abonnement bol.com Unibet Coolblue
  donderdag 7 april 2016 @ 12:02:49 #26
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_161251004
quote:
0s.gif Op donderdag 7 april 2016 09:11 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
06-04-2016

Jonge verweesde gasplaneet ontdekt

[ afbeelding ]
‘Weesplaneet’ 2MASS J1119–1137 maakt deelt uit van deze jongste sterrenhoop in de omgeving van de zon: de TW Hydrae-associatie.

Een team van Amerikaanse en Canadese astronomen heeft een van de jongste en helderste ‘weesplaneten’ ontdekt die ooit in de relatief naaste omgeving van de zon zijn waargenomen. Het hemellichaam, dat de aanduiding 2MASS J1119-1137 draagt, heeft vier tot acht keer zoveel massa als de planeet Jupiter.

Een weesplaneet is een planeet die niet (meer) in een baan om een ster draait, maar op drift is geraakt. Waarnemingen met de 6,5-meter Baade-telescoop in Chili hebben laten zien dat 2MASS J1119-1137 behoort tot een jonge sterrenhoop in het sterrenbeeld Waterslang. Deze ’TW Hydrae-associatie’, die 95 lichtjaar van ons verwijderd is, bestaat uit enkele tientallen sterren waarvan de leeftijd op 10 miljoen jaar wordt geschat. Ook 2MASS J1119-1137 zal dus ongeveer zo oud zijn.

Dankzij deze jonge leeftijd is de planeet een sterke bron van infraroodstraling. Planeten zijn kort na hun ontstaan heel warm en koelen daarna geleidelijk af. Als 2MASS J1119-1137 beduidend ouder zou zijn dan 10 miljoen jaar, zou hij veel minder helder zijn in het infrarood dan nu het geval is.

Maar ondanks zijn jonge leeftijd is 2MASS J1119-1137 niet de helderste weesplaneet die tot nu toe is ontdekt. Die eer komt toe aan PSO J318.5-22, een planeet die weliswaar ruim twee keer zo oud is, maar veel langzamer afkoelt omdat hij aanzienlijk meer massa heeft. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Is dit niet in feite een bruine dwerg?
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  donderdag 7 april 2016 @ 12:48:52 #27
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_161252409
quote:
7s.gif Op donderdag 7 april 2016 12:02 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Is dit niet in feite een bruine dwerg?
Scientias meldt:
quote:
Een andere mogelijkheid is dat het mislukte sterren zijn, oftewel sterren die niet zwaar genoeg zijn om kernfusie op gang te brengen.
quote:
Hoewel deze solitaire exoplaneet even groot is als Jupiter, is de planeet wel zo’n acht keer zwaarder.
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
pi_161366478
11-04-2016

Ruimtetelescoop Kepler in de problemen
*

Een illustratie van ruimtetelescoop Kepler. © ap.

Ruimtevaart NASA's ruimtetelescoop Kepler, die al jaren succesvol de ruimte afspeurt naar planeten die veel op de aarde lijken, is in nood. Daardoor dreigt de ruimtemissie gevaar te lopen.

Tijdens een routinecontrole werd donderdag duidelijk dat de ruimtetelescoop in de noodmodus is gegaan. Dat is de laagste 'stand' waarin het apparaat functioneert. De modus wordt pas ingeschakeld als het ruimtevaartuig in serieuze problemen zit. De noodmodus is bedoeld om meer schade te voorkomen, maar is ook het meest brandstofverbruikend.

Volgens NASA was Kepler enkele dagen eerder nog volledig operationeel. Het is onduidelijk waardoor de problemen worden veroorzaakt en of NASA erin zal slagen de satelliet weer tot leven te wekken. Het opsporen en oplossen van het probleem kan veel tijd kosten, omdat de planeet 121 miljoen kilometer is verwijderd van het missiecontrolecentrum. Het kost ieder signaal dertien minuten om die afstand te overbruggen.

Aardse planeten

Kepler werd in 2009 op een missie gestuurd om planeten te ontdekken die rondom andere sterren dan de zon draaien. In de jaren die volgden ontdekte de ruimtetelescoop meer dan duizend van deze zogenoemde exoplaneten, waaronder twaalf leefbare aardse planeten die erg op de aarde lijken. Dankzij Kepler heeft de studie naar exoplaneten een enorme stap gemaakt.

Kepler kwam in 2013 ook al in de problemen, waardoor de eerste missie moest worden afgebroken. Het team slaagde er toen in het ruimtevaartuig op een tweede missie te sturen. Kepler zat middenin de tweede missie toen hij in de noodmodus belandde.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161366486
11-04-2016

Ruimtetelescoop Kepler weer operationeel na dagenlange storing


NASA-satelliet Kepler in actie. (NASA/JPL-Caltech)

De Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler is weer stabiel, na een storing die een paar dagen heeft geduurd. Kepler heeft geschiedenis geschreven door de ontdekking van enkele duizenden exoplaneet-kandidaten tussen 2009 en 2013, toen aan de oorspronkelijke missie een einde kwam als gevolg van het uitvallen van gyroscopen. Momenteel maakt Kepler - in een andere operationele modus - nog steeds jacht op planeten bij andere sterren, als onderdeel van de K2-missie.

Op 7 april ontdekten vluchtleiders dat de ruimtetelescoop zichzelf in een veilige 'emergency modus' had gezet, ongeveer 14 uur voordat Kepler op het centrum van het Melkwegstelsel gericht zou worden. Op 11 april is het radiocontact met de ruimtetelescoop weer hersteld. Er is een onderzoek gaande naar de mogelijke oorzaak van de storing. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161366507
11-04-2016

Speurtocht naar exoplaneten verfijnd door nieuwe methode


Illustratie van een exoplaneet.

Amerikaanse sterrenkundigen hebben aangetoond dat de speurtocht naar exoplaneten - planeten bij andere sterren dan de zon - verfijnd kan worden door ook metingen te verrichten op nabij-infrarode golflengten. Dat schrijven ze in The Astrophysical Journal.

Een groot deel van alle bekende exoplaneten is gevonden met behulp van de zogeheten radiale-snelheidstechiek. De planeet veroorzaakt minieme periodieke schommelingen in de radiale snelheid van zijn moederster (de snelheid langs de gezichtslijn, dus naar ons toe of van ons af), en die verraden zich in het spectrum van de ster. Structuren op het oppervlak van de ster, zoals grote zonnevlekken, kunnen de metingen echter verstoren, vooral bij kleine dwergsterren: het lijkt dan alsof er een klein 'planeetsignaal' in het spectrum aanwezig is terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is.

De astronomen hebben nu laten zien dat deze 'false positives' grotendeels voorkomen kunnen worden door ook radiale-snelheidsmetingen te verrichten op nabij-infrarode golflengten. Een echt planeetsignaal is op elke golflengte even sterk, maar het storende effect van zonnevlekken is niet op elke golflengte hetzelfde. De nabij-infrarode metingen waren tot op heden altijd moeilijk omdat spectra op deze golflengten minder precies gekalibreerd kunnen worden.

Met de NASA Infrared Telescope Facility op Mauna Kea, Hawaii, zijn nu nabij-infrarode waarnemingen verricht aan 32 dwergsterren. Daarbij is het bestaan van enkele bekende exoplaneten en dubbelsterbegeleiders bevestigd, en zijn ook een paar nieuwe planeetkandidaten gevonden. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161890916
02-05-2016

Drie mogelijk bewoonbare planeten ontdekt op slechts veertig lichtjaar van aarde


© Twitter.

Een internationaal team van astronomen onder leiding van wetenschappers van de Luikse Universiteit (ULg) heeft op slechts veertig lichtjaar van ons in het sterrenbeeld Waterman drie levensvatbare exoplaneten gevonden. Dat hebben de ULg en de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO, parallel met een publicatie in het vakblad Nature, meegedeeld. Het zijn tot nu toe de beste plaatsen om (met de huidige technologie) te zoeken naar leven buiten ons zonnestelsel.

De astronomen vonden het planetair systeem met de TRAPPIST-robottelesoop van het ESO-observatorium in het Chileense La Silla, waarna andere telescopen de ontdekking bevestigden. De drie planeten draaien rond een ster die veel kleiner, kouder en roder is dan onze Zon. Het hemellichaam, 2MASS J2062928-0502285 alias nu ook TRAPPIST-1, is nauwelijks iets groter dan "onze" Jupiter. Dergelijke ultra-koude dwergsterren komen in onze Melkweg zeer frequent voor, meer dan sterren die op onze Zon gelijken. Tot nu toe waren er rond dergelijke dwergsterren geen planeten gevonden (omdat de onderzoeksprogramma's zich richtten op grotere, zwaardere en warmere sterren, zegt de Luikse Universiteit).

De drie gevonden exoplaneten lijken qua grootte en temperatuur op Venus en de Aarde. In theorie bestaat de mogelijkheid dat er vloeibaar water op hun oppervlak is.

De twee dichtst tot de - met het blote oog niet zichtbare - ster staande planeten hebben slechts 36 en 58 uur nodig voor een omloop. Van de derde is de afstand nog niet uitgemaakt, maar één baan zou ook slechts 4,5 tot 73 dagen duren, aldus de ESO.

Leven mogelijk

Volgens de Luikse wetenschapper Julien de Wit kunnen er temperaturen heersen die, althans op minstens een deel van het oppervlak, leven mogelijk kunnen maken.

De massa van het drietal is nog onbekend, waardoor ook hun interne samenstelling onzeker is. Maar volgens teamleider Michaël Gillon "mag men zich aan van alles verwachten".

De ontdekking is des te meer van belang omdat de studie van de atmosfeer van deze planeten buiten ons zonnestelsel binnen het bereik is van de huidige generatie telescopen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 3 mei 2016 @ 11:53:12 #32
212761 magnetronkoffie
Where's the fish?
pi_161893544
't voordeel van dit soort sterren, is dat ze (naar alle waarschijnlijkheid) heel erg lang mee zullen gaan.

Waren geloof ik ook nadelen (iets met instabiliteit wat uitstoot van de ster betreft?), maar kan ze me even niet meer herinneren.
Waar had ik nou ook alweer m'n UFO verstopt? Ik wil weer naar huis ;(
♫♪♪♫♪♫♫♪==♥☥
pi_162088864
10-05-2016

Kepler bevestigt bestaan van 1284 nieuwe exoplaneten


Visualisatie van verschillende exoplaneten die door Kepler zijn ontdekt. (NASA)

Een gedetailleerde analyse van metingen van de Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler heeft het bestaan van 1284 nieuwe exoplaneten bevestigd. In totaal zijn er nu ruim 3200 planeten bij andere sterren bekend; 2325 daarvan zijn ontdekt door Kepler.

Sterrenkundigen hebben een nieuwe, statistische analysemethode toegepast op de Kepler-catalogus van juli 2015, waarin 4302 'kandidaatplaneten' voorkomen. Voor 1284 van die kandidaten is het meer dan 99% zeker dat het daadwerkelijk om een echte planeet gaat. Voor 1327 kandidaten luidde het oordeel 'waarschijnlijk wel'; voor 707 kandidaten 'waarschijnlijk niet'. Bovendien werden 984 planeten bevestigd die eerder al op een andere manier waren geverifieerd.

Kepler werd gelanceerd in maart 2009 en hield vier jaar lang 150.000 sterren in het oog, op zoek naar minieme periodieke helderheidsdipjes die veroorzaakt worden door rondcirkelende planeten - wanneer zo'n exoplaneet gezien vanaf de aarde voor zijn moederster langs beweegt, wordt een klein beetje sterlicht onderschept. Elke door Kepler gevonden planeetkandidaat moet echter wel op een andere wijze geverifieerd worden voordat hij officieel het etiketje 'exoplaneet' krijgt opgeplakt.

Van de nieuw ontdekte planeten zou het in 550 gevallen kunnen gaan om rotsachtige planeten die qua grootte enigszins vergelijkbaar zijn met de aarde. Negen daarvan bevinden zich in de zogeheten bewoonbare zone van hun moederster, waar de temperatuur goed is voor het bestaan van vloeibaar water. In totaal zijn er nu 21 min of meer aardeachtige planeten bekend die in de bewoonbare zone rond hun moederster cirkelen.

De nieuwe ontdekkingen zijn gepubliceerd in The Astrophysical Journal. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162556843
26-05-2016

Verre exoplaneet zou best eens leefbaar kunnen zijn


Artist's impression van de exoplaneet Kepler 62-f. (NASA Ames/JPL-Caltech/T. Pyle)

Volgens Amerikaanse astronomen is er een goede kans dat de in 2013 ontdekte exoplaneet Kepler-62f ‘leefbaar’ is, dat wil zeggen: vloeibaar water op zijn oppervlak heeft. Dat blijkt uit computersimulaties waarbij diverse combinaties van atmosferische samenstelling en baanvorm voor de planeet zijn doorgerekend.

Kepler-62f draait, samen met vier andere planeten, om een 1200 lichtjaar verre ster in het sterrenbeeld Lier. Het enige wat we met zekerheid over de planeet kunnen zeggen, is dat hij ongeveer 40 procent groter is dan de aarde en in 267 dagen om zijn ster draait. Maar wat de vorm van zijn omloopbaan is en welke samenstelling zijn (eventuele!) atmosfeer heeft, is onduidelijk.

Uit de computersimulaties blijkt echter dat er tal van atmosferische samenstellingen denkbaar zijn die de planeet warm genoeg zouden maken om water over zijn oppervlak te laten stromen. De belangrijkste voorwaarde is dat die atmosfeer minstens zoveel koolstofdioxide bevat als de aardatmosfeer. Anders blijft al het water op de planeet hoe dan ook bevroren.

Het ‘leefbaarst’ zou Kepler-62f zijn wanneer de dichtheid van zijn atmosfeer drie tot vijf keer zo groot is als die van de aardatmosfeer en volledig uit koolstofdioxide bestaat. Ook met minder kan de planeet toe, maar dan moet zijn baan hem wel regelmatig dichter bij zijn moederster brengen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_162556855
26-05-2016

Reuzenplaneet ontdekt bij zeer jonge ster


Bij de zoektocht naar een planeet bij de ster CI Tau is gebruik gemaakt van de Harlan J. Smith Telescope van de universiteit van Texas in Austin. (Ethan Tweedie Photography)

Amerikaanse astronomen hebben een reuzenplaneet ontdekt die op geringe afstand om een ster cirkelt. Deze ster is zo jong dat hij nog omgeven is door een schijf van gas en stof – het restant van de gaswolk waaruit hij is ontstaan.

Decennialang zijn astronomen ervan uitgegaan dat de vorming van een Jupiter-achtige planeet minimaal tien miljoen jaar in beslag neemt. Daar zijn de laatste jaren echter steeds meer twijfel over ontstaan.

De nu ontdekte planeet – CI Tau b – heeft minstens acht keer zoveel massa als Jupiter en draait om een ster op 450 lichtjaar van de aarde die niet veel ouder kan zijn dan twee miljoen jaar. Het lijkt er dus op dat de vorming van zo’n kolossale planeet helemaal niet lang hoeft te duren.

De ster CI Tau maakt deel uit van een stervormingsgebied in het sterrenbeeld Stier. De astronomen hebben in datzelfde stervormingsgebied nog meer jonge sterren onderzocht, en daarbij zijn aanwijzingen gevonden dat hier nog meer jonge reuzenplaneten te vinden zijn. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163274351
23-06-2016

Astronomen ontdekken ‘onmogelijke’ planeet


De afmetingen van de subreuzenster K2-39 en zijn planeet, vergeleken met de zon. (Vincent Van Eylen/Aarhus University)

Een internationaal team van astronomen, onder leiding van de Belg Vincent Van Eylen, heeft een forse planeet ontdekt die op zo’n geringe afstand om zijn moederster draait, dat hij allang verwoest zou moeten zijn. De planeet, die de aanduiding K2-39b heeft gekregen, is ontdekt met de Amerikaanse Kepler-satelliet.

Uit de Kepler-gegevens blijkt dat de exoplaneet ongeveer acht keer zo groot is als de aarde. Vervolgonderzoek met de HARPS-spectrograaf van de 3,6-meter telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla (Chili) heeft uitgewezen dat zijn massa vijftig aardmassa’s bedraagt. Het meest intrigerende is echter zijn omlooptijd: een rondje om de ster kost hem nog geen vijf dagen.

Daaruit leiden de astronomen af dat K2-39b nog geen 10 miljoen kilometer van zijn moederster verwijderd is. Daarbij komt nog dat die ster een sterk opgezwollen versie van onze zon is. Rond zulke sterren worden slechts zelden planeten met korte omlooptijden aangetroffen, wat tot de hypothese heeft geleid dat ze op geringe afstand van hun ster simpelweg bezwijken aan de getijdenkrachten.

Waarom K2-39b zich wel heeft weten te handhaven, is nog onduidelijk. Berekeningen laten in elk geval zien dat deze situatie niet veel langer dan 150 miljoen jaar kan duren. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163453258
01-07-2016

Nieuw vijfvoudig planetenstelsel ontdekt


Deze artist’s impression toont NASA’s ‘planetenjager’ Kepler, die aan een tweede leven is begonnen. (NASA Ames/JPL-Caltech/T Pyle)

Helderheidsmetingen van de ster HIP 41378, uitgevoerd door de Amerikaanse Kepler-satelliet, laten zien dat er minstens vijf planeten rond deze ster draaien. De grootste van het vijftal is ongeveer zo groot als de planeet Jupiter, de twee kleinsten zijn kleiner dan Neptunus.

HIP 41378 staat in het sterrenbeeld Kreeft en is ongeveer 520 lichtjaar van ons verwijderd. De ster is iets heter en 40 procent groter dan de zon, en heeft ongeveer 15 procent meer massa.

Het om haar heen cirkelende planetenstelsel lijkt in de verste verte niet op ons zonnestelsel. Hun omlooptijden variëren van ruim twee weken tot ongeveer 1 jaar. Verplaatst naar ons zonnestelsel zou het hele gezelschap dus binnen de aardbaan passen.

De metingen zijn gedaan nadat de Kepler-satelliet in 2013 problemen kreeg met zijn standregelsysteem. Daar is een slimme oplossing voor gevonden, maar helemaal stabiel is de satelliet nog niet. Maar speciale computeralgoritmes kunnen de ‘ruis’ die daardoor in de metingen optreedt onderdrukken. (EE)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 3 juli 2016 @ 16:51:50 #38
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_163488326
Voor diegenen geïnteresseerd in accurate fictionele exoplaneten (en hoe die stelsels dan werken) raad ik dit youtube kanaal aan :) https://www.youtube.com/channel/UCeh-pJYRZTBJDXMNZeWSUVA
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_163574531
06-07-2016

Planeet met drie zonnen ontdekt© photo news.

Wetenschap Astronomen hebben voor het eerst een planeet (buiten ons zonnestelsel) ontdekt met drie zonnen, zo heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO vandagag bekendgemaakt, parallel met een publicatie in het wetenschappelijke vakblad Science.

De thuisplaneet van Star Wars-held Luke Skywalker - Tatooine - is een vreemde wereld met twee zonnen aan de hemel. Maar nu hebben astronomen een nóg vreemdere wereld ontdekt.

Onder leiding van de Universiteit van Arizona stootten de astronomen met de VLT-telescoop van de ESO in Chili immers op planeet HD 131399Ab. Het is een uniek object: zijn omloopbaan om de helderste van de drie sterren is verreweg de wijdste die ooit in een meervoudig stersysteem is waargenomen. Zulke banen zijn vaak instabiel, vanwege de complexe en veranderlijke zwaartekrachtsaantrekking van de beide andere sterren in het systeem. Dat hier ook planeten in stabiele banen zouden worden aangetroffen gold als zeer onwaarschijnlijk, zegt de ESO.

HD 131399Ab staat op een afstand van ongeveer 320 lichtjaar in het sterrenbeeld Centaurus. Met een leeftijd van ongeveer 16 miljoen jaar behoort hij tot de jongste exoplaneten die tot nu toe zijn ontdekt. Bovendien is het één van de weinige planeten waar directe opnamen van zijn gemaakt. Binnen deze laatste categorie is hij een van de 'koudste' (580 °C) en 'zwaarste' (4 Jupitermassa's).

Helft van de tijd te zien

Gedurende ongeveer de helft van elke planeetomloop, die 550 aardse jaren duurt, zijn er drie sterren aan de hemel te zien. De zwakkere twee staan altijd veel dichter bij elkaar; hun schijnbare afstand tot de helderste ster verandert in de loop van het jaar. Op het hemellichaam is het dus soms gedurende meer dan een mensenleven de hele dag door licht en vinden er dagelijks drie zonsopgangen en -ondergangen plaats.

Hoewel de precieze baan die de planeet ten opzichte van zijn moedersterren volgt pas vast te stellen is als er meer langetermijnwaarnemingen beschikbaar zijn, wijzen simulaties erop dat de dubbelster, bestaande uit de wat lichtere sterren HD 131399B en -C, op een afstand van ongeveer 300 AE (300 keer de gemiddelde afstand Zon-Aarde) om HD 131399A cirkelt. Deze laatste - de helderste van het gezelschap - heeft tachtig procent meer massa dan de Zon. De sterren B en C wentelen om elkaar op een onderlinge afstand die vergelijkbaar is met de afstand Zon-Saturnus.

Onverwacht

Volgens dit scenario beweegt planeet HD 131399Ab op een afstand van ongeveer 80 AE om de ster A - dat is ongeveer twee keer de afstand Zon-Pluto en ongeveer een derde van de afstand tussen ster A en de dubbelster B/C. Er zijn evenwel ook andere baanscenario's mogelijk.

De onverwachte ontdekking wijst er voorts op dat zulke systemen vaker voorkomen dan gedacht, zegt de ESO nog.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163848776
18-07-2016

Honderd nieuwe exoplaneten, waaronder vier 'aardes' rond één dwergster


De vier waarnemingsvelden van Kepler, met op de voorgrond de telescopen van het Mauna Kea-observatorium. (Karen Teramura (IfA)/Miloslav Druckmüller (NASA))

Met NASA's ruimtetelescoop Kepler zijn 104 nieuwe exoplaneten gevonden - planeten bij andere sterren dan de zon. De nieuwe oogst is het resultaat van een nauwe samenwerking met grote telescopen op aarde. Tijdens zijn vervolgmissie K2 heeft Kepler (gelanceerd in 2009) in vijf verschillende gebieden aan de hemel 197 nieuwe kandidaatplaneten ontdekt; dankzij precisiewaarnemingen met onder andere de Keck-telescoop op Hawaii, de twee Gemini-telescopen op Hawaii en in Chili en de Large Binocular Telescope in Arizona kon van 104 kandidaten met zekerheid worden vastgesteld dat het daadwerkelijk om planeten gaat. De nieuwe ontdekkingen zijn gepubliceerd in The Astrophysical Journal Supplement Series.

Kepler ontdekt exoplaneten doordat zij een klein beetje licht van hun moederster onderscheppen wanneer ze - gezien vanaf de aarde - eens per omloop voor die ster langs bewegen. Tijdens de oorspronkelijke Kepler-missie (2009-2013) werd één gebied aan de sterrenhemel continu in het oog gehouden, en werden vooral planeten ontdekt bij zonachtige sterren op vaak honderden lichtjaren afstand. In de vervolgmissie (noodzakelijk geworden wegens een probleem met de standregeling van de telescoop) worden verschillende gebieden aan de hemel waargenomen, en richt Kepler zich meer op relatief nabijgelegen dwergsterren - de talrijkste sterren in het Melkwegstelsel.

Rond één van die rode dwergsterren (K2-72 genoemd) zijn nu zelfs vier planeten ontdekt die zo goed als zeker uit gesteenten en metalen bestaan; ze zijn tussen de 20 en 50 procent groter dan de aarde. Doordat ze in kleine banen rond de koele moederster bewegen (kleiner dan de baan van Mercurius om de zon; de omlooptijden liggen tussen 5,58 en 24,16 dagen) is de temperatuur op deze aardeachtige planeten toch hoog genoeg om het bestaan van vloeibaar water - en misschien van leven - mogelijk te maken. Van de 104 nieuw ontdekte planeten zijn er in totaal 37 kleiner dan twee maal de middellijn van de aarde. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163934084

This artist's illustration shows two Earth-sized planets, TRAPPIST-1b and TRAPPIST-1c, passing in front of their parent red dwarf star, which is much smaller and cooler than our sun. NASA's Hubble Space Telescope looked for signs of atmospheres around these planets.


NASA’s Hubble Telescope Makes First Atmospheric Study of Earth-Sized Exoplanets

Using NASA’s Hubble Space Telescope, astronomers have conducted the first search for atmospheres around temperate, Earth-sized planets beyond our solar system and found indications that increase the chances of habitability on two exoplanets.

Specifically, they discovered that the exoplanets TRAPPIST-1b and TRAPPIST-1c, approximately 40 light-years away, are unlikely to have puffy, hydrogen-dominated atmospheres usually found on gaseous worlds.

“The lack of a smothering hydrogen-helium envelope increases the chances for habitability on these planets,” said team member Nikole Lewis of the Space Telescope Science Institute (STScI) in Baltimore. “If they had a significant hydrogen-helium envelope, there is no chance that either one of them could potentially support life because the dense atmosphere would act like a greenhouse.”

Julien de Wit of the Massachusetts Institute of Technology in Cambridge, Massachusetts, led a team of scientists to observe the planets in near-infrared light using Hubble’s Wide Field Camera 3. They used spectroscopy to decode the light and reveal clues to the chemical makeup of an atmosphere. While the content of the atmospheres is unknown and will have to await further observations, the low concentration of hydrogen and helium has scientists excited about the implications.

“These initial Hubble observations are a promising first step in learning more about these nearby worlds, whether they could be rocky like Earth, and whether they could sustain life,” says Geoff Yoder, acting associate administrator for NASA’s Science Mission Directorate in Washington. “This is an exciting time for NASA and exoplanet research.”

The planets orbit a red dwarf star at least 500 million years old, in the constellation of Aquarius. They were discovered in late 2015 through a series of observations by the TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope (TRAPPIST), a Belgian robotic telescope located at ESA’s (European Space Agency’s) La Silla Observatory in Chile.

TRAPPIST-1b completes a circuit around its red dwarf star in 1.5 days and TRAPPIST-1c in 2.4 days. The planets are between 20 and 100 times closer to their star than the Earth is to the sun. Because their star is so much fainter than our sun, researchers think that at least one of the planets, TRAPPIST-1c, may be within the star’s habitable zone, where moderate temperatures could allow for liquid water to pool.


On May 4, astronomers took advantage of a rare simultaneous transit, when both planets crossed the face of their star within minutes of each other, to measure starlight as it filtered through any existing atmosphere. This double-transit, which occurs only every two years, provided a combined signal that offered simultaneous indicators of the atmospheric characters of the planets.

The researchers hope to use Hubble to conduct follow-up observations to search for thinner atmospheres, composed of elements heavier than hydrogen, like those of Earth and Venus.

“With more data, we could perhaps detect methane or see water features in the atmospheres, which would give us estimates of the depth of the atmospheres,” said Hannah Wakeford, the paper’s second author, at NASA’s Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland.

Observations from future telescopes, including NASA’s James Webb Space Telescope, will help determine the full composition of these atmospheres and hunt for potential biosignatures, such as carbon dioxide and ozone, in addition to water vapor and methane. Webb also will analyze a planet’s temperature and surface pressure – key factors in assessing its habitability.

“These Earth-sized planets are the first worlds that astronomers can study in detail with current and planned telescopes to determine whether they are suitable for life,” said de Wit. “Hubble has the facility to play the central atmospheric pre-screening role to tell astronomers which of these Earth-sized planets are prime candidates for more detailed study with the Webb telescope.”
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_164820085
Planeet gevonden in leefbare zone bij dichtstbijzijnde ster

woensdag 24 augustus 2016, 19:00Astronomen hebben mede met behulp van ESO-telescopen duidelijk bewijs gevonden van een planeet die draait om Proxima Centauri, de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde. Deze langgezochte wereld, die de naam Proxima b heeft gekregen, draait in 11 dagen rond zijn koele rode moederster en heeft een temperatuur waarbij vloeibaar water op het oppervlak mogelijk is. De rotsachtige wereld is iets zwaarder dan de aarde. Het is de dichtstbijzijnde exoplaneet en het kan ook de meest nabije woonplaats zijn voor leven buiten ons zonnestelsel. Het artikel dat deze vondst beschrijft, staat in het tijdschrift Nature van 25 augustus 2016.
Op een afstand van iets meer dan vier lichtjaar van ons zonnestelsel bevindt zich een rode dwergster met de naam Proxima Centauri. Het is, de naam proxima (nabij) verraadt het al, de dichtstbijzijnde ster gezien vanaf de aarde als we de zon niet meetellen. Deze koele ster in het zuidelijke sterrenbeeld Centaur is te zwak om met het blote oog te zien en wordt overstraald door de heldere dubbelster Alpha Centauri AB.
In de eerste helft van 2016 werd Proxima Centauri regelmatig bestudeerd met de HARPS-spectrograaf op de ESO 3,6-meter telescoop op La Silla in Chili. Tegelijkertijd werd de ster in de gaten gehouden door andere telescopen op de wereld. Dit gebeurde tijdens de zogenoemde Pale Red Dot-campagne. Een team onder leiding van Guillem Anglada van Queen Mary University of London, keek of de ster minuscule schommelingen vertoonde. Die schommelingen kunnen veroorzaakt worden door de zwaartekracht van een mogelijke planeet in een baan om de ster.
De voortgang van de campagne werd tussen half januari en april 2016 met het publiek gedeeld op de Pale Red Dot-website en via social media. Naast de resultaten verschenen ook talloze populairwetenschappelijke artikelen van de hand van specialisten van over de hele wereld.
Guillem Anglada-Escudé legt de achtergrond uit van de unieke zoektocht: “De eerste aanwijzingen voor een mogelijke planeet ontstonden al in 2013, maar toen waren de waarnemingen niet overtuigend genoeg. Sindsdien hebben we hard gewerkt om met de hulp van ESO en anderen meer waarnemingen te doen. We zijn ongeveer twee jaar geleden begonnen met het plannen van de Pale Red Dot-campagne.”
De Pale Red Dot-gegevens, gecombineerd met eerdere waarnemingen van ESO- en andere sterrenwachten, onthulden een helder signaal: soms komt Proxima Centauri met ongeveer 5 kilometer per uur (menselijke wandelsnelheid) naar de aarde toe en soms verwijdert hij zich met dezelfde snelheid. Dit regelmatige patroon van de veranderende radiële snelheid herhaalt zich elke 11,2 dagen. Nauwkeurige analyse van de resulterende kleine Dopplerverschuivingen wijzen op de aanwezigheid van een planeet met ten minste 1,3 keer de massa van de aarde die rond Proxima Centauri draait op een afstand van ongeveer 7 miljoen kilometer (slechts 5% van de afstand aarde-zon).
Guillem Anglada-Escudé vertelt over de opwinding van de laatste paar maanden: "Ik checkte de consistentie van het signaal elke dag tijdens de 60 nachten van de Pale Red Dot-campagne. De eerste 10 waren veelbelovend, de eerste 20 kwamen overeen met de verwachtingen en op dag 30 waren de resultaten behoorlijk onherroepelijk en begonnen we ons artikel te schrijven!"
Rode dwergen zoals Proxima Centauri zijn zulke actieve sterren dat het ook kan lijken alsof er een planeet aanwezig is terwijl dat niet het geval is. Om deze mogelijkheid uit te sluiten, bestudeerde het team hoe de helderheid van de ster veranderde tijdens de meetcampagne. De onderzoekers gebruikten hiervoor de ASH2-telescoop van het San Pedro de Atacama Celestial Explorations Observatory in Chili en het netwerk van telescopen van het Las Cumbres Observatory. Als de ster een van zijn grillige uitbarstingen had, lieten de onderzoekers de gegevens over de schommelingen weg uit hun meetreeks.
Hoewel de planeet Proxima b dichterbij zijn ster staat dan Mercurius bij de zon is de ster een stuk zwakker dan de zon. Daarom bevindt Proxima b zich toch in de leefbare zone rond zijn ster en heeft de planeet een geschatte oppervlaktetemperatuur waarbij het voorkomen van vloeibaar water mogelijk kan zijn. Ondanks de baan van Proxima b rond zijn ster, kunnen de omstandigheden op het oppervlak sterk beïnvloed zijn door de uv- en röntgenstraling die van de ster komen. Die straling is veel intenser dan wat de aarde van de zon voor zijn kiezen krijgt.
Twee andere wetenschappelijke artikelen gaan in op de leefbaarheid van Proxima b en het mogelijke klimaat op de planeet. Het lijkt erop dat vloeibaar water alleen op het oppervlak aanwezig kan zijn in de zonnigste gebieden. Als er sprake is van synchrone rotatie (zoals onze maan rond de aarde draait), dan kan er vloeibaar water zijn op de helft die naar de ster toe is gericht. Als er sprake is van 3:2 resonantierotatie (zoals onze aarde rond de zon draait) dan kan er vloeibaar water zijn in de tropische gordel. De draaiing van planeet Proxima b, de sterke straling van de ster en de vormingsgeschiedenis van de planeet zorgen ervoor dat het klimaat nogal verschilt van dat op aarde en dat het onwaarschijnlijk is dat er op Proxima b seizoenen voorkomen.
Deze ontdekking van de planeet is het begin van uitgebreidere waarnemingen met de huidige instrumenten [5] en met de volgende generatie telescopen zoals de European Extremely Large Telescope (E-ELT). Proxima b zal een belangrijk doelwit zijn in de jacht naar het bewijs van leven elders in het heelal. Het Alpha Centaur-systeem is overigens al onderwerp van het StarShot-project, de eerste poging van de mensheid om naar een ander zonnestelsel te reizen.
Guillem Anglada-Escudé concludeert: "Er zijn al veel exoplaneten gevonden en er zullen er nog veel meer worden ontdekt, maar de zoektocht naar en de vondst van de dichtstbijzijnde aardachtige planeet is de grootste ervaring van mijn leven en voor velen van ons. Veel mensen zijn in meer of mindere mate betrokken geweest bij deze ontdekking. Het resultaat is een eerbetoon aan hen allemaal. De zoektocht naar leven op Proxima b is de volgende stap..."

Meer afbeeldingen, video's en informatie op de Nederlandstalige ESO-website.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 24 augustus 2016 @ 19:27:50 #43
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_164820215
ionicasmeets twitterde op woensdag 24-08-2016 om 19:13:02 Nu lichte paniek op die planeet: "De malloten van aarde hebben ons gevonden, stel noodplan B in werking." https://t.co/ZNy4fT7Eaf reageer retweet
_O-
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  woensdag 24 augustus 2016 @ 19:55:48 #44
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_164820955
quote:
0s.gif Op woensdag 24 augustus 2016 19:23 schreef -CRASH- het volgende:
Planeet gevonden in leefbare zone bij dichtstbijzijnde ster

woensdag 24 augustus 2016, 19:00

[ afbeelding ]

Astronomen hebben mede met behulp van ESO-telescopen duidelijk bewijs gevonden van een planeet die draait om Proxima Centauri, de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde. Deze langgezochte wereld, die de naam Proxima b heeft gekregen, draait in 11 dagen rond zijn koele rode moederster en heeft een temperatuur waarbij vloeibaar water op het oppervlak mogelijk is. De rotsachtige wereld is iets zwaarder dan de aarde. Het is de dichtstbijzijnde exoplaneet en het kan ook de meest nabije woonplaats zijn voor leven buiten ons zonnestelsel. Het artikel dat deze vondst beschrijft, staat in het tijdschrift Nature van 25 augustus 2016.
Op een afstand van iets meer dan vier lichtjaar van ons zonnestelsel bevindt zich een rode dwergster met de naam Proxima Centauri. Het is, de naam proxima (nabij) verraadt het al, de dichtstbijzijnde ster gezien vanaf de aarde als we de zon niet meetellen. Deze koele ster in het zuidelijke sterrenbeeld Centaur is te zwak om met het blote oog te zien en wordt overstraald door de heldere dubbelster Alpha Centauri AB.
In de eerste helft van 2016 werd Proxima Centauri regelmatig bestudeerd met de HARPS-spectrograaf op de ESO 3,6-meter telescoop op La Silla in Chili. Tegelijkertijd werd de ster in de gaten gehouden door andere telescopen op de wereld. Dit gebeurde tijdens de zogenoemde Pale Red Dot-campagne. Een team onder leiding van Guillem Anglada van Queen Mary University of London, keek of de ster minuscule schommelingen vertoonde. Die schommelingen kunnen veroorzaakt worden door de zwaartekracht van een mogelijke planeet in een baan om de ster.
De voortgang van de campagne werd tussen half januari en april 2016 met het publiek gedeeld op de Pale Red Dot-website en via social media. Naast de resultaten verschenen ook talloze populairwetenschappelijke artikelen van de hand van specialisten van over de hele wereld.
Guillem Anglada-Escudé legt de achtergrond uit van de unieke zoektocht: “De eerste aanwijzingen voor een mogelijke planeet ontstonden al in 2013, maar toen waren de waarnemingen niet overtuigend genoeg. Sindsdien hebben we hard gewerkt om met de hulp van ESO en anderen meer waarnemingen te doen. We zijn ongeveer twee jaar geleden begonnen met het plannen van de Pale Red Dot-campagne.”
De Pale Red Dot-gegevens, gecombineerd met eerdere waarnemingen van ESO- en andere sterrenwachten, onthulden een helder signaal: soms komt Proxima Centauri met ongeveer 5 kilometer per uur (menselijke wandelsnelheid) naar de aarde toe en soms verwijdert hij zich met dezelfde snelheid. Dit regelmatige patroon van de veranderende radiële snelheid herhaalt zich elke 11,2 dagen. Nauwkeurige analyse van de resulterende kleine Dopplerverschuivingen wijzen op de aanwezigheid van een planeet met ten minste 1,3 keer de massa van de aarde die rond Proxima Centauri draait op een afstand van ongeveer 7 miljoen kilometer (slechts 5% van de afstand aarde-zon).
Guillem Anglada-Escudé vertelt over de opwinding van de laatste paar maanden: "Ik checkte de consistentie van het signaal elke dag tijdens de 60 nachten van de Pale Red Dot-campagne. De eerste 10 waren veelbelovend, de eerste 20 kwamen overeen met de verwachtingen en op dag 30 waren de resultaten behoorlijk onherroepelijk en begonnen we ons artikel te schrijven!"
Rode dwergen zoals Proxima Centauri zijn zulke actieve sterren dat het ook kan lijken alsof er een planeet aanwezig is terwijl dat niet het geval is. Om deze mogelijkheid uit te sluiten, bestudeerde het team hoe de helderheid van de ster veranderde tijdens de meetcampagne. De onderzoekers gebruikten hiervoor de ASH2-telescoop van het San Pedro de Atacama Celestial Explorations Observatory in Chili en het netwerk van telescopen van het Las Cumbres Observatory. Als de ster een van zijn grillige uitbarstingen had, lieten de onderzoekers de gegevens over de schommelingen weg uit hun meetreeks.
Hoewel de planeet Proxima b dichterbij zijn ster staat dan Mercurius bij de zon is de ster een stuk zwakker dan de zon. Daarom bevindt Proxima b zich toch in de leefbare zone rond zijn ster en heeft de planeet een geschatte oppervlaktetemperatuur waarbij het voorkomen van vloeibaar water mogelijk kan zijn. Ondanks de baan van Proxima b rond zijn ster, kunnen de omstandigheden op het oppervlak sterk beïnvloed zijn door de uv- en röntgenstraling die van de ster komen. Die straling is veel intenser dan wat de aarde van de zon voor zijn kiezen krijgt.
Twee andere wetenschappelijke artikelen gaan in op de leefbaarheid van Proxima b en het mogelijke klimaat op de planeet. Het lijkt erop dat vloeibaar water alleen op het oppervlak aanwezig kan zijn in de zonnigste gebieden. Als er sprake is van synchrone rotatie (zoals onze maan rond de aarde draait), dan kan er vloeibaar water zijn op de helft die naar de ster toe is gericht. Als er sprake is van 3:2 resonantierotatie (zoals onze aarde rond de zon draait) dan kan er vloeibaar water zijn in de tropische gordel. De draaiing van planeet Proxima b, de sterke straling van de ster en de vormingsgeschiedenis van de planeet zorgen ervoor dat het klimaat nogal verschilt van dat op aarde en dat het onwaarschijnlijk is dat er op Proxima b seizoenen voorkomen.
Deze ontdekking van de planeet is het begin van uitgebreidere waarnemingen met de huidige instrumenten [5] en met de volgende generatie telescopen zoals de European Extremely Large Telescope (E-ELT). Proxima b zal een belangrijk doelwit zijn in de jacht naar het bewijs van leven elders in het heelal. Het Alpha Centaur-systeem is overigens al onderwerp van het StarShot-project, de eerste poging van de mensheid om naar een ander zonnestelsel te reizen.
Guillem Anglada-Escudé concludeert: "Er zijn al veel exoplaneten gevonden en er zullen er nog veel meer worden ontdekt, maar de zoektocht naar en de vondst van de dichtstbijzijnde aardachtige planeet is de grootste ervaring van mijn leven en voor velen van ons. Veel mensen zijn in meer of mindere mate betrokken geweest bij deze ontdekking. Het resultaat is een eerbetoon aan hen allemaal. De zoektocht naar leven op Proxima b is de volgende stap..."

Meer afbeeldingen, video's en informatie op de Nederlandstalige ESO-website.
Zo gaaf dit! :D
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
  Moderator donderdag 25 augustus 2016 @ 11:20:27 #45
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_164837459
voor de geintreseerden van nature gekopieerd (niet verder vertellen)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
pi_164838775
quote:
7s.gif Op donderdag 25 augustus 2016 11:20 schreef Bosbeetle het volgende:
voor de geintreseerden van nature gekopieerd (niet verder vertellen)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dat is wel erg tof nieuws. *O*

Ik dacht direct een sonde naar toe sturen, maar als ik me goed herinner staat die ster 4,nogiets lichtjaar van ons vandaar en dat is (zo even een snelle schatting) zo'n 80.000 jaar reizen met onze snelste raket -O-
nee, jij dan!
pi_164848153
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2016 12:21 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Dat is wel erg tof nieuws. *O*

Ik dacht direct een sonde naar toe sturen, maar als ik me goed herinner staat die ster 4,nogiets lichtjaar van ons vandaar en dat is (zo even een snelle schatting) zo'n 80.000 jaar reizen met onze snelste raket -O-
Ruimtemissie
Wetenschappers zijn al een tijdje aan het uitrekenen of een missie naar de 'ruimtebuurman' mogelijk is. Die zou over een jaar of twintig moeten vertrekken. Dankzij nieuwe technologieën zou een sonde razendsnel kunnen vliegen en maar ongeveer dertig jaar nodig hebben om de ster te bereiken.

http://www.rtlnieuws.nl/b(...)terbij-dan-we-denken

Deze zou er 20 jaar over doen
http://www.newscientist.n(...)r-proxima-b-vliegen/

[ Bericht 7% gewijzigd door -CRASH- op 25-08-2016 19:21:46 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_164861350
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2016 19:15 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Ruimtemissie
Wetenschappers zijn al een tijdje aan het uitrekenen of een missie naar de 'ruimtebuurman' mogelijk is. Die zou over een jaar of twintig moeten vertrekken. Dankzij nieuwe technologieën zou een sonde razendsnel kunnen vliegen en maar ongeveer dertig jaar nodig hebben om de ster te bereiken.

http://www.rtlnieuws.nl/b(...)terbij-dan-we-denken

Deze zou er 20 jaar over doen
http://www.newscientist.n(...)r-proxima-b-vliegen/
:)

25-08-2016

Hoe kunnen we ooit naar de 'nieuwe Aarde' vliegen? En hoelang zou dat duren?


Een impressie van Proxima b © space.com.

Ligt buitenaards leven dan toch niet zo ver van ons af als we dachten? Gisteren had de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO groot nieuws voor de wereld: er is bewijs gevonden dat rond de meest nabije ster een planeet draait die levensvatbaar kan zijn. Mogelijk is er dus een nabije woonplaats voor leven buiten ons zonnestelsel. Nu ja, zo nabij is Proxima b nu ook weer niet: 4,22 lichtjaar, ofwel 40 biljoen kilometer. Hoe kunnen we ooit zo ver reizen?


Ruimtesonde New Horizons © NASA.

Vorig jaar kwam de New Horizons-sonde van NASA aan op Pluto na een trip van 4,8 miljard kilometer. De sonde was negen jaar onderweg geweest en haalde snelheden tot 84.000 kilometer per uur. Mochten we de New Horizons naar Proxima b sturen, dan zou die 54.400 jaar onderweg zijn. Niet echt een optie dus.

Vorige maand haalde de Juno-sonde van NASA, die in een baan rond Jupiter draait, een snelheid van 265.000 kilometer per uur. Met die snelheid komen we weliswaar vroeger aan op Proxima b, maar dan nog zou het 17.157 jaar duren.

In de jaren 90 pakten het Amerikaanse leger en NASA uit met Project Longshot, waarbij een sonde dankzij waterstofbommen snelheden zou halen tot 13.400 kilometer per seconde. Mocht dat ooit lukken, dan zijn we er binnen 100 jaar.
Lees ook
Planeet als Aarde gevonden bij dichtstbijzijnde ster


© space.com.

Project Starshot


Dankzij een laserstraal zou een flinterdunne sonde to 20 procent van de lichtsnelheid kunnen halen. © epa.

Proxima b bereiken, is dus een werk van heel lange adem, laat staan dat we er ooit voet aan land kunnen zetten. Maar dankzij een nieuwe technologie wordt het misschien mogelijk om Proxima b over 50 jaar te bereiken. Met project 'Starshot' wil miljardair Joeri Milner een sonde de ruimte insturen die wordt voortgedreven door een laserstraal en in 'amper' 20 jaar Proxima b bereikt. Ook Stephen Hawking steunt het project.

Een laserstraal zou, in theorie althans, een flinterdunne sonde met 215 miljoen kilometer per uur kunnen laten reizen. Dat is ongeveer 20 procent van de lichtsnelheid. Het zou nog 20 à 25 jaar duren voor die 'lasersonde' klaar is, dus we moeten toch nog zeker een kleine 50 jaar wachten voor we Proxima b ooit te zien krijgen. Bovendien zou het project zo'n 10 miljard dollar kosten.
Is het wel de moeite waard?


New Horizons schoot unieke beelden van Pluto. © NASA.

10 miljard dollar uitgeven aan een reis naar een verre planeet, is dat wel de moeite waard? Wat als we op een gigantische ontgoocheling botsen?

Een trip naar Proxima b is zeker de moeite waard, dat bewees New Horizons al toen hij aankwam op Pluto. De sonde schoot unieke beelden van de dwergplaneet die we vanop de aarde nooit zouden kunnen genomen hebben. De sonde bezorgde ons een schat aan informatie over Pluto, dus een bezoekje aan de nieuwe Aarde is sowieso de moeite waard.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 26 augustus 2016 @ 21:22:34 #49
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_164876998
10 miljard is echt een schijntje voor de kennis die we zullen opdoen met het ontwikkelen en uitvoeren van zo'n project.
Het is ongeveer het bedrag dat er iedere 2 dagen aan militaire zaken wordt uitgegeven
Of een week aan hamburgers.

Wat zouden we dat gemakkelijk kunnen laten vallen voor zo'n cool project
Von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 26 augustus 2016 @ 21:35:45 #50
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_164877406
we hebben nog wat planeten te bezoeken. Neptunes en Uranus bijvoorbeeld
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')