abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_158932448
We zijn nu een aantal dagen in 2016 en ik dacht net als vorig jaar eens samen te vatten wat het jaar 2015 ons in de luchtvaart heeft gebracht en wat 2016 ons zal brengen.
Hier kun je dus terug lezen om te kijken wat er gebeurd is en nog zal gebeuren en ik hoop dat jullie het interessant vinden; ik heb er immers aardig wat tijd ingestoken.
Als iemand aanvulling heeft, ik ontvang ze graag in een PM of DM zodat ik ze hier kan bijzetten.

Het overzicht 2014/2015 is hier te vinden.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wat bracht 2015 ons:

- 5 januari: Eva Air maakt met vlucht BR868 van Hong Kong naar Taipei met B-16409 een einde aan hun Boeing 747-400 Combi tijdperk dat 22 jaar heeft geduurd.
Nu blijven alleen 9K-ADE van Kuwait Airlines, HL7421 & HL7423 van Asiana Airlines en de 15 747-400M's van KLM
als enige 747-Combi toestellen in service over.

- 11 januari: De allerlaatste KLM McDonnell Douglas MD-11 verlaat de Nederlandse bodem.
PH-KCD "Florence - Floortje - Nightingale" die op 11 november 2014 nog drie farewell-flights boven Nederland maakte vertrekt die dag naar Seattle waarna het zal doorvliegen naar Mojave Air and Space Port in Californië.
Op moment van posten van dit bericht is zij samen met PH-KCA en -KBC in Crestview, Florida, -KCC in San Bernardino, Californië en -KCE ook in Mojave de enige KLM MD-11's die nog bestaan; het vijftal
(-KCF t/m -KCK) in Victorville zijn allen al gesloopt.
Echter ook de nog overgebleven MD-11's zullen niet lang meer aan de shredder blijven ontkomen.

- 2 februari: KLM neemt hun 787 simulator in gebruik. "Vlijtig Liesje" krijgt het als naam.

- Maart: Bij gevechten in Yemen wordt een zeldzame Boeing 747SP verwoest.
7O-YMN van de Yemense regering wordt beschoten en wordt compleet verwoest.
Hiermee blijven van de ooit 45 gebouwde 747SP's nog maar 27 over waarvan 13 in gebruik.

- 2 maart: Vanaf vandaag zet Singapore Airlines voor 4 van de 7 vluchten de 777-300ER in, in plaats van de 777-200ER. Vanaf 1 mei wordt de 77W dagelijks ingezet.
Dit betekent dat er vanaf dan ook First Class wordt aangeboden op deze vluchten; hiermee is Singapore naast Emirates, Garuda, Xiamen, Korean en China Southern de enige maatschappij die First Class aanbiedt op vluchten van/naar Amsterdam.

- 6 maart: PH-BFT, een Boeing 747-400 Combi keert terug na D-check in Subang. Het is de eerste 747 met de nieuwe Dolphin-livery en naast PH-BFV ook de enige 747 die de nieuwe livery krijgt.

- 26 maart: Arke ontvangt haar (voorlopig) laatste 787-8: PH-TFM. Dit is ook de eerste 787 van Arke die met de nieuwe cabine-indeling is ingedeeld waarin geen Star Class meer zit. Uit andere twee 787's zullen uiteindelijk ook de Star Class verwijderd worden; waardoor deze class een zeer kort leven had.
21 april verlaat een Boeing 767-300ER (PH-OYJ) de Arke vloot (welke nu voor de Belgische tak Jetairfly van de TUI-groep vliegt). Hiermee vliegt Arke nu met 5 737-800's, 1 767-300 en 3 787's.

- 27 maart: Een Delta A330-300 vertrekt voor de laatste keer vanaf Amsterdam naar Mumbai. Op 28 maart keert het terug naar Schiphol waarna het doorvliegt naar New York JFK.
Hiermee trekt Delta Airlines zich volledig terug van de Indiase markt en worden de vluchten van Garuda tussen Amsterdam en London Gatwick de enige Fifth Freedom vluchten van/naar Amsterdam.
In 2016 begint het Indiase Jet Airways met vluchten naar Amsterdam die dit zullen opvangen.

- 29 maart. De zomerdienstregeling gaat van start op Schiphol. Dit betekent o.a. dat Delta Airlines weer met hun 747-400's gaat vliegen op Schiphol. Elke dag vliegen 2 747's tussen Amsterdam en Atlanta/Detroit en hiermee zijn zij de enige maatschappij naast KLM dat 747's op Amsterdam inzet.
Na het zomerseizoen haalt Delta 6 van hun overgebleven 12 747's uit de vloot, de laatste 6 zullen eind 2017 uit de vloot gehaald worden.
Op dit moment lijkt het erop dat de Delta komend zomerseizoen geen (geplande) 747's meer inzet op Amsterdam en het lijkt er dus sterk op dat Delta nooit meer een reguliere 747 vlucht naar Amsterdam zal uitvoeren.

- 31 maart: Easyjet stationeert 3 toestellen op Schiphol. Dit aantal zal de komende tijd stijgen.

- 2 mei: Vanaf vandaag vliegt Delta Airlines rechtstreeks tussen Salt Lake City en Amsterdam met een 767-300ER. Vanaf 14 mei wordt het een dagelijkse vlucht.
Dit is de 9e rechtstreekse verbinding die Delta onderhoudt vanaf Schiphol en de tweede Europese bestemming vanuit SLC en een van de weinig internationale bestemmingen vanuit SLC.

- 1 juni: De IJslandse prijsvechter Wow Air komt naar Amsterdam. Vanuit Reykjavík kan men doorvliegen naar Boston en Baltimore. Vanaf eind mei 2016 ook door naar Montreal en Toronto.

- 5 juni: Na bijna 9 jaar afwezigheid komt Air Canada weer naar Amsterdam. Vanuit Toronto komt driemaal per week een Boeing 767 naar Amsterdam. Vanaf 29 juni dagelijks.
Wanneer op 25 oktober het winterseizoen ingaat wordt het teruggeschakeld naar viermaal per week.
De 767 wordt langzaam vervangen door de 787 bij Air Canada en dit toestel kunnen we dus ook verwachten over een tijdje.

- 16 juni: Qatar Airlines begint haar eerste passagiersvlucht naar Amsterdam.
Op de dagelijkse vluchten wordt de Boeing 787-8 ingezet.

- 20 juni: China Southern Airlines landt voor het eerst met een A380 op Schiphol. Het toestel wordt in het zomerseizoen ingezet tussen Amsterdam en Beijing.
Na het zomerseizoen (t/m 24 okt.) wordt het toestel weer vervangen door de A330-300 en worden de toestellen in gezet op Sydney.
In het zomerseizoen van 2016 komt de A380 terug op de route en mogelijk komt de A380 over een paar jaar het hele jaar naar Amsterdam.

- 2 juli: Korean Air vliegt vanaf vandaag de vierwekelijkse vlucht met de 777-200ER i.p.v. de A330-200.
Na het zomerseizoen wordt weer teruggeschakeld naar de A330.

- 27 juli: Xiamen Airlines begint haar eerste passagiersvlucht naar Amsterdam. Als toestel wordt de Boeing 787-8 ingezet. In dit toestel bevinden zich ook 4 First Class stoelen waarmee Xiamen de 6e maatschappij wordt na Emirates, Garuda, Singapore, China Southern en Korean Air die dit aanbieden van/naar Amsterdam.

- 25 augustus: De eerste Boeing 747-8i voor Korean Airlines wordt aan de maatschappij geleverd.
Hiermee worden zij de 3e maatschapij die de passagiersversie in gebruik neemt.
Op moment van schrijven is het nog onzeker of zij hiermee ook de laatste maatschappij zijn; door de overname van Transaero door Aeroflot is het niet helemaal zeker wat er met de order van 4 toestellen door Transaero gaat gebeuren. 2 van de 4 toestellen zijn al gebouwd, maar zijn momenteel in Seattle opgeslagen.
Ook Arik Air heeft 2 toestellen besteld maar dat deze geleverd gaan worden is zeer onwaarschijnlijk.

- 6 september: De 2e* Martinair MD-11 freighter verlaat de vloot. PH-MCR vertrekt naar Chicago en vliegt de volgende dag door naar Mojave.
* In februari 2013 verliet PH-MCT al de vloot, deze staat al sinds 29 juni dat jaar opgeslagen op de luchthaven van Miami.

- 7 september: Kenya Airways vliegt vanaf vandaag met de Boeing 787-8 naar Amsterdam.
Voorheen werd gevlogen met de 777-300ER maar deze toestellen zullen de vloot verlaten wegens financiële problemen bij Kenya Airways.

- 15 september: Voor het eerst in de geschiedenis landt er een vliegtuig op het geïsoleerde eiland Sint-Helena. Een Beechcraft King Air 200 landt om 13:50 uur lokale tijd op de nieuw gebouwde luchthaven.
Tot dan toe was het eiland alleen bereikbaar per boot die er vanuit Kaapstad die er een week over doet.

- 9 oktober: Voor het eerst komt een Airbus A350 naar Schiphol. Finnair vliegt OH-LWA eenmalig naar Schiphol in een serie van Europese vluchten om haar personeel voor te bereiden op langeafstandsvluchten met het nieuwe type.

- 13 oktober: De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert en publiceert het definitieve rapport over de MH17 ramp op 17 juli 2014. Hierin wordt vastgesteld dat de Boeing 777-200ER werd getroffen door een BUK-rakket linksboven de cockpit op ongeveer een meter afstand. Hierna scheurde de cockpit van de rest van het vliegtuig.
Daarnaast concludeert de raad dat Oekraïne het luchtruim boven het gebied had moeten sluiten omdat het land op de hoogte moet zijn geweest van de aanwezigheid van luchtafweergeschut dat in staat was om burgervliegtuigen te raken.

- 14 oktober: KLM's eerste Boeing 787-9 (PH-BHA) maakt haar eerste vlucht.
De testvlucht wordt uitgevoerd vanuit Paine Field naar Grant County en vliegt daarna weer terug naar Paine Field.

- 24 oktober: De nieuwe ronde van uitfasering van KLM Cityhoppers Fokker F70’s vindt plaats in November 2015. PH-KZF verlaat de KLM Cityhopper vloot na een laatste vlucht vanuit Luxemburg en zal voor Air Niugini gaan vliegen. Op 9 november verlaat de Fokker Schiphol zonder KLM titles (maar nog wel in KLM kleuren) op weg naar Papoea-Nieuw-Guinea. Het maakt stops in Trabzon (Turkije), Al Ain (VAE), Hyderabad (India) en Singapore waar het wordt gereed gemaakt voor de nieuwe eigenaar.

- 26 oktober: KLM faseert haar eerste Boeing 747-400 uit. PH-BFM wordt uit de vloot gehaald en wordt op 30 oktober naar Teruel in Spanje gevlogen voor opslag.

- 27 oktober: Vanaf vandaag vliegt Ryanair viermaal per dag tussen Amsterdam en Dublin.
Als Ryanair nieuwe bestemmingen aan het aanbod toevoegt, dan zal het volgens O’Leary gaan om belangrijke steden als Londen, Rome, Madrid en Barcelona. Maar nieuwe routes zullen pas op zijn vroegst in 2016 worden geopend.

- 28 oktober: De Avro Vulcan maakt haar allerlaatste vlucht. De enig overgebleven vliegwaardige toestel - XH558, civiele registratie G-VLCN "The Spirit Of Great Britain" - maakt een flypast over de luchthaven van Doncaster waar ze nu ook opgeslagen zal worden.
De vlucht werd tot het laatst geheim gehouden omdat men vreesde voor een vele (tien)duizenden toeschouwers die zouden komen en men kon hun veiligheid dan niet garanderen.
Het toestel zal in zodanige staat bewaard worden dat het nog op eigen kracht kan taxiën e.d., maar ze zal nooit meer de lucht in gaan...

- 13 november: KLM ontvangt haar eerste Boeing 787-9; PH-BHC.
Daarna vliegt het toestel vanuit Everett naar Schiphol waar het op zaterdag 14 november landt.

- 22 november: KLM maakt 3 'Welcome Flights' met haar nieuwe Boeing 787 boven Nederland.

- 23 november: De eerste commerciële vlucht voor KLM's 787.
PH-BHC vertrekt om 10:40 uur als KL437 naar Abu Dhabi en Bahrein.

- 30 november: PZ-TCP; de Airbus A340-300 van Surinam Airways maakt haar laatste commerciële vlucht naar Amsterdam. Die avond keert ze leeg terug naar Paramaribo.
Op 8 december vliegt ze naar haar Pinal Airpark in Arizona, waar ze zich voegt bij haar voorganger PZ-TCM; de Boeing 747-300 die eerst voor KLM vloog.

- 30 november: De 279e en laatste Boeing C-17 Globemaster III vertrekt vanaf de McDonnel Douglass fabriek in Long Beach Californië. Dit betekent ook het einde voor de productie van vliegtuigen aldaar; de plek waar iconen van vliegtuigen werden geproduceerd: DC-3, DC-8, DC-9, DC-10, MD-11, MD-90, 717 en de militaire C-47 (militaire versie van de DC-3), B-17, A-20, A-26, C-74, C-124, A-4D, C-133 en als laatst de C-17.
In bijna 75 jaar rolden daar ruim 15.000 vliegtuigen de hangar uit.

- 1 december: Emirates maakt de eerste 2 vluchten met hun high-density Airbus A380. De vluchten gaan naar Kopenhagen en Bangkok.
Deze toestellen beschikken niet over First Class. Het toestel beschikt over 58 business en 557 economy stoelen waarmee het totaal op 615 stoelen komt. Dit zijn het meest aantal stoelen in een vliegtuig ooit, meer dan de Corsair 747's of de high-density 777's van Japan Airlines en All Nippon Airways.
Manchester volgt op 1 januari, later volgen o.a. Kuala Lumpur en Bangkok.
Emirates zal 15 toestellen met deze high-density configuratie in de vloot nemen.
Op moment van posten hebben ze er 4 high-density A380's in de vloot.

- 09 december: De 2e Boeing 787-9 wordt - eindelijk - aan KLM geleverd. PH-BHA vliegt daarna naar Schiphol waar het op 10 december om 08:42 uur landt.
Haar eerste commerciële vlucht volgt op 17 december naar Abu Dhabi en Bahrein.

- 15 december: De laatste vluchten voor de Aérospatiale Alouette III voor de Nederlandse luchtmacht.
Deze helikopters vlogen sinds 1963 voor de luchtmacht.
De laatste taken van de helikopter waren VIP vluchten en vluchten voor het Koninklijk Huis. In het verleden vervulde de helikopter ook taken voor de Verenigde Naties in Bosnië, Cambodja and Turkije. Het Grasshopper demonstratie team gebruikte de helikopter voor airshows tussen 1973 en 1995.
De Alouette III was de oudste operationele helikopter in Nederlandse dienst.

- 19 december: PH-MCY, een McDonnell Douglas MD-11 vrachttoestel van Martinair wordt uitgefaseerd.
Ze vertrekt vandaag voor een laatste vrachtvlucht naar Miami waarna ze de dag erna doorvliegt naar Mojave Air and Space Port in Californië.

- 27 december: PZ-TCR; de 'nieuwe' Airbus A340-300 voor Surinam Airways maakt haar eerste commerciële vlucht naar Paramaribo. De Airbus vloog eerst voor China Southwest Airlines, Garuda Indonesia en Air China.
President Desi Bouterse van Suriname heeft stevige kritiek op de gang van zaken bij (o.a.) SLM en vervangt enkele personen in de leiding van de maatschappij.

- December: Twee Embraer 190 toestellen (PH-EXE & PH-EXF) worden geleverd; PH-EXE op 15 december, PH-EXF op 19 december. Ze landen de volgende dag op Schiphol.
Dit zijn de (voorlopig) laatste toestellen van het type 190 dat KLM Cityhopper zal ontvangen.
Hierna volgen alleen Embraer's van het type 175.

- 28 december: PH-KZN, een Fokker F70 van KLM Cityhopper gaat uit de vloot; deze zal naar Insel Air gaan.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2016:

- 4 januari: PH-KZO, een Fokker F70 van KLM Cityhopper gaat uit de vloot; deze zal naar Air Niugini gaan.

- 11 januari: Laatste commerciële vlucht voor de Boeing 747-400 van Air France.
Vandaag vliegt het terug naar Parijs vanuit Mexico-stad waar het om 13:30 uur zou moeten landen.
Hierna worden de overgebleven 3 747-400's uit de vloot gehaald. Vanaf 11 januari wordt de vlucht gevlogen door de 777-300ER. Daarnaast wordt vanaf 12 januari driemaal per week de A380 ingezet op deze route en vanaf 26 maart dagelijks.
Dit betekent na nét geen 46 jaar het einde voor de 747 bij Air France. AF behoorde bij de eerste maatschappijen die de 747 hadden besteld en de eerste 747-100 werd op 20 maart 1970 geleverd.
Op 3 juni 1970 volgde de eerste commerciële vlucht van Parijs naar New York.
In totaal heeft AF met 73 747-toestellen gevlogen van bijna elke variant; de -100, -200 (zowel full-pax, combi en freighter), -300, -400 (zowel full-pax, combi en freighter).

- 12 januari: Voor de allerlaatste keer landt er een Virgin Atlantic Boeing 747-400 op London Heathrow.
Vlucht VS006 uit Miami is de laatste commerciële vlucht van de 747 voor Virgin Atlantic.
De laatste vlucht was gepland in april maar werd vooruitgeschoven naar 20-21 februari en nu naar januari.
De vluchten worden overgenomen door de Airbus A330-300 and Boeing 787-9.
De 747's worden nog wel ingezet vanaf de luchthaven London Gatwick; op moment van posten heeft de maatschappij nog 10 747-400's in gebruik.

- 14 januari: Vier dagen na de laatste commerciële vlucht maakt Air France nog eenmaal een afscheidsvlucht met hun 747-400. Vanaf Parijs Charles de Gaulle Airport maakt vlucht AF747 een rondvlucht boven Frankrijk. Voor ¤220 per persoon krijgen alle inzittenden een Business Class-lunch inclusief champagne.

- 18 januari: KLM faseert de 2e Boeing 747-400 uit; PH-BFO.

- 24 januari: Vandaag vertrekt voor het laatst een Malaysia Airlines toestel naar Amsterdam.
Op 25 januari vertrekt daarmee de laatste keer ook een Malaysia Airlines toestel vanaf Amsterdam naar Kuala Lumpur. De maatschappij is bezig met een flinke reorganisatie waarbij de vloot wordt verkleind, routes worden gesneden en werknemers ontslaan.
De maatschappij sluit omvangrijke codeshare-overeenkomst met Emirates; Londen blijft de enige Europese stad waarop de maatschappij blijft vliegen.
Naast Amsterdam wordt op dezelfde dag ook de vluchten naar Parijs gestaakt; eerder was Frankfurt al geschrapt.
Malaysia Airlines vloog sinds 5 januari 1980 naar Amsterdam, eerst met tussenstop(s) toen het de nieuwe McDonnell Douglas DC-10-30 in gebruik nam.
Later vloog het met de 747-200 en -400 naar Amsterdam en later de 777-200ER.

- Februari: Comair zal wekelijks vanuit Johannesburg naar het eiland Sint-Helena vliegen. Dit zullen de eerste lijnvluchten ooit zijn voor dit eiland dat voorheen alleen te bereiken was met een vijfdaagse schipreis vanuit Kaapstad die zo'n 30 keer per jaar aanmeerde op het eiland. Wanneer deze vluchten beginnen zal dit schip buiten dienst gesteld worden.

- Februari: PH-BVP; KLM's 26e Boeing 777 en wel de 11e 777-300ER wordt geleverd.

- 1 februari: Emirates begint vandaag aan hun nieuwe route Dubai - Panama City.
Vluchten worden uitgevoerd met de 266 stoelen tellende Boeing 777-200LR.
De uitgaande vlucht EK251 duurt 17:35 uur over een afstand van 13.821 kilometer, EK252 terug naar Dubai duurt 15:45.
Hiermee wordt het de langste commerciële vlucht en stoot het de Qantas vlucht van Sydney naar Dallas - maximaal 16:55 uur over een afstand van 13.804 kilometer uitgevoerd door een Airbus A380 - van de troon.

- 2 februari: Vanaf vandaag voert Emirates de avondvlucht naar Amsterdam uit met de Airbus A380 in plaats van de Boeing 777-300ER.

- 29 februari: KLM ontvangt haar 3e 787-9; PH-BHD. Dit is ook de allerlaatste 787 die op de tijdelijke 40-24 productielijn in Everett wordt gebouwd. Op moment van posten is Boeing bezig met het ombouwen van deze productielijn voor de productie van de nieuwe Boeing 777X-toestellen.

- Maart: De eerste E175 (PH-EXG) wordt aan KLM Cityhopper geleverd.
Capaciteit is 88 passagiers (22 rijen van 4). Dit zijn er 8 meer dan de F70's en 12 minder dan de E190's.

- Maart: Transavia ontvangt een nieuwe Boeing 737-800 PH-HSN. In april volgt PH-HSO.

- Maart: Deze maand verandert Garuda Indonesia haar vluchten naar Amsterdam en Londen.
Momenteel vliegt de maatschappij nog driemaal per week Jakarta - Amsterdam - London Gatwick - Amsterdam - Jakarta en tweemaal per week Jakarta - Singapore - Amsterdam - Gatwick.
(afgelopen zomerseizoen driemaal per week via Singapore).
Vanaf deze maand vliegt Garuda niet meer door naar Londen; nu vliegt Garuda onafhankelijk van Amsterdam naar London Heathrow. Viermaal zullen ze via Singapore naar Heathrow vliegen.
Plannen om te vliegen naar Parijs en Frankfurt worden voorlopig uitgesteld.

- 16 maart: PH-WXC, een Fokker F70 van KLM Cityhopper gaat uit de vloot; deze zal naar Air Niugini gaan.

- 18 maart: Vanaf vandaag komt er een nieuwe speler op de druk bevlogen routes tussen Amsterdam en Londen. Vueling gaat vanaf vandaag vliegen tussen Amsterdam en Londen Luton.
Vanaf april moeten de vluchten dagelijks plaatsvinden en vanaf mei wordt het opgevoerd naar twee dagelijkse vluchten.

- 20 maart: Een Boeing 737-800 van het Nederlandse TUI zal voor Atlantic Star Airlines naar het geïsoleerde eiland Sint-Helena vliegen. Atlantic Star Airlines is een maatschappij die speciaal voor het eiland is opgericht.
Op 3 april volgt nog zo'n vlucht; ze maken een stop in Banjul, Gambia.
De vlucht van 20 maart zal de allereerste vlucht zijn tussen het Brits overzees gebiedsdeel en het Verenigd Koninkrijk.
Op 15 september 2015 landde voor het eerst in de geschiedenis een vliegtuig op het eiland.

- 22 maart: KLM ontvangt haar 4e 787-9; PH-BHE.

- 26 maart: Vanaf vandaag vliegt Korean Air vijfmaal per week op Amsterdam. Naast de bestaande vluchten op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag wordt er vanaf vandaag ook op zaterdag gevlogen.
Binnen enkele jaren zal Korean Air waarschijnlijk dagelijks op Amsterdam gaan vliegen.

- 26 maart: De laatste commerciële vlucht voor de Boeing 777 bij Malaysia Airlines.
De laatste vlucht MH377 gaat van Guangzhou naar Kuala Lumpur.

- 27 maart: Qatar Airways zet vanaf vandaag de Boeing 777-300ER in op de dagelijkse vlucht naar Amsterdam. Qatar Airways zal haar 777-300ER's ombouwen 3-3-3 naar 3-4-3 configuratie in economy.
Dit betekent dat de aantal business class stoelen omhoog gaat naar 24 (van 22) en economy naar 388 (van 232) en dus totaal 158 stoelen meer (412 versus 254 stoelen).
Dit betekent verder een capaciteitsverhoging van ruim 62%.
Vooralsnog lijkt dit om een tijdelijke upgrade voor het zomerseizoen.

- 27 maart: KLM maakt de eerste commerciële vlucht met de Embraer E175.
Vlucht KL1329 gaat naar Aalburg.

- 27 maart: Een nieuwe luchtvaartmaatschappij op Schiphol. Vandaag start het Indiase Jet Airways met 3 dagelijkse vluchten op Schiphol; een retourvlucht tussen Amsterdam en Mumbai en een Fith-Freedom vlucht tussen Delhi en Toronto met een stop in Amsterdam.
Jet Airways wisselt de luchthaven van Brussel met die van Amsterdam.
De vlucht die vanuit Mumbai doorvloog naar Newark via Brussel gaat niet door op Amsterdam en vervalt.
Met de vluchten tussen Amsterdam en Toronto komt er weer een 5th-freedom vlucht op Schiphol, nadat Garuda Indonesia de vluchten tussen Amsterdam en London Gatwick heeft gestopt eerder deze maand.

- April: PH-MCP, een McDonnell Douglas MD-11 vrachtoestel van Martinair wordt uitgefaseerd.

- April: Singapore gaat de Airbus A350 inzetten op Schiphol. Schiphol wordt de eerste internationale long-haul bestemming voor Singapore's A350 en hiermee wordt Singapore Airlines ook de eerste maatschappij die de A350 gaat inzetten op Schiphol. De A350-900 vervangt de 777-300ER wat betekent dat First Class vervalt; het aantal passagiers gaat van 8 first, 42 business, 228 economy (totaal: 278) naar 42 business, 24 Premium Economy, 187 Economy (totaal: 253)
Singapore Airlines zal ook 7 A350-900ULR (Ultra-Long Range) toestellen in gebruik nemen met minder stoelen waarmee de maatschappij weer naar New York en Los Angeles zal vliegen nadat ze eind 2013 daarmee zijn gestopt.

- 19 april: KLM ontvangt haar 5e 787-9; PH-BHF.

- Mei: De laatste twee overgebleven McDonnell Douglas MD-11 vrachtoestellen van Martinair worden uitgefaseerd. Dit betekent na ruim 21 jaar het einde voor de MD-11 bij Martinair die in december 1994 haar eerste toestel van dit type ontving. Hiermee is de laatste inkrimping van de Cargo-vloot van AF/KLM (voorlopig) voorbij.
Vanaf nu houdt de AF/KLM groep slechts twee 777 vrachttoestellen (Air France), drie 747-400ERF's en 1 747-400BCF (alle vier van KLM maar gevlogen door Martinair) over.
Op 31 oktober 2011 vloog Martinair na ruim 53 jaar nog haar laatste passagiersvlucht (PH-MCI uit Cancun met oprichter en naamgever Martin Schröder en zijn gezin aan boord) en nu nog geen 5 jaar later bestaat alleen PH-MPS nog in Martinair-kleuren. (als het toestel tegen die tijd niet weer een nieuwe livery heeft gekregen)

- 2 mei: Air Canada vervangt vandaag de dagelijkse Boeing 767-300ER in voor de A330-300.
Air Canada vliegt sinds 5 juni 2015 na 9 jaar afwezigheid weer op Schiphol (laatste vlucht hiervoor was in september 2006) en de route lijkt een groot succes dat daarom de grotere A330 wordt ingezet.
Vanwege capaciteitstekort is het mogelijk dat in de winter van 2016/2017 weer tijdelijk word teruggegaan naar de 767.
Rond 2020 verwacht Air Canada de 787-8 op Schiphol in te zetten; het toestel wat zij het liefst op deze route zien vliegen.

- 5 mei: KLM begint met hun nieuwe route naar Salt Lake City. Vanaf vandaag zal er tweemaal per week op de hoofdstad van de staat Utah worden gevlogen; op donderdag en zaterdag.
Vanaf 4 juli zal er ook op maandag gevlogen worden. Op de route wordt de Airbus A330-200 ingezet.

- 29 mei: Aeromexico begint haar vluchten naar Amsterdam. Vanaf vandaag wordt driemaal per week (woensdag, vrijdag en zondag] naar Amsterdam gevlogen vanuit Mexico met de Boeing 787-8. Dit betekent dat er voor het eerst sinds lange tijd een Latijns-Amerikaanse maatschappij passagiersvluchten naar Schiphol uitvoert; tot nu toe vloog alleen KLM rechtstreeks op Mexico-Stad. Er zijn slots aangevraagd voor dagelijkse vluchten.
Amsterdam wordt de vierde Europese bestemming voor de maatschappij; andere bestemmingen zijn Madrid, Parijs en Londen.

- Juni: De 2e Embraer 170 (PH-EXH) word aan KLM Cityhopper geleverd.
Tevens wordt de PH-BVR, KLM's 27e Boeing 777 en wel de 12e 777-300ER geleverd.

- Juni: China Eastern Airlines heeft bij de Civil Aviation Administration of China (CAAC) een aanvraag ingedient voor rechstreekse vluchten tussen haar hub Shanghai naar Amsterdam, beginnend in juni.
Het plan is om vanaf deze maand viermaal per week (dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag) op Amsterdam te vliegen met de Airbus A330-200.

- 20 juni: Vanaf vandaag zet China Southern Airlines net als vorig jaar weer de Airbus A380 in op de route Beijing - Amsterdam. Vanaf maandag 31 oktober wordt de route weer uitgevoerd door de Airbus A330-300.

- 27 juni: KLM ontvangt haar 6e 787-9; PH-BHG.

- Juli: China Airlines ontvangt haar eerste Airbus A350-900. Ze zullen o.a. de 4 overgebleven A340-300's vervangen. Amsterdam zal een van de eerste bestemmingen worden met het nieuwe toestel. Hiermee zal Surinam Airways de laatst overgebleven maatschappij zijn die nog met een A340 op Schiphol vliegt.

- 4 juli: Vanaf vandaag vliegt KLM elke werkdag met de Boeing 737-700 naar Ibiza. Deze route is een aanvulling op de bestaande vluchten van Transavia die vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam op het eiland vliegen. De vluchten worden uitgevoerd t/m 25 augustus.

- 16 juni: PH-KZT, een Fokker F70 van KLM Cityhopper gaat uit de vloot; deze zal naar Insel Air gaan.

- Augustus: De 3e Embraer 170 (PH-EXI) word aan KLM Cityhopper geleverd, tevens ontvangt KLM op 1 augustus haar 7e 787-9; PH-BHH.

- 5 september: KLM faseert de 3e Boeing 747-400 uit; PH-BFK.

- 16 september: PH-KZR, een Fokker F70 van KLM Cityhopper gaat uit de vloot, deze zal naar Air Niugini gaan.

- 19 september: Schiphol bestaat 100 jaar. Op 19 september 1916 landden 3 vliegtuigen van de Luchtvaartafdeeling der Koninklijke Landmacht (LVA) - de voorloper van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht - op vliegkamp Schiphol.
Het hele jaar door vinden evenementen plaats in het kader van het jubileum, waaronder een Schiphol-festival, een foto-expositie, een feestweek, een tentoonstelling in het Amsterdam Museum, een tv-documentaire en zelfs een Schipholtulp.
Op 19 september, de echte verjaardag van de luchthaven, vindt volgens Jos Nijhuis - Schiphol Group President & CEO - een 'passend feestje' plaats.

- 20 september: KLM ontvangt haar 8e 787-9; PH-BHI. Dit is de laatste 787 die dit jaar aan KLM wordt geleverd. In juli en augustus 2017 volgen PH-BHL en PH-BHM.

- Oktober: De vierde en laatste Embraer 175 (PH-EXJ) van dit jaar wordt aan KLM Cityhopper geleverd.
In 2017 volgen er nog 7 en in 2017 de laatste 4. Uiteindelijk zal de KLM Cityhopper vloot bestaan uit 30 Embraer 190's en 15 175's.

- Oktober: Cathay Pacific zal haar laatste 3 Boeing 747-400's uit de vloot halen. Op moment van posten vliegen alleen B-HKT, B-HUI, B-HUJ nog regionale vluchten. De uitfasering is een jaar naar voren gehaald.
Cathay Pacific ontving haar eerste Boeing 747 in juli 1979.
In al die jaren heeft Cathay met 83 747's gevlogen van zowel de -200, -300, -400 en 8 series.
Naast de 3 747-400's heeft Cathay Pacific op moment van posten ook nog 11 747-400 vrachttoestellen en 13 747-8 vrachttoestellen in gebruik. Een 747-8F is nog niet afgeleverd.

- 15 oktober KLM faseert de 4e Boeing 747-400 uit; PH-BFA. Dit is de oudste 747 in de vloot en de eerste full-pax 747 die KLM uitfaseert. Op moment van posten vliegt er nog maar 1 747-400 rond die ouder is dan PH-BFA (N662US van Delta Airlines) maar het kan zijn dat tegen de tijd dat PH-BFA uitgefaseert is dit toestel van Delta ook al is uitgefaseerd.

- November: PH-AOF, een Airbus A330-200 van KLM wordt uitgefaseerd.

- 1 november KLM faseert de 5e en 6e Boeing 747-400 uit; PH-BFD en PH-BFP.
Dit zijn (volgens planning) de laatste 747's die KLM dit jaar uit de vloot zal halen.

- 16 november: PH-KZA en PH-WXD, twee Fokker F70's van KLM Cityhopper gaan uit de vloot.
Dit zijn de laatste twee Fokkers die dit jaar uit de vloot gaan; beiden gaan naar Air Niugini.
Dit maakt dat er in 2016 6 Fokkers de vloot verlaten; 1 Fokker voor Insel Air en 5 voor Air Niugini. De Fokkers worden vervangen door Embraer 190's en 175's.
Op 1 januari 2016 had KLM Cityhopper 18 Fokkers; nu 10.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onbekende data:

- Zomer: Transavia vliegt vanaf deze zomer geen vluchten meer vanaf Maastricht. Transavia wil zich concentreren op Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Ook vanaf Groningen zullen nog chartervluchten gevlogen worden.

- Zomer: Een van de laatste 3 overgebleven luchtwaardige Douglas DC-4 toestellen keert na een tour door Afrika terug op Schiphol: Zie eerder bericht.

- Zomer: De eerste vlucht voor de Comac C919, de grootste commerciële straalvliegtuig van China sinds de Shanghai Y-10 waar er maar 3 van zijn gebouwd.

- Naar alle waarschijnlijkheid faseren zowel Emirates als Etihad Airways dit jaar wél hun laatste Airbus A340-500 toestellen uit. Emirates zou op 3 oktober 2015 haar laatste commerciële vlucht uitvoeren en Etihad op 13 december 2015 maar beide maatschappijen vliegen nog steeds door met hun toestellen.
Emirates heeft nog een A340-500 in de vloot (A6-ERE), Etihad heeft er nog 3. In totaal zijn er nog 11 van de 34 gebouwde A340-500 toestellen in gebruik.

- Dit jaar zullen er steeds meer Boeing 777's, 757's, 767's en 747's uitgefaseerd worden.
Aan de Airbus kant veelal A330 en A340 toestellen.

[ Bericht 50% gewijzigd door Iemand91 op 09-01-2016 16:10:30 ]
pi_158932816
Thanks _O_
pi_158933469
Mooie post! ^O^
I was built to be the best, the number one and nothing less!
pi_158933571
Netjes.
Science adjusts its views based on what's observed, faith is the denial of observation so that belief can be preserved.
  vrijdag 8 januari 2016 @ 17:31:34 #6
134533 donroyco
dus niet Donroyco
pi_158933714
Mooi overzicht. _O_

quote:
- 22 november: KLM maakt 3 'Welcome Flights' met haar nieuwe Boeing 787 boven Nederland.
*O*
Op maandag 29 september 2008 11:45 schreef HostiMeister het volgende:
Dat is zeg maar de Nederlandse taal op een vuige keukentafel voorover buigen en hem dan zonder glijmiddel anaal verkrachten. :'(
  vrijdag 8 januari 2016 @ 17:47:08 #7
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_158934067
tl;dr

:P
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
  vrijdag 8 januari 2016 @ 17:57:48 #8
20849 Fred
Beroepschagrijn
pi_158934339
Uitgebreid verhaal ^O^

quote:
11s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 15:26 schreef donroyco het volgende:
Waar is de tussenstop van TUI naar Zanzibar?
Ze stoppen op zowel de heen als terugweg in Hurghada.
Dit is slechts een tankstop van 45 minuten, al met al zit je wel zo'n 12u in het vliegtuig.
So we just called him Fred
  vrijdag 8 januari 2016 @ 18:02:04 #9
20849 Fred
Beroepschagrijn
pi_158934466
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 16:43 schreef Iemand91 het volgende:
- 26 maart: Arke ontvangt haar (voorlopig) laatste 787-8: PH-TFM. Dit is ook de eerste 787 van Arke die met de nieuwe cabine-indeling is ingedeeld waarin geen Star Class meer zit. Uit andere twee 787's zullen uiteindelijk ook de Star Class verwijderd worden; waardoor deze class een zeer kort leven had.
21 april verlaat een Boeing 767-300ER (PH-OYJ) de Arke vloot (welke nu voor de Belgische tak Jetairfly van de TUI-groep vliegt). Hiermee vliegt Arke nu met 5 737-800's, 1 767-300 en 3 787's.
Het valt nog te bezien of dat ooit nog gaat gebeuren. In elk geval tot en met het zomerseizoen vliegen ze nog met Star Class. Ik vermoed dat áls ze al gaan ombouwen dat mogelijk op hetzelfde moment gebeurd als de laatste 767 óók door een 787 wordt vervangen.
So we just called him Fred
  vrijdag 8 januari 2016 @ 18:50:36 #10
134533 donroyco
dus niet Donroyco
pi_158935908
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 17:57 schreef FredvZ het volgende:
Uitgebreid verhaal ^O^

[..]

Ze stoppen op zowel de heen als terugweg in Hurghada.
Dit is slechts een tankstop van 45 minuten, al met al zit je wel zo'n 12u in het vliegtuig.
Dat is geen pretje ;(
Op maandag 29 september 2008 11:45 schreef HostiMeister het volgende:
Dat is zeg maar de Nederlandse taal op een vuige keukentafel voorover buigen en hem dan zonder glijmiddel anaal verkrachten. :'(
pi_158938800
Tof verhaal, ik volg het topic al een tijdje. Ik vind het erg interessant.

Maar nu heb ik een vraag. Ik heb 20 februari met Cathay Pacific van Amsterdam naar Hong Kong gevlogen. Ik ben nu benieuwd in wat voor vliegtuig dat was. Kan ik dat ergens makkelijk terug zoeken want het is al een tijdje geleden. Vluchtnummer was CX270

Ook zou ik 3 dagen later van Hong Kong naar Sydney vliegen(CX 139), Alleen ik werd toen in een vlucht 14 uur? later geplaatst vanwege een overboekte vlucht, kon toen wel business clas vliegen.

Verder vloog ik van Sydney naar Hong Kong op 3 april CX100

En van Hong Kon naar Amsterdam op 3-4 april CX271

Nu is mijn vraag dus of jullie mij kunnen vertellen in wat voor type vliegtuigen ik heb gevlogen of hoe ik dat op kan zoeken?

Ik zag wel al dat de CX 270 de afgelopen tijd een B77W was, maar was dat destijds dan ook zo?
pi_158940545
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 20:21 schreef KolonelBroodje het volgende:
Tof verhaal, ik volg het topic al een tijdje. Ik vind het erg interessant.

Maar nu heb ik een vraag. Ik heb 20 februari met Cathay Pacific van Amsterdam naar Hong Kong gevlogen. Ik ben nu benieuwd in wat voor vliegtuig dat was. Kan ik dat ergens makkelijk terug zoeken want het is al een tijdje geleden. Vluchtnummer was CX270

En van Hong Kon naar Amsterdam op 3-4 april CX271.

Nu is mijn vraag dus of jullie mij kunnen vertellen in wat voor type vliegtuigen ik heb gevlogen of hoe ik dat op kan zoeken?

Ik zag wel al dat de CX 270 de afgelopen tijd een B77W was, maar was dat destijds dan ook zo?
Ik neem aan 2015?

Dan was je heenvlucht naar Hongkong vanuit Amsterdam met B-KQO en van Hong Kong terug naar Amsterdam met B-KQP, beiden Boeing 777-300ER's. De andere twee vluchten zou ik niet weten.
pi_158940578
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 21:14 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Ik neem aan 2015?

Dan was je heenvlucht naar Hongkong vanuit Amsterdam met B-KQO en van Hong Kong terug naar Amsterdam met B-KQP, beiden Boeing 777-300ER's. De andere twee vluchten zou ik niet weten.
Thanks ^O^ Ja inderdaad 2015, hoe kan ik dit zelf opzoeken of wist je dit gewoon?
pi_158941235
quote:
- Oktober: De vierde en laatste Embraer 175 (PH-EXR) van dit jaar wordt aan KLM Cityhopper geleverd.

Ik denk dat dat de EXJ is. De EXR is de laatste van 2017. Daarnaast mis ik de uitfasering van de AOK, gepland in mei. Mooie posting!

[ Bericht 4% gewijzigd door inkjet op 08-01-2016 22:22:35 (Meer info.) ]
--
  vrijdag 8 januari 2016 @ 21:44:22 #15
20849 Fred
Beroepschagrijn
pi_158941746
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 20:21 schreef KolonelBroodje het volgende:
Maar nu heb ik een vraag. Ik heb 20 februari met Cathay Pacific van Amsterdam naar Hong Kong gevlogen. Ik ben nu benieuwd in wat voor vliegtuig dat was. Kan ik dat ergens makkelijk terug zoeken want het is al een tijdje geleden. Vluchtnummer was CX270

Ook zou ik 3 dagen later van Hong Kong naar Sydney vliegen(CX 139), Alleen ik werd toen in een vlucht 14 uur? later geplaatst vanwege een overboekte vlucht, kon toen wel business clas vliegen.

Verder vloog ik van Sydney naar Hong Kong op 3 april CX100

En van Hong Kon naar Amsterdam op 3-4 april CX271
Alle vluchten waren een Boeing 777-300ER.
Vluchten van en naar Amsterdam kan je van de afgelopen 6 jaar terug vinden op http://schiphol.dutchplanespotters.nl

De afgelopen 7 dagen kan je wereldwijd terugvinden op www.flightradar.com

De afgelopen 20 jaar wereldwijd kan je kopen bij www.flightaware.com
So we just called him Fred
pi_158942069
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 21:44 schreef FredvZ het volgende:

[..]

Alle vluchten waren een Boeing 777-300ER.
Vluchten van en naar Amsterdam kan je van de afgelopen 6 jaar terug vinden op http://schiphol.dutchplanespotters.nl

De afgelopen 7 dagen kan je wereldwijd terugvinden op www.flightradar.com

De afgelopen 20 jaar wereldwijd kan je kopen bij www.flightaware.com
Dankjewel!! _O_
pi_158942599
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 13:48 schreef NewHorizon het volgende:

[..]

Bij Emirates wordt door de vliegers meer verdiend dan bij KLM, dat ligt onder andere aan het belastingvrije salaris. Ben met je eens dat de WRR daar een stuk strakker is, maar ook bij KLM wordt daar nu flink op ingeleverd. Overigens is een gevolg van de WRR en voorwaarden bij Emirates een massale leegloop op het ogenblik, dus daar verwacht ik op termijn nog wel veranderingen.

Over de VNV, volgens mij ben jij redelijk op de hoogte van zaken, en dan weet je ook hoeveel honderden miljoenen er door de vliegers de komende jaren wordt ingeleverd zodat de KLM kan investeren.

Dan is het extra zuur dat ME3 een veelvoud van die bedragen gewoon gratis 'in zijn handje' krijgt.

Kan me dus ook niet echt vinden in het beeld dat door sommigen over de VNV wordt geschetst... Hoe kan je een beter product dan je concurrent neerzetten als die eindeloos kunnen investeren met geld dat ze niet zelf hoeven te verdienen?
Persoonlijk ben ik van mening dat piloten < 100.000 euro per jaar zouden moeten verdienen voor het werk wat ze doen. Een deel inleveren van een exorbitant salaris is natuurlijk nog steeds niet echt een nobel iets... Ik snap dat het 'altijd zo geweest is', maar persoonlijk vind ik piloten extreem overbetaald voor het werk wat ze doen. Het is dat ze zo goed georganiseerd zijn als beroepsgroep (o.a. dus in de VNV), dat ze deze eisen kunnen blijven stellen en het historisch zo gegroeid is. Ze zijn een deel van de oorzaak van de problemen en het feit dat de kosten zo hoog zijn voor KLM (hallo pensioenbijdragen voor piloten), niet de nobele redders die 'oh zo goed zijn' door wat in te leveren nu. Zelfde voor het cabinepersoneel, als je de bedragen soms hoort voorbij komen die (senior) pursers verdienen... Dat is 2x zoveel als in de horeca en dan reken ik de rusttijden en het daggeld nog niet eens mee...en maar klagen dat het zo zwaar is... Terwijl de vele eisen en regels omtrent het werk ook een deel van de reden is dat er een hoop flexibiliteit in de operatie mist. En dan heb ik het niet over piloten of crew onveilige hoeveelheden uren achter elkaar laten draaien, maar wel het feit dat men niet volgens een '12 days on, 7 days off' schema wil werken bijvoorbeeld.

Verder zijn de vervoerscijfers, groei en kwaliteit van de ME3 gewoon indrukwekkend, met of zonder de vermeende staatssteun. En het protectionisme en (indirecte) staatssteun viert in Nederland ook hoogtij, want de VNV was er weer als eerste bij om te gaan roepen dat er geen tweede A380 van EK mocht komen... En hetzelfde geldt voor de landingsrechten van de ME3 overal in West-Europa, maar zelf wel lekker historisch geprofiteerd hebben van de open skies ri. de USA om te groeien in de jaren '90. :Z

Verder een erg mooie post om dit topic en jaar te starten, veel moois op de planning zo te zien. ^O^
Jack does it in real time...
  vrijdag 8 januari 2016 @ 22:12:20 #18
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_158942863
Wow... Geweldige docu:

Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_158942995
Morgen weer de A340-600 van Etihad Airways op Schiphol.
Aankomst om 14:20 uur, vertrek om 21:20 uur.
Rest van januari komen ze elke zaterdag met dit toestel.



En PH-BQK vloog vanmorgen naar Kaapstad. Dit was de laatste Boeing 777-200ER van KLM die omgebouwd werd. Vanaf vandaag vliegen alle -200ER's dus rond met de nieuwe business- en economyclass.
Next up; de oudste 8 -300ER's.
pi_158951834
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 22:15 schreef Iemand91 het volgende:
Morgen weer de A340-600 van Etihad Airways op Schiphol.
Aankomst om 14:20 uur, vertrek om 21:20 uur.
Rest van januari komen ze elke zaterdag met dit toestel.

[ afbeelding ]

En PH-BQK vloog vanmorgen naar Kaapstad. Dit was de laatste Boeing 777-200ER van KLM die omgebouwd werd. Vanaf vandaag vliegen alle -200ER's dus rond met de nieuwe business- en economyclass.
Next up; de oudste 8 -300ER's.
De A6-EHJ ook nog eens :o

Science adjusts its views based on what's observed, faith is the denial of observation so that belief can be preserved.
pi_158952130
Zo, de PH-BFH is op de weg terug van zijn C-check. Gaat de BFN nu? die heeft de laatste tijd nogal eens kuren.
--
  zaterdag 9 januari 2016 @ 12:54:25 #22
166093 nattermann
Waereldsjtad Gelaen
pi_158955362
quote:
14s.gif Op zaterdag 9 januari 2016 07:25 schreef Blistering het volgende:

[..]

De A6-EHJ ook nog eens :o

[ afbeelding ]
Jezus wat een lelijke livery :D
Tics van je petten.
pi_158956048
quote:
11s.gif Op zaterdag 9 januari 2016 12:54 schreef nattermann het volgende:

[..]

Jezus wat een lelijke livery :D
Lelijk?? :D
pi_158956337
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 januari 2016 08:41 schreef inkjet het volgende:
Zo, de PH-BFH is op de weg terug van zijn C-check. Gaat de BFN nu? die heeft de laatste tijd nogal eens kuren.
Lijkt me niet, die gaat er over ruim een jaar uit.
pi_158956631
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 januari 2016 13:35 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Lijkt me niet, die gaat er over ruim een jaar uit.
Hmm ja dat is waar. Dan is het afwachten.
--
  zaterdag 9 januari 2016 @ 14:17:47 #26
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_158957619
quote:
11s.gif Op zaterdag 9 januari 2016 12:54 schreef nattermann het volgende:

[..]

Jezus wat een lelijke livery :D
o|O
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
  zaterdag 9 januari 2016 @ 14:20:47 #27
357211 mar456
Is fan van Chloë Grace Moretz
pi_158957713
Iemand91, Wat een overzicht weer _O_ _O_

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Is trouwens ook fan van Taylor Swift
  zaterdag 9 januari 2016 @ 14:39:27 #28
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_158958242
quote:
11s.gif Op zaterdag 9 januari 2016 12:54 schreef nattermann het volgende:

[..]

Jezus wat een lelijke livery :D
Oude livery. De huidige 2016-livery is zelfs nog lelijker (check de 6 in 2016) ;)

pi_158960561
Aww, who's a little plane O+



  zaterdag 9 januari 2016 @ 16:26:10 #30
348984 wiijntje
in vino veritas
pi_158960628
Incident: KLM B772 near Marseille on Jan 8th 2016, weather radar problem

A KLM Boeing 777-200, registration PH-BQH performing flight KL-591 from Amsterdam (Netherlands) to Johannesburg (South Africa), was enroute at FL330 about 35nm north of Marseille (France) when the crew decided to return to Amsterdam due to the failure of the weather radar. The aircraft landed safely back in Amsterdam about 95 minutes later.

A replacement BOieng 777-200 registration PH-BQD departed about 2.5 hours later and reached Johannesburg with a delay of 7 hours.

The airline confirmed the aircraft returned to Amsterdam due to the failure of the weather radar.

http://www.flightradar24.com/data/flights/kl591/#87ada37
pi_158961503
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 januari 2016 14:39 schreef OEM het volgende:

[..]

Oude livery. De huidige 2016-livery is zelfs nog lelijker (check de 6 in 2016) ;)

[ [url=http://cdn-www.airliners.net/aviatio(...)60167.jpg]afbeelding[/url] ]
Ik vind die livery juist tof!
pi_159001851
Gebeurde de laatste tijd wel vaker maar morgen weer; een Delta Boeing 747-400 op Schiphol:

DL134 uit Detroit landt om 08:18 uur. Vertrekt weer als DL135 naar Detroit om 10:40 uur.
De vluchten worden uitgevoerd door N666US:

pi_159008211
F-GITJ hier gistermiddag vertrekkend vanuit Parijs en hiermee de allerlaatste keer dat een Air France 747 vanuit Parijs vertrok. Daaronder vliegend boven Engeland op weg naar Mexico.




Momenteel is vlucht 439 van Air France onderweg vanaf Mexico-Stad terug naar Parijs als vlucht 439.
Verwachte aankomst in Parijs is 13:54 uur.
Hierna is het na ruim 45 jaar het tijdperk van Air France 747's voorgoed voorbij.

Hier vertrek van F-GITJ vanuit Mexico:







Air France was de 6e maatschappij die de 747 bestelde toen het op 16 september 1966 een order plaatste voor 4 747-100 toestellen met Pratt & Whitney JT9D motoren.
Hun eerste toestel (F-BPVA) werd op 20 maart 1970 geleverd en ze waren hiermee de derde maatschappij die het toestel ontving na Pan Am en TWA (beiden in december 1969)
Het toestel landde op 9 april op Aéroport de Paris-Orly en na de nodige installatie van o.a. het interieur volgde op 3 juni 1970 de eerste commerciële vlucht vanuit Parijs naar New York.

In de loop der jaren volgden er nog flinke orders voor de 747; tussen juni 1969 en april 2001 plaatste Air France 30 orders voor nog eens 49 toestellen bestaande uit 12 747-100's, 23 -200's en 14 -400's.
Na fusies en lease meegerekend heeft de maatschappij 73 747's gevlogen/in bezit gehad van bijna elke variant en uitvoering. Het werd het vlaggenschip van de longhaul-vloot.

Zo werd in begin jaren '90 de Franse maatschappij UTA (Union de Transports Aériens) opgenomen door Air France en hiermee werden onder andere ook twee 747-200's overgenomen.
Deze twee toestellen waren eind jaren '80 omgebouwd en kregen onder andere een langer bovendek.
Dit stond bekend als de stretched upper deck (SUD); een conversie die alleen door UTA, KLM en Japan Airlines werden gedaan; 2 voor Japan Airlines en de 10 jongste -200's van KLM.
(Deze werden aangedreven door General Electric motoren i.p.v. de Pratt & Whitney op de oudste 7 -200's).
De 747 in Aviodrome en 2 opgeslagen KLM toestellen in Mojave zijn de enig overgebleven SUD-toestellen.



Op 11 maart 1988 plaatst Air France een order voor nog een 747-200 Combi-toestel, de laatste order voor de 747-200M.
In oktober 2002 nam Air France hun eerste 747-400ERF in dienst; ze waren hiermee de eerste die dit type in gebruik namen:



Op dit moment heeft Air France nog 3 747's in gebruik. F-GITJ voert deze laatste vluchten uit naar Mexico.
Vanaf vandaag worden de vluchten viermaal per week uitgevoerd door de 777-300ER en driemaal de Airbus A380. Vanaf eind maart wordt deze route dagelijks door de A380 gevlogen gedurende het zomerseizoen.

Komende donderdag zal Air France nog tweemaal de 747 de lucht in sturen voor een speciale afscheidsvlucht boven Frankrijk met callsign AF744 en AF747
Om 09:00 en 11:30 uur zal de 747 vanuit Parijs vertrekken met business class lunch en champagne voor iedereen en een inflight commentaar van de vlucht en bekende plekken van Frankrijk en de Franse geschiedenis.
Kosten bedragen ¤220 per persoon voor de gehele cabine.
Na aankomst in Parijs worden de passagiers uitgenodigd om de onderhoudshangars van Air France te bekijken en nog een drankje te nemen bij het toestel.

Op 16 en 17 januari organiseert Air France samen met Musée de l'Air et de l'Espace bij Bourget nog twee gratis events voor een laatste bezoek aan de 747's en worden begeleid door Air France onderhoudspersoneel voor de buitenkant, cabinepersoneel voor de cabine en een piloot in de cockpit.
Mogelijk wordt de daar tentoongestelde 747-100 van Air France ook bij betrokken?

Air France heeft een afspeellijst op Youtube gezet over de 747:

Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden; hier een aantal foto's van de 747's van Air France:

Een van hun eerste 747-100's in juni 1970; de maand van hun eerste vluchten voor Air France:









[ Bericht 0% gewijzigd door Iemand91 op 11-01-2016 14:53:04 ]
pi_159013944
Net een half uurtje geleden geland:


















[ Bericht 3% gewijzigd door Iemand91 op 11-01-2016 22:06:14 ]
pi_159038862


Vanmorgen is om 10:11 uur lokale tijd de laatste lijnvlucht van een Virgin Atlantic Boeing 747 op London Heathrow geland.
Vlucht VS6 - uitgevoerd door G-VBIG "Tinker Belle" kwam exact een uur later binnen na haar zusterschip G-VROC
"Mustang Sally" die vlucht VS10 vanuit New York uitvoerde.

Dit betekent na net geen 25 jaar het einde voor de Virgin Atlantic 747 op Heathrow.
In januari 1991 kreeg de maatschappij toestemming om vanaf Heathrow te opereren; in juli dat jaar beginnen ze vanaf Heathrow met vluchten naar Los Angeles, New York JFK en Tokio.



Virgin Atlantic bezat op dat moment een vloot van 8 Boeing 747's; 7 747-200's en een 747-100.

Momenteel heeft de maatschappij 10 747-400's in de vloot. De genoemde twee toestellen waren samen met een derde (G-VHOT) gestationeerd op Heathrow. Verder opereert de maatschappij ook nog 747's vanaf Gatwick en Manchester met een minder premium-heavy configuratie.
Voor zover ik weet wordt G-VBIG omgebouwd naar deze configuratie en zal worden ingezet vanaf Gatwick.
Helaas lijkt het voor G-VHOT en G-VROC hiermee wel voorbij te zijn, in ieder geval bij Virgin Atlantic.
Die laatste is nog geen 13 jaar oud.

Deze vluchten worden overgenomen door de A330-200, A340-600 en de 787-9.

(oude foto ter illustratie :9 )


[ Bericht 1% gewijzigd door Iemand91 op 12-01-2016 13:24:13 ]
pi_159038893
Trieste dagen voor de 747, toch een waar icoon!
Jack does it in real time...
pi_159039011
Spijtig. Heb alle Virgin 747's gelukkig wel mogen spotten :)
Science adjusts its views based on what's observed, faith is the denial of observation so that belief can be preserved.
pi_159047753
Als het zo doorgaat is KLM over enkele jaren een van de laatsten die met 747's opereert.
--
  dinsdag 12 januari 2016 @ 19:15:18 #39
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_159048133
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 19:01 schreef inkjet het volgende:
Als het zo doorgaat is KLM over enkele jaren een van de laatsten die met 747's opereert.
Zegt veel over de KLM.
pi_159048176
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 19:15 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Zegt veel over de KLM.
Nounou, ze hebben wel Driemliners gekocht hoor!
Science adjusts its views based on what's observed, faith is the denial of observation so that belief can be preserved.
pi_159048183
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 19:01 schreef inkjet het volgende:
Als het zo doorgaat is KLM over enkele jaren een van de laatsten die met 747's opereert.
Net als de pax MD-11 ;)
  dinsdag 12 januari 2016 @ 19:19:32 #42
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_159048270
quote:
10s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 19:16 schreef Blistering het volgende:

[..]

Nounou, ze hebben wel Driemliners gekocht hoor!
Geleased :P
pi_159048407
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 19:01 schreef inkjet het volgende:
Als het zo doorgaat is KLM over enkele jaren een van de laatsten die met 747's opereert.
Ik gok dat BA of Lufthansa de laatste originele operators zal zijn met de 747.
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 19:19 schreef Sunri5e het volgende:
Geleased :P
Niet allemaal. ;)
pi_159049072
quote:
Zegt veel over de KLM.
Ik weet niet zo direct wat. Hooguit dat ze de tering naar de nering zetten. De olieprijs is laag, dat scheelt. Anders waren wellicht al meer 74's vertrokken en minder Airbussen.
--
  dinsdag 12 januari 2016 @ 20:35:31 #45
20849 Fred
Beroepschagrijn
pi_159050893
Denk dat ze bij KLM ook nog met wat sentiment zitten, want ook met een lage oliekoers is het duur om niet gevulde 747's rond te laten vliegen. Blijkbaar heeft KLM dus nog routes genoeg om 747's te vullen.

Ze maken er wel een sport van om zo lang mogelijk met een vliegtuig rond te vliegen. De PH-BUH (747-200) hebben ze bijna 31 jaar in de lucht weten te houden (laatste 3 jaar met een Martinair Cargo livery). Terwijl er tegenwoordig juist meer ingezet wordt op een jonge geleasde toestellen.
So we just called him Fred
pi_159052568
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 19:42 schreef inkjet het volgende:
Ik weet niet zo direct wat. Hooguit dat ze de tering naar de nering zetten. De olieprijs is laag, dat scheelt. Anders waren wellicht al meer 74's vertrokken en minder Airbussen.
De uitfasering is inderdaad vooruitgeschoven; volgens oorspronkelijke plannen zouden er op dit moment al minstens 3 747's uitgefaseerd zijn geweest.
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 20:35 schreef FredvZ het volgende:
Denk dat ze bij KLM ook nog met wat sentiment zitten, want ook met een lage oliekoers is het duur om niet gevulde 747's rond te laten vliegen. Blijkbaar heeft KLM dus nog routes genoeg om 747's te vullen.
De toestellen die in eigendom zijn, zijn afgeschreven en die geleased zijn hebben lage leasekosten.
Daarnaast scheelt de lage olieprijs enorm; er zijn meerdere maatschappijen die nog met toestellen rondvliegen die eigenlijk ook al uitgefaseerd zouden moeten zijn (bijv. zowel Emirates als Etihad vliegen nog met de A340-500 rond) en Singapore wil weer met de ultra-long-haul vluchten naar Los Angeles en New York beginnen.

Zo lang passagiers nog voorin zitten en vracht achterin, dan vliegen die 747 momenteel nog prima bij KLM.
Pas als ze bij grote checks aankomen krijg je een probleem; want die zijn peperduur en dan is het niet meer financieel aantrekkelijk om het toestel te behouden.

Je moet ook niet vergeten dat nieuwe toestellen ook torenhoge lease-kosten/aanschafprijzen/afschrijving hebben.
quote:
Ze maken er wel een sport van om zo lang mogelijk met een vliegtuig rond te vliegen. De PH-BUH (747-200) hebben ze bijna 31 jaar in de lucht weten te houden (laatste 3 jaar met een Martinair Cargo livery). Terwijl er tegenwoordig juist meer ingezet wordt op een jonge geleasde toestellen.
Ruim 31 jaar. ;)

Maar PH-BUH was ook een bijzonder toestel. Heeft zowel de stretched upper deck (SUD) conversie als freighter-conversie ondergaan (samen met PH-BUI de enige 747's die dit ondergingen) en deze twee zijn ook uitzonderlijk lang door wezen ploeteren t.o.v. andere toestellen.
Die twee hadden ten tijde van hun laatste opslag de meest aantal vlieguren ooit van een vliegtuig.
Een record dat enkele huidige 747's van KLM alweer verbroken hebben.
En die records zullen waarschijnlijk blijven staan.
Geen enkel nieuw gebouwd toestel zal meer zoveel uren maken en zo oud worden.
Geen enkele 777/787/A350/A380 zal dit soort cijfers meer halen.

[ Bericht 1% gewijzigd door Iemand91 op 12-01-2016 21:31:21 ]
  Moderator dinsdag 12 januari 2016 @ 21:19:29 #47
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_159052726
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 21:15 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

De uitfasering is inderdaad vooruitgeschoven; volgens oorspronkelijke plannen zouden er op dit moment al minstens 3 747's uitgefaseerd zijn geweest.

[..]

De toestellen die in eigendom zijn, zijn afgeschreven en die geleased zijn hebben lage leasekosten.
Daarnaast scheelt de lage olieprijs enorm; er zijn meerdere maatschappijen die nog met toestellen rondvliegen die eigenlijk ook al uitgefaseerd zouden moeten zijn (bijv. zowel Emirates als Etihad vliegen nog met de A340-500 rond) en Singapore wil weer met de ultra-long-haul vluchten naar Los Angeles en New York beginnen.

Zo lang passagiers nog voorin zitten en vracht achterin, dan vliegen die 747 momenteel nog prima bij KLM.
Je moet niet vergeten dat nieuwe toestellen ook torenhoge lease-kosten/aanschafprijzen/afschrijving hebben.

[..]

Ruim 31 jaar. ;)

Maar PH-BUH was ook een bijzonder toestel. Hebben zowel de stretched upper deck (SUD) conversie als freighter-conversie ondergaan (samen met PH-BUI de enige 747's die dit ondergingen) en deze twee zijn ook uitzonderlijk lang door wezen ploeteren t.o.v. andere toestellen.
Die twee hadden ten tijde van hun laatste opslag de meest aantal vlieguren ooit van een vliegtuig.
Een record dat enkele huidige 747's van KLM alweer verbroken hebben.
En die records zullen waarschijnlijk blijven staan. Geen enkel toestel zal meer zoveel uren maken en zo oud worden.
Geen enkele 777/787/A350/A380 zal dit soort cijfers meer halen.
Leuke feitjes ^O^
Heeft KLM geen 777's in bezit? Waarom zouden die niet zoveel uren kunnen draaien?
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_159053910
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 21:19 schreef derLudolf het volgende:
Leuke feitjes ^O^
Heeft KLM geen 777's in bezit?
Jazeker. Sterker nog; volgende maand komt de 26e 777 naar Amsterdam.
quote:
Waarom zouden die niet zoveel uren kunnen draaien?
De limits of validity (LOV) van de 777 ligt met 160.000 vlieguren 5.000 vlieguren lager dan de 747-400.
Op zich geen groot probleem, want nog geen enkel toestel heeft dit naar mijn weten gehaald.
(Correct me if I'm wrong). Maar het aantal cycles is wel bijna verdubbelt van 35.000 naar 60.000.

LOV is de limiet van het aantal vlieguren/cycles dat een toestel kan hebben dat is geconcludeerd na onderzoek/tests en onderhoudservaringen. Feitelijk is dat het moment waar een toestel gewoon echt op is.
Het kan nog langer door, maar dan heb je steeds meer onderhoud nodig en wat steeds meer kost.

Het toestel kan het dus wel hebben. Maar het is de vraag of de airlines dat willen.
Afgelopen jaar zijn er vrij veel 777's uitgefaseerd (hoewel een groot aantal wel terug zullen keren want een groot deel was van Transaero) en vooral de 777-200 en 777-300's zullen de komende tijd uitgefaseerd worden. (onder andere bij Emirates dit jaar 9 777's uit). De ER-versies zullen daarna komen.

Want de 777-200ER wordt steeds minder aantrekkelijk (een A330-300 kan tegenwoordig veel van wat een 777-200ER kan) en je hebt de A330neo's die er aankomen evenals de 787's en A350's en straks de 777X.

Want hoewel de olieprijs momenteel laag is zal deze onherroepelijk een keer weer stijgen.
En minimale verbeteringen in efficiënte zal steeds sneller vlootvernieuwing betekenen.
Olieprijzen ten tijde van de gloriedagen van de 747 waren een fractie van wat het tegenwoordig is waardoor het toen brandstofverbruik minder belangrijk was. (laat ik uiteraard de oliecrisis hier buiten)
pi_159054335
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 19:23 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Ik gok dat BA of Lufthansa de laatste originele operators zal zijn met de 747.
Ik dacht dat BA ook al plannen had liggen voor 747 uitfasering? ;(
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_159054604
Hmm misschien toch niet nee. http://airwaysnews.com/bl(...)its-boeing-747-400s/

Wel een artikel uit 2013 dat was pessimistischer klinkt maar dat lijkt sowieso meer speculatie.
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
  dinsdag 12 januari 2016 @ 22:24:27 #51
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_159055488
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 21:47 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Jazeker. Sterker nog; volgende maand komt de 26e 777 naar Amsterdam.

[..]

De limits of validity (LOV) van de 777 ligt met 160.000 vlieguren 5.000 vlieguren lager dan de 747-400.
Op zich geen groot probleem, want nog geen enkel toestel heeft dit naar mijn weten gehaald.
(Correct me if I'm wrong). Maar het aantal cycles is wel bijna verdubbelt van 35.000 naar 60.000.

LOV is de limiet van het aantal vlieguren/cycles dat een toestel kan hebben dat is geconcludeerd na onderzoek/tests en onderhoudservaringen. Feitelijk is dat het moment waar een toestel gewoon echt op is.
Het kan nog langer door, maar dan heb je steeds meer onderhoud nodig en wat steeds meer kost.

Het toestel kan het dus wel hebben. Maar het is de vraag of de airlines dat willen.
Afgelopen jaar zijn er vrij veel 777's uitgefaseerd (hoewel een groot aantal wel terug zullen keren want een groot deel was van Transaero) en vooral de 777-200 en 777-300's zullen de komende tijd uitgefaseerd worden. (onder andere bij Emirates dit jaar 9 777's uit). De ER-versies zullen daarna komen.

Want de 777-200ER wordt steeds minder aantrekkelijk (een A330-300 kan tegenwoordig veel van wat een 777-200ER kan) en je hebt de A330neo's die er aankomen evenals de 787's en A350's en straks de 777X.

Want hoewel de olieprijs momenteel laag is zal deze onherroepelijk een keer weer stijgen.
En minimale verbeteringen in efficiënte zal steeds sneller vlootvernieuwing betekenen.
Olieprijzen ten tijde van de gloriedagen van de 747 waren een fractie van wat het tegenwoordig is waardoor het toen brandstofverbruik minder belangrijk was. (laat ik uiteraard de oliecrisis hier buiten)
De olieprijs gaat de aankomende jaren eerder verder dalen dan stijgen...
pi_159055602
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 22:24 schreef Sunri5e het volgende:
De olieprijs gaat de aankomende jaren eerder verder dalen dan stijgen...
Dit zal inderdaad nog een tijd lang aanhouden. (en wat de gewone man in de olie-exporterende landen nu dus ook gaan merken) Maar uiteindelijk zal het onherroepelijk stijgen.
En vlootkeuze doe je niet voor de korte termijn.
  dinsdag 12 januari 2016 @ 22:40:02 #53
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_159056022
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 22:27 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Dit zal inderdaad nog een tijd lang aanhouden. (en wat de gewone man in de olie-exporterende landen nu dus ook gaan merken) Maar uiteindelijk zal het onherroepelijk stijgen.
En vlootkeuze doe je niet voor de korte termijn.
Ik zie geen enkele aanwijzing dat het ooit gaat stijgen. Zelfde verhaal met hypotheekrente. Iedereen zegt dat we veel te laag staan en gaan stijgen. Kijk naar de rest van Europa en je ziet dat onze rente de hoogste is van allemaal. Nee ik zie de olieprijs alleen maar verder dalen.
pi_159056495
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 22:40 schreef Sunri5e het volgende:
Ik zie geen enkele aanwijzing dat het ooit gaat stijgen. Zelfde verhaal met hypotheekrente. Iedereen zegt dat we veel te laag staan en gaan stijgen. Kijk naar de rest van Europa en je ziet dat onze rente de hoogste is van allemaal. Nee ik zie de olieprijs alleen maar verder dalen.
Olievoorraden zullen een keer opraken. Huidige velden raken op, nieuwe zijn moeilijker te winnen.
Saoedi-Arabië is nu flink aan het oppompen om de concurrentie tegen te gaan en begint nu in problemen te komen (obligaties worden uitgegeven, overheidstekort).
Om hun begroting sluitend te houden zo de prijs per vat 3x zo hoog moeten zijn dan die nu is.

Er wordt meer geproduceerd dan men kwijt kan wat de prijs drukt. Het is nu gewoon een uitputtingsstrijd wie dit het langst kan volhouden.
  dinsdag 12 januari 2016 @ 22:56:45 #55
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_159056615
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 22:27 schreef Iemand91 het volgende:
En vlootkeuze doe je niet voor de korte termijn.
Mwah, KLM heeft er een handje van om heel kort met een subvloot te doen. A310, 767, A330, allemaal 12 jaar. Neem aan dat ze over 12 jaar de 787 er ook weer uitknikkeren voor de A330neo ofzo.
  Moderator dinsdag 12 januari 2016 @ 23:14:01 #56
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_159057146
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 22:56 schreef OEM het volgende:

[..]

Mwah, KLM heeft er een handje van om heel kort met een subvloot te doen. A310, 767, A330, allemaal 12 jaar. Neem aan dat ze over 12 jaar de 787 er ook weer uitknikkeren voor de A330neo ofzo.
Ik hoop het. Airbus _O_
Waarom is de a330neo beter als a350 of de 787 volgens jou?
Kranplätze müssen verdichtet sein
  dinsdag 12 januari 2016 @ 23:23:09 #57
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_159057458
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 23:14 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Ik hoop het. Airbus _O_
Waarom is de a330neo beter als a350 of de 787 volgens jou?
Niet volgens mij hoor. Maar het zal tzt de next best thing zijn die op de markt is, vandaar dat ik die noem,

En natuurlijk ook weer geintroduceerd met fancy-pancy-welkomstvluchten terwijl de rest van de wereld er al jaren mee rondvliegt :')
pi_159057691
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 23:23 schreef OEM het volgende:

[..]

Niet volgens mij hoor. Maar het zal tzt de next best thing zijn die op de markt is, vandaar dat ik die noem,

En natuurlijk ook weer geintroduceerd met fancy-pancy-welkomstvluchten terwijl de rest van de wereld er al jaren mee rondvliegt :')
Blijkbaar zijn er genoeg mensen die het leuk vinden én het levert nog wat PR op, dus ik vind die welkomstvlichten helemaal niet zo ' :') '.
  dinsdag 12 januari 2016 @ 23:41:16 #59
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_159058092
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 23:29 schreef NewHorizon het volgende:

[..]

Blijkbaar zijn er genoeg mensen die het leuk vinden én het levert nog wat PR op, dus ik vind die welkomstvlichten helemaal niet zo ' :') '.
Oh, maar ik vind het ook leuk voor de liefhebbers hoor, maar ik vind het qua PR wel een hoog you're-late-at-the-party-gehalte hebben (maar goed, wie ben ik :P)
pi_159058253
PR is tenminste een onderdeel waar KLM boven het gemiddelde uitstijgt.
  woensdag 13 januari 2016 @ 00:00:03 #61
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_159058629
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 23:45 schreef Iemand91 het volgende:
PR is tenminste een onderdeel waar KLM boven het gemiddelde uitstijgt.
Kunnen ze nog altijd een PR-bureau beginnen als de ME3 alles overgenomen heeft 8-)
  woensdag 13 januari 2016 @ 08:28:34 #62
360332 Fiorano
Drive tot the Maxx
pi_159061880
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 22:53 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Olievoorraden zullen een keer opraken. Huidige velden raken op, nieuwe zijn moeilijker te winnen.
Saoedi-Arabië is nu flink aan het oppompen om de concurrentie tegen te gaan en begint nu in problemen te komen (obligaties worden uitgegeven, overheidstekort).
Om hun begroting sluitend te houden zo de prijs per vat 3x zo hoog moeten zijn dan die nu is.

Er wordt meer geproduceerd dan men kwijt kan wat de prijs drukt. Het is nu gewoon een uitputtingsstrijd wie dit het langst kan volhouden.
Las gisteren nog een stukje dat de verwachting is dat olie naar $20 of zelfs $10 gaat...
Regel 1: De Scheidsrechter heeft altijd gelijk
Regel 2: Als de Scheidsrechter geen gelijk heeft, treedt onmiddellijk regel 1 in werking
pi_159062999
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 januari 2016 22:40 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Ik zie geen enkele aanwijzing dat het ooit gaat stijgen. Zelfde verhaal met hypotheekrente. Iedereen zegt dat we veel te laag staan en gaan stijgen. Kijk naar de rest van Europa en je ziet dat onze rente de hoogste is van allemaal.
Helemaal off-topic, maar: vergelijk dan wel de rente die in Nederland overblijft na de HRA met de rest van Europa (waar de HRA bijna nergens nog bestaat): https://nl.wikipedia.org/(...)gen_in_andere_landen
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_159069305
flightradar24 twitterde op woensdag 13-01-2016 om 14:40:55 First aircraft picked up by our receiver in Antarctica https://t.co/oPbNXBH4CvFlight is expected to land 14:05 UTC https://t.co/ki4nZJ5M3x reageer retweet
I was built to be the best, the number one and nothing less!
pi_159070112
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 14:44 schreef biertapper het volgende:
flightradar24 twitterde op woensdag 13-01-2016 om 14:40:55 First aircraft picked up by our receiver in Antarctica https://t.co/oPbNXBH4CvFlight is expected to land 14:05 UTC https://t.co/ki4nZJ5M3x reageer retweet
Leuk!
Het is een 737-700BBJ en hij gaat hierheen: https://goo.gl/maps/cmRDAgKXwCU2 Kan op google maps de airstrip niet zien maar ik denk niet dat ze de 737 op het ijs neerzetten.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_159070250
quote:
De uitfasering is inderdaad vooruitgeschoven; volgens oorspronkelijke plannen zouden er op dit moment al minstens 3 747's uitgefaseerd zijn geweest.
KLM zal voortdurend alle parameters in de gaten houden en zeer regelmatig de planning bijstellen. Als er een 74 op D-check moet zal dat de beslissing om uit te faseren vast beinvloeden en zo zijn er veel meer variabelen waarvan wij het bestaan soms niet eens weten.
--
pi_159070293
Of misschien toch...
flightradar24 twitterde op woensdag 13-01-2016 om 15:15:52 Touchdown on the ice runway at Troll Research Station! https://t.co/1fYPTGYAiZ https://t.co/vY2mCSExmu reageer retweet
En de locatie gevonden, inderdaad midden op het ijs: https://goo.gl/maps/8VR4vTWH3r22
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_159070434
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 15:17 schreef inkjet het volgende:

[..]

KLM zal voortdurend alle parameters in de gaten houden en zeer regelmatig de planning bijstellen. Als er een 74 op D-check moet zal dat de beslissing om uit te faseren vast beinvloeden en zo zijn er veel meer variabelen waarvan wij het bestaan soms niet eens weten.
Kwa aantal gevlogen uren gaan ze wel ongeveer richting het einde.
pi_159071239
Overigens staan alle 22 74's nog als in de vloot zoals die in de Holland Herald van Januari staat. De aantallen 787's en E190's kloppen ook, dus het is niet alsof ze ver achter lopen. Alleen de KZN/O stonden nog meegeteld. Niet vreemd want ik las het blad al op de 30e. De BFO zou over enkele dagen gaan, maar goed dat werd ook opgegeven voor de eerder genoemde Fokkers.
--
pi_159071544
Ik hoor net dat KLM-C twee opties op E175's opgenomen heeft. Het worden er dus 17 in plaats van 15.
--
pi_159071560
quote:
0s.gif Op woensdag 13 januari 2016 16:16 schreef inkjet het volgende:
Ik hoor net dat KLM-C twee opties op E175's opgenomen heeft. Het worden er dus 17 in plaats van 15.
Meer vliegtuigen is altijd mooi nieuws:)
pi_159072530
quote:
Meer vliegtuigen is altijd mooi nieuws:)
Zeker, ik hoop dat KLM-C zo succesvol is dat ze alle opties gaan opnemen
--
pi_159093475
De eerste afscheidsvlucht van de Air France Boeing 747 is onderweg:
http://www.flightradar24.com/AFR744/8883cbc

Vlucht AF744 wordt uitgevoerd door F-GITJ: het toestel wat afgelopen maandag de allerlaatste commerciële vlucht uitvoerde voor Air France.
Op dit moment ondergaat haar zusterschip F-GITE de laatste checks voor de laatste afscheidsvlucht; AF747:

EDIT: nu te volgen: http://www.flightradar24.com/888669a












[ Bericht 4% gewijzigd door Iemand91 op 14-01-2016 13:00:10 ]
pi_159096754
Zonde -O-

Ze hebben haar wel gewassen :+
pi_159101569
Kan het zijn dat de PH-BFC onderweg is naar een c-check? Onderweg als KL9865 boven Turkmenistan.
--
  donderdag 14 januari 2016 @ 17:08:45 #76
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_159101683
quote:
VLM Airlines bevestigt opening basis in Friedrichshafen

ANTWERPEN - VLM Airlines heeft donderdag bevestigd een nieuwe basis te openen in het zuiden van Duitsland. Met ingang van 15 februari stationeert de Belgische regionale maatschappij drie Fokker 50’s in Friedrichshafen. Het nieuws over de binnenlandse routes in Duitsland kwam eind december al naar buiten. Volgens VLM wordt er twee keer per dag gevlogen naar Düsseldorf, Hamburg en Berlijn.

Het vluchtschema is afgestemd op de zakelijke reiziger, aldus VLM. Op zondagavond is er een extra vlucht van Friedrichshafen naar Berlijn en Hamburg. Daarmee hoopt het bedrijf juist tegemoet te komen aan passagiers die een citytrip willen maken.

VLM hoopt dat de aanwezigheid van de drie Fokker 50's op Bodensee Airport bij Friedrichshafen ook leidt tot een beter aanbod op de charter- en ACMI-markt. "Door de locatie dicht aan de Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse grens kunnen we onze toestellen makkelijker positioneren", aldus VLM in een toelichting op de opening van de nieuwe basis.

Düsseldorf en Berlijn zijn nieuw in het netwerk van VLM. Hamburg is al opgenomen in de dienstregeling: VLM vliegt van zowel Rotterdam als Antwerpen naar de Duitse havenstad.

VLM laat weten haar routes 'continu te evalueren' en nieuwe mogelijkheden te bekijken. Dat ook routes buiten België succesvol kunnen zijn, bewijst volgens het bedrijf de verbinding die de maatschappij heeft gelegd tussen het Ierse Waterford en Birmingham en Londen Luton in Engeland.
Kan me niet voorstellen dat het wat wordt. Ik heb een aantal keren de route Friedrichshafen - Dusseldorf gevlogen met InterSky. Op dagen dat er in Friedrichshafen een grote beurs aan de gang was. Maar toen waren keer op keer de Dash 8-300Q vliegtuigen niet meer dan 5 procent bezet. Sterker nog, ik heb een keer gevlogen dat er evenveel bemanning aan boord was als passagiers (3 om 3). Ik kan me niet voorstellen dat VLM deze route rendabel kan maken.
pi_159111138
En het afscheidsfeest.

Beide vluchten worden binnengehaald met een saluut van de brandweer:




Daarna werden ze naar de onderhoudshangar gereden:





De crew van de afscheidsvluchten:




En hierboven is Jacqueline Pajot. Zij was in op 30 september 1968 aanwezig bij de roll-out van de allereerste Boeing 747 in de rol van stewardess voor Air France. (3e van rechts hieronder)



En daar sloeg zij samen met de 25 andere stewardessen (van elke maatschappij die de 747 had besteld 1, waaronder KLM) dan ook de fles champagne stuk op de romp van het toestel:



Haar gehele carrière heeft zij als crew aan boord van de 747 gewerkt.
En nu, bijna 48 jaar later, slaat zij nog een laatste keer een fles stuk op de 747:



Sorry voor de vele foto's, ik probeer er namelijk een verhaallijn in te krijgen en het ligt mij best wel aan het hart. ;(

[ Bericht 1% gewijzigd door Iemand91 op 14-01-2016 23:46:52 ]
  donderdag 14 januari 2016 @ 23:22:23 #78
166093 nattermann
Waereldsjtad Gelaen
pi_159113187
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2016 22:30 schreef Iemand91 het volgende:
Sorry voor de vele foto's, ik probeer er namelijk een verhaallijn in te krijgen en het ligt mij best wel aan het hart. :$

Sorry? Meer meer meer! Hoe meer foto's van de 747, hoe beter _O_

Bovendien zegt een foto meer dan 1000 woorden :)
Tics van je petten.
  vrijdag 15 januari 2016 @ 11:20:50 #79
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_159119799
quote:
Petitie KLM-personeel tegen tweede A380 Emirates

SCHIPHOL - KLM-personeel komt in opstand tegen de beslissing van het kabinet om een tweede dagelijkse Airbus A380 van Emirates toe te staan. Door middel van een online petitie roepen zij collega's op te tekenen en daarmee het kabinet te dwingen dit besluit terug te draaien. Dat meldt RTV NH. Inmiddels hebben ruim duizend mensen de petitite ondertekend.

Emirates gaat vanaf maandag 1 februari twee keer per dag met de Airbus A380, het grootste passagierstoestel ter wereld, tussen Dubai en Schiphol vliegen. Nu vindt één keer per dag een A380-vlucht plaats. Emirates wisselt de Boeing 777-300ER die nu nog op de avondvlucht wordt ingezet in voor de A380 met ruim vijfhonderd stoelen.

Veel critici, waaronder de Nederlandse pilotenvakbond VNV, zijn fel tegen deze uitbreiding. Zij menen dat Emirates en andere Golfcarriers tientallen miljarden aan staatssteun krijgen en daarmee oneerlijke concurrentie veroorzaken.

Een deel van het KLM-personeel is het nu zat en vraagt collega's om een online petitie te tekenen. De initiatiefnemers zeggen dat de uitbreiding van de capaciteit ten koste gaat van banen op Schiphol en bij KLM. Met meer dan 1000 vliegtuigstoelen per dag, verdeeld over twee A380's, vrezen ze dat Emirates Schiphol komt "leegzuigen".

"Overal waar Emirates de capaciteit uitbreidt, zie je dat dit ten koste gaat van de lokale markt: Volgens Lufthansa is sinds 1995 één derde van het marktaandeel tussen Frankfurt en het Verre Oosten aangetast. Recent stopte Austrian Airlines met de route Wenen-Dubai, Delta Air Lines stopt met vliegen tussen Atlanta en Dubai", melden de initiatiefnemers.
:')
pi_159119893
Huilies :')
Science adjusts its views based on what's observed, faith is the denial of observation so that belief can be preserved.
  vrijdag 15 januari 2016 @ 11:34:55 #81
156145 Lucifer_Doosje
Licht ontvlambaar
pi_159120130
Nou ja, ik heb ook liever geen 2e 380. Maar dat is meer omdat het gewoon een spuuglelijk gedrocht is ;)
Op zaterdag 26 juli 2008 11:43 schreef Kali-Mist1 het volgende:
lucifer FTW!!!!
pi_159120616
Is er ook ergens een petitie waar we kunnen tekenen dat Emirates en andere met zoveel kisten als ze willen welkom zijn, vooral als de klm er nog meer door gaat janken? :p
pi_159121254
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 januari 2016 11:59 schreef tripel7 het volgende:
Is er ook ergens een petitie waar we kunnen tekenen dat Emirates en andere met zoveel kisten als ze willen welkom zijn, vooral als de klm er nog meer door gaat janken? :p
Achja, dit soort petities worden vaak aangemaakt door lager personeel of hun vakbonden. Mensen die vrezen voor hun werk, hypotheek, etc. Dan is dat 'gejank' opzich nog wel voor te stellen toch?


Niet dat zo een petitie ook maar enige zoden aan de dijk zal zetten overigens :')
pi_159121729
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 januari 2016 11:59 schreef tripel7 het volgende:
Is er ook ergens een petitie waar we kunnen tekenen dat Emirates en andere met zoveel kisten als ze willen welkom zijn, vooral als de klm er nog meer door gaat janken? :p
Nou liever niet. Er zijn niet voor niets internationale verdragen voor gemaakt.

Maar dit alles schreeuwt wel eens om een groots, internationaal onderzoek dat het hele probleem van alle kanten onderzoekt en belicht. Dat modder smijten naar beide kanten schiet niemand wat mee op.
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 januari 2016 12:32 schreef NewHorizon het volgende:
Achja, dit soort petities worden vaak aangemaakt door lager personeel of hun vakbonden. Mensen die vrezen voor hun werk, hypotheek, etc. Dan is dat 'gejank' opzich nog wel voor te stellen toch?
En dit.

Je kunt het wel janken noemen maar hetzelfde kan gelden voor jouw baan/sector en dan ben jij ook niet blij.
En er zullen genoeg mensen tussen zitten die wel degelijk vrezen voor hun baan.

Ik ga dan een beetje offtopic maar dit zullen we in de toekomst in elke sector zien dat steeds meer mensen niet meer nodig zijn in het arbeidsproces.

Nou zal die 157 stoelen extra per dag elke kant op nou ook niet direct zoveel banen kosten.

[ Bericht 20% gewijzigd door Iemand91 op 15-01-2016 13:01:47 ]
pi_159121763
Kunnen ze lekker aan de bak bij Emirates, en uiteraard dan zonder behoud van senioriteit zoals destijds met het Martinair personeel gebeurt is. ;)
pi_159121798
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 januari 2016 12:56 schreef tripel7 het volgende:
Kunnen ze lekker aan de bak bij Emirates, en uiteraard dan zonder behoud van senioriteit zoals destijds met het Martinair personeel gebeurt is. ;)
Daar is wel genoeg werk, gezien de uitstroom van ervaren personeel op het moment ;)
  vrijdag 15 januari 2016 @ 19:23:14 #87
6941 APK
Factual, I think.
pi_159129730
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 januari 2016 12:58 schreef NewHorizon het volgende:

Daar is wel genoeg werk, gezien de uitstroom van ervaren personeel op het moment ;)
Vanwaar eigenlijk die uitstroom?
Who the fuck can sleep with all this shit going on?
pi_159129996
quote:
11s.gif Op vrijdag 15 januari 2016 19:23 schreef APK het volgende:

[..]

Vanwaar eigenlijk die uitstroom?
Voorwaarden zijn elders beter. Niet zozeer qua salaris (door het belastingvrije klimaat is dat goed te doen daar), maar vooral vanwege de werkschema's en de algehele werkgever/werknemer-relatie.
  vrijdag 15 januari 2016 @ 20:01:25 #89
6941 APK
Factual, I think.
pi_159130696
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 januari 2016 19:35 schreef NewHorizon het volgende:

[..]

Voorwaarden zijn elders beter. Niet zozeer qua salaris (door het belastingvrije klimaat is dat goed te doen daar), maar vooral vanwege de werkschema's en de algehele werkgever/werknemer-relatie.
Ah, dank voor de opheldering ~:)
Toiletten op Schiphol zijn ook beter dan die schotjes op Dubai :+
Who the fuck can sleep with all this shit going on?
  vrijdag 15 januari 2016 @ 22:54:01 #90
20849 Fred
Beroepschagrijn
pi_159136556
Overigens kan KLM zich beter zorgen maken over de prijzen die de westerse concurenten rekenen voor een een retourtje naar Dubai. Onderstaand de prijzen voor een retourtje om een weekje naar Dubai te gaan. Ergens vind ik het ook wel bizar dat zusterbedrijf AF klanten probeert weg te lokken met een prijs die lager ligt dan een retourtje met KLM.

TUI vliegt ook naar Dubai, voor ca 260 euro p.p. voor een retour leveren ze af op DWC.
Onderstaand is van AMS naar DXB:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
UIA
¤ 232.22       (1x overstappen)
Aeroflot
¤ 283.42       (1x overstappen)
Swiss
¤ 307.10       (1x overstappen)
Lufthansa
¤ 345.03       (1x overstappen)
Turkish Airlines
¤ 356.42       (1x overstappen)
British Airways
¤ 373.16       (1x overstappen)
Air France
¤ 375.78       (1x overstappen)
KLM
¤ 423.42
¤ 394.87       (1x overstappen)
Egyptair
¤ 408.52       (1x overstappen)
Emirates
¤ 421.42
¤ 1033.80      (1x overstappen)
Pegasus
¤ 423.05       (1x overstappen)
Oman Air
¤ 460.06       (1x overstappen)
Qatar Airways
¤ 509.76       (1x overstappen)
Cathay Pacific Airways
¤ 1103.10      (1x overstappen)
TAP Portugal
¤ 1980.56      (1x overstappen)
Saudi Arabian Airlines
¤ 2609.44      (1x overstappen)
So we just called him Fred
  zaterdag 16 januari 2016 @ 04:27:07 #91
267333 buzz1291
Never a dull moment
pi_159142778
Tarieven van Emirates ex AMS met een doorverbinding naar SIN, KUL of BKK zijn echt niet zo geweldig bij een overstaptijd van < 3,5 uur (is nooit meer dan 1,5 uur effectief wachten). Naar DXB via Moskou voor een schijntje, je moet het maar willen. _O-

En wanneer je naar de tarieven hierboven kijkt scheelt het helemaal niets bij een directe vlucht naar DXB. Ik snap het gehuil van die KL(e)Mmers dan ook niet. KLM biedt in Duitsland, Scandinavie en UK toch ook dezelfde, onwaarschijnlijke goedkope tarieven aan met overstap op Schiphol.
2015: BUD - SAW - AUH - BKK - CNX - UTH - SIN - KUL - SGN - DAD - HUI - HAN - HKG . . . . . .
pi_159144529
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 januari 2016 22:54 schreef FredvZ het volgende:
Overigens kan KLM zich beter zorgen maken over de prijzen die de westerse concurenten rekenen voor een een retourtje naar Dubai. Onderstaand de prijzen voor een retourtje om een weekje naar Dubai te gaan. Ergens vind ik het ook wel bizar dat zusterbedrijf AF klanten probeert weg te lokken met een prijs die lager ligt dan een retourtje met KLM.

TUI vliegt ook naar Dubai, voor ca 260 euro p.p. voor een retour leveren ze af op DWC.
Onderstaand is van AMS naar DXB:
[ code verwijderd ]

Dit zegt in principe helemaal niks. Ticketprijzen zijn niet zo simpel te vergelijken. Wie weet is de stoelbezetting op dat moment een stuk lager bij AF dan bij KLM, dan is het logisch dat ze zakken in prijs. :)
pi_159145015
Availability staat er niet bij nee. :P

In de jaren '80 matchte AA al elk goedkoopste tarief in de markt, al was dat natuurlijk alleen met een paar stoelen in een bepaalde bookingclass. Een O&D eruit halen op een willekeurige dag en concluderen dat een maatschappij 'duur' is dus ook niet terecht.
Jack does it in real time...
pi_159145385
Vandaag komt Etihad Airways weer met de A340-600.
Deze keer met A6-EHH; op moment van posten vliegt ze boven Roemenië.
Verwachte aankomst is om 14:04 uur. Vertrek om 21:20 uur.



EDIT: KLM's PH-BFO is een half uur geleden geland vanuit New York. Ik vraag me af of dit haar laatste vlucht was voor KLM want ze staat momenteel niet ingepland voor vandaag of morgen.
Haar uitfasering staat namelijk gepland voor maandag...



[ Bericht 6% gewijzigd door Iemand91 op 16-01-2016 12:01:18 ]
pi_159145453
De A340 is wel een van je favoriete toestellen of niet? Al eens mee gevlogen?

Ik zelf nog nooit, misschien maar eens proberen de komende tijd. :P
Jack does it in real time...
pi_159145547
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 januari 2016 11:48 schreef DeeBee het volgende:
De A340 is wel een van je favoriete toestellen of niet? Al eens mee gevlogen?
Vooral de -500 en -600 zijn prachtige toestellen inderdaad.
Ik noem het alleen omdat een A340 dat geen -300 is, een bijzonderheid is op Schiphol.
Voor deze reeks van vluchten van Etihad is de A340-600 slechts een paar keer op Schiphol geweest, dus ik noem het maar even voor de liefhebbers/spotters. ;)

En nee, niet mee gevlogen.
pi_159146994
quote:
EDIT: KLM's PH-BFO is een half uur geleden geland vanuit New York. Ik vraag me af of dit haar laatste vlucht was voor KLM want ze staat momenteel niet ingepland voor vandaag of morgen.
Haar uitfasering staat namelijk gepland voor maandag...

BFO is net vertrokken als KL9865. Ik ben benieuwd. De BFC is van de week naar CGN vertrokken voor een c-check, die zou in een eerdere planning worden uitgefaseerd.
--
pi_159147166
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 januari 2016 13:09 schreef inkjet het volgende:
BFO is net vertrokken als KL9865. Ik ben benieuwd. De BFC is van de week naar CGN vertrokken voor een c-check, die zou in een eerdere planning worden uitgefaseerd.
Je bedoelt CGK. ;)

Waarschijnlijk -BFO dus ook die kant op voor een grote onderhoudsbeurt. Vraag me af waarom.
Naar mijn weten stond -BFO ingepland om ook naar Spanje te gaan om daar opgeslagen te worden.
pi_159147453
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 januari 2016 13:20 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Je bedoelt CGK. ;)

Waarschijnlijk -BFO dus ook die kant op voor een grote onderhoudsbeurt. Vraag me af waarom.
Naar mijn weten stond -BFO ingepland om ook naar Spanje te gaan om daar opgeslagen te worden.
Inderdaad, CGK! Hij vliegt nu bij Leipzig, dat maakt Spanje als bestemming onwaarschijnlijk.
--
  Moderator zaterdag 16 januari 2016 @ 13:36:26 #100
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_159147497
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 januari 2016 13:09 schreef inkjet het volgende:

[..]

BFO is net vertrokken als KL9865. Ik ben benieuwd. De BFC is van de week naar CGN vertrokken voor een c-check, die zou in een eerdere planning worden uitgefaseerd.
Vraagje :@
kunnen we misschien hier net als in het treinen topic de regel 'normaal praten' (geen afkortingen van stations, geen treinnummers en type trein ipv het nummer van het treinstel) invoeren? Ipv KLxxx zeggen de vlucht van x uur y van Schiphol naar Rome.
En ipv BFO schrijven B744

Ik vind het donders interessant hier en lees eigenlijk alles wel, ook al post ik niet heel veel. Maar ik denk dat het voor 'outsiders' / iemand die niet alle registraties uit zijn hoofd kent een stuk prettiger leest
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_159147561
Is al bekend geworden wanneer de twee extra E175+ worden geleverd aan KLM-C? Het valt op dat de geplande uitfasering van de Fokkers voor 2016 harder gaat dan de levering van de nieuwe toestellen. Dat kan betekenen dat er in totaal 8 Fokkers zijn of worden uitgefaseerd en 6 Embraers bij zouden komen, inclusief de twee al geleverde exemplaren.
--
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')