In een gewoon potje of fles, als je het luchtdicht afsluit heb je kans dat ie ontploft. Voor al mijn fermentatie gebruik ik normale (wel grote) potten met het deksel er los op, niks speciaals dus.quote:Op dinsdag 5 april 2016 10:41 schreef MCH het volgende:
Kan zoiets als Ginger Bug in een gewone fles of heb je daar een wekpot achtig iets voor nodig?
Jammer zeg! Te laat in de koelkast gezet?quote:Op maandag 4 april 2016 20:59 schreef Farenji het volgende:
Blegh, de ketchup heeft in de koelkast toch door staan gisten... En nu zit er koolzuur in! en smaakt ie net wat te gistig en zuur om nog lekker te zijn...
Ja ik heb het te lang laten fermenteren, langer dan in het recept stond (eigenwijs als ik ben). 36 uur ipv 24 uur... en dat maakt veel verschil. Toen ik het in de koelkast zette smaakte het nog wel goed maar dan borrelt het toch nog een tijd door.quote:Op dinsdag 5 april 2016 13:58 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Jammer zeg! Te laat in de koelkast gezet?
Desalniettemin ben ik toch geïnteresseerd in het recept
dacht dat je bacteriën of gisten erbij moet doen als je wil fermenteren, hoeft dat niet?quote:Op zaterdag 2 april 2016 15:40 schreef Farenji het volgende:
[..]
Gingerbug maak je van:
- 2 eetlepels geraspte gemberwortel, met schil en al;
- 2 eetlepels ongeraffineerde suiker
- 4 eetlepels water.
Goed mengen in een potje een een weekje laten staan, met het deksel er losjes op. Elke dag even omschudden. Na een weekje is het klaar. Je kan het in de koelkast bewaren; je kan de bug ook buiten de koelkast bewaren, dan moet je hem dagelijks "voeren" met 2 eetlepels gember en suiker en 4 eetlepels water.
Voor de gingerale (disclaimer: die heb ik zelf nog nooit gemaakt):
- ca 6cm gemberwortel
- 75 gram suiker
- 100 ml verse citroen- of limoensap
- optioneel: halve theelepel zeezout
- 2 liter water
- ca. 240ml (vocht van de) gingerbug
Breng de water, gember en suiker aan de kook, laat het 20min zacht pruttelen. Haal van het vuur af en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Voer het citroensap en de gingerbug erdoor. Doe het in glazen potten en laat die een dag of 3 gisten. Giet het dan in plastic (PET) flessen (glas kan ontploffen!). Tot ong driekwart vullen en de dop erop draaien. Laat het nog 24 uur koolzuur opbouwen. Aan het eind moet de fles echt onder druk staan, je moet hem nauwelijks nog in kunnen drukken. Zet het daarna in de koelkast.
Meestal niet. De benodigde bacterien zitten meestal al van nature op de groente, vooral op/in de schil. Vandaar dat je voor de ginger bug de gemberwortel met schil en al raspt. Er wordt ook aangeraden om groente van biologische teelt te gebruiken, omdat niet-biologisch vaak schoner/sterieler is, en dat fermenteert minder goed. Soms moet je echter wel een starter toevoegen, zoals in het geval van de tomatenketchup, of als je de fermentatie wil versnellen.quote:Op dinsdag 5 april 2016 14:41 schreef Manke het volgende:
[..]
dacht dat je bacteriën of gisten erbij moet doen als je wil fermenteren, hoeft dat niet?
http://foodwishes.blogspo(...)ckles-naturally.htmlquote:Op dinsdag 5 april 2016 16:32 schreef FranticDJ het volgende:
Ik heb een augurken moestuintje
Ik weet dus wat ik ga fermenteren =]
Is dit alleen voor de leuk of heeft zelfgemaakte ook enige meerwaardequote:Op maandag 11 april 2016 12:52 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Creme Fraiche aan het maken, staat twaalf uur nu, lijkt al wat lobbiger te worden.
Daar gaan we achter komenquote:Op maandag 11 april 2016 13:30 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Is dit alleen voor de leuk of heeft zelfgemaakte ook enige meerwaarde
mijn gemberprut wil ook niet zo, geen schimmel maar geen enkele bubbel te zienquote:Op maandag 11 april 2016 14:03 schreef Oceanonix het volgende:
Mijn gemberprutje is echt een prutje geworden. Weggegooid omdat de schimmel duidelijk de overhand had gekregen.
Die zijn lastig om te fermenteren. Ze worden al gauw zompig, zacht, kledderig...quote:Op dinsdag 5 april 2016 16:32 schreef FranticDJ het volgende:
Ik heb een augurken moestuintje
Ik weet dus wat ik ga fermenteren =]
Wow, champignons fermenteren ! Gefermenteerde schimmel :pquote:Op maandag 11 april 2016 14:58 schreef Farenji het volgende:
Ik ben opnieuw begonnen met de ginger bug en het bruist nu wel lekker. Hopelijk gaat de ginger ale nu ook leven.
M'n gefermenteerde champignons met knoflook zijn overigens verrassend lekker geworden! Zo heb ik champignons nog nooit geproefd.
Gefermenteerde champignons?quote:Op maandag 11 april 2016 14:58 schreef Farenji het volgende:
Ik ben opnieuw begonnen met de ginger bug en het bruist nu wel lekker. Hopelijk gaat de ginger ale nu ook leven.
M'n gefermenteerde champignons met knoflook zijn overigens verrassend lekker geworden! Zo heb ik champignons nog nooit geproefd.
Stelen en plantdelen volledig verwijderen, aldus Over Rot.quote:Op maandag 11 april 2016 14:50 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Die zijn lastig om te fermenteren. Ze worden al gauw zompig, zacht, kledderig...
Inmaken in azijn is makkelijker.
Nah, thee toevoegen helpt meer (voor de tannine, als ik het mij goed herinner). Plus kort fermenteren. Bron: the art of fermentation, Katz (spelling?)quote:Op maandag 11 april 2016 15:06 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Stelen en plantdelen volledig verwijderen, aldus Over Rot.
Simpel: Kleine champignonnetjes en paar teentjes knoflook in water/zout oplossing van 5%. Drie weken laten fermenteren op kamertemperatuur.quote:Op maandag 11 april 2016 15:00 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Wow, champignons fermenteren ! Gefermenteerde schimmel :p
Linkje naar recept?
Is dat niet vooral een risico als je in olie bewaart?quote:Pas trouwens op voor botulisme met die knoflook.
Zuurstofvrij is toch een risicofactor?quote:Op maandag 11 april 2016 15:36 schreef Farenji het volgende:
[..]
Simpel: Kleine champignonnetjes en paar teentjes knoflook in water/zout oplossing van 5%. Drie weken laten fermenteren op kamertemperatuur.
[..]
Is dat niet vooral een risico als je in olie bewaart?
Ja.quote:Op maandag 11 april 2016 15:39 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Zuurstofvrij is toch een risicofactor?
Idd wil 't over rot verhaaltje volgen.quote:Op maandag 11 april 2016 15:06 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Stelen en plantdelen volledig verwijderen, aldus Over Rot.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |