citroen/limoen?
minilotdinsdag 26 april 2016 @ 18:08
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 april 2016 18:08 schreef computergirl het volgende:

[..]

oh lijkt me goede combi. Zit daar nog meer in zoals citroen/limoen?
Beetje vers citroensap ja en flink gezoet met palmsuiker :)
Farenjiwoensdag 27 april 2016 @ 12:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2016 17:32 schreef minilot het volgende:
Mijn anderhalve liter Earl Gray Ginger Ale van ginger bug maakte de plastic fles waar het in zit inmiddels echt knalhard. Vanmorgen dus maar in de koelkast gezet. *)
Benieuwd hoe het zal smaken!
En?
Farenjidonderdag 28 april 2016 @ 11:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 april 2016 11:00 schreef -Mellow- het volgende:
Ik HOU van gefermenteerd voedsel :)

Ben het afgelopen jaar begonnen met zuurkool, kimchi en kombucha en wordt alleen maar enthousiaster om nog meer te proberen.
Ik wil ook een keer kombucha maken. Hoe ben jij aan je starter gekomen?
Farenjizaterdag 30 april 2016 @ 22:51
Drie nieuwe fermenteer-experimenten:

T0tuGvah.jpg

- Pastinaak met citroenrasp, knoflook en zwarte peper;

- Aubergine met oregano, knoflook en rode peper;

- Sperziebonen.

Ben benieuwd!
sirdanilotzaterdag 30 april 2016 @ 23:03
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2016 14:01 schreef -Mellow- het volgende:
ik ben o.a. wortels aan het fermenteren, maar nu zit er de hele tijd zo'n wit laagje op. Dat is dus kahm/ gist, maar... hoe kom ik er vanaf? Ik haal het nu steeds weg, maar natuurlijk vermenigvuldigd het zich weer
Denk dat het dan gewoon niet goed meer is. MAar goed blijf ruiken en proeven, misschien kun je het nog redden.
-Mellow-donderdag 5 mei 2016 @ 13:05
quote:
5s.gif Op donderdag 28 april 2016 11:01 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ik wil ook een keer kombucha maken. Hoe ben jij aan je starter gekomen?
Heb deze vorig jaar in Australië gekocht, bij vertrek een stukje afgeknipt en meegenomen naar Nederland. Nu net de eerste paar flessen gebottled. Ik geloof dat je het online wel kunt bestellen, of misschien lukt het zelfs om het te kweken van een flesje kombucha van de biowinkel. Anders wil ik je ook wel wat opsturen als ie weer een beetje gegroeid is.
-Mellow-donderdag 5 mei 2016 @ 13:05
-dubbel
-Mellow-donderdag 5 mei 2016 @ 13:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2016 23:03 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Denk dat het dan gewoon niet goed meer is. MAar goed blijf ruiken en proeven, misschien kun je het nog redden.
Het lijkt mij gewoon gist, blijft terugkomen maar het is nog steeds niet gaan beschimmelen. Het smaakt ok (maar mij niet zuur genoeg). Hoe dan ook, heb het er liever niet op zitten.

Wat doen jullie om alles goed onder water te houden? Zakje bonen erop?
Farenjidonderdag 5 mei 2016 @ 17:43
quote:
0s.gif Op donderdag 5 mei 2016 13:09 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Het lijkt mij gewoon gist, blijft terugkomen maar het is nog steeds niet gaan beschimmelen. Het smaakt ok (maar mij niet zuur genoeg). Hoe dan ook, heb het er liever niet op zitten.

Wat doen jullie om alles goed onder water te houden? Zakje bonen erop?
Ik doe een diepvrieszakje met (extra) zout water erop. Ik druk alles ook dagelijks even aan, ook om de luchtbellen eruit te drukken.
-Mellow-zondag 8 mei 2016 @ 12:09
Gisteren de zuurkool geprobeerd (met gember en kurkuma) is erg goed gelukt! De kimchi gaat geloof ik ook lekker, kan bijna niet wachten :)
De wortels ook gegeten bij de lunch gisteren, ondanks de witte (gist)waas is t nog prima, maar een beetje saai van smaak. Niet zuur genoeg misschien.
Farenjizondag 8 mei 2016 @ 12:32
Ik heb weer ginger ale gemaakt, nu met sinaasappelsap, kaneel en kruidnagel erbij. Dacht eerst dat het dood was maar ging onverwachts toch nog flink bruisen. Het is erg lekker geworden. Rook naar gluhwein tijdens gisten maar nu is het lekker fris. De eerste fles is al bijna op, de tweede is nog dicht en die is inmiddels harder dan mijn fietsbanden. Ik moet hem nog wel vervoeren (met de fiets ja), nu maar hopen dat ie onderweg niet ontploft! :o
HaverMoutKoekjezondag 8 mei 2016 @ 13:41
quote:
0s.gif Op zondag 8 mei 2016 12:32 schreef Farenji het volgende:
Ik heb weer ginger ale gemaakt, nu met sinaasappelsap, kaneel en kruidnagel erbij. Dacht eerst dat het dood was maar ging onverwachts toch nog flink bruisen. Het is erg lekker geworden. Rook naar gluhwein tijdens gisten maar nu is het lekker fris. De eerste fles is al bijna op, de tweede is nog dicht en die is inmiddels harder dan mijn fietsbanden. Ik moet hem nog wel vervoeren (met de fiets ja), nu maar hopen dat ie onderweg niet ontploft! :o
sinaasappelsap toegevoegd ipv citroen na het koken?
En je laat het in de zelfde fles zonder overgieten na 3 dagen?
Farenjizondag 8 mei 2016 @ 14:07
quote:
1s.gif Op zondag 8 mei 2016 13:41 schreef computergirl het volgende:

[..]

sinaasappelsap toegevoegd ipv citroen na het koken?
En je laat het in de zelfde fles zonder overgieten na 3 dagen?
Ja, na het koken een halve liter sinaasappelsap erbij maar ook wat citroensap voor het "zuurtje". Kaneelstokje en kruidnagels heb ik mee laten koken. Ik heb het in (open) potten laten gisten, duurde 4 dagen voor het ging bruisen. Daarna heb ik het gefilterd en in gesloten plastic flessen gedaan en die heb ik na minder dan een dag in de koelkast gezet.
Taninmaandag 9 mei 2016 @ 07:36
Gisteravond mn eerste fatsoenlijke poging tot kimchi maken opgestart, volgens recept van robinook.

Moet de kool en de prei helemaal onder water staan tijdens het fermenteren?.Het zit nu in een grote schaal, en dan moet er zoveel vocht bij. Het is nu al wat waterig, maar steken alleen wat hoekjes langs de kant uit.
Farenjiwoensdag 11 mei 2016 @ 22:58
Gisteren heb ik weer een heel interessante en leuke fermentatie-meeting gehad waar we veel verschillende gefermenteerde (fris)dranken hebben geproefd. Oa op basis van ginger bug, wei, bakkersgist en waterkefir.

Het laatste is een symbiose van bacteriën en gisten in de vorm van gelei-achtige korrels. Ik heb een potje van meegekregen en ze liggen nu lekker te zwemmen in een pot met water, suiker, gember en citroen. Over een dag of drie heb ik lekker bruisende kefir-drank (hoop ik). De korrels filter je er dan uit en die gebruik je weer in je volgende batch. Ze schijnen het eeuwige leven te hebben en zijn zelfs bijna onsterfelijk want je kan ze vriesdrogen en daarna weer tot leven wekken, zo heb ik gehoord.

In mijn koelkast staat ook een fles af te koelen met vlierbloesemsiroop vergist met gewone gedroogde bakkersgist. Dat gaat echt heel snel, klaar binnen een dag. Het heeft ook wel een wat minder complexe smaak dan kefir-drank maar is toch best lekker.

Heb ook een potje verse wei, daar moet ik nog wat leuks mee doen maar dat spul is in de koelkast maanden houdbaar.
minilotwoensdag 25 mei 2016 @ 14:40
Oef!
Mijn lief ontdekte vanmiddag haarscheurtjes (!) in mijn PET-fles vol gemberbier.
Ik heb hem er onmiddelijk mee de tuin in gestuurd.

Na drie keer voorzichtig ontluchten en schuim laten wegtrekken nog steeds dit:
SPOILER
2ues42c.jpg
Oeps! :D
Beetje erg actief!
Farenjiwoensdag 25 mei 2016 @ 15:07
Is die datum op het etiket de bottelings-datum? Meer dan een maand laten fermenteren?!? :o
minilotwoensdag 25 mei 2016 @ 15:12
quote:
11s.gif Op woensdag 25 mei 2016 15:07 schreef Farenji het volgende:
Is die datum op het etiket de bottelings-datum? Meer dan een maand laten fermenteren?!? :o
Paar dagen buiten de koelkast maar en daarna in de koelkast gezet en vervolgens eigenlijk helemaal vergeten. :')
sirdanilotwoensdag 25 mei 2016 @ 15:26
quote:
0s.gif Op woensdag 25 mei 2016 15:12 schreef minilot het volgende:

[..]

Paar dagen buiten de koelkast maar en daarna in de koelkast gezet en vervolgens eigenlijk helemaal vergeten. :')
Nooit dingen in een dichte fles laten fermenteren, altijd dop half los.. voor het zelfde geld was de fles ontploft.
minilotwoensdag 25 mei 2016 @ 15:30
quote:
0s.gif Op woensdag 25 mei 2016 15:26 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Nooit dingen in een dichte fles laten fermenteren, altijd dop half los.. voor het zelfde geld was de fles ontploft.
Buiten koelkast ook laten fermenteren met dop er half op, pas toen ik dacht dat -ie klaar was in de koelkast weggezet met dop vast. :')

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 25-05-2016 15:54:10 ]
Farenjiwoensdag 25 mei 2016 @ 15:54
quote:
0s.gif Op woensdag 25 mei 2016 15:12 schreef minilot het volgende:

[..]

Paar dagen buiten de koelkast maar en daarna in de koelkast gezet en vervolgens eigenlijk helemaal vergeten. :')
In de koelkast gaat het fermenteren trager maar het stopt niet helemaal.

Maar... hoe smaakte ie? Zal wel goed gerijpt zijn. :P
minilotwoensdag 25 mei 2016 @ 15:55
quote:
0s.gif Op woensdag 25 mei 2016 15:54 schreef Farenji het volgende:

[..]

In de koelkast gaat het fermenteren trager maar het stopt niet helemaal.

Maar... hoe smaakte ie? Zal wel goed gerijpt zijn. :P
Vanavond proeven :)
Volgens mijn lief ruikt het sterk naar bier en naar gember. *)
Farenjiwoensdag 25 mei 2016 @ 15:56
quote:
0s.gif Op woensdag 25 mei 2016 15:55 schreef minilot het volgende:

[..]

Vanavond proeven :)
Volgens mijn lief ruikt het sterk naar bier en naar gember. *)
Zal weinig suiker bevatten, en enigszins alcoholisch zijn... en ik denk nogal bitter.
LeeHarveyOswaldmaandag 13 maart 2017 @ 20:30
Kick. Nog lang niet door mijn vijf kilo kimchi heen, nu 1,5 kilo op of zo (en een halve meegegeven aan Minilot).

Vandaag mini-komkommertjes in pekel gezet met gember, koreaanse chiliflakes, en szechuanpeper.
Farenjidinsdag 14 maart 2017 @ 10:27
Ik ben momenteel voornamelijk bezig met gefermenteerde dranken. Ik heb een gezonde gingerbug die flink bruist en er staan nu een paar flessen ginger ale keihard te worden in de tweede gisting. Heb ook geprobeerd om mijn eigen kombucha SCOBY te maken op basis van bio kombucha uit de ekoplaza, maar dat is tot nu toe nog niet goed gelukt. Binnenkort nog een keer proberen want het moet mogelijk zijn en ik vind kombucha wel erg lekker.
camaronzondag 7 mei 2017 @ 19:45
5 kilo LeeHarveyOswald? Wat dacht je bij jezelf ;-)

Bij mij weinig bijzonders, ik speel met melkkefir en ga een dezer dagen op zoek naar waterkefir"korrels". Dan kan ik met limonades aan de slag die sneller klaar zijn dan met Kombucha scoby's zoals die bijvoorbeeld van Farenji.
Pietverdrietzondag 7 mei 2017 @ 20:50
quote:
0s.gif Op woensdag 25 mei 2016 14:40 schreef minilot het volgende:
Oef!
Mijn lief ontdekte vanmiddag haarscheurtjes (!) in mijn PET-fles vol gemberbier.
Ik heb hem er onmiddelijk mee de tuin in gestuurd.

Na drie keer voorzichtig ontluchten en schuim laten wegtrekken nog steeds dit:
SPOILER
Oeps! :D
Beetje erg actief!
wees blij dat het geen glazen fles was, die was ontploft
Farenjizondag 7 mei 2017 @ 23:30
quote:
0s.gif Op zondag 7 mei 2017 19:45 schreef camaron het volgende:
5 kilo LeeHarveyOswald? Wat dacht je bij jezelf ;-)

Bij mij weinig bijzonders, ik speel met melkkefir en ga een dezer dagen op zoek naar waterkefir"korrels". Dan kan ik met limonades aan de slag die sneller klaar zijn dan met Kombucha scoby's zoals die bijvoorbeeld van Farenji.
Ik heb een tijd met waterkefir gefermenteerd en daarmee ging het me juist iets te snel. Na drie dagen was het alweer klaar en zo snel dronk ik niet. En die korrels maar blijven groeien, en ze hebben altijd honger natuurlijk dus je voert ze steeds meer. Ik ben ze een keer vergeten en toen verzuurde de boel en ging de kefir dood.

Ik doe nu nog steeds veel met ginger bug en dat gaat heel goed. Heb een gezonde bug die al maanden leeft en daarmee maak ik in een week flink bruisende en heerlijke ginger ale.
sirdanilotmaandag 8 mei 2017 @ 09:21
Dranken heb ik geen ervaring mee, kimchi wel. Vroeger heel veel gemaakt.

Misschien weer eens doen als chinese kool ergens in de aanbieding is. Want ik vind de kolen hier nogal duur.
minilotmaandag 8 mei 2017 @ 14:07
quote:
1s.gif Op zondag 7 mei 2017 20:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

wees blij dat het geen glazen fles was, die was ontploft
Juist daarom een plastic fles gebruikt. :Y
Mankemaandag 8 mei 2017 @ 15:03
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 maart 2017 10:27 schreef Farenji het volgende:
Ik ben momenteel voornamelijk bezig met gefermenteerde dranken. Ik heb een gezonde gingerbug die flink bruist en er staan nu een paar flessen ginger ale keihard te worden in de tweede gisting. Heb ook geprobeerd om mijn eigen kombucha SCOBY te maken op basis van bio kombucha uit de ekoplaza, maar dat is tot nu toe nog niet goed gelukt. Binnenkort nog een keer proberen want het moet mogelijk zijn en ik vind kombucha wel erg lekker.
Is zo'n bug net als kefir, dat je dus een blijfende kolonie hebt welke je blijft voeren, gebruiken en blijft groeien?
Farenjimaandag 8 mei 2017 @ 15:28
quote:
1s.gif Op maandag 8 mei 2017 15:03 schreef Manke het volgende:

[..]

Is zo'n bug net als kefir, dat je dus een blijfende kolonie hebt welke je blijft voeren, gebruiken en blijft groeien?
Het is een beetje vergelijkbaar met kefir inderdaad. Het is geraspte gemberwortel (ongeschild) met suiker en water in een potje dat je laat staan op kamertemperatuur. Na een paar dagen begint het te bruisen en bubbelen. En dan moet je het om de drie, vier dagen bijvoeren met extra gember, suiker en water. Je gebruikt een deel om de fermentatie in je dranken "op te starten" en wat je over hebt vul je weer aan met verse voeding. Zo kun je "eeuwig" doorgaan.
HaverMoutKoekjemaandag 8 mei 2017 @ 16:44
quote:
14s.gif Op maandag 8 mei 2017 15:28 schreef Farenji het volgende:

[..]

Het is een beetje vergelijkbaar met kefir inderdaad. Het is geraspte gemberwortel (ongeschild) met suiker en water in een potje dat je laat staan op kamertemperatuur. Na een paar dagen begint het te bruisen en bubbelen. En dan moet je het om de drie, vier dagen bijvoeren met extra gember, suiker en water.
elke dag toch?
Farenjimaandag 8 mei 2017 @ 16:58
quote:
1s.gif Op maandag 8 mei 2017 16:44 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

elke dag toch?
Zo vaak doe ik het niet. Dan groeit je bug ook wel heel snel. Misschien als je huis erg warm is, dan gaat de gisting sneller. Je kan de bug ook in de koelkast zetten en dan is 1 keer per week voeden zelfs wel genoeg.
camaronzaterdag 13 mei 2017 @ 21:46
Gingerbug zal ik een dezer dagen ook weer eens opzetten, was ook een favoriet drankje.
Ik vind het wel lekkerder zomers, want gekoeld, vandaar dat ik al maanden niet naar omgekeken heb.

Komkommer kimchi is ook een goed plan. Nooit geprobeerd maar ik heb nog koreaanse chili staan.
Leuk voor morgenochtend. Top idee!
Farenjizaterdag 13 mei 2017 @ 22:29
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 mei 2017 21:46 schreef camaron het volgende:
Gingerbug zal ik een dezer dagen ook weer eens opzetten, was ook een favoriet drankje.
Ik vind het wel lekkerder zomers, want gekoeld, vandaar dat ik al maanden niet naar omgekeken heb.

Komkommer kimchi is ook een goed plan. Nooit geprobeerd maar ik heb nog koreaanse chili staan.
Leuk voor morgenochtend. Top idee!
Komkommer, wordt dat niet wat slijmerig?
camaronzaterdag 13 mei 2017 @ 22:57
Volgens mij kan je het ook max. een week of zo bewaren, niet vanwege de smaak of bederf maar wel vanwege de ´crunch´ die met elke dag minder wordt.
Opoefietswoensdag 24 mei 2017 @ 10:47
Ik heb nu rode zuurkool die een paar maandjes mag staan. Ik had al vorig jaar van spitskool zuurkool gemaakt. Was serieus de lekkerste zuurkool die ik ooit had gegeten O+

Binnenkort ga ik cider en champagne maken. Heb ik erg veel zin in. Mijn oma heeft nu een adres waar ze de stormvloed aan appels kwijt kan. In ruil voor een paar flesjes ;)
Farenjiwoensdag 24 mei 2017 @ 11:09
quote:
0s.gif Op woensdag 24 mei 2017 10:47 schreef Opoefiets het volgende:
Ik heb nu rode zuurkool die een paar maandjes mag staan. Ik had al vorig jaar van spitskool zuurkool gemaakt. Was serieus de lekkerste zuurkool die ik ooit had gegeten O+

Binnenkort ga ik cider en champagne maken. Heb ik erg veel zin in. Mijn oma heeft nu een adres waar ze de stormvloed aan appels kwijt kan. In ruil voor een paar flesjes ;)
Tof! Wat voor gist gebruik je daarvoor? Kun je laten weten hoe het gaat, lijkt me interessant.
Opoefietswoensdag 24 mei 2017 @ 11:17
quote:
7s.gif Op woensdag 24 mei 2017 11:09 schreef Farenji het volgende:

[..]

Tof! Wat voor gist gebruik je daarvoor? Kun je laten weten hoe het gaat, lijkt me interessant.
Cidergist en champagnegist, genoeg voor 50 liter champagne en cider. Ik zal erover posten wanneer ik ben begonnen. Ik heb er echt zin in!
LeeHarveyOswaldwoensdag 24 mei 2017 @ 11:21
quote:
0s.gif Op woensdag 24 mei 2017 11:17 schreef Opoefiets het volgende:

[..]

Cidergist en champagnegist, genoeg voor 50 liter champagne en cider. Ik zal erover posten wanneer ik ben begonnen. Ik heb er echt zin in!
Omdat mijn gemberbier een paar keer in gelei was veranderd, heb ik deze keer geen bug gebruikt maar champagnegist. Gember geraspt en gekookt, af laten koelen, en (ongeveer, ik ben niet zo heel nauwkeurig) 10 liter water met 4 kilo gember en 4 kilo suiker en 1 zakje champagnegist voor droge champagne weggezet.

Alle suiker op. Erg mooie bubbel (bij de flessen die niet leegspoten :X ), heb ze wel moeten zoeten want ze waren, voor gemberbier, wel megadroog geworden :D
Bramitowoensdag 24 mei 2017 @ 15:58
quote:
2s.gif Op woensdag 24 mei 2017 11:21 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Omdat mijn gemberbier een paar keer in gelei was veranderd, heb ik deze keer geen bug gebruikt maar champagnegist. Gember geraspt en gekookt, af laten koelen, en (ongeveer, ik ben niet zo heel nauwkeurig) 10 liter water met 4 kilo gember en 4 kilo suiker en 1 zakje champagnegist voor droge champagne weggezet.

Alle suiker op. Erg mooie bubbel (bij de flessen die niet leegspoten :X ), heb ze wel moeten zoeten want ze waren, voor gemberbier, wel megadroog geworden :D
Laat zo'n fles eens een jaar staan, en dan proeven. Dat is echt de moeite waard.

Ik gebruik voor gemberbier ook wel Chouffe gist. Dan krijg je echt een beetje Chouffe smaak, ook aan te raden.
Erasmozondag 28 mei 2017 @ 09:30
Dat droge vind ik juist lekker, in combinatie met die zing van de gember :9
Opoefietsmaandag 5 juni 2017 @ 18:48
Zo, van het weekend een paar litertjes gemaakt. Nu kijken of het aan wilt slaan. Over een paar dagen weet ik meer! *O*
Farenjimaandag 5 juni 2017 @ 19:26
quote:
0s.gif Op maandag 5 juni 2017 18:48 schreef Opoefiets het volgende:
Zo, van het weekend een paar litertjes gemaakt. Nu kijken of het aan wilt slaan. Over een paar dagen weet ik meer! *O*
Spannend!
Erasmozaterdag 16 september 2017 @ 20:47
Vandaag een soort van kimchi gemaakt. Een Chinese kool door de koolschaaf gehaald, goed gezout en daarna afgespoeld en vervolgens met een zeer dun gesneden uitje, wat knoflook en chillivlokken en een scheutje azijn in een pot gedaan.

Weet niet geheel zeker of het gaat werken maar we zullen het zien, wel ongelooflijk hoe weinig er van zo'n Chinese kool overblijft na het zouten.
Opoefietsvrijdag 22 september 2017 @ 07:50
We kunnen binnenkort rode zuurkool eten, want die is klaar! *O*

Verder hebben we nog ingemaakte courgettes, augurken, knoflook, komkommers... En over een halfjaar hopelijk ook mousserende wijn. We hadden zo'n goede druivenoogst dat we vijf volle kratten druiven hadden. Het staat nou lekker te gisten O+
Atakvrijdag 22 september 2017 @ 12:45
quote:
0s.gif Op donderdag 31 maart 2016 12:06 schreef Farenji het volgende:
Het principe is al zo oud als de wereld maar is tegenwoordig weer helemaal hip: fermenteren. Je ziet het opeens overal in kookprogramma's, bij DWDD en op biologische markten staan opeens ook kraampjes met allemaal gefermenteerde dingen. Ik raakte er geinteresseerd in door een aflevering van de tv-serie "Cooked" van auteur Michael Pollan en besloot er zelf mee aan de gang te gaan. Ik heb een workshop gevolgd in Rotterdam en nu staan er op mijn aanrecht meerdere potten met diverse groentes en kruiden te fermenteren.

Er zijn veel verschillende soorten fermentatie. De bekendste is het vergisten van suiker dat oa alcohol oplevert. Bier, wijn, en alle andere dranken zijn gefermenteerd. Het rijzen van deeg komt door fermentatie. Maar ook koffie- en cacaobonen, vanillestokjes en zwarte thee worden gefermenteerd om hun karakteristieke smaak te krijgen, en ook sojasaus, vissaus, of de zwartebonensaus van de Chinees. Maar denk ook aan salami, rauwe ham, en zure haringen. Allemaal gefermenteerd.

De fermentatie waar het in de workshop vooral om ging was melkzuur-fermentatie. Hier worden oa koolhydraten door bacterien omgezet in melkzuur, wat een goed conserveermiddel is, en ook nog eens lekker smaakt. Het bekendste voorbeeld hiervan is zuurkool, maar ook bijv de Koreaanse kimchi, Indiase pickles, of de oosterse atjar tjampoer.

Het principe is dat de groente gepekeld wordt, met zout dus. Als er dan ook geen zuurstof bij kan komen (doordat de groente onder water staat) ontstaat een klimaat dat gunstig is voor de melkzuurbacterien, en ongunstig voor veel andere bacterien. Het melkzuur dat de bacterien gaan maken zorgt ook weer dat andere bacterien niet goed kunnen overleven. Het kan een paar dagen tot wel meerdere maanden duren voordat de fermentatie "klaar" is en dan is het lange tijd houdbaar. Tot wel jaren lang.

Ik heb op mijn aanrecht nu verschillende potten met groentes en kruiden staan, het is erg leuk om mee te experimenteren. Zo heb ik zuurkool van rode kool, gekruide wortel (met knoflook, komijn, koriander en karwijzaad), kimchi (paksoi, lente-ui, rettich en wortel met knoflook, gember, rode peper en sojasaus), champignons met knoflook, bieten met vanille, en kerstomaatjes.

Het lukt erg goed; na een dag of twee op kamertemperatuur gaat het "borrelen" en het gaat steeds beter ruiken en smaken. Een paar potten hebben inmiddels ruim drie weken staan fermenteren en de groentes zijn heerlijk friszuur, met een diepere smaak dan de verse groentes. Voordeel is ook nog dat het erg gezond is; makkelijker verteerbaar; en de bacterien zijn goed voor je darmflora: het is "probiotisch".

Met fermentatie kun je ook je eigen frisdrank maken (met koolzuur!). Eergisteren ben ik begonnen met het fermenteren van gemberwortel en suiker, om een "ginger bug" te maken, als basis voor lekkere en gezonde frisdrank.

Wie fermenteert er ook zelf? Wat zijn je ervaringen?
:’) Turken doen dit al duizenden jaren.
Farenjivrijdag 22 september 2017 @ 13:17
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 september 2017 12:45 schreef Atak het volgende:

[..]

:’) Turken doen dit al duizenden jaren.
Ja, und?
Postbus100vrijdag 22 september 2017 @ 13:28
Vraagje :@ : hoe weet je of je gefermenteerde witte kool (zuurkool) nog eetbaar is? Die van mij staat al sinds maart 2017 in een pot, maar zes weken later werd het mooi weer en had ik er geen zin meer in. Nu staat de pot er nog steeds, maar ben ik bang dat ik bij openen een enorm nare lucht kan verwachten. Is zuurkool onbeperkt houdbaar?

Tweede vraag: kan je ook een gedeelte van de zuurkool gebruiken en de rest in de pot houden? Hoe moet je hem dan weer afdekken?

[ Bericht 7% gewijzigd door Postbus100 op 22-09-2017 13:34:16 ]
Steenkoolvrijdag 22 september 2017 @ 13:32
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 september 2017 12:45 schreef Atak het volgende:

[..]

:’) Turken doen dit al duizenden jaren.
Maar het blijft een onderontwikkeld primitief volk.
Farenjivrijdag 22 september 2017 @ 13:54
quote:
2s.gif Op vrijdag 22 september 2017 13:28 schreef Postbus100 het volgende:
Vraagje :@ : hoe weet je of je gefermenteerde witte kool (zuurkool) nog eetbaar is? Die van mij staat al sinds maart 2017 in een pot, maar zes weken later werd het mooi weer en had ik er geen zin meer in. Nu staat de pot er nog steeds, maar ben ik bang dat ik bij openen een enorm nare lucht kan verwachten. Is zuurkool onbeperkt houdbaar?

Tweede vraag: kan je ook een gedeelte van de zuurkool gebruiken en de rest in de pot houden? Hoe moet je hem dan weer afdekken?
Als het niet meer eetbaar is dan ruik je dat echt wel, en vaak zie je het ook, omdat er bijv schimmel op zit. Zeker als er gekleurde schimmel op zit dan meteen wegpleuren (dan hoef je ook echt niet te ruiken). Het gaat eigenlijk alleen fout als je te weinig zout hebt gebruikt, of als de kool langere tijd niet goed onder water heeft gestaan. Zolang alles onder water blijft staan en er dus geen zuurstof bij kan komen dan blijft het in de regel wel goed, het kan hoogstens te zuur worden, maar je wordt daar zeker niet ziek van.

Je kan de zuurkool in een pot in de koelkast zetten als je de smaak goed vindt, dan stopt de fermentatie en het melkzuur zorgt er wel voor dat het maanden goed blijft. Dan hoeft het ook niet meer perse onder water te staan dus je hoeft het niet in 1 keer op te eten.
Postbus100vrijdag 22 september 2017 @ 13:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 september 2017 13:54 schreef Farenji het volgende:

[..]

Als het niet meer eetbaar is dan ruik je dat echt wel, en vaak zie je het ook, omdat er bijv schimmel op zit. Zeker als er gekleurde schimmel op zit dan meteen wegpleuren (dan hoef je ook echt niet te ruiken). Het gaat eigenlijk alleen fout als je te weinig zout hebt gebruikt, of als de kool langere tijd niet goed onder water heeft gestaan. Zolang alles onder water blijft staan en er dus geen zuurstof bij kan komen dan blijft het in de regel wel goed, het kan hoogstens te zuur worden, maar je wordt daar zeker niet ziek van.

Je kan de zuurkool in een pot in de koelkast zetten als je de smaak goed vindt, dan stopt de fermentatie en het melkzuur zorgt er wel voor dat het maanden goed blijft. Dan hoeft het ook niet meer perse onder water te staan dus je hoeft het niet in 1 keer op te eten.
Dankjewel! Zal binnenkort de pot eens open doen. Heb er wel een zakje met water bovenin gelegd die als het goed is de kool naar beneden heeft gedrukt. En heb de hoeveelheid zout gebruikt die me op een professioneel uitziende blog werd aanbevolen. Ben benieuwd!
Farenjivrijdag 22 september 2017 @ 14:26
A.s. zondag is er trouwens bij "Uit je eigen stad" in Rotterdam het Rotzooi fermentatiefestival.