Extreem-rechts is een vreemde term in deze context, inderdaad.quote:Op zondag 16 augustus 2015 13:55 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Het vervelende is dat de term 'extreem-rechts' suggereert dat het een doorgetrokken vorm van 'klassiek-rechts' zou zijn. Of dat waar is is dermate afhankelijk van je definitie van rechts dat het maar zeer de vraag is of extreem-rechts wel in hetzelfde rijtje past.
Noem het gewoon bij de naam, nationalistisch socialismequote:Op zondag 16 augustus 2015 16:12 schreef Reya het volgende:
Nog maar een keer:
[..]
Extreem-rechts is een vreemde term in deze context, inderdaad.
En niet alleen dat, ik denk dat het geen toeval is dat dat vreemd is.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:12 schreef Reya het volgende:
Nog maar een keer:
[..]
Extreem-rechts is een vreemde term in deze context, inderdaad.
In België hebben ze sinds 2005 een woonbonus. Dat is een regeling die onafhankelijk is van de waarde van het huis en de rente die je betaalt en dat is dus puur staatssteun. https://nl.wikipedia.org/wiki/Woonbonusquote:Op zondag 16 augustus 2015 15:44 schreef Janneke141 het volgende:
De HRA is een aftrekpost - een belastingkorting. Dat maakt het per definitie niet tot staatssteun, subsidie of wat er nog meer allemaal voor misleidende termen voor verzonnen zijn. Want anders is het namelijk ook staatssteun dat de lage inkomens maar 34% IB betalen, en geen 52%.
Ik denk dat de SP daar niet blij mee gaat zijn. Die zullen er de voorkeur aan geven om het rechts te blijven noemen.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Noem het gewoon bij de naam, nationalistisch socialisme
Ook dat lijkt me niet echt de lading dekken: uit de combinatie van socialisme en nationalisme komt niet direct het actief uitmoorden van hele bevolkingsgroepen.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Noem het gewoon bij de naam, nationalistisch socialisme
Natuurlijk, want ze willen niet weten dat ze heel dicht op deze partijlijn zitten, voeg haat aan buitenlanders toe aan het SP programma, en nog wat meer stompzinnig nationalisme en je hebt precies wat ik zegquote:Op zondag 16 augustus 2015 16:14 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ik denk dat de SP daar niet blij mee gaat zijn. Die zullen er de voorkeur aan geven om het rechts te blijven noemen.
Dat geldt natuurlijk evenzeer voor de term "extreem-rechts".quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:15 schreef Reya het volgende:
[..]
Ook dat lijkt me niet echt de lading dekken: uit de combinatie van socialisme en nationalisme komt niet direct het actief uitmoorden van hele bevolkingsgroepen.
Of gewoon 'nazisme'. Duidelijk genoeg.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:17 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat geldt natuurlijk evenzeer voor de term "extreem-rechts".
Wellicht moeten we het maar gewoon "fascistisch rascistisch nationalistisch genocidaal socialisme" gaan noemen, om zeker te weten dat het volslagen duidelijk is dat niemand daarmee geassocieerd wil worden.
Niet meegekregen wat er in de twintigste eeuw gebeurde? En niet alleen door de Nazisquote:Op zondag 16 augustus 2015 16:15 schreef Reya het volgende:
[..]
Ook dat lijkt me niet echt de lading dekken: uit de combinatie van socialisme en nationalisme komt niet direct het actief uitmoorden van hele bevolkingsgroepen.
Wat mij betreft ook prima inderdaad.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:18 schreef Reya het volgende:
[..]
Of gewoon 'nazisme'. Duidelijk genoeg.
Correct, maar er zijn ook tegenvoorbeelden te vinden, waar een combinatie van nationalisme en socialisme niet gepaard ging met genocidaal handelen. Egypte onder Nasser, bijvoorbeeld, of Joefgoslavië onder Tito. Beide geen frisse regimes, maar beide niet van het soort dat we onder nazisme verstaan.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Niet meegekregen wat er in de twintigste eeuw gebeurde? En niet alleen door de Nazis
Enig idee hoeveel mensen er vervolgd in kampen gestopt en vermoord zijn onder Tito?quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:21 schreef Reya het volgende:
[..]
Correct, maar er zijn ook tegenvoorbeelden te vinden, waar een combinatie van nationalisme en socialisme niet gepaard ging met genocidaal handelen. Egypte onder Nasser, bijvoorbeeld, of Joefgoslavië onder Tito. Beide geen frisse regimes, maar beide niet van het soort dat we onder nazisme verstaan.
Dat is vrij gebruikelijk in dictatoriale regimes, maar dat impliceert nog geen genocide.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Enig idee hoeveel mensen er vervolgd in kampen gestopt en vermoord zijn onder Tito?
Hitlerisme, net als Stalinisme.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:18 schreef Reya het volgende:
[..]
Of gewoon 'nazisme'. Duidelijk genoeg.
Dat is een definitiekwestie. Vast staat dat regimes met een sterk nationalistisch socialisme en collectivisme veel bloed aan hun handen hadden.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:24 schreef Reya het volgende:
[..]
Dat is vrij gebruikelijk in dictatoriale regimes, maar dat impliceert nog geen genocide.
Nee, ken het uit de literatuur al beschreven in de jaren 40quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:26 schreef Molurus het volgende:
[..]
Mooie term, en kennelijk niet eens nieuw:
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)-erg-op-elkaar.dhtml
Dat is het geval in praktisch alle dictatoriale regimes.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat is een definitiekwestie. Vast staat dat regimes met een sterk nationalistisch socialisme en collectivisme veel bloed aan hun handen hadden.
True, maar dat was niet het punt, we hadden het over de term Nationalistisch Socialistisch versus extreem rechts.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:30 schreef Reya het volgende:
[..]
Dat is het geval in praktisch alle dictatoriale regimes.
Beide lijken me niet dekkend voor nazisme/Hitlerisme. De nazi's noemden zichzelf wel nationaal-socialistisch, dat betekent nog niet dat daarmee de kous af; is de DDr noemde zich tenslotte ook 'democratisch'.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
True, maar dat was niet het punt, we hadden het over de term Nationalistisch Socialistisch versus extreem rechts.
Partijprogramma's die niet of omfloerst spreken over oorlogszuchtige plannen (Irak oorlog, geheime operaties) en geplande deportatie van bevolkingsgroepen? Daar is inderdaad helemaal niets nieuws aan.quote:Op zondag 16 augustus 2015 13:52 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Geef anders even een linkje naar het verkiezingsprogramma van de VVD waar in staat dat ze een bevolkingsgroep willen deporteren.
En Noord-Korea noemt zichzelf officieel "de Democratische Volksrepubliek Korea".quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:36 schreef Reya het volgende:
[..]
Beide lijken me niet dekkend voor nazisme/Hitlerisme. De nazi's noemden zichzelf wel nationaal-socialistisch, dat betekent nog niet dat daarmee de kous af; is de DDr noemde zich tenslotte ook 'democratisch'.
Al 90 jaar een normale term om het nazisme in haar politiek spectrum te zetten...quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:12 schreef Reya het volgende:
Nog maar een keer:
[..]
Extreem-rechts is een vreemde term in deze context, inderdaad.
Het lijkt me ook onjuist om nazisme bij socialisme in te delen. Alleen al aangezien de basis van de wereldbeschouwing van de nazi's berust op de fundamentele ongelijkheid der mensen en naties. Bij het socialisme daarentegen zijn alle mensen gelijk en zijn naties in feite kunstmatig gevormde entiteiten. Op één of andere manier zijn die twee visies nooit met elkaar te verenigen, lijkt me.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:14 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ik denk dat de SP daar niet blij mee gaat zijn. Die zullen er de voorkeur aan geven om het rechts te blijven noemen.
Je weet dat de NSDAP een groot deel van de partijpunten van de SDP had gejat en daar, tot grote ergernis van de Sociaal Democraten, meer succes mee hadden?quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:36 schreef Reya het volgende:
[..]
Beide lijken me niet dekkend voor nazisme/Hitlerisme. De nazi's noemden zichzelf wel nationaal-socialistisch, dat betekent nog niet dat daarmee de kous af; is de DDr noemde zich tenslotte ook 'democratisch'.
Wat zeg je eigenlijk. Op welke partijlijn zit de SP dan heel dicht ?quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Natuurlijk, want ze willen niet weten dat ze heel dicht op deze partijlijn zitten, voeg haat aan buitenlanders toe aan het SP programma, en nog wat meer stompzinnig nationalisme en je hebt precies wat ik zeg
Dat het historisch gebruikelijk is betekent nog niet dat het volstrekt logisch is. Zoals Janneke al schreef: het impliceert dat het is wat je krijgt als je 'mainstream' rechtse ideeën tot in verre uitvoert. Die link ontgaat me grotendeels.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:39 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Al 90 jaar een normale term om het nazisme in haar politiek spectrum te zetten...
Vreemd is eerder jouw idee dat je nazisme niet extreemrechts kunt noemen
Waarom is "alle mensen zijn gelijk" objectiever dan "alle ariers zijn gelijk" of "alle zoogdieren zijn gelijk"?quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:41 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Het lijkt me ook onjuist om nazisme bij socialisme in te delen. Alleen al aangezien de basis van de wereldbeschouwing van de nazi's berust op de fundamentele ongelijkheid der mensen en naties. Bij het socialisme daarentegen zijn alle mensen gelijk en zijn naties in feite kunstmatig gevormde entiteiten. Op één of andere manier zijn die twee visies nooit met elkaar te verenigen, lijkt me.
Een groot deel van de ideologie die cruciaal was voor de beestachtige aard van dat regime had daar echter weinig mee te maken.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je weet dat de NSDAP een groot deel van de partijpunten van de SDP had gejat en daar, tot grote ergernis van de Sociaal Democraten, meer succes mee hadden?
Die van de PVVquote:Op zondag 16 augustus 2015 16:42 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Wat zeg je eigenlijk. Op welke partijlijn zit de SP dan heel dicht ?
Je weet zelf ook best dat dit niets bijdraagt aan de discussie.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:44 schreef Klopkoek het volgende:
https://en.wikipedia.org/wiki/Privatization#Etymology
Game, set and match.
Natuurlijk niet, waren geen sociaaldemocraten, neemt niet weg dat een flink deel van hun beleid zoals bv KDF nauwelijks verschilde van wat de Sociaal Democraten wilden.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:44 schreef Reya het volgende:
[..]
Een groot deel van de ideologie die cruciaal was voor de beestachtige aard van dat regime had daar echter weinig mee te maken.
Objectiever? Ik zeg alleen dat nazisme en socialisme op een fundamenteel onderwerp tegengesteld zijn aan elkaar. Dat op een meer fenomenologisch vlak er overeenkomsten leken te bestaan tussen het Hitlerisme en Stalinisme in die tijd, heeft er ook gewoon mee te maken dat Hitler een aantal dingen had overgenomen van de communisten, omdat-ie zag dat die werkten.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:43 schreef Molurus het volgende:
[..]
Waarom is "alle mensen zijn gelijk" objectiever dan "alle ariers zijn gelijk" of "alle zoogdieren zijn gelijk"?
En wat is die partijlijn zonder de etnische haat ? Aan welke punten denk je dan ?quote:
Dit dus ja. Die link lijkt er inderdaad niet te zijn. Hence de TT.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:43 schreef Reya het volgende:
[..]
Dat het historisch gebruikelijk is betekent nog niet dat het volstrekt logisch is. Zoals Janneke al schreef: het impliceert dat het is wat je krijgt als je 'mainstream' rechtse ideeën tot in verre uitvoert. Die link ontgaat me grotendeels.
Natuurlijk wel.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:45 schreef Reya het volgende:
[..]
Je weet zelf ook best dat dit niets bijdraagt aan de discussie.
Zoals een deel van de bevolking uitmoorden bedoel je?quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:49 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Objectiever? Ik zeg alleen dat nazisme en socialisme op een fundamenteel onderwerp tegengesteld zijn aan elkaar. Dat op een meer fenomenologisch vlak er overeenkomsten leken te bestaan tussen het Hitlerisme en Stalinisme in die tijd, heeft er ook gewoon mee te maken dat Hitler een aantal dingen had overgenomen van de communisten, omdat-ie zag dat die werkten.
Ik zou eerder zeggen dat ze socialistisch zijn op een andere schaal. Een schaal die verder totaal arbitrair is.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:49 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Objectiever? Ik zeg alleen dat nazisme en socialisme op een fundamenteel onderwerp tegengesteld zijn aan elkaar.
If it walks like a duck and quacks like a duck, it's probably a duck.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:49 schreef Ryan3 het volgende:
Dat op een meer fenomenologisch vlak er overeenkomsten leken te bestaan tussen het Hitlerisme en Stalinisme in die tijd, heeft er ook gewoon mee te maken dat Hitler een aantal dingen had overgenomen van de communisten, omdat-ie zag dat die werkten.
De NSDAP was ook voorstander van het bouwen van wegen. Dat betekent nog niet dat hedendaagse voorstanders van wegenbouw nazi's zijn.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:50 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Natuurlijk wel.
http://www.ub.edu/graap/nazi.pdf
Niet alle rechtsjes zijn nazis, maar de nazis waren wel rechts. Zaken zoals oorlogszucht en deportatie van groepen mensen zie je vandaag de dag nog terug in afgezwakte vorm bij de VVD.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:53 schreef Reya het volgende:
[..]
De NSDAP was ook voorstander van het bouwen van wegen. Dat betekent nog niet dat hedendaagse voorstanders van wegenbouw nazi's zijn.
Even los van de vraag of dit nou werkelijk klopt, waarom zou dat een rechts iets zijn?quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:55 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Niet alle rechtsjes zijn nazis, maar de nazis waren wel rechts. Zaken zoals oorlogszucht en deportatie van groepen mensen zie je vandaag de dag nog terug in afgezwakte vorm bij de VVD.
Het idee van blanken/ariërs is een superieur ras staat recht tegenover het idee 'van alle mensen zijn gelijkwaardig, hebben gelijke rechten" Er was niks socialistisch te zien aan dit racismequote:Op zondag 16 augustus 2015 16:52 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ik zou eerder zeggen dat ze socialistisch zijn op een andere schaal. Een schaal die verder totaal arbitrair is.
Als je zelf links bent moet alles waar je tegen bent wel rechts zijn. En vice versa.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:57 schreef Molurus het volgende:
[..]
Even los van de vraag of dit nou werkelijk klopt, waarom zou dat een rechts iets zijn?
quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:55 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Niet alle rechtsjes zijn nazis, maar de nazis waren wel rechts. Zaken zoals oorlogszucht en deportatie van groepen mensen zie je vandaag de dag nog terug in afgezwakte vorm bij de VVD.
Werkelijk? Straks is privatisering niet eens 'rechts iets' omdat Kok, Blair en kornuiten het ook deden. Jaja.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:57 schreef Molurus het volgende:
[..]
Even los van de vraag of dit nou werkelijk klopt, waarom zou dat een rechts iets zijn?
Ja, Piet. Het is in de regel links die zich verzet tegen het jongleren met mensen. Dat was al zo in eerdere tijden:quote:
Het uitmoorden van delen van de bevolking binnen het Stalinisme kent een aantal gescheiden periodes en verschillende redenen: sommigen terug te voeren op zelfs La Grande Terreur, anderen ter herleiden op de eigen versie van het marxisme, allerlei redenen die weer samenhangen met hun nationaliteitenpolitiek en de nodige paranoïde periodes van Stalin zelf. Bij Hitler zie je tot 1939 eigenlijk niet dat soort grootschalige moordpartijen, behalve natuurlijk T4, maar dat was eigenlijk een mislukking, de nacht van de lange messen, eigenlijk zeer gering, en het opsluiten en stilletjes vermoorden van allerlei politieke tegenstanders, verhoudingsgewijs ook nog gering. Toen de oorlog tegen Polen en later de Sovjet Unie begon, begon, zoals Hitler dit uitdrukte, een oorlog tussen verschillende levensbeschouwelijke visies en hij beloofde de deelnemers dat dit min of meer een vieze oorlog zou worden. Dat klopte dus. Daar kwam dan tevens de Holocaust nog bij.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zoals een deel van de bevolking uitmoorden bedoel je?
Tuurlijk joh, en Stalin, Mao, PolPot etc waren natuurlijk zo rechts als de pestquote:Op zondag 16 augustus 2015 17:02 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Ja, Piet. Het is in de regel links die zich verzet tegen het jongleren met mensen. Dat was al zo in eerdere tijden:
https://en.wikipedia.org/wiki/Enclosure
Wat is je punt?quote:Op zondag 16 augustus 2015 17:03 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Het uitmoorden van delen van de bevolking binnen het Stalinisme kent een aantal gescheiden periodes en verschillende redenen: sommigen terug te voeren op zelfs La Grande Terreur, anderen ter herleiden op de eigen versie van het marxisme, allerlei redenen die weer samenhangen met hun nationaliteitenpolitiek en de nodige paranoïde periodes van Stalin zelf. Bij Hitler zie je tot 1939 eigenlijk niet dat soort grootschalige moordpartijen, behalve natuurlijk T4, maar dat was eigenlijk een mislukking, de nacht van de lange messen, eigenlijk zeer gering, en het opsluiten en stilletjes vermoorden van allerlei politieke tegenstanders, verhoudingsgewijs ook nog gering. Toen de oorlog tegen Polen en later de Sovjet Unie begon, begon, zoals Hitler dit uitdrukte, een oorlog tussen verschillende levensbeschouwelijke visies en hij beloofde de deelnemers dat dit min of meer een vieze oorlog zou worden. Dat klopte dus. Daar kwam dan tevens de Holocaust nog bij.
Eén argument heeft nog wel enige validiteit. Als je het nazi-gedachtengoed tot de meest cruciale kern reduceert, dan kom je tot een filosifie die gebaseerd is op een natuurlijke ordening van de wereld waarin Ariërs, en in het bijzonder Germaanse volkeren, een superieure positie innemen. Dat gedachtengoed vertoont meer raakvlakken met de traditionele kernfilosofie van 'rechts' (dat eveneens, op zekere wijze, was gebaseerd op het bestaan van een dergelijke ordening) dan met de kernfilosofie van 'links' (dat eerder was gebaseerd op verheffing van de onderklassen en een meer humanbistische oriëntatie op de bevolking).quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:57 schreef Molurus het volgende:
[..]
Even los van de vraag of dit nou werkelijk klopt, waarom zou dat een rechts iets zijn?
Ja, als je zo redeneert kun je alles tot het socialisme of juist het tegenovergestelde herleiden. En dat is ook een beetje het probleem met deze discussie. Links/rechts tegenstelling is natuurlijk geen natuurwetenschap, je kunt er alles en niets mee verklaren en onderbouwen als je wilt. Daarom is een indeling van Popper veel handzamer, die heeft het over vrije en totalitaire samenlevingen. Daar vallen regimes als die van het nazisme en communisme onder, autoritaire regimes, junta's theocratieën,... maar ook meritocratieën uiteindelijk... Duidelijk wordt dan meteen het verband tussen religies en godsdiensten en de rol die epistemologie speelt.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:52 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ik zou eerder zeggen dat ze socialistisch zijn op een andere schaal. Een schaal die verder totaal arbitrair is.
Nee, het nazisme was een bij elkaar geraapt al dan niet halfbakken zootje losse begrippen en aan elkaar geleuterde stellingen, en paar fenomenologische zaken werden ontleend aan het Stalinisme, omdat dit werkte.quote:If it walks like a duck and quacks like a duck, it's probably a duck.
Is socialisme niet gewoon hetzelfde idee op een andere schaal? Niet de ariers zijn superieur, maar de menselijke soort is superieur. Het is 'iedereen is gelijk' op een ander niveau.quote:Op zondag 16 augustus 2015 17:06 schreef Reya het volgende:
[..]
Eén argument heeft nog wel enige validiteit. Als je het nazi-gedachtengoed tot de meest cruciale kern reduceert, dan kom je tot een filosifie die gebaseerd is op een natuurlijke ordening van de wereld waarin Ariërs, en in het bijzonder Germaanse volkeren, een superieure positie innemen. Dat gedachtengoed vertoont meer raakvlakken met de traditionele kernfilosofie van 'rechts' (dat eveneens, op zekere wijze, was gebaseerd op het bestaan van een dergelijke ordening) dan met de kernfilosofie van 'links' (dat eerder was gebaseerd op verheffing van de onderklassen en een meer humanbistische oriëntatie op de bevolking).
Zoals ik in het vorige deeltje al zei: je kunt het idee dat "elke <insert bepaalde groep> is gelijk" zowel links als rechts benaderen. Zo'n gelijkheidsbeginsel zegt eigenlijk niet zoveel over links en rechts.quote:Op zondag 16 augustus 2015 17:06 schreef Reya het volgende:
Dat gezegd hebbende, het heeft bijzonder weinig te doen met hedendaagse percepties en opvattingen van 'links' en 'rechts', ook al omdat de perceptie van 'rechts' over de tijd is verschoven richting het liberalisme, dat eveneens een meer humanistische visie op de mensheid heeft, maar daar andere conclusies aan verbindt.
Superieur ten opzichten van wat? Andere soort van leven? Dat veronderstelt de mensheid al sinds men in staat is vuur te maken, dat is niet echt uniek voor het socialisme.quote:Op zondag 16 augustus 2015 17:18 schreef Molurus het volgende:
[..]
Is socialisme niet gewoon hetzelfde idee op een andere schaal? Niet de ariers zijn superieur, maar de menselijke soort is superieur. Het is 'iedereen is gelijk' op een ander niveau.
Het hele probleem is natuurlijk dat politiek niet kan worden uitgelegd als 1-dimensionaal terwijl men dat wel probeert.quote:Op zondag 16 augustus 2015 17:16 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Ja, als je zo redeneert kun je alles tot het socialisme of juist het tegenovergestelde herleiden. En dat is ook een beetje het probleem met deze discussie. Links/rechts tegenstelling is natuurlijk geen natuurwetenschap, je kunt er alles en niets mee verklaren en onderbouwen als je wilt. Daarom is een indeling van Popper veel handzamer, die heeft het over vrije en totalitaire samenlevingen. Daar vallen regimes als die van het nazisme en communisme onder, autoritaire regimes, junta's theocratieën,... maar ook meritocratieën uiteindelijk...
Ik denk niet dat echt iedereen daar altijd zo tegenaan heeft gekeken hoor. Maar belangrijker: de meeste 'normale socialisten' zijn ook in sterke mate "eigen natie en eigen ras" socialisten. Ook niet-socialisten hebben een grotere solidariteit naar landgenoten en soortgenoten, hoezeer we dat ook proberen te ontkennen.quote:Op zondag 16 augustus 2015 17:21 schreef Reya het volgende:
[..]
Superieur ten opzichten van wat? Andere soort van leven? Dat veronderstelt de mensheid al sinds men in staat is vuur te maken, dat is niet echt uniek voor het socialisme.
Sommigen willen graag op specifieke beleidspunten de focus leggen, gespeend van context. Maar dat is net zoiets als het nationaliseren van banken door de VVD of het ondertekenen van de kinderopvang motie uit zijn verband en historische context trekken.quote:Op zondag 16 augustus 2015 16:49 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Objectiever? Ik zeg alleen dat nazisme en socialisme op een fundamenteel onderwerp tegengesteld zijn aan elkaar. Dat op een meer fenomenologisch vlak er overeenkomsten leken te bestaan tussen het Hitlerisme en Stalinisme in die tijd, heeft er ook gewoon mee te maken dat Hitler een aantal dingen had overgenomen van de communisten, omdat-ie zag dat die werkten.
En overigens binnen de groep Ariërs was de Duitse bevolking natuurlijk ook in het geheel niet gelijk, volgens de nzi's. Zij hanteerden binnen iedere groep denkbaar in de bevolking een strikt autoritaire leidersschapscultus.
De conclusie van dit artikel kan bijna niet vager zijn:quote:Op zondag 16 augustus 2015 18:12 schreef Klopkoek het volgende:
Als je gaat kijken naar de onderliggende waarden en uitkomsten van beleid dan kun je moeilijk volhouden dat Hitler een socialist was.
http://crookedtimber.org/(...)insider-as-outsider/
quote:Of course, this leaves a lot of interesting questions unanswered. What does the difference between left and right even mean, if socialism can be as easily a radical right-wing as a left-wing project? What might ‘socialism’ have meant to the average Nazi on the street? Did they think it was odd that their party had ‘socialist’ in its name, even though they were fighting communists in the streets, on behalf of what they felt were traditional, even a-political German values? I’ll try my best when I write my second post.
Alsjeblieft:quote:Op zondag 16 augustus 2015 18:17 schreef Molurus het volgende:
[..]
De conclusie van dit artikel kan bijna niet vager zijn:
[..]
Lijkt leuk, zo'n edu website. De schrijver David Klein is wis- en natuurkundige en in zijn vrije tijd een criticus van antropogene klimaatverandering. Klinkt niet als iemand wiens mening in deze erg relevant is.quote:Op zondag 16 augustus 2015 18:12 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
http://www.csun.edu/~vcmth00m/NazismSocialism.html
Pas dat dan een beetje consequent toe. Op die dubieuze sites in de OP zoals MeerVrijheid wordt klimaatverandering heel vaak ontkent, los van hun verdere dubieuze agenda trouwens.quote:Op zondag 16 augustus 2015 18:26 schreef Molurus het volgende:
[..]
Lijkt leuk, zo'n edu website. De schrijver David Klein is wis- en natuurkundige en in zijn vrije tijd een criticus van antropogene klimaatverandering. Klinkt niet als iemand wiens mening in deze erg relevant is.
Goed punt!quote:Op zondag 16 augustus 2015 19:03 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Pas dat dan een beetje consequent toe. Op die dubieuze sites in de OP zoals MeerVrijheid wordt klimaatverandering heel vaak ontkent, los van hun verdere dubieuze agenda trouwens.
Daar verschillen we dan van mening in, want dat artikel op MeerVrijheid is wat mij betreft ook een mening.quote:Op zondag 16 augustus 2015 19:08 schreef Molurus het volgende:
[..]
Goed punt!![]()
Het ging me dan ook meer om het inhoudelijke verhaal. Op de net geposte edu website staat eigenlijk niet veel meer dan een mening. En dan wordt het vanzelf belangrijker wie die mening heeft.
Ik heb niet de indruk dat er daar sprake is van een consensus. Maar nou heb ik ook niet erg veel stukken van politicologen gezien die hierover gaan.quote:Op zondag 16 augustus 2015 19:13 schreef robin007bond het volgende:
Je kunt het ook zo bekijken Molorus. Wat is de consensus onder politicologen?
Bij een poging om het begrip "extreemrechts" te definieren blijkt al direct dat dit uitleggen als "verregaand regulier rechts" problematisch is.quote:Betekenis
Termen als extreemrechts of rechts-extremisme drukken, net als extreemlinks of links-extremisme, vooral een subjectief waardeoordeel uit. Het onderscheid tussen "gewoon" rechts en extreemrechts wordt in de eerste plaats gemaakt door degene die deze termen gebruikt.
Volgens sommige wetenschappers staat de term extreemrechts los van elke reguliere betekenis van de politieke begrippen links en rechts. Het vaak met extreemrechts geassocieerde fascisme bijvoorbeeld, zou volgens de Oostenrijkse econoom en filosoof Friedrich Hayek gecategoriseerd moeten worden als collectivistische ideologie, samen met nationaalsocialisme, communisme en socialisme (The Road to Serfdom, 1944).
Klassenstrijd om de ongelijkheid te verminderen dan wel op te heffen... Nazis wilden meer ongelijkheid, niet minder.quote:Op zondag 16 augustus 2015 19:04 schreef robin007bond het volgende:
Fascisme en nazisme willen geen klassenstrijd, terwijl socialisten dat wel willen. Het zijn juist twee tegenpolen.
Ik ken veel reguliere rechtse mensen. En het is idd problematisch om vanuit hun denken nazisme aan te tonen. Idem met reguliere linkse mensenquote:Op zondag 16 augustus 2015 19:25 schreef Molurus het volgende:
[..]
Bij een poging om het begrip "extreemrechts" te definieren blijkt al direct dat dit uitleggen als "verregaand regulier rechts" problematisch is.
Ik geloof ook niet dat iemand dat doet.quote:Op zondag 16 augustus 2015 20:05 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Ik ken veel reguliere rechtse mensen. En het is idd problematisch om vanuit hun denken nazisme aan te tonen. Idem met reguliere linkse mensen
Laat die gewone reguliere mensen dan ook in hun waarde en neem hen niet als bewijsmateriaal voor extremismes.
Is dat zo? Ik kom dan uit bij stromingen zoals het Stalinisme en het bewind van Noord-Korea. Tenzij je wilt stellen dat die "klassiek rechts radicaal" zijn weet ik niet hoe je precies tot deze conclusie komt.quote:Op zondag 16 augustus 2015 20:05 schreef Bluesdude het volgende:
Neem het extremisme zelf en zoek de verwante radicale stromingen . Bij nazisme kom je dan uit op klassieke rechtse radicale stromingen.
Interessant. Desalniettemin is de Engelse wiki (zoals doorgaans) een stuk beter naar mijn mening:quote:Op zondag 16 augustus 2015 19:25 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ik heb niet de indruk dat er daar sprake is van een consensus. Maar nou heb ik ook niet erg veel stukken van politicologen gezien die hierover gaan.
Mocht je die weten dan hou ik me aanbevolen.
Edit:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Extreemrechts
[..]
Bij een poging om het begrip "extreemrechts" te definieren blijkt al direct dat dit uitleggen als "verregaand regulier rechts" problematisch is.
En dat leidt tot allerlei nogal eigenaardige conclusies. Bijvoorbeeld dat je best tegelijk links en extreem-rechts kunt zijn. (Als die twee niets met elkaar te maken hebben dan kan dat.)
Dat is omdat je je rechtse straatje schoon wilt vegen? Je dumpt extreemrechts maar graag in bij extreemlinks, wat deels kan wbt totalitairisme en vervolgens ontken je dat het een rechts totalitairisme was. Komt ook bij dat je gewoon niet weet dat "rechts " ontstond uit totalitairisme of dictatuur van rijke mannen en dat liberalisme echt niet de uitvinder was van democratie.quote:Op zondag 16 augustus 2015 20:08 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ik geloof ook niet dat iemand dat doet.
[..]
Is dat zo? Ik kom dan uit bij stromingen zoals het Stalinisme en het bewind van Noord-Korea. Tenzij je wilt stellen dat die "klassiek rechts radicaal" zijn weet ik niet hoe je precies tot deze conclusie komt.
Dit is een ronduit komische ad hominem. Vooral omdat ik totaal niet rechts ben. Bij de laatste verkiezingen heb ik SP gestemd. (Voornamelijk bij gebrek aan beter.)quote:Op zondag 16 augustus 2015 20:51 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Dat komt omdat je je rechtse straatje schoon wilt vegen
Je bent wel steeds bezig het extreemrechts karakter van nazisme te verdoezelen.quote:Op zondag 16 augustus 2015 20:52 schreef Molurus het volgende:
[..]
Leuke ad hominem. Vooral omdat ik totaal niet rechts ben. Bij de laatste verkiezingen heb ik SP gestemd. (Voornamelijk bij gebrek aan beter.)
Ik constateer dat het "rechts" in "extreemrechts" niets te maken heeft met het normale onderscheid tussen links en rechts. Je hoort mij niet ontkennen dat het nazisme extreem was. Je hoort mij niet ontkennen dat ze grote misdaden hebben gepleegd.quote:Op zondag 16 augustus 2015 20:57 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Je bent wel steeds bezig het extreemrechts karakter van nazisme te verdoezelen.
Ik heb nergens ontkend dat de Nazi's racistisch waren?quote:Op zondag 16 augustus 2015 20:57 schreef Bluesdude het volgende:
Je wijst "socialisme" aan als fundament van nazisme. Je ontkent het nazi-racisme door het 'socialisme op een andere schaal" te noemen. Je komt niet werkelijk zoekend over....
Ik denk dat het er wel veel mee te maken heeft. Nazi's hadden een grote hekel aan links en jodenquote:Op zondag 16 augustus 2015 21:00 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ik constateer dat het "rechts" in "extreemrechts" niets te maken heeft met het normale onderscheid tussen links en rechts.
Normale indeling vanaf het begin 90 jaar geleden. Je bent in denialquote:Maar dat betekent nog niet dat de term "extreemrechts" niet buitengewoon eigenaardig is.
Je doet me denken aan mijn oude vriend Lemmeb.quote:Serieus, dit begint nu wel een beetje belachelijk te worden. Haal even 10 keer adem, denk even na, en reageer dan nog eens.
Dat is omdat de Engelse wiki wel wat meer verwijzingen heeft dan Hayek (welke misschien wel expres de fout maakt om selectief te shoppen in het uitgevoerde beleid ipv de beoogde doelen en de uitkomsten). Hayek zou echter misschien ook nog wel de VVD en SGP socialistisch vinden... dus wat dat betreft consequent.quote:Op zondag 16 augustus 2015 20:44 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Interessant. Desalniettemin is de Engelse wiki (zoals doorgaans) een stuk beter naar mijn mening:
https://en.wikipedia.org/wiki/Far-right_politics
Eens.quote:Op zondag 16 augustus 2015 21:45 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Dat is omdat de Engelse wiki wel wat meer verwijzingen heeft dan Hayek (welke misschien wel expres de fout maakt om selectief te shoppen in het uitgevoerde beleid ipv de beoogde doelen en de uitkomsten). Hayek zou echter misschien ook nog wel de VVD en SGP socialistisch vinden... dus wat dat betreft consequent.
Het praktische aan Wiki is natuurlijk dat jet het kunt aanpassen als je vindt dat een lemma ongebalanceerd is.quote:Op zondag 16 augustus 2015 21:47 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Eens.
Sowieso merk ik in de Nederlandse wiki wel eens een bias. Vergelijk de Nederlandse wikipagina over neoliberalisme bijvoorbeeld eens met de Engelse. In die Nederlandse wiki wordt gezegd dat het een containerbegrip is waar tegenstanders enkel mee schermen, terwijl de Engelse wiki echt een keurig artikel is.
Dat is uiteraard waar. En bij de Engelse wiki heb je nou eenmaal meer mensen die controleren en hun expertise kunnen delen, simpelweg omdat het een grotere doelgroep kent.quote:Op zondag 16 augustus 2015 21:55 schreef Reya het volgende:
[..]
Het praktische aan Wiki is natuurlijk dat jet het kunt aanpassen als je vindt dat een lemma ongebalanceerd is.
Ook daar lees ik dit:quote:Op zondag 16 augustus 2015 20:44 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Interessant. Desalniettemin is de Engelse wiki (zoals doorgaans) een stuk beter naar mijn mening:
https://en.wikipedia.org/wiki/Far-right_politics
quote:Another question is the what the label "right" implies when applied to the extreme right, given that many parties labelled as right-wing extremist tended to advance neo-liberal and free market agendas as late as the 1980s but can now advocate economic policies more traditionally associated with the left, such as anti-globalisation, nationalisation and protectionism.
Dat is nog steeds niet altijd het geval, zie het extreem-rechtse AFD in Duitsland. De NPD valt wel in dat straatje maar gaat aan de andere kant doorgaans niet verder dan het willen beschermen en nationaliseren van bepaalde vitale industrieën zoals bewapening.quote:
Och, de conclusie lijkt me toch wel min of meer hetzelfde: het "rechts" in "extreem rechts" heeft niet noodzakelijk iets te maken met het traditionele onderscheid tussen links en rechts.quote:Op zondag 16 augustus 2015 22:15 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Klopt ja, maar het is een stuk genuanceerder dan het Nederlandse wikiartikel.
Het ironische aan deze zin is dat de tegenstanders van het neoliberalisme, wat dat dan ook moge wezen, bij herhaling de definitie van die stroming herdefiniëren naargelang het hen uitkomt.quote:Op zondag 16 augustus 2015 22:17 schreef Molurus het volgende:
Nou zou je, zoals dit wikiartikel voorstelt, dit kunnen oplossen door eenvoudig het begrip "rechts" te herdefinieren, maar ik zou dat persoonlijk nogal absurd vinden.
Het schermen met creatieve interpretaties en definities van stromingen lijkt zo'n beetje de belangrijkste strategie te zijn geworden in de naoorlogse politiek.quote:Op zondag 16 augustus 2015 22:23 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Het ironische aan deze zin is dat de tegenstanders van het neoliberalisme, wat dat dan ook moge wezen, bij herhaling de definitie van die stroming herdefiniëren naargelang het hen uitkomt.
Nee hoor, in de regel is de afbakening nog hetzelfde als de term in 1955 of 1960 (toen die ook al werd gebezigd).quote:Op zondag 16 augustus 2015 22:23 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Het ironische aan deze zin is dat de tegenstanders van het neoliberalisme, wat dat dan ook moge wezen, bij herhaling de definitie van die stroming herdefiniëren naargelang het hen uitkomt.
Vlak na de 2e wereldoorlog, dat is precies waar 'de grote verwarring' is begonnen inderdaad.quote:Op zondag 16 augustus 2015 22:32 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Nee hoor, in de regel is de afbakening nog hetzelfde als de term in 1955 of 1960 (toen die ook al werd gebezigd).
Dat kan, maar er is geen creatieve twist geweest mbt het Nazisme. Dat is altijd consequent als rechts beschouwd (en anti-communistisch). Rechts en links zijn begrippen die al een paar eeuwen bestaan.quote:Op zondag 16 augustus 2015 22:30 schreef Molurus het volgende:
[..]
Het schermen met creatieve interpretaties en definities van stromingen lijkt zo'n beetje de belangrijkste strategie te zijn geworden in de naoorlogse politiek.
Dat het altijd als zodanig is beschouwd klopt wel, maar dat maakt het nog niet correct. Wat in dit topic al door meerdere mensen is betoogd, is dat de eendimensionale classificatie niet voldoet.quote:Op zondag 16 augustus 2015 22:33 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Dat kan, maar er is geen creatieve twist geweest mbt het Nazisme. Dat is altijd consequent als rechts beschouwd (en anti-communistisch). Rechts en links zijn begrippen die al een paar eeuwen bestaan.
Zeker wel, als je maar weet wat deze cruciale dimensie in houdt.quote:Op zondag 16 augustus 2015 22:35 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Dat het altijd als zodanig is beschouwd klopt wel, maar dat maakt het nog niet correct. Wat in dit topic al door meerdere mensen is betoogd, is dat de eendimensionale classificatie niet voldoet.
Als je met alle geweld de link wil leggen tussen geciviliseerde partijen als de VVD of buitenlandse broertjes daarvan enerzijds, en het nazisme anderzijds, dan voldoet het model inderdaad prima.quote:Op zondag 16 augustus 2015 22:46 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Zeker wel, als je maar weet wat deze cruciale dimensie in houdt.
Niet 1 op 1 , maar dat nazisme extreemrechts is, maakt het verklaarbaar waarom het ook altijd als zodanig is beschouwd. Idem , maar dan omgekeerd met stalinisme. Het is extreemlinks en dus logisch dat het daarom al over de hele wereld als extreemlinks wordt gezien.quote:Op zondag 16 augustus 2015 22:35 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Dat het altijd als zodanig is beschouwd klopt wel, maar dat maakt het nog niet correct.
Wat is een eendimensionale classificatie ? De PvdA wordt ook altijd beschouwd als links. Is dat een eendimensionale classificatie ? Mark Rutte noemt zichzelf 'rechts' . Is dat eveneens een eendimensionale classificatie ?quote:Wat in dit topic al door meerdere mensen is betoogd, is dat de eendimensionale classificatie niet voldoet.
Eendimensionaal betekent dat je één rechte lijn trekt, waar alle partijen op moeten passen. Logisch gezien zou de PvdA links van de VVD terecht komen, en de SP weer links van de PvdA. Voor zover het aankomt op economisch beleid en eigen verantwoordelijkheid van de burger versus de grootte/rol van de overheid, komt dat ook vrij aardig uit. Worden er meer onderwerpen bij betrokken, dan wordt dat lastiger.quote:Op zondag 16 augustus 2015 22:51 schreef Bluesdude het volgende:
Wat is een eendimensionale classificatie ? De PvdA wordt ook altijd beschouwd als links. Is dat een eendimensionale classificatie ? Mark Rutte noemt zichzelf 'rechts' . Is dat eveneens een eendimensionale classificatie ?
Dit is precies het punt dat ik wilde maken met dit topic inderdaad.quote:Op zondag 16 augustus 2015 23:04 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Eendimensionaal betekent dat je één rechte lijn trekt, waar alle partijen op moeten passen. Logisch gezien zou de PvdA links van de VVD terecht komen, en de SP weer links van de PvdA. Voor zover het aankomt op economisch beleid en eigen verantwoordelijkheid van de burger versus de grootte/rol van de overheid, komt dat ook vrij aardig uit. Worden er meer onderwerpen bij betrokken, dan wordt dat lastiger.
Het USP van Hitler en andere nazistische/'extreem-rechtse' stromingen is een of andere vorm van vreemdelingenhaat. Standpunten over vreemdelingen zitten niet in de klassieke verdeling tussen links en rechts en passen daarom niet op die lijn. Het is ook niet zo dat, als je de standpunten van de VVD tot in het extreme doortrekt, je ineens Joden wil deporteren. De term extreem-rechts bestaat al lang genoeg zodat iedereen weet wat ermee wordt bedoeld - maar raar genoeg is het helemaal geen extreme vorm van wat we kennen als rechts.
Met het Stalinisme is dat net iets meer het geval - als je je links/rechts onderscheid 'eventjes' beperkt tot de grootte van de overheid, waar links een grote rol voor de overheid ziet, dan ziet het Stalinisme een héél grote rol voor de overheid. De massamoorden komen vooral voort uit het feit dat Stalin een maniakale dictator was, niet uit het communisme op zich.
Maar ook extreem-links dekt de lading niet helemaal. Het is eenvoudigweg niet zo simpel. Standpunten over milieu, of de achtergrond van de confessionele partijen, zijn ook niet zomaar in een links/rechts schema op te nemen. En de allochtonenretoriek van Wilders zit duidelijk aan het verre rechtse einde, terwijl wat sociale ideeën, evenals het knuffelen van beestjes, vaak eerder als links worden beschouwd.
De insteek van links-rechts is een benaderingswijze hoe een realiteit te omvatten.quote:Op zondag 16 augustus 2015 23:04 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Eendimensionaal betekent dat je één rechte lijn trekt, waar alle partijen op moeten passen. Logisch gezien zou de PvdA links van de VVD terecht komen, en de SP weer links van de PvdA. Voor zover het aankomt op economisch beleid en eigen verantwoordelijkheid van de burger versus de grootte/rol van de overheid, komt dat ook vrij aardig uit. Worden er meer onderwerpen bij betrokken, dan wordt dat lastiger.
Nationalisme en vreemdelingenhaat zit wel in die links-rechts benadering.quote:Het USP van Hitler en andere nazistische/'extreem-rechtse' stromingen is een of andere vorm van vreemdelingenhaat. Standpunten over vreemdelingen zitten niet in de klassieke verdeling tussen links en rechts en passen daarom niet op die lijn.
Maar daar zit de rechtse blinde vlek Het dogma is dat rechts een kleinere en meer democratische overheid wilt en wilde en links een grotere overheid wilde en wilt .quote:Met het Stalinisme is dat net iets meer het geval - als je je links/rechts onderscheid 'eventjes' beperkt tot de grootte van de overheid, waar links een grote rol voor de overheid ziet, dan ziet het Stalinisme een héél grote rol voor de overheid.
Wilders is niet zo'n dierenlover. Dat is een hobby van zijn luitenant Dionne Graus. Net zoals aandacht voor ouderenzorg en de verpleging een thing is van de andere luitenant Fleur Agema.quote:En de allochtonenretoriek van Wilders zit duidelijk aan het verre rechtse einde, terwijl wat sociale ideeën, evenals het knuffelen van beestjes, vaak eerder als links worden beschouwd.
Dit is m.i. een verkeerd begrip van de links-rechts indeling. In Nederland is het in mindere mate zo geweest, maar in behoorlijk wat andere landen heeft de anti-protectionistische partij dikwijls ter linkerzijde van de dominante rechtse partij gestaan.quote:Op zondag 16 augustus 2015 23:04 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Eendimensionaal betekent dat je één rechte lijn trekt, waar alle partijen op moeten passen. Logisch gezien zou de PvdA links van de VVD terecht komen, en de SP weer links van de PvdA. Voor zover het aankomt op economisch beleid en eigen verantwoordelijkheid van de burger versus de grootte/rol van de overheid, komt dat ook vrij aardig uit. Worden er meer onderwerpen bij betrokken, dan wordt dat lastiger.
Het USP van Hitler en andere nazistische/'extreem-rechtse' stromingen is een of andere vorm van vreemdelingenhaat. Standpunten over vreemdelingen zitten niet in de klassieke verdeling tussen links en rechts en passen daarom niet op die lijn. Het is ook niet zo dat, als je de standpunten van de VVD tot in het extreme doortrekt, je ineens Joden wil deporteren. De term extreem-rechts bestaat al lang genoeg zodat iedereen weet wat ermee wordt bedoeld - maar raar genoeg is het helemaal geen extreme vorm van wat we kennen als rechts.
Met het Stalinisme is dat net iets meer het geval - als je je links/rechts onderscheid 'eventjes' beperkt tot de grootte van de overheid, waar links een grote rol voor de overheid ziet, dan ziet het Stalinisme een héél grote rol voor de overheid. De massamoorden komen vooral voort uit het feit dat Stalin een maniakale dictator was, niet uit het communisme op zich.
Maar ook extreem-links dekt de lading niet helemaal. Het is eenvoudigweg niet zo simpel. Standpunten over milieu, of de achtergrond van de confessionele partijen, zijn ook niet zomaar in een links/rechts schema op te nemen. En de allochtonenretoriek van Wilders zit duidelijk aan het verre rechtse einde, terwijl wat sociale ideeën, evenals het knuffelen van beestjes, vaak eerder als links worden beschouwd.
Joden niet meer, maar wel veel andere bevolkingsgroepen.quote:Het is ook niet zo dat, als je de standpunten van de VVD tot in het extreme doortrekt, je ineens Joden wil deporteren.
Hieruit maak ik nog niet op wat ze nou met links en rechts bedoelen.quote:Op maandag 17 augustus 2015 08:11 schreef Molurus het volgende:
De PVV rechts.... jaaaa ja.
Dit is het politieke spectrum van Nederland:
[ afbeelding ]
https://nl.wikipedia.org/wiki/Politiek_spectrum
Daarmee wordt de normale traditionele uitleg van deze begrippen bedoeld: Omvang en rol van de overheid.quote:Op maandag 17 augustus 2015 08:52 schreef AgLarrr het volgende:
[..]
Hieruit maak ik nog niet op wat ze nou met links en rechts bedoelen.
Natuurlijk is links vs rechts eendimensionaal. Er is maar 1 tegenstelling in dit onderscheid.quote:Op zondag 16 augustus 2015 23:04 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Eendimensionaal betekent dat je één rechte lijn trekt, waar alle partijen op moeten passen.
Eigen verantwoordelijkheid vs grote overheid is niet hetzelfde als links vs rechts.quote:Logisch gezien zou de PvdA links van de VVD terecht komen, en de SP weer links van de PvdA. Voor zover het aankomt op economisch beleid en eigen verantwoordelijkheid van de burger versus de grootte/rol van de overheid, komt dat ook vrij aardig uit. Worden er meer onderwerpen bij betrokken, dan wordt dat lastiger.
Rassenwaan is een gevolg van het darwinisme. Survival of the fittest. Het is een gevolg van de misvatting dat evolutie gebaseerd is op selectie. Het begon met de 'veredeling' van planten en dieren door menselijke selectie. Evolutieleer vervangt menselijke selectie door natuurlijke selectie. Het begrip selectie blijft suggereren dat het een vorm van veredeling is ipv afstemming. Men dacht de natuur een handje te kunnen helpen door deze veredeling zelf ter hand te nemen.quote:Het USP van Hitler en andere nazistische/'extreem-rechtse' stromingen is een of andere vorm van vreemdelingenhaat. Standpunten over vreemdelingen zitten niet in de klassieke verdeling tussen links en rechts en passen daarom niet op die lijn.
Jawel. Het raakvlak is beter zijn dan anderen.quote:Het is ook niet zo dat, als je de standpunten van de VVD tot in het extreme doortrekt, je ineens Joden wil deporteren. De term extreem-rechts bestaat al lang genoeg zodat iedereen weet wat ermee wordt bedoeld - maar raar genoeg is het helemaal geen extreme vorm van wat we kennen als rechts.
Het probleem met een onderklasse die in opstand komt is dat zij slecht zijn voorbereid op de taak het heft in handen te nemen. In Rusland was de bevolking aan het einde van de 19e grotendeels analfabeet en lijfeigenen van de bezittende klasse. In die tijd waren mensen ook een vorm van eigendom. De revolutie ging uit van een kleine groep intellectuelen.quote:Met het Stalinisme is dat net iets meer het geval - als je je links/rechts onderscheid 'eventjes' beperkt tot de grootte van de overheid, waar links een grote rol voor de overheid ziet, dan ziet het Stalinisme een héél grote rol voor de overheid. De massamoorden komen vooral voort uit het feit dat Stalin een maniakale dictator was, niet uit het communisme op zich.
Het christendom is begonnen als een slavenreligie die het opnam voor de onderklasse. Maar in het feodale tijdperk was het grotendeel hervormd tot een moralistische leer om de onderklasse in het gareel te laten lopen.quote:Maar ook extreem-links dekt de lading niet helemaal. Het is eenvoudigweg niet zo simpel. Standpunten over milieu, of de achtergrond van de confessionele partijen, zijn ook niet zomaar in een links/rechts schema op te nemen.
De sociale ideeën van Wilder zijn er met de haren bijgesleept. Niemand gelooft dat een politicus die 20 jaar lang VVD'er is geweest ineens een socialist blijkt te zijn.quote:En de allochtonenretoriek van Wilders zit duidelijk aan het verre rechtse einde, terwijl wat sociale ideeën, evenals het knuffelen van beestjes, vaak eerder als links worden beschouwd.
Je hebt ook figuren die geloven in "rechts socialisme" en ironisch genoeg zat Hayek in die richting te wroeten.quote:Op zondag 16 augustus 2015 22:51 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Niet 1 op 1 , maar dat nazisme extreemrechts is, maakt het verklaarbaar waarom het ook altijd als zodanig is beschouwd. Idem , maar dan omgekeerd met stalinisme. Het is extreemlinks en dus logisch dat het daarom al over de hele wereld als extreemlinks wordt gezien.
Lenin heeft ook de nodige slachtoffers gemaakt by the wayquote:Op maandag 17 augustus 2015 12:29 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Je hebt ook figuren die geloven in "rechts socialisme" en ironisch genoeg zat Hayek in die richting te wroeten.
Stalin is wel een raar beestje in de zin dat hij een opvolger was en geen initiator zoals een Castro, Lenin, Hitler, Pinochet en ander volk.
Stalin was weliswaar zeer autoritair en hiërarchisch (ook vrij paranoide), maar het uiteindelijke doel van de ideologie was natuurlijk het opheffen of verkleinen van onnatuurlijke hiërarchie. Dus dat maakt de ideologie extreem-links inderdaad.
Terwijl diezelfde bankiers, ook Amerikaanse bankiers, hem hebben gefinancierd.quote:Op maandag 17 augustus 2015 12:38 schreef deelnemer het volgende:
Extreem rechts is een mixed bag.
Hitler was tegen zoveel dingen dat haat de rode lijn is in zijn politiek. Hij was tegen:
- bankiers
- de culturele elite en intellectuelen
- inferieuren (zigeuners, gehandicapten, etc)
Hitler is een typisch voorbeeld van een iemand die behoorde tot de underdogs (een armoedzaaier en mislukt kunstenaar) die ernaar streefde een topdog te worden.
Vandaar dat hij bol staat van de onderscheidingen tussen superieuren en inferieuren.
Zeker, maar zowel dat onderdeel als vele andere onderdelen staan niet in verhouding tot de paranoia en strakke hiërarchische partijlijn van Stalin (vlak voor zijn dood was Lenin bevreesd voor Stalin zijn intenties). Het aantal doden staat meer in verhouding tot de Witte Terreur.quote:Op maandag 17 augustus 2015 12:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Lenin heeft ook de nodige slachtoffers gemaakt by the way
Mooie verhalen om te horen. Fijn dat er nog zulk soort mensen zijn.quote:Op maandag 17 augustus 2015 13:18 schreef deelnemer het volgende:
Laten we het ook eens hebben over de sociale mensen.
Ik ken een ondernemer die eerst bakker was en later een taxi bedrijf is begonnen. Een hele sociale man en zijn vrouw is ook heel sociaal. Ze hebben twee zonen waarvan de ene het taxi bedrijf overnam en de tweede accountant werd. De accountant merkte dat hij gedwongen werd boekhoudingen goed te keuren die zeer bedenkelijk waren, en is toen zijn broer maar gaan helpen.
Ik ken een onderwijzeres op een lagere school die iedereen overal mee helpt, en nooit niets kwaads zegt. Ze gaat met kinderen naar de tandarts als het thuisgezin steken laat vallen ...
Ik ken een gezinsverzorgster die ook na werktijd langsgaat bij oude mensen, die helemaal alleen thuis hun dagen doorbrengen. Ze gaat met ze mee naar het ziekenhuis, komt voor ze op als nodig is ...
Ik ken een moeder die voor iedereen klaar staat. Altijd weet wie er jarig is, iedereen iets toestopt en zich zorgen maakt over iedereen met wie het slecht gaat (tot het punt dat ze er niet van kan slapen).
Ik ken een sociale man die niet te beroerd is om anderen te helpen, maar zo dominant is dat hij gelooft dat hij altijd gelijk heeft. Zozeer dat mensen vaak liever niet door hem geholpen willen worden, en ervan afzien ...
Etc, etc ...
Sociale mensen zie je overal, je treft ze aan onder ondernemers, arbeiders, religieuzen, moeders, ...
Harde mensen zie je ook overal. Ze zijn agressief, spreken kwaad, vernederen, moraliseren en kennen de waarheid ...
Ze worden gewaardeerd door velen, worden zelden rijk, en voldoen niet aan het idee dat je inkomen gelijkstaat aan de waarde die je creeert.quote:Op maandag 17 augustus 2015 15:15 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Mooie verhalen om te horen. Fijn dat er nog zulk soort mensen zijn.
Was dit een betoog voor meer sociale ontwikkeling versus economische waarde produceren, wat elkaar niet eens echt in de weg staat.quote:Op maandag 17 augustus 2015 15:26 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Ze worden gewaardeerd door velen, worden zelden rijk, en voldoen niet aan het idee dat je inkomen gelijkstaat aan de waarde die je creeert.
Het is de betekenis van het begrip sociaal. Socialisme, net als ieder -isme, leidt gemakkelijk tot zijn tegendeel.quote:Op maandag 17 augustus 2015 15:46 schreef I-care het volgende:
[..]
Was dit een betoog voor meer sociale ontwikkeling versus economische waarde produceren, wat elkaar niet eens echt in de weg staat.
Veel begrippen zitten mensen in de weg, omdat ons bewust geformuleerde begrippen vaak de lading niet dekken. Je kunt ze gemakkelijk omkeren tot hun tegendeel. Zoals egoisme ooit betekende dat je handelswijze niet constructief is naar je omgeving. Maar daarna is egoisme opgevat als handelen naar je eigen motieven. Omdat iedereen handelt naar zijn eigen motieven, werd het zorgen voor anderen even egoistisch als het streven naar je eigen voordeel ten koste van anderen.quote:Hoe zouden deze waardevolle kwaliteiten meer onder het voetlicht gebracht en gestimuleerd kunnen worden. Want ik neem dat dat je uitgangspunt is.
Helemaal mee eens. Maar hoe kun je bewustwording in die mate 'doorgegeven' dat het effectief wordt. Ik zou niet weten hoe dat zou moeten. Ik heb het zelf grotendeels gedaan vanuit eigen motivatie, of eerder intrinsieke overtuigingen dat het allemaal veel en veel beter, socialer en vervullender kan dan nu het geval is. Maar dat is slechts een op zichzelf staande mening natuurlijk. Al zie ik die steeds vaker gedeeld worden door anderen.quote:Op maandag 17 augustus 2015 15:59 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Het is de betekenis van het begrip sociaal. Socialisme, net als ieder -isme, leidt gemakkelijk tot zijn tegendeel.
[..]
Veel begrippen zitten mensen in de weg, omdat ons bewust geformuleerde begrippen vaak de lading niet dekken. Je kunt ze gemakkelijk omkeren tot hun tegendeel. Zoals egoisme ooit betekende dat je handelswijze niet constructief is naar je omgeving. Maar daarna is egoisme opgevat als handelen naar je eigen motieven. Omdat iedereen handelt naar zijn eigen motieven, werd het zorgen voor anderen even egoistisch als het streven naar je eigen voordeel ten koste van anderen.
Bewustwording is al beter dan een definitie.
Het wordt al vaker gedeeld, want het ideaal van individualisme en eigen verantwoordelijkheid (bij Hayek een reactie op het communisme en het kwaad van massa bewegingen) is aan het doorslaan. Het is een moreel dictaat geworden, en onder deze vlag schuiven velen iedere verantwoordelijkheid voor de omgeving van zich af (doe geen beroep op mij, want het is je eigen verantwoordelijkheid). Het gevoel voor de samenhang der dingen verdween achter de horizon.quote:Op maandag 17 augustus 2015 16:06 schreef I-care het volgende:
[..]
Helemaal mee eens. Maar hoe kun je bewustwording in die mate 'doorgegeven' dat het effectief wordt. Ik zou niet weten hoe dat zou moeten. Ik heb het zelf grotendeels gedaan vanuit eigen motivatie, of eerder intrinsieke overtuigingen dat het allemaal veel en veel beter, socialer en vervullender kan dan nu het geval is. Maar dat is slechts een op zichzelf staande mening natuurlijk. Al zie ik die steeds vaker gedeeld worden door anderen.
Je laatste zin is inderdaad hetgeen ik zelf ook denk. Alleen daar is weinig sturing op in principe, teveel andere verantwoordelijkheden en bezigheden die in de weg staan.quote:Op maandag 17 augustus 2015 16:30 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Het wordt al vaker gedeeld, want het ideaal van individualisme en eigen verantwoordelijkheid (bij Hayek een reactie op het communisme en het kwaad van massa bewegingen) is aan het doorslaan. Het is een moreel dictaat geworden, en onder deze vlag schuiven velen iedere verantwoordelijkheid voor de omgeving van zich af (doe geen beroep op mij, want het is je eigen verantwoordelijkheid). Het gevoel voor de samenhang der dingen verdween achter de horizon.
Eerst was het adagio: egoisme en hebzucht is goed.
Toen dat leidde tot weerstand: eigen verantwoordelijkheid (als iedereen zichzelf red, dan ....)
Toen dat leidde tot weerstand: participatie maatschappij.
Het maakt uit of je 'eigen verantwoordelijkheid' betrekt op jezelf of oplegt aan anderen.
De beste wegbereiders tot een minder hard idee van individualisme zijn degenen die erin doorslaan.
Het sociale zit gewoon in de menselijke natuur (don't worry).
Ik mag Helmut Schmidt graag, hij is genadeloos hard over wat hij vind en denkt, en is vreselijk goed op de inhoud.quote:Op maandag 17 augustus 2015 16:48 schreef Klopkoek het volgende:
Even een komische noot:
https://en.wikipedia.org/wiki/Helmut_Schmidt
Kun je voorbeelden geven van wat je aan stond en goed vond?quote:Op maandag 17 augustus 2015 17:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik mag Helmut Schmidt graag, hij is genadeloos hard over wat hij vind en denkt, en is vreselijk goed op de inhoud.
Het gaat me er vooral om dat hij niet maar probeert aardig gevonden te worden door iedereen, niet door twintig spindoctors gepolijste uitspraken doet, maar gewoon klip en klaar zegt wat hij vind en dat uiterst vermakelijk.quote:Op maandag 17 augustus 2015 17:24 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Kun je voorbeelden geven van wat je aan stond en goed vond?
Twee weken eerder geboren dan Den Uyl bedenk ik me nu. Dat is wel bijzonder.quote:Op maandag 17 augustus 2015 18:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het gaat me er vooral om dat hij niet maar probeert aardig gevonden te worden door iedereen, niet door twintig spindoctors gepolijste uitspraken doet, maar gewoon klip en klaar zegt wat hij vind en dat uiterst vermakelijk.
Details zou ik op moeten zoeken, ff geen zin in, maar af en toe houd hij ergens een rede en die is dat op NTV te zien, heerlijke spreker.
Hier een goed doordacht stuk over de goede man http://www.dagelijksestan(...)cialisme-van-hitler/ en hier http://joostniemoller.nl/(...)echts-genoemd-wordt/quote:Op maandag 17 augustus 2015 12:38 schreef deelnemer het volgende:
Extreem rechts is een mixed bag.
Hitler was tegen zoveel dingen dat haat de rode lijn is in zijn politiek. Hij was tegen:
- bankiers
- de culturele elite en intellectuelen
- inferieuren (zigeuners, gehandicapten, etc)
Hitler is een typisch voorbeeld van een iemand die behoorde tot de underdogs (een armoedzaaier en mislukt kunstenaar) die ernaar streefde een topdog te worden.
Vandaar dat hij bol staat van de onderscheidingen tussen superieuren en inferieuren.
quote:De herkomst van de rechts-links indeling is te vinden in de tijd van de Franse Revolutie. De voorstanders van het behoud van de oude machtsverhoudingen namen rechts plaats in de Franse Staten-Generaal en de tegenstanders zaten aan de linkerzijde. Dit is een veel gebruikte verklaring voor het ontstaan van de termen links en rechts in politieke zin.
Daar heb je vast een goede bron voor.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 08:02 schreef Klopkoek het volgende:
De held van rechts en de held van het conservatieve zuiden Barry Goldwater was ook een openlijk voorstander van eugenetica en deed helemaal niets tegen medische experimenten op zwarten.
Robert Malthus en David Ricardo waren rechts (pro-markt, anti adel, dus in hun eigen tijd links). Het duo symboliseert een verband tussen de laissez faire gedachte (Ricardo) en Eugenetica (onvermijdelijke schaarste, Malthus). Ricardo vond het ook zinloos om te steven naar hogere arbeiderslonen (boven het bestaansminimum). Als ze meer loon krijgen, leidt het alleen tot meer kinderen, waardoor de lonen door marktwerking weer dalen naar het bestaansminimum.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 06:18 schreef Struan het volgende:
Als je je een beetje verdiept in de periode voor WOII, dan zie je dat wetenschappers en filosofen het eens waren over twee zaken. Net zoals dat men nu braaf luistert naar wat wetenschappers hebben te zeggen over het opraken van grondstoffen en man made global warming, luisterde men in die jaren ook erg braaf naar wat wetenschappers te zeggen hadden:
1) Dat er te veel mensen op aarde waren, en dat er te weinig grondstoffen waren om al die mensen in leven te laten. De filosoof Malthus was de drijvende kracht achter dit idee.
2) Dat het blanke ras het slachtoffer was van de voortplantingsdrift van mensen die niet blank zijn - deze theorie werd later gepresenteerd als de Eugenetica.
Het mag dan niet echt een verrassing zijn dat het Nationaal Socialisme was gestoeld op:
1) Het vinden van Lebensraum, om er voor te zorgen dat er voldoende landbouwgrond was om eten te kweken voor de Duitsers, en
2) Het schoon houden van het Arische ras.
Niet alleen Hitler, Mussolini en de Japanners hadden zich laten aanmoedigen door Malthus en consorten, met als gevolg dat bevolkingsgroepen werden uitgeroeid, ook linkse Amerikanen onder FDR hadden zich verlekkerd aan de Eugenetica, en waren druk bezig om er voor te zorgen dat het blanke ras schoon bleef, door gezonde mensen te steriliseren.
Het Nationaal Socialisme was een stroming die zo veel mogelijk aan de knoppen van de samenleving probeerde te draaien, met een uitdijende en uiteindelijk alles overheersende overheid als gevolg. Als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met de leidende Amerikaanse politieke stromingen van voor FDR, bijvoorbeeld onder Harding en Coolidge, dan zie je juist veel meer een laissez faire houding, waarbij de overheid zo veel mogelijk werd teruggedrongen.
Maar laat het maar over aan de elites binnen de media en de universiteiten om de geschiedenis te herschrijven, en om het Nationaal Socialisme in de rechts-extremistische hoek te drukken. Het slaat als een tang op een varken.
Prima topic trouwens.
Grappig hoe haaks dit staat op het moderne idee dat welvaart zal gaan leiden tot lagere geboortecijfers.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 10:29 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Ricardo vond het ook zinloos om te steven naar hogere arbeiderslonen (boven het bestaansminimum). Als ze meer loon krijgen, leidt het alleen tot meer kinderen, waardoor de lonen door marktwerking weer dalen naar het bestaansminimum.
Uit het stuk:quote:Op woensdag 19 augustus 2015 08:43 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Hier een goed doordacht stuk over de goede man http://www.dagelijksestan(...)cialisme-van-hitler/
De reden dat liberalen tegen een grote overheid zijn, komt omdat het hun vijand was toen de adel nog aan alle touwtjes trok.quote:De indeling die de meeste historici hanteren in de Europese politiek vanaf 1850, is die tussen communisten en socialisten (sociaal-democraten) enerzijds en liberalen en confessionelen anderzijds. De eersten (meestal de linkse partijen genoemd) streven naar meer gelijkheid via staatsinterventie, terwijl liberalen en confessionelen (rechts) over het algemeen vooruitgang willen boeken met behoud van zoveel mogelijk vrijheid voor burgers en bedrijven.
Inderdaad, een mixed bag. Hitler wilde de macht grijpen, en dan moet je concessies doen aan brede lagen van de bevolking. Dat verklaart de linkse elementen. Net als bij Wilders overigens.quote:Het nationaal-socialisme was een wonderlijke hutspot van allerlei ideeën en theorieën die soms een linkse en dan weer een rechtse oorsprong hadden, met de verfoeilijke rassenleer als bekendste.
Watson wijst erop dat de door rassenwaan en jodenhaat bevangen Hitler een even grote hekel had aan het marxisme als aan het kapitalisme, die hij beide als “Joodse uitvindingen” zag.
Bagger.quote:
Dus zowel Hitler als Wilders doen alsof ze links zijn terwijl ze stiekum rechts zijn?quote:Op woensdag 19 augustus 2015 10:56 schreef deelnemer het volgende:
Inderdaad, een mixed bag. Hitler wilde de macht grijpen, en dan moet je concessies doen aan brede lagen van de bevolking. Dat verklaart de linkse elementen. Net als bij Wilders overigens.
Dat Wilders zich ineens ontpopt tot socialist is ongeloofwaardig. Alleen rechtse partijen zijn bereid met hem een coalitie te vormen, net als bij Hitler.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 11:05 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dus zowel Hitler als Wilders doen alsof ze links zijn terwijl ze stiekum rechts zijn?
Dit voelt aan als een no True Scotsman.
Als ik het mij goed herinner was Wilders' onwil om de pensioensleeftijd te verhogen juist een groot probleem voor rechts Nederland.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 11:07 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Dat Wilders zich ineens ontpopt tot socialist is ongeloofwaardig. Alleen rechtse partijen zijn bereid met hem een coalitie te vormen, net als bij Hitler.
Ik geloof Wilders niet. Het zou zelfs zo kunnen zijn, dat het naar zich toetrekken linkse kiezers door Wilders een rechts complot is. Wie financieert Wilders?quote:Op woensdag 19 augustus 2015 11:10 schreef Molurus het volgende:
[..]
Als ik het mij goed herinner was Wilders' onwil om de pensioensleeftijd te verhogen juist een groot probleem voor rechts Nederland.
En dat is dan maar een voorbeeld. Als je zijn mening over Marokkanen en Moslims even vergeet zou Wilders uitstekend een coalitie kunnen vormen met PvdA en SP.
Zo'n hoog BNW gehalte ben ik van jou niet gewend.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 11:15 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Ik geloof Wilders niet. Het zou zelf zo kunnen zijn, dat het naar zich toetrekken linkse kiezers door Wilders een rechts complot is.
Iedere keer als ik mij een een politieke kwestie verdiep, is het een feit dat een deel van de betrokkenen, zonder te verblikken of verblozen, liegen en manipuleren. Het is machtsspel, en er is veel bagger.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 11:15 schreef Molurus het volgende:
[..]
Zo'n hoog BNW gehalte ben ik van jou niet gewend.
Natuurlijk... politiek is een vies spelletje. Er wordt veel gelogen, gemanipuleerd en gebaggerd.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 11:26 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Iedere keer als ik mij een een politieke kwestie verdiep, is het een feit dat een deel van de betrokkenen, zonder te verblikken of verblozen, liegen en manipuleren. Het is machtsspel, en er is veel bagger.
Wilders heeft op dit punt een 180 graden draai gemaakt sinds hij weggegaan is bij de VVD. Alle standpunten van Wilders hebben met elkaar gemeen dat hij uit is op meer zetels. Dat Wilders tegen de verhoging van de AOW leeftijd was schuift zetels, een socialistische agenda schuift zetels, anti-Islam schuift zetels, anti-EU schuift zetels, .... Maar waar hij voor staat, geen idee.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 11:32 schreef Molurus het volgende:
[..]
Natuurlijk... politiek is een vies spelletje. Er wordt veel gelogen, gemanipuleerd en gebaggerd.
Maar dat zegt op zichzelf zo weinig. Dat werkt potentieel evenveel voor als tegen de gedachte dat Wilders stiekum rechts zou zijn.
Dit doet mij denken aan een gedachte die ik vaak tegenkom in discussies over religie: de wetenschap zit er vaak naast en kan ons niks met zekerheid zeggen, en dus..... <vul gewenste waarheid in>.
De suggestie van een complot om daarmee vol te kunnen houden dat Wilders stiekum toch rechts is vind ik eerlijk gezegd nogal een zwaktebod. Ja, het zou best waar kunnen zijn. Helaas kun je achter "het zou kunnen dat ..." de grootste onzin neerzetten zonder dat het evident onwaar wordt.
Dus je wilt zeggen dat Wilders (misschien wel) is gelanceerd door de VVD om zetels te winnen voor rechts dmv misleiding?quote:Op woensdag 19 augustus 2015 11:37 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Wilders heeft op dit punt een 180 graden draai gemaakt sinds hij weggegaan is bij de VVD. Alle standpunten van Wilders hebben met elkaar gemeen dat hij uit is op meer zetels. Dat Wilders tegen de verhoging van de AOW leeftijd was schuift zetels, een socialistische agenda schuift zetels, anti-Islam schuift zetels, anti-EU schuift zetels, .... Maar waar hij voor staat, geen idee.
Er zij twee manieren waarop je iets niet kunt weten:quote:Op woensdag 19 augustus 2015 11:39 schreef Molurus het volgende:
Dit lijkt me echt puur een complottheorie. Niet dat complottheorieen niet waar kunnen zijn, maar dan zullen we het moeten hebben over de vraag wat dat nou waarschijnlijk maakt. En dat zal verder moeten gaan dan "het zou best kunnen zijn dat ...".
Zoals gezegd, politiek is een vies spelletje. Het wordt gespeeld door mensen die van nature alle integriteit missen en de kunst beheersen om daar niet op te worden betrapt. En dat geldt vanzelfsprekend ook voor Wilders.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 11:53 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Er zij twee manieren waarop je iets niet kunt weten:
1. het is onbekend, je doet onderzoekt, dmv hypothesen en toetsing.
2. mensen spreken iets af en maken dat niet bekend.
Dat laatste kun je eindeloos achteraan blijven rennen, als je denkt dat jij degene bent op wiens schouders alle bewijslast rust. Tav de politiek eis ik hetzelfde als kamerleden: dat ik juist en volledig geinformeerd wordt. Iemand die zo manipuleert als Wilders heeft voor mij al afgedaan, zonder dat ik heb bewezen wat erachter zit.
Als politici je plat manipuleren, kost het je jaren (full time) om erachter te komen waar ze op uit zijn, als je er ooit achterkomt. Als mensen, bij gebrek aan betrouwbare informatie, voor zichzelf tot een interpretatie komen (een complottheorie), is daar niet geks aan.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 11:56 schreef Molurus het volgende:
[..]
Zoals gezegd, politiek is een vies spelletje. Het wordt gespeeld door mensen die van nature alle integriteit missen en de kunst beheersen om daar niet op te worden betrapt. En dat geldt vanzelfsprekend ook voor Wilders.
Mijn punt is: je kunt daar verder niets uit concluderen ten aanzien van wat ze nu werkelijk willen. We kunnen daar dus ook niet uit concluderen, of zelfs maar vermoeden, dat Wilders er een 'verborgen rechtse agenda' op nahoudt. We zullen het moeten doen met wat hij zegt en doet, en niet met wat hij misschien wel zou kunnen denken.
Ik zie in een gebrek aan informatie geen aanleiding om dan maar iets aan te nemen dat nergens op is gebaseerd. Wat dat betreft geef ik de voorkeur aan "ik weet het niet" boven "ik neem aan dat".quote:Op woensdag 19 augustus 2015 12:04 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Als politici je plat manipuleren, kost het je jaren (full time) om erachter te komen waar ze op uit zijn, als je er ooit achterkomt. Als mensen, bij gebrek aan betrouwbare informatie, voor zichzelf tot een interpretatie komen (een complottheorie), is daar niet geks aan.
Politici die volledige en volledig betrouwbare informatie verschaffen bestaan niet. Het zou mooi zijn, maar ze bestaan niet. Wilders is op dit punt bepaald geen uitzondering.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 12:04 schreef deelnemer het volgende:
De enige conclusie die je eruit kunt trekken, is dat er een reele behoefte is aan betrouwbare informatie. Politici die daar niet aan tegemoet komen, doen hun werk niet goed.
Ook dat is in politiek onvoldoende. Terwijl jij je conclusie uitstelt, werkt het geëtter gewoon door. Howard Zinn: "You can't be neutral on a moving train"quote:Op woensdag 19 augustus 2015 12:06 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ik zie in een gebrek aan informatie geen aanleiding om dan maar iets aan te nemen dat nergens op is gebaseerd. Wat dat betreft geef ik de voorkeur aan "ik weet het niet" boven "ik neem aan dat".
Op dit punt moet er een omslag komen. Dat is een serieus politiek standpunt. Je kunt mensen die hebben misleid (denk aan de aanvalsoorlog op Irak) uit de politiek gooien. Manipulatie en oplichting passen niet bij de rol van een volksvertegenwoordiger. Zij doen hun werk niet goed.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 12:10 schreef Molurus het volgende:
[..]
Politici die volledige en volledig betrouwbare informatie verschaffen bestaan niet. Het zou mooi zijn, maar ze bestaan niet. Wilders is op dit punt bepaald geen uitzondering.
Voor eugenetica kan je gewoon simpel googlen. Dat hij nooit in de verste verte de experimenten heeft getracht stop te zetten valt op te maken uit de argumenten die zijn fans aanvoeren voor 'hij was geen racist.' Dan moet je opletten op wat er niet wordt gezegd, en niet alleen op wat er wel wordt gezegd.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 09:17 schreef Struan het volgende:
[..]
Daar heb je vast een goede bron voor.
Dit probleem ligt niet zozeer bij de politiek maar bij het volk. Het is eenvoudig onmogelijk om tegelijk integer te zijn en politiek succesvol. Het volk waardeert eerlijkheid kennelijk niet, of ieg minder dan populisme en misleiding.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 12:15 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Op dit punt moet er een omslag komen. Dat is een serieus politiek standpunt. Je kunt mensen die hebben misleid (denk aan de aanvalsoorlog op Irak) uit de politiek gooien. Manipulatie en oplichting passen niet bij de rol van een volksvertegenwoordiger. Zij doen hun werk niet goed.
Wilders is echt wel rechts te noemen, ik snap niet dat er mensen bestaan die dat niet inzien of doorzien.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 11:56 schreef Molurus het volgende:
[..]
Zoals gezegd, politiek is een vies spelletje. Het wordt gespeeld door mensen die van nature alle integriteit missen en de kunst beheersen om daar niet op te worden betrapt. En dat geldt vanzelfsprekend ook voor Wilders.
Mijn punt is: je kunt daar verder niets uit concluderen ten aanzien van wat ze nu werkelijk willen. We kunnen daar dus ook niet uit concluderen, of zelfs maar vermoeden, dat Wilders er een 'verborgen rechtse agenda' op nahoudt. We zullen het moeten doen met wat hij zegt en doet, en niet met wat hij misschien wel zou kunnen denken.
En wat Wilders zegt en doet is (als we zijn mening over Marokkanen en Moslims even vergeten) toch nauwelijks te omschrijven als 'rechts'.
In het NRC werd Driessen gequote met de uitspraak van Wilders: "Slaat natuurlijk nergens op maar ik moet het zeggen" (refererende aan de linkse agenda) Om kiezers van de SP weg te trekken.quote:'Bezuinigen op defensie en wel rollators subsidiëren: wie kan dat zijn rechtse vrienden uitleggen?' Volgens hem deed Wilders dat alleen vanwege de hete adem in zijn nek van de SP. De PVV-leider zou hebben gezegd: 'Slaat nergens op natuurlijk, tegen bezuinigen op zorg en uitkeringen zijn.'
Onzin. Het is niet aan het volk om uit te vogelen of politici hen misleiden. De kritische vrije pers, en de gedeeltelijk ook wetenschap, heeft die rol. Opzettelijke misleiding is gewoon corruptie en dient zo te worden behandeld. Kun je het radicaal uitsluiten? Nee, natuurlijk niet, dat moet je ook niet willen (op elkaar vertrouwen is de basis). Maar duidelijke gevallen van misleiding (dat blijkt vaak pas achteraf) moet consequenties hebben.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 12:39 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dit probleem ligt niet zozeer bij de politiek maar bij het volk. Het is eenvoudig onmogelijk om tegelijk integer te zijn en politiek succesvol. Het volk waardeert eerlijkheid kennelijk niet, of ieg minder dan populisme en misleiding.
Als we er als kiezers al achterkomen dan is dat veel te laat, en trappen we weer massaal in de misleidende praatjes van de volgende die zich aandient.
Dus ik zie eerlijk gezegd niet hoe die omslag tot stand zou moeten of kunnen komen.
Op hoofdlijnen zou dat duidelijk moeten zijn.quote:Een groot probleem is natuurlijk dat een groot deel van het volk ook niet weet waar de politiek nu precies mee bezig is, en dat ook niet kan weten.
Dus we moeten het nu hebben van iets dat volgens een ex-PVV'er door Wilders zou zijn gezegd, en dat eigenlijk uitsluitend terug te vinden is in 1 nieuwsartikel van de Volkskrant? (Op NRC kan ik er ieg niets over vinden, en nergens anders.)quote:
Dat heeft het toch ook? Het is alleen altijd te laat.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:15 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Onzin. Het is niet aan het volk om uit te vogelen of politici hen misleiden. De kritische vrije pers, en de gedeeltelijk ook wetenschap, heeft die rol. Opzettelijke misleiding is gewoon corruptie en dient zo te worden behandeld. Kun je het radicaal uitsluiten? Nee, natuurlijk niet, dat moet je ook niet willen. Maar duidelijke gevallen van misleiding (dat blijkt vaak achteraf) moet consequenties hebben.
Moreel gezien heb je wellicht gelijk. Maar daar verandert echt niets mee.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:15 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Op hoofdlijnen zou dat duidelijk moeten zijn.
Als dat zou was dan zou je er geen ex-PVV'er op hoeven quoten natuurlijk. (Die nota bene is opgestapt omdat hij de koers te links vond.)quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:20 schreef Tomatenboer het volgende:
Je gelooft maar lekker wat je zelf wilt geloven dan.
Het artikel komt oorspronkelijk uit het NRC.
Google PVV Driessen NRC november 2013 en je komt op het bewuste artikel uit.
Het heeft ook aandacht gekregen van GeenStijl later overigens en andere media.
Maar het bewuste artikel is alweer 2 jaar oud, dus begrijpelijk dat het niet bij iedereen is blijven hangen.
Alleen het punt dat Wilders rechts is ligt er eigenlijk zo dik bovenop dat het geen nadere uitleg of bewijs nodig zou hebben.
Jawel, ter bevestiging en ondersteuning van andere aannemelijkheden die aantonen dat Wilders gewoon een rechtse agenda heeft, en omdat er nog altijd mensen zijn zoals jij, die denken dat de PVV links is.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:23 schreef Molurus het volgende:
[..]
Als dat zou was dan zou je er geen ex-PVV'er op hoeven quoten natuurlijk.
Als het consequenties kan hebben, gaat er een preventieve werking vanuit. Het internationaal strafhof in den Haag berust ook op die gedachte.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:18 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat heeft het toch ook? Het is alleen altijd te laat.
Dat geldt vooral alle vormen van corruptie en misdaad. Er valt best wat aan te doen. Om te beginnen, moet het duidelijk zijn dat het niet deugd. Als politici zelf triomfantelijk met spin dokters aankomen zetten, dan zien ze het zelf als een vorm van professionalisme, alsof het nodig is om succes te kunnen hebben en dat het rechtvaardigt. Er heerst ook het idee dat het de eigen schuld van de bevolking is als zij zich daardoor laten inpakken. Dat is de wereld op zijn kop. Waar halen we dat waanidee vandaan?quote:Moreel gezien heb je wellicht gelijk. Maar daar verandert echt niets mee.
"Aannemelijkheden die aantonen" vind ik al een bijzondere verwoording. Maar vertel, waar heb je het over?quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:24 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Jawel, ter bevestiging en ondersteuning van andere aannemelijkheden die aantonen dat Wilders gewoon een rechtse agenda heeft,
Ik heb uitsluitend gezegd dat Wilders niet rechts is. Beter lezen.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:24 schreef Tomatenboer het volgende:
en omdat er nog altijd mensen zijn zoals jij, die denken dat de PVV links is.
Een politicus die iets zegt puur uit electorale motieven. Je verwacht het niet.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:24 schreef Tomatenboer het volgende:
Driessen is opgestapt omdat hij de koers van de PVV te links vond inderdaad, maar het moge inmiddels wel duidelijk zijn dat Wilders dat dus zegt puur uit electorale motieven,
Je fantaseert er in het wilde weg op los als je het mij vraagt.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:24 schreef Tomatenboer het volgende:
en dat hij zijn standpunten als wisselgeld gebruikt om uiteindelijk een volledig rechtse agenda te steunen.
Zie zijn gedoogsteun van Rutte 1 en zijn AOW standpunt.
Wacht even, je bedoelt strafrechtelijke consequenties? Stel je nu bijvoorbeeld voor om Balkenende te gaan vervolgen voor zijn rol in de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak?quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:27 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Als het consequenties kan hebben, gaat er een preventieve werking vanuit. Het internationaal strafhof in den Haag berust ook op die gedachte.
Niet strafrechtelijk. De vergelijking heeft alleen betrekking op de logica van een pakkans.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:30 schreef Molurus het volgende:
[..]
Wacht even, je bedoelt strafrechtelijke consequenties? Stel je nu bijvoorbeeld voor om Balkenende te gaan vervolgen voor zijn rol in de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak?
Niet alleen loopt een individueel politicus risico, maar ook de reputatie van de hele partij staat op het spel.quote:Ik was in de veronderstelling dat je doelde op politieke consequenties.
Ik val in herhaling, en ik denk dat dit een zinloze exercitie is maar okee.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:29 schreef Molurus het volgende:
[..]
"Aannemelijkheden die aantonen" vind ik al een bijzondere verwoording. Maar vertel, waar heb je het over?
Zelfs dat klopt niet.quote:Ik heb uitsluitend gezegd dat Wilders niet rechts is. Beter lezen.Hij zit zo'n beetje in het politieke midden wat mij betreft.
Helaas is dat tegenwoordig algemeen geaccepteerd ja, althans, geaccepteerd dat politici alleen iets zeggen uit electorale motieven zonder de intentie dit echt te gaan uitvoeren.quote:Een politicus die iets zegt puur uit electorale motieven. Je verwacht het niet.
Gewoon feitelijkheden.quote:Je fantaseert er in het wilde weg op los als je het mij vraagt.
Mensen schrijven dat soort fouten altijd toe aan politici en niet aan politieke partijen. Ze trappen bij de volgende verkiezingen weer net zo hard in de praatjes van hun opvolgers.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:32 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Niet alleen loopt een individueel politicus risico, maar ook de reputatie van de hele partij staat op het spel.
Geheel niet onwaarschijnlijk. Bovendien lijkt de door jou aangedragen verklaring voor die draai niet veel meer dan een argumentum ad ignorantiam.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:35 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Ik val in herhaling, en ik denk dat dit een zinloze exercitie is maar okee.
Hoe aannemelijk is het dat een hardline VVD-er op een dag ineens 180 graden draait in principes en van de ene op de andere dag nog linkser is dan de SP?
Tegenwoordig? Als je het mij vraagt is dit nooit anders geweest.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:35 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Helaas is dat tegenwoordig algemeen geaccepteerd ja, althans, geaccepteerd dat politici alleen iets zeggen uit electorale motieven zonder de intentie dit echt te gaan uitvoeren.
Klopt.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:35 schreef Tomatenboer het volgende:
[..]
Gewoon feitelijkheden.
Wilders ging met een zogenaamde linkse agenda de verkiezingen in. Feit.
Ah, gebroken verkiezingsbeloften. Als dit de basis van je argument is dan zou je met hetzelfde gemak kunnen beargumenteren dat de PvdA rechts is. Hoe vaak die de kiezers wel niet hebben belazerd.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:35 schreef Tomatenboer het volgende:
Feit, hij liet het AOW standpunt meteen op de avond na de verkiezingsuitslag vallen.
Feit, hij verleende gedoogsteun aan het kabinet Rutte 1 "waar rechts Nederland z'n vingers bij zou aflikken" aldus Rutte destijds.
Lijkt me interessant, dat wacht ik dan maar even af. Kijk gelijk ook even welk percentage overeenkwam met de SP.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:35 schreef Tomatenboer het volgende:
Feit, zijn stemgedrag in de kamer is gewoon rechts en stemt als ik het goed heb met meer dan 90% overeen met dat van de VVD (maar dat is te checken op internet, ik zal die site opzoeken).
Niet bijster interessant op grond van het feit dat het een ex-PVV'er is die het beleid van de PVV te links vond.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:35 schreef Tomatenboer het volgende:
Feit, de uitspraken die zijn gedaan door Driessen.
Ik denk dat je deze conclusie veeeeel te makkelijk trekt.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:35 schreef Tomatenboer het volgende:
Conclusie; Wilders doet zich links voor uit electorale motieven, en het is al gebleken dat hij die linkse standpunten op de avond van de verkiezingsuitslag al bereid is in te leveren en het meest rechtse kabinet ooit te steunen.
Daar komt weinig fantasie bij kijken.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
Hier trouwens nog een interessante publicatie hieromtrent:quote:Stemt de SP vaak hetzelfde als de PVV? Nee. De SP stemde in 35% van de stemmingen over moties hetzelfde als de PVV, dit is minder dan VVD, CDA, SGP, ChristenUnie, D66 én PvdA. Alleen de PvdD en GroenLinks stemden nog vaker anders dan de PVV. De echte bondgenoten van de PVV zijn CDA en VVD.
http://blog.tomlouwerse.n(...)-van-de-pvv.html?m=1
De PVV heeft ook klakkeloos ingestemd met het verpatsen van huurwoningen aan buitenlandse investeerders. Alsmede de achterlijk strenge herkeuringen van vandaag de dag.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 07:51 schreef robin007bond het volgende:
Molorus, PVV is wel degelijk rechts. Zie ook:
[..]
Hier trouwens nog een interessante publicatie hieromtrent:
http://onlinelibrary.wile(...)sAuthenticated=false
Wie is Tom Louwerse?quote:Op donderdag 20 augustus 2015 07:51 schreef robin007bond het volgende:
Molorus, PVV is wel degelijk rechts. Zie ook:
[..]
Hier trouwens nog een interessante publicatie hieromtrent:
http://onlinelibrary.wile(...)sAuthenticated=false
quote:Op maandag 17 augustus 2015 12:29 schreef Klopkoek het volgende:
Stalin was weliswaar zeer autoritair en hiërarchisch (ook vrij paranoide), maar het uiteindelijke doel van de ideologie was natuurlijk het opheffen of verkleinen van onnatuurlijke hiërarchie. Dus dat maakt de ideologie extreem-links inderdaad.
Het lastige is dat de PVV in de basis een one-issue partij is. Hun stemgedrag is afgestemd op dat van het CDA en de VVD (qua electoraat vist de PVV meer in de CDA/PvdA hoek) maar dat zegt weinig. PVV"ers dienen zowel moties in met VVD'ers als PvdA'ers, Eigenlijk net wat op dat punt uitkomt.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 13:35 schreef Tomatenboer het volgende:
Wilders is rechts. Even rechts, of wellicht nog rechtser dan de VVD.
Hij schreef met collega Oplaat, in de VVD fractie nog, een 10 punten programma "Rechts op je doel af". Volgens mij uit onvrede met het in hun ogen zwalkende beleid van de toenmalige fvz Van Aartsen.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 13:46 schreef Ryon het volgende:
[..]
Het lastige is dat de PVV in de basis een one-issue partij is. Hun stemgedrag is afgestemd op dat van het CDA en de VVD (qua electoraat vist de PVV meer in de CDA/PvdA hoek) maar dat zegt weinig. PVV"ers dienen zowel moties in met VVD'ers als PvdA'ers, Eigenlijk net wat op dat punt uitkomt.
De PVV mist een duidelijke en heldere ideologische basis. Hun partijpgrogramma is op veel punten ook in strijd met elkaar (voor een kleinere overheid, tegen afbouw van de verzorgingsstaat) maar Wilders lijkt er weinig om te geven om daar duidelijk in te krijgen.
Na zijn afscheid bij de VVD stelde Wilders dat hij de enige echte VVD'er was. Of dat echt zo is, is niet na te gaan vanwege zijn focus op de moslims en dat verder alles daarvoor moet wijken.
Tjah, dat manifest was voor de VVD Limburg om daar een 'volkse" anti-islam koers te gaan varen. Deze punten stonden haaks op het toenmalige liberale VVD program en zijn een duidelijk teken van de populistische anti-islam politiek die Wilders erna is gaan opzetten. De Kamerleden vreesden dat de VVD geen electorale successen meer zouden kunnen boeken onder de koers van van Aartsen.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 14:12 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Hij schreef met collega Oplaat, in de VVD fractie nog, een 10 punten programma "Rechts op je doel af". Volgens mij uit onvrede met het in hun ogen zwalkende beleid van de toenmalige fvz Van Aartsen.
1. De koers van de VVD moet zijn: RECHT(S) op je doel af. Het bewegen naar het midden van het politieke spectrum is de electorale doodsteek voor de VVD.
2. Turkije mag nooit lid worden van de EU
3. De maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen moet omhoog
4. Het geld dat Nederland aan Ontwikkelingshulp besteedt moet worden gehalveerd
5. Terrorismebestrijding gaat boven de bescherming van privacy. Radicale moskeeën moeten worden verboden en radicale imams het land uitgezet
6. Invoeren “three strikes you’re out”: na drie misdrijven levenslang
7. De sanctie op niet tijdig integreren is emigratie en evt. denaturalisatie
8. Het is de overheid alleen toegestaan een nieuwe regel in te voeren indien er tegelijkertijd twee worden afgeschaft
9. Veranderingen in het kiesstelsel zijn onzinnig, het gaat om politici met lef en daadkracht
10. Bij de keuze tussen Paars III of oppositie kiest de VVD voor de oppositie
Sociaaleconomische standpunten staan er nie echt bij, maar Wilders werd in die tijd (1989-2004) toch wel gezien als klassiek liberaal c.q. neoliberaal, volgens mij.
Dat heeft meer met Limburg te maken dan met de VVD, de Limburgse burgermeestersvilla is spreekwoordelijk, en dat zeg ik als Limburgerquote:Op donderdag 20 augustus 2015 14:27 schreef Ryon het volgende:
[..]
De ironie is, met de kennis van nu, dat de VVD Limburg ontpopt is tot het zorgenkindje van de VVD (fraudezaak na fraudezaak)
Bij mij doen die links het wel gewoon. Vreemd. De laatste link is een interessant onderzoek uit onverdachte bron.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 12:52 schreef Molurus het volgende:
[..]
Wie is Tom Louwerse?
Beide links doen het niet trouwens.
Als je snapt wat links vs rechts daadwerkelijk is, dan had je niet deze post geschreven. Ideologisch gezien was Stalin extreem links, op zijn minst op papier.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 13:07 schreef Chewie het volgende:
[..]Dus "links" begint autoritair om er uiteindelijk een betere wereld van te maken? Wat een grap zeg en ook nog eens zeer onjuist.
De extreme stromingen, links en rechts, hebben toevallig wel veel overeenkomsten en dan heb ik het nog niet eens over "geleende" standpunten. Autoritair, agressief, geen respect voor de burger en eigendom, verregaande propaganda, geschiedsvervalsing (en vernietiging) en ga zo maar door zie je zonder uitzondering bij deze extreme stromingen.
Dan mag je van mij de linksere variant sympathieker vinden maar dan mag ik je zeer naïef noemen.
Dan kun je nog opwerpen dat de uitvoering slecht was (vaker gehoord argument zeker als het om socialisme/communisme gaat) maar dan zou je je toch ook zeker af moeten vragen waarom deze stromingen zulke figuren (Mao, Pot, Hitler, Stalin, Lenin enz) aantrekken en ze in staat stellen om de macht te grijpen.
Ik zeg ook nergens dat hij rechts zou zijn geweest maar dat er verdomd veel overeenkomsten te vinden zijn tussen de leidende figuren van deze extreme stromingen.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 20:21 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Als je snapt wat links vs rechts daadwerkelijk is, dan had je niet deze post geschreven. Ideologisch gezien was Stalin extreem links, op zijn minst op papier.
Misschien in de methodes, niet in het vermeende einddoel.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 20:25 schreef Chewie het volgende:
[..]
Ik zeg ook nergens dat hij rechts zou zijn geweest maar dat er verdomd veel overeenkomsten te vinden zijn tussen de leidende figuren van deze extreme stromingen.
Precies het tegenovergestelde einddoel haast. Vandaar ook dat het vaak de twee tegenstellingen worden genoemd. Behalve in het hoefijzermodel dan.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 21:07 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Misschien in de methodes, niet in het vermeende einddoel.
Ah, link doet het nu wel. Laatste ziet er inderdaad redelijk interessant uit. Ff lezen.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 16:46 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Bij mij doen die links het wel gewoon. Vreemd. De laatste link is een interessant onderzoek uit onverdachte bron.
Die man is trouwens politicoloog.
quote:Op donderdag 20 augustus 2015 23:35 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ah, link doet het nu wel. Laatste ziet er inderdaad redelijk interessant uit. Ff lezen.
Nogal wat tekst om doorheen te spitten, uitgebreide reactie hou je tegoed.quote:
PvdA noemen ze dat ook. Ze definiëren PvdA als centrumlinks, VVD als centrumrechts.quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 00:01 schreef Molurus het volgende:
[..]
Nogal wat tekst om doorheen te spitten, uitgebreide reactie hou je tegoed.
Voor het moment vind ik het wel opmerkelijk dat dit artikel de VVD omschrijft als een 'centrumpartij'.
Alleen bereiken ze dat einddoel vaak niet. Onderweg worden sommigen de baas en gaan zich zo gedragen.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 21:07 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Misschien in de methodes, niet in het vermeende einddoel.
Zeker, en dat geldt vaak ook voor zgn. gematigde varianten. Pinochet, China, Bush (massa-executies).quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 10:08 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Alleen bereiken ze dat einddoel vaak niet. Onderweg worden sommigen de baas en gaan zich zo gedragen.
Heiligt dat de middelen?quote:Op donderdag 20 augustus 2015 21:07 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Misschien in de methodes, niet in het vermeende einddoel.
Veel mensen hebben nog wel een baas. Zie ook: NWS / Werken bij Amazon : 'Kanker is geen excuus.'quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 10:36 schreef Lyrebird het volgende:
Je fascinatie met Howard Zinn snap ik een stuk beter, nu ik zie hoe je over bepaalde zaken nadenkt. Het gaat van de hak op de tak, en begint al met zo'n rare aanname. Waarom zou je je druk maken over hierarchievorming? Who gives a fuck?
Mijn vader had nog een baas, maar ik heb al zes jaar lang geen baas gezien. Als je een beetje talent hebt, en de wil om je zelf te ontwikkelen, dan zit je niet meer vast in het stramien waarin onze ouders en grootouders vast zaten. We kunnen waar ook ter wereld doen en laten wat we willen.
Technologie geeft ons die vrijheid.
Het ondermijnen van de ander door denigrerende kwalificaties.quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 10:36 schreef Lyrebird het volgende:
Je fascinatie met Howard Zinn snap ik een stuk beter, nu ik zie hoe je over bepaalde zaken nadenkt. Het gaat van de hak op de tak, en begint al met zo'n rare aanname.
Geen argument, maar slechts de suggestie dat niemand dat vindt.quote:Waarom zou je je druk maken over hierarchievorming? Who gives a fuck?
Het verleden zegt niets, alles is nu anders.quote:Mijn vader had nog een baas, maar ik heb al zes jaar lang geen baas gezien. Als je een beetje talent hebt, en de wil om je zelf te ontwikkelen, dan zit je niet meer vast in het stramien waarin onze ouders en grootouders vast zaten. We kunnen waar ook ter wereld doen en laten wat we willen.
Technologie is een middel en geeft niets.quote:Technologie geeft ons die vrijheid.
Aldus deze management goeroe. Allemaal in een acroniem SCARF samengenomen zoals zij dat doen. Te simpel gesteld. Vast. Maar een verbetering tov het idee dat alles verklaart kan worden met het begrip vrijheid alleen.quote:De vijf obsessies van ons brein
Hersenstudies laten zien dat ons brein met name geobsedeerd is door vijf zaken: status, zekerheid, autonomie, erbij horen en eerlijkheid. In het Engels: SCARF (Status, Certainty, Autonomie, Relatedness, Fairness)
Status draait om ons relatieve belang ten opzichte van anderen. Ons brein zoekt voortdurend naar signalen die ons vertellen waar we staan in de pikorde. Als onze status wordt bedreigd, willen we vechten of vluchten.
Onderzoek laat zien dat onze hersenen straf en beloning op de SCRAF-gebieden even serieus nemen als fysieke pijn en plezier. Volgens Rock (de onderzoeker) gaat je brein van de status bedreigende vraag 'mag ik je een advies geven' net zo hard in de alarmstand als bij snelle voetstappen achter je in een donker steegje.
Rock denkt dat deze kennis ook kan helpen om beter leiding te geven. HR afdelingen moeten bijvoorbeeld zo snel mogelijk stoppen met gangbare beoordelingssystemen, waarbij medewerkers cijfers krijgen of in een rangorde worden geplaatst. Dat werkt vooral defensief, risicomijdend gedrag in de hand. Ook is het voor managers belangrijk om te weten dat mensen - zijzelf incluis - bijna altijd irrationeel en overdreven reageren binnen de vijf SCARF-gebieden.
Zoals ik tijdens de dagelijkse schermutselingen in de voorbije vakantieweken opnieuw mocht ondervinden. SCARF-gebieden zijn de modus operandi van de menselijk soort.
Ach er zijn tientallen van dit soort 'je hersenen werken zo' verhaaltjes, bijv. Herrman Brain Dominance, Myers-Briggs, of Hofstede dimensions of culture. in 9 van de 10 keer is het een consultancy/training bedrijfje die zo weer wat diensten kan slijten bij bedrijven met een interessant verhaal en doen alsof ze innovatief bezig zijn.quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 12:03 schreef deelnemer het volgende:
In de krant van afgelopen zaterdag; uit de column van Ben Tiggelaar
[..]
Aldus deze management goeroe. Allemaal in een acroniem SCARF samengenomen zoals zij dat doen. Te simpel gesteld. Vast. Maar een verbetering tov het idee dat alles verklaart kan worden met het begrip vrijheid alleen.
Inderdaad. Daar komt het vaak wel op neer.quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 12:21 schreef Zith het volgende:
[..]
Ach er zijn tientallen van dit soort 'je hersenen werken zo' verhaaltjes, bijv. Herrman Brain Dominance, Myers-Briggs, of Hofstede dimensions of culture. in 9 van de 10 keer is het een consultancy/training bedrijfje die zo weer wat diensten kan slijten bij bedrijven met een interessant verhaal en doen alsof ze innovatief bezig zijn.
Het staat personeel vrij om zich te organiseren en een betere CAO af te dwingen, het staat een bedrijf vrij om bv een distributiecentrum naar Polen te verplaatsen.quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 11:03 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Veel mensen hebben nog wel een baas. Zie ook: NWS / Werken bij Amazon : 'Kanker is geen excuus.'
Als je beetje talent hebt, en de wil om je zelf te ontwikkelen, .... Daarmee begin je al de schuld te leggen bij degenen die wel onder een baas werken.
Zo simpel is het natuurlijk niet. Dat weet je ook wel. Dat is allemaal ingeperkt, aangemoedigd or beschermd door regels.quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 12:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het staat personeel vrij om zich te organiseren en een betere CAO af te dwingen, het staat een bedrijf vrij om bv een distributiecentrum naar Polen te verplaatsen.
Klopt. De afdeling management in een grote boekhandel is al snel 10x zo groot als de afdeling economie. Het wemelt er van de goedkope theorietjes en filosofietjes. Veel professionele bedrijven werken met MBA opgeleide managers, en voor de HR werk zijn er ook opleidingen.quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 12:21 schreef Zith het volgende:
[..]
Ach er zijn tientallen van dit soort 'je hersenen werken zo' verhaaltjes, bijv. Herrman Brain Dominance, Myers-Briggs, of Hofstede dimensions of culture. in 9 van de 10 keer is het een consultancy/training bedrijfje die zo weer wat diensten kan slijten bij bedrijven met een interessant verhaal en doen alsof ze innovatief bezig zijn.
Links onder elkaar..quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 18:16 schreef Ryan3 het volgende:
Vandaag 75 jaar geleden Leon Trotsky vermoord:
[ afbeelding ]
Lol.quote:
Dat waren nationalisten, dus rechtsquote:
Hele interessante documentaire was dat. Echt ziek ook, die propaganda in de VS.quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 21:59 schreef Klopkoek het volgende:
Ik zie nu de Hiroshima documentaire. Nou, nou, dat is iets waar Stalin misschien moeite mee zou hebben.
De vraag of doel alle middelen heiligt is natuurlijk 'nee'. Dat is meer iets van Clausewitz, Machiavelli of die Chinees (zonder rijst en nummer 49).
Het trieste is, je meent dit nog ookquote:Op vrijdag 21 augustus 2015 19:54 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Dat waren nationalisten, dus rechts
SP is ook sterk nationalistisch dus ook rechts?quote:Op zondag 23 augustus 2015 09:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het trieste is, je meent dit nog ook
ik chargeer... als reactie op jouw generalisatie dat het hier om heel "links" gaat Beiden dus aan het l*lllen.quote:Op zondag 23 augustus 2015 09:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het trieste is, je meent dit nog ook
Is de SP sterk nationalistisch dan ? Nooit wat van gemerkt .quote:Op zondag 23 augustus 2015 10:06 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
SP is ook sterk nationalistisch dus ook rechts?
Een walgelijke post dat veel over jou zegt.quote:Op zondag 23 augustus 2015 09:22 schreef Gerolsteiner het volgende:
Goed gezegd.
Opdat alle huillies nu hun klep houden over die bommen.
Als je geen kritiek wilt lezen, dan scroll je toch gewoon door ?quote:Op zondag 23 augustus 2015 09:22 schreef Gerolsteiner het volgende:
Goed gezegd.
Opdat alle huillies nu hun klep houden over die bommen.
In de tweede wereldoorlog werden er steden bij de vleet aan gort gegooid, dat met één bom te doen was niet echt wat anders in de optiek van die tijd.quote:Op zondag 23 augustus 2015 11:01 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Als je geen kritiek wilt lezen, dan scroll je toch gewoon door ?
Iedereen doet dat.
ps..... Atoombommen gooien op steden = massamoord
Waarom zijn ze dan voor ontwikkelingshulp? https://www.sp.nl/onderwerp/ontwikkelingssamenwerkingquote:Op zondag 23 augustus 2015 10:06 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
SP is ook sterk nationalistisch dus ook rechts?
Pietverdriet, dat Klopkoek zegt dat zelfs Stalin verafschuwd reageerde op die bom betekent niet dat Klopkoek een stalinist is...quote:Op zondag 23 augustus 2015 10:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Kijk aan, klopkoek is een Stalinbegrijper
Nee, dat betekent dat Klopkoek Stalin als een moreel denkend mens ziet.quote:Op zondag 23 augustus 2015 11:09 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Pietverdriet, dat Klopkoek zegt dat zelfs Stalin verafschuwd reageerde op die bom betekent niet dat Klopkoek een stalinist is...
ach ja.. de tijdsgeest .......quote:Op zondag 23 augustus 2015 11:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In de tweede wereldoorlog werden er steden bij de vleet aan gort gegooid, dat met één bom te doen was niet echt wat anders in de optiek van die tijd.
Piet, alsjeblieft. Als ik zeg:quote:Op zondag 23 augustus 2015 11:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, dat betekent dat Klopkoek Stalin als een moreel denkend mens ziet.
Toch werd de ene stad na de andere met de grond gelijk gemaakt. Vind het vingertje opsteken over de atoombom nogal krom als je ziet wat daarvoor met conventionele wapens werd gedaan.quote:Op zondag 23 augustus 2015 11:14 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
ach ja.. de tijdsgeest .......
Maar ook in die tijd was massamoord een grote misdaad.
De meeste opgestoken vingertjes zijn wat krommig.quote:Op zondag 23 augustus 2015 11:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Toch werd de ene stad na de andere met de grond gelijk gemaakt. Vind het vingertje opsteken over de atoombom nogal krom als je ziet wat daarvoor met conventionele wapens werd gedaan.
Maar hij heeft wel gelijk. Stalin verafschuwde het dat hij zelf geen atoombom had.quote:Op zondag 23 augustus 2015 11:16 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Piet, alsjeblieft. Als ik zeg:
"Zelfs Hitler zag in hoe fout het was om X te doen" wil toch ook niet zeggen dat ik Hitler als een moreel denkend mens zie? Ik vind het wel een aparte redenatie die je erop nahoudt, eerlijk gezegd.
Hier legt een conservatief historicus het even uit, vanuit een conservatieve bril:quote:Op zondag 23 augustus 2015 11:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, dat betekent dat Klopkoek Stalin als een moreel denkend mens ziet.
De pogingen om er zelf één te krijgen intensiveerden na Hiroshima. Daarvoor had het geen hoge prioriteit, werkelijk.quote:Op zondag 23 augustus 2015 11:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Maar hij heeft wel gelijk. Stalin verafschuwde het dat hij zelf geen atoombom had.
http://www.opiniestukken.nl/opiniestukken/artikel/184quote:Op zondag 23 augustus 2015 10:27 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Is de SP sterk nationalistisch dan ? Nooit wat van gemerkt .
Geen goed verhaal over vermeend nationalisme van de SP.quote:Op zondag 23 augustus 2015 12:29 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
http://www.opiniestukken.nl/opiniestukken/artikel/184
Nee want je gaat het toch ontkennen. Wat kan ik toevoegen aan de onderbouwing van een historicus werkzaam op de UvA?quote:Op zondag 23 augustus 2015 12:34 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Geen goed verhaal over vermeend nationalisme van de SP.
Veel vaags en subjectieve oordelen van de schrijver.
Zeg het eens in eigen woorden. Misschien komen we dan verder met je bewering.
Uiteraard heb ik een andere mening en zoek ik de discussie. Dat is de bedoeling ook van dit forum.quote:Op zondag 23 augustus 2015 12:52 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Nee want je gaat het toch ontkennen.
Bombardement van Tokio, nacht van 9-10 maart vielen 100.000 doden bij, en er werd dik drie keer zoveel van de stad verwoest dan bij Hiroshimaquote:Op zondag 23 augustus 2015 11:23 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
De meeste opgestoken vingertjes zijn wat krommig.
Maar één atoombom van 1945 bracht met 1 raid, met 1 dropping een gigantische schade toe die niet geeëvenaard kan worden met conventionele bommen met 1 raid met 1 dropping.
Ja ? en dan ? Is dat erger dan 2 atoombommen die 2 steden verwoestte en een paar honderdduizen werden gedood. Direct of jaren later ?quote:Op zondag 23 augustus 2015 14:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bombardement van Tokio, nacht van 9-10 maart vielen 100.000 doden bij, en er werd dik drie keer zoveel van de stad verwoest dan bij Hiroshima
Zoals ik zeiquote:Op zondag 23 augustus 2015 14:41 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Ja ? en dan ? Is dat erger dan 2 atoombommen die 2 steden verwoestte en een paar honderdduizen werden gedood. Direct of jaren later ?
Het is allemaal erg, maar atoombommen zijn perverser.
quote:Op zondag 23 augustus 2015 11:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In de tweede wereldoorlog werden er steden bij de vleet aan gort gegooid, dat met één bom te doen was niet echt wat anders in de optiek van die tijd.
De atoombom heeft juist een groot aantal oorlogen voorkomen. Hoe vaak denk je dat Israel/Syrie/Jordanie/Egype, Pakistan/India en Noord-/Zuid Korea elkaar bestookt zouden hebben, als landen geen atoomwapens hadden gehad?quote:Op zondag 23 augustus 2015 11:23 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
De meeste opgestoken vingertjes zijn wat krommig.
Maar één atoombom van 1945 bracht met 1 raid, met 1 dropping een gigantische schade toe die niet geeëvenaard kan worden met conventionele bommen met 1 raid met 1 dropping.
Daarom is het een van de meest smerige wapens, een dieptepunt van de menselijke geschiedenis.
Met name dat een vlotte massamoord nu technisch mogelijk werd en dat vele mensen die massamoord gingen goedpraten en bagatelliseren.
De kernwapens van nu zijn vele malen erger dan die van 1945
Eerlijk gezegd denk ik niet zo heel vaak. Israel, Pakistan en Noord-Korea hadden vermoedelijk niet meer bestaan... en dat zou wel ff heel ugly geworden zijn. Maar of dat nou zo veel slechter zou zijn dan de langdurige vijandelijkheden die we daarvoor in de plaats hebben gekregen is wat mij betreft maar de vraag.quote:Op zondag 23 augustus 2015 17:32 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
De atoombom heeft juist een groot aantal oorlogen voorkomen. Hoe vaak denk je dat Israel/Syrie/Jordanie/Egype, Pakistan/India en Noord-/Zuid Korea elkaar bestookt zouden hebben, als landen geen atoomwapens hadden gehad?
Februari (Dresden), Maart of Augustus maakt wel een verschil, alsmede de lange termijn effecten. Tussen Maart en Augustus veranderde de situatie.quote:Op zondag 23 augustus 2015 14:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bombardement van Tokio, nacht van 9-10 maart vielen 100.000 doden bij, en er werd dik drie keer zoveel van de stad verwoest dan bij Hiroshima
ach jeee........ dat is altijd het argument bij nieuwe vreselijke wapens.quote:Op zondag 23 augustus 2015 17:32 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
De atoombom heeft juist een groot aantal oorlogen voorkomen.
Een krankzinnig staatshoofd aan de macht gekomen door opportunistisch stemgedrag.quote:Op zondag 23 augustus 2015 18:27 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
ach jeee........ dat is altijd het argument bij nieuwe vreselijke wapens.
And yet....... oorlog gaat maar door.
Het is wachten op een mafkees die met een atoombom gaat gooien.
En je gaat niet in op wat ik je te melden had. Helder.quote:Op zondag 23 augustus 2015 12:29 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
http://www.opiniestukken.nl/opiniestukken/artikel/184
We wachten al 70 jaar.quote:Op zondag 23 augustus 2015 18:27 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
ach jeee........ dat is altijd het argument bij nieuwe vreselijke wapens.
And yet....... oorlog gaat maar door.
Het is wachten op een mafkees die met een atoombom gaat gooien.
Jawel, jezelf quoten is zoooo 2015..quote:Op zondag 23 augustus 2015 09:11 schreef Lyrebird het volgende:
Je kunt de Japanse rol in WOII door een Westerse bril bekijken, maar je kunt je ook (proberen in te) leven in het Japan van toen.
Zover als ik weet had Japan voor de oorlog al een moderne industrie. De VS leidde een economische boycot tegen Japan en dit was voor Japan een aanleiding om een eigen koloniaal imperium op te bouwen (waar ze al mee bezig waren in Korea).quote:Op maandag 24 augustus 2015 05:56 schreef Lyrebird het volgende:
Wij kunnen ons gewoonweg niet voorstellen hoe in zichzelf gekeerd Japan was, in 1945.
quote:Op zondag 23 augustus 2015 17:40 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Februari (Dresden), Maart of Augustus maakt wel een verschil, alsmede de lange termijn effecten. Tussen Maart en Augustus veranderde de situatie.
Ik ben van mening dat Duitsland ten onrechte Dresden gebruikt om zichzelf in een slachtofferrol te drukken.
http://www.historischnieu(...)-bombardementen.html
http://www.hln.be/hln/nl/(...)e-Wereldoorlog.dhtml
De olieboycot was een reactie op de agressie van Japan.quote:Op maandag 24 augustus 2015 12:23 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Zover als ik weet had Japan voor de oorlog al een moderne industrie. De VS leidde een economische boycot tegen Japan en dit was voor Japan een aanleiding om een eigen koloniaal imperium op te bouwen (waar ze al mee bezig waren in Korea).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Azi%C3%AB_in_de_Tweede_Wereldoorlogquote:De Japanners veroverden een groot deel van het oosten van China. Na de inname van de Chinese hoofdstad Nanking volgde het Bloedbad van Nanking, waarbij honderdduizenden inwoners werden vermoord.
Door deze invasie stelde de VS samen met Nederlands-Indië een olieboycot in tegen Japan, dat in hun ogen een agressor was.
https://nl.wikipedia.org/(...)itse_Arbeiderspartijquote:Hitler bedacht in deze beginjaren verscheidene veranderingen voor de DAP om die onder een bredere groep kiezers populair te maken en transformeerde die aldus tot de NSDAP. Een van de veranderingen die Hitler suggereerde was de toevoeging van het woord 'socialist' aan de naam van de partij. Hitler was altijd tegen socialistische ideeën als zodanig geweest (vooral betreffende rassen en gelijkheid tussen de seksen) maar moest toch erkennen dat socialisme een populaire filosofie was na de Wereldoorlog. Dit toonde zich zeer in de groei van de Duitse Sociaal Democratische partij (SDP). Daarom herdefinieerde Hitler socialisme door er 'Nationaal' voor te plaatsen. Maar Hitler was alleen te vinden voor 'gelijkheid' voor wie 'Duits bloed' had. Joden en buitenlanders hadden geen rechten en immigratie van niet-Duitsers zou moeten stoppen.
Vertel. Ik had het gemist.quote:Op dinsdag 25 augustus 2015 22:29 schreef Klopkoek het volgende:
Nieuwsuur is een pief paf poef VVD propaganda orgaan gewordenEenzijdige noord Koreaanse toestanden.
Ik ga eens kijken of ik er eentje voor Nederland kan maken.quote:Op zaterdag 29 augustus 2015 15:26 schreef Klopkoek het volgende:
Mooi plaatje, zo eentje zou er ook voor Nederland moeten zijn, maar dat wordt met de jaren wel minder waarschijnlijk.
Akkoord; in een paar grafieken zijn de schalen wat misleidend.quote:Op zaterdag 29 augustus 2015 19:08 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Nee. Een anoniem persoon op internet.
Het is zo gekleurd als een pallet Caran D'achequote:Op zaterdag 29 augustus 2015 19:11 schreef Reya het volgende:
[..]
Akkoord; in een paar grafieken zijn de schalen wat misleidend.
Welke..quote:Op zaterdag 29 augustus 2015 19:11 schreef Reya het volgende:
[..]
Akkoord; in een paar grafieken zijn de schalen wat misleidend.
Ah ja, sommige grafieken wel. Die van wages en corporate profits bijvoorbeeld. Goed om even te zeggen, maar er zijn ook grafieken met minder misleidende schalen in het plaatje te vinden.quote:Op zaterdag 29 augustus 2015 19:11 schreef Reya het volgende:
[..]
Akkoord; in een paar grafieken zijn de schalen wat misleidend.
quote:. In the mid-1930s, the Nazi regime transferred public ownership to the private sector. In doing so, they went against the mainstream trends in western capitalistic countries, none of which systematically reprivatized firms during the 1930s. Privatization was used as a political tool to enhance support for the government and for the Nazi Party. In addition, growing financial restrictions because of the cost of the rearmament programme provided additional motivations for privatization.
Ah! Nazi's waren neo-liberalen.quote:Op maandag 31 augustus 2015 15:23 schreef robin007bond het volgende:
Voor mensen die nog steeds de nazi's links noemen, zie dit bijvoorbeeld:
http://onlinelibrary.wile(...)009.00473.x/abstract
[..]
Bull, het is een heerlijke satire op de huidige tijd. Maar als de politiek correcten eens het onderwerp zijn van een parodie loop je te huilen over cultuurimperialisme en propaganda.quote:Op maandag 31 augustus 2015 22:48 schreef Klopkoek het volgende:
Lillyhammer is inderdaad een mooi staaltje cultuurimperialisme en propaganda.
Benoem eens de huidige tijd.quote:Op dinsdag 1 september 2015 16:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bull, het is een heerlijke satire op de huidige tijd. Maar als de politiek correcten eens het onderwerp zijn van een parodie loop je te huilen over cultuurimperialisme en propaganda.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |