abonnement Unibet Coolblue
pi_161190337
Kan zoiets als Ginger Bug in een gewone fles of heb je daar een wekpot achtig iets voor nodig?
pi_161191024
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 april 2016 10:41 schreef MCH het volgende:
Kan zoiets als Ginger Bug in een gewone fles of heb je daar een wekpot achtig iets voor nodig?
In een gewoon potje of fles, als je het luchtdicht afsluit heb je kans dat ie ontploft. Voor al mijn fermentatie gebruik ik normale (wel grote) potten met het deksel er los op, niks speciaals dus.
pi_161191078


Met een waterslot op je fles kan de overdruk weg en is 't toch luchtdicht afgesloten.
  dinsdag 5 april 2016 @ 13:58:00 #54
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_161194876
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2016 20:59 schreef Farenji het volgende:
Blegh, de ketchup heeft in de koelkast toch door staan gisten... En nu zit er koolzuur in! en smaakt ie net wat te gistig en zuur om nog lekker te zijn... :{
Jammer zeg! Te laat in de koelkast gezet?

Desalniettemin ben ik toch geïnteresseerd in het recept :)
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_161195361
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 april 2016 13:58 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Jammer zeg! Te laat in de koelkast gezet?

Desalniettemin ben ik toch geïnteresseerd in het recept :)
Ja ik heb het te lang laten fermenteren, langer dan in het recept stond (eigenwijs als ik ben). 36 uur ipv 24 uur... en dat maakt veel verschil. Toen ik het in de koelkast zette smaakte het nog wel goed maar dan borrelt het toch nog een tijd door.

Het recept kan ik wel posten als ik thuis ben.
  dinsdag 5 april 2016 @ 14:41:22 #56
40150 Manke
'tis but a scratch
pi_161195754
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 april 2016 15:40 schreef Farenji het volgende:

[..]

Gingerbug maak je van:
- 2 eetlepels geraspte gemberwortel, met schil en al;
- 2 eetlepels ongeraffineerde suiker
- 4 eetlepels water.

Goed mengen in een potje een een weekje laten staan, met het deksel er losjes op. Elke dag even omschudden. Na een weekje is het klaar. Je kan het in de koelkast bewaren; je kan de bug ook buiten de koelkast bewaren, dan moet je hem dagelijks "voeren" met 2 eetlepels gember en suiker en 4 eetlepels water.

Voor de gingerale (disclaimer: die heb ik zelf nog nooit gemaakt):
- ca 6cm gemberwortel
- 75 gram suiker
- 100 ml verse citroen- of limoensap
- optioneel: halve theelepel zeezout
- 2 liter water
- ca. 240ml (vocht van de) gingerbug

Breng de water, gember en suiker aan de kook, laat het 20min zacht pruttelen. Haal van het vuur af en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Voer het citroensap en de gingerbug erdoor. Doe het in glazen potten en laat die een dag of 3 gisten. Giet het dan in plastic (PET) flessen (glas kan ontploffen!). Tot ong driekwart vullen en de dop erop draaien. Laat het nog 24 uur koolzuur opbouwen. Aan het eind moet de fles echt onder druk staan, je moet hem nauwelijks nog in kunnen drukken. Zet het daarna in de koelkast.
dacht dat je bacteriën of gisten erbij moet doen als je wil fermenteren, hoeft dat niet?
Wil zelf eens zuurkool, gember, bier en kimchi proberen te maken.

We maken hier wel eens kefir, smaakt naar karnemelk, maar je gaat er heel goed van naar de toilet de volgende dag.

Nog een boekje over fermenteren:
http://bookzz.org/md5/e71f7831e1a76d38f3527eb44f0d788d
pi_161196069
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 april 2016 14:41 schreef Manke het volgende:

[..]

dacht dat je bacteriën of gisten erbij moet doen als je wil fermenteren, hoeft dat niet?

Meestal niet. De benodigde bacterien zitten meestal al van nature op de groente, vooral op/in de schil. Vandaar dat je voor de ginger bug de gemberwortel met schil en al raspt. Er wordt ook aangeraden om groente van biologische teelt te gebruiken, omdat niet-biologisch vaak schoner/sterieler is, en dat fermenteert minder goed. Soms moet je echter wel een starter toevoegen, zoals in het geval van de tomatenketchup, of als je de fermentatie wil versnellen.
pi_161198249
Ik heb een augurken moestuintje *O*

Ik weet dus wat ik ga fermenteren =]
pi_161216859
De ketchup ging veel te hard, maar mijn ginger ale is morsdood. Geen bubbel te bekennen. En ook maar heel weinig leven in de ginger bug. ;( Weet niet wat ik fout heb gedaan. Nog maar een keer proberen, met bio-gember van de eko-plaza.
  User die het meest klaagt 2022 woensdag 6 april 2016 @ 11:20:07 #60
414785 sirdanilot
pi_161217372
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 april 2016 16:32 schreef FranticDJ het volgende:
Ik heb een augurken moestuintje *O*

Ik weet dus wat ik ga fermenteren =]
http://foodwishes.blogspo(...)ckles-naturally.html

Lekker !
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_161348143
Creme Fraiche aan het maken, staat twaalf uur nu, lijkt al wat lobbiger te worden. :)
  User die het meest klaagt 2022 maandag 11 april 2016 @ 13:30:51 #62
414785 sirdanilot
pi_161348778
quote:
2s.gif Op maandag 11 april 2016 12:52 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Creme Fraiche aan het maken, staat twaalf uur nu, lijkt al wat lobbiger te worden. :)
Is dit alleen voor de leuk of heeft zelfgemaakte ook enige meerwaarde
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_161348915
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 13:30 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Is dit alleen voor de leuk of heeft zelfgemaakte ook enige meerwaarde
Daar gaan we achter komen :D

Ik heb mijn favoriete creme fraiche gebruikt om de cultuur uit te jatten:



Donderdag laat ik weten hoe en wat *)
pi_161349234
Mijn gemberprutje is echt een prutje geworden. Weggegooid omdat de schimmel duidelijk de overhand had gekregen. :')
pi_161349262
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 14:03 schreef Oceanonix het volgende:
Mijn gemberprutje is echt een prutje geworden. Weggegooid omdat de schimmel duidelijk de overhand had gekregen. :')
mijn gemberprut wil ook niet zo, geen schimmel maar geen enkele bubbel te zien
pi_161350137
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 april 2016 16:32 schreef FranticDJ het volgende:
Ik heb een augurken moestuintje *O*

Ik weet dus wat ik ga fermenteren =]
Die zijn lastig om te fermenteren. Ze worden al gauw zompig, zacht, kledderig...

Inmaken in azijn is makkelijker.
Professioneel gifmenger.
pi_161350315
Ik ben opnieuw begonnen met de ginger bug en het bruist nu wel lekker. Hopelijk gaat de ginger ale nu ook leven.

M'n gefermenteerde champignons met knoflook zijn overigens verrassend lekker geworden! Zo heb ik champignons nog nooit geproefd.
  User die het meest klaagt 2022 maandag 11 april 2016 @ 15:00:33 #68
414785 sirdanilot
pi_161350361
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 14:58 schreef Farenji het volgende:
Ik ben opnieuw begonnen met de ginger bug en het bruist nu wel lekker. Hopelijk gaat de ginger ale nu ook leven.

M'n gefermenteerde champignons met knoflook zijn overigens verrassend lekker geworden! Zo heb ik champignons nog nooit geproefd.
Wow, champignons fermenteren ! Gefermenteerde schimmel :p

Linkje naar recept?

Pas trouwens op voor botulisme met die knoflook.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_161350364
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 14:58 schreef Farenji het volgende:
Ik ben opnieuw begonnen met de ginger bug en het bruist nu wel lekker. Hopelijk gaat de ginger ale nu ook leven.

M'n gefermenteerde champignons met knoflook zijn overigens verrassend lekker geworden! Zo heb ik champignons nog nooit geproefd.
Gefermenteerde champignons? :o

Hoe dan? Ook in de pekel?
Professioneel gifmenger.
pi_161350492
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2016 14:50 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Die zijn lastig om te fermenteren. Ze worden al gauw zompig, zacht, kledderig...

Inmaken in azijn is makkelijker.
Stelen en plantdelen volledig verwijderen, aldus Over Rot.
pi_161350546
quote:
2s.gif Op maandag 11 april 2016 15:06 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Stelen en plantdelen volledig verwijderen, aldus Over Rot.
Nah, thee toevoegen helpt meer (voor de tannine, als ik het mij goed herinner). Plus kort fermenteren. Bron: the art of fermentation, Katz (spelling?)

Maar zelfs dan...
Professioneel gifmenger.
pi_161351123
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 15:00 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Wow, champignons fermenteren ! Gefermenteerde schimmel :p

Linkje naar recept?
Simpel: Kleine champignonnetjes en paar teentjes knoflook in water/zout oplossing van 5%. Drie weken laten fermenteren op kamertemperatuur.

quote:
Pas trouwens op voor botulisme met die knoflook.
Is dat niet vooral een risico als je in olie bewaart?
pi_161351169
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2016 15:36 schreef Farenji het volgende:

[..]

Simpel: Kleine champignonnetjes en paar teentjes knoflook in water/zout oplossing van 5%. Drie weken laten fermenteren op kamertemperatuur.

[..]

Is dat niet vooral een risico als je in olie bewaart?
Zuurstofvrij is toch een risicofactor?
Professioneel gifmenger.
pi_161351460
quote:
1s.gif Op maandag 11 april 2016 15:39 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Zuurstofvrij is toch een risicofactor?
Ja.

Zuur houden.
pi_161351743
quote:
2s.gif Op maandag 11 april 2016 15:06 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Stelen en plantdelen volledig verwijderen, aldus Over Rot.
Idd ;) wil 't over rot verhaaltje volgen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')