abonnement Unibet Coolblue
pi_161094659
Een paar maanden terug heb ik een overschot aan.spaanse pepers gefermenteerd m.b.v een post op Pinterest. Uiteindelijk resultaat een soort tabasco, prima gelukt.

Ik ben benieuwd naar je gember/gingerbug.
'Please don't sit on my imaginaire friend'
pi_161096413
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 april 2016 12:57 schreef camaron het volgende:
Een paar maanden terug heb ik een overschot aan.spaanse pepers gefermenteerd m.b.v een post op Pinterest. Uiteindelijk resultaat een soort tabasco, prima gelukt.

Ik ben benieuwd naar je gember/gingerbug.
Een paar jaar terug heb ik dit ook geprobeerd met zelfgekweekte pepers. Daar kwam schimmel in, van de lucht die vrij kwam toen ik het door de plee aan het spoelen was moest ik letterlijk kotsen. Gelukkig stond ik op de juiste plaats. Ik had dezelfde methode gebruikt als voor het maken van zuurkool. Misschien iets te weinig zout.
pi_161097156
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 april 2016 14:21 schreef RolandArthur het volgende:

[..]

Een paar jaar terug heb ik dit ook geprobeerd met zelfgekweekte pepers. Daar kwam schimmel in, van de lucht die vrij kwam toen ik het door de plee aan het spoelen was moest ik letterlijk kotsen. Gelukkig stond ik op de juiste plaats. Ik had dezelfde methode gebruikt als voor het maken van zuurkool. Misschien iets te weinig zout.
Wel gezorgd dat het goed onder water bleef, en regelmatig lucht eruit gedrukt?
pi_161097237
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 april 2016 14:21 schreef RolandArthur het volgende:

[..]

Een paar jaar terug heb ik dit ook geprobeerd met zelfgekweekte pepers. Daar kwam schimmel in, van de lucht die vrij kwam toen ik het door de plee aan het spoelen was moest ik letterlijk kotsen. Gelukkig stond ik op de juiste plaats. Ik had dezelfde methode gebruikt als voor het maken van zuurkool. Misschien iets te weinig zout.
Hoeveel zout had je gebruikt dan?

Ik neem meestal 10 gram zout per kilo kool (1%), maar ik lees soms ook over 2 of 3%
Professioneel gifmenger.
pi_161097537
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 15:03 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Hoeveel zout had je gebruikt dan?

Ik neem meestal 10 gram zout per kilo kool (1%), maar ik lees soms ook over 2 of 3%
Als je droog fermenteert (dus met alleen vocht uit de groente) 1.5 tot 2 procent zout (per gewicht groente), nat (in pekelbad) 5 procent (per liter water). Dat is wat mij is verteld.
pi_161098199
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 15:22 schreef Farenji het volgende:

[..]

Als je droog fermenteert (dus met alleen vocht uit de groente) 1.5 tot 2 procent zout (per gewicht groente), nat (in pekelbad) 5 procent (per liter water). Dat is wat mij is verteld.
Kool gaat met 1% ook prima, blijkbaar. :+
Professioneel gifmenger.
pi_161099420
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 15:57 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Kool gaat met 1% ook prima, blijkbaar. :+
Ja het is geen exacte wetenschap natuurlijk, met nog minder zout zal het misschien ook wel lukken soms. Het is ook afhankelijk van welke bacteriën er al aanwezig zijn.
pi_161109324
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 april 2016 03:27 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ik geef je wel even de reactie die je natuurlijk wil horen:

'Oh wow, heb je in een sterrenrestaurant gegeten? Hoeveel sterren ?! Ben zóó jaloers, Spanky 78 !!'
Ik hoef dat helemaal niet te horen. Doe niet zo triest alsjeblieft. Er zijn in dit topic zat mensen die af en toe geld over hebben om in en echt goed restaurant te gaan eten, met of zonder ster.
Whatever...
pi_161109342
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 17:09 schreef Farenji het volgende:

[..]

Ja het is geen exacte wetenschap natuurlijk, met nog minder zout zal het misschien ook wel lukken soms. Het is ook afhankelijk van welke bacteriën er al aanwezig zijn.
Het gaat meestal goed, hoe minder zout, hoe groter de kans op een andere besmetting, voordat de melkzuurbacterien echt gaan groeien. Dan bederlft je kool dus.
Whatever...
  zaterdag 2 april 2016 @ 11:00:52 #35
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_161113960
Ik HOU van gefermenteerd voedsel :)

Ben het afgelopen jaar begonnen met zuurkool, kimchi en kombucha en wordt alleen maar enthousiaster om nog meer te proberen.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_161115645
Ik heb kruidenazijn geprobeerd te maken maar dat werd 1 schimmelbende. Dat moet ik nog een keer proberen.
Ik maak al een paar jaar zelf zuurdesembrood maar dat is een ander topic. ;)
pi_161116286
Mijn ginger bug is al goed aan het bruisen en ruikt lekker gistig. Lichtelijk alcoholisch zelfs. Morgen wil ik hiermee gemberbier gaan maken.

Ik wil ook binnenkort mijn eigen gefermenteerde tomatenketchup maken. Daarvoor moet je tomaten inkoken, wat alle bacteriën doodt, en dus heb je een starter nodig. Daar kan ik mooi mijn gefermenteerde kerstomaatjes voor gebruiken.
pi_161116877
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 april 2016 13:28 schreef Farenji het volgende:
Mijn ginger bug is al goed aan het bruisen en ruikt lekker gistig. Lichtelijk alcoholisch zelfs. Morgen wil ik hiermee gemberbier gaan maken.

cool, heb je een recept/link?
pi_161118698
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 13:57 schreef computergirl het volgende:

[..]

cool, heb je een recept/link?
Gingerbug maak je van:
- 2 eetlepels geraspte gemberwortel, met schil en al;
- 2 eetlepels ongeraffineerde suiker
- 4 eetlepels water.

Goed mengen in een potje een een weekje laten staan, met het deksel er losjes op. Elke dag even omschudden. Na een weekje is het klaar. Je kan het in de koelkast bewaren; je kan de bug ook buiten de koelkast bewaren, dan moet je hem dagelijks "voeren" met 2 eetlepels gember en suiker en 4 eetlepels water.

Voor de gingerale (disclaimer: die heb ik zelf nog nooit gemaakt):
- ca 6cm gemberwortel
- 75 gram suiker
- 100 ml verse citroen- of limoensap
- optioneel: halve theelepel zeezout
- 2 liter water
- ca. 240ml (vocht van de) gingerbug

Breng de water, gember en suiker aan de kook, laat het 20min zacht pruttelen. Haal van het vuur af en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Voer het citroensap en de gingerbug erdoor. Doe het in glazen potten en laat die een dag of 3 gisten. Giet het dan in plastic (PET) flessen (glas kan ontploffen!). Tot ong driekwart vullen en de dop erop draaien. Laat het nog 24 uur koolzuur opbouwen. Aan het eind moet de fles echt onder druk staan, je moet hem nauwelijks nog in kunnen drukken. Zet het daarna in de koelkast.
pi_161118745
Voeren, lijkt wel zuurdesem :D
  zondag 3 april 2016 @ 01:15:57 #41
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_161136144
Vroeger maakten wij thuis zuurkool (1 rode op 4 witte trouwens), later in Japan kennis gemaakt met kimchi. Dat smaakte zo goed dat ik het een keer geprobeerd heb zelf te maken. Dat wilde toen niet zo, maar ga ik eerdaags nog maar eens proberen.
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
pi_161138865
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2016 15:44 schreef computergirl het volgende:
Voeren, lijkt wel zuurdesem :D
Is het ook, een gemberdesem. Maar volledig vergelijkbaar qua principe.
pi_161138911
Hier een paar liter gemberbier in de koelkast staan. Begonnen met gingerbug in colaflessen, maar na een dag of wat was het mij toch niet actief genoeg.


In champagneflessen gedaan, droge champagnegist er bij, en het Bruis volop. Klein testflesje al open gemaakt, smaakte primaaar nog wel ietsje zoet. Rest dus iets langer warm laten staan en die loggen inmiddels ook koud.
pi_161138982
Toen ik in Duitsland woonde maakte ik wel eens zelf kefir.

Hier ben ik uiteindelijk mee gestopt omdat ik de smaakwinst t.o.v. kefir uit de winkel te gering vond voor het gedoe.
pi_161141542


Gare telefoonfoto van proef-flesje vorige week.

Ook wel eens een starter gemaakt van rozijnen, dat gaat ook mooi ^O^
pi_161150961
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 april 2016 15:03 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Hoeveel zout had je gebruikt dan?

Ik neem meestal 10 gram zout per kilo kool (1%), maar ik lees soms ook over 2 of 3%
Daar zit mogelijk het probleem, ik denk echter eerder in de houtje-touwtje methode. Ik heb 3% zout gebruikt per drooggewicht pepers en daarna aangevuld met water. Omdat ik de pepers redelijk fijn gehakt had hoefde er niet veel water bij maar ik had waarschijnlijk beter ook wat zout in het water opgelost. Daarna een kleinere potdeksel omgekeerd erop, verzwaard met kiezelstenen. Deze uiteraard een tijdje gekookt om te steriliseren. Daarna afgedekt. Als starter heb ik een klein beetje vocht van verse yoghurt gebruikt. De schimmel begon in het vocht dat net boven de verzwaarde potdeksel stond.
pi_161151005
quote:
0s.gif Op zondag 3 april 2016 19:20 schreef RolandArthur het volgende:

[..]

Daar zit mogelijk het probleem, ik denk echter eerder in de houtje-touwtje methode. Ik heb 3% zout gebruikt per drooggewicht pepers en daarna aangevuld met water. Omdat ik de pepers redelijk fijn gehakt had hoefde er niet veel water bij maar ik had waarschijnlijk beter ook wat zout in het water opgelost. Daarna een kleinere potdeksel omgekeerd erop, verzwaard met kiezelstenen. Deze uiteraard een tijdje gekookt om te steriliseren. Daarna afgedekt. Als starter heb ik een klein beetje vocht van verse yoghurt gebruikt. De schimmel begon in het vocht dat net boven de verzwaarde potdeksel stond.
Dat ziet er mij uit als een prima methode hoor.
Professioneel gifmenger.
  maandag 4 april 2016 @ 13:42:01 #48
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_161167577
quote:
2s.gif Op zondag 3 april 2016 12:56 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[ afbeelding ]

Gare telefoonfoto van proef-flesje vorige week.

Ook wel eens een starter gemaakt van rozijnen, dat gaat ook mooi ^O^
Ooh dat lust ik ook wel :9
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_161168296
Mijn ginger ale staat nu te gisten in een fles, ben benieuwd of het al bruist vanavond.

De tomatenketchup is erg goed gelukt. Ik gebruikte het recept uit het boek "verrot lekker" van Christian Weij. Fermentatie ging met de starter enorm snel, je zag de luchtbellen gewoon ontstaan, na een dag was het al klaar en het smaakt lekker fris zoetzuur. Inderdaad veel lekkerder dan de Heinz-variant.
pi_161177972
Blegh, de ketchup heeft in de koelkast toch door staan gisten... En nu zit er koolzuur in! en smaakt ie net wat te gistig en zuur om nog lekker te zijn... :{
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')