Je zou met jouw meeste uitspraken niet bepaald de handen op elkaar krijgen binnen D66.quote:Op dinsdag 24 mei 2016 11:56 schreef laforest het volgende:
[..]
Ik ben toch voor D66. Die moeten samen met de VVD een regering vormen. D66 krijgt onderwijs en culturele zaken, VVD economische zaken, etc.
Is het uitsluitend sociale mobiliteit wanneer een hbo'er met een schakeljaar en een master WO'er kan worden?quote:Op maandag 23 mei 2016 10:51 schreef D1990 het volgende:
[..]
Flink werken, tijdens of na de studie? Want neem aan dat je dan geen vrije tijd meer overhield als je moet studeren en werken?
En wat vind jij er dan van, van het gebrek aan sociale mobiliteit?
Ja. Apartheid is een heel natuurlijk verschijnsel.quote:Op dinsdag 24 mei 2016 11:52 schreef laforest het volgende:
[..]
Je kunt mensen van stand niet dwingen om zich aan te passen aan een lager niveau (of dwingen met mensen te socialiseren).De oplossing is dus gewoon met je eigen mensen omgaan en dus is klassensegregatie een natuurlijk verschijnsel.
Apartheid is een vorm van raciale klassen en daar heb ik niets mee van doen. Altijd extremen zoeken is een zwakte in jouw argument; een beetje regen is bij jou meteen een tsunami. Overdrijven dus.quote:Op woensdag 25 mei 2016 08:44 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Ja. Apartheid is een heel natuurlijk verschijnsel.
Een standensamenleving naar Engels of 19e eeuws model is helemaal geen "natuurstaat".quote:Op woensdag 25 mei 2016 10:11 schreef laforest het volgende:
[..]
Apartheid is een vorm van raciale klassen en daar heb ik niets mee van doen. Altijd extremen zoeken is een zwakte in jouw argument; een beetje regen is bij jou meteen een tsunami. Overdrijven dus.
Aldus Klopkoek.quote:Op woensdag 25 mei 2016 10:13 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Een standensamenleving naar Engels of 19e eeuws model is helemaal geen "natuurstaat".
Neen. Niet aldus mij.quote:
Jijzelf beweerde onlangs dat geen enkele samenleving ooit Plato's model heeft gehanteerd.quote:Een Platonische aristocratie wel iig.
"One man was to do one job, the job he was naturally most suited for...justice consists in minding your own business and not interfering with other people." 433a-b
Je komt niet met bewijzen dus gewoon volgens Klopkoek.quote:Op woensdag 25 mei 2016 10:27 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Neen. Niet aldus mij.
[..]
Jijzelf beweerde onlangs dat geen enkele samenleving ooit Plato's model heeft gehanteerd.
Het bewijs dat niet elke succesvolle maatschappij als de Engelse standensamenleving in elkaar steekt?quote:Op woensdag 25 mei 2016 10:32 schreef laforest het volgende:
[..]
Je komt niet met bewijzen dus gewoon volgens Klopkoek.
Klopt, wel er dicht tegenaan, maar nooir volledig. Tja, kennelijk willen maar weinig mensen een rechtvaardig leven.
http://www.vox.com/2016/5/23/11704246/wealth-inequality-cartoonquote:
De taal alleen al is gruwelijk misleidend. "Made by"... alsof zij verantwoordelijk zijn voor het feit dat dat deel van het geld wordt verkregen.quote:
Je bent voor een kastenstelsel?quote:Op woensdag 25 mei 2016 10:22 schreef laforest het volgende:
[..]
Aldus Klopkoek.![]()
Een Platonische aristocratie wel iig.
"One man was to do one job, the job he was naturally most suited for...justice consists in minding your own business and not interfering with other people." 433a-b
Ik ben voor een Platonische aristocratie.quote:
Dat is een kastenstelsel.quote:Op vrijdag 27 mei 2016 01:25 schreef laforest het volgende:
[..]
Ik ben voor een Platonische aristocratie.
In Plato's systeem kan men toch omhoog en omlaag, dus niet hetzelfde als het Indiase systeem. Oh en Karl Popper schreef waardeloze lectuur over Plato (maar zijn werk over de filosofie der wetenschap is wél waardevol).quote:Op vrijdag 27 mei 2016 03:25 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Dat is een kastenstelsel.
De bevolking valt uiteen in drie kasten, die iedere hun eigen rol hebben, vergelijkbaar met het Indiase kastenstelsel met 4 kasten. Een ieder wordt geboren in zijn eigen kaste. De filosofen vormen de hoogte kaste (vergelijkbaar met de brahmanen). Karl Popper vond het niks (Free society and it's enemies).
Dit soort samenlevingsmodellen, met vaste rollen voor de leden van kasten, is typisch voor de oudheid. Denk ook aan de Bhagavad Gita, waarin wordt gesteld dat men niet anders te doen heeft dan zijn geeigende rol zo goed mogelijk te spelen. Die rol behoort tot de natuurlijke orde en je wordt daarin geboren. Arjuna is een krijger die op het slagveld van Kurukshetra tegenover zijn familie en vrienden komt te staan. Hij vraagt zich af wat de zin is van deze strijd. Krishna (een god) vertelt hem: niet lullen maar poetsen.
Mensen worden gemaand in hun rol te blijven die ze met hun geboorte hebben meegekregen. Dit is een typische elite ideologie die dient om de hierarchie te rechtvaardigen.
Kinderen die omhoog of omlaag gaan (bij hoge uitzondering) maken een migratie door in eigen land van de ene naar de andere subcultuur. Kinderen van lagere komaf zullen hun achtergrond moeten verloochenen. Toch wordt de samenleving nooit welgeordend, alleen de elite wordt arrogant. De elite heeft geen goede trackrecord als het gaat om het geloof in de eigen superioriteit. Plato's model is een kastenstelsel met een heersende elite, een militaire kaste, de gewone vrije stadsgenoten en de slaven (de kastelozen).quote:Op vrijdag 27 mei 2016 10:20 schreef laforest het volgende:
[..]
In Plato's systeem kan men toch omhoog en omlaag, dus niet hetzelfde als het Indiase systeem. Oh en Karl Popper schreef waardeloze lectuur over Plato (maar zijn werk over de filosofie der wetenschap is wél waardevol).
Plato was daarvan bewust en schreef ook dat een aristocratie corrupt kan worden en een timocratie wordt. Daarom is het belangrijk dat de elite ook maar tijdelijk elite is en meestal gewoon strijder of student. Heersen is slechts een noodzakelijk kwaad en de elite mag geen persoonlijke eigendommen of geld bezitten.quote:Op vrijdag 27 mei 2016 11:18 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Kinderen die omhoog of omlaag gaan (bij hoge uitzondering) maken een migratie door in eigen land van de ene naar de andere subcultuur. Kinderen van lagere komaf zullen hun achtergrond moeten verloochenen. Toch wordt de samenleving nooit welgeordend, alleen de elite wordt arrogant. De elite heeft geen goede trackrecord als het gaat om het geloof in de eigen superioriteit. Plato's model is een kastenstelsel met een heersende elite, een militaire kaste, de gewone vrije stadsgenoten en de slaven (de kastelozen).
Zie jij dat werken? De rest bezit wel privé geld en eigendommen. De militaire macht ligt bij de kaste van militairen. De elite is niet uitvoerend bezig, want dat doet het gewone volk. Alle macht ligt dus buiten de elite. Hoe handhaven zij zich? Dat kan alleen door een aanzienlijk collectief bezit van de elite. De elite leeft communitair, beschikt als collectief over enorme middelen, en moet op basis daarvan de rest in het gareel houden. De rest is buitengesloten van inzicht in wat deze elite doet, want dat is niet hun rol, en moet zich laten leiden.quote:Op vrijdag 27 mei 2016 12:46 schreef laforest het volgende:
[..]
Plato was daarvan bewust en schreef ook dat een aristocratie corrupt kan worden en een timocratie wordt. Daarom is het belangrijk dat de elite ook maar tijdelijk elite is en meestal gewoon strijder of student. Heersen is slechts een noodzakelijk kwaad en de elite mag geen persoonlijke eigendommen of geld bezitten.
Daar kun je gelijk in hebben. Plato, via Socrates, blijft er op hameren dat die corruptie BIJNA onvermijdelijk is. Het enige wat je kunt doen is strikt alle regels volgen, geen fouten, geen uitzonderingen, etc. Precies de rotatie van de elite volgen, opvoedingen buiten het gezin, strikte discipline, training, educatie, geen eigendommen voor de elitie, etc. De enige reden waarom de aristocratie in een timocratie degenereerd is omdat de leiders nooit filosofen zijn die 50 jaar trainen en studeren om een paar jaar te regeren en dan naar het eiland van de gezegenden gaan om daar hun laatste jaren aan filosofie te wijden.quote:Op vrijdag 27 mei 2016 13:23 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Zie jij dat werken? De rest bezit wel privé geld en eigendommen. De militaire macht ligt bij de kaste van militairen. De elite is niet uitvoerend bezig, want dat doet het gewone volk. Alle macht ligt dus buiten de elite. Hoe handhaven zij zich? Dat kan alleen door een aanzienlijk collectief bezit van de elite. De elite leeft communitair, beschikt als collectief over enorme middelen, en moet op basis daarvan de rest in het gareel houden. De rest is buitengesloten van het inzicht in wat deze elite doet, want dat is niet hun rol, en moet zich laten leiden.
De samenleving functioneert al min of meer op deze wijze. De politiek / overheid is de elite. Rijk word je niet in overheidsdienst. De overheid beschikt over aanzienlijke middelen. Maar toch accumuleert er meer en meer het geld in het bedrijfsleven. Vervolgens corrumpeert het bedrijfsleven de politiek (ze zien overheid als de vijand, zie posters op dit subforum).
Ik denk dat een corruptie van de aristocratie onvermijdelijk is.
Alleen deed Plato dat al meer dan 2000 jaar geleden en heeft kennelijk nog niemand er van geleerd.quote:Op vrijdag 27 mei 2016 18:00 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Die vaststelling hadden we toch al lang gedaan? De macht zoveel mogelijk verdelen en op tijd wisselen is de enige manier om corruptie bij de elite en machtsmisbruik te voorkomen. Met respect voor Plato, dat kunnen we ook zelf wel bedenken.
Het is ook al lang bekend dat mensen op het vlak van beschaving weigeren om te leren van de fouten die eerdere generaties maakten. Dit zie je ook steeds weer terug bij de keuzes die politici maken: steeds de fouten van voorgaande generaties herhalende. Bij technologie, wetenschap en wiskunde bouwen mensen netjes voort op wat vorige generaties deden omdat het exact is (zo objectief als dat mogelijk is, zelfs al werk je ook dan vaak met modellen), op het sociale en emotionele vlak is de mens echter niet meer ontwikkeld dan in de tijd waarin Plato leefde. Hoe kan je dat veranderen? Enkel door generaties lang hoog in te zetten op het ontwikkelen van zo'n beschaafd mogelijke mensen?quote:Op vrijdag 27 mei 2016 21:01 schreef laforest het volgende:
[..]
Alleen deed Plato dat al meer dan 2000 jaar geleden en heeft kennelijk nog niemand er van geleerd.
quote:Ik ben een God in 't diepst van mijn gedachten,
En zit in 't binnenst van mijn ziel ten troon
Willem Kloos
D66 is het Nederlandse equivalent van de Clinton-vleugel van de Amerikaanse Democratische Partij, echte opportunistische leugenaars, als er een partij is die niet opkomt voor het onderwijs zijn zij het wel.quote:Op dinsdag 24 mei 2016 11:56 schreef laforest het volgende:
[..]
Ik ben toch voor D66. Die moeten samen met de VVD een regering vormen. D66 krijgt onderwijs en culturele zaken, VVD economische zaken, etc.
Goed dat de meritocratie steeds vaker openlijk ter discussie staat.quote:Op donderdag 9 juni 2016 14:07 schreef Klopkoek het volgende:
http://www.bnr.nl/incomin(...)-klassenmaatschappij
Droom van Plato gaat uitkomen!
quote:Op donderdag 9 juni 2016 14:07 schreef Klopkoek het volgende:
http://www.bnr.nl/incomin(...)-klassenmaatschappij
Droom van Plato gaat uitkomen!
Het is dus vooral aan de ouders om er wat aan te doen.quote:Er zijn verschillende manieren om ongelijkheid te bestrijden. 'Het is belangrijk om in te zien welke kinderen al vroeg een achterstand oplopen, bijvoorbeeld omdat ze minder worden voorgelezen of minder in aanraking komen met cultuur.'
Meritocratie is meer een propagandainstrument dan de werkelijkheid...quote:Op donderdag 9 juni 2016 16:19 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Goed dat de meritocratie steeds vaker openlijk ter discussie staat.
Sowieso snap ik niet dat mensen zo overtuigd zijn van de meritocratie.
Iedereen kan zien dat beloningen puur op basis van verdiensten niet persé de meest eerlijke uitkomsten oplevert. Hoe definieer je verdiensten, en daarnaast start iedereen met andere uitgangspunten. Nog altijd zijn je kansen sterk bepaald door je gezondheid en door opvoeding en milieu waarin je opgroeit.
Het is moeilijk van daaruit tot de - gevoelsmatig - meest eerlijke uitkomsten te komen. Maar de meritocratie heeft onvoldoende waardering voor de achterstandspositie waaruit vele mensen hun leven beginnen en het verschil aan kansen dat daarmee gemoeid gaat.
Het gaat mij overigens niet persé om gelijke uitkomsten, want dat is een utopie. Maar een andere visie op verdiensten (want gezondheid, intelligentie en talent zijn voor 90% geen eigen verdiensten) en meer begrip voor degenen die minder goed weten mee te komen in de samenleving vanuit het besef dat de maatschappelijke posities grotendeels op geluk en op inzet en erfenissen uit het verleden zijn gebaseerd zou de samenleving veel prettiger maken.
Het idee van een meritocratie is als olie op het vuur. Zodra de samenleving toewerkt naar een invulling van dit begrip, begint het machtsspel dat het perverteert. Je streeft naar een meritocratie, maar je krijgt hem nooit.quote:Op donderdag 9 juni 2016 16:19 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Goed dat de meritocratie steeds vaker openlijk ter discussie staat.
Gaat lastig wanneer ze beiden moeten werken. Aldus de conservatieve moraalriddersquote:Op donderdag 9 juni 2016 16:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
[..]
Het is dus vooral aan de ouders om er wat aan te doen.
Ook de overheid.quote:Op donderdag 9 juni 2016 16:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
[..]
Het is dus vooral aan de ouders om er wat aan te doen.
Tja, kan me niet voorstellen dat mama en papa Tokkie om de tafel gaan zitten met de kinderen om te gaan studeren of ze uit te leggen wat het nut van een opleiding is.quote:Op donderdag 9 juni 2016 16:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
[..]
Het is dus vooral aan de ouders om er wat aan te doen.
Tijden veranderen gelukkig.quote:Op donderdag 9 juni 2016 20:59 schreef Klopkoek het volgende:
Vroeger was je een pauper als je niet rookte... de ironie.
Tijden veranderen, het dedain blijft hetzelfdequote:
Liever ten aanzien van ongezonde hobbies, dan ten aanzien van gezond leven.quote:Op donderdag 9 juni 2016 22:19 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Tijden veranderen, het dedain blijft hetzelfde
Waarom de overheid? Waar is de arbeidersbeweging gebleven?quote:Op donderdag 9 juni 2016 19:27 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Ook de overheid.
Voorwaarden scheppen in plaats van straffen en vernederen.
En niet enerzijds roepen (dmv belastingstelsel) dat beide ouders moeten werken, en anderzijds een enorme verantwoordelijkheid voor de opvoeding neerleggen.
En dit is een groep die geen bijlessen e.d. kunnen betalen
Lekker he, zo in je slachtofferrol zitten te draaien als een varken in poepquote:Op donderdag 9 juni 2016 22:19 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Tijden veranderen, het dedain blijft hetzelfde
Dat kan, maar dan moet je ook niet jammeren zoals klopkoek dat doet.quote:Op donderdag 9 juni 2016 20:00 schreef laforest het volgende:
[..]
Tja, kan me niet voorstellen dat mama en papa Tokkie om de tafel gaan zitten met de kinderen om te gaan studeren of ze uit te leggen wat het nut van een opleiding is.
Denk eerder dat soort lieden liever de kinderen op de bank laten zitten en dan leren een peuk te draaien, eerste biertje te laten drinken, en samen 'gezellig' TV te kijken.
Nee, jij doet aan klassiek blaming the victim.quote:Op donderdag 9 juni 2016 22:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Lekker he, zo in je slachtofferrol zitten te draaien als een varken in poep
Precies.quote:Op donderdag 9 juni 2016 22:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat kan, maar dan moet je ook niet jammeren zoals klopkoek dat doet.
Blaming the victim.quote:
Nee, dit is geen victim blaiming, de slachtoffers zijn de kinderen, zij zijn het slachtoffer van hun ouders, die ouders hebben een verantwoording die ze niet nemen.quote:Op donderdag 9 juni 2016 23:06 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Nee, jij doet aan klassiek blaming the victim.
Het is niet hun schuld dat er een tweedeling ontstaat
Jij trekt het gelijk in het extreme.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 09:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, dit is geen victim blaiming, de slachtoffers zijn de kinderen, zij zijn het slachtoffer van hun ouders, die ouders hebben een verantwoording die ze niet nemen.
Het is duidelijk niet de verantwoording van de overheid kinderen op te voeden. Jij wil dat bij de staat beleggen zodat dit soort ouders nog minder hun verantwoording zullen nemen en de zaak alleen maar erger wordt.
Wil jij dat je kinderen verder komen in deze wereld zul je wat moeten ondernemen. Heb je geen interesse in je kinderen moet je ook niet jammeren.
Jij zwelgt in een plaatsvervangende slachtofferrol.
Laten we dan maar stoppen met veel te hard rijden als hobby. Scheelt een boel ongelukken en gehandicapten.quote:Op donderdag 9 juni 2016 22:19 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Liever ten aanzien van ongezonde hobbies, dan ten aanzien van gezond leven.
We hebben het over kinderen, bij de les blijven klopkoek, niet over wat anders beginnen.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 09:42 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Jij trekt het gelijk in het extreme.
Voorbeeld:
In Zweden zat ooit 80% van de 'paupers' aan de drank. En omdat toentertijd 90% van de bevolking ook daadwerkelijk 'pauper' was, belemmerde dat behoorlijk het ontplooingspotentieel.
Het was de staat en de geheelonthoudersbeweging die daar wat aan deed, in plaats van het telkens weer bij de ouders neer te leggen.
Daarbij: de hedendaagse tabakslobby is veel te gewiekst en misleidend. Ironisch genoeg speelt daar mee dat ze de betere toegang van de hogere middenklasse tot de Amerikaanse politiek dondersgoed beseffen (en hoe dat mogelijk hun business goed kan beschadigen). Denk daar maar over na.
Sneu maar waar. Misschien dat het populaire thema 'participatiemaatschappij' daar nog wat verandering in gaat brengen.quote:Op donderdag 9 juni 2016 22:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Enige wat er over is gebleven van de arbeidersbeweging is de geïnstitutionaliseerde roep om een overheid die alles moet regelen.
Juist.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 10:46 schreef Perrin het volgende:
[..]
Sneu maar waar. Misschien dat het populaire thema 'participatiemaatschappij' daar nog wat verandering in gaat brengen.
Niet zeuren dat iemand anders het moet regelen, maar zelf van de bank komen en actie ondernemen is best een goed principe wat mij betreft.
Gelukkig mag veel te hard rijden ook niet.quote:Op vrijdag 10 juni 2016 09:43 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Laten we dan maar stoppen met veel te hard rijden als hobby. Scheelt een boel ongelukken en gehandicapten.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |